- Poco X6 Pro - ötös alá
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel topik
- Google Pixel 7a - venni vagy nem venni?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Augusztusban jön a Honor Magic V Flip 2
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
Aktív témák
-
janos666
nagyúr
válasz
tzsolesz #4290 üzenetére
Szerintem olyan ez, hogy ha lenne alatta kellő TFlops-os GPU, akkor már SM 1.1-el is realtime renderelhetnének a valósággal összetéveszthető videót.
A fő limitáló tényező a nyers erő. Ezt követi az emberi tényező, vagyis a programozó. A fejlettebb programkódok csak enyhítenek ezen a két problémán.
Tehát DX11-el sokkal könnyebben oldja meg a programozó amit szeretne (adott idő alatt, és véges emberi képességek mellett többre jut), mint mondjuk ha csak 1.1-es shaderekkel dolgozhat, és csak első generációs OpenGL alól (DOOM3). Valamint, a fejlettebb eljárás hatékonnyabban oldja meg a problémát, ezzel csökkentve a nyers erőforrásigényt.
Vagyis az újabb és újabb DirectX-ek és OpenGL verziók is segítik a látványvilág gyarapodását, de még fontosabb a nyers erő.Ma szerintem mindkettő kezd túlfutni. Már a DX10 egyes vonulatai is olyan túlzásnak tűntek, mintha úgy gondolkodott volna az MS, hogy "bebiztosítottuk magunkat, hogy elég legyen, mígcsak bárki emlékszik a DirectX-re". Aztán mégis megy a nyafogás mennyi más dolog hiányzott belőle, ami megért egy DX 10.1-et, és most a 11-et is volt hova fokozni.
Teljesítményoldalról pedig már több GPU-hoz kell nyúlni, amik öntik magukból a hőt. A csíkszélesség pedig nem csökken a végtelenségig.Egy nagy ugrással (mint amit pl akkor láttunk, mikor elkezdték használni a GPU-kat, vagy később a DX8.1-et) még várnék. Ezt most sokan a software renderinges sugárkövetésben misztifikálják, de az alá is oda kell tenni a vasat rendesen.
-
válasz
tzsolesz #4290 üzenetére
Az animáció szerintem nem a VGA karitól függ, hanem az animátortól, legalábbis az előre elkészített animáció. Vagy kézzel megcsinálják, vagy motion capture-el felveszik.
A tesszelátor nagy előrelépés lesz szerintem az élethűség irányába, mert végre nem lesznek 100 pixeles egyenes lapok a játékban, feltéve, ha mindenhol fogják alkalmazni.
A másik, a textura felbontása, ami még manapság is elég gyakran vicces.Szerintem sok van még a film minőségig. Abból indulok ki, hogy egy komolyabb fullHD kép renderelése eltarthat órákon át is egy négymagos procin (raytrace nélkül is), és nem csak azért, mert annyival gyengébb a CPU egy GPU-nál.
De ez csak az én véleményem.
-
-
válasz
tzsolesz #3798 üzenetére
A ROP-ok igen, a sávszélesség csak a 4850-nél, a 70-esnél nem.
De igazából a szűk keresztmetszetek egy GPU-ban inkább csak kisebb-közepes egyensúlybeli eltolódásnak tekinthetők, nem valódi szűk keresztmetszetnek - azaz ha pl. a 4870-ben a ROP-ok kapacitását 25%-kal megemelnéd (és minden más maradna ugyanaz), akkor jó, ha 8-10%-kal több lenne a performancia. Ezzel szemben 25%-nyi sávszélesség emelés talán 3-4%-ot hozna.Power: a 4770 memória-órajeléből sztem nem érdemes kiindulni, mert az két rövid távú célt szolgált:
- megszabadulni a gyengébben teljesítő gDDR5 moduloktól
- mesterségesen visszafogni a kártyát, hogy a 4850-et ne nyomja leEttől függetlenül én sem hiszem, hogy az 5800-as széria dupla sávszélességgel jönne - az 512-bites busz kizárt, a 32 ROP miatt pedig a 384-bit is (azt még el bírtam volna képzelni). Persze, 2010-ben ELVILEG már beszélhetünk 1.6-1.8 GHz-es gDDR5-ökről nem?
-
Power
senior tag
válasz
tzsolesz #3798 üzenetére
A sávszélességet aligha duplázzák, ahhoz 512 bites interface kellene az pedig megdrágítaná a kártyákat. Az amd pedig nem drága csúcskártyák felé mozog.
Sőt arányaiban folyamatosan csökkeni fog a sávszélesség(azaz a sávszélesség növekedés, kisebb lesz, mint a számítási teljesítmény növekedés).
pl. az RV740 vs RV770 között 1,25x számítási teljesítmény különbség van, míg sávszélességben 2,25x. -
Bluegene
addikt
-
janos666
nagyúr
válasz
tzsolesz #3485 üzenetére
Elégedett voltam vele! Egyedül a Far Cry nem ment rajta, a Half-Life 2 is épp tűrhető sebességgel futott 1280-ban (-dx9 kapcsolóval! Tuningoltam is, nem érdekelt hogy alapon is megsütött egy tojást, nekem szalonnás rántotta kellett mire lefőtt a kv
)
Aztán később tűrhető áron adtam el egy másik (kissebb költségkeretű) nv-fannak, és vettem az árából egy 6600GT-t, szénnéfeszeltem és ki is húzta azt a generációt...Most is nv párti vagyok, de ezúttal úgy döntöttem túl jó ajánlatott tett az AMD ahoz, hogy kedvességből elnézzem az nv-nek a GTX260 árát, nameg egyre szegényebb is vagyok...
-
leviske
veterán
válasz
tzsolesz #3451 üzenetére
Azért az RV870 ellen ott lesz még a GT300 és a Larrabee, az RV870 utódjának meg ott lesz a fejlettebb Larrabee. Nem kell itt annyira félni. Hasonló helyzet fog felállni, mint a CPU vonalon, csak itt az AMD lesz nyeregben.
Az tény, hogy van esély arra, hogy az árak befagyjanak,de eleinte az AMD-nek úgyis az lesz az érdeke, hogy terjeszkedjen. Egy esetleges 70-80%-os VGA piaci AMD részesedéssel nem nagyon tudna hova ugrándozni az Intel, hogy a fejlesztők az Ő megoldását nyomják.
(#3452) Bluegene: Részben igazad van, de mondjuk álomvilágban sem érdemes élni. Jelenleg sem csökkenti nagy ütemben a HD4800-asok árát az AMD. Jó eséllyel a kártyák ára ott fagyna be, ahol van, egy esetleges monopóliumra törés esetén. Bár persze -mint írtam- ott van még az az eshetőség is, hogy a Larrabee nem feltétlenül lesz annyira kiszolgáltatott, az AMD-nek pedig érdeke lesz a piacszerzés.
Tehát kb azt a helyzetet tudnám elképzelni, mint az Intel Core 2-esek esetén.
-
eXodus
őstag
válasz
tzsolesz #3451 üzenetére
Ez miért baj?
Most mi van? VAgy az agyik gyártó karija jobb vagy a másiké. 1év alatt elavul a drága vga, miközben lehet h még ki sem használták teljesen... Vagy a vevőket megtéveszte zavarossá teszik a termékpalettájukat h minnél nagyobb legyen apiaci részesedésük. Ott spórolnak ahol tudnak, a minőség rovására. -
leviske
veterán
válasz
tzsolesz #3401 üzenetére
Sokan váltottak anno a 8800-as kártyáikról és a HD3800(X2)-as kártyáikról a friss HD4800-asokra. Ha tartják a saját maguk által megszabott lépést, akkor a HD58-asoknak valahol a HD4870X2 környékén kéne kezdenie. Azért a teljesítményért pedig már többen kimernek majd adni plusz pénzt, még abban az esetben is, ha van egy friss HD4890-esük. Arról nem is beszélve, hogy valószínűleg sokakat már a DX11 teljes körű támogatása is vonzani fog.
Az viszont tény, hogy a HD4890 amiatt kellet, mert az "ATi a jobb" skandálás kezdett alábbhagyni, a HD4770 pedig népkártyának kellett, mert gondolom a HD4830 nem volt annyira költséghatékony megoldás és persze ez egy jó alkalom, hogy elkezdjék tesztelni a 40nm-es gyártástechnológiát.
-
HSM
félisten
válasz
tzsolesz #3401 üzenetére
És ha én pont a 4890 megjelenése körül, vagy után kerestem VGA-t? Vagy GTX260-at vehettem, vagy 4870-t. 4870-ből viszont em jött be igazán egyik se, a refi drága volt és forró, a többinek meg nem volt jó a hűtése. Nekem nagyon kapóra jött a 4890, melyben javították a 4870 összes felróható hibáját, és jó áron is jött ki. Nem is volt kérdés, olyat vegyek-e.... Amúgy erről az jut eszembe, mikor a 3870-em 4850-re cseréltem... Hát, teljesítményben mindig is jók voltak az 50-es karik, de sajnos a hűtés nagyon kaki ott sokszor... Nekem pl. a 4890 hűtője igen nagy előny.... Meg a tudat, hogy a lehető legjobbminőségű, legmegbízhatóbb cuccok vannak a karin.
Ha lecserélem is egyhamar, tuti 5870/90 lesz, de majd ha kijön a 6870, és lement az 5800-as ára....
-
sniper elite
senior tag
-
sniper elite
senior tag
válasz
tzsolesz #3312 üzenetére
Igen szerintem is nagyobb gondban lesznek a zöldek, bár nem nagyon értek a programozáshoz meg driver íráshoz, egyik rokonom viszont egy gyógyszer gyártó cégnél dolgozik, elvileg nekik frissíti a hálózati és más programokhoz drivereket, és azt mondta hogy bár nem nagy dologról van szó, hiszen csak egy szűk réteg használja a cuccot, de iszonyatosan nehéz munka, szóval lehet még csúszhat is ez miatt az Nvidia kártyák megjelenése! Bár az is igaz hogy itt grafikus kártyákhoz kell írniuk drivert!
-
HSM
félisten
válasz
tzsolesz #3214 üzenetére
A GDDR5 nem eszik többet a GDDR3-nál, sőt, kevesebbet eszik. Viszont a GDDR3 órajelét "képugrálás" nélkül lehet állítani ezért vissza is veszik, a GDDR5-nél viszont ugrik egy picit a kép, ha órajelet állítasz (tudtommal ez technológiai sajátosság, újra kell kalibrálni a memóriát az adott órajelre, vagy valami hasonló). Ezért a GDDR5-ös Atikon le van tiltva a memória-órajel visszavétele 2D módban, ergó nyélgázon megy a GDDR5 2D-ben, ami 1Ghz körül már akár több, mint plussz 20W is lehet... Ezen ATT-vel és két profillal könnyedén segíteni lehet....
-
válasz
tzsolesz #2843 üzenetére
jogos a kérdés, de arról van szó, amit úgy is hívnak
az nVidia amúgy óvatosabb duhaj a TDP tekintetében - eddig egy kártyájuk sem fogyasztott a gyakorlatban a közelében sem. ezzel szemben pl. a 4850 és a 4870 erősen feszegeti a TDP határait (sőt, ugye szőrös fánk esetén hajlamos túl is menni rajta). ezért nem lennék nagyon optimista a 4770 kapcsán.
-
Bluegene
addikt
válasz
tzsolesz #2823 üzenetére
azt tudom h a 4850 tdp-je 110W(sztem a 4830 is ilyesmi)
a 4770 TDP-je 80W várhatóan(ilyesmi rémlik)
fene tudja, az a kb 30W különbség, az nagyon kevés, 1000 W/ó 40ft tehát sokáig kell gépezni míg kitermeli az árát
kérdés megérte-e lecserélni/ráfizetni/hetekig gagyizni régi kártyával, neki kell eldöntenie
a 4850-nél nem lesz erősebb a 4770 attól min 10%-kal gyengébb(már a számozásból is adódik), de a 4830 is ott van -15%-ra és az is tunningos
egyszóval: vederből csederbe
max a tudat h ez 40nm-es áhhh, de egyébként... sztem rá is fog fizetni pár ezrest is, az újat mindig drágán mérik
-
emmm
őstag
válasz
tzsolesz #2577 üzenetére
Jó, persze, de igazából engem nem egy csúcskategóriás kártya érdekel.
Nekem a 4850-em teljesítménye is kielégíti a kívánalmakat. Ezért annyira nem izgat, mi lesz a sorsuk, porosodnak vagy megveszik őket
Amúgy, ha jól tudom, még kisöprik a raktárkészletet és nem gyártanak a "régi" GTX 295-ből többet, tehát, amíg el nem adják az összeset, addig még kaphatóAmíg a készlet tart.
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
tzsolesz #2553 üzenetére
Á dehogy...
Szerk.: Sem antituning E4000-ekről, sem E2100-akról nem lehetett olvasni soha, és persze a fogyasztásuk is az mobil ULV procikkal vetekszik, nem is értem miért van ennyi fél CPU, mikor lehetne egyetlen 4GHz-es 15W-os quadot is árulni, az mindenre jó lenne.
-
paprika
aktív tag
-
rocket
nagyúr
válasz
tzsolesz #2428 üzenetére
100 euro lesz a HD4770, akkor 300ft-os euroval rendelhetsz barhonnan, akkor se lesz 27000ft.
Nem lesz dupla ar nalunk, es nem a kereskedok mentalitasa miatt lesz dragabb, hanem a forint gyengesege miatt, azt meg csak akkor tudod megkerulni, ha tavaly nyaron vettel egy "raklap" eurot ~230ft-ert -
-
zuchy
őstag
válasz
tzsolesz #2119 üzenetére
Hát biztos van pár ember aki e szerint vásárol
(#2127) Abu85:
10-15%-ot ír a 4870-hez képest. Mondjuk nem tudni, melyik catalist-al csinálták a tesztet.
Nade melyik GTX260-as karival teszteltek? Szerintem a sima 192SP-sel.
Remélem lesz a előny +20%-os amit beígértek. Ez már csakis drivertől függ. -
gyiku
nagyúr
válasz
tzsolesz #2121 üzenetére
itt a kep fizikailag: http://i43.tinypic.com/5aexxi.jpg
Geforce GTX 275 specs revealed
csak hogy legyen mihez hasonlitani -
zuchy
őstag
válasz
tzsolesz #2117 üzenetére
Tudom én azt nagyon jól
Csak sokan 3DMark alapján vesznek kártyát, és ez nem igazán jó az atinak.
Azt mondja az egyszerű júzer, hogy mégis hol az a beígért +20%? megnézi az Nv GTX275-őst és pontszám alapján azt veszi. (Ez egy extrém eset)
De később biztos javulni fog a helyzet. -
rocket
nagyúr
válasz
tzsolesz #2083 üzenetére
Ne dolj be a marketing maszlagnak.
"Game Physics Processing Capability" mar evek ota van, pl. itt a Sapphire HD2900XT -
westlake
félisten
válasz
tzsolesz #1945 üzenetére
bocs, de nalam ez mar reg tullepett a humor kategoriajan.. nalam a vicces, es a nevetseges nem ugyanaz.. ha nektek ez vicces (nekem nevetseges), akkor csinaljatok nyugodtan.. elvegre miert elunk, ha nem azert, hogy jol erezzuk magunkat?
hogy on is legyek:
HD4890 with Launch-Driver -
válasz
tzsolesz #1875 üzenetére
a CB tesztből két számot én is meg tudok erősíteni: a 9600GT 1280x1024 4xAA mellett nálam is 21fps, a 4850 pedig 1280x1024 0xAA és 16xAF mellett pedig cca. 41 fps (náluk 43 0xAF mellett, az lehet reális).
a beidézett pH! teszt melyik forceware-rel készült?
szerk. most jut eszembe, hogy 1024x768-ban nálam is rettentő ocsmányul ment a CoJ - nem emlékszem fps-re, de lassabb volt, mint 12x10-ben
-
attiLANte
tag
válasz
tzsolesz #1866 üzenetére
Ez nem "kupak", ez a csupasz mag. A hűtés miatt meg nem hiszem, hogy pazarolnák a drága szilíciumlapkát...
Előrebocsátom, hogy színtiszta fikció és gyakorlatilag elenyésző az esélye, de eljátszottam a gondolattal, hogy ha a nagyobb magméret mellett - még egyet csavarva a történeten - mégis 40nm-en jönne a cucc, az majdnem akkorát szólna, mint annak idején az RV770.
Bocs, rocket!Visszaszállva a földre: még a nagyobb méret sem biztos. Lassan szivárogni fognak a teszteredmények és az újabb fotók - akkor talán okosabbak leszünk. Addig is: türelem!!!
-
leviske
veterán
válasz
tzsolesz #1755 üzenetére
Igen igen, félreírtam sajnos.
Elnézést.
(#1757) gbors: A teszted jó, beigazolja az érzésem a HD4850 sávszélességével kapcsolatban. A VRAM-al kapcsolatban én eddig másként láttam tesztekben. Az 1GB-os 70-es átlagban elég szépen elveri az 512MB-os változatot. Bár tény, hogy leginkább már a fullHD felbontásban kapott eredményeket nézem. Ott sok esetben x2+ teljesítményt tud produkálni az 1GB-os az 512MB-oshoz képest.
(#1756) schwartz: Az a +512MB nem létszükség, ez tény, de sok esetben a "játszható" szint eléréséhez szükséges, és van ahol a GTX260 216SP/ GTX280 megfogásában is segít. De lehet, hogy én látom rosszul.
-
leviske
veterán
válasz
tzsolesz #1661 üzenetére
"Na jó, de tényleg, ez már túlzás. Az RV770-ről még teszt is volt már 2 hónappal a megjelenése előtt."
Tényleg? Erre nem is emlékeztem...Azt tudom, hogy az RV770-es karikat fLeSs-ék június elején/május végén kapták meg tesztelni. És a HD4850 kikényszerített korábbi piacra dobása után lehetett biztosra tudni, hogy 800SP lesz benne...
Egyedül a cooler képeket hiányolom, amik viszont az RV770 esetén már április folyamán, jó 2-3 hónappal a start előtt nyilvánosságra kerültek.
Viszont megint megemlítem, hogy a GT212 ellen kellett készülniük valamivel... és az nV sem hülyeségből adja most ki a GTX275-öt.
-
törölt tag
válasz
tzsolesz #1544 üzenetére
Ezzel kapcsolatban csak az öreget tudom idézni, találóbban meg se fogalmazhatta volna a dolgot:
- általánosan
- kérdésspecifikusan
Aktív témák
Hirdetés
- Apple Macbook Pro 13 2020 - M1 - 8GB/256GB SSD - Touch Bar - 102 Ciklus - 99% Akku - Ezüst - MAGYAR
- Intel Core 2 Quad Q9550 2.83GHz LGA775 Processzor
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF / M920T tower -Számla, garancia, WIN11
- LG 42C3 - 42" OLED EVO - 4K 120Hz 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest