- iPhone topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Mi mindenre jó egy másodlagos megjelenítő?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Teljes a kép a OnePlus Nord CE5-tel kapcsolatban
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Yettel topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Stauffenberg
nagyúr
Csak egy kis hozzáadott info:
Azért a CRI-től sem kell nagyon hanyatt vágódni, egy eléggé meghaladott módszer a színvisszaadás leírására és régóta közismerten hiányos. A CRI értéket jellemzően 8 (értsd: nyolc) színmintán mérik meg és ezt átlagolják ki (ezért írják oda sokszor a CRI mellé, hogy Ra, ahol az "a" az "average" jelölése, ha szám szerepel ott, akkor az a színminta sorszáma). Ez egyszerűen extrém kevés és a LED-ek spektrális eloszlásába simán beleférhet, hogy pont két színminta között lesz valahol probléma vagy a kiátlagolás fed el egy kiugró értéket. Van amúgy CRI extended modell is, de ez is csak 15-re növeli a minták számát. Az újabb, hagyományos CRI-t leváltó modellek már 100 feletti mintával dolgoznak, illetve vannak alternatív színminta target chartok is (például broadcast igényekhez).
De egy kis példa a Godox SL100W adatlapjáról:
CRI: >93
R9: >80
TLCI(Qa): >95Azért ezt idézem, mert itt még fel merték tüntetni a (CRI) R9 értéket, ami amúgy egy erősen telített piros minta. A sima CRI (Ra, vagyis az R1 és R8 közötti minták átlaga) 93, de amint az R9-et nézzük, bezuhan 80-ra.
A TLCI nagyon hasonló mérési mód a CRI-hez, csak ezt televíziósok igényeire találták ki és 18 mintán nézi a színvisszaadást.
Az ipari, nyomdai és labor környezetbe szánt megvilágítások esetén bejön a képbe a metaméria index (MI) is, de ezt azért ritkán tüntetik fel fotóra szánt LED-eken, pedig beszédes lenne.
Szóval zárszónak erre reagálnék:
"Minél nagyobb ez az érték, annál közelebb kerül a fényforrás fényhullámhossz eloszlása a napfényéhez."Ez így végülis igaz, de csak a megmért színminták vonatkozásában, ami pedig mint fent láttuk, nagyon kevés mintát jelent, ezért hiányos és problémás a CRI (Ra) modell, mert közel sem biztos, hogy valóban problémamentes lesz az adott fényforrás.
-
Jahno
veterán
Lehet majd csinálok tesztet, engem különösebben most nem érdekel meg nem is zavar, a fotósnak mondott kompaktcsövekből viszont elég gyalázatos darabokat sikerült begyűjtenem. Meg persze várni kellett a melegedéssel is.
Igazából ez az oka az utcán is annak, hogy LEDes cucokat telepítettek, elvileg erős a fénye, de mégsem látunk rendesen. Majd néhány év és az evulóció hozzáigazít
-
szazbolha
addikt
Igen ezek a kisteljesítményű LED izókk a speckó szerint tényleg tudják.
De óriási különbség van egy 1500lm és egy 4500+ lm fényáramú fényforrás között.
Főleg ha egy szoftboxba helyezzük el, ami akár 1-1,5 blendét vagy EV-t is levesz.Természetesen a távolság is számít. 1-2 méteres megvilágítási távolságnál egy egyszerű 50x70 szoftboxba 10.000+ lument tennék. A reflexiók és kitakarások miatt a 10x1500lm nem azonos 1x15.000 lm-el. És műszakilag sem zsúfolható bele.
Ezért tetem kompromisszumot alacsonyabb Cri fényforrásokkal.De természetesen az a jó út amit mutatsz, csak költségben és méretben kell optimalizálni.
Nekem kevesek voltak ezek 10-15w LED izzók. -
Hikvision kameráink vannak, de itt az a lényeg, hogy elkészül a kép. Lement és letárol hálózati meghajtón. Nem akarjuk ennyire megbonyolítani. A lényeg, hogy kellene egy állvány, egy fényképezőgép amivel tudunk képeket csiánlni, hogy ha az ügyfél kéri akkor tudjunk neki küldeni.
-
szilibácsi
újonc
Ezt nem hiszem, hiszen először kommunikált velem ( Kiírt szöveget és képet is mutatott ) , másodszor egy kisgyerekes vidéki tanítónónő árulta . aki több felvételt is mutatott róla működő állapotban ! Amásik, hogy maga a kézikönyve is ezt írja le : HA NEM BELEVALÓ ELEMMEL PRÓBÁLKOZOK, NEM TUDOM BEKAPCSOLNI ! De hogy meddig és mit kell tennem a bekapcsolásért,...azt nem írja a geci !!!
-
t72killer
titán
Ma olvastam én is, borzasztó
. Legelső digi gépem (2004) óta olvasom őket - igaz, mostanában ritkábban. Eleinte a teszteket néztem, de a fórum óriási aranybányává nőtte ki magát, rengeteg tényleg hozzáértő szakival - bárhova is mennek az üzemeltetők, a fórumozók max egy része fogja őket követni.
#33015: némi eséllyel ha rossz napja van fel tud fújódni és paszerrel-fűrésszel kell kifeszegetni a gépből. Nekem is van kettő a z6-hoz, az előző tulaja adta a gép mellé - használom őket egyelőre gond nélkül. Franc se fog darabonként 50£-ot kiadni egy plecsniért, még akkor se, ha 2x annyi képet lehet vele lőni.
-
Hi!King
őstag
Nagyon szomorú
Szerettem azt az oldalt, nem csak a rengeteg információ miatt, hanem a fórumok és a versenyek is jók voltak. Én nem ismertem olyan régen, csak 4-5 éve mióta rendszeresen fotózok, de azóta rengeteg hasznos tartalmat találtam ott, obi és váz vásárlásnál is sokat segítettek az írásaik.
-
scarabaeus
őstag
Ó.
2000 nyarán vettem az első digitális fényképezőmet, és az indexen akkor már futott a Digitális fényképezés topik, 1999-től, és az első hozzászólások egyikében soroltak digitális fotózássak kapcsolatos oldalakat, ezek egyike a photo.askey.net volt. Ez igen megtetszett, és a későbbiekben is gyakran néztem, már dpreview lett, tetszett mindvégig. -
Jahno
veterán
Sebesség az olyan, nézzél leírásokat olimpiákról, ott helyben dolgozzák fel, egyből expó után de mi is csináltuk, mikor nem értünk rá szórakozni. Párszor írtam is róla, mikor valami fotós csoportban majom magyarázza, hogy "én ki nem adok a kezemből nyerset" meg "akkor a képekben nem lesz benne az egyéni stílusom". Jahh, mikor meg ilyet csapatsz egy kiállításon, ahol egész nap rohansz, nyomod a kötelezőt és az előadókat, majd a világ másik végén teljesen más dolgozza fel a képed, akkor mi van? Egy meccsen meg aztán marhára kell egyéni stílus. Katalógus vagy ügynökségi fotóról nem is beszélve, milyen vicces lenne egy ruha márkánál vagy szépségiparban, ahol összevissza "egyéni látásmód"-dal megáldott fotók lennének a katalógusban és nem egységes kék/fehér, amit a marketing és a grafikai osztály kitalál :-D
-
Jahno
veterán
Riporterkedés érdekes, még vidéken is jobb gépekkel nyomják, idehaza viszont összes ismerős szerkesztőségi elé komoly cuccokkal, de szabadúszóknak is haladó kategóriás gépeik vannak. Esküvőzni gyengébbel járnak
Nagy RAW fotózás lehet nincs, de technikában sem árt a gyorsaság és valamivel leküzdeni a fényhiányt. Meg aztán kizavarják mindenhova is, este félhomályba, Szigetre buliba, ahogy kiadja.
-
kacsento1
senior tag
Egyetértek veled, valóban fontos, és hasznos lenne a művészeti érzék és látásmód fejlesztése, de erre sajnos ilyen rövid idő alatt nincs mód, vagy nagyon minimális. Amivel persze tisztában vagyok, és nem is ez a probléma, hanem a tananyagok aránya. Így is minden tiszteletem az oktatók felé, hogy próbálnak a legtöbbet kihozni a képzés idejéből. Akinek nincs meg egy minimális alap tudása, az sajnos felkötheti a gatyáját. Én pl. szeretek suliba járni, szeretem az órákat, de nagyon kevés az alkalom, és ehhez mérten nagyon sok az anyag, és itt is főleg a tananyagok arányára gondolok.
-
Myers
senior tag
Igen, kézenfekvő lenne és a végén úgy is az lesz. Csak már sok emberen ment keresztül a kérdés (és ez nem a szerkesztőtől indult), és hozzám úgy jutott el, hogy "valami pixel ne legyen túl nagy".
Jelenleg vannak kb. 2800*2200-as képek(#28766) modulus:
Van jobb felbontású teló, de csak részben tudnánk. Cserépkályhákról van szó, és ahhoz vissza kellene menni az építés helyszínére és bekopogni. Le lettek anno fényképezve a fenti felbontással, és így valószínűleg a 30DPI-hez elegek is lesznek.Arra voltam kíváncsi, hogy nagyságrendileg mekkora felbontás kell ehhez, de nem vagyunk messze a kívánttól.
-
A Nikon ezekszerint jó esetben ISO400 módban ad olyan képet amit az 550D ISO800-1600 között.
Ami még baja lehet az a diffrakció. Az 550D bár ez objektívfüggő, f11 után kezd romlani látványosan. Ez a Nikon a kissebb és "sűrűbb" szenzor miatt 5.6 után talán, de azt irják hogy tele állásban f8 fényerőn mindenképp jelentkezik.
A rajzolata lehet még érdekes, de ez a gép amolyan "kiterjesztése" lenne az 550D-nek, semmiképp nem váltaná le azt, tehát csak is extrém távoli dolgokat fotóznék vele.
Ebből sztem összevetés lesz valahogy mert azért nem olcsó gép. Addig is jöhet infó ha van még
-
-
r.levente75
addikt
Ezzel nem értek egyet, a 15k-ért is meg kellett valakinek dolgozni! Én már egy 3500,-os gyerekcipővel jártam meg ugyan így, fogyasztóvédelem stb, a független szakértőt azt nem a fogyasztó fizeti, első esetben az eladó, neki kell bizonyítania a keletkezett hibát. Nálam a cipőnél ez elvi kérdés volt nem pedig forintális. Itt nyilván többről van szó, szerintem ha az embernek igaza van, menni kell utána, nyilván egy bizonyos pontig.
-
Gravity1234
tag
Szevasztok!
Nekem o van, masfel eve vettem durvan es nagyon meg vagyok elegedve vele.
[link]Nekem elsodleges volt, hogy konnyen szallithato legyen, ezer lett carbon fibre.
Szuper kis taskaban jon amit akar az oldaladra vehetsz a vallpanttal, de egy normal meretu hatizsakba is befer ha nem a hordozojaban akarod magaddal vinni.
Gyorsan nyithato, csukhato, stabil. Nem tudom mennyire ismert itthon, de en kint vettem es nagyon ajanlottak is.
G. -
rejtőzködő
csendes tag
Tudod 55 évesen már nem ebbe a kategóriába tartozom.
Csak az ész nélküli költekezést tartom baromságnak, és azt ha egy kezdő amatőr fotóst arra akarnak rábeszélni "nagyokosok" hogy a 300 ezres állvány nélkül nincs normális kép.
Amikor meg ezt a szélfújta, beremegéses dumát hallom röhögnöm kell.
Másfél évtizede használok egy alu-müanyag állványt(nevesincs) és sosem borult el a berendezés és nem emlékszem rá hogy ezen az állványon beremegett volna a kép expo közben.
Ja ennek az ára abban az időben 5990 Ft-volt. -
*Ropi*
félisten
A fórum szeme mindent lát.
A viccet félretéve, csak tippelek: a szenzorok öregszenek és ahogy öregszenek csökken a dinamikájuk is. Ezeknél a gépeknél a fénymérést maga a szenzor végzi, de mivel már öreg szenzor ezért hamarabb mennek telítésbe a pixelei (nagyobb fényerőt nem tud lekezelni: gyakorlatilag pozitívan megvakul), így nem talál kontrasztkülönbséget az AF, tehát nem működik a fókusz. Okozhatja még a rekesz hibás működése is, ha nem szabályozza az objektíven át haladó és végül a szenzorra kerülő fény mennyiségét.
-
zgospel
őstag
"Az exkluzivitásnak akárhogy is, de ára van"
igazad van, de nem mindegy hogy az az exklúzív valamire csak azt mondták sznobok hogy exklúzív, vagy valóban az is.
mármint, oké, a Leica általában valóban az, de ennek most kb olyan szaga van, hogy nem tudtak jobbat kitalálni, és akkor most feltalálták a spanyolviaszt hogy lehagyták a kijelzőt. az iphone 5 illetve 6 bemutatója jut róla eszembe folyton, mert pl ők is a spanyolviaszt hypeolják már az utóbbi 3 modelljükkel, míg azelőtt valóban diktálták a piacot.
na mindegy nem folytatom -
-
grigo
őstag
#18574 Vyndree: nyilván. Bár ebay-en azért nem minden eredeti. De hát valamiért te is megrendelted. (mondjuk én polárban gondolkodom most, igaz ezt nem írtam bele)
Zéé: Pont a Hoya és közötte vacilálok, bár nem 25k lesz szűrőre elverve, de kb meg is kaptam a választ, nagy különbség nincs ebben az árfekvésben sem akkor. Sőt, ezek szerint azonos a gyártó. Majd azért nézelődök, hogy a 10ezres kategóriában mi lehet a különbség.
Köszönöm a választ. -
*Ropi*
félisten
Megkülönböztetik a leigazolt gyártó által készített, a megfelelő biztonsági elemekkel (hőbiztosíték, stb.) rendelkező akkukat és a "noname" gyártmányokat.
Egy elektromos alkatrész leginkább az életciklusa elején vagy a végén hal meg. Tehát a gyárból frissen kikerült akkunál ez a kockázat nagyságrendekkel nagyobb, mint egy, már tesztelt és bejáratott darabnál (lásd laptop akku).
-
erzol
őstag
Talán ezek között találsz használhatót:
camera bag dividers -
*Ropi*
félisten
-
fireproof
őstag
Basszus...van egy áruk.
lehet hogy marad az ebay. Bár nem tudom hogy ezek mennyire használhatóak.... -
fireproof
őstag
Feljebb linkeltem a cikket ami alapján beszereznék egy ilyet.
A lényege hogy amikor autós találkozókon fotózunk akkor jól jön egy ilyen szűrő mert akkor ezzel használhatunk hosszabb záridőt és az emberek a háttérben kicsit elmosódnak, nem lesznek olyan zavaróak.Lassú Víz:
Új hozzászólás Aktív témák
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5600X / 32GB DDR4 / RTX 3060Ti 8GB / 500GB SSD
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- LG 83C3 - 83" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV - 14" FHD 120Hz - Ryzen 9 - 4900HS - 16GB - 2TB - RTX 2060 - Win11
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VS228DE FHD TN 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest