- MIUI / HyperOS topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Mi mindenre jó egy másodlagos megjelenítő?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
matyi012345
őstag
Sziasztok!
Mi okoz olyan problémát Lightroomban, hogy nem jeleníti meg rendesen a raw-okat? Kiírja hogy "embedded preview" tehát valamilyen beágyazott előnézeti képet nagyít fel és minden képnél rá kell kattintani a feliratra, utána tűnik el és utána tölti be a képet rendesen. Nikon D5100 vázzal nem csinálja, de az Oly E520 és a Nikon D600 vázammal is csinálja. Régen ilyen semmilyen vázzal nem csinált. 11.3-as programverzió.
-
matyi012345
őstag
válasz
copass #22245 üzenetére
Nekem pontosan ugyanazt villantja mindig, ha neked nem akkor irány a szervíz, bár RAW-ban úgyis van annyi tartalék, ha nincs akkor tényleg gáz van vele. Amúgy azt mint vészmegoldás írtam, inkább a 2x120. Lehet isotekergetni meg fixezni, attól még a fények úgy esnek ahogy huppannak és sz.r lesz az egész az esetek 90%-ában és ezek nem azok a képek amiket megismétlek ha nem jön össze. 10-20 év múlva ezeket a képeket fogják nézegetni. Lehet választani, hogy egy kontrollálatlan fényű zajtengert hívok le a családi albumba, vagy tisztességes képeket. Írtam azt is, hogy el lehet menni szakemberhez néhány alkalommal és akkor nyugodt az ember.
-
matyi012345
őstag
válasz
buci30 #22243 üzenetére
Fényformáló nélkül a szoba két felső sarkába felvillantasz 1/4 teljesítményen két 120-assal és nagyjából az egész szobába van egy használható fényed, iso400 fölé nem is kéne menned még egy nagyobb szobába sem. Bemozdulás kizárt, kényelmes f4 rekeszek simán meglennének amin az 50-es már tényleg penge. Másik megoldás, ha mondjuk lent van a szőnyegen akkor a két boxot felrakod, lerakod a szőnyeg mellé és gyönyörű lágy fényed lesz. Egyik főfény, másikkal csinálhatsz ellenfényt, deríthetsz is valamivel, rajtad áll. Ha megtanulsz használni egy ilyen cuccot akkor lesznek olyan emlékképek a gyerkőcről ami vállalható lesz. Ha Ebay-ről beszerzel potom összegért néhány gyerekfotós hátteret, akkor meg pláne olyat kihozhatsz vele ami megszólal. Ehhez be kell fektetni egy kisebb összeget és kell egy kis idő amíg kitapasztalod, viszont mindig ott lesz és egyszer kell megtanulni. Objektívbe ne fektess, semmi értelme nem lesz, rendszervaku még meggondolható de ha csak a plafonra villantasz egy fénykört minden képhez, az hamar unalmas lesz, ráadásul ha nem figyelsz hatalmas táskák lesznek a szemei alatt.
Egyébként nem kell mindig fotóshoz rohanni, de ha évente egyszer elmentek, az szerintem anyagilag és minden egyéb szempontból vállalható, ha nem akarsz ilyen világítástechnikába fektetni és kitanulni, viszont ha se ez se az, akkor egy iso3200-as ablakfénynél készült zajtengert, vagy plafonra villantott táskákat fogtok nézegetni 15 év múlva és nem jön vissza az alkalom, hogy megismételd!
-
matyi012345
őstag
válasz
buci30 #22240 üzenetére
Világításra költs. Nem tudom mennyi a keret, de egy mikrosat hobbi studio cucc lakáson belül minden gondodat megoldana. Emlékeim szerint 50k körül van. Ha ez nem fér bele akkor egy dupla nagyobb boxos villanj korte szett kb fele ár. Fény nélkül nem mész semmire, az a lelke mindennek.
-
matyi012345
őstag
válasz
ngabor2 #22227 üzenetére
Ha nem fizikai nagyításról van szó, hanem digitálisan felnagyított, kivágott képről akkor gyakorlatilag bármilyen makróobival elérhető ez a nagyítás gond nélkül (vagy akármilyen nagyobb látószögű obi fordítógyűrűvel, vagy nagyobb gyujtótávolságú közgyűrűvel). Telefonos eszközről mondjuk nem tudok.
-
matyi012345
őstag
válasz
Mirman #20663 üzenetére
Derítésre és hangulat teremtésre kell használnod vakukat akkor is, de nem egyet hanem darabot ha igazán szép és pontos eredményt akarsz. Lényeg, hogy olyan fényviszonyokat kell teremtened a belső térben ami illik a külsőhöz. Pl. nem éghet rommá az ablakod, de azért érezhetőnek kell lennie hogy onnan jön be a fény és nem nyomhatja el a vakufény az egészet, viszont a mély árnyékokat ki kell deríteni. Az a legjobb amúgy ha délután vagy kora este fotózol és besüt a nap az ablakon (vagy éppen nem süt be közvetlenül, akkor sincs baj) , ha erre nagyon finoman, több irányból ráderítesz az patent lesz ha jól csinálod. Hangulat vagy díszfényt pedig adhatsz pl. egy éjjeli szekrénynek, narancs fóliával kizoomolt vakuval gondolatnyi rávillantással meg hasonlók. Színhő módosító fólia szettet nem árt beszerezni még, hogy a kinti WB-hez tudj alkalmazkodni. Ha lesz egy vakud, akkor amúgy legalább még kettőt bérelnék mellé. Obi is fontos, de ha fények nincsenek akkor nincs hangulatod és annyi az egésznek.
-
matyi012345
őstag
válasz
kriszwells #20637 üzenetére
Extrém perspektívához jobb a nagyobb, de arra jó egy 18-55 is, a fix inkább 60-90 legyen szerintem. Fotózandó dolgoktól függően.
-
matyi012345
őstag
válasz
SidCorky #20489 üzenetére
Én egy hét múlva vizsgázok, egy két éves OKJ-s képzésen vagyok túl. Igazából csalódtam. Itthon, magamtól, más forrásból tanultam meg az egész szakmát. Egy előnye van: tudok adni nyugtát/számlát, kiválthatom rá a vállalkozóit amikor akarom. Ha ezt akarod akkor járj ki egyet, ha tudást akarsz magadra szedni akkor azt önszorgalomból kell megtenned.
-
matyi012345
őstag
válasz
rejtőzködő #20391 üzenetére
Az a baj, hogy egyféle fotós van amikor állványt akar valaki venni : Kint, éjszaka, üvöltő szélben, lápos területen akar majd fotózni és mindezt végighordozni a városon, meg esetleg mindjárt hetvenkéccázat akar majd rárakni D4-el. Ezt nem fogja fel senki, hogy ez nincs így. Nekem szobába van az állvány padlószőnyegen egy 600 grammos cuccal, plusz le van súlyozva, és villanóvakukkal fotózok így esélytelen a bemozdulás. Ezt valahogy mindig elfelejtik megkérdezni a százezres állványt ajánlgatók, hogy mire lesz használva. Ha tényleg kint, ha tényleg labilis talajon, akkor azt mondom oké ruházzon be egy Vanguard-ra de ha ez nem teljesül akkor nem kell. Én egy Hama profil duo II-t használok kb ~6 éve. Soha eszembe nem jutott az, hogy ez bármi miatt ne lenne elég. Soha nem mozdult be emiatt a képem, soha nem borult fel, soha semmi baja nem lett. Engem nem érdekel ha valaki drágábbat ajánl, ajánljon amit akar, de előbb kérdezni kéne hogy miért, mire, hova nem vakon bekiabálni hogy 30-ért nincs állvány.
Tessék, Ropi volt az első aki kérdezett és az alapján ajánlott, addig nem történt semmi vakrepülésen, faszméregetésen, meg a másik pénztárcájába túrkáláson kívül.
-
matyi012345
őstag
[link] Itt egész jól bemutatják hogyan kell. Tablettel nem próbálkoznék, mert kérdéses a spektruma és ha közvetlenül rárakod akkor még a pixelek is durván ki fognak jönni. Nem tudom mik vannak otthon ehhez a dologhoz, de én pl megpróbálkoznék egy sima villanóvakuval softboxban, és a film és a box közé beillesztenék egy opál plexit. Ez homogén lenne, jó spektrummal, és kellően erős is. De igazából rád van bízva. Homogén fény jó spektrális eloszlással és nagyon nem lőhetsz mellé onnantól. Filmes topikban amúgy lehet hogy adnának még tippeket.
-
-
matyi012345
őstag
válasz
kriszwells #20207 üzenetére
Vannak erre külön fórumok pl. indexen ott szerintem biztosabb választ tudnak adni. Engem is érdekelne amúgy mert az sehogy sem áll össze, hogy egy termékről egy képet máshogy fogadnak el. Ennyit találtam:
"Submissions must NOT contain any copyrighted material including paintings, other copyrighted photos, copyrighted logos, or any other art/advertisements/sculptures/exhibits or audio which are copyrighted. If submitted material contains any of these or other types of copyrighted content, you must either submit releases from the copyright owners or you must mark the images as editorial."
A beküldött anyagok NEM tartalmazhatnak védjegyzett anyagokat, így pl. festményeket, védjegyzett fotókat / logókat és bármely művészeti / reklám / szobor / kiállítási védjegyzett alkotásról készülteket. Ha ezek mégis azok, akkor azokról kell szerzői engedély, vagy a képeket „szerkesztői”-ként lehet csak feltölteni.
-
matyi012345
őstag
válasz
buci30 #20165 üzenetére
A zársebesség ilyenkor nem számít, ISO így mehet alapra, rekeszelni pedig attól függ mit akarsz elérni. Ha pl a lámpáknál diffrakciós csillagot szeretnél akkor húzd be amennyire lehet de még ne lágyuljon meg a kép. Amúgy f8-f11 kellemes érték, még nem érezhető a diffrakció, de az obi jól rajzol és elég nagy tartomány éles.
-
matyi012345
őstag
válasz
szasza_1 #20063 üzenetére
Ilyen kis különbségnél mindenképp a szabályozhatót érdemes venni. Mcgoatnél vagy ebayen van nagyobb teljesítményű körte is, 68 és 100Ws ha jól emlékszem, ezek is mind szabályozhatóak. Derítésre áteresztőt használnék inkább, viszont azt nem tudom milyen e27-es foglalatú égőt szeretnél rakni bele. Nemrég volt belinkelve magasabb CRI értékű LED cucc ami nem lehet rossz. Használtpiaca pörög a körtéknek, sokan keresnek és sokan adnak el, úgyhogy ha mégsem tetszik el fog menni gyorsan.
-
matyi012345
őstag
válasz
Tikakukac #20000 üzenetére
Fölösleges a sátor szerintem de ha úgy érzed magad biztonságban a lágy szórt fényekkel amivel nehezebb tévedni akkor csináld meg a sátrat. Távolról nehéz komplett light setupot ajánlani mert nem tudom hogyan akarod beállítani a laptopot.pl. ez nem rossz. itt látszik is a világítás. Beraksz hátra egy nagy boxot vagy akármit ellenfénybe és kicsit megemeled, plusz mivel ez kevés ahhoz hogy látható legyen beraksz fentre is belógatva egyet ami lefele néz. Ha biliárd lámpával csinálod az is jó, lényeg hogy derítve legyen a gép. Így lesz még egy első éled aminek kéne egy derítés egy derítővel, meg ugye az oldalsó aminek mindenképp kell. De ha ez sok így vagy nem tudod vagy bármi akkor csináld meg a sátrat és világítsd körbe, az is informális lesz végülis.
Ha nem kapsz érte semmit/nem számít/nem érdekel annyira etc..akkor világítsd körbe hogy látszódjon és kész.
-
matyi012345
őstag
válasz
Tikakukac #19998 üzenetére
Fentre rakj egyet mindenképp, meg ellenfénybe is egyet. Az oldalsó élt derítsd még vissza, meg az elejét. Kijelző és háttér PS-ben 10 perc max. Ha a vevőnek készül a kép akkor sajnos a vevő lesz az atyaúristen mivel anélkül le lehet húzni a rolót, és egy jó reklámfotó nagyon meglendíti az eladást mert megfogja a vevőt. Persze máshogy is hozzá lehet állni, de ha megvan a lehetőség rá hogy jó képet csinálj ezzel segítve az üzletet akkor miért ne? Érdemes azt a pici időt rászánni.
-
matyi012345
őstag
válasz
Tikakukac #19996 üzenetére
Laptopot abszolút máshogy érdemes világítani. Az egyik softboxot ellenfénybe rakd be, a másikkal meg fentről deríts vissza, extrém lapos lesz a világításod így, ha két oldalról meglövöd. Ha csinálsz még derítőkartonokat alufóliával vagy hasonló fényvisszaverő anyaggal akkor az oldalsó élt is meg tudod deríteni, ha több fényforrásod nincs. Nézzél reklámfotókat a beállításhoz. Hátteret, kijelzőt PS-ben megcsinálod, utólag mert ennyi fénnyel azokra is figyelni az már szinte lehetetlen.
-
matyi012345
őstag
válasz
SchumiBácsi #19966 üzenetére
Pont most írtam le a Nikonosba.. A gépbe épített OLPF szűrő az infra tartomány fölött nem enged át sugárzást és a hősugárzás az infratartományban történik.
fLX: Ez azért nem így van. A keskeny sávszűrők (H-alfa, béta, etc..) ugyanúgy működnek itt is és mivel csak bizonyos sávot enged át, ráadásul olyat amiben még csak véletlenül sincs hőközlés, képtelen megsütni a szenzort, de már eleve el sem éri a hősugárzás tartományát ha bent van neki az OLPF.
-
matyi012345
őstag
válasz
Mézes B Ödön #19957 üzenetére
Azért azt a perspektívát én nem bagatellizálnám el..lehet hogy DOF-ra kiváltod az obit, de az alany arca meg olyan lapos lesz a végén, hogy nem fog jól kinézni.
-
matyi012345
őstag
válasz
Pityu. #19877 üzenetére
Páran meg talán alul nem?
Ha nem lesznek jók a képek akkor mindenki rá fog mutogatni, nem csak a diákok hanem a szülők, nagyszülők is, hogy pont az Ő gyereke maradt le, vagy torz a feje a képszélén, vagy sötét vagy bármi. Szerintem amit írtam (2 szett körte) az reális, nem nagy befektetés és nyugodtan megy oda vele és utána is tudja használni, vagy eladja.
-
matyi012345
őstag
válasz
szimpali #19874 üzenetére
Vegyél 2 villanj körte szettet, elég erősek egy kisebb csoporthoz ha emelsz az iso-n egy kicsit. 30D régi de 10*15-be még 800-at is el tudnék képzelni tőle, oda meg elég a két körte az áteresztőernyőkkel. Díszítőfénynek meg bedobod hátra a rendszervakudat és kész is a világítás, csak áram kell.
-
matyi012345
őstag
Ezeket a JPEG konverzió zajszűrése vágta haza, de az elég alaposan. Nincsenek se bemozdulva, fókusz is csak az utolsó előttin van elmászva a szemüvegre. Próbáld ki a RAW-ot, M mód vagy AV TV és alacsony iso, max 200. Akkora szenzor mérettel rekeszelni se nagyon lehet. Próbáld ki az AV módot, nyitottnál egy lépéssel szűkebb rekeszt, és alap iso-t. Zárat meg majd állítja a gép. Rakd le egy asztalra vagy valami stabil dologra és csinálj egy RAW-ot. Azt töltsd be egy ingyenes hívóba és ott nézd meg milyen a kép.
@Balinov:
A jobb és bal felső sarokban lévő nyilakra kattints, akkor meg fogja mutatni kék és piros színekkel a kiégett és bebukott helyeket. Úgy állítsd be a csúszkákat, hogy minél kevesebb olyan terület legyen. Egyébként nem kell mindig perfektre kihúzni, sötét erdőnél pici bukás belefér.
-
matyi012345
őstag
válasz
kriszwells #19411 üzenetére
A CD/DVD a lehető legrosszabb ötlet biztonsági mentésnek. Max 10-15 év után, akárhogy is tároltad valószínűleg olvashatatlan lesz. Online tárhely vagy flash alapú tárolás a megoldás.
-
matyi012345
őstag
válasz
Lassú Víz #19285 üzenetére
A sötét háttér vakuzásnál szimpla user error.
Nem támaszkodhatsz a környezeti fényre?
Olyan templom azért nincs. ISO 1600-3200 f2,8 40-60-addal akármelyik templomba is vagy, kizárt hogy sötét legyen a háttér. Ha meg ezeket nem tudod alkalmazni akkor nem kell odamenni, számtalanszor ki lett már tárgyalva, hogy egy esküvőre pont a változó és gyenge kiszámíthatatlan fényviszonyok miatt muszáj rendes cuccal menni.
-
matyi012345
őstag
válasz
TechArtist #19245 üzenetére
Nagy különbségek vannak, majd kitapasztalod hamar úgyis
-
matyi012345
őstag
válasz
TechArtist #19243 üzenetére
Teljesen reális. Látom a képen, hogy a létező legerősebb déli napállás környékén készült. f4 1/2000 iso100 megegyezik f8 1/500-ad iso100-al ami ilyen erős fényben reális. Neked azért lett sötét mert egyszerűen nem volt ennyi fényed.
-
matyi012345
őstag
válasz
TechArtist #19238 üzenetére
Ha folyamatos fénnyel fotózol akkor a rekesz/záridő/érzékenység hármas fogja kiadni a helyes expozíciót, ami attól függ mennyire erős a fényforrásod. Erős déli napsütésben pl 1/250 f8 iso100 vagy ehhez nagyon közeli értékek fognak kijönni, árnyékban vagy ennél sötétebb helyeken pedig vagy hosszabb ideig kell a szenzort megvilágítanod, pl 1/125 1/60s, vagy f8-ról nyitni f5.6-ra, 4-re, vagy magasabb érzékenységet kell használod. Egyelőre szerintem használj félautomata beállítást, pl AV, és figyeld meg hogy adott érzékenység mellett a gép milyen záridőket fog felajánlani mellé és közbe nézd a hisztogramot. Ha dupla hosszú záridőt használsz akkor egy lépéssel világosabb lesz a képed az előzőhöz képest, a rekeszsor pedig 1 1.4 2 2.8 4 5.6 8 11 16 22 32 45 64 90 128 stb. Neked kb f32-ig kell tudnod. érzékenységet szintén dupláznod kell ahhoz hogy egy lépéssel világosabb képet kapj.
A linked egyébként nem jó, 403 forbiddent kapok rá.
-
matyi012345
őstag
válasz
*Ropi* #19035 üzenetére
Láttam már olyat is, hogy a mobil lencséjére vízcseppet helyeztek és azzal makróztak, szóval ahhoz képest persze hogy lehet, azért is írtam a fordító és közgyűrűsort mert azok értelemszerűen jók a kitobihoz is.
De olyat is láttam ahol a kitobit egyszerűen kézzel a gép elé rakták fordítva, aztán folytathatnám a mikroszkópra erősített gépvázzal...stb
-
matyi012345
őstag
50K-ból nagy szerencsédnek kell lenni. Én 49-ért vettem a Canon 60/2,8 USM-et 1/1 leképezéssel és penge rajzzal, de az extrém volt. Osztom egyébként a kolléga véleményét, bár azért azt hozzá kell tenni hogy a makróhoz kevés a kitobi akármennyire is pro valaki. Ha nincs meg a leképezés és a rajza a végtelenre van korrigálva akkor nincs miről beszélni. Egyelőre azt mondanám hogy egy fordítógyűrűvel vagy közgyűrűsorral kéne próbálkoznod, ezek fillérekből megvannak. Vagy egy M42-es jobb rajzú obi, M42 adapter, közgyűrű hozzá.
De előbb várj egy kicsit, lejjebb megy a vásárlási láz pár hét alatt és tudatosabban tudsz majd választani ha lesz benne tapasztalatod is.
-
matyi012345
őstag
válasz
korpicschess #18688 üzenetére
Nem tudom milyen gép, de ha rámész törlőkendővel, rányomod, a porszemet meg végighúzod a lencsén és szétkarcolod vele. Ecsettel söpörd le inkább, vagy körtepumpával fújd le és utána ecset, és max utána törlőkendő ha már a porszemeket lesöpörted.
-
matyi012345
őstag
válasz
korpicschess #18683 üzenetére
Az lesz a drága ha megkarcolod a lencse felületét vagy szétkeni rajta a koszt és hátrébb vagy mint voltál.
Egyszeri befektetés a LensPen és megéri. Alcohollal nem kéne megpróbálni szerintem. Próbáld meg hogy körtepumpával hogy jön le, aztán ha nem akkor max valami mikroszálas törlőkendő. Mielőtt a mikroszálassal csinálod, próbáld meg egy finom jó minőségű ecsettel lesöpörni róla a porszemeket.
-
matyi012345
őstag
válasz
korpicschess #18679 üzenetére
Szinte mind hamis. Lenspent vegyél inkább szaküzletből. Drágább, de sokáig elég és jó minőség.
-
matyi012345
őstag
válasz
korpicschess #18635 üzenetére
Akkucenternél 150FT-al olcsóbb és valószínűbb, hogy eredeti. Vettem náluk már több akkut és sosem volt gond velük.
-
matyi012345
őstag
-
matyi012345
őstag
válasz
II.Démonlord #18570 üzenetére
A polárszűrővel nem kívánt tükröződéseket lehet kivenni, pl ha kirakatot akarsz fotózni és tükröződik benne a szemben lévő épület. 1.5-2 FÉ veszteséget okoz. UV egy felüláteresztő szűrő ami levágja az UV tartományt. Nem vesz le a fényből, de a mai objektíveknél inkább védőszűrőnek használják. Hitvita van róla hogy beleszól-e a képbe vagy sem, az igazság az hogy beleszól mert plánparallel üvegként viselkedik és a fény a közeghatároknál mindenképpen irányt változtat és mivel vissza is verődik így nagyon minimális szinten levesz a fényerőből is, viszont a jobbakat olyan bevonatokkal látják el amik ezt a jelenséget minimalizálják, így megmarad a fényerő és a brillancia is, vagyis egy jó UV szűrőnél vannak kritikusabb lencsetagok is az egész leképezőrendszerben.
-
matyi012345
őstag
válasz
Balinov #18440 üzenetére
CPl már alapból 2FÉ veszteség kb. Ha jó minőségű bevonatos szűrők akkor egyébként semmi gond, de akárhogy is nézem ez 2 plánparallel üveg aminek hála a fény 4 helyen fog közeget váltani és ha nincsenek jó bevonatok az rámászik a brillanciádra. Próbát megér, ha mindenképp olyan hosszú zárat akarsz akkor nincs más megoldás.
-
matyi012345
őstag
válasz
RockHaRD #18276 üzenetére
És azzal még keményen ISO-zni is kell ha értelmes rekeszt el akarsz érni, bár ugye folyamatos fénynél záridővel is lehet játszani de egy minél hosszabbra hagyod annál kockázatosabb hogy bemozdul. Írd be, hogy állandófény kontra villanófény és egy PDF fájlt találsz a fotosuli oldalán, ott mért eredmények vannak. Egy 1000-es halogén kulcsszáma 4, egy 1000Ws studiovaku pedig 90. Kulcsszámnak viszont itt nincs értelme a fényformáló miatt, ezért adnak meg Ws-t, de összehasonlításban adott körülmények között van értelme. Mondjuk egy alaprefivel. gondolom érzed, hogy a folyamatos fény az kutyafüle a villanóhoz képest. f4 1 méterről iso100-on 1/125-el, vagy f90 1 méterről 100on 1/125-el. 9FÉ(!) Ha még mindig ragaszkodsz a folyamatos fényhez akkor nem tartalak vissza, de szvsz szopás. Glamour képek készítéséhez amúgy minek a video és a folyamatos fény? Modell lámpa van a studiovakukba is ha előtte a beállításhoz kell. 90*180-as softbox meg amúgy is eléggé nagy, minél nagyobb fényformálót akarsz használni annál nagyobb kakaó kell. 1000-es meg a 150-es HMI még valószínűleg kevés is lenne. Vagy ha kompromisszumot kötsz és engedsz a záridőből és mondjuk ISO-val felmész 800-ra. Vagy veszel pár tízezerért egy 180-as studiovakut és előrébb vagy vele.
-
matyi012345
őstag
Az csak azon múlik hogy hol van többet a mozgó tárgyad. ha egyforma időt töltött volna az alany minden pozícióban ami a képen látható akkor egyformán "lenne jelen" mindenhol.
Amikor csak ül a bot mellett akkor nyilván abban a pozícióban töltött több időt, amikor meg a csalit válogatta akkor meg lent volt több időt azért tűnik úgy hogy ott erősebben van jelen.
-
matyi012345
őstag
válasz
II.Démonlord #18072 üzenetére
Én az akkucenterél vettem az összeset, egyikkel sincs gond. 3000FT / 4DB áron vannak. Töltővel együtt pl edigital ha jól emlékszem.
-
matyi012345
őstag
válasz
II.Démonlord #18069 üzenetére
Csak Sanyo Eneloop, mással nem érdemes próbálkozni.
-
matyi012345
őstag
Sima plexilap a tükröződés. Külön beraktam egy áteresztőlapot a fehér karton mögé és úgy állítottam be a vaku fényerejét hogy ennyire legyen fehér. Kompozícióra is figyelj, hogy hogyan helyezed el a tárgyat. Próbáld meg felállítani nekitámasztani valaminek, sokkal jobb lesz.
Ha így fotózol akkor alulra kéne a vakut betenni de szerintem nem szerencsés ez a szög.
Egyébként a harmadik már jobb.
-
matyi012345
őstag
Gép lényegében nem olyan fontos, 100.000-ből pl canon eos 1000D 50.000 + 18-55 IS I obi 20.000 + állvány 10.000 meg egyéb apró kiegészítők ha kell. Jó lenne nagyobb gyujtótávolságú obi is de a perspektivikus torzitást a gép egyenesen tartásával tudod korrigálni, a távolságból adódót meg utólagos kivágással is tudod ha kell.
Ezekkel a boxokkal nehéz dolgozni, pl négerezni szinte lehetetlen, fehér háttér külön megvillantása még talán megy de a tónusokat nagyon nehéz szépre megcsinálni. Mondjuk én alapból nem szeretek fehér háttérrel fotózni, de összehoztam egy képet gyorsan a szobahőmérőmről. A fényeket nézdd meg, ahogy le van választva a háttérről egy sötétebb tónussal. Ezt pl elérheted egy fekete lappal, ha az egyik lámpa helyére beraksz egyet, a gond az hogy nem tudom hogyan fér be és mekkora kéne, és az sem mindegy hogyan rakod le. Ez a kép sem tökéletes, nehogy azt gondold hogy ez a legjobb, a baloldali tónus pl lehetne világosabb de az utólag is korrigálható egy RAW-ból. Csak az elvet próbáld meg a fehér tárgyaknál követni és akkor nem lesz gond az expoval. A tárgyon is lehet 1-1 finomabb tónusátmenet, de azért ne legyen szürke.
-
matyi012345
őstag
Szánjál rá több időt és inkább csináld meg rendesen. A vevőket jobban vonzza ha a weblap egységes és igényes. Az a távirányító pl borzalmas, szerintem csináld meg újra exponáld helyesre, és PS-ben állítsd be a szinteknél úgy hogy szép legyen és részletes. A világításon sokkal több múlik mint hinnéd, ez nem jó hogy van egy boxod amibe van két lámpa aztán kész. Minden tárgyhoz más világítás illik. Ezeket gondold át vagy inkább csináltasd mással a fotózás részét de ezek így nem az igaziak.
-
matyi012345
őstag
Szerintem ami ennyire fehér azt akkor próbáld meg fekete háttéren. Amúgy nem vesznek el a részletek ha helyesen van exponálva akkor sem. Próbáld meg ilyen távirányítónál meg hasonlónál hogy nekitámasztod valaminek ami mögötte van és kisebb tehát nem látszik, ha nem áll meg akkor meg kétoldalú ragasztóval rásegítesz. Akkor nem a háttérre fog felfeküdni és nem lesz ilyen unalmas odadobott jellegű a kép sem.
-
matyi012345
őstag
válasz
Kroland25 #17993 üzenetére
Betöltöd a RAW fájlt a programba, beállítod a képet, színcsatornák zajszűrés fehéregyensúly stb. majd amikor kész vagy akkor JPEG képként elmented és használhatod. Nem tudom abban hogy működik mert LR-t használok de szerintem egyértelmű lehet.
Fungeld:
Csak én nem látom? Meghülyült nálam a PH vagy mi
-
matyi012345
őstag
válasz
krisz12356 #17956 üzenetére
Innen le tudod tölteni. Ps clone stamp amúgy.
-
matyi012345
őstag
válasz
szilagyiakos #17849 üzenetére
Hoya jobb minőségű.
-
matyi012345
őstag
válasz
madmike #17834 üzenetére
Vaku javítással a Mikrosat is foglalkozik, nekem is javítottak már és korrektek.
Fungeld:
Nézd meg a szenzort, hogy nem-e koszos, fehér lapot fotózz le vakuval f22-n, ha pöttyös akkor koszos. expogombot próbálgasd, AF-et ellenőrizd le, objektíven nézzél keresztül, ellenőrizd a stabit, csatlakozókat is próbáld ki, gombokat nyomogasd végig, videozz vele, kijelzőt hajtsd ki minden irányba ahogy csak lehet. Ha ezeken átment akkor nem lehet baja szerintem.
-
matyi012345
őstag
egyenletesen jusson fény mindenhova, merőleges fontos, tónusokat pontosan kell ábrázolni, erre fotózáskor és híváskor is figyelj. Nem ártana egy szürkeskála etalonnak, bár lehet nélküle élni. Világítás lenne igazából a legfontosabb dolog, de ha max ablak van akkor mindegy. Mindenképp tegyél rá lepedőt. Repronál igazából kéne egy olyan kép is amin le van fotózva festmény és rajtavan az etalon 18%-os skála, de ha nincs akkor az is mindegy.
-
matyi012345
őstag
válasz
copass #17738 üzenetére
Ilyen nekem is volt, amikor barátnőmnek odaadtam még az 1000D-t, mert ruhákat akart vele fotózni eladáshoz, gondoltam nem szöszölök vele legyen JPEG. Utána nekiálltam tárgyfotózni este, LR-be meg nézem a képeket és vert a víz, hogy tönkrement a szenzorom és most mi lesz és ilyen amúgy sem szokott előfordulni
utána jutott eszembe hogy át van állítva a gép. A képek kukák lettek a vérnyomásom kicsit megszaladt, de legalább megnyugodtam amikor rájöttem hogy mi a gond
-
matyi012345
őstag
válasz
copass #17733 üzenetére
Hát igen, de webre amikor 800*600-ba töltesz fel valamit akkor nincs különbség, egyébként egyáltalán nem állok ki a JPEG mellett, már 5-6 éve nem is állítottam át a gépemet jpeg-be. Abszolúte kezdőknek való a JPEG-fotózás akik nem tudnak utómunkázni vagy azoknak akiknek tényleg nincs idejük.
Erről írt egyébként Rabi Miklós is, szerintem az övé pontosabb cikk, de ez sem rossz.
Bazsimano: Nincs mit!
Egyébként rövidre fogva : Nem mindegy hogy van 256 forintod, vagy van 16384 forintod
Na jó ez brutál sarkítás de hasonló.
-
matyi012345
őstag
válasz
Elektrosokk #17721 üzenetére
Érdekes megközelítés. Én fotózni csak RAW-ban, aztán utána LR-el meg PS-el úgyis olyan JPEG-et csinálok amilyet akarok. Azért JPEG-ben nem mernék elmenni egy rendezvényre sem.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3025
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Bezámítás! Asus ROG STRIX G15 G513IH Gamer notebook - R7 4800H 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1650 4GB W11
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 256GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest