Keresés

Aktív témák

• WesTM

őstag

válasz gyiku #8346 üzenetére

Jön a félnivaló. :DDD

Srácok nyugi, tessék menni aludni, reggel már többet fogunk tudni a kártyákról!!! :R

Engem igazából a 5850 érdekel, valahogy szerintem az lesz az igazi. De majd kiderül. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a tuningal hogy fognak állni a kártyák, illetve milyen gyári magfeszültséget fognak alkalmazni, mert ha alacsony fesszel jönnek, amin meglepődnék, akkor kis feszemeléssel, még elég szépen meg lehetne majd húzni őket.

Számomra a legnagyobb kérdés, hogy oc-val meg lehet e majd fogni a 5870et a kistesóval.

Remélem jobb túlhajtási képességekkel rendelkeznek majd mint a 38-és 48 széria első tagjai.

• WesTM

őstag

Nem a dx11,hanem a gpu ereje a lényeg

Gyorsan változnak az álláspontok odaát. ;]

Bár én ezt a kijelentést sem értem, szerintem az ő gpu-juk soha a büdös életben nem fog 2.6tflopsos számítási teljesítményt tudni, akkor hol van a nyers erő??? Megy a vakítás megint.

Még a gtx2850 is 1tflopsot tud, ellenben a 4890 talán 1.3-val szemben.

Újabb dolog amit nem értek.

Abu, illetve valaki hozzáértő magyarázza meg legyen szíves, hogy most miről van szó...
    Nyers erőben eddig is az ATi volt jobb, ergo erősebbek voltak a gpuk, ROP-okban voltunk lemaradva. Vagy tévedek? :B

"Az Nvidia a következő generációs videokártyáival próbálja majd bebizonyítani, hogy a GPU esetében a GPGPU számítási teljesítmény nagyobb szereppel bír, mint a vizuális megjelenítés újításai." - ezek szerint akkor tényleg ráerőszakolják a physX-et a népre?

• WesTM

őstag

válasz janos666 #7836 üzenetére

:R :R Így van igazad van.

Én sem tartom teljesen hitelesnek a dolgot, de lehet akármi még. Másik fórumon olvastam egy érdekes számítást, amit ha nem gond beillesztek ide.

"Sztem az, hogy meg kellene vizsgálni, hogy egy 300mmes wafer-en ha 100 valahány darab fér el, akkor mekkora az alapterülete. Ha a kör területe Rnégyzet * Pí, akkor 150 a négyzeten* Pí, az dúrván 70650 négyzetmiliméter. Számoljunk 70000-rel, mivel a kör szélein nem lehet négyzetalakú chippeket gyártani. Szóval 70000/104 = 673/674 négyzetmiliméter egy chip területe."

Még 1X elnézést, hogy loptam más szövegét, de érdekes a dolog. :R :B

• WesTM

őstag

válasz gyiku #7830 üzenetére

Elég jónak hangzik. Na ne magyarázza be ebben az esetben senki nekem, hogy itt tisztán csak a gyártósorokkal van gáz, ha ez a hír igaz, valószínűleg, piszkosul nagy bajban van az nvidia, mert 1.7%-os kihozatali arány, még a nevetségesnél is durvább.

Szerintem kezdik túllépni a határt, amit a méretnőveléssel, és a tranzisztorszám növelésével még normálisan meg lehet csinálni jelenleg...

Előbb utóbb muszáj lesz valami újat kitalálniuk,mert a dinoszauruszok is kihaltak idővel...
    Nem lehet állandóan csak a köbcentit növelni... :U

• WesTM

őstag

válasz Chaser #6902 üzenetére

Tegyük hozzá ez a magyar valóság. Külföldön egy jó játékot, rengetegen megvesznek.
    Mi nem vagyunk nekik komoly piac.

Odakint egy jó game-ért sorok kígyóznak a boltoknál stb. Tény hogy nem is olyan fizetések mozognak ott mint itthon, de ez most nem lényeg.

Ment a hype a dx10 el is, és volt valaki aki ezt kihasználta normálisan, úgy ahogy kell?
    Én 1 címre se nagyon emlékszem. Így inkább talán a fejlesztőket kéne elmarasztalni első sorban.

Az elmúlt 2-3 évben játék téren semmi nem történt igazából,ami szomorú dolog. :U :(

Lényeg a lényeg a hardwares fejlesztéseket,ideje lenne a gyakorlatban is lekövetni,nem csak elméletek, és techdemok formájában... :U

• WesTM

őstag

válasz Bluegene #6897 üzenetére

Én más oldalról közelíteném meg a problémát.

Az addig oké, hogy a kártyák teljesítménye rohamosan nő, évente duplázódik. Természetes fejlődés. De nézzük meg a másik oldalt.

Játékfejlesztő részről viszont úgy veszem észre semmi nem történik, erőforráspazarláson kívül. A silány minőségű konzolportok kedvéért szvsz. teljesen felesleges a gépet fejleszteni, mert azt a színvonalat egy normális átírással töredéknyi hardware-el el lehetne érni.

Ideje lenne a játékfejlesztőknek kiaknázni a vga-ban levő lehetőségeket, és nem egyre pocsékabb kódokat írni...

Mintha a crysis óta megállt volna az idő. Úgy gondoltuk grafikai forradalommal állunk szemben, amiből végül semmi nem lett, 1 évben megkapunk 2-3 TÉNYLEGESEN JÓ játékot, és 20-30 pocsék, sablonos, OPTIMALIZÁLATLAN vacakot. Fájó valóság de ez van.

Nagyon jó dolog, hogy az ATi végre magára talált, és ütőképes dolgokkal tud előállni, ez dicséretes, de akkor elvárható lenne a játékfejlesztői oldalról is ennek viszonzása.
    Ne azért fejlesszen már a felhasználói közönség vga-t, cpu-t, hogy nekik még annyit se kelljen foglalkozni az optimalizálással... Port--->jóvanez--->forgalmazás-->felhasználó fizet az új hardwareért. Ennek nagyon nem így kéne lenni.

remélem a dx11 el változás fog jönni, de a dx10 utáni kellemetlen tapasztalatokból kiindulva nem vagyok ebben sem teljesen biztos. :(

• WesTM

őstag

válasz Yutani #5581 üzenetére

Valószínűleg az, hogy senki nem tud semmiről. :DDD Ilyen ködösítést én még egy generáció váltásnál sem láttam...

• WesTM

őstag

válasz Abu85 #4468 üzenetére

Valószínűleg igazad van, már csak abból kiindulva, hogy relatív kis méretű chipekből, alacsony fogyasztás mellett is ki lehet hozni nagy teljesítményt, és könnyebb ezek számát növelni, mint a gpu méretét... Pláne, ha még az alkalmazandó területen is gyorsabb a multigpu... :C

tzsolesz: Igen már átgondoltam. :R :R :R

• WesTM

őstag

válasz Abu85 #4464 üzenetére

Hmm mindenképpen érdekes.

Ebből azt a következtetést tudom levonni, hogy még tartogatnak még az rv870-es elnevezést, amivel esetleg egy későbbi "visszavágó" kártyát tudnak kidobni. Lsd. 4890.

Ha a jelenlegi számozást nézem, az rv830 ill. 840. olyan mintha alsó kategóriás gpu-k neve lenne. Ergo. még valami ütőkártya maradhat a háttérben, ha nagyot domborít az nvidia a gt300-al. ;]

• WesTM

őstag

válasz Ulquiorra #4338 üzenetére

Még nem. :)
    Nyilván 1.5X-es teljesítményt fog tudni. Majd kiderül.

• WesTM

őstag

Úgy néz ki egy kis alapvető módosítással megint sikerült borsot törni az nvidia orra alá.
    Mivel a 4890 már a kezdetleges driverrel is elég szépen szerepel a tesztekben, rendre veri a 280at, és közel van a 285höz, árban azért még mindig nem egy kategória a 2 cucc.
    Kimondom, szerintem egyre nagyobb hülyeség nvidia kártyára 1 ft-ot is kiadni.
    tudom lesz ezért hurrogás, de reális alternatívát egyelőre nem tudnak felmutatni, ahogy elnézem a 275 is csak egy poén lett. Saját magával játszik az nvidia...
    Akinek megér 3-5+fps 10-20-30 ezer forintot, hát az biztosan tud valamit. :C

Nagyon kíváncsi leszek a dx 10.1el meddig sikerül növelni az előnyt, mert most már nem kérdés hogy átveszi az ati a stafétabotot. Csak jönnének a dx10.1 címek. Stormrise eddig mutatja azt aminek történnie kell!!! :R

ui.: ahogy elnézem már a kártya hűtésére se lehet 1 rossz szót se mondani.

• WesTM

őstag

válasz tzsolesz #1948 üzenetére

Hát ha arra várna az olasz maffia, hogy kinyomom-e megjelenés előtt az infókat,lehet én is el doomegyeznék otthon szépen csendben a 4890el. :D

• WesTM

őstag

válasz gbors #1893 üzenetére

Szerintem külön shad clock domain tuti nem lesz. Valószínűleg felépítésben játszhattak, gpu-n belül. Amit lehet lerövidíteni, optimalizálni. Mást nagyon nem tudok elképzelni, ha azonos órajelen gyorsabb a dolog. Szerintem a radeon globálisan próbál magasabb gpu órajellel játszani, és nem teszi külön a shadereket.
    Nagy változásra szerintem felesleges számítani, inkább egy próba chipnek tekintem személy szerint. Ha tényleges órajel 850mhz-lesz, akkor már nem elképzelhetetlen hogy a későbbiekben atiéknál is jönnek az 1ghz+ órajelű gpuk. A végtelenségig nem lehet sp-t növelni szerintem, órajellel viszont még játszhatnak. :) :R

mod. Lehet hogy rv870 2000sp 1ghz+ gpu??? :Y
    Lehet most megnézik mit szól a cucc a magas órajelekhez.

• WesTM

őstag

válasz keIdor #1891 üzenetére

Szerintem is hasonló van a dologban. Nagyon jó alkalom nekik ez most a kísérletezésre.
    Sima órajel emelésnek pedig nincs értelme.
    Ha még csak az sp-ket próbálják ki az rv870ből, már akkor volt értelme ennek a kártyának. :)
    Csiszolgatták megint egy kicsit az rv770et, aztán meglátjuk mi lesz belőle. :R

• WesTM

őstag

válasz attiLANte #1889 üzenetére

Érdekes. :D

Én még mindig nem merek semmit kimondani, mert még mindig kicsit sötétben tapogatózás megy. Volt anno olyan gpu-z screenshot is amin 480sp volt, tehát ez még nem jelent semmit. Kicsit kamuszagúnak érzem ezeket az elő teszteket. :)
    És még mindig kiállok a mellett, hogy történtek a gpu-n belül is változtatások, ha nem sp szám növelésben, akkor máshol.

:R

• WesTM

őstag

válasz Bluegene #1620 üzenetére

Tehát nem a +sp- re ment a gyúrás, hanem az architektúrán alakítottak, és azonos órajelen is gyorsabb lesz az rv790. Nyilván nem véletlenül lesz más neve a gpu-nak +órajel emelés +fesz segítségével ökörség kategória. Ezek szerint a gpu-n belül is történtek optimalizálások.
    Jó lenne már valami full konkrét infót kapni az atitól, mert megint nagyon sokáig titkolóznak. :R

Azért nem is írtam ide mostanában, mert olvasva a híreket, kb. annyi valóság tartalmat láttam bennük, mintha én írtam volna hogy 1600sp lesz, és stb stb. :DD
    De ez a szép a várakozásban.

Olvastam olyat is hogy új ref. hűtő lesz, arra is nagyon kíváncsi vagyok...Ha igaz ugyebár. :)

• WesTM

őstag

válasz Abu85 #1188 üzenetére

Nyilván igaz, hogy ha nem lett volna megfelelő valami nem adták volna ki a kártyát.
    Mondjuk ha azt vesszük, hogy mennyiből mennyi hibásodik meg, és hozzá vesszük, hogy mennyivel kevesebb g200 van, a meghibásodási arány kb. azonos, mert ott is elég sok hibás darabbal lehet találkozni. Ebből a szemszögből tekintve egyáltalán nem rossz az ati. :R

Eltorzítva eddig igaz volt az aláírásod az atira illetve az nvidiára. Remélem ez megfordul. :DD

• WesTM

őstag

válasz Abu85 #1183 üzenetére

Akkor ennek is köszönhető a viszonylag gyakori meghibásodás? Általában a vrm-ek re szokott panasz lenni, tehát előfordulhat, hogy köze van ennek a meghibásodási rátához?
    Lehet hogy a feszültség emelésével, bizonyos alkatrészek többlet terhelést kaptak.
    Bár ez csak elmemenet. :D
    Most ugye ilyen 1.2V körül mozognak, tehát 1V körüli magfesszel jöttek volna ki.
    Ez amit írtál érdekes, és sok kérdést vet fel.
    Remélem az rv790 majd választ fog adni. :R
    Összegezve, amiket leírtál arra tudok következni, hogy tudtak volna még finomítani a chipeken.

• WesTM

őstag

válasz Abu85 #1181 üzenetére

Igen érdekelne. :R :R :R
    Én valami szivárgásra gondolok, nem tudom van e köze hozzá. :)

• WesTM

őstag

válasz Abu85 #1178 üzenetére

Úgy legyen. Ennek a g92 tovább-tovább-tovább nevezésének sincs az ég világon semmi értelme. Már a megjelenésekor is lehetett tudni, hogy hamar el fog avulni, mert a g80ra épül.
    Most hogy tudják hogy ténylegesen itt a dx10.1, még átnevezik 3.X a kártyát (8800gt-98gt-gts240) És azon kívül, hogy az órajellel játszanak, meg biost cserélgetnek nem fejlesztenek semmit.
    Azt pedig nem akarom elhinni hogy az rv740xt csak annyit tudjon mint a 9800gt, ha annyit tud, akkor nagyon keveset kell fogyasztania, és nagggyon olcsónak kell lennie, arról nem is beszélve, hogy a dx10.1-nek is azt kell mutatnia amiről az előzetesben szó volt, tehát ati kártyákon vágtázni kell a dx10.1 api-nak.
    A TWIMTBP ről pedig annyit, hogy nem lehet a fejlesztőket a végtelenségig arra ösztönözni, hogy a régi elavult technológiára próbáljanak ütős engineket írni, hizs így nem fejlődik az informatika. Élő példa erre a g80-nál megalkotott crysis, azóta az nvidia nyomása miatt nem történt fejlődés, amit szerintem egy idő után nem néznek jó szemmel a fejlesztők.

A kártyák fogyasztásán remélem optimalizálnak, mert az rv770xt eléggé szépen zabál, a méretéhez képest.
    Bár azt is nézni kell, hogy a g200 és rv7 teljesen más architectúra, így ahogy a sp-k között, valószínűleg a méret fogyasztás között sem szabad párhuzamot vonni.
    Az más kérdés, hogy engem is marhára zavarna, ha a másik cég giga gpu-ja kevesebbet eszek a high-tech gpu-nál.
    R600 jusson az eszünkbe, ott volt fogyasztás, ahhoz képest jelentős fejlődés történt e téren. Az atinak valószínűleg a szivárgással lehetnek gondjai, de ezt pontosan nem tudom.

• WesTM

őstag

válasz Bluegene #1068 üzenetére

Az pedig pláne jó lenne ha kiadnának eg yolyan kártyát, amihez nem kell hozzányúlni. Tehát jó hűtő, és jó hűtés, nem kell módosítgatni, hogy jól menjen. Azok akik szeretik bütykölni a vga.t azokat nem zavarja, de az átlag user ebbe bele tud kötni. Jó lenne most már ha ilyen "apró" dolgokra is figyelnének. És akkor lenne az igazi.

• WesTM

őstag

válasz emmm #1065 üzenetére

Na ez látod jó kérdés. Szerintem hasonló lesz mint a 3850 vs. 4670.
    Legalábbis erősen gyanítom. Szerintem 4690 lesz a neve, nem lesz külön tápcsat, és valószínűleg valami rövid NYÁK-on lesz. Kis kompakt kártya 40nm-en.

• WesTM

őstag

válasz Bluegene #1061 üzenetére

Elég reálisnak tűnik a hír. Remélem igaz is, mert akkor hawaii !!! :C

Érdekes elgondolkozni az rv740en is, mert teljesítménye még átlag játékosnak bőven elég lehet, és ugye tegyük hozzá, hogy ez a 20k-s réteg is nagyon kelendő, mert van aki még 50ezret sem tud csak úgy vga-ra fordítani. Szóval ez is egy érdekes alternatíva lesz. Alacsony fogyasztás, jó teljesítmény, és alacsony ár mellett adu ász lehet, nem szabad elfeledkezni róla, főleg annak tudatában, hogy a 4830 is siker lett. :R

• WesTM

őstag

Ha ezek a spec. ek igazak, akkor nagy marhaságot csinál az aki most 280, ill. 285öt vesz. Remélem megint kapnak egy pofont az nvidiások.

Lehet ez lesz a következő kártyám. :D

Most már azt lenne jó tisztázni, hogy hány sp-lesz, mert ahogy kiderült valószínűleg magasabb órajelen fog dolgozni a cucc. Lehet eljön tuningolva az 1ghz-s ati gpu-k ideje? :Y
    Bár ez majd csak a későbbiekben derül ki.
    A kérdés az, hogy a 40nm miként befolyásolja a kártya tulajdonságait (fogyasztás, tuning) :)

• WesTM

őstag

válasz Bluegene #787 üzenetére

Az ati nem a 10% emelgetésről híres. A 2900-38** széria váltásnak más okai voltak.
    Szerintem ha meg van a lehetőségük arra, hogy nagyobbat dobbantsanak, akkor élni fognak vele, mert az irányt már megkezdték. Az rv770 pedig jó példa volt hogy jó irányba mennek.
    És ahogy olvasgattam már ez az architectúra majdnem alkalmas a dx11-re tehát nagy módosításokat nem is kéne csinálni. De az rv870 még olyan messze van, hogy beszélni sem érdemes róla. Egyelőre az rv 790 után már lehet esetleg következtetni.
    Kíváncsi vagyok most már tényleg melyik irány választja az ati. :)

• WesTM

őstag

válasz Bluegene #785 üzenetére

Erre most annyit tudok mondani mint ami nemsoká kezdődik a tv ben. Blöff. A film lényege tükrözi azt amire lényegében az ati készül(het).
    Az rv770 re sem számított senki mint ütőképes cucc. Aztán még is az lesz. Lehet az rv 790 ennek a finomhangolt, és ahol kell erősitett változata lesz. Másképp nem lenne értelme kiadni a kártyát. :) Megint itt a labda, most már csak az a kérdés, sikerül e lecsapni. ;]

• WesTM

őstag

válasz keIdor #781 üzenetére

Ezt nem értem. Miért akarja megmutatni az nvidia hogy neki nagyobb pö@se van? Szerintem eléggé buta gondolkodás mód, és nem kifizetődő. Gx2vel is ugyan ez volt. Dettó ugyan ez.És az is eléggé bukás lett.
    Cf-n is most lehet látni, hogy talán kezd kiforrni, ahogy Abu :R kolléga említette valahol, az új Cf rutin rugalmasabban együtt működik a dx, és open gl alkalmazásokkal, lassacskán lehet működni fog a dolog.

Én is sokkal inkább x2-t vennék, és ebben nem csak a márka iránt érzett szimpátia van.. :)
    (Már csak a 7950gx2-9800gx2 után sem...) Fránya előítéletek. :R

• WesTM

őstag

válasz tzsolesz #779 üzenetére

Itt az igazság. Az ati kihozott egy kártyát, amiről előre tudni lehetett, hogy nem a csúcs lesz, sőt nem várt tőle senki nagy dolgot.-amit az ára tükrözött is. Aztán löttek nvidia féltéglák irtózatosan drágán, csak ott volt a probléma hogy a 4870 nem nagyon volt lemaradva. És ez az igazán égő az nvidiának. Egy nem csúcsra tervezett kártya, még a 280nak is befenyített anno, a 260at pedig csont nélkül verte.

ÉS ITT JÖN AZ AMI SOKAKNAK NEM JUT EL AZ AGYÁIG!!!

Az nvidia kénytelen volt árat csökkenteni, és átszabdosni a kártyákat.

Az ati azóta nem nyúlt a kártyákhoz. Ennyi erővel tekinthetjük új gen. kártyának a 260+ és a 285öt.-miközben az atinak még nem nyúltak a 4870 hez...

A 295 megint poén. Előadják magukat mint a világ leggyorsabb kártyája, és mekkora f*s a 4870x2. Csak megint van a kettő között "kis" kor különbség, és árról ne is beszéljünk...És mennyi a 2 kártya között a kül? 5-8%... Na akkor mivan? Kérdem én. :DD
    És a 295 gyártási költségeiről még nem is beszéltünk. 2nyák stb.

Úgyhogy aki azt mondja hogy gyengék lettek az ati kártyák, azok ha kérhetjük ne a frissített, konkurencia fölé kényszerből igazított kártyákkal hasonlítgassanak. Van egy gyanum hogy a 260+ és a 285 nem létezne, ha nem lett volna olyan nagy durranás az rv770 mint amilyen lett.

Tehát most az ati részéről jön az újabb pofon hisz az rv 790 verni fogja a 260+ és talán még a 285öt is. És akkor mi van? Nvidiának visszanyalt a fagyi. Csak senki sem gondolkozik, (tisztelet a kivételnek). Most kijön az rv790 megint a kutya nem fog venni gt200at, mert minek?

Az nvidia pedig továbbra is kénytelen lesz minimális haszonnal adni a kártyát, sőt ha az rv790 árazása jóra siekeredik, akkor megint nem lesz ellenfele az ati kártyáknak.
    Az nvidia már nem tud tovább árat csökkenteni... :U
    Az nvidia meg egy darabig nem fog tudni kihozni egy 260++-t... ;)

• WesTM

őstag

válasz Abu85 #501 üzenetére

Van egy olyan gyanúm, hogy nagyon jól jártam, hogy nem kapkodtam, és megtartottam a 3850et. Húzva teljesítménye bőven elég 1280as felbontásban, minden játékhoz, és márciusban egy jó üzlettel, akár fillérekért lehet majd jóval erősebb kártyára váltani. Most már csak az kérdés, hogy a pontos specifikációk hogy alakulnak, mert ugye az rv770nél is az utolsó pillanatban lett világos a 800sp stb.
    Szerintem az rv790 egy gyerek betegségektől megszabadított, kicsit optimalizál rv770lesz.
    A gond ott kezdődik, hogy relatív normális drivert kéne előtte alkotni mert hiába van meg az erős hardver, ha a software-es támogatás nincs megfelelően megoldva. Ezt persze csak a 48*0 szériára értem, és annak is a felsőbb két tagjára 50és70, ott nagyon összevisszaság van, nincsenek megfelelően kiaknázva a meglévő erőforrások. A 4830 például sokkal konstansabb teljesítményt tud felmutatni. Szerintem még nem tudnak megfelelően a SPk-re optimalizálni, hiába van több, nem tudják normálisan kihasználni, ellenben a 38-as kártyákkal úgy érzem eljutottak a végekig, tovább gyorsulni a jelenlegi környezetben nem fognak, maximum a dx10.1-es játékokban.
    Ezért nem is látom célszerűnek a váltást, főjjön másnak a feje, én maximálisan meg vagyok elégedve a kártya teljesítményével, és azzal hogy driver hibáról 1X tudtam beszámolni mióta megvan a kártya. (Elég régóta) :R :R :R

Most még amit okos döntésnek tartok az a 4830.

Igaz hogy a geforce megint jóval erősebb kártyákat csinál,(látszólag) de ez az erő hamarabb fog elmúlni.

Aktív témák

Hirdetés