- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- MIUI / HyperOS topik
- iPhone topik
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
TCr
veterán
Különben ez is jó megoldásnak tűnik.
Ami nem szimpi, hogy a váz oldalára akaszkodik.
Emiatt a 18-135 obival nem lefelé, hanem félig kifelé bukik a gép az oldalamon, hol a kezemnek, hol - amit kevésbé szeretnék - valami másminek verődne neki.
Viszont ha az alsó rögzítőcsavarra rá tudom applikálni ezeket a vastag pántokat, még jó is lehet. -
Jahno
veterán
"2-300 ezer egy lájtos esküvőre nem rossz fotósként"
Mi a műszaki tartalom? Legtöbben 200-ért még sírnak, hogy hülye júzer nem akar fizetni, jajjmilesz csiribiri. Én meg rágom a kukoricát és trollkodom a vergődéseiken.
Mi legyen benne, milyen átadott anyaggal és mi a "lájtos"?
Tök vegyes a piac, de legalább marják egymás, vicces.
-
Jahno
veterán
Nincsenek "fővárosi" árak. 1500-3000 közt van hulladék "ház söre" és van 1ezer alatt normális, vagy 1100 körül cseh/belga csapolt értelmes 2 kilométeren belül a város közepén. Ekkora szórással nincs mihez viszonyítani és akkor ott a Budapest Park személyreszabott lóhúgy 1700-ért, kontrasztnak meg a turistás 5kert kontra Corvinus café Nyugati.
Nem a fotósvideós az alacsony, hanem az én nigger pénzem. Tudom, lehetne mást csinálni és keresni egy értelmes munkahelyet, azt most hagyjuk.
-
Az szép. Nem gondoltam hogy egy normál hamburger annyi. Vidéken ahol én lakok a nagyon nagy, nagyon kézműves, nagyon felkapott van 5-6 között. Hát akkor Pesten ez a normál ár.
Mostanában nézegettem ismerősnek esküvői fotóst, csomagok voltak a környéken és a közepes csomagok átlag áron olyan 2-300 ezer között voltak, az átlagos fotós tarifa 30 ezer volt óránként. Ritka volt az e feletti és ez alatti. Sok helyen írták hogy legalább 8 órát kell fizetni. Én ezt személy szerint nem tartom rossz bevételnek fotó téren vidéki viszonylatban.
-
Stauffenberg
nagyúr
Én utoljára OnePlus 5-ösön szerettem mobillal fotózni, imádtam a szenzor karakterisztikáját, zajos volt szegény, de cserébe a highlight rolloff nagyon szép volt és RAW-ban fotózva ízletes fotókat lehetett szerkeszteni. Csak ne nagyíts bele, de ezekkel a cél főleg a 1080x1080-as Instagram output volt, szóval részemről ez jó kompromisszum volt a szép rolloffért cserébe (tudom nem függ össze a kettő).
Aztán volt OnePlus 8-asom, amiben már ez a quad bayer bohóckodás van, meg OnePlus 8T-m is volt, mindkettőben fos a highlight rolloff, hiába alacsonyabb a képzaj, nem nyerek, hanem veszítek vele. Most iPhone 14 Pro Max van, ebben is botrány gáz a highlight kezelés, ahogy évek óta az összes kortárs mobilkamerában. Ha nekem egy fotóval 15 percet kell izmozni, hogy ne nézzen ki túlságosan "mobilosan", akkor a kedvem is elmegy tőle.
-
Stauffenberg
nagyúr
Jó kis cucc, én is folyton gondolkozom azon, hogy mit kéne a Fujifilm szettem mellé másodgépnek beszerezni és a GX9 mellett az LX100 II is a kalapban van, de közben meg az X-E3 vagy X-E4 jobb döntés lenne a már meglévő objektívek miatt és akkor szenzorban sincs akkora visszalépés, az X-E4 igaz nem tud internal 10 bites videót, de Eterna profillal egy jó B-cam lehetne.
De ez csak ilyen hipotetikus dolog, néha lefuttatom fejben, de az X-T3 hurcolásával sincs igazán bajom, szóval az ötletet még nem konvertáltam tettekre.
Ha a pénz nem számítana, akkor egy X-H2s és X-E4 kombó lenne talán a legtökéletesebb, de a kettőt meg egyesíti arany középútként az X-T5, csak a 40 megapixeles szenzornak meg van egy negatívuma abban, hogy videó alatt kissé erős a rolling shutter.
-
Jahno
veterán
Bőröndöt idehaza több helyen gyártanak méretre, attól függ milyen kell, de ezer+1 féle megoldása létezik. Ha már a racket említetted, akkor abból vannak Peli-szerűek de ha ipari cucc, akkor Ők mindent is gyártanak bármilyen kivitelben és méretre:
Manfrottonak is van guruló táskája, kemény bőröndje, állványoknak ott a pro light organizer, de olyan kivitel a Neewernek is kb. 50-70ezer körül. Vagy kicsi csak az obik/gépeknek:
Vagy vízálló ipari cucc:
Szóval van minden is, csak pénz legyen lóvéra.
-
Jahno
veterán
Igen, van olyan aki csak rakosgatja be, ahogy van olyan vőfély is aki béna, de másik sírás pont a fotós/videós vonal szokott lenni, hogy egyszerű/olcsó cuccokkal is tolják meg igénytelenségeket adnak le. Olyan is van.
Az, hogy mivel jár több munka, az megint ilyen X tényező. Tegnap csapágygolyót és tömítést cseréltek egy bicaj kerékben, az 30ezer, de nem tudom mennyi munka lehetett vele, az biztos, hogy gázszerelők és burkolók magasabbra tudják tenni az óradíjat, mint bármilyen fotóvideó.
-
Stauffenberg
nagyúr
Néztem én is a Lowepro FreeLine BP 350 AW-t, de egyrészt a design csak fenntartásokkal tetszik (de nem ronda), másrészt (és ez fontosabb) sajnos a napi pakolós részt egy kissé kicsinek éreztem. A rolltop tető azért jobb (nekem), mert ha mondjuk többet pakolnék bele, mint egy átlagos hétköznapon, akkor csak kibővítem. Átmeneti évszakokban is gond, hogy nap közben 20-22 fok van, naplemente után meg 8-10 fok és valahova tennem kell a dzsekimet, amiben napközben meggyulladnék, pláne egy kaptatósabb városi/erdei séta alatt.
Meg hát elment az ára 90 ezerig, miközben az Unidome-nál 115-ért van a PRVKE 21 Photography Bundle és hírlevél feliratkozásra van -10% kupon táskákra, így állt meg 103-ban nekem. Egyáltalán nem akartam ennyit költeni, de sajnos az olcsóbb alternatíva (Tenba Fulton) egyáltalán nem kapható (de sehol Európában) sima fekete színben.
-
Köszi, utánanézek az általad ajánlottnak bővebben.
@Újgyerek: épp csak 3-4 kommentet kellett volna visszaolvasnod, mert épp ez a téma.
@Jahno: köszi, szemezek ilyen megoldással is, de valahogy eddig a PD tűnik a leginkább megfelelőnek, annál azért elég kicsi esélyt látok arra, hogy mondjuk leugrik a vállamról az egész felszerelés, ilyen alapon nézve pedig tök mindegy, hogy 20 vagy 30 ezer, mert belefér a különbség a biztonságért. Mondjuk az továbbra is kérdéses, hogy egy 70-200-zal való pattogás mit okoz hosszabb távon a vázban / objektívben. Sajnos nem lehet az emberen mindig táska (a PD alá én emiatt egy ThinkTank hámot néztem alapként). Alapként mindig a kézben lenne a telés gép, és a fix 40 / 50 mm-es lenne bekötve, addig kellene valami, hogy tartsa a telést, amíg arrébb rakok egy állvány a vakuval, vagy a derítőlappal, stb. Most az a megoldás, hogy mindig leteszem a gépet valahova, de ez több szempontból sem optimális, frankó lenne ilyenkor bedokkolni inkább.
-
Jahno
veterán
Sarkítani én is tudok, utolsó bulimon 7 személyes zenekar volt és atom jól adták. Előtte a DJ sem csak Spotyfiról nyomogatott. Van 1-2 DJ haverom is, biztos tudnának degradálókat mondani arra, hogy de hát csak egy jó gép kell, költségvetés kb. annyi és a gombot nyomogatni. Viszont mi sem biztos, hogy tudnánk milyen gombot milyen sorrendben kell nyomkodni a DJ pulton :-) Az a 6-8 óra meg sokszot ugyanúgy 12 de mikor mi hazahúzunk, akkor a DJ még ott van, esetleg nem 2 oldalán lógó vázzal sétál haza, hanem megrakja a kombit hangfalakkal. Vagy amikor a sarokban leülve rendesen kajálsz, cigiszünetet tartasz, meg vacsora alatt leülsz 4 percre pihenni, akkor a DJ néha alig bír elrohanni a cucc mellől budira, mert mindig van valami. Oszt "csak" potikat tekerget ja.
Én értem mi a különbség, de közben mégsem, csak sosem növünk ki abból, hogy a potik tekergetésén is sok múlik, mert ha akarom akkor az első 10 percben vége lesz az el sem kezdett bulinak, ha meg nem túl lófasz a vendégsereg, akkor reggel 6ig szétkapják a házat, mert úgy adja elő a hangulatfelelős. DJ miatt volt olyan esküvő, aminek kb. este 10 után vége lett és a szar zene meg egyéb miatt gyorsan elszállingóztak a népek.
Egyszer nézzél meg rendesen egy laptopDJ-t, hogy mivel jár. Utólag nem sokkal, de ezért is nem fotós, hanem DJ
Ha csak annyit látsz, hogy "benyomogatni a kért számokat" akkor ugyanazt látod, mint a hülye vendég a fotósról, hogy "hát csak a gombot nyomogatja, mi kerül ezen a fotelon ennyibe".
-
Szerintem ez ott csúszott félre, mikor bejöttek a digitális gépek tömegesen, és onnantól mindenki azt gondolta, hogy ha a szomszéd gyereke is fényképez, akkor már ő is fotós. És akkor csak nyomni kell a gombot. Addig nem jutottak el fejben, hogy ecsetet is vehet bárki, mégse lesz mindenki festő, számítógépe is rengeteg embernek van, mégis milyen jól tudnak keresni a programozók és mégse mindenki az, ahogy egy kombinált fogótól se lesz mindenki villanyszerelő. Végülis a programozás is csak “gombnyomogatás”, csak az a nem mindegy hogy milyen sorrendben
-
Stauffenberg
nagyúr
Nekem elég bonyolult volt a táskaválasztás, mert fontos volt a napi cuccok pakolós része is (ha irodába megyek azért, ha egynapos kiruccanásra megyek akkor meg azért). Eredetileg a Tenba Fulton V2 14-et néztem ki, de nem kapható, leghamarabb valamikor ősszel lesz újra elérhető. Manfrottóból csak a Street Slim jöhetett szóba, többi gyártónál meg vagy nincs ilyesmi vagy egyszerűen egy Decathlonos túratáskának néz ki és ronda.
Így költöttem 2x annyit a tervezetthez képest a Wandrd Prvke-ra. Jó táska, de ez sem tökéletes. Viszont komfortban nagyon patika.
-
Köszönöm, Ulanzi-ból én ezt néztem, mert mintha ez újabb lenne, de őszintén szólva annyira fregmentált a palettájuk, hogy nem is értem, miért tartanak ugyanarra célra több megoldást, hasonló áron, házon belül. Pont a "keszekuszaság" miatt gondoltam, hogy oké, akkor legyen peak, pedig ennek az ára jobban tetszene, pláne, mert csak kültéren használnám, ami esetemben néhány alkalmat jelent évente.
-
Stauffenberg
nagyúr
Ezért hagytam ott egy szezon után az esküvőzést. Nyilván megvan az a réteg, akik igenis költeni akarnak a rendes fotósra/videósra, de a többség nem ilyen, nekik csak nyűg ez a tétel a sok egyéb kiadás mellett és addig faragják alkudozással, hogy jobb felállni és otthagyni. A legjobb, amikor ismerős-ismerőse a leendő ügyfél, nyíg azért, hogy ne kelljen foglalót fizetnie, aztán az esküvő előtt 1 héttel lemondja, mert talált egy lelkes hobbistát, aki ingyen is megcsinálja. A második ilyen után úgy berágtam, hogy mindenkit csípőből pattintok le az ismerőseim közül, amikor jönnek az "unokatesómnak most lesz az esküvője" dumával, már a mondatot sem kell befejezniük.
-
Stauffenberg
nagyúr
Az oldaltáska az egyik legundorítóbb műfaj, pár évig használtam, mert van egy ki-be cuccolós kényelme neki, de most nem győzöm kitornázni magamból amit művel a gerinccel. Nem is igazán ismerek olyat, akinek ne ez lenne a tapasztalata.
Mondjuk szerencsére nem fotózok olyan műfajokat jelenleg, amihez elengedhetetlen a két váz (vagy ha igen, azt műteremben, ahol nem kell magamon tartani), meg a villámgyors cserebere.
De amúgy kb 2 hete használok egy Wandrd Prvke 21-es hátizsákot, könnyű kivenni belőle a vázat oldalról, de ami a legjobb, hogy ha megvan (a sajnos feláras) kiegészítő pánt (a Photography Bundle tartalmaz 2 db-ot), akkor belülre is fel tudod rakni és olyankor ha a mellkasodra veszed a táskát, le tudod nyitni úgy, hogy egy "tálcaként" tárul elég a fotós részleg és tudsz mókolni, objektívet cserélni, stb. Baromi kényelmes, legalább annyira, mint az oldaltáska, de cserébe nem húzza és csavarja oldalirányba a gerinced.
-
ph_5.5
aktív tag
Ha valamtől hányingerem lesz az a mostani trend színvilág
Nyári fotózások és valami kiégett erdő van a képen (kiderült hogy nem, az egy szép zöld erdő eredetileg), a menyasszony ruhája meghatározhatatlan színű (ez is origiben fehérnek indult a szalonban
) ... a bőre pedig olyan mint a fitness modelleknek színpadi barnítás 2. rétege után. Elcseszett wb mellett. Kínában előre köszönnek neki mert azt hiszik odavalósi.
Hangulat? A nap képbe komponálva (ami lehetne jó is), de mivel a derítés és érdemi utómunka ismeretlen... kiégett égbolt, sötében bújkáló arc és társai.
Másik "kedvenc"- "Szándékosan defókuszált kéepket adok át a sorozatban" fotósok. Aha. A technikailag kuka képeket benthagyja, mert az művészi. Bocs: ART... Nem, az elcseszett. Mindengy hogy a technikát tréfálta meg az ellenfény, a mozgó személy, a lassú AF... egyszerűen gáz. B variáció- tegnap mutatták, a bemozdult képek. Nem.. nem technikailag bemozdított, hanem amikor látszik hogy pont béna volt mert nem lett az ISO hozzááálítva a nyitott rekeszhez vagy hasonló hiba... a kép elindul, megugrik... és lesz egy olyan amit ott már törölnél a vázról. De nem. ez is Art. Bocs: ART. És ő a művész, a nagymenő... hagyjukmán -
Én csak erre a részére reagálok, mert az esküvős részéhez nem értek. Olyan unalmas trendek vannak. Elkezd pár influenszer feltenni olyan képeket, ami mindegyik olyan, mintha le lenne öntve sárgaborsó-főzelékkel, és mert x influánszié ezt csinálja, ezt majmolja mindenki, és egy idő már azt hiszed, hogy baj van a látásoddal, mert minden kép ami szembejön az sárga.
(Van a FujiXWeekly weblap és van egy tök jó app hozzá ahol nagyon jó jpg receptek vannak, most már ott is nagy százalékban olyanok jönnek fel, ahol úgy van finomhangolva a wb, hogy minden ilyen epebeteg színű.)
Hogy lehetnek ennyire divatmajmok az emberek? Az meg már egy másik sztori, hogy azért állt le a gyártása pl egy fényképezőgépnek, mert az influenszerek úgy felhajtották iránta a keresletet, hogy nem tudtak eleget gyártani. Közben nem azért kellett mindenkinek mert jó gép, praktikus, hanem mert jól néz ki, és a youtuberek azzal pózoltak. Arcpálma világot élünk komolyan mondom. -
törölt tag
Köszönöm a segítséget.
Van olyan is aki gyakorlati tapasztalatot tud megosztani?
Én inkább 3 méterrel számoltam. Legalábbis aps-c 55mm annyira jön ki landscape módban. Az igaz, hogy portrét portré módban szokás fotózni de mivel a két szem egymás mellett van és nem egymás fölött én sosem fotózok álló módban. Ez az én "hülyeségem" tudom.
Ezzel a 3 méterrel 9cm a dof. A szemtől 4.5cm előre az orr 4.5cm hátra a fül akkor elméletben - amiről ezidág szó van - ki kéne jöjjön a matek. -
törölt tag
-
Jahno
veterán
Ezért van nekem 1-2 olcsóbb fix, meg Hoya sor, az még vállalható. Így is van egy csomó más aprólék. Fotóhoz egy jó 16os és 64es, aztán meg van egyből az ND1000 is. Én meg itt hurcolom a táskában, 1000nél kisebb fent sem volt a gépen, de néha még az is kevés
Vario Hoya kicsit buktás lett, de hirtelen vásárlás volt, idehaza sok pénzért. K&Feket még alacsonyabb Euróval vettem EbayAliról, volt vagy 5-6ezer pénz darabja, annyit viszont bőven megérnek.
-
inf3rno
nagyúr
Nagyon fénykép függő. Úgy tűnik, hogy a 90-es években voltak jellemzőek ezek a tükör szerű papírok. Előtte és utána sokkal jobb a helyzet. Nincs most szkennerem, nem tudom kipróbálni, hogy hogyan viselkedik velük, de csak ezek miatt vennék technikát, a többit tűrhető minőségben be tudom fényképezni, minimális tükröződéssel.
-
Jahno
veterán
Vagy nem figyelt. A kép atom szubjektív, havernak alapanyaggal segítettem a tárgyfotós cuccához, adtam egy sor retro videójátékot, szerintünk tök jó lett, tanár szerint meg "nem így szokták" Bammeg, felét úgy szokták, máskor meg azon sírnak, hogy ne sablonos szemszög legyen.
Vagy éppen lefikáztak olyan képet, amivel később nemzetközi pályázaton behúztunk aranyat meg pár kisebb dícséretet. Ez ilyen.
Persze a szétélesített, HDRizék, azok nem is oda valók....
-
theporcupine
tag
Nagyon különböző előképzettségű emberek mennek oda és többnyire, ha valamit tudott makogni a vizsgán, akkor át is engedték. Nem akarok szexista lenni, de főleg lányok teljesen ki voltak, amikor technikai dolgokról volt szó. Nekik a frekvencia disztribúció, a CMOS, CCD kiolvasás különbsége, vagy az, hogy miért probléma a különböző FPS vegyítése videóban, láthatóan totális lefagyást okozott. Nincs tankönyv és így nehéz tanulni. Ami ajánlott irodalom, mint a Baki féle Fényképészet nagyon kemény anyag, én sem bírtam végigolvasni. Máshol nem tudhatom, hogy mi volt, de azért nagyon sok mindent elmondanak és konkrétan a DSLR - MILC különbség meg vizsgakérdés. Szóval a kolléga nem nagyon erőltette meg magát a tanulással ezek szerint.
Vizsgabizottság külsős tagjairól nem tudok semmit. Kb. negyed órát láttam őket, amíg feleltem, de nevük sincs meg. Az egyik fotós volt és valamilyen Ákos. -
Jahno
veterán
"Ja, ha beltér, meg céges fotózás, akkor hogy-hogy mindenképp akksis kell, miért nem oldható meg az áramellátás?"
Ezt én is kérdezni akartam volt. Pont jó kis táskás vakuszett van és kész. Előbb-utóbb lesz egy állandó sarok, legfeljebb jönnek a "jajj ilyenolyan biznisz portré kellene" típusú végtelen megfejtések. Meg céges videós üzenet és csapatépítőről fotózás :-D
100+ wattos LEDet csak azért nem szeretem, mert kevés, mellé ráadásul hunyorog az alany. Előnye mondjuk annyi, hogy szemüvegben előre látod a becsillanásokat és tudod úgy fordítani a fejét. Más meg elvileg egy kattintással eltünteti. Vaku meg villan egyet és kész, nem zavarja annyira a modellt. Cégnél általában úgysem szokott túl nagy lelkesedés lenni az ilyesmikért.
-
inf3rno
nagyúr
Ó ez nem most lesz. Most a következő ilyen 2-300-as projektem a saját építésű router itthonra. A fényképező utána jön. Csak szeretek előre tájékozódni, hogy ne kelljen kapkodni, amikor már megvan rá a pénz... Ezek szerint jól megy a használt piac és később is fogok találni jó gépet olcsón.
-
Jahno
veterán
Pfff, ez a Pana teljesn jó így egyben. Én is azt mondom csapj le rá, aztán ráérsz gondolkodni, mert akadnak ilyenek, de mire meghümmögöd arra nem. Valószínű filmeztek vele, de mindegy.
Kitobikat lehet szidni, meg jajj nem fényerős és jajj izé, meg hozééé. Tojni rá, használni kell, nekem elég sok kép kiesett azzal.
-
ph_5.5
aktív tag
Az hogy a NAV, Kamara... stb nem foglalkozott vele, a fotózás és a videózás minden fajtája végzettségköteles volt.
Volt pl televízó műsorgyártó szak- szakközésp iskolában. Azzal sem fotózni, sem pl esküvői videozni nem lehet. Mégis csinálják, mert senki nem kérdezte meg hogy van-e papírja... -
Lassú Víz
addikt
-
Jahno
veterán
Akkor jó.... Amúgy nálam pont tegnap vettem észre, hogy pár aprólék eltűnt az archívból Hanyag egérkezelés, mégsem oda raktam, macska, akármi. Két vincsin még meg van a nyers.
Igazából a nyersekből kellene törölgetnem, az a sok és ott van hulladék. LR katalógust már egész értelmesen karban bírom tartani.
-
Teasüti
nagyúr
Hoya UV-t nem próbáltam még (szerintem amúgy dettó ugyanaz a termék, csak másik címke.
).
Viszont ami tetszik a Protectorban, hogy pixel peeping és szkóp mérések szerint zéró fényveszteség és minőségbeli veszteség van a képekben. Vagyis nem tudom megkülönböztetni az on és off felállást. Persze egy oldalsó fény az könnyebben becsillan, az nyilván bezavarhat a képbe ha vki maximalista. De ez minden szűrőre igaz.
Viszont amíg a kliens nem szúrja ki a különbséget, addig engem sem zavar. Cserébe viszont úgy tisztítom a szűrőt ahogy kedvem tartja. Akár le is nyalhatom. Míg a nanobevonatos frontlencséről elég kényes dolog leszedni a vízcseppeket szerintem, hogy az patika tiszta legyen. És viszonylag sűrűn kell cseppfoltokat takarítanom. De mondjuk egy homokos tengerpartnál is nyugodtabb vagyok szűrővel.
Na meg én inkább olyan sztorikat hallottam, hogy orra ejtették a kamerát és a szűrő ripityára tőrt, de az obi megúszta. Ennyit már megér, ha nem a 400 ezres obi törik be egy ilyen manővernél. Addig meg nézegetem a lila becsillanást. -
Én úgy vagyok ezzel, meg nagyjából minden szűrővel, hogy bizalmatlanul állok a témához. Van egy százezer feletti objektíved, amit gondos mérnöki kezek (muhhhahhha) formáltak olyanra, hogy a lehető legtökéletesebb képet adja adott optikai felépítés mellett. Erre eléb*szol valamit, rosszabb esetben egy ebayes bóvlit, ami meg aztán olyan, amilyen. Valaki tegnap linkelt ND szűrőt is ebayről, hát nem tudom, kétszer vettem Hoya-t, és hiába volt ezerszer is pozitívra minősített az eladó, az egyik biztos kamu közülük, mert narancsos színezetet ad, a másik mondjuk épp jónak tűnik. ND és CPL esetén még talán megéri a rizikó, de normál használat mellett én felrakott napellenzővel soha nem ütöttem még oda a lencsét, így csak ezért tenni rá egy plusz üveget, szerintem felesleges. Pláne ha nem üzembiztosan "eredeti".
-
Jahno
veterán
Fele durva hitvita, napellenző kell és jónapot, de ilyenkor mindig előkerül valaki aki flexelést fényképez, vagy egyéb repkedő kemény darabok harcterén kommandózik. Környékemen inkább olyan fordult elő, hogy oldalról ütötték meg a szűrőmenetet és az elrepedő UV karcolta a frontlencsét. Vagy sok fotós csoportban nem sejtik mitől van a lilás szín, becsillanás. UVnek eredetileg filmes szakmában volt jogosultsága, most sokan védőnek használják, ebből alakult ki protector, hogy átereszti az UV fényt. Én semmit nem tennék, max. este még linkelem Török Gyuri értekezését.
Én fele koncepciót nem értem, nagyon el kell találni ahhoz az obit, hogy baja legyen, mert az, hogy erdőben egy bokrosnak kicsit nekimész akár kupak nélkül is a nyakadban lógó géppel, az nem fogja rögtön kinyírni.
-
Jahno
veterán
Én sokszor tarhálok kölcsön gépet, ezért 350ből megvettem a sort... Aztán lehet felszámolom, nem mindig kell gépspecifikus TTL. Van 4 darab TT600as, azzal meg is vagyok amit csak kell, és akkor DE300 szett és K-180ak kis szirszarokra. A TT600ak és kicsit mostanában elég rendesen mennek, aztán remélem lehet majd valami rendeset hobbizni a többivel is. Míg volt fotós klubos féleség, addig jó szolgálatot tettek. Néha használom, de valamit kellene, hogy a nagyok ne állásukban menjenek tönkre és én is azt mondom, már csak használni kellene ja. TT350essel ésszel néha kis szabadtéri portrékat is ki lehet deríteni, aztán mikor fotós csoportban szóba kerül, akkor alapban hatszor akkorákkal példálóznak, mert az a minimum. Szóval passz :-D
-
Jahno
veterán
Rögtön kétszer annyi, mint a teljes keret és akkor megint jobban jár vakuval. De igen, occsó csövekre itt van a minta képem... Mondjuk a Mikrosatos adott 8 egyformát, csak pótolni nem lehet. És fényforrásoknál háromszor is hagytam magam keresztbe szopatni, mert garancia sem volt annyira, hogy nagyon. Bár égen volt, lehet igaz sem volt. Csövek hobbira jók, az, hogy kicsit zöld az nem is annyira mérvadó.
-
ph_5.5
aktív tag
A makroobjektívek esetén azért nem árt odafigyelni a gyujtótávolságra.
A dedikált makrok 1:1 leképezést tudnak- de gyujtótávolság függvényében a tárgytáv- így a munkatáv viszont jelentősen eltér. Pl 50mm-es makroobi esetén a frontlencsétől csak pár cm-re (10cm-en belül) van már a téma amikor 1:1-t kapunk (itt a közelpont), míg a 150-es makroobinál ez 30cm körüli.
A gyutáv pedig ilyenkor jelentősen tud korlátozni pl állatok megközelítésében, vagy magában a megvilágíthatóságban is.
#30252_q
Az hogy közel tudsz menni a témához csak az egyik ismétve a nagyításnak. Plusz a nem makrora optimalizált objektívek torzítása közelpontnál nem biztos hogy ideális lesz.
A DCR250-es előtétlencse régen pont azért volt sláger, mert egy 300-as telezoom elejére kattintva brutális nagyítást tudott a tele alapértékéhez képest. (1:2 "nagyítású" (ami ugye kicsinyítés) Sigma 70-300 ha jól rémlik 2:1 lett a Raynoxxal. Igaz olyan kicsi DOF mellett hogy leginkább sík témát volt érdemes fotózni vele. -
Köszi a megerősítést, én is erre tippeltem, csak a fotózásban előfordulnak fordított arányosságok és jobb biztosra menni és hozzáértőket kérdezni
.
Az OKJ-vel kapcsolatban egyet értek. Sokan azért kezdik, hogy majd megtanulnak fotózni, majd lassan tudatosul bennük, hogy az nem a képzésen fog megtörténni. Vagy az említett eset, elkezdték de nem veszik elő a papírt soha. Másik tábor meg elkönyveli a "kötelezőséget" ami egy későbbiekben számlás vállalkozáshoz kell és leküzdi az 1 évet. Én is utóbbihoz tartozok, de így lassan vizsga előtt nem kicsit érzem magam így
amennyi baromság van a kérdések között.
Kívácsniságból ránéztem mi a jelenlegi helyzet, de én nem találtam iskolát, ahol most fotózást oktatnak és olyan bizonyítványt adna, amivel vállalkozás indítható.
-
-
Jahno
veterán
Én kisebb előadásokba is már belejavítottam, másik haver meg gazdasági jogász, ügyvéd, meg phd valami nem tudom milyen vállalkozástant művel. Sejtheted mennyire húzza a száját, mikor ebbe a témakörbe karcolnak :-D Sulik vegyesek, vannak ahol jó arc tanárok vannak, rendes gyakorlattal, van ahol vakut sem látsz és átrugdalnak mindenkit. Művtöri elmélet, piramisok és festők viszont bazi fontosak.
-
PuMbA
titán
Sok rosszat hallottam én is az OKJ-ról. Én kicsivel több, mint fél éve végeztem, de szerencsére többnyire pozitívak a tapasztalataim. A vizsgabizottságban nem volt kifejezetten fotós, csak művészeti emberek és mondták, hogy a mi csoportunk vizsgaremekei és portfóliói magasan az átlag fölött voltak.
-
Jahno
veterán
Most baszokra ilyesmit lőttem, megy a bétateszt:
Igazából bajonetthez fordító és sok más Minolta/Pentax kivételével mindenre is meg van, valamint gyűrűk és szűrőátalakítók a klasszikus átmérőkre. 49, 52, 58 mm-ek odavissza, külső és belső menettel
A másikat is inkább leképezem, mert Ebayen 1 évet visszatekertem, Alin mindent is, de nem találom és keresőszóval sem. Zippzáros behúzható vacak, az átlag vakukioldóknak jó, mert 1-8 darab megy bele, hajtogatható, pont olyan helyet foglal amilyen szeretnék.
-
Jahno
veterán
Abba a vakuk is egész jól beleférnek, vagy amit akarsz. Nyomom sorban mindenre.
Oldaltáskával vagyok meglőve, meg ha hétvégén csavarogni megyek és televerem a hátizsákom vakuval és tartozékkal, akkor hátitáskában is alig tudok megmozdulni, meg a 2-3 sör is neccesen megy mellé. Innentől nekem is dilemma az egész.
Ebben van még sok aprólékom, mert pld. puskamikrofon pont belefér, akkuk, kábelek, toldó, füle van, kész, kockázható, csomagtartóba dobálható:
Ez Neked lehet nem mérvadó.
Fotós hátizsákra is van jó Amazonos cucc, nem túl nagy és városban oldalról is ki tudod szedni a gépet.
-
-
Jahno
veterán
Na, nekem általánosan van egy olyan Dörr 6os, amit használok és lassan gondolkozom, hogy kisebb kellene. Van egy 4es, abban odahaza gép/obi van, vagy ha nagyon kicsi bulit tervezek. Csak olyan meg nincs és mindig jön oldalamon a Dörr6os :-D Ár-értékben jó, de azért lehet amortizálni rendesen. Régebben Unomat néven futó táskákat néztem, de persze már ezt sem forgalmazzák.
-
Jahno
veterán
Túl sok félében
Ráadásul rendszerezés alatt állok :-D Van sok obim, amit ritkán használok, azok műanyag dobozban, hogy ne porosodjanak. Most hirtelen weben sem találok képet, majd mutatom.
Digit rögzítők, diktafonok, alap mikrofonok ebbe pont kockára beleférnek és akkor vihető, ha kell:
Nagy vakuk szekrényben, kicsik egy sima zöldséges ládában a tokjukban. Állványok a sarokban. Nagy videós lámpák szintén zöldséges láda,kartondoboz.
Kis LEDes videósok mellett ott a táp, akku átalakító, színszűrők, minden egyben.
Fóliák sarokba bekúrva a radiátor csöve mögé
Van OBIS Lux műanyag ládám, bár annak a csatja elég gyenge, ha olyan esemény van akkor kábelek, mikrofonok ebben jönnek, egymásra kockázható és dobható a csomagtartóba. Városi kódordós/rendezvényes terepre meg most tervezek venni egy Milwaukee gurulósat:
Persze ezt is akkor, mikor idehaza már nem kapható sehol
Egyéb városi csavargáshoz bicaj csomagtartóra pattinthatósat és kész is vagyok. Ja, gépek odahaza is el vannak a táskában, a többi meg polcon szekrényben, mert van egy tonna analógom.
Inkább az aprólékokkal, ritkán használt motyóval lenne bajom, meg mikor/mit mivel párosítsak. Néha volt videós melóm, aztán nem, akkor legyen-e elsoztó a lámpák mellett vagy külön, ilyen nagy és megválaszolhatatlan kérdéseim szoktak lenni.
-
Stauffenberg
nagyúr
Mondjuk nem tudom ezek a márkaspecifikus TTL adók-vevők egy tök más márkával működnek-e full manuális módban. Sosem próbáltam még. Mondjuk egy Canon rádiós szett legalább középérintkezős manuális módban elsüti-e a vakukat Panasonic vázról.
Elvégre a márkafüggetlen, teljesen fapados adó-vevő szettek pont azért működnek mindennel, mert azok csak a középérintkezőt figyelik.
-
Stauffenberg
nagyúr
Jaja, Pana G80-on fogom, nem tudom elhozni munkaidőben a céges vasakat, de a vakukat nem tudom előre mik lesznek, legfeljebb csak a Pentax rendszervakut (ha bevetem), de oda elég a középérintkezős elsütés is. Vevőd is van hozzá?
Az ismerős termet akar bérelni és ugye ahány terem, annyi szokás, van ahol egyáltalán nem adnak elsütőt, van ahol igen de csak meghatározott márkákhoz tartanak. Lutri az egész, ahogy az is, hogy milyenek a vakuk (pl: Godox X-rendszert tudnak-e vagy sem). Úgysem én választok termet, hanem ami a kismamának enteriőrben tetszik, aztán a vakuk meg lesznek amilyet éppen adnak. Canon, Nikon géppel persze ez nem lenne gond, azokhoz rendszerint van helyben minden.
Ha a következő nagy vakus wireless szabvány nem univerzális lesz, akkor seggbe fogok rúgni valakit aki ezért a káoszért felelős.
-
mikrofon
veterán
-
2 in 1 megoldást keresek, fotóra és videóra is használnám (persze ez erős kompromisszummal jár). Ez a Jinbei akkor érné meg, ha már kellően kihasználnám, mondjuk heti minimum 1x. Ha havi 1x kell jobb esetben vagy ritkábban, akkor oda nem elég budget megoldást
#29984Lassú Víz
Kisgyerek, pár hónapos újszülött esetén a vaku nem annyira ideális, illetve a videónál való használhatóság miatt gondoltam állandó fényre. Persze emellett nem vetek el minimum egy rendszervakut se. Vagy ti pár hetes/hónapos babát hogyan fotóztók? -
Teasüti
nagyúr
-
Teasüti
nagyúr
Ha VND, akkor csakis Polarpro. Az alatt elég gyorsan jön az X.
Természetesen Peter Mckinnon kiadásban.
VND-ből nekem nincs tudomásom semmiről, ami olcsó de jó. Próbáltam egy-kettőt, de mind szar volt. Polarpro-ra meg nem tellett.
Szerintem ha budget, akkor csakis fix ND. Egy color cast-ot könnyű javítani, de az X-et nem tudod.
De videónál mi van azzal, hogy rövid záridő és post-fx motion blur?
Ingyen van. Vagyis csak cpu időbe kerül. -
misirulez
senior tag
Tárcsa is oda van tekerve és a mód külön is ki lett választva.
Nem tudom igazából magyarul mi-minek felel meg.
24fps módban, shutter speed-et fixáltam 50-re, aperture 2.8-ra van állítva.
Ezután marad ISO és exposure. Vagy az egyiket vagy a másikat tudom állítani. Mindkettőt nem.
Viszont lehet, hogy amiről én azt hiszem, hogy EV-t magától állítja az igazából csak egy EV méter, ami -3 és +3 között mér. Sőt valószínű, mert most nézem, ha fény felé fordítom pluszba megy át. Akkor is kérdéses, hogy hogyan tudnám fixálni, vagy változtatni, vagy hogy auto iso-nál miért engedi, és fix iso-nál miért nem is reagál a gombra... Csináltam egy videót a screenről hátha így érthetőbb, lehet nem fogalmazok jól vagy keverem a fogalmakat. -
kacsyx
aktív tag
Bringás oldalakon (teljesen megbízhatóak) is simán előfordul ilyesmi. A futárcég logisztikai központja szokott elúszni vele és bosszantó, de ilyenkor csak várni tudsz, meg e-mailezni. Nekem egyszer volt olyan cuccom ami tényleg elveszett, szó nélkül visszautalták az összeget és még kedvezmény is kaptam a következő rendelésre.
-
mikrofon
veterán
Szerintem kezd el a folyamatot, és mielőbb jelezd a PayPal felé. Ennek is van átfutási ideje és még az is lehet még jön a cuccud és törlöd a PayPal folyamatot....
Egyébként szerintem a valóság az hogy eddig is sok esetben 15-30 nap volt a szállítás ez most a körülmények miatt megnövekedett....
Új hozzászólás Aktív témák
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen videókártyát?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- További aktív témák...
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / GTX 1660Ti / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Super 6GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- Lenovo, Dell, HP, Panasonic Getac üzleti és ütésálló katonai laptopok + Ipad 6-13. gneráció