- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- MIUI / HyperOS topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Mi mindenre jó egy másodlagos megjelenítő?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Rapid136 #35918 üzenetére
"folyamatosan nő a MILC eladás a DSLR-rel szemben, nem véletlenül (már át is fordult szerintem)"
Már rég átfordult és a mérési hibahatár alatti Pentaxon kívül nincs már gyártó, amely aktívan fejleszt DSLR-t, már évekkel ezelőtt kihúzták a káddugót alattuk. A puszta mennyiségük miatt nem tűnnek el egyből a lefolyóban, de már most is nevetséges összegekbe kerülnek.
Szerintem a DSLR-ek oda fognak kerülni, ahol most az analóg fényképezőgépek vannak, egy mókás hobbi tárgy lesz játszósnak, de ennyi. Ahogy gyorsul fel az átállás MILC-re, úgy fognak még lejjebb esni az árak.
Én ha tükröt akarok csattogtatni, arra ott a két darab analóg Minolta Maxxum 7000-es gépem (van AF, van minden modern PASM mód, AE Lock,, automata filmtovábbítás, stb), nagyon mókás használni, havi 1-2 tekercs filmet füstölök el velük. Minden másra ott a MILC felszerelésem.
-
Grillo
őstag
válasz
Rapid136 #34027 üzenetére
Pontosan. Én DSLR-t korábban tartósan soha nem használtam, néha próbálgattam, de az is sok éve. Aztán lett MILC, ebbe tanultam bele. És idén vettünk cégbe 90D-ket, lehetne használnom az MFT helyett, de volt nálam pár napot, és számomra sokkal nehézkesebb, nehezebb. Persze biztosan beleszoknék, de egyszerűen nem is vonz, pedig nagyobb felbontás, nagyobb szenzor...
-
Jahno
veterán
válasz
Rapid136 #34027 üzenetére
Én tükröset csak olyan mentalitással vennék, hogy ha van egy szett, akkor azt teljesen elkárolom. Használom, tanulópénz volt és nem lehet eladni, vagy csak simán megdöglik a váz és totálkár.
Valamint mondasz, mert nekem haver mondta, hogy teljesen másképp kell gondolkozni tükör nélkül én meg elsőre nem értettem. Aztán mutatta néhány hozzászólásom, hogy úgyis látod a keresőben a fehéregyensúlyt, úgyis látod ezt meg azt, MILCnél van szélső fókuszpontod, míg a legtöbb tükrösnél csak dísz estébé, van korrekció, finomhangolás, front/backfókusz, egyik obi egyik vázzal ilyen, mások meg amolyan. Obi végigtekeri-e a teljes pályát vagy fogja rááll a tárgyra és még követi is? Egyik követi, másiknál csak ezt mondja a leírás... Csak én ezeket észre sem vettem, használtam és kész.
Aztán most már minden MILC, nem csak azt írjuk, mint 10 éve, hogy ez lesz a jövő, mert lassan már múltként van mögöttünk (mondta Molnár Koelhó :-D)
És ha azt nézem olcsón tud talán venni egy barátságos Oly vagy valamilyen kitet, olcsóbb, mint a Sony, csak legyen tanulópénz és ne ragaszkodjon a márkához. Mire rájön a korlátaira, arra késő lesz. Bár én szeretnék úgy lenni, hogy nem verem bárminek a korlátait, mert az olcsóbb lenne
-
csodavas
tag
válasz
Rapid136 #32492 üzenetére
Neked is és Jahno kollégának is válaszolva, nem a portré a fő irányvonalam. Kimondottan hangulatfotósnak(természet, város) szoktam magam hívni illetve járműveket szeretek fényképelni. Portrét csak annyiban ha a hangulathoz társul mondjuk valamelyik családtag, de kimondottan nem szoktam portrézni.
-
Jahno
veterán
válasz
Rapid136 #32485 üzenetére
Nem is occsó, meg egy részének értelme nincs, max. olyan korlátos keretek közt, ahogy én szopatom magam. Előre is tesztelni kell, nem egyszerű az egész, hogy érdemes-e 50ezrest kiadni egy adapterre. Gyanítom nincs fél táskányi obiparkja, bár ha a jövőbeni fejlesztéseket nézi az ember akkor egyelőre akármilyen módon vagy régi típusú géppel (max. hamarosan arról is cserél felfelé) szinte csak E bajonett felé érdemes menni.
-
-
sisi22
aktív tag
válasz
Rapid136 #31859 üzenetére
Yesssss, ez a kompoziciora es a melysegallitasra nagyon jo.
A nagyobb problemakat a szinek torzitasanal latom, foleg a feher es hasonlo szinek hajlamosak megbolonditani a kamera automatikus elesre allitasat es jonnek a bajok.
Valamint a kulonbozo idopontban keszitett fenykepeknel is elteroek a szinek - tipikus pelda kellemes napsutesben fotozni asztalnal ulo tarsasagot, allvanyrol, teljesen azonos beallitasnal, es kesobb kiderul, hogy a hajszinek a szoketol a vorosesszoken at a barnaig valtoznak a pillanatnyi napsutes erossegenek - szinhomerseklet? - valtozasa miatt.
-
Jahno
veterán
válasz
Rapid136 #31825 üzenetére
Ezeknél a cuccoknál azért nem kell sokat szórakozni, van olyan cég ahol egyszer összerakod, ugyanoda lerakják a cuccokat és nyomják a gombot. Tudom, tudom, akkor nincs kompozíció meg hiányzik az egyéni látásmód
Viszont én még háttértől függően lehet 3 lámpáznék is...
-
Jahno
veterán
válasz
Rapid136 #31799 üzenetére
Én inkább azt nézném, hogy 8 éve az kifejezetten gyenge volt, ezért aztán az RP-t így nem értem. Úgyis szopó volt a megítélésnek, hogy 1-1 ilyen modellből levonták, hogy szart a MILC mert alig bírja akkuval. Közben nem mindegyik és nem úgy.
IIIast ismerem, végén még csak márhahűségből is FF Pana felé fogok menni, csak akkor nem tudok mit kezdeni a Tokina nagylátómmal ami jó Canon/Fuji/Sony vonalra. Nyaff. Szar az élet.
-
theporcupine
tag
válasz
Rapid136 #31689 üzenetére
Én is. Én az OKJ modulzáró vizsgán két csoporttársam beszélgetéséből tudtam meg, hogy a kiadott százezrek és a sok órai tanulás, meg a vizsgadrukk, a vizsgaremekkel, portfólióval töltött idő, ráköltött pénz, igazából a semmiért volt.
De próbálom a jó oldalát nézni, mert egyébként is a papír csak sokadlagos szempont volt nálam. Ismertem meg új embereket, tanultam is érdekes dolgokat, voltak jó élmények gyakorlati órákon. Készítettem én is képeket. amiktől fejlődtem.
-
ph_5.5
aktív tag
válasz
Rapid136 #31677 üzenetére
Nem tévedek, sajnos 2021. szeptember 01-től már nem kell fényképész végezettség ahoz hogy fotózhass. A helyi kamara is végigjárta az utat, sőt a helyi képzés sem fog elindulni ez miatt. A helyi iskolai képzés jelen tervek alapján futni fog... kérdés hogy egy olyan szakmát ki választ majd amihez nem is kell iskolába járni. (mármint ki fog azért beülni 2 évre hogy arról kapjon papírt amiről nem is kell hogy legyen)
#31676theporcupine A szobafestők is így jártak. Ahoz sem kell már végzettség.#31679theporcupine Az leggazdagabb embere tavaly alapított egy céget, ami őrző-védő szolgáltatást nyújt. Idén szeptember után felvették a fényképészetet a tevékenységi körbe. A cikk megtalálható a neten, kb 1 hete íródott... ott kb az volt leírva hogy a cég megfigyeléseket végez. Ahol ugye fotózni is kell... és így bárki fotózhat a cégből, mert már nem lehet belekötni hogy a fotózás végzettséghez kötött.
-
theporcupine
tag
válasz
Rapid136 #31677 üzenetére
De a 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet óta úgy fest, de legalábbis kérdéses, hogy de, fotózhatsz papír nélkül szeptember 1-től. Ha rosszindulatú lennék, és nyilván nem vagyok az, akkor azt gondolnám, hogy OV udvari fényképészének sincs papírja és meg kellett oldani, mert valaki utánajárt.
-
Rapid136
őstag
-
Jahno
veterán
válasz
Rapid136 #31462 üzenetére
Néha látok nagyon csúnya obikat, de nem is értem, hogy mi a fenét csináltak vele, mert mondjuk nekem homokos táskában pofával lefelé végiggyalogolva fél Európát opciónál sem nagyon karcolódott, máshol meg olyanok vannak, mint aminek dráútkefével estek.
Én meg 12mm-en csináltam a kivágást, aztán nem csak egy dög volt:
-
szazbolha
addikt
válasz
Rapid136 #31449 üzenetére
Ez is klassz. Ilyenkor lenne kedvem visszavásárolni a manuális fényerős objektívjeimet és újra sokat fotózgatni.
135-ösből évekig kergettem, de soha nem sikerült szerezni Vivitar S1 135/2,3 CF-et.
Még a sorozat szám is megvolt melyiket szabad megvenni. Asszem komine gyártótól.Mostanában inkább hangszórókat veszek.
-
Jahno
veterán
válasz
Rapid136 #31422 üzenetére
Na, átgondoltam. Írhattam volna egyben is. Igazából az a 4-5 éves életkor mellé egy zsír új és 3 év garis Canon váz nekem jobban adná, főleg ha Canonra olcsóbban tudok egy csomó jó obit lőni. Klasszikus 18-135 és társai olyan mindenesnek, aztán lehet fikázni, hogy nem fényerős meg satöbbi, de nekem az átlagos 55-200 és hasonlók is bejönnek, azt szinte ingyen adják. 1.8/50es klasszikus szinte kötelező, 2.8/70-200 régebbi verziói is jól mennek, ezt mindet nehéz ár-értékben Sony cuccokhoz mérni. Nagylátó szintén, 60-100ezer pénz körül lehet nézegetni a kisebbet és egy rendesebbet is.
Nekem pont ezek voltak a kitételek, hogy ne Sonyt vegyek, mert aztán nem bírom objektívvel etetni. Bár éppen írtam, hogy azzal még el lettem volna, ha 16os, 30as Sigmából felrakom APSCben, mellé a 7mm-es Samyangot és kész, csak érzékenységem legyen, akkor engedek a kivágásból.
Nagyon mindenfélét képezek és mostanában sok mozgó cuccot is, vagy nagyon mozgót. Persze ha nincs kutya, kisgyerek, nem szeretne körúton bicajost svenkelni, szívni szeretne lovas sporttal, rallyval, kutyás-agaras dolgokkal vagy nagyobb kiadást szeretne, akkor okés. Azért szívni, mert meg lehet azt csinálni, de mindig az a fránya kihozatal, hogy mennyi gépészkedés árán milyen minőségű képeket adunk ki a kezünkből.
Mondom ezt főleg azok után, hogy hétvégén túltudományoskodtam 1-2 képet és jól mexopattam magam egy teljes sorozat életlenségével, vagy nem is értem mivel.
-
Jahno
veterán
válasz
Rapid136 #31422 üzenetére
Ha csak portré, akkor talán, de nem egészen értem miért csak ebben gondolkoztok. Igaz az utolsó 5 ember akit megkérdeztem teljesen mást írt le követelménynek, mint amit aztán valójában csinálni akart, vagy amilyen képei eddig voltak. Ez is érdekes dolog.
180ezresből jó ég tudja mit vennék így hirtelen és miért.
-
Jahno
veterán
válasz
Rapid136 #31416 üzenetére
Én már alap A7et nem vennék, vagy csak akkor ha gyűjtenék rá sok pénzért Sony obikat és hamarosan befigyelne egy váz csere. Mert rárakom a régi obit, és onnantól? Tök jó volt az A7 mikor jött, idő sokféle szempontból eljárt felette, meg ilyesmik aztán Helios után vakarhatja a fejét ha mégis automata fókusz kellene, vagy nagyobb, vagy nagylátó vagy bármi.
-
racskobalazs
senior tag
válasz
Rapid136 #30723 üzenetére
Értem, néztem, akkor mondjuk ő jó lenne? Még le is van árazva.
-
topikk
senior tag
válasz
Rapid136 #30663 üzenetére
Manualis fokuszra van allitva es igy is nyit meg zar, nem ertem miert. Ha fokuszalni kell, akkor ertheto mert kell a feny az AF-nek, de ha nincs fokuszallitas akkor foloslegesen rangatja oda-vissza a blendet. Lehet hogy ha nem is fokuszal, de ellenorzi az elesseget a szenzoron.??
kovsol: akkor a Sony tobb lehetoseget / beallitast tud erre, nem talaltam ilyent a Nikon Z-ben
-
Neck
veterán
válasz
Rapid136 #30407 üzenetére
Képek alapján ami kicsit is hasonlít:
Pentax (44mm)
Minolta AF (49.7 mm)
vagy amit te is írtál, Praktica PB (42mm)A Sony E-mount ugye 46.1mm, ez meg szinte pont ugyanakkora, csak máshol vannak a bajonett szárnyak. Jó, kb 1mm-el nagyobb.
A méret alapján egyik se.
Exakta lehet?
-
válasz
Rapid136 #29869 üzenetére
Köszi, ezt ismertem már, szerintem ajánlotta itt valaki korábban is, csak akkor nem nekem!
Már meg is feledkeztem róla, úgyhogy jól jött a tipp!
Speedfire: portré fotós, elsősorban stúdióban dolgozik, ha jól tudom. Emellett oktatásokat is szervez, én is onnan ismerem. Glamourt mondjuk pont nem fotóz tudtommal, jó eséllyel ez magyarázza is az eltérést a nézőpontok között.
Ha már itt tartunk: van olyan glamour oktatás az országban, amire érdemes is befizetni? Sokan csinálnak, de nem nagyon lehet ezekről próba nélkül eldönteni, hogy az oktató hobbista, vagy tényleg profi, értelmes átadható tudással. Nyilván nem ártana, ha az oktató közel fullos lenne a témában, mert diákként jó, ha az ember 20-30 százalékát fel tudja fogni és hasznosítani (bár lehet, rosszak a számok, én más területen oktatok, ott ez a tapasztalat).
-
válasz
Rapid136 #29865 üzenetére
Köszi, akkor lehet, csak engem zavar, ha túl kis mélységélességgel fotózva elvesznek az arc részletei. 1.8-at nem is használom, csak ha nagyon muszáj (kevés fény), mert ez már annyira szűk mélységélességet ad azon a távon, ahonnan az 50-est jellemzően használom, hogy egy félrefordított fej esetében az egyik szem éles, a másik meg csak részben, ami engem piszkosul zavar. Persze, van az a helyzet, amikor a teljesen nyitott rekesz is jól működik, és a lényeg még épp éles marad, szóval értem, miér szeretik, csak arra utaltam, hogy nálam néha túl sok a jóból az 1.8 is, ezért nem értem a jelentős árkülönbséget az 1.4 felé. Persze, profiknál még az a kis fényelőny is számíthat, ezt aláírom.
Ami a komoly portrésokat illeti: nem tudom, ki számít épp annak itthon vagy külföldön, de Bodogán Sándor például folyamatosan azt tanítja, hogy legyen minden éles az arcon, és látva a munkáit, kénytelen vagyok osztani a véleményét. Persze ez is ízlés kérdése, nekem mindenesetre bejön, hogy az arc minden eleme és területe tűéles (lehet szívni emiatt a retussal, de ez van).
-
Speeedfire
félisten
válasz
Rapid136 #29785 üzenetére
De épp emiatt kellene neki először automata módban használni, ahol rekeszt választ. Aztán csá. Utána majd ráérez.
Engem pl sokan ki szoktak röhögni, mert ritkán használom M módban. Tök felesleges, a gép számol mindent IS.
A mód, expo komp -0.3 - -1.0 között, rekesz nyitva, vagy picit szűken, iso automata vagy 100. Vaku ttl mód, és mondjuk ttl - 0.3 - -1.7 expo. Viccesen egyszerű
Kb a fotózások 90%-át lefedi. De a maradékban is jelzi a gép, hogy mennyire alexpos, vagy sem a fotó. Így egyből lehet kompenzálni picit.
evko: Ott a yt, annyi ilyen anyag van bakker. Még a gyártók is csinálnak ilyet. Az adott géppel konkrétan megmutatja, hogy mit hova állíts be. De jó kiindulás haza vonalon Budai Petur szvsz. [link] [link] -
válasz
Rapid136 #29550 üzenetére
MILC-et kilőttem az ára miatt, manuális obikhoz meg tapasztalatlan vagyok (és rossz a szemem). Szerintem az lesz, hogy elengedem a D3500 kezét a meglévő 35-ös 1.8G DX-szel együtt, jön egy D750 egy 50 1.8G-vel. Ezt így meg lehet úszni 500k körül, ami nálam a lélektani határ a projektre első körben, aztán majd kell még mellé valami FX utazó zoom, ha a DX-es Tamron 18-200 Di II VC nem válna be a "nagy" vázon.
Köszönöm a tippeket még egyszer Mindenkinek, nem akarom tovább offolni a topikot!
-
pibácsi
senior tag
válasz
Rapid136 #29110 üzenetére
Nekem van ilyen már régóta. Én több gépre is alkalmazom. (Pana, Canon, Olympus). Nagyon szépen és gyorsan átalakítja erre a "köztes" RAW fájlra, amit általában minden RAW átalakító befogad. A konvertálás minősége olyan, mint az eredeti. A mérete csak kicsit csökken. A beállításoknál több féle opciót lehet beállítni. Ki kell kisérletezni, neked mi a legjobb.Nekem a 7.3.0.1 van.
Üdv. Pibácsi.
-
PuMbA
titán
válasz
Rapid136 #29134 üzenetére
"Egy adott gép RAW fájljához szokott lenni gyári program amivel a W10 kiolvassa a beleágyazott JPG fájlt."
Ez biztos? Én úgy látom, hogy a Win10 egy automatikus alapbeállítással kidolgozza. Ez onnan érhető tetten nálam, hogy megnyitom a RAW-ot és 1- 2mp múlva megváltozik a kép, mert rányomja a saját automatikus feldolgozását.
-
ZephX
senior tag
válasz
Rapid136 #28915 üzenetére
Természetesen gondoltam. Az Olympuson van a 'Live Composite' mód ami pont erre jó de ott a legrövidebb záridő 1/2 mp, ami napfényes időben egyáltalán nem elegendő. Lehetne fotó sorozatot csinálni és utána összestackelni (gépem sem bírja annyira), de ND szűrővel valószínűleg kényelmesebb lenne.
-
looser
addikt
válasz
Rapid136 #28899 üzenetére
Igen, természetfotót keresek, őszintén szólva már 1000+ képen túl vagyok és van is, ami tetszik, de ez pont olyan, mint a párkeresés, legyen már elsőre is tökéletes :-)
Nem akarom megszokni, dobbanjon meg a szív, ha meglátom. Semmi absztrakció, éles kontraszt, hdr, túlszaturált színek és egyéb javítók meg izék. Akár a Balcsiról is lehet, ha megkapó a kép. Emberek és ember alkotta dolgok se legyenek rajta (pl. épület, autó, napernyő...) csak a víz, dombok, fák, bokrok, hegyek és kék ég. Amolyan gyerekkori nyár idéző fotóra gondoltam. Mondjuk az xp hátterét szerettem :-)Hoppsz, jut eszembe, az ő képeikre csorgott a nyálam az utóbbi napokban, szolid 1500$-ról indulnak.
-
kilozsul
aktív tag
válasz
Rapid136 #28867 üzenetére
Pont ezt mondom! A portfólió, a közösségi médiában reklámként felhasznált képek, mind bizonyítékok.
Ha nem is az lesz az eljárás tárgya, de az alapján mehetnek hozzád. Megnézik mondjuk, hogy volt tavaly 10 esküvőd, abból max. egyről elhiszik neked, hogy ismerős volt, nem kértél pénzt. Ha megbüntetnek, hogy nem adtál számlát, azt egyszer kibírod... Kifizeted, fáj, majd elmúlik. De ha egyben mondjuk vizsgálják azt is, hogy miről adtál, kiderül nincs végzettséged, és mondjuk a kormányhivatal, kamara (nem tudom ez kinek a hatásköre) eltilt magától a foglalkozás gyakorlásától is, te meg ott állsz egy évre előre bevállalt időpontokkal, kifizetett foglalókkal, ésatöbbi...
Mindenki egyetért abban, hogy a rendszer szar, de amíg ez az előírás addig meg kell szerezni a papírt hozzá. (Arról nem is beszélve, hogy aki úgy fotóz, hogy megcsinálta a sulit, van vállalkozása, szerződése, adatvédelmi tájékoztatója, rendes felszerelése, stb, az azért egy idő után sérelmezni fogja, hogy ha más úgy lép be a piacra, hogy ezekre magasról... Szerencsére az emberek nagy része nem annyira házmester típus, de pont elég lesz majd egy kolléga, aki szépen sorban feljelentget mindenkit, pontos indoklásokkal. Ha le vagy védve, mindened szabályos, az a tuti... -
copass
veterán
válasz
Rapid136 #28867 üzenetére
ha ilyen egyszerű lenne, akkor nem létezne a próbavásárlás intézménye!
nem vagyok jogász, de szerintem az nem úgy megy még a navnál sem hogy akkor a honlap alapján bizonyítsd már be hogy azért mit fizettek neked.
megegyeznek a párral hogy szívességből csinálta. ennyi. -
vond
MODERÁTOR
válasz
Rapid136 #28665 üzenetére
"Aki meg jól fotóz az meg legyen szives szakképesítést szerezni, valószinűleg nem lesz sem nehéz, sem megerőltető neki." - Azt nem tudom, hogy jól fotózok-e, vagy sem, de engem mélységesen felháborít ez a böszme szabályozás, és képzési rendszer, ami a fotózás körül van Magyarországon. Nem írom le sokadszorra, mik a problémák, és hogyan lehetne sokkal értelmesebben felépíteni az egészet, rengetegszer volt már téma. De az biztos, hogy jelen helyzetben az én időmet és pénzemet nem fogják megkapni. Aztán ha emiatt nekem problémám lesz, akkor így jártam.
Teasüti: "egy gyors vizsga nem lenne ördögtől való gondolat" - Pontosan, de azt is értelmes áron. Én még egy minimális, pár hetes képzést is elviselnék, főleg, ha normális oktatást is kapnék, és esetleg tanulhatnék új dolgokat is tapasztalt, lelkes emberektől. De hogy ezért elcsesszek 2 évet, és többszáz ezer forintot, na azt aztán nem.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Rapid136 #28665 üzenetére
Nem értek egyet. A természettudományon alapuló szakmáknál felelősség van rajtad. Konkrét biztonsági előírásoknak és ipari szabványoknak kell megfelelni, ha vmi praktikusat alkotsz. Nem lehet házat építeni szakismeretek nélkül.
"Művészkedni" viszont minden további nélkül lehet. És itt a hagyományos értelemben vett művészekre gondolok, mint festő, szobrász, zenész, író, fényképész, stb.
Igen, a szakács is végezheti a munkáját művészi szinten, de az is már szakirányú ismeretet feltételez, az ételkészítés technológiáját tudnia kell és be kell tartania mindenféle előírást. Ha elcseszi, akkor megmérgezi a vendégeit. Ha az építész elcsesz vmit, akkor rádől a ház a megrendelőre.
Ha a fényképész csesz el vmit, akkor max mérges lesz az ember.Másrészt viszont jogos az érvelésed, egy gyors vizsga nem lenne ördögtől való gondolat. Viszont legutóbbi tudomásom szerint nem lehet csak úgy levizsgázni. Le kell ülni előtte az egy-két éves oktatást.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Rapid136 #28661 üzenetére
De ez valahol művészet, nem? Ugyan művészetet is lehet tanulni oktatásban, de a végső produktum egy olyan termék amit bárki meg tud ítélni bármilyen szakirányú ismeret nélkül is. Ezért ha a közönségnek tetszik az amit csinálsz - legyen az csak egy gyenge iparos munka -, akkor szerintem nincs miről beszélni.
A megrendelő meg vmi alapján meg kell hozza a döntését, ami általában egy tudatos választás szokott lenni portfolió/szimpátia/hírnév alapján (hagyjuk most a kevésbé tudatos döntéseket, ahol csak kényelemből voksolnak a szomszéd fia mellett, vagy mert láttak már kamerát az unokaöcsi kezében). Egy dilettánsnak talán nincs elsöprő portfoliója, vagy nem dilettáns. Ha meg a szinten aluli képei tetszenek az ő megrendelőinek, azzal sincs probléma. Az ő kínálatára is van kereslet ezek szerint. Ha nem lenne, akkor nem tudna működni.
Rosszul gondolom, ha a piacra bíznám a rosta szerepét?
Azokat a klienseket akik dilettánsokat bérelnek fel meg nem kell elsajnálni tőlük szerintem. "Ők nem a te klienseid." Akik sokallják az árát egy tehetséges fotósnak, ők bizonyára boldogak lesznek a tré képeikkel is. -
-
t72killer
titán
válasz
Rapid136 #28557 üzenetére
Nem. Az expóidő és a zár lefutásának más az ideje, úgy jönnek ki a rövid expóidők, hogy a zár csak egy vékony csíkot mutat a szenzorból. A7III-nál ez a csík tudtommal 1/40-ed alatt fut végig, mechanikus zárat használva ugyanez megy kicsit gyorsabban - ott a rolling shutter már kisebb probléma, a vakuszinkron a kérdés:
-
B. Tamas
aktív tag
válasz
Rapid136 #28288 üzenetére
Köszönöm, de nem a Winnel volt a gond, hanem amikor visszamásoltam az új telefonra. Az listázta random össze-vissza őket és nem is azonnal tűnt fel, mert ahogy írtam az elsődlegesen használt fizetős galéria app simán megbirkózott vele, a gyári, a FB és az Insta viszont elhasalt.
-
bayarena
aktív tag
válasz
Rapid136 #28279 üzenetére
Szerencsére én nem cserélgetem sűrűn, most is a 40D-t fogja cserélni egy D850, szóval szeretném sokáig megtartani, és mondjuk 10 év múlva ha eladom, akkor úgyis alig lesz ára, illetve külföldön élek, szóval a magyar nyelv hiánya sem probléma, angol legyen rajta, aztán okés.
Azt mondjuk nem tudom, hogy itt hány év garit adnak, ha itteni boltba veszem, de simán lehet, hogy itt nincs 3 év gari alapból. Ennek utánanézek.
Még a nélkülözés sem olyan tragédia, csak csinálják korrektek a javítást.
De utánajárok a garinak, mert a 3 év vs 1 eléggé jelentős -
Teasüti
nagyúr
válasz
Rapid136 #28276 üzenetére
XT3-at E-infinnél vettem. Van benne magyar menü. De a fordítás olyan szar, hogy mindegy is. Tele van rövidítésekkel és ki nem találod, hogy mi micsoda. Nem hiszem el, hogy ékes magyar nyelvünkön nem tudjuk egyszerűen kifejezni magunkat, mint angolban. Ami ott egy-két szó, az magyarul nem fér ki a képernyőre.
-
bayarena
aktív tag
válasz
Rapid136 #28276 üzenetére
Én egy Nikon dslr-t szeretnék meg egy objektívet hozzá. A magyar menü nem kéne, angolt használok. A garancia már inkább kérdéses, de ha korrektek és csak annyi a macera hogy postázni kell, akkor talán még beleférne.
Igazából az lenne lényeges kérdés, hogy ezeket a garanciális kérdéseket mennyire korrektek intézik...
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Rapid136 #28213 üzenetére
Ez mind szép és jó, de ettől még a képzési rendszer egy kalap szar marad. Sőt, pont ez hozza magával a kiskapuk keresgélését, meg azt, hogy a piac tele van papírral rendelkező, de abszolút tehetségtelen "szakemberekkel".
Hidd el, én sem nyerészkedni akarnék rajta, de egyszerűen sem időm, sem pénzem nincs - munka mellett - éveket járni iskolába azért, hogy adjanak egy papírt arról, amivel már most is nagyjából tisztában vagyok, és amit - valljuk be - egy kicsit is szorgalmas és értelmes ember pár hét/hónap alatt el tud sajátítani könyvekből, videókból, jó fotósok tanácsaiból. Aztán meg csinálni, gyakorolni kell, és törekedni a fejlődésre.
Ne hülyéskedjünk már bazzeg, nem agysebészek, vagy űrutazók szeretnénk lenni.
-
.mf
veterán
válasz
Rapid136 #28213 üzenetére
"Meg kell érteni hogy ez azokat védi akik becsületesen próbálnak boldogulni"
Nem, ez egy hülye bürokratikus rendszert betonoz be. Ahogy mondod: aki nem tud, az papírral sem fog tudni. Sok országban tőlünk nyugatabbra nem kérnek papírt hozzá. A vevő referenciát kér, a piac kirostálja a kóklereket.
Megérteném, ha lenne valami vizsga, amivel a szaktudást és képességeket vizsgálnák - de helyette egy tanfolyást kell végigülni, az anyag egy része irreleváns vagy elavult; külön csak vizsgára nem lehet menni. Tetejébe 2 évesre akarják felhúzni, pff. Őrület.-----
Milyen raw-feldolgozót / lightroom alternatívát ajánlanátok? Próbáltam rákeresni, de csak régi bejegyzéseket dobott a gép.
DxO-t használom jópár éve; régi vázaimmal, és amire használtam, arra elég is volt, de a Z6-os képeit meg se nyitja, ahhoz a legújabb verziót akarja. Többen is leszólták már más topikokban, mi jobbat ajánlanátok? Ami nekem kellene:
- szokásos expo, WB, kontraszt, szaturáció, highlights-shadows, tone curve
- zaj, sharpening
- horizont, perspektíva-korrekció, crop
- obi-korrekciók
- hot-pixel és porszemcse eltávolítás
- elmenthető presetek
- nice to have: clone, heal, dodge&burn, bár ezekre ott a Gimp is.Gyorsba' kipróbáltam az ingyeneseket, de nemigazán...
- Nikon Capture-NX-D: lassú, sok a limitáció (pl. expó csak +-1 FÉ, shadows nem mehet negatívba, nem-Nikon obinál mintha nem korrigálna, stb)
- RawTherapee: régihez képest sokat javult, egész gyors, de a hotpixelnél felsült (fehér hotpixelt sötétkékre színezte középkék egen), dust removal és clone sincs
- Darktable: nem tetszett sem a kezelés, sem az eredmény (illetve ugyanazért az eredményért többet kell vele szöszölni, és néhány dolog kiszámíthatatlanul változtat a képen) -
Rapid136
őstag
válasz
Rapid136 #27819 üzenetére
Mondjuk jobban bizom a MS-ban hogy néhány év mulva is szolgáltat
egy leírás a Hubic-ról... -
bghistvan
senior tag
válasz
Rapid136 #27762 üzenetére
Sikerült applikációban letöltenem a "centit", és ha jól értelmezem,olyan túl sok mozgasterem nem lesz majd ezekkel a paraméterekkel, jóformán alig marad háttér a nagy zoom miatt.......
Szoftveresen esetleg mit tudnál ajánlani,amivel meglehet oldani az elmosódott hátteret?
Ami egyszerű,ha magyar nyelvű lenne az lenne igazán jó,de ha angolul van sem probléma...... és ha van ilyen,akkor ezekhez RAW-ban érdemes fotózni?
Új hozzászólás Aktív témák
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Bestbuy játékok
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Háztartási gépek
- Társasjáték topic
- Nintendo Switch 2
- Milyen videókártyát?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
- Felújított számítógépek számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- MacBook Pro 16 2021 M1 Max 32GB 512GB 1 év garancia
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 256GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3011
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF A620M R5 7600X 32GB DDR5 1TB SSD RX 6700 XT 12GB ZALMAN I3 NEO A-Data 750W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest