- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen okostelefont vegyek?
- MIUI / HyperOS topik
- iPhone topik
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jahno
veterán
Kisebb sem fogja összehányni magát, nem akkora dráma. Azt 50-60 gigából ítélve lehet nincs nagy váza. Azért mikor a Fuji beköpött ide nekem 200 megás RAWt, azt kibírtam röhögés nélkül, de nem is mindennapos váz, hogy 5ezer képből csináljak vele béna timelapse videót :-D
-
nfsu17
veterán
Sajnálom, hogy nektek nem segített a chat az olcsóbb árban, nekem tényleg megoldotta.
Még jó, hogy a saját hírlevelük szerint ez megszűnt a mai nappal az új előfizetők számára...
Tényleg megszűnt a 20GB plan, ahogy látom most a legkisebb csomag is 1TB
2006-ban vettem az enyémet, leginkább eszmei értéke van úgy mint első DSLR gépem,
Ismerős érzés, nekem idén (ápr.) lesz 20 éves a Canon EOS 350D-m.
https://pixinfo.com/fenykepezogepek/canon-eos-350d/ -
Előre fizetésnél sem.
Van egy olyan, hogy takarítson meg 30%-ot évi előre fizetéssel.
Amúgy ezek személyre szabott csomagok szerintem, mindenkinek mást dob, úgy gondolom.
Én van hogy hónapokig elő sem veszem egyik szoftverüket sem.
A generative creditekből, szerintem 20-at nem használtam el a tavalyi évben.
Most sem fogok, nem érdekel a varázslás. -
Itthonról nézem, csak túl jó deal-nek tűnik és nem tudom hol a csapda.
Látom, hogy photography plan-ről váltok photography plan-re, de akkor ez ugyanaz a csomag lehet, benne a mobilos appok is?
Egy vicc ez a cég tényleg, hogy ködösítenek egyfolytában, semmi nem egyértelmű.... -
Jahno
veterán
Saját melóhelyem nem ilyen, most kaptam vissza a fizucsökkentést, amit tavaly kaptam és már majdnem annyit keresek, mint 6 évvel ezelőtt. Én mindig beszopódom, max. választhatok, hogy van szabadság, kapok valamennyit és nem nagyon basztatnak, meló is halad vagy azt sem tudom mi lesz 5 perc múlva, megy a majmokbolygója, szabadság csak módjával, 26 órás napi munkarend és káosz, de több pénzért. Viszont most már nem csak fotós fejlesztésre nem bírok félretenni, hanem úgy általában ebből zűr lesz, viszont volt időm mindenféle másra is és ennyi szabad hétvégén az elmúlt 20 évben nem volt, mint most 1 év alatt. Oszt lehet válogatni.
-
Stauffenberg
nagyúr
A teljesen hivatalos Adobe magyarázat is az, hogy több a funkció, fizess többet. Mintha az eddigi díjat nem is ezért fizettük volna és nem keresnék eddig is gennyesre magukat a piaci monopóliumukkal.
Mondjuk az enyémet a cég fizeti (egy évet előre egyben), de attól még rühellem őket. Korábban évekig hivatalos Adobe reseller voltam és annyi támogatást nem adtak soha, hogy legalább egy demó fiókot kapjon a barma, hogy képben legyél a szoftverekkel amit árulsz, vedd meg az előfizetést 0% kedvezménnyel, hogy aztán több száz eladott licenc után legyél egyáltalán nullán, mert ugye tök normális, hogy pár eurós árrésért adod el a 840 eurós éves licenceket...
Mondjuk Photography Plan-t eleve nem is árulhattak a resellerek soha, az exkluzívan csak az övék a kezdetektől. Akkor kellett volna bedönteni a céget, amikor a CC-t kitalálták, az összes reseller ha feláll, akkor nincs elég emberük beterelni 37 millió usert a karámba. Megcsináltatták velünk a piszkos munkát, aztán mikor lett infrastruktúrájuk lekezelni a céges ügyfeleket (privát licencet soha nem árulhattunk, szintén exkluzív volt), akkor levitték apránként a resellerek árrését 1%-ra. Nem mondták, hogy ki vagyunk rúgva az ellátási láncból, csak megfőztek lassan, mint a békát.
-
nfsu17
veterán
Á, nem fog menni, én majdnem végigvittem a törlést, de majd próbáld meg Te is.
Közben eszembe jutott tavalyról ez a mizéria, ami akkor is volt ~12,69EUR > 10,15EUR
Már akkor is volt előtte előfizetésem, és így nézett ki...:Hiába mondtam fel idő előtt (febr.6.), mondjuk jan. 25-én, mivel ki van fizetve febr.6-ig, hiába törlöm az efizetést, febr.6-ig akkor is életben marad...és mivel élő még a szolgáltatás, nem is enged másra előfizetni (max drágább csomagra).
Febr. 6. után enged csak váltani (és megszüntetni teljesen), és az akkori árral tudom újravenni.
Tavaly szerencsém volt, mert pont akciós (10,15eur) volt akkor, ezért van az olcsóbb ár.
Viszont febr. 6-án már lehet teli áron lesz csak (19,2eur), vagy esetleg lehet lesz arra pár eur akció.Kettő dolgot tudunk tenni sztem:
-törléskor beadott egy olyan opciót, hogy 60 napig 0 eur és után a 19,2eur/hó.
-új acc létrehozása még jan. 15-ig (van még e-mail címem, ennyit lehet megér)10,15EUR * 12 = 122 eur
19,2 EUR * 12 = 230 EUR (230-38, ha kihasználom ezt a 60nap ingyent)= 192Az új ACC-nak van valami hátránya?
Én semmit nem tárolok felhőben, nincs betűtípusom, semmi; LR-t, meg PS-t használok a gépen offline. Tehát minden fájlom a gépemen van.
Gondolom majd a CC-be az új e-mail-el kell bejelentkezni és ennyi...bár én már minden rosszat el tudok képzelni.
Még várok pár napot, aztán valamit csinálok.
-
nfsu17
veterán
Ha nekem febr.6 az évforduló, és az a szabályuk, hogy az utolsó 30 napon belül tudod felmondani a meglévőt ráfizetés nélkül, akkor én jan.14-én ha felmondom, kötbér nélkül megszűnik a mostani (10.15eur) és akkor a 13 eur-ra akkor én még elő tudok fizetni egy évig?
Igazából ez már holnap kiderül, ha kipróbálom, mert belül leszek a 30 napnak.Amúgy tényleg sok éve ennyi volt a díja a csomagnak, ezt egy külföldi fotós, de akár egy aldis alkalmazott is kb 10 perc munkabéréből kitermeli.
Arról ők nem tehetnek, hogy Mo előre megy és nem utánuk.Köszönöm a nyakpántos hsz-okat mindenkinek.
-
Jahno
veterán
Kápolna u. 22. Weben ezt a kapcsolatot találtam:
Kecskemét, Kápolna u. 22, 6000
+3676477336Gugli szerint viszont bezárt.
Ilyen szép kiállításuk volt mindenből, Duflex, MOM cuccok, jelentősebb ruszkik és teljes Nikon analóg sor, meg nagyítók:
Csak filmért ugrottam be mert van olyan és ráértek egyből dumáltunk egy csomót, azért emlegettem, hogy szerintem kaphatók rá én meg úgyis rá vagyok pistulva az ilyesmikre.
-
Jahno
veterán
Győrben és Pécsen tudunk arcot aki megoldja, szerintem a világ többi részén is, csak gondolkozni kellene, vagy fotós csoportban bekérdezni.
u.i.: Kecsón is tuti megoldják, az rendes boltnak nézett ki csak nem kérdeztem rá. Komplett analóg Nikon soruk van kiállítva és tudnak mindent is, műkedvelők.
-
Grillo
őstag
Én vettem anno a GX8-hoz, mert volt több porszem, aztán a vége az lett, hogy faszán szétkentem. Nem nagyon mertem babrálni, már úgy voltam vele, hogy elbasztam, dobhatom ki. Aztán beadtam tisztításra, és azóta is gond nélkül üzemel. Valószínűleg kellett volna még egy pálcika, amivel lehúzom a trutyit, de arra már nem volt merszem. Azóta nem volt rá szükségem, van még otthon, de majd jól átgondolom.
-
Jahno
veterán
Kb. minden gépnél van védőréteg a szenzor felett szóval igazából nem is a szenzort tisztítod, hanem ezt. A többi már érdekesebb, ezer+1 videó van róla, hogy mennyire erős és mindennek is ellenáll, ennek ellenére láttam pár mikrokarcos gépet meg sérültet. Olyat is, aminél egy kis szösz ment a szenzor és a védőréteg közé.
MILCnek miért nem érdemes nekilátni? Könnyebb, mint a tükröset, mert ott van szabadon az egész.
Hivatalos Nikon lassan ezt sem csinálja meg max. kampányszerűen szakmai napokon, a szokásos helyek meg egyre jobban emelik az árakat. Én régebben Tripontba is vittem, vagy ahogy útbaesett és akciós volt. Fotóparadicsom, Megapix, végig kell kérdezni amúgy meg nem egy nagy kaland, mindenki retteg tőle de egyszer neki kell látni.
-
Jahno
veterán
"hogy szétmossa az eredeti textúrát, majd rak rá az Éjjájjj valami pontozott mintát, amitől 20 méterről úgy tűnik, mintha lenne benne részlet."
Ezt próbáltam mondani, hogy szarok lettek, de legalább félrementek. 1-2 évig nem is sokat tákoltak rajta, hagytam a fenébe. Néha ránéztem, szerintem a következő verzió néha szarabb lett, mint a bétás volt. Bár nem portrézok, szerintem olyat akartak csinálni, mint a Portrait pro meg Ashampoo/Sherif szoftverek 10+ éve, csak jobbat, viszont rosszabbul sikerült, mint azoknak 10+ éve. Inkább az volt a bajom, hogy látszólag ezt az irányt erőltették, nekem meg pont nem erre lett volna szükségem, meg karcsúsítás, meg egy gombnyomós mindenféle.
-
Aaron14
őstag
Portrézok, így ott mindenre is van idő. De értem a hiányosságait. Gondolkoztam Canon gépen, mert használtam már Canon gépet és tetszett, de nem mertem meglépni a váltást.
Mondjuk MILC-ből még egyet se próbáltam. Ezt a Z6 II-őt is ajánlás alapján rendeltem. Remélem nem fogok csalódni.
-
Aaron14
őstag
Köszi mindenkinek!
Most kicsit bajban vagyok. Jelenleg ott tartok hogy Z6 II vennék, kellene hozzá portrémarkolat is, illetze FTZ adapter, hogy tudjam használni a jelenlegi optikáimat.
Ez már bőven meghaladja a keretemet újonnan. Használtan meg lutri és nincs garancia.
Főleg portrékat fotózok, studioban, kültéren. Tudom, hogy erre egy D600 is tökéletesen elég lenne, de nem akarok már a DSLR-be úgy beleszállni, hogy pár év múlva majd nem fogom tudni eladni és vágyódom majd a MILC felé. Tehát ugyanott leszek, mint most. -
Jahno
veterán
"bár Z9-et még nem fogtam"
Nagy, nehéz, nekem szerencsére teljesen reménytelen lenne főleg obikkal együtt. Ha az árát nem nézzük akkor is.
Többit nem tudom, baromi jó cucc lehet, de ezekre írom mindig, hogy rendesen nem lehet kipróbálni szinte egyik vasat sem. Volt kb. 2 éve egy Nikon országkerülős bemutató banzáj, előtte Fujis, pár percre meg lehetett szerezni valami vasat és ott a teremben nyomkodni, azzal én nem vagyok előbbre.
-
Jahno
veterán
Én meg ezekkel úgy voltam, hogy ha nem használom, akkor szobadísznek értelme nincs, arra ott egy sor Zenit E, ezek meg menjenek el, míg egyáltalán van rá vevő. Haverok tartogatták, most jó lett volna sokadik gépnek és ott van a gép megdöglött belső és egyéb akukkal, alig használhatóan.
-
Jahno
veterán
Van hirdetés ami 3 hónapja kint van garis zárcserével 200ezer alatt. Néha nézegetem, D750ből kezd dömping lenni, ahogy nézem olyan 130-150-ért elég hamar elviszik, aki 200ezer körül árulja az néha ad lefelé az árból, vagy sokat vár. Aki megkíméltet vasért 200ezer felett (akad aki 300-ig megtolná) kérne szerintem az is várhat jó darabig. Marketre be kell nézni, aztán kiderül. Csak most akkor vegyek 200ezer körül, vesz rá pár obit és 3 év múlva cseréli az egész hóbelebancot, ha addig kibírja?
Most gyorsan rákeresve láttam egy 450ezer expós Z6ot, az mondjuk masszív
Tudja fene, Z6-II már tetszett, ha sok pénzem lenne és most adná ki, akkor a IIIas verzióval lehet Nikonos lennék, de az embertelen. Mikor az első Z6 bejött és kaptam volna kölcsön akkor a két kártyát nem bírtam bele megfinanszírozni poénból, most már legalább ezek olcsóbbak és nem csak XQD megy bele.
-
Jahno
veterán
Írta is, hogy azt ajánlották. Kipróbálhatná és remélem megírja, hogy milyen lett :-P
u.i: "Take your photo collection management to the next level with AI Keywords. The locally supported AI analyzes your images and automatically assigns keywords to photos in your library," Erre mondtam, hogy mutatok példátmennyire fos tud lenni, szóval inkább megadná, kézzel. Viszont 5ezer képnél, háááááát.
-
zodo
nagyúr
Na, sokkal jobban néz ki és nyilván komfortosabb a használata.
Bő egy hete írtam a saját szíjamról csak ugye nekem keretbe van a váz és gyorsoldó QD csattal rögzül a gép aljába, mindamellett hogy állvány kompatibilis marad a keret végett.
Nyakpánthoz még vadászok mini karabinert mert nyilván nem mindig csak csuklószíjjal fogok barangolni így mindig egy-két mozdulattal tudok váltani a szíjjak közt.
Táskában sem lesz gond mert csak maga a váz kerül a helyére, na meg nekem behajtható az lcd kijelző így kicsit védetteb mint nálad. -
Gaben92
őstag
-
vond
MODERÁTOR
Ahogy zodo is javasolta, tedd át alulra a rögzítést. De szerintem ne ilyen szimpla csavaros megoldással. Nekem ilyen van az összes vázam alján fixen. Erre rá tudod aggatni a PD Cuff-ot is, de közben le is tudod állítani a gépet asztalra, stb., plusz Arca Swiss kompatibilis, szóval minden ilyen eszközre egyszerűen és gyorsan fel tudod rögzíteni.
Ha fontos a gyors átjárás, érdemes komplett rendszerben gondolkozni. Mondjuk ha csak egy vázad van, meg se állvány, se gimbal, se nyakpánt, se övre/táskára rögzítés, akkor elég lehet csak a fent linkelt fej.
Ulanzinak is van csuklópántja, az talán nem annyira merev, mint a PD, és pluszban mágnesesen rögzítheted a szíjra, így nem lifeg, ha nincs rajta a gép. De sajnos az se kétszáz forint.
#35727 Timer: Vagy ez a lemez, ha arra is fel tudod rögzíteni.
-
Gaben92
őstag
A Cuffból kispórolta a PD a tartozékokat. Van 3 Leash, egy Cuff és egy Slide Lite itthon, a Cuffot leszámítva mindhez adtak fém bigyókat de ami fontosabb alsó plate-et amibe lehet akasztani egy horgonyt. Utóbbit nem értem miért hagyták ki, pont a Cuffhoz a leghasznosabb szerintem. Oldalra rakva ahogy neked van kényelmetlen de alulra pakolva frankó cucc.
Speedfire:
Párom is a gyárit preferálja. Vettem egy extra PD Leash-t, levágtam a szíjat róla, a clip-be meg befűztem neki a gyári szíjat. Slide Lite-ot leszámítva mindegyiken ugyanaz a clip van amibe bármilyen gyári szíjat be lehet fűzni. Így megmaradt a gyári pánt viszont lekapható pár másodperc alatt.PD régen árult csak clip-et amúgy de nem találtam raktáron sehol, ezért lett ez a “bontsunk leash-t” megoldás.
-
zodo
nagyúr
Pont ezért nem adtam érte pénzt.
Nagyon klassznak tűnik, biztos prémium érzés de nagyon rossz helyen van a csatt.Tipp!
Szerezz egy 1/4 állvány csavart és tedd a gép aljára a rögzítést.
Ha van állványod akkor annak csere talpa is jó lehet.
Egyetlen hátránya hogy nem tudod az aljára állítva letenni pl. az asztalra. -
-
Stauffenberg
nagyúr
Én efölött sem török pálcát, én sokszor telefonon szerkesztem meg a fotóimat (főleg amiket eleve csak egy social posztnak szánok mondjuk Instagramra). A laptop csak úgy magában egy senkiföldje nekem, mert ha komolyabban neki kell ülni, akkor kevés, szóval akkor kilövöm a képet külső monitorra, ha meg csak két Instagram fotót kell gyorsan bedurrantani, akkor meg arra felesleges bármi ami több egy telefonnál/tabletnél.
De szerkesztettem már ezen is fotókat. Szerencsére a MacBookokban tényleg jó kijelző van (még a gyári kalibrálás is egészen rendben van), szóval mikor 3-4 fotót kell csak gyorsan ledarálni, nekem tök oké, de volt olyan, amikor a monitorom szervizben volt és ezen toltam le egy 80-90 fotós szeánszot. Túl lehetett élni. Őszintén szólva egy fotóamatőrnek amíg nem invesztál bele egy kicsit is jobb külső monitorba, elég lehet.
És úgyis fog, csak idő kérdése.
-
Stauffenberg
nagyúr
"én továbbra is hihetetlennek tartom azt, hogy valaki 15 colon úgy tud dolgozni, mint én 27 hüvelyken"
Erre azért van egy jó megfejtésem!
Külső monitornak hívják. Én mondjuk közvetlenül egymás mellé teszem őket és vágószoftverben például a kezelőszervek egy része a kisebb kijelzőre vannak rakva, így több hely marad a nagyon.
Én mondjuk viszem is magammal ide-oda, meg nem csak munkára van használva, hanem kanapén eltehénkedősre is. Egy hasonlóan konfigurált Mac Mini alig lett volna olcsóbb és az tényleg oda van kötve az asztalhoz (egy iPad is elég lett volna mellé, de őszintén szólva már unom, hogy mindenre legyen dedikált kütyü). Ezt meg egyetlen Type-C kábellel dokkolom és van kép-hang-bill-egér és még tölti is közben."Pláne úgy, hogy nálam három is van..."
Na ez az amiben a MacBookok gyengék, főleg a belépő modellek, amik egy külső monitort kezelnek magabiztosan, de itt a chip limitál. Az alap M3-as már eljutott oda, hogy tud két külső monitort meghajtani, de csak lecsukott fedéllel. Az M2 Pro és az M3 Pro már meg tud hajtani két 8K külső monitort is 240 Hz frissítéssel.
-
Rapid136
őstag
Na amúgy, ha AZONOS tárgytávolságból fotózol és kivágod a 20-as képéből a 35mm látószögét, meglepő módon nem fog különbözni a 35-ös objektivvel készülttől...
-
Jahno
veterán
"Utcára jó lehet, ahol fontos a környezet is."
De hát látod, nem akarta kiadni. Végén már kitaláltam, hogy csakazértis felrakom a gépre és kész, az lesz a kezemben aztán vagy kialakul valami, vagy nem. Nem alakult ki semmi. 2021 május végén volt utoljára gépen, most májusban adtam el.
-
Jahno
veterán
35mm-es mintának tettem el annó:
De ez is tök érdekes, sokan írják, hogy ez egy multifunkciós gyutáv, kintre, bentre, sztrítre, mindenre, én meg klasszikus FF/MFT/APSC vonalon is adtam pár esélyt, végül ment piacra. Sosem állt kézre, vagy rövid, vagy hosszú, vagy túl fix. Aztán más lehet termel vele gazdagon, azt tudomásul veszem én meg így jártam. Most elég szép lukak nőnek fix sorba, de továbbra is teljesen mást csinálok, megyek az utcán és makettkedem, esti égboltra meg gyűjtök a Sigma 10-18ra. Most lehet hümmögök kicsit és Sonyn nem nagyon haszálom a Samyang 12mm-t, azt eladom. Marad MFT 7.5, Ere 11 és 14mm. És aug 30ig fent van a Hold, ez most a nagyobb bánatom.
-
Jahno
veterán
Na majd lehet várok még 2 kört és lelövöm a poént.
De legalább megtetted a téteket, már jár a sör.
Mindhárom másik obi, de egyszer megjátszom, hogy ugyanolyan obi lesz. Videós csoportban is beraktam egy kisebb filmet, hogy na mivel készült, ott is írják, hogy látszik minőségi fixek voltak végig és gimbal, meg minden. Ja, kézből + néhány állvány, amúgy 12-40 ami legalább pro és 14-140 sima kit, amit amúgy megköpködtök és ennyire minőségi fixek :-D
-
Lassú Víz
addikt
Van egy kis zavar. Az objektív nem kövérít. Na jó, a halszem igen
. A perspektívát a fotós és a téma viszonya határozza meg. Azért alakult ki a portréra 85 mm, mert ha rá akarod tenni az alanyt a képre, akkor kénytelen vagy elég messze menni, és ettől nem lesz torz a felvétel. Ugyanonnan egy 50-essel vagy 35-össel is ugyanúgy fog kinézni az alany, csak egyre több kerül a képre a környezetből.
Ezt azért tartom fontosnak, mert sokan inkább a zoomot tekergetik ahelyett, hogy megkeresnék a megfelelő nézőpontot. Aztán ha a gépre kerül egy ekv. 24-200 zoom obi, akkor már nagyon nem mindegy, hogy mit milyen állásban fotózunk.
-
-
Stauffenberg
nagyúr
Fujinál úgy van, hogy a vázon már ki lehet jelölni a fotókat, amiket át akarsz küldeni vezeték nélkül és kikapcsolt állapotban teszi ezt meg és addig ketyeg, amíg letudja az összes fájlt (igaz egyszerre 10-15 fotónál többet ritkán mozgatok így, azt meg letudja 1-2 perc alatt).
-
csacsi77
senior tag
Pont van egy a 220Voltban használtan.
+ egy jó kis kirándulós nagylátó hozzá.És közben befutott oda egy Sony A6300 is.
Lehet csemegézni.
-
Jahno
veterán
Tudja fene, nem tudom eldönteni melyik mennyire mérvadó, igénytelen occsó fotósok mennyire érvényesülnek, mennyit tudnak keresni vagy aki sír, hogy milyen szar a piac annak valóban vacak vagy csak ennyit ér és amúgy is jól kaszál vele, vagy csak valami hangos kisebbség. Káosz az egész, nehezen felmérhető. Vagy mennyire veszt piacot azzal ha tized áron jön a konkurencia? Szerintem nem veszt semmit, mert nem piac, nem potenciális ügyfél.
Bár haversrácnál marketing is van kiadással, akivel példálóztam milyen erős az év végi családi fotózás azok most videóval közösen simán megcsináltak ingyen egy fotó/videót Dániában
Persze csodát tenni nem mindig lehet és napokig forgatni, ez is megint kérdéses, hogy mi a szint és mik a lehetőségek. Tess, YT:
Ellenpéldának ott lenne Videós Pista, de ahogy nézem fülébe jutott a kritika, mert esküvős anyagait elrejtette.
Havernál akadnak akik annyira ragaszkodnak hozzájuk, hogy évente 1-2 külföld is bejátszik. Másnál meg azt látom, hogy kirak 3 gagyi portrét, vagy nyáladzanak alatta vagy nem, évente 1-2 poszt, vagy valami nyereményjáték és kész is.
-
ph_5.5
aktív tag
Mondott egy "árlistát" hogy mennyiért adható el most a fotós munka a városukban.
Ez pár éve még ennek többszöröse volt, jelenleg itt tartanak. Ha ennyiért elvállalja, akkor kell. Ha drágábban, akkor nem, mert más ennyiért csinálja.
- esküvő 50e
- portrésorozat 5ezer
- családi fotók 5ezer
- óvodai képek 5ezer
5.000-ért tizen- huszonpár fotót várnak. A matek még azért jön ki utóbbi esetben, mert nulla retus, és van mondjuk 50 gyerek... tehát keresel 250e-t 2-3 munkanap alatt mire lefotózod/leválogatod/feltöltöd/beszeded a pénzt. Ja és a szomszéd városba már nem mehet át, mert ott tudják ki a helyi fotós és csak azok fotózhatnak... "vidéki" nem. -
Jahno
veterán
Ha csak a farkason múlna, akkor körbelesek a 4es út melett és meg van oldva minden probléma, amúgy egy ideje van a háznál feleség, de erősen gondolkoznom kellene, hogy mi az ami így valamelyikőnknek nem tetszett és a másikra mégis ráerőltette, de még nem jut eszembe semmi. Egyszer titkon remélem, hogy eljön velem valami punk fesztiválra, de erre csak egy nagyon kicsi matematikai esélyt látok
-
ph_5.5
aktív tag
Sosem fognak tökélets terméket kiadni, mert akkor nem lenne utána mit rásózni a vevőre.
A Z6III szerintem egy túlárazott cucc lett, ami ebben a formában, új termékként értelmezhetetlen melóra. Ha van 1.25 millád akkor van 1.4 is. És akkor már inkább a Z8.
Ha meg nem éri meg ekkorát befektetni akkor meg a Z6II is van akinek csak álom.
Talán 2 hónapja eladtam a stúdióba kihasználatlanul álló Xpro Sony kioldót. Aki megvette, régóta profi fotós. Olyan árakat mondott a saját országrészén a melókra, ami mondjuk azt hogy megdöbbentő volt. Az a szint, amikor azt mondod fotósként hogy oda egy 10 éves középszintű dslr is sok- ha a megtérülést nézem.
Akkora az eltérés pl Bp és azon országrész között mint pl a normál éttermeknél. Bp, normál hambirgerező... 4 felnőtt, 4 hambit evett. 2 limonádé, 2 cola (0.25), 1x 0.33 sör, szervízdijjal 29ezer. Ez ott vidéken max 10e és abból sem adnak el sokat. (oké, az a hambi valószínúleg sima fagyasztott hőspogácsás meg csalmádé van benne, de akkor is...)
Tudom, neked nem pénzkeresetre kell. De ha arra kellene, nem vennéd meg a III-t. És bőven elégedett lennél a II kevés kompromisszumával(mert akkor már 2db egyforma váz minimum kell. Plusz a kártyákból is pót, meg C-s akkuból is vázanként nem árt a 3-3 legalább. És akkor vagy 2db FTZ, vagy Z-s obik, amik meg túlárazottak az F-hez képest. És máris ott vagy hogy csak akkuban és kártyában 500e- 1 millád áll.
-
Stauffenberg
nagyúr
A változtatható ND (vari ND) gyakorlatilag két darab CPL szűrő egymásba forgatva. Előnye a kényelem, hátránya pedig, hogy nem lineárisan csökkenti az átmenő fény mennyiségét a teljes látható fénytartományban (bizonyos hullámhosszokat jobban elnyel mint másokat). Ha valaki nem siet (pl: dokumentarista videózik), jobban jár egy szett normál ND-vel és mindig a megfelelőt kell felrakni.
---
Eredeti kérdezőnek: UV szűrőnek digitális kamerán nem sok értelme van, régen voltak olyan szenzorok, ahol az UV fény tudott gondokat okozni, de ma már ez nem jellemző. Analóg fotózásban ahogy Jahno is írja, vannak filmtípusok, amiknél ez számíthat, de egy mai digitális gépen semmi értelme. Én is napellenzőt használok odakoccanás védelemre.
-
Jahno
veterán
Na, ilyen az, mikor nem az a 2-3 másodperc hiányzik, hanem az a tized másodperc reakcióidő legyen meg, hogy portré állásba fordítsd a gépet:
És nehéz véletlenszerűen összerakni, itt csak ilyenek vannak. Történik és eleinte csak lesl ki bambán a fejedből, hogy hova mérd a fényt. Kézi korrekció? Mikor mire....
Általában 1-2 jó megoldás van, de addig sem jutottunk el.
-
Jahno
veterán
Miért ne venném komolyan?
Teljesen mindegy hány fotós, ezt kellene megfejteni, hogy mi az a "kétféle módon beállított gép". Hova mérjem a fényt és az egész környezettel mit lehet kezdeni? Gyerök eddig jazbalettel szopatott, akkor még értelmes gépem sem volt hozzá (mert nem a technika számít ugye, "csak egy jó kép kellene a fellépésről")
Karzatról egyébként sem lesz jó, nagy és kispályás dolgot megpróbáltam, nagyon szar szögek vannak fényben is. Játékos síkjából kell mindenképpen, de szar csarnokon az sem segít.
És ez csak 1 kép volt a sokból, kb. lutri az egész.
-
Jahno
veterán
" hogy ha családot fotózol, akkor "
Olvassam tovább? Család, ami ráér, lehet szórakozni, odébb rakni, beállítani meg ilyesmik? Ha nem jön ki az expó, akkor majd megcsináljuk újra és állj odébb Sanyika?
Ezt már mutattam, éppen kéznél van, erre mondtam, hogy írhatok litániát és akkor fejtsük meg, foltosra világított padló és fejek, oszt mit találsz ki, mire méred a fényt és mikor?
Miközben a rendes képek aránya 1 ezrelék alatti.Családot meg manuálban is. Z6 olyan, Z8at legalább most kicsit szoftveresen javították, nekem azok ezer éve működnek, ha kell akkor gyorsgombon ott van, hogy jobb vagy bal szeme, közepe és milyen koncepcióban. De ezt még sokszor az E1 fostaliga Fujival is leküzdöm, de nyilván a szemkövetés meg sok más az érdekesebb módszertan.
-
Jahno
veterán
Hjahh, úgy könnyű, de nem meggyőzni kellene, hanem az alapján kitalálni, hogy mit lehet, mert én is megjátszottam, hogy tér egyik fele manuál, másik fele rekeszprioritás és ahogy rohangáltak úgy tekergettem, de nem hinném, hogy ez a jó módszertan, viszont nem sikerólt kitalálni. Marhaságot mondani meg tök eccerű.
-
Jahno
veterán
Helyzetfüggő. Attól függ mennyi ilyen sportot fotózol és milyen helyeken. 3-4 másodperc hááááát, az alatt négyen jönnek át a célegyenesen, bár ott most konstans sötét volt, csak eső miatt mért összevissza a gép. Kézilabdáról vagy egyébről nem is beszélve. fél meccs lemegy :-D
-
Lassú Víz
addikt
És ha utána az utómunka során vágsz a képből kijön egy még telébb szerű valami.
Mindenkinek van egy saját teóriája ami szerint ő érti (vagy nem) az objektíveket, és azon a módon egyszerű mint a faék. Aztán itt egy cikksorozat, ami tudományos alapossággal és gif képekkel is elmagyarázza az objektíveket. Bátran ki merem jelenteni, hogy Nagy Krisztián beszerelte a BMW-be az indexet, innentől a fotósokon múlik, hogy használják-e.
-
Stauffenberg
nagyúr
Ekvivalens gyújtótávolság (equivalent focal length) a neve és csak arra szolgál, hogy az eltérő formátumokon kapott látószögek összehasonlíthatók legyenek.
Azért a full frame az esetek 99%-ban az igazodási pont, mert az analóg időkben az azonos méretű 35mm-es képkocka volt a legelterjedtebb formátum a világon. A középformátumnál is át lehet számolni, csak mivel nagyobb, ott mondjuk inkább 0,7x lesz a szorzó.
Az meg mindegy, hogy a Nikon gépedre DX vagy FX 50mm-es objektívet raksz, ugyanazt a képszöget fogja adni (kisebb eltérések lehetnek, van amikor egy 47,8mm-es és egy 51,9mm-es objektívet is inkább kerekítenek 50mm-re az elnevezésben, ennyi eltérés benne lehet, de nem sokkal több.
Azért sem írhatnak rá mást, mert nem igaz. Az 50mm az adott optika egy lényeges jellemzője, nem lehet ráírni, hogy 75mm csak azért, mert APS-C vázra teszed, mert ez a paraméter nem lesz igaz.
-
Jahno
veterán
Nézzük meg, de furcsa lenne és gépfüggetlennek kell lenni. Jó, 2 különböző 50es obi közt is akad minimál különbség, 2 pixelt még ne vegyünk ennyire látványosnak. De szenzor síkban felőlem még Canikont is összehasonlíthatunk, Nikon obi felmegy Sonyra és EOSre (:- 50esből akad pár békebeli manuálisom, csak abban nem volt olyan, hogy APSC.
-
Jahno
veterán
Éppen ezért írtam fordítva, hogy ha 50es FF obit felcsavarsz APSC vázra akkor ugyanúgy fog kinézni, mint ha ugyanarra az APSC vázra APSC 50est tennél fel. Mert 50-50, nem kell belekavarni, hogy nagyobb képkört rajzol ami nem fér ki az érzékelőre. Mindegyik verziónak az APSC vázon olyan kivágása lesz, mint egy kb. 75ös obinak FFen. Független, hogy APSCre FF 50es, APSC 50es, vagy középformátum, vagy nagyformátum, vagy mit raksz.
-
Stauffenberg
nagyúr
A gyújtótávolság sosem változik, az mindig 50mm marad, mindegy milyen gépre teszed rá, mert ez az objektív saját tulajdonsága. A mögötte lévő szenzor mérete és a gyújtótávolság együtt adja meg a képszöget (népiesebb nevén látószöget). Ha egy szenzor 1,5x kisebb, akkor felszorzod az 50-et és kijön, hogy APS-C gépen az 50mm-es objektívnek olyan lesz a képszöge (látószöge), mint FF-en egy 75mm-es objektívnek. Vannak APS-C szenzorok amiket 1,52-vel szorzunk, van ami 1,61-el, de az egyszerűség kedvéért a Canon-t szokás 1,6-al, minden mást meg 1,5-el szorozni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Parfüm topik
- Vác és környéke adok-veszek beszélgetek
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Nintendo Switch 2
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Új MSI 17 Raider GE78 QHD 240Hz i9-13980HX 24mag 32GB 2TB SSD Nvidia RTX 4090 16GB 175W W11 Garancia
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- Apple iPhone 13 Kártyafüggetlen 1 év Garanciával