- Mobil flották
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HollyBoni
veterán
Szerintem a Csepel vázakat (meg egyéb dolgokat) már egy jó ideje mind Ázsiában gyártják, csak a cég magyar tulajdonú. Ami igazából tök mindegy. Van jó drága EU-ban gyártott vázam, csúnyábbak rajta a hegesztések mint a legtöbb olcsóbb Taiwan-ban készült vázon. Ami nem csoda, mivel valószínű az ottani hegesztők keze alatt jóval több váz átmegy egy nap.
Szerintem teljesen mindegy hol gyártanak valamit, mindenhol vannak jó szakemberek meg rossz szakemberek, jó minőségű termékek meg rossz minőségű termékek. -
HollyBoni
veterán
válasz
Chosen #35150 üzenetére
Nekem Pana GX9 van. Van egy külön menü ahol van minimum shutter speed. Itt berakom 1/1000-re. Aztán A mód, fix rekesz, auto ISO. Kevés fényben addig húzza az ISO-t amíg el nem éri az 1/1000-et, sok fénynél pedig engedi 1/1000 fölé is, és az ISO-t nem húzza az egekig.
Nem értem, neked miért nem így működik. Ahogy leírtad, nálad a minimum shutter speed az a maximum. Miért működne fordítva? Biztos jól állítod be?
Meg pl. nálam auto ISO-nál is van maximum. -
HollyBoni
veterán
Köszi.
Rendeltem egy True Color valamit közvetlen K&F-től. Mivel küldik innen a cuccokat free shipping-nél?
Egyelőre csak arra az obimra rendeltem ami ekv. 24mm-ig megy le (adapterezni egyelőre nincs kedvem). Igaz hogy nagylátókon nem igazán működik jól a polár? Ekv. 15mm-nél gázos?
-
HollyBoni
veterán
Sziasztok!
Szeretnék kipróbálni egy polár szűrőt. Sosem volt még, nem tudom fog e tetszeni és mennyit fogom használni, ezért először nem szeretnék méreg drágát. Ez a 7-10 ezres kategória mennyire használható, sokat ront a képminőségen, vagy egy átlag hobbi felhasználónak teljesen jó? Pl. Hoya, K&F.
M4/3 géphez és nem méregdrága obikhoz kéne. -
HollyBoni
veterán
válasz
zsoltzsolt #33858 üzenetére
Láttam, csak nagyon halott.
-
HollyBoni
veterán
Sziasztok!
Szeretnék venni valami állványt, ebben kérném segítségeteket. Elsősorban könnyű súly és hordozhatóság lenne a fő szempont, és örülnék ha ki lehetne húzni egy ~150cm-re. Most szerintem kipróbálnék egy gömbfejet, 99%-ban fotóra lesz használva. M4/3 cuccok lesznek rajta, abból is könnyűk és kicsik.
Keret mondjuk 30-40k. Ennyiért már lehet valami értelmeset kapni? Nem kell semmi extra, csak hobbi célra lesz. -
HollyBoni
veterán
Széll Kálmán tér közelében nem tud valaki valami jó nyomdát? Simán 1-2 fényképet szeretnék nyomtatni kb A4-es méretben.
-
HollyBoni
veterán
válasz
jlaudio #17686 üzenetére
Automata módra nem nagyon lehet állítani az obit.
Max autófókusz. Legelől van egy cucc amit tudsz tekergetni, az a fókusz, ha autófókuszra van állítva a gép azt nem kell tekergetni, mögötte van egy gyűrű ahol számok is vannak, ha azt tekered azzal zoomolsz, bármilyen üzemmódban lehet a gép.
Bár ha már ilyen kérdést teszel fel lehet egyszerűbb lenne elolvasni a használati útmutatót.
-
HollyBoni
veterán
válasz
fungeld #17633 üzenetére
Memkartya topikban Samsung, Sandisk, Panasonic kartyakat szoktak ajanlani. Azt mondjak ebay vasarlassal nagyon kell vigyazni mert sok a hamisitivany kartyanal. Az hogy rendes doboza van te nem tudod, csak egy kep van ott. De persze dontsd el te, amugy itthon is nagyon olcsok a kartyak.
-
HollyBoni
veterán
válasz
Elektrosokk #17631 üzenetére
Legamatorebb amator vagyok.
De ez eleg alap. Felesleges atomgyors kartya ilyen vazba.
-
HollyBoni
veterán
válasz
fungeld #17613 üzenetére
Oke, vegyel mindenkepp idozitos tavkioldot, startrail kepekhez muszaj. Viszont lehet az eletben 1 darab ilyen kepet nem fogsz csinalni, szoval kidobsz minimum 3000ft-ot. Olyanra ne szamits ha ott van elotted a gep nem fogod tudni hasznalni mert nem rendeltel mittudomenmit, talald ki mit szeretnel fotozni, mire kell a gep, HASZNALD es ha valami hianyzik vedd meg. Arra pedig tisztan emlekszem hogy mar ket topikban is feltetted a kerdest hogy milyen kiegeszitoket erdemes venni 600D-hez, nem ertem azok a valaszok miert nem feleltek meg.
-
HollyBoni
veterán
válasz
fungeld #17611 üzenetére
Ti milyen kiegészítőket/tartozékokat használtok? Gondolok itt a távkioldóra, körtepumpára és hasonló dolgokra. 600D-hez lesz majd.
Mar ket topikban (vagy lehet tobb) is feltetted a kerdest, miert kell megegyszer?
Kaptal is valaszt tolegyen meg a gep, hasznald, ha szukseged van valamire akkor vedd meg, ennyi.
-
HollyBoni
veterán
válasz
copass #17548 üzenetére
Magic Lantern HDR video tudod mi es hogy mukodik? 60p pedig azert jo mert 24-25-30p-re tudsz vele lassitani, vagy hagyod siman 60p-n az igazi home video kinezethez, zaridovel sem kell torodni, minden folyamatosabbnak latszik.
Ez pedig hulyeseg hogy a MILC-nel a szenzor van stabilizalva, Panasonicbol csak GX7-nel van igy, Olympusokban van mind szenzorstabi, APSC milceket mar annyira nem ismerem, de ott sem nagyon jellemzo.
A MILC azert jo videozni mert vannak olyan gepek mint a GH2, GH3, GH4, (de a G6 is eleg eros) EVF-et tudod hasznalni videonal is, van neha jol hasznalhato AF videonal.
-
HollyBoni
veterán
válasz
Elektrosokk #17353 üzenetére
Yep. PC-n használok OSX-et, de még így is stabilabb mint a Windows.
-
HollyBoni
veterán
válasz
bicajoskema #17331 üzenetére
Nem vagyok pro, de én ilyesmi képeket szoktam lőni ami nekem tökéletes hirdetéshez: [link]
Kartondobozból csináltam tárgysátrat, benne fekete karton, két oldalról valami ezer forintos halogén lámpa amit lehet össze vissza csavargatni, alap Panasonic MILC, állvány, no vaku. Kb így csináltam én is, két oldalra raktam sütőpapírt ahol a fény jön be. Utómunka van a képeken. Én mindenképp azt a MILC-et kölcsönkérném, szerintem érdemes lenne raw-ban fényképezni és utómunkázni, nem tudom ebben mennyi tapasztalatod van, de ha pl Adobe Lightroomot használsz csak csúszkákat kell húzogatni amit bárki meg tud csinálni.
-
HollyBoni
veterán
válasz
cattus #17323 üzenetére
Nem. A legnagyobb baj hogy a legtöbb HDR progi ilyen gusztustalan effektet is rárak a képre amellett hogy összerakja a több expót, ha normális programokat használsz csak annyi a különbség hogy brutál nagy a dinamika, semmi effektet nem rak a képre.
Az ilyen jellegű képeket Photomatix nevű progival gyártják főleg, itt egy képből is bármikor kihozol ilyet, vagy még rosszabbat.
-
HollyBoni
veterán
válasz
role_of_72 #17192 üzenetére
Mennyibe kerül a filter? Attól függ hogy van e rá vám vagy áfa vagy mindkettő. Amazonon pontosan honnan jön? Ha EU-ból akkor nincs rá se vám se áfa.
-
HollyBoni
veterán
válasz
Balinov #17164 üzenetére
[link] 7-8 perctől már csak azt magyarázza hogy tudod Lightroom nélkül megcsinálni.
Én sokat szenvedtem HDR progikkal, ez sokkal jobb eredményt ad, és gyorsabb is. Összesen van vagy 5 kattintás az egész, csak ha nincs erős géped várni kell 2-3 percet mire megcsinálja a 32bit-es fájlt.
-
HollyBoni
veterán
válasz
*Ropi* #17157 üzenetére
Nem tudom mit ronthatnék el ezen, ugyaninnen tavaly is lőttem egy naplementét, akkor még HDR progit használtam, teljesen jól jött ki. Itt még több alul és felül expós képet is lőttem, mindent úgy csinálok ahogy a tutorial videókban mutatják, nincs is mit elrontani kb. Mikor már a photoshop kihozza a képet miután összerakta ott is látszik.
-
HollyBoni
veterán
válasz
*Ropi* #17155 üzenetére
Upsz, tényleg. Van egy módszer, kb HDR, de jobb sok szempontból. Lősz képeket, alul felül exponálsz, Lightroomba beimportálod, onnan át PS-be, csinál egy 32bit-es TIFF fájlt egy rakat információval, vissza Lightroom, kb ennyi röviden. Eddig csak párszor próbáltam ki általában probléma nélkül, ma viszont naplementét fotóztam, és valamiért ilyen a nap. [link] Arra tippelek hogy lassan állítgattam a gépet, és közben ugye ment le a nap, de volt már hogy sima égboltnál is jelentkezett hasonló érdekes hiba, passz hogy miért.
-
HollyBoni
veterán
Sziasztok!
Nincs valaki otthon a PS-ben több expóból összerakott 32bit raw témában?
-
HollyBoni
veterán
válasz
WhiteWalker #17070 üzenetére
Végülis még képmetszővel is akárhonnan le tudják tölteni a képet, még videóból is. Jó mondjuk a minőség az nem lesz tökéletes.
-
HollyBoni
veterán
-
HollyBoni
veterán
Sziasztok!
Panoráma készítésre milyen szoftver lenne a legjobb? Photoshop photomerge funkciója annyira nem tetszik, kéne több állítási lehetőség. OSX-re kéne.
-
HollyBoni
veterán
válasz
jjeahh #16942 üzenetére
Igen!
Kicsit hülyén néz ki, de ez van. Érdemes akkora ND-t venni amekkora a legnagyobb obidon a szűrőmenet. Mondjuk én használok 55mm-es szűrőmeneten átalakítóval 52mm-es ND-t, 24mm-es obin, és nem lóg bele.
ND8-as Hoya olcsóbb, de én mindenképp ND16-ost vennék a célra. Ja, és vigyázz, ebay-en elég sok hamis cucc ezekből.
-
HollyBoni
veterán
válasz
jjeahh #16940 üzenetére
Ne spórolj az ND-n, de tényleg. Vettem már olyan ND-t ebay-ről ami annyira szar volt, hogy nem tudtam élességet állítani mert az egész kép tiszta homály volt. Minél nagyobb a gyutáv annál jobban kijön a jelenség, és nekem Helioson már csinálta... Egyszer kell megvenni az ND-t, nem sok az, menetátalakító gyűrűkkel pedig fel tudod rakni minden kisebb dologra. Egy olcsó ND teljesen használhatatlanná tudja tenni a képminőséget.
-
HollyBoni
veterán
Sziasztok!
Nem tudja valaki, hogy a Nikon 1 J1-ben van e valamilyen bulb záridő korlát?
-
HollyBoni
veterán
Sziasztok!
Ha a helyes expozícióhoz ISO 100-on F3.5 rekesszel 4 perc szükséges, ugyanilyen beállítások mellett F2.5 rekesz mellett mennyi időre lenne szükség?
-
HollyBoni
veterán
Az ilyen képeket hogyan készítik, ahol ennyire látszódnak a csillagok, és a tejút? Az oké hogy hosszú expó stb, kép adatai megvannak. Tiszta ég, és nagyon távol kell lenni mindenfajta fényszennyezéstől?
-
HollyBoni
veterán
-
HollyBoni
veterán
válasz
flash- #14580 üzenetére
Azzal nincs tapasztalatom, de én megvettem az FZ150-et de már egy hét múlva el akartam adni... Hihetetlen szar képminősége volt, a GH1 ISO 800-1000 körül olyan zajos mint az FZ150 250-320-on... A videó amiben elvileg jó pedig még ISO 100-on is hihetetlen zajos volt, meg a minősége sem volt valami csodás. Az összeszerelési minőség is kiváló volt, kikapcsolt állapotban lötyögött az objektív tubus, meg az a motoros zoom is ahogy szenvedett.
-
HollyBoni
veterán
Zajt szűrni mivel érdemes? A GH1 1 vagy több perces expóknál nagyon zajos lesz. A Lightroom Noise reduction csúszkáin kívül van esetleg valami program/plugin ami jobb?
-
HollyBoni
veterán
válasz
BigBlackDog #14534 üzenetére
Igen, RAW mindenképp ajánlott. Nem csak a dinamika miatt, szebb képeket lehet vele kihozni mint JPEG-ből.
Ezt a képet Pana GH1-el lőttem kitobival, 5 vagy 7 expoból, HDR Efex Pro nevezetű Photoshop pluginnal raktam össze.
A HDR kép elég jó dolog amúgy főleg olcsóbb gépeknél, csak az internet főleg gusztustalan HDR képekkel van tele, meg a legtöbb progi is úgy rakja össze. Azt nem szeretem még benne hogy időigényesebb kicsit. De sokszor nincs más választás és ezt a módszert kell alkalmazni hogy normális képet lőjj.
-
HollyBoni
veterán
válasz
BigBlackDog #14532 üzenetére
Az első dolog, fotózz raw-ban. Ha nagyon világos az égbolt vagy naplementét akarsz mondjuk fotózni akkor nem tudod teljesen visszahúzni RAW-ból sem, de sok esetben jó eredményt tudsz elérni.
Itt és itt pl egész szépen sikerült visszahúzni az eget, de ennél a képnél HDR-t kellett alkalmazni, én sem szeretem nagyon de próbáltam visszafogottan csinálni.
-
HollyBoni
veterán
Annak a panorámának van valamilyen külön neve, amikor nem csak egy irányban oldalra csinálsz több képet, hanem felfele lefele is mint a Brenizer metódosunál?
-
HollyBoni
veterán
válasz
jjeahh #14331 üzenetére
Nem, a záridőnek nincs köze a mélységélességhez.
RAW-ban fotózol és Lightroom-ban korrigálsz, esetleg kicsit alulexponálsz és felhúzod a sötétebb részeket, de akkor azokon a részeken több zaj lesz. Általában mindig a kiégett részeket nehezebb visszahúzni, a sötétebb részeket könnyebb megmenteni.
-
HollyBoni
veterán
válasz
jjeahh #14329 üzenetére
Ez arról beszél, ha TÚL sok fény van, ha már nem elég az 1/4000 záridő és az ISO 100, viszont ilyenkor az egész képnek túl világosnak kéne lennie, nem csak 1-1 pontnak. Ezt már alapból látnod kéne mikor beállítod a gépet, vagy ha mondjuk A módban fotózol és villog hogy neki nem elég az 1/4000 F2.8-on.
-
HollyBoni
veterán
válasz
jjeahh #14327 üzenetére
Nem a legjobb a dinamikája a gépnek, ezen ND szűrő nem segít. Pl ha naplementét akarsz fotózni akkor sem tudod már visszahúzni raw-ből sem az eget, ilyenkor kell mondjuk átmenetes ND, HDR, vagy beállítod hogy az égbolt ne legyen kiégve, viszont ilyenkor a talaj lesz sötétebb és azt vissza tudod húzni Lightroom-ban, de az a terület ilyenkor általában zajosabb. A sima ND az egész képet sötétíti, akkor is kiégnének ezek a dolgok ha felcsavaranád a gépre, csak hoszabb záridőt/ISO-t/rekeszt kéne használnod.
A polár az egen tud segíteni és leveszi a tükröződéseket, viszont az is főleg akkor működik jól ha mondjuk a nap a bal vagy a jobb oldaladon van, ha szemből vagy hátulról kapod a napfényt akkor kevés hatása van.
-
HollyBoni
veterán
válasz
jjeahh #14322 üzenetére
Nem kevered, az ND sötétít, de én még soha nem kerültem ilyen szituációba portrézásnál, hogy ne lenne elég 1/4000 záridő ISO 100-on F2.8 mellett.
Tudsz mutatni egy ilyen képet?
Ezt a zajos és háttérmosásos dolgot meg nem értem, ezek nem kapcsolódnak a záridőhöz. Maximum hosszú, 15-30mp-es expónál jöhet elő zaj a záridő miatt.
-
HollyBoni
veterán
Átmenetes ND lapszűrőt szeretnék venni, tájfotóhoz. Ebből melyik az ajánlott modell? Cokin P mindenhol van, nem is drága. Ilyen célra szerintetek érdemes még venni hozzá szűrőtartót is, vagy egyszerűbb csak odatartani?
-
HollyBoni
veterán
Köszi, szerintem photoshoppot megpróbálom. Sajna az LR nem elég.
-
HollyBoni
veterán
Sziasztok!
HDR-hez milyen programot tudtok ajánlani? Amiket eddig próbáltam mind "gusztustalanul" csinálták meg, pl Photomatix. Sok HDR képnek van egy bizonyos kinézete, na én ezt nem szeretném, csak a nagy dinamika kéne.
Ja, és az sem lenne hátrány ha utána RAW-ban tudnám lementeni.
-
HollyBoni
veterán
válasz
Telomanikus #14158 üzenetére
Nekem nem pont ez van, de ilyesmi. 203AP
Nem elég stabil, én le akarom cserélni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Mobil flották
- Milyen autót vegyek?
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Autós topik
- Anime filmek és sorozatok
- One mobilszolgáltatások
- Házimozi belépő szinten
- Trollok komolyan
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- Update 07.31. - Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- Gamer PC - Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / 32GB DDR4 / RTX 2060 / 256SSD+500GB HDD
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2680v4 (28c/ 56t, 2.4/3.3GHz), 128GB RAM, 10G, áfás szla
- MacBook Pro 16 2021 M1 Pro 16GB 512GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest