- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- MIUI / HyperOS topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Mi mindenre jó egy másodlagos megjelenítő?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
.mf
veterán
válasz
copass #29064 üzenetére
"olcsóbb semmiképpen nem lesz, mivel most mindenki leáll. így csak az lesz elérhető amit eddig legyártottak. arra nem szabad alapozni hogy majd kiszórják olcsón, mert ez nem romlandó termék.
a fejlesztések leálltak, gyártás is le fog."Majdnem mindent Kínában gyártanak - ott februárban leállt a termelés, de már újraindult. A hatását már láttuk: jónéhány friss, Q1-ben érkező termék megjelenése csúszik, van, amiből átmeneti készlethiány lett. De a gyártás újraindulásával ezek lassan enyhülnek.
Másfelől viszont a kereslet is csökken:
- a fotózás helyett most mással elfoglaltak az emberek
- mindenféle esemény lemondva, így ott a fotózás is elmarad
- fotósok (és sokan mások) kényszerszüneten bevétel nélkül - nem fotóscuccra költenek
- karantén, boltbezárás, kijárási tilalom - vásárolni se mennek elSzóval nem számítok rövidtávú árváltozásra - leszámítva a devizaárfolyam miattit.
-
copass
veterán
válasz
copass #29024 üzenetére
innen olcsón, nem mókolt(kisebbszarkártyanagyobbnaktűnik) fos.
eredeti, több kártyát is vettem már innen sd,cf vegyesen.
fenebele, rossz linket tettem a sebességnél. -
Rapid136
őstag
-
kilozsul
aktív tag
válasz
copass #28847 üzenetére
Az influencerek által keresett pénzre érdeklődött rá a NAV... Mivel jövedelem, illene adózni utána, stb.. Azóta a komolyabb forgalommal bírók posztjai alatt ott is van a reklám, szponzorált tartalom hashtag. Ezzel csak arra akartam utalni, hogy a NAV meglepő dolgokra fordít figyelmet mostanában, kicsit kezdi levetni a maradi, lomha hivatal jellegét, és az, hogy a fotósok dolgaira nem fordítottak túl nagy figyelmet eddig, az nem jelenti azt, hogy egyszer csak nem jut eszükbe.
-
.mf
veterán
válasz
copass #28802 üzenetére
Tudom ízlés kérdése, meg vannak fellépők, akik nem szeretik. De néha olyan a fény (iránya, ereje, színe, minősége), hogy kell egy kevés fill - vakufej plafon felé + bounce card, eléggé visszavett (1/32-1/128) teljesítménnyel. (Valamint szerintem egy kis szemekben megcsillanó fény is hozzáadhat egy képhez) Pl. ezen két hete biztosan használtam, vagy ezen egy hónapja, bár ugyanott-ugyanők áprilisban kicsit jobban sikerült elkapni pár pillanatot (szintén volt vaku, bár az egyszer erős, egyszer gyenge fény miatt az első két képen túl sok lett a vaku).
Mindenesetre a lényeg csak annyi, hogy még koncerten is, ahol eléggé változóak a fényviszonyok, még ott sem lehetetlen egy manuális vaku - családi beltéri képeknél még könnyebb a helyzet. Sőt, lehet, hogy én tudom rosszul, de plafonra/falra villantásnál eleve mit sem ér a TTL, mivel az azzal számol, mintha közvetlen vakuznád az alanyt. -
gabyhun
csendes tag
válasz
copass #28744 üzenetére
Az tripod használata nem gond, jelenleg is használok és cipelem magammal mindenoha
Nem tudtam, hogy ilyen van, hogy nem lesz már szervizelhető a gép... ez azért egy lényeges pont, amit mindenképpen számításba kell vennem. Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem.
Az esti használat az éppen még be is figyelhet, mert nem csak természetjárós gép lenne, az 1100D-m is használom álványról este ha úgy van, hogy kimegyünk "hülyéskedni" kicsit egy parkba vagy bármi egyéb helyre.
Köszönöm szépen a véleményed/válaszod! Hálás vagyok érte. -
.mf
veterán
válasz
copass #28716 üzenetére
"én már rawot se tartom meg!
egyszer se vettem elő egy régi képemet hogy majd átdolgozom máshogy! "
Hááát... nálam még vannak olyan raw-k, amik azóta is érintetlenül hevernek, várják azt, hogy majd egyszer valamikor sort kerítsek rájuk...
S volt már olyan is párszor , hogy előkerestem egy képet, és nem voltam elégedett azzal, amit anno kihoztam belőle, úgyhogy újra átdolgoztam.
Pedig jó lenne azt a rawk által foglalt párszáz GB-ot visszanyerni, kevesebbet kéne backupolni is...Mikrofon: igen, Sony és Fuji vázakra kevesebb, mint féláron megy a Pro is - na de nekem a Sony mellett Nikon és Oly is van, és az adott utat Nikonnal toltam végig...
-
-
*Ropi*
félisten
válasz
copass #28703 üzenetére
Kb. így csinálom én is, a 3200 db kép Faststone-ban kb. 3 óra, ha nincs benne sok egyforma típuskép, amiből a legjobbakat kell kiválasztani.
Mellesleg ott vannak a "C" (Copy) és "M" (Move) gombok, amikkel már kapásból fizikailag másik könyvtárba szűrhetem, így nincs értelme a ratingnak.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
copass #28646 üzenetére
Ennél az a viccesebb, mikor a fotósok szívatják egymást. No nem fontos pillanatoknál, hanem mondjuk bombing-ol a köcsög a fogadáson. Mennyi ilyen képünk van egymásról!
De amin sírva nevettem azt Instán láttam a pár képei közt: ezt vki telefonnal követte el.
Persze tisztában vagyok a kihívásokkal, tudom mik a kockázatok ebben a műfajban.Amúgy mi nem zavartatjuk magunkat a vendégek miatt. Ha nem tetszik nekik, hogy beállunk eléjük, akkor meg-beszélhetik a párral, h kinek a képei a fontosak.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
copass #28644 üzenetére
Haha, vicces. Mennyi ilyenünk volt nekünk is!
Azzal a fényképpel amúgy semmi baj nincs. Candid fotónak egész vicces (ilyen is kell), komoly fényképnek meg egyébként is tré ebből a szemszögből.Nálunk ezt a ceremónia előtt be is jelentik, hogy senki ne fényképezzen. Azért vagyunk ott mi, a többiek csak élvezzék az előadást!
-
válasz
copass #28378 üzenetére
Attól tartok, hogy kb mindegyik ugyan az a minőség. Sajnos 25 ezer Ft-ig amiket itthon lehet kapni kicsinek tűnik és nem is biztos, hogy tartósabb. Viszont szívesen veszek ajánlást, mit lenne érdemes, ami ehhez hasonló.
(#28379) t72killer
Az a gond a vásárlói véleményekkel, hogy majdnem mind a kézhez kapás időpontjában nyilatkozik, viszont ilyenkor jó minőségről és elégedettségről írnak. Volt másik táska, ahol írták hamisítvány de minőségre elég jó. Kérdés itt még vajon rájönne-e az áfa a gyakorlatban vagy átmegy. -
PuMbA
titán
válasz
copass #28268 üzenetére
"de vehetsz komolyabb használt vázat is. de nem árt ha értesz is hozzá, mert könnyen rádsóznak egy lestrapált vázat és nulla garanciád van rá..."
Ezért kell használt, de bevizsgált vázat venni (6 hónap garanciával is lehet), viszonylag kevés shutter count-tal, ami nem hal meg
Én semmit sem értem a 3 év garanciával, mert tökéletesen működik a gépem 2 éve, inkább vettem volna olcsóbban gépet és +1 obi belefért volna. Utólag már könnyű okosnak lenni, de hogy új gépet nem vennék már, az biztos.
-
WayneGace
őstag
válasz
copass #28228 üzenetére
Ha, lenne olyan gyakorlat, hogy hogyan állítsuk be a fényeket vagy milyen fényképezőgép beállításokat használjunk adott helyzetben, esetleg photoshop használata, de a sok művészettörténeti kérdés gondolom arra utal, hogy azt oktatják. Ha már ki akarják tölteni az időt, akkor lehetne olyannal is, aminek tényleg hasznát vehetné egy fotós a jelenben és a jövőben.
-
copass
veterán
-
copass
veterán
válasz
copass #28181 üzenetére
ha nincs pöcök, akkor látnod kellene ahogy rekeszelsz.
ezek a ruszki obik szinte elpusztíthatatlanok, nem szabadna tönkremennie szállítástól.
én legalább 50+ analó obit/vázat postáztam, gond nélkül...
na most vagy az van hogy földhöz vágták erősen vagy hozzá nyúltak és elbarmoltak valamit benne. sokan azt hiszik hogy elég egy YT videót megnézni és szerelő vagyok! -
Teasüti
nagyúr
válasz
copass #28075 üzenetére
Affinity örök licences és két havi előfizetés árából megvan. Persze tudja mindazt, amire nekem szükségem van. Skin retouch, clone/heal és néha egy kis maszkolás.
Az, hogy PS jobban tudja, az már kevésbé érdekel. Persze nyilván jobban is kell tudnia, különben nem fizetne rá elő senki sem.A kérdésem inkább arra irányul ki milyen technikát használ?
-
updog
őstag
válasz
copass #27783 üzenetére
A KATA nem adómentes, az maga az adó
És nyilván pont nem adóteher nélküli ez sem, esetleg úgy helyes hogy a havi 25/50/75K-n felül és 12M-n belül egyéb adóteher nélküli. Nyilván erre gondoltál te is, apróság, de ha valaki a témában ismeretlenül idecsöppen, nagyon félrevezető lehet.
Amúgy az eredeti kérdezőnek: ha jól értem, lényegében egy pénzügyi tervet kéne összerakni neked, erre vannak megfelelő szakemberek
-
peppe79
senior tag
-
Lassú Víz
addikt
válasz
copass #27720 üzenetére
Tedd hozzá még a nyugdíjas évekre való felkészülés költségeit is. Tudom, mindenki azt mondja, hogy úgysem lesz nyugdíja. Itt egy cikk a témában. Hát ebből az adóból tényleg nem is lesz.
-
válasz
copass #27615 üzenetére
Megnyugodtam hogy nem gáz a Ni-Mh
Köszönöm mindenkinek. Töltőm egyébként van.
Univerzális megoldás nem létezik vakura csatlakozó szempontjából TTL-ből? Ami a panasoniccal megy, az mondjuk egy canon-nal vagy sony-val nem?
Godox TT350o ha minden igaz ami megy a panasonic-cal. Hasonló áron ez a best buy? -
válasz
copass #27606 üzenetére
Még előtte akkor egy vaku kelleni fog, amire akkor mehet egy ilyen.
(#27607) vond
Mókolás csak fél megoldást eredményezne
Azt néztem, hogy nem lítium aksis. Lehet túl modern akarok lenni, de Ni-MH aksikat annyira nem szeretem.Egyébként ezek a vakuk nem univerzálisak? Pl. TT350-ből van olympus-panasonic verzió, vagy nikon, sony stb. Nem lehet megúszni valahogyan, hogy minden géphez jó legyen? Sőt a leguniverzálisabb, legjobb lenne ha a gépen és attól pár méterre is használható lenne. Erre lenne ajánlás?
-
törölt tag
válasz
copass #27457 üzenetére
Hát ha nem csak C1-re kellene tekernem hirtelen helyzetben, akkor nem sok madarat, vadállatot fotóztam volna le igaz én még nem vagyok túlzottan tapasztalt (95%-ban amúgy M módot használok, mert túraképeket, tajképeket csinálok, ahol fontos, hogy az ég ne égjen be).
Nálam sokkal tapasztaltabb embereknél viszont pont azt látom, hogy intenzíven használják az Av(A), illetve Tv(S) módokat., legalább annyiszor, mint az M módot. Az, hogy mennyire idióta amit beállít, az gép függő de te tudod, mire mit reagal a géped. Mondjuk megjegyzem, már az auto ISO-val is rábízod valamennyire magad a gépre, és akkor AF-ról nem is beszéltem.
-
törölt tag
válasz
copass #27435 üzenetére
Baromira téma, helyzet függő, én nem nagyon ismerek olyat, aki kizárólag M-ben fotózna, igaz én csak lelkes amatőröket ismerek. Nem mindig van idő az expozíció manuális kontrolljára, főleg ha egy szarvas ugrik eléd...
Szerk.:
Inkább fordítva látom, szerintem kezdőként érdemes kizárólag M módban fotózni, és kitapasztalni mikor mit érdemes automatizálni. -
PuMbA
titán
-
p_adam
addikt
válasz
copass #27377 üzenetére
Már miért lenne felesleges (még videót kihagyva is), ha pl. valaki belteret akar kézből fotózni és mondjuk még rekeszel is hozzá, egyébként meg optikailag sem egyértelmű, hogy melyik a jobb, de nem véletlen hogy egy jó ideje a 10-22 háttérbe szorult, szvsz nem sok értelme van azt venni, talán ha szinte ugyanolyan áron van új állapotban, de még úgy se feltétlen. Akkor már inkább a Tamron, de az is sokkal drágább és hangos videó alatt...
-
-
Rapid136
őstag
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
copass #27173 üzenetére
Színek témakörben egy igazán remek néznivaló: Best COLOR SCIENCE: Canon vs Nikon vs Sony vs Fujifilm
Van benne néhány igen tanulságos arcra esés is. Leginkább arról, hogy mennyire felfújt téma ez.
A videózás kicsit más terep, ott tényleg kijön az, hogy a Sony egy kicsit melósabb ha a bőrtónusokat kell helyre rántani egyes szituációkban, ebben a Canon nagyon erős versenyző. De ez igazából egy remek mellébeszélése annak, amiről szó volt, hiszen a Canon színei nem azért erősek, mert csattog a vázban a tükör és ők is egyre erősebben nyomulnak a tükörmentes iparban.
Hozzáteszem van aki inkább többet dolgozik a bőrtónusokkal, de a Sony meg jobb dinamikában és csúcsfények kezelésében, nem beszélve egy zsáknyi videós fícsörről, amit a Canon visszatart a Cinema EOS vonal védelme érdekében (holott a Sonynak is megvan a maga cinema rendszere).
A Sony videósok meg azért használnak Canon objektíveket, mert eleve ez van nekik és elég jól adapterezhetők vagy éppen ezek szerezhetők be olcsón FF-re használtan.
Megjegyzés: Az utolsó Sony márkájú elektronikai eszközöm tizenévvel ezelőtt egy PlayStation 2 volt és egyébként eléggé kedvelem a Canont (is).
-
válasz
copass #27173 üzenetére
Szerintem...
Ez a színek dolog eléggé szubjektív. Nekem a Canon színei mindig is bejöttek, de soha nem volt tőlük gépem, mert másban meg nem volt jó. A színeket, meg a képek feldolgozásával úgy is olyanra változtatod, amilyenre akarod.
Videózás: Sony üvegek drágák és pár kivétellel nem éri meg többet kiadni rájuk mint más gyártókéra.
Az én Sonys ismerőseim 90%-ban Sigma Art üvegeket használnak.Az meg nettó hülyeség, hogy komoly videósok nem használnak Sonyt. Rengetegen vannak...
Ja és, én már szívtam a Sonyval és nagyon nem vagyok a hozzáállásuk miatt fan, de nem azért adnak el annyi vázát, mert rosszak lennének.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
copass #27163 üzenetére
Meg C300-ra, Alexa Minire, Blackmagic Ursa-ra is váltanak sokan.
De akkor azért adott el a Sony 2018-ban több FF vázat, mint a Canon, mert tömegesen váltanak a Sony-sok Canon-ra? Vagy ezt, hogyan hozta össze? Vagy a Canon maga miért kezdett el komolyan rámenni a MILC iparra? Majd jön az 1DxII átcsomagolva tükörmentesbe és akkor már a MILC kategória lesz az atyaúristenség csúcsa, de addig ez csak egy ilyen "ki tudja még mi lesz belőle" kategória...
-
Byk01
őstag
válasz
copass #26942 üzenetére
Jó, oké, elfogadom, a CF sokkal masszívabb. De a kérdés felvetés nem az volt, hogy CF vagy micro sd legyen a kártya, hanem sd vagy micro sd. Értem azt is, hogy kétszer akkora a hibalehetőség az adapterezett kártya esetében. Viszont azt ti (ide veszem most Ropit is) úgy tűnik, azt nem akarjátok megérteni, hogy ha a az adaptert fixen a vázban tartom, akkor annak a 8 érintkezőnek a meghibásodási valószínűsége minimális lesz, hogy nem mozdulnak el egymáshoz képest, az adapter és a memóriakártya közti érintkezők hibájának elhárítása viszont kb. 500 Ft, és felkészült versenyző esetén 2 perc. Ha normál sd kártyát használok, a folyamatos ki-be mozgatás miatt a valószínű hiba helye áttevődik a vázban lévő foglalatra. Ekkor a hiba elhárítása több ezer Ft, és jópár nap. Ha nem vagyok profi felhasználó, mint ti, és nem ebből élek, akkor nincs tartalékban még egy vázam, hogy azonnal váltani tudjak, és esetleg az egyetlen vázam sem profi felhasználásra tervezett, dupla foglalatos váz, így adott esetben igenis számít, hogy milyen gyorsan és milyen összegből tudom orvosolni a hibát.
(Abba meg most ne is menjünk bele, hogy ha esetleg valami történne a tartalék kártyákkal, akkor a cf/sd kártyát tudok-e gyorsabban szerezni, vagy a telefonból átrakni a micro sd-t).És még egyszer: nem professzionális felhasználásról beszélünk, hogy mindenből legyen tartaléka a tartaléknak is.
Azt hiszem, minden leírtam, amit akartam, szóval ezzel nem offolom tovább a topikot
-
Byk01
őstag
válasz
copass #26932 üzenetére
Na most akkor ez hogy is van? A CF sokat kibír, pedig vékony tüskét használ, és ez ellenérv a szintén kis csatlakozót használó micro sd-vel szemben?
Másrészt, én nem a kártyáról beszéltem, hanem a gépben levő foglalatról (azért azok a tűk nekem sérülékenynek tűnnek, de nincs velük tapasztalatom, ez tény). Viszont egy profi gép árához képest egy foglalatcsere nem ugyanaz a tétel, mint egy belépő vagy haladó váz esetén. Ellenben a micro sd-sd adapter egy filléres tétel, akár tartalék is lehet az embernél, beépített foglalatból csak akkor, ha váz is van körülötte. -
-
Rapid136
őstag
válasz
copass #26769 üzenetére
Olvass vissza, nem én vetettem fel a Zenitet
Csak leírtam hogy bármilyen géppel jó képeket lehet csinálni, nem a technikán múlik.
De lassan ugorjunk, a másik fórumból már kimoderáltak mert leírtam hogy gépvásárlás előtt talán el kellene sajátítani némi alapvető ismereteket.
Szóval mindenki azt vesz amit akar és azzal fényképez amivel akar -
Rapid136
őstag
válasz
copass #26767 üzenetére
Az egész gondolatmenet csak elméleti volt.
Az viszont tény hogy filmes géppel is fotóztak jókat és a 12-15 évvel ezelőtti gépekkel akkor földhöz vertük a seggünket hogy milyen jók és pont ugyanúgy fotóztunk velük mint előtte.
Az első tükrös gépek 6 mpixeles érzékelőkkel készültek, nem is volt más évekig. Az hogy most mennyivel többet tud egy gép az persze könnyebbség de az uj funkciók hiánya nem feltétlen akadályozza a képalkotást.
A tudással valamennyire lehet pótolni technikai hiányosságokat, igy jobban kiismeri az ember a technikát. Fordított esetben csak értetlenül áll az ember hogy a csúcsszuper gép miért csinált bemozdult, életlen vagy hibás expos képet és miért nem ott éles ahol ő szerette volna... -
Rapid136
őstag
válasz
copass #26759 üzenetére
6 mpixeles villámfotó van a falamon közel A3 méretben...
Egy rendes filmes géppel és obikkal is elég korrekt dolgokat lehet művelni, nem kell úgy tenni mintha a 2010-ben kezdődött volna a fotózás
Ha jó képeket akarsz csinálni tanuld meg a technikát az összefüggéseket, az alkotás sokkal kevésbé függ az eszköztől. Persze jóval több munkát kell igy beletenni de ha kevés a pénz akkor fel kell vállalni.
A másik fórumon épp 300 ezerből akar valaki portréfotózáshoz szettet venni és az internetről szedi a technikai infokat, pl. hogy MILC-et akkor vesz az ember ha kompakt méretű gépet akar és (csak) portréfotózásra jó. -
Rapid136
őstag
válasz
copass #26756 üzenetére
Az első tükrös gépem 6 mpixel volt és a Minolta csúcsmodellje...5 mpixeles A1-ről váltottam.
Amúgymeg csuda képeket lehetett csinálni az A1 Minoltámmal is, kb. az iso volt a legnagyobb gondja, simán lehet belőle falra készíteni nyomatot.
De a lényeg tényleg az hogy tudás nélkül a legjobb géppel is csak gondjai lesznek. -
Rapid136
őstag
-
törölt tag
válasz
copass #26695 üzenetére
Na igen az sem mindegy milyen stabiról beszélünk, nekem két tengelyes van obiban. Az azért sokszor inkább hátrány, mint előny kivéve a nagy záridőket. És láthatóan lágyulnak tőle a képek, az amúgy se éles kitobin.
Ha bőven a kitartható tartományon felül van akkor felesleges bekapcsolnia. Ahhoz közeledve meg érdemes. A 200mm 1/25-ön nem épp kitartható kategória stabi nélkül, oda persze, hogy kell.
1/60-at se tudok kitartani én már 50 milin. Nagyon nagy erőlködéssel csak. Nekem a reciprok szabály 1/135-öt mond.Ma pl. 1/200 1/600 de volt 1/1000 is mikor bevert az erősebb napfény. Ezekhez nem is kapcsoltam be ~50 milin.
Új hozzászólás Aktív témák
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Bestbuy játékok
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Háztartási gépek
- Társasjáték topic
- Nintendo Switch 2
- Milyen videókártyát?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i5-2GEN I 6GB I 320GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- Beszámítás! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest