- Telekom mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kiskornel
addikt
válasz
gergo5991 #22500 üzenetére
"milyen monstrum laptopot viszel hogy 2,8kg ha szabad kérdeznem?" - Lenovo G50 ... kaksival, töltővel együtt biza ennyi.
Egyfelől rossz, hogy ilyen nagy a súlya, de nem tomagocsi a kijelzője... és ez sokat számít, mikor használom.
Amúgy meg céges, és gondolom a legolcsóbb tömegbeszerzésű pályázat nyert. Szóval a praktikusság helyett marad a dolgozóknak a prakti nélküli kuss!
(#22501) Pulsar: ez most ironikus akart lenni, vagy tényleg rakhatom oda a (k)akksikat?
más: akkor felhívtam a légitársaságot tájékoztatásért, az operátor se igazán tudta, hogy mit-hol-miért, mert mikor kérdezgettem, akkor billentyűzött a háttérben, és az először igen, persze mondatból hamar várjon, ott van megkötés lett. :-)
Amiért inkább f..ok, hogy mégiscsak Kínához tartozik Tajvan, és komcsi ország... -
kiskornel
addikt
válasz
*Ropi* #22497 üzenetére
Köszi!
Emirates a légitársaság... ha lehet hinni a Netnek, akkor a legfejlettebbek / legjobbak közt vannak, és jó borsos is az áruk. Adnak a jegyhez alapból egy 30kg-os feladható poggyászkeretet, amit annyi részre oszthatok, amennyire csak akarom.
A centik genya dolgok kézipoggyász ügyben. A fotóstatyóm szélessége több, mint 20 cm. (ekkora lehet: 55*37*20cm...)
A kézipoggyász súlyra 7kg-ot írnak, és itt nincs feltüntetve extra súly vásárlási lehetőség.
Egy hulla könnyű hátitáskát vettem. Ebbe bizti belefér a 20 cm korlát.
Egy kérdés még: laptop az céges - szerinted megengedik, hogy akku nélkül leadjam csomagnak? ruhák közt elfér...
(#22496) Big-Lacos: köszönöm neked is.
-
kiskornel
addikt
Sziasztok!
Utazok 1 hétre, kiküldetésben Tajvanra... peresze vinni akarom a Canon DSLR-t. Nos, repülőn a kézipoggyász csak 7kg lehet, leadandó pedig 30kg. Hogy szoktátok megoldani a messzire utazás, repülőgép, mit adjak fel poggyászként, mit ne (maradjon kézipoggyászban) problémát?
Aki tud, az PLS segítsen tanácsokkal!!Ugye a 7D már maga több, mint 1 kg,
normál obi 0,8kg
Kellene még egy Gorillapod-ot elrejteni,
kellene egy 0,5kg széleslátószögű
No meg a többi obi?
Meg van laptop 2,8kg,
meg van sok-sok pótakksi. (azokat, ha jól tudom, nem lehet leadni poggyászként, csak kézipoggyász lehet? - Emirates légitársaság)
Leadni poggyászként nagy értékű tárgyakat? Nem kockázatos?Túllépni a keretet nem idomos, mert 1kg több, mint 20k HUF és nem is tudom, hogy kézipoggyásznál megengedik-e...
Szóval ti hogy szoktátok / hogy oldanátok meg, hogy beleférjek a dolgokba?
-
kiskornel
addikt
válasz
Balinov #19498 üzenetére
Nem! A linkelt hisztogramnak semmi köze a kiégéshez. Kiégés akkor van, ha teljesen a jobb széléhez simul a görbe, vagy egy határozott vonallal ott ugrik fel.
Ez a görbe azt jelenti, hogy az adott tartományban nagyon sok képelem található -> dinamikailag nagyrészt egyenlő fényű felület található a képen. Mondjuk egy nagy fehér falfelület, ami nem egységesen fehér, kicsit szürke, de ez esetben nincs kiégve. -
kiskornel
addikt
válasz
Sh@dowMAN007 #19475 üzenetére
Szokott lenni egy pupilla, amivel a bemenő fényt szabályozzák. Ez viszonylag finoman szabályozható.
Olcsóbb modellekben ezt egy sötétítőlappal helyettesítik (ND lappal). Az csak két állást ismer (van előtte, vagy nincs).A következő szintbeli ugrás szerintem is a tükörrefis gép.
-
kiskornel
addikt
válasz
Sh@dowMAN007 #19471 üzenetére
Az előzőhöz. Sonyn nincs A vagy Av mód... P módba tedd, és ott próbáld meg a + 2/3-ot állítani... úgy hívják expozíció korrekció.
Amúgy ebbe a Sonyba sincs rekesz a leírása alapján.
-
kiskornel
addikt
válasz
Sh@dowMAN007 #19471 üzenetére
Kicsit sötétebbek a Sony képei.
Próbáld meg a Panával egyező képkivágást beállítani a Sony zoom gombjával. Lehet akkor nagyobbat mer villantani a Sony vakúja. (a Sony nagyobb látószögű, kisebb az ekvivalens gyújtótávja. A Pana nagyobb ekvivalens gyújtótávról indul -> vakuja is koncentráltabb).
Talán további eredmény érhető el, ha Av vagy A állásba rakod a gépet, és + 2/3 osztásnyit felfelé állítod a + irányba.
Monitoron teljes képernyőre kicsinyítve kell a képeket összehasonlítani. Annál nagyobb nagyításra nem lesz szükséged.Hogy mivel vagy elégedett, mivel nem, azt természetesen neked kell tudni. Manapság természetes elvárás lehet, hogy bármiféle beállítások nélkül, automatán kitalálja a gép, hogy mit szeretnénk.
Sony úgy látszik nem túl jól találta el a beltéri gyári automatikus beállításokat... kár.Hú... ez a Nikon nagyon alap gép. Még rekesz sincs benne, és csak teljesen automata módok vannak. Nézegess a neten vele készült képeket. [link] - van közte pár beltéri, de azok se jobbak...
-
kiskornel
addikt
válasz
copass #19467 üzenetére
Azt ne említsd. Miért a mögötte levő szőnyeg szélére fókuszáltál? Megjegyzem: az éles is. User error képeket nem szoktam figyelembe venni.
A többi esetben meg nem vakuztál a Sonyval.
Amúgy a Pana agyonvakuzott gépe nem szép képet ad. Ezek olyan... herélt képek. Nincs se dinamikájuk, se kontrasztjuk, és csúnyán látszik rajtuk a vakuzás. Beltérben kompaktól elmegy kategória.
És még egy pont, amit illik figyelembe venni. Ugyanakkora méretre leméretezve kell a két gépet vizsgálni. Van olyan gép, ami nagyon kaka képet ad pixel szinten, mert olyan óriási megapixel száma van, de ha a képe a másikak méretére le van méretezve, semmivel nem marad el a másikétól.
Persze ez a gyártók hülyesége, mert a vevők arra gerjednek, hogy minél több megapixel. A profi FullFrame vázak 15 meg 18 MPx-esek (lévén a profik többsége nem arra gerjed), a consummer/félpro kategória meg 25; 36MPx-nél jár a komolyabb márkáknál. -
kiskornel
addikt
válasz
Sh@dowMAN007 #19459 üzenetére
Hullo!
Azt nem tetted hozzá, hogy a Pana minden tesztképeden vakuzott, a Sony meg nem. Sztem kapcsold be a vakut a gépen, sötétben egyik se lát... Tehát nyomd meg a kis gombot a vaku alatt, pattanjon fel, aztán nézd meg a képeket.Mivel a pana extra fényt kapott, iso érzékenységet le tudta vinni -> nem annyira zajos a kép.
Nem ismerem annyira a Sony kisgépeket, meg én nagyon nem rajongok értük, lévén Canonos vagyok, de ha lehet, akkor még kajtass kicsit a menüjében, és nézd meg, nem lehet-e jobb jpg képminőséget beállítani. Az EXIF adatok alapján ez nagyon le van tömörítve.
Amúgy ezt találtam az EXIF adatokban: copyright - copyright 2009 ... ha mégis kicseréled másra a gépet, akkor valami frissebb modellre, mert érzékelőkben nagyot fejlesztettek 5 év óta. Főleg a Sonynál.
-
kiskornel
addikt
válasz
*Ropi* #19330 üzenetére
"A szűkebb munkarekeszből adódik a leginkább a nagylátó üvegeknél jelentkező "fókuszdrift" is, amikor a tágabbtól a szűkebb felé haladó blendeállásoknál elcsúszik a fókuszsík: ez a szükséges rossz, ami vele jár."
Ez Canon gyári rendszerben korrigálva van.
Az első ilyen obi a CZJ középformátumú 180 / F2,8 volt (ha jól emlékszem). Ahogy állítva volt a rekeszérték, állított a fókuszon. Ez még mechanikus megoldás volt.
-
kiskornel
addikt
válasz
#74459392 #17315 üzenetére
Este / éjszaka ne használj ND szűrőt. Főleg ne ilyen nagyot. Éjszaka már alapból belefullad a gép a zajba. Ha tovább csökkented a bejövő fényt, nemcsak hosszabb záridővel kell számolnod, hanem a nagyon-nagy zajjal is -> csak kisebb felbontásra méretezve lehet akármit is használni. 4-5 perc is elég necces, de tovább nem érdemes. Bár egy A4-es fényképnél még mind1, de A3-as már nem bizti, hogy jó lesz. Ha tovább kell exponálni, akkor inkább multiexpo, és rakd össze utólag (pl. csillagjárás esetében).
Dead pixelek miatt ezt ellenőrizd, a legfrissebbre legyen állítva:
-
kiskornel
addikt
válasz
Balinov #17301 üzenetére
Ez pl. különösen tetszik: [link], bár lehetne kicsit bátrabban feldolgozni. Háttéret több kontraszttal, kicsit sötétíteni;
Amúgy szép táj!
Kicsit még a komponálásra kell gyúrnod. Amit linkeltél, ott pl. az erdő fái is nagyon érdekesek, és azoknak kellene ellensúlyozniuk a jobb alsó sarkot. -
kiskornel
addikt
válasz
Balinov #17292 üzenetére
Én ezt már próbáltam. Próbáld te is ki. Semmit nem fogsz vele nyerni. Ugye ott van értelme az ND1000-nek, ahol csobog a víz, vagy elmozdulás történik. Viszont ahol elmozdulás történik, ott nem lesz a végterméken vízről becsillanás. A CPL-t nem tudod majd pontosan állítani, csak annyit tudsz, hogy sokszor expózol, és mindig visszanézed, állítasz, expózol...
Én csobogóknál használtam. Tök fölösleges, mert a víztükör mögé akkor lát a CPL, ha a víztükör mozdulatlan. A csobogónál meg állandóan mocorog a felszín. Annyit tudsz állítani a CPL által, hogy a hosszú záridő által kifehérített rész (szerk: a vízesés - víz felszínén hagyott fehér foltja) mekkora legyen. Valamennyivel csökkenti a kifehérítés hatást. És valamennyivel támogatja a még hosszabb záridőt, és egy kicsit eltolja a WB-t. Ha melegben, akkor még melegebb lesz, ha hidegebb, akkor még hidegebb színek lesznek.
De ki tudja, lehet, hogy te rátalálsz valami újra. Próbáld ki. -
kiskornel
addikt
Itt fizetődik ki a jó táska. Én is abiciklivel a domboldalon estem hátra, és semminek se lett baja. Egyrészt a táska felfogta az esést, ami kb 2m volt, így megvédte a gerincemet... másrészt a benne levő cucc is túlélte. Bátran merem ajánlani a lowepro flipside 400AW-t, mert már nem 1x megmentette a hátamat, és a felszerelést is. Télen a Mecsekbe akkorákat szoktam tanyálni, hogy a fél hegyoldalt végigcsúszom, és soha semmi baja nem lett semminek.
Mondjuk ez nem teljesen igaz, mert én hülye 1x beletettem az elejébe a gpsem... arra az oldalára, amire izomból le szoktam dobni a tatyót. Jól ketté is tört a kijelző, de ez nem a tatyó hibája. Belülre kellett volna raknom, csak már nem fért el, mert annyi xarságot bepakoltam, aminek a 1/4ét se használtam. Nehéz is volt idegen helyről térkép +navi nélkül hazajönni.
-
kiskornel
addikt
válasz
scarabaeus #16894 üzenetére
Van. Működik a távirányítás. Alapvető funkciókat pl androidos készülékkel is el lehet végezni usb kapcsolaton keresztül. De igaz, ezen kívül tényleg nincs sok haszna.
-
kiskornel
addikt
válasz
albert8 #16765 üzenetére
Te kedvedért kikerestem egy kivonatot ebből (Canon EF 100-400 user manual).
Ez eddig mindegyik Canon obim útmutatójában benne volt.
-
kiskornel
addikt
válasz
albert8 #16759 üzenetére
A használati útmutatóban bent van, mit kell tenni. Télen, nagy hőkülönbség áthidalására légmentesen záródó fólia zacsi ajánlott (forrás: Canon obik útmutatója). Főleg hidegből melegbe. Ilyenkor addig kell várni, míg ki nem egyenlítődik a hőmérséklet különbség.
Elvileg párától tönkre mehet az obid! Nemcsak a külső lencsék tudnak bepárásodni, hanem a belsők is. És ha ott megfolyik, nyomot hagy, azt csak megbontással lehet tisztítani.
(igazából én még nem hallottam olyat, hogy valakinek így csesződött volna el az obija... de én betartom ezt a szabályt. Jobb félni, mint megijedni).Minimum a zárt fotóstáska, és várni 10-20 percet...
-
kiskornel
addikt
válasz
-HajTömeg- #16736 üzenetére
takarítani nem így kell. először blowerrel kell lefúvatni a port. ha van nagyon ragaszkodó porszem, akkor azt ecsettel kell eltávolítani, persze óvatosan, és csak erre a célra használatos ecsettel. csak ezután jöhet a nedves tisztítás. Az ilyen lencsetisztítók mindig taknyot hagynak maguk után. én a végén desztillált vízzel átitatott ronggyal szoktam megpucolni. Az nem hagy maga után nyomot.
#16733) Lassú Víz: ez a fomyadék is
csúnya nyomot hagy maga után. meg a kendője is szöszölt. kollégáktól kaptam névnapomra. -
kiskornel
addikt
válasz
Blood Mage #16636 üzenetére
Egy 5let: PS-ben Szűrők \ intelligens élesítés \ Eltávolítás: Bemozdulás
Szerk: Látom PS nem játszik.
-
kiskornel
addikt
válasz
matyi012345 #16546 üzenetére
Pár éve adtak ki NiZN alapú aksikat, azok 1,6V-osak. Nem is jók hozzá a régi töltők.
Pl: [link] -
kiskornel
addikt
válasz
pumukli. #16406 üzenetére
Ez az olcsó szűrő kategória. Ráadásul a variable = 2db polár szűrő. Pixelkukkerok kerüljék az ilyen megoldásokat.
Ilyen noname szűrők olyan FullHD-ra méretezésig OK-k, de pixel szinten ront a képen. Érdemes a márkás szűrők felé tendálni. Egy jobb UV szűrő sok-sok bevonattal, védelemmel, stb. olyan 15K körül kezdődik újonnan.
Márkás polárszűrő 20K kezdődik (standalone). Variable ugyebár 2db szűrőből áll, szvsz a linkelt cucctól sokat ne várjál.
Szerintem csak pénzkidobás. Drága próba, és vagy bejön, vagy nem (de inkább nem). -
kiskornel
addikt
válasz
sanzi89 #14859 üzenetére
Huhh... ez akkor user error lesz pedig, mert ezek rendben vannak. Ha lehet állítsd középpontra, vagy egy pontos, vagy minek is nevezik fókuszra, és ne többmezősre!
Furcsa, hogy ez DSLR-eknél is így van. Ha hagyod, hogy az összes fókuszpont aktív legyen, akkor a legközelebbi téma, ami valamely fókuszpont alatt van, az lesz élesre állítva.
Lehet még egy olyan probléma, hogy egyszerűen nem várod ki a fókuszálás végét. Félig lenyom, züm-züm pittyenés, zöld mező, és utána lehet gombot tovább nyomni. Némelyik gép akkor is enged exponálni, ha még nincs vége a fókuszálásnak.
Már a Samu-ról fogalmam sincs, csak általánosságba írtam...
-
kiskornel
addikt
válasz
Tomcy7 #14799 üzenetére
Szerintem is ki kell fizetnie a javíttatást. Ugyan nem innen, máshonnan, de tudom, hogy ha kezd elgörbülni a tüske, nehezebben megy bele a foglalat. A használati útmutató szerint soha ne erőltesse betételnél a kártyát. Ráadásul a kártya volt rossz a leírásod szerint. Mihamarabb meg kell szabadulni attól a kártyától.
40 rugó kicsit soknak tűnik, legfeljebb a márkaszervíznél ilyen drága. Azok szoktak úgy hozzáálni, hogy nem hajlítgatunk, cseréljük az a részt, és kész.Múltkor az autóm centrál zárjánál letört egy 500 Ft-os műanyag alkatrész. 45K ért akarták kompletten átkábelezni.
-
kiskornel
addikt
Szerintem nincs vele baj, hogy ők így gondolkodnak. Sőt, ők azok, akik a fényképezés tisztaságára ügyelnek. Akik szerint az az érték, hogy elkapd a pillanatot. Persze én is újra tudnám rajzolni a félrefókuszált képet, hogy éles legyen mindenütt... és mindenki tapsikolni fog, de az már én szerintem nem ugyanaz.
Én naphosszakat izzadok egy lessátorba, meg tervezgetem a látványt az ide-oda rakodással, hogy ideális háttérmosás alakuljon ki az optikámmal, erre jön egy bugris, aki kattint egyet az állatkertben, meg egyet a mocsárban, és PS-sel megtévesztésig odamontírozza.
Melyik a fényképezés, és melyik a grafika?De a zajszűrés, kisebb lényegtelen dolgok kiretusálása (mp. tájfotóban bentmaradt szemét), élesség, kontraszt, fényerősség, színhőmérséklet állítása ellen nem vagyok. Szépek lehetnek a szín effektek.
De tartalomhoz + elem hozzáadása nekem már grafikát jelent. -
kiskornel
addikt
válasz
flash- #14574 üzenetére
Igen. Tehát aki fényképezni szeret, az tegyen meg mindent, hogy a kép a fényképezőgépben szülessen meg, majd finomítsa utómunkával.
Azonban a rendszer teljes kihasználása mindig is fényképező + feldolgozó progi lesz. Ez azt jelenti, ha olyan témát fotozól, ami fényképező + feldolgozás igényes, akkor a fényképezést úgy kell alakítani, hogy az az utófeldolgozáshoz legyen hozzáillő.
Mondok egy példát: éjszakai csillagfotózás... több képből kell összerakni. Vagy extrém nagy ISO értékek kellenek -> utólag zajszűrni, visszahúzni az expot. Vagy az extrém nagy dinamikájú képek (nap látszik rajt, de az előtérben sötét erdei ajnövényzetet is szeretnéd láttatni).
Utóbbi dolgookhoz nagyon kell ismerni a vázad határait, és az utófeldolgozó program lehetőségeit.
Mindig a cél határozza meg az eszközt. -
kiskornel
addikt
válasz
flash- #14571 üzenetére
Igen. Az ilyen kérdések időnként előfordulnak.
Vannak olyan klubbok (irányzatok) amik azt szeretnék még ma is, hogy a fényképezés az fényképezés legyen, ne Photoshoppolás. Itt az alkotás a gondos fényképezés. Utómunkánál tilos kép elemeit megváltoztatni. A kihívás a pillanat elkapása, a megörökítése, nem az, hogy utólag 5 kép különböző elemeiből összemontírozva legyen egy olyan pillanat, ami nem is fordulhatna elő.
Vannak művészi irányzatok, ahol nem a kép számít, hanem a művészet, a végeredmény. Ilyenkor a képek csak alapanyagok az alkotáshoz (ami az utómunka).
Saját használatra valahol középúton egészséges. Minimális utómunkát mindenütt megengednek, ha nem más sötétítést / világosítást.
Scott Kelby a Photoshoppos irányzatot képviseli, erőlteti. Az olyan utófeldolgozott képek "hiteles" körökben nemigen forognak. De falon nagyon jól mutatnak.
Saját használatra tükrözni szabad. Csak nagyon vaskalapos pályázatokon tiltott.
-
kiskornel
addikt
hmm... furcsa dolog ez a törvény. Pl. sprotcsarnok, koncert. Te kint állsz a csarnok előtt, nem kell jegyet fizetned, mégis hallod a zenét. ÁM... ha felvételt készítesz róla, és közzé adod, akkor már jogdíjat kell fizetned érte.
vagy...
közterületen lefényképezel valakit. Ekkor engedély köteles a kép megtartása. (engedélyt kell kérni személyes adatok tárolására).Szóval lehet, hogy igaza volt a muksónak, bár ezt most eldönteni nem tudom.
-
kiskornel
addikt
válasz
jjeahh #14266 üzenetére
Nekem van (szerk: noname) egy 8G CF karim, amire x csilliós szorzó van ráírva, de korántsem teljesíti azokat a paramétereket. Még videozni sem lehet vele, pedig UDMA-s, állandóan betelik a puffer.
Úgyhogy tudom, hogy a karira írás lassíthatja a mentési folyamatot, így a pufferürítés miatt a rövid közökel lőtt sorozatok lassulhatnak. Ráadásul sokáig ég a piros lámpa mentésnél.
-
kiskornel
addikt
válasz
BigBlackDog #14258 üzenetére
Igen. Elképzelhető.
Próba cseresznye.
-
kiskornel
addikt
válasz
BigBlackDog #14256 üzenetére
Ez az objektív egyik sajátossága. Olyan obit kell venni, amit a tesztekben "well controlled"-ként emlegetnek.
ghost-kétn szoktak rá hivatkozni. Az alulsó autós fénycsík visszaverődése a frontlencséről. [link]
-
kiskornel
addikt
válasz
colos@@ #14220 üzenetére
Az "ezt" alatt értett termék feje eltávolítható, későbbiekben bármely fej rá fog menni. Nagyon kevés kivételle a fejek vagy 3/8" vagy 1/4"-os csavarmenettel csatlakoznak. Már ki se írják, általában az állványok mindkettő megoldást magukba foglalják, ha mégsem, akkor van átalakító...
-
kiskornel
addikt
válasz
jaffa 2843 #14202 üzenetére
A lényeg ez:
"fotóitokból grafikai tervek készülnek (a tervezés az én feladatom, a tervek az alábbiakhoz hasonlóak), amelyeket aztán fényérzékeny papírra világítanak és fotográfiai eljárás keretében előhívnak. Az előhívás után az oldalpárokat vastag hordozóanyagra kasírozzák, majd az egészet igényes könyvformátumba kötik. A fotókönyvek többféle méretben, és oldalszámmal rendelhetőek, valamint lehetőség van arra is, hogy az album borítóképpel készüljön, így még igényesebbé téve az összhatást." -
kiskornel
addikt
válasz
jaffa 2843 #14198 üzenetére
Nem a fine-art könyvre gondoltál: [link]
-
kiskornel
addikt
válasz
pusi1981 #14069 üzenetére
[link] itt írja, hogy 52mm-es a szűrőméret... meg azt is írja, hgoy előtétlencséhez adapter kell. Szerintem kell egy tubus, és arra tudod rácsavarni a szűrőt, de ezt így látatlanba... MANUAL. Az a legjobb barátod ilyenkor.
Ha nem kell hozzá adapter, akkor bármely 52mm-es szűrőkészletet megrendelheted ND-ből.Szerk.: Mégis a legjobb a lapszűrő, ott az átmenetet tudod állítani. Ahhoz viszont tutti kell az adapter.
-
kiskornel
addikt
válasz
rumos14 #13946 üzenetére
Ha belülről szeretnél a szélvédőn keresztül készíteni felvételt, akkor a normál nagy állványok nagyon jók erre. A három lábat szépen be lehet akasztgatni. Az anyósülés felett (az egyik láb az anyós láb felé megy, a másik meg a két elülső ülés közt megy hátra, a harmadik meg az anyós ülés jobb oldalán akadt be. Középoszlop előre.
Nemrég töröltem le a videót, mert felhős időben, napnyugtakor mentem a zselicben -> nem lett valami jó az erdős részeknél. Apropo. ML HDR video részét még nem próbáltam ki, de gondolom az jót tenne ilyen helyzetekben, eltérő fényviszonyok közt.
Ami még gond, az a szélvédő tükröződése. Igaz túl sokat nem próbálkoztam vele...
Érdemes a 10-11mm-rel próbálkozni, mert
1 gyorsabbnak tűnik a mozgás, mint amilyen
2 kevésbé zavaró a rázkódás
Sok sikert. -
kiskornel
addikt
"mint láttam a tiedet ketté lehet nyitni nem elképzelhető hogy te ezért látsz csak annyit?" - Ez a nagyító. És ez pontosan ugyanolyan, mint amiről kérdeztek. Kb annyit se ér, mint az ára. Az embereknek nem derül ki, hogy ez csak két lencse... Meddig tartott volna odaírni a reklámhoz, hogy mekkora látószöget ad az eszköz?
Ahhoz, hogy az átnézeti kereső képét eltávolítsd (értsd: távolabb vidd) a váztól, nem lencse, hanem lencse rendszer kell. Egy komplett objektív. A szögkeresőnél pl ott van a leírásában, hogy x csoportban y lencse...
Hogy a fenti kérdésre válaszoljak: ez egy egyszerű teleobjektív két lencséből. Még közelebb rakhatod a betekintőhöz, akkor se növekszik a látószöge.
-
kiskornel
addikt
"olympusra van olyan szögkeresőm ami 1:1 ben átadja."
Amúgy 1:1 az minden szögkeresőnél müxik, de ezen van egy 2x kapcsoló, és akkor 2x nagyításban látsz mindent. Faxa manuál fókuszhoz. És a keresőkép 4 sarka kezd csak el sötétedni 2x állásban.
Ritkán használom, mert ilyen helyzetekben kevésbé macerás (és persze pontosabb) a LiveView, mint a szögkereső. -
kiskornel
addikt
válasz
spidersoft #13726 üzenetére
Egy az egyben ugyanaz van nekem:
készítettem video-t is a samsung note-val, de valami hülye codec kellene a konvertáláshoz. Lejátszani lejátsza de baxik az editor megnyitni.
Viszont van egy szögkeresőm, amin van 2x nagyítás és az olyan 90%-ban kirajzolja a keresőt. Még a 7D-ét is. Ha jó szögkeresővel akkor megnézhetem a márkáját a sajátomnak.
-
kiskornel
addikt
Nem tudja valaki, hogy mi az EP-EX15 II megfelelője 7D-re? Túl közel kell nyomni az arcomat a vázhoz, hogy a teljes keresőképet belássam...
-
kiskornel
addikt
válasz
spidersoft #13700 üzenetére
Ez a kereső közepét kinagyítja. Csak a közepét! A széleit szépen levágja. Nekem is van ilyen, de mivel csak a középső fókuszponton nagyította ki...
Azaz a második pont a valós.
APSC Canon 450D-n teszteltem. 1x volt fent, én is azt gondoltam, majd az egész képet kinagyítja, de sajnos nem. -
kiskornel
addikt
válasz
concret_hp #13668 üzenetére
Természetesen amekkora felbontáod csak van, azt mind nyomd rá a képre.
DE mint minőség nem kötelező tartani a 300dpi-t, Sőt felesleges. Egyesek inkább saját maguk méretezik le 1920*1080-ra egy A4-es nyomtatáshoz, minthogy a nyomtató driverre bízzák a tingli-tangli leméretezést.
Ha egy A2-es lapot szeretnél 25-30cm-ről szemlélni, akkor egy 8MPx-es kép elég hozzá.
Szerintem a 170dpi már jó eredményt ad az említett 25-30cm-es távolságból. Na de ki az a hülye, aki egy A2-es lapot 25-30cm-ről nézne
A távolság növelésével meg csökkenteni lehet a dpi értéket. Dupla akkora távolságból már fele akkora dpi is elég.
-
kiskornel
addikt
válasz
Anubis_9 #13658 üzenetére
Heh... minden kezdő DSLR tulaj belefut ebbe a kérdésbe. Az elképzelés az, hogy villant egyet a vaku, és a záridőt majd a villantott képhez igazítja. Nos nem így van (top dslr-ek kivételek! Ott van vaku fénymérés. Pl.: Ds széria.)
Ha A módban van, úgy mér fényt, mintha a vaku rajt se lenne. Ezért hosszú záridőt akar beállítani a váz. Amit viszont nem enged meg lévén a vakus alsó korlát az 1/60sec.
Tehát nem a vaku villanásához fogja a váz alakítani az értékeket, hanem a vaku villanás erejét fogja a derítés programhoz állítani!Megoldás az M mód. Amíg bírja, derítéssel követi a vaku teljesítményével a beállított értékeket. Ha már nem bírja, akkokr bebukik.
Piszkáld kicsit az ISO-t is. Lehet feljebb tornászni.
-
kiskornel
addikt
válasz
bubi92 #13634 üzenetére
Szerintem a RAW eredeti exifjét kell visszamásolni a JPG képbe, amit feltöltesz... A váznak meg meg tudod adni, hogy mit töltösön ki copyright mezőbe(ha nem más, akkor EOS Utility-vel).
Én a BreezeBrowser-rel szoktam visszamásolni az eredeti exifet. Az tudja csoportosan is.
-
kiskornel
addikt
Szerintem rosszul állsz hozzá. Itt a PS, aminek a működéséhez minden lépés után el kell mentenie a visszalépés funkciót. Ezt a temp részt raktam én Ramdiskre. Meg a böngésző "Temporary Internet Files" könyvtárát.
Olyanra használd, amihez qrva nagy sebesség kell, de ha mégis elveszik, mint adat, nem kár érte. Ezért használják pl LR-nél PS-nél temp tárhelynek.Erre viszont érdemes a 4GB-ot elfüstölni, ha persze nem panoráma képet raksz össze, mert akkor még a lapozófájlt is vissza kell kapcsolni, hiába a 16GB RAM.
-
kiskornel
addikt
válasz
jozefgucci1 #13600 üzenetére
Bemozdulásos életlenség. Ami nem mozgott, az éles. Pl. a székek.
Kevés fény -> hosszú záridő -> ami az alatt elmozdul, az életlen lesz.Megoldás a vaku bekapcsolása, és a gyerekek kordában tartása, hogy ne superman sebességgel izegjenek-mozogjanak. Ha vakut nem lehet automata üzemmódban bekapcsolni, akkor kicsit kísérletezned kell a programtárcsa beállításaival.
Még több 100e HUF-os felszereléssel is nagy gyakorlat kell az ilyen téma megfelelő kezelésére.
-
kiskornel
addikt
válasz
Balinov #13573 üzenetére
"Ennek megfelelően a Radeon RAMDisk gyakorlatilag egy az egyben a Dataram RAMDisk szoftver, csak éppen az AMD disztribúciójában." - akartam írni, hogy én a Dataram Ramdiskjét használom, ami 4 giga használatig free.
Annyira nem rózsás a helyzet, mint amit linkeltél, mert azért itt fájlrendszerben dolgozik, és nem sima memória gyorsaságot mér, hanem fájlok írását, ami azért nem ugyanaz... lásd 4k read/ write.
De még így is 10x gyorsulás van az ssd-mhez képest. Sőt, 4k írás olvasás ssd-n is lemegy 30mega körülire. (típustól függ ez a sebesség).
-
kiskornel
addikt
Hu ez nagyon gáz! A második linkedet mindenki felejtse el, de nagyon gyorsan. Ki az a marha, aki felfele fordítva takarítja a DSLR belsejét? Ez csak akkor, ha nedves tisztítás is megy utána...
A magyarázat meg elég egyszerű. Az ember bőréről folyamatosan hámlik az elhalt pigment. A házi-por nagy részét ez teszi ki. Legnagyobb esély a szennyeződésre akkor következhet be, ha föléhajolunk.
Ráadásul először a blowerrel kell mindent megtenni azért, hogy tiszta legyen a szenzor, és csak azután jön a radikális sikálás. Az meg hogy beledugd az ujjad! Olyat senki ne tegyen. És minél kevesebb ideig nyúlkáljon bárki is a tüköraknába. Bár mikor lecsattanhat a tükör, és ezzel együtt annyi a készüléknek is.Ezt valami idióta PR-os állította össze...
Ilyen reklám után én messze elkerülném az összes termékét a forgalmazónak. Percekig sikálni meg nem kell. Ha nem megy le egy-két húzásra ezzel a pennel, akkor marad a nedves tisztítás (swab), amit kezdőknek nem ajánlok.
Persze mindenki saját maga baxhatja el a cuccát úgy, ahogy csak akarja...
-
kiskornel
addikt
-
-
kiskornel
addikt
válasz
vitezlejszlo #13347 üzenetére
"mégis mi a fenét rontok el," ... a kérdés helyesen így hangzik "mégis mi a fenét rontottam el"... és a válasz: te választottad a Fujifilm márkát.
Sajnos elég xarok a mostani kompaktjaik. Közelébe sincsen a régebbi kis kompaktok minőségéhez és használhatóságahoz. Én is kikönyörögtem a munkahelyemen, hogy vegyünk egy digit gépet végre, s arra gondoltam, hogy az én kis régebbi kompaktom alapján legyen ez Fujifilm. Na azt a napot elátkozom, mikor meghozták a gépet. Azóta objektívet cseréltek benne, mert sokkal nagyobb arányban volt életlen a kép, mint amit te írtál (50%). Azóta jobb.
Az általad említett dolgok A CÉGES gépen már csak sötétben (értsd ez alatt a neonbevilágított folyosót is), és közeli fókusznál jelentkeznek. Ilyenkor a tök homályos képre is zöldet jelez és csippant. Ez mondjuk más márkáknál is előfordul... még akár a Canon EOS 450D-nél is.
Fujin ilyenkor a macro modot be kell kapcsolni, bár az új Fujik esetében a macro és a super-macro mód közt már nincs különbség. -
kiskornel
addikt
válasz
Ł-IceRocK-Ł #13245 üzenetére
Milyen objektív van rajt? helios 58?
-
kiskornel
addikt
válasz
Mhamster #13139 üzenetére
Nézd, ebben nagyjából igazad is lehet, bár nem tudom, mikor érte utol a digitális a filmest, és mikor kerülte el ezekben a tulajdonságokban, amit leírtál (ha egyáltalán elkerülte).
Amiket linkeltél képek vérprofik, és nem egyszerű laborban lettek előhívva, arra mérget vehetsz. Tanulságos olvasmány: [link]... miután a zónarendszeres xaron átrágtad magad, kicsivel később az előhívásról is eldalol pár dolgot... a több órás maszkos levilágításokról. Na ez az, amit egy egyszerű laborban nem csinálnak meg neked.
A beégett képeket meg utólag nem tudod visszahúzni lightroomban.
Szóval a film is csak akkor tudja azt amit emlegetnek, ha egy komplett laborod van.
-
kiskornel
addikt
Megmondjam őszintén, nem bízok azokban a márkákban, amik nagyon nem egy iparágra vannak szakosodva. Hama az mindenféle xarokat gyárt, a törlőkendőtől a barkácsalapanyagokon át a csavarokig. Most a facsavarnak mi köze a fényképezéshez?
Meg aztán él bennem a kép, hogy olcsó, nyiklő-nyeklő állványokat forgalmaz.
A Kenkoról megint csak az olcsó kategóri jut eszembe. Van pl. ilyesmim (csak nekem még 1,5x), és nem az a hű-de-baromi-jó-minőség kategória. Feléért adják, mint a Canont, de kb. annyit is ér.A három közül a Hoya az, ami nem gyárt egy bizonyos szint alatt. Drágák, és kb. annyit is érnek a szűrőik. De ők a közép kategória, egy csomó levédett találmánnyal. Ők a Tokinával vannak (voltak) partyban... mint a Pentax... most már azt se tudom, ki kit vásárolt fel, úgyhogy ez a helyzet már lehet elavult...
-
kiskornel
addikt
Ez most akkor 4 elemből áll és szét lehet szedni, vagy egy egység?
Számomra kicsit hosszú így egyben. Tippem szerint így hosszan 2x konverterhez jó, a gépet tele állásban használva.
58mm meg sejthető volt. 58mm-esből is érdemes a márkás CPL-t venni. Van nekem is olcsó kínai, de 100%-os nézetben nem vagyok megelégedve a képével. Vagdosás nélkül olyan max HD méretig lehet elmenni vele. Hoya viszont baba képet ad. Persze vannak annál márkásabbak is ekkora szűrőméretben olyan 20k környékiek, de azok már teljesen pro felhasználásra vannak.
48mm és az 52mm szűrőméretet használják pl. a nagyon profi Canon obik. Amiknek nem az elejére front lencsére, hanem a hátuljába lehet un. drop-in filtert rakni. Tehát ekkora méretbe is gyártanak nagyon profi szűrőket, de azok nagyon-nagyon drágák.
-
kiskornel
addikt
válasz
zolka78 #13042 üzenetére
Próbálj meg feltölteni te is egy képet az oldalra, és nézd meg az ott levő feltöltési feltételeket. Minden oldalnak van egy gombja, amivel azokat a feltételeket elfogadod. Valószínűleg, ezt a feltételt a te jóbarátod elfogadta, amiben lépten-nyomon bent kell lennie, hgoy a fotó tulajdonjogával ő rendelkezik.
Te az oldalt beperelheted, de akkor az visszaperli a jóbarátodat, és ott vagy, ahol a part szakad.Mellesleg, ha a jóbárátod fizetett a melóért, és te átadtad, akkor nincs téma. Ha úgy egyeztetek meg, hgoy szabadon felhasználhatja, akkor megint nincs téma.
Amúgy bármilyen problémát jelzel nekik, szerintem az első reakciójuk az lesz, hogy a képet egyszerűen kizárják a verszenyből, hisz az nem felelt meg a pályázati kiírásnak, vagy az elfogadott feltételeknek. Én legalábbis ezt tenném a helyükben, semmilyen ki készítette módosítást nem tennék. Ha már kicsit is problémás valami, kerüljön el engem. Megy a süllyesztőbe...
-
kiskornel
addikt
válasz
csui83 #13006 üzenetére
Enyémen se volt, csak épp ketté volt repedve. Vigyázni kell rájuk... Ha jól emléxem rá, egy egyenes mentén repedt el, és attól jobbra még jó volt a kép, balra meg már csak fehérség, és időnként egy-egy vízszintes csík bevillódzott, de semmit nem lehetett felismerni.
Nem is az zavart, hogy kettétört, hanem hogy nem figyeltem oda, merre jöttem... szokásos rábíztam magam a GPS-re... és utána nagy nehezen kellett valahogy hazakeverednem. Sötétben persze az egész út máshogy néz ki, ráadásul fordítva kell menni. El is tévedtem 1 ponton... -
kiskornel
addikt
válasz
Balinov #12989 üzenetére
Én régebben i-gotU-t használtam. Van hozzá szoftver, ami jpg-khez egyből hozzá is illeszti. Nem túl pontos, ellenben néha pontatlan (szerk: akár 50-80m-t is téveszthet). Üzemidőre figyelj a típus kiválasztásánál (ha ezt választod)! Bár ha telefonos alkalmazást jónak találod, akkor ez csúcs üzemidő szempontjából, mert ez azért többet megy.
-
kiskornel
addikt
válasz
Santiagain #12982 üzenetére
Próbáld ki másik objektívvel is, hogy megtudd, az obi a hibás, vagy a váz. Vagy a Lightroom csesz el valamit.
Biztos nem tilt-shift objektív
Ez gonoszság volt.
-
kiskornel
addikt
Ha engem kérdezel, akkor márkásat kell venni. Szerintem 10k alatti tétel lesz, tekintve a menetátmérőt. Én mondjuk mondanék egy Hoya-t. Józan paraszti ész alapján a vetitett kör és a pixelsűrűséget tekintve nagyon jó szűrő ajánlott. Itt nem tűnnek el annyira a hibák, mint nagyobb érzékelő esetében.
Gondoltam megnézem, mekkora menet, erre a gugli azt mondta, hogy nem CLA-10 kell... biztos ez van benne a manuálba? Mert én 58mm-esket találtam az 590-eshez...
-
kiskornel
addikt
válasz
Santiagain #12898 üzenetére
Valószínűsíthető válasz: [link] (inkább a második a Flaring lesz).
-
kiskornel
addikt
válasz
Balinov #12706 üzenetére
Az a skála M módban fénymérőként funkcionál. Ha jobbra megy el a jelölés, akkor csökkenteni kell a fényen (értsd: vagy szűkítesz a blendén, vagy a záridőn gyorsítasz, vagy az ISO-t viszed lejjebb). Értelemszerűen ha balra van a jelölés a 0-tól, akkor ennek a fordítottját kell csinálni...
DE... ez a NORMÁL expozíció, mikor a mátrixos átlagot kiexponálod középszürke árnyalatnak megfelelő világosságúra.Néha ez természetellenesen világos, ez meg azért van, mert a témának megfelelő fénymérést kell alkalmazni. De ez majd csak később fog jönni.
Kézből fotózáskor nem árt betartani a reciprokszabályt (mármint a crop factorral szorzott (valóságban osztott) expoidő beállítást).
-
kiskornel
addikt
válasz
#74459392 #12640 üzenetére
Az én meglátásom szerint a fehéregyensúly kék-sárga része, ami a meleg / hideg színeket illeti rendben van. A tint (árnyalat) vörös / zöld része megy át vörösbe. Ennek az az oka, hogy a lámpád nagyon spektrumos fényt ad le (magyarán hiányzik belőle pár összetevő). Jelek szerint meg a WB állító meg csak a hőmérsékletet állítja be a vázadon.
Az ilyet fotóslámpákkal érdemes fényképezni, mert sem a zöld, se a piros szín nem fog soha stimmelni, annak ellenére, hogy a szürke, és a fehér rendben lesznek.
Például ezek a fotós égők: [link]De szokott lenni erre korrekció külön, ahol a bíbor-zöld elhajlást külön lehet állítani (magenta-green).
-
kiskornel
addikt
válasz
HollyBoni #12618 üzenetére
"Az állítható ND szűrő hogy működik?" - két polárszűrő egymásra rakva. Ahogy forgatod egymáson a két szűrőt, egyre inkább kioltják a fényt. 90°-os elforgatás esetén alig megy át fény, viszont a szűrők összegerjednek, ezért foltosodás lesz. De pár FÉ-ig még nem jelentkezik.
-
kiskornel
addikt
válasz
mcgoat #12562 üzenetére
Eneloopokkal még nem volt gond, de más akksikkal már jártam úgy, hogy ugyanazon készülékből kivett 4 sorba kötött akksi töltéskor (IPC-vel) eltérő kisülési értéket produkált. Igen könnyen rajt lehet kapni a hibás akkurmulátort.
Ha regenerációs progi után se 100-as, azt az 1-et ki kell dobni... a megmaradt 3 akksit meg másra használtam fel. -
kiskornel
addikt
Egyszer már linkeltem a használati utasítást. Erre ez nem jó.
A gép maga csak analóg AV jelet ad ki, USB közvetlen stream nincs. Felesleges befektetned a kiegészítőkbe, mert jobb eredményt ad egy pár ezer Ft-os WEB kamera.
AV jel jön ki -> azt egy digitalizáló karival vissza kell alakítani -> capture driver -> progi, és úgy mehet WEB kamerának. Kell még az általad említett tápegység AC adapter.
És akkor hová teszed a kutyust?
-
kiskornel
addikt
válasz
Santiagain #12467 üzenetére
Hát ez az. Tudsz róla, hogy a 18-105-ös obid vételi árából 4 db olyan kompakt gépet lehet venni?
Szerintem a szűrő apró pereméről sokkal könnyebben lejár a kupak, mint az obi pereméről. És azt se feledd el, hogy most nem a gyári NIKON kupakról beszélünk. Én tudom milyen a Fujik kupakja.
Változatlanul az a véleményem, hogy nincs mit védeni. Jól össze van az rakva... nem kell azt a kis kompakt képminőségét tovább rongálni.
-
kiskornel
addikt
válasz
Santiagain #12465 üzenetére
Milyen géped is van?
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- Nexigo PJ40 okosprojektor / Számla + Garancia /
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2906, 100% Akkumulátor
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- BESZÁMÍTÁS! Asrock B365M i5 9600KF 16GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD RX 5700XT 8GB Zalman N5 FSP 700W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest