Hirdetés
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Érzed már a Vibe-ot?
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Fotók, videók mobillal
- Bluetooth-headsetekről általában
- Yettel topik
- Xiaomi 17 - még mindig tart
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- T mint tavasz: képeken a közelgő Xiaomi 17T
Új hozzászólás Aktív témák
-
csaabz
őstag
Hello!
Van hazánkban olyan hely, ahol ilyen kamera "bevonatot" (vagy hasonlót) lehet venni és fel is rakják rá?
-
-
-
Akkor megnyugodtam.

Köszi.
Végigolvastam Ken Rockwell tesztjét [link] , kicsit meglepődtem, hogy a 18-150-et az egekig magasztalta, élesség szempontjából, más tesztekben meg teljesen átlagos értékeléseket kap....kinek higgyen az ember?

ANDROID???: eddig erről nem beszéltem, de a meglévő két kamerám közül, nekem a DSLR túl nehéz és robosztus, a milc pedig túl kicsi, az R7 ránézésre pont az arany középutat fogja jelenteni számomra, bár az ON/OFF gomb még képen is félelmetesnek tűnik.
-
-
Előre is elnézést kérek, de...
Úgy gondoltam, hogy mégiscsak kell nekem egy R7, alig drágább most, mint egy R10, enni nem kér, lesz rá 3 év gari, úgyhogy rendeltem egyet.
Mentségemre szolgáljon, hogy csak a meztelen gépet vettem meg egyelőre, obit még nem.
Esetleg megtennétek azt, hogy írtok pár üveget, amit érdemes lenne rácsavarni, ismervén a fotózási szokásaimat, felhő, villám, épület, industrial témák, etc.
18mm-től induljon, ez fontos.
Köszi.
Jut eszembe, egy hete fosom a szót, ez nem OFF itt, amit csinálok?
-
Több ilyen képem is van, amin előre beállított fókusz, és várom, mikor ér oda, csak azt nem számoltam, hogy mennyiből
Ezért mondom, működik, hobbicélra oké, professzinálisra kell a jó AF. (Meg hát volt idő, amikor nem volt AF se, akkor is készültek dinamikus képek...)A skála alapján, az első kiskompakt analógomon csak az volt, hogy skála alapján kitalálod, hány méterre van a téma. Nem sok éles képem van azzal a géppel
Tudod, mikor megy az élesben rutinból..."Van idehaza 1-2 kompaktom, töredékére nem lennének képesek, haggyámálógva."
Így van. Viszont nem volt más. Az egész újság volt 3 ember
Örültek ha van valami kép.
Nem azt mondtam, hogy mindenre jó, csak hogy 16-18 éve jobb híján azzal nyomogattam
Aztán '12-től volt az 1100D, az azért megváltás volt egy bridge-hez képest, 2016-ig, amikor elköltöztem
."Aztán gépészkedd ki, itt eleve már úgy csinálom a képet, hogy nyersen takonynak néz ki, de majd utómunka megoldja, ez van."
Így 
-
Jahno
veterán
"Működik is, csak gyakorolni kell."
Ahamm, soxerencsét inkább nem mondom amit gondolok. Múltkor valaki azt emlegette, hogy obin kizárólag a skála alapján pontosra tud fókuszálni. Majd egyszer azt is megmutathatja.
"még kompakttal is fotóztam ilyeneket "
Van idehaza 1-2 kompaktom, töredékére nem lennének képesek, haggyámálógva. Nyilván azért hurcibálok 2 milliós cuccot, mert mindenfélével is egyszerűen gyorsan meg lehet csinálni. Most írtam litániát, hogy nyaralás egy részére kompaktot vittem mert azt hittem jó lesz, oszt még erre is alkalmatlan volt, szájbavert átlag turistafotókat nem tudtam értelmesen megcsinálni.
Privátban küldhetek érdekes aktuális mintát pár dologról, vagy majd lehet az évzárós fotós kocsmázásokat sűrűbbre vesszük, ott minden ilyet ki lehet teregetni :-P
Egyik ilyen tájékoztatón pld. örültem, hogy sötét van de konstans egyenletes fény, erre egyik fotós felhúzatta a redőnyt, amitől előadó jobb oldala napfényben 1 méterről kiégve, mögötte LED fal, hogy a dinamikát összehozzam, bal oldala meg tök sötétben. Aztán gépészkedd ki, itt eleve már úgy csinálom a képet, hogy nyersen takonynak néz ki, de majd utómunka megoldja, ez van. Utólag srác is vakarózott, nekem mondjuk lett képem és leadtuk az anyagot....
