Hirdetés
- 8000 mAh-s aksi a Kínában most bemutatott Honor 500-akban
- December 17-én érkeznek az új OnePlus készülékek
- Erőpróbán a Samsung Galaxy A57, és úgy tűnik, visszatér az A70-es sorozat
- Akciófigyelő: Jelentős kedvezménnyel érhető el a Honor Magic V5
- AGM G3 Pro - ordít róla, hogy szofterfejlesztők kellenének
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Nothing Phone (3) – tervezett kaotika
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- 8000 mAh-s aksi a Kínában most bemutatott Honor 500-akban
- Samsung Galaxy Buds3 Pro - szárat eresztettek a babok
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Yettel topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Valakinek van már személyes tapasztalata az új
MikroTik hAP ax S (E62iUGS-2axD5axT)
eszközzel? -
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Hát ez az új Weboldal ... hmmm
Nem túl átlátható és felhasználó barát
Miért kellett így elbonyolítani?
Úgy látom a csilli-villi fontosabb lett, mint az átláthatóság agy a tartalom. -
E.Kaufmann
veterán
Új weboldal. Azt nem mondanám, hogy tetszik is, pláne, hogy eddig a download-nál volt egy tábla, most meg választhatok a listákból...
-
aujjobba
addikt
válasz
Tamarel
üzenetére
Igen, full automata.
name="cap-wifi2" mac-address=<> arp-timeout=auto
radio-mac=<> configuration=WIFI-config
configuration.mode=ap .ssid=<> .country=Hungary
.hide-ssid=no .installation=indoor
security.authentication-types=wpa2-psk
.multi-passphrase-group=WIFI-passphrase .ft=yes .ft-over-ds=yes -
-
aujjobba
addikt
Van egy L009-em, ami ra van kotve egy switch-re.
A switchen log a NAS, egy hAPax2, es egy cAPax is.
A NAS-on iperf3 szerver, a kliens a telefonomon ami vagy a hAP-ra vagy a cAP-ra csatlakozik.
Namost amikor frissen ujra vannak inditva az eszkozok, az iperf 600-700 Mbps sebesseget mer.
Aztan egyszer tortenik valami, es onnantol atlag 300 lesz ez, egyik kesobbi meressel sem lesz megint 600-700.
Tehat ez mind wifi-n merve.Mindekozben az appletv-rol merve, ami a hAP-ra van kotve kabelen, 950Mbps korul kapok.
Gondolom a wifi korul tortenhet valami, de nem jovok ra mitol lassul be par nap utan.
Van esetleg valami otlet?A hAP es a cAP cpu-ja se terhelodik nagyon, az L009-et nyilvan nem is erinti a forgalom, a NAS kiadja magabol a 950-et vezeteken nezve, szoval passz.
-
yodee_
őstag
válasz
lionhearted
üzenetére
Értem. Köszönöm akkor ezt hanyagolom.
-
-
yodee_
őstag
válasz
lionhearted
üzenetére
Itt nem sebesség probléma van, hanem egyeltalán nem is csatlakozik. A kliens.
-
-
yodee_
őstag
Most komolyan. Ha a routeren indítok szervert, akkor kívülről tökéletesen elérem. Viszont belső hálóról nem. Nem is lehet vagy kell valami amire nem jövök rá?
-
yodee_
őstag
válasz
lionhearted
üzenetére
A Router x86 alapú (4 mag/8 szál, 16GB DDR3) erőforrás ott is van bőven. A gond az hogy ha nem a Router a szerver akkor nem tudok 4 klienssel csatlakozni és leterhelni a 10G portot.
-
-
yodee_
őstag
válasz
lionhearted
üzenetére
auth-ot nem állítottam, tűzfal csak a windows-os van. Érdekes, de ha a PC a szerver a router a kliens akkor működik. Csak fordítva nem.
-
-
yodee_
őstag
válasz
Shkiz0
üzenetére
Úgy néz ki vaklárma volt, kábel csere után oké a dolog. Viszont ahhoz hogy a nagyobb tempót ki tudjam sajtolni, működésre kellene bírnom a windows-os btest.exe-t. Csak én vagy láma és nem sikerül, vagy nem megoldható hogy a router a szerver és két pc-ről kliensként csatlakozok rá?
-
yodee_
őstag
válasz
Shkiz0
üzenetére
Megérkezett a switch. Sajnos első nekifutásra nem igazán hozza amit vártam tőle. Rj45 10gbps-en csatlakozik a mikoritk x86-hoz, link sebesség megfelelő. Viszont ha két külön 2,5gb-es porton indítok tesztet akkor még az összesített érték sem éri el a gigabit forgalmat. Kell valami extra beállítás?
-
user12
őstag
válasz
Dr.FantastiK
üzenetére
Örülök, hogy meg vagy vele elégedve, sok sikert és kitartast a felfedezéshez és a tanuláshoz
-
Dr.FantastiK
őstag
Nem gondoltam volna hogy van olyan software amire meg en is azt mondom hogy na erre erdemes volt kifizetni a penzt erte !!
a Hardvare mar csak bonusz hozza
Dobbenetes az a kellemes erzes amikor azt latom ezzel foglalkozva volt/van komolyan ! ..nemugy mint a rengeteg buta ASUS DLink tpLink .. -
user12
őstag
válasz
Dr.FantastiK
üzenetére
A settings>log menüben tudod megnézni, állítani. alapértelmezésben a memóriába (RAM) logol.
-
myk_to
csendes tag
válasz
lionhearted
üzenetére
Most vettem észre a hozzászólásodat. A költség nem lényeges, mert tényleg nagyon ritkán fordul elő, inkább az automatizmus, és a kényelem. Ahogy 25506-ban írtam találtam egy repeater itthon, azzal remekül megcsinálható (a kapcsolódást már teszteltem!) Ha nem vagyok itthon akkor az USB-mobil rákapcsolódást nehezen lehetne megvalósítani (a feleségemnek). ha én vagyok itthon akkor meg a mobilt beáldozni kellene... Szóval én előnyösebbnak tartom a "repeateres tartalék" megoldást.
Neked is köszönöm, hogy törődtél a problémámmal. -
myk_to
csendes tag
Köszönöm válaszodat: Te pontosan megértetted a problémámat. Az ötleted tetszik. Kerestem és találtam itthon egy TP-Link repeatert, mely az általad leírt ötlet megvalósítására alkalmas lesz. Vagyis a jelenlegi pppoe- WAN (ether1-n) mellett beáldozom (az egyébként nem használt) ether2-t. Ide csatlakoztatom a repeaterból kijövő "rescue-net"-et. Az állandóan használt WAN meghibásodása esetén átkapcsolok a "rescue-net"-re mivel nem a AX3 wifijét használom, így az a LANom része lehet függetlenül a WAN forrásától. Időnként ellenörzöm, hogy a "rescue-net" él-e még.
A fentiek beállítását a Routeremen, (előbb-utóbb
) meg tudom csinálni.
Köszönöm mégegyszer! (itt mondok köszönetet E.Kaufmann fórumtársnak is!) -
válasz
myk_to
üzenetére
Nem szoktam teljesen eltérő megoldásokat javasolni, hiszen többnyire fix elképzeléshez keresnek lehetőséget... de van USB rajta, telefon bedug, Ethernet Tethering bekapcs, ott a backup net. Nagyjából annyi kell, hogy felveszed a WAN interface listára (ha úgy írtad meg a tűzfalat, hogy listára vonatkozzon), és innentől egy mozdulatra van. Persze, drágább mint a szomszéd wifijét használni.
-
mrots
tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
1. mivel alkalmazkodnia kell a szomszedjahoz, nem lehet kotott a frekvencia
2. erre vonatkozott a kerdese, szerintem a scripteles kevesbe racionalis megoldas valamire, ami eddig 10 ev alatt ketszer fordult elo
3. ezt irtam, hogy szerintem a jo megoldas -
mrots
tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
"Ok, folyamatosan fent lesz a szomszéd wifin"
Na de az illeto pont azt irta, hogy normal uzemben mindket wifit hasznalja es nem akarja bealdozni tartalekolasra.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Dr.FantastiK
üzenetére
A /system logging menüben állítható be, hogy mit hogyan és hová logoljon. Egy keveset erről is írtam a mikrotik2. cikkemben a weblapon.
Dughatsz bele pendrájvot, vagy pl. usb-sata átalakítóval SSD-t, és logolhatsz akár arra is.
Vagy pl. akár SMB-vel is csatolhatsz be hálózati meghajtót (de ez haladó szint, mert még csak parancssorból megy). Ill. log szerverre is lehet logolni.A kapcsolatok maximális száma sokmindentől függ, de a resources menüben tudod nézni többek között a processzor terhelést is. Terheld meg rendesen, és nézd meg mennyit bír ill. mekkora proci terhelést okoz neki a feladat.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Lejárt, de ugye meg kell spékelni masquerade-al meg úgy kell tűzfalazni, mint a fő internet kapcsolatot és akkor baj nem lehet.
-
E.Kaufmann
veterán
Szerintem meg nagyonis. Nem rángatjuk a konfigot, egyet készítünk. DHCP kliensnek megadható routing metrika. Ok, folyamatosan fent lesz a szomszéd wifin, de alig fog ott forgalmazni, amíg nem kell. Persze lehet rá szkriptet írni, hogy ha nincs internet a fő vonalon, akkor röffentse be a Wifi-t és amint visszajön, akkor meg lője le (akár szimpla netwatch+ routing tábla mókolással) . Nem kell ezt elbonyolítani, mert nem fog működni.
-
Dr.FantastiK
őstag
Tegnap megjott a Router, RB5009UG+S+IN
haaaat ez Uberkiraly !!Minden mukodik, a Skori weblapja szerint csinaltam vegig, OK.
de
Hova irja a Logokat ? abba az 1 Gib Storage NAND memoriaba ?
es hogy lehet torolni a Logokat ?ha jol ertem RouterOS Licence 5 van, amivel nem vilagos meg hogy mennyi a maximalis futatthato torrent allomany !??
Konkretan a maximalis kapcsolatok szama erdekelne, mennyi a megengedett maximum ? -
aujjobba
addikt
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
A bridge konfigot hasznalom en is, csak ugye elokaptam a doksit es ott a hAP-ra a switch konfigot ajanljak.
A lassusag erdekes tema, nem tudom eldonteni.
Peldaul neha futtatok csak ugy ellenorzeskeppen iperf3 tesztet, ahol a NAS-on van a szerver, es ez sokszor megall ilyen 300Mbps magassagaban, de neha meg 600-700, ugyanazon korulmenyek kozott.
Nem igazan ertem az okat ennek, a hAP CPU-ja nincs kozben kifeszitve, kliens sincs tobb rajta, a NAS sincs leterhelve.
A capAX-re csatlakozva sokkal gyakrabban ad 500-700Mbps kozotti erteket, de az is IPQ-PPE bridge filter konfiggal. -
mrots
tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Szerintem a kerdezonek ez nem valasz, mert nem ez volt a kerdese. Nem azt kerdezte, hogyan vegye eszre, ha at kell allni a masik wan kapcsolatra, hanem azt, hogy mi a legjobb opcio arra, hogy egy ap -kent hasznalt wifit elkezdjen klienskent hasznalni. Az atallast szerintem magatol is meg tudja csinalni, irta is, hogy keresett failover szora, de ezt a konkret esetet nem fedte le semmi amit talalt.
En ket iranyt tudok elkepzelni. Mivel azt irja, hogy tiz ev alatt ketszer fordult elo, feltehetoleg ez tovabbra is egy nullahoz kozeli valoszinusegu esemeny lesz, tehat tul sokat nem erdemes agyalni rajta. Igen, en elkeszitenem a veszhelyzeti konfigot es lementenem. Ha szukseg van ra, egyszeruen restore, es mukodik minden. Ha visszaallt a helyzet, akkor pedig az uzemszeru allapot mentesevel irnam felul a routert.
Ehhez termeszetesen az is kell, hogy mindket mentest napra keszen tartsam. A kisebbik baj, ha a szomszed wifije valtozik - a mentett konfigban frissiteni kell a parametereket. A nagyobbik - es valoszinubb - baj, hogy az evek soran az eredeti kerdezo modositgatni fogja a beallitasokat az uzemszeru allapotban ahogy az elet hozza. Amikor pedig a veszhelyzeti allapotrol visszaall az uzemszeru allapotra, egy korabbi, regi mentes lehet az, amire visszall. De ezen tulmenoen szerintem semmi gond nincs ezzel.
En nem igy csinalnam, mert ez manualis. Ha a kerdezo epp nincs otthon, mas dolgozna helyette, nem biztos, hogy kivitelezheto. En beuzemelnek egy masodik routert, ez folyamatosan csatlakozna a szomszed wifijehez, e bealdoznek egy ethernet portot az ax3mon, hogy kapcsolodjak a masodik routerhez. A dontest, hogy merre menjen a forgalom innentol kezdve lehet automatizalni es csak bealltias kerdese, hogy hiba eseten a tartalek irany fele menjen.
A hatranya ennek a megoldasnak, hogy egy plusz eszkozt kell venni, uzemeltetni. Az elonye, hogy az atallas automatikus, valamint, folyamatosan lehet tesztelni a szomszedon keresztuli tartalek elerest es nem hiba eseten derul ki, hogy mar fel eve megvaltoztak a wifi parameterek.
A kerdezonek kell eldontenie, hogy egy ilyen kis valoszinusegu esemenyre ra akar-e porogni ennyire, vagy jo a manualis atallas es utana esetleg hibakereses.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
myk_to
üzenetére
A legegyszerűbb: a fő útvonalra check-gateway ping (esetleg köztes virtuális útvonalak beiktatásával lehet pl több dns szervert pingelni, ha azokat eléred, tuti van neted). a másodlagos útvonalat meg felveszed nagyobb számú metrikával a routing táblába. Ha az elsődleges kapcsolat nem él, akkor a másodlagos útvonal felé megy minden. Ha a Wifi kapcsolaton DHCP-n kapod a címet a DHCP kliens alatt már beállíthatod, hogy milyen metrikával vegye fel a routing táblába.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
aujjobba
üzenetére
Én IPQ-PPE mellett a bridge konfigos módszert használom, és működik. Eredetileg meg, mivel csak egy trunk portom volt, simán létrehoztam a vlan-okat, arra az ethernet interface-ra kapcsolva és úgy is működött. Ez a bridge módszer nagyon hasonló az OpenWRT alatt a DSA bridge beállításokhoz, meg gondolom azért is jó, mert ha váltasz routert, akkor könnyen átvihető az exportált szöveges konfig és ha ott működik a hw VLAN filtering a bridge módban, akkor még azt is megnyered. A switch konfig viszont tényleg csak akkor, ha ajánlják és máshogy lassú.
-
myk_to
csendes tag
Sziasztok,
tanácsotokat, véleményteket kérem.
Általános használat: Ax3 router a WANra pppoevel kapcsolódik ether1-n. A LAN oldali 4 ether és a 2 Wifi használva.
Tartalék megoldás: Hiba esetén (nem működik ez a ISP) igénybe lehet venni másik szolgáltatót WiFi-n keresztül (szomszéd hálózata: hozzájárulásával, engedélyével, megadott PWdal). Így az előbbi egyik Wifi mint WAN oldal működne.
Az általános használat eseten természetesen mindkét WIFIt (2, illetve 5GHz) mint APt használni akarom. Hiba esetén szívesen feláldozom a WAN kialakítására az egyik WiFit. Mivel általános használatnál mindkét WiFi LAN része, így a tartalék megoldásnál a konfiguráció “jelentősen” eltér az általános megoldástól.
Hogyan csinálnátok? Scripttel módosítgassam a hálózat kialakítását? Készítsek másik konfigot (tartalék) és például backupként azt állítsam vissza? Vagy egész más módon?
A leírt hálózat kimaradás nagyon ritka (10 év alatt most volt másodszor). A hálózattalanság - mivel háztartási környezetben van - tolerálható, bár homeoffice miatt jó ha mihamarabb ismét van internet. A jelenség inkább elgondolkodásra, a célszerű megoldás megtalálására alkalom, mintsem “kötelezően” megoldandó.
Előre is köszönet az ötletekért.
(p.s.'failover' szóra a topicban elolvastam a leírtakat, de egyik sem ezt az esetet boncolgatja.) -
aujjobba
addikt
Megkavarodtam hAP ax^2 VLAN temaban.
A bridging doksi azt irja az "Other devices with a built-in switch chip" reszen, hogy "This type of configuration should be used on [...] hAP, hEX, cAP [...] devices.", azaz ezt kellene hasznalnom a hAP-on.
Ez a Switch menuben konfiguralos modszer, amikor nem a bridge filtering-et hasznalom.
Nade ugyanakkor ott egy piros figyelmeztetes, hogy aminel a switch kepessegek tablazat szerint nincs "VLAN table", ott nincs hardwares tamogatas, marpedig a hAP IPQ-PPE chipje alatt nincs VLAN tamogatas.Vegulis ezt a fajta konfigot kellene akkor hasznalnom, vagy a bridge-en a VLAN filteringes megoldast?
Egyiknel sincs hardware tamogatas a doksi szerint, a bridge-nel valoban nincs is H betu. -
aujjobba
addikt
válasz
lionhearted
üzenetére
Igen igaz, sima SFP.
Ugy tunik mukodik, de egyelőre felreteszem, majd ha egyszer lesz 2.5g sfp-képes switch-em akkor beszerzem a párját. -
-
yodee_
őstag
Ha már switch a téma. Volt már valakinek dolga ilyen aliexpress-es kínai csodákkal:
gondolkodom rajta hogy beruházok egybe. A 10G lenne az uplink a mikrotikról és úgy sztanám szét a házon
-
aujjobba
addikt
Ha van egy darab Sfp+ rj45 cuccom, azt nem lehet a másik eszközön simán ethernet portba csatlakoztatni?
Na kicsit zavaros lett, szóval a 2.5g Sfp+ modult dugom a routerbe, a modulba ethernet kábel egyik vege, a másik vege a NAS 2.5g hálókártyáján levo ethernet portba.
Nyilvan nem mukodik, csak nem tudom ez a modul hibája, vagy nem kompatibilis, vagy eleve ennek igy nem kell működnie.Hm, youtube szerint mehetne keresztbe.

-
aujjobba
addikt
válasz
user12
üzenetére
7-8Mbps szokott lenni max az IPTV forgalom, azert nem vittem feljebb.
Meg nekem összesen 300/20 a netem, mondjuk éppen nem volt eddig szűk szinte sosem, csak azokban a ritka esetekben amikor távolról akarok plex-et nézni.
Ott ugye a gyenge upload miatt 720p felett mar transzkodol. -
user12
őstag
válasz
ekkold
üzenetére
“....van sok esztozom aminek eddig 192.168.1.xx fix ip cimet allitottam be es....
Ez eleve hibás koncepció szerintem.”Nem feltétlenül. Bizonyos esetekben kifejezetten jó tud lenni amikor a dhcp szerver vmi miatt nem oszt címet, de a gateway és/vagy dns vagy más szerver elérhető vagy kommunikációképes marad a hálózaton.
Én pl a kulcs/ core eszközoket (nasok, switch, ap) mindig staticra állítom, a többi mehet dhcp-vel.
Az igazságboz hozzátartozik, hogy mikrotik eszköznél még nem talalkoztam olyan esettel, amikor behalt volna a dhcp, ubi, forti eszközök, ms szerverek esetén annál többször -
aujjobba
addikt
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Zseni ez a queue tree cucc, bar lehet nalam bonyi lett a konfig es lehetne egyszerubben is.
Itt most parhuzamosan megy 1-1 iperf3 a NAS-on as a laptopon kliens modban remote szerverekkel, a NAS szepen leszabalyozza magat 20Mbps kornyekere hogy teret hagyjon a laptopnak (other download).Az fq_codel nalam 65% kornyekere hajtja ki az L009 cpu-jat igy.

-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Dr.FantastiK
üzenetére
Én valami queue tree-t csinálnék a kimenő és bejövő csomagokra, aminek az egyik gyerkőce a kifele irányuló TCP 53,80,123,443 UDP 53,123 forgalmak megjelölt csomagjait kezelné és lenne egy kisebb prioritású gyerkőc PCQ-val minden másnak (persze, ha van egy fix címe/portja a torrent kliensnek, akkor jobb azt).
De lehetne próbálkozni Cake-kel is diffserv8 beállítás mellett, ha éppen nem fagyassza csonttá a Mikrotik-et (régebben volt rá példa, újabb fw-vel és elég erős routerrel stabil- kopp-kopp). Frankót nem tudok mondani, kísérletezgetni kell. -
ekkold
Topikgazda
válasz
Dr.FantastiK
üzenetére
....van sok esztozom aminek eddig 192.168.1.xx fix ip cimet allitottam be es....
Ez eleve hibás koncepció szerintem. A korrekt megoldás az ha minden eszköz DHCP-n kap IP címet, és ha azt akarod, hogy bizonyos eszközöknek mindig ugyanaz legyen a címe, akkor a routerben kell beállítani, hogy az adott MAC addresshez mindig az adott címet rendelje hozzá. Mikrotikben ezt pár kattintás megoldani, és akkor egy helyről kezelhetők lesznek az IP címek a hálózatban, nem lesznek IP ütközések és hibás beállítások.Ha pedig továbbra is az ONT végzi majd a csatlakozást akkor gyakorlatilag felesleges volt beruházni a Mikrotikre. Az RB5009 valószínűleg sokkal nagyobb teljesítményre képes, mint az ONT és simán elboldogulna pl. a torrenttel anélkül, hogy belassulna.
Persze akkor ha közben megtanulod a Mikrotiket jól kezelni, beállítani. Gondolom arra már rájöttél, hogy azért kicsit más, mint az átlag soho cuccok.
-
mrzed
senior tag
válasz
lionhearted
üzenetére
A T-s ip tv miatt létrehozzák az ont-k is a ppoe kapcsolatot, független attól, hogy bridge-re van állítva és ezt a saját eszköz is megteszi. Egyszerűen nem kell az ont-re dugni mást, max csak a tvboxokat.
-
Dr.FantastiK
őstag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
@ E.Kaufmann .. errol egy kicsit bovebben !?
@ lionhearted
A cel pont az lenne hogy levenni a terhelest a Telekomos cuccrol ,, tehat ezekszerint csak be kell allitsam hogy a Miki hozza letre a kapcsolatot.van sok esztozom aminek eddig 192.168.1.xx fix ip cimet allitottam be es igy uzemelnek jelenleg ,, ezeket allitsam at mindet 192.168.88.xx -re, vagy a Routert betenni a a 192.168.1.xx tartomanyba ??
vagy mindegy, akarmelyik lehet ? -
E.Kaufmann
veterán
válasz
lionhearted
üzenetére
Beállíthatsz mindenvéle QoS-t a Mikin, hogy a torrent ne terhelje annyira a telekomos eszközt.
-
Gyurka6
őstag
válasz
lionhearted
üzenetére
A kérdés az volt. hogy lehet-e ... Igen!
-
-
Gyurka6
őstag
válasz
Dr.FantastiK
üzenetére
Nem muszáj, maradhat a t-eszköz a betárcsázó. (Optikánál, koaxon kicsit mások a lehetőségek)
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Dr.FantastiK
üzenetére
Ha a telekomos eszköz csatlakozik, akkor az is ugyanúgy kapja a terhelést, mivel ilyenkor úgy tudja továbbítani a net elérését, hogy NAT-ol. Meg persze a PPPOE kapcsolatnak is van erőforrásigénye. Persze lehet hogy a telekomnál működik (nem tudom) dupla csatlakozás is.
-
Dr.FantastiK
őstag
Meg egy kerdes ami nem vilagos,,
Ha a Telekomos cucc epiti fel a PPPOe kapcsolatot es nem a Mikrotik router de a DHCP-t kikapcsolom az ONT-be ,, tehat semmi mast csak a Routert kotom az ONT-re ,, akkor melyik eszkozre jut a terheles ?? .. (es nyilvan a Router portjaiba dugok mindent)
Maskepp kifejezve : muszaj a Mikrotik altal letrehozni a PPPOe kapcsolatot ??
ugy nem vegezheti a Mikrotik a ruter munkajat hogy ekozbe a Telekomos cuccba megmarad a nev es jelszo azzal letrehozva a csatlakozast ?
-
Dr.FantastiK
őstag
Nagyon szepen koszonom a valaszokat, nagyon kedvesek vagytok !
Igen, az lenne a celom hogy a Telekom cuccot csak Modem maradjon es mindent a Mikrotik router-re kotok.
Nincs sajnos tapasztalatom semmi a Mikrotik-al eddig mert csak Asus es DLink rutereket hasznaltam wifi-s verziokat) eddig.
Wifi mar nem erdekel, mert tudok osztani az Asztali geprol a telefonoknak ha kell.
es
ASUS router is gyenge volt, megszakadt a Net sokszor vele ,, a sok torrent kapcsolat miatt.
Asus 2 core es 512 Mb RAM keves volt.
Nem vennek mar soha tobbet consumer vonalon routert, semmilyet. ).Az erdekes az hogy a Sagemcom 5655-be mar beallitottam a Passtrough modot es a Bridget is , lassam mi tortenik ?? ..es megy szepen tovabb a Net nem szakadt meg, a torrentek is jarnak le/fel rendesen, pedig semmi Router meg nincs berakva mert nem jott meg ,, .. es jelenleg az ONT-re van radugva minden, arra a 4 portra ami van neki.
Arra kellene meg nekem egy kis info hogyan allitsam majd be a Mikrotiken a PPPOe kapcsolatot ???
az vilagos hogy 1-es portjat osszedugom az ONT-n az elsovel ,, de aztan mik a lepesek ?

jaa, igen, mar elkulted ,, csak most olvasom a Skori Lapjat ami nagyon jo info lessz,, Koszonom !
-
user12
őstag
válasz
Dr.FantastiK
üzenetére
A sok torrent (tobb mint 8000 )
aztakva…seed servert hostingolsz?
1. nem baj ha nem törlöd ki, de a lényeg, hogy a mt végezze a pppoe csatlakozást
2. nem muszaj, maradhat
3. ha van tv boxod, akkor hagyd bekapcsolva a dhcp servert és a box maradjon a hgwre csatlakoztatva
4 nem
5 megváltoztathatod bármilyen private ip tartomanyra -
yodee_
őstag
válasz
Dr.FantastiK
üzenetére
Az ONT-ben nem kell törölni a felhasználó/jelszó adatokat nyugodtan maradhat és nem kell DMZ-be rakni. Amennyiben a wifit is ki akarod kapcsolni akkor azt kell és ennyi. Ha a mikrotiket ugyan abba a hálózatba teszed mint az ONT-t akkor szerintem lesznek gondok. Nekem teljesen külön van és az ONT csak "modemként" üzemel. Mennyi az a sok torrent amitől megakad az ONT?
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Dr.FantastiK
üzenetére
Telekomnál nem tudom hogy van, de ha tényleg ppoe passtrough akkor az RB5009 fog felcsatlakozni, tehát a szolgáltatói cucc lényegében semmit se csinál azon kívül, hogy csak továbbija az adatokat.
Ha még nem használtál eddig mikrotiket, akkor rá fogsz jönni, hogy némiképp összetettebb, mint a többi soho kategóriás router, ennek megfelelően viszont több beállítást is igényel. Kezdetnek egy kis olvasnivaló: [link] ezt a leírást még RouterOS 6 -hoz készítettem, de a beállítások nagy része ma is ugyanilyen, vagy legalábbis nagyon hasonló.Az ONT-re csak a mikrotik csatlakozzon semmi egyéb, és szerintem mindent kapcsolj ki benne ami nem feltéelnül kell, azaz:
- DHCP
- esetleg a pppoe jelszavat is töröld,
- ha van benne wifi akkor szerintem azt is érdemes kikapcsolni, mert ha működik akkor pl. obban melegszik az eszköz (és talán nem mellesleg, valamivel több áramot is fogyaszt).
- ha ez is felcsatlakozik a netre, és a többi portján is lesznek eszközök abból jó nagy katyvasz keletkezhet, ha nem vagy profi a beállítások megfelelő összehangolásában. A helyedben ezt inkább elkerülném.
- A router címét mindenképpen cseréld le, de vigyázz, hogy ne ütközzön mással. Csak akkor válaszd a korábbi tartományt, ha az ONT-ben már kikapcsoltad a DHCP-t!
- DMZ nem kell, az csak akkor kellene ha az ONT routerként működne -
Dr.FantastiK
őstag
Sziasztok,
Par nap es megkapom az uj Mikrotik routerem, RB5009.
szeretnek addig megerteni par dolgot, kerlek segitsetek !!A sok torrent (tobb mint 8000 ) miatt neha megszakadt , es eleg surun !! a Telekom 1000/1000 optikas Net.
ezert jon a Router hogy levegye a terhelest a Sagemcom 5655 ONT-rol..de
azt nem ertem ha :
1.
Bekapcsoltam a PPPOe passtrough es Bridge modba tettem (mar keszvan) az ONT-t, akkor ha rakotom majd a torrentes gepet a Mikrotikra >ezt meg az ONT-re ,, de ugy hogy nem toroltem ki a felhasznalo nevet es a jelszot a Modem-bol, akkor a Router veszi at a terhelest vagy tovabbra is az ONT-t terhelik a torrentes forgalom ?? ?? ??2.
Muszaj kitorolni a felhasznalo nevet es a jelszot az ONT-bol, vagy maradhat ?? mert ha jol ertem igy racsatlakozik a Netre es lesz Net a tobbi ures portjain is). ??
Persze nem akarok az ONT-re kotni semmi mast csak a Routert es aztan arra mindent.
Azt szeretnem hogy csak a Routert terhelje a forgalom, es az ONT-t egyaltalan NE !!3.
Az ONT-n ki kell kapcsolni a DHCP Servert vagy maradhat ??4.
DMZ-be tennem a Routert az ONT-n, azert hogy az ONT ne szurjon forgalmat egyaltalan !! ?? jo igy ?5.
Ha jol ertem a Mikrotik Router ip cime 192.168.88.0 ,,, ezt meg szabad valtoztatni 192.168.1.xx tartomanyba , mert ilyen cimeket oszt ki az ONT jelenleg DHCP-n. ?? ??elore is koszonom szepen ha adtok utmutatast.
-
Ablakos
addikt
A winbox neighbors működéséhez milyen nyitott linux tűzfal port szükséges? Ufw kifelé mindent enged, de semmi. Tűzfal kikapcsolva látszanak a kliensek.
-
Vettem új kültéri PtP eszközöket amik, már ROS 7. De nincs most sem MCS tábla. Vagy bármi amivel visszább lehet venni a sebességet vagy legalább szabályozhatom a PtP kapcsolatot. 20MHz+A/N/AC/AX-nél több beállítással szeretnék játszani.
CCQ érték szintén nincs. Borzalom,butább a status is,meg a beállítási lehetőségek PtP kapcsolatnál.ROS 6 meg nem mehet rá. Visszafelé fejlődnek,ami eddig jó volt azt kiveszik. Cserébe WIFI 7 sincs.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Reggie0
üzenetére
P(araszt)PoE, gondolom ezen is lehet fogni pár centet, valami kínai DC-DC átalakítóval megoldva, esetleg olyannal, amiből még van is raktáron (a múlt évtizedben felhalmozva
) a dugasztápokról nem is beszélve.
Na mondjuk meg is jártam, mikor a cAP AX tápját dugtam egy LtAP minibe![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Talonban volt, mert a cÁPa mindenevő, őt egy központi 28V(-ra belőtt) tápról etetem, mert én otthon még parasztabb módon távtáplálok
, ami 20 méterrel arrébb 0.75-ös kábelen keresztül egy másik DC-DC tápban végződik, hogy ott etessek egy két lemezes NAS-t. Eddig ígéretesnek tűnik a dolog, még nem döglött meg (kopp-kopp) és egy Shelly plus uni-val is figyeltetem a tápot. -
Reggie0
félisten
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Azert a PoE 18V-28V nem valami jo huzas... Mehetne 54V-ig.
Mindenesetre jobb vetelnek tunik belterre, mint egy wap ax.
-
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Hát 2 chainnél ehhez kellene a 160MHz, ami ugye nem kötelező ax elem, plusz 5GHz-en egy ilyen csatorna van, DFS és csökkentet eirp mellett... Nem annyira jó kombó.
Tényleg érdekes kütyü, új hex wifivel. Mediatek socnak mondjuk nem vagyok nagy rajongója, de van USB és SFP 2.5G, ami nincs az ax2n.
-
Tamarel
senior tag
Érdekes ez a hAP ax S. Mediatek, gyengébb processzor, talán erősebb 5Ghz wifi. Ax2 helyettesítő, olcsóbb beltéri AP.
-
Lenry
félisten
What's new in 7.20.4 (2025-Nov-05 14:07):
*) bgp - improved instance upgrade from versions prior to v7.20;
*) console - fixed file id conversion operations;
*) pppoe-server - fixed client disconnects when multiple servers are active (introduced in v7.20);
*) rip - fixed RIP configuration conversion on upgrade from v6 to v7;
*) route - fixed gateway print when gateway is equal to BGP peers address;
*) routing-filter - check AFI when setting pref-src;
*) routing-filter - fixed default route destination matcher behavior for different AFIs;
*) webfig - fixed button handling in skin designer;
*) winbox - show "Bus" parameter for "USB Power Reset" on Chateau LTE6/LTE18 ax devices;
*) winbox - show "System/RouterBOARD/Mode Button" on devices that have such a button; -
aujjobba
addikt
válasz
lionhearted
üzenetére
Egyelőre nincs bonding (amíg ismerkedek a switch konfigjaval).
STP sincs bekapcsolva a bridge-en, protocol=none.Minden mukodik, mar az IPTV vlant is felkonfigoltam, tv is megy, csak kilogolja ezt egyszer.
L009 -> switch -> hAP útvonalat teszteltem most.
Nem tiltott le portot. -
-
aujjobba
addikt
Beuzemeltem az "uj" switch-et

Nade, masodik napja jatszok vele.Az L009 es a switch kozott letrehoztam egy trunk-ot, az eth4-et kotottem ossze a switch eth7 portjaval, az eth4-en tegelek ket VLAN-t, 10 es 20.

A switch-en valami borzadaly konfig felulet 2008-bol.
Itt beallitottom, hogy a trunk (eth7) pvid-je 10, es ha untagged frame-et kap az droppolja.
Ugyanitt a 15 es 16 portokon 20 a PVID es az untagged-et atengedi (marmint beengedi, es azonnal rateszi a PVID-et, ami 20).
A 10-es VLAN-nak tagja az osszes port kiveve 15 es 16, a 20-as VLAN-nak a 7 trunk es a 15-16.

Tovabba az eth7 trunk-nal a 10 es 20 VLAN-nal is az egress szabaly "add tag", tehat ne dobja le az onnan kimeno csomagokrol a tag-et.

Na vegul ez mukodik is, az L009 eth4 osszekotve a Switch eth7-tel.
Ha valamit radugok mondjuk a 13-as portja, az megkapja a 10-es VLAN-t es annak megfelelo IP-t a router-tol.
Ha a 15 vagy 16-ra dugom a 20-as VLAN-t kapja, megfelelo IP-vel.Ami viszont furcsa!
Egyetlen egyszer, mikor a switch-et eloszor radugom a router-re, a logban megjelenik "
ether4 excessive broadcasts/multicasts, probably a loop".
De minden mukodik, es tobbet nem logol ilyet.Aggodnom kellene?
-
Protezis
őstag
válasz
lionhearted
üzenetére
Ej, igazad van, valóban intra nem inter. Elnézést!
-
-
aujjobba
addikt
válasz
Protezis
üzenetére
A switch kezeli a VLAN-okat L2 szinten hardveresen.
Ha minden kliens a switch-re van kötve, a közöttük történő vlan-on belüli kommunikáció nem megy el a router-ig.
Megoldja a switch.Akkor menne a router fele, ha az egyik vlan-bol a másikba szeretne forgalmazni, vagy ha az internet fele megy.
-
aujjobba
addikt
válasz
lionhearted
üzenetére
Bakker mire leesett, hogy az intra-vlan forgalom nem érinti a routert, tejoeg.
Raadasul amíg a netem csak 300Mbps addig amiatt sincs értelme aggregalni.
A NAS fele/felol pedig szintén alig van forgalom, az csak szépen töltöget le magának a netről, a kliensek meg lejatszanak róla (plex, Infuse), az max. 15-20 Mbps per stream.Na mindegy, tapasztalatszerzés celjabol osszevonok két linket, csak hogy tudjam nézegetni hogyan viselkedik.
-
Ablakos
addikt
Nagyon meg vagyunk elégedve az új wAP ax-el. Szépen 1 Gps-feletti értéket hoz.
Akartam egy sebesség tesztet(közvetlenül a kliens-wAP között), de egy bitet nem akar mérni a MT BandW Test. Megjelenik a session-ok között a kapcsolódó kliens, de értéket nem ad sem fel, sem le.
Mit lehet itt elrontani, hogy nem mér semmit? -
válasz
aujjobba
üzenetére
Igazából, ha van ilyen normális menedzselt vlan képes switched, akkor célszerű ott végezni a switchelést (bár az L009 is képes mindenre magától, de ugye nincs elég port mégse), és a VLAN közötti, valamint a net felé menő forgalom alapján méretezni a bondingot.
2.5Gbps a CPU linkje, switch csak magában wire speed. Viszont az L009 csak L2 hasht tud hardveren gyorsítani, azaz 1 hostod forgalma mindig ugyanazon a linken megy ugyanazon másik host felé, nem tudsz mondjuk több TCP streamen se link sebesség felé menni. Ellenben 2 külön hostról elvileg tudhatod mondjuk a NAS-t nagyobb sebességgel elérni. -
aujjobba
addikt
válasz
lionhearted
üzenetére
Koszi!
Probalom kitalalni hogyan lehetne a legjobbat kihozni egy L009 + 1Gb switch + hAP + cAP kombobol.
Arra jutottam osszeaggregalnek 3 portot az L009-en, ez menne a switch-re.
Ha jol ertem tobbet nem erdemes, mivel csak 2.5G a switch chip a mikrotikben.
Masik kettot a hAP fele aggregalnek, az egy trunk, visz 3 VLAN-t (trust, IoT, iptv).
Igy pl. a User_1/2/3 osszessegeben tudna 2.5G sebesseggel mozgatni dolgokat a NAS-rol vezetekes kapcsolaton, igaz?
A wifi kepessegeit nem teljesen latom at egyelore, azt gondolnam akik a hAP-ra csatlakoznak egyuttesen tudnanak 2G-vel forgalmazni az aggregacio miatt, de valszeg itt tevedek
A cAP-ra meg csak 1 madzag megy, ott sem teljesen tiszta mi lenne a szitu, bar elviekben annak is lehetne aggregalni a ket portjat.
-
E.Kaufmann
veterán
A 7.21 bétákban már lehet a check-gateway pingelést paraméterezni, igaz, csak központilag, nem routing bejegyzésenként:
*) route - added options in /routing/settings to adjust check-gateway=ping timers; -
aujjobba
addikt
Koszi a valaszokat rack temaban, 19" lesz.
Mas:
Az SFP+ es eth portot ossze lehet aggregalni igy, egy 2G kapcsolat remenyeben?
Tudom az L009-en 2.5G az sfp+ de a switch-en sajnos csak sima rj45 1G es 2db SFP 1G van.
Az L009-en nincs 2db szabad rj45 portom, van viszont 1G-s SFP->rj45 modulom.Lenne barmi elonye ha a switch SFP portjat is hasznalnam?
Ketto darab SFP->rj45 modulom van, 1G-sek.
-
válasz
lionhearted
üzenetére
Sajnos (vagy sem) a MAC Address szűrés már jó ideje nem biztosít elegendő védelmet.
Evvan -
mazso1988
csendes tag
válasz
lionhearted
üzenetére
Elsősorban winboxban a WIFI->Access List fülnél próbáltam én sikertelenül
-
válasz
mazso1988
üzenetére
Hát a GUI-n lehet őket mozgatni.
Pontosabban? Hol szeretnéd állítani?Amúgy a MAC cím szűrés eléggé oldschool, bárki láthatja az éterben a csatlakozott eszközeid címét, így hamisítani is tudja. Cserébe minden modern okoseszköz alapból randomizálja, pont azért, hogy ne lehessen azonosítani.
-
mazso1988
csendes tag
Sziasztok!
Lehet valahogy RouterOS-ben (7.19.4) a Wifi->Access List bejegyzések sorrendjét változtatni, ahogy a Firewall szabályok sorrendjét például.
MAC cím szűrést szeretnék, és a végső REJECT sort szeretném új MAC cím felvétele után mindig a felsorolás végére húzni. -
-
aujjobba
addikt
A garázsban kábel es eszközök rendezése céljából keresek valami falra szerelhető rack megoldást, de a sztandard 19” túl nagy es felesleges.
10”-ban a reddit nepe szerint epp nem fér el az L009.
Ti hogyan oldjatok ezt meg?
Kellene kb egy patch panel, alatta egy switch, azalatt az L009, egy konnektor sor. -
MrTwister
őstag
válasz
lionhearted
üzenetére
Nagyon köszönöm, minden szuper, kivéve, hogy most már nem érem el a Mikrotikot sehogysem, nyílván a 192.168.88.1-es címen már elérhetetlen, de nem érem el az új címén sem : 192.168.1.20
WnBox látja, de ő sem éri el:
[kép]
pedig usernam/pw tuti jó
Minen többször újraindítva, nincs több ötletem... -
-
Ablakos
addikt
válasz
lionhearted
üzenetére
Azt hol tudom ellenőrizni, hogy a Wap ax-hez melyik csomag való pontosan? (wan wifi-qcom és wifi-qcom-ac)
Új hozzászólás Aktív témák
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor
- HP EliteBook 840 G7 i5-10210U 16GB 512GB FHD 400nit 1 év garancia
- RAKTÁRKISÖPRÉS! Eladó projektorok!
- PlaySation 5 Slim // Bontatlan /// 27% Áfás
- Dell Latitude E7470. Olcsó üzleti kategóriás laptop! Új akkumulátor!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

)

) a dugasztápokról nem is beszélve.