- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Google Pixel topik
- Fotók, videók mobillal
- Magisk
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Felkészült a Redmi 15C
- MIUI / HyperOS topik
- iPhone topik
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
-
Mobilarena
Kezdetleges téma összefoglaló v0.1
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jahno
veterán
válasz
Speeedfire #36727 üzenetére
És hova nem fér be? Véletlenül se mutasd meg azt a fényforrást, majd kibarkóbázzuk. Ha széltében a bajonettnél, akkor E27 toldót még lehet alakítani, hogy kicsit kiemelje.
-
Jahno
veterán
válasz
Speeedfire #36725 üzenetére
Mi a "jobb"? Ebbe belecsavar egy 50-80 wattos LEDet, annak azért már van fénye. Annyival lehet jobb, hogy van 1 foglalatos, ernyőként nyitható, az kicsit gyorsabb. És melegedni fog, mint állat. Régebben ilyet nyomtam magában vagy esernyővel aztán kész, de eltelt 15 év, nem érdemes bonyolítani
-
Jahno
veterán
válasz
Speeedfire #36723 üzenetére
Én nem értem a kérdést Fényforrás nem a boxba kell, annak van alakja, foglalata. Amivel szívni szoktam, hogy a 4 foglalatos boxba a 60+ wattosnál nagyobb cső vagy 50 wattos LED törzse széles és egymástól nem férnek el.
Bowens a bajonett, szoftbox a fényformáló. Fényforrás meg a foglalatba kell az eszközbe. Lerajzolod, vagy linkeled mi van?
-
Speeedfire
félisten
Sziasztok,
létezik olyan átalakító amivel e27 izzót lehetne bowenses szoftboxba tenni?
Eddig kisebb izzót simán az s type bracketbe raktam. De most nagyobb izzóm van, így jobban bele kellene tolni a szoftboxba. -
Jahno
veterán
válasz
lugosi #36721 üzenetére
Azzal is volt tervem, de rég feladtam. Ipolynál árvízben hajnalban olyan jól nézett ki egy Bzmot, hogy ihajja. Csak ugye 1.5 óra autóval, árvíz is kellene, majd adhoc adott időben kirongyolni, hogy minden rendesen összeálljon. Előtte nappal nem ártana jobban körbejárni és tesztelni, meg esetleg este is. Aztán valami meló vagy egyéb távollét rendesen keresztbe húzza. Tele vagyok ilyen lehetetlen ötletekkel, de persze sosem tudni. Álmai mindenkinek lehetnek
És akkor jön egy csoda kócs, aki életviteli tanácsadó, bemondja, hogy "nincs lehetetlen" meg "kitartónak kell lenni" "minden fejben dől el" "arra van időnk, amire szeretnénk", na akkor csapkodnám péppé a koponyáját mindenféle csúnya szavak kíséretében, hogy vaze okés, bölcsességet lehet, de merre tovább?
Fotós csoportban is felmerült egy kissé bonyolult témára a kérdés, én mondtam, hogy kvázi lehetetlen szeretne (ismerek 3 olyat aki az országban műveli, azóta nekem is sikerült már) és akkor jönnek, hogy nem lehetetlen, meg blábláblá. De, az. Megoldhatatlan. Aztán jönnek az ilyesmikkel:
Csajszi hobbiból gyárakat és hasonló itézményeket szeretne fotózni és példának felhozta Paksot
Most megint olyan, hogy akik ott írtak el sem tudták képzelni mivel jár, én meg közben pénzt is kaptam érte, hogy Jabil, Merci, EgisNovartis területén belül dokumentáljak, sajtó anyagot gyártsak. Hosszabb is lehetne a lista, de "elfelejtettem", hogy mi volt és hol
Még gondolkodom, csak tényleg, mit lehetne mondani? Azért fizettek, hogy 15 dolgot lefotózzak, fél évig szerveztük, abból utána 4 dologért lebasztak, mert titkos és amúgy sem publikálhatom? Az ilyen "találd meg a megfelelő embert" meg hát ki hitte volna.
Ezek azok a nehéz témák, dolgozni lehet rajta akár éveket, utána meg úgy vagyok, hogy az az 1 jó kép ennyit nem ért meg, sok helyen rizikós is. Néha nem is értem másoknak miképpen adja ki, soknál látszik a megszállottság és a meló, vagy éppen a nagyon véletlenek adódnak össze. Majd lesz valami, idei szezont is már elbasztam
-
Jahno
veterán
válasz
lugosi #36719 üzenetére
Néha meg is kapja, hogy létrával született és létra volt a jele az óvodában, mikor megcsapta a kerozin gőz :-D
Másik srácnál fotómasina kulcsrakészen autóban is mindig a J1en, éjjeli szekrényen, különböző appok 24 órásban riasztanak ha valami érdekes lajstromjel jön vagy különlegesség, pályazár, megfordul az irány, eső... Bolondok ezek, összes új légypiszkot ismerik a kerítésen és a nap pontos járását oda-vissza. Való igaz, hogy így lehet teljesíteni, főleg egy szint felett. Egy részét értem is meg nem is, mikor valaki csak lajstromot gyűjt, mint ahogy más szalvétát.
Ezekre mondtam, hogy rá lehet menni, hogy ne csak mindig egy leszálló/felszálló gép legyen oldalról. Ezek a páraleválásos/vortexes képek eléggé rendben vannak, vagy a különböző légköri/optikai jelenségek: [link] Mellékesen jó arcok, tudnak amit tudnak de nem olyanok, mint a megreccsent agyú kötekedő és magas lóról pofázó idősebb fotósok.
-
Jahno
veterán
válasz
j.bravo #36717 üzenetére
Ez a nem sámli, meg akinél a kocsi teteje erősített és arról fotóz :-D (legendás arc, terjeszthető a képe, reptér évkönyvében is szerepelt)
És bezzegország, ahol kifejezetten támogatják a fotósoka (itt is jártunk párszor). Érdekes közösség ám, volt olyan is, hogy gépen találtak valami furcsát a fotósok, akkor simán szólni lehet az irányításnak, oda is van közvetlen kapcsolat. -
Jahno
veterán
válasz
j.bravo #36715 üzenetére
Reptér mellett fotózás közben meginni? Csak akkor kell sofőr is
Van ott még 1-2 tervem, minden reptérről van rendes térkép leírással, mintaképekkel, gyutávra és típusokra:
Ezen felül meg a specifikusaink, amik pont 20 centivel magasabbak, vagy másra lesz jó és nem klasszikus repülősnek. Felszállós meg csillagjárósat kellene rendesen megcsinálni. Tesztek már vannak:
-
j.bravo
addikt
válasz
Stauffenberg #36712 üzenetére
50/1.8 azért lett nyilván, azzal ki is nyílt pár ajtó valóban, meg van Prakticára 135/2.8 a 35 es 50 mellett, pár tekercs filmmel a dof és bokeh játék megvolt azért.
Az aps-c d50-n meg ha nagyon kellett akkor úgy csináltam szűkebb dof-ot h hosszabb gyutávon fotóztam; nyilván úgy kellett komponálni h a kivágás mégis jó legyen, de általában valami megoldás lett azért.
Az Oly em10ii-re a 20/1.8 és 45/1.8 sokáig célkeresztben volt, de mivel úgyis a polcon porosodik a váz nagyrészt (okostelefon kényelme ugye); nem ruháztam be. Persze még megtehetem.
Meg rendszert is válthatok, de ha utána se fotóznék többet, akkor a pénzkidobás netovábbja lenne. Lehet vitatkozni hogy elinni jobb-e ugyanazt a pénzt -
Jahno
veterán
válasz
j.bravo #36710 üzenetére
Összeszedtem 1-2 érdekes repteres cuccot. Ez is réteg igény, de ha rázuhan, akkor jajj. Vége lesz, mint a botnak. Persze szpotter dombról kompakttal nappal lehet leszálló gépeket fotózni oldalról, de majd rájön, hogy mást szeretne és világ szinten nagy kultusza van, sokan elég magasra is teszik a lécet, csak tudjon eleget kijárni, mert néha az sem egyszerű.
Itt van az, hogy M4/3nál belelátszik a kerítés, függőleges csíkos és 3. képen azok a foltok is. Képeket miniatűrökből bányásztam össze, de szemléltetni jó:
Esti fényben kicsit ilyen takony tud lenni:Aztán Pana fókusza elég jó, de G9 pld., ilyen szembe fényes leszállóknál és hasonló szituban sokszor teljesen eldobja magát és fogalma nincs a világról. És akkor itt kísérletezz, vagy menj ki annyiszor adott időpontban, mire kipöcsölöd:
Ez egy combosabb APSC, ami kiexponálja a hátteret is, megfelelően sziluettes, aztán M4/3 ezeknél nekem teljesen szétesett, jobbra a nap annyira erős akkora dinamikakülönbséggel, hogy kép teteje ívesen sötét, balra sávos, jobbra kiég. ez meg simán csak jó:
És akkor még nem a különleges vasakról beszélünk, meg mindenféle trükkről csak éppen elég az időjáráshoz időzíteni, ha ezeket meg szeretné csinálni.
Ez meg mán FF, de Nyitrai Balázs képe, az alapban egy földönkívüli, ha repülőkről van szó....
Ezeket szoptam végig, hogy milyen záridő, mekkora rekesz, mit hagyjak meddig kiégni, szétvariáltam a világot és nem értettem másnak miért adja ki jobban és nem cseérlnek hátteret, nem csalnak nagyot az utómunkával. Oszt másik géppel meg első két kattintásra sikerült, de ja, nem a technika számít meg a fix 50es mindenre is elég, nyilván.
Képeim persze vannak, csak ezek olyanok, hogy nem 2 percenként adja ki a koncepciót és nem mindegy mennyit jársz ki a reptérre megfelelő időpontokban, aztán ha megyünk páran és én képek nélkül maradok, többieknek meg kiadja, akkor szomcsi leszek.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
j.bravo #36710 üzenetére
"úgy voltam vele hogy a saját tehetségem korlátosabb mint a műszaki lehetőségek, ez vagy helyes önkritika volt vagy helytelen mértékű, sose tudjuk meg, mindegy is"
Pedig egy fényerős fix objektív sokat dob a kreativitáson, elkezdesz játszani a szűk mélységélességgel, gyorsan jön a sikerélmény, ad egy újabb réteget a kreativitásnak és a fix látószög gondolkozásra késztet, hogyan közelíts meg a témát. Már ennek a játékossága is sokat fejleszt a skilleken.
Aztán persze nem kell mindig papírlap vékonyságú mélységélesség, teljesen elkent háttérrel, csak már ez is bekerül a repertoárba. Mindig is voltak olcsó fix objektívek általános felhasználásra, most meg aztán főleg (például a Viltrox Air-szériája nem csak egész pofás, de 70k körül megvannak).
-
Jahno
veterán
válasz
j.bravo #36710 üzenetére
Én is, régebbi Cano kitek szarok, most is jó részt kitet használok. Vagy mikor mit. Mindig az a fránya 10%, csak ugye Canon most kicsit beengedte a Sigmát, ami más platformra évek óta létezett, de semmiféle Samyang/Tamron automata obik nincsenek rá és szarabb a használt piaca is obik terén. Nekem a Canon 55-200as is bejött, most erre van 55-210, itt már tényleg elég szar a végén a fényerő, azt azért nem teljesen értem és Sony is csak egy nyalattal jobb mindkét irányba. Canon az R6II felett kezd jó lenni, no de az is világ pénze és akkor annyiért megint mást választok. Közte mindig az volt, hogy ez lassú, abban vacak, ezt sem tudja azt sem tudja, nyeklős műanyag. Nyilván ha nem fog mellette más gépeket akkor lehet észre sem veszi, sokan lelkesen nekiugranak, mindenhol terjesztik, hogy ejjdejó vétel volt, aztán mikor kezdik kinőni akkor jön a futás meg a sikítás. Többinél meg az árával lesz problémája, akkor is ha kb. ár-értékben picit drágábban vagy ugyanannyiért jobb műszaki tartalmat kap.
Ja, reptéren pont jó a 100-300as obi egész értelmes áron, viszont az érzékelő nem bírja. Ott nekem 150-600, 200-600 meg 70-350 volt a vázakon, szívom is a fogam, hogy jó lenne valami hasonló sajátból és akkor lehet menni madarászkodni, de legolcsóbb verzió is 300-350ezer használtan. Pana meg 100ezer körül.
-
j.bravo
addikt
Volt itt róla szó 1-2szer,
Jogos, nem jutott eszembe konkrét típusra rákeresni itt; sokszáz hsz-t szűrés nélkül sajnos lusta voltam/vagyok.az obik drágábbak, mint másra, korlátosabbak is,
Nnna, ez remek észrevétel, későbbi obikínálat említése jogos felvetés.
Mondjuk anno én relatíve jól elvoltam a duplakittel, de tény hogy sokszor felmerült jobb obi(k) vásárlása de majdnem mindig úgy voltam vele hogy jobban fájna a költségvetésnek mint amennyi pozitív hozadéka lenne (úgy voltam vele hogy a saját tehetségem korlátosabb mint a műszaki lehetőségek, ez vagy helyes önkritika volt vagy helytelen mértékű, sose tudjuk meg, mindegy is.) -
Jahno
veterán
válasz
j.bravo #36708 üzenetére
Volt itt róla szó 1-2szer, Canon előnye, hogy occsó, hátránya, hogy kicsi alap fos és ha belelendül akkor az obik drágábbak, mint másra, korlátosabbak is, aztán majd rágni fogjuk a gittet az adatereken meg mindenen, ha érzi a váz korlátait akkor meg aztán végképp vége lesz a dalnak anyagilag. Passz, fogalmam sincs mikor milyen fejjel mit vennék, de még egy használt 6300/400 Sonyt is 18-135el, oszt jónapot.
"Eddig a reptérre leszállni készülő / épp felszállt gépek jelentek meg mint kedvelt téma,"
M4/3ba ott bele látszik a kerítés és sokkal kevesebb lehetősége lesz. Dinamikával kevésbé bírja az ellenfényes, naplementés képeket, este meg a tornyosakat ha fogy a fény. Amint beles spotter csoportba 5 perc után ott fog tartani, hogy Neki olyan képek kellenek és igaza van
Oszt vagy APSCtől felfelé vesz valami vázat, vagy létrát hord magával... M4/3al azért volt némi anyázásom, de ez van itt is. Aztán lehet végtelenségig ragozni, hogy mivel mit nem lehet megcsinálni és jajj nem értünk hozzá, egye fene béna vagyok, M4/3al sokadikra sem adta ki, pár ezer expót belevertem csak egy adott ponton a reptéren, jobb APSCvel meg elsőre simán.
-
j.bravo
addikt
Úgy tűnik, a "milyen cserélhető objektíves gépet vegyek" topik (tetsz)halott.
Ránéznétek kérlek erre a kérdésre? Nem kerget a tatár persze, csak mondanék valamit a srácnak, hogy milyen irányban nézelődjön, mivel barátkozzon. -
feeregon
tag
Megvan a kiválasztott, a Tamron 150-600 lett a befutó.
Ismeröstöl vettem, az árára nem a kedvező, inkább az ajándék kategória jellemző.
Az első használat közben bepánikoltam, mert nagyon nehéz volt tekerni a fókusz gyürüt. De szépen "felpuhult" Az állapotot nézve hihető, hogy 100 expo sem készült vele.Ha szeretnék egy 1,4-es elötét lencsét, csak Tamron, vagy esetleg a Canon is jó lehet?
-
Jahno
veterán
Ebben a csoportban dumáltunk pótakkuról?
-
Jahno
veterán
válasz
Dolphine #36699 üzenetére
Én ezekkel folyamatosan széjjel vagyok szopódva. Ezer tokom, combtáskám, mindenfélém van, aztán folyton csak variálok meg pakolok át kisebb táskából a másikba. Újabb obim tokja nem övcsatos, a nagyoktól már rég megszabadultam, mert sosem használtam, nem is terveztem, most meg rendezvényeken néha jól jönne. Apróléknak és 10mm-es Laowának éppen bekedvenceltem ilyet, hogy ha sima feketében, felirat nélkül lenne már meg is venném:
Pár dolgot nyáron optimalizálni fogok az biztos.
-
Dolphine
addikt
Sziasztok!
Tudtok ajánlani egy jó fotós övre fűzhető oldaltáskát?
Most van egy Think Tank, amit nagyon szeretek, azonban a zippzáros megoldása nem mindig segíti a géphez való gyors hozzáférést.
Találtam egy LoweProt (ProTactic TLZ 70 Slim AW III) ott a zippzár mellett van egy csat, aminek segtíségével gyorsabbá válhat a "folyamat". Van másik ehhez hasonló tok?
Kickstarteren van egy ígéretes táska, (mágneses), de azt nem lehet övre csatlakoztatni. -
Jahno
veterán
Akarnak fejleszteni, de nem ennyiért és így. Önmagában az SD foglalat teljesen más, mint egy modulos telefon. Azért negyed millió, mert logisztika, minőségbiztosítás, cég fenntartása. Kisebb cég átlag elektronikát idehaza 10-20ezer pénzes óradíjjal javít. Utána jönnek a kerekítések és eszközök. Egy nagyobb márkaszervíznél simán 200 Euró környékéig el kell menni az elvi számokkal, hogy a céget fent lehessen tartani. Nem véletlenül nem vállalnak egy csomó mindent idehaza, vagy van 1-2 mókus aki föld alatt éldegél a sötét szobájában, van egy fél emailcíme amit néha olvas és nem is akarja, hogy átlag felhasználók megtalálják. És ahogy a lakatosnál van aki alapokkal foglalkozik, van akinek gépparkja van és ha az a szerszám 2 évente kell valamihez, annak a fenntartásához az is hozzájárul valamilyen formában aki csak egy kulcsot másoltat. Van idehaza 5 centi magas laptopom, még néha használom, de átlag felhasználó hülyét kapna tőle. Márpedig az átlag felhasználó igényei alapján alakítják a piacot. Kicsi, keskeny, jól kinéző, trendi izé kell, ezek miatt a wifi kártyák össze is mentek kicsire és integrálódtak. Egyelőre annak is örülni kell ha ezeket 10-20ezrekért megoldják, mert márkaszervíz vagy egy remndesebb hely ennyiért nem is fog köszönni, csak a fotósok dolgoznak occsón
-
Ugyanazt mondod, amit én, nem baj? ;-D Pont azért hoztam a fairphone-t, hogy azt tudnád otthon javítani, ott a leírás hozzá, adott a szoftveres support is, teljesen nyílt az egész projekt, mégsem fut be karriert, mert az emberek valójában nem akarják ezt tenni. A lelke mélyén mindenki újat akar mindenből, ha a régi meghibásodik. Sőt, fejleszteni se akarnák, nemhiába bukott be minden ilyen moduláris projekt. Cserélni akarják, a gyártók meg partnerek ebben. Ezért van az, hogy végső soron egy SD foglalat cseréje negyedmillió annak is, aki véletlenül inkább javíttatná a fentiek ellenére.
-
Jahno
veterán
válasz
Stauffenberg #36694 üzenetére
Akkor maradjon a 486os, mert abban még értelmesen lehetett processzort cserélni modulosan? Mi lenne az elvárható szint? Giro chipet, BT modult és mindent is tegyenek külön kártyára, illesztéssel? Laptopokban is azért integrálnak, mert ez a piaci igény, egy modulon meg gyors és egyszerű gyártani. Legyen, itt van előttem, kb. 5x4 centi és 20 gramm. A giro chip meg 2x1mm környéke és nincs 1mm magas. Cserébe mutathattam volna ezt is: [link]
Mit szeretnétek? Beviszed az eltört SD foglalatos gépet a Megapixhez és megkérdezed, hogyé van. Ezen megy a csipogás, közben vannak itt sokkal nagyobb bajok is.
-
Jahno
veterán
Hát nem is, mert most is cserélnek akkut, kijelzőt, wifi modult meg mindent is mindenféle független szervízben. Azt meg sem árfekvésben, sem kivitelben és egyéb miatt ne akarjuk, hogy júzer odahaza kezdjen legózni.
Melyik fele nem érthető? Mikroelektronika, üdv a XX. században, idáig fejlődtünk, agy lehet egyre olcsóbban gyártani nagy mennyiséget. És akkor nem lesz 4 centi vastag telefonod, mert odahaza tudsz magadnak 1 pattintással kijelzőt cserélni.
Közben eljutunk oda, hogy egy otthoni rezsicsökkentett, katás EV-s meg többnyire készpénzben fizetős, papíron minimálbérrel működő egy alkalmazottas mobil szervízt majd összehasonlítunk egy jól felszerelt, minőségbiztosított márkaszervízzel.
Telefonban meg max. iPhonet kell venni, tervezhető a költség, vannak fix árlisták és tudjuk meddig támogatja szoftverrel. MAC billentyűzetet meg még egyszer szét nem szedek, az felőlem ott rohad meg, vagy foglalkozzon vele más aki érzi a kihívást.
-
Jahno
veterán
válasz
Stauffenberg #36691 üzenetére
"100ezertől indul a számláló"
Nem azt mondtam, hogy 100ezerbe belefér, de X. Meg kell lesni hány perc szétszedni és összerakni egy vázat :-)
" De ha mondjuk eleve nem forrasztják egybe az alaplappal, akkor lehet azt is cserélni külön. "
És még mit ne rakjanak rá? Elektroncsövet lehetne cserélni, de elég hülyén nézne ki egy relatív drága és 2 tonnás fotómasina.
M1es lapost meg simán vidd el egy alternatív szervízbe, van belőle csilliárd aztán majd mondanak valamit. Olcsóbb, mint a márkaszervíz, támogat is, pár hibára fix áruk van. Kártyaolvasóval és USB portokkal néha tudnak is valamit kezdeni, ellentétben azzal ha egy Sony 200-600 megdöglik a gari után 2nappal és nem lesz alternatív megoldásod.
Sokan vállalnak még szabásvarrást meg pákászást, van amihez egy időben a márkaszervíz is adta a nevét, aztán már inkább nem. Helyi márkaszervízhez meg egyre kisebb az ország és nagyobb mennyiségben kellene művelni, hogy megérje.
-
Stauffenberg
nagyúr
Szerintem érzi mindenki a különbséget egy 100 ezres kártyaolvasó javítás és egy 250 ezres, alaplappal együtt cserélt modul között. Értem én, hogy a márkaszerviz nem áll le kártyaolvasót javítani, mert a gyártói dokumentációt követi. De ha mondjuk eleve nem forrasztják egybe az alaplappal, akkor lehet azt is cserélni külön. De egybeforraszták, mert így a thaiföldi segédunkásnak nem kell bedugnia egy szalagkábelt és kettővel több csavart behajtania, ezen meg spórol gépenként 0,8 dollárt. Az meg legyen a vásárló baja, hogy az SD kártya sarkáról egy műanyag darab letört, az viszi magával 250 ezer forintodat.
Egy Sony A7 IV esetén még lenyeled a 250 rongyos javítást, de mondjuk egy MacBook M1-en a 226 ezres ár az alaplapért mellbevág, miközben működő példányokat kapsz a használt piacról 180-ért vagy boltból újat 280-ért (amíg még van, de van).
Ilyenkor kellene a gyártók kezére csapni, hogy ezt így gyerekek nem kéne.
-
Jahno
veterán
válasz
Stauffenberg #36689 üzenetére
Térben egyre távolabb mennek és azt sem tudjuk mikor merre. Persze, csinálják ezer éve, láttam már én is hasonlót. Autóalkatrészem és hasonlóm már volt így, vagy amit a gyártó felajánlott az nem volt gazdaságos. Nikon pld. egy csomó fotómasinát is árult újrahasznosított kivitelben, nem nagyon akarták megvenni, mert annyival nem volt olcsóbb és még bizalmatlanok is voltak a népek.
Futószalagon érdemes csinálni és abban vagyunk vakrepülésen, hogy milyen cucc milyen arányban hibásodik meg, júzernek meg ha azt mondják, hogy Rotterdamból is 1 hét alatt ér ide a cucca aztán kap megoldást, akkor ugyanúgy van szállítás, helyi szervíz, Idehaza nem állhatnak mindenhol A6000-től A9ig a felújított vázak, mert akkor meg az a gazdaságtalan. Akkor dobja be a júzer, hogy de hát ha DHL-el ideér két nap alatt, akkor mi tart ezen ennyi ideig és mi kerül ezen a fotelon ennyibe. Pont az egész sor kerül ennyibe, meg a logisztika és az, hogy kell 4 jóféle csavarhúzó, esetleg speciális szerszám, másik kettő szerszám, képzés, gyári doksi, mindenki lefölözi a hasznot és meg is van. Objektív javítás is lehet odahaza a konyhaasztalon, meg gyártói minőségben, pormentes helyen, célszerszámmal, szakszerűen összerakva, pormentes helyen. Ott majd a rezsiköltség és a gyártói támogatás szépen oszlik annyi felé, ahány cuccot 1 hónap alatt meg bírnak tákolni és villanyszámla olcsóbb Lengyelországban, szállítást meg majd fizetjük....
Akinek meg nem tetszik az még ugyanígy viheti független szervízbe, vannak még elektronikai helyek és fotómasinákat is szervízelnek. Ha nem is javítanak mindent, egy kártyaolvasót meg fognak max. meglepődünk az árán, mert júzer azt kérdezi előre, hogy "mennyi". És meglepődik, ha 100ezertől indul a számláló, mert ennyiért lehet értelmesen dolgozni.
-
Stauffenberg
nagyúr
Ezek nem egyesével mennek vissza a gyártóhoz, hanem gyűjtőfuvarokkal és a refurbishing folyamatot is a távol-keleten csinálja. Azt meg kötve hiszem, hogy egy USB-C port kicserélése és az alaplap felújítása 200 rongyba kerül mondjuk az Apple számára, hogy aztán csináljon egy itthon ~350 ezres gépből (pl: M1 Air) egy ~280 ezres refurbished kiadást.
Ezt csinálják a laptop gyártók az üzleti gépekkel nagyjából az ősrobbanás óta. Kicserélik az érintett alkatrészt egy vadiújra, mert az ügyfélnek 24 órán belül kell a működő laptop és a bevett alkatrészt visszaveszik újrahasznosításra. A gond akkor van, amikor lejárt a garanciád és elkezdenek nagyon keményen sarcolni, miközben jól bejáratott folyamatról van szó.
-
Jahno
veterán
És melyik indokot emeljük ki?
"
Nem azért cserélheti a felhasználó az alkatrészeket hogy más telót legózzon belőle - ebbe a Google már belebukott - hanem hogy maga tudjon a kb 8-9 éves felhasználási ciklus alatt javítani - ha szükséges."Procit/memóriát nem cserélsz, mi avul el? Pont az. Felhasználó meg többnyire úgyis csak gányolna, ország 90%a nem tudnak kicserélni levehető hátlap mögött egy akkut, megkérdezi falu csoportjában és válaszadók 90%a teljesen hülyeséget fog mondani. De legalább drága lett volna.
-
Jahno
veterán
válasz
Stauffenberg #36684 üzenetére
"A gyártónak megvan a refurbishing kapacitása, szóval nem csak csinált egy 250 ezres eladást egy 0,2 dolláros alkatrész hibáján "
Odavissza szállítások, munkadíj, tesztelés, minőségbiztosítás meg smafu? Technikus foglalkozik vele 2 órát az már alulról veri a 200ezer pénzt, hiába 0.2 dollár, az a drága, hogy tudja mekkorát és hova kell ütni. Ezt meg gyártja a futószalag occsóért és ezért olcsó a mikroelektronika.
-
Na, csak emlegetni kellett:
https://mobilarena.hu/hir/ilyen_lesz_a_fairphone_6.html
Csoda, hogy még hat generáció után e jönnek rá, hogy a cél nem szentesíti az eszközt.
-
Stauffenberg
nagyúr
A nagy szervizek mind abban lettek érdekeltek, hogy márkákkal szerződjenek és ha a gyártó szerviz útmutatója azt mondja, hogy egy letört USB csatlakozó vagy hibás kártyaolvasó miatt az egész alaplapot egyben kell cserélni, akkor ezek a BGA golyózó szakember kapacitások leépülnek. Azért olyan drága ez, mert nincs rá szakember és kevesebb gép kering a piacon, amiknek szintén felmegy az ára.
Amúgy nem is feltétlenül ez a bajom, hanem amikor a gyártó azt mondja, hogy egy 0,2 dolláros alkatrész (pl: USB csatlakozó) hibája miatt rád akarja sózni a komplett alaplap cserét, akkor inkorrekt ezért 250 rongyot elkérni, miközben ő beveszi a hibás darabot és felújítja, hogy azt is eladja. A gyártónak megvan a refurbishing kapacitása, szóval nem csak csinált egy 250 ezres eladást egy 0,2 dolláros alkatrész hibáján (vagy rávett egy teljesen új gép vásárlására), de még a teljesen jó alaplapodat is eladja felújítva.
Szerintem az lenne a korrekt, hogy ha a bevett alkatrészt beszámítanák és nem lenne mondjuk egy szaros USB-C port javítása amúgy élből gazdasági totálkár. Most azért GTK, mert a gyártó azt akarja, hogy az legyen.
-
válasz
Stauffenberg #36678 üzenetére
sokmindent lehet, yt-n van videó arról is, hogy ssd-t cserélnek m-es macbookban
de van nyomás az apple-ön, iphone alkatrészeket se jófejségből kezdtek árulni. -
Jahno
veterán
"és a moduláris telefonok ordas buktája mutatja"
Aztán abban mit cserélnél,mit nőszki? Telefonok valamennyire javíthatók, de mihez nyúlnál ha egy vastagabb és jóval drágább modell lenne a polcon a többihez képest? Legyen a telefonban is tranzosztor meg elektron cső, vagy mi? Procit/memóriát soha nem bírsz cserélni, de akkor meg a chipsetet nem támogatja az OS, mással mire mennnénk ami annyira megoldhatatlan?
Sokkal egyszerűbb tartozékokkal is baj van, amin érdemes lenne ugrálni.
"legalább 80 százalékát forgassák vissza gyártásuknak."
Van, meg akciók is rá.
-
válasz
Persze, a gyártónak nem érdeke semmi javítás, és a moduláris telefonok ordas buktája mutatja (most nem ugrik be a neve, itt is volt teszt MA-n, Fairphone talán), hogy az embereknek sincs igazából igénye erre. Még csak ez sem lenne önmagában gond, az viszont már igen, hogy a régit feldolgozni, majd újat gyártani jóval költségesebb, mint újat gyártani alapanyagból. Én ezen a részen kötelezném a gyártókat valami szabállyal, hogy legalább 80 százalékát forgassák vissza gyártásuknak. tudom, ez kábé lehetetlen, de néhány éve még az ötszázezres mobilok eladásaira, meg a tesla piaci sikerére is ezt mondták, és lásd, mindkettő a piacon van.
-
Jahno
veterán
válasz
"Csak megfelelő "golyózó" gép kell hozzá, meg némi szakértelem. "
Ja, így könnyű. Mintha ilyesmit írtam volna én is. Meg mellé 8 köbméter más és akkor a 2 órás munkadíja majdnem ott van, mint a IVes alaplapcseréje. + szopószorzó.
-
Stauffenberg
nagyúr
Amúgy ha az EU környezetet akar védeni, akkor ezt a gyakorlatot bünteti, nem pedig az USB-C töltőkábel erőltetésével csinál látványkörnyezetvédelmet (ne értsetek félre: Szerintem jó lépés volt az is, csak olyankor jött, amikor már szinte minden USB-C lett magától is).
Öcsém pár évig dolgozott márkafüggetlen laptop szervizben, az esetek 95%-ban simán javíthatók voltak azok az alaplapok, amikre a gyártó azt mondta, hogy csak egyben cserélik. Csak megfelelő "golyózó" gép kell hozzá, meg némi szakértelem. Jön be az ember, hogy a 300 ezret érő MacBookban a gyári szerviz 250 ezerért akar alaplapot cserélni, mert hát ugye már minden rá van forrasztva, RAM, SSD, CPU, minden. És ilyen leszakadt, beletört USB portokkal fordultak segítségért, Apple meg nem javít ilyet (amúgy a faszt nem, csak beveszi a hibás alaplapot, ad egy újat és a régit megjavítja 2 fillérből és beleteszi egy Refurbished gépbe, miután forrasztott rá új RAM-ot meg SSD-t is).
Förtelem amilyen gerinctelen módokon lehúzzák az embereket...
-
Jahno
veterán
Lehetne, szerszám és ember kérdése, ebből is csomó gyártó szopolt, hogy keresett rá külsős szervízt, aztán csak a baj volt minden ilyen kiszervezéssel, világ pénze a szállítás és a javítás is, ezek meg kb. modulok, egy technikus stabilabban megoldja, gyári megoldás, gari van. Normális minőséghez durva szerszámozottság és ember kell, csak minőségbiztosítás nem nagyon van.
-
válasz
Stauffenberg #36671 üzenetére
Gondolom, integrált volt, ezen a szinten meg már nem forrasztanak, sokszor nem is lehet.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg #36671 üzenetére
-
Én megállok havi 40 körül, plusz a javítások, de egyrészt nem járok messzire, másrészt (eddig) direkt öreg vassal jártam, ahol a motor generál is megvolt 400-ból 6 éve. Ha spóroltam volna, ennek feléből is kijön, de ahogy nézem, most a nagyszerviz lesz ennyi kábé... Ma délután megyek kocsit nézni, lehet, hogy inkább veszek még egy régit! :-D
-
Jahno
veterán
válasz
randras_83 #36662 üzenetére
Há' fáról szüretelem én a lóvét vazze?
-
Jahno
veterán
Amikor már annak is örülünk, hogy több is lehetett vóna:
-
murdock25
tag
Az ALZA-n nagyon kedvező akció van most Godox V860III-C vakura, az alap ár is alacsony, de ráadásul adnak hozzá egy Godox X-3 vakukioldót is, ami szintén extra jó áron van eleve, mert 30k feletti szokott lenni, de ALZA-n most ez is csak 25k, így a kettő együtt nagyon megérős!
Én most asszem le is cserélem a jó öreg TT685-öt erre :-) -
Jahno
veterán
válasz
Speeedfire #36656 üzenetére
Akkor már IVes, mert ha kézzel tologatom a fókuszmezőt akkor alig látszik a szürke keret és színesben sokkal jobbabb. Így is az a bajom, hogy folyamatosan esik be valami minimál meló, lóvé jól jön, de nem látom belőle hosszabban a fejlesztést/amortizációt.
Pár havernak már írtam, meg tán ide is, hogy dilemmáztam rendesen mert más cucc kell hobbira, más melóra, ha venni kell valamit akkor annak sincs sok értelme, hogy 1-2 év alatt nullára térül meg és azért trógerolok, plusz amortizáció, szóval szopó a bányászok élete.
Ez a 16-25 és 35-150 pld. jó páros lenne, ha előbb sejtem ezt a sok futkorászást akkor Tamronom már lenne. Viszont a 35ös vége gyakran szűk. Most a 28-ba kb. beleférek, kijön ami kell, de 1-2 extrább képhez és szűk helyen egyre többször kellene a 28 alatti. És akkor jövőre nyaralásra már egy APSCt vinnék, ha esetleg ilyenkor befognám 2. váznak, ott is a 6700 lenne jobb a 2 tárcsa miatt. Sigma 10-18al veri a milliót. Hobbira meg el lennék valami 6300-6400al, lerakom, mehet a csillagforgás, kész. Szóval szopó a bányászok élete. MPB-n néztem Tamron nagylátót 400 Euró alatt, ennyitől már bizsereg az agyam.
-
Jahno
veterán
És beléptem a klubba, az élet szép, péntek reggeli első expó:
-
sixpak
nagyúr
válasz
Stauffenberg #36643 üzenetére
Jó lett!
Köszi. -
sixpak
nagyúr
válasz
Stauffenberg #36638 üzenetére
Bocs, rossz képet raktam be, az valóban stacked, mindjárt megkeresem az eredetit, pill...
Ez az, ez tuti, hogy 1 db 21 sec expo, mert én csináltam.
-
sixpak
nagyúr
válasz
Stauffenberg #36638 üzenetére
Bocs, szerkesztettem, beraktam egy képet.
Amúgy ez lehet a megoldás, csak nálam a villám volt a vaku?
Bocs, ha zöldségeket beszélek.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
sixpak #36637 üzenetére
Tudsz példát mutatni? Valami random google keresés is jó rá.
Engem az zavar meg a kérdésben, hogy az alak is mozog és ráadásul sötét, mert vakuval rávillantva kimerevíthető. Másik ami eszembe jut, hogy a kamerával leköveted az alak mozgását, de a mozgó testrészei azon is elmosódhatnak, csak mondjuk lehet nem annyira, mint a háttér.
Szerk: Közben látom te is szerkesztetted. Ez gyanúsan multi-expo, több felvételből van összeollózva (0,00001% esélye van annak, hogy mindhárom villám úgy csapjon le, hogy rákerül egyetlen fotóra) és ne vedd 100%-nak azt sem, hogy a denevérek nem Photoshoppal kerültek oda.
-
sixpak
nagyúr
Aloha!
Mi a neve annak a technikának, amikor csinál a tag egy long expo-t de az object középen, mondjuk egy sötét sétáló alak mégis rendesen látszik, nincs elmosódva.
Remélem érthető.
Edit: itt ez a kép, 21 sec expo, a 2 denevér mégis frankón látszik.
[link]
Na, az érdekel, hogy mi a fizikája ennek. -
Stauffenberg
nagyúr
Jön a Wandrd Prvke V4 és a Prvke EDC
Csak azért írok róla, mert táskákról mindig nagyon kevés szó esik és nehéz tapasztalatokat találni. Nekem megvan a V3-as verzió.
Amin javítottak:
1. A rolltop részbe végre az alján lévő zipzáron keresztül is be lehet jutni kisebb dolgokért (eddig is volt ott zipzár, de egy belső zsebbe vezetett). Én eddig abban tároltam napszemüveget, lenspent és hasonlókat, amik így nem kallódnak el a rolltop részben, így ez preferencia kérdése, hogy előrelépés vagy hátra.
2. A pánt felső része is megkapta a vízlepergető vitorlavászon borítást és ezzel tűntek a hülye kis hurkok, amik (szerintem) rontották a designt (és esőben kevésbé ázik el).
3. Eltűnt a belső elválasztó, ami a kamerás és a rolltop részt választotta el, így ha nem a kicsi, hanem a nagy rekeszt rakod be, akkor teljes hozzáférést kapsz. Így még modulárisabb lett, ha kell rottyig rakhatod fotós cuccal.
4. Nagyobbak lettek a hátlap belsején lévő zsebek, nekem a Samsung T7 SSD-met is nehéz volt néha kirángatni belőlük.
5. Áttervezték a hátoldal párnázását, elvileg még jobban tart és jobban felveszi a hátad formáját. Már a V3-at is elég kényelmesnek tartottam. A hétvégén is volt benne két kamera, három objektív, MacBook, meg egy literes kulacs, dögnehéz volt, de amint a hátamra veszem, szépen eloszlik a tömeg.
Nyilván nem fogom lecserélni a tökéletes állapotban lévő V3-ast és tudom, hogy nem olcsó egy olyan táska, amihez 80 rongyért nem kapsz kamera rekeszt sem (Camera Cube), az enyém is kb 115k volt bundle-ben, de aki dolgozik vele, annak ez egy hátra vehető szerszámos láda. Jó látni, hogy minden generációval egyre jobb lesz és a feedback-ek alapján reszelnek rajta. Ha ma lennék vásárlás előtt, már megvárnám a V4-et mindenképpen, de egy kifutó akcióban a V3 is szerintem jó vétel lesz.
-
Grillo
őstag
Jól gondolom, hogy ha rokon az Canon R10 vázán a régi EF/EF-S objektíveket (Canon EFS 18-135mm 1:3.5-5.6 IS STM, Canon EF-S 18-55mm 1:3.5-5.6 III, Canon EF 75-300mm 1:4-5.6 III, Canon EF 50mm 1: 1.8 STM) akarja használni, akkor egy ilyen EF-EOS R adatpter kell neki?
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Ba cy lus #36629 üzenetére
Csak amíg van két jó Nikon DSLR-em, addig azon használom őket, itt csak a teszt kedvéért került elő a téma. Egy ilyen 349 dolláros átalakító helyett inkább invesztálok Fujira való objektívbe. Vagy akár egy-két jó M42-esbe, ami régi manuális lévén teljes funkcionalitással működik egy olcsó, egyszerű adapterrel is.
-
p_adam
addikt
-
Ba cy lus
addikt
Most megnéztem a Nikon 35/1.8G AF-S DX objektívemen: ez nem fog úgy maradni sehogy köztes rekeszállásban, visszaáll magától a legszűkebbre (akár egy rugó alaphelyzete). Dehát egyébként is köztes rekeszállás a vázon csak az exponálás pillanatában van, vagy ha van depth of field preview, viszont a váz nélkül semmiképp sem marad úgy. Ide olyan adapter kellene, ami elektronikusan képes kezelni.
-
Jahno
veterán
Na, erre mondtam azt, hogy világjegy. Lent voltunk terepet felmérni, meglestük Photopillsben, haver mondta is, hogy ejj, X hó napján kb. 1 hét múlva ott fog feküdni a tejút, lesz rá 20 percem, hogy megcsináljam. Nem volt felhő, lement vakhajnalban, én sem voltam a kép útjában, 20 perc alatt összelegózta és most már nodal sínt kért kőccsön tőlem. Pro szint, tudja mit szeretne és meg is tudja csinálni. Na jó, a helyet és irányt én mutattam meg Neki:
Én meg Sasbércen voltam és ISO 32000-en hagytam a gépet, de kibírta
-
Jahno
veterán
Azt kell tudni mikor jön fel, mennyire fekszik, merre fordul, hol a magja. Nekem jó a fekvő, álló is, másnak már más igényei vannak.
Szóval lehet szopni rendesen. Utólag már egyszerű elmondani, pár évünk azért benne van. Eleve jó helyet is kell keresni, az legalább van sok a környéken. Csak sosem tudjuk időben eldönteni merrefelé menjünk. holdnaptárral kelsz, fekszel, előre beírod a naptárba a lehetséges időpontokat, ehhez igazítod a nyaralást, asszony születésnapját, naponta lesed a felhő térképet és minden este ránézel a töltött akku/gép/állvány/satöbbi kombóra. Aztán max. elcseszed, ahogy én
Ez is így volt, tudtuk, hogy reggel 5 környékén lesz rá kb. 20 percünk, előtte hajnal 3 előtt rálestünk a felhőkre és irány vidék. [link] Van egy panorámás boltíves, mindjárt előszedem azt is.
Amivel készülj fel, hogy sötétben is kezeld a gépet, inkább menj ki 1-2szer szar időben vagy rossz helyre, vagy csak a ház mellé csak ismerd a folyamatát mindennek és ne akkor cseszd el, mikor évi 3 jó lehetőséged adódik rá. Van kolléga aki 1 éve rendre mindig benéz valamit és elrontja. Töltött akku, végtelenre fókuszálás, stabi kikapcs....
Ha nappal jól néz ki egy hely és telefon szerint kiadja, az nem biztos, hogy éjjel is jó lesz. Forgalom van, belevilágítanak, látszik a távolban valami falu és sorolahatnám reggelig. Ja, egy sündisznó az durvább támadás, mint bármelyik predátor :-D
Csinálj mielőtt 1-2 esti égboltot, csillagjárást, aztán kitartás. Már benne vagyunk a szezonban, tavalyi utolsó képem az szeptemberi, szinte percekkel napkelte előtt sikerült összehozni.
-
Ba cy lus
addikt
Nyitott rekesszel kell levenni a másik vázról és nem ugrik vissza.
És a Nikon vázat csak azért vigyem, hogy ezt a mutatványt minden rekeszállításnál végrehajthassam?
Egyébként olyat hogy lehet?Szerintem ez bőven akkora difi, hogy ilyet AA szűrő nélküli szenzorok között alap ISO-n nem fog tapasztalni senki, ez egyértelműen az üveg lesz.
-
Jahno
veterán
válasz
Ba cy lus #36617 üzenetére
Nyitott rekesszel kell levenni a másik vázról és nem ugrik vissza. Többi meg mindegy, most vagy hasonlítgatunk, vagy használjuk ami van és nem elmélkedünk értelmetlen dolgokon. Esetleg tesztelünk, de akkor az legyen rendben. Békebeli manuális Nikkorok pld. baromira rendben vannak. Lassan kihalnak a tükrösök, de ilyenkor nagyon nem értettem a trendeket, hogy mindenki mindenféle M42est akart feltenni, mert manuális világ odavert, aztán mikor 1-2 jóféle Nikkort kiraktak a piacra teljesen jó áron, akkor senkinek nem kellett.
Használni kell és kész, az a Pancolar jó cucc, bár inkább a zebrásat és a régebbi F2es verziót tartottam meg.
Jó kis ecsetvonásos háttere van:
Mostanában nem tudok sem témát kitalálni hozzá, vagy 1 hátizsáknyi manuális cuccot cipelni ide-oda, hátha történik hozzá valami -/ Pár kurrens cuccot el is adtam, Helios sor, Takumarok meg hasonlók azért maradtak és várják a sorsukat.Most tavasszal lerohantam a Duna partját és egy szem virágnak minden manuálissal nekirontottam, hogy közepesen hasonló, de legalább vacak képek szülessenek:
-
-
Jahno
veterán
Kérdés mi a cél. Ingyenesnek van egy csomó, nem is kell annyira AR, irányba állsz oszt jóvanaz, mert kicsit mások lesznek a szögek és a táj. Csak kicsit. Amúgy meg mindenek Alfája és Omegája a Photopills, az mindent is tud és jövőbe mutat. Bőven megéri az árát, ami fél éve még ingyenes jó volt, azt mostanra úgy televerték reklámmal, hogy veri a használhatatlanság szintjét, szóval gyorsan változik a világ. Amit érdemes kipróbálni: Stelláarium, Sky Safari, Star Wlak 2, Skyview, Skymap.
Ja, ha meg esti égbolt, akkor azért a Heavens Above és ISS transit és trackerek. Nehéz téma, 10 sorban összefoglalható amivel előtte éveket szopoltál, mert jönnek a neten egymásnak ellent mondó dolgok, hogy teliholdkor ne menj fotózni, én meg azt kérdezem vissza, hogy attól függ mit szeretnénk, mert ha a hátam mögött van és jó a táj akkor Hold a barátom :-P Persze idén eddig alig volt 3 felhőmentes éjszaka. Ja, felhőnek meg ez az etalon, e nélkül semmit semerre: [link]
-
TCr
veterán
Melyik "AR" appot használjátok csillagfotózáshoz?
-
Jahno
veterán
válasz
ANDROID??? #36612 üzenetére
600 gramm körül nem vészes, de nekem kisebb obin is néha azért jó, mert tudom hol támasztani ha kézben van akkor is. Mehet állványra. Sony az 2+ kg, az kicsit más liga és hosszű is, elöl eléggé tud húzni és remegni.
-
Jahno
veterán
válasz
Ba cy lus #36610 üzenetére
", tehát nem gondolom, hogy az érzékelő okozza a különbséget"
Azért jó lenne ugyanarra a vázra tenni, hogy ne ennyi paraméter változzon egyszerre. Lehet a gép JPG motorjára támaszkodnék, hogy ugyanaz legyen minden. Nikont fel lehet tenni Fujira és úgy kell próbálni. Ha már az 5300ra értelmesen semmi nem megy rá.
-
Ba cy lus
addikt
Létezik, hogy a Pancolar 50 F/1.8 MC auto objektívhez képest a Nikon 50 F/1.8 AF-D lágy?
Ugyanúgy f/8-ra rekeszelve, előbbit egy Fuji X-T2-re, utóbbit egy Nikon D5300-ra téve, mindkettő AA szűrő nélküli 24 MP-es APS-C méretű érzékelővel van szerelve, tehát nem gondolom, hogy az érzékelő okozza a különbséget alap ISO-n. Annyira kétkedtem, hogy a Nikonnal készítettem még egy képet ugyanarról, de most élő képen jól rázoomolva egy részre, és a legélesebbre állítva, hátha ezen csúszott el a dolog, de nem, azon a részen is lágyabb.
Természetesen raw fájlokból Lightroomal készített JPEG-ekről van szó, az élesítés mértéke is megegyezik. -
Jahno
veterán
válasz
ANDROID??? #36606 üzenetére
Ez is 600mm. Volt mellettem egy APSC-n is, az ugye rögtön 900, azzal pont kiadta:
-
Jahno
veterán
válasz
Ki is esett a következő, ezt is jobb lett volna esetleg állva és még szűkebben, szintén 600mm. Vagy A1re kell tenni, az megapixelből jobban bírja a vágást (:-
-
Jahno
veterán
válasz
Lesből biztos elég (ott legtöbbnél 200mm-re is méreteznek, vagy megmondják mik a lehetőségek), terepen nekem a 600mm ekvivalens mindig pont kevés, baromira vágni kell.
Bár most belekarmoltam olyanba is, hogy hirtelen kattintva túl szűk lett:
Másnak biztos belefér a 200-300ba minden, havercsaj mondjuk 70-350es obival egész jól el van, pár jó képet sikerült megoldani, csak mázli faktorként közelebb volt a madár is. 2 napja mentem egy rövid kört, ott ennyit kellene vágni 600mm-ből és rendre mindennek itt volt vége:
És szinte mind ilyen:
Bár ebbe a napba túl sok erőt nem tettem, de pld. itt is a rohadék madarak türelmi zónája is 600mm alá van kalibrálva. Egyszer volt 600/900 mm-es összehasonlítós fotózásom, majd lehet csinálok még, abból azért látszik a kihozatal, hogy bőven többet és jobbat lehet csinálni, volt nap mikor 600mm környékén egy szem expót sem tudtam hasznosítani. De lehet 1-2 képet még előszedek archívból. Volt fix 800am, az sem teljesen arra való, hogy véletlenszerű terepen gyalogoljak vele, mert nem lehetett a távolsággal gazdálkodni, sokszor az volt a bajom, hogy valami közel volt.
-
Jahno
veterán
válasz
feeregon #36604 üzenetére
APSCre nekem a 600as pont elég volt. 900mm, már kibírta. Nyilván minél nagyobb annál jobb, most megint kergettem madarakat és 600mm-be valahogy éppen nem fért bele. 1400mm már elég combos lehet, 1000 környékén már nagyon kellett monopod és állvány, alatta még bőven ment minden kézből is, ellenben a 9es vége kicsit rémísztő.
-
feeregon
tag
Sziasztok!
Canon EOS R7 gépet használok.
Szerintetek melyik a jobb választás?
Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 DI VC USD G2 vagy a Canon RF 200-800mm f6.3-9 IS USM?
Ha részletes indoklást is kaphatók, azt külön nagyta értékelném.
EgOn -
válasz
Speeedfire #36601 üzenetére
Valószínű az automata képen van hdr.
-
Speeedfire
félisten
Sziasztok,
találkozott már valaki ilyennel? Mobil fotók. Az egyik fotó automata módban, a másik pedig manuálisban.
Manuál módban a fotó mintha alul lenne exponálva, pedig az expo értékek megegyeznek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Futás, futópályák
- Hamarosan rézhiánytól szenvedhet az egész chipgyártás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- E-roller topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Ha a fejlesztőkön múlik, akkor nem tér vissza a GPU-s PhysX
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S24 Ultra 512GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B460M i5 10400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman S4 Plus TT 500W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! ASRock H310CM i3 9100F 8GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB AeroCool Strike-X 500W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest