- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen okostelefont vegyek?
- MIUI / HyperOS topik
- iPhone topik
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jahno
veterán
válasz
Speeedfire #36749 üzenetére
GX80 elő szokott fordulni, amilyen a piac az a 80-100ezres ára nem is vészes.
-
Jahno
veterán
válasz
DonThomasino #36750 üzenetére
Így előre orsóshoz való. Jó kis GX4000....
-
Jahno
veterán
válasz
Stauffenberg #36746 üzenetére
"Kevesebb fénynél viszont a telefon zajszűrése jól fog jönni,"
Kompakthoz képest nem is tudom. Itt még fényem is volt, haver haverjának el akartam küldeni, hogy fotózzák a fotóst és rendre nem jön be és még fény is volt:
Fotómasinával megoldom, bár törzskocsmámban a kutyás kép az haladó szint, oda még M4/3 sem lett volna elég, hát még a kompakt. -
Jahno
veterán
válasz
Speeedfire #36744 üzenetére
Éppen ez a bajom, hogy automata és nem azt gondolja amit én
Mondjuk átlagolni sem akar rendesen, aztán manuálkodhatok összevissza. Dinamika sem semmi, feltéve ha nem a legújabb iPhone az, ami mindent megcsinál sötétben is. Ja, meg fekve nem olyan a menü, akkor állóba kell fordítani, akkor elfordul a kép, vagy az alsó menü/OSD környékére nem lehet nyomni, hogy na oda fókuszálj és mérj. Lassúsága miatt teljesen reménytelen, hogy valami mozgóról fekve és utána állva is csináljak képet, utólag érezni, hogy feldolgozza a képeket, egyből visszanézni sem lehet, kicsit párás ködös a levegő már bajom van az éerintőképernyővel, nem ergonómikus, mint a fotómasina, hogy egy képpel fogom és gombok kézre is esnek, ezt két kézzel fogom, forgatom ide-oda, orrommal meg majd valamikor exponálok.
Nem tudom mi volt még, de 2 másodperc alatt felidegel bármit szerettem volna csinálni pedig istenbiz többször is nekifutottam. Maradok a telefonálásnál de ha belefutok akkor írok egy hibalistát és legközelebb egyszerűbb felidézni.
-
Jahno
veterán
válasz
Speeedfire #36740 üzenetére
Telefonban nappali fényben utcán sem a szenzor hátráltat, hanem lassú és kezelhetetlen. Mire menüben megnyomkodom a korrekciókat, összevissza nyomja a fénymérést, de amint valami érdekesebb lenne a képen és nem egyenletesre világított valami már megdöglött az egész. Fotómasina pillanat alatt bekapcsol, vagy tartom a kezemben, telefon erre is alkalmatlan. Gyorsgomb nem jó, mert akkor bekapcsol a zsebemben, mire feloldó minta, tökömet megnyomkodom arra sehol semmi. Néha valami absztrakt akármiket megpróbáltam, ott sem volt jó valami, de volt mikor feladtam másnap meg rendes géppel visszamentem
Most meg úgy sorolja az élet, hogy a végén még nyaralásra is dupla FF vázzal kell mennem
-
Jahno
veterán
válasz
ANDROID??? #36736 üzenetére
Dekás cuccok azért jók szoktak lenni, én mondjuk pont jobban beleférnék, mint a Löwe táskába, mert kisebb obival belemegy a 2 váz, vagy obik nélkül 3 is, a fotósnak tervezett táskában meg nagy hely van, de nem lehet úgy elválasztani, hogy jó legyen. Én speciel sima hátizsákot rendeztem így be. Azt most kicsit kinőttem, melókhoz most jön a nagyobb hátizsák berendezése és cipelhetek egy csomó felesleges cuccot magammal, amit nem is használok :-D
-
Jahno
veterán
-
Jahno
veterán
válasz
Toncos #36381 üzenetére
Kompakt után űrtechnika lesz, de ha valami ilyen 6000est kipróbálnál, akkor Pest környékén van nálam ésvagy haveri körben valami.
Hiányzó funkció sok lehet, csak kérdés kinek mi kell. Én a GPS modulra is pislogtam, hogy ááááá, mi a fenének az, aztán 2 év múlva bőven segített lerajzolni, hogy pontosan merrefelé tévedtünk el az óceánon. Kinek mi. Azóta soha többet sehol nem kellett, mert minek.
Ott vannak akik fotómasináról egyből telefonra küldik a képet, meg jajj azonnal ki kellene mennie Facéra. Úgyis ez lesz egy csomó gyártónál, nekem meg abszolút nincs rá ingerenciám. Pana ezer éve csinált saját felhős tárhelyet, ami pár év után érdeklődés hiányában kihalt. Szerintem túl korai volt. Most nem régen a Nikon indított vele. Meglátjuk kell-e. Nikonnál haver pld. sokat használ saját színprofilt, sokan azt sem tudják, hogy mi az. Sonyn az elég ergya, szinte nincs is. ahogy multi expó sem. Filmsimes dolgokra Fujisok szoktak nyáladzani, aztán nem is értik mikor mondom, hogy de hát itt van nekem a 10 éves Nikon, annál is van ilyen, sőt, PC-n meg lehet szerkeszteni és feltölteni a vázra, hogy milyen JPG-t csináljon. De csak mantrázzák a filmsimeket mert az a világ tetejének a pöcke és csak Fujin. Hát legyen.
Olynál nagyon kiemelt előny volt, hogy összefűzi a timelapse képeket és akkor nem kell utómunkázni. Én azért belekarmolok, beleválogatok, akkor leírtam, hogy tök jó de ha 1 kocka valami miatt elcsesződik akkor vége az egésznek és inkább a biztonságra mennék. Következő 5 esti fotózásomon meg is lett az a pár kocka, ami szétcseszte volna az egész sorozatot, vagy volt ami jó ötletnek tűnt, teszt működött, aztán több 10 kockát ki kellett szednem belőle és úgy összerakni.
Bár ezek a színes vonalak jól néznek ki, állítólag ilyen nincs és ne beszéljek hülyeséget. Nekem meg itt vannak a fura expók, ha ezt összerakja kompozitnak, akkor jajjnekem:
Itt egy lepke mászkált pár kört az objektíven:
Vagy esti tájképnél 1.5 órányi expó után egy eltéved kamionos teleibe világított mindent, de az a kép most nincs meg. Másnak tök jó funkció, én szinte 100%ban beoboázom minden egyes fotózásnál.
Sonyból pld. a dupla expó hiányzik, E1-2 Fuji asszem 3at tudott, G9es Pana kvázi korlátlant. Néha használom, másnak szintén nem feltétel, vagy ingerenciája nincs rá.
Wifi/BT cuccokat sem használom, minden géphez lehetőleg külső kioldó van, mert az a biztos, nem kavarodok bele a menübe, tudom mit csinál, mikor, meddig, nem áll le a telefonos app, nem kér erdő közepén frissítést, párás időben is műxik, vakon is tudom nyomni a gombot, nem világít éjjel feleslegesen a telefon és nem akkor hívnak vagy jön 27 ablak, mikor kellene. Aztán más meg lehet évekig nem nyúl ilyen funkciókhoz. Most már párszor hiányzik a jobban hajtogatós kijelző.
-
Jahno
veterán
válasz
Stauffenberg #36379 üzenetére
Naja, aztán jön a szubjektivitás, Pana G6ot kitet pld. jobban szerettem, mint ezt a Sonyt, olcsóbb is, viszont a Sony jobban bírta ISOban, nagyobb látószög. Kicsit zabálja az akkut, de az túlélhető, Pana kezelhetőbb és kényelmesebb, menüje és a többi is gyorsabb. Aztán mikor meló után az utcán délután már rég vége a dalnak, a 6000es még megcsinálja azt a képet, amit a Pana nem.
Pár hónapja 100-ért? Kitben sok éve 80-ért vettem, de nem régen 100ezer körül 6300ak mentek. Mindenki meg van zavarodva, vagy nem is értem. Mondjuk én is így tettem, Fujim kb. 2 év használat után 1.5x annyiért ment el, mint amiért vettem.... Fujinál az a szívás, hogy következő vasak, obik, meg olyan alap dolgok, mint a 18-135 is horror pénzbe kerül a többihez képest. Én 100ast már nem adnék érte, de az is egy verzió, hogy ha nincs olcsóbb akkor nehezen ugrál az ember.
Nehéz ügy. Ezer éve valamelyik Samu NXre mondtam, hogy tök korrekt darab, ki tudja meddig fut majd, de ha nem lenne más igényem csak az a kit ami létezik belőle a polcon, akkor ár-értékben és szolgáltatásban egy baromi jó cucc. Erre a teleobi már vagyon volt, nem is nagyon lehetett kapni, majd beszántották az egészet.
Állítom ha occsón kellene valami gép és bővítésre sem lenne tervem, még az M50 Canon is simán jó lenne, pedig azokat aztán szoktam utálni műszakilag és üzletpolitikailag is, de ha olcsó, akkor ár-érték minőségben nem tudnék rá nagyon rosszat mondani. Jön-megy, exponál, egyszerű. Szóval megint ott vagyok, hogy tudja a fene de egy ilyen kompakt után a 6000es valóban más világ és teszi a dolgát még ha nem is occsó :-P
-
Jahno
veterán
válasz
Stauffenberg #36376 üzenetére
Ez marha jó, erre még nem rajzoltam ábrát, de érzem a karmát. Hasonló vasaknak ilyen helyeket próbálok böködni, valóban az, legyen széle, éle, sötétvilágos. Ha egyáltalán lehet válogatni.
Néha ezt próbáltam magyarázni a "nem a technika számít" blábláblá axiómákon nyáladzóknak, hogy akkor kezébe adom, kap egy tök egyszerű feladatot, amit nem fog vele megoldani, vagy ott szop két napot, míg egy modernebb tükrössel/MILCcel négyzetesen könnyebb, ha alapban azon nem tippelgetünk hány másodpercet fog ide-oda fókuszálni, meg ésvagy.
Poénból most pár kisebb kompaktot előszedtem (öregszem és kell a hülyeség), de nem mennek tölthető elemekkel, a rendeset meg eléggé zabálja. Előbb-utóbb lesz vele sorozatom is.
Itt volt ez a jóféle kék kapu, na mondom ha jönne elé egy színes ruhás gyalogos vagy bicajos, akkor jól mutatna és csak hasonló kompakt volt nálam.
Néha jött is, de nem bírtam kigépészkedni, hogy akkor kattanjon amikor kellene. Utána E1-el próbáltam még hasonlókat, az is folyamatosan belealudt és lassabb volt, szóval nem ezekhez vagyok szokva, meg ennyit tudnak, csak ismerni kell és tudomásul venni.
-
Jahno
veterán
válasz
vegyszer #36365 üzenetére
Egész évesnek nem látom értelmét, meg ki sem várom, egyelőre 1-2 csíkom legyen a képen és most csináltunk még néhány dobozt haverral, majd meg is akadt a projekt. Az sem baj ha nincs rajta csík csak első lépésnél akadtunk meg, hogy kb. milyen területen találjunk jó helyet és fel kellene kerekedni kirakni.
itt max. az az érdekesség, hogy 3 hét kontra 2 hónap közt 1 FÉ az expókülönbség :-D Most kezdem megfejteni, hogy mi legyen aztán ha jobb lesz az idő akkor nekiugrunk. 2 hét körül már jónak kell lennie és kapok valami képet, ha jól sejtem 5 körül van a papír ISO érzékenysége, ha nagyon számolni szeretnénk.
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #36363 üzenetére
Á, nem vagyok én az a fajta, meg amúgy minek. Megteszik 800an mások, azok sem mindig elemzik ki a feladatot, hogy mihez és miért milyen eszköz, lesz 801 vélemény és az ellenkezője is ami összehasonlíthatatlan valamilyen bizonytalan szempontok alapján én meg úgysem értek hozzá, csak mekattkedem vissza-össze.
Na jó, a Dléheles fotómasináról majd beszámolok, mert az azért itt másnak nem nagyon van a többi kommersz vacak mellet :-D
Készül, készül, csak még rekeszt kellene tippelni és nem tudom mennyi az ISOja. Záridőben elsőre kipróbálok saccperkábé 1209600 másodpercet és meglátjuk mi lesz belőle. Nyugalmas dolog, ha 30 expó/évig jutok akkor az már nagy siker
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #36361 üzenetére
1. néha elfogult vagyok, bár megint van idehaza 3 rendszerem és mindent másra használok, + retró Nikon még digitálisban :-P
2. addig kellene lecsapni, míg van. Nem népszerű rendszer, de pont erre való és lehet válogatni a piacon, másnál csak mellényúlni lehet. Kivéve ha Z8 szett, attól felfelé már nem olyan szar a piac.Én meg kussolok, elmentem tesztelgetni és a Parlamenthez rendszert váltani:
(u.i.: az nem látszik, de mindegyik vason ugyanolyan típusú obi van)
Szemfülesebbek felismerik sor végén a nagyon kis tesót és nagytesót. És igen, most kezdődik a projekt, hogy idén mibe ugorjak fejjel előre, vagy neki a falnak, de ak épen 3 darab fényképező látható. Erős a kontraszt: -
Jahno
veterán
Kb. nem. Ár-értékben egy G9es Pana is 200-240ezer pénz, 100-300as obi hozzá még 100as körül, amivel szerintem neki lehet rontani. Ürbőpusztán ha osonkodsz, akkor a gémek biztonsági zónája éppen több és erősen vágni kell meg sunnyogni. 900mm felett már teljesen jó terepen is :-P Így a 100-300as obival van kb. 600mm kivágásod, csak fény kell.
-
Jahno
veterán
Kisebb sem fogja összehányni magát, nem akkora dráma. Azt 50-60 gigából ítélve lehet nincs nagy váza. Azért mikor a Fuji beköpött ide nekem 200 megás RAWt, azt kibírtam röhögés nélkül, de nem is mindennapos váz, hogy 5ezer képből csináljak vele béna timelapse videót :-D
-
Jahno
veterán
-
Jahno
veterán
válasz
DrDobos #36336 üzenetére
Akkor előszedem, Békásra most írtam valakinek 2 hete litániát. Elsőre a Róka-hegy és környéke. Ha nem város. Klasszikus Margitsziget, Tabán gondolom ismerős, Kopaszi gát és Budapart lehet jó, de az fizetős. Kifelé budai hegyeknél Kő hegy és kopárok, Nap-hegy tanösvény (fenyves, ide mikrobusszal szokott kitelepülni egy fotós családokat fotózni és nem árulja el a helyszínt :-P) másik irányba Gödöllő arborétum, abban az irányban Vácrátóti (ez is fizetős) valamint Veresegyház környékén fenyves erdő és tavak. Délre Tököl parkerdő, Római Duna partos része, Csepelen ugyanez a Kolonics sétány és környéke. Ha erdősebb valami kellene, akkor Erdei Macis játszótér, ott rövid úton lehet egy pár 100 méteres kerülőt tenni. Városligetben vannak modernebb dolgok és le lehet ülni limonádézni, Macis bár egyre népszerűbb, de nincs annyi ember, mint Normafánál. Inkább kutyások vannak. Kb. hasonló táv kocsival 25 perc az erdő másik bejárata, Árpád kilátó néven fut.
Most alacsonyan van a Duna, ott Békás felől legalább közel van [link] 4-5 kilométeres potenciális szakasz. Ha messzebb, akkor Törökmező, turistaház/kalandpark és környéke.
-
Jahno
veterán
Kérdést sem értem, hogy mi aktiválódik és miben vagy miért. Nekem eddig az összes obimnál ugyanúgy működött, persze fénytől függően és az sem mindegy melyik gép fókuszál nyitva, melyik azon a rekeszen amire betekerted, mert a valós képet szeretnéd látni. Értem én, hogy Canon, de mégsem.
-
Jahno
veterán
Lehet vele jókat.
Szerintem nem éri meg. Próbáld ki. Az a bajom annyit írtam már az összehasonlításokról meg képek meg minden és tuti máshol 100ezer helyen le van írva ugyanaz, hogy most ketszi lusta vagyok megfejteni a világot. Próbáld ki az összes verziót, aztán döntsd el. Meg persze egy csápos vaku sem árt.
-
Jahno
veterán
válasz
nfsu17 #36298 üzenetére
" nem huntol ide-oda, lenyomom az expo gombot félig, várok egy gondolatnyit, majd shutter."
Mondjuk ha MC11el nem is, de nyomsz egy közepes sorozatot, akkor azt mozgó célnál kb. tudja úgy tartani, hogy valami mozog feléd, 10ből 7 még simán jó lesz és követi.
"Egyszerűen olyan sima témákat, mint hogy egy ember beszél egy mikrofon mögött, csomószor nem tudta megugrani. Milliószor a mikrofon lett az éles."
Ezt nem is egészen értem, mert úgy ragaszkodik a szeméhez, mintazállat. 70-180al is van pár expónk. Elvetni nem kell, akármi is lehet, akadt itt már olyan furcsaság, hogy két teljesen egyforma, gyári reset után azonos FWvel felvértezett vázon különbözőképpen működött, azon nyilván pislogtunk és érdekes.
Egy ilyen Tamron 70-180at néha elviselnék ha lenne, aztán hobbira elég ritkán használnám és sokszor csak cipelném feleslegesen. Megint itt van, hogy minden napra szinte teljesen más felszerelések kellenek és tök más az utcán kódorgás meg a repülő fotózás, mint a jéghoki meg a gyerök karate versenye. Bár kölökkel is küzdenem kell, nem érti miért mennék be edzésekre fotózni meg ilyesmik, anyja is fújja a magáét, bláááá.
-
Jahno
veterán
Ja, tegnap Fuji használat, kimentem esti fotózni és kinek mi esik kézre, duzzogtam magamban, hogy nincs másik gyutávom aztán eszembe jutott, hogy itt van haver gépe nagylátóval.
Tárcsát átpöccintem A-ról, kiírja, hogy Manuális, aztán kerékkel csak bizonyos értékig megy le vagy fel a záridő. Japersze, mert ott a tárcsa az fix záridőkkel megy, a kerék meg bizonyos mértékig expókorrekciózik. Elég érdekes módszertan, de miért ne. Szerencsére a rendes "M" módszertannál kiírt egy 30 másodperces záridőt, akkor sötétben is látom, hogy az a manuális mód. Nekem pld. sokkal lassabb és bizonytalanabb volt így nagy hirtelen.
Mondtam is havernak, hogy következő havi fotós célja legyen ez, hogy ennyi idő alatt sötétben kiigazodik egy idegen gépen, kikapcsolja stabit, átlöki manuális fókuszra, állványra csapja és kioldó rá, oszt mehet. De ha nem is idegen géppel, akkor legalább a sajátján :-D Végtelennel azért kicsit szórakoztam a zajban, majd este kiderül milyen a timelapse mert kicsit későn jutott eszembe, már nem sok expót csinált, bár megint csak felmérni mentem, aztán majd a jövőben egyszer kiadta.
-
Jahno
veterán
válasz
Stauffenberg #36290 üzenetére
Saccperkábé én is elvesztettem a fonalat, de majd valamikor lehet egy sör után visszaolvasok, szóval ne lepődjetek meg ha pár hét múlva visszatér a téma. De szerintem inkább nem :-D
-
Jahno
veterán
válasz
ANDROID??? #36291 üzenetére
Ha nem vetted észre és nem verte ki a szemed, akkor használni kell és ennyi (:-
-
Jahno
veterán
válasz
ANDROID??? #36285 üzenetére
Ki kell próbálni. Alapban nekem AFC van mindenfelé, ha a Canonod így eldobja, mint amiket fent emlegettünk, akkor átlököd AFSre. Ilyen kis váztól tudja a fene mit várjunk, én meg el vagyok kényeztetve.
-
Jahno
veterán
válasz
Stauffenberg #36279 üzenetére
"A Fujifilmnek nem igazán van sportfotós beágyazottsága és jól láthatóan nem is erőltetik túlzottan. Olyan elvárásokat támasztasz, amik feléd hajlítják a vitát."
Aztán pár géppel és kosárlabdával mégis reklámoznak ott is, igaz már a H-s vonalat. Mondjuk érdekes ha nincs és ezt sem biztos, hogy meg lehet említeni a csoportban. Azért egy kutyáson továbbra is kipróbálnám, csak nem lehet értelmesen hozzájutni.
-
Jahno
veterán
válasz
p_adam #36277 üzenetére
Ha az a jó, akkor azt kell használni. Én teljesen más dolgokkal küzdök, azon meg lehet ez sem segítene. Mert ugye a G9el nehezebben lehet átfotózni reptérnél a kerítésen, mint egy APSC vázzal. Dinamikában pld. egy ilyen sorozatot nem nagyon tudtam kiexponálni, totál szétesett [link] Ilyen szembe repülő gépnél meg a fókuszt is elhajítja elég rendesen [link]
-
Jahno
veterán
válasz
p_adam #36272 üzenetére
"de azért kellemes a felső LCD"
És mit nézel rajta? Mindig indokolják, hogy kikapcsolt állapotban is ott van az akku, vagy a hátra lévő képek száma. Nekem ez ott pont nem mérvadó. Szóval még nem tudom, amikor nem volt kihajtogatós kijelzőm akkor is a kompozíció a kijelzőn volt, láttam felül a kb. záridőt ésvagy expókorrekciót, szóval egy ősöreg gépnél ha betájoltam és csak a záridővel kellett játszódnom, akkor egyszer az életben jó volt. Ott meg a másik gép miatt nem sikerült 100%os kivitelezésre az életem képet, szóval mindenki bekaphassa.
És akkor legyen mindenkinek igaza, jobb kéz markolat felől van 2 gombom, valamint átkattintós funkciós fix állású pöcök is. A gombok egy részét lehet több funkciósra rakni, hogy rárakok 3 féle fókuszt és megnyomom akkor léptet, vagy nyomva kell tartani és tárcsával léptet :-P
Hátán még 3 szabadon konfigható funkció gomb, plusz még sok más.
-
Jahno
veterán
válasz
p_adam #36260 üzenetére
Fujin nem emlékszem, most csak egy T1 van nálam, meg aminél elől manuális pöcök volt. Többi gépem legalább 3 gyors gombot tudok, amire ezt is rá lehet konfigni. Azzaleg majd más baj lesz. Teszetelőknek mindegy, hosszú és nyűgös, ennyire lehet nem is ért hozzá vagy nem fordul meg a fejében. Nálam itt a szem követés is van, ha valamihez éppen ragaszkodna akkor egy nyomás kikapcsolni. Stabi van még itte, meg mikor mire készülök.
Nagyobb baj mikor ezekről márka nagykövetének sincs fogalma, max. reklámoz valami új modellt és kész, aztán egy erős amatőr többet tud a cuccokról vagy specifikusan.
-
Jahno
veterán
válasz
Stauffenberg #36257 üzenetére
Nekem néha pulzált, ide-oda kereste az fura volt, de nem mertem Fuji csoportban rákérdezni mert nem értenek hozzá és masszív minózavirágok és biztos fikázod a márkát. Mondjuk most már fikázom, de a T7 majd biztos jobb lesz a 2. FW után:-D
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #36253 üzenetére
Azért annyira csak nem simán, ha egy átlag tükrössel reprodukálható is, egy sorozatban biztos, hogy akad olyan kép, vagy adott obi párosodat ismerve meg tudod csinálni a képet, mellé csak itt a környékben ha nem egzakt módon ment félre pld. a háttérre vagy valamire a fókusz, akkor front/back hibásat nem is láttunk.
-
Jahno
veterán
Madárhoz simán mehet az AFC, de még a többihez is. Szerintem rekeszelni sem fontos, bírja az, sokszor záridőhöz is kell a fény. Még mutatok rendesebb képet, haver konkrétan parti fecskéket fotóz vele teljesen jó eredménnyel de megnézem mindjárt a beállításokat, melyik gépen mi van.
-
Jahno
veterán
"ha egy madár közel van, ráfókuszál a szemére, de előtte 1-2 centivel már kezd életlen lenni,"
Hááát, mennyire van közelponton és a mélységélesség fogalmát ismered-e?
Amúgy érdekes, mert 6600, 6700 és pár Sony meg hasonló obi van a környékemen, én is madarásztam vele valamennyit, haversrác elég aktívan tolja és amit írsz az olyan, mint ha valami back/front fókusz lenne, de az ennél kvázi lehetetlen. Obinál ugye lehet állítani, hogy melyik tartományban keresse a témát, de max. ha a veresi tavak útbaesnek, akkor ott lehetne egy keresztpróbát csinálni.
Helyi erő Galambos Sándor éppen most rakott ki egy válogatást, én meg Soponyát jártam meg múlt hetekben, természetesen különösebb eredmények nélkül :-D
-
Jahno
veterán
válasz
eszmilan #36240 üzenetére
Adjad nekem két sörért és néha áplom a lelkivilágát a retró cuccok közt :-P Múlt héten éppen polcokat rendeztem, ezek maradnak, van 2. sor de egyszer itt is mutattam lepedőre kiterítve, hogy mi a terv:
Azóta beugrott egy ezer éves kompakt tücsökpöcs is buli kamerának. Az a baj, hogy akkuval nem megy, elemet nagyon zabálja de édespofa, az is Oly és 20 éves :wub:
Fotós évzárón csináltam vele werket, meg még vagy 30 képet:
De tele a tárhelyem, pár nap és jövök :-P -
Jahno
veterán
válasz
vakablak93 #36215 üzenetére
"mikor kiderült az X-T50 rawjait már nem támogatja."
Adobe DNG konverter és kész is, abból csinál olyan régi szabványt, hogy bármi feldolgozza.
-
Jahno
veterán
válasz
nfsu17 #36212 üzenetére
"Ilyen egy éles kép?"
Egy szint felett látszik a színe és minősége is, ez ilyen. Régebben nem volt szemem hozzá, most azért ha ugyanott fotózzuk ugyanazt vagy nálam van egy alsó polcos gép meg valami jobbféle és a jobbfélén még jobbféle obik is, hát ja. Meg nyaff, mikor nézem a számokat.
És itt van ilyen undorító dolog a Canonnál, hogy a 7D azért annak idején egész jó volt, pár év múlva jött az újabb szenzor, eltelt 10 év ami összesen már kb. 15, ahogy mondod és most a polcon lévő új 2000Dben van ugyanez a szenzor, ami már 15 éves technológia. És van pofája árulni.
És itt kezdett gyanús lenni az obim, hogy valami baja van, kicsit takony, furcsán homályos volt a képe, de hetekig gondolkoztam, hogy most behaluztam-e vagy sem, nincs nekem laborom és tesztörnyezetem, majd addig nézegettem, míg megfejtettem, hogy szerintem gombás. Kívülről alig látszódott, megbontva meg csak pislogtam, olyan rendesen megette.
-
Jahno
veterán
Zaj meg hasonlók miatt jobb lehet a kép, de az nem az obi miatt van. Fordítva szokott lenni, egy gyengébb minőségű obinak még a bevonata is gyengébb, vagy felbontása is kisebb, mint amit mondjuk a szenzor/váz tud és egy újabb verzióssal nem baj ha lassú, vagy nem fényerős, de jobb felbontású képet kaphatsz. Bonyolult téma lesz ez.
-
Jahno
veterán
válasz
Primary92 #36201 üzenetére
Hááát, Aliról ez ugye jó egy 10es, szóval nemtom, max. makrósabb haverokat megkérdezem azok végigszoptak mindent is. Én hasonlót meg 1-2 olcsót próbáltam, van ami az első használatnál elbukott. Nem precíz, oda-vissza kotyog és billeg, csavar menete rögtön szétkopott. Inkább legyen csak 1-2 tengelyes vagy nem is tudom, de kifejezetten szörnyűek voltak. Volt ami a gépet is alig bírta el ami kb. 400 gramm volt, szóval elsőre nincs ötletem de egy gyenge tippet tennék a NEMre, mint az IGENre.
-
Jahno
veterán
Saját melóhelyem nem ilyen, most kaptam vissza a fizucsökkentést, amit tavaly kaptam és már majdnem annyit keresek, mint 6 évvel ezelőtt. Én mindig beszopódom, max. választhatok, hogy van szabadság, kapok valamennyit és nem nagyon basztatnak, meló is halad vagy azt sem tudom mi lesz 5 perc múlva, megy a majmokbolygója, szabadság csak módjával, 26 órás napi munkarend és káosz, de több pénzért. Viszont most már nem csak fotós fejlesztésre nem bírok félretenni, hanem úgy általában ebből zűr lesz, viszont volt időm mindenféle másra is és ennyi szabad hétvégén az elmúlt 20 évben nem volt, mint most 1 év alatt. Oszt lehet válogatni.
-
Jahno
veterán
válasz
Stauffenberg #36192 üzenetére
Olyat nem lehet, hogy ezen funkcióknak nagy részére nincs szükségem? Tudom, hülye kérdés.
-
Jahno
veterán
-
-
Jahno
veterán
válasz
PixelPaja #36169 üzenetére
Alisból van amit 5+ éve nyúzok, még a gyorszáras műanyag csatos is teljesen jó. Másik fajtát vettem állványhoz és táskához, ott kifejezetten meglepődtem, hogy széles a nyakpánt része és rendes fémből van a karabíner. Amilyen szarok szoktak lenni a kábelek és csatlakozók, ezek pont ellenkezője és jó anyagból vannak.
Pld. más cuccokhoz ez teljesen jó [link]
Most inkább az arcás talpakkal/fejekkel/multifunkciós L cumókkal szopatom magam, azt sosem fogom ilyen egyszerűen megfejteni
-
Jahno
veterán
válasz
nfsu17 #36164 üzenetére
"Ezen van egy helyen valami fémnek kinéző kis fém b*zb*sz,"
Lehet nem is azon van, hanem csak a fotón, mert illik a géphez.
"10kg-ot a két szíjnak el kell szerinte bírnia...nekem fele is elég lenne."
Ezt is úgy számold, mint az állványt. Van varrás, illesztés, sokszor a műanyagok nem bírják, meg a pánt is dinamikus terhelést kap. Nem mindig mérvadó a szám.
Alisak jók, nekem sok van,egy időben vettem vastagabbat is, azok minimál használtan és vadi újan most számolódnak fel. Jó ötlet volt de néha azzal együtt rakom táskába, oda meg sok. Éppen ezeket rendezem most Aliról és az állványomnak kellene kitalálni valamit.
Géphez ilyet vettem fél marokkal, hogy legyen Canikonos meg mindenféle márkás és irágmintás is. Fuji és Sony feliratosat már elajándékoztam haveroknak, többi a felirat miatt pusztán trollkodásnak is jó
[link]
-
Jahno
veterán
Hááát, ezt mindenféle bajonettel gyártották de első tippre Pentaxos. Abban az esetben auto fókusz nem lesz és bizonyos vázakon beleakadhat az obi hát a tükörbe. Mert persze Canonból is van EOS, M, R meg mindenféle, szóval ezeket is ki kellene barkóbázni. Feltéve ha az obi Pentaxos. Ő fotózta vagy netről van a kép? Nekem elsőre hiányosak a feliratok, de lehet a másik oldalán még van valami EX, EF, valani.
Esetleg A/MD a bajonett, azon nincs felirat ha békebeli cucc, akkor viszont M-re rámegy, meg 1-2 újabb vázra. Tükröset nem érdemes erőltetni.
-
Jahno
veterán
válasz
Csabesz666 #36156 üzenetére
Tud wifit, én azzal szoktam, vagy ugye a klasszikus thetering. Wifi legalább lassú és ha sorozat van akkor főleg. Monitor előtt lapozni kell, alapban nem mutatja magától.
-
Jahno
veterán
válasz
Gaben92 #36150 üzenetére
Érdemes vakura mérlegetni, ha úgyis sokszor több fényünk van és nem tudjuk előre, hogy milyen sötét hajra mennyi fényt szeretnénk a főhöz képest?
Persze attól függ mire, szabadtérre ott a telefon, nem szeretem de kb. műxik, pedig az is valami erő és lux alapján számol, legfeljebb nem pontra. Táblázatból annó megnéztem sokat, vagy értelmezhetetlen volt, vagy nem volt benne lux, hagytam a fenébe. Fotós csoportban is megkérdeztem, de inkább ne tettem volna.
-
Jahno
veterán
válasz
Csabesz666 #36148 üzenetére
Vakut biztos nem tud, állandó fényre én is próbáltam találni valamit, aztán feladtam, nem lett megoldás. Van rendes fénymérőm, nem is használom. Legrosszabb esetben ott a telefon, de analógok is mennek hasra, vagy mivel minden fix így hiába mérek fényt is.
-
Jahno
veterán
válasz
ANDROID??? #36141 üzenetére
Arca azért, mert elég szabványos. 10+ éve még drága volt vagy vackok, Manfrottonak meg van vagy 3 féle szabványa idehaza házon belül és még a talpakat is cserélgetni kell, mellé 8ezer forint egy 200PL talp ha 2 géphez 1 állvány. Arca ehhez képest filléres cucc, mindenféle van belőle és speciel a 2 talp együtt ennyiért megy, van értelmezhető kínai minőség is, nem csak Sirui vagy márkás:
Nekem a ki-be tekergetés lassú, most próbálkozom gyorszárassal.
Egyik gépen van egy ilyen keret, mindegyik oldala arca és úgy rakom fel ahogy szeretném, nem lóg ki, nem akad bele semmibe, elfér a táskába is, ráakasztom a hevedert vagy tehetek rá talpat is. Ebből jött a kavarodás, mert a másik 2 gépemre nem találok occsóért
És akkor haveri kör is teljesen arcás, kb. csereszabatosak vagyunk, néhány Manfrotto kivételével.
-
Jahno
veterán
válasz
ANDROID??? #36139 üzenetére
És akkor ott vannak a 3D fejek. Sokan csak arra esküsznek én meg sosem bírtam vele és hurcolni is nagy meg akadék. Haver viszont nagyon precízen tud dolgozni vele. Csak gömbfejezek, most abból van idehaza kb. 6 féle, ezzel sem jutok előbbre, hogy a 484RC2es kézre esik, 10+ éve használom, minek is variálnám. És ebben van valami, asszem ez fog dönteni.
Az a travel nem lehet rossz, max. 10es egy átlag fej rá. Havernak van.
Ezek meg hülyék? 10. rejtvényt fejtem, sosem lesz vége
Nem is tudom mikor volt utoljára magasan az állvány. Most Margit hídnál jól jött volna, egyébként ilyesmik vannak aztán max. Neked is lesz 7 állványod és akkor sem jó semmi sem :-D + videós fejek
-
Jahno
veterán
válasz
ANDROID??? #36136 üzenetére
Ja, Befreenek nekem a gumipöcke sem tetszik a lába végén. De hát evvan. 190esnél arra figyelj, hogy azért le lehet róla húzni ha valahova bekakad. Én még nem vesztettem el, de akadtak páran akik igen. Érdemes lehúzni és kipróbálni, hogy mennyire szoros aztán kis ragasztóval megtámogatni. Ehh, fenti Vanguardon ez sem megy félre, ott teljesen jól áll és ha eltekered akkor fémpöcök lesz belőle. Eleinte nem tetszett aztán nagyon bejött. Lába is többféle szöget bír, pont úgy domború. Pöcke ilyen, végül hasznos lett, amit sosem gondoltam volna:
Külön tudomány ez az egész, tele szubjektív majomsággal és saját hülye igényeimmel.
-
Jahno
veterán
válasz
ANDROID??? #36136 üzenetére
Fejem éppen van occsó :-D K&F BH-28L lesz felszámolás alatt, még matekozom, hogy arcával vagy Manfrotto 200PL talpasan. És ugyanez egy 484RC2 fejjel. Másnak mindig könnyebb eszet osztani, csak kitaláltam, hogy rakok arca síneket minden gépre, erre nem adta ki,
Most vakarózom, hogy a 484RC2 fejből maradjon kettő, vagy maradjon egyiknek az újabb 494 ha már rajta van az állványon és nem lehet jó áron eladni.
Meg olyan, amiből ezt a csavart kivertem, mert minek bele, nem értelmeztem és csak akadék volt. Nem volt olyan szögben az állvány, hogy számítson a vízszintes tekergetés
Arca egyszerűnek tűnt, végül akkora kálváriát futottam, hogy mindjárt most este nekilátok flexelni
-
Jahno
veterán
válasz
ANDROID??? #36133 üzenetére
Tudja fene, dőlt és pattant nálunk a betonon, azért a karbon sem hímes tojás baja még nem lett. Van pár a haveri körben.
Befreet jól gyanítod, de még a csatok is gyengébbek rajta. Keskenyebb, lötyög, műanyag. Egyet éppen 5 perce törtem el :-D
Vanguard pld. teljesen fém, de egy csomó 190-es Manfrotto is. Rohadék Vanguard amcsiban népszerű, amúgy vettem volna valami használtat abból is, mert igazából az jött be eddig a legjobban. Pont jó az összehajtott mérete, magassága, ráraktam a Manfrotto fejet és még össze lehetett csukni, nem tudom hány csilliárd kihúz/bedug sort vitt végig, meg hány kilométert utazott, de szép kerek számok lennének.
Befreeből is van ezer+1 változat, én meg vén hisztis pöcs vagyok, aktuálisban ez nekem nem esik túlzottan kézre:
Másiknál meg ez a kis pöcök volt vacak, de ahogy nézem elég hamar kivezették:
Ez utóbbinak a csatos lába meg a csavaros középoszlopa jó cucc. Aztán másnak meg lehet ez jön be vagy ki tudja.
Itt látszik a csat is, hogy dizájnos fém, de amit bekarikáztam a láb szögét állító benyomós pöcök is jobban kézre bírt esni:
Lehet egyszer felszívom magam és veszek 200 dollárért Ebayről.
-
Jahno
veterán
Kápolna u. 22. Weben ezt a kapcsolatot találtam:
Kecskemét, Kápolna u. 22, 6000
+3676477336Gugli szerint viszont bezárt.
Ilyen szép kiállításuk volt mindenből, Duflex, MOM cuccok, jelentősebb ruszkik és teljes Nikon analóg sor, meg nagyítók:
Csak filmért ugrottam be mert van olyan és ráértek egyből dumáltunk egy csomót, azért emlegettem, hogy szerintem kaphatók rá én meg úgyis rá vagyok pistulva az ilyesmikre.
-
Jahno
veterán
Győrben és Pécsen tudunk arcot aki megoldja, szerintem a világ többi részén is, csak gondolkozni kellene, vagy fotós csoportban bekérdezni.
u.i.: Kecsón is tuti megoldják, az rendes boltnak nézett ki csak nem kérdeztem rá. Komplett analóg Nikon soruk van kiállítva és tudnak mindent is, műkedvelők.
-
Jahno
veterán
válasz
ANDROID??? #36124 üzenetére
Traveler 7A, amit pont írtál.
Benro mondjuk ettől felfelé, ennek is pont megkérik az árát [link] Olcsóbban olyan van amire azt mondod, hogy kicsi, de inkább a terhelhetőségével lesz nagyobb baj, átlag 3 kilósak az alig elég valamire.
-
Jahno
veterán
válasz
ANDROID??? #36122 üzenetére
"Még mindig nem tudom melyik az amiért adtál volna 45-öt is akár."
Az a Manfrotto, amit végül Ebayről vettem még occsóbban és előző héten majdnem 70et is adtam érte. De igazából egy hasonló bármelyikért is adtam volna annyit, mert ezt magyarázom egy ideje, hogy bármit nézel az veri a 100ezrest.
-
Jahno
veterán
válasz
ANDROID??? #36118 üzenetére
Én ha meglesem az árakat akkor 45-ért még simán megvettem volna. Ha még túrod a netet akkor eljutsz oda, hogy pár éve 30ezres körül még lehetett állványt venni, most 50-ért de nincs. Pár hete ha elgyengülök 70-ért volt boltban is, kis híján megvettem.
Manfrotto/Sirui/Benro az jó cucc. Hama a legalja. A nagyon drága Hamák közt akadt jó, de azt meg minek, nem értettem az egész termékvonalat. Köztes szintnek meg K&F, fél világ hajtja.
Klónokat kielemeztük, van Bexin/Beike/Q666/satöbbi klónom, most ezeknek is elszaladt az ára, ezért nem mindig érdemes vele példálózni. Teljesen jók voltak, de azért kínai szórás és gyártási hullámvölgyek ott is megjelentek.
Könnyű állványt cipelni jó, ha Duna mellett fotózol és fúj a szél, akkor nem olyan jó. Bár lassan minden könnyű, régen az acél/alu/karbon közt sokkal jelentősebb különbségek voltak. Most megnézed Alin a Bexon boltját, nem is occsó, meg ennek pont elég vacak tud lenni a lába ezzel az elcsavarós megoldással: [link]
Használtnál? Lötyög, pattant, görbe. Újabb Manfrottok műanyag csatjait azért meg lehet feszegetni és fejen a tekerőket is, de jó a támogatása van hozzá minden.
-
Jahno
veterán
válasz
ANDROID??? #36115 üzenetére
Pár napja volt aprón 35-ért, de már nincs. Várható volt. Egy 190XPRO*valami Manfrotto van 50-ért, a végén még azt is megveszem
Befree elvileg kicsi, gyakorlatilag meg belefér a táskámba és többnyire nem is kell nagyobb. Héten egy csomó marhaságot 10 centissel oldottam meg. Nyilván nem életem képe, de nem is mindig ezért csinálom:
Már tudjuk mit hol kell, jövőre jobb lesz :-PBár most képes voltam egy nagyot 5 napig hurcolni magammal a városban kézben mert ez volt a legegyszerűbb megoldás
És a fenti az kb. teljesen új, postával együtt itt volt kb. 25ezres pénzért. Még gondolkozom, hogy komplett fejet cseréljek-e rajta vagy csak talpat arcásra. Itt azért én is belefutottam egy megfejtésbe, de kár fotós csoportban kérdezni, mert jobb esetben nem válaszol senki, egyéb esetben teljesen más hülyeségeket próbálnak kitalálni
-
Jahno
veterán
válasz
ANDROID??? #36113 üzenetére
Passz melyik kopik jobban, még csak 10+ éve használom, nincs mérhető mintavétel. Hamát meg ki kell dobni, csoda ha eddig nem esett ki a lába vagy borult szét. Ha használod akkor nekem a vízszintes merevítők szegecsei pillanat alatt elnyíródtak, meg egyáltalán, egyszer használatos instabil vacak, fejéről nem is beszélve, csak nyikorog.
-
Jahno
veterán
válasz
ANDROID??? #36111 üzenetére
"Gyorszáras vagy csavaros?"
Ez a legdurvább része. Nekem gyors kell, haver szerint az a legszarabb és becsípi a kezét. Különben is a csavaros gyorsabb és jobb, meg nem akad bele semmibe. Szerintem a gyorszár jobb és gyorsabb és az sem akad be semmibe. Éppen tegnap akart meggyőzni.
Én most elérzékenyültem és nem terveztem, de pont tegnap érkezett meg (most néztem, kerek 4 éve írtam a Vanguard képviseletnek, hogy eltört és mit lehet csinálni)
Van ez a Sirui 35-ért, azon még gondolkoztam is, hogy legyen valami.Most még arcára cserélem és flexelem a fejeket, aztán lassan meg is vagyok.
De bekedvenceltem egy 190XPRO3ast, lehet megveszem azt is. Ezek ahogy nézem elég ritka és értékálló cuccok.
-
Jahno
veterán
Továbbra sem értem miért nem lehet fotómasinát bevinni. Gyáááá. 300 euró még jó is lehet, főleg ottani pénzben. 2 órás egyéb adhoc valamilyen kiszállós rendezvényekért itt is bemondok 100-200ezer környékét és még olyan jó sem lesz. Ismerősnek esküvőre meg üveg bort vagy max. 30-40et
Kérje meg, de akkor teljesítsen és ne fókusz hibával, meg ilyen csumpi géppel ami a kor követelményeit sem ugorja meg. Blááááá.
-
Jahno
veterán
Szituban szemét és tilos is, amúgy egy rendesebb telefon is megcsinálja amit kell, de ez azért vérlázító. Idehaza is van némi helyzeti előnye a babafotósoknak, 1-1 cég tarolja is a piacot, de legalább jól csinálják. Meg több 100ezret? Azbeszt. Mindenféle szempontból is, még ha arányosítom a kinti életszínvonalat akkor is, de legalább legyen jó és dolgozzon megfelelő cumóval.
-
Jahno
veterán
válasz
ANDROID??? #36088 üzenetére
Jackalt bojkottálom mercsak :-D Manfrotto legalább jó és kész (Benro, Sirui szintén), oszt legalább van hozzá támogatás mindenhol meg idehaza is. Most voltam hülye, mikor nem vettem meg a pár hete 50ezresre akciózottat... Iszonyat mit kibírnak azok a cuccok ésha körbenéztél bőven erős a választék is. K&F sok van a környéken, bár egy havernak most sikerült hamar leamortizálnia, nem tudom mennyire a cucc hibája és mennyire volt erős a haversrác :-D
Én Manfrottonál most cserélem a talpakat arcásra, azzal küzdök kicsit de még lehet idén meg lesz. Ezer éve nem volt más választás, arca vagy drága vagy gagyi volt, rászoktam a 200PL talpakra, viszont teljesen feleslegesen van a gépen, ha amúgy fixen rajta van az arca keret és többi kis állványom arcás. Egységesítem azt is, pár rohadék G9-re nem találok L-es arcát, szóval abból flexelés lesz
Manfrotto gömbfej meg szimpi cucc, ahhoz is K&F állványt nézegetek.
-
Jahno
veterán
válasz
ANDROID??? #36086 üzenetére
Erre írtam, hogy haverok elég sokan használják Nekem jónak tűnik.
Új hozzászólás Aktív témák
- DOOM - The Dark Ages
- Parfüm topik
- Vác és környéke adok-veszek beszélgetek
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Nintendo Switch 2
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5600 / RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- LG 27GS95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1000 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar