Hirdetés
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Így spórolhat az Apple az iPhone 18 kijelzőin
- Xiaomi 17 - még mindig tart
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android szakmai topik
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Yettel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
totron
üzenetére
Ha én tudnék ilyen igényeket generálni, akkor az egész falu asztaligépeken lenne, és 1-2 évente újat akarna
én meg vígan megélnék Ausztria nélkül is.Ezek tényleges igények (egy nagyváros és egy falu összesítve ismerősi kör és azok ismerősei), és messze nincs annyi mint szeretném, tavaly relative erős év volt, de idén ez volt az első, hogy egyáltalán bárki bármit is akarna, és végülis ezt is haver csinálta meg helyettem gyakorlatilag.
-
KROK640
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére
Folytatódott a történet :
tegnap felhívott haver, hogy megérkezett a Ryzen 7 5700X CPU, átment megnézni, és hirtelen felindulásból ki is cserélte a CPUkat. A gép tökéletesen stabilan fut, full terhelésen sincs 60 fok a CPU, sokkal gyorsabb mint a korábbi Ryzen 1500X CPU.
Haver mondta, hogy majd ha összefutunk meg meghív egy bambira a tanácsadásért.
-
válasz
frescho
üzenetére
Meg azokra is, akik használják

@bambano : " Regional Internet Registries exhausted their allocations between 2011 and 2020." és mégis itt vagyunk."
Ja, de ha valami szénné workaroundolva éppen elműködik, az nem azt jelenti, hogy az úgy jó.
Az ipv8 draftban meg jóhogy a konkurrens szabványt fogják ekézni
"Ráadásul elkezdtek kereskedni a címtartományokkal, amitől olyan drága lett, hogy szabadulnak fel ip címek."
Jé, piac
ipv4 only világ meg nincs. 6-ost sok helyen (és fontos helyeken) hasznáélnak. Most hogy el lehet még bohóckodni 4-essel, az nem megy a végtelenségig. -
bambano
titán
Sokan bementek cloudfare ddos védelem mögé. Ott se kell mindenkinek publikus ip cím, elég a privát is.
Ráadásul elkezdtek kereskedni a címtartományokkal, amitől olyan drága lett, hogy szabadulnak fel ip címek.
Sokáig lesz még ipv4 only világ.A szabvány tervet még nem olvastam el kellő részletességgel, de azért az a v4-v8 mappelés eléggé büdösnek tűnik nekem... esélyes, hogy akár a titkosításokat is megtöri.
-
bambano
titán
Itt van az eredeti hivatalos draft: [link]
idézek belőle: "After 25 years of standardisation and deployment effort IPv6 carries a minority of global internet traffic.""Ami nem megy a végtelenségig, mert már publikus IP címből sincs elég.": ugyanebből a dokumentumból: "IANA completed allocation of the IPv4 unicast address space in February 2011. Regional Internet Registries exhausted their allocations between 2011 and 2020." és mégis itt vagyunk. Kliens oldalon állnak át a szolgáltatók cgnatra, az egyetlen hely, ahol komoly probléma az ip cím hiánya, az a cloud szolgáltatók. Majd megsajnálom őket...
-
válasz
MasterMark
üzenetére
Ezt azért közöld cégekkel is. Ma már ugye egy fizikai vason fut 200 másik gép, vagy 5000 konténer, szóval elég sok mindennek kell cím. Ne abból indulj ki, hogy otthon van egy desktop.
-
válasz
bambano
üzenetére
Folyamatban van, elég jó arányban
@MasterMark : "Ez most nem tudom mire válasz, de a cím elfogyást a NAT-olással oldották ugyebár meg."
Ami nem megy a végtelenségig, mert már publikus IP címből sincs elég."Amit írtam arra írtam, hogy a legtöbb hálózatos nem is akarja meg tanulni és nem is hajlandó felfogni az IPv6-ot.
"
Ja, az már nem az ipv6 baja. A legtöbb ember, aki azt hiszi, hogy "ért a számítógéphez" meg a hálózathoz se akar konyítani
-
bambano
titán
"A v6 azért kellett, mert elfogyott az ipv4 címtartomány.": ha a címtartomány helyzet komoly probléma lett volna, akkor már teljesen átálltunk volna v6-ra. Ehhez képest alig van használatban.
A villanyszereléssel meg az a baj, hogy a drót bekötésén túl rakás egyéb dologgal is jár, amit nem mindenki akar felvállalni. Akár még érthető is lenne.
-
MasterMark
titán
-
válasz
KROK640
üzenetére
Meg a legtöbb ilyen háztartási gép, stb., az már olyan, hogy nem a leginnovatívabb dolgok vannak benne :S
@E.Kaufmann : Én valami olyat láttam belőle, hogy minden csomag OIDC-vel titkosított?

Villanyos szakember, de ő vállalkozó? Mert ha cégnél alkalmazott, akkor lehet hogy szabadidejében nem akar szerelni + papírozás és számla nélkül.@MasterMark : A v6 azért kellett, mert elfogyott az ipv4 címtartomány. Teljesen.
-
Armagedown
őstag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Lehetne egy ugyanilyen az öööözésekről is
-
totron
addikt
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Ez érdektelen. Ilyenkor örülök legjobban, hogy "fordítva" vagyok bekötve.
-
KROK640
nagyúr
válasz
E.Kaufmann
üzenetére

-
E.Kaufmann
veterán
Na ezért érdemes volt feltalálni az internetet és a videómegosztást
[link] -
Moleman
addikt
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Az első tűzhelyem csak 230V-os volt, 20 évesen is be tudtam volna kötni, hatalmas pénzkidobásnak éreztem, hogy 10-20 ezer forintot ki kellett fizetnem a villanyásznak, mert elvileg csak így volt érvényes a garancia.
Most már bátrabb vagyok, tavaly ősszel felszerelték az új gázkazánt, de a szaki kisütötte a régi kapcsolótáblát (több körös, plusz egy keringetőszivattyút is vezérel). Mondta, hogy majd másnap visszajön. Hetekig nem jött, én meg fáztam, úgyhogy bekötöttem legalább az egyik termosztátot.

Végül még pár héttel később tényleg visszajött a szaki, megdicsérte az átmeneti bekötést, aztán kitöltötte a garanciapapírt, nem volt gond belőle.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
frescho
üzenetére
Nálunk meg olyan szerelők vannak, akinek büdös a meló. Villanyász szakmájú társasház szomszédot kérdezte az asszony, beszerel-e villanytűzhelyet, erre jött a válasz, ő nem fusizik
Meg is kérdeztem az asszonyt ez most tényleg villanyász, nem apáca aki hobbiból villanyászkodik?
A végén tényleg én fogom beszerelni. Csak gondoltam, jobb profira bízni ilyen nagyobb áramú cuccot, de hát ha neki nem kell a pénz.... -
frescho
addikt
válasz
virkir
üzenetére
Kazán váltószelep adta meg magát egy hete. Rendelésre 25k a csere darab, 45-ért cseréli a szerelő, de amazon.de-ről rendelve 20 EUR szállítással és hamarabb megjön, mint a szerelő. Teendő: egy stiftet kell kihúzni, motort kivenni, kábel átdug az újra és vissza. A hiba oka: meleg oldalon a kilágyuló műanyag fogaskereket ledarálta a motor.
-
MasterMark
titán
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Wow, de ez miért is kell? Mert még akik ezzel foglalkoznak se akarták megtanulni az IPv6-ot?

Nem keveri, csak ugye a 11111111 oktettet azt fel lehet írni úgy is hogy ff. (Ami a 255.)
szerk.: Egyébként ennek aztán sok értelme, mert nem old meg semmit ami az IPv4 hibája, de legalább megduplázza.

-
Lenry
félisten
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
az a része szimpatikusabb, mint a v6 hogy nem hexa.
-
E.Kaufmann
veterán
Na most olvasom a szociopata simogatóban, hogy van már olyan draft, hogy IPv8, ami részben visszafelé kompatibilis (a v4-el). Megtoldja a címtartományt valami plusz tartománnyal, ahol ez nulla, az a hagyományos IPv4 tartomány.
-
KROK640
nagyúr
Mert nem is az kellene, hanem egy olyan gyártó megjelenése és térhódítása akik olcsón, egyszerűen céleszközöket csinálnának. Akkor a piac szépen dönthetne, hogy mi kell. Csakhát aki eljut oda, hogy valamennyire ismert gyártó legyen, az már sandásan nem akar majd lemondani az előnyökről csak azért, hogy jó legyen a vevőknek.
-
válasz
KROK640
üzenetére
De még mindig nem ég a gyártók képviselete
@bambano : Netapp storage volt az előző helyen. Mászkáltam a gyárban, visszaérek az irodába, csörög a telefon, hogy "mindjárt ott vagyunk a diszkkel". Mondom milyen diszkkel?!
Hát a storage-ba.
De hát abban nem hibás semmi.
De, most jött a jegy.
Nézem a gépem, a külsős cég, aki üzemeltette, írt, hogy jött egy ticket, diszk hiba. A cucc hazatelefonált a beszállítónak is...
Gyorsabban reagált a beszállító, mint bárki más.
Kisétáltam a portára, kezembe adta a diszket, elsétáltam a helyi DC-be, az kb. 1km telephelyen belül, a storage-n piros volt egy diszken a LED. Csere. Másnap jöttek a hibás diszkért.Ezt mondom, ez a call home nem hülyeség.
A marógépek beszállítója is lekérte a diagnosztikai adatokat hálózaton, ha valami behalt, meg volt, hogy rendszeresen kellett nekik hálót adni, hogy tudják nézni gari hosszabbításhoz, hogy nincs használva a cucc.
(Több milliós ipari gépek, és 1-2 év supportot adnak hozzá...
) -
bambano
titán
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
A sztori a Veszprémi Egyetemen történt, megállt az ottani gépben a diszkvezérlő. Mivel redundáns volt az is, így a gép simán működött tovább, miközben hazatelefonált az IBM európai központjába, Montpellier-be, onnan küldtek mérnököt meg cserealkatrészt.
Ezt az egyik könyvtáros rendszergarázda mesélte, aki oda járt, ott látta. -
-
válasz
virkir
üzenetére
Ja, de ez nem azért van, mert kommunikál-e a kazán fifin.
(Asszony ilyen Aristont nézett ki, ami 500k... nem milliós)
"hiába sztenderd a csapágy jelölése az skf csak nekik 0,5mm-el nagyobbat gyárt."
És senki nem gyárt utána pontosat?
Legalább ebben jók szoktak lenni a kínaiak.A kondi meg cserélhető. Én mosógépben cseréltem. Igaz, az addigra már 2-3x túl volt a hivatalos élettartamán, mire kiszáradt. Lehet szerelő is kicserélte volna, de hát én is ki tudom

Általában azért nem javítanak elektronikát, mert nem tud rá garanciát vállalni, ha ő hivatalos szerviz. Ha nem hivatalos, akkor meg simán nem vállal
Pedig sok javítható. Megfelelő Fb. csoportok tele vannak indukciós főzőlap, kazán, stb. elektronika javítással. -
virkir
veterán
Ok nem ipar hanem lakossági felhasználás, de kurvára nem vicces amikor tudatosul, hogy a pár éves sokmilliós kazánban tönkre megy egy venti csapágy, természetesen garancia időn túl és a szervíz tájékoztat, hogy nem javítható mert hiába sztenderd a csapágy jelölése az skf csak nekik 0,5mm-el nagyobbat gyárt.
Így az amúgy pár tízezres javítás helyett, komplett cserével lesz 500k, ha nem találsz egy ügyes embert aki megoldja és az a szar elmegy még kétszer annyit, mire eldurran benne egy militarygrade kondi. -
bambano
titán
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Veszprémi egyetem?

-
KROK640
nagyúr
-
-
frescho
addikt
válasz
bambano
üzenetére
Ehhez egységes vezérlés kellene. De ma kupleráj van, még ha van is csak távolról tartják be a szabványokat. Így nem lehet.
Amúgyis az van amit írsz, security bug egymás hegyén-hátán. Sok dolognál még én is jobbat írok, pedig nem vagyok fejlesztő. Már az elég, ha nem tuszkolok komplett linuxot minden vacakkal a firmware-be, hanem a vasra magára fordítom le, esetleg egy RTOS-ra rakom ami erősen korlátozott. Ami nincs, az nem lehet hibás jeligével.
A másik amit hcl ír: mennie kellene mindennek localban, felhő nélkül, teljes funkcionalitással.
-
virkir
veterán
A kazán meg a szerviznek küldözgeti. Az meg már tud úgy jönni hogy tudja mit hozzon.
Értem én hogy vannak érdekes hajlamaid de amikor így megjelenne nálam a szerelő, hogyaszongya "Szépjónapot megjöttem, fél milla leszen." akkor elgondolkodnék, hogy nem lenne jobb valami hasonlót egy 120H-s fekete hajú bőrszerkós hölgytől hallani. -
-
bambano
titán
Ja, ha rendes kommunikáció van, az több mindenre jó, disznóságokat is beleértve. Amíg attól zeng a szakmai sajtó, hogy mekkora kupleráj van a szoftverekben, addig az airgap meg a wifi hardveres hiánya az egyetlen tuttkó védelem.
Amúgy olvass vissza: nem csak vitázó hsz-t lehet írni, hanem egyetértőt is

-
bambano
titán
válasz
frescho
üzenetére
Elég, ha indítási jelet ad, leállítási jel meg nincs.
Egyébként már azon is lehetne egy csomót javítani, hogy össze lehet-e szinkronizálni mosógépeket. Pl. amikor az egyik fűt, a másik ne csinálja. Akár úgy is, ha valakinek több mosógépe van, azokat helyileg összekötni egy szál dróttal.Az energia irányító központ elég jól tudja, hogy mi hogyan és meddig működik. Pár hét tanulás után pontosan tudnák, hogy mi mikor tud működni.
-
frescho
addikt
válasz
solena
üzenetére
Ez lenne a lényege az okos otthonnak. Optimalizál és ha lehet mindezt ráadásul automatikusan. Az már csak ráadás, hogy megtanulja idővel a napi rutint és az eltéréseknél jelzi, hogy biztos minden rendben van-e. Persze ez idegesítő tud lenni, mert akkor is szól, ha az ember hajnal 2-kor tol egy full kádas fürdőt. A hirtelen, szokatlan hőmérséklet esés miatt szerinte ez lehetne akár nyitva hagyott meleg vizes csap vagy valami lik a csövön. Minden olyanra tud szólni amit sose nézegetném, mert mondjuk lent van a pincében. 36nm-en, panelben kevesebb értelme van az okos otthonnak, ha minden pár lépésnyire van.
Okos a drága, így nem időre megy. Méri a súlyt és a koszosságot is. De ehhez sem kell felhő. Ne küldözgesse az adataimat senki másnak!
bambano: Aztán a ruha a vízben ott rohadna meg amikor a mosás felénél elveszik a delejt. Vagy csak belebüdösödik, ha végig megy és csak órákkal később ér haza az ember. Ami sokkal logikusabb lenne, ha lehetne vezérelt áramra kötni autó töltőt. Családi házas környezetben éjjel 5-6 óra alatt még a kis röfis 10A-es csurgatóval is bőven 60km fölött pakolna az akkuba. A zsinóron jövő jel már megvan, így működik a vezérelt áram.
-
válasz
bambano
üzenetére
Tök mindegy, min. Csak ha rendes kommunikáció van, az sokkal több mindenre jó. Felőlem lehet soros is, vagy BT vagy Zigbee..
"Nálam távfűtés van, nincs kazán, küldözgethet, amit akar.
"
Más meg ne is akarjon semmit?
Amúgy olvass vissza; pont az is a bajom, hogy nem okos TV-ből is már csak szart kapsz, meg lassan mindenből csak fifiset. Ha valaki nem akar ilyet, akkor vegyen háló nélkülit.
-
bambano
titán
Azt beszéltétek, hogy a mosógép menjen wifire.
Miközben a mosógép be van kötve egy hálózatba, ami alkalmas lehet arra, hogy ilyen pár bit/s sávszélességű kapcsolat átmenjen rajta: ethernet over powerline. A villamosenergia irányító rendszer bekapcsolhatná a mosógépet powerline-on keresztül, amikor úgy jó a fogyasztás.Nálam távfűtés van, nincs kazán, küldözgethet, amit akar.

Ha nem vagyok itthon, akkor nem kapcsolom be a mikrót. Az áramellátásunk meg elég jó ahhoz, hogy ne akarjak felkészülni arra, hogy olyan sokáig nincs áram és nem is vagyok itthon, amennyi idő alatt a hűtő + fagyasztó leolvad. -
-
válasz
bambano
üzenetére
Ha otthon vagy...
A kazán meg a szerviznek küldözgeti. Az meg már tud úgy jönni hogy tudja mit hozzon.
HMC, RS6000, AS/400, System Z esetén senkit nem zavart a call home
Netapp esetén se.
"Egyébként ha szigorúan energiagazdálkodási szempontból nézzük, érdemes lenne a mosógépeket ugyanúgy távvezérelhetővé tenni, "
Mit beszéltünk eddig...?
@E.Kaufmann : De ha nem vagy otthon... A HA tud levelet küldeni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Nintendo Switch 2
- E-roller topik
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- LEGO klub
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- OLED monitor topic
- További aktív témák...
- Apple iPhone 14 /128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 85%
- Lenovo L14 Ryzen 5 4500U Refurbished - Garancia!
- Xiaomi Redmi Note 8 Pro 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asus Z370A i7 9700 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Adata 600W
- iPhone 11 Pro Max 64GB Midnight Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4377
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Meg ha már .gov véggel valami fertőzöttet terjeszt, akkor...

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
(nem teljesen látom át, hogyan)
)
Mindig a hülyékkel van a baj