Hirdetés
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Így spórolhat az Apple az iPhone 18 kijelzőin
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- VoLTE/VoWiFi
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
btraven
őstag
Állítólag Class D erősítés feltöri az emberek agyát [link]
-
Joe123
senior tag
válasz
turho
üzenetére
Első melóhelyemen ilyen őskövület volt. (Meghajtók alulról a második/harmadik képen.) Anno nem próbáltuk, de ezek hogy szólhattak volna.
Mondjuk COBOL-ban lehet nehéz lett volna zenelejátszót írni.
64GB volt egy drive, két ember kellett ha ki akartad szedni. Mondjuk eleve volt 50dBA zajszint mellette annyi bizbasz zúgott benne. 
-
btraven
őstag
Ez volt az igazi! Egy ilyen boomboxot a vállára vet az utcán az ember és felnyomta a hangerőt [link]
-
lapalapa
őstag
válasz
nLali
üzenetére
Komolyan veszem, pont úgy mint a sajátomat.
Olyan ez mint mikor hobbym hajnalán hallgatva az otthoni láncot úgy éreztem hogy hű de úgy van ahogy tanultam a középsuliban, meg a fősuliban. Aztán egy kollégám elhívott magához miután többször ütköztettük a véleményünket hifi ügyben. Szakadt MF cd játszó, A100-as MF erősítő és két kis triangle doboz. Nyomott egy playt és ott egy pillanat alatt rájöttem hogy nem minden úgy van ahogy gondolom. -
-
-
nLali
őstag
válasz
lapalapa
üzenetére
Nono, nem mondtam ki a frankót. Rávilágítottam valamire, amire a többség nem veszi a fáradtságot.
Nem olvasmányos élmény, hanem tapasztalati is. Én is végigpróbáltam a process prio manipulációt, meg hogy a zenelejátszást egy magra tegyem. Azt is talán, hogy melyik magra.
Szóval a véleményen részben azon alapul, hogy megpróbáltam hiteles forrásból tanulni, részben pedig saját tapasztalatból, merthogy én is kipróbáltam.
A tapasztalatomat meg tessék komolyan venni, mert hiszek benne, hogy jól hallottam
-
lapalapa
őstag
válasz
VoidXs
üzenetére
Na akkor én is panaszkodom kicsit.
nLali olvasmányos élményei alapján mondja meg a tutit, és ezzel nem értünk egyet többen, akiknek ellentétes élményeik vannak a leírtakkal kapcsolatban, ez a vita tárgya.
Sajnos olvasmányos élményeim alapján vettem múltkor lejátszót és durván koppantam a betonon, lásd streamer problémámat itt kitárgyalva, amire persze semmi épkézláb magyarázatot nem kaptam. -
VoidXs
Topikgazda
válasz
nLali
üzenetére
A hagyományos hifisták sajnos ilyenek. Először a rendszered nem jó.
Aztán ha megtudják, hogy jelentősen az övék fölött van, akkor a tapasztalatod nem elég.
Aztán ha megtudják, hogy többszáz rendszerrel volt munkád többmilliárdos árkategóriáig, akkor nem ismered a hangszereket.
Aztán ha megtudják, hogy 5 hangszeren játszol, akkor nem látogatsz számukra igazi művészetet.
Aztán ha megtudják, hogy rendszeres színház- és operalátogató vagy, akkor csak nincsen elég jó képzettséged.
Aztán ha megtudják, hogy ebből doktorálsz, nincs elég valós ipari tapasztalatod.
Aztán ha megtudják, hogy ipari szereplők a te terméked licenszelik és vakteszten a sajátjuk helyett azt választják, akkor nincsenek olyan szabadalmaid, mint nekik.
Aztán ha megtudják, hogy nemcsak szabadalmaid vannak, de szakbírált papírjaid is, ahol valóban fel kell mutatni valamit, akkor nem teszel elég pénzt a szádhoz, ajánld fel az autód, rendszered, legyél bátor.
Aztán ha felajánlasz nekik egy vakteszt győzelemre 300 milliót az ezért járó Nobel-díj pénzjutalmából, akkor Kovács Alfonz munkanélküli Zalakakisszekérről közli veled, hogy buzi vagy.
Ezek valós körök, amiket az ilyenekkel lefutottam. Szerintem vicces belemenni olyan szócsatákba, amiknél egyértelmű, hogy a másik fél gyakorlatilag annyira sem mérte fel a helyzetét, mint amikor 1941-ben Magyarország hadat üzent az USA-nak. Nagyon durva drog az önimádat.
-
válasz
lezso6
üzenetére
"a tapasztalat fontos és hasznos lenne, csak kritikus gondolkodás híján, azaz a tudományos hozzáállás mellőzése miatt rosszul értelmezik a tapasztalataikat"
Erről beszélek én is. Lehet valakinek a keze alatt kismillió műszaki eszköz, de ha mindet ugyanazon hibás metódus alapján "ismerte" meg, akkor kitörölheti a "tapasztalatával"... -
válasz
liszi70
üzenetére
Ez nagyon jellemző. A legtöbb lelkes / laikus hifist három dolog jellemzi:
1. nagyon érdeklődő, szeret sok mindent kipróbálni
2. hajlandó iszonyat pénzeket kiadni a hobbijára
3. nincs szakmai tudása, és ez nem is érdekli
Innentől nem véletlen, hogy a tapasztalat számít és az hogy mennyire drága rendszered van. Hisz ez az amijük van, ebből indulnak ki, ez mindenük. A szakmaiság pedig sajnos háttérbe szorul, főleg hogy ez nemhogy nem támasztja alá, hanem éppenhogy cáfol sok a hiedelmet.Pedig a tapasztalat fontos és hasznos lenne, csak kritikus gondolkodás híján, azaz a tudományos hozzáállás mellőzése miatt rosszul értelmezik a tapasztalataikat. Az iszonyat pénzek kiadása is hasznos volna, hiszen sok mindent kipróbálsz, segíthetsz a közösségnek a tapasztalataiddal. Csak hát ugye ha rossz következtetésekre jutsz, és ezt osztod meg másokkal...
-
válasz
nLali
üzenetére
"nem elég jó a rendszerem és nem is elég jó a hallásom. Ezen kívül a tudás(ocska) smafu, a tapasztalat a valami"
Istenem, de régi, és de ócska... Ne görcsölj ezen, mert egyrészt amit ők "jó hallásnak" hisznek, az általában csak egy totális tévút önigazoló pszichés eredménye. Másrészt amit "tapasztalatnak" gondolnak, az szintén.

-
nLali
őstag
Na, nem szoktam egyik topicból a másikba panaszkodni, de egymás után megkaptam hogy nem elég jó a rendszerem és nem is elég jó a hallásom. Ezen kívül a tudás(ocska) smafu, a tapasztalat a valami. Lehet a hifi témakörben egyet nem érteni egymás minősítése nélkül?
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
Montesantos
üzenetére
A fejhallgatózás is macerás sport. Épp elég volt egy hangfalas rendszert összetákolni és lenyugodni a pi..ába.
Amim van, én azzal is elégedett vagyok (füles). Aki érzett magában kihívást/kíváncsiságot, az gondolom elment rá. Nálam ez a késztetés nem volt meg és talán nem is lesz soha. -
Montesantos
senior tag
válasz
dgyuri0123
üzenetére
Voltam rajta és nem bántam meg
attól függetlenül hogy 90%-ban hangfalas vagyok.... -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Jorgi Kormi
üzenetére
Jó kis cuccok ezek.
Plot twist: a Fosi DC Power filter nem az erősítő irányába végez szűrést, hogy jobb legyen a hang, hanem beszámolók alapján sok zavart rátesz a hálózatra ez a kis Fosi és ettől véd minden egyebet a filter (ami ugyanezen az áramkörön van).
-
lapalapa
őstag
válasz
dgyuri0123
üzenetére
Nem.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
dgyuri0123
üzenetére
Nem tudom, én is ezen filózom. Nekem van egy Harman-közelre EQ-zott DT-770 Pro 250 Ohm-om, aminek a hangját és kényelmét nagyon szeretem. Ez egy régi klasszis, semmi hype nincs benne-körülötte, igazi iparos jó igásló és kész + szoftver EQ - állítólag - normálisan, AutoEQ meg egyéb oldalakról többet is kipróbálva.
Fejesnél nem nagyon kapar a bogár, lehet, mert szimplán csak nagyon elégedett vagyok mindkettő hangjával.
(Azaz a másik egy IEM, Tanchjim One, USB-C és beépített, appról konfigolható DSP).
-
Jorgi Kormi
senior tag
Egy kis D osztály : [link]
-
nLali
őstag
válasz
dgyuri0123
üzenetére
Ideiglenesen, vagy végleg is gazdát cserélt egy-két termék. Valakinél kiderült, hogy milyen irányba kéne mozdulni. Erősödtek a kapcsolatok. Néhány kapcsolat már kilépett a virtuális világból. Személyesebb lett.
Nem akartuk egymást győzködni semmiről szerintem. Kicuccoltunk, beszélgettünk, zenét hallgattunk.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
btraven
üzenetére
Füles annyira érdekel, hogy van egy galaxy budsom, ami igaz hogy basshead, de arra jó, amire kell. Ha valaki annyira fejes párti, annak persze jó okulás lehet egy ilyen tali, de csak annak...szerintem. Hangfalas rendszeren meg annyira más minden, hogy kár fejessel "szenvedni", hogy hangfalas rendszerhangot akarjunk elérni, mert nem fog sikerülni. Gondolom emiatt nem (sem) mentek el túl sokan rá ebből a topikból (vagy talán senki).
-
btraven
őstag
válasz
dgyuri0123
üzenetére
Persze, ha valakit érdekel. Meg tapasztalatot szerezni, mégis mi hogy tetszik. Én is addig csináltam jól a fejhallgató vásárlást amíg boltokba/hifisóra jártam kipróbálni. Csak félév után se találtam megfelelő fejhallgatót és ráuntam. Kényelmesebb a netről rendelni óriási rizikóval , mert 1% esély hogy pont olyanra vágysz amit kapsz.
-
nLali
őstag
-
btraven
őstag
A.I. erősítő [link]
-
Egy nagyon jópofa kommentet idéznék be ide a face-ről:
"Uraim! Furcsa, megmagyarázhatatlan jelenséget tapasztalok, kérem, segítsetek! Április 12-e óta a hifi rendszerem hangja folyamatosan javul, pedig semmit nem változtattam rajta! Mondhatom, hogy Árad a zene!!! Más is tapasztalt ilyet?
"
És egy kis délelőttike, aki még esetleg nem ismerné. A kedvenc zeném mostanában: [link]

Remélem, ennyi belefér itt is...
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
VoidXs
üzenetére
Évek óta követem. Régen mekkora név volt ez a cég. A hangfalai gyönyörűek (nyilván ízlés dolga, nekem tetszenek) és még a cső korszakban, vagy azzal kapcsolatban voltak is jó mondásaik, de már kezdték hinteni a csillámport ugyanabban a rövid vidiben a szakmaiságra, amolyan mondat végi valaminek, hogy korrektül elmondta a tech hátterét egy adott megoldásuknak, majd "of course if you" ... meg semmi sem fekete fehér (magyarul ment ellene egyből saját megoldásuk agyon-dicsőitése után ugyanannak) és indult a blabla. Ez mára oda jutott, hogy szinte csak BS az egész, nincs már mit eladni, megvalósítaniuk a szakmaiság felől megragadva a dolgot: az amp-jaik elég szarul szerelepelnek mérve, a DAC-jaik is, preamp se túl fényes, powerplant és hasonlók nem tudom, jók-e bármire is (de ez a többi gyártóéra is él), szóval a nap végén azt látom, a lendület viszi őket előre, kb. egy AVX hívő nép veszi világszerte a cuccait..
A hangfalaikban látok a design és a vélhetően normálisabb driverek használata miatt még rációt (ha most vennem kellene valami drágát), egyrészt az asztalosmunka nüanszait a DIY-osok zöme (van kivétel) nagyon hanyagul (vagy egyáltalán nem) veszi figyelembe (értsd: csúnya, amit csinálnak), másrészt ha van is valami flaw-ja itt is a PS-nek, az relatív könnyen korrigálható, pláne egy bi/tri-amping-os cumó esetén, amit tudok passzív váltóval is, aktívval is hajtani, ahogy jólesik, DSP-zni vagy sem, whatever, magyarul könnyen lehet szarból is építeni valamit, szarnak meg azért nem nevezném ezeket, mert tényleg gyönyörűek (szerintem).
Elektronikában viszont úgy megette őket a világ (és nem csak őket, hanem minden nagy varázsló régi hígend gyártót) mint a szél, jel szint környékén a Chi-Fi egyértelműen rávert az USA-ra, power szinten meg a Hypex vonal ugye, semmi értelme nincs ma már akár 200W 'A' osztály Krell-ekkel fűteni, akár DartZeel kreténségekre költeni, amikor ott egy Nilai a polcon, vagy bármi hasonló ekvivalens. (Dobozolni persze tudni kell, nézzen is ki valahogy, de hangra kész vagyunk).
És újabban a PFFB-s TPA-kkal is lehet már elég komolyat alkotni, tényleg az van, hogy .. hogy a csövet legalább nosztalgiából veszik-viszik-építik egyesek, meg örökélet kód bennük kb. pláne ami nem egy nyákra van téve, marha egyszerű szervizelni kapcsrajz ismeretében. De a félvezetős PS és egyéb highend cumóknak szerintem sok értelme nincs már, se A/AB/G/H osztályokban erőlködni, se D-ben újra megpróbálni feltalálni a spanyol viaszt. Ők ennek a mai sokmindent-meghaladós érában a hifi legnagyobb vesztesei, mert tényleg nem sok értelmük van. Nyilván ezzel is lehet hobbizni és gyártani mindenféle dolgokat, ott a hifi teljes faktorba beletartozik az építés öröme is, de egy gyártó esetén, ahol az öröm kevésbé az a fajta, mint egy fél évig építőé, hanem tényleg inkább pénzszerzésről szól, kevésbé tudom ezt a fajta eufóriát elképzelni, hogy "ohh, elkészült az új erősítő nyákunk 1000 példányban, istenem, de jóóó - amikor már túl vannak a sokadik termékszérián és hegyekben állnak náluk a beépítetlen nyákok, műszeren pedig a legtöbbje bukik..
És akkor itt a saját needless-to-say-em: mégis legit azok számára, akik nem csak a mérésekben hisznek, mert az agy-fül komplexünk annyira tökéletlen dolgokat is képes gyönyörűnek vélni-hallani, hogy a végén egy Amirnál sárgába-pirosba eső motyó is ezer + dollárokért fordul meg a piacon. (Amúgy nekem ez ugyanolyan, mint a Harley Davidson: értelme nem sok, mérve sem hűde, de ad egy életérzést. Akinek erre van szüksége, ezt veszi).
-
btraven
őstag
Itt van elmagyarázva miért szól jobban a WAV mint a FLAC [link]
-
Dißnäëß
nagyúr
Estike
(sub-okat kapcsoljátok be)
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
fererencz89
üzenetére
Utálok káromkodni, de fuhgecc
-
válasz
fererencz89
üzenetére
Vótmá, de sosem elég belőlük.

-
fererencz89
őstag
Sziasztok!
Pár hsz lemaradásom van, de ezt idedobom akár volt már, akár nem!
Angine de Poitrine - Full Performance (Live on KEXP) -
btraven
őstag
Mindenki "biased" [link] az is aki nézi a videót.
-
btraven
őstag
DIY HIFI TORONY [link]
-
btraven
őstag
"Kővirágot szednék a betongyepen,
és szétosztanám hogy másnak is legyen" [link]
Akkor szomszéd szeretetből rakja a sittet az én kukámba?
Akkor a Fradi szurkolók szeretetből dobálták meg a buszt, amin utaztam, betondarabokkal? -
Dißnäëß
nagyúr
-
btraven
őstag
Én csak offline zenét hallgatok, nem hiszek ezekben az on-line szolgáltatókban.
-
turho
addikt
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Én is arra lyukadok ki, hogy a legkedvesebbek egy részét leteszem FLAC-ban. Amúgy kiba idegesít, hogy leszedegetnek anyagokat. Ha meg azért szedik le, hogy cseréljék jobb minőségű anyagra, lehetne annyira intelligens, hogy a "cseredarabot" visszailleszti a playlistembe. Oda, annyiadiknak, ahogy azt én odaraktam. Ezekkel a húzásokkal rontják a megbízhatósági renamét (is). (Mondjuk ez igaz a 2 pálcás app-ra is....nem egy Windows bonyolultságú alkalmazás
) -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Jorgi Kormi
üzenetére
Spoti mert olcsó. Válogatni jó, aztán veszem flac-ban. A streaming függőség, a cloud control. Nem beszélve a cenzúráról. Keresd meg ugyanezt a számot streamingen (más háttere lesz) és csak fülelj.
Ez itt az eredetileg CD-n kiadott verzió...
Az LP nehéz és kompromisszumos, a CD-t sem pakolgatja az ember csak úgy arrébb mindennap.
Egy Michael Fremer mennyiségű LP elfér hígend flac minőségben a zsebemben, engem ez nagyon boldoggá tesz.

-
turho
addikt
válasz
tranceplanet
üzenetére
Ezzel kapcsolatban: van 2-3 tesztlemez eltéve Tidal listána, jellemzően vannak rajtuk 10-20 másodperces trackek is. Ezeket napirenden nem játssza le.
vagy mikor milyen kedve van. A playlistjeimben nekem is szürkülnek ki folyamatosan dolgok. Továbbá jellemző, hogy lefagy vagy sokat kell várni. Illetve, ha meghülyül, elkezd más zeneszám/borítökép kombót mutatni, mint ami szól. Azt hittem, az Androidos verzió vacakol így csak.....mondjuk én egy haverom Tidal családjában vagyok, ingyen. De ez akkor is gáz már... -
python1
veterán
válasz
tranceplanet
üzenetére
Én már szinte csak a youtubon vagyok, de azért a spoti is megvan, tidaltól kb fél éve búcsúztam el és nem hullattam könnyeket miatta, nem szerettem soha, de sajnos még volt családi előfizum, szerencsére mindenki távozott.
-
Beretvás
veterán
válasz
tranceplanet
üzenetére
Engem a lefagyása zavar..
-
tranceplanet
addikt
válasz
Jorgi Kormi
üzenetére
Tidal van nekem és le fogom mondani! Eltűnnek számok a listából. Lefagy, gyenge szerver, kicsi választék. Azt hiszem YouTube premium lesz a következő teszt, nem tudom milyen bitráta érhető el?
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
Jorgi Kormi
üzenetére
Ma már nincs transzparens, a tömörített is. Nekem a választék miatt YouTube Music a befutó, illetve a zenészeknek is jobban fizet, mint a Spotify.
-
Jorgi Kormi
senior tag
Lassan be kellene szállnom a zenei streaming bizniszbe , mint felhasználó. Melyikbe érdemes béugrani : Tidal? vagy Spotify?
Valószínűleg kipróbálom mind a kettőt az ingyenes próbaidőszakban , de azért az itt "lakó " zeneszerető , materialista, gyakorlati , placebo mentes "vájt" fülűek véleménye is érdekelne.
( nem a zenei választék , hanem a minőség amit preferálnék ) -
Ma áthelyeztem a subot és kalibráltam egy kicsit. Ez jó eredmény, nem? Fázis meglepően oké. Vajon hol a crossover frekvencia?
A frontokon van egy kis teherlevétel.
Sub önmagában, korrigálatlan vs korrigált (de utóbbi kapot 5 dB gaint, úgy lett lehúzva):

Front + sub ugyanígy:

Itt lett elég komoly boost 50-80 között meg 100 Hz-nél.

Viszont most filmeknél az LFE nincs rákeverve a frontokra, ez a lényegi különbség.
-
Dißnäëß
nagyúr
Sixpence Non the Richer NRP Tinydesk
-
Dißnäëß
nagyúr
-
nLali
őstag
Ezen a héten szombaton fejhallgatós találkozó!
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.
INFÓ
-
VoidXs
Topikgazda
-
vadkörte
addikt
Kedves kezeltek!
Tisztában vagyok vele, hogy a kérdésem minden csak nem Hi-Fi, de itt akkora a szakmai tapasztalat (és kompetencia), hogy inkább itt off-olok, mint, hogy a megfelelő fórumot kajtassam... Ezért kérlek ne kövezzetek meg.
Lö problem:
Munkahelyemen van egy viszonylag kicsi - ~50fős - előadóterem, amit megfelelő hangosítás nélkül alakítottak ki. Évekkel ezelőtt (elsőkörös covid alatt) sikerült venni egy alap rendszert - szerintem kissé túlárazták, de legalább van - ami áll 4db mennyezeti hangszóróból, egy rackdobozba épített erősítőből, egy talpas mikrofonból illetve egy Allen&Heath ZED6 keverőből. Annó kértünk kézi mikrofonokat is, de ezek kimaradtak (elég lassan őrülnek felénk a molnárok, az árak meg szeretnek (el)szállni)
A mikrofon XLR-en keresztül csatlakozik a keverőhöz, ezen kívül még 1 mikrofon csatlakoztatható.
Legalább 2db vezeték nélküli mikrofonnal - a telepített az előadóé, egy vezeték nélküli kellene a levezető elnöki asztalra, egy meg "mászkálós"nak, pl. ha a hallgatóság közül valaki kérdezne - szeretnénk fejleszteni.
Egyrészt, milyen mikrofonokat javasoltok - nem baj, ha olcsó - másrészt mi a célszerűbb csatlakoztathatóság? XLR/1/4" anya adapterrel a natív másodlagos mikrofon bemenetre? -
turho
addikt
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Ha már új filmek, igazat kell adjak, egyre nehezebb... Több energia igazán jókat találni. A film ráadásul nem zene, nem nézem meg a kedvenc filmjeimet se havi 17-szer.

(Mo djuk a zene dettó...Tidalban át szoktam futni az új track és új album szekciókat...és egyre kriminálisabbnak érzem
pedig nyitott embernek érzem magam).
Mondjuk a Tidal algoritmusai is egy egy nagy rakás ... Hasonló zenék keresése funkció egy semmirevaló, bedob 5 zenekart és ismételgeti. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
turho
üzenetére
Volt kis időm, bepötyögtem telóról. És mert engem is foglalkoztat hasonló
egy ideje.De aztán valamiért maradtam analóg váltásnál egyelőre, fejben. (Elektronikus-aktív, nem digitális-aktív).
Viszont kicsit el is szontyolodtam mostanság, mert - mint említettem - volt sok időm most elmélkedni, magammal lenni és próbáltam valami normális filmet keresni, megnézni, az újak közül, de nem kötött le semmi. Hát ezért költsek most ~1.5M körül mozira vagy mi ?
A lakás meg közben bekábelezve, szóval csak be kéne fejezni, legalább a neutrik XLR-eket feltenni a vakfedelekre a kábel végére mindenhol. Aaaargghh nem tudom.
Itt toporgok a kamaszkori álmaim ajtajában, van keret fasza Atmos-ra, mindenre, amit megálmodtam és rá kell döbbenjek, hogy k*ra alig köt le.
A sztereo még kitart, hálistennek.. erre az UMIK CSL-nél kifogyott
-
turho
addikt
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Nem fukarkodtál a betűkkel...de színigazság, "bátyja"
köszi is. Szóval még átgondolom majd egyszer-kétszer, mert alapvetően én is ugyanezekre jutottam. Mindemellett remélem a legjobbakat majd. Az L-pad valóban csak kompromisszum lenne. Sziszegésre nem számítok amúgy, 109 dB snr várható. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
turho
üzenetére
Aha, értelek. Magasnál annyira szerintem a damping nem kritikus, de lehet még középnél sem, mint mélyekre. A hatása szerintem mérhető, annyira precíziósak a műszereink, de hogy hallható is legyen... nem vagyok benne biztos.
A régi csövesek esetén is - még klassz, nem durván sávlimites kimenőtrafóval is - az volt a szubjektív tapasztalat, hogy a mélyek megfogottsága lett a legszembetűnőbb mindenkinek, mikor bejött a félvezető éra (és erre még egy lapáttal rátett a D osztály). A feedback-et az ördöggel azonosították igazi hígend körök és az A osztály együtemű volt az ultimate fétis - az egyik leggyengébb design, mai szemmel, mert amúgy csővel is lehet jó thd-ket és kellő damping-et hozni, csak nem úgy, mint egy "minden mentes" faék áramkörös trióda.
Ezek tapasztalatok mentén gondolom azt, hogy a damping a mélytartományban, a legnagyobbat mozgó hangszórómembránoknál a legfontosabb. Magassugárzónál nem csinálnék belőle ügyet, besöpörném a szőnyeg alá, egy megfelelő hangnyomás illesztés ezerszer többet ér, itt a legkisebb a mechanika faktor talán.
Ami talán érdekes analógia lehet a további megértésekhez: az L-Pad nem limiter, hanem gain (lefele). Tehát igen, van az az L-Pad, ami mellett az erősítő a max kivezérlése mellett sem tud kárt tenni a magasban, de az idáig vezető úton, az összes hangerőállásban csillapított lesz a magasad ennyivel.
Ha ezt bekalkulálva is tudsz dsp oldalon tervezni, semmi gond. Lehet bent is hagyod az L-Pad-et, lehet nem, de tudod, mit csinálsz.
A passzív szűrő egy másik irány, ha úgy állítod be, hogy a tényleg majdani akart-vélt keresztezési freki elé méretezed mondjuk 1 max 2 oktávval, így védeni véd bekapcsolási pukkanások, félrekötések-matatások, akármi ellen is, hisz amplitúdót csökkent a mélytartomány fele haladva egyre inkább. Cserébe tudsz a tényleges keresztezési freki környékén kísérletezni dsp oldalon, hova is illeszd ténylegesen.
Az L-Pad abszolút értékben minden frekin csillapít, ennek hátránya Számodra, hogy a legmélyebb frekivel érdemes számolnod, hogy attól megvédje a magasadat, hisz itt a legnagyobb egy káros amplitúdójú anomália, nagy bebúgás, akármi, ergo ha erre készülsz, jó vagy, minden ami ennél kisebb amplitúdó, nem okoz kárt, igaz ? Emiatt ha ehhez méretezed - jogosan - akkor az egy szükségtelenül nagy csillapítás lehet a majdan használandó értelmes magastartományban is, hiszen az egész sávra hat.
Kövi kérdés azonnal tehát: mit tekintesz legmélyebb frekinek ? 50/100 Hz ? (Jellemzően itt hajlamosak eszközök bebúgni, ha olyan a kapcsolásuk belül, amikor RCA-t kötöget az ember bekapcsolt láncon). Vagy 20Hz-et ? Vagy DC -t ? (Erősítő adatlapról annak sávhatároltsága segít).
Az L-Pad DC ellen nem véd, azaz pontosítok: csillapítja azt is, de nem fail-safe védelem. Kimegy minden mélytartomány, csak csökkentett amplitúdóval, kérdés, elegendően csökkent-e. Túl erősre viszont nem veheted az L-Pad csillapítását, hogy erre felkészülj, mert akkor a hasznos tartományban buksz már nagyon sok hangerőt, amit ha erősítővel kompenzálsz vissza gain-el mondjuk, egy tesztverziós hibánál simán futhatsz olyanba, hogy teljes sávszél kimegy a magasra úgy, hogy az L-Pad kompenzáló gain-megtolt magaserősítő még be is torzít és ezt küldi ki az L-Pad fele. Ami továbbra is csillapítja ezt is, csak egy torzabb, négyszöghöz konvergálóbb jel még csillapítva is veszélyesebb, mint egy zenei vagy szinusz mérőjel, megváltozik az energiaspektrum, és adott esetben a tweeter sokkal több olyan sávbeli energiát kap, amit már nem bír.
Egy passzív másodrendű szűrő a leendő digitális - vélhetően negyedrendű - előtt és megfelelő távolságban, kellő sebességgel engedi a magasra a jelet a freki növelésével úgy, hogy már minimálisat, vagy ne szóljon bele a digi váltás által létrehozott felkeverésbe (nem is szólna bele nagyon, hisz a digi váltás később indít, mint a passzív szűrő szemmel látható működési tartománya), cserébe ha gebasz van digi oldalon, félremegy valami a tesztfázis alatt, elnyomsz valamit - előfordul - akkor azonnal ott van, mint passzív szűrő és megfog minden mélyet. Minél mélyebb, annál erősebben, a soros kondi tag miatt pedig a DC-t meg is szakítja, biztosabb védelem.
Szóval én az L-Pad-et mellőzném, vagy csak arra használnám, amire eredetileg hivatott, pl. akkor is használnám, ha zajos a magas, nagyon érzékeny és emiatt van egy "ffffffffff" a rendszerben
ergo, továbbra is illesztésként tekintenék rá, nem teljesítmény limiterként, mert ugyan limitál, de azt bután, a teljes spektrumon, ami nem feltétlen jó védelemként tekintve rá. Nyilván az arányokon múlik. Amúgy, ha már érzékeny magasról beszélünk: pont itt mégis jó lehet az L-Pad teljesítmény-védelme, mert az érzékenység csökkenés nem gond (egy pontig), de szerintem továbbra sem véd akkorát, mint egy felüláteresztő CL, a DC az csúnya cucc és még csillapítva is tehet kárt egy érzékeny ribbonban, pláne hogy ezek (és sok egyéb magas) zenei terhelhetőségi adatait xy specifikált váltószűrő jelenléte mellettre adják meg. Tehát tegyük fel, van egy 50W zenei képes ribbonod, amire odaírja a gyártó, hogy ezen max teljesítményadat mondjuk minimum másodrendű, 1800Hz-re tett váltóval érvényes, akkor ez legyen 25W RMS tűrés (szinusz, nem fehér zaj), beteszed az L-Pad-et, hogy felezed ezt 15W körülre, aztán kimegy rá egy ennyire értelmezett 50Hz vagy DC egy tesztelős félrekonfig esetén, akár egy megtolt gain-ű erősítőről, hát az lehet odavágja.
Vagy nem. Ez rizikó játék.
Biztos védelmet csakis szűrővel kapsz. L-Pad-el csak akkora kompromisszum mellett, amit bevállalsz.
Szintillesztésre az L-Pad kiváló, de csak akkor használnám, ha 1. "zajos a magas", 2. passzívan is van egy hangváltód vészhelyzetre, ha kimenne a 6 erősítő sávodból az egyik, vagy több akár. Esetleg a passzív váltó részeként arra teszed az L-Pad-et is, akkor ismétcsak nem kell az aktívba, míg minden jó.
Fun fact: sok AB osztályú erősítő a kimenő teljesítmény bizonyos hányadáig (aramköri design függő) tiszta A osztályban szól. Ha aktív háromutas setup-ban egy ilyen hajt egy magasat, és az még érzékenyebb is, mint a mélyek és a közepek, hozzá sem nyúlnék, mert kisebb erősítő oldali kimenő teljesítménnyel hoz nekem akkora SPL-t, ami a többiekkel szépen illeszkedik, A osztályban. Ha egy L-Pad-en hőt disszipálok el, hogy mögötte a hangszóró védve legyen (tehát védelmi filozófiával tettem be), több kimenő teljesítményt kellhet alkalmaznom, hogy szépen illeszkedjen a többi hangszóróhoz a hangnyomása és az erősítő kilép a tiszta A osztályból. Hogy meghallod-e, más tészta.. ezért fun fact
D-nél meg ugyan a hatékonyság a legkisebb teljesítményen a legrosszabb - relatíve - de abszolút értékben még mindig mindent ver, itt inkább ASR mérést néznék, hogyan változik a kimenő teljesítmény növelésével a torzítás és annak megfelelően lehetne arról gondolkodni, kell-e L-Pad vagy sem. Fentebbi 2 esetben nyilván egy pici zaj esetén kellhet aktívba is L-Pad, elé pedig a védelem (szűrő), de amúgy kidobnám, minek. Gain-el megoldod az illesztést (csillapítás) digitálisan.
Ha nem használunk passzív védelmet (szűrőt), az L-Pad sem fontos elvileg: a szimpla buta soros ellenállás megnöveli az eredő impedanciáját a magasszekciónak, de az erősítőnk jó és azt mondja: naés.
Amúgyis nő a dóm magasak impedanciája a frekivel (ribbon, AMT, planar nem feltétlen), ez ritkán gond. Ha nincs passzív szűrő és csak kis mértékű fix csillapítás kell, egy egyszerű soros ellenállás is működhet, de ez impedancia- és frekvenciafüggő mellékhatásokkal járhat; ezért rendszerben kell nézni, nem elvi síkon.A passzív váltó (mint védelem) az, ami háklis a rajta átfolyó áramra, ha a hangszóró nominális impedanciájára van méretezve, ahogy azt szokták is. Ha az emelkedett impedanciára, miután a csillapítás mértéke belőve, nincs gond a soros ellenállással, de általában hangszóróra tervezik a váltót, ezért kell a soros ellenállás helyett egy párhuzamos kieg. tag is, azaz L-Pad-es megoldás, hogy lényegében némi plussz felesleges áramot kihúzva az erősítőből, a szűrő akörül működjön, amire terveztük. De ha jobbról balra építed fel fejben az egész láncot és soros kondival csillapítasz és ezzel a megnőtt impedanciával számolsz szűrőt (védelemnek), nem szükséges az L-Pad, hisz ekkor a szűrőt az eredő impedanciára méretezed.
Hogy miért csinosabb mégis a hangszóró-nominálisra + L-Pad-re váltót tervezni, az talán hagyomány, mérnöki "filozófia" és átépíthetőség témaköre, ugyanis ha van egy szűrővel megvalósított védelmed és egyik nap úgy döntesz, kicseréled a magasaidat egy másikra, aminek kevesebb az érzékenysége és így nem kell amplitúdó csökkentés elé, ergo a soros ellenállást is kiveszed előle, az impedancia alacsonyabb lesz, mint amire a szűrő méretezve van és nem ott fog vágni, ahova méretezted korábban. De ez szerintem iskolák találkozása, egy agyon testreszabott rendszerben erre is gondolna az építő, míg régen kb. volt egy passzív váltó minden dobozban, akár gyári, akár DIY, amit az emberfia nem szívesen baxtatott, nem is értettek hozzá igazán és inkább az alakult ki, hogy ha magasat cserélünk A-ról B-re, akkor ne 1 soros ellenállással illesszük, hanem L-Pad-el, mert az az elegánsabb megoldás, ami az impedanciára is kihat, hogy a szűrő jól működjön.
Amúgy elméleti síkon mozgunk, de a gyakorlatban számtalan példa van mindkét útra és működnek.
Én L-Pad helyett rendes CL szűrőtaggal alkotnék védelmet, de ez pszichológiai is nálam:
1. Ha 1-3 éven belül durran el hiba miatt egy drága magasam, a pénzt fájna pótolni.
2. Ha 20 év múlva durranna el ugyanez a szívemcsücske, addigra jólbevált magasam, az bosszantana, hogy lehet nem kapok már ilyet, hogy pótoljam.
Ezért aztán én biztonsági játékos vagyok, de ez csak 1 megközelítés, lehet más más utat jár.
-
turho
addikt
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
turho
üzenetére
Az L-Pad az csillapít, azaz érzékenységet "ront" (nevezzük tudatos illesztésnek). A soros kondi is ezt teszi, csak az az impedanciát is löki (értelemszerűen), amit az elétett passzív váltó nem szeret, hiszen az egy adott névleges impedanciára van képletezve-tervezve, ezért a parhuzamos tag, így L-Pad a vége, hogy a hangszóró és csillapítás kombóját lássa a váltó maga, helyes impedancián. Jel-zaj mindegy, ha halk az erősítő, de van, aki szereti az előtét ellenállást, valóban, más meg húzza rá a száját, mert hallja az ellenállás által behozott karaktert.
A fázistolástól nem félnék. Én is a régi iskolával kezdtem, ahol ennek helyességére törekedtek anno, többnyire szimmetrikus szűrőkkel, ma már rengeteg féle kapcsolás van. Egy jó vidi róla (magyar), ajánlom. De azért újra és újra visszatér a "köztudatba", pláne FIR filtereknél. (A passzívak IIR).
-
turho
addikt
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Magas mindenképpen fog kapni egy ideiglenes kondit. (Utána kikerül, mert fázist tol...oda egy másik gondolatom is van, kiszámolt L-paddal némi teljesítményleosztás, akár felezés, és jel-zaj viszony is javul, hiszen a magas nem fog continuous 100 Watton dolgozni...) Csak a Sigmastudioba el tudjak majd igazodni
az a legizgalmasabb. Továbbá kölcsönöznöm vagy vennem kell egy Dayton usb vagy esetleg umik1 mikit. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
turho
üzenetére
Aaaz komoly projekt
Ne félj tőle, nyomkodni kell, illetve ChatGPT-re fizess elő és segít. Ami nagyonkeveset hibázik, azt úgyis látod majd, de lehet nem is fog. Nekem sokmindenben annyit segít, hogy "pfúbazz", a fizetős, jó modell képessége szerintem ha nem is minden témában generálisan ugyanaz, de van, amiben félelmetesen jó (értsd: hibázik, de ha kevesebbet, mint egy ember, az már fasza szint).
A közepet és magasat védeném egy másodrendű soros kondi + párhuzamos tekercs kombóval eleinte, majd ha megvan a stabilitás már a kezelésben és az esetleg becsúszott hibákat (legrosszabb eset: mélyfreki vagy szélessáv megy ki magassugárzóra) is kiküszöbölted, akkor levehető előlük a passzív védelem (bár ez ízlés dolga, már annyiféle dolgot olvasni manapság, ki így, ki úgy csinálja).
3x125W zenei elég, feltéve, ha egy szinten vannak a hangszóró érzékenységek. Ha a mély nagyon érzéketlen (ide kell a legtöbb energia), az kérhet nagyobb erőt, de annyira itt sem szar a helyzet egyetlen hangszórónál sem, hogy egy kulturált hangerő szintet ne hozna. (Nyilván a tetejét jól kell illeszteni hozzá). Az érzékenységek miatt csak a miheztartás végett, nekem a legjobb támpont a hangszórókészlet volt elsőre, hogy miből építkezek, és ahhoz választottam erősítőt. Rómába sok út vezet, működhet az is, hogy erősítő adott és ahhoz nézel hangszórókészletet, de akkor be vagy azonnal korlátozva esetleg olyan darabokra, amik ideálisak ide, csak a frekimenetük annyira nem szép esetleg, vagy nem úgy tudod váltani. Bár aktívnál itt is nagyobb a flexibilitás, én annak a megközelítésnek a híve vagyok, hogy valamit hozzunk ki és tervezzünk meg úgy, hogy passzívban is klasszul elzenél és ha ezt a végén aktívan váltjuk-erősítjük, az úgy rohadt jó lehet. Nyilván ha meg sem fordul a fejedben passzív hajtás, aktívnál bármilyen "kreténséget" is be lehet vállalni, pl. 86dB-s mélyhez 95-ös közepet meg 98-as magasat vagy akármit akármelyik irányban, csak tudni kell, milyen következményei vannak
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Én abban bízom, hogy nekem év végére elkészül a mozis szett, kis szatellit coax-ok körbe.
Sztereóban pedig "feltuningolok" két eszmei értéket képviselő makulátlan ősrégi Orion-t
a dolgozószobába. Vannak javított váltóreceptek hozzá, de nem érzem a szent grálnak azt sem. Majd meglátjuk, mit mérek mikivel. Ezt amolyan "cheapo challenge"-ként fogom fel, hogy mit tudok egy "lenézett hulladékból" kihozni különösebben durva befektetés nélkül (tekercset apám fog pl. tekerni hozzá, ha már tudom a receptet.. semmi Mundorf meg ilyenek). Azért az mókás, hogy több, mint 3 évtizedet (!) pihentek raktárban meg itt-ott (már meg is forgattam a mélyeket) és tökmakulátlanok, mintha most gyártották volna le őket. Nincs szívem kidobni. A frekimenettel lehet mit kezdeni, diszkót pedig úgysem várok tőle egy dolgozóban. A nappaliba egy tisztességes nagy cuccot szeretnék sztereóra én is. 2027 ...Wiim-et közben masszírozom, hogy csináljanak már egy Ultra Light-ot
(Ultra, DAC nélkül). Esély kb. 0, de azért bedobtam. Kellhet majd egy Ultra, mint fej. DAC fronton pedig kicsit "megtértem", újra és újra hallgatom (már vagy ötféle szetten hallgattam) a Topping D30 Pro-t és mindig oda lyukadok ki, hogy eszméletlen gyönyörű hang, életem legjobb döntése volt behúzni egyet. Nem gondoltam, hogy pont egy Cirrus hozza el ezt, itt a nagy ESS/AKM dömpingben.
Hát, nálam ennyi mostanság.
Ja és tegnap összefosta magát a Debian-om, igaz baxtattam, úgyhogy nem az ő hibája.
Újratelepítettem. *sóhaj* -
-
turho
addikt
Sziasztok! Mégis megvalósulni látszik a "szegényember" 3 utas plate amp projektem. Egy ügyes külföldi sráccal készíttetek egy 3 utas, kizárólag ESP WROVER, Bt, I2s illetve Toslink bemenetekre képes, 3x100/125 W, full digitális ún "Powerdac" végfokú, ADAU1452 alapú plate amp párost. Aktív crossover, illetve hatalmas sok lehetőség mellette.
A Sigmastudiotól viszont be vagyok tojva, valaki esetleg piszkálgat/programozgat itt ilyet? 🙂
Az általam megadott keresztváltó értékekkel és meredekségekkel előreprogramozva kapom meg őket, szinkronba hozva a kettőt, a 2 hangdobozt egyetlen optikai kábel fogja összekötni, max. 10 méter hosszban. Időszinkronizálva lesz teljesen, tehát kinullázva az L/R oldalak közti minimális késleltetés, órajel "darabszám" szinten. Egy méretesebb 3 utas dobozpár lesz átalakítva, amit passzívan is szeretek hallgatni.
(Mellesleg ezt a WROVER ESP32 dolgot sem ismerem abszolúte 😁szóval lesz izgalom).
Vennem vagy kölcsönöznöm kell egy egyszerűbb (Akár Dayton) mérőmikit is. Azt hiszem, 3x125W zenei teljesítmény elég lesz szobában bőven/oldal. -
Dißnäëß
nagyúr
Hoppá, AIR TinyDesk
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
btraven
üzenetére
Szerintem korabeli FM szintézises billentyűn játszott szaxofon.
Lefordítom magyarra: köze nincs hozzá, mégis használható.
Ui.: van egy gyönyörű állapotú Yamaha SHS-10-em, az is FM-es. Borzasztó.
Na, azé ilyesmi, most nem veszem elő a raktárból, de kb.Ui2.: ha valaki tud egy nem laggolós, reszponzív, profi MIDI interfészt ajánlani hozzá (a kínai ócó USB-s vackok helyett), ne tartsa magába az infót.
-
btraven
őstag
Milyen hangszer van a legelején? [link]
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
lautnermark
üzenetére
Van hifi és házimozi beárazós topik hozzá, de amúgy egy próbát itt is megér.
-
python1
veterán
válasz
python1
üzenetére
Tulajdonképpen a 100V-os zónás út az ok, de...
Ezt a mesterséges intelligencia írta, amiben 100%-ig egyetértek.
"Egy 800 nm-es edzőterem hangosítása már komolyabb mérnöki feladat, ahol a cél az egyenletes lefedettség és a zónavezérlés. Egy ekkora térben a hagyományos (8 Ohm-os) hifi rendszerek elvéreznek a kábelveszteség miatt, ezért mindenképpen 100V-os (úgynevezett ELA vagy Public Address) rendszert javaslok.1. Javasolt konfiguráció (100V-os rendszer)Egy 800 nm-es nyitott térbe kb. 16-24 darab hangsugárzó szükséges, hogy ne legyenek "süket foltok", és senkinek se kelljen közvetlenül a hangfal mellett megsüketülnie a hangerő miatt."
Na, innen azért már láthatod, hogy nem egyszerű a képlet. -
python1
veterán
válasz
h_eduka
üzenetére
800-300nm az már igen nagy terület, főleg, hogy eléggé hangos az alapzaj, ezek az ajánlott szettek kevesek lesznek oda.
Oda az alsó szintre minimum kellene 3-4 méterenként ilyen kisebb doboz, vagy láncon belógatva 4db jó nagy, hogy legyen rendesen hang.
Ennek azért jobban neki kell futni.
Párom fiának van egy saját 2-szintes terme, jóval szolidabb kivitelben, szintenként 2-2 nagy PA ládával, éppen, hogy bezenéli (200+200nm).
Most mi van bent? -
python1
veterán
válasz
h_eduka
üzenetére
Ezek konditerembe alkalmatlanok, harmatos a basszusuk, odab@szós edzéshez ez kevés, már ha lényeg a normális megszólalás, vagy ezek mellé szintenként 1-2 szub.
Mi a terv egyébként, diszkrét de azért toljon is normális hangerőt?
Abban az esetben, ahogyan írtam mehet az a linkelt szett, de kell hozzá + még szintenként 1-1 vagy 2-2 szub a sarkokba, azzal a szettel úgy már lehet indulni. -
h_eduka
tag
Sziasztok!
Egy edzőterem hangrendszerének kialakításában szeretnék segítséget, tanácsot kérni tőletek. A jelenlegi rendszer modernizálása, problémái (kimaradások, hangerő eltérések a hangfalak között) miatt fordulok hozzátok. Alapvetően 2 emeletünk van egy 840 és 317 nm2-es. A kisebb az egy funkcionális rész itt van most jelenleg 4 hangfal és a nagyobbik részen pedig 6 hangfal van elhelyezve. Illeve szintenként 1-1 erősítő ami össze van kötve, hogyha csoportos óra van a lenti részen akkor ott saját zene legyen rakható ne az ami a kondi részen, ezt szeretnénk megtartani. Amit szeretnénk és ajánlatot/javaslatot kaptam, hogy a hangfalak és erősítőket cseréljük le az alábbiakra:
https://mkaudio.hu/termekek/thunder-bsp300-6-csatornas-6-zonas-100v-erosito-300w-bluetooth-fm/https://mkaudio.hu/termekek/power-dynamics-bv40w-20-cm-8-belteri-es-kulteri-ipx5-50w-os-fali-hangfal-100v-70v-8ohm-feher/
Ha rossz helyre írtam akkor elnézést, de szívesen fogadnék tanácsokat tőletek.
Köszönöm.
-
lautnermark
aktív tag
Sziasztok
Mennyit érhet kérdést szabad itt feltenni? -
lapalapa
őstag
válasz
dgyuri0123
üzenetére
Ezt sosem lehet tudni, de nem áll messze tőlem az ilyen jellegű megnyilvánulás valóban.
-
btraven
őstag
Van benne valami újdonság amit még nem ismertek? [link]
-
lapalapa
őstag
válasz
dgyuri0123
üzenetére
Már visszakerült a boltba.
Eredeti táppal is úgy szólt mint analóggal, tehát nem ez a gond vele.
Érdekes Tőletek olvasni forrás szinergiáról, amikor ez itt tabu téma. Mert ha jönnek a nullák egyek akkor nem lehet gond. Csak hallgatni nem akkora élvezet.
Biztos szép és jó, de nekem csalódás.
Viszont gyors forrás minőség teszt képességem lett, van e benne kakaó, vagy nincs, elsőre, ha nincs, akkor nem is lesz..
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
lapalapa
üzenetére
Sejtettem, hogy van valami, ami elrontja a hangját. Talán hagyd ki a sorból a mögöttes elektronikákat, kösd be analógon egy "rendes" sztereó erősítős láncba és úgy próbáld megítélni.
Lineáris tápot sem kell úton útfélen használni, mert ma már, a D osztályosok korában, a kapcsolós tápokkal nincs semmi gond, sőt... Képzeld el, hogy egy Hypex modult lineáris táppal etetsz... hm.... azt a csatornánkénti mondjuk 500-600 Wattot milyen lineáris táp fogja kibírni/kiszolgálni? A Wiim így lett megtervezve, Amir a gyári táppal mérte őket, aminek alapján a mérési eredményei kiválók lettek. Ha belerondítasz a "gyári" hegemóniába, akár sokkal rosszabbat is teszel, mint azt gondolnád. -
lapalapa
őstag
válasz
dgyuri0123
üzenetére
Kis wiim telefontöltő helyett rádugtam a duplán megszűrt Shanti-ra, ezek szerint hiba volt. Saját tápjával sem volt jobb.
"Az nem jutott eszedbe, hogy a fejhallgatód esetleg "nem szereti" a wiim lineáris hangzását?"
Már úgy érted, hogy lapos, unalmas, energiátlan, teretlen? Nem tudom, hogy a fejhallgatóm szereti e, nekem nem jön be. De ha az a kérdés hogy a forrás és a fejes között van e szinergia, akkor szólok, hogy van köztük egy dac meg egy fejeserősítő. Számomra az a tanulság hogy ami információ nem, vagy nem jól jön ki a forrásból, azt a lánc többi tagja nem tudja pótolni. -
dgyuri0123
nagyúr
válasz
lapalapa
üzenetére
Miért kellett a wiim tápǰát lecserelni? Vagy mit értek félre?
Miért nem a wiim saját dacját használtad?
Az nem jutott eszedbe, hogy a fejhallgatód esetleg "nem szereti" a wiim lineáris hangzását?
Hangfal hiányában soha nem is fogod megtudni, mit tud a wiim.
Szobakorrekció nélkül sem tud úgy szólni, mint korrekciózva.
Elmondtam már neked, hogy rosszul állsz hozzá az összehasonlításhoz. Mikor érted meg, hogy ez igy nem releváns meghallgatás, csak valamiféle móka. -
lapalapa
őstag
válasz
dgyuri0123
üzenetére
Mint írtam, a node helyére kötöttem be a wiim-et tehát szó szerint ugyan az a lánc, annyi különbséggel, hogy a node 2,5-ös tápcsatijára rá kellett huzni egy usb-c átalakítót, hogy be tudjam dugni a wiim-be, mintegy 5cm hosszú drótszakaszról beszélünk.
Nem tudom miért vagy ennyire érzékeny, neked ultrád van és dobozokat hallgatsz, tehát más a termék és más a sportág. -
dgyuri0123
nagyúr
válasz
lapalapa
üzenetére
Áruld már el, hogyan jutott el a jel a fejhallgatódig, ha a Pro-n nincs is fejhallgató kimenet? Hány eszközön ment keresztül, mielőtt elbaxódott volna a hangja? Én az Ultra analóg kimenetét használom és mosolyogva hallgatom azokat a zenéimet is, amiket 50 éve nem hallottam ennyire tisztességesen szólni egyik korábbi cuccomon sem. Most akkor vagy én hazudok, vagy te baszkurálsz el valamit, hogy olyanokat írsz, amilyeneket. Ha közbe kell iktatnod egy + külső elektronikát, máris megvan a magyarázat arra, hogy nincs dinamika, nem jó a tere, stb stb. És ugye fülessel az akusztikai korrekció sem elérhető. Akkor? Nem jó a metodika... alma, körte esete. Nálam akkora tér van, hogy teljesen betólti a 24nm-es szobát. Onnan is hangok jönnek, ahonnan méterekre vannak a dobozok. Szinte a hátam mögül szólalnak meg nüanszok. A dinamika akár falrengető, a ritmus lábdobogtató, lüktető, gyors, élénk, mit mondjak még? Te ennek pont az ellenkezőjét állítod. Figyu, egyikünk nem mond igazat, vagy valami félremegy ..
-
lapalapa
őstag
válasz
VoidXs
üzenetére
Nekem 2i-m van (őskor), szerintem zajos táp kimeneten kívül, sugárzott zaj is jutott az elektronikára.
Bármi lehet.
Most járatom az új fejes erősítőmet folyamatosan (tudom, minek..?), a node belső dacot használom erre a célra, amit átépítés óta nem próbáltam, nem olyan rossz, ha kicsit hunyorítok elmegy..
Szóval lehet hogy javult a sinad valamennyit, de ezt nem fogjuk megtudni, amúgy is mindegy. -
tranceplanet
addikt
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
lapalapa
üzenetére
Azt mondod, azért mértek ASR-en ilyen 60-80 dB SINAD-ot néhány Node modellen, mert hibás táptervezés miatt rászökik egy kis AC a tápkábelre? Ilyen okból amúgy adtak máshoz is utángyártott tápot, de kiderült, hogy az ilyen táp selejt volt, nem a norma. Például a Fosival is gyakori sztori, de én a lottón 4-ből 4 jót kaptam, 100 dB felett.
-
lapalapa
őstag
válasz
dgyuri0123
üzenetére
Gondoltam, hogy heves lesz a reakció.
"Tanulni sosem késő."
Nem kellett volna magadra venni, saját magamra értettem, gazdagabb lettem egy újabb tapasztalattal, ennyi.
"És miért jössz állandóan a Node-al, ami spdif forrásként sosem volt rossz."
Rossz volt, de a botrány táp miatt legfőképp. Érdekes hogy Amir ezt nem tudja (akarja?) mérni, viszont gyönyörűen hallatszik. KiváltaniTopping-alWadiával próbáltam, amikor négy év után megint kivettem a dobozából, meghallgatni spdif-en. Nem volt jó, de egészen más energiával zenélt mint pc usb-ről (bármit is csináltam azzal), ezen őszintén megdöbbentem.
"Az a te "hülyeséged", hogy agyon basztattad a Nodeot és most azt hiszed/úgy hallod, hogy hű de nagyot tettél."
Nem tettem, de sosem volt problémám kinyitni valaminek a dobozát és belekukkantani, tenni venni benne, eredeti végzettségem okán. Ott ültem, hallgattam pár napig és gondolkodtam, hogy vissza tegyem a dobozba és felejtsem el (eladni nem szoktam cuccokat) vagy lehet esetleg valamit kezdeni vele. Aztán ahogy rendezgettem a cuccot az egyik csatornára valami ocsmány digit zaj keveredett. Elkezdtem mozgatni a kábeleket és rájöttem hogy az egyik rca kábel öt centire került a node borotva zsinórjától, ami mint egy adótorony tolta rá a zajt. Utánanéztem, hogy lehet e valahogy helyettesíteni a node tápját és találtam valami lengyel céget akik node csere táptuning cuccot árultak. Érdekes, ezek szerint más is szembesült a problémával. Történt még a node-ban más is, de ennyi a történet. Nem tudom, hogy más streamerhez hogy viszonyul így a hangja mert mással nem éltem még együtt, ezért így szűk tíz év után, és mert olyan szépeket írtatok róla, és mert megnéztem Amir tökéletes méréseit a wiim pro digit kimenetéről, vettem egy wiim pro+ -t.
Három dolog hiányzik belőle nekem, a hangok energiája, a zene lendülete, térinformáció. Három napig ment egyfolytában próbáltam átnevelni a fülem rá, de bármikor rápróbáltam nem tudott lekötni. Szépen, de tök érdektelenül zenélget, semmi "élő" zenei sodrás és energia nincs benne, tér meg nyomokban talán. Kedvenc élettel teli zenéim unalmas, dinamikátlan, érzelem mentes háttérzenék lettek. Persze mindenkinek más a fontos, engem le kell döbbenteni, a wiim p+ ezt nem tudja. Nem tudtam, hogy digit források között ekkora különbség lehet. Persze hangfalas rendszerben ezek lehet hogy mind nem számítanak, nekem fejesen meghatározó.
Ultrát nem hallottam még, az biztos szuper lehet.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
nLali
üzenetére
Én itt az EQ-zásra, "remaster"-re gondoltam. Ha ilyen szintű belenyúlás nincs, csak valami - szerintem tökártatlan, csak felesleges pénzlehúzó upsample - akkor oké.
Amúgy én régi vágású vagyok. Két dolgot tekintek magamnál referenciának (mastering téren) :
1. CD (-ből rippelt flac)
2. Online, az előadó valami kiadójánál (vagy gyűjtőhelyen ahol mások is vannak) megvett flacKatt ide

Ez NEM az eredeti CD (pláne nem az LP). Azok sokkal zajszűrtebb verziók.
Ez például REMASTERED. Oké, nem a Spoti, hanem a művész által, de itt már azt sem írják mellé, hogy ez remastered, csak ide van téve az album 'oszt jó'.Az elsőként eredetileg CD-re kiadott verzió erősen zajszűrt és teljesen függöny mögül szól - így hódította meg a világot.
Ez a Spoti verzió a 2014-es Remastered, jó zajos kiadás. Én ezt szeretem.

És itt egy harmadik, a kettő között, a művész által kiadva 2024 januárban. Itt is van zaj, nem annyi, mint a Spoti verzión, de nem is annyira tompa és agyonzajszűrt, mint az eredeti CD verzió.
Amúgy Neked hol jelenik meg a dallamot képviselő első magas szintihang ? (Tehát nem az alul induló mély búgás). Fun kérdés.
Vegyük a linkelt YT vidi timestamp-jét. -
VoidXs
Topikgazda
válasz
nLali
üzenetére
Ez megint a "technikailag igaz" kategória. Ha kizárólagos hozzáférést adsz, a hangerőt másik ponton állítja, ezért a kerekítések picit máshogy jönnek ki. Igen, ez teljesen valós jelenség, de kérdés, hogy mennyire érdekel, hogy egy minta értéke 8388607 vagy 8388608. A különbség 0.000001 decibel (viccen kívül).
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
nLali
üzenetére
Én azért nem tekintem ezeket az összehasonlításokat "hitelesnek", mert nincs arra vonatkozó információ, hogy melyik nyúl bele az amúgy ugyanonnan beszerzett digitális eredetibe egy picikét így vagy úgy. Jó esetben egyik sem... úgy hagyják az EQ-t és csak formátumkonverzió megy (sok redbook lesz HiRes így, ami nyilván kamu-HiRes, de veszik az emberek). Rosszabb esetben minimálisat, de belenyúlnak. Ki tudja. De annyi és annyi zene van a neten, hogy hacsak nem AI-val hangolják a zenéket "stílusra", szvsz nem nyúlnak bele, nincs az az emberi idő és óraszám, ami ennyi anyaggal elbír, lényegében a világ zenei állományának nagyja megvan mindegyik streaming szolgáltatónál.
Szép angolosan: take it with a grain of salt. Szóval hihető lehet, hogy ugyanazt adják Neked, értsd: egymáshoz képest is tökugyanaz az anyag, mire Hozzád elér, de a nyakamat nem tenném rá, csak valamiféle belső hang súgja, hogy talán igen, ugyanazzal dolgoznak.
Ami minimál eltérést okozhat, ha egy redbook-ot felkonvertálnak HiRes mondjuk 88.2/96 kHz-re, DAC szűrő hatás kitolódik, bár kétlem, hogy bárki ezt hallja egy 40+ feletti évével és nagyjából 15-16k körüli hallás limittel.
-
nLali
őstag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Amúgy kíváncsi is lettem. Gondoltam kipróbálom, hátha. Saját tapasztalatomnak jobban tudok hinni. Letöltöttem a Roon-t, az Audirvanat és órák óta összehallgatom a tidallal.
Ha rövid részleteket hallgatok akkor se, ha egész számokat hallgatok akkor se tudom megkülönböztetni, hogy melyik app játsza le éppen a tidal streamet.
Vagy ennyire rossz a rendszerem, vagy ennyire jó
-
lapalapa
őstag
válasz
VoidXs
üzenetére
Ha már a fejhallagtó boltban megvettem sok pénzért a fejesbe "épített" szép kiterjedt és pontos teret, jó basszust, szép magasakat, nyílt hangot, akkor azt otthon szeretném is élvezni.
Ezeket a jellemzőket külön, külön, de akár egyszerre is ki lehet kapcsolni egy nem megfelelő kábellel. Sőt, ami az egyik fejhallgatónál kiválóan működik az egy másik típuson tud egészen vacak lenni.
Tapasztalataim szerint. -
nLali
őstag
Fészbúkon okosodhat is az ember, ha szemfüles.
Máshogy szól egy Tidal stream tidal appban (fújj) Audirvana-ban és megint máshogy roonban is. Ugyan az a tidal stream. Aki nem hallja, annak hibás a rendszere.
Aztán ezek felett van máshogy és jobban szólásban a streamerre telepített Tidal app ( talán ez is fújj) és még máshogyabbul egyszersmind jobban szól a roon vagy audirvana streameren.
Ami még fontosabb : Aki nem így gondolja, az téved.
Fontos, hogy legyen egy jó wifis ethernet kábel, ami belül üreges és az üregben megy a wifi. Ott mást nem zavar. És mivel nincs benne réz, ezért a mindenféle zavarásoktól is mentes.
Itt nyomkodom a Tidal, a Roon és Audirvana alkalmazásokat. Ugyan azokat a zenéket játszom le egymás után más-más alkalmazásban és nem jövök rá, hogy hol a hiba, de szerintem nincs különbség hangban.
Lehet, hogy szviccset kéne már vennem. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
dgyuri0123
üzenetére
Kár, hogy nincsenek olyan fórumok, ahova valamiféle szofisztikált módszerrel olvasni bárkinek lehet, de írni csak olyannak, aki hiteles vakteszten vett már részt és annak eredményét megosztja a "jegyszedővel", különben nem "szállhat fel a szerelvényre"
Milyen szép békés világ lenne azonnal

Amúgy egy kis társaságban még működne is, személyes ismeretség alapján.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
lapalapa
üzenetére
"Tanulni sosem késő."
Ezt pont te írod nekem? Ne röhögtess már kérlek...
És miért jössz állandóan a Node-al, ami spdif forrásként sosem volt rossz. Ami rossz volt benne, az a dac, de ezt ki tudtad volna váltani pl. egy akármilyen Toppinggal és problem solved. Az a te "hülyeséged", hogy agyon basztattad a Nodeot és most azt hiszed/úgy hallod, hogy hű de nagyot tettél. Fenéket. Ha elolvastad volna Amir tesztjét a Noderól (de ugye az kit érdekel), abban a pillanatban tudtad volna, hogy mit kell tenned ahhoz, hogy jó hangú streamer váljon belőle. Csak hát ugye az a 260e Forint, amit elkértek érte az rettentő sok volt anno, eladni meg nem lehet normális áron, ezért inkább elkezdtél még több pénzt és energiát ölni bele, amit most alá akarsz támasztani a saját (erősen kétes/kérdéses/hihető) véleményeddel. A Node egy nagy átbaxás, semmi több, ma is az és akkor is az volt.
Hozzá képest a Wiim Ultra (hangfalas láncon) nirvána és ultra high end. És a Vibelink, ami egy Primere i22-t váltott, az is nirvána, pedig a Primare cirka 650e Forinba került 10-12 évvel ezelőtt. Konvertáld át ezt 2026-os árra. 1 millió? Szerintem nem mondtam sokat. És ezt simán leveri a Vibelink 130 ezerért!!! Figyu, hagyjál engem lógva a hülyeségeiddel...
Amúgy sem hozzád szóltam az írásommal.
A Wiim Pro+-t én nem hallottam, de gondolom nem úgy/arra használtad, amire ki lett találva.... merugyetudjuk, hogy a fejhallgató kimenete mindegyik Wiimnek csak közepes és te ezt figyelmen kívül hagyva fikázod. Ismered azt, hogy Ferrarit nem a szántásban haladásra tervezték? Tedd be a Pro+-t egy jó hangfalas láncba, korrigáltasd vele a szobaakusztikát (ha van benne RoomFit, mert ezt nem tudom) és élvezd a zenét. De amúgy sem értem, hogy jött ki neked az, hogy a Node sokkal jobb, hiszen a Pro+-ban nincs fejhallgató kimenet !!! Akkor mégis mit és hogyan teszteltél? Értelmetlen hülyeségeket írkálsz összevissza... de ha én vagyok a balfasz és nem értem a metodikádat, akkor elnézést kééééérek.
És most én mondom neked, hogy tanulni sosem késő!!!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Projektor topic
- LEGO klub
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- További aktív témák...
- 27% - ÚJ GAMER PC! Ryzen 9800X3D / RTX 5090 / 48GB 6000MHz / 2TB NVMe / 1250W Gold! BeszámítOK
- Apple iPhone SE (2020) / 64GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku:82%
- HIBÁTLAN iPhone 11 128GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4258
- Apple iPhone 15 128GB fekete
- iPad felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Mondjuk COBOL-ban lehet nehéz lett volna zenelejátszót írni.
64GB volt egy drive, két ember kellett ha ki akartad szedni. Mondjuk eleve volt 50dBA zajszint mellette annyi bizbasz zúgott benne. 

vagy mikor milyen kedve van. A playlistjeimben nekem is szürkülnek ki folyamatosan dolgok. Továbbá jellemző, hogy lefagy vagy sokat kell várni. Illetve, ha meghülyül, elkezd más zeneszám/borítökép kombót mutatni, mint ami szól. Azt hittem, az Androidos verzió vacakol így csak.....mondjuk én egy haverom Tidal családjában vagyok, ingyen. De ez akkor is gáz már...

A lakás meg közben bekábelezve, szóval csak be kéne fejezni, legalább a neutrik XLR-eket feltenni a vakfedelekre a kábel végére mindenhol. Aaaargghh nem tudom.