Amúgy néha sokan is kevesen voltunk az ország 3 részébe, most kicsit leült és újraalakult a piac, de be lehet szállni, elküldhetem az egész kiírást, valahogy így írta haversrác "Kb.: A7 III, Z6II, R6 kategória a minimum szint + hozzá megfelelő obisor, de ha te kaputelefonnal hozod ezt a szintet akkor nekem mindegy
"Többi gyakorlatban jön ki, pld. leültem a cél befutóba kutyás bulin a Fujival, ami mindenáron elaludt, hiába kapcsoltam ki minden alvás funkciót meg stadbyt, meg izét. Folyamatosan nyomkodni kellett az expó gombot, mert bazi lassan éledt fel, mire megjelent a modell arra esélyem nem volt képet csinálni. Következő bulira megtanultam használni, aztán inkább kibasztam az egész rendszert a fenébe, mert az van értem és nem én a rendszerért :-D Ez az amit a Dpreview meg hasonló oldalakon nem szedsz össze, vagy megmagyarázzák, hogy jajj de régi vas és már nem számít. Mikor mit.
Másik nem alszik el, ledarálja a sorozatot, kicsi Fujival néha 1 kép sem jött össze, ezzel legalább 3 kivágást és egyebet át tudok adni. Valamit valamiért. Mellette ha nem jönnek nagyon sűrűn akkor nagy telével rálátok a pálya többi részére és szép kényelmesen (sárban, esőben ücsörögve :-P) csak nyomom a gombot és profit.
-
"Ennek 99%át manuális fókusszal meg nem fogod csinálni az biztos, max. ilyenkor mondják, hogy én vagyok a béna, meg ha mozog is, akkor egy fix helyre állítsd be és amikor odaér nyomd meg a gombot."
Működik is, csak gyakorolni kell. Egy fizetős melónál azért nem biztos, hogy ez a legjobb."Eleve mikor valaki kiáll a pulpitusra, megnyit, előad akkor néha beszél kb. 1-2 percet. Erről kell egy kis totál, valami közeli, háttérrel fekve és állva, tömeggel a terem széléből, "
Haver újságjának 2010 körül még kompakttal is fotóztam ilyeneket
Macera 
"Eddig csak két képemről vágtak le embert akit nem szerettek volna látni a színpadon
"
Akkor minek hívták oda
"Az, hogy este csillagokat fotózok és sorozatban 3 képet tud a gép, azt is lassan, fókusz meg nincs is."
Más követelmények 
"És nem azt mondom, hogy néha nem megy el a fókusz borért, de több 10ezer expónként éppen csak előfordul, még azt is követi amit fel sem fogok."
Én meg lassan örülök, ha talál valamelyik obin még
Csak ezért nem fizet senki, saját magam baja. -
Jahno
veterán
válasz
lugosi
üzenetére
Valaki benyomta OFFra én meg nem vettem ki :-D
El vagyunk, de nem mindegy, hogy pár 100 expóból megcsinálok valamit vagy kell 4ezer (zárra szoktam mondani, hogy taposom én a gombot, hisz az összes expót előre kifizettem :-D). Néhány júzerem igényesebb az átlagnál, ami lehet jobb is mert minden fotós sír, hogy occsóság és magas szintű igénytelenség van a piacon (esküvős piacra kíváncsi vagyok, az nagyon borul), akkor majd én teljesítek és legalább valamit fizetnek. Egyelőre ezzel tudtunk valamit haladni, hogy sok kicsi melót értelmezhető árfekvéssel elviszünk, gyorsan adott minőségben átadjuk és nem kell sokat szórakozni.
Ennek 99%át manuális fókusszal meg nem fogod csinálni az biztos, max. ilyenkor mondják, hogy én vagyok a béna, meg ha mozog is, akkor egy fix helyre állítsd be és amikor odaér nyomd meg a gombot. Igen, néha ilyen az elmélet.
Ha kéznél van a nagyobb gép vagy nagyon fényerős obi, akkor használom, többit meg el lehet képzelni, ha sima utcai közvilágításnál december elején este 6 órakor van valami bonyoldalom, amit meg kellene örökíteni (képet akartam betenni, de nem tudom mennyire nyilvános, privátban odalököm, ha érdekel aztán idővel jön más):
Eleve mikor valaki kiáll a pulpitusra, megnyit, előad akkor néha beszél kb. 1-2 percet. Erről kell egy kis totál, valami közeli, háttérrel fekve és állva, tömeggel a terem széléből, nagy totál. Éppen csak teljesíthető, ott nincs pöcsölés fókusszal vagy obi cserélgetéssel. Van olyan dedikált júzer, akire több 100 expót kell elnyomnom azért, mert nem én vagy a gép cseszi el, hanem teljesen piacképtelenül vicsorog, fintorog, beszéd közben kilóg a nyelve meg olyanok, amit csak pillanatképen látsz, ott helyben nem is. Ezekkel így is túl kell magam biztosítani, ki nem kerülhet a kezemből. Talán ha nem felismerhető, akkor szűkre vágott lesz a jövőben, mert ezek elég hamar mennek válogatásnál a darálóba.
Bejön, köszön, kezet fog, forgolódnak, szerződés aláírása, dokumentumok mutogatása? Éppen csak el lehet kapni. Ezeknél az átadottakból még sokszor a RAWt sem tartom meg, csak a hobbiról és saját dolgaimból, de megnézem majd a sorozatokat és ami nyilvános arra hozok minta képet.
Itt szerintem csak nehezített pálya van, ablak előtt, féloldalasan árnyékban, kis helyen, előadó felét még a projektor is vetíti és ha nem elég modern akkor sorozatban kell 30 kép aminél egynek kb. jó a színe. Azon még lehet nem jó fejet vág, de legalább alakul.
Fáklyás felvonulás, esti adventi ének és néptánc a főtéren, mindenféle jobban és semennyire kivilágított színpadokon sajtótájékoztatók, átadások. Nem nagyon illik elrontani. Utána jön a ki ne lógjon bele, ne legyen raja, legyen rajta mambójambó. Eddig csak két képemről vágtak le embert akit nem szerettek volna látni a színpadon
Nem régen volt 30 embernek jutalom osztás, ott hosszabb beszédek is, kik vagyunk, miért, bevonulás, felállás, taps, mittomén, 50 perces volt az egész művelet és mindenkiről legyen legalább 1 jó kép. Ez alapban 30 kép, ami mellé még 20-50et átadok, mert kell a sorozatba és legalább indokoltnak érzik, hogy kapnak is valamit a pénzükért.
Az, hogy este csillagokat fotózok és sorozatban 3 képet tud a gép, azt is lassan, fókusz meg nincs is. hát nincs. Akadt olyan obim aminél elektromos rekeszt egyik gépen beállítottam, bekapcsolva levettem és akkor nyitva marad, jó darabig használtam vezérlés nélkül manuális adapterrel, mert működik, célnak megfelel.
Jelentkeztem önkéntes fotósnak is, aztán szervezők emlegették, hogy inkább fiatal és lelkes tagokat keresnének, akiket lehet kicsit támogatni, igazgatni, kapjanak teret és lehetőséget és ott is az lett a megfejtés vége, hogy előző években nem határoztak meg minimum szintet a technikával, bárki bármivel próbálkozhatott, csak mikor rendre az jött ki az egészből, hogy 2000D kittel semmire nem lehet jutni, akkor valahogy ki kellett okoskodni azt is, hogy milyen szettel lehet nekimenni amivel eredmény is lesz az egészből.
Aztán ha ezt megfordítod, hogy olyasmit hobbiznál, mint amilyen körülmények vannak a fenti melóknál, akkor lehet elharapni a nyelvünket.
NASon múltkor összesítettem, ketten kb. éppen 500ezer átadott expó alatt zártuk az évet, ebből nekem azt ilyen rendezvényesdi bőven 10ezer alatt, de pont elég rohangálással járt az is. Néha nézegettem mennyiből mit adunk át, vagy sokszor nem tudjuk előre mi a fontos, vagy van nagyon fontos elem, amit reggel, délben este minden pózban meg kell örökíteni.
És nem azt mondom, hogy néha nem megy el a fókusz borért, de több 10ezer expónként éppen csak előfordul, még azt is követi amit fel sem fogok.
-
válasz
p_adam
üzenetére
Azért az A900 kicsit sok, de egy 5DMk3 pl. tényleg frankó lehet. A7 is. Ezért akartam E-PL5 másodgépnek, mert a PL1-hez képest még az is nagy ugrás, de amúgy legalább nem drága.
Szóval igen, mindenkinek máshol van az, hogy még régebbi, ezért olcsóbb, de amúgy jóféle felszerelést vegyen.Az A7 I RAW-ja meg akkor rossz, ha A7 III-ad van. Ha 1100D-d, akkor tök jó
Amikor megjelent az a Sanyi szenzor, akkor mindenki oda volt meg vissza. -
Amúgy miért offban megy ez a szál? Csak kérdezem
Nekem az a véleményem, hogy nagyon el vagyunk manapság kényeztetve fotózás terén. Nem akarok jönni az ásatag szövegekkel, de annak idején a 90-es években mikor meglett az első autofókuszos gépem (Nikon F65) akkor odáig voltam meg vissza, hogy ez mekkora segítség. Azért a 80-as években tök jót elfotózgattam a manuálfókuszos gépemmel (mikor gyerekként volt pénzem filmre).
-
p_adam
addikt
Imaging Resource, én anno innen nézegettem:
D3s A7II
Papiron még nem tűnik nagynak az utóbbi hátránya (vicces, tekintve a tükörfelcsapást), csak a gond, hogy nincs benne, hogy az optikai keresőn 0ms késleltetésű, azaz korábbi pillanatnál nyomom az expo gombot, ezt is beleszámolva a MILC szimplán lassabb (gyakorlatban könnyebben előfordul, hogy valaki pislog, stb.).Folyamatosan badarságokat állítasz. R5/R6 AF jobb a gyakorlatban, mint a A7III, ahol igaz, hogy van szemkövető AF, de korántsem olyan pontos és még pont nincs real-time tracking sem, ami eleve sokat egyszerűsít a dolgon. Meg szimplán a kezelőszervek lassúak benne, nem reagálnak azonnal (nem tom hány ms, de az, hogy észrevehető, pont elég).
Értem, hogy új korábban olyanokat tudott, amit semmi más (ténylegesen lehetett rá váltani DSLR-ről), de nem igaz, hogy azóta a IV és V nem fejlődött sokat, volt honnan.
(Részemről befejeztem.) -
Jahno
veterán
válasz
p_adam
üzenetére
A7 váz nekem sokat kibírt, zár szakadt le ahogy illik de ez nálam már kb. üzemszerű minden gépnél. Haveri körben is teljesen jól bírták. Nyersét sokan szidták, nem tudom, ezekhez nem bírok mit mondani annyira más elképzelések vannak. Ha lenne benne elektromos zár még lehet most is használnám.
-
p_adam
addikt
Nyilván, de akkor meg ugyanezen elven sokkal visszább is lehet menni időben, ár/érték arányban én az 5D/D700/A900 szintet látom nagyon jónak, de nyilván egy eredeti A7 is nagyon jó már nyers képek tekintetében (csak maga a váz nem olyan strapabíró, mint az előző 3, nehezebb jót találni és kicsit jobban kell rá vigyázni), és valaki ennél kevesebbel is maradéktalanul elégedett.
-
Jahno
veterán
válasz
p_adam
üzenetére
" míg a MILC AF gondolkodik kicsit, a zár is késik kicsit, egyszóval lassan csinálja, amit csinál akkor is, ha az jó"
DSLRnél meg ott az a tükör is, ami hátráltatja a folyamatot és valamikor csilliárd éve ezekre kerestem mért számokat is, amik az ellenkezőjét mondják de most elő nem szedem. R5-R6ot meg nem érdemes a IIIhoz mérni, mert kilóra megeszi oszt még vagy 2 évvel idősebb konstrukció is.
-
-
p_adam
addikt
DPAF-et tudó Canon DSLR-eken keresztül végig lehet követni (vázon belül azonos optikával összevetni LCD-t vagy keresőt használva), hogy hagyta le a MILC AF rendszer a régi technológiát. Pontosan akkor váltottak át az új bajonettre, mikor a processzorok és szenzorok feljavulásával elkezdett jó lenni minden szempontból (nem csak abból, hogy nagyobb területen, adott esetben pontosabban fókuszál, hanem gyors és magabiztos is) Mert a DSLR sokáig abban mindig jó volt, hogy villámgyorsan megy közelről távolra (amit csinál, abban halálosan biztos, legyen jó, vagy rossz), míg a MILC AF gondolkodik kicsit, a zár is késik kicsit, egyszóval lassan csinálja, amit csinál akkor is, ha az jó (igen, emlékeim szerint a belépő DSLR-ek is lassúak, de egy D700 most sem az, csak pontatlan).
Pl. egy Canon M5-ben emlékeim érezhetően jobb és kezelhetőbb az AF, mint az A7II-ben (mivel újabb, duh), de maga a kamera működése ugyanúgy igen lassú. R5/R6-nél tűnt el teljesen ez a jelleg, még egy A7III-ban (EOS R-ben) is benne van annak ellenére, hogy az AF már okos. -
válasz
p_adam
üzenetére
Ja, de szerintem azon sok minden elvérzik. Meg a 750D , 1100D fókuszánál valószínű az A7 II is jobb. (Említetteken csak a menüben létezik a követő fókusz, valójában meg...
)
Hobbistáknak azért nem feltétlen van brutális sok pénze egy-egy rendszerelemre
Ami neked nem elég jó, az sokaknak az
"hanem hogy milyen fürgén reagál a témára, mennyire marad rajta. "
Ez meg obitól is függ. A D3S meg azért professzionális váz, bár szép teljesítmény, ha ilyen jó a C-AF. -
Jahno
veterán
válasz
p_adam
üzenetére
"DSLR ilyet soha nem csinál,"
Nem a fenét nem, aztán ha öregebb milc akkor az annyi fényben is látott és fókuszált, amiben a tükrösön kinyúvadtak.
Bár ennek felét én észre sem vettem csak haver mondta, hogy teljesen másképp kell gondolkodni a használatához. Én meg csak használtam mindegyiket, ahogy kell és hibáit is megírtam, még akkor Olyk is képesek voltak háttérre fókuszálni, miközben középen volt egy viszonylag nagy méretű tárgy, de itt a G9ről is leírtam párszor mit nem bír a többi hasonló korúhoz képest.
-
p_adam
addikt
Gyakorlatban nem ez számít, nem így működik, hogy jaj mekkora a lefedés, nem jó kamera, nem jó kamera
hanem hogy milyen fürgén reagál a témára, mennyire marad rajta. A D3s is téveszt rendesen (17 éves...) de marad 9fps közt használható, és egy része user error, finomhangolást igényel.
Míg az A7II gyenge, lassú, pontatlan és joystick nélkül elég kezelhetetlen, ahogy a legtöbb hasonló korú MILC (mindegy, hány fókuszpont, RX1R II-n is van 399, de képtelen jól választani). Persze ha egy szűk, lassan mozgó pontot (szemet) kell követni, az adott esetben DSLR-en nehézkes és körültekintést igényel, mindkettőnek van előnye/hátránya.
De a "bőven jobb" szimplán nem igaz.
Olyan is van (főleg nagy látószögű optikával, ahol minden "kisebb"), hogy szimplán nem hajlandó "látni" a témát, és a háttérre fókuszál, DSLR ilyet soha nem csinál, ha a témán van a fókuszpont.
A9-nél kezdődött el igazán az új korszak, amire ezt lehet mondani, de az elektronikus kereső késleltetés miatt még azzal se volt elégedett mindenki. -
válasz
qnadam
üzenetére
Köszi, jól lettek.
Igazából van DSLR-em, igaz 10+ éves, de tökéletesen működik...mondjuk milc-em is van.
Abban a hitben voltam, hogy az újak lényegesen jobbak és emiatt én is jobb lehetek majd, nyilván a saját kereteimen (és felhasználásaimom) belül.
Minden tavasszal rámjön a kameravásárlási láz, de eddig mindig lebeszéltek róla.
Köszi mindenkinek, még egyszer.
-
p_adam
addikt
Bármire, ami mozog és követést igényel, ezért olcsó (RX1R II is ez, meguntam, visszatettem Center AF-S módba...), egy D3s jobb, mint egy régi MILC (meg van olcsón fényerős tele) vagy egy RP sokkal használhatóbb hasonló áron.
80%-ban meglennék AF nélkül, így A7II (vagy bármilyen FF MILC + adapter) elég, de van a korábbi pont, hogy ha már vesz valaki fényképezőt, okostelót, laptopot, akármit, akkor igyekszik olyat, ami (valamiért) neki tetszik - azért hoztam azt példának, mert egy olyan obi tetszene nekem is, és másodlagos lenne, hogy mire kerül. -
válasz
sixpak
üzenetére
APS-C-n minden szűk. De ezért is mondtam, hogy neked nem egy high-end cucc kell csomó pénzért.
Viszont egy tele lehet jól jönne, nekem több telés villámom is van. Nem pont arra jött a vihar, amerre voltam, de jól látszott messzebb...![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
@p_adam : Egy A7 II milyen hobbicélra nem elég...

-
p_adam
addikt
válasz
sixpak
üzenetére
Ideiglenesen az is jó, ha Sigma 16/1.4-re cseréled a 22-t, biztos van, aki kiszáll a rendszerből, és féláron eladja.
De FF-en nagyobb a választék 24/1.8, 20/1.8, vagy akár 24/1.4 objektívekből is (utóbbihoz A7II is elég lehet). Persze ha csakis új jön szóba, akkor értem az eddigi opciót. -
válasz
p_adam
üzenetére
Köszi mindenki.
M50-hez van egy 22mm f/2 obim, egyszer használtam az elején, kipróbáltam, hogy működik-e.
Túl szűk nekem, 15-18mm nekem az ideális.
Az milyen minőséget képvisel?
A 15-45-el szoktam bohóckodni, de az is egy olcsó kitobi, annál szeretnék jobb minőséget, ha ez elérhető az én low cost szintemen. -
p_adam
addikt
válasz
ANDROID???
üzenetére
A dinamika nyilván jobb kicsit, az élesség meg lényegesen, ha megfelelő optikát kap. EOS M rendszerben is volt már a szenzor, ott 11-22/4-5.6, 22/2, 28/3.5 Macro, 32/1.4 ezek használták ki jól (ill. tűéles EF optikák). Na most ebből még csak az 1. RF-S utód van (és nem ugyanaz, félig EF-S 10-18 utód) meg a Sigma fixek is viszonylag jók. De ha a keret nagy részét vázra költöm, akkor mivel használom ki, budget RF telékkel, amik crop szenzoron túl lesznek terhelve?
Inkább azzal foglalkoznék, melyik kamerát jó használni, melyik érződik jónak a kézben stb. Képminőségre melyik kamerára mondható mostanában, hogy ne lenne kiváló... De megértem, ha valakinek kell dupla SD, IBIS, nagy akksi stb. nekem ezek másodlagos szempontok (van vázam, ami ezeket tudja, elég). -
ANDROID???
addikt
-
-
Jahno
veterán
válasz
p_adam
üzenetére
Tudja fene, felét nem értem a "drága" milc is kérdés mert a kiszemelt cucc nem éppen drága, ha meg milc akkor A7-II és felette már mindennel szarrá áztam azok bírják Pana G9 párás és vizes lett de vagy ezért vagy másért gombásodott az obi, azt nehéz eldönteni. Amúgy miért is lett ennyire szenpont az időjárás? Ezt nem értem, de ha kellene akkor abban Pentax elég jól vitte.
-
p_adam
addikt
válasz
sixpak
üzenetére
A felbontás részét az R7-nek leginkább akkor lehet ténylegesen jól kihasználni, ha valakinek van (jó drága) tele optikája, amivel esetenként több nagyítás kell, és telekonverter helyett crop váz (vagy még mellé, de kombinálva hamar túlfeszül a húr).
Croppolási képesség javulás szenzorméret növeléssel könnyebben elérhető (+ISO is jár hozzá, mint "bónusz"). Pl. ugyanolyan 24MP pixelszámnál csökken a sűrűség (azaz ugyanannyi nagyobb pixel), ezáltal valamivel jobban használhatók olcsóbb optikák is, több természetes "részletesség" jön elő "élesség" helyett.
Részemről régi Pro DSLR-eket szeretek mostoha körülmények között használni, mivel hiába időjárásálló egy váz, nem garantálható, hogy átvészeli, akkor inkább legyen feláldozható, egy drága MILC-t inkább lefóliáznék, minthogy a tűrőképességét teszteljem.
-
ANDROID???
addikt
válasz
sixpak
üzenetére
R7 nem csak egy helyen 400K, legalábbis én láttam több helyen.
R7 időjárás álló, ahhoz olyan obi is kell, hogy tényleg időjárásálló legyen a szett.
R10 kicsi könnyű, zsebre lehet vágni, meg vannak a korlátja, de a megfelelő obival lehet éles képeket készíteni. R7 nem tudom, nincs tapasztalatom. Ez kerettől függ, de ott az R8 is
-
válasz
p_adam
üzenetére
Köszi.
Nem próbáltam még, de tudok alkalmazkodni mindenhez, nem sokat használom a kamerát amúgy sem, inkább csak nyáron.
Ami az R7 mellett szól, az R10-el szemben, az az időjárásálló kivitel (a Sigma 18-50 is), 32mpxl (vágásnál szabadabb a kezem) és a nagyobb felbontású lcd....mást hirtelen nem tudok mondani.Edit: most láttam az Emagon, R10+18-150, 350 ezer, máshol 500 ezer....mondjuk az R7 is csak egy helyen 400 ezer....
-
p_adam
addikt
válasz
sixpak
üzenetére
Próbáltad ezt a vázat? Azért kérdezem, mert nem a kedvenc MILC-m (Panasonic S5(D) ami még ilyen, de az FF, és BF árnál is olcsóbban tudtam venni, tehát pl. azt is inkább ajánlanám helyette...)
- Vékony fogás, fura bekapcsológomb, még furább tekerő+joystick
- Sorozatfelvétel módban a zár bemozdítja a képet (újabb firmware orvosolta, de lassítja a zárat)
- Lassú elektronikus zár
- Nagyon kevés optika rajzolja ki a felbontást (megjósolható, hogy nem egy olcsó zoom a legjobb, jó képminőség, de semmi extra)
- Kevés fényben (kontrasztban) az AF se FF szint.
Egyes hátrányok azonosak, de általános felhasználásra az IBIS-t leszámítva az R10 olcsóbb és jobb (szvsz).
Ha ennyi lenne az upgrade keretem, nem hiszem, hogy így költeném el. -
válasz
sixpak
üzenetére
Utóbbi a lényeg. Én pont ezért nem szoktam vásárolni, mert használni szeretem
Ha megvan a megfelelő eszköz a céljaimra, akkor minek vegyek bármit.
Akkor veszek valamit, ha már nagyon kevés a meglevő, vagy ha úgy hibásodik meg, hogy nem tudom megoldani
@Jahno : Más kérdés, ha pénzt hoz
Ismerős most akarja eladni a T/S optikáját, mert megvette egy projekthez, ami befuccsolt.
...addig én remekül szórakoznék vele, csak itt olyan lapos minden, hogy nincs hol :S -
Köszi a választ.
Felraktam hirdetésbe az M50-et, két obival, amiből az egyik nem használt, ha elmegy váltok, ha nem, akkor marad, valóban nem életbevágó.
Jahno: thx.
Nálam anyagi rész nem releváns, nem használom munkára, igazából néha Flickr-re feldobok pár képet, ha nem felejtem el, meg Redditre szoktam a storm subokba....igazából marha jól szórakozok közben, csak emiatt csinálom.
-
Az ISO tűrés még valamennyire, de pl. pont a villám az, ami ilyen 400-800-1600, és több képet büntetlenül kompozitálhatsz zajmentesítés céljából (is). Igazából villám az inkább kiégni szokott

A felhő érdekesebb, de egy közepes képességű vázzal szerintem az is megvan, ha meg töksötétben nem akar az ember hosszú záridőt, az meg egy A9-cel is meredek lehet gondolom
-
Jahno
veterán
válasz
sixpak
üzenetére
Évi pár alkalomra tudja a fene, occsóbbat lehetne, mert a képek meg atok jók, ha van lehetőséget és tudsz menni, akkor max. a költségen faragnék. Mondom, A6400, csókolom.
Éppen ez az évi pár alkalom dilemma nálam is az FF vázak meg obikkal, vagy mit hagyjak meg és mit fogok használni. Értem én, hogy "azt amit használsz" de tavaly ilyenkor eszembe sem volt váz vagy rendesebb obi, mert minek, erre hirtelen egymásra halmozva estek be a melók, hozott is egy szemmel látható zsebpénzt, majd ahogy jött úgy el is múlt. Aztán vagy lesz valami vagy nem.
-
válasz
qnadam
üzenetére
Ja, de amúgy meg, ha csak erre használja, akkor annyira nem lényeges, hogy rendszerszinten milyen. Legalábbis nem hiszem, hogy 600 ezer Ft-nyira lényeges lenne.
@sixpak : De legalább marha jókat láttál

Szerintem nem sokkal. Nyilván nem ismerem az M50, de a viharfotó szerintem nem olyan, hogy muszáj a legjobb technika. Az 1100D-vel is jókat lehetett lőni, inkább az számít, hogy van-e villám, jó helyen vagy-e, stb.Itt Fejér sem a legjobb erre. Sokszor nem jön el eddig a vihar, meg néha itt felettem pattan ki, esélytelen
Hely se sok van, ahol jó látás/előtér lenne (vagy messze). -
Semmi extra, így nézett ki nagyjából.
Szokásos, crop/fények/színkorrekció/AI denoise és hasonlók.
Itt egy másik, ugyanarról:
[link]hcl:
Jó terv.
Néha azon gondolkodom, hogy a legrosszabb hobbi a viharfotózás, ahol én lakom....a tavalyi nyár abszolút mélypont volt, nyaralás alatt láttam vihart, otthon zero.
[link]Nem tudom....szerinted nem adna többet?
-
-
Igazad van amúgy, felhőket is szoktam, imádom őket.
Ilyesmiket:
Teló is van nálam mindig, ezt tegnapelőtt csináltam a házunk előtt:
Ez szintén telós kép:
Még mindig nem tudom, hogy elköltsek-e 6-700 ezret az évi pár alkalommal való fotózásaimra vagy üljek vissza a seggemre és használjam a 3100-at, az M50-et és a telefonomat.
-
válasz
sixpak
üzenetére
Nem érdemes ennyire specializálódni
Sok egyebet is érdemes, még ha csak időjárásra mész, akkor is 
Villám, az szerencsejáték. Tudj akármikor ugrani. Jöjjön megfelelő időben az a vihar. Menjen el addig, hogy lásd is. Jó irányból jöjjön. Ilyenkor már a kifutószélben vagy, ne rángassa el a gépet. Ne pont akkor villanjon, amikor a gép két expó között van

Én is egy 10 éve próbálkozok, pár összejött, de sokkal jobbakat is láttam, csak pl. pont akkor ért véget az expó... meg csomó ilyen, hogy elindulok, nem ért ide a vihar, vagy túl későn indultam...
Vagy a kép szélén csap le.
De volt hogy mérgemben csak a közeli parkba szaladtam ki
Meg tavaly nyáron már alig volt itt villámlás

Egyébként erre a célra szerintem jó a 3100 is. Nem annyira érdekes, hogy mekkora felbontás, vagy milyen AF...
-
Jahno
veterán
válasz
sixpak
üzenetére
"Einfin 480ezer a 6700as kit)."
Ha meg váz, akkor úgyis jó az Euro: [link]
Aztán ég és föld az egész. Akinek annó mondtam, hogy a 6xxx-es sorozat annyira nem tetszik, de lehet rá építeni és azt vette, vagy Nexről lépett, még nem cserélt obikat és sorban tud fejleszteni. Aki annó M50es Canontól indult, az már kicsit szarabbul áll.
-
Jahno
veterán
válasz
sixpak
üzenetére
"Mondj valamit az R7-ről,"
Én megmondtam sokszor, hogy Canonnál kb. az üzletpolitikát nem értettem és mindig szívás lett belőle, nagyobb vasai teljesen jók, viszont annak négyzetesen kérik meg az árát és akkor még zűrös az obi ellátottsága is. Tudásban utolérték magukat a piacon, ha meg bírja valaki fizetni akkor tegye de inkább kerülöm ahol lehet. Páran már rájöttek, hogy annó az olcsó, vagy "eddig is Canonom volt, megszoktam és bevált" opció az később nyűgös és drágább lett, főleg FF vonalon. Ehhez legalább van valamennyi Sigma obi.
-
Köszi.
Hát valóban az, de villámbuzi vagyok, mióta az eszemet tudom.
Mondj valamit az R7-ről, csak én gondolom azt, hogy 400-ért instant buy? (Mindenképp új gépet akarok most, nem használtat, pár évig jó lesz).Én nagyon ritkán stackelek képeket, csak ha kívánja a kép.
Ez 3 expo:
[link]
Ez viszont egy darab 30s expo és 28 másodpercnél csapott le egyszerre, nagy mázli volt.
[link] -
Jahno
veterán
válasz
sixpak
üzenetére
Elég célirányos feladat, meg kell hagyni :-D
Én összesen háromszor fotóztam villámot, egyik ráadásul annak készült mégis véletlen volt :-D Sőőt, négyszer, mert közben találtam képet. Mezőn nagylátó 16mm, városban 28-40 mm környéki gyutávok lettek, szóval beleférsz. Viszont ások elő egy képet mikor Tésen messzebb volt a vihar és kellett a kis tele. Ehhez fényerős obi sem kell, ha multifunkciós és villám dologra gyúrsz, akkor lehet még a 18-135 is jó választás )Einfin 480ezer a 6700as kit). Ez is olyan volt, hogy kétszer kérdeztem fotós csoportot a mikéntjéről, aztán inkább nekiláttam kipöcsölni. Amikor vihar volt kimentem a kertbe/erkélyre, ennyi elég volt. Akad amikor semmi nem volt a képen annyira rövidre vagy túl exponáltam.
Ebből a szűkebbre vágottat bem találom, itt a távolban volt pld. jó vihar amit érdemes volt szűkre venni. Ha már egyszerre voltunk egy időben egy helyen és nem mozdítva az állványt 5 lecsapót is egy képre egymásra lehetett tenni, felette meg ilyen egész jó felhők közti kisülések. Másokat szoktam nézni, betegek azok is, ahogy ott teremnek az ország másik felében és azért Balatonnális adja a felhőkkel a tág gyutávot és túlpartra a szűkebb összenyomottat is.

-
-
-
m4/3 és arra tele? Nekem most a G3 a másodváz Tim82-től, és került hozzá egy tele is a 14-42 mellé. Teljesen jó arra, hogy mindig ott van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GAMING PC! ULTRA 5 225 / RTX 5060 / 16GB DDR5 / 512GB NVMe / 550W Gold 80 Plus!
- MacBook Neo 512GB Indigó (3év Garancia) - Bontatlan
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4414
- Garmin Forerunner 405 GPS óra
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Bocs

"
)
hanem hogy milyen fürgén reagál a témára, mennyire marad rajta. A D3s is téveszt rendesen (17 éves...) de marad 9fps közt használható, és egy része user error, finomhangolást igényel.![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)