- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen okostelefont vegyek?
- MIUI / HyperOS topik
- iPhone topik
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lehet, de annyira nem érdekelt, arra akartam a MAX verziót használni, hogy ilyen családi fotókra rádurrantva egyszerre 200 képen legyen meg a bőrlágyítás, de aztán elengedtem a dolgot. Most a szemekre használom ezt a szoftvert, illetve a bőrlágyításra. Van egy eksönöm PS alatt, amelyet minden kép alatt le kell futtatni, de már be van drótozva raklap plugin, mert egyik ebben, másik meg másban jó, így lehet (a full manuál retuson felül, persze) értelmes eredményt elérni.
-
HumbleBundle-ben akciós a PortraitPro 23 Studio és a PortraitBody 3. Ennyiért (18 EUR) szerintem megéri. Használom már egy éve a PortraitPro-t, nem mondom, hogy mindenre IS jó, de szolidan használva, és nem a beépített templatekkel dolgozva (amik undorítóak) azért gyorsítja a dolgokat. PS pluginként még action alá behajtva is működik, de aki egyszerre 600 képre szeretné ráengedni, annak nem jó a Studio verzió, a csoportos feldolgozáshoz erősebb licenc kell.
Szerk.: ha jól látom, adják a Studio MAX verziót is, az már elvileg tud batch feldolgozást RAW-ból is, bár nekem anno a Z6II NEF-et nem ismerte fel. Így még lehet, hogy én is behúzom amellett, hogy van Studio licencem, szóval ha valakinek kell egy sima Studio licenc, írjon, és megbeszéljük az árat.
-
válasz
nfsu17 #36244 üzenetére
Át is keresztelték szerintem, mert most Fotográfia a csomag neve, eddig meg Fotós csomag volt. A tárhelyet nem vettem észre, azt hittem csak áramelés meg átnevezés volt, és így "szűnt meg" a régi lehetőség.
sixpak: nem tudom, hogy lehet ekkora különbség az árakban, jó eséllyel az is számít, hogy az első megrendelés milyen áron történt. Mindegy, nem annyira érdekel, ezt a pár kattintást kibírtam, a 10.15-ös árat meg már 2021-ben is kibírtam, most is ki fogom. Kérdés, mi lesz jövőre...
-
válasz
sixpak #36239 üzenetére
Ismerős 9.99-ért fizeti továbbra is, 5 éves fiókkal. Az enyém 3 éves kábé. Neki nem most van a fordulópontja, szóval nem tudom, mivel találják majd meg, ha esedékes lesz.
Érdekes módon fenn van a fotós csomag továbbra is, de már az új áron. Még jó, hogy a saját hírlevelük szerint ez megszűnt a mai nappal az új előfizetők számára...
-
válasz
sixpak #36230 üzenetére
Nekem bárhogy próbáltam, csak 20 százalékot adott. És mivel a második élő agenttel se sikerült megállapodnom abban, hopgy megkapjam havi fizetéssel, 1 éves hűséggel azt az árat, amit eddig fizettem a jelenlegi accountomra, beintettem és csináltam egy új fiókot, új előfizetéssel. Hogy biztos ne tudjanak belek_rni a zárba, ennél inkább kifizettem 1 évre előre, ez így 50 ezerbe fájt, de egy évre letudtam a gondomat, jövőre meg meglátjuk, mi lesz. A régi accountom megtartom, csak lenyomtam róla az előfizetést, és így most 10 euróért van licencem, amit 19-ért akartam rám sózni, de még áves fizetés mellett is 12.9 lett volna 1 hónapban... Hihetetlenül rugalmatlanok. Mázlijuk, hogy errre építettem a munkafolyamatokat, és mivel hobbista vagyok, nincss kedvem átgondolni megint az egészet, meg kísérletezni, mert se kedvem, se időm rá, inkább fizettem. A dolog szépséghibája, hogy ötödikéig aktív a régi előfizu is, így erre a két hére kvázi kétszer fizettem, de ez van.
Aki akar még FotttograffiPlen-t venni, az tegye meg ma, mert az emailjük szerint holnaptól már nem lesz elérhető a konstrukció.
-
Na igen. A pihenés is fontos szempont, és ezért nem irigylem a millió felett kereső ismerős rendszermérnök srácot. Klasszik péntek este 10 óra, mondom neki, mit csinálsz? Ááá, épp fájlszervert migrálok, meg sophos clustert frissítek remote. Hát kössz, de így negyven felett erre már nem annyira vágyok. Pláne ha beszívat valami.
-
Jó helyen dolgozol. Nekem fel kellett mondanom azért, hogy félév múlva visszamenjek annyiért, amennyit érdemeltem, mert nem nagyon érdekelte őket, hogy két éven át saját pénzből, szabadságot kivéve képeztem magam abba az irányba, ami éppen kellett a cégnek. Akkor voltam hülye, más helyre kellett volna mennem, és sz_opjanak...
-
válasz
Stauffenberg #36192 üzenetére
Retek egy banda, az biztos. Kár, hogy annyi plugin épül már PS-re, amikért szinten fizettem, hogy nincs nagyon mit tenni. Hobbista fotós vagyok, ezer olcsóbb alternatíva van, de tele lett a tököm az összessel. Ez legalább többnyire működik.
-
válasz
Stauffenberg #36187 üzenetére
"A Photography Plan áremelését is azzal indokolták, hogy még több funkció van benne, mint eddig, szóval úgy igazságos, ha árat emelnek."
Így van, tegnap az (elvileg) élő support is bevágott egy raklap funkciót, hogy már ezt és ezt tudja a program, azért lett ennyi a PhotoPlan. Szerintem meg sz@rjanak kecskét, nekem se fizet egyik cég se többet azért, mert holnap többet tudok, mint tegnap tudtam.
-
válasz
nfsu17 #36174 üzenetére
"Ha nekem febr.6 az évforduló, és az a szabályuk, hogy az utolsó 30 napon belül tudod felmondani a meglévőt ráfizetés nélkül, akkor én jan.14-én ha felmondom, kötbér nélkül megszűnik a mostani (10.15eur) és akkor a 13 eur-ra akkor én még elő tudok fizetni egy évig?"
Elvileg igen, nekem is ez a tervem.
-
Hát a baj az, hogy nekem például rengeteg fizetős és bevált pluginem van photoshop alá. Lightroom nem kell, soha nem használom, de a CRAW+PS kombó szerintem egyedülálló a piacon. Volt egy nehany hónapos próbám capture one vonalon is, a tetheringen felül nem találtam olyan nagyon kiemelkedően jónak. Igaz, ez lassan négy éve volt, biztosan fejlődött azóta a szoftver. Annyiból van szerencsém, hogy most jár le az éves előfizetésem, picit hamarabb megveszem kedvezményes áron még 1 évre, aztán jövőre kiderül. Egy normális csomagja volt ennek a cégnek, és azt is elkúrták. Ezzel veszíteni fognak, szvsz.
-
Napi jó hír: január 15-től megszűnik az Adobe Fotós csomag. A meglevő ügyfelek megtarthatják az előfizetést, de a 13 eurós ár 20 euróra nő. Éves megújítás esetén tartható a jelenlegi havidíj.
-
Tartok ettől a swabozástól, olyan kétbalkezes vagyok néha hogy az hihetetlen, úgyhogy marad a Nikon szerviz, jövőre. Csak szép kaland lesz ezért felutazni az ország másik végéből... D750-ben is biztos van por 4 éves korára, de olyan biztos nincs, ami normál képen látszana. Legalábbis szeretnék ebben az illúzióban megmaradni, úgyhogy azt nem lövöm be most...
-
Na, lefotóztam efsokkal egy fehér monitort, aztán rádolgoztam PS-sel kicsit, hogy látszódjon a porszem. Aztán rájöttem, hogy nem csak az van, amit a képeken is látok, hanem olyan a szenzor, mintha beleköptek volna. Esküszöm, nem is értem. Kültéren soha nem cserélek obit, beltérben se minden nap kétszer, és akkor is lefelé tartom a vázat és villámgyorsan cserélek. Mi a tökömtől lett ez így tele másfél év alatt? Mindezt úgy, hogy rendszeresen fújom szűrővel is ellátott körtével, és az automata tisztítás is be van kapcsolva a vázon.
-
válasz
korpicschess #36110 üzenetére
Canon-hoz elvileg a Camera Kft. tud segítséget nyújtani.
-
Ha mégis vízjelet szednél le, és utána kellene némi részlet, ajánlom a Topaz Gigapixel AI-t. Ki lehet próbálni, csak exportálni nem enged. Most valami akcióban 70 EUR. Elképesztő, mit művel.
Nem vagyok híve más munkáját ellopni, de ha valaki ilyen ótvar technikával próbál meg pénzt lehúzni emberekről, akkor fairplay-nek érzem az okosabb megoldást!
-
Ne aggódj emiatt szerintem, szedd le a picsába, a valamilyen mindig több mint a semmi. Anno én úgy jártam, hogy a babafotós épp azelőtt nap volt fotózni, mint amikor bekerültek a Lányok, és már kiengedték őket, amikor újra ment. Nem tudom, ez hogy jött ki, de két képem van a gyerekről: az egyiket egy nővérke csinálta telefonnal, a másikat meg én, redva sárga fényben, egy jó centi vastag, maszatos üvegen keresztül a D750-nél. Nyilván, egyik se a kollekció legszebb darabja, de induljunk ki abból, hogy legalább van.
-
válasz
Beldar #36078 üzenetére
Köszi, ezt pont megtaláltam én is ma reggel!
@Jahno: a fővárosi Nikon szerviz a weboldaluk szerint még végez ilyen műveletet, kérdés persze, hogy mennyire van ez így a gyakorlatban.
"MILCnek miért nem érdemes nekilátni? Könnyebb, mint a tükröset, mert ott van szabadon az egész."
Nem tudom, kérdezd a 220V cikkíróját:
Még ki is van emelve, hogy MILC-et ne tisztíts otthon. Én sem értem.
-
Köszi. Érdekes, mert a 220volt egyik cikke azt írja, MILC-en nem érdemes otthon nekiállni. Közben meg ma ismerős fotóstól azt hallottam ,hogy MILC-nél van UV védőréteg a szenzor felett, tehát még biztonságosabb is, mint tükrösön. Kissé zavbarba ejtő a dolog. Őszintén szólva elvinném szervizbe ezért, de vidékről egy plusz utazás. Safety first, ha van hivatalos Nikon szerviz, amit ajánlani lehet, sikítsatok!
"Mondjuk belevakuzhattál volna egy fehér semmibe szűk rekesszel "
Ha találok egy fehér semmit, meglesz! ;-D
-
Valaki használta már ezt a szenzortisztító szettet, vagy hasonlót?
Kicsit ráz attól a hideg, hogy simogassam vele a szenzort, de úgy néz ki, sikerült összeszedni valamit, amit nem sikerül kipumpálni körtével. Vicces, mert rekesztől függetlenül csak 200 mm-en látszódik ennyire, ugyanezzel az objektívvel 70 mm-en nem látható, és másik objektívvewl (mondjuk 85-össel) is épp hogy jelen van, de a nagy gújtótávolság esetén mindig ott virít, lásd mintakép, bal sarok körül, folt formájában.
-
válasz
Beldar #36038 üzenetére
Yepp! Nemrég vettem egyet kézalól, amennyiért most megy a mediamarktban, teljesen jó. A minősége kábé CEWE szint, talán kevésbé szaturált, de ez beállítás kérdése is, a nyomtatóban ez direktben finomhangolható. Egy bajom van vele, gyárilag nincs hozzá akku, illetve kamerát nem lehet rá direktben dugni (1500-ra legalábbis), pedig adná, ha kamerából wifin keresztül lehetne gyors kinyomni egy képet. Persze így se nagy téma, mert telefonról baromi gyorsan lehet rá képet küldeni, 20-30 megás JPG-től se jön zavarba.
ha sokat nyomtatsz, de tényleg sokat, akkor valami 6 tintás, direkt tofónyomtatásra szánt Canon-nal jobban jársz, de ha a "'sok'" csak havi 10-20 darab, és megfelel a képméret, akkor jó választás a selphy, mert nem kell karbantartani, tintaszáradástól tartani, és el lehet rakni egy kábé 20x20 centis helyre.
-
Generatív objektum eltávolításra photoshopot használok. Fotós csomag az Adobe-tól, jobbat jelenleg nem tudok. A luminar alá bármilyen vasat raksz, adott funkciók alatt szét fog szopatni. Az AI varázslat meg cicamica gyors(nak tűnik), de állj neki egy képen rétegeket létrehozni, meg magic eraser (vagy mi a dildónak hívták) már egy 15-20 apró bőrhiba módosításánál úgy telibever 32 GB RAM-ot, hogy csak nézel. Aztán jöhet a crash. A PS, és pláne a CRAW se a stabilitás mintapéldája, de legalább folyamatosan fejlesztik, és érezhető a javulás, a Luminart meg egy kábé félamatőr crew taknyolja, akiknek hiába adsz szakmai visszajezést, csak a linkelés megy, és ugyanazt a retek engine-t tolják be a sz_rjuk alá A Luminar 3 óta. De legalább luminar tagként, előfizetéssel kapsz hozzá presetpackot minden hónapban. Cserébe az automata bőrretus parasztéknál még mindig abból áll, hogy szétmossa az eredeti textúrát, majd rak rá az Éjjájjj valami pontozott mintát, amitől 20 méterről úgy tűnik, mintha lenne benne részlet. Fantasztikus...
Undorító, pénzhajhász tróger banda, ezekhez képest az Adobe egy kisiparos tanuló. -
válasz
Aaron14 #35985 üzenetére
Néhány negatívum, ezek egyrésze szubjektív, másrésze objektív, de tények:
- A kereső kicsit lassú. A legtöbb esetben nem fogod észrevenni, de ha például svenkelni próbálsz, vagy akár csak futó lovat fotózni, pláne sorozattal, akkor azt fogod tapasztalni, hogy a téma a képeken szépen lassan "kicsúszik" a kompozícióból.
- DualGAIN ISO: na, ez a legótvarabb része. A gépnek gyakorlatilag két natív ISO-ja van, a 100 és a 800. A 100, a 200, 250 jól használható, de 320, 400, és pláne 640 helyett válassz mindig 800-at, mert ezeknél az értékeknél irreális a képzaj mértéke. ISO400-on konkrétan akkora, mint 1200-nál, 640-nél pedig akkora, mint ISO1600-nál. Erre figyelni kell, az elején engem szétakasztott ezzel. A probléma még súlyosabb, ha AUTOISO-val fotózól, mert a maximumot meg lehet neki mondani, de azt nem, mely értékeket kerülje, és naná, hogy használni fogja ezeket is.
- Akku. Csak a gyárit használd, utángyártott lutri. JUPIO-t nem szerette.
- Portré markolat: elég szűk a kínálat, sokáig csak a gyári volt, most már van vele egyenértékű JUPIO is, fele annyiért.
- Vezérlőgombok. Nincs külön gomb az AF módok váltására, a WB állítására. Előbbi kiváltképp idegesítő, ráprogramoztam a REC gombra, de így meg nem annyira esik kézre.
- FTZ kérdés: az adapterezett lencsék lassabbak és pontatlanabbak lesznek. A tesztek szerint nem, szerintem meg igen. Rád bízom, kinek hiszel, de nem véletlenül cseréltem le a teljes F sorom.
- Szemkövetés: nem annyira tapadós, mint egy Canon vagy egy Sony. Kissé félrefordítja a fejét a modell, és máris ugrik a fókusz. Ilyen helyzetekben jobb, ha object tracking módot használsz, rendezvények esetén lehet ez a habozás probléma.
Röviden ennyi.
-
Egyébként mennyi most a reális ára a D750-nek, olyan 38 ezer expóval, kiváló állapottal? Tudom, hogy van beárazós topik, de ott néha nagyon vad számokat látok. Most van fenn aprón egy Z6II, 400 ezer forintért... Ez olyan szinten áraz már be (vagy inkább le) minden tükröst, hogy az hihetetlen.
-
válasz
Aaron14 #35917 üzenetére
Ha tükrös, akkor csak a D750. A jóval újabb Z6II mellett nézve semmivel sem rosszabbak a képei. Amióta megjelent az Ai alapú zajszűrés a Camera Raw / lightroom vonalon, szerintem a zajával sincs probléma. Mostanában nagyon szép darabokat adnak 220 ezer forint körül is. Én is gondolkodom az eladásán, mert már csak tartalék váz, de őszintén szólva az 50 1.8G-vel ez még mindig egy olyan kombó , ami szinte bármire jó. A MILC-nek két előnye van számomra, és én is portrét fotózok: a szemfókusz és az expo szimuláció. Minden más területen pont úgy meg lehet oldani a feladatot egy tükrössel is.
-
válasz
Speeedfire #35740 üzenetére
Így van, minden gépem nyakpántja a gép dobozában várja, hogy eladó sorba kerüljön!
Nem az én világom a nyakamba lóbált cucc. Ahogy írtam is, a Cuff-ot is csak néha fogom használni, elsősorban azért, mert séta közben nem feltétlenül tudok mindenre odafigyelni, jobb a biztonság. Ha stúdióban fotózok, nincs szükségem szíjra.
-
Köszi Mindenkinek a tippeket. Beraktam alulra a Clip-hez használt lemezt, és erre rögzítve teljesen más a használati komfort, így már kiadja, és továbbra is dokkolható marad a gép a Clip-ben. Ez így egy jó kis kombó lesz városi sétákra fixekkel. A csuklóra tekert szíj a nagy műanyag aljzattal azért továbbra is elég tré, de végülis a célnak megfelel. Ennyi pénzért mondjuk lehetne az is fémből, de hát valamit hagyni kell a következő generáció felárazásához is, mint indok! :-D
Egy dologra azért figyelni kell: a kis korong madzagja ahhoz rövid, hogy ki lehessen előre húzni a gép alól, hátra viszont kiér, és ha táskába úgy rakod be, hogy a kijelző közelébe kerül, és mondjuk pont ott kap egy kis behatást, szerintem simán betöri.
-
Lehet, hogy az a bajom, hogy karpántot utoljára kiskompakton használtam, tükrös korszak óta meg semmit, még nyakpántot se. A PD Clip v3 elég jól bevált, ha olyan szituációba megyek fotózni, ahol várható, hogy nem tudom lerakni a gépet, pedig le kellene, akkor azt felrakom táska pántjára, és minden meg van oldva. Múltkor jutott eszembe, ahogy Pécs belvárosában sétálva, a gépet a kezemben tartva, az objektívet finoman megcombolva majdnem lerúgtam a földre a vasat, hogy kellene valami ilyen helyzetekre, mert bedokkolni, majd három lépés után megint kivenni egy gyors épület fotóra nem volt ideális megoldás. Ráadásul, ha valaki elrohan melletted, és váratlanul kitépi a kezedből a gépet, nem biztos, hogy le tudod reagálni, elég tré a markolat a Z6II-őn is szerintem, közel se annyira bombabiztos fogni, mint a D750-et. Igazából csak ezért vettem a Cuff-ot, mert úgy voltam vele, hogy ebben a gyártóban megbízok annyira, hogy ha kell, tényleg tartani fog ez a kis műanyag bizbasz. 90 kilót ír rá a csomagolás, a kis madzag három rétegű elvileg. Ha 6 ezer forint lett volna, azt mondanám, hogy oké, marad. De így... Hát, még alszom rá egyet. Alza vásárlás, van még pár nap próbálgatni.
-
Nem kérdés, csak infó. Vettem egy Peak Design Cuff-ot, de őszintén szólva nem vagyok elragadtatva. A minősége rendben van, a kis korong beton stabilan ül a dokkolóban, de az egész olyan bután fekszik fel az ember csuklójára. A dokkoló rész pont útban van, tenyér alá nem rakhatod, mert akkor a gép burkolatát piszkálná és még kényelmetlen is lenne, felette tartva pedig a kézfejet cseszteti. A fémes csat pedig elég érdekesen fekszik fel a csuklóra, konkrétan sehogy, mert inkább visszqfordul, és a szíj is olyan merev, mindig eláll valahogy. 16 ezerért ennél többet reméltem.
-
válasz
Stauffenberg #35695 üzenetére
Nekem most 13-as ASUS UX325 laptopom van, OLED panel kalibrálva, de kétszer próbáltam rajta retusálni: először és utoljára. A vas érdekes mód bírná, pedig csirke, de semmire nincs hely.
-
válasz
Stauffenberg #35692 üzenetére
Oké, de így alapvetően Te sem laptop kijelzőn dolgozol elsődlegesen. Én arról beszélek, hogy sokak szerint egy macbook elég, akár még a kisebb kijelzős modell is. Erre szoktam mondani, hogy ja, biztos...
-
válasz
sixpak #35685 üzenetére
Nem kell mindenképp Mac. Legalább nyolc magos modern processzor, 32 GB vagy több memória, nvidia GPU, abból lehetőleg jó erős, legalább 12 GB VRAM-mal. Utóbbi baromi sokat számít, ha AI denoise-t nézünk. Egy nem épp tetű lassú 2070 Superről fejlesztettem nemrég 4070 Superre, az ai denoise ég és föld, és az egész szoftver sokkal stabilabb lett, azóta nem volt force close PS / CRAW vonalon úgy, hogy a gép egyéb paraméterei nem változtak. A laptop buzériát meghagyom másoknak, nem akarok senki lelkébe taposni, de én továbbra is hihetetlennek tartom azt, hogy valaki 15 colon úgy tud dolgozni, mint én 27 hüvelyken. Pláne úgy, hogy nálam három is van...
Egyébként van ARM-os PC is, ASUS dobta piacra nemrég az első ilyen notebookját, Qualcomm alapokon. Más kérdés, hogy picit még le van maradva a Mac-től sebességben, de ha nagyon lényeges az akku/perf arány, akkor ugyanúgy jó választás lehet, és maradhatsz a megszokott platformon.
-
Utcára jó lehet, ahol fontos a környezet is. Igazából nekem jól jönne néha, mert a 20 már nagyon sok, az 50 meg szűk, de nagyon ritka az ilyen helyzet. Kisvonatban családdal utazásnál például a húszas elvérzett a torzuló alakok miatt, az 50-be meg egyszerűen nem fért bele két fő sem az adott helyen. Na, oda pont jó lett volna, ezéert nálam is benne van a "majd ha nem lesz mire költeni" rovatban egy 1.8 verzió.
-
válasz
Lassú Víz #35613 üzenetére
Ja, nézőpont kérdése, igazából mindketten ugyanaz mondjuk, csak másképp. Lehet, hogy a távolság, lehet, hogy az objektív tulajdonságai okozzák, de a lényeg, hogy a 85 mm az emberek zömánek jól áll, a 35 meg nem igazán. Persze, itt is hozzáfűzöm a kulcsszót: szerintem!
-
válasz
Stauffenberg #35611 üzenetére
Én csak PS-t használok, meg CameraRAW-t, de nincs az a vas, amit ez ne zabálna fel!
-
Gyors összevetés a portré gyújtótávokról:
https://www.facebook.com/share/r/aBabwFVvCtFuW8eh/
-
Csak azért is beleállok, hogy beégessem magam! :-D 85 >> 200 >> 50?
-
Sonyban nem vagyok otthon, amit írtam, általánosságban írtam, egyébiránt Nikonban utazom. 50-essel is lehet, persze, csak a 85 milliméterre írják azt, hogy nagyjából úgy adja vissza az arányokat, ahogyan az reális. Az ötvenes közelről kicsit már kövérít, másképp fogalmazva.
-
Nálam ez úgy alakul, hogy beltéren 50 mm teljes testre, 85 mm félalakra, mell közeli kivágásra, arcközelire. Ha lenne 105, arcközelire azt használnám szerintem. Kint pedig, ahol nem szívesen cserélgetem az objektíveket, a 70-200 vált be. 200-zal kicsit laposabb lesz a téma, erre figyelni kell, de cserébe le lehet robbantani a háttérről a modellt (már ha értelmes kátszazast választasz, 2.8 körül jellemzően). Azt nem értem, hogy a francban portréznak sokan 35 milliméterrel, de jó eséllyel csak ki kellene próbálnom. Ott már annyira figyelni kell, hogy ne legyen hozzád közel a keze/lába, mert mammut végtagokat csinál az ember gyorsan, néha még 50 millin is megesik.
Mivel márkákat is nézegetsz, azért azt jó tudni, hogy a natív objektív mindig a legjobb lesz, képminőségben és AF teljesíytményben is. Nekem is van Viltroxom, azért a pénzért tök jó, de köze nincs a gyári objektívek élességéhez, AF sebességéhez. Tamronnál ugyanezt nem éreztem, talán az AF volt lassabb, de a képminőség rendben volt. Itt is igaz, hogy nem véletlenül kerül valami harmadába, mint a másik termék...
-
válasz
ph_5.5 #35414 üzenetére
Ezek az árak mondjuk elképesztőek... Valahogy úgy érzem, rossz embert kérdeztél. Ismerek kecskeméti és környéki fotósokat, többen csoporttársaim voltak a fotós OKJ-n, az áraikat karácsony környékén látom, ott is ilyen 30 ezer / 30 kép / 30 perc kombókat láttam, de 5 ezerért mégis ki a tököm megy el portrézni?! Ott nem úszod meg a retust. Akkor inkább csinálom TFCD-ben...
-
Hát, ha a lyuk miatt nem is, a társadalmi együttélés szabályai szerint muszáj néha engedni. Neki tetszik a fotós munkája, nekem nem, másképp nézzük. A "mutass jobbat" résznél úgyis az jön, hogy nem tudok. Illetve, amennyiért tudnék, annyiért meg nem akarok...
Tekitnve, hogy boudoir vonalon mozgok hobbi szinten, hálát adok, hogy nem akasztja a lábát, nem féltékenykedik, stb. Ennek fényében oda megyünk családifotóra, ahova akar. Inkább csak az basz fel, hogy egy elvileg ebből élő "profi" olyan elnagyolásokat enged meg magának, amit én nulla forintért se vállalok be.
-
válasz
ph_5.5 #35406 üzenetére
"Szóval egy konkrét alföldi városban (megyeszékhely) 50ezer igen, ötven) az az összeg amit esküvőért kb hajlandók kifizetni fotósnak. "
Az azért szerintem kevés lesz. 50 ezerért úgy se mennék el, hogy életemben nem fotóztam még jegyespárt. A kockáazat nem ér annyit, hogy ha valami miatt nem lesznek megfelelő képek, akkor felelsz érte, és még semmi költségedet nem számoltad fel.
Mi anno negyvenet fizettünk a mi fotósunknak, aki se nem volt jó, se nem volt drága, a tisztességes iparosmunka került ennyibe, nekünk meg ennyi fért bele akkoriban. Ez 2009-ben volt. Szerintem ma simán elkérik itt is a 200-250 ezret, bár nem tudom, mert nincs most aktív fotós ismerősöm, aki meg volt, Ő országos szinten is ismert esküvős volt egy ideig, tíz évvel ezelőtt is 300 környékét kért, ha jól emlékszem.
-
Nincs jobb. A környéken próbáltunk mást is, az se volt jobb, csak drágább, meg "művészebb", két perc után kedvem lett volna arcon csapni kukival.
Ha van feleséeged, nem kérdezel ilyeneket, hogy miért mész... Mert muszáj, ha nem akarsz farkasosat játszani (vonyítani este a lyuk mellett).
@Lugosi: mi most negyvenet hagytunk a kasszánál, ebben van asszem 15 kép, és még ralhatsz mellé 3500 darabáron.
-
válasz
ph_5.5 #35384 üzenetére
Itt Bács megyében is ehetsz hambit egy ötösért, krumplit mellé ezerötért, és ez egy kis falu strandja...
De mellette a klasszik "döghúsos" hambik szintán 3800 körül mennek. Röhej.
Értem, amit írsz, abszolút egyetértek, hogy a 3-as túl van árazva, nem is kicsit. Amúgy nekem az a meglepő, hogy egyáltalán valaki még fizet fotózásért. Az emberek vizuális igénytelensége rekordokat dönt. Persze holnap megyünk mi is családfotóshoz, pardon, lájfsztáljfottograffihoz. Öröm lesz és boldogság, amikor megkapom az 1 megabájt alatti képeket kiretusálva. És látod, mégis fizetünk érte. Mondjuk nem rajtam múlik.
-
válasz
ph_5.5 #35382 üzenetére
Mondjuk ha váltanék Z6II-ről, én sem azért tenném, mert érdekel, mit gondol a modell (vagy a megrendelő, de nekem az nincs). Az üzembiztos szemfókusz viszont aranyat ér, hihetetlenül megszoktam már másfél év alatt, pedig előtte bőven elvoltam az af-s 1 pont >> újrakomponálás módszerrel. Jellemzően még most is sokat kell használjam, ha a modell fordítja a fejét, mert 1 szemet nem mindig lát még a váz. Ha ebben jobb a Z8 / Z6 III, akkor technikai szempontból nálam már nyerő lenne
Mondjuk az durva, hogy bizonyos területeken a jó öreg D750 szenzora még mindig elpicsázza a 2024-es termékeket... Kicsit mintha feladnák a gyártók, hogy reszeljék a képminőséget, inkább a kényelmi extrákra mennek rá. -
válasz
ANDROID??? #35358 üzenetére
UV-nál nem kell forgatni. Én napellenzőt tartom rajta beltérben is, néhány koccintástól védte már meg a frontlencsét szerintem.
-
válasz
ANDROID??? #35352 üzenetére
CPL szűrőnél fontos, hogy áll éppen, mert nem minden irányban hatékony, a működése jellege miatt. ND szűrőknél is van változtatható kivitelű darab.
-
válasz
zsoltzsolt #35339 üzenetére
Lazán. Ragyogó napfény, tág rekesz, marad a zársebesség növelése.
-
válasz
lugosi #35299 üzenetére
+1. Én is ezért vettem meg háromszoros áron a konkurensekhez képest a Capture-t. Drága önmagában nézve minden PD cucc, de talán tartósabb is valamelyest. A kis kézipántot nézem már egy ideje 16 ezerért, ami vicc ár tényleg, de múlt hónapban majdnem a saját combommal vertem ki a kezemből a gépet, szóval erősen gondolkodok rajta.
-
Ezért írtam, hogy két-három beállítást le lehet tárolni a helyszínen. Ezekkel majd csak le lehet már fedni egy ilyen eseményt, és nyilván amikor már ráfordulsz egy jelenetre, tudni fogod, melyik kell. Ha meg alexpó kicsit, na bumm, ott az utómunka. Értem én, hogy ezer kivételt tudsz mutatni, de ha kilencven százalékban működik egy megoldás ,az nekem már elég. A többit majd megoldják azok , akiknek fizetnek ezért. Vagy ők se, és csak szimplán elengedik a dolgot .
-
Nem értem, mit akarsz mindig megfejteni. A fizikát mrgb@szni nem lehet. Nem lesz minden kép tökéletes, bármit csinálsz egymagad. Ha ketten vagytok, akkor lehet azt játszani, hogy az egyik direkt alexpós képeket készít, a másik meg normál célpont fénymérést használ, és akkor talán lesz mindenről kép, igaz alexpos barátunk képein javítani kell utómunkában rendesen. De még egyszer mondom, szerintem felesleges. Ez egy annyira szélsőséges helyzet, amire nem lesz semmilyen olcsó és jó megoldás. Egyébként nem is ezt kérdezte a kérdező, hanem árnyékos is világos területekről beszélt, nem kevertről.
-
Mondjuk ha ennyire komolyan vesszük, akkor rögtön ketten mennék, kétféle módon beállított géppel, úgy meglesz minden. Vagy, és ez az egyszerűbb, ami ilyen kép, azt törlöm, mert nem érdekel, hogy épp nem lett jó, mert épp kiégett. Ha a megbízó olcsón akar valamit, akkor kompromisszumokat kell kössön. Egyébként én a karzatról próbáltam volna meg lehozni az egészet, mert az arcának az a fele nem ég ki, az árnyékot meg fel lehet húzni. Zajos lesz? Az. Lásd fentebb, olcsó munka címszónál.
-
Aha. Akkor mi a megoldási javaslatod? Mert a "majdmeglássuk", "majdkiadjavagynem" egy bő szinttel nagyobb bullshit generátor kontent, mint amit én javasoltam a kérdezőnek. A kézilabda képet meg úgy hívom, hogy vis maior. A technikának vannak korlátai, pont. Akinek nem tetszik, lőjön jobbat. Nem arra kell megoldást találni, ami az esetek 1 százaléka, hanem a maradék 99-re.
Kicsit úgy érzem, hogy ez már direkt csak arra megy ki, hogy találjunk minden megoldásra egy olyan példát, amire épp nem működik. No offense, de ennek semmi értelme így. Szélsőséges fényviszonyokból ezret lehetne mondani, ahol elhányja magát, bármit is állítasz be.
-
Család alatt nem ezt értettem, de jogos, pontosítsunk: izgága, 2-3 éves gyerekek, agyilag már kiégetett szülőkkel... :-D Itt sincs sok sansz arra, hogy beállított képeid legyenek. Egy kisóvodás nem olyan gyors, mint egy kutya, de legalább annyira kiszámíthatatlan, pláne ha fel van pörögve a helyszín / fotós miatt. Egy idő után elkezdik magukat produkálni, na onnantól egyetlen fix helyen készülő képed sincs, a szülők próbálják visszacsalni magukhoz, amivel kábé csak annyit érnek el, hogy még inkább elszalad, bohóckodik, kibontja a táskád, átesik mindenen is, stb.
-
Annyira marhaság, hogy én ezt a módszert használom tavaly nyár (ősz?) óta kültéren, többnyire megelégedéssel. Sőt, igazából napfény stúdióban is jól használható ez a módszer, vagy más megközelítésből nézve az is bevált szisztéma lehet, hogy ha családot fotózol, akkor két setup van, egy a többfős beállítás szűkebb rekeszre, egy meg az egyszemélyesre. Ugyanebbe a user profilba bele lehet menteni az aktuális fókuszmódot is, ami megint egyszerűsít a dolgon, amikor gyorsan kell lereagálni a helyzetet, és mondjuk az AF-C szemkövetéssel pont elhányja magát, és kéne egy AF-S pinpoint. Z6II-őn például nincs dedikált AF mód gomb, így lehet matatni a menüben (azt most hagyjuk, hogy ki lehet osztani más gombra is, de nem az igazi ergonómiailag), vagy eleve a háromból 1 menübe ilyen beállítással mentesz el egy konfigot, és csavarsz egyet. Még az se szól ellene, ha közben változik jelentősebben a fényviszony, mert az utoljára használt menüpontok között ott lesz a felhasznákói beállítások mentése is, így kábé 5 másodperc alatt aktualizálható az adott profil a megváltozott körülményekre. De ja, jó eséllyel a Nikon csak azért rakott három ilyen gyorsbeállítási memóriát a gépre, hogy ne maradjon annyi hely a vezérlőgyűrűn, mert gyakorlati haszna semmi nincs. Nyilván. Azt kéne megérteni, hogy ami Neked nem elég jó, gyors, kényelmes kutyázásra, az másnak még lehet optimális megoldás. Előynök és hátrányok, személyes preferenciák. Mondtam egy opciót, a kérdező majd próbálgat, és dönt. Én nem sírom tele a párnámat akkor sem, ha végül a félautomata+AutoISO módot találja kényelmesnek.
Más, csak az eltérő szokásokra reflektálva: tegnap voltunk fotózáson a családdal, ezúttal a kamera rosszabbik oldalán álltam. A fotós végig úgy nyomta, hogy AF-C, és a kijelzőt bökdöste és fotózott, ha hól gondolom point&shoot AF móddal, tehát még az expo gombot se kellett nyomnia, mert élesítés után el is lőtte a képet a gép. Csak néztem, hogy ezt így hogy? Eleve a keresőt használom, szóval nagyon furcsa volt, de biztos nem véletlen dolgozik úgy, ahogy. Én soha nem tudnék így komponálni. Szerintem a keresőt nem is használta.
-
Jó, hát ha épp a nemzeti sport várja a képeket, akkor majd megkeresem azt a megoldást, ami nulla másodperces kiesést szavatol!
Ha ugyanott futnak át, és csak a felhő jön, azt úgyis ki lehet szépen húzni utólag, vagy épp realtime, záridővel és vagy ISO-val, még mindig full manualban. Pont azt írtam, hogy azért nem szeretem a félautomata programokat, mert épp a fényméréstől függ, hogy adott képhez mit társít a gép. És két expó sem lesz egyforma, utána lehet varázsolni képenként. Tudom, hogy a LR tud expo egységesítést, de én például nem használok LR-t.Inkább legyen a sorozat egyrésze kicsit alexpós, majd utánahúzom, néhány kép után úgyis látom a keresőben, hogy korrigálni kell. Expo szimuláció mellett nem érzem ezt olyan nagy problémának. Zajszűrésnél viszont nem mindegy, hogy az egyik kép 400-as, a másik 800-as, a harmadik meg 3200-as. Esküvő már más kérdés, na ott el tudom képzelni, hogy nulla idő van mindenre, ellenben minden egyes kép számít. De a hobbista sportfotózás pont olyan, hogy engem speciel nem érdekel, hogy épp egy szituáció kimarad vagy sem. Majd ha fizetnek érte, akkor esetleg...
Chosen: nem biztos, hogy így van, most emlékből dolgozok!
Új hozzászólás Aktív témák
- DOOM - The Dark Ages
- Parfüm topik
- Vác és környéke adok-veszek beszélgetek
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Nintendo Switch 2
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- AKCIÓ! EZÜST! RITKASÁG! Surface Pro 11 Qualcomm Snapdragon X Elite 16GB 512GB OLED 120Hz Gar!
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Új Dell 13 XPS 9315 FHD+ IPS i7-1250U 4.7Ghz 10mag 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Garancia