Hirdetés
- Huawei Mate 40 Pro - a csúcson kell abbahagyni?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Elfújta a szél a Meizu 22 Airt
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Lesz is reklám a Nothing telefonjainak zárképernyőjén, meg nem is
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco F8 Ultra – forrónaci
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
WiZARD
üzenetére
Az EU gyártók elég sokmindent külső beszállítóktól szereznek be (az önvezetés is ilyen)...
Amúgy az NVidia megoldása elég impozáns és várhatóan ugyanazt tudja mint a Tesla:
https://www.youtube.com/shorts/2W4igj80KiAHa igaz HAndrás videója akkor amerikában 2026 Q1-ben az új CLA merci meg is kapja...
-
-MarhaRépa-
junior tag
Az F30-ban még a HU-H2 Headunit volt, az is feláras extraként, 2 magos Texas Instruments processzorral, 4 GB rammal, 200 GB merevlemezzel.
Az F30 LCI 2015-ben ment szériába, akkor még a Tesla Model 3 sehol sem volt, majd 2 évvel később kezdte el gyártani a Tesla, Európába meg 4 évvel később került. -
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Cortex A53
-
válasz
kardkovacsi
üzenetére
H.264 decode. A net routing minimalis eroforrast igenyel. Nem tudom, h miert nem csinaltak bele rendes hw dekodert, mert modern hw dekoder mellett ez par wattbol megoldhato.
-
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Az F30-ban levo hardver elkepesztoen lassu, majdnem egy nagysagrenddel lassabb, mint a kortars Tesla HW. Meg szerintem 2 GB RAM volt azokban. Tehat pont elment volna rajtuk a Carplay, ha mas nem fut.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
brumi1024
üzenetére
Erről is beszéltünk már, hogy a másik azaz a telefon oldalról is hardver zabáló a Carplay. Ettől is főnek a telefonok a wireless töltőn.
Engem tényleg érdekelne, hogy mi az ami ilyenkor leterheli a fejegységet. A wifi forgalom routolása a kijelző rész felé, az is lehet valami tömörítése van a carplay adatátvitelnek, hogy nem borítsa meg a wifit cserébe a procit viszi folyton.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
brumi1024
üzenetére
Nem tudom mi az ami megfogja. Mint írtam az F30-ban ha ment a Carplay a navi olyan tetű lassú lett, hogy ihaj. Konkrétan az ami előtte más 100 ms volt hirtelen több sec lett. Ugyanezt érzem az i4-nél is, hogy ha beindul a Waze akár csak a háttérben máris kicsit lassabb lesz a rendszer, szerencsére ott nem szignifikáns.
A két filléres Android tabletek esetén azokra a külön kapható fejegységekre gondolsz? -
madgie
titán
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
Egy raklap egyéb videón meg semmi ilyesmi nem történik, hovatovább az én butított EU-s FSD-m (régi AP kód...) sem megy át a piroson, sőt, semmilyen lámpán sem, csak akkor, ha enyhe gázadással jelzem neki, hogy mehet.
-
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
Személy szerint az iX-ben kilőttem a carplay-t, nem használom (baromira tetszik, hogy külön kapcsolható), mert a gyári navit igyekszem használni, és így akár az sms-eket is tudom olvasni, ami a carplay alatt lehetetlen, és talán a telefon sem merül annyira.
De érik, hogy tegyek a könyöklő elejébe egy ilyen magsafe tartót, és akkor lehet rendesen nyomogatni pirosnál a telefont
[link] -
brumi1024
veterán
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
Igen, ennyi a trükk.
-
válasz
brumi1024
üzenetére
en se ertem, h ez a gondolat honnan jon; a Teslakban a fedelzeti szamitogep szamitasi kapacitasa konkretan 10x annyi, mint amennyi a Carplayhez kell -- a Carplay mar egy A53-on is rendesen elmegyde ugye mostmar eljutottunk oda is, hogy a Merci tobbet kolt ADAS R&D-re, mint a Tesla, akkor is, ha a hivatalos ceges dokumentumok homlokegyenest az ellenkezojet allitjak
-
brumi1024
veterán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Szerintem azért mert a Carplay rettentő számítás igényes, már az F30-ban feltűnt ha megy a Carplay a fedélzeti rendszer a elég rendesen lelassul és az addig gyors rendszer elkezd akadni. Szóval szerintem azt játsszák itt el amit az Apple régebben, direkt kivágja azokat a fícsöröket amik akaszthatják az infotainmentet.
Kétfilléres Android tableteken hibátlanul megy a CarPlay, ezt te sem gondolod komolyan.
Az iDrive 8-ban (de a 7-en is hibátlan volt a CarPlay) egy embedded Intel Atom A3960 van, pont mint a 2017-22-es Model 3-akban. Azóta rendes desktop chipre upgradeltek a Teslánál (Ryzen), szóval ha ekkora hardverigénye lenne a CarPlaynek, akkor nem lenne elérhető közel 10 éves autókon gyárilag. Egyébként tervben van a CarPlay frissítéssel. -
-MarhaRépa-
junior tag
válasz
WiZARD
üzenetére
Én nem erről beszéltem, hanem a valódi autótesztekről, ezek szintetikus mérések, gyakorlati hasznuk nulla szvsz. Pont ezért szerepelnek ebben jól a kínaiak, holott a gyakorlatban a legrosszabb rendszereket árulják, én még tesztelőt kínai rendszer dicsérni nem hallottam.
-
-MarhaRépa-
junior tag
válasz
madgie
üzenetére
Nade nem vezet jobban. Pont ez a probléma.
A legújabb HW-vel szerelt legújabb szoftver hivatalos demó közben, hivatalos sofőrrel sem vezet jobban, lásd CarManiac Chris videóját Münchenből, ahol simán átment a piroson, és csak a vak szerencse segített abban, hogy nem verte telibe valaki jobbról.Az ilyen típusú "vezetek egy kicsit és megállapítom hogy milyen jó a rendszer" videók egyébként sem alkalmasak semmilyen komoly következtetés levonására.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
WiZARD
üzenetére
Valószínűleg van igazság abban amit mondasz bár a BMW rendszerei pont jók, szóval ez a nem sikerült utolérni szerintem butaság. Meg is fordíthatjuk a Tesla se bírt felzárkózni az európai gyártókhoz mert egy nyomorult Carplay-e sincs (vagy beszélhetünk az ablaktörlőről is
). Szerintem azért mert a Carplay rettentő számítás igényes, már az F30-ban feltűnt ha megy a Carplay a fedélzeti rendszer a elég rendesen lelassul és az addig gyors rendszer elkezd akadni. Szóval szerintem azt játsszák itt el amit az Apple régebben, direkt kivágja azokat a fícsöröket amik akaszthatják az infotainmentet.A másik ami kicsit személyes tapasztalat is. A környéken rengeteg új autó vásárló van, nem egy *.* rendeli az extrákat az autójába. Szerinted hány emberrel beszéltem aki használja az önvezetést az autójában? Egy sem. Hány az aki panaszkodott az infotainment miatt? Egy sem.
Ezek csak minket geekeket érdekelnek, az átlag autó vásárló leszarja. De szerintem megnézni hány ember telefonál viszonylag új autóban kezében a telefonnal. Azaz azt jelenti, hogy annyira nem volt képes, hogy összelője a telefonját az autó rendszerével és a kihangosítót használja. -
axioma
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Koltes szempontjabol mindegy, hogh maga fejleszti vagy megveszi, ugyanazon a soron a megvasarolt termek vagy software araban kifizeti mindket ceg, nyilvan egyeb korulmenyek szerint (pl. meretgazdasagossag) optimalizalva, hogy melyik formaban. Olyan nincs, hogy a piacon van egy termek amit inkabb ujra kifejlesztenek tobbert, minthogy megvegyek, szoval a gazdasagi racionalitas osszehasonlithatova teszik ezeket.
A lenyeget a vegen mondod. Eszuk agaban sincs a vezetestamogatasra kolteni, ha az egzota fabetet meg az ormotlanabb (kevesbe energiahatekony) kulso, pl. orr design tobbet hoz. Ez megint ugyanazt hozza ki, ar-ertekben A-bol B-be szemlelettel nem itt kell keresni az optimumot.
-
hunspikey
őstag
-
WiZARD
veterán
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
itt az euroncap safety assist toplistája, hogy megítélhessük igaz-e amit állítasz.
" Ha megnézel egy Autopilot vs. európai akármi összehasonlítást, az fog kijönni, hogy az európai akármi jobb mint az Autopilot. És akkor nem is kell a piac jelenleg legjobb rendszereit odacitálni (BMW/Mercedes) mert az nyilván más árkategória is."A teszt ezeket értékeli: Speed Assistance / Occupant Status Monitoring / Lane Support / AEB Car-to-Car

(mondjuk vicces, hogy ezek az európai teszteredmények, amikor a kínai vezetéstámogatókról jót még nem hallottam)
-
madgie
titán
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
Aztán amikor a 7 éves hardverű autóra felrakják a 3-4 éves USA szoftvert és jobban vezet Budapesten, autópályán és egyébként az utolsó ukrán zsákfalu földútjain is, mint a sofőrök 80%-a, az aztán tényleg arról árulkodik, hogy veszélyes az FSD és az EU gyártók sokkal előrébb tartanak
-
-MarhaRépa-
junior tag
válasz
axioma
üzenetére
Szerintem teljesen felesleges egyes elemeket kiemelni, egy autóipari piaci versenyben a teljes költés és annak a hatékonysága az érdekes. Eleve nincs is hiteles forrás arra, hogy ki mire pontosan mennyit költ. Az autó egy komplex termék, a vezetéstámogató rendszer ebből egy apró elem, a sikeres piaci szerepléshez pedig mindent fejleszteni kell
Ráadásul eléggé torzítja a képet az, hogy a beszállítók is fejlesztenek, amihez aztán a gyártók is hozzáférnek. Gyakorlati szempontból mindegy, hogy egy adott fejlesztést ki végez el, ha aztán az bekerül egy termékbe, és azzal a gyártó profitot generál.
Hogyan veszed figyelembe például a lentebb említett Nvidia fejlesztést? Nyilván sok pénzt elköltött az NVidia erre, amit majd szépen elad az autógyáraknak.Üzleti szempontból a legfontosabb, hogy a rendelkezésre álló forrásokat a lehető legnagyobb hatékonysággal költsük el, amivel aztán később a lehető legmagasabb profitot tudjuk generálni. Ha valamit nem érdemes házon belül kifejleszteni, mert hatékonyabb megvenni kívülről, akkor az a jó üzleti döntés.
-
axioma
veterán
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
Vagyis a valasz az, hogy nem kolt specifikusan tobbet, csak ilyen ertelmu valasz helyett inkabb masrol beszelsz. Koszi, igy is megertettem.
-
-MarhaRépa-
junior tag
válasz
axioma
üzenetére
Én csak azt tudom megítélni, ami az utcán van, és kapható. Ebben pedig az európai gyárak semmiben sincsenek lemaradva a Teslától. Ha megnézel egy Autopilot vs. európai akármi összehasonlítást, az fog kijönni, hogy az európai akármi jobb mint az Autopilot. És akkor nem is kell a piac jelenleg legjobb rendszereit odacitálni (BMW/Mercedes) mert az nyilván más árkategória is.
Az FSD az egy kísérleti rendszer, egy tíz éves ígéret, teljesen felesleges idekeverni. Simán lehet hogy 10 év múlva még mindig itt fog tartani, hogy nemsokára kész, és a 25.0.12 már olyan csodálatos hogy csak na.
És akkor majd egy húsz éves ígéretről fogunk beszélni.Általában véve a valódi önvezetésről azt gondolom, hogy az nem fog működni általános AI (AGI) nélkül. Szerintem ez a "videókon tréningezzük a neurális hálót" metódus egyszerűen zsákutca, mert a valóságban végtelen számú lehetséges új szituáció fordulhat elő.
Amennyiben lesz AGI, és az futtatható lesz egy autóban is, akkor meg hirtelen minden autógyárnak lesz ilyen, mert aki nem fejleszti ki magának, az majd vesz a beszállítóktól. Lásd például Merci-Nvidia együttműködést.
Ugyanilyen tévhit volt 10-15 éve, hogy csak a Tesla tud használható elektromos autót építeni, senki más nem képes nagy akkus, gyorsan töltő BEV-et tervezni és nyereségesen gyártani, ezért pár év múlva minden autógyár csődbe megy, csak a Tesla marad. Szerintem még ebben a topikban is voltak ilyen hangok. Különösen erősek voltak ezek a hangok akkor, amikor a Tesla előjött a 4680-as csodacellával 2021-ben.
Ma látjuk hogy hova fejlődött a világ. A piaci verseny, az innovációs kényszer az egyszerűen így működik, természetes monopóliumok, pláne technológiai alapon, nagyon ritkák. -
WiZARD
veterán
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
A termékportfólió menedzselésének sikeressége, a termék komplexitása vagy a versenyképesség se külön-külön se egyben egyáltalán nem vígasztalja a usert amikor beül az autóba és szaggat/béna az UI+entertainment, mert ő azt fogja látni, tapasztalni, és az fogja érdekelni a mindennapi használatban.
-
ozzy711
őstag
válasz
hunspikey
üzenetére
amikor meglátta az egyik kamion hátulján a 80-as táblát és értelmezte- azt hittem kiesek a kocsiból akkorát fékezett.
A mercedesnél ezt úgy oldották meg (lehet, hogy másik márkánál is?), hogy jó pár másodperccel előre kiteszi a kijelzőre, hogy új sebességkorlátozást észlelt, így van időm finom gázadással felülbírálni. Már teljesen megszoktam, nem szokott problémát okozni.
-
-MarhaRépa-
junior tag
válasz
WiZARD
üzenetére
Én ezt már többször kifejtettem, hogy másképp látom. Szerintem az európai gyárak szoftverben is messze a Tesla előtt járnak, több nagyságrenddel komplexebb termékportfóliókat menedzselnek sikeresen.
Persze ki lehet emelni apró részleteket, amire aztán lehet mutogatni, de szerintem ez hibás következtetésekhez vezet, mind a technológiai kompetencia, mind az elvégzett feladatok komplexitása, mind a versenyképesség témájában. -
axioma
veterán
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
nem fejlesztes volt a kerdes altalaban (bar szerintem szandekos a felrehallasod), hanem konkretan a vezetestamogatasi szoftver fejlesztese (ebbol a szempontbol kidobhatod a homlokom elott 1 meterre ahol a kutyat nem erdekli is azonos hofok varazslasara tett erofesziteseket, peldaul...)
-
WiZARD
veterán
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
Azért hogy software sebesség/használhatóság szinten 10 év alatt sikerült utolérni a Teslát, az nem feltétlen az EU gyártók vezetését jelenti.
-
-MarhaRépa-
junior tag
Ha a szabályozás megölné az innovációt, akkor nem az lenne a piaci/technológiai helyzet, ami most van, az pedig nem az, hogy a Tesla vezetne bármiben is. (Oké, ígérgetésben nem lehet őket behozni, ez tény, végül is 10 éve minden év végére be van ígérve, hogy készen lesz az önvezetés).
A EU szabályozás célja hogy megpróbálja kizárni a potenciálisan veszélyes műszaki megoldások utcára kerülését.
Hogy ki mennyit költ fejlesztésre, az érdekes téma, a Tesla jóval kevesebbet mint például a Mercedes, a BMW, vagy a VW Group.
-
hunspikey
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
2 éve még flottás kocsit béreltünk, amikor kötelező szerviz volt mindig skodát kaptunk- általában SuperB-t vagy ritkábban Kodiaq-ot. Nagyon gyorsan kiderült, hogy életveszélyes a vezetéstámogatása, nagy boldogan mentem vele ugyanis pályán amikor meglátta az egyik kamion hátulján a 80-as táblát és értelmezte- azt hittem kiesek a kocsiból akkorát fékezett. Ha jött volna valaki mögöttem az tutti belém jött volna. Ráadásul a skoda úgy vezet, hogy imbolyog a sávban vonaltól vonalig, nem képes szép nyílegyenes vonalban haladni.
-
kardkovacsi
senior tag
Ezt értem, de azért vannak szituációk amiket nem tud kezelni és azt konstans nem tudja. A BMW annyiban jó, hogy nem idióta mint a Tesla, hogy ha nem tudja kezelni a helyzetet akkor is dönt valamit random hanem azonnal disengadge van. Például megyek a körforgalom felé, meg se próbál benne navigálni, azonnal elengedi magát és csipog.
De tudom milyen elég gyakran használom, viszont vannak minták amikor tudom, hogy nem működik jól. Pl itt alacsony sebességnél szerintem az a bitumen sávot sávnak nézi és nekiindul a tábla felé, de csak ha ilyen 20 alatt megyek, felette már nem
-
válasz
WiZARD
üzenetére
A Waymo strategiaja is erdekes, ok virtualis vilagban (szimulacioban) vezettetik az autokat, ami egyebkent tok megfelelo arra, amire ok celoznak: 100%-ban lemappelt, geofence-elt kornyezetekre. (A G Maps-es kocsik lemappelik a vilagot kameraval es LIDAR-ral, es utana a Waymo meg szimulalt vilagban tanul, es vegul visszaengedik ugyanugy kameraval es LIDAR-ral.)
> Európai innovációt nem a reguláció öli meg, hanem az itteni cégek működése, hozzáállása, ami élesen más mint a Tesla.
Igen, de a ketto szorosan osszefugg, a cegek mukodese adaptalodik a kornyezethez, es visszafele: az europai regulacio jo reszben arrol szol, hogy az inkumbens cegeket vedje, azaz hogy a nemet/francia oriascegek (nem kis reszben az autogyartok) tovabb tudjanak elni. Ez szopjuk meg most mindnyajan.

Szerintem az europai autogyartok max 1-2 kiveteltol eltekintve mar elohalottak -- meg mukodnek, de nincs igazabol lathato jovojuk. Ezt jol mutatja a piaci valuacio is: a Stellantis 4x-es PE-n forog, a nemet cegek kb. 7-9 korul. Lehet, hogy mindenki hulye, aki a nagy penzt kezeli, de senki nem hisz mar ezekben, aki szamit. Marmint kb. olyan jovot josol nekik a piac, mint egy random gepgyartonak.
-
WiZARD
veterán
Persze előrelépés lenne, ez nem kérdés. De amíg a konkurencia erre építi a marketinget hogy az nem is igazi, mert csak level2, és supervised, bezzeg a level3 merci akár 95-tel is tud menni az amúgy korlátlan autópályán, az ilyenkor nem gáz. De ha Teslába ülnek akkor máris gáz hogy 200nál hamar lemerül.

Európai innovációt nem a reguláció öli meg, hanem az itteni cégek működése, hozzáállása, ami élesen más mint a Tesla.
Iróniának szántam, hogy a többiek is itt tartanak, én se gondolom/hiszem, de semmi konkrét infó nincs róla, mert szuper titokban csinálják.

A számokon túl azt se hiszem hogy a titokban fejlesztett, véges darabszámú autón fejlsztett/próbált rendszer közelébe tudna érni annak az adatmennyiségnek mint amit a Tesla kap(hat) az utcákon futó autókból, amiket átlag userek használnak mindennap, és nem mérnökök előírás szerint.
Persze ezek csak elfogult feltételezések, mindenféle iparági hozzáértés/info nélkül. -
válasz
WiZARD
üzenetére
En kicsit maskepp latom -- szerintem a supervised FSD (vagy barkinek a felugyelt rendszere) is nagy elorelepes lenne. A regulacio sajnos minden pozitivuma ellenere vegulis megoli az europai innovaciot, ez az egyik faktor abban, hogy lemaradtunk az utobbi 3 evtizedben. (A masik ok az, hogy a kontinens nagyon sikeres volt az elozo generacios ipari innovacioban, es egyszeruen az a kultura, ami athatja a nemet es francia ipart, az sem nem tette lehetove, sem nem volt erdekelt abban, hogy a internet es utana kovetkezo digitalis forradalmakban sikeresek legyunk.)
> mert állítólag már titokban mindenki ott tart és nincs előrébb lényegesen a Tesla
Sok penzt mernek ra tenni, hogy ez nincs igy, tok egyszeru okok miatt. Ahelyett, hogy egymast csepelnenk a forumon meg a marketinganyagokat es nyilatkozatokat bongeszgetnenk, erdemesebb megnezni az adatokat, legfokepp azt, hogy ki mire kolt, es mennyit. Informacioim szerint pl. a Mercedeshez kepest a Tesla 10x annyit kolt compute-ra (es AI-ra ugy altalaban), es regebben kezdte. Persze lehet, hogy lelepi a Mercedes (peldaul), de nagy balfaszkodas kene ehhez a Tesla reszerol (amit nem lehet kizarni, termeszetesen). A Tesla tobbet kolt AI-ra, mint a Mercedes teljes ICT koltsege evente.
A Waymo kevesebbet kolt, mint a Tesla, viszont joval tobbet, mint a Mercedes, viszont a Waymonal athuztak egy csomo tudast a Google-on belulrol, plusz 'anyagaron' kapjak a GCP-t. (Bar a GCP-t most elkezdte erosen korulbastyazni a Thomas Kurian, beszelgettem tobb Google reszleggel is, es kicsit mindenki be van szarva
). Nekem ezek a szamok informativak a kilatasokkal kapcsolatban.
-
-MarhaRépa-
junior tag
válasz
WiZARD
üzenetére
"Mercinek van valami level3, ami napfényes időben meghatározott autópálya szakaszon valami lóf*sz sebességgel (dugóban) tud araszolni, és mivel level 3 ezért a felelősség is az övék"
Németországban az összes autópályán (valami 13.000km), valamint Nevadában és Kaliforniában, szintén autópályákon, és jelenleg 95km/h-ig Németországban, 40mph-ig az USAban.
Nem kell hozzá full napfény, enyhe esőben is megy, de éjszaka valóban nem.Amikor a feltételek teljesülnek, és a rendszer aktív, akkor valóban a Mercedes a felelős, nem a sofőr. Ezért L3, és ezért valódi önvezetés, hiszen az önvezetés első körben jogi kategória, nem műszaki.
-
WiZARD
veterán
Mercinek van valami level3, ami napfényes időben meghatározott autópálya szakaszon valami lóf*sz sebességgel (dugóban) tud araszolni, és mivel level 3 ezért a felelősség is az övék.
#21763 gorbep: igen, és a human sofőr se jobb, sőt ahhoz képest hogy mit tesztelik a gépi rendszereket egy nevetséges fél órás vizsga után korlátozás nélkül mehet mindennel mindenhol egy ember, nagyjából kortól és aktuális állapottól (álmos, beteg, stresszes, stb) függetlenül.
DE ha gáz van neki kell elvinni a balhét. Így ez mindenkinek a saját döntése, és vállalni kell a következményt. Valahol itt látom a nagy különbséget, hogy gyártóknak bevállalni ilyesmit óriási kockázat amíg a jelenlegi szinten vannak a rendszerek. Akkor nem 1 autóba lesz 1 hülye sofőr, hanem az utakon lévő milliónyi autójuk kockáztat egyszerre, folyamatosan.
És persze a hatóságok se fogják addig engedni, amíg megy a maszatolás, hogy kié a felelősség. Mert gyártó nem vállalja, user meg elhiszi hogy vezet helyette az autó.Nem az lesz a nagy lépés, ha az FSD-t (vagy bárki másét, mert állítólag már titokban mindenki ott tart és nincs előrébb lényegesen a Tesla. Legalábbis ezt próbálják elhitetni) engedélyezik-e használni mint vezetéstámogató rendszer, hanem hogy mikor fogják level3-4-5 kategóriába sorolva valódi önvezetésként engedélyezni.
-
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Pont az a gond, hogy nincs két ugyanolyan szituáció. Ez mondjuk nem csak a Tesla problémája, mivel minden, formálisan nem verifikalt rendszerre igaz ez (valamilyen formában). Jelenleg nem tudok formálisan verifikalt ADAS-ról. (Nem is tartom lehetségesnek a jelenlegi technológiai szinten vagy középtávon.)
(A legtöbb komplex irányított rendszer kaotikus, tehát hiperérzékeny a paramétertérre, és jellemzően a paramétertér szuper magas dimenziójú, ergo intraktábilis a formális verifikáció.)
Lefordítom magyarra: ezeket a rendszereket tesztelni tudod, és a teszt alapján azt tudod mondani, hogy “úgy tűnik, hogy az elvárásoknak megfelelően viselkedik”, de sosem tudod garantálni, hogy mi fog történni a valóságban.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
mjani1172
üzenetére
Igen, a dugóban araszolás kimaradt.
Én minden nap használom a 10-es bevezetőn illetve autópályán (BMW). De egy számjegyű úton is használtam már nem egyszer. Nyilván tisztában vagyok vele, hogy figyelni kell rá de ettől még sokkal nyugodtabba vezetés ha ő tekergeti a kormányt. -
mjani1172
addikt
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nincs jelentősége, de nem ezt írtad, szó sem volt semmilyen araszolásról.Viszont még egy sávon, araszolás közben is megtörténhet a baj. És ha nem is súlyos akkor is valakinek el kell vinnie a balhét.
Egyébként én hol lakom vagy dolgozom, egy sávos út van, ráadásul lejtő is van, a busz is finomam túllépi az 50 et, és napi szinten van karambol. Pl XVI. ker Rákosi út.
Tehát az egy sáv semmit nem jelent. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
Szerintem ami az autóban fut ugyanarra a szituációra ugyanúgy fog reagálni egymás után 100x is addig amíg nem frissítik a szoftverét.
-
Tiédetis
senior tag
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
Svájcban nem engedték még demózást sem, bevoltunk regelve és törölték.
-
dugóban és autópályán mindig használom a távolságrartó és sávtartó asszisztenst sokat segít szerintem.
Q6 eddig kétszer szivatott csak meg:
- egyszer ködben balra kanyarodó autóúton fékezett mert nem akart elmenni a külső sávban haladó kamion mellett... Ugye sávok nem látszódtak a ködtől és nem tudta felmérni, hogy másik sávban van (kanyar íve miatt olyan volt mintha előttünk lenne)
- amikor a navi másfelé akart vinni (de én a megszokott úton mentem) akkor a lehajtó előtt ahol le akart hajtani fékezett és jelezte, hogy itt ki kellene menni. Belső sávban nem voltam annyira boldog
De szeretem:
- araszolást tök jól csinálja
- autópályán is 4000 km alat a fenti két "anomália volt" egyik se kritikus.
- plusz körforgalomhoz érve (ha navival megyek szintén lassít
) -
-MarhaRépa-
junior tag
válasz
WiZARD
üzenetére
Teljesen más szoftver fut a kettőben, semmi közük nincs egymáshoz.
A Tesla most próbálja elérni a holland hatóságoknál, hogy kapjon egy mentességet az FSD-re, mivel a rendszer nem felel meg a jelenlegi EUs szabályozásnak. Abban reménykednek, hogy ha a hollandok engedélyezik, akkor az EU tagállamai saját hatáskörben szintén engedélyezni fogják a saját területükön.
A hatóság puhítása céljából kezdett a Tesla demózni szerte Európában.
Kíváncsi vagyok mi lesz belőle, de engem nagyon meglepne ha ebben a formában engedélyt kapna. -
válasz
WiZARD
üzenetére
Nagyon mas az FSD; az Autopilot Europaban engedelyezett verzioja osregi -- apro valtoztatasok vannak rajta, de kb. 10 eves.
Az FSD architekturaja alapvetoen neuralis halon alapul, a v12 ota nem modularis, hanem end-to-end, azaz a modularitas (modellalkotas) lenyegebe a haloban alakul ki implicit modon. A HW4 kb. 500 TOPS teljesitmenyu, a HW5-re saccolnak 5000 TOPS-ot. (Viszonyitaskepp: 500 TOPS az kicsit egy RTX 4070 folott van, csak harmadakkora fogyasztas mellett.)
Ha relevans: mixture-of-experts tipusu neuralis halo, ~100 milliard parameterrel. Az FSD 14-ben mar, ha jol tudom, van limit a processzalasi idon (kb. 100 msec kornyeken van?).
Az Autopilot is olyan egyebkent, mint a radar-alapu tempomatok: meg kell tanulni, hogy hol mukodik jol. Az (europai) Autopilot egyik gyengeje az, hogy osszevissza felfestesek eseten neha belelep a fekbe.
Nekem mar a legbutabb (nem adaptiv) tempomat is segitseg volt, de az adaptiv tempomat meg vegkepp nagyon kiraly. (En nehezen birom a monotonitast altalaban, nyilvan emberfuggo.)
-
WiZARD
veterán
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
Autópályán a sávtartás/távolságtartás azért nem olyan nagyon más FSD esetén se, max a sávváltás.
Máshol nem tudom mennyire jó/rossz, de azért adnék egy esélyt neki, mielőtt próba és tapasztalat nélkül kijelentem hogy nem jó. (mondjuk dugóban AP elmegy, és országúton is korlátozottan használható)
-
-MarhaRépa-
junior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
A Tesla féle FSD. End-to-end neurális hálót használ, amit nyilván nem az autóban tréningeznek, ott csak futtatják.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
Melyik AI alapú? Az AI alapon fejlesztik a szoftvert de valahogy nehezen hiszem el, hogy egy sok tízmilliós hardver majd beraknak minden autóba

-
WiZARD
veterán
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
Én pályán mindig AutoPilottal megyek, nekem sokkal kevésbé fárasztó.
-
válasz
CharlieDrop
üzenetére
[link] - szembejövő vétlen az áldozat
-
Tiédetis
senior tag
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
Ezzel egyet kell értsek. 2-3 alkalommal hagytam pályán, de elfáradtam mint kutya a macska utáni hajszában
-
-MarhaRépa-
junior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Sokkal fárasztóbb az "önvezetést" minden pillanatban felügyelni, mint saját magad vezetni.
Mivel AI alapú, még abban sem lehetsz biztos, hogy két ugyanolyan helyzetben ugyanúgy fog reagálni.
CarManiac Chris elment egy bemutató körre Münchenbe, produkált is mindjárt az autó egy életveszélyes mutatványt, még a biztonsági sofőr is benézte, pedig nyilván mindenkit ugyanazon az útvonalon visznek végig. -
Kinder
senior tag
Vagy a román tréleres, mint tegnap az M1-esen halált okozva...
-
mjani1172
addikt
válasz
kardkovacsi
üzenetére
És akkor nem vághat eléd bicajos?
-
-
axioma
veterán
Ez a terv, bontaserett allapotig hasznalni. Nekem 2018 ota van meg (2.25M-ert vettuk), mar a bontos ar eseten is nullan vagyok szerintem, 52ezer km-t tettem bele mar azon megsporoltam ugy 1.5M-t, meg covid idoszak kivetelevel napi szintu Bp. parkolas. Egyszer 200e-ert mar par cella frissitve volt, ezen kivul csak aprosagokat koltottunk ra, most a sajat hibas rongalast nem szamitva (katyu, oszlop). Es nem utolso sorban imadom, hogy nem fustol, hogy az en a tulovatos stilusommal tudok dinamikusan kihasznalni helyzeteket, nem kell hurcolnom szerelohoz. Csak megy. Ja egy plusz koltes volt, kisakku csere utan a radiot kod nelkul nem tudtam visszavarazsolni, most kinai tolatokameras van, a beszereles tobbe volt mint az eszkoz de ez sokat dobott a parkolasi komfortomon. Szoval egy 7.5 eves elektromos auto se lett rossz gazdasagi dontes, pedig ott mar sokan kozeli akkuhalalt vizionalnak.
-
Vesa
veterán
válasz
Tsebacsi
üzenetére
Jó lesz egyszer. A probléma az, hogy ha hibázik, akkor buktad, és a Tesla nem vállal felelősséget. Egyik barátom Mod.X-ét pár hónapja odaverte a rendszer a padkához, hetekig volt szervizben az autója. Pedig ellőtte nem volt gondja vele, rá is szokott, pórul is járt.
Szerintem ennek kb. semmi értelme nincs. Autópáláyán nagyon hasznos funkció már a Level 2.5 is, de ez a városban önvezetés (hacsak nem taxi), addig értelmetlen, amíg nem 100%-os és mondjuk ittasan nem ülhetek bele legálisan, hogy szépen haza vigyen.
-
Vesa
veterán
válasz
WiZARD
üzenetére
"Milyen hibákra és milyen valószínűséggel számítanál 3 éven belül, ami nem fér bele a megspórolt és félretett, befektetett 7 millióba?"
Nincs értelme megspórolni azt a 7M-et, ha esetleg ellocsolódik szervizre. Garival zsebben marad. De sok egyéb paraméter is van. Pl. érvényes garival hirdetve sokkal jobb esély van eladni.
-
Kinder
senior tag
válasz
CharlieDrop
üzenetére
Én értem. Az lenne a nagyon csúnya, ha belül fagyna.
-
Kinder
senior tag
Kia EV3 GT - EV4 GT - EV5 GT bemutató.
2 motoros 4 kerékhajtás, 215 kW-os teljesítmény ( kb 292 LE, az EV5 300+ LE )
Marad a jól bevált 81.4 kWh-s akku, és gondolom a 400V-s rendszer.
5,5 másodperc 0-100 kmh
De még fél év, mire gyártják majd. -
madgie
titán
Sok autó párásodik automata módban és ugyan nem rakétatudomány a klímát bekapcsolni, de sokkal egyszerűbb, ha magának párátlanít, ha kell, ha meg nem, akkor nem tekeri feleslegesen a klímakompresszort.
De pl az említett Zoe nagyon hidegben pályázáskor még bekapcsolt klímával is szenved néha, hogy ne párásodjon legalább az oldalsó ablak (pollenszűrő friss).
-
válasz
madgie
üzenetére
Bem tudom mit tud kezelni egy auto kikapcsolva, megállás után a párán.
Menet közben nem belső levegőn egyik autómmal se volt gond a párával ha már bemelegedett az autó.
Mint írtam a q6nál is mikor a zsillaggarázsban állt akkor fagyott le a szélvédő kívül belül...
De sokminden számít. Nekünk az autó szélvédője nyugatra néz, és a Duna itt van tőlünk 100 méterre.
Ősszel van amikor a Q6on kívülről mármár mm-ben mérhető harmat vagy jég volt.
-
Kiszámoltuk most este, hogy
már csak 12.814.523 tölcsért kell eladnunkha nem leszek óvatos, akkor a havi 5-600kWh-s autótöltögetést és az egyéb életvitellel járó áramfogyasztást az évi 7800kWh napelemes termelés nem fogja fedezni. Kicsit elszomorodtam...
Az eddigi átlagos havi töltés 300kWh körül mozgott, viszont ott kellett mellé havi legalább 2 tankolás is.
Vissza kell fogjam magam, vagy havi 9k lesz a villanyszámlám jövő évtől
Cudar világ jön, én mondom!
-
WiZARD
veterán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nem volt lényegi magasságkülönbség. Viszont odafelé még a 17 fokos garázsból indulva is nagyon sokat fűtötte az akkut, SUC-ra mentünk. Hazafelé nem volt akkufütés. Akkor ebből jöhet a többlet, ami nem kevés. ~2kWh ment el a fűtésre.
(Y LR AWD)
-
Kinder
senior tag
Nálam se a Tesla M3P nem párásodott, sem a mostani BMW i4, sem az asszony BMW ix1-e, egy milimétert sem. Én 6 éve nem kapcsoltam hátsó ablak fűtést, és első szélvédőre fújást.
Klíma végig bekapcsolva, 22 fokra állítva az első naptól, és hozzá sem kell nyúlni.
Az előfűtést is ha 10x használtam 2020 óta, mert kb fél perc alatt jó időt csinálnak a kinti minuszban is. -
válasz
CharlieDrop
üzenetére
Az iX brutál, se pára, se hideg nincs benne, még az 530e is párásodott néha az első ablakoknál, hátsónál, főleg így télen, asszony abban fázott is. Ebben SEMMI, brutál jó időt csinál az autó seperc alatt, végig minden ablak tiszta pl. úgy is, hogy a 2 napja egy vizes törlőrongy volt a csomagtartó tálcán és ott száradt egy éjszakán át. Ilyen jól temperált autóm még sosem volt.
Ja és a légkondit is kikapcsoltam valamikor hét elején, nem tudom visszakapcsoljam-e márciusig?
-
CharlieDrop
veterán
Köszi mindenkinek.
Lenne egy hülye kérdésem, eddig nem tűnt fel, mert nem volt hideg. Nekem visszafagy a Konára a jég a sarkokra, ha nem tolom ezerrel a fűtést és az ablaktörlőre is visszafagy a víz. Nálam lehet valami kaka, vagy ez normális e-autónál? (az összes old school autómnál nem volt ilyen para, talán a Fiat 500-nál, az 2 hengeres volt)
@#21706Rolly
Az jó, a Konával most ilyen 22-25-tel járok el. Előfűtéstől függően. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
WiZARD
üzenetére
Tengerszint feletti magasság különbség? Én amikor Bledről Velencébe mentem akkor volt valami brutál jó fogyasztásom, AC-n töltöttem míg ettünk és kicsit lassan jött a szála. Na mondom még itt 20%-ot visszaviszek Szlovéniába a drága olasz áramból. Aztán 4%-al értem volna vissza Bledre, így inkább megálltam az Ionity-nél egy plusz töltésre a vége felé. Persze az autó jól írta, hogy épp hogy elég lesz a juice

-
gorbep
őstag
válasz
CharlieDrop
üzenetére
BMW-nél fordult már elő csapágy probléma... i3-nál már álltak is rá a csapágy cserére, márkaszerviz komplett cserével orvosolja a problémát...
-
válasz
CharlieDrop
üzenetére
Én ma pozitívan csalódtam a Q6ban -8 fokos akkuval indultunk m2-m0-16 kerület oda vissza 44 km út teljes fogyasztása temperálással 11 kWh....(100 kmre 25 kwhs fogyasztás)
-
brumi1024
veterán
válasz
CharlieDrop
üzenetére
Van két (nem gyakori) hiba ami elő tud fordulni, az egyik a rotor pozíciószenzora elmászik, ehhez szét kell szedni a motor(okat), illetve a kefés motorok szennyeződhetnek, ami szintén szétszedéssel jár. Többnapos javítások természetesen.
-
válasz
CharlieDrop
üzenetére
Brumiéknál azt hiszem, vagyis azzal volt összefüggésben talán.
-
CharlieDrop
veterán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
volt ilyenre példa, hogy betojt a hajtáslánc gariidő alatt?
-
FIREBLADE78
addikt
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Csak nem szarik be
Új hozzászólás Aktív témák
- Viccrovat
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- CES 2026: Ez lehet a legjobb gamer notebook
- Windows 11
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Arc Raiders
- SONY LCD és LED TV-k
- Huawