Hirdetés
- CES 2026: Egyik füleden be, a másikon ki
- CES 2026: Nem folyt ki a szemünk a TCL papírképernyőit bámulva
- CES 2026: A Hohem kompakt SSD-je telefonos USB-elosztó is
- Helio Core néven újabb kijelző nélküli Amazfit kiegészítő jött
- Headset, ami hangszóró is, AI nyaklánc, rúddal izélgethető porszívó... - CES
- One mobilszolgáltatások
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- iPhone topik
- Garmin topik
- Amazfit T-Rex 3 Pro – világítós dínó
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
-
Mobilarena
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
python1
veterán
-
válasz
python1
üzenetére
Aham.
Hát, 100-120e/db áron belépő stúdió van, az eddigi lavórokhoz képest attól tartok gyengék lennének hangminőségben is. Szóval akkor inkább építs valamit, főleg ha tudsz. Sőt, ha érdekel a stúdió vonal, akkor pont errefelé kéne körülnézned, hátha, például ez a 400 dodó körüli állítólagos árral pont passzolna:
Olyan, mint a Neumann KH310: három utas és zárt, szóval lehet szent grál. Esetleg még bizniszt is csinálhatsz belőle itt, ha tényleg olyan jó.
-
python1
veterán
válasz
lezso6
üzenetére
Dehogynem, azért kérdeztem, hogy 2 csatornával milyen mozizni, tudom teszteljem de egyszerűen nem tudom megszokni 3D-s tér hiányát.
Ezek tényleg drágák nagyon, én olyan 100-120e/db árban gondolkodnék egyelőre, vagy inkább építenék a már belefektetett technikai háttér miatt, (aktív váltás, kábelek) miatt.
Dobozokat profin meg tudom építeni, ez nagyon nagy előny, ráadásul bármilyen dizájnban. -
válasz
python1
üzenetére
TV-vel nem rosszabb a center, mint a vászonnal? Utóbbihoz ugye elfér egy teljesértékű frontszerű center. TV-vel viszont kompromisszumot kell kötni. Nálam pl nem lehet center, nem fér hova.

Stúdió monitorokból nekem Eve SC208 van frontoknak és SC205 rearnek, ez a kategória szerintem irdatlan jó, csak persze megkérik az árát. De lehet a HM / HiFi árazáshoz képest jobb az ár/érték arány.
Azóta van Exo széria, ezekben van beépített DAC, szóval ha valahogy tudsz S/PDIF streameket csiálni, akkor letudható a DAC téma is, meg van benne elvileg valamilyen DSP is. Ha legközelebb kéne, én aktívból ilyet vennék.
Csak kár hogy ilyen rondák... -
python1
veterán
válasz
VoidXs
üzenetére
Ja nem, azokat nem is látták a vászon mőgőtt, most előre vittem néhány technikát, gyári dobozokat, de nem a minőségre hanem arra, hogy gagyi maga a technika látványa.
Könnyen meg lehet szokni egy láthatatlan valamit, csak jön valahonnan a hang, nincs kábel nincsenek zavaró tényezők, csak a hang, nem mellesleg jobban is szólt.
Így, hogy jött a TV borult minden, megszűnt a tolerancia a játszóteremmel szemben, most megy a rafkózás, hogyan tudnám megoldani így TV mellett, hogy ismét láthatatlanok legyenek az LCR sugárzók.
A helyzetet még komplikáltabbá teszi, hogy azt a szintet is kellene vissza varázsolnom, mint a PA-val, gondolkodom az aktív monitorokon is. -
python1
veterán
válasz
VoidXs
üzenetére
Igen, de én inkább már a teljes rendszer elrejtésében látom a jövőt, pont úgy mint a hangsugárzók teljes elrejtésében.
Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy először úgy építettem meg a szobát, hogy minden technika rejtve volt a hangsugárzók a vászon mögött, csak a vászon megléte következtetett arra, hogy itt valami lehet.
Viszont most, hogy jött a TV és előkerültek a hangsugárzók, mindenki megjegyezte, hogy ez így "gagyi" és az én szemem sem tolerálja már sajnos.
De szerencsére a "hifis rózsaszínű" köd eloszlott. -
python1
veterán

Hifizős hőskoromban, itt tüskéken állt, de volt, hogy golyó volt a tüskék helyén. -
VoidXs
Topikgazda
válasz
lapalapa
üzenetére
Ha a tudomány el tudná izolálni a szobadöngést, már nagyon előre lennénk az audiotechnikában. Bár az elmélet megvan hozzá, de a gyakorlat (több tíz-száz mikrofon) sajnos még nagyon nagyon messze van. Addig együtt kell mérni a kettőt, és különböző elcsatolásokat kell ugyanezen a módon tesztelni.
#139223 Dißnäëß: Én erre rásegítettem azzal, hogy az elcsatolás mintáját belevágtam a sub lábaiba.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
VoidXs
üzenetére
A fakockával túloztam ofkorsz. Been there, seen that.
Fun fact: ha sokat ültök a mélyládákra, a fenyő fakockák picit összébb képesek nyomódni és felveszik-kiegyenlítik az alattuk lévő, több járólapból tökéletlenül összerakott padló pici illesztési szintbeli hézagait
Szóval volt úgy, hogy "ugráltam" a 2x30cm -es mdf mélynyomó ládámon ülve, mintha bele akarnék valami alá beszorult dolgot préselni-ütni vele a padlóba
és elmúlt a lötyögés. Nem értettem, de oké. Később derült ki, mikor felfordítottam váltócseréhez (vastagabb tekercsre), hogy a lágy fa talpak finoman megnyomódtak és ennyi elég volt nekik a 100% stabilitáshoz
Ma már amúgy súlyosabb dobozhoz is pont emiatt háromlábazok, nagyon bevált.
Fa soha. -
VoidXs
Topikgazda
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Persze, ezek igazak, néha még 10% THD-t se hallunk, THD nélkül meg a 120 Hz-es hang forrását is csak hangerő alapján tudjuk belőni.
Azért a fakocka rezonál... És ez sajnos tapasztalat.
Az is, hogy a PA erősítőre tett, lábával pont a széleire akasztott sub nem akart elmászni, se rezonálni.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
VoidXs
üzenetére
Nem az abszolút értékekről beszéltem, én sem láttam még diszkóban tweeter-t elmászni, max azért, mert kimászott alóla a sub
hanem torzításra is, iránykarakterisztikában is sokkal kevésbé pontosan "látunk rá" a mélytartományra, mint a magasakra. Az, hogy megy a dolog (abszolút értékben), nem azt jelenti, hogy NEM megy, hanem pontosan azt, hogy tudunk valamit szubjektíven mondani a mélyekről, de annyit nem, mint a magasakról. Az elcsatolás fontosságát nem kérdőjelezem meg, de biztos vagyok benne, hogy pontleszarom kategória az, hogy fakockán áll-e vagy Viablue-n egy 21"-es doboz, ahhoz képest, hogy hova van forgatva a ribbon.
-
denesdr
addikt
válasz
dgyuri0123
üzenetére
A hűtés szempontjából valószínűleg jobb lenne a Vibelink felül. Bár attól is függ, hogy használat közben melyik melegszik jobban.
-
python1
veterán
válasz
lapalapa
üzenetére
Nekem is volt triangle celius 202, de szerintem nem egy eltalált konstrukció, jól megépített darabok, de hiányzott belőle úgy minden, nekem az akkor párhuzamosan épített aktív PA sugárzóim mindenben elkalapálták.
Én elengedtem a kábel és az ezoteriát a zenehallgató láncomnál is, inkább megyek a "tudományosabb" oldal irányába.
Lehet nálad közeltérben hozhatott változást, én úgy soha nem hallgattam még zenét. -
VoidXs
Topikgazda
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Nem vagyunk érzéketlenek a mélyek minőségére, sőt. Az igazán durva problémák a magasakkal szoktak lenni, tele vannak diffrakcióval, szakadásokkal, gyakran mm-es fejmozgással is drasztikusan más a hang, mégse érzékeljük. A mélyeknél minden apró hiba miatt szólunk. Az elcsatolásra is azért van szükségünk, mert a mélyek lecsengését rontja, ha nincs.
Ezen a tartományon már teremnek olyan erők, amik képesek megmozgatni a hangszórót, gondolj csak a "mászkáló" subokra. Igazán erős subok le tudják lökni magukat tüskékről. Ez el is dönti, melyik elcsatolásban van több potenciál. Ugyanazon a hangerőn, ugyanazon az energián egy tweeter még csak minimális mérhető nyíróerőt se tud kifejteni egy gumitalpra, olyan kicsi hatása van.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
python1
üzenetére
Én néha még nagy tömegű membránnál és hangszórónál is gondolkodom, hogy ha mondjuk itt tényleg már emberi szemmel látható egy hangszóró membrán kilendülése, ami ellenerőként visszahat az őt befogó dobozra - az pedig annak felfüggesztésére - akkor itt vajon mi történik.
De egyrészt fülünk nagyon érzéketlen a mélytartományok "fidelity"-jére (nem tudom szebben fogalmazni), másrészt én itt laikusként azt ókumlálom ki magamnak épp, hogy ha egyetlen egy megfelelő terhelhetőségű zongorahúron lógna egy durva 21"-os PA mélynyomó a 200 literes ládájában, és kilendülne, mert a mágnese megindítja, és keletkezik egy ellenerő a dobozára a kilendülés pillanatában, még az irdatlan nagy hangszóró ellenére is azt mondom, brutál arányok (tömeg-difik) vannak egymással szemben, úgy, hogy ennél a frekvenciánál még ez is túl gyors a doboznak ahhoz, hogy érdemben kimozduljon erre, egy szem húron lógva. De ha mikroszkopikusan még meg is teszi, akkor sincs gond, ugyanis a membrán az első kilendüléskor a maga előtt lévő légtömeget tolja kifele (majd vissza, és ennek a periodikussága lényegében a frekvencia). Ez a légtömeg akkor is ott van előtte rendelkezésre állva, ha ténylegesen mint valami ellenrugó, kilendülne a doboz is ellentétes irányba. Lehet a megmozgatott légtömeg csökkenne pár ezred grammal, de szvsz ez ilyen frekiken, ilyen agyi-füli észlelés stb. mellett a teljesen fully negligible kategória, és még mindig zongorahúrra felfüggesztett rendszerről beszélek, nem olyanról, ami 3-4 olcsó vagy nemolcsó gumitalpon, szilikon párnán, lufin, akármin - a zongorahúrnál lényegesen stabilabban - áll a padlón.
Szerintem.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
python1
üzenetére
Fontos megjegyezni, hogy az eredeti probléma az, hogy a padló rezonál, ha nincs tőle elcsatolva a hangszóró. Ez meghatározza az érintett frekvenciatartományt is. A hangszóró rosszul felszerelt elemein semmilyen elválasztás nem segít. Ha igaz lenne a felvetés, hogy az elcsatolás agyonverhet bármilyen hangképet, azt jelentené, hogy a hangszóród van pont olyan bengán tervezve, hogy a padló rezonanciája csak kioltja az övét.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Igen, kábé ilyen szinten szokott mozogni egy audiofil beszélgetés, csak hát kiszámolhatod, hogy az impulzusmegmaradás törvénye szerint mennyi energia van egy ilyen rendszerben, és mi történik a hangszóróval, ha ezt 100%-ban is veszi át. Nyilván nem így van, mert akkor nem szólalna meg, de ez a gondolat is megmutatja, hogy mennyire nem tudsz ellenerőt okozni.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
VoidXs
üzenetére
Amikor a mikrodinamikában a ribbon magassugárzó 0.0001g-os fóliája épp kilendül A-ból B-be, a gumitalpak túl lágyak ahhoz, hogy ennek az erőnek ellentartsanak, ergo engedik kilendülni kicsit az egész hangfalat, amiből a végeredmény az lesz, hogy a betáplált feszültség és felvett áram ellenére nem akkorát lendül ki az a kis ribbon szalag, mint amennyit a laborban elképzeltek-előírtak neki, tehát agyonvágtál mindent is a picsbe.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
LuXor Audio
üzenetére
Egy gumitalppal? Milyen mérés alapján? Analóg (LTI) tagnak milyen fizikai vagy rendszerelméleti jelenséggel lehet bármilyen befolyása a dinamikára - ráadásul csak a mikrodinamikára?
-
python1
veterán
válasz
lapalapa
üzenetére
Most képzeld el, hogy én saválló acélból esztergáltattam tüskéket, ami minimum 30X-os anyg árú mint az a tüske, de biztosan a negyedébe került, és 100X szebb is.
Ismerem azokat a tüskéket, de nálam semmit nem hozott a konyhára, de van itthon méregdrága hangsugárzó csatlakozó az sem sajnos, de az arany árú kábeleim sem hoztak többet, mint az egyszerűbbek.
Viszont amióta lejöttem a szerről, az a bizonyos fátyol lehulott a rendszerem elől, igen tanulságos tud lenni ez is.LuXor Audio
A tüskézés mivel jobb, annyi a félrevezető információ? -
vadkörte
addikt
válasz
lapalapa
üzenetére
Ha nem is használ, de legalább jól néz ki. Temu-n egész jó szettek (van sima de még rugós csillapítású is) vannak vállalható áron. Jó nem hájendhifistúdióban vetted, darabját többtíz Mátyásért.
Vettem aranyozott csatlakozójú, kígyóbőrös IC kábeleket is, de pusztán a látványa miatt. Ahogyan a PC asztali rack-et is majd azért veszem meg.
#139203 fererencz89
Leöntöd snakeoil-lal, kensz rá kis eyecandy cukormázat, körítesz köré jól hangzó mítoszt és simán eladod 2-3x-os szorzóval + 1 "0"-val az ár végén. -
fererencz89
őstag
-
BluEyes
őstag
Köszönöm, kb ilyesmi válaszokra számítottam!
fererencz89
Jó teszt. Én is találtam párat, mindegyikben kimutatnak valamit, ami vagy az, vagy valami más, de vagy lehet hallani, vagy nem.
vadkörte
VoidXs
Köszi a tippet! A gyártó mellékelt jó kemény gumi tappancsokat az új dobozkáimhoz, szóval ilyen szódásszifon tömítés most nem lesz.
Amivel esetleg próbálkoznék, az a filc korong. A cinnek leválasztására, meg a dobbőrök csillapítására használják. [link] Stabilan áll rajtuk a hangfal, az ilyen nyeklő-nyakló lágy gumi izéket hangfal alá én inkább nem tenném. -
lapalapa
őstag
válasz
fererencz89
üzenetére
Tüske nincs a tesztben?
Pedig az jó.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
VoidXs
üzenetére
Annyiért már majdnem kettőt is kapsz

Ismerősnek ilyeneket tettünk a hangfalak alá. Kettőt előre, saroktól picit bentebb, de lényegében "sarokra". Hátra is kettőt, de középre, egymás mögé.
Így a teherbírás megmaradt, mert végeredményben 4 tappancson van a súly, viszont 3-lábú elven áll, ergo SOHA nem billeg a cumó, olyan, mint a háromlábú szék.
-
vadkörte
addikt
válasz
BluEyes
üzenetére
Hi-Fi b***i ismerősöm hónapokig küzdött a hangfalak zizegésével. Tett alájuk ilyen izolációs pogácsákat. Még mindig zizegtek, és a hangzási is laposabb lett. Tologatta a hangfalakat, a zizegés is és a laposság is maradt.
Kiderült, hogy a hangfal felújító a peremezéskor véletlenül belecseppentett egy csepp forrasztóónt az egyik mély porvédője alá. Az zizegett. P***n rúgta a felújítót, kiszedette vele a cint, a zizegés eltűnt de a laposság maradt. Leburkolta akusztikai panelekkel a mögöttes részt, nem lett jobb. Kivette a tappancsokat, eltűnt a laposság... -
BluEyes
őstag
Mit gondoltok a hangfalak akusztikai leválasztására kínált tappancsokról? ISOACOUSTIC meg VIABLUE is kapható ezekből itthon, persze jó drágán.
Van ezeknek valós gyakorlati haszna? Vagy inkább a fiókba valók, a shakti-kő meg a kígyóolaj mellé? -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
dgyuri0123
üzenetére
Igen, nagyon drága volt, apám is spórolt rá sokat. Nekem viszont utána minden zsebpénzem arra ment, hogy Sony UX-S-ekkel tömjem ki magam, a TDK D60/D90-esek után (meg a Sony EF, brrr). Az UX-S zsír volt ezzel a deck-el, akkortájt jöttek az első mainstream tüctücök be, nem torzított a béjjjzz
Cimbi jelzett, hogy van UX-PRO is, kipróbáltam kettőt, végül az állományom vagy 10%-a lett PRO, a maradék S, elvétve 1-1 Metal XR, de kövi karácsonykor meghozta apám az SL-PG100-ast (brr) és onnantól CD kellett. 
A CD játszóiknak a hangja szörnyű amúgy, funkcionalitásban teljesen megfelelt a 100-as. Rengetegszer használtam a peak search-öt, és mikor megtalálta, igazítottam hozzá a 3-fejes deck-en a kivezérlést, bias-t, aztán mikor beállt mindkettő a számomra legjobb szintre, kazi visszateker, CD indít nulláról és otthagy. Klassz volt

Ha meg nem folytak egybe a track-ek, tudtam, mennyi fér a kazira, úgy mazsoláztam össze a CD játszó programozójával a track-eket, hogy felférjenek - tökmindegy milyen sorrendben - a kazi mindkét oldalára csonkítás nélkül. (Hiába volt 90 perces egy szalag, hosszú számokat - alacsony granularitás ugye - nehéz volt csonkulásmentesen rápakolni 1 oldalra. Volt olyan, hogy az utolsó legvége egy számnak úgy maradt le, hogy a deck-en már saccra csak 1 fordulat kellett volna hozzá a kicsi orsón szemre, én meg tudtam, hogy az elején ráhagytam vagy 3-4 fordulatot a kicsin. Sóhaj, kazi visszateker, újra az egész beprogramozott mindenség, de most azonnal kezdtünk a bevezető áttetsző szalag után.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
dgyuri0123
üzenetére
Igen, a végén említett deck is gyönyörűen szól mai napig, hihetetlen. Még újragumizva sem volt soha. Eszméletlen. Előtte minden magnónál nonstop fejállítás, szarakodás, Technics deck megjött, 3 fej, odavissza játszás, anno korszerű zajszűrés (Dolby B, C), MPX filter rádióhoz, Metál szalag támogatás, manuális állítható előmágnesezés, brutál kivezéslési szint támogatás, felvétel közbeni egyből monitoring (3 fej miatt), pfűhh, nagyon űrkorszak volt.

-
válasz
fererencz89
üzenetére
Én se. Anno 10+ éve amikor kijött ez OST, akkor megnéztem, mert hogy Noisia. Ez az egy szám volt érdekes rajta, anno meghallgattam párszor, azóta nem. Most meg nézem, hogy pont ez a legnépszerűbb.

-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
Dißnäëß
üzenetére
+1 a Technicsre. Vagy - 1 nem is tudom?
... de borzalom "szinte mind" amiket hallottam. Volt CD játszóm és lemezjátszóm is tőlük. Irgalmatlanul xar volt mindkettő. Pont úgy, ahogy írod. Viszont a deckek királyok...voltak, amit nem is értek, mert a többi elektronikájuk + a hangfalaik szinte egytől egyik ócskák voltak. 
Ha mán' a Wiim szóba került.... vettem ugye ezt a kalibrált mikrofont, amivel újabb méréseket eszközöltem. Az lett a vége, hogy a hangzás "még jobb" lett, mint telefonos, belső mikrofonos kalibrációval (ami elvileg természetes is), de most kevesebb a különbség a roomfit nélküli "alap hangzással", mint korábban. Mit akarok kinyögni? Hogy úgy jobb most a tonalitás "meg minden", hogy közben közelebb kerültem a korrekció nélküli hangzáshoz. Persze ha kikapcsolom a korrekciót, előjönnek a hiányosságok... de nem vészesen rosszabb. Lényeg, hogy kell a "normális" mikrofon, mert anélkül a Wiim nem tudja kibontakoztatni a képeségeit. Így viszont imádom a hangját...
-
vadkörte
addikt
válasz
lezso6
üzenetére
Ez az izé az elefántlábú hangyászló?
#139183 HELLAFLUSH
Egy ostoba tudatlan looser vagyok és nem hifista. A zenét hallgatni szeretem és erre alkalmas lehet a vásári 2,5 pálcikás műanyag doboz is.
Pl. 2x 2"-es kínai hangszóróból, egy laptopból bontott 18650-es cellából, BMS/charger és DC-DC konverterből, egy erősítő(cské)t is tartalmazó lejátszó panelből meg némi kapcsos képkeret hátlapból barkácsoltam melóba egy BT "hangszórót". Vacak, de arra pont elég, hogy amikor iratokat rendezek, vagy digitalizálok, zörögjön mellettem.
Az ünnepek alatt az eddigi RPi2 médiaplayer-em általvedeledett streamer-ré. Egyelőre helyi forrással egy barkácsolt RCA2RCA kábellel csatlakozva a rendszerbe.
Ezen a felálláson - Aiyima A07+ (Aiyima T7 egy várhatóan hamarosan megérkező SMSL DAC (egyelőre a Pi-n lévő PiFi DAC+ v2.0 a forrás) & a Magnat monitorok - egy jól fésült Hi-Fi-sta (ne adj Isten Hi-Fi sznob) csak gúnyosan nevet.
Nekem minden hibájával és csökevényével együtt is megadja azt az élvezeti faktort, ami egy fárasztó nap végén elég arra, hogy kissé leengedjek.
Van aki boldog egy Orion/Videoton/Radioteknika rendszerrel, van akinek a sok tíz milliós is kevés.
#139185 fererencz89
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
HELLAFLUSH
üzenetére
Minden Technics, amire "MASH" van írva, vagy "Class AA", az új top liga árából pedig behúz az ember egy Wiim-et. Oké, optikára a Wiim-nek esélye sincs.. (nekem spec nem tetszenek, csak jók, de design meh).
Laposan szólnak, egy sötét lyukból, se power, se "csillogó" magasak, se megfogott mélyek, csak úgy elvan valami és kész. Néztem külön erősítőt is rendes DAC-al, külön CD játszót is rendes erősítővel, többfélét mindkettőből, áhh, menthetetlenek és amikor összerakod őket toronnyá, pfff. Néha csodálkozok apámon, mi az istent ragaszkodik hozzájuk, az egyetlen értékelhető darab a toronyból az RS-BX626.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Fercsa
üzenetére
Az, tényleg Bed volt a hely neve
Nice!Sven teljesen rottyon volt, mondjuk ha jol emlekszem valahol legkesobb 2 korul kezdett jatszani es hajnali 5tol kb negyed 8ig kb atment tuleloturaba a nezokkel, hogy ki birja tovabb. Olyat se lattam nagyon, hogy kb harmadon volt a hely hajnali 7kor zaraskor. Ugy, hogy Heil elott mar tele volt a hely.
Eszmeletlen este volt.
A kanapeagyakat imadtam. Meg az audio setup ott tenyleg elsorendu volt, konkretan a hangfal elott ereztem ahogy mozog a folyadek a hasamban, aztan kb 8 ora utan kimentem, es hallottam a madarakat, meg ahogy kopog a cipom az aszfalton.
-
fererencz89
őstag
válasz
fererencz89
üzenetére
Kapcsolódóan:
Flat-Measuring Speakers Actually Sound Worse, Says Designer Behind $500,000 Speaker Systems
Børresen X3 Floorstanding Speaker Review
Vagy kedvencem még pl a nagy hídimádat. Valóságos kultusza van, az említett megmondók is ajánlják, közben meg a ranglétrájukon a felfelé lépés az annyit tesz, hogy hangfal szintű torzítást tud: [link]
-
fererencz89
őstag
válasz
HELLAFLUSH
üzenetére
Az összeset, amit a nagytiszteletű-kereskedő-megmondóemberek ajánlanak.
Mert ezek értelmetlenül drágák, többnyire nem is hangzáshűek. -
HELLAFLUSH
őstag
Két hangfal sétál a sivatagban...az egyik megszólal, a másik Videoton.
Egyébként ki melyik gyártót kerüli a legjobban ha hifiről van szó, és miért?
-
válasz
VoidXs
üzenetére
Nincs default, zene van.
Egy kis estike tuctuc... ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
VoidXs
Topikgazda
-
Fercsa
senior tag
-
válasz
Dißnäëß
üzenetére
De ezek milyen zenék? Mert elektronikusnál ugye alap ez az alacsony DR mérőszám. Szóval bejöhet az a statisztikai torzítás, hogy nem loudness war van, csupán sokan hallgatnak elektronikus zenét, amit ez a DR csodaprogram nem tud helyesen mérni.

szerk.: látom van ott a lista, belehallgattam az első 10 számba, s kb mind elektronikus. Hát, akkor erről ennyit...

Szerintem nagyon nem jó ez a dogmás hozzáállás a dinamikához, hogy csak a magas DR jó, meg ne legyen sehol kompresszió, mert ez már a ló túlsó oldala. A valóságban csupán az a lényeg, hogy akusztikus zenét ne nyomják össze, ne vágják le a peakeket, ne legyen loudness war, stb. Mert ezzel csak megerőszakolják, szétcseszik és elpusztítják a zenét. Ebben azért csak egyetért mindenki.

Elektronikusnál pedig ha nem tetszik a kompresszió, akkor az nem azt jelenti, hogy tönkretették, hanem hogy egyszerűen csak nem tetszik. Én se szeretem, sőt én szinte minden tuctucot utálok, de a pumpálósakat különösen.

-
válasz
Dißnäëß
üzenetére
De ez a videó nem zene, hanem demonstrációja az alapok alapjának, ami miatt nagyon erős sidechaint lehet hallani. De ugye gyakorlatilag minden mai elektronikus zenében van sidechain valamilyen formában. Nem szeretni kell, hanem megérteni. Én nagyon úgy érzem hogy még mindig ott tartunk, hogy a kompresszió mindig rósz, mert vannak szakmailag rossz példák vagy egyszerűen csak nem tetszik.

-
Fercsa
senior tag
-
válasz
VoidXs
üzenetére
A linkelt sidechain példa művészi intenció, nem technikai hiányosság. S még egy viszonylag enyhe példa, máshol sokkal extrémebb szokott lenni. Ez nem azért van ott, hogy hangosabb legyen, hanem szándékosan ilyen lüktetős akar lenni. Persze attól még én is utálom. Hasonló pl a rommátolt autotune, ami egy időben nagy divat volt. De a legbanálisabb példa erre az elektromos gitárt, ami szándékosan torzít, csak azt már megszoktuk. De pontosan ilyen funkciója van a kompressziónak az elektronikus zenében.
-
python1
veterán
válasz
LuXor Audio
üzenetére
Köszi a választ!
Pont így vagyok ezzel èn is unom már, hogy mindig 5x szorzóval kell számolnom, emiatt csökkentett költsègvetès jut a minősègre. -
avl
senior tag
válasz
fererencz89
üzenetére
az utolso kerdes lenyege az lenne, mint a korabbie, de most kibontom:
- alapeset, mindenre teljes spektrum megy
- frontokra felülateresztett megy
- PEQvajon a PEQ elönye mekkora az elötte levökhöz kepest ? (persze tudom: esetfüggö erösen)
-
LuXor Audio
kezdő
válasz
python1
üzenetére
Nem hiányzik otthon a sok csatorna (és a sok hangsugárzó, kábel), pont elég volt nekem 25 évig hallgatni őket a stúdiókban. Amúgy sem igazán nézek olyan filmeket, ahol komoly szerepe lenne a térhatásnak. A LuXor x4 mellé szubsugárzóra sincs szükség, önmagában is lesöpri a port a polcokról.
-
fererencz89
őstag
Rosszul fogalmaztam, mert nyilván nem csak amiatt vettem, hogy kezeli a sub-ot. Nem tervezem eladni.

A legjobbat valóban úgy tudod kihozni a WiiM Amp-ból, ha használod a sub kimenetet, és vágod rendesen a frontokat/sub-ot. Ezzel a fronttal viszont az alap állapot is van annyira jó, hogy praktikus / kényelmi okokból kivettem most a mélynyomót. Meg ugye a front most meglepő módon jobb a basszus tartományban, mint a sub maga. Ez nem általános eset.

Meg így egyenletesebb is a basszus a szoba egészére nézve. A sub-ot hiába korrekcióztam ki egy körülbelüli helyre, a szoba többi részén nagyon feldúsult a basszus. Most bárhová lehemperedhetek, nem bántó.Igen, volt egy 10+ éves HM erősítőm, de a WiiM jobban bejött. Itt a praktikumon felül a parametrikus EQ-nak is nagy szerepe van. Talán a maiak már jobbak e téren, de nem WiiM árban.
Az utolsó kérdést nehéz kihámozni. A Douk végja a basszust, de nem olyan jó megoldás, mint amit a WiiM nyújt. Az állványos hangfalaimmal nekem az volt a csúcs, hogy vágtam a basszust is, sokat tisztult a hangkép. A Nubert esetén kisebb a jelentősége.
-
python1
veterán
válasz
LuXor Audio
üzenetére
Ha jól rèmlik, sztereóban mzizol, ezzel kapcsolatban kèrdeznèm, hogy elgondolkodtam azon, hogy sztereóra váltanèk a TV mellè, mert egyre többet hallgatok zenèt, így viszont sokkal jobb minősègben tudnám ezt megtenni 2 - sugárzóval. Nálad nem okoz így hiányt sztereóban filmet nèzni?
-
avl
senior tag
válasz
fererencz89
üzenetére
es akkor eladod
? persze viccböl kerdezem ....de hátha :-)a vághatoságot tudja a Doak A5 is
ahogy emlekszem neked volt elötte is talan hm erösitöd, amivel vagni lehetett
...bár itt is 2 elem lehet: 1) a "frontok" felé felülátengedett, 2) sub felé csak alulátengedett
vajh melyiknek van nagyobb lehetösege ?
illetve a #138618 -beli kerdesre erdekel a tapasztalatod, velemenyed, elmenyed ? emiatt "megéri" a wiim (pl. Douk A5, vagy egyeb frontok fele felülateresztettet küldöhöz kepest)
-
LuXor Audio
kezdő
válasz
lezso6
üzenetére
Közelítünk a logika felfejtéséhez. A kiadók a legnagyobb profitra törekszenek, tehát maximális bevételt akarnak minimális költség mellett. Eszük ágában sincs elrontani a kiadványokat, mivel azzal magukat lőnék lábon. Logikusan igazodnak a felhasználói szokásokhoz, ami ha nem is mobiltelefon hangszórókat jelent, de nem is 10-20 milliós HiFi-t. A többség zajos környezetben, autóban, irodában, füldugóval, társasházakban fogyasztja a tartalmakat, ott pedig a nagy dinamika nem előnyös. Tegnap éjjel én is lövöldözős filmet néztem otthon és ezzel bizonyára rontottam a jószomszédi viszonyaimon.
Ésszerű lépés lenne nem a kiadványt egyenméretű kaptafára faragni, hanem a felhasználó körülményeihez illesztve beállítani néhány megszólalási paramétert, ahogy VoidXs is firtatja. Csak hát itt jön a hifisták makacs ellenkezése minden újítással szemben. Míg a házimozinál standard funkció a dinamika szűkítése éjjeli üzemmódban, a HiFi-ben sokan már a DSP említésétől is vicsorogni kezdenek. Pedig néhány egyszerű korrekcióval rengeteg ember életét könnyíteni lehetne, de úgy tűnik, az emberiség még nem ért meg erre.
-
Beretvás
veterán
válasz
fererencz89
üzenetére
Ugye nálam ott az aktív sub, és ha nem vágom le a frontokrol az alját gondolom még úgy is elbírja? Nagyon ficerál a bogár már ki kellene elégíteni.
-
denesdr
addikt
válasz
Beretvás
üzenetére
1. Ha arra gondolsz, hogy gondot okoznának-e neki a 150 W terhelheőségű hangfalaid, akkor erre a válasz az, hogy ezzel semmi probléma nincs, meghajtaná őket az erősítő.
2. Ha viszont azt szeretnéd, hogy a Wiim Amp leadjon 2 x 150 Wattot a hangfalak felé, az már problémásabb. Egyrészt azért, mert digitális forrást felételezve a Wiim Amp hangerejét maximura tekerve, 8 Ohmra 60, 4 Ohmra pedig 120 W jön belőle. Ez (a gain struktúra) szándékosan ilyen, hogy még véletlenül se lehesen clippelésbe vinni az erősítőt. Analóg bemeneten elvileg lehetséges lenne túlvezérlésbe hajtani, de valószínűleg már az erősítő DAC része is clippelne, mivel az analóg forrást először bedigitalizálja a Wiim Amp. Szóval 2 x 150 W normál esetben nem tud kijönni az erősítőből.
Szerk.: látom közben megírtad, így az 1. pont az érvényes.
-
fererencz89
őstag
válasz
denesdr
üzenetére
Szerintem az adatlap miatt:
Specifications S 608
System 3 Way Bass reflex
Woofer (in / mm) 254 /10
Midrange 3 x 127 / 5
Tweeter 1 / 25
Power long/shortterm (W) 150 / 240
Frequency Range (Hz) 37 - 20,000
Sensitivity (dB/2.8V/1m) 90
Impedance (Ohm) 6
Nem kell 150W, szerintem az a 80-100W is bőven elég, amit a WiiM tud.
Én is attól tartottam, hogy kevés lesz a Nubert-hez, de ahogy itt írtátok, nem így lett.
Tegnap elindítottam ezt a Bromberg nótát, hát, nem bicsaklott meg a WiiM, és már a testemmel is éreztem néha. A 100-ból 50-60-as hangerő az már nálam buli szint. -
avl
senior tag
válasz
VoidXs
üzenetére
szerintem is a rögzített anyag dinamikája az egyik kérdés, kompromisszum, kihívás
“De ez megintcsak egy tipikus esete annak, hogy kliensoldalon meg lehetne oldani. Legyen egy nem kompresszált hang, és tömörítse egy helyi beállítás szerint,”
műszakilag megoldható lenne, de 1) erőforrásigény, drágítja az uj evvel bíró cuccot. 2) sok korábbi berendezés van a felhasználóknák, amik nem tudják ezt és nekik is próbálnak megfelelni (otthoni halk zajú háttérrel bíró figyelemmel oda ülő (na nem minden műfaj, előadó közönsége egyformán Vs. zajos[abb] háttérben “hallgató” …en autoban nem hallgatok zenet, …hanem az autot)
-
Beretvás
veterán
Üdv urak.
Adott egy pár jamo s608 front. Meg egy jbl p250 sub. 36nm-re. Most egy régi 2x90wattos denon hajtja, de régóta agyalok a wiim amp-on pár funkcioja nagyon kényelmes lenne.
Ami miatt kérdezek az az ,hogy elbírná e vajon? A sub frekit nem szeretném levágni a 2 jamo-ról mert kell a szoba kialakítása miatt. Viszont 2x 150 wattot elbírna értelmes körülmények között ez a kis játékszer? 60- 120 wattot ígér a gyártó ugye.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
lezso6
üzenetére
Igen, mert messze az elektronikus zenét hallgatják a legnagyobb krumplikon. Azt nem érdemes feszegetni, hogy ez miért van így, de tény, hogy a 90-es években is az olcsó earbud zenéje volt.
Van pár előadó, akinek az teszi tönkre az amúgy szép munkáját, hogy fixen valami legalja fülesre kever, meg se hallgatja máson. Ilyen például Michael Todd (enV), akinek egyértelműen hallhatóan az AirPods-ra készültek a régi zenéi, csak azon az EQ-n hallani olyan hangszereket, amiket máson nem. Cserébe minden máson borzasztó.
És meg is találtam tőle, amin már 18 évesen, amikor kb semmit nem értettem a keveréshez, de elborzadtam, hogy miért kell ebbe ilyen mértékű sidechain? Szerintem vagy 5 évvel később tudtam meg, hogy így hívják az effektet, aminek a problémáját ezzel a számmal demóztam. Ha megvan a játék, akkor valamennyi érthető, de azért te jó ég, lüktet a melody.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
lezso6
üzenetére
A DnB az AI-om akhillesze. Egyszerűen nem lehet utólag megjavítani. Valami annyira el van bennük barmolva, hogy nem találja meg a kompresszált tagokat. Persze, a dinamikát vissza tudom hozni, de a duckingot nem tudom elnyomni. Na amikor a Pendulum ráteszi a war horn-ra (pl. Witchcraft), az különösen fúj.
-
válasz
VoidXs
üzenetére
Hát mindig az a trigger, aminek a tranziensét meg akarod őrizni. A ducking az stílusbéli sajátosság az elektronikus zenében. De lehetséges kvázi anélkül transzaprens módon is csinálni, sebészi pontossággal. Én utóbbit szeretem jobban, pl neuro dárenbésznél jellemzően ilyen, vagy legalábbis általában próbál közelíteni.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
lezso6
üzenetére
Amit írsz, az csak abban az esetben igaz, ha a kick drum a trigger, de nem mindig az. Szokás vokálra és gitárra is tenni. Számon belül is szokott változni, lásd Cobrastyle. Ha a kick az, akkor ducking lesz (idegesítő hallgatni), ha nem a kick az, akkor aránytalan kickek lesznek (idegesítő érezni).
-
válasz
VoidXs
üzenetére
Jó subbal még érezni is sidechain-nél, hogy nem mindegyik kick üt ugyanakkorát.
Valami félreértés van itt. Hiszen a sidechain pont arra való, hogy minden kick pontosan ugyanakkorát üssön. Ha nincs sidechain, akkor eleve pl nem fog tudni ütni sem a kick, összeakad a subbal és mocsaras lesz, random szintén.
De ez megintcsak egy tipikus esete annak, hogy kliensoldalon meg lehetne oldani.
Hát igen, csak valamiért tojnak rá. Gondolom sosem térülne meg foglalkozni vele, sőt, lehet kontraproduktív is, hisz az R=1 júzer csak annyit vesz észre, hogy halkabb, ami pszichoakusztikailag gyengébb minőségnek tűnik.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
lezso6
üzenetére
Igen, tisztában vagyok vele, hogy ott van. Nagyon hallani, és nagyon idegesítő. Főleg azok a tranziens ütközések, amiket leírsz. Élőzenében is ütköznek. Jó subbal még érezni is sidechain-nél, hogy nem mindegyik kick üt ugyanakkorát. Ez az inkonzisztencia csak ront az élményen. Ha rosszul szól, akkor valószínűleg nincs hozzá headroomod, de akkor meg lehet rá tenni soft limitert.
#139134 LuXor Audio: Azért célja, mert ahogy a filmes streaming szolgáltatóknak, a célközönségük túlnyomó többsége a mobiltelefonja hangszóróját vagy a legolcsóbb JBL-t használja, esetleg munkába menet közben háttérzeneként hallgatja. Ezeken csak a kompresszor szól bárhogy. Én DR 15 alatt nem igazán szoktam keverni, azokat max hangerőn lejátszva ezeken a játékokon gyakorlatilag semmi hangerőd nincs. Ez megoldható lett volna egy kliensoldali gainnel (ha már kompresszor limiter van), de nem, azoknak is el kellett rontani az élményét, akik hifin élveznék a zenét. Ugyanez a helyzet streamelt filmeknél is, a házimozik bánták, hogy a mobil lett az elsődleges, másodlagos, és harmadlagos cél is.
#139135 lezso6: De ez megintcsak egy tipikus esete annak, hogy kliensoldalon meg lehetne oldani. Legyen egy nem kompresszált hang, és tömörítse egy helyi beállítás szerint, nyugodtan lehet default on, akárcsak a loudness dolgok a többség igénye miatt. Ez a modern, egyetemi UX tárgyakon is jó okkal oktatott gyakorlat. A Dolby nem tiltja a lokális transzkódolást, sőt, libraryt is ad rá.
-
válasz
LuXor Audio
üzenetére
Szubjektív, hogy elrontja-e.
Pl filmnél a magamfajta whitefülű hüjének egy jó házimozin nem valami jó élmény egy túlkompresszált hangú film, ahol nincs dinamika a halk és hangos részek között. Míg az átlag filmnézőt meg lehet épp zavarni fogja a nagy dinamika átfogás, mert állandóan a távhoz kell nyúlnia állítani a hangerőn, mert egyszer üvölt, máskor meg alig hallani hogy mit beszélnek. És hát pont nem a hozzám hasonló emberek vannak többségben, így nem meglepő ha hardcodolják a dinamikakompressziót.
Tehát végülis kvázi "jobb" lesz, hisz csupán a többség igényét kiszolgálják ki.
-
LuXor Audio
kezdő
válasz
VoidXs
üzenetére
Tehát a "forgalmazó" (nevezzük inkább kiadónak, mert a forgalmazó a kereskedő, aki nem nyúlhat az anyaghoz) szándékosan elrontja a portékáját? Ez miért lenne célja? Hogy kevesebbet adjon el?
A sidechain helye teljesen stabil és indokolt bizonyos feladatoknál. Nem célszerű belőle mumust kreálni, ahogy a hifisták teszik pl. a dinamika kompresszorral. Párszor gyártottunk szándékosan nagy, 60 dB feletti dinamika átfogású zenei felvételeket, amiket aztán a többség képtelen volt végighallgatni és a legtöbb otthoni cuccot is csúnyán megfektették.
Nem biztos, hogy újra fel kell találni az iparágat, amit lassan egy évszázada csiszolgatunk.
-
válasz
VoidXs
üzenetére
Kb minden elektronikus zenében ott van, általában jól használva, nem pumpál. És nem feltétlenül csak a lábdobon van sidechain. Anélkül egyszerűen bénán szólna, elmosódnának a tranziensek, pl a szubbasszus ne szóljon, amikor a kick vagy snare tranziense. A sidechain segít ezeket szeparálni, kiemelni.
Én az extrém pumpálás arra gondolok, hogy sok újabb tuctuc szándékosan pumpál, ami stílusbéli sajátosság. Igencsak gyakori az is, hogy akkor is ott van a kick sidechain, amikor a kick nem is szól.

-
VoidXs
Topikgazda
válasz
fererencz89
üzenetére
Az már művészeti faktor, nem objektív jó/rossz dolog. Én személy szerint imádom az ilyet, de a többségről tudom, hogy nem. Félve mutatom meg, hogy milyen saját spatializer DSP-vel zenélek fülesen.

...és ezt még akkor raktam össze szövegesen, amikor nem volt Cavern Filter Studio.
-
fererencz89
őstag
Elég sokszor tapasztaltam már olyat, hogy előadók zenéi szinte köszönő viszonyban sincsenek egymáshoz képest, nem csak hangzásban, de hangszerelésben, akár stílusban sem, attól függően, hogy hivatalos "stúdió" megjelenésről, vagy élő előadásról (vagy annak felvétele) van e szó. De eszembe jutott még hirtelen, hogy néhány Thievery Corporation muzsika mesterséges terétől szinte széthullik az agyam, főleg fejessel. Nem tudom, ez hiba-e, ha igen hol? Vagy szimplán ez volt a szándék.

-
válasz
VoidXs
üzenetére
viszont a sidechain főbenjáró bűn a keverésben
Attól függ. Ahogy sok mindent, ezt is ésszel kell tudni használni. A jó sidechain olyan mint a jó CGI: nem veszed észre. Meg hát bizonyos elektronikus stílusoknak kifejezetten lételeme az extrém pumpálás. Amit én személy szerint rühellek, de az ízlés szakmai szempontból irreleváns.

-
VoidXs
Topikgazda
válasz
LuXor Audio
üzenetére
Szakmai hifi topikban vagyunk, pusztán annyit akarunk, hogy az előadáshoz hű legyen, amit hallgatunk. Az nem hű semmihez, hogy ha üt a dob, akkor behalkul az énektől kezdve a zajig (!) minden. A kompresszor egy-egy hangszeren elmegy, lehet vele kreatív dolgokat, az ízlés kérdése, viszont a sidechain főbenjáró bűn a keverésben. Elvből még csak le se töltöttem hozzá effektet soha. Ezt az undorító, szakmaiatlan gyakorlatot ellenezzük, amiknek pusztán a mobile-first (car-first?) keverés az oka, nem a kreativitással van a problémánk.
Annyira komoly probléma lett manapság (illetve 10 éve), hogy külön AI-alapú megoldást kellett terveznem hozzá, hogy az elveszett dinamikát visszahozzam a zenéimbe. Ott van például a Dzsungel könyve nyitánya, ami élőben bitang jól szól, tehát létezik a jó keverés, mégis csak egy kompresszált, hallgathatatlan hulladékot publikáltak. Ha elmész színházba, ugyanúgy szól, mint Cavern XD mellett. Ez arra enged következtetni, hogy akár a mozinál, itt is a forgalmazó rontja el valójában szánt szándékkal az anyagait.
-
válasz
LuXor Audio
üzenetére
Élő koncerthez szokás hasonlítani, ott valahogy jó. A stúdiófelvétel az csak egy kivonatolt valami, otthoni felhasználásra. Ha már festményes hasonlat, akkor a koncert az igazi festmény, míg a stúdiófelvétel csak megpróbálja másolni, több-kevesebb sikerrel, mert ugye mindenféle cuccon jól kell tudnia szólni. Ezért a művészi szándék alárendelődik a hallgatói igényeknek (illetve azok hiányának).
Ezért kell elektronikus zenét hallgatni: ott nincs élő előadás, csak play gomb.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
LuXor Audio
kezdő
Mikor egy kiadvány hangzásáról, a hangkeverésről alkottok véleményt, mihez képest tartjátok azt JÓnak, vagy ROSSZnak? Biztosak vagytok benne, hogy ha rátok lenne bízva minden beállítás, mindannyian ugyanazt a hangzást kevernétek ki? Ha esetleg nem, akkor kinek lenne igaza? Előfordulhat, hogy az alkotóknak is lehetnek egyedi elképzeléseik és nem akarnak mindenáron megfelelni nem is létező előírásoknak, szabványoknak? Előírhatjuk a festőnek, mennyi piros festéket kenjen a vászonra?
Sok éven át gyűjtöttem a visszajelzéseket általam (is) elkövetett felvételekről, hangosításokról, de aztán elengedtem, mert szinte semmi konszenzus nem volt a kijelentések között. Amit valaki tökéletesnek titulált, azt más simán leszólta és fordítva. Maradt az, hogy ha a megrendelő, a muzsikus, a karmester elfogadta, akkor az úgy jó és kész.
-
-
Dißnäëß
nagyúr
-
válasz
proci985
üzenetére
Az egybefolyás alatt azt értem, hogy a hangoknak nem igazán van eleje és vége, amit megesz a kompresszió. Nem a művészi intencióról van szó.
Master of Puppetsre visszatérve: szerintem nem kizárt, hogy blútusz hankfaalakra készült a mastere, mert a lényeget hallod, ami a gitár, énekhang, meg a dob fontos részei.
Szóval lehet az ilyen-olyan fis-fos hangkeltőkre és a botfülő rajongókra optimalizálták. ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
proci985
MODERÁTOR
Nekem ilyen szempontból legsúlyosabb a Hyperspace 20 (?) volt 2005ben. 8 óra akkora hangerővel, hogy a basszus a gyomromban a folyadékot mozgatta az akkor legújabb stereo arrayn a tánctéren, ami közép-európa legjobbja volt. Kimentem reggel fél8kor, hallottam a saját lépéseim, ahogy lélegzem, a madarakat. Csodálatos volt.
Mondjuk nem a Budha Bar saját hangrendszerét használták, és evidens volt, hogy a hangmérnökök itt csodát tettek.
lezso: spit out the bone oké, hogy egybefolyik, de ez élőben is általában így van. viszont reálisan folyik egybe.
-
válasz
proci985
üzenetére
A Master of Puppetsnél a gitár hangjávan vannak komoly gondok, mert túl hangos és az AGYADBAN szól, túltolt mélyközéppel, s agyonveri az egészet, pl a basszusgitárból alig hallani valamit. Amúgy dinamikusabb lenne, mint a Spit out the bone, ami habár karakterre és hangszerek keverésére kiegyenlített, de a dinamika elég gyenge, ezért egybefolyik az egész.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
VoidXs
üzenetére
Ja, baráti körben egy időben verseny volt, hogy ki tud rosszabbul masterelt albumot szerezni. (Kora 2000es techno/EBM/EDM/gabber rajongók voltunk akik mindenevővé váltak, miután kb senki nem szerette azt amit mi és megkaptuk a szent őrült státuszt: Eszméletlen zenei tudás, de kb senki nem tudta, hogy a saját preferenciánkon belül miről beszélünk.) A versenyt én nyertem a CPG 1980-84 albumával, ami után értelmetlenné tettük a versenyt (és ott még az Ulver féle Nattens Madrigan fel sem merült). Úgy, hogy akkoriban én még kazettára mastereltem a mixeimet egy AIWA decken. Ott lepődtem meg, amikor egy ponton a mix mellett a (tényleg szörnyű) designt is másolták a kazetta mellé. Mondom úgy, hogy a kazetta egész biztosan jó volt, meglepően tudtam mit csinálok azon az elérhető szinten
. Pontosabban kitöltöttünk egy nekünk látható űrt, és megvolt a technikai tudásunk rá.Green Day kb úgy szól mint élőben.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
VoidXs
üzenetére
Ha korai Metallica, én még nem találtam olyan remastert, ami jó lenne.
Hallgass bele a Master of Puppetsbe spotifyon. KB /\/\ szintű a master, agyonsimítva.
Vagy ott a Ride The Lightning, ami lapos. Nem a kompresszió a baj, hanem minden más.
Halgass rá a Spit out the bonera ( [link] ), mennyivel pontosabb. És az elvileg egy loudness war albumról jön, de legalább a dob pontos. És úgy hangzik, ahogy a Bay Trash metalnak élőben egy pontos setupon kéne.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
proci985
üzenetére
Pedig nem olyan rosszak.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
turho
üzenetére
Anno valahol a kora 2000es években ráfüggtem a flacra, egy SoundBlaster X-Fi Fatal1ty (=platinum) + AKG 530 ltd setuppal. Meg mellette egy végfokként használt Onkyo HTR340re (PC daccal), persze korrekciózva ahogy akkor tudtam.
Meg a japán belpiacos, aranyozott audiofil lemezekre.
A konklúzió kb az volt, hogy a korai (pre 90s) Metallica albumokat semmi nem menti meg ahhoz képest, ahogy élőben kéne szólniuk. Metallicat persze élőben azóta sem láttam, de pl Nine Inch Nailst, Toolt és Dream Theatert, Rammsteint igen, ebőbbi kettőt többször is.
techno kora 2000es években is így szólt [link] (speedy j - krekc / umek mix). ez a hangzás persze lehet kívánatos, utoljára pl Dorktól az A38on pár éve hallottam, hogy hasonlóan erre a szintre szénné effektezett számokat. Mondom ezt, hogy itthon magamnak funolni egy dupla controlleres setup van (Pioneer DDJ-SB3+Reloop Mixtour 2x2re konfolva).
-
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
turho
üzenetére
most is van egy etalon hangzásminőség, amit várok
Persze.Tetejében nekem a fülem érzékeny. Onnan tudom, hogy rosszul van beállítva a setup, hogy noisefloort kap utána a fülem órákig (szó szerint fehér zajjal). Legutóbb Gost 5 másodperc alatt győzött meg, hogy eljött a füldugó ideje.
-
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
turho
üzenetére
Itt kb 16.5 a maxom, de ez 15 éve az első hifis setupomnál biztosan jóval feljebb volt.
Ez van.
Nekem az umik-1 volt az utolsó pont, jelenlegi setuppal már elégedett vagyok. Néha bent a bogár a fülemben, hogy 7.4.4. is lehetne 5.4.4. helyett, de a nagyszobámban 5.2 és 7.2 között nagyon határhelyzetben volt csak különbség.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
LuXor Audio
üzenetére
Igen, a forgalmazó még egy ADM mastert kap (vagy PCM-et, bár egyetlen esetben hallottam olyat is, hogy egy magyar filmnél addig csesztették a kiadót, amíg nem ők adhatták a DTS-HD-t), kérdés, azzal mi lesz. Netflixnél evidens, kompresszor az egekben, saját encode mobile first pressttel. Magyarok szintén szeretik a flaget bent hagyni, ami a Dolby részéről default on. Nem tudom, ki szerint volt ez jó.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- SSD kibeszélő
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung kuponkunyeráló
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Hardcore café
- Milyen videókártyát?
- Ingatlanos topic!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z390 i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6500 XT 8GB Bitfenix Neos acél DeepCool 450W
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3760
- Újszerű Dell Latitude 7400 14" FHD IPS, i5 8365U, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- BESZÁMÍTÁS! MSI B650 R7 7800X3D 32GB DDR5 2TB SSD RTX 5070Ti 16GB Asus ROG Strix Helios GX601 750W
- Samsung Galaxy A04s / 4/64GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Így szerintem elég egyértelmű, hogy a DIY megoldás lenne optimális, főleg ha van már erősítő meg minden, csak passzív hangfal kell. A fenti ezt tudná. Remélhetőleg jó is. 

Azóta van Exo széria, ezekben van beépített DAC, szóval ha valahogy tudsz S/PDIF streameket csiálni, akkor letudható a DAC téma is, meg van benne elvileg valamilyen DSP is. Ha legközelebb kéne, én aktívból ilyet vennék. 

Szerintetek jobb lenne ha a Vibelink lenne felül? Csak közvélemény kutatok...