- MIUI / HyperOS topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Mi mindenre jó egy másodlagos megjelenítő?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
Speeedfire #26959 üzenetére
Fém nyelv van benne, az szorítja és tartja az ernyő szárát. A többi ernyőtartó megoldás is ilyen amúgy (amivel találkoztam).
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
Speeedfire #26944 üzenetére
Az első kérdésre (jó, hogy van a neten kép, nem nekem kellett külön berajzolni
):
Ernyő+rendszervaku tartó megoldások.
Második kérdésre:
A Godox 60x60 összecsukható egy kb. 15 cm átmérőjű csomaggá, milyen kisebbet akarsz még?
Amúgy Lassú vízzel egyetértek, de azzal, hogy én az ilyen Lambency diffúzorokkal sosem tudtam barátságot kötni. -
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
Speeedfire #26733 üzenetére
Igen, ilyen van nekem is. A 60-as kulcsszámú TT600-at simán le kell tekernem akár 1/8-ra is egy ekkora boxban ISO200 és f5.6 mellett (bent, alany közel a boxhoz), szóval no para, nem kell hozzá atomvillanás (itt jön jól az MFT, mert a nagy mélységélességhez nem kell f8-f11-ig menni). A stúdióvaku DE300-al folyton azzal küzdök, hogy f5.6-nál tágabbra nem nagyon tudok nyitni minimum fényerő mellett (80x120-as softboxban).
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
randras_83 #26728 üzenetére
Én is, bőven jó.
Speedfire: A Godoxnak van pár ezerért 120 centis oktája, ami egy ernyőbox kifejezetten rendszervakuknak. Reflexernyőként működik, így a rendszervaku elég jól kivillantja.
-
Grga_Pitic
aktív tag
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
mikrofon #26589 üzenetére
Ez nem a felhasználónak jó, hanem a fejlesztőnek. A bérléssel nemcsak folyamatos és tervezhető a cash flow, de könnyebb magához láncolnia a felhasználót. Standalone szoftvernél, ha megjelenik egy új verzió, eldönthetem, hogy váltok-e rá, vagy sem.
Amatőr szinten bőven elég volt minden 2. verzióra upgrade-elni LR-ban (4 évente), ami kb. 70 euró, nagyjából 6-7 havi előfizetés költsége. És nem nagyon vigasztal, hogy ezért a PS-t is megkapom, ha szökőévente használom. Az Affinity viszont meglett 3 havi CC előfizetési díjból. -
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
Speeedfire #25627 üzenetére
Ernyőként nyithatóból nekem 120 centis octobox van. Ez jobban bejött, de valószínűleg a nyolcszögű forma és a nagyobb méretből fakadó lágyabb fény többet számít ebben nálam, mint az ernyőszerű kialakítás.
Az ernyő is egyszerű dolog, mert kinyitod, rárakod az ernyőtartóra (Godox S-type is lehet) és rátépőzárazod a diffúzort. Nem bonyolultabb, mint az összehajtogatós megoldás. Itt a vaku nem a softbox hátulján, hanem belül van, és a softbox hátulja felé néz, onnan verődik vissza a vaku fénye. Annak ellenére, hogy a vaku saját maga kitakarja a fény egy részét, elég homogén a fénye.Fotonhámozó: aha, ezek szerint a külső diffúzornak kialakított keskeny tépőzárra fogatják fel. Nem biztos, hogy így tervezték eredetileg, de ahogy nézem a sajátomat, egy méhsejtrácsot még elbír.
-
Grga_Pitic
aktív tag
Azt még tegyük hozzá, hogy a háttérmosást az objektív fizikai gyújtótávolsága is befolyásolja. Tehát az MFT 25mm 1.4 és az FF 50mm 2.8 DOF ugyanakkora lesz, de az 50mm-es háttérmosása erősebb. Amúgy a háttérmosás fétist én se értem, mert szerintem már az Oly 45mm f1.8 is szépen tud háttérről leválasztani, de ha ez kell, akkor full frame.
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
Speeedfire #24967 üzenetére
Persze, hiszen ugyanaz a 16 megapixeles Sony szenzor van - ha minden igaz - mindegyikben.
A fő eltérés a keresőben (van / nincs), valamint a kezelésben, funkcióban, stabilizátor hatékonyságában van. -
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
Speeedfire #24855 üzenetére
Újonnan a Godox TT350o az abszolút best buy szerintem. Kb. ennyiért kapsz FL-36(R)-t használtan, az szintén jó vétel. Kérdés, hogy akarod-e vázról levéve, kioldóval is működtetni, mert akkor inkább a Godox.
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
philoxenia #24796 üzenetére
Olympusra találtam, de Panára szerintem nincs. Router miért érdekes? Közvetlenül a gépre csatlakozol.
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
Pulsar #24773 üzenetére
Úgy érted, hogy tudjál egy tripodra spigotot, és így stúdióvakut vagy ernyőtartót stb. rátenni?
Mert akkor itt linkeltem egyet.misirulez: egy képből nem fog menni. Csinálj egy képet, amin a szoba van helyesen exponálva, és egy másikat, amin pedig a kültér. Fontos, hogy a gép közben egyáltalán ne mozduljon el, szóval egy stabil állvány nem árt. Utána pedig képszerkesztő programmal összerakod - ingyenest viszont sajnos nem tudok mondani neked, ami tudja.
-
Grga_Pitic
aktív tag
Bár nem ismerem a Samsung rendszert, de ha létezik is ilyen, kétlem, hogy lesz TTL kommunikációd vele. Ilyen átalakítók arra jók, hogy "bután" (manuálisan) elsüssenek egy vakut, és igazából a Sony viszonylatban érdekes, mert nem középérintkezős megoldást használnak.
Találtam kis cuki Samsung vakut, már csak le kell akasztani eBay-ről.
-
Grga_Pitic
aktív tag
Gépváltás kilátásban.
Az FL-LM3 még házon belül sem kompatibilis minden vázzal (kell egy 4. pin), úgyhogy tutira felejtős.
Ha jól látom, akkor a Samsung középérintkezős, tehát szinte bármilyen vakut elvillanthat elvben, csak hát nem TTL-ben. Egy manuális vakuval a vázon meg nem igazán vagy kisegítve.
Mivel a Samsung rendszernek vége, így kimaradt az elmúlt egy-két éves vaku boomból, ami elérte a Fujit, MFT-t is, úgyhogy 3rd party vakut nem nagyon fogsz találni szerintem. Valszeg használt Samsungban gondolkozhatsz csak. -
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
ivcsi86 #24634 üzenetére
Akkor ez valszeg olyan gondot jelent, amit nem igazán éri meg javíttatni, de még bevizsgáltatni se.
Az alábbi alternatíváid vannak:
1. Veszel egy állványt, és nem vakuzol. Állvány topikban elég sok infó van, vagy kérdezhetsz is. Saját véleményem szerint ha ingatlant fotózol, és mindig van kéznél támlás szék, vagy egyéb alkalmatosság, akkor egy Gorillapoddal jársz a legjobban, mert kicsi, könnyű.
2. Veszel egy fényképezőgépet, kompaktat vagy cserélhető objektívest. Használtan néhány tízezerért nagyságrendekkel jobb gépet kapsz, csak arra figyelj, hogy a legszélesebb ekvivalens gyútávja 24mm-nél ne legyen nagyobb, de beltérbe a 18mm vagy annál kisebb kellene.Ha tényleg csak ingatlan fotózásra használod a gépet, akkor hanyagold a vakut és az első opciót válaszd, drámaian javulni fognak az ingatlanról készített fotóid.
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
ivcsi86 #24632 üzenetére
Rapid136-nak igaza lehet, nem jön ki teljesen a vaku a vázból. A vaku a gép bal oldalán van, így pont a jobb alsó sötét részt tudja az objektív kitakarni. Azért lehet különbség a két kép között, mert távolabbi tárgynál - főleg a fehér plafonnál és falaknál - lesz, ami derítsen. Egyébként azon a képen is látszódik nagyobb területen a sötétedés, csak előbbi ok miatt sokkal átmenetesebb.
Ha kiugrott a vaku, próbáld meg kijjebb húzni, és úgy csinálj próbát. -
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
Tin_Shield #24486 üzenetére
Na, pont így vagyok én is vele, ha visszanézem a D80-al készült képeimet, bizony sokszor elcsodálkozom, milyen frankó képeket és színeket hozott alacsony érzékenységen. Viszont ISO400 fölé nagyon ritkán engedtem, míg az E-M10II-vel ISO3200-ig simán elmegyek ha kell, hiába kisebb szenzor. Tényleg nagyon sokat fejlődött ahhoz képest a technológia.
A 18-135-ben amúgy nem értek egyet, ez volt a D80-am mellé, és szerintem szépen rajzolt, mai szemmel is. Mondjuk a stabi hiánya kicsit fájó a tele végén. -
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
rajmi97 #24474 üzenetére
Vaku topik, inkább itt a helye, de egy-két kérdést fontos lenne tisztázni:
- milyen vázra?
- milyen témát akarsz vele világítani?
- kell-e TTL, HSS?
TTL esetében amúgy vaku elővillanás alapján végez a gép fénymérést, és maga határozza meg az expozíciót. HSS-re nappal, erős fények mellett történő fotózás során lehet szükséged, ha a hátteret nem tudod a szinkronidő (jellemzően 1/200s) vagy az alatti zársebességgel megfelelően exponálni. Nem biztos, hogy kerülsz ilyen szituációba, de jó, ha van. -
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
fireman123 #23489 üzenetére
Amúgy mi volt a gond? Erdőben, kevés fénynél az ND1000 lehet tényleg nagyon hosszú záridőt dob, de az ND16 meg talán kevés (pl. 1/20-ból csinál 1 mp-et), a záridő vakuszinkron idő alá hozására inkább alkalmas. Érdemes a készült képek expozíciós adatai alapján számolgatni, mi lett volna jó abban a helyzetben, hosszabb záridőre ott az ND64 is.
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
scarabaeus #23487 üzenetére
Hú, ez jó szűkszavú magyarázat lett.
fireman123: az ND szűrők kettő hatványaival vannak elnevezve, így az ND8 (ami a fény nyolcadát engedi át) 3 EV-vel (= f4 és f11 közötti fényerő különbség), az ND1000 (ami a fény 1024-ét engedi át) 10 EV-vel csökkenti a fényt.
Szerintem nem annyira jó ötlet egymásba csavarni a szűrőket, nagylátón vignettálhat, illetve a minőséget jobban ronthatja. Inkább az ND16-ot választanám. A rekesz / érzékenység állításával 2-3 FÉ-t lehet csalni a megfelelő záridőhöz. -
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
frankstork #23445 üzenetére
Az adapter (alias step-up ring) nem befolyásolja a becsillanást, a szűrő minősége igen. Azért akkor vegyél nagyobbat, mint ami kell, ha tervezel ilyen szűrőmenetű objektívet később. A nagyobb szűrők általában drágábbak.
Van külön szűrő topik is, érdemes olvasgatni, ha még nem tetted volna meg, bár nem pörög nagyon, az tény. -
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
frankstork #23442 üzenetére
Hogy a viharba ne lenne?
De ezzel jobban járnál ár/érték arányban, csak hát itthon nem kapod meg.Mire akarod tenni? Azért kérdezem, mert m4/3-ra 52mm-est vettem tanácsra, néhány száz forintos (ebay-es) adapterrel bármelyik, ennél kisebb szűrőmérettel rendelkező objektívre felrakhatod. Az 52mm onnan jön, hogy az Oly 9-18-nak ez a szűrő mérete.
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
Fotonhámozó #23297 üzenetére
Nekem van eBay-ről rendelt GGS Larmorom, aminek a jobb alsó sarka pár hónapja észrevétlenül berepedt / kis darab letörött belőle, noha nem emlékszem, hogy bármihez odavertem volna a vázat. Remélem csak a védőüveg sérült, mert levenni nem volt még kedvem, hogy alaposan megnézzem.
Szóval nem vagy egyedül.. -
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
Lassú Víz #23224 üzenetére
Szerintem kb. 1-2 nappal azelőtt próbáltam letölteni, hogy kijött a Windows trial. Gondoltam az 1 hetes infó még teljesen valid, de nem.
Hétvégén le is töltöm.
copass: Windows-ra meg lehetett venni már egy ideje, csak trial nem volt.
-
Grga_Pitic
aktív tag
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
frankstork #22875 üzenetére
Szerintem ezt nem nagyon fogod máshogy megoldani, mint szélesíted valahogy a hátteret. És ha tényleg helybe mentek, akkor arról a problémáról még nem is beszéltünk, hogy mi van, ha kicsi a nappali, és emiatt fizikailag sem tudod elég messze tenni a hátteret.
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
frankstork #22796 üzenetére
Nem rémlik már pontosan, hogy milyen MFT vázad van, de ha tud wifit, akkor ez is lehet opció a képek átvitelére.
Sajnos nem sebesség bajnok a wifi, viszont folyamatosan mennek át a képek (ha nem szakad meg). -
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
frankstork #22789 üzenetére
Igen, teljes értékű windows-zal jönnek. A hátrány a 8"-os modellek között tényleg általában egy microUSB csatlakozó megléte, illetve hogy microSD rakható bele... A 10"-os tabletek között találsz olyat, amit több USB porttal jön.
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
frankstork #22603 üzenetére
Derítésre szerintem sokkal jobban jársz egy vakuval. Ha főfénynek is használnád, akkor a folyamatos fény akár előnyösebb lehet (ahogy Ropi írta, látod az árnyékokat, vaku esetén a kontraszt alapú autofókusznak nem nagy segítség a vaku/váz segédfény, küzdeni kell vele). Ellenben nagy és k* nehéz egy rendszervakuval szemben.
Viszont én ez alá nem nagyon adnám, ha folyamatos fény:
Jinbei EF-150V
Erre rakhatóak Bowens csatlakozású fényterelők, ami komoly lehetőségeket nyit meg, és több mint dupla annyi fényt is ad.
Árban az általad linkelthez hasonló, de legalább erre is felmegy néhány (nem szabványos) fényterelő:
Jinbei EF-60Amit linkeltél, arra nem rakható fényterelő, és ha jól látom, a vakupapucsba se rakható, úgyhogy a vakuval szemben mindenképpen kell állvány is.
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
Fotonhámozó #22523 üzenetére
Nekem nem kényelmetlen tekerni, ámde vissza kell hajtani a gyorscseretalp síkjába, és onnan felpiszkálni... Küzdöttem vele párszor.
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
Fotonhámozó #22519 üzenetére
A Giottos nálam is stabilan rögzül a vázra.
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
ghost364 #22426 üzenetére
Amit linkeltél, az nem a 14-42 EZ, hanem a 14-42 IIR. A dekorgyűrűt hagytad el, aminek a szerepe pont az, ami a neve. Mivel a napellenző menetére megy fel, ezért egyszerre nem tud fent lenni a kettő. Szerintem jobban jársz, ha szerzel egy napellenzőt, az az objektívnek is ad védelmet.
Ha nagyon kell mégis a dekorgyűrű, akkor az eredeti Olympus a mintaboltban 4 ezer Ft, ahogy nézem.Legközelebb a Micro Four Thirds topikban kérdezz MFT specifikus dolgot, előbb fogsz választ kapni.
Új hozzászólás Aktív témák
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- BESZÁMÍTÁS! LG 24MB35PM 60Hz FHD IPS 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Tomb Raider I-II-III Remastered Deluxe Edition / Bontatlan/ Számla /
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest