- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Yettel topik
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Motorola G86 - majdnem Edge
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lassú Víz
addikt
válasz
eszmilan #36240 üzenetére
2006-ban vettem az enyémet, leginkább eszmei értéke van úgy mint első DSLR gépem, utolsó CCD érzékelős gépem stb. Ma már a rendszer halott, nem fejleszthető. Legfeljebb a vakupapucs élte túl.
Ne add el egy fogalmatlan nagyszülőnek, aki megveszi a fotós iskolába beiratkozott unokának tanulni. Aztán átadáskor a gyerek arcára kiül a csalódás. Olyannak add, aki tudja mit vesz meg. -
Lassú Víz
addikt
válasz
ANDROID??? #36139 üzenetére
Nem tudsz jó állványt venni. Minél nagyobb és nehezebb, annál kevésbé viszed magaddal. Minél kisebb és könnyebb annál instabilabb vagy annál korlátozottab.
A középoszlop kihúzása drasztikusan csökkenti az állvány stabilitását, így inkább a leengedett középoszlopos magasságra figyelj. Ugyanakkor a középoszlop szokta korlátozni a minimális magasságot is. Van állvány szétbontható középoszloppal, van kivehető és 90 fokkal elfordítva rögzíthető középoszloppal, de meg lehet oldani másik állvánnyal (pl. pixi, slik mini) vagy babzsákkal a béka perspektívát.Az első állványnak nevezhető állványom egy Velbon Sherpa 7500-as. Csak a fej 2,2 kg és idejét nem tudom, hogy mikor vittem magammal utoljára. Pedig jó cucc. Aztán lett egy Rollei traveller. Nem ajánlom, sajnos gyenge a minősége. Az egyik láb eltérő szögben rögzül mint a többi, és a gömbfej rögzítő csavarjain a gumi borítás elfordul a csavaron. Utána lett egy Manfrotto MKELEB5CF-BH (ha még kapható egyáltalán). Ezt szeretem, bár az összecsukott 41 cm nem kicsi. Némi barkácsolással még monopoddá is át lehet alakítani. Végezetül nemrég kaptam egy Slik mini pro-t, azt még nem használtam, de ígéretes.
Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a mai stabilizátorok és ISO-k világában egyre kisebb az a terület, ahol valóban szükséged van állványra.
-
Lassú Víz
addikt
Sehogy. Olyat kell venni, amelyik a hónod alatt rögzíthető.
Pl. https://www.fotoplus.hu/sun-sniper-rotaball-pro-vallszij vagy valami másik gyártó olcsóbb terméke. Pl. ugyanott JJC
-
Lassú Víz
addikt
Bonyolult kérdés ez. Az élesség minden esetben egy sík. Előtte mögötte bizonyos területetre azt mondjuk, hogy éles, mert a szemünk felbontó képessége, a szenzor felbontása, a nagyítás mérete befolyásolja, hogy élesnek fogadjuk-e el amit látunk.
https://www.cambridgeincolour.com/tutorials/depth-of-field.htmA diffrakció vagy Airy-disk jelenség miatt nem lehet azt mondani, hogy rekeszelj f22-re vagy ha van, akkor még tovább.
https://www.cambridgeincolour.com/tutorials/diffraction-photography.htm -
Lassú Víz
addikt
Van egy kis zavar. Az objektív nem kövérít. Na jó, a halszem igen
. A perspektívát a fotós és a téma viszonya határozza meg. Azért alakult ki a portréra 85 mm, mert ha rá akarod tenni az alanyt a képre, akkor kénytelen vagy elég messze menni, és ettől nem lesz torz a felvétel. Ugyanonnan egy 50-essel vagy 35-össel is ugyanúgy fog kinézni az alany, csak egyre több kerül a képre a környezetből.
Ezt azért tartom fontosnak, mert sokan inkább a zoomot tekergetik ahelyett, hogy megkeresnék a megfelelő nézőpontot. Aztán ha a gépre kerül egy ekv. 24-200 zoom obi, akkor már nagyon nem mindegy, hogy mit milyen állásban fotózunk.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
lugosi #35564 üzenetére
Állvány, 4 sec záridő, aztán úgyis belelövik. Rekesz mehet f8 vagy kicsit fölé és alap ISO. Első pár kép után korrigálsz. Ha sok a fény, akkor csak az ND szűrő marad, mint megoldás. A google dobott egy canonos oldalt f11, ISO 100 mellett készültek a képek. Nálunk f8, ISO200, ND4 adja ugyanazt a megvilágítást.
Szerk: és persze MF.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
zeus_2k14 #35496 üzenetére
Te ismered a saját lehetőségeidet, céljaidat. Én a mai tudásommal és helyzetben E, RF és Z bajonettes gépek közül választanék. Ahogy írták a többiek, kis pénzzel be lehet szállni, és van előrelépési lehetőség. Akár szenzor méretből adódóan jel/zaj viszonyban vagy dof kontrol terén.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
ANDROID??? #35462 üzenetére
Slave módban el lehet villantani a gép saját vakujával ideális esetben, de állandóan szaladgálhatsz a gép és a vaku között, ha fényerőt akarsz módosítani. TTL-t ilyenkor leginkább felejtsd el, sőt a gép saját vakuját is manuálisra célszerű venni, meg kis teljesítményre, hogy ne szóljon bele az expóba, csak ha akarod. Egy-két szekrénysor tetejére elrakott letalpalt vaku sokat tud dobni egy szobai felvételen. De pont a helye miatt inkább a gép mellől távirányítóval akarsz majd 1-2 fényértéket állítani rajta, nem pedig kissámliról.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
ANDROID??? #35459 üzenetére
Mit értesz felhajtható vaku alatt?
Egy HSS-t tudó bármely szögben forgatható háromszoros teljesítményű rendszervaku, a csak előre villanni tudó beépített vakuhoz képest ég és föld.
A TT685 sorozat csak módjával tud többet, mert a max zoomra adják meg a kulcsszámát. Ha átszámoljuk 105 mm-re, ahol a 350-es maximuma van, akkor a kulcsszáma 60 helyett már csak kb. 44. Az is több mint a 36, és gyorsabban tölt a négy akkunak köszönhetően. Cserébe jóval nagyobb, nehezebb.A V350 szintén a gyorsabb töltéssel tud majd többet, csak kétlem, hogy érdemben kibírna több villantást adott időn belül mint a TT, és csak a saját akkujával fog menni.
-
-
Lassú Víz
addikt
válasz
lugosi #35405 üzenetére
Ha ő főállású fotós, akkor ezekkel az árakkal bekerül az ÁFA körbe. Tehát már csak 52 a 66 ezer. Egyszerűség kedvéért álljon meg az árbevétele 20 milliónál és legyen átalányadózó 80% költséghányad mellett, év végére már belép az SZJA is, így állam bácsinak megy átlagosan havi 153 ezer. Gondolj még hozzá 20-40 között könyvelőt.
Aztán jövök én (nem jövök), aki csak egy kis mellékest akar keresni nyaralásra, karácsonyra. Van heti 40 órás főállásom, kicsit konyítok a könyveléshez is. Szintén átalányadózó, de alanyi adómentes, és csak az évi 50 ezres HIPA terhel, mert nem vállalok annyi melót, hogy 6 milliónál több legyen az árbevétel. Alá tudok ígérni? Persze, hogy alá. Ha 45-ért adom azt, amit ő 66-ért, akkor is megmarad annyi pénzem mint neki. És mindez teljesen legálisan, nincs benne fekete munka.
Utómunka ezen a szinten már drámaian rövidül, mert rutinná válik, és ma már az AI vezérelt eszközök nagyban meg tudják gyorsítani a folyamatot. Szerintem ő hamarabb végez egy fotózás anyagának feldolgozásával, mint ahogy én kiválasztanám, hogy melyik lenne az a 15 kép, amit átadok
. De ez ugye az én problémám és hatékonyságom, nem a vevőé. Kivéve, ha addig tökölök, amíg csak késve kapja meg a képeket és nem tudja a fa alá odatenni annak, akinek szánta.
#35406 ph_5.5: Húgom annak idején az esküvője előtt elment műterembe, megcsinálták a beállított nem kreatív képeket, majd közölte velem, hogy én fogom fotózni az esküvőjét, mert ha én sem, akkor senki. Ugyanis nincs rá pénz. Ahogy nyílik a társadalmi olló, egyre inkább ez lesz a jellemző.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
ph_5.5 #35384 üzenetére
Épp ezen gondolkodtam, hogy ha valaki most kezdene esküvőzni, bemegy a boltba és összerak egy induló szettet, akkor is kb. 100 ezer csak az eszközök amortizációja esküvőnként, amit el kell kérnie a vérpistikék világában. Innen szép nyerni.
Én hobbista vagyok, nekem az 5D, 1D sem volt megfizethető, ahogy most az R5, R3, R1 sem az. De a túlárazottságot mi sem mutatja jobban, mint a rengeteg cash back akció és árengedmény.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
ph_5.5 #35374 üzenetére
Csak 20 az a 200.
Az egyenes vonalú mozgás által létrehozott kép is torzul, de a torzulás mértéke nagyban függ attól, hogy mi a mozgás iránya és mekkora a test sebessége a szenzor előtt mozgó redőnyhöz képest.
Van ebben a cikkben egy animáció. Hasonlóan fog hatni a zár mozgása akkor is, ha csak pár sort érint az egyenes vonalú mozgás.
Tegyük fel, hogy a pontszerű test egyenletesen egyenes vonalban mozog, és a mozgás iránya párhuzamos a szenzor soraival. (XYZ koordináta rendszerben XY a szenzor síkja és a test csak X irányban mozog.) "A" esetben nyitott zár mellett egy villanófénnyel világítjuk meg, míg "B" esetben állandó fény van mozgó redőny mellett. Akkor A esetben egy téglalapot, míg B esetben egy paralelogrammát kapunk. -
Lassú Víz
addikt
válasz
lugosi #35370 üzenetére
Ezek szerint ott volt?
Elengedtem a témát. Szerintem lehet valakinek akkora mázlija, hogy egy 1000m/s-mal haladó tárgyat 1/8000 záridővel lefotózzon. Annak ellenére, hogy ha azt venném a fejembe, hogy le akarok egy ilyet fotózni cél eszközök nélkül, akkor valószínűleg egy teli lőszeres láda is kevés lenne az elvárt végeredményhez.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
zsoltzsolt #35336 üzenetére
A sajtófotós gépek az adott célra a legjobbak közé tartoznak. 1/2000 illetve 1/4000s zársebesség mellett reális lehet ennyi lövedékút rögzítése, és elég erős a napsütés ahhoz, hogy ilyen záridővel lehessen dolgozni. Viszont egyértelműen totál mázli, hogy rákerült a képre.
Ami kétséget ébreszthet, hogy a lövedéket nem emelik ki, pedig a szakértő megállapítja róla, hogy milyen fegyverbe való. Hááát... Szerintem a lövedék a képen sokkal kevesebb pixelt fed le annál, hogy azonosítható legyen, de nyilván nem lesz a képen exif, hogy milyen géppel (felbontás) és zársebességgel készült a fotó. Azért a sajtó ilyen esetben előszeretettel karikázza be az érintett területet és nagyít rá a tárgyi bizonyítékra, ha felismerhető egyáltalán.
A harmadik kérdéskör, hogy a mai világunkban hitelességi szempontból sokkal többet számít, hogy ki készíti a képet, mint amit látunk. Az AI-vel már mindent is lehet.
-
Lassú Víz
addikt
Nem pakolok nadrágszíjra, mert az alkatom miatt ha egy kicsit is lejjebb csúszik a szíj, akkor pillanatok alatt a bokámon lehet a cucc a nadrággal együtt.
Ez az antantszíj+ jó lehetne, ha lenne belőle sok XL-es.
-
Lassú Víz
addikt
Olyat keress, amit a kezed alatt is tudsz rögzíteni. Hiába jó cucc, ha állandóan vissza kell igazgatni a válladra a párnázott részt.
Saját tapasztalat, hogy váz+pici obi állandóan körbeforog rajta, nagyobb teleobjektívvel állványgyűrűnél rögzítve pont jó. Az objektívcsere pedig számomra ilyen pánton elég szenvedős volt.
-
Lassú Víz
addikt
Inkább milyen promptot írsz, melyik eszköznek.
Gyakorlott fotósok egy tisztes iparos szintű tárgyfotózást szerintem megoldanak egy vagy két vakuval (állandó fényű lámpával), állványra tett géppel full manuálban, és eszükbe sem jut azon agyalni, hogy miként hozzák helyre a képenként elmászkált WB-t, mert nincs ilyen problémájuk. Így aztán tanácsot adni is marha nehéz, azonnal használható megoldást meg pláne. Itt némi iránymutatás alapján a kérdező indulhat felfedező útra, és ha sikerrel járt, akkor kis szerencsével közkinccsé teszi a kikapart gesztenyét.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
lugosi #35288 üzenetére
Ez már eső után köpönyeg.
Leginkább úgy lehetne csinálni, hogy egy AI-nek megmondod, hogy az összes képen állítsd a WB-t úgy, hogy balról a 200. fentről a 300. pixel középpontú 9x9 négyzet átlagos színértéke legyen #2eaae6. De nem tudom van-e ilyen, ha igen mennyiért stb. -
Lassú Víz
addikt
válasz
Stauffenberg #35282 üzenetére
A fényképezőgéppel egy fehér papírlapra is lehet WB-t állítani, lényeg, hogy utána az a WB maradjon fix, ne befolyásolja a letett termék színe. Nem szürke kártya, meg color checker, de a semminél jobb.
A kommersz LED-nek a CRI lesz a baja, egy hőmérsékleti sugárzó ebből a szempontból jobb.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
khron78 #35269 üzenetére
Nem tudom, hogy létezik-e ilyen megoldás, hogy valamilyen AI vezérelt izének megmutatod a referencia hátteret, és rábízod, hogy minden képet igazítson az elvártra.
Minden más tényleg szívás ahogy már leírták, és kisebb költség újrafotózni fix manuális beállításokkal a sorozatot, mint egyesével megpróbálni helyrehozni.
-
Lassú Víz
addikt
Azért ez nem ennyire bonyolult. Ha belesüt az objektívbe a nap, akkor keresni kell másik helyet. Egyébként meg a témára mérek fényt spot fényméréssel az AF kereten belül. Auto ISO faltól falig, igény szerint a sport jellegétől függően leghosszabb zársebesség amit a gép igyekszik tartani ISO emeléssel amíg tud. P vagy Ps mód, ha nem akarod teljes nyitásra engedni a rekeszt. 10 EV szabályozási tartomány ISO-ból és rekeszből még a nyamvadt mFT gépemen is van. Annyi meg elég. De ha nem, akkor bele lehet nyúlni a záridőbe is.
Az old meg sok pénzzel arra vonatkozott, hogy vegyél dedikált riporter gépet nagy dinamikaátfogással kevés pixellel, f2.8-as zoomokkal. De ha úgy jobb, és körbeépíted a pályát ívfény lámpákkal vagy bivaly erős LED-es reflektorokkal, azt is lehet. A vaku tényleg kerülendő sport fotóban
.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
racskobalazs #35138 üzenetére
A mai programok jobb végeredményt produkálnak a 10 éves raw fájlból mint a 10 évvel ezelőttiek. Én elteszem a raw-ot is.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Qtya123 #35118 üzenetére
A szélvédőre azért sem ragasztanék, mert a műszakin gond lehet belőle. Ezen kívül szerintem nem működne. Ugyanis a tükröződő fény lesz polarizált, nem pedig a felületre beérkező. Akár a fólián is kialakulhat egy tükröződés.
Helyezd át a kamerát vagy teríts fekete racka juh szőrmét a műszerfalra
-
Lassú Víz
addikt
Ez a millió dolláros kérdés. Ahogy Jahno írta, nincs jó megoldás. Két verzió vált be, mindkettőben akad kényelmetlenség. Mindkettő alapja egy túrahátizsák.
Az első megoldásban a hátizsákba tettem egy fotós belsőt, és mellé tettem az enni-inni valót. Kényelmes volt vinni, de minden fotós cucchoz a szokásosnál is rosszabb volt hozzáférni.
A második esetben elfogadtam, hogy kirándulni megyek és a fotózás csak ráadás. Így egy MFT váz, rajta a 14-150 zoom meg egy makroelőtét adta a fotós részét a cuccnak. Ez elfért egy olyan felülről etethető két oldalzsebes fotós táskában, amelyiket fel tudtam fűzni a hátizsák övpántjára, és a vállpántokhoz is rögzítettem mindkét oldalát. A "terhet" a vállpánt viselte az övpánt csak azt akadályozta meg, hogy lengjen előre-hátra a fotós táska. Ez jönni-menni gépet elővenni vagy elrakni nagyon kényelmes. Viszont a többiek már megették az uzsonnájuk felét mire lebontod a cuccot és leveszed a hátizsákot is.
Nem próbáltam a peak design capture camera clip, illetve márkatársai használatát, de az is egy megoldás lehet. Viszont nem nagyon reklámozzák 600-as telével.
-
Lassú Víz
addikt
És ha utána az utómunka során vágsz a képből kijön egy még telébb szerű valami.
Mindenkinek van egy saját teóriája ami szerint ő érti (vagy nem) az objektíveket, és azon a módon egyszerű mint a faék. Aztán itt egy cikksorozat, ami tudományos alapossággal és gif képekkel is elmagyarázza az objektíveket. Bátran ki merem jelenteni, hogy Nagy Krisztián beszerelte a BMW-be az indexet, innentől a fotósokon múlik, hogy használják-e.
-
Lassú Víz
addikt
A három tagú középoszloppal nem lesz stabilitás bajnok, ráadásul 2,1 kg feletti súlyért.
Persze minden relatív. Amikor a felszerelésem egy Olympus E400 volt Sigma 18-55-tel meg az FL36 vakuval egy oldaltáskában, akkor nem volt nehéz a hasonló súlyú Velbon Sherpa 750 egy tegez szerű tokban. Azóta a cucc fejlődött, kellett a hátizsák vagy sling bag, és mindenhol is kényelmetlen lett az állvány. Mai napig nem sikerült rendesen megoldani az állvány logisztikáját, pedig azóta van kisebb és/vagy könnyebb, valamint monopod is.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
csacsi77 #34794 üzenetére
Aztán elolvasod, hogy mit vettél és vagy örülsz vagy sírsz. Addig vagy boldog, amíg vétel után nem kezdesz el teszteket olvasni.
Ma már megrendeled online, aztán ha nem hozza az elvárást, akkor visszaküldöd. Pár kereskedő ennek elébe menve inkább bérbeadja a kamerát, és ha veszel egy olyat, akkor a bérleti díjat beszámolja a vételárba. Gyártók is beálltak mögé, vidd el, próbáld ki, vedd meg.
-
Lassú Víz
addikt
Nem. Ha megnézed, hogy miként tudsz építkezni, akkor Sony a jobb választás. Az MFT-vel bezárod magad abba a szenzorméretbe, és nincs tovább. Akkor vegyél MFT-t, ha meg tudod indokolni, hogy miért azt. Egyébként a bármi lehet belőle iránynak jobb egy olyan rendszer, aminek van FF alternatívája közös bajonettel, és van használt piaca, bár nyilván az is szűkül, ahogy egyre többeknek elég a mindig náluk lévő mobil.
-
Lassú Víz
addikt
Egy 15 kilós táska cipelése közben elég hamar el tudok jutni oda, hogy már csak megérkezni szeretnék. És hiába vittem magammal mindent is, nehogy lemaradjak valamiről, leginkább mindenről lemaradok, mert már csak az jár a fejemben, hogy sajog a vállam, a térdem meg a derekam, az végképp nem, hogy most ez a gomba jó lesz-e a képhez vagy keressünk másikat. De ha így vetődik fel a kérdés, akkor jó lesz.
-
Lassú Víz
addikt
KVfőző...
Koffeint pezsgőtablettában is vihetsz magaddal, persze más az érzés, meg nem akkora poén.
Egy fotós haverom a magas Tátrában szeret szaladgálni, különböző izotóniás és hasonló porokat visz magával kaja helyett. Valószínűleg igaza lehet, a Tour De France közvetítésen sem húzott még elő senki a hátából Csabai vastagkolbásztJó ez a LED szalagos ötlet, de csak azért biztosan nem vinnék magammal ilyesmit, hogy hátha szembe jön egy gomba. Vagy ha már rákészülök a LED szalagra, akkor nem viszek vakut stb. Ezer éve olvastam, hogy minél több dolgot cipelsz magaddal, annál kevesebb képet készítesz. Azóta sikerült megtapasztalni, hogy tényleg így van.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
lugosi #34683 üzenetére
De igen. Jahno évek óta rá van kattanva a Tejútra. Nem véletlenül érvel nagylátó objektív és FF váz mellett.
Engem nem igazán érdekel az asztro fotózás, mert úgy vagyok vele, hogy ha elég sok pénzed van jó cuccra, meg elutazni a megfelelő időben a megfelelő helyre, akkor csak el kell olvasnod, hogy mi a teendő, és meg tudod csinálni, de soha nem tudod elérni a töredékét sem annak, amit a James Webb küld el a NASA-nak.
Itt egy kalkulátor amivel meg tudod határozni a leghosszabb záridőt az elvárásaidnak megfelelően. Ehhez képest kell megtalálni az optimális rekeszt és ISO-t, hogy minél több csillag és minél kevesebb zaj legyen a képen.
Olvastuk Jahnotól, hogy MFT-vel nem lehet Tejutat fotózni. De valahogy mégis lehet. Hogy a linkelt cikkben szereplő képek jónak számítanak-e, azt nem tudom megítélni. De ha nem elég jók, akkor [link] .
-
Lassú Víz
addikt
Ahogy Jahno írta, nincs jó táska. Nekem a slingbag táska a kedvencem, de amit linkeltél arról nem tudom eldönteni, hogy egy slingbag ami hátizsák akar lenni vagy egy hátizsák ami slingbag akar lenni.
És akkor még nem került szóba, hogy a legtöbb táska csak egy funkciós akar lenni, vagy fotós cucc vagy napi egyebek, mint szendvics, víz stb.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Chosen #34666 üzenetére
Először is nagyon fognak utálni a vaku miatt. Talán a csörgő labdások nem fognak rád haragudni. Nem tudom milyen távolságról fogod a képeket készíteni. Ahová akkreditáció nélküli átlag földi halandó elhelyezkedhet, onnan a vaku szinte semmit nem ad a képhez, cserébe roppant zavaró.
A konkrét kérdésed kapcsán, pedig az FZ 1000-ben központi zár van, nem redőnyzár. Így nem érvényes rá a redőnyzárak korlátja, nincs szükséged HSS módra (amitől a vaku teljesítménye egyébként csökken).
[link] -
Lassú Víz
addikt
Ja, hát ilyesmikre hihetetlenül sokat el lehet költeni. És a végén azt hisszük, hogy az energia a drága, miközben a család havi telefonszámlája többe kerül mint ilyen enyhe télen a fűtés. Ehh, mindegy a végén mindkettő ugyanannak az embernek a zsebében landol.
Arra gondoltam, hogy míg egy napokban kijövő új vázért közel egy milliót akar a forgalmazó kapni, addig a teljes Affinity programcsomag 70 ezer. Topaz coccok 200€, DXO pure raw 130€. Sajnos ezek aprópénznek számítanak a fotózás terén. Sok évvel ezelőtt láttam a tanácsot, hogy szerettesd meg a gyerekkel a fotózást, biztos nem lesz pénze drogokra.
Vagy ide lehet hozni Scott Kelby alapvető intelmét, hogy a családi költségvetést ne a hobbifotós fél kezelje, hanem a másik. Aztán mit mondott a lányának? Férjed még lehet másik, de ilyen áron ilyen obit mégegyszer.... -
Lassú Víz
addikt
Amikor kiszálltam belőle épp 10€ + ÁFA volt a havidíj, de hónapról hónapra drágult az Euróval együtt. Akkor kerestem olyan megoldást, amit megvehetek ha van rá pénzem, és nem kell havonta fizetni érte pláne egy évre előre elköteleződve.
A több ezer dolláros kamerák meg objektívek mellett ezek a szoftverek fillérekért vannak, és néha többet adnak a képhez mint egy új váz. -
Lassú Víz
addikt
válasz
sixpak #34578 üzenetére
Egyikre sem. Ahhoz túl keveset használom és még kevesebb pénzt keresek vele, hogy állandó pénzszivattyú legyen. Raw feldolgozásra a fényképezőgéphez adott saját program vagy DXO PhotoLab, képszerkesztéshez, retusáláshoz pedig Affinity Photo.
Capture One-t nem használtam, de sokan dicsérik. Elérhető előfizetéssel vagy megvehető.
-
Lassú Víz
addikt
M365. Vajon mennyibe kerülne azt a képanyagot fizetett művészekkel előállítani? Biztos sokkal többe, ha egyáltalán elő lehet. De az legalább egy jó kezdeményezés, kortörténeti dokumentum, és dicsőség is.
De amikor a cél nem világos, meg ki ide beküldesz hagyj fel minden szerzői joggal, akkor azt jobb elkerülni. -
Lassú Víz
addikt
válasz
lugosi #34539 üzenetére
És még szóba sem került a pályázatos konstrukció, amikor a nevezési díjjal még te fizetsz azért, hogy a képedet felhasználják. Vagy jön az AI-vel generált képek világa, ahol az emberi munka árának kellene versenyezni a gépidő árával. Már megszületett az új "szakma": promptográfus. Nem irigylem azokat, akik mostanság fotózásból szeretnének megélni.
-
Lassú Víz
addikt
Hát ja. Bár ha azt nézem, hogy egy Sony a7iii 24-105 f4 G-vel annyiba kerül mint egy OM-1 Mk II a 12-40 f2.8-cal, akkor az ember elgondolkodik, hogy merre tovább. Különösen, ha ez a tartomány a képek 95%-át lefedi. Remélem, hogy még sokáig jó szolgálatot tesz a meglévő cucc, és nem kell ilyenen törni a fejem. Sajnos amennyit manapság fotózok, időnként még a telefon kameráját is luxusnak érzem
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Joco_77 #34489 üzenetére
Ilyen technikai tanács kérésnél egy eredeti exiffel ellátott képet célszerű megosztani, és nem a PH-n keresztül, mert tömörít a feltöltött képen.
Semmit nem tudunk a kép készítésének körülményeiről és a feldolgozásról sem. Vaku használatra tippelek, de mit reméltél tőle egy ekkora térben? Így láttatlanban azt kell mondjam, hogy kizárt dolog, hogy egy R10 ennyit tudjon. Ma már a gép árának kevésbé meghatározó része a szenzor, épp ezért legtöbbször nem pénz kérdése, hogy FF vagy croppos vázat használsz. Egy FF géppel nyilván szebb lesz a végeredmény, talán annyival is, hogy már elégedett leszel, de a hiányzó tudatosságot nem fogja pótolni.
Itt egy saját karácsonyi vásáros kép. Régebbi technika, kisebb szenzor. De van egy ügyes blogger, aki (időnként vagy általában) szintén kisebb szenzorral tolja.
-
Lassú Víz
addikt
Valóban nem tartalmazza a profil, de van rá módszer. Pl. a DisplayCal program azzal kezdi, hogy elvégez egy alapmérést, aztán lehetőséged van a fényerő és a választott színhőmérséklet szerinti (pl. D50, D65) szürke beállítására a monitoron. Egyfajta hardveres előkalibrálás. Utána még vagy 3/4 órán át készíti el a monitor profilt.
A Colormunkihoz adott program meg elintézte a kalibrálást kb. 2 perc alatt a három alapszín megmérésével.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
FerNandor #34290 üzenetére
Általában kalibrálási gond. Túl van tolva a monitorok fényereje. Ha a monitor mellé teszel egy fehér papírt, rögtön fogod látni a különbséget.
#34291Taci: Ez a legkevésbé valószínű eset. Annyi minőségellenőrzésnek kell lennie, hogy megfogja a műszaki hibás eszközt. Azt könnyebben el tudom képzelni, hogy a reklamáció hatására valaki beavatkozott, majd a loginod mellé eltettek egy profilt.
-
Lassú Víz
addikt
A lényeg, hogy a benti meleg és párásabb levegőtől kell elszigetelni a lehűlt, nedvességre érzékeny dolgokat, amíg ki nem egyenlítődik a hőmérséklet.
Pl. egy nylon zacskóba beteszed kint a hidegben és úgy viszed be. A hideg levegő relatív páratartalma csökken ahogy melegszik, onnan nem lesz páralecsapódás. A benti nedvesség meg a zacskó külső oldalára csapódik ki.
A fotós táskás módszer is jó, csak lassabb, mert a szivacs párna jobban szigetel mint egy zacskó.
-
Lassú Víz
addikt
Nem nagyon értem, hogy miért vagy ennyire a számlára rákattanva. Ezek teljes egészében magánszemélyek felé bonyolított készpénzes ügyletek, és a korábban linkelt cikk alapján a fotózás nem online nyugtaadásra kötelezett tevékenység. Veszel pár nyugtatömböt, végigbélyegzed, és aki szedi a pénzt a pénz átvételekor kiállítja a nyugtát. Persze, ha valaki számlát kér, akkor nem nyugtát kap, hanem számlát, de hányan lesznek? És ez is biztosan megoldható pl. a vezető óvonőnél elhelyezett számlatömbbel, de méginkább egy a projekt idejére adott ideiglenes hozzáféréssel pl. a szamlazz.hu-n keresztül, és akkor még a négy napon belüli online jelentési kötelezettséggel sem kell vesződni.
Neked valójában a gazdasági eseményt kell bizonylatolnod. Amikor átadod a képeket, a szülő meg kifizeti készpénzzel esetleg kártyával, ha erre biztosítasz lehetőséget, akkor kell nyugtát vagy kérésre számlát kiállítanod. Csak az egyiket. Hogy ezt te csinálod vagy valaki aki neked dolgozik pl. SZMK, az mindegy. Ha teljesen támadhatatlan akarsz lenni, akkor kötsz egy 0 Ft-os megbízási szerződést az SZMK-s szülővel. Ha meg fizetsz neki, akkor majd a könyvelőd megmondja az ebből fakadó TB, SZJA levonási és befizetési, valamint Szochó befizetési, és járulékbevallási kötelezettségeket.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
lugosi #34253 üzenetére
Valahogy így. Persze általában nem a fotós szedi össze a pénzt, hanem valamelyik óvodai alkalmazott, ezért a fotós nem is tud nyugtát adni. Legfeljebb a nevében a beépített ember egy alkalmazotti (vagy megbízási?) jogviszony alapján. Nyilván szükség esetén neki ki kell tudni állítani számlát is. Szerencsére erre már van jó okostelefonos megoldás, mint ahogy e-nyugtára is.
Az óvoda hivatalosan biztosan ki akar ebből maradni, tehát az óvoda felé egy számla (nyugta semmiképp) út valószínűleg nem járható.
A szerződés egy érdekes kérdés. Amennyire visszaemlékszem óvodában nem volt jellemző, hogy szóltak előre. Egyszer csak az orrunk alá dugták a képet, hogy ezt csinálták a gyerekről, ha kérjük ennyibe kerül 1 db. kép. Ez jogszerűen valahogy úgy nézne ki, hogy kedden jön a fotós, itt egy 357 oldalas ÁSZF, meg egy 72 oldalas adatvédelmi tájékoztató, kedves szülő itt írd alá, hogy elolvastad, megértetted, kéred a szolgáltatást, vagy kedden ne is hozd ide a gyereket? Háát értem is meg nem is...
Szerk: Apropó, magánszemély részére miért ne állíthatna ki nyugtát?
-
Lassú Víz
addikt
Kifotóztam az ablakon a 2016-os mFT vázzal meg egy f 1.8-as obival. ISO800 1/20 sec és van olyan jó meg tiszta mint a FB-s fotó. Gyanítom Viktor magán gépén az őt fotózni jogosult egy valakinél akad egy FF váz meg egy f1.4-es nagylátó objektív. Utána már csak egy maszkolással megvédett Eiffel-torony és egy visszavett szaturáció. Ennyi.
Tiszta idő kellett hozzá, azt nem tudom, hogy kinél intézték el
.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Stauffenberg #34145 üzenetére
D50 vagy D65? Illetve, mikor melyik?
-
Lassú Víz
addikt
Nem PS-t és nem Camera RAW-ot használok, de egy-két pontnál felkaptam a fejem.
A monitor színprofilját az oprendszerben vagy ha a program direktben kezeli a grafikus kártyát, akkor ott kell beállítani. A munkaanyagon semmiképp, hiszen az a színprofil egyedi a te monitorodra, és mi a francot kezdene vele bárki más? A Camera RAW-ban a kamera színprofil összerendelésének van értelme, de ne felejtsük el amit Stauffenberg írt, hogy az a profil is az adott megvilágításra abban a környezetben érvényes, ahol lekattintottuk a Color Checkert.
Tehát a RAW adatait a Camera RAW a default vagy az aktuális kamera profillal lefordítja a használt színtér (sRGB, adobeRGB, prophotoRGB) definíciós értekire, amit utána a beállított monitor színprofillal korrigál a program vagy az oprendszer, hogy a monitoron a definíciós érték szerinti színt lásd. Majd ezt a szabvány színterű anyagot adod át nyomtatásra. A nyomda alkalmazni fogja a saját színprofilját annak érdekében, hogy a papír (vászon stb) hordozón a végeredmény a lehető legközelebb legyen a kapott képhez.
Ideális esetben. Aztán jönnek a user 1.0-k a túltolt fényerejű monitorral és nem értik miért lett sötét a kapott kép és még ki tudja hány hibalehetőség.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
fartfun #34104 üzenetére
Kerüld az erőteljes árnyékokat, törekedj az arcok szimmetriájára, ha a modellek ülésrendje alapján egyáltalán lehet. Hajfényre inkább valami szűkítőben gondolkodnék, a boom állványra lehet, hogy derítőlap miatt lesz szükséged. Előtte érdemes megnézni a helyet is, hogy milyenek a fényviszonyok, és nem kizárt, hogy színező fólia sem árt a vakura vagy később kell majd a WB-t maszkolással egyensúlyba hozni a képek kidolgozásánál.
Előtte egy türelmes modellel az alapkoncepciót kipróbálnám
A rendszervakunak megvan az az átka, hogy nincs modellfény. Nem látod az árnyékokat előre és a modell is rosszabbul viseli a semmiből a villantást.
Azért azt jó tudni előre, hogy mi a fontos a képen, mik a megrendelő szempontjai. Hiába van tökéletesre fényelve a modell, ha a megrendelő az étterem tulajdonosa és ő pl. a boxot meg az étterem hangulatát akarta reklámozni egy vagy két jó csajjal. Te meg lehagytad a képről, mert a modell gyönyörű szeme miatt mást nem is láttál és szerelmes lettél 5 perc után.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Reinhardt #34041 üzenetére
A fájl dátuma változhat mozgatáskor és egy fájlt sem nagy kunszt átnevezni. Viszont a képben lévő EXIF adat nem változik. Ugyanakkor az EXIF is módosítható, törölhető, és a készítés dátuma a kamerán beállított dátumtól függ. Mondjuk telefon már általában automatikusan állít időt.
Minden esetre nekem furcsa, hogy valaki beköltözéskor dokumentál egy sérülést, elkoszolódást, és nem küldi azonnal a főbérlőnek visszakereshető módon a hibát vagy nem írja bele az átadás-átvételi jkv-be. Az sem valószínű, hogy a telefon beérné csak a dátum beírásával a fájl nevébe, mert egy nap nem egy kép készül. Egy Faststone vagy IrfanView rendesen megmutatja a képben lévő metaadatokat. Nézd meg azzal is.
De mivel te követeled rajta a matrac árát, így a beköltözéskori hibátlan állapot bizonyításának kényszere is a "felperesé" azaz a tiéd. Ha a bérlő aláírta, hogy minden hibátlan és faja, akkor akár azt is mondhatod, hogy az átadás után 10 perccel keletkezett a vitatott sérülés, amikor átadtad, még nem volt ott. Azt sem az én tisztem eldönteni, hogy egy profi takarítással orvosolható-e amit látunk vagy emiatt GTK a matrac, de én is tiltakoznék egy ilyen fizesd ki felvetés ellen. Legfeljebb ha új volt beköltözéskor és enyém lesz a matrac. Egyébként az is avul.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
lugosi #33976 üzenetére
Ezen a téren most áll a bál egy kicsit. Amerikában nagyon megy a küzdés, hogy mennyire plagizálhat az AI. Azaz a szerzők követelik a jogot, hogy megtilthassák a műveik felhasználását az AI háttéradatbázisában. Persze a szellem már kiszabadult a palackból és növekszik.
Ha nem lenne fontos az alkotás öröme, akkor mindenki odabüfögne pár szót az AI-nak és kész. De amíg emberek kis csipesszel műanyag bizbaszokat dugdosnak egy raszterhálóba, hogy elmondhassák azt a képet ők csinálták, addig lesz fotózás is. Lehet, hogy kevesebben élnek majd meg belőle, de nem kihaló állatfaj. -
Lassú Víz
addikt
válasz
Stauffenberg #33975 üzenetére
Nem az a kérdés, hogy van-e olyan aki meg tudja csinálni, hanem az, hogy aki csinálja hogy termel több profitot a cégnek. Ha időnként beugrik fotózni vagy marad a kaptafánál.
-
Lassú Víz
addikt
Ja nem egyszerű. Főleg, hogy mindenki mobillal oszt meg mindent és az igényszint is igazodik ehhez.
Egyszer Szipál Márton panaszolta el, hogy egy-egy képénél azt kérdezték tőle, hogy mivel csináltad. Szinte senki nem kérdezte, hogy hogyan csináltad. Ezt hozta a marketing a DSLR aranykorában. Mindenkinek bebeszélték, hogy ha vesz egy gépet, majd ő is tud olyan képet készíteni. Hát nem.
Manapság minden telefont a kamerájával adnak el. Minek venne ezután valaki fényképező gépet amikor három-ötszázezret fizetett egy telefonért és a fényképezőgép képeivel még dolgozni is kell utána? Pedig mindent is jobban tudhatna egy fényképezőgép, ha lenne egy olyan automata állása mint a telefonnak. Legfeljebb az expert user nem tekeri be a nagyon ződ kockába, hanem marad az M betűnél. -
Lassú Víz
addikt
Attól függ mi a termék. Lehet valaha a fotó adta el, de ma már youtube meg insta önjelölt tesztelők gyakran telefonos videói mutatják meg, hogy egy termék milyen vagy épp mennyire hülyebiztos. Ha a termékfotóról be lehet azonosítani, hogy azt fogom megvenni amit keresek, akkor az esetek 99 %-ában létrejön az üzlet azzal a bolttal akiről elhiszem, hogy nem nyúlja le a pénzem, lehet náluk gariztatni és a legolcsóbb.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
freelanced #33940 üzenetére
Kevesebb objektív, több dobozos sör. Egyébként is jól mossa a hátteret
.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Stauffenberg #33881 üzenetére
Érdemes odafigyelni a mellkaspánt helyzetére is. Nekem rendszerint a nyakamnál köt ki. Vagy túl nagy darab vagyok (Nem. De.) vagy valamit rosszul csinálok.
Ha már túrázás, akkor egész más stratégia jött be. Normál túra hátizsák, és valami top loader táskában a gép egy zoom obival (Olympus E-M1 + 14-150) + tartalék akku, lens pen, CPL. A fotós táska felrögzítve a hátizsák mindkét vállpántjára, és kilengés ellen a derék pántra is. Macerás fölcuccolni, de menetközben a legkényelmesebb.
Nyilván ilyenkor a túrázás áll első helyen, de bántam már meg a 8kg fotós táskát és a 0,5 l vizet. Mindegy, hogy azért nem lesz meg "A" kép mert nincs nálam a tökéletes objektív vagy meg sem látom a témát, mert némi túlzással abban sem vagyok biztos, hogy ha szomjasan megállok, elindulok-e még valaha.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
freelanced #33864 üzenetére
""Szoktam nézni Micael Widellt, néha van egy két furcsa pillanat"
Esküszöm elsőre Michelle Wild-ot olvastam
-
Lassú Víz
addikt
A 90 ezer a mai árkülönbözet. 99990 vs 189990 Ft a Manfrotto által ajánlott fogyasztói ára. Tehát a -28 dkg kerül 90 ezerbe. Más különbség a gyártói összehasonlító oldalon nincs köztük. Annyit meg nem nyúzom, hogy a tartósságáról bármit tudjak mondani.
Nekem Element Traveler Big karbon van tőlük, 60 ezer alatt volt pár éve valami akcióban. Ma a Google 74900-ért találta meg, nincs raktáron státuszban, de valószínűleg web áruház hiba, mert már gyártásban sincs. Van helyette valami MkII, több pénzért. Elsősorban a kicsit árulják, ami könnyabb, de nem is állítható olyan magasra. A nagynál viszont teljes magasságon már pipiskedés nélkül nem látok bele az EVF-be.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
freelanced #33819 üzenetére
A nehézben ne gondolkodj, mindig otthon fog maradni. Az első állványom egy Velbon. Csak a fej 2,2 kg. Soha nem viszem magammal. Egy Manfi karbon állványt viszek, de többnyire csak ott van velem. Sajnos a minimális magassága valahol 40 cm körül van, ezért valószínűleg neked makróhoz nem lenne jó.
Van még egy monopodom, azt előszeretettel viszem, ha valami ingyenes fesztivál van és előadót támad kedvem fotózni.
Van még egy már nem gyártott NatGeo Tundra néven forgalmazott Manfrottom, 90 dkg az egész, ketté csavarható középoszlop, terpeszben 10 cm körül volt a talajtól. Egy m43-os zsebgépet simán elbír. Na azt szerettem magammal vinni, csak az egyik patent eltört a lábán. Kár érte, igazán jó ügynök volt. -
Lassú Víz
addikt
válasz
freelanced #33815 üzenetére
Ez a súlykülönbség 1,5 l vizet jelent, ami jól jöhet egy túrán és a nap végére eltűnik, míg az állvány marad. Hullafáradtan és szomjasan viszont úgy elmész a téma mellett, mintha ott sem lenne. Ha egyszeri fellángolás, akkor kb. mindegy. Ha viszont komolyan gondolod, és rendszeresen magaddal akarod vinni, akkor érdemes rá költeni. A mérete miatt mindenképpen kényelmetlen lesz.
A másik szempont, hogy ha társasággal mész, akkor legtöbbször választani kell a kép és a társaság között. A többiek nem fogják kivárni míg állványt állítasz és elkészíted a kedvenc makró képedet.
#33814 Jahno: A szalagkorlát és a beton szegély között nem látott volna ki a gép? A verkfotóról könnyű okosnak lenni, ott a helyszínen valószínűleg nekem sem jutott volna eszembe kipróbálni.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
lugosi #33751 üzenetére
Nem egészen így van. Csinálsz telefonnal egy szelfit, általában leszarják. Van nálad egy fényképezőgép meg beállítod az asszonyt, egyből jön a biztonsági őr, hogy hol az engedélyed.
Lehet, hogy csak a megjelenést akarják kontrollálni, lehet, hogy pénzt akarnak belőle, vagy a fotózás árával csak az esetszámot akarják egy elviselhető szinten tartani. Sok megközelítés létezik. Példának ott a bálna, a Millenáris, Graphisoft park ahol nem lehet szabadon fotózni. Korábban voltak csesztetős hírek a Várkert Bazár esetében is, de az mostanság mintha megszűnt volna. -
Lassú Víz
addikt
Itt konkrétan 61 vs 24 megapixelről van szó, és az APSC pixelméretével az FF csak 54 megapixeles lenne. Így a 10% teljesen helytálló volt. Inkább lehet hűtési kérdés, vagy kérdés melyikben hány bites AD konferter fut, a technológia a zajra van nem kis hatással, és a dinamikában már nem mindegy, hogy valami még értékelhető képrészlet vagy már zaj. A gép jelfeldolgozó egysége is megkerülhetetlen, valamint az sem titok, hogy a régi raw állományokból a mai szoftverek jobb kimenetet produkálnak. Tehát ezt a dinamika kérdést nem lehet tisztán a szenzor felől megközelíteni, bár döntően azon múlik.
-
Lassú Víz
addikt
Az egyiknek az a feladata, hogy helyben teremtse meg a jó hangulatot, a másiknak pedig az, hogy utólag adja azt vissza. Nem lehet gombnyomások számában mérni egyiket sem.
Az régen rossz, ha fotós-videós ahhoz méri a saját árát, hogy mennyit keres a DJ és fordítva. Nem egymással versenyeznek.Mindkettőnek a saját versenytársaival és vérpistikéivel kell megküzdenie.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
ph_5.5 #33435 üzenetére
Ráadásul az Aldi eladó 265 ezret beküldött a közösbe egy majdani nyugdíj reményében, ami a KATA-snak deklaráltan oldd meg magad kategória. És ha már KATA, akkor a céges megrendelés felejtős. Viszont ha rendesen megy a szekér, akkor meg ott az egyre jobban elinflálódó 12 milliós ÁFA mentességi határ, amit átlépve rögtön 27%-kal drágábban kell adni mindent mint a konkurencia vagy irány a fekete-szürke gazdaság. Van ebben a történetben nehézség rendesen.
-
Lassú Víz
addikt
Nézd meg a digiKam programot. A fájl mellé xmp fájlba is ki tudja írni a járulékos adatokat, így később ami érti az xmp-t, az be is tudja olvasni azt.
Nekem nagyon tetszik benne, hogy külső adathordozóról is tárol index képet. Csak legyél türelemmel, mire egy több terás HDD-ből felépíti a saját adatbázisát.
Akkor is tudsz keresgélni, ha a külső adathordozó offline van.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
racskobalazs #32992 üzenetére
Kérjetek referenciát az előző év tetszőleges osztályáról. Ott látható, hogy mit kaphattok. Egy jó anyag fejenként 10 ezret megér. Ha a videós bemehet oda is, ahová a szülők nem, vagy valamilyen szempontból kiváltságot élvez, akkor pláne. Ha ő is csak egy a sok meghívott közül, és beszorul a tömegbe, akkor megette a fene.
Ami a fényképet illeti, az azoknak lehet fontos, akik gyereke valamiben kiemelkedik, és kihívják egy igazgatói kézfogásra. A többiek készítenek saját maguk az iskola kapuja előtt és/vagy bárhol. A ballagást követő családi kajapartin úgyis sk kell megoldani a fotózást. -
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Seirus #32950 üzenetére
Biztos, hogy már nem egyszerű az eset. Gondolom anyukád másképp állna hozzá, ha nem érezné háttérbe szorítottnak magát a fotós szenvedély miatt. Vagy csak látná, hogy van ennek eredménye. Kiállítások, pályázatok (elfogadások), publikációk.
Beszélgess anyukáddal, hogy mekkora probléma ez neki valójában. Egy bizonyos mértékig a (házas)párok tolerálni szokták a másik önmegvalósítását. Aztán dönts belátásod szerint.
Gyakori eset, hogy az ember lát valamit és elindul a vezérhangya, hogy ha lenne olyan kütyüm én is tudnék olyan képet csinálni, mint a reklámban láttam. Aztán megjön a kütyü, pár nap boldogság, jobb esetben el is készül az a kép, de valószínűbb, hogy kiderül, sokkal több van a marketing képben mint a kütyü önmagában. És jön az újabb kütyü keresés...
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- AKCIÓ! Apple Macbook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB notebook garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest