Hirdetés
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- CMF Phone 1 - egy jó telefon
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena

Új hozzászólás Aktív témák
-
TeeJay
félisten
válasz
boltvarazs
üzenetére
Maximum akkor ha árban olcsóbb.
Ha közel azonos árban van én akkor egyértelmű hogy a 3,5kW-os Perferát venném
-
Máté94
addikt
válasz
boltvarazs
üzenetére
Akkor végülis is maradhatsz a 35-nél, mert ahhoz vagy szokva.
A 0.5 kW a különbség a maximum kapacitásuk között fűtésben.
-
Joe63
tag
válasz
boltvarazs
üzenetére
ha egyformán le tudnak szabályozni, akkor a 2.5-nek csak akkor lenne létjogosultsága, ha jelentősen olcsóbb lenne, szerintem
-
boltvarazs
csendes tag
válasz
Máté94
üzenetére
Hát nem tudom. Nekem egy kb 9 és egy 12-13nm2-es szobában is 3,5-es van és egyenletesen tökéletesen mennek. Igaz az ajtók nyitva vannak így egységesen fűtik a házat a helységekből is. Valszeg a 2,5-es is megoldaná de azért a januári extrém hidegben már biztos vagyok benne hogy ott jobban erőlködött volna a 2,5-es, míg normál téli viszonylatban meg a 3,5-es sem fogyaszt többet. Ezért is kérdezem hogy vajon kiknek lehet jó/jobb valóban egy 2,5-es...
-
Máté94
addikt
válasz
boltvarazs
üzenetére
Ilyen 15 m2 alatt, de belmagasság és szigetelés függvényében.
Nyilván itt hőmennyiséget kellene számolni.Mennyit állít elő minimumon a kisebb, mennyit a másik és ezt összevetni hol haladná meg a hőigényt bizonyos külső-belső hőmérsékleten.
Adatlap alapján a beltéri-kültéri ventilátor sebességekkel játszadoznak, és talán az áramfelvétellel. -
boltvarazs
csendes tag
A kollégám hozott 2 db perferát (helyileg Budapest, de szállításban tudok segíteni.)
Vagy most hétvégén vagy május 4 után vehető át.Akit érdekel privátban keressen!
Más: van szerintetek olyan szobaméret (jól szigetelt) vagy bármilyen eset, ahol a 2,5-es Perfera már előnyösebb lehet mint egy 3,5-es? Mindkettő ugyanarra tud leszabályozni, de talán ahol felesleges a 3,5-es plusz teljesítménye, ott lehet egyenletesebben működhet egy 2,5-es?
@TeeJay, szerinted?
-
windy
tag
válasz
takacsbotond
üzenetére
Még nincs hat éves a géped, úgyhogy jó tíz évig meg sem kell fordulnia a fejedben, hogy lecseréld. Számtalan 20 éves Daikinhoz járunk karbantartani. Elég jól működnek most is.
-
TeeJay
félisten
válasz
spiritex
üzenetére
A Daikin Comfora alapból FTXP..N a kültéri meg RXP..N
Sensira FTXF..E vagy már F végű gyárilag wifis, kültériből meg most RXF..F-et adják ott az E kültéri ki lett vezetve.
Szóval FTXF-D az már felejtős mert 2023 előtti gép
Amúgy a Comfora nagyon nem éri meg. Igazából annyival tud többet hogy a beltéri wifis gyárilag, motorosan tudod jobbra balra irányítani meg ugye a kültéri egység 4,2SCOP helyett 4,6. Cserébe egy halom felára van a Sensira-hoz képest.
Ha már jobbat akarsz akkor Perfera legyen
-
spiritex
veterán
válasz
TeeJay
üzenetére
Közben leesett, hogy simán rám akarták sózni a régi FTXF-D-jüket, és már amikor kint voltak felmérni, készítették elő ehhez a terepet azzal a dumával, hogy a Comfora (amihez kértem az árajánlatot!) legújabb modellje már nem 770 mm széles, hanem annál szélesebb... Gondolom arra számítottak, hogy a laikus majd úgysem tudja megmondani, hogy melyiket rakták fel neki, hiszen nincs ráírva. Ezek után nyilván az első dolgom az lett volna, ha nem dobozban hozzák, hogy lemérem a beltérit mérőszalaggal, hogy milyen széles, de inkább elengedem őket...
-
Aske
aktív tag
válasz
TeeJay
üzenetére
Köszönöm a válaszokat! Őszintén szólva én ezt a dobozolás dolgot továbbra sem értem. Ott akkor az egész klíma már egy ginpszkartonra van felfogva és hátul mennek ki a csövek? Vagy pedig a klíma a rendes falon van, és az oldalra menő csövek vannak eltakarva? De hogy néz ez ki pontosan? Hogy néz ki az átmenet a gép és a gipszkarton között?
-
takacsbotond
őstag
Daikin Perferám van, amit Windyék telepítettek, és nem tervezem jó ideig még cserélni, pusztán kíváncsiságból kérdeztem, hogy elszakmázgassunk róluk, mert nem sok szó esett eddig erről a fórumon.
-
TeeJay
félisten
Ha úgyis gipszkarton lesz akkor hilti szalaggal fel szoktuk rögzíteni a csöveket a falra aztán mehet rá a gipszkarton. Kár bonyolítani mert a hilti szalag szépen tartja, ilyenkor merev cseppvízcső kell annak nem lesz hasa és méterenként egy rögzítés lejtéssel hogy a cseppvíz tudjon folyni aztán kész is.
Dekor csatornával ugyanez 3x2 szigetelt rézcső és mellé cseppvízcső (lehet közösíteni mert 3 klíma is elmegy 20-as cseppvíz csövön lazán) és 3 kommunikációs kábelhez már kell a 90x65mm-es dekor csatornaAzt is csinálhatod hogy első körben 90x65-ös dekorban megoldják és ha zavar arra tesznek gipszkarton falat és kész.
Beltériből jobbra ki lehet állni ha dekorcsatornás elvezetés van viszont ha gipszkartonba menne akkor csak bal alsó sarkánál lehet beállni a klíma csővel mert középen kell a hollanderes kötést csinálni, ott ha jobbra állnál ki a gipszkarton mögöt kellene kötni ami eléggé lehetetlen
Na meg ugye falba se teszünk kötést mert sose lehet tudni mikor kell leszedni a beltéri egységet valami hiba miattHa jól látom 3-as multit nézel, itt a Daikin nagy király egy 3MXM68A9 kültéri meg hozzá 3db FTXP35N Comfora beltéri vagy még inkább 3db FTXM35A Perfera beltéri és füligérő mosoly lesz nyáron
Bár előtte 3 instant agyvérzés mikor meglátod csak a gép árát
-
Aske
aktív tag
Sziasztok!
A lakás kivitelezője fogja készíteni az előcsövezést a klímáknak. Úgy döntöttem végül, mindhárom szobában legyen klíma.Most ő mindenáron el akarja "dobozolni" gipszkartonnal a csöveket. Ezzel kapcsolatban lenne kérdésem hozzátok, ti láttatok már ilyet. Ilyenkor dekorcsatornában futnak a csövek, és az van kvázi gipszkarton mögé rejtve, vagy pedig szabadon futnak a szigetelt csövek?
Tudtok esetleg mutatni pár képet hogy szokott ez kinézni ha rendesen meg van csinálva?
Őszintén azon gondolkodok, nem volna-e elég első körben sima dekorcsatornában futtatni a klímacsöveket, aztán ha nagyon nem tetszene, akkor esetleg utólag bedobozoltatnám. Vagy felejtsem el mert ez annyira ronda lenne?Amúgy 3 klíma kalorikus csöveinek mekkora méretű csatorna kell? A kondenzvizet az falban vezetjük a lefolyóba.
Ja és mégegy dolog, ez most lehet egy kicsit butus kérdés lesz, de a beltériből ki lehet állni jobboldalra is (Klíma2) igaz?
Köszi előre is a segítséget!
-
TeeJay
félisten
válasz
takacsbotond
üzenetére
Az hogy nézz inkább Daikint vagy Mitsubishi-t vagy kínai közül Gree és TCL-t
-
takacsbotond
őstag
Sziasztok!
Xiaomi klímákkal kapcsolatban valakinek van tapasztalata? Mi a véleményetek róla? -
BundyDr
csendes újonc
válasz
BundyDr
üzenetére
Mind a Mitsubishi AP42 mind a Daikin fűtésre optimalizált Perfera FTXTM40 képes leszabályozni 150-155 Wattig, mindkettő számomra pozitív csalódás. Ami érdekes, hogy a Mitsubishi AP25 265 Watt alá nem szabályoz le, míg a 4,2 kW-os 155-ig lemegy.. Shelly Pro 3EM méri az összeset, a biztonság kedvéért megnéztem és a H tarifás órával megegyezően mérnek, tehát pontos a mérés. Az AP25 2020-as, míg a 42-es 2022-es telepítés, gyártás, lehet ennyit változtattak volna rajta? Az AP42 - illetve feltételezem az utód AY42 is - abszolút best buy fűtésre. Dupla soros kondenzátor, halk beltéri, kültéri, -10 fokban is lead 4,2 kW-ot.
-
Flinter
tag
Szervusztok!
Az vajon miért/hogyan van, hogy a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság - szerintem igen bénán megoldott - "Térképes képesített vállalkozás kereső"-jében alig találok pár "helybéli" klímást?
Olyanokat se, akik évtizedek óta, és most is klímáznak. Meg hát a környéken (vidéki megyeszékhely) szerintem tucatnyi+ szaki hirdeti magát/foglalkozik klíma telepítéssel.
(Egy split klíma telepítésről lenne szó. Gondoltam ott találom a legtöbb szakit - mint pl. EON regisztrált villanyszerelők listája - de utóbbi legalább átlátható és nyilvános.)
https://nemzetiklimavedelmihatosag.kormany.hu/kereso.php -
spiritex
veterán
[Ez] a meglévő klímánk, amit 3 éve szereltek fel. Az mekkora gondot jelent (és mennyire sürgős a javíttatása), hogy ennyire szétrohadt a rézcsövek szigetelése?
-
krx21
nagyúr
Megkezdődtek a fák virágzása… Rengeteg a nyárfaszósz, ami a kültéri egység ellensége…
Ki hogy védekezik ellene? Vagy lehet, hogy csak én aggódók?
-
spiritex
veterán
válasz
TeeJay
üzenetére
A Sensira fixen kattintható akár két külön irányba is a két oldala míg a Comfora csak mindent ide vagy oda tud forgatni
A Comforánál tényleg nem lehet fix pozíciókra (pl. 4 vagy 5 egyre magasabb állásba) állítani a legyezőket? Tehát nem tudom pl. csak fentre pozícionálni, hogy ne fújjon rám, ha mondjuk 2 méterre ülök tőle?
-
TeeJay
félisten
válasz
Pfiucska
üzenetére
Hamarabb lesz irigy minthogy hallja működni a gépet

Tapasztalat
Saját unokaöcsémnek telepítettünk öcsémmel ketten Siófoki ezüstparti nyaraló ablak alá egy Daikin Sensira-t amit a fél emelettel lentebbi 8méterrel bentebbi erkély tulajdonosa azonnali feljelentgetéssel nyugtázott.
Első körben az ügyvéd ismerős jelezte hogy nyugodtan maradjon a klíma, két alsó lakás tulaja aláírta hogy engedélyezi a felszerelést, hívjon hitelesített mérővel szakit aki majd megmondja hogy 8méterről fél emelettel lentebbről nem igazán fog egy Daikin klíma bármiféle hangerő értéket át lépni... Mivel ezt bukta volna utána az önkormányzatnál vagy hol tett bejelentést hogy a nyaralójának az értéke csökkent mert akadályozza a kilátást a kültéri egység
Erről mellékelt egy képet hogy mivel fél emelettel lentebb van a kültéri egység kb. a fák lombjaiból takar ki egy pár centit
Ezt is buktaVégül a parasztja mivel semmit nem tudott tenni azt csinálta hogy akár hányszor bekapcsoltuk a gépet és látta hogy pörög a ventilátor elkezdte ütni rúgni a nyaraló ajtaját hogy kapcsoljuk ki mert hangos a klíma

Leordítottam hogy menni fog a gép, pár napig még ilyen állat módra rúgdosta aztán mondtam unokatesómnak hogy át teszem a kültérit a Balaton felé erkélyre, így bukni fog egy kis helyet de legalább mehet folyamatosan mert nem fog senki se bele szólni.
-
TeeJay
félisten
Mert ragaszkodik az eredeti céghez aki csak kimegy és felveszi a pénzt de kimosni nem fogja a klímát...
Ezt szombaton lőttem
[link]
Ami durva hogy tavaly nyár elején telepített LG klíma ami már nyáron csepegett de bent
A tulajt kihívta az albérlő, és egy klíma tisztító spray-t fújt bele, mint látszik nem igazán ért semmit
A lényeg hogy tisztára mostam és küldtem videót a tulajnak hogy telepítési hiba van ugyanis a mekkmester úgy vezette ki a cseppvíz csövet hogy a beltéri bal alsó részén kb 2-3centivel fentebb van a fali furat alsó része mint a beltéri alatt végig futó gyári cseppvízcső így mint egy vízlépcső felfelé kell kimenjen a víz
Naná hogy áll az alsó 60-80centi csőben folyamatosan a víz és ha tele megy kosszal máris nem tud kifolyni
A klíma is ezért ilyen full penész 1 szezon után mert végig kapja vissza a csőből a vízpárát -
TeeJay
félisten
válasz
Csápájev
üzenetére
7éves gépnél már nincs garancia, hívja nyugodtan az eredeti céget
Ez a mocsok 7éve van rajta nyakamat tenném rá
szóval potyára fog fizetni ismét 
Kiveszik a szűrőt és 5perc múlva ott sem lesznek 20-25ezerért
Mosózsákkal úgy kimosom hogy jobb lesz mint újkorában
Rézcső nem tömődik el, amire te gondolsz az a cseppvízcső ami PVC és azért nem látsz cseppvizet mert még nincs elég meleg, kint meg szeles idő volt ma száraz levegővelHa eső után lesz 35fok te meg 18fokra rakod akkor majd lesz cseppvíz
-
válasz
Pfiucska
üzenetére
Ezt a helyi építési szabályzatban tudod megnézni, bár távolság szerintem nincs meghatározva, mivel ahány klíma annyiféle zaj. Két méter az semmi, tuti át fog berregni a szomszédhoz, ha ott ők közlekednek, jönnek-mennek, nyitott ablaknál alszanak, máshova tenném a kütériket, mert csak gond lesz belőle.
-
TeeJay
félisten
válasz
spiritex
üzenetére
FTXF35E-t veheted nyugodtan mert a kültéri még F végű lesz neki
15ezer webklímán a wifi modul bele, jóval olcsóbb lesz így mint az F végű 2025-ös verzió amibe ezt a gyárban bele teszik már
Plusz mivel 15ezerért veszel egy wifi modult kapsz hozzá egy Comfora távirányítót így 2db távirányítód is lesz
-
TeeJay
félisten
válasz
spiritex
üzenetére
FTXF-D-t írt lehet de már az E végű is 2023 óta van gyártva szóval meglepő lenne ha neked D-t hoz...
Fingjuk sincs hogy az utolsó betű az verzióra vonatkozik
Ha tényleg D-t hoz akkor az jó régóta lehet a polcon
Elhajtanám vele pláne hogy E verziótól van az újabb wifi és E verziótól van a jobb kültéri amit könnyebb szerelni -
Pfiucska
senior tag
Klima kulteri egysegnek milyen messze kell lennie a telekhatartol? 2m-re van a hazfal, oda van tervezve a kulteri, max 2 db, mitsubishi vagy daikin, de a szomszed mar most aggodik, h hangos lesz. Szerk.: csak a hutesi szezon erdekes.
-
Csápájev
őstag
válasz
TeeJay
üzenetére
Hát,elég random a dolog,egyszer fél órán át tökéletesen ment,egyszer meg megint visszavett a teljesítményből.
Kondenzvizet nem láttam kicsöpögni
,de máshol sem folyt el elvileg.
Anyámnál van,ő ragaszkodik az eredetileg beszerelő céghez.
Hát kíváncsi leszek.
Így néznek ki a lamellák belül [kép]
Egy nagy tisztítás ára,ha szét is kell szedni,nem csak mosózsákos, kb mennyi?
Illetve,ha a rézcső eltömődött,ami kivezeti a kondenzvizet,azzal mit tudnak csinálni?
Kifújják kompresszorral?
Igazából 7 évből az első 4-ben ki volt tisztítva,de csak az a himihumi szűrőt levesz,lamellákhoz befújkál és járatták 20p. -
asdf_
veterán
válasz
BundyDr
üzenetére
Persze, de a mennyire modulál le, az kb. egyszer érdekel, utána soha többet, a leolvasztás meg, hanem vagyok ott mellette, akkor nem érdekel, ha ott vagyok, akkor meg hallom azt az eszeveszett szörcsögést, ha számolni akarom, húzok egy strigulát
Az ilyenek szerintem akkor érdeklik az embert, amikor megvan az újdonság varázsa aztán utána sose többet. -
BundyDr
csendes újonc
Ha valaki nem csak a fogyasztás monitorozására akarja használni, akkor kell a percenkénti fogyasztásmérés. Csak abból látod, hogy mennyire tud lemodulálni a klíma, hányszor olvasztott le, hány on-off ciklust csinált, milyen a vezérlésének a karakterisztikája. Óránkénti adatok a klímák saját appjaiban is vannak, bár nem túl pontosak.
-
spiritex
veterán
Amúgy tényleg nem lehetséges felszerelni egy klímát az 5. emeleti (zárószinti) ablakunk fölé, mert 60-65 fokos a tető dőlésszöge? Tényleg nem létezik ilyen tetőtartó, ami tudja a 60-65 fokot? A tetőtéren (kétszintes a lakás), ahol csak 45 fokos a tető dőlésszöge (van egy törés benne), simán felszerelték 2 éve, igaz másik csapat volt.
[kép1] [kép2] -
spiritex
veterán
válasz
Máté94
üzenetére
Köszi, még jó, hogy direkt wifis verzióra kértem árajánlatot a szerelőtől és az FTXF-D-t küldte el mindenféle wifi modul nélkül... Ha nem figyelek, gondolom simán felszerelte volna, és miután össze akarom kötni wifi-vel, nem lett volna lehetséges plusz modul beszerelése nélkül.
-
spiritex
veterán
Kérlek segíts, mert már teljesen össze vagyok zavarodva, hogy a Daikin Sensira modellek közül melyik gyárilag wifi-s, amibe nem kell külön wifi modult szerelni, mert már benne van? Az FTXF-D, FTXF-E vagy az FTXF-F?
-
TeeJay
félisten
válasz
Csápájev
üzenetére
10-20perc után nem nyom levegőt az több mint érdekes
Szűrőt vedd ki, nézd meg átlátsz-e rajta egyáltalán
mókuskereket fotózd le mennyi mocsok van rajtaLegtöbb full koszos klíma nem tud levegőt forgatni, emiatt lefagyna az elpárologtató és így a gép visszaveszi a teljesítményét.
Zugló nincs messze egy fullos szétszedős mosózsákos Deep Clean-es tisztításhoz
7éves gépet meg meg sem láttam hogy 7évig nem volt tisztítvaMásik tipp addig hogy nyomd át fűteni de 30fok max ventilátorral és menjen fél órát
utána rakd vissza hűteni hátha csak a 4 utas szelep ragadt meg félúton
Írj vissza mi a tapasztalat -
Csápájev
őstag
Sziasztok. Van egy 7eves daikin klímànk a lakásban,ami még nsgy tisztításon nem esett át. Tegnap bekapcsolva kb 10-20p után nem nyom levegőt,addig jó hideg. Kondenzvíz se jön a csövön. Lehet eltömödött? Mire utalhat ez a hiba?
-
Máté94
addikt
ShellyScanner alkalmazással Windows-os gépről is megtudod nézni az éppen aktuális adatokat, és tud grafikont is rajzolni, csak az úgy működik, hogy elindítod és onnan kezdi, amíg be nem zárod az alkalmazást.
-
csobi1
tag
Talán már volt szó a Shelly -ről,de ezzel miként lehet hozzá jutni a fogyasztási adatokhoz? Hol lehet ezt negjeleníteni?
-
Máté94
addikt
Mideánál átrendezik egy kicsit a palettát.
A Breezeless E elvileg kapott egy jobb kültérit, így már 8.5/4.6 értékekkel bír majd, és behozták a helyére a Solunar-t, ami egy Solstice csak gyengébb kültérivel? Tehát mintha a régi Breezeless E lenne.
Mintha a Breezeless funkciót feljebb pozicionálták volna. -
Máté94
addikt
válasz
llacee
üzenetére
Daikin sincs a magaslatán, de RXM-R néven keresd, ha a kültéri érdekel.
Egyébként így néz ki:
https://akkudoktor.net/t/daikin-perfera-ftxm-rxm-r-single-a-sammelthread/8569/142u=magiaconatus
-
TeeJay
félisten
válasz
Midway
üzenetére
Tehát akkor újra

Daikin Sensira és Comfora és Perfera esetén is a hűtési és fűtési minimum azonos a 2,5 és 3,5kW-os gép között ellenben a hűtési és fűtési maximum eltér.
Így egyértelmű hogy kis szobába is megéri a 3,5kW-os gépet venni mert árban legtöbbször nincs is különbség, ellenben pont a Sensira esetén a 3,5kW-os 550gramm a 2,5kW-os pedig csak 420gramm hűtőközeggel jön gyárilag ami ugye az évek során azért szivárogni fog 5-10-20gramm/év szinten szóval az is jobb hogy a nagyobbikban több van
meg ugye mi van ha fűtenél vele és a fűtési teljesítményt a gyártók 7fokon adják meg nem -10fokon. A januárt látva bármikor lehet ismét -10fokos tél ahol jobb ha a nagyobbik géped van.
Szerintem bátran veheted a 3,5kW-os gépet Daikin és Mitsuból is
a nyarak 38-40fokosak is lesznek szóval jól fog jönni még a plusz kakaó
Nekem 3db Sensira van, 18-13 és 7nm panel szobákra és a 13nm szobában a gyerek 4éve nem panaszkodik, gyönyörűen hűti neki leszabályozva a klíma
-
TeeJay
félisten
válasz
Mano66
üzenetére
Rodigas 52-es fix hegesztett, már másfél éve csak azt veszek mert az tökéletes nem úgy mint a sok kihajtható konzol.
Rá megy az AG35-ös 3centi magas rezgéscsillapítós gumibak és tökéletes
rögzítésnél meg ügyelek hogy a mindkét oldali konzol függőleges legyen, a két konzol közt meg vízszint legyen plusz ne dőljön kifelé meg befelé se. Ha a fal nem lenne függő akkor alátéttel javítom. -
llacee
őstag
válasz
padam87
üzenetére
5db klíma van a házfalon és tudom nem kell nézni, de utálom a nagy dobozokat a falon. (másik, amit utálok a kábelcsatorna
) Ha lehet akkor legyen kisebb a doboz.A nappaliban lévő confortX 3,5-et szeretném lecserélni, bár még csak 3 éves, de bosszant, hogy ennyire szarul modulál.
Első körben SEnsirát gondoltam, mert a konyhában már bevált, de ez az ATXD nem sokkal kerülne többe még szállítással sem.
A 25m2 nappaliban elég lehet a 2,5kw is?Alapvetően idéntől a földszintet szeretném fűteni klímákal konyha és nappali, az emelet továbbra is menne a kazánnal. Minden meleg felmegy ugyanis és folyamatos probléma, hogy ha lent van a termosztát, akkor túlfűti az emeletet, ha fent akkor hideg van lent.Shellys radiátor szelepek nem váltak be annyira. Bármit csinálok 2-3 fok van a két szint között.
Meg van úgy 2,5MW túltermelésem a napelemnél és akkor abból eldurrantanék a földszinti fűtésre. Nagy hidegben menne mindenhol a gáz. -
llacee
őstag
-
csobi1
tag
válasz
TeeJay
üzenetére
Én még hozzá tenném a Dagimarketen 809 euro-ért kapható Daikin ATXD 35A ARXD35A
készüléket, ami van 2.5 KW-os változatban 699 Euro-ért. Ezek a 2023 Perfera típus kültérije és a Comfora beltérije. A beltéri mindössze 770 mm széles. A kültéri méretei 285 x 765 x 550 mm, súlya 32 kg. Tehát minden mérete kisebb, mint az újabb Perfera modelleknek, ha esetleg a méret számít valahol. Főleg a beltéri szélességénél jelentős az eltérés. -
Skynet258
veterán
Sziasztok,
TCL Elegance Plus-ról mi a vélemény? Mondjuk már itt van nálam (jövő héten szerelik), szóval lehet későn kérdezek.
Első blikkre korrekt darabnak tűnik, Daikin-t szerettünk volna aztán az ára miatt már nem szerettünk volna.
Ez meg ilyen arany középútnak tűnik. -
válasz
Máté94
üzenetére
Ennek a papírnak semmi értelme, mindenki azt ír rá, amit akar, semmi ellenőrzés nincs.
Eurovent adatokat kell nézni, ahol persze a Polar fent sincs
kb. csak a Gree és valamennyi Midea van fent a kínaiak közül, az ő adataikban lehet bízni.
Pl. itt a (volt) Amber-em
[link]
Itt pedig egy ATXF35E [link]
Össze lehet hasonlítani, milyen körülmények között mit mértek, ezzel el is lehet foszlatni a mítoszt, hogy hazudnak... (max a gyengébb szabályzás miatt lehet rosszabb a fogyasztás, ha mondjuk melegebbet csinál mint szeretnéd) -
TeeJay
félisten
válasz
Midway
üzenetére
FTXC/ATXC a picit hangosabb
Ami neked kell az vagy a webklímás FTXF35E vagy a dagimarket-es ATXF35E
2,5kW nem éri meg mert alig vagy egyáltalán nem olcsóbb mint a 3,5kW Ráadásul Daikin esetén a minimális hűtési és fűtési teljesítményük azonos ellenben a maximálisban ugye jobb a 3,5kW-os gép meg abban több is a hűtőközeg
-
Máté94
addikt
Polar Prime:
Mind a három éghajlati övön ugyanolyan SCOP érték... Ez nem csak nekem büdös?

-
Midway
senior tag
válasz
TeeJay
üzenetére
ATXC25D és biza a Sensira sokkal finomabban tudja'
A linken azt is Siesta-nak írja .Nekem a kis szobába kell a klíma , fő cél hogy halk legyen ! Ezzel együtt normális szabályozással.
Fűtés nem igazából szempont ,tehát egy -15 fokig fűtéssel rendelkező klíma is bőven elég elég . A hatékonyság sem elsődleges szempont ,mert ha többet is fogyaszt, akkor sem éri meg egy jóval drágább, de kevesebbet fogyasztó klíma. Az árkülönbség kb 10-15 év alatt térülne meg a fogyasztásban .
Egyéb majom fogó extrák sem szempontok pl ion szűrés , legyezés, I-feel, stb .A nagyobb szobában lévő 3,5 gree smart R hűti a lakás nagyobb részét .
Lehet ezek alapján nem a Daikin a megfelelő nekem . Olyan 2,5 kw körüli klíma kell ,ami valóban tudja is a papíron ígért 19 (20) dB zajt.
És a kültéri sem egy traktor . Valami olcsó alternatíva lenne ideális.Ezek alapján mit javasoltok?
asdf_ : Lehet nem Daikin a nekem megfelelő. Lényeg, hogy az E széria a jobb.
-
TeeJay
félisten
válasz
Midway
üzenetére
Daikin klímák belépőtől a felső kategóriáig
Mindet telepítettem több verzióban úgyhogy kérdezhettek bármiről.1 : FTXC/ATXC ez készül malajziában, 3,5kW-os tipikusan 22decibeles beltérivel jön 2,5kW-os 21decibeles. Szopás a telepítése mert a szerviz szeleppel nem lehet egyszerűen rá csatlakozni hanem ki kell csavarni a sarokszelep rögzítő csavart és húzni kell a házból ki a sarokszelepet
Amúgy jó gépek de nem olyan finom a szabályzásuk mint a Sensira-nak és afelettieknek. Távirányító csigalassú. D szériáig 3 fokozat volt E szériától már végre 5 fokozatosra tették a ventilátor szabályozhatóságát és E széria már wifis gyárilag. ATXC25-öt múlt héten telepítettem, ugyanaz mint az FTXC mindenben.2 : FTXF/ATXF na ez már Törökország vagy Csehországi gyártás
Ez az igazi Sensira, 2,5 és 3,5kW-os is 20decibeles beltérivel
halkabb kültérivel, szerviz menüvel, sokkal komolyabb szabályzással
F széria 2025-ös már gyárilag wifis. Bár pár tizeddel gyengébb SCOP és SEER értéke van mint az FTXC/ATXC én mégis inkább ezt javaslom nektek ha a halkabbik gépet szeretnétek mert sok pár dologban komolyabb masina. Szabályzás összehasonlításban keressétek llacee-t, neki van FTXF35E RXF35F kültérivel és van ATXC25D és biza a Sensira sokkal finomabban tudja magát hűtésben és fűtésben is szabályozni3 : FTXP/ATXP ez a Comfora ami kb annyival jobb mint a Sensira hogy A++ fűtést tud meg 4,6SCOP-t plusz motorosan legyez jobbra balra... 3,5kW-os 20decibel 2,5kW-os 19decibel beltérit kapott! Szerintem nem éri meg a felárat a Sensira-hoz képest
4 : FTXM/ATXM ez a Perfera ami már elég felső ligás gép
A+++ hűtés és fűtés, mocskos nagy 36kg-os kültéri a 2,5-3,5kW gépnek, 40kg 4,2kW gépnek és 44 ha jól emlékszem az 5kW-os belőle.
19decibeles 3,5kW-os beltéri, brutál jó minőség és halkság. Nagy favorit a fórumban kedvező román beszerzéssel
Legjobb vétel bár mielőtt megveszitek gondoljatok bele hogy 92centi széles a kültéri, 64centi magas ha jól emlékszem és vag 35centi mély tehát kell neki hely hogy a gyári oldaltávolságokkal elférjen. Ja meg ha lehet ne 6méterre kérjétek létrás felhordással mert 36kilóval hajlik rendesen a létra ha fel kell vinni 
A Perfera feletti gépek Stylish meg Emura meg Ururu Sarara elég rétegigény, nem igazán sokan fizetik meg
5év klímázásom alatt eddig 4darab Ururu Sarara-t és 2db Emura-t tisztítottam miközben úgy 2000darab ezek alatti klímát
-
asdf_
veterán
válasz
Midway
üzenetére
Az utolsó betű a "model year", tehát nagyobb betű, későbbi cucc. Tehát az E-s és a D-s ATXF ugyanaz, csak az E újabb.
Az ATXF az állítólag ugyanaz, mint nálunk az FTXF, az meg felette van az FTXC szériának, de hogy az ATXC az ugyanaz-e mint nálunk az FTXC, no azt már nem tudom. Ha igen, hogy miben térnek el, hogy már az FTXC is megkapta az 5 fokozatú fordulatszámot (a mostani széria, ha ők viszont az ATXC-D-t 2025-ösnek irják, és az ATXC megfelel a mi FTXC-nknek akkor az nem a mi D-s végűnek, hanem az FTXC-E-nek, mert ha jól rémlik, az FTXC-F az már wifis gyárilag, a D-s végű FTXC nálunk már túl régi), azt nem tudom, azelőtt lényegében egy mesterségesen butított 3 fokozatosként volt kezelve az FTXC az FTXF-hez képest. Talán 1 dB-vel hangosabb, meg mintha kikapcsolva nem mutatna külső hőmérsékletet az appban, valami ilyesmi rémlik.
Na, sokat segítettem, szerintem most meg nagyobb a kavar
-
Máté94
addikt
válasz
TeeJay
üzenetére
Egyébként nem mindig frissítik az oldalukat, tehát a pontos típusra érdemes rákerdezni mindig, hogy mit küldenek, van e, stb.
Nem hasonlítottam össze őket. A Nanoe Generator váltott szériát, és talán a kg és grammok változtak pár helyen.
https://panasonic-heating-cooling.paperturn-view.com/uk-rac-gen-26-interactive?pid=ODg8807347&v=4.1
-
ReSeTer
senior tag
Helló!
Nem tudjátok véletlen, hogy hogyan lehet ezt kiakasztani? Leakarom venni a beltéri egységről a műanyag burkolatot és a lapát útban van, de nem tudom, hogyan lehetne ezt kipattintani. Összenyomni nem lehet a kis fehér pöcköt, mert középen nem üreges. [kép] -
asdf_
veterán
A komfortot nem érdekli, hogy az eddig kb. hegyekben álló LNG most hopp, eltűnt a semmibe úgy (nagyon) minimum fél évre az iráni háború miatt.
És még pár hét (esetleg hónap), mire Trumptól végre megszabadulnak az amerikaiak, hogy ne rontsa tovább azt a helyzetet, amit okozott.
Plusz hogy nálunk fenntartják-e továbbra is ezt a rezsicsökkentés mesét, vagy kitalálnak valami normálisabbat helyette.
Tehát jövőbe szeretne látni a kolléga, hogy mennyibe fog kerülni novemberben 1 m3 gáz, meg 1 kWh áram (meg ha lesz, akkor mennyi lesz a rezsicsökis limit). De a kettő ára amúgy korrelál, tehát szerintem csak a mennyi(vel drágul) a kérdés, hogy melyik, az nem. -
csobi1
tag
Na most főhet a fejem, mit fejlesszek! Gázkazán vagy fűtős klímák? Ki kell várni,mi mennyibe fog majd kerülni...
-
asdf_
veterán
Kár, hogy Wifit nem árulnak a Panához, így marad az itthoni heroináras.
-
TeeJay
félisten
válasz
Máté94
üzenetére
ATXF az a nálunk lévő FTXF Sensira, az a halkabbik Daikin és EU-ban készül
ATXC25 is egész halk és annak a beltéri is 21decibelesA Panasonic BZ25 és 35 is bőven jó gép
20decibeles beltéri, igaz a kültéri jobban tekerte a ventilátorát de összességében jóval halkabbak így is mint bármelyik Gree vagy Midea
Ami viszont toronymagasan a japánoknál van előnyként az a fokozatmentes és egy másodperc alatt történő utánszabályzás.
Pöckölgettem a hőfokot meg a ventilátor fokozatot és 1-2másodpercen belül hallottuk hogy a kültéri kompresszor máris igazodott hozzá és ugye emellé a kültéri ventilátor fordulatszám is.
Ami a legszebb hogy mindezt hallhatóan fokozat mentesen tehát nem mondjuk 10előre beállított érték között ugrál hanem 1Hz lépésben simán változtat
Daikin ATXC25 ugyanez volt
-
-
D@ve89
tag
Hatalmas köszönet TeeJay kollégának, hogy a héten felszerelt Dagimarketes rendelésből egy Panasonic BZ25 és egy Daikin ATXC25D klímát, nagyon jól sikerült mindkét szerelés
, pedig egyik sem egy sima szendvics telepítés volt.
Rövid összehasonlítás:
Mindkét klíma egészen kiváló, a Dagimarket ár pedig parádés még szállítási költséggel együtt is. Nekem a Pana beltérije egy fokkal jobban tetszik külsőre, fél fokonként lehet állítani a hőmérsékletet és diszkrét fokozatokban is állítható a befújás magassága, míg a Daikinnál csak meg lehet állítani a legyezést ott, ahol éppen jár. Kültérije kicsit nagyobb és hangosabb a Daikinnál, kompresszor hangban (vagy inkább hangtalanságban) az utóbbi verhetetlen, de a Pana is bőven elviselhető, Syen és Greehez képest szuperül szabályozza magát.Gránit bankos kártyákkal sajnos nem lehet fizetni a Dagimarketnél, valamiért a Gránit letiltotta ezt a kereskedőt. Beszéltem velük, de nem adhatnak információt az okáról. Én Revolultra átpakoltam a pénzt, onnan simán ment a fizetés már. Azért kicsit paráztam a két klíma kifizetésekor
, de 5 napon belül megérkezett, nagyon gyorsak voltak. -
Máté94
addikt
válasz
llacee
üzenetére
Nézőpont kérdése. Ez a saját preferenciám. Minél inkább 150 W folyamatos és alatta képes valamelyik klíma fűteni, annál jobb a szememben.
Egy kicsit számon-bánom komment volt, mert talán egy hónappal fedeztem fel az ATXD-t, miután felkerült a FTXF, és nagyon bántott (még most is), hogy nem azt választottam. Az akkor is az eggyel régebbi Perfera kültéri. Ugyanannyiba került volna, már csak a miheztartás végett.
#95510 TFSi:
Igazából nem befolyásoló tényező. A Daikinok nem allergiások a kinti hőmérsékletre. Nem emelkedik a minimum áramfelvétel lényegesen. Az RXM-R 120 W hidegben a vége vs. 75-110 W között az átmeneti időben, de ez teljesen elfogadható. Ettől nem dőlök a kardomba.
-
llacee
őstag
válasz
Máté94
üzenetére
Nem teljesen értem miért nem jó akár a 200W. Én most pont azon filózok, hogy a nappaliban lévő Comfort X-et lecserélem egy FTXF-re, mert a Gree 600W és 0W között kapcsolgat, mint egy négyszögjel, még nagy hideben is szemben a konyhai FTXF-el, ami 200-230W-al szépen stabilan fűtöget. 2x annyiért egy perferát, hogy aztán 150w-on menjen (nyilván az olvasztások számát nem felhozva) nem biztos, hogy megéri
-
Máté94
addikt
Sajnos csalódok az FTXF25E-ben fűtésbeni alacsony moduláció kapcsán. Hiába kezd 160 W körül amikor újraindul, ezt nem képes folyamatosan tartani. Mindig ~200 W irányába emeli az áramfelvételt, hacsak nem fűti túl a szobát időközben.

Röviden, ha Daikin klíma kell fűtésre, akkor a Siesta ATXD legyen az első daigmarket-ről, amit megnéz valaki, utána a Perfera a romániai beszerzéssel. Siesta/Comforát el kell felejteni sajnos. -
TeeJay
félisten
Na ma felkerült egy dagimarket-es Panasonic BZ35

[link] 406euroért bestbuy
Megvan az új ajánlásom ha valaki spórolósan akar hűteni
20decibeles beltéri quiet módban, szerintem a kültéri is egész halk, oké nem egy Daikin Perfera de árban sem ott van
6,3 SEER és 4,2 SCOP-val még fűteni is jó
katalógus szerint -7 fokon 2,6kW-ot tud még fűteni.154ezerért nem igen van jobb
oké némi felár a szállítás meg a biztosítás -
TeeJay
félisten
Én új dobozos gépet biztos nem raknék régi rézcsőre meg vezetékre meg egyebekre.
Teljes lebontás majd az új klíma telepítése új csövekkel meg cseppvízcsővel
Ha a régi klíma ráadásul rossz helyen van kifúrva akkor még új furat is kell és mindegy hogy panelről beszélünk
Másfél hete egyik fórumtársnak telepítettem Újpesten 2db Daikin klímát, nála volt 2db régi klíma, azt leszedtem és akkor láttuk hogy a régi mekkmester 30mm-es lyukat fúrt a panelen az is kb. 3. helyen jött össze neki és mivel ugye azon nem fér ki a két rézcső szigeteléssel, fogta simán levágta róla és át dugta szigetelés nélkül a lyukon...
Mondanom se kell az a cső hűtésben 3-6fokos is lehet, a nedvesség lecsapódik rajta mert ugye purhabbal sem tudta kifújni a lyukat így bent ázott fel a fal a csövezés alatt...Na ezért én lebontok mindent és precízen új anyagokkal telepítek új klímát
úgy tudok rá garanciát is vállalni természetesen, meg ugye akkor tudom hogy én telepítettem és nem töröm meg a rézcsövet meg nem 30-as lyukon tuszkolom ki szigetelés nélkül
-
TeeJay
félisten
válasz
Máté94
üzenetére
2,5 és 3,5kW-os Daikin Sensira is 20decibeles éjszakai módban, tehát nem halkabb a kissebb. Az igaz hogy a többi fokozatban 1-2dB-el halkabb mert ugye kevesebb levegőt elég mozgatni de a leghalkabb módja amit úgyis éjjel használunk az azonos lesz
3,5kW-os gépet pont még azért is ajánlom mert 110 vagy mennyi grammal több hűtőközeggel jön ami azért később jó lesz még
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Jó ÁRON ELADÓ! Üzleti HP Elitebook 1040 G9 4g modem! / i5-1245U 16GB 256GB FHD+
- BESZÁMÍTÁS! ASUS DUAL MINI RTX 3060Ti 8GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- GigaAKCIÓ! Lenovo ThinkPad P15 Gen 2 Intel i7-11850H 32GB 512GB Nvidia RTX A3000 1 év gar
- OnePlus Open 512GB Voyager Black Karcmentes állapot 16GB RAM 6 hónap garancia
- Lenovo Thinkpad P15 Gen 2 - 23 akkuciklus - 27% ÁFÁS (0358AB)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Na meg ugye falba se teszünk kötést mert sose lehet tudni mikor kell leszedni a beltéri egységet valami hiba miatt