- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Google Pixel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Déjà vu érzés a Z Flip FE specifikációját nézve.
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
Aktív témák
-
rocket
nagyúr
válasz
ulveczkii #1075 üzenetére
A HD4890 nem igazan logikus lepes nev szempontjabol, alapbol ez a nev az RV770XTX-et jelentene, ha novelik a SIMD egysegek szamat hiba lenne igy nevezni a kartyat, abban az esetben logikus ez a nev ha "csak" az orajeleket emelik, igy nem lenne ok elszeparalni jelentosebben a kartyakat a HD48xx sorozattol.
Hasonlo csikszelessegen nem tudjak csokkenteni az eloallitasi koltsegeket az RV790 eseteben, ha novelik a SIMD egysegek szamat noni fog a merete is, +2 SIMD egyseg "takaritas" (sideport out) nelkul kb. 8-10%-os meret novekedest jelenthet, raadasul rosszabb lesz a kihozatali aranya mint az RV770-nek (amivel az elmult honapokban mar igen magas kihozatali aranyt sikerult elerni).
Legutobbi pletykak szerint a retail kartyak orajele 800mhz kornyeken lesz, es lesznek majd gyari OC kartyak nehany hettel kesobb.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
ulveczkii #841 üzenetére
Sürget az idő ... mát itt az OpenCL és pár hónap van a Compute Shaderig. Ezekkel ugyanúgy lehet fizikát számolni, mint a Physx-el, csak minden hardveren fog futni. Értsd a CUDA ténylegesen értelmetlenné válik a PC-s piacra.
Azzal a kis Physx kairval semmit nem nyernének. Grafikára a többség ugyanúgy Radeont használna. A CUDA ugyanúgy egyoldalú lenne, mert az AMD nem támogatná. Ez pedig továbbra is az OpenCL és a Compute Shader előnyét hozná.
-
leviske
veterán
válasz
ulveczkii #371 üzenetére
960SP? 40nm? Március?
A 40nm hihető, a Március hihető, a 960SP-hoz pedig Abu kéne, de Abu nem fog semmit mondani.
Ha arra gondolok, hogy valamikor Novemberben állt készen a TSMC a 40nm-es gyártásra és ha hozzá teszem, hogy az egyik gyártó összes GDDR5 memóriájára rendelést adott le az AMD... egyáltalán nem lehetetlen.
(#374) Keldor papa: Nem hiszem, hogy ilyen hamar készen lenne annyi GPU, amivel az RV740-et piacra lehetne dobni. Elég nagy lesz rá a kereslet és eleve ki kell söpörni a vele egy kategóriában elhelyeskedő RV770LE GPU-kat.
-
Cagm^c
tag
válasz
ulveczkii #371 üzenetére
Logikus lépésnek tűnik számomra. A jelenlegi termékpalettával nem lehet kihúzni Q3-Q4-ig. Az nV nagyon nyomul mostanság.
Egy jó 30%-os teljesítménynövekedés, feljavított PowerPlay aztán késsz is az új best buy kari alapja.A fogyasztás szvsz a leggyengébb pontja az RV770-nek. Nagyon sokat fogyaszt ahhoz képest, hogy 55nm.
-
janos666
nagyúr
válasz
ulveczkii #353 üzenetére
Nekem is lecsapta néha a 4870-es a P35-ös lap 16x-es sínjét 1x-re. Csak az segített, ha kivettem magát a kártyát a slotból, az elemet az alaplapból, lezártam a CMOS reset jumpert, aztán újra összedobtam.
De windows reinstallnak ehhez nem sok köze lehet (max ha a chipset driver szart be, frissítsd azt is). Esetleg még a drivert is töröld le szétszerelés előtt.Nyáron 2 is csinálta, azóta egyszer se, lehet azért mert frissen tartom az alaplap, de még a VGA BIOS-át is.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
ulveczkii #296 üzenetére
Logikailag 10 feldolgozó tömb van. Ezek a sorok. Minden sorban négy Szuperskalár shader processzor van összefűzve. És soronként ezekből van négy darab. 4x4 az 16 szuperskalár shader processzor és egy ilyenben van 5, vagy 4+1 shader egység ... kinek melyik megfogalmazás tetszik.
Lehet tömbönként 18 Szuperskalár shader processzor, csak a pixelszámítás négyes blokk-okban zajlik, így van egy két procis csonka blokk. Nyilván csak a grafikában van jelentősége ennek, az általános számításnál nincs ... Ezért vannak csak a FireStream kártyák úgy eladva, hogy a chipeken a driverből engedélyeztethető a plussz két Szuparskalár shader proci tömbönként.
-
zuchy
őstag
válasz
ulveczkii #296 üzenetére
Egyetértek, az RV775, ha lesz, biztosan 800SP-t fog tartalmazni. Talán nagyobb frekvenciát hoznak ki belőle a mérnökök úgy, hogy változtatnak egy kicsit a GPU felépítésén. Így a ~900MHz kihozható (reméljük). Esetleg hozzá teszik a leggyorsabb GDDR5-ös ramokat. Amúgy szerintem az RV775 még 55nm lesz és ez is lesz az utolsó 55nm-es kártyája.
Ha kiadja. -
-
ulveczkii
tag
válasz
ulveczkii #283 üzenetére
Valami hoasonót tudnék elképzelni.
A mag 950-1000Mhz környékén a jelenlegi arhitektőrával és 800SP-al 1.5-1,6 TFlops vagyis a 4 mag 6-6,5 TFlops nyers számítási teljesítménnyel bírna ami 2.5xese a 4870x2-nek.
(A chip méretek hozzávetőleg arányosak de egyesetleges hosszúkás kialakítás jobban elhejezhető lenne)
-
zuchy
őstag
válasz
ulveczkii #271 üzenetére
Szerintem nem minősül a master-slave kapcsolat CF-nek. Mivel csak ki van helyezve egy része a stream processzoroknak és textúrázóknak. Mivel egy általános felépítésű GPU van benne, (master chip) amihez csatlakoznak a slave chipek. A master chip-hez csatlakozik a PCI-E hez. Így az alaplap szerintem egy GPU-nak ismeri fel.
Ha lesz 8xCF akkor lehet hogy jönnek a 4 GPU-s ATI videokártyák -
Bluegene
addikt
-
-
ulveczkii
tag
válasz
ulveczkii #260 üzenetére
Kicsit számolgattam és nemis tűnik túl elképzelhetetlennek egy gt200 40nm-en hisz úgy a magméret mindössze 220mm2 körül lenne ami nem elképzelhetetlen. Bár nemtudom mi értelme volt akkor az 55nmes átállásnak. Kíváncsi lennék mivel lesz több a gt212 merthát egy sima csíkszélességcsökkentés esetén a logokán elindulva a gt200c
nevet kellett volna kapnia.
-
leviske
veterán
válasz
ulveczkii #246 üzenetére
Mint írtam, egyelőre nem biztos a DX11-es GeForce-ok megjelenési dátuma sem és miután a GT200 is Q3/Q4 környékére lett beígérve, most is számítania kell az ATi-nak arra, hogy bizony hamarabb is előugorhat a GT300(?) a bokorból. És mivel a gyártást már jóval a kiadás előtt kell megkezdeni, ezért az ATi vagy megkockáztatja, hogy hamarabb lesz DX11-es GeForce (ami egy hatalmas érvágás volna a presztízsükre nézve), vagy "a kelleténél hamarabb" kidobja az RV870-eseket.
Megjegyzem, ha Q2 végén/közepén jönnének, még akkor is elmondhatná a HD4800-as család, hogy "bezony 1 évig mink vótunk a királyok", több időt nem kell hagyni két széria közt.
-
Bluegene
addikt
-
leviske
veterán
válasz
ulveczkii #206 üzenetére
Lehet, hogy most okoskodásnak hangzik, de szerintem az AMD már nyáron nem nagyon fog kiadni új GPU-t. 1040/1200SP-s GPU-t meg pláne nem valószínű. Nyárra én már a RV870 előszelét és legkésőbb Q3-ban a megjelenését várom. Nem hiszem, hogy az ATi kényelmeskedne és képes volna Q4-ig várni a DX11-es kártyáival. Azért egyelőre még erősen luxus kategória lenne számukra az NV-ra várni...
És ne felejtsük el, hogy eredetileg az RV770-eseket és a GT200-at is év végére jósolták.
Egyébként szerintem, ha lesz frissített RV770 (vagy a frissítésen még egy kicsit túl is lépnek / ala RV790), akkor szerintem a GT200b hivatalos bejelentésével együtt fog debütálni Január 8.-án. Így látnám értelmét. Ha most nem válaszolnak a GTX295-re akkor már nem is valószínű, hogy fognak. Bár szerintem a "VGA trónt birtokolni" igen nagy marketing értékel bír ahhoz, hogy egyszerűen hagyják elveszni. És végülis volt fél évük kidolgozni a RV770-nek egy nagytesót ami tartja a frontot a RV870-ig.
-
Bluegene
addikt
válasz
ulveczkii #199 üzenetére
arról nem is beszélve hogy eléggé lendületben van az ati, és keményen dolgoznak hogy amíg lehet és ők tudnak olcsóbban gyártani addig szivassák az nvidiát, kötve hinném hogy a 640sp-s mag 40nm-en új fejlesztésű chip, a tick-tock ba se illik bele
szal ez 800sp-s és először a selejtektől szabadulnak meg(amiből eleinte sok lesz)
-
marcias
őstag
válasz
ulveczkii #190 üzenetére
Hmm... hát én ezt a kártyát elég bíztatónak tartom, ha valóban ő lesz az RV740. Szóval ha jól értem, nem egy lekicsinyített és felturbózott RV730-ról lenne szó, hanem inkább egy lekicsinyített és megnyesegetett RV770LE-ről. Evvel csupán egy bajom van, hogy akkor az RV770LE valójában egy 800SP-n gyártott relatív drága chip, aminek ugye a selejtje lett 640SP-vel aktiválva. Nyilván értelmetlen volna egy eleve 640SP-snek tervezett GPU-t 800SP-vel legyártani , szóval rendesen bele kéne nyúlni a GPU szerkezetébe. A másik pedig a csökkentett memória sávszél, ami szintén értelmetlenül lenne 256bites, ha abból csak 128bitet használ ki. Szóval az egyik lehetőség, hogy ezek le vannak tiltva, viszont akkor végülis legyártották az RV770-et 40nm-en
(1. fk.) Amit ugyebár sokan nem tartanak lehetségesnek Q1-ben. A másik lehetőség, hogy fizikailag egy kisebb chip, ami ugyebár értelmesebb lehetőség volna, de lehet, hogy ennyit nem akarnak vesződni evvel a chippel. (2. fk.) Ha viszont mégis ez lesz, akkor mindenképpen sokat várhatunk tőle. A kisebb memória sávszélet jól kompenzálja a GDDR5, a költségek mégis alacsonyabbak lehetnének, a NYÁK kisebb. A 40nm hozadéka a kis méretű, alacsony fogyasztású (olyan 60-80W-ra tippelnék, persze ez nagyban függ a core clocktól) kártya, formátumában akár a 4670 lehetne, rövid, egyslotos hűtéssel, plusz tápcsati nélkül. Eközben kb 4670 áron lehetne gyártani, a teljesítménye pedig szvsz 9800GT/4830 szinten mozogna, sőt, ha a GPU-t optimalizálják, ...
De ennyire ne legyünk optimisták, az AMD-nek már az egy főnyeremény lenne, ha a jóval költségesebb 3870-et le tudná váltani ezzel, és verné a 9600GT-t. Erre az nV köpni-nyelni nem tudna.
Bluegene: kb. ezt fejtettem ki, de véleményed szerint 1. vagy 2. forgatókönyv lesz inkább?
-
-
Abu85
HÁZIGAZDA
-
Bluegene
addikt
válasz
ulveczkii #150 üzenetére
jah körülbelül 135mm2, jól látod
azért körülbelül, mert lehet tudnak még néhány trükköt amivel még kisebbé tehetik(valahogy növelik a tranzisztrsűrűséget), de az is lehet beleraknak új funkciót(pl.: DX11), tehát nő
mindenesetre ez csak átmeneti chip lenne, akár 55nm akár 40nm, hiába növelnék az órajelet valamennyire(azt se lehet túlságosan)
viszont 135mm2 nagyon jó, a 4670-esnek 150mm2 ami jó olcsó, sőt X2-es formában nagyon jó lenne, hisz két olcsó magból tudnak építkezni(és a driver is kiforrott már), tehát olcsón lenne 4970X2, és könnyebb lenne hűteni is
-
Dare2Live
félisten
válasz
ulveczkii #148 üzenetére
nemértem.
ticktock lényege az architektura marad csikszél csökken vagy fordítva de nem egyszerre.
48x0 erre pedig tökéletes... mi baj lenne vele? Csikszél csökken: lerakják 40nmre a chip pedig marad.Nincs ebben semmi extra, ATI nem kockáztat semmit.... ergo ha a képet jól összeraktam ha nem lesz nagy baj március-áprilisban jön a 40nmes 48x0 utód.
-
Bluegene
addikt
válasz
ulveczkii #145 üzenetére
190mm2, ennél kisebb lesz mivel területről/felületről van szó tehát nemcsak hosszában hanem széltében is zsugorodik, olyan 150mm2 vagy kisebb, tudom pongyola megfogalmazás
Gondolj bele az R600 80nm-en mekkora batár volt(420mm2) 55nm-en csak 192mm2, kisebb mint a fele(80nm--->55nm)
ezt egyébként se lehet kiszámítani, mert 55nm 320 sp 192mm2(RV670), 55nm 800sp 260mm2(RV770)
az ilyen híreket pedig nem kell komolyan venni, ilyet én is tudok írni, akár németül is
, vagy csinálhatok grafikont is
-
-
tzsolesz
nagyúr
válasz
ulveczkii #130 üzenetére
Akit érdekel egy két fontos tudnivaló, az nézegesse az alább linkelt oldalt.
Nagyon tanulságos infók vannak itt. hardverlabor (Abu85 oldala)
Ott is van egy elképzelés az RV870-ről, a DX10-es VGA-s lista legutolsó szereplője.
Abu85: Szólj ha baj, hogy belinkeltem az oldalad.
Egyébként valószínű, hogy még nagyon távoli az RV870, lehet az AMD/ATI kivárja az NV-ét, hogy mivel rukkol elő. Ha az AMD/ATI idő előtt feltárja a terveit, akkor a rivális lépéselőnyben lesz.
-
Bluegene
addikt
válasz
ulveczkii #106 üzenetére
Chris Hook (AMD) spoke because of the rumored RV775-speculations. He said that it won't be get a new ATI graphic card to the market in January 09.
ATI will launch RV740 (Mainstream, 40nm) and RV770-Refresh (Performance) in 1H/09. The first DirectX11-Chip, named HD 58xx, shall get to the market in Q4/09.itt a bizonyíték, először 40nm-en egy kisebb chipet hoznak ki RV740, a számozásból kiderül h ez nem lehet 2000sp-s új chip
az Rv770 refresh pedig olyasmi amit az nvidia kihozott(216sp GTX 260), ugyanúgy 55nm-es lesz, itt se kockáztatnak
szal RV740 40nm-en valszeg egy kicsi középkategóriás chip lesz (sztem 320 sp), ezzel járatják be a 40nm-t és később jön az új nagyméretű performance chip
mod: egyébként örülök annak hogy csak 2009 őszén/2010 tavaszán jelenik meg az új fejlesztés, addig is bőven jó lesz a 4850-es, legalábbis nem elavult, így a driverfejlesztők se kezelik mostohagyermekként, az nvidiánál mikor jön ki valami új?(leszámítva a kisebb frissítéseket)
-
csatahajós
senior tag
válasz
ulveczkii #80 üzenetére
Én amiket ovlastam xtremen meg an eten máshol az RV790/775XT lényegében egy RV770 lesz, nem lesz több SP sem kisebb csíkszélesség, csak annyi hogy ezt azt optimalizálnak a mgon, tehát lesz némi architektúrális buhera, de semmi komoly, csak olyat változtatnak amivel tudják növelni az órajelet és ha minden igaz a 950Mhz van becélozva (memóból meg már most is simán tudnak mellétenni 4Ghz-es effektv GDDR5-öst).
Szóval ez csak egy ilyen átmeneti megoldás lesz a ráncfelvarrt nV karik ellen, hogy ne essenek ki a ringből az RV870ig.
Aktív témák
Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- PlayStation 5
- Linux kezdőknek
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Motoros topic
- Elite: Dangerous
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- Honor Magic 7 Lite 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest