- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Azonnali mobilos kérdések órája
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Indiában szeretnek TV-zni
- Xiaomi Mi 11 Lite - 4G-vel vagy 5G-vel kéred?
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
-
Mobilarena
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
laed
aktív tag
válasz
King Unique #57627 üzenetére
ami azért nem akkora extra manapság
Még az új gépemen sincs ilyen, nem hogy a régieken.....
-
King Unique
titán
válasz
Crvsh3R #57626 üzenetére
Azokhoz a 2-4x olyan gyors pendrive-okhoz csak olyan PC / Mac kell az adatátviteli sebesség kihasználásához, amin van legalább 10 Gb/s USB 3.2 Gen 2 vagy Thunderbolt port, ami azért nem akkora extra manapság. Na meg azok legalább kaphatók a hazai webáruházakban is, ellenben ez a Lenovo csak Banggood és társai külföldi, távol-keleti webáruházakban, az sem annyira mindegy.
A pendrive vásárlás témának egyébként van külön topikja "Milyen pendrive-ot vegyek?" néven, azt értelemszerűen inkább ott kellene kitárgyalni.
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
King Unique #57625 üzenetére
Igen, SSDk sebességéhez képest valóban "nem nagy szám", viszont a tárhelyméret és az átlagos pendriveok sebességéhez képest szerintem jó árban van. Hiába gyorsabbak az általad linkeltek, azokhoz eszköz is kellene ami kihajtja azokat és drágábbak is, mint a Lenovo Thinkplus TU203. Lehet megpróbálok majd egyet, bár lehet jobban járnék, hogy ha találnék a fiókban lévő 500 GB-os WD NVMe SSD-hez egy 2242-es külső házat jó árban. (van egy profi Orico házam, de az 2280-as, méretben hozzá való mégiscsak pendriveosabb méret lenne).
-
King Unique
titán
válasz
Crvsh3R #57624 üzenetére
Azért ez annyira nem nagy szám, meg a 450 MB/s olvasási és 250 MB/s írási sebesség, manapság már több mint 2x ilyen gyors pendrive-ok / pendrive méretű külső SSD-k vannak (példák) 1 GB/s körüli tempóval, + dual interfésszel (UAB-A + USB-C) pl. az SP DS72. Ahol pl. a Kingston DataTravaler Max belseje eleve ismert, abban Toshiba / Micron TLC NAND van.
M.2 PCIe NVMe alapon meg jóval gyorsabb külső SSD-k vannak, akár 3-4 GB/s adatátviteli sebességgel (példa), vagy még ennél is gyorsabb 80 Gb/s USB4 / Thunderbolt 5 alapon (példa).
Mindegyik ilyen pendrive vagy inkább pendrive-szerű külső SSD írásterhelhetősége eleve magasabb, mint egy hagyományos pendrive-nak, amiatt nem kell aggódni.
A TBW értéket és egyéb információkat viszont nem nagyon szokták megadni a gyártók a gyárilag készre szerelt modelleknél, ha valakinek olyan kell aminél eleve ismert, akkor legjobb a belső SSD + külső ház = külső SSD megoldás, pendrive-hoz hasonló fizikai méretben M.2 SATA / PCIe NVMe alapon, aztán akkor olyan SSD-t teszt bele amilyet akar és eleve ismert lesz a TBW is. Példák: [link[, [link], [link], [link],, [videó]
-
Crvsh3R
senior tag
Tudom nem 100%-ban a klasszikus értelemben vett SSD, de van esetleg valakinek tapasztalata Lenovo Thinkplus TU203 állítólag SSD belsős pendrive-al?
Elég jónak tűnik, de nem tudom TLC-s-e, illetve mekkora TBW értéke lehet (mit bír). -
King Unique
titán
Szerinted mennyire kell komolyan venni az ilyen videókat és a készítőiket, akik többek között még azzal sincsenek tisztában, hogy pl. Windows 8 óta (kb. 13 éve!) a meghajtóoptimalizáló SSD-knél = trimmelés futtatása és erővel ki akarják kapcsoltatni manapság is?
Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
Max. ezeket célszerű átnézni, de normál esetben ezek eleve rendben vannak és csak ellenőrizni kell.
-
cibus
senior tag
ezeket érdemes megcsinálni? [link]
-
pluto1969
aktív tag
válasz
DarthSun #57617 üzenetére
Igen, amíg megy addig jó. PL nekem a Patriot Burst ssd 5 éve megy hiba nélkül, pedig phison s11 van rajta, míg ugyanezzel a vezérlővel 1 óra alatt satafirm hibával elpusztult egy 960 gb verzió. Ez szerencse kérdése, előjön-e vagy nem a hiba. Mindenesetre én s11-el ssd-t nem veszek már, vettem egy dokkolót és abban nvme ssd-t teszek, mivel már azok sem drágábbak.
-
válasz
pluto1969 #57616 üzenetére
Igen, említették már ezt. Annyit látok hogy mindegyik példányom a pusztulós Phison vezérlős, azt nemtom hogy TLC vagy QLC. Van 120/240/480/960GB kapacitással több gépben. A 480/960 kapott elég sok nyúzást, sok írást nem annyira, hanem sok rebootot, néha resetet, mivel mire kialakult a jó Win98 recept...fagyások is előfordultak. Pld a 960- ason filerendszer hiba is, Win98- alól mentettem rá, de nem volt még megfelelően belőve az NTFS driver - Win11- el a 480- asról sikerült javítani a keveredést.
Itt is persze hozzáteszem hogy nekem tök mindegy mi van a belsejében, csak működjön. Nyilván befigyelhet nálam is a hiba, de eddig még bírják a strapát. -
pluto1969
aktív tag
válasz
DarthSun #57615 üzenetére
Az hogy nálad az A400 jól működik, semmit nem mond. Nekem van több A400, és 3 féle vezérlő és nand-al szereltek, amit biztosan tudok. QLC és TLC vegyesen, és mind tök egyforma külsőre. Nálad jól működik az A400, de melyik fajta az a kérdés. Még olyan A400-am is van, amely Silicon motion vezérlő, és hynix TLC nandokkal van szerelve.
-
Nincsmit ! Általában segítek, ha van saját tapasztalat. Mondjuk SSD- ben csak részleges, itt is csak adatokat tudtam prezentálni, hogy nálam mit mutat egy relatíve régóta használt példány.
Valamint a nem ajánlott A400- as szériáról szoktam írogatni(a nagyobbik RyZenemben vannak), hogy nálam jól működnek.
Ugyanez az X99- ben a belépő Kingston NV2. Pedig mostanában kapott mindegyik jó sokat, meg rengeteg reboot, a retró XP/Win98/Win3.11 kísérletezés modern gépre.
Itt pld Patriot, PNY, SPCC SSD tesztek Win98 alatt Zen2- ben....legyen egy kis retró is.
-
coco2
őstag
Igen, sajnos a mai világban az ellenőrizhető részleteket szem előtt tartani egy kicsit feszült hangulatot teremt. Bocsánatot kérek érte. Feleslegesen írtam a legelején, hogy zöldfülű kérdés következik, és kéretik nagy adag nyugtatóval kezelni. Ami sok, az sok. A türelem senkitől sem várható el. Szóval sajnálom.
Egy objektív véleményt legalább kaptam @DarthSun-tól, azt külön köszönöm.
-
King Unique
titán
Nem feltétlen kell ehhez szétszedni az SSD-t, elég a megfelelő flash id tools programmal megnézni, ami kiírja a vezérlő és a NAND pontos típusát (példa).
Na meg ugye azért sem, mert a házilagos szétszerelés eleve garanciavesztéssel járhat, meg pláne ha marad külsérelmi nyoma, garanciális zárjegyet kell feltépni hozzá, stb., amit vélhetően csak ezért nem akar elbukni senki...Rettentően túlbonyolítod, túlragozod a témát, amit már többen is említettek: [link], [link], [link].
Első SSD lesz, eddig egyáltalán nem használtál semmilyen SSD-t? -
coco2
őstag
válasz
King Unique #57610 üzenetére
Kifogást emelnék. Nevezett "tapasztalatok" elfelejtettek fényképet mellékelni. Valaki szétszedte, és a saját szemével megnézte, az tapasztalat. A többi inkább csak "én úgy hiszem hogy.." vélemény. Vagy túl szigorú lennék?
-
King Unique
titán
Persze hogy nem, mert ezzel a gyártók is sumákolnak és a specifikációban is van hogy "elfelejtik" feltüntetni az utólagos módosításokat, amihez ezek szerint az AI is asszisztál, de elég csak rákeresni az itteni tapasztalatokra.
Ha annyira DRAM-os 2,5" SATA SSD kell, meg lehetőleg TLC-s, akkor a konzumer típusoknál hirtelen az ADATA SU800, Crucial MX500, Samsung 870 EVO trió ugrik be, de azok mind drágábbak az átlagnál.
-
coco2
őstag
válasz
pluto1969 #57607 üzenetére
Tudom vicces dolog ilyet tenni, de beírtam chatgpt-nek "is there dram cache in the ssd wdc wds500g2b0a-00sm50", és egy szót sem szólt verzió váltásról, csak azt írta, van benne. Aztán kerestem blogokat weben, egyik sem szólt arról, hogy régi verzióban volt, újban nincs. Ha van egy szétszedett újabb verziód, tudsz róla fotókat feltölteni?
-
-
coco2
őstag
válasz
King Unique #57591 üzenetére
Éltem a gyanúperrel, hogy annyi idő alatt olyan csekély használatot valami spec beállítás okozott. Mostanra már nem vagyok benne biztos. Még az SSD elektronikája érdekelne, hátha dram van a dologban. Nagyon sokat tud számítani állandóan ismételt piszlicsáré írásokban.
-
Rewmac
tag
válasz
Viktor77 #57595 üzenetére
Ez a C ami gyári alaplapi hűtő van rajta. A másik ssd egy wd heatsinkkel mert ott nincs gyári. Csak nem tudom miért csak az egyik kontrollere ilyen meleg?
Amennyire befért a kezem melegnek meleg nagyon, mit tudok tenni? Meghúzom a csavart ha lehet jobban? Vagy leszedem az egészet?
-
Rewmac
tag
Sziasztok,
Ma vettem észre, hogy nagyon magas a C SSD hője. Nem írt dobát ez elvileg az ASIC Controller, van rajta egy alaplai heatsink, de nem tudom kell-e aggódnom miatta.
Ez egy Kingstone Gen4 nvme SSD.
Látom egy topicba redditen valakinek ez az érték 108 fok volt. Maga az SSD nem meleg.
Kell aggódnom emiatt?
-
King Unique
titán
'Amit esetleg tenni tudok, hogy felkutatom az írások forrását, és kiiktatom ott - ha tudom."
Aztán mégis minek, volt egyáltalán valaha olyan SSD, amin átlagos használat mellett gondot okoztak az alapértelmezett rendszerbeállítások, a #57584-ben felvázoltak, ezek miatt garanciaidőn belül elérte / túllépte az össz írásmennyiség a TBW-t és "túlírás" miatt tönkrement?
Szerintem nem, itt a fórumon sem nagyon lehetett 10+ év alatt ilyennel találkozni, ami SSD tönkrement, az általában a vezérlő és a firmware hibája miatt szokott, amikhez meg pont semmi köze az írásmennyiségnek. Vagyis alapesetben ennyi értelme van ezzel ilyen mértékben foglalkozni, kb. zéró...
-
-
Viktor77
titán
válasz
Graphics #57567 üzenetére
Asszem megvan a hiba.
Erre az SSD-re raktam régen bordát (egy kis picsányit), ragasztani kellett.
Aztán vettem rá nagyobbat (Axagon), de a régit csak feszítéssel tudtam leszedni és sajnos meghajlott kicsit az SSD.
Az új is öntapadós volt, de adtak hozzá két gumit, de mikor felraktam, ránéztem, jónak tűnt gumi nélkül is.
Na, mikor most kivettem, fényben megnézve, látszott, hogy a vezérlő (ez volt nagyon meleg) pont nem ér hozzá a hővezető padhoz (volt kb. 0.5mm).
Most rátettem a két gumit is, így már hozzáér és mindjárt nem 65-70 fokokról indulok Win betöltés után, most perpill 54 fokos.Köszi a tippet. Amúgy a pad hibátlan a mai napig, csak ugye nem ért hozzá.
-
coco2
őstag
válasz
Raymond #57583 üzenetére
Hát én a dolgokat nem úgy szoktam megoldani, hogy "úgyis jó". Talán szakmai ártalom, elismerem a lehetőségét, de azzal nincs mit tenni.
>...nem erted rendesen a temat...
Nyitott kapukat döngetsz
Az információra azért van szükségem, hogy megértsem. Azért jöttem ide kérdezni. És hálás vagyok minden tapasztalatért, amit itt összeszedhetek hamarabb, mint 10+ év.
-
coco2
őstag
válasz
DarthSun #57582 üzenetére
3 dolog lehet erősebben hatással arra, amit látok az I/O számlálón, és utána a statisztikádon. Sajnos nem tudom biztosan, mi mennyire, azért lenne jó tudnom mindhármat.
A rendszeredről ezeket szeretném tudni:
Az egyik a kötet cache házirended. Win11 alatt: Start menü / "Device Manager" form-on "Disk Drives" lenyitni, alatta jobb klikk a drive-on, "Properties", új form-on "Policies" tab-on "Write-caching policy" csoportban mit látsz?
A másik a rendszeredben installált memória mennyisége. Win 11 alatt tálcádra jobb klikk, "Task Manager" klikk, megnyílt form-on bal oldalon "Performance" klikk, középső területen bal fent a függőleges listában felülről a második "Memory", per jellel elválasztva két értéket ír, jobb oldali az elérhető rendszer memória. Mennyid van?
A harmadik a rendszer paging file beállításod. Start menü / "System", középső listában legörgetni, legalul "About" klikk. Új ablakban középső területen felülről a második csoport (görgetni lehet) a "Device specification" nevet viseli, jobb alsó sarkában "Advanced system settings" klikk. Megnyílik új ablak "System Properties", "Advanced" tab-on "Performance" csoportban "Settings..." gomb klikk. Megnyílik új ablak "Performance Options", "Advanced" tab-on "Virtual memory" csoportban írja "Total paging file size for all drives:" - mennyid van?
-
Raymond
titán
Tulbonyolitod a dolgot mert nem erted rendesen a temat. A SMART adatokban latod a NAND-ra irt mennyiseget (a HDS vagy a CDI megmutatja peldaul). A firmware tudja mit csinal belsoleg a cellak egyenletes kihasznalasa erdekeben, ezt a Windows-ban nem latod mert semmi koze hozza. Feleselgesen izgulsz olyan dolgokon amik 10+ eve meg vannak oldva.
-
coco2
őstag
válasz
Viktor77 #57578 üzenetére
És nálad folyamatosan ment egy google chrome win11 alatt abban a 800 napban 3 nyitott lappal?
Edit:
Monitorozó program. Hmm, mennyire releváns? Azt mondja a win logikai információja, kiírtam 1 byte-ot. Kiírom 128 ezerszer, az 128kb írás. De ami elektronikailag történik egyetlen kiírt byte után az egy egész flash blokk frissítés, ami google szerint a mai ssd-ken 128 / 256 kb. Annyi írás történik egyetlen byte miatt. Persze annyival kevesebb, amennyire az write back cache-be került az ssd tényleges tárolója helyett. Azzal az "I/O write" számlálóval az a baj, hogy vélhetően nem azt látom, ami ténylegesen az SSD-re kiírásra került, hanem ami elindult abba az irányba. Mínusz ami nem ért oda. Amit nem tudok vezérelni. Amit esetleg tenni tudok, hogy felkutatom az írások forrását, és kiiktatom ott - ha tudom.
-
coco2
őstag
Zöldfülű kérdés következik, kéretik egy adag nyugtatóval kezelni, előre is köszönöm.
Olvasgattam @Graphics fentebbi linkjén blogot ezen az oldalon, és próba gyanánt bepippantottam az I/O ciklus számlálót a feladatkezelőben nézni, mi történik.
Hogy megijedjek-e azonnal, azt nem tudom, de egy "chrome.exe" folyamat olyan másodpercenként 250..300 írási ciklust generált (most tart a számláló 550K-nál). (Edit: olybá tűnik, bármilyen lap van nyitva, laponként cirka 80..120 ciklus / sec.) Ha felszorzom azt csak 128K flash block size-al, nekem csúnya szám jön ki (napi 2.8+ tera).
Útbaigazítást szeretnék kérni, hogy itt tényleg valami gáz dolog történik, esetleg nem úgy van a matek, vagy valami érzékcsalódásról van szó, vagy mire gondoljak?
-
coco2
őstag
válasz
King Unique #57574 üzenetére
Megértettem a turpisságot, köszönöm.
-
coco2
őstag
válasz
King Unique #57571 üzenetére
A linkeket köszönöm.
Hanem az a "3D-Nand technology with SLC data boost-cache" nem ezt az SLC-t jelenti?
-
King Unique
titán
Soha nem az XY webáruházak helyenként pontatlan vagy eleve téves termékleírásai a mérvadók, hanem mindig a termék hivatalos weboldalán megadott információk, mindig az utóbbit kell nézni, ami elég alapvető dolog kellene legyen.
Ahol az Intenso SSD adatlapján csak annyi van feltüntetve, hogy "3D-Nand technology with SLC data boost-cache", ami lehet QLC és TLC is, de MLC kb. semmiképpen. MLC SSD-t újan már venni sem lehet, max. használtan egy régebbi típust. -
coco2
őstag
válasz
varmi2 #57569 üzenetére
Ipon, INTENSO 256GB, Sata 2.5" elírás / gyanúsan fake?
-
coco2
őstag
Sziasztok!
Kicsit képbe kellene engem rakni SSD árakról, mi miért.
SSD 250-est látok árlistákban noname márka MLC tech, 7k huf. Aztán ott a Samsung 250 TLC 21k huf-ért. Azt értem én, hogy márka, de a technológiai alap szerint akkor is a noname cuccnak kellene tartósabbnak lennie abból a kettőből. Nagyon eltévedtem
Vagy csak a márka annyira drága?
-
Viktor77
titán
Van egy Samsung PM981-em. Elég régi szegény, már csak 93%-os, csak a Win van rajta.
Van rajta egy normális borda, de így is eléri a 85 fokot.
Mellette egy Apacer, max. 56 fokos.3 érték van HWInfoban, Temp 1,2,3. Az első kettő ugyanaz, max. 53 fok, de a harmadik a 85-ös.
Még úgy is 65-70 fokos, hogy nézem a Feladatkezelőt és semmit nem csinál.
Lehet ezzel valamit kezdeni? -
King Unique
titán
válasz
ricsip #57564 üzenetére
Miért, végig kell olvasni amikor már a cím alapján kb. egyértelmű hogy más a tera és a terra, már ez elején le vannak írva a definíciók?
Ha már SSD topik, akkor egyébként ott nem feltétlen SI szerint van az 1 TB, a NAND-ok tárolókapacitása IEC szerint van ha jól tudom, azért is lehet olyan, hogy a névlegesen 1 TB-os SSD 931 helyett 953 GB illetve GiB.
-
ricsip
addikt
válasz
King Unique #57555 üzenetére
Ezt a 10 oldalas tudálékos szófosást ember nem olvassa végig. Olyan aki keveri a tera és a terra használatát, főleg nem.
Erre egy 1 soros a legfunkcionálisabb:
TeRa = 1000 giga, TeRRa = föld, latinul
-
Brekkk
senior tag
válasz
csabyka666 #57560 üzenetére
Mivel nincs SATA 3 portod, csak SATA 2 így a maximum olvasási és írási sebességed maradna a mostani. A 4K r/w lehet gyorsabb.
Lehet az ICH10R miatt lassabb a te 4K olvasási tempód, mint lehetne.
Amivel talán előrébb lennél egy hajszállal PCI-e NVME adapterrel az az elérési idők, illetve, ha jól láttam, ha a 2.ik PCI-e 16X 2.0-ba teszed ezt a kártyát, akkor direktben a CPU-ra fog cstlakozni az NVME SSD kikerülve az ICH10R déli hidat.
Illetve frissebb drivereket tudnál használni.
Az ICH10R déli hídhoz már tuti semmi támogatás nincs. -
válasz
csabyka666 #57559 üzenetére
Nvme Sata átalakító nincs.. Akkor valami nagyon új dolgot találtál fel.
De dobj egy képet, hogy neked mi is van pontosan.szeritem pár dolog nem tiszta ebben a témában visszaolvasva
-
King Unique
titán
válasz
csabyka666 #57560 üzenetére
Ha megnézed ezt / ezt és a tiedet, akkor azért van némi különbség a random 4K értékeknél is, de ez adott hardver- és szoftverkörnyezet függvénye is lehet. Viszont a lényeg, hogy érzetre nem lesz sokkal gyorsabb SATA 6 Gb/s porton sem a működés, mivel az operációs rendszer és programok futtatásánál az elérési idők és a random 4K olvasás + írás számít, utóbbit meg egy SATA SSD-nél nem nagyon szokta limitálni a SATA 3 Gb/s port.
-
válasz
King Unique #57554 üzenetére
Jogos, a szekvenciálisra nincs szükségem (jobbára átlagos Windows felhasználó vagyok), és ha jól értem, esetemben SATA3 porton csak az az érték az le(het)ne nagyobb, a többi maradna pontosan annyi, mint volt.
-
-
Brekkk
senior tag
-
cibus
senior tag
válasz
King Unique #57555 üzenetére
Telefon, javítás
-
King Unique
titán
válasz
csabyka666 #57550 üzenetére
Max. a B+M típusoknál, mert a B és az M egyértelmű.
"valami alapján fel kellene ismernem"
Termék címkéje, doboza, hivatalos weboldalán a specifikáció?
Nem feltétlen ránézésre kell ezt megállapítani, adottak az előbbi lehetőségek, amik alapján egyértelműen be lehet azonosítani, hogy melyik melyik. -
King Unique
titán
-
King Unique
titán
válasz
csabyka666 #57549 üzenetére
Minek, a szekvenciális maximumokat akarod nézegetni, videót vágni és nagy méretű fájlokat másolni?
Ha nem, akkor pont nem sok értelme lenne, mert operációs és programok futtatásához elég SATA SSD-nél a SATA 3 Gb/s port is, azon is jóval gyorsabb lesz a működés mint HDD-ről. -
cibus
senior tag
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítségét az elmúlt napokban! Tegnap este végül berendeltem az mvme-t. Végül sn580 lett. De akkor már 2terrást dobtam be, nem szórakozok az 1 terrával. Köszi még egyszer mindenkinek!
-
Brekkk
senior tag
válasz
csabyka666 #57539 üzenetére
Én használok PCI-e 2.0 4x-ben egy Samsung PM893-as NVME SSD-t.
Nyugodtan hazsnálhatsz ilyet. Nem lesz meg az 1800 Mb/s feletti olvasási és írási rész, mert kb ennyit tud maximum, de amit biztos tudni fog az a jóval magasabb 4K random read/wirte ami egy modern NVM-e SSD esetén 100 Mb/s is lehet ami nálad most 25 Mb/s ahogy látom. Mindennapos használatnál szerintem ez a lényeg.
Ha nem is tudsz róla boot-olni mindenapi használatra jó lesz.
Nekem is van egy olyan Axagon kártyám, kb 1 éve vettem újonnan és már a PCI-e 4.0-ás is támogatja.
A PCI-e 3.0 maximuma pedig 3800 Mb/s alatt van egy picivel írás és olvasásnál, modern PCI-e 4.0-ás NVM-e SSD-vel. (SK hynix PC801-el) -
ricsip
addikt
válasz
csabyka666 #57550 üzenetére
Ehh, akkor a bevágások alapján nem lehet egyértelműen megállapítani. :(
Welcome to the wonderful world of M.2 Next Gen Form Factor
-
válasz
King Unique #57548 üzenetére
Ehh, akkor a bevágások alapján nem lehet egyértelműen megállapítani.
Ami nekem van, azon csak 1 bevágás van, mármint az adapteren. A rövid bevágáson 4 érintkező. A borításon csak az NVMe felirat szerepel, szerintem ez a SATA-t nem tudja, de valami alapján fel kellene ismernem...
-
válasz
King Unique #57546 üzenetére
Ja igen, az SSD SATA3-as, a port lehet ettől még "csak" SATA2. Lehet egy SATA3 PCI-Ex adapter is segítene sajta?! Olyanom van (volt?) valahol...
-
King Unique
titán
válasz
csabyka666 #57547 üzenetére
Mármint ha pl. kétbevágásos B+M key típusokat is támogat, ami lehet SATA és NVMe is az alábbi screenshot alapján.
Alapesetben viszont vagy egyiket vagy másikat támogatja egy ilyen USB-s külső ház, az egyszerre mindkét formátumot támogatóknál meg eleve feltünteti ezt világosan a gyártó, ahogyan a linkelt példáknál is.
-
válasz
King Unique #57545 üzenetére
"USB3 NVMe"-ként vettem, viszont azt gondoltam, a SATA-t is kezeli, mivel fizikailag passzol bele. Előbbi 1, utóbbi 2 bevágásos.
-
King Unique
titán
válasz
csabyka666 #57542 üzenetére
-
King Unique
titán
válasz
varmi2 #57540 üzenetére
Vannak már egy ideje (évek óta) M.2 SATA és M.2 PCIe NVMe SSD-ket is kezelő USB-s adapterek, külső házak (példák), nem feltétlen csak egyiket vagy csak másikat támogató lehet.
De egyébként igen, a mostani esetnél vsz az lesz a probléma, hogy csak az egyik félét kezeli ez az "USB3 adapterem", amiről nem derült ki a leírtakból, hogy pontosan mit takar.
-
válasz
varmi2 #57543 üzenetére
Crucial MX500 SATA3, egészen pontosan ilyen:
https://belso-ssd-meghajto.arukereso.hu/crucial/mx500-2-5-250gb-sata3-ct250mx500ssd1-p395761899/
Passz, hogy SATA-n tudnia kellene-e többet. Win10 driverével megy minden. -
varmi2
nagyúr
válasz
csabyka666 #57541 üzenetére
Az m.2 sata az sebességben egyenlő a 2,5" sata ssd-el.
Ez eléggé karcsú, milyen ssd ez? -
-
válasz
varmi2 #57540 üzenetére
Akkor az lesz a gond. Mert amit vettem, az M.2 NVMe, és 2 félét is próbáltam beletenni, az egyikkel ment rendesen (1 bevágásos, pont mint az adapter), a másik kb fél perc után már melegedett (ez 2 bevágásos, de belement csont nélkül).
Bevágások alapján nem is lehet megállapítani?
Az M.2 SATA az sebességen is lassabb, mint az NVMe, igaz? -
varmi2
nagyúr
válasz
csabyka666 #57539 üzenetére
Az usb adapterek két félék, van m.2 sata, és m.2 nvme, a kettő nem kompatibilis egymással. Amikor usb adaptert nézel, azt nézd meg hogy sata vagy nvme ssd-ket kezel. És neked mid van, a bevágásokkal ne foglalkozz, az csak összezavar.
-
válasz
varmi2 #57538 üzenetére
Valóban, a bootnak nem néztem utána. Neten annyit találtam, hogy esetemben 2000 MB/s elméleti sebesség érhető el, ami a gyakorlatban 1500 MB/s inkább. Bár még ez is gyorsabb, mint a SATA SSD.
A második kérdésre tudsz írni valamit? Néztem összehasonlítást, de nem teljesen értem. Annyi biztos, hogy van az M.2 SATA, ami a lassabb, és van az M.2 NVMe, ami a gyorsabb. De össze vissza írnak mindent, M meg B key, nem is értem...
-
varmi2
nagyúr
válasz
csabyka666 #57537 üzenetére
A pcie 2.0 kevés, nincs értelme, ráadásul nem is biztos, hogy tud bootolni pcie portról.
-
Üdv mindenki!
Érdekelne a véleményetek. Adott egy Lenovo ThinkStation S20, asztali PC-ként funkcionál, SATA SSD-vel használom. Eljátszottam a gondolattal, hogy beszerzek egy ilyet, és M.2 SSD-vel használom a gépet. Kérdés, hogy megéri-e ezzel vacakolni, egyáltalán, hoz-e valami gyorsulást? Így sem lassú a gép...
AIDA szerint "PCI-E 2.0 x4 port", amivel gazdálkodni tudok.
Másik kérdés, hogy volt valami kavarás az nvme szabványokkal, és nem kompatibilis oda-vissza...például van egy USB3 adapterem, de valamelyik SSD csak melegszik benne, a másikat meg felismeri gond nélkül. Mi a titok?
Köszönöm a válaszokat előre is! -
Egyre többen próbálnak rá a Linuxokra, szerencsére én anno már a Win7-et untam meg nagyon, de a bő 10 év alatt tényleg sokat fejlődőtt a desktop Linux! Én nem játszom Linuxon, de a Kezdő Linuxos topikban sokak írják, hogy lassan szinte minden fut rajtuk, már olyan összevetéseket is olvastam, hogy x game jobb FPS-sel fut Linuxon, mint Winen(amit Te is írsz éppen)...ha elakadsz valamiben Linuxon és még nem néztél be, javallom a Kezdő Linuxos topikot, minden témában érdemes kérdezni és akik elég aktívak, azok játékban is otthon vannak.
Nekem is kicsit nyűgös ez, hogy Lutris és társai kellenek, de igazából aki már napi szintű feladatokkal elvan Linuxon, annak könnyedén megoldható a játékokhoz szükséges csomagok felrakása is.
Mondjuk nagyon nem mindegy, milyen disztrót rak fel az ember, sokszor a bőség zavara idegesítő tud lenni nagyon kezdők számára, de aki valamelyiket megismeri, nem nagyon akar visszaólálkodni Winre.
-
cibus
senior tag
válasz
ubyegon2 #57534 üzenetére
Ne is mondd
épp most kezdtem el én is barátkozni a linux-szal, kb 2 hete telepítettem életem első linux-át, mert már unom, elég undorító a win. Viszont tény hogy sajnos játékokhoz még mindig sok előnye van
tudom, hogy szinte az összes game megoldható már linux-on, de nem olyan egyszerű, mint winen. Pláne hogy még csak tanulom a linuxot. Viszont ahogy nézegettem, az amd procikat (ami hamarosan megjön
) jobban használja a Linux és magasabb fps-eket is lehet elérni. Intellel is most szakítok. Ott meg az állandó foglalatcserét unom. Váltottam AM5-re, hamarosan remélem megjön minden és jópár évig jó leszek, elég lesz egy sima proci csere is, ha elfogy, nem kell lap, minden csere...
-
Köszi, hogy ennyit segítesz és bocsi, hogy ennyit kérdezek, csak akkor már nem akarok rosszat venni, vagy ugyanannyi pénzért pl rosszabbat.
Ne viccelj már, pont ezért van ez a topik!
Amitől sokan agyfrászt kapunk, az éppen az, amikor valaki megvesz egy SSD-t és utána kérdez, hogy ez miért ilyen...szóval ez így jó, ha mindent megkérdezel, aztán van, amire úgysem kapsz igazi választ, de sok kérdésre meg mégis.
De igazából akkor jól értem, akkor Windows betöltéséhez, programok betöltéséhez, futtatásához, meg játékok töltéséhez még az sn580 sebessége is bőven elég..
Abszolut így van, sokan alapból rácuppantak a PCIe 4.0-ra is, amikor kijött, pedig az általad leírt használat mellett lehetetlen észrevenni a különbséget PCIe 3.0 és 4.0 között. Ráadásul a szekvenciális írás/másolás sebességét adja meg a gyártó, ami napi használatban nem sok vizet zavar, az IOPS értékek meg azért egy NVMe TCL SSD-nél kb mindnél jók.
10+ éve nem használok Wint és desktopban nálam a Samsung 860 EVO és a Samsung 980 között sem érzékeltem semmi különbséget OS és programok futtatásában, de Windowst használók azt mondják, érezhető a különbség, de nyilván az érzékelhető sebesség csak részben függ az SSD-től, a hardver/szoftverkörnyezet is számít. Tippem szerint érezni fogod a különbséget, ha csak placebo lesz is, de ennek oka lehet az is, hogy a Samsung 860 EVO az kiemelkedően jó és sebességtartó Sata SSD. Szerintem a legjobb, persze a PM883 és SM883 industrial nagytesóival együtt.
Ez a felezett sebesség is fura, amíg élt a Dell Latitude 5520 notim, az egyik helyen PCIe 3.0, másikon PCIe 4.0 SSD volt és utóbbi csak X2-es. Lehet a Linux futtatás miatt, de semmit nem érzékeltem napi használat során, igazából nem is tudtam sokszor, melyikről bootoltam be. Acccess time és IOPS értékek nyilván nem is feleződnek, mint a szekvenciálisak...
A lényeg, hogy bármelyik WD SN-t veszed, élvezetes lesz a futtatása. Már amennyire lehet élvezetesnek mondani a Windows használatot.
-
cibus
senior tag
válasz
ubyegon2 #57532 üzenetére
Köszi, hogy ennyit segítesz és bocsi, hogy ennyit kérdezek, csak akkor már nem akarok rosszat venni, vagy ugyanannyi pénzért pl rosszabbat.
De igazából akkor jól értem, akkor Windows betöltéséhez, programok betöltéséhez, futtatásához, meg játékok töltéséhez még az sn580 sebessége is bőven elég.. vehetem nyugodtan azt is?! Most pl talán valami Samsung 860 Evo (asszem) sata-som van. Meg valami meg nem mondom fejből milyen Kingston. Annál gondolom jóval gyorsabb lesz. És még azért az is elég gyors egy hdd-hez képestigen, 3db m2 lesz a lapon, viszont a 2. bordázott felezi a sebességet, ha be van dugva a pcie2 szóval azt nem nagyon használnám. jó lesz az 1 helyen a proci hűtő alatt.
-
Mindkettő TLC, itt össze tudod hasonlítani őket, desktopban nem lesz szerintem melegedési gond egyikkel sem, mivel ezek a WD visszafogott sebességű modelljei, márpedig a melegedés összefügg a nagyobb teljesítménnyel. Pédául ott az SN850X, az már közelebb van sebességben a PCIe 4.0 max sebességéhez, de azon már van DRAM cache is, nyilván jobban fog melegedni is. Néha meglepő tud lenni CPU vagy GPU alatt lévő SSD-k hőértéke, de sok SSD-n van több sensor is és amelyik a környezeti hőt méri, az szokott ilyenkor magasabb lenni. Amúgy ha jól látom, van két gyári bordázott SSD hely is a lapodon...
Tényleg nincs adat a NAND-ról a gyártó adatlapján! Az előbbi linkek első oldalán egyébként meg tudod nézni a táblázatot, ott szerencsére írni szokták az alapadatokat rendesen. Kioxia/Toshiba 112-layer 3D TLC BiCS5 NAND van mindkettőben.
-
cibus
senior tag
-
Az SN770 gyorsabb az SN580-nál, talán az SLC cache is több rajta, de ezt a gyorsaság különbséget nem fogja a user érzékelni egyébként. Ilyen minimális árkülönbségnél az SN770-et venném, kivéve, ha nagyon nem jól szellőző helyre kell berakni, nem vészesen, de picit jobban melegszik az SN770. De igazából bármelyiket is veszed, ugyanolyan jó lesz, egyikben sincs fizikai DRAM cache, viszont Host memory buffer (HMB) megoldást alkalmaznak mindkettőnél, ami home user használatra tökéletesen elég. Nekem Samsung 980 1TB van HMB-vel, nem is melegszik és nem is belassulós(átlagos Linux home user profillal használom). Ami talán a linkelt leírásban nem volt hangsúlyosan kiemelve, a QLC-re eléggé jellemző, hogy nagyobb adat(ok) másolásánal brutálisan be tud lassulni. Nyilván van az a mennyiségű adat, ami belasssítja a TLC-t is, de ez átlag felhasználás mellett nem valószínű, hogy jelentkezik, ha igen, akkor sem extrém módon, mint QLC-nél. Ez egy lényeges különbség a QLC és TLC NAND között.
Itt meg is van a két SSD SLC cache mérete, az SN580 1TB SLC cache 277GB, az SN770 1TB pedig 325GB. Ekkora cache különbségnél akár meg is érheti utóbbit venni, bár elég nagy adatmennyiség a 277GB is.
Itt a SN580 review is, ha érdekel.
-
A TBW értékkel ne foglalkozz, egyértelműen marketingesek adják meg ezeket az értékeket. Úgy látom mostanában kevesebbet adnak meg egyes modellekhez, nyilván ezzel is visszahúzzák a garancia tartamát. Alapból azonos kategóriában lévő NAND-oknál a QLC kevesebb írást bír el, mint a TLC, de az átlag consumer SSD-k NAND-jai eddig 600TBW/TB értékkel futottak a piacon. Nyilván az industrial osztályú NAND-ok nagyságrendekkel többre vannak kalibrálva, akár extrém értékeket is olvashatunk az adatlapjaikon.
-
cibus
senior tag
válasz
ubyegon2 #57523 üzenetére
Rendben, köszönöm szépen
akkor azt választom
Amúgy a kettő közül azt lehet esetleg tudni, hogy melyik bír több írást? WD-re azt írja adatlapja, hogy 600TBW, Kingston -nál viszont csak annyit, hogy az 1terrás 320TB. Ez akkor csak 320TBW jelent? Mert akkor pláne eldőlt. -
A TLC és a QLC SSD-k összehasonlítása: Mik a különbségek?
Nem nagyon találtam ennél egyszerűbb leírást a két NAND tipus összehasonlítására.
szóval windowsnak és játékok tárolására, futtatására, esetleges linuxnak melyik a jobb számomra?
Általános felhasználásra, főleg rendszer alá egyértelműen TLC NAND-os SSD a jó választás, kizárólag tárolásra megfelelő a QLC is. Viszont ha közel azonos árszinten vannak, nem is kérdés, hogy a TCL-t vesszük. A WD SN580-at sokan vették, ezerszer inkább azt venném, mint a QLC-s Kingstont.
-
kutga
félisten
De arról is futtatod őket? Ha tárolás, akkor a rajta tárolt adatokat milyen gyakran kell elővenni? Még azt is el tudom képzelni, hogy ezt berakod valami külső házba, ahol nem zavar, felcsatolod akár a routerre/szerverre, az asztali gépbe meg teszel egy kisebb ssd-t, ideiglenes tárolónak, alkalmazásoknak.
-
Ott kezdtem és onnan irányítottak ide...
Tárolás a fő cél, de a virágboltban beszerzett dolgokat arról telepíteném, eddig is ez volt a bevált módszer csak most olyan házba költöztem amiben 1 HDD fér csak ezért váltottam a több kicsiről egy nagyra amivel most ez a helyzet, hogy brutál hangos. -
Mi lenne a fő különbség az 5400-assal? Tehát telepítés szempontjából pl sokkal lassabb lenne viszont cserébe halkabb? Egy fér a házba és 8TB-os verzió nyilván nem elérhető most az Alzán, pedig akkor már azt venném nem a 6-ost és le tudnám egy időre.
Lehet el hozok egyet "tesztre" aztán kiderül. Ha nem akkor pedig muszáj lesz az SSD....
HDD topicba is az 5400-at ajnálották btw, de azért annak is van hangja. -
kutga
félisten
-
Egy Seagate Exos 7E10 6TB Standard SATA van szó.
És ilyen hangja van.
Ezért nem akarnék feltétlen SSD-t én sem, mert drágább és fele annyi helyem lenne, de ez elég hangos...
Most van Alzán egy felbontott 990 PRO Heatsink 4TB 120-ért, de ugyan úgy 60 hónap garanciával. -
kutga
félisten
Milyen az a Seagate? Nekem egy ST4000VX016 és egy WD43PURZ üzemel a letöltős gépben, de szerintem a ventilátorok hangosabbak. Így van összesen 8 tera tárhelyem, gondolkodtam én is sokat, hogy ssd-re kellene cserélni, de ennyi pénzből kb fele tárhely jönne ki, vagy annyi sem, nekem nem éri meg.
MOD
cibus
Egyrészt nagyban meggyorsítja a letöltési folyamatot és a HDD sem lesz tele töredezett fájlokkal, valamint én azt vettem észre, ha egyszerre megy a letöltés és a megosztás (filmnézés jelen esetben) is a hdd-ről, akkor időről időre elfogy a buffer, megakad a lejátszás. Ezért inkább én is SSD használok ideiglenes letöltő helynek, majd miután letöltötte a kliens az adatot, akkor áthelyezi HDD-re, ahonnan már tud seedelni a továbbiakban. -
válasz
UberMutant #57506 üzenetére
Az a baj van kb 4TB mentésem az évek alatt, régi képek videók stb plusz ugye a rém torrent....
Lehet akkor több értelme lenne le cserélnem az egyik 1TB-os SSD-t egy 4-re és szortírozni cserébe néma lenne... -
cibus
senior tag
válasz
UberMutant #57506 üzenetére
Miért rakja át? Miért nem egyből akkor arra tölti?
-
Hahó újra!
Olyan gondban vagyok, hogy tárolásra nem akartam SSD-t vásárolni viszont amit vettem Seagate HDD annyira idegesítően hangos, hogy egyre jobban fontolgatom, hogy legyen egy drágább, de SSD...
Az a problémám, hogy 6TB a minimum ami kellene, hogy hely is legyen mindennek.
Szerintetek megéri beruházni egybe vagy inkább szokjam meg a morgást?
Ha igen, akkor mi lenne az ajánlott?
Adattárolás, torrent lenne a fő cél.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Exkluzív órák
- Hyundai, Kia topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen videókártyát?
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- Raspberry Pi
- Politika
- Megújult a PROHARDVER!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- További aktív témák...
- Álmodtam egy nagyot! Persze! Hisz alszom! WD Red 3.5 8TB 5400/256MB (WD80EFAX) Ingyé FOX!
- Crucial P3 Plus 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - Eladó!
- Verbatim Vi5000 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, bontatlan - Eladó!
- WD Black SN850X 2TB - garancia 2028-ig
- 1 TB 2280 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Kioxia, WD, Micron
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Strix X570-F Gaming alaplap garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Beszámítás! Intel Core i9 13900K 24 mag 32 szál processzor garanciával működéssel
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- BLUESUMMERS NVMe SSD adapter
- Bomba ár! Dell Latitude 7480 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest