- Fórumok
- Digitális fényképezés
- Azonnali fotós kérdések órája
- (kiemelt téma)
- Teljes specifikációval bukott le a Fairphone 6+
- Mobil flották
- One mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy Z Fold8 Ultra – névváltoztatás utáni teendők
- Yettel topik
- Az Apple üvegtelefon halott
- Túllépte a 9000 mAh-t a legújabb, legkomolyabb Redmi akkumulátora
-
37989 - 37901
37989 - 37901 37900 - 37801 37800 - 37701 37700 - 37601 37600 - 37501 37500 - 37401 37400 - 37301 37300 - 37201 37200 - 37101 37100 - 37001 37000 - 36901 36900 - 36801 36800 - 36701 36700 - 36601 36600 - 36501 36500 - 36401 36400 - 36301 36300 - 36201 36200 - 36101 36100 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
lugosi
MODERÁTOR
-
Jahno
veterán
-
lugosi
MODERÁTOR
2:48. § [A képmáshoz és a hangfelvételhez való jog]
(1) Képmás vagy hangfelvétel elkészítéséhez és felhasználásához az érintett személy hozzájárulása szükséges.
(2) Nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez és az elkészített felvétel felhasználásához tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén.
Ez már nagyon sokszor volt téma. Szóval az elkészítéshez is kell engedély.
A tömegfelvétel nyilván nem jelentheti azt, hogy a háttérben van egy csomó ember és valaki előtte felismerhető, kiemelt téma a képen. Pl. Jahno fenti képein hiába van több ember és nyilvános helyen, mert az adott személyek kiemeltek, Ezért mondták, hogy ez törvény megöli a street fotót, mint műfajt. Ráadásul azt 50mm alatt szokás művelni, vagyis közelről (a másik műfaj neve lesifotó
). A beleegyezéssel az a baj, hogy sok témát elront, hogy belemosolyognak a kamerába. És persze, ezzel csak a készítéshez járult hozzá, a felhasználásnál még letilthat, vagy perelhet. A fotóriporter és társai élveznek némi felmentést ez alól, meg mögöttük ott van a cég és jogászai, szóval nem nekik kell harcolni. Ott a közérdek, meg ilyesmikkel érnek el részleges felmentést, de ők sem mutogatnak csak úgy mindenkit általában.Írtam már talán itt valahol, hogy OKJ fotósképzésen volt olyan feladat, hogy kizavartak a városba, hogy készítsünk street fotókat és pár óra után visszatérve kielemeztük. Volt aki "segg-hát" fotókkal akarta megúszni, volt aki lesifotóval (tele). Én trükköztem, kis gépet lógatva reménykedtem, hogy benne lesz a téma, komponálás nulla. Másik alkalommal meg az volt, hogy utcai sportokat fényképeztünk, de ott előre oda kellett menni mindenkihez és engedélyt kérni. Ott csak az a nehézség, hogy csomóan még 14 évesek sem voltak és nem is adhatnak beleegyezést.
Ez így kb. elég pontos összefoglalása a jelenlegi szabályoknak.
-
Jahno
veterán
2:48. § [A képmáshoz és a hangfelvételhez való jog]
(1) Képmás vagy hangfelvétel elkészítéséhez és felhasználásához az érintett személy hozzájárulása szükséges.
(2) Nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez és az elkészített felvétel felhasználásához tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén.
A tömegfelvétel nyilván nem jelentheti azt, hogy a háttérben van egy csomó ember és valaki előtte felismerhető, kiemelt téma a képen. Pl. Jahno fenti képein hiába van több ember és nyilvános helyen, mert az adott személyek kiemeltek, Ezért mondták, hogy ez törvény megöli a street fotót, mint műfajt. Ráadásul azt 50mm alatt szokás művelni, vagyis közelről (a másik műfaj neve lesifotó
). A beleegyezéssel az a baj, hogy sok témát elront, hogy belemosolyognak a kamerába. És persze, ezzel csak a készítéshez járult hozzá, a felhasználásnál még letilthat, vagy perelhet. A fotóriporter és társai élveznek némi felmentést ez alól, meg mögöttük ott van a cég és jogászai, szóval nem nekik kell harcolni. Ott a közérdek, meg ilyesmikkel érnek el részleges felmentést, de ők sem mutogatnak csak úgy mindenkit általában.Írtam már talán itt valahol, hogy OKJ fotósképzésen volt olyan feladat, hogy kizavartak a városba, hogy készítsünk street fotókat és pár óra után visszatérve kielemeztük. Volt aki "segg-hát" fotókkal akarta megúszni, volt aki lesifotóval (tele). Én trükköztem, kis gépet lógatva reménykedtem, hogy benne lesz a téma, komponálás nulla. Másik alkalommal meg az volt, hogy utcai sportokat fényképeztünk, de ott előre oda kellett menni mindenkihez és engedélyt kérni. Ott csak az a nehézség, hogy csomóan még 14 évesek sem voltak és nem is adhatnak beleegyezést.
Tele nekem nem megúszás, meg képről úgysem látszik mivel készült és miképpen :-P Ezeken szokott menni a matek, hogy jaaaaaj, 50mm felett már nincs benne az érzés. Én meg a mittomén...
Úgyis a kép számít, lassan külön album lesz a bambán néző figurákról :-D

Aztán többet nem rakok be, van csilliárd. Bár ez is olyan, hogy lehet pár óra alatt nulla képpel esnék elő, vagy nagy szenvedve valami ZS kategóriás tán kiadja, hogy meg legyen a gyakorlat és pipa. Ezt meg lehet én sem tudom, hogy hány mm-en készült :-P
-
Jahno
veterán
Közterületen fotózhatsz és videózhatsz bárkit, de az adott személy beleegyezése nélkül nem oszthatod meg az anyagot sehol sem. Ez az EU-s szabály dióhéjban, ami a legtöbb Európában található országra érvényes, azokra is, akik nem az únió tagjai (UK, Svájc stb.). Egy TV produkció az más téma.
Én ritkán fotózok ilyen témát, de ha igen, akkor figyelek arra, hogy az arc ne legyen felismerhető. Ha videózok és meg akarom osztani valahol, akkor az arcokat el szoktam takarni."Közterületen fotózhatsz és videózhatsz bárkit, de" Sosem fog ez kikopni, de nem, nem fotózhatsz és már az elkészítéshez is engedély kell, nem csak a közzé tételhez. Dióhéjban. Én meg úgyis felismerhetőre nyomom, szóval még rosszabb. Kevés a jellegtelen tömegfelvételem, ha sokan vannak akkor is sokszor direkt ki van emelve valaki.
És ilyenkor szoktatok jönni, hogy....
-
theporcupine
tag
Közterületen fotózhatsz és videózhatsz bárkit, de az adott személy beleegyezése nélkül nem oszthatod meg az anyagot sehol sem. Ez az EU-s szabály dióhéjban, ami a legtöbb Európában található országra érvényes, azokra is, akik nem az únió tagjai (UK, Svájc stb.). Egy TV produkció az más téma.
Én ritkán fotózok ilyen témát, de ha igen, akkor figyelek arra, hogy az arc ne legyen felismerhető. Ha videózok és meg akarom osztani valahol, akkor az arcokat el szoktam takarni.2:48. § [A képmáshoz és a hangfelvételhez való jog]
-
total90
veterán
Aloha!
Aki szokott embereket fotózni, street környezetben, azoktól kérdem:
hogyan működnek a személyiségi jogok, utcai fotók esetében?
Nyilván nem fényképezek senkit arcon, 1 méterről, de ha pl. felismeri magát a képen, abból lehet probléma?
Múlt héten csináltam néhány képet, csak próbálgatom egyelőre a műfajt (ha már vihar nincs ebbe a koszfészek országba) és nem merem feltölteni a megszokott platformokra.
A chatgpt-nek feltöltöttem párat, azt mondta mehet nyugodtan, de nem hiszek neki.
Én ritkán fotózok ilyen témát, de ha igen, akkor figyelek arra, hogy az arc ne legyen felismerhető. Ha videózok és meg akarom osztani valahol, akkor az arcokat el szoktam takarni. -
Jahno
veterán
Köszi.
Bazz, de jó az első kép!Én egy sorozatot csináltam, szűk sikátorokban, az egyikben egy örömlány várta a kuncsaftokat, a másik utca amit belekomponáltam, az pedig egy népszerű turista utca, ahonnan kiszedtem a turistákat PS-el, de nénit benne hagytam a képben.
Nem magyarországon volt, nem sok esély van rá, hogy megkeresnek és levágják a fejemet, de akkor is...
Várj, mutatom a PH-t csak nem nézik.
Leméreteztem, mert majdnem 30MB.Az első képet kivételesen elképzeltem és 20 percen belül kiadta. Az az árnyékos szög meg minden kívánta azt, hogy belegyalogoljanak, de vagy rossz irányba ment, vagy elkanyarodott előtte, szóval ott akadtak pontok mikor utáltam mindenkit, de ez ilyen :-D Pár kép azért összejött.
Bicajos srác integetett bele, de máshol voltam meg a fókusz is, szóval előtte lévő expó, ami már meg sincs:
Csaj volt aki felismerte magát, bár nem a legjobb kép, de megüti a kirakható szintet. Elég jól ücsörgött a padon, persze ISOval már semmit nem bírtam este aztán hosszú zárra gyúrtam, hogy körülötte ha elmosódnak akkor mi lesz belőle. Itt is megálltak előtte, satöbbi, szóval ahogy azt Móricka elképzelte, de csak lett belőle valami:
Most a szerdai nap egész jó volt, előtte ez is, amiből a képek vannak. Aztán van mikor semmi nem adja ki, ez ilyen. Jövő hétfőn ismét megyünk egy kört haverokkal. Vagy lesz valami vagy nem
-
Jahno
veterán
Még kellett volna 1 alkalom, de majd legközelebb. Csúcsfényre mértem a fényt, utómunkában tettem egy szűrőt alulra, hogy legyen táj. Viszont mikor nagyon lement a nap, akkor nem sötétedik, hanem világosodik. Vagy kimanuálkodom utólag, vagy jó ég tudja mit fogok kezdeni vele. Itt meg kellett volna fejtenem, hátha mégis jó az átlagolt fénymérés. Első 3-4 YT videó vagy leírás már az elején hülyeségnek nézett ki, vagy nem azt kerestem, vagy életében nem is csinált ilyet, szóval kiszórakozom magamnak.
Én nekimegyek, nem vagyok az a fajta aki perseidák/tüzijáték/egyéb előtt 3 órával beírja a csoportokba, hogy yajjsegítsetekmitkellnyomni (ezt ráadásul 100ezren leírták, néhányan rosszul is) közben alapokkal is baja van vagy sötétben nem találja meg a gombokat a gépen.
Lehet mutattam, mert ezer szálon megy a dolog, de ilyen volt tegnap: [link] és végén a világosodás eléggé vattafakk. Közben majdnem 4 óra volt mire ezt összerakta a gépem, szóval most kicsit ez is hátráltat, de inkább még obit veszek, mint új laptopot
-
sixpak
nagyúr
Jogokat elsunnyogjuk, akad aki észrevesz és látványosan elfordul, meg olyan is akit véletlenül sem akarok lefotózni nem is arrafelé nézek de jön és pampog :-D Meg kell szokni.
Egyszer előfordult, hogy valami ismerősöm ismerősét fotóztam le, nem vette rossz néven. Fiatalabb havernak jobban megy a dolog, csajok még bele is mosolyognak, vagy van pofája akár 14mm-en közelről csuklóból fotózni, akkor néha integetnek, hogy "köszi". Nekem tuti kikaparnák a szemem, havernak is mondom, hogy pár év és ez elmúlik, majd Őt is pedofil bácsinak nézik és kereshet más szórakozást.
Van akivel jól kiadja, integet, mutat valamit:

Van amikor nem is ez volt a cél, csak belesétált:
Aztán jöhet a logikai kivétel, mikor magyaráz. hogy mutasd meg, hogy letörölted a képet vagy nem fotóztál le....
Köszi.
Bazz, de jó az első kép!Én egy sorozatot csináltam, szűk sikátorokban, az egyikben egy örömlány várta a kuncsaftokat, a másik utca amit belekomponáltam, az pedig egy népszerű turista utca, ahonnan kiszedtem a turistákat PS-el, de nénit benne hagytam a képben.
Nem magyarországon volt, nem sok esély van rá, hogy megkeresnek és levágják a fejemet, de akkor is...
Várj, mutatom a PH-t csak nem nézik.
Leméreteztem, mert majdnem 30MB. -
Jahno
veterán
Aloha!
Nyilván nem fényképezek senkit arcon, 1 méterről, de ha pl. felismeri magát a képen, abból lehet probléma?
Múlt héten csináltam néhány képet, csak próbálgatom egyelőre a műfajt (ha már vihar nincs ebbe a koszfészek országba) és nem merem feltölteni a megszokott platformokra.
A chatgpt-nek feltöltöttem párat, azt mondta mehet nyugodtan, de nem hiszek neki.
Jogokat elsunnyogjuk, akad aki észrevesz és látványosan elfordul, meg olyan is akit véletlenül sem akarok lefotózni nem is arrafelé nézek de jön és pampog :-D Meg kell szokni.
Egyszer előfordult, hogy valami ismerősöm ismerősét fotóztam le, nem vette rossz néven. Fiatalabb havernak jobban megy a dolog, csajok még bele is mosolyognak, vagy van pofája akár 14mm-en közelről csuklóból fotózni, akkor néha integetnek, hogy "köszi". Nekem tuti kikaparnák a szemem, havernak is mondom, hogy pár év és ez elmúlik, majd Őt is pedofil bácsinak nézik és kereshet más szórakozást.
Van akivel jól kiadja, integet, mutat valamit:

Van amikor nem is ez volt a cél, csak belesétált:
Aztán jöhet a logikai kivétel, mikor magyaráz. hogy mutasd meg, hogy letörölted a képet vagy nem fotóztál le....
-
sixpak
nagyúr
Aloha!
-
Beldar
tag
-
Jahno
veterán
Szűrő nélkül F8, ISO200, /1000
Nekem kb. ilyen magasan is lesz, bár ez nem tegnapi kép. De van még bőven :-P Ha ezt összehozom, akkor már jó vagyok. -
Jahno
veterán
Nem kell, főleg ha tájjal szeretnéd. Fenti kép is úgy készült de 19:20tól négyzetesen csökken a fény már most is. Közvetlen a lementénél aláexpózva ilyen F8, ISO200 /1000 értékek voltak. Kinéztem a Ság hegyet és mindenféle pusztát, múlt héten belecsavartam 3ezer próba expót, ma pontosítottam, hogy hol tűnik el a nap, aztán max. elcseszem. De legalább megdolgoztam érte :-D
19:50kor F18, ISO100 /200. Azért F18 mert 1 órával előtte betájoltam azt, amit így kiexponál ISO100on a max. záridővel, oszt eleresztettem az auto ISO-t, hogy csökkentse szépen a záridőt, /200 körül meg emelje az ISOt és kész:

-
Beldar
tag
Csak 77mm-es ND szűrőm van, ezen egy alkalom miatt nem akartam újat venni.
Ez meg rámegy az 50mm-es meg a 24-105-ös obimra
(fullframe váz) -
Beldar
tag
-
Jahno
veterán
Meg is vannak a próba képek. Poén kedvéért odagányoltam az 1000es szűrőt 58mm menettel a 67es óvoda
-
Jahno
veterán
Jókor jut eszedbe. Attól függ mekkora obid van és mi a cél. És ma még fent van a nap, mehetsz most és holnap próba expókat csinálni. 50mm sokra nem elég, környezethez nem kell szűrő meg semmi. Ha nem próbálod ki, akkor mutatók 50mm-en képet.
-
Beldar
tag
Ti miképp tervezitek fotózni a napfogyatkozást?
Ha nincs solar filterem, vagy ND1000000 szűrőm, és csak környezeti fotót akarok lőni, mondjuk 50mm-en, akkor elég lehet ND1000-es szűrő? Nem fog kiégni a szenzor? -
lugosi
MODERÁTOR
"így is szenvedek, "
Vízszintet bírom, ha nagyon meg vagyok rakva akkor 10 kiló az oldaltáska és 15 felett a háti. Ezek tegnap felmászattak a Kancsenzöngáravazze (értsd: Gellért-hegy
) abba majdnem beledöglöttem. Már felénél úgy voltam, mint a háborús filmekben, hogy utolsü erőmmel elmondok valami nagy okosságot, és hagyjanak ott ahol vagyok, fejezzék be a küldetést
Teljes állvány van nálam, majd meglátom, hogy lehet ilyenkor a minit nem kellene vinni, de hát ez is olyan, hogy elmentem naplementét fotózni "minimál" cuccal és nem kell nagy tele, ne legyen minden gép csak iránytű, 1-2 teszt kép, satöbbi. Erre bemákoltam egy ilyet, bár nem a legjobb minőség. Na, ezért van nálam mindig vaku és vezérlő is, mert sosem tudöhassuk...
Mondjuk ez a kép azért tényleg elég jó lett!
-
Jahno
veterán
Hátizsák mellett szerintem nincs hova tenni, fröccsel sem cseszném össze.
-
Grillo
őstag
Asszem 3 literes, ha azt nézem, hogy tegnap ez elég gyorsan fogyott, csak palackból, akkor a jó ég tudja. Most 3 hátizsákba vannak szétszórva a cuccok, mert kettővel is sárosan estem haza, felét simán csak kiöntöttem egy dobozba, abból meg mindig azt szedtem ki ami kell. Most majd szívok
Azt kellene tesztelned, hogy a fröccsöt is bírja-e a zsák. Mert akkor nem kell öntögetni, meg expo közben is lehet a szádban a csutora.
A Gellérthegyen melegebb volt fent, mint lent, pedig a Gellért téren is 32 fokot mutatott a hőmérő este 9kor. -
Jahno
veterán
Asszem 3 literes, ha azt nézem, hogy tegnap ez elég gyorsan fogyott, csak palackból, akkor a jó ég tudja. Most 3 hátizsákba vannak szétszórva a cuccok, mert kettővel is sárosan estem haza, felét simán csak kiöntöttem egy dobozba, abból meg mindig azt szedtem ki ami kell. Most majd szívok
-
j.bravo
addikt
"így is szenvedek, "
Vízszintet bírom, ha nagyon meg vagyok rakva akkor 10 kiló az oldaltáska és 15 felett a háti. Ezek tegnap felmászattak a Kancsenzöngáravazze (értsd: Gellért-hegy
) abba majdnem beledöglöttem. Már felénél úgy voltam, mint a háborús filmekben, hogy utolsü erőmmel elmondok valami nagy okosságot, és hagyjanak ott ahol vagyok, fejezzék be a küldetést
Teljes állvány van nálam, majd meglátom, hogy lehet ilyenkor a minit nem kellene vinni, de hát ez is olyan, hogy elmentem naplementét fotózni "minimál" cuccal és nem kell nagy tele, ne legyen minden gép csak iránytű, 1-2 teszt kép, satöbbi. Erre bemákoltam egy ilyet, bár nem a legjobb minőség. Na, ezért van nálam mindig vaku és vezérlő is, mert sosem tudöhassuk...
a repcsisnaposnaplementés
gicceskép zsírság!
a hydropack meg úgy látom katonai, nencsak színében hanem méretében is, nem csoda hogy nem tolonganak
-
Jahno
veterán
Felajánlottam, hogy leszek hősi halott a hegyen, de felhomályosítottak, hogy olyan már van és akkor ennyit a világhírről. Így már muszáj volt befejezni, amit elkezdtünk
Most ki kellene találni mikorra szervezem a következőt. Igazából nem is volt olyan dög meleg, teljesen jó képek is születtek, Margit-szigeten is leültünk egy jó cigi szünetre a fák alatt.
-
sixpak
nagyúr
"így is szenvedek, "
Teljesen jó kép.
Néhány hete (az előző hőhullám idején) én is megmásztam a Gellért hegyet....hát, félúton azt hittem, hogy hívni kell a papot.
Aztán tovább mentem, gondoltam legalább a csúcson halok meg.
-
Jahno
veterán
Ja, én is csóró vagyok, ezért megelőzöm a tragédiát, és hamar lenyelem az italt.
Amúgy a fotós hátizsákom felső részében van egy szeparált (sör)tároló rekesz, 2 fél literes konzerv sör és egy 0.33-as üveges a max kapacítása.
Alatta középen van a kamera és a 2 objektív, esővédő huzat, zsebekbe tisztitó cuccok, sok filter, az alsó (szintén szeparált részben pedig egy Joby Handypod, egy másik K&F telós tripod....asszem ennyi.
Meg a zsákra még lehet rakni full size tripodot, de azt csak akkor viszem, ha éjszaka megyek....így is szenvedek, pedig még full load sörökkel sem érem el a 10 kilót, de majdnem.
"így is szenvedek, "
-
Jahno
veterán
Nekem van egy sosem használt Miltec hydropackom, nem rég megpróbáltam kiárulni, de egyelőre nem kell senkinek:

Most repülős utakhoz vettem összehajtható kulacsokat. Akkor tűnt fel, hogy a Hervist megvette a Directsport... Ilyen utazásnál az a stratégia, hogy a fotós táska kb. pont fapados méret, abba belehajtok egy hátizsákot is, vagy az egészet húzom bele egy hátizsákba, leszálláskor tőkesúly és sallangok maradnak a hátamon, fotós az oldalamon és ebben az időben n+1 kulacs megtölt, megy a hátamra.
4campingben rábuktam olcsón valami szilikonos kulacsra, azzal most nem tudom mi legyen mert mosogatószeres gumikesztyű íze van
Úgyis mindig minden a hátamon van, fröccsöt egyből ásványvizes palackba pakolom akkor annak kicsit csökken a térfogata is és meglepő módon még ebben a jó időben is késő estig hűvös marad. Fotósba semmi ilyesmi el sem férne és még nehéz is lenne, szóval Decathlonos kulacs, repoharak, 0.5-1.5 literes palackok és dobozos sörök a hátamon vannak jól. Kocsiba van 8 literes vizes zsákom és hűvösen tartó izém ami eredetileg jégkrém hordozó táska, gyakorlatilag 2 doboz sör.
-
TCr
veterán
Én a Decathlnos után váltottam Ospreyre, épp az utóíz miatt. Egyébként egy túrázós srác ajánlotta, hogy mossam ki az első használat előtt kólával, mert az mindent kimar, aztán meg párszor vízzel. Használt
Ami a tisztítást illeti, az Ospreynek van cleaning-kit, amivel tökéletesen ki tudod pucolni. Mondjuk sokat könnyít rajta, hogy a fejet szét lehet szedni, nem úgy mint a Decathlnos esetén. 3-4 évente azért veszek egy új fejet.#37958 j.bravo
Nem esett le elsőre
De szerintem igencsak réteg termék így...
-
total90
veterán
Én a Decathlnos után váltottam Ospreyre, épp az utóíz miatt. Egyébként egy túrázós srác ajánlotta, hogy mossam ki az első használat előtt kólával, mert az mindent kimar, aztán meg párszor vízzel. Használt
Ami a tisztítást illeti, az Ospreynek van cleaning-kit, amivel tökéletesen ki tudod pucolni. Mondjuk sokat könnyít rajta, hogy a fejet szét lehet szedni, nem úgy mint a Decathlnos esetén. 3-4 évente azért veszek egy új fejet.#37958 j.bravo
Nem esett le elsőre
De szerintem igencsak réteg termék így... -
j.bravo
addikt
Nekem van egy Deuter túrázós táskám (10-12 éves). Ott az első és hátsó rész el van választva egy vízálló anyaggal. A hátsó részbe lehet betenni a vizes flakont, az elülső részbe meg minden mást. Gondolom ha 10-12 évvel ezelőtt volt ilyen a piacon, akkor most is van.
Most belegondolva, a nagyobb túrázós táskámban (Osprey) is így van megoldva. Egyébként egy ilyenre rá is feküdhetsz, akkor sem megy szét.Futó/bringás hátizsákom, ivózsákkal (mint a linkelt) nekem is van, de a lenti szösszentben említésre kerültek alkoholtartalmú italok, amiket nem tennék ezebe jó szívvel
sima víz vagy max nagyon enyhén ízesített, esetleg elektrolitokkal kiegészített víz.
Nagyon leegyszerűsítve, szókimondva olyanra utaltam, ahol van egy cipzáras rekesz a hőszigetelt a doboz söröknek meg jégakkunak, és egy másik cipzáras rekesz pedig a fotós/egyéb cuccnak.
Biztos létezik, csak keresni kell
vagy kellene. De most épp a lusta fázisban vagyok.#37957 sixpak: ez korrektül hangzik!
-
sixpak
nagyúr
Ja, én is csóró vagyok, ezért megelőzöm a tragédiát, és hamar lenyelem az italt.
Amúgy a fotós hátizsákom felső részében van egy szeparált (sör)tároló rekesz, 2 fél literes konzerv sör és egy 0.33-as üveges a max kapacítása.
Alatta középen van a kamera és a 2 objektív, esővédő huzat, zsebekbe tisztitó cuccok, sok filter, az alsó (szintén szeparált részben pedig egy Joby Handypod, egy másik K&F telós tripod....asszem ennyi.
Meg a zsákra még lehet rakni full size tripodot, de azt csak akkor viszem, ha éjszaka megyek....így is szenvedek, pedig még full load sörökkel sem érem el a 10 kilót, de majdnem.
-
TCr
veterán
Nekem van egy Deuter túrázós táskám (10-12 éves). Ott az első és hátsó rész el van választva egy vízálló anyaggal. A hátsó részbe lehet betenni a vizes flakont, az elülső részbe meg minden mást. Gondolom ha 10-12 évvel ezelőtt volt ilyen a piacon, akkor most is van.
Most belegondolva, a nagyobb túrázós táskámban (Osprey) is így van megoldva. Egyébként egy ilyenre rá is feküdhetsz, akkor sem megy szét.Most belegondolva, a nagyobb túrázós táskámban (Osprey) is így van megoldva. Egyébként egy ilyenre rá is feküdhetsz, akkor sem megy szét.
Próbálkoztam már ilyennel (decathlon-os), de a tisztítása kínkeserves, ráadásul "ízesíti" is a vizet.
Te hogy vagy ezekkel? -
total90
veterán
Most belegondolva, a nagyobb túrázós táskámban (Osprey) is így van megoldva. Egyébként egy ilyenre rá is feküdhetsz, akkor sem megy szét. -
j.bravo
addikt
Én csóró vagyok és/ezért csak külön táskába merem tenni a folyadékot
Vagy kéne szereznivagy készítenivalami olyan táskát ahol van dedikált, jégakkut is fogadó hűtött italos rekesz, továbbá tyeknikát fogadó rekesz, és ezek egymától külön nyithatók. -
lugosi
MODERÁTOR
Kb ugyanazt az iskolát valljuk szerintem akkor
csak én sör nélkül, de ücsivel, szóval így vagyok én is kb 
-
Jahno
veterán
Sokszor én is, nem kell aggódni. Esküvő is olyan, hogy nem hivatásom, évente 1-1et bevállalok, vagy megcsináljuk ketten ha ismerős vagy valakinek a valakije megkérdezi. Többi sem életed képe, legfeljebb érdekes helyeken jársz. Abból azért akadt mindenféle.
Általában sör, holnapra 3 liter fröccsöt fogok berakni a városi mászkálásokhoz. Már hűl :-D Néha helyszínen örülök, hogy jó lett a kép, odahaza meg vakarózom, hogy nem adta ki. Idénre azért a 2-3 jó képem már összejött
Ezért is más a hobbi.Másik haversrác akar mindenáron modellek, lenge ruhás csajokat fotózni, de mondom hagyjál már, 2 sör a táskába, 1 a kézbe, oszt valamerre indulás, tengés-lengés, röhögés és kész, hagyjanak az ilyen modelles dolgokkal, vagy odaérünk valahova vagy nem, vagy kiad valamit vagy nem, de ez biztos
-
sixpak
nagyúr
"Jesszus, ez egy ház ára, amit felsoroltál.
"Hááát, ha meló van akad mellé 4 darab AD200 vaku, fix sor és némi LEDes fény, állvány, sallang... Havertól ami vázakat szoktam tarhálni az önmagában ház ára. Más matek.
Amivel alapban ilyen gyors rohangálós dolgozás van 2 váz+2 obi az szinte kerek 2 millió pénz. Mostani árakhoz képest azt kell mondanom nem is combos. Kettőnkre van évi kb. 400ezer átadott expó, annak nagy részéhez kell a normális elektromos zár. Ebből én vagyok a kisebb szelet mert nem fő állásom. Úgy indult. hogy néha be kellene ugranom, ha ütköznek melók az állandó partnerekkel, majd valamikor júniusban lesz egy. Ezt emlegette decemberben. Április elején kaptam arra a hónapra 6 időpontot, majd októberre elértem a havi 25öt.
Nálam folyamatosan megy a dilemma, hogy mibe fektessek és milyen amortizációval számoljak mi a meló és mi a hobbi, de sosem lesz vége. Ráadásul videós srácnál is ez a platform akivel együtt húzzuk, így mindenki kinyitja a bőröndjét és kiszolgáljuk belőle magunkat. Tiszta kaláka, mint falun volt régen
Ami esküvős első képet mutattam az pld. így meg volt támogatva vakuval több felől:
A6700 APSCben is meglepődtem, hogy mennyi tartalék van, nekem látószög és néhány meló miatt kell FF, meg a kezelés gyorsabb és két kártyás. Többit jó ég tudja, ez a másik bajom, hogy laza átfedések vannak a platformok és igényeim közt. Nekem elég a lassú memóriakártya is, haversrác felső polcosakat használ. Mire mit. Inkább obit veszek.
Éppen a napfogyatkozásra készülök, annál erősen érződik, hogy MFT korlátait elértem, annak vége, fényeket sem bírja szenzorral, jó APSCből még a tájat is vissza lehet szedni:
Haverral úgy keveredtem össze, hogy szomszéd utcában van a főhadiszállása, volt egy hosszabb kiírása, hogy kit keresne maga mellé "Kb.: A7 III, Z6II, R6 kategória a minimum szint + hozzá megfelelő obisor, de ha te kaputelefonnal hozod ezt a szintet akkor nekem mindegy
" Gyorsan, hatékonyan le kell adni, nem lesz életed képe és átlag sajtó, de azért akadnak morcos ügyfelek akik minőségibb szépet szeretnének, ha már fizetnek. Most nagy része pár kilométeren belül van, előző évben úgy jártam Zalába meg az ország 4 tája felé, hogy yajjj...Oszt ehhez kellett az FF, akkor is ha elvileg keveset fizet, de összelegózható. Értelmes melós obim nem volt, akkor vettük a 28-105öt, amivel képek nagy része megoldható, ehhez hiányzott a nagylátó meg idővel a 2. váz. Amikor termelt és persze egyetlen vázamon leszakadt a zár, akkor vettem + vázat, Ő bővített nekem nagylátóval és ez a két obija fixen nálam is maradt. Amikor értelmezhető áron kijött a II-es verziója a 16-35nek, akkor megvettem, hogy ha bármi lenne és így megszoktam a jót, akkor legyen egy sajátom. Összeszorított foggal a drágábbat vettem, mert kisebb is és elvileg "jobb". Ha a közös melók megszűnnének ne legyek ennyire parlagon.
Ha van Adobe előfizud, akkor lehet kiadja, de nem mindig van időnk pöcsölni és ilyen szinten a látószögek és egyéb mellé ha megoldja a szenzor, akkor az oldja meg. Nem kell a szoftveres mambójambó. Vannak néha fosszar fények és durva dinamika különbségek, alapban a 16-35 és 35-150el mindent is meg lehet oldani, viszont nem sokat kell vágni és sok helyre nem férek be 35mm alatt, szóval inkább a 28-105öt használom, mert kicsit kisebb és egy gépre lehet támaszkodni a több expóval. Nem megy annyi kattintás a másikba, cserélgetni sem kell, utómunka is egyszerűbb.
Oszt ez.
Ok, ez nekem sci-fi....én csak berakok 3 sört a táskámba a kamera mellé és elindulok valamerre.
Amikor hazaértem, megdolgozom LR-al és megdícsérem magamat, hogy milyen f@sza képeket csináltam.
-
Jahno
veterán
Jesszus, ez egy ház ára, amit felsoroltál.
Én nem dolgozok vele, csak néha lefotózok valamit, leginkább viharok, villámok, industrial témák, urbex, etc.
A Canon R6-on gondolkodtam, de kevés a mpx, amiket én fotózok, ott jól jön a sok részlet és a nagy szabadság a vágás terén.
Egy R6 Mark III meg 1.300000 hungarian fabatka és akkor lenne 32 mpx-em, mint amennyi most van, no way.
A full frame vs APSC f@szméregetésről mostanában elég sok videót és elemzést lehet találni, 2026 edition.
Persze biztos frankó egy R6 vagy egy R5, de lassan ott tartunk, hogy ha van Adobe előfizetésed, akkor az többet ér, mintha 3x annyit kiköhögnél egy jobb vázra."Jesszus, ez egy ház ára, amit felsoroltál.
"Hááát, ha meló van akad mellé 4 darab AD200 vaku, fix sor és némi LEDes fény, állvány, sallang... Havertól ami vázakat szoktam tarhálni az önmagában ház ára. Más matek.
Amivel alapban ilyen gyors rohangálós dolgozás van 2 váz+2 obi az szinte kerek 2 millió pénz. Mostani árakhoz képest azt kell mondanom nem is combos. Kettőnkre van évi kb. 400ezer átadott expó, annak nagy részéhez kell a normális elektromos zár. Ebből én vagyok a kisebb szelet mert nem fő állásom. Úgy indult. hogy néha be kellene ugranom, ha ütköznek melók az állandó partnerekkel, majd valamikor júniusban lesz egy. Ezt emlegette decemberben. Április elején kaptam arra a hónapra 6 időpontot, majd októberre elértem a havi 25öt.
Nálam folyamatosan megy a dilemma, hogy mibe fektessek és milyen amortizációval számoljak mi a meló és mi a hobbi, de sosem lesz vége. Ráadásul videós srácnál is ez a platform akivel együtt húzzuk, így mindenki kinyitja a bőröndjét és kiszolgáljuk belőle magunkat. Tiszta kaláka, mint falun volt régen
Ami esküvős első képet mutattam az pld. így meg volt támogatva vakuval több felől:
A6700 APSCben is meglepődtem, hogy mennyi tartalék van, nekem látószög és néhány meló miatt kell FF, meg a kezelés gyorsabb és két kártyás. Többit jó ég tudja, ez a másik bajom, hogy laza átfedések vannak a platformok és igényeim közt. Nekem elég a lassú memóriakártya is, haversrác felső polcosakat használ. Mire mit. Inkább obit veszek.
Éppen a napfogyatkozásra készülök, annál erősen érződik, hogy MFT korlátait elértem, annak vége, fényeket sem bírja szenzorral, jó APSCből még a tájat is vissza lehet szedni:
Haverral úgy keveredtem össze, hogy szomszéd utcában van a főhadiszállása, volt egy hosszabb kiírása, hogy kit keresne maga mellé "Kb.: A7 III, Z6II, R6 kategória a minimum szint + hozzá megfelelő obisor, de ha te kaputelefonnal hozod ezt a szintet akkor nekem mindegy
" Gyorsan, hatékonyan le kell adni, nem lesz életed képe és átlag sajtó, de azért akadnak morcos ügyfelek akik minőségibb szépet szeretnének, ha már fizetnek. Most nagy része pár kilométeren belül van, előző évben úgy jártam Zalába meg az ország 4 tája felé, hogy yajjj...Oszt ehhez kellett az FF, akkor is ha elvileg keveset fizet, de összelegózható. Értelmes melós obim nem volt, akkor vettük a 28-105öt, amivel képek nagy része megoldható, ehhez hiányzott a nagylátó meg idővel a 2. váz. Amikor termelt és persze egyetlen vázamon leszakadt a zár, akkor vettem + vázat, Ő bővített nekem nagylátóval és ez a két obija fixen nálam is maradt. Amikor értelmezhető áron kijött a II-es verziója a 16-35nek, akkor megvettem, hogy ha bármi lenne és így megszoktam a jót, akkor legyen egy sajátom. Összeszorított foggal a drágábbat vettem, mert kisebb is és elvileg "jobb". Ha a közös melók megszűnnének ne legyek ennyire parlagon.
Ha van Adobe előfizud, akkor lehet kiadja, de nem mindig van időnk pöcsölni és ilyen szinten a látószögek és egyéb mellé ha megoldja a szenzor, akkor az oldja meg. Nem kell a szoftveres mambójambó. Vannak néha fosszar fények és durva dinamika különbségek, alapban a 16-35 és 35-150el mindent is meg lehet oldani, viszont nem sokat kell vágni és sok helyre nem férek be 35mm alatt, szóval inkább a 28-105öt használom, mert kicsit kisebb és egy gépre lehet támaszkodni a több expóval. Nem megy annyi kattintás a másikba, cserélgetni sem kell, utómunka is egyszerűbb.
Oszt ez.
-
ANDROID???
addikt
Én nem dolgozok vele, csak néha lefotózok valamit, leginkább viharok, villámok, industrial témák, urbex, etc.
A Canon R6-on gondolkodtam, de kevés a mpx, amiket én fotózok, ott jól jön a sok részlet és a nagy szabadság a vágás terén.
Egy R6 Mark III meg 1.300000 hungarian fabatka és akkor lenne 32 mpx-em, mint amennyi most van, no way.
A full frame vs APSC f@szméregetésről mostanában elég sok videót és elemzést lehet találni, 2026 edition.
Persze biztos frankó egy R6 vagy egy R5, de lassan ott tartunk, hogy ha van Adobe előfizetésed, akkor az többet ér, mintha 3x annyit kiköhögnél egy jobb vázra.Ezt jól megfogalmaztad, hobbyra.

Nézegettem ezt a Sigma 16mm 1,4-et, hát a teszten is elég krémes a széleken is.
Ben karcsú ez a dolog R7-re?
-
sixpak
nagyúr
"nem is nézem a Canon objektíveket, 3x annyi pénzért, csak Sigma-t."
És Canon APSCre legalább van Sigma alternatíva.
Ezt mondom az FF Canon vázakra, most írtam össze, hogy kb. mikkel melózunk, vagy mit vettem és használok. Eleve a váz is olcsóbb volt ár-értékben, mint egy használhatóbb R6IIes vagy hasonló, a Tamron, Sigma, Samyang körítésekről nem is beszélve.
Most már Nikon Zre is gyűlnek a jó cuccok, mint a Tamron 35-150, de azért rezeg a léc rendesen. Összeírom, legalább tudom hol kell keresnem :-D
Sonyra olyanok léteznek, hogy pld. Tamron 70-180. Atom jó cucc és árban is. Jéghoki meccset/portrés sorozatot elvitt a hátán, videós szettünk olyan, hogy szemből ez a Tamron tele, oldalt egy 16-25 vagy hasonló és kézben egy 24-105 gimbalon. Tamron 300ezer körül van, 24-105öt 270ezresért vettem. Régebben egyet olcsóbban is, de nagyon akcióssal nem érdemes példálózni, az ritka eset. 3 obi kb. 900ezer pénzből kijön. Erre milyen alternatíva lenne, mennyiért?
Mellé A6700 kitet 400ezresért, ami 18-135el alapban eléggé rendben van.
Vagy amikor az a Canon váz 900ezer forint környékén volt, a Sonyt akkor vettem 500-ért dolgozni, 5 év garival. Ugrott rá egy Tamron 35-150es 400ezer alatt, egy 16-35ös 620ezresért és elég sokat használjuk pld. a 10mm-es Laowát az 390ezres volt idehaza. És akad még fél bőrönd cucc, de maradjunk az alapoknál az is elég káosz :-D
Rohangálni akad még egy Sigma 28-105 600ezresért és ugyan egyik sem hobbis occsó kávéház, vagy vesszük, mint a fruttit minden napra másikat, de nem nagyon jött ki, hogy milyen alternatívák vannak és főleg a mennyiért.
Használtban jött egy 16-25ös 300ezres alatt, vagy APSCre a 18-300as is most van már 200ezer körül garival. Ez utóbbival most egész boldog vagyok.
Kíváncsi leszek merrefelé megy a piac, árak is összevissza ingadoznak, A7-III most lement 500ra mindenféle mondvacsinált akciók nélkül, mert elég régi darab de nekem max. a zár hangjával van bajom, a többit tolja. R6-II most kb. 700ezer.
Többire ott a G9+14-140, amit most fogok nyugdíjazni.....
Persze biztos frankó egy R6 vagy egy R5, de lassan ott tartunk, hogy ha van Adobe előfizetésed, akkor az többet ér, mintha 3x annyit kiköhögnél egy jobb vázra. -
Jahno
veterán
"nem is nézem a Canon objektíveket, 3x annyi pénzért, csak Sigma-t."
És Canon APSCre legalább van Sigma alternatíva.
Ezt mondom az FF Canon vázakra, most írtam össze, hogy kb. mikkel melózunk, vagy mit vettem és használok. Eleve a váz is olcsóbb volt ár-értékben, mint egy használhatóbb R6IIes vagy hasonló, a Tamron, Sigma, Samyang körítésekről nem is beszélve.
Most már Nikon Zre is gyűlnek a jó cuccok, mint a Tamron 35-150, de azért rezeg a léc rendesen. Összeírom, legalább tudom hol kell keresnem :-D
Sonyra olyanok léteznek, hogy pld. Tamron 70-180. Atom jó cucc és árban is. Jéghoki meccset/portrés sorozatot elvitt a hátán, videós szettünk olyan, hogy szemből ez a Tamron tele, oldalt egy 16-25 vagy hasonló és kézben egy 24-105 gimbalon. Tamron 300ezer körül van, 24-105öt 270ezresért vettem. Régebben egyet olcsóbban is, de nagyon akcióssal nem érdemes példálózni, az ritka eset. 3 obi kb. 900ezer pénzből kijön. Erre milyen alternatíva lenne, mennyiért?
Mellé A6700 kitet 400ezresért, ami 18-135el alapban eléggé rendben van.
Vagy amikor az a Canon váz 900ezer forint környékén volt, a Sonyt akkor vettem 500-ért dolgozni, 5 év garival. Ugrott rá egy Tamron 35-150es 400ezer alatt, egy 16-35ös 620ezresért és elég sokat használjuk pld. a 10mm-es Laowát az 390ezres volt idehaza. És akad még fél bőrönd cucc, de maradjunk az alapoknál az is elég káosz :-D
Rohangálni akad még egy Sigma 28-105 600ezresért és ugyan egyik sem hobbis occsó kávéház, vagy vesszük, mint a fruttit minden napra másikat, de nem nagyon jött ki, hogy milyen alternatívák vannak és főleg a mennyiért.
Használtban jött egy 16-25ös 300ezres alatt, vagy APSCre a 18-300as is most van már 200ezer körül garival. Ez utóbbival most egész boldog vagyok.
Kíváncsi leszek merrefelé megy a piac, árak is összevissza ingadoznak, A7-III most lement 500ra mindenféle mondvacsinált akciók nélkül, mert elég régi darab de nekem max. a zár hangjával van bajom, a többit tolja. R6-II most kb. 700ezer.
Többire ott a G9+14-140, amit most fogok nyugdíjazni.....
-
sixpak
nagyúr
Én is így tettem, tényleg jackpot-nak tűnik.
Én úgy vagyok már, hogy nem is nézem a Canon objektíveket, 3x annyi pénzért, csak Sigma-t.
A hűségprogramjuk is csábító, pl. most erre a 16-300-ra 4 év garim van, mivel ez a második regisztrált Sigma üvegem. -
lugosi
MODERÁTOR
Megvettem látatlanban...kicsit később, amikor nem lesz már 40 fok, akkor elmegyek valahova és kipróbálom.
A Sigma 18-50-et is viszem, csinálok egy gyors összehasonlítást...tudom, hogy rosszabb lesz, a kérdés, hogy mennyivel.
Azt már látom, hogy az R7 Ibis és a 16-300 stabilizátora hihetetlenül jól dolgoznak együtt, úgy tartom a 300mm-t kézből, mintha állványon lenne a kamera, nem gondoltam volna, hogy ilyen jól működik.
Karácsony körül veszek egy Sigma 12mm F1.4-et és szerintem ezzel kimaxolom, amit lehet."egy Sigma 12mm F1.4-et"
Sokat olvastam mostanában nagylátószögű nagy fényerejű obi kérdésben, meg néztem minden yt videót amit csak értem, és szerintem most ebben a témában ez a csúcs.
-
sixpak
nagyúr
Aloha!
Van itt valakinek Sigma 16-300 és Sigma 18-50 objektívje?
Akarok venni egy 16-300-at mostanában és arra lennék kíváncsi, hogy 16mm-en mennyivel rosszabb az élesség (meg úgy általában a minőség), mint a 18-50, 18mm-en.
Nem szeretném eladni a 18-50-et, mert nagyon elégedett vagyok vele, csak az érdekel, hogy vállaható-e 16-20mm-en a 16-300.Megvettem látatlanban...kicsit később, amikor nem lesz már 40 fok, akkor elmegyek valahova és kipróbálom.
A Sigma 18-50-et is viszem, csinálok egy gyors összehasonlítást...tudom, hogy rosszabb lesz, a kérdés, hogy mennyivel.
Azt már látom, hogy az R7 Ibis és a 16-300 stabilizátora hihetetlenül jól dolgoznak együtt, úgy tartom a 300mm-t kézből, mintha állványon lenne a kamera, nem gondoltam volna, hogy ilyen jól működik.
Karácsony körül veszek egy Sigma 12mm F1.4-et és szerintem ezzel kimaxolom, amit lehet. -
qnadam
veterán
ja, az igaz.
az idei előtt a főfontoshölgy megkérdezte, hogy nem lehetne-e egy kicsit játszani a fényekkel, mondtam hogy dehogynem, eddig is lehetett. jaaa, ő abban volt még a dv meg hdv korszakból, hogy a kamerának kell a sok és fix fény
szóval idén már nem voltak ekkora visszavert fények. -
Jahno
veterán
-
qnadam
veterán
-
Jahno
veterán
-
FoxiestFox
félisten
-
qnadam
veterán
Úgy értem a ritka alkalmakra amikor bent analógozom

Odakint majd rászólok az asszonyra hogy varrjon már a ruhájára pár derítőlapot és forogjon úgy ahogy jó lesz a témának
és ez nem is vicc: ha közelről videózol valakit úgy, hogy háttal áll a napnak, egy fehér póló látványos különbséget tud csinálni
-
Jahno
veterán

Odakint majd rászólok az asszonyra hogy varrjon már a ruhájára pár derítőlapot és forogjon úgy ahogy jó lesz a témának
Ja, azt én erősre veszem. Direkt front vaku (tt350 pl), 1/1, 400as film, meg f8-11

-
FoxiestFox
félisten

-
Jahno
veterán
Kicsi gagyi teljesen jó, kezdésnek. Alapvetően nagyon ritkán van szükségem vakura, beltéren pl nem csinálok semmit (oda nekem jó a mobil) van pár analóg obim a Sonyhoz és azokkal szoktam portrézgatni odakint (főleg a gyerekekről csinálok feelinges képeket), de a ritka alkalmakra azért úgy döntöttem jobb ha van valami.
Kültéren nekem már egyre ritkábban vagy inkább nem kell, megoldom ISOból. Ott nappal tényleg gyenge tud lenni a 350es, vagy olyan képeid lesznek, mint az utolsó sötét hátteres esküvői. De majd kiderül.
-
FoxiestFox
félisten
Mindig megy a megfejtés, hogy kicsi, gagyi, nem úyg kell, de tudja a fene. Lehet benne némi igazság, de gépen deríteni teljesen jó, legalább nem orrnehéz. Használok én mindent is :-D
Haversrác hasonlóval simán derít egy csoport képet is, hogy ne legyenek árnyékok, ha meg gépen van akkor ingzsebben elfér.

Aztán persze TT600, 685, 860 van odahaza, melókhoz AD200, gépre V1 (azért ez kupakkal jó fényt ad és kihúzza az egész napot) vagy terepre AD600ak is mennek, ha kell. Itt szokásos módon csak némi dekorfény volt, megtámogattam 3 darab AD200-al és a gépen lévő vaku tud vezérelni, szerecsére Pana és Sony is közreműködik, haversrácnak is ugyanaz a rendszere, aztán lehet csapatni a nagyipart.
Nézegettem mások miképpen csinálják, de a többi képük is olyan, mint amikor nálam kimennek a fényből és nincs sok választás, soroznak még elmegy, ha az összes ilyen lenne akkor nem merném mellé írni a nevem:

Végig kell menni, kipróbálni és olyat használni, ami a feladathoz kell. Azt úgysem lehet egy kosármeccsen, hogy viszek 170 darab vakut és minden meg van oldva
Kicsi gagyi teljesen jó, kezdésnek. Alapvetően nagyon ritkán van szükségem vakura, beltéren pl nem csinálok semmit (oda nekem jó a mobil) van pár analóg obim a Sonyhoz és azokkal szoktam portrézgatni odakint (főleg a gyerekekről csinálok feelinges képeket), de a ritka alkalmakra azért úgy döntöttem jobb ha van valami.
-
Jahno
veterán
Köszi!
Mindig megy a megfejtés, hogy kicsi, gagyi, nem úyg kell, de tudja a fene. Lehet benne némi igazság, de gépen deríteni teljesen jó, legalább nem orrnehéz. Használok én mindent is :-D
Haversrác hasonlóval simán derít egy csoport képet is, hogy ne legyenek árnyékok, ha meg gépen van akkor ingzsebben elfér.

Aztán persze TT600, 685, 860 van odahaza, melókhoz AD200, gépre V1 (azért ez kupakkal jó fényt ad és kihúzza az egész napot) vagy terepre AD600ak is mennek, ha kell. Itt szokásos módon csak némi dekorfény volt, megtámogattam 3 darab AD200-al és a gépen lévő vaku tud vezérelni, szerecsére Pana és Sony is közreműködik, haversrácnak is ugyanaz a rendszere, aztán lehet csapatni a nagyipart.
Nézegettem mások miképpen csinálják, de a többi képük is olyan, mint amikor nálam kimennek a fényből és nincs sok választás, soroznak még elmegy, ha az összes ilyen lenne akkor nem merném mellé írni a nevem:

Végig kell menni, kipróbálni és olyat használni, ami a feladathoz kell. Azt úgysem lehet egy kosármeccsen, hogy viszek 170 darab vakut és minden meg van oldva
-
FoxiestFox
félisten
-
qnadam
veterán
mpb-n a tt350 m43 és fuji verzióját 51€-ért árulják, a sonyt viszont 75-ért, nem gondoltam, hogy ennyivel jobban pörög a sony.
-
lugosi
MODERÁTOR
-
Jahno
veterán
Sziasztok, A7II-re kellene nekem valami alap vaku, van valami bevált low cost modell amit érdemes aprón venni?
Godox 350S, vagy attól felfelé.
-
FoxiestFox
félisten
Sziasztok, A7II-re kellene nekem valami alap vaku, van valami bevált low cost modell amit érdemes aprón venni?
-
sixpak
nagyúr
Aloha!
Van itt valakinek Sigma 16-300 és Sigma 18-50 objektívje?
Akarok venni egy 16-300-at mostanában és arra lennék kíváncsi, hogy 16mm-en mennyivel rosszabb az élesség (meg úgy általában a minőség), mint a 18-50, 18mm-en.
Nem szeretném eladni a 18-50-et, mert nagyon elégedett vagyok vele, csak az érdekel, hogy vállaható-e 16-20mm-en a 16-300. -
Beldar
tag
Milyenek a jelenlegi tárolási körülményeid? Jól szellőző, száraz helyen tartva kevésbé indokolt egy ilyen szekrény, ha 40-50%-os páratartalom a jellemző. Sajnos hazánk egyre szárazabb, most nyáron is max. 50-60% van nálam a lakásban, télen 30 körül, szóval az talán nem okoz gondot.
-
Taci
addikt
Használ közületek valaki szárazszekrényt? Felmerült bennem az igény, hogy jó lenne az eszközöket ilyen módon (is) védeni (pl. gombásodást megelőzni). Milyen márka az ajánlott? Amit kinéztem: SIRUI HC120X. Van mellette/ellene bármi a ti tapasztalototok alapján?
Köszönöm. -
Zoltn
senior tag
-
Jahno
veterán
-
Zoltn
senior tag
Budapesten és környékén tudtok ajánlani jó helyszíneket autó fotozáshoz?
-
_-ORANGE-_
senior tag
A leírásban szerepelt, hogy minden működik rajta? Vagy alkatrészként árulta? Én mindenképpen írnék az eladónak, vagy a licitálós oldalnak, hogy hibás árut kaptál, nem tudom, hogy ott hogy megy a fizetés, de megpróbálnám a helyedben ezek miatt visszaigényelni az árát, a nem megfelelő tájékoztatás miatt. ( Főleg, ha Paypal -lal fizettél )
Excellent condition-ként volt árulva.
"All parts are in good working order and can be used without any problems. Autofocus is also smooth!"+ a proxy servicen keresztül valszeg nem fogok refundot kapni, de rápróbálok hátha. (általában akkor adnak, ha elveszik a termék szállítás közben vagy sérült)
-
_csocso_
senior tag
Jó áron volt ja, azért ugrottam rá. Yahoo auctionről van, return offos.
@lugosi: Nincs egyik objektíven sem VR, úgyhogy az tuti kilőve. Megnézegetem újra az érintkezőket.
Egyébként működik minden funkció, kivéve az Auto Focust. Gondolom nem éri meg megszereltetni, mert több lesz, mintha vennék egy másik vázat.
A leírásban szerepelt, hogy minden működik rajta? Vagy alkatrészként árulta? Én mindenképpen írnék az eladónak, vagy a licitálós oldalnak, hogy hibás árut kaptál, nem tudom, hogy ott hogy megy a fizetés, de megpróbálnám a helyedben ezek miatt visszaigényelni az árát, a nem megfelelő tájékoztatás miatt. ( Főleg, ha Paypal -lal fizettél )
-
lugosi
MODERÁTOR
@lugosi: Nincs egyik objektíven sem VR, úgyhogy az tuti kilőve. Megnézegetem újra az érintkezőket.
Egyébként működik minden funkció, kivéve az Auto Focust. Gondolom nem éri meg megszereltetni, mert több lesz, mintha vennék egy másik vázat.
Valóban nem valószínű hogy megéri sajnos.
-
_-ORANGE-_
senior tag
-
ANDROID???
addikt
Igaz.Ja k&f nem lenne a sigmára csavarva, max a 18-150-re, de a hoya lesz, ja k&f is max a pro csakis a 8k kiadás, alatta felejtős az tuti.
-
lugosi
MODERÁTOR
Sziasztok,
Nemrég szereztem egy Nikon D5300-at japánból (elméletben tökéletesen müködő).
AF-S 18-55 obival érkezett, AF módban be is kapcsoltam és a "Turn camera Off and On" error fogadott + a tökig töltött akksit merültnek jelezte. Amint átraktam az obit Manualba tökéletesen müködik.
Feltettem rá a legfrissebb firmwaret, factory reseteltem, letakarítottam az érintkezőket az obin és a vázon is, semmi eredmény. Kipróbáltam egy másik AF-S obival, ugyanez a szitu. Vettem egy új gyári akksit, feltöltöttem teljesen és semmi változás.Ha jól értem a váz maradt csak.
Tök jól végigmentél a hibakeresési beállításokon, valóban a váz tűnik egyedüli ludasnak.
A jó hírnek az tűnik, hogy a zár, szenzor, alap elektronika valószínűleg nem halott.
Amit én kipróbálnék, de csak megérzésre: kikapcsolni a VR-t az objektíven, és úgy próbálni. Csak egy érzés de olyan érzés, mintha amikor a VR tápellátást venne fel, akkor jön elő. A másik obi amivel próbáltad, szintén VR-es volt?
A másik próba, hogy nagyítóval megnézném a vázon lévő érintkezőket, hogy nincs-e elgörbült, oxidálódott, hiányzó érintkező. -
_csocso_
senior tag
Sziasztok,
AF-S 18-55 obival érkezett, AF módban be is kapcsoltam és a "Turn camera Off and On" error fogadott + a tökig töltött akksit merültnek jelezte. Amint átraktam az obit Manualba tökéletesen müködik.
Feltettem rá a legfrissebb firmwaret, factory reseteltem, letakarítottam az érintkezőket az obin és a vázon is, semmi eredmény. Kipróbáltam egy másik AF-S obival, ugyanez a szitu. Vettem egy új gyári akksit, feltöltöttem teljesen és semmi változás.Ha jól értem a váz maradt csak.
Nagy valószínűséggel a váz a hibás. Olyan jó áron volt Japánból, vagy kinn voltál? ( Itt is elég jó áron mennek a DSLR vázak, vagy MPB ). Írjál az eladónak..
-
_-ORANGE-_
senior tag
Sziasztok,
-
Jahno
veterán
Én se, az 25 én az antistatic példányt 18-ért veszem.
Bajban leszek én is, mert össze kellene raknom egy készletet és változtak a szűrőmenetek. Benronak néztem ilyesmi cuccait, ahol a szűrő mellé nem megy be fény, de nagyon meg kell gondolni mert már maga a tartó világ pénze és akkor még 4-5 szűrőt veszek bele, az megkarmol: [link]
-
ANDROID???
addikt
Nem adnék plusz pénzt az antistatic layer miatt, de te tudod....
Sokszor fényképezek weather témákat, minden kamerámhoz volt CPL szűrő, az elmúlt 20 évben, nekem néha jól jön, pár hete volt egy pompás vihar, amit hátulról sikerült elkapnom, azok nem lettek volna polárszűrő nélkül olyanok, mint amilyenek lettek.
Ha te is szoktál ilyeneket, akkor hajrá.Én se, az 25 én az antistatic példányt 18-ért veszem.
-
Jahno
veterán
Cpl szűrőt nézegettem
18-50 sigma-ra : Hoya FUSION ONE Next körkörös polarizációs (b+w drága, indokolatlanul)18-150-re pedig: Rodenstock HR Digital Cirkuláris Polár super MC szűrő
(esetleg k&f 28 rétegűt
)
Jó az irány?Nekem CPL nem sokszor hiányzott, ha szükséged van rá akkor akármi, de K&f eléggé alja tud lenni. Nekem most ND32.000 kellene, de nagyon
Hoyat sokan szidják, szerintem pedig teljesen jó, van egy ezer éves komplett Hoya szettem amivel semmi bajom. Rodenstock is elég jó cucc, ha azóta el nem adták a nevet Kínának, mert lassan minden gyártó így jár. -
sixpak
nagyúr
Nem adnék plusz pénzt az antistatic layer miatt, de te tudod....
Sokszor fényképezek weather témákat, minden kamerámhoz volt CPL szűrő, az elmúlt 20 évben, nekem néha jól jön, pár hete volt egy pompás vihar, amit hátulról sikerült elkapnom, azok nem lettek volna polárszűrő nélkül olyanok, mint amilyenek lettek.
Ha te is szoktál ilyeneket, akkor hajrá. -
ANDROID???
addikt
-
sixpak
nagyúr
Cpl szűrőt nézegettem
18-50 sigma-ra : Hoya FUSION ONE Next körkörös polarizációs (b+w drága, indokolatlanul)18-150-re pedig: Rodenstock HR Digital Cirkuláris Polár super MC szűrő
(esetleg k&f 28 rétegűt
)
Jó az irány?Én Fusion One-t vettem a Sigma-ra....igaz 2x használtam eddig, de akkor jól jött (távolodó viharfelhő).
Amúgy tényleg drága... -
ANDROID???
addikt
Cpl szűrőt nézegettem
(esetleg k&f 28 rétegűt
)
Jó az irány?Rodenstock helyett k&f pro 8k, a next helyett next antistatic.
-
ANDROID???
addikt
Cpl szűrőt nézegettem
(esetleg k&f 28 rétegűt
)
Jó az irány? -
erer1000
őstag
Ha valakinek van még ilyen igénye, akkor akad 256 megás SD kártyám is. Pár régebbi gépem el sem indult 1.2 voltos akkuval, azokba nem occsó, de vettem egy pakk ilyet és teljesen jól használható:

Valamint nagy levegőt kell vennem és megkopasztom a kis kompaktjaim is, mert csak gyűlnek és csak néha poénkodom vele.
Ezer hála a segítségért, nagyon szuper
-
Jahno
veterán
Ha valakinek van még ilyen igénye, akkor akad 256 megás SD kártyám is. Pár régebbi gépem el sem indult 1.2 voltos akkuval, azokba nem occsó, de vettem egy pakk ilyet és teljesen jól használható:

Valamint nagy levegőt kell vennem és megkopasztom a kis kompaktjaim is, mert csak gyűlnek és csak néha poénkodom vele.
-
erer1000
őstag
-
Jahno
veterán
De. 512esből még bontatlan is. Eltettem az utókornak :-P Kérdés merrefelé vagy a világban.
-
erer1000
őstag
Sziasztok!
Nincs valakinek véletlenül elfekvőben 4-512MB-ig terjedő CF kártyája?
Találtam itthon egy brutálisan régi digitális fényképezőt, és életre próbálnám kelteni :U
Scott APX30
Új hozzászólás Aktív témák
-
37989 - 37901
37989 - 37901 37900 - 37801 37800 - 37701 37700 - 37601 37600 - 37501 37500 - 37401 37400 - 37301 37300 - 37201 37200 - 37101 37100 - 37001 37000 - 36901 36900 - 36801 36800 - 36701 36700 - 36601 36600 - 36501 36500 - 36401 36400 - 36301 36300 - 36201 36200 - 36101 36100 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Digitális fényképezés
- Azonnali fotós kérdések órája
- (kiemelt téma)
Hirdetés
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- Teljes specifikációval bukott le a Fairphone 6+
- Honda topik
- Battlefield 6
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Fogyjunk le!
- Star Citizen
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Földönkívüli teljesítmény, földi áron! Alienware m15 R7 i7-12700H RTX 3080 Ti 16GB 1TB 1év gar
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro + 12/512GB, Újszerű 12 Hónap garanciával
- Playstation/Xbox/Nintendo Switch Kontroller javítás, konzol és laptop karbantartás, pasztázás
- 2ÉV Gari! Alkalmi vétel! Asus Tuf A15 FA506 - R5 7535HS / RTX 3050 / 16GB DDR5 / 512GB Nvme SSD
- Dell Latitude 5430 14" Touchscreen i5-1235U 16GB 512GB 1 év garancia

). A beleegyezéssel az a baj, hogy sok témát elront, hogy belemosolyognak a kamerába. És persze, ezzel csak a készítéshez járult hozzá, a felhasználásnál még letilthat, vagy perelhet. A fotóriporter és társai élveznek némi felmentést ez alól, meg mögöttük ott van a cég és jogászai, szóval nem nekik kell harcolni. Ott a közérdek, meg ilyesmikkel érnek el részleges felmentést, de ők sem mutogatnak csak úgy mindenkit általában.

(fullframe váz)
De szerintem igencsak réteg termék így...