Hirdetés
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Apple iPhone 17 - alap
- Luxuspóráz: okosláncot akasztana a nyakadba az Apple
- iPhone topik
- A Nothing történelmet emleget, közben új logót mutogat
- Nemzetközi vizekre evezett a Realme GT 7 és GT 7T
- Az Nvidia miatt drágulhatnak az iPhone-ok
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Újabb részletes képeken a Google Pixel 10a
Új hozzászólás Aktív témák
-
E.Kaufmann
veterán
Itt meg kiadtam egy régi gépet egy éve, mert volt rajta valami spéci dolog. Azt most elvitték a telephelyről, anélkül, hogy szóltak volna, most meg pampognak, hogy egy másik városban nem tudnak bejelentkezni rá, mert nem is emlékeznek már a jelszóra, én meg itt hiába változtatok jelszót, ha nem lát rá a gép a szerverekre
-
Nem tudom, mi mindenbe kell integrálni, meg engem nem szokott izgatni, ha olyanba nem lehet integrálni valamit, ami egyébként nem kell.
Szerintem mindenre is postgres. Van hozzá pam modul, levelező szerverek tudják, engem más nem érdekelt.Én azóta utálom, hogy egy túltervezett projektben tök feleslegesen ldapot is kellett üzemeltetni és csak a baj volt vele folyamatosan. Miközben volt adatbáziskezelő is.
-
-
-
Ez az előző helyen flottul ment, legalább pár nappal előre szólt a HR ha jött valaki.
Inkább abból volt a gond hogy ja, HR-es lesz az ikszike, de videót kell vágnia, nem jó a sima irodai gép, workstation kell
LDAP, azt nem lehet, hogy a többi kollega pl. tud usert létrehozni, de pl. nem admin?
-
Lenry
félisten
válasz
bambano
üzenetére
én gyűlölöm úgy, ahogy van, el nem tudom képzelni hogy lett iparági szabvány egy ilyen értelmetlenül túlbonyolított hulladékból, de ha van javaslatod másik rendszerre, ami ugyanennyire mindenbe is integrálható, mint az LDAP, azt szívesen veszem.
mert ha egyszer össze van lőve, akkor végtelenül kényelmes, hogy csak bedobálom a usert a megfelelő csoportokba és már lépkedhet is be a neki szükséges rendszerekbe, weboldalakra, stb.
-
Lenry
félisten
nem, az sajnos tényleg valid, hogy így vesznek fel embert.
de az év első munkanapján pl konkrétan arra értem be, hogy az egyik csop.vez ott szobrozik az irodám előtt két fiatal sráccal:
- szevasz, buék, ők az új kollégák.
- aha, és mikor kezdenek?
- most.
- akkor vagy adsz nekik egy kockás füzetet meg tollat és úgy programoznak, vagy küldjed őket haza, és majd holnapra lesz számítógépük. egyébként meg akár szólhattál is volna még mondjuk tavaly, mert gondolom nem az évből eddig eltelt 6 percnyi munkaidőben jelentkeztek, interjúztattad és papíroztad le őket... -
-
-
válasz
davenport
üzenetére
Én akkor elindultam otthonról Laposváron át Pécsre. Á, ilyenkor már nem lesz érdemi hó.
A mánfai lejtőn úgy vergődtünk le, egy hosszú sor autó, hogy random megcsúszott bármi, úgy is, hogy az egyik kerék a füvön volt.
Senkinek nem volt kb. annyi esze, hogy követési távolságot tartson.
@Lenry : Az szép
@KROK640 : Akkor ne 2 hanem több embernek legyen hozzáférése, vagy egy break the glass jellegű jelszó egy széfben mondjuk a HR-en, stb. Sok megoldás van erre.
-
-
KROK640
nagyúr
Egyrészt persze felháborító, másrészről ha történt volna veletek valami, akkor az egész LDAP rendszerből kizáródott volna a cégetek, így az sem volt hiba, hogy valahol olyan helyen hagytad a jelszót, amit elérhettek.
A rendes ügymenet az lett volna, hogy felhívnak, hogy tudsz-e csinálni...
-
Lenry
félisten
még mindig Londonban...
jön az üzenet az egyik csoportvezetőtől otthonról, hogy "felvettünk egy új embert, holnap kezd. LDAP-fiókot csináltak neki a srácok, csak email kéne, ha majd ráérsz, akkor plíz"
hogymi?
- á! két embernek van hozzáférése az LDAP-hoz, mindketten itt vagyunk Londonban, hogy csináltatok akkor fiókot?
- hát a Tibi valahonnan kinézte a jelszót
- aha, akkor a Tibivel lesz egy elbeszélgetésem a BTK 423. § (1) bek.-ről, úgymint az informatikai rendszerekhez való jogosultatlan hozzáférésről.
- hát de gyorsan kellett...
- ... akkor máskor gyorsan hívsz fel, mert amúgy egy LDAP fiókot telefonról is megcsinálok a buszon ülve, nem az a megoldás, hogy feltöritek!
faszkivan.
oké, én is elszabtam a dolgot, mert nem volt rendesen levédve, de akkor is...
-
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Kispókban a hátsó ülés viszonylag kéynelmes volt két embernek is, ha előre döntötték az első ülést. Csak arra kellett figyelni, hogy ne legyen túlságosan magas a jány.
All: Már megint miről maradtam le? Politizáltatok, vagy csak úgy szántottak be megint egy csomó dolgot? Pedig itt kultúráltan szokott menni a különböző oldal ekézése.
-
szebe
addikt
válasz
davenport
üzenetére
Mi 4 óra alatt elvergődtünk Pestről Fehérvárig. Sima 7-esen próbálkoztam először, mert írták/mondták mindenhol, hogy az autópálya lépésben halad. Tárnokig jutottunk, ott valaki árkot fogott, útzár, tereltek a pályára.
SMS-t nem kaptam, mert Telenoros voltam akkor, ők meg kimaradtak a szórásból

-
-
davenport
senior tag
válasz
bambano
üzenetére
A friss újonc nyökögése még ide is sok volt.
#48177 bambano: A főnököm az sms-t Siófoknál kapta a baleset miatt beragadt M7-en, nem kapott röhögőgörcsöt.
#48169 E.Kaufmann: Akkor az jó sokáig megvolt, nálunk a Wartburg húzta a legtovább, talán 2000-ben lett elpasszolva. Minőségi csere lett egy 1980-as Mitsubishi Galantra. -
CoolMan
MODERÁTOR
Ami nem kell ide, azt töröltem.
-
Ha meg követési távolságot tartasz, közétek állnak.
Én csütörtökön (márc. 15 előtti napon) mentem vidékre, melózni, még minden oké volt. délután indultam vissza, feltűnt, hogy a településről egy vagyonőr rettenetes 20 km/h-val rongyol kifelé. Na mondom, én ezt nem fogom követni hazáig, index, kettő, padló. Már mentem is az árok felé keresztben

Akkor derült ki, hogy nem indokolatlanul poroszkált előttem a suzukis, de akkor már lendületben voltam, 25-tel megelőztem, és utána nagyjából ennyivel gurultam hazáig.
Félúton megállt a forgalom, én is megálltam, kiszálltam, becsuktam az autót, előre sétáltam, hogy mi van. Akkor daruztak ki egy legelő furgont az árokból. Visszasétáltam, nem volt 3 percnél több. Ennyi idő alatt hátulról erős szél ráfújta a szemerkélő ónos esőt a hátsó ablakra, ami ott rögtön meg is fagyott, lett két ujjnyi jég. Azon kicsit elkerekedett a szemem... Beültem, kivártam, amíg daruznak, utána hazagurultam, és napokig nem dugtam ki az orrom.Azóta az a taktika, hogy az egyik autómon nagyon korán van kerékcsere, a másikon nagyon későn, azután majd beosztom az időjárás szerint.
Az insignia életében másodszor látott komoly havat. Mire mennem kellett vele, a főbb közlekedési utak már tiszták voltak, csak a parkolóban ért szügyig a hó. De mindig rendes gumit rakok a szekérre, nem okozott túlzott gondot.
-
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Ó, pedig a Kispolszkiban is volt lehetőség...

@bambano :
Mi akkor otthon-Pécs távolságot tettünk meg haverral, Laposvár érintésével. Induláskor még nem volt para, a magyarszéki lejtőn már egy egész kocsisor úgy araszolt le... a jobb kerék a füvön volt, így csak néha csúszott meg. Senkinek, értsd, senkinek nem volt annyi agya, hogy követési távolságot tartson, de nem lett baj szerencsére.
Meg egy ónos esős napon bementem dolgozni. Reggel még odaértem, bár meredek utcában volt a melóhely, majdnem keresztben csúsztam vissza.
Gyalog mentem haza, mert örültem, hogy az autó megmarad a lejtőn a helyén
-
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Azon a héten, amikor Sanyi bácsi sms-t küldött, kinéztem kedden az ablakon, szép idő volt, sütött a nap, gondoltam megnézem a gumist, tömeg van-e. Nem volt, felrakattam a nyári kerekeket. Pillanatnyilag jó ötletnek tűnt...
Csütörtökön délután, amikor jöttem haza melóból, már nem volt annyira jó az ötlet. Itt közel sem volt akkora baj, mint az m1-esen, de amikor kiszálltam két percre, hogy megnézzem, miért van lezárva az út, 3 centi jég fagyott a hátsó ablakra... -
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Aljasvip
üzenetére
Nosztalgia
Mi akkor adtuk fel a kétütemü Trabantot, mikor Sanyibá küldte az SMS-t, hogy mindenki szálljon át a másik kocsijába, tehát már a fülkeforradalom után. Épp jött egy szép tavaszi idő, bevittük a trabit (beszámolták valami 20-30e HUF-ért és valahogy el is passzolták egy hónapon belül, pedig lukas volt az alja és 4-es nem ment) mi meg hoztuk a Swiftet... és pár napra rá leszakadt a hó... -
davenport
senior tag
válasz
Aljasvip
üzenetére
Kb. az összes keletié. Volt a családban több Trabant, Wartburg, Lada 1600, Samara, Niva, Volga, egyik sem fogott meg. A saját első autóm egy VW Bogár volt, abba sem szerettem bele.
Egy már a családból kikerült autót vásárolnék vissza, de az már az enyészeté lett, ami egy BMW E30 325iX volt 1989-es, és a 90-es évek elején került hozzánk.
-
-
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Kemény amúgy ez a Trabant nosztalgia, meg úgy általánosan is. Én azért emlékszem, mennyit kellett vinni szerelőhöz, a sok kiégett izzó és elkoszolódott vagy elromlott gyújtógyertya rutinból cserélgetése, vagy amikor valami hegesztés alul elengedett és úgy mentünk el 10-el a szerelőhöz, hogy valami pálca súrolta a betont.
Na meg bárminemű emelkedő, vagy az igazi nemezis, Szikszó -> Miskolc irányban a Turul (domb) megmászása... Nem véletlenül volt ott "mászós" sáv, mert a végén már sétatempóban menve imádkoztunk, ordító motorral totyogva.
Nem bántuk annyira, amikor váltani tudtunk róla.A Swift legalább lemezből volt, amit vissza lehet hajlítani. A Trabant valami préselt kompozit, ami inkább repedt és tört, így sokszor csak a teljes panel csere volt a megoldás.
-
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
A TCL magához butítja?

-
E.Kaufmann
veterán
Sony TV kampó
Látom, közben a PH is kitette. -
-
-
E.Kaufmann
veterán
-
válasz
frescho
üzenetére
Jaj. Gratulálunk.
A mostani autókon se gyulladhatna ki akármi az alján. A videóban pörzs ölővel állnak neki... D
@E.Kaufmmann : A legtöbb autóban hátul van a tank, az ülés alatt

Nem csak én használok ilyen jelszavakat?

Egyik volt munkahelyemen a jelszavakat ellenőrizni kellett jelszóellenőrzővel, hogy van-e benne értelmes szó, stb. A magyar káromkodásokat nem ismerte, az mindig megfelelt
-
E.Kaufmann
veterán
Szerintem valahol nem kezelik helyesen a jelszavakat, mert ugye egy tisztességes rendszerben még a rendszer gazdája se tudja, mit adott meg a felhasználó, most mégis, az "anyátop314csája" kezdetű jelszót már nem fogadta el az egyik fiókhoz

Nem bír több céget kezelni a rendszerük, minden céghez külön felhasználónév/jelszó kell, hiába ugyanaz a csoport, e-mail és ügyintéző
Most mikor arra hivatkoztak, hogy akkor fognak tovább lépni egy ügyben, amikor már az x+1-edik fiókban adok választ, ahelyett, hogy levélben elfogadták volna, mérgemben ezt adtam meg az új fióknak és akkor működött is... A többi fiók látszólag működik. -
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
a pinto sztorijában nem az a csúnya, hogy veszélyes a tank (persze az is), hanem hogy a vezetőség számolt egyet, és arra jutott, hogy az elhunytaknak fizetendő kártérítés jobban megéri, mint az autót módosítani.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Ok, de azért alapból a Trabant benzintankjának elhelyezése se túl nyerő, de a Ford meg tudta csinálni veszélyesre a hátsó tankot is, miközben a Trabantból legalább kispórolhatták az AC pumpát, ezzel is kevesebb hibaforrást téve a rendszerbe
Hallottál már kétütemű Trabantnál szelepszár szimering hibáról vagy a vezérlőlánc elszakadásáról? Na ugye
És a hűtővíz se forr fel...Volt hogy egy barinőjelölttel beszélgettem a Trabantról (tudom, perverz
) de nem hitte el nekem, hogy a Trabi is tud rozsdásodni, mert hogy az műanyag 
Én viszont megrökönyödem, mikor először ültem át Swiftbe, hogy annak az ajtaja két préselt lemez meg a borítás, hogy látszólag a Trabanté komolyabb volt
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
A Pinto tankja nem attól robbant be, hogy alágyújtottak a motornak, hanem abban a ritkán előforduló esetben, ha hátulról nekimentek. De azt is csak közvetlenül azután, hogy elárasztotta az utasteret benzinnel.
-
A korai beleugrás tipikus esete. Csak levizsgázott szerelő nyithatja a plombát, de az eladott pár tucathoz nem képeznek csak egyet.
Alágyújtás előtt meg lett nézve, hogy ne legyen olajos. Abban az
autóbanmatchboxban még nem kígyóztak mindenfelé vezetékek, meg csövek. Fél aktatáskányi kulccsal meg lehetett ugrani a hengerfej tömítés cserét, csak nyomatékkulcsot kellett kunyerálni hozzá. Mondjuk ha ez egy faék volt, akkor a Trabi már csak egy vaslap, ha a bonyolultságot nézzük. Abban még olyan extrák sem voltak, mint a benzinpumpa
-
válasz
frescho
üzenetére
Igen
Valami elég nagy kamu lehet, ha gyak. saját maguknál nincs szerviz 
Kispókban én úgy ültem, hogy a lábam éppen elfért a kormány mellett két oldalt
Ez a begyújtás nem mindig jó ötlet
@koby11h : A fűtéssel nem volt bajunk soha... hidegen indulást egy ZIL gyújtás oldotta meg, azután már indult rendesen.
@bambano : Igen, szerencsétlen VW motor
-
Én egyszer mentem 2T trabival, az olyan volt, mint a iL típusjelű bmw-k: hosszú volt, mint egy vonat.
Döglődött a gyújtása, városban beköpte az egyik gyertyát, ezért amikor országúton meghúzattam, 50 méternyi füstfelhő maradt utánam
Anyámnak volt sokáig 4T trabija, azt szerettem, ment, mint a háborodás. Csak folyton elégette a rotort, egy ilyenkor volt, hogy lengettem az öklömet és megjavult. Szerviz igénye szerint nézve elég tré cucc volt. -
koby11h
őstag
válasz
MasterMark
üzenetére
Na ja, nekünk csak a meleg hiányzott
Fakabát meg vicceskedett...
Utána a laktanyában talán 20 perc volt a javítás, szóval nem volt nagy gond, csak nem a 3-ason áll meg érte az ember minden nélkül a vékony katona ruhában. -
koby11h
őstag
Kispókkal nem minden élményem pozitív... 1990, november, este 9 óra, 4 fő, egyenként 90-110 kg közötti katona srác egy kispolákban, kint -8 fok, ablak lehúzva. Rendőr állított meg minket Gyöngyös határában, a párbeszéd kb. ez volt:
- Biztosan négyen vannak odabent? Innen többnek tűnnek... Ablak miért van lehúzva?
- Bejön a kipufogógáz.
- Lehet akkor nem kellene vele közlekedni.
- Ezt Záhonynál még nem csinálta, csak Miskolc körül kezdte.
- Külföldről jönnek?
- Nem, csak Záhonyból, az tudtommal még magyar...
- Ne vicceskedjen, szálljanak ki.
Kiszálltunk, megszámolt minket, "Tényleg négyen, több lehet nem is férne be, főleg magukból...", vicces, megnézte a katonaigazolványokat, táskát, aztán elengedett.
Mint mondtam -12 fok volt. A félig belehelt kispolák még jobban kihűlt, még szerencse, hogy 10 perc volt a laktanyáig... de Egertől azért szétfagytam. Azóta is csak kétszer fáztam ennyire. -
De már. A PoHu-s részt olvasd el értőn még egyszer és realizáld, hogy ott legalább redundáns...
Kispókkal voltam Erdélyben. Persze először Háromszéket vettem irányba, majd Gyergyót ami hűvösebb a helyiek szerint. Odafelé szép volt az idő, de aztán az első hét végén leesett a hó és hideg lett. Mármint ottani mércével lett hideg, én azt hittem, hogy éppen a poklot invertálták meg. Hazaindulás előtt az aksi beköltözött a portáshoz egy kis töltésre. Miután visszaraktam az öreg hozott egy kis denszeszt halkonzerv dobozban, majd azt begyújtva szépen betolta a karter alá. Visszabújtunk a melegbe, magától is ég az a tűz. 10 perccel később a langyos motort még átforgattatta velem kulccsal, így már az önöndítóval is megpróbálkozhattam. Indítás után olyan 5 percig rugdostam neki a gázt mire lett alapjárat. Hazafelé elég jól befűtött, farmerdzsekiben, pokróccal betakarva már nem fáztam. Ami a nagy előnye volt még a gépnek, hogy kis túlzással nyújtózkodás nélkül le tudtam kaparni az ablakokról a jeget belülről.
koby11h: Ha értelmes a hibaüzenet, akkor nem tudnak lehúzni a szervízben. Szóval nem hibás, csak másként jó.
-
-
-
-
Gyá
Egy lambda hibára ha 2026-ban egy szerviz nem jön rá, akkor csukják be a bolt.
35 éve mindenben is van kb.""És megoldottátok otthon?" - igen."
és
"Ellenben a motor neki is új volt. Ilyenekkel már nem dolgozott."
Tanulni mindig kell
Nekem is új szokott lenni egy-egy laptop/telefon/fényképezőgép/router/monitor, nem sok van, amiből fusiban többet is javítottam. Melóban persze volt sok, de ott ugye százasával volt minden.@frescho : "Az assistance aszondta, hogy Ausztriában 2 szerelő van aki egyáltalán hozzányúlhat."
Ne már
"Megállapították, hogy semmi baja, csak lement az elektongyos rész hűtővíz szintje a minimumra és ha éppen úgy van kedve és ezt érzékeli," akkor miért nem ezt írja ki b+

-
válasz
bambano
üzenetére
Ugyanez népautó vonalon: Kiírta, hogy hajtáslánc, meg az akku és most mindemghalunk hűtés nélkül azonnal leég és itt a világ vége. Az assistance aszondta, hogy Ausztriában 2 szerelő van aki egyáltalán hozzányúlhat. Kis konzultáció után visszahívott végre egy olan akivel nem csak németül beszélhettünk és megállapította, hogy mivel eltűnt a hibajelzés menjek vele nyugodtan hazáig, ha nagy baj van úgyis letilt. Feltölteni nem lehet, mert le van prlombálva az egész.
Itthon 3 hetet vártam mire az egyszem PoHu szerelő kijött a tornyos ksivárosba ránézni az autóra. Megállapították, hogy semmi baja, csak lement az elektongyos rész hűtővíz szintje a minimumra és ha éppen úgy van kedve és ezt érzékeli, akkor megpróbál befenyíteni.
-
net84
őstag
"Biztos hozzáértők" - szerintük igen... Szakszervíz vezetője / helyben keresett, "istenített" autovillamosságis / márkaszerviz szerelője... De lehet azzal is jobban járok, ha a pékségben a péket kérdezem
."És mi volt a hiba?" - lambda szonda és a kapcsolódó hőmérő szenzorok. Előbbi elhasználódott, megégett, utóbbiak csak a lerakódástól hisztiztek. Hogy hol tartunk: az ilyen szenzorok régen gond nélkül mentek 20+ évet és 500.000+ km-t. Most 160.000 km-ben van megállapítva az élettartama és előírás a cseréje a km elérésekor.
"És megoldottátok otthon?" - igen. Egy PH-s kolléga segítségével (adta az útmutatást és a gyári előírást, leírást az összerakáshoz). Plusz, amikor megakadtunk vagy elbizonytalanodunk, akkor vele egyeztettünk (sajnos mással is, de az egy hosszabb sztori
).
Nehezítő körülmény volt, hogy darabokban kaptam vissza a motort, a régi HF sérült volt és minden le volt bontva róla, így úgy kellett összerakni, hogy nem láttuk, mi hol volt és milyen sorrenben megy vissza - ez okozott fejtörést, amikor a sallangok kezdtek visszakerülni a blokkra.
Némi csalás, hogy édesapám autószerelő (volt), így neki nem hieroglif írásnak tűnt az itiner és csak a típusspecifikus kulcsok, szerszámok hiányoztak otthonról. Ellenben a motor neki is új volt. Ilyenekkel már nem dolgozott.
A 1,5 hét a "netto" munka lett - Előtte majd 2 hónap az anyagbeszerzés (volt gyorsan és drágán vagy megkeresem a legjobb ajánlatot és az idő) és a tanulás (illetve beugrott egy nyaralás, ami kapóra jött, addig is lehetett memorizálni a leírást és a videós anyagokat). -
Amúgy ja, soknak a futóműve se olyan masszív, gyorsabban tönkremegy egy nehezebb kasztnival
"Legutóbb 3 helyen jártam egy hibakóddal. Meghallották a hibakódot és már küldtek is el."
Biztos hozzáértők
" majd egy élő adat olvasással 100%-ra megerősítette ("
És mi volt a hiba?"275 ezerből állt meg otthon (új HF + minden sallang)"
És megoldottátok otthon?@MasterMark : A LED kiég, ha ugyanaz a barom tervezte, mint a LED otthoni izzókat, amiket a hűtés visz a hátán...
-
koby11h
őstag
válasz
MasterMark
üzenetére
Sajnos ha nem tökéletes a forrasztás, hűtés akkor nagyon is el tud romlani. Látom márkaszervizben. Amúgy minden cserélhető, csak néha nagyon tud fájni.
-
koby11h
őstag
válasz
MasterMark
üzenetére
"A LED meg nem ég ki."
Köszi ez jó volt, ma már igazán rám fért... -
válasz
MasterMark
üzenetére
"A xenon-t ugyanúgy cseréled mint a halogént.": feltéve, hogy a sarki kisboltban van cserecucc.
"A LED meg nem ég ki.": híres utolsó mondatok... A led simán megfőzi magát egy rakás autóban, ahol nem jól méretezték a hűtést, meg ahol túl van húzva a led dióda.
-
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Én is "ingyen kaptam" a fóccvágenem (céges autó volt), mikor elváltunk a céggel, vidáman hagytam ott. Soha többet fóccvágen. A családban nem én vagyok az egyetlen ezzel a hozzáállással...
Akkor lett a vectra, amit már én fizettem, de sokkal jobban megérte.
Ehhez persze az is hozzájárult, hogy a szervizben látták, hogy ki fizeti majd a számlát, és ennek megfelelően fogott a ceruza. Azé' amikor belerakták a shell helix motorolajat 6600 Ft/l áron, az én szemöldököm is felszaladt az emeletre. -
net84
őstag
válasz
KROK640
üzenetére
A SUV egy szteroidos személyautó
Terepjáróval nyomjuk - ha már magas, lehessen odacsapni anélkül, hogy kiessen a kereke. Előtte egyterű volt, azzal pályán kényelmes volt haladni és hatalmas csomagtere volt. Cserében pipiskedni kellett a legkissebb fekvőrendőrőn is. Most kicsi a csomagtartó, de megszerettem a tetris-t
. Egy hétre, 3 embernek, a síkabáton kívül minden is megoldható - és marad egy szabad ülés így is.#48114 bambano - "intellilux ledmátrix lámpa van... azzal mit tudnál kezdeni az út szélén?" - meglepődnél

Legutóbb bal hátsó lámpa sötétedett el. Semmi nem ment. Megégett egy tüske. Kötegről negatív ág megcsapol, lámpatestbe kimér, közösít, beköt egy új kábellel, sérült csatlakozó tüske kiiktat. Ha nem bántotta volna a szemem, úgy is hagytam volna, mert tartósabb, mint a gyári megoldás. Sosem az izzócsere a gond. De leges pilácsot is szereltem már meg (az is kontaktolt a melegben).
Az újabb autók (10 éves a Jeep) már nyűgösek a sok szenzor és kütyü miatt - ezért is utazik velünk a diagnosztika. De még így sem egyszerű. Legutóbb 3 helyen jártam egy hibakóddal. Meghallották a hibakódot és már küldtek is el. Nekem pedig újdonság volt a kód - valós és érzékelhető hiba nélkül. A motort pedig még nem kellett sokat buherálni szerencsére, így sok a felfedezetlen terület
. Az autószerelő villamosságoshoz, a villamosságis autószerelőhöz küldött. Bárkivel beszéltem, mindig volt valami kifogás. Egy zseni pedig onnan indult, hogy először DPF regenerálás, takarítás, de a legjobb a csere lenne - végülis köze nem volt hozzá, de legalább felnyomta a vérnyomásom.
Mindenki arra várt, hogy a másik megmondja mi a baj és akkor kicserélik. Végül a sokadik szerelő, egy gumiszervízben elejtett kérdést követően minden fennakadás nélkül megnézte, majd egy élő adat olvasással 100%-ra megerősítette (és történetesen megmutatta, legközelebb mit és hogyan nézzek vagy mérjek) a gyanúm.Nem keveset jártam szervízbe. Volt, hogy évi kétszer vittem kötelező olajcserére, mert úgy pörögtek a kilóméterek. Mindig átnézettem mindent. Mégis időről-időre vaolami elbaxódott vagy kimaradt (pl. hiába kértem futóműállítást vagy hiába szóltam egy hibajelenség vagy ciripelő kerékcsapágy, esetleg indokolatlan olajgőz miatt). Akkor adtam fel, amikor egy túlhúzott csavar + egy alulméretezett konstrukció miatt HF cserére szorult az akkori gép. 275 ezerből állt meg otthon (új HF + minden sallang), szemben azzal, hogy 600k lett volna a szervízben csak a hengefej. Igaz, 1,5 hétig nézegettük és segítséget is kellett kérni olyantól, aki látott már ilyen motort, ennyire szétszedve.
-
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Nemtom, az Astra elég strapabíró, és a motortere kulturált is
Kis nyomi, nem jó vezetni, de kevésbé hisztis, mint az Escort volt (az se ment jó, de jól érezted magad benne)@bambano : "Egyébként lehet, hogy az a különbség, hogy én ráköltöm a szervizre, amit kell, más meg nem."
Hasonlóképpen. Különben hogy lenne jó.Szervizek nekem se szokták érteni

-
E.Kaufmann
veterán
válasz
bambano
üzenetére
Mi ingyen kaptuk a Seátot, annyit bőven megért
Viszont egy Polo középpaneljének jobban örültem volna, mert itt a hűtés-fűtést a rádió LCD-s felülete kezeli érintőgombokkal, ami pont elkezdett vacakolni. Ha a "klíma" külön lenne, már rég kikötöttem volna a rádiót és slussz-passz.
Én amúgy megint a Swifteket nézegetem, mert tartósan használtam egy 2015-ös évjáratút, városba tökéletes, csak most egyes motorokkal van olyan gond, hogy még maga a gyár se nagyon tudja, hogy miért történik
[link] -
-
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Abban, hogy vectrát vettem, kiemelten magas szerepe volt annak, hogy előtte fóccvágenem volt. Kétszer.
-
E.Kaufmann
veterán
Én naggyon laikus autóbuherátorként (olajcsere, szelepfedél tömítés és gyújtáselosztó rotorcsere) soem értettem ezt az Opel mániát. Egy régi Swift után a (B) Corsa motortere maga volt az őskáosz (videók alapján a többi kortárs is hasonló volt) és nem is ment olyan jól, mint amekkora az autó. Míg mikor megkaptuk a nagybácsi Seátját, na abban maga a rend és precizitás volt, legalább is az 1.4-es motor kevesebb helyett foglalt el és rendezettebben volt a maga helyén, mint némelyik villanyautóban a villanymotor
. Az se egy erőgép, de olyan szépen vitt minket Isztria és a Hajdúság között, hogy csak na, míg a Korzikának volt hogy Veresegyháza környéke is kihívás volt
Igaz, a hútés se volt az igazi, már kínjában a szerelő egy Ladás alkatrésszel is megtámogatta elmondása szerint az új radiátor mellett
én csak a termosztát szelepet cseréltem. de legalább mgtanultam, hogy a motorban is van kiskör meg nagykör, nem csak a szívben
-
válasz
bambano
üzenetére
Megesik

Amúgy nem javíthatatlanok ezek, csak érteni kell hozzá. Az meg itthon kimerül abban, hogy féktisztítóval fúkjálják az injektortalpat, hogy hátha falsot szív, és azért magas az alapjárat.
(Át volt égve a tömítés az injektor alatt.)
És ez egy puccos műhely volt.
Azt bírták mondani, hogy nem baj az a check engine lámpa 
És akkor az F Astra itthon egy gyakori autó.
-
Lekopogom, egyelőre az insignia nem hozott váratlan kiadásokat. A fék cseréje volt eddig az egyetlen, ami húzós volt, de arra illik számítani. Mondjuk a felni sem volt olcsó, elismerem...
A vectrában döglött meg az ecu, azért szívtam a fogam.
Költségek szempontjából messze a G astra vezet.
-
válasz
bambano
üzenetére
Tapastalat, hogy a szerelők nagy része a 90-es évek ECU-it se érti, pedig azok egész jól dokumentáltak.
BTW nekem is mondták az 1991-es MkV Escortra, hogy az még nem tárol hibakódokat. 62 félét ismert...
Az F Astrából OP-Com-on még értékeket is tudok olvasni. Az a baj, hogy az nem OBD, és nem lehet Bluetooth olvasóval menet közben figyelni. De amikor kellett, akkor laptoppal szép görbéket olvastam menet közben.Na most ha az ECU megkotlik, akkor ezek az autók is megállnak. Szerencsére elég megbízhatóak. Após javított valami haverjának nemrég egy ECU-t, valami rengeteg lábú IC-t cserélt, és sikerült.
Volt kollegának az Insigniáján összetört a lámpa (őz).
Misi volt kb. Drága autót nem csak megvenni kell, fenn is kell tudni tartani
-
válasz
qnadam
üzenetére
Az első saját autóm egy 1.6D kadett volt, az egy rendes analóg cucc volt, gyakorlatilag nem volt benne számítógép, csak a csomagtartóban a notebookom.
Ha sikerült beindítani, utána már addig ment, amíg kapott gázolajat.
Az astrában is csak a befecskendező számítógép a "számítógép", még az is többnyire analóg*, azzal még lehet esély a javításra. A vectrában ha letérdel az ecu, akkor tréler. (meg rakás pénz, sajnos tapasztalatból beszélek)* [link] az egyébként ócska film egyetlen korrekt jelenete
Amikor átszálltak a ladikról a rendes 'abban még vót anyag' vasra 
-
Az astrámhoz még volt értelme izzókészletet vinni, mert ha kiégett a halogén, kibontottam, kicseréltem, visszaraktam.
A vectrámban már xenon van, azt nemigen cserélem ki út közben.
Az insigniámban intellilux ledmátrix lámpa van... azzal mit tudnál kezdeni az út szélén? Az insigniámat már elvontatni sem lehet, akárki szervizbe se tudja bevinni. És ha be is viszem, ott simán azt mondják, hogy vigyem máshova, nem értenek hozzá. A rakás elektromos csellentyűcskét jobb, ha olyan babrálja, aki ténylegesen is ért hozzá, mert ha az autópályán 130-nál az elektronika belenyúl a vezetésbe, akkor jobb, ha az autó pontosan ott van, ahol az elektronika hiszi, hogy van, különben összetolom a kocsisort.Szóval az egyik fele a történetnek, hogy az insigniám 8 éves lesz a nyáron, még nem kellene, hogy olyan rossz állapotban legyen, hogy komolyan fel kell rá készülni, hogy elromlik. Másrészt az egy szerverfarm, amire valami őrült kerekeket rakott. Ha bedöglik, pingvinezés van.
De már a vectrámmal se tudnék sok mindent kezdeni. Oké, abban a nem fényszóró izzók cseréjét elvileg meg tudnám oldani, de abban meg nem kell. Ablaktörlőt, néha akkumulátort kicserélem, oszt pont, minden mást szerviz csinál. Úriember olajat nem cserél, mert az veszélyes hulladék, a többihez meg nem értek.
Szeretném azt hinni, hogyha elég gyakran viszem szervizbe az autót, nem fog az út szélén hagyni.
-
Buszdmeg.
Az egyik virtuális Windowsomra kellett VLC streamet tesztelni.
Letöltöm, vlc.exe a file neve (mert lusta voltam a wget-nek beírni a nevét).
Nem települ fel. Telepítés közben közli, hogy már fut.
Átnevezem vlc_install.exe-nek, feltelepül.
Lusták voltak
Csak a vlc.exe meglétét nézi...

-
net84
őstag
válasz
bambano
üzenetére
Régebben volt minden is télen az autóban. Sokszor jól jött, hogy lapát is hever odabent. De nincs már olyan idő, így évek óta nem pakolom be télre. Most sem indokolta még semmi. Nyáron viszont van nálam szerszám bőven. Az alap autós szerszámokon kívül (kulcsokkal, fogókkal, kárpitbontókkal, típusspec. eszközkkel) már villamos szerelésre is pakolok (forr. páka, kábelek, szigetelők, csatlakozók, műszerész szerszámok). Plusz hosszabb túrára autó diag + laptop... és ekkor még el sem hagytuk az országot
. Plusz étel, ital, hűtőtáska, pokróc, vészvillogó, kemping világítás, power bankok, stb.
Az "ismerd meg hazád" című rendszeres programunk része, hogy akár úttalan utakon is közlekedünk és fedezünk fel újabb helyeket az országban. -
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
nem akarlak feltétlenül repülésre rábeszélni, sőt az se kizárt, hogy olcsóbb 3 főre az autó. de nagyon optimistán 19 óra menetidő, legalább 2, de inkább 3 nap csak egyik irányba, az azért sok.
repülővel a tényleges repülés kb két óra, az azért kibírható
persze nem ismerem a gyermeket.a repülés maga közel nem olyan ijesztő, mint amilyennek elsőre tűnik, minden ki van írva, be van mondva, és az esetek túlnyomó részében teljesen simán megy minden.
-
szebe
addikt
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Engem nem zavar ha oda vágytok, bár én sem voltam még, de megértem

Ha nem zavar hogy 2 (3?) napot elvisz az utazás irányonként, akkor hajrá. Útközben szállást "fillérekért" lehet lőni, ha nem valami turistagettót céloztok meg erre a célra.
Ebben az esetben viszont biztosan kicsit északabbra jönnék haza (Grenoble magassága), és megcéloznék pár hágót az alpokban

-
E.Kaufmann
veterán
Soha életemben nem repültem. Magától a repüléstől annyira nem tartanék, ha csak annyi lenne, mint egy vonat vagy egy buszjegy vétel, inkább a procedúra zavar, amivel eljut az ember a fedélzetig, azok alapján, amiket hallottam. Azt se tudom, kivel lenne érdemes repülni, akik biztosan elvisznek A-ból B-be és ha mégis C-ben kell leszállni, akkor se hagyják ott az embert. A másik, hogy anyagiakban sem állok jól, de 2 felnőtt 1 gyerek, ha nem úgy megyünk, hogy akkor amikor kedvezőbb, hanem akkor amikor szabadság van, az nem olcsó. A gyerkőc ráadásul nem stabil olyan szempontból, hogy nem feltétlen lehet minden helyzetben rendre inteni, ha késés van vagy átstartolás, megint nem biztos, hogy tűrni fogja az egy helyben levést és és a bezártságot (azt szereti, ha halad az autó és suhan a táj, nem is volt vele baj, amikor leautóztunk Horvátba). Lehet, hogy jól működne, de ha nem viseli el, akkor több százezer Ft kuka. Amúgy 500-600ezernél nem szívesen költenék többet még úgy sem, ha a napi étkezés-költés nincs benne.
Kérdezhetnéd azt, miért nem jó továbbra is Horvátország. Én imádom, és inkább vezetek egy halmot, de most jönne kétféle évforduló is egyben és jó lenne Spanyolországot becélozni legalább egyszer az életben.
-
-
szebe
addikt
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Repülj ki és bérelj autót, ha konkrétan spanyolország a cél. Ha ilyen összeurópai autós kirándulás, akkor hajrá, Milánó előtt Genova felé, és végig a parton.
Alpok felé csak júniustól októberig, azon kívül kb csak Montgenevre meg a Lautaret van nyitva, minden más hágót zárnak. -
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Spanyolban szerintem tök normális autózni.
Spanyolba már erősen kérdéses. -
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
ha nagyon ráérsz...
-
E.Kaufmann
veterán
Apropó. Spanyolban autóval mennyire hülyeség? Valaki szokott arrafelé? Barcelonára kiírt a gugli huszonakárhány órát, de egyben biztos nem menne. Merre érdemes menni? Alapokon át vagy tengerpartot közel? Két nappal megjárható az út?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Apple asztali gépek
- Milyen autót vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Hobby elektronika
- Apple iPhone 17 - alap
- Oh hi Mark: megreccsent a Metaverzum
- BestBuy topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4421, 100% Akksi
- Apple iPhone 14 128GB,Kartyafuggetlen,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Önerő nélkül is elvihető! Részletfizetés. 27 % Áfás számlával Dell Alienware QD-OLED gamer monitor
- BESZÁMÍTÁS! Apple iPad Air 5 10.9 64GB WiFi tablet garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 14 / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 87%
Állásajánlatok
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Köszi ez jó volt, ma már igazán rám fért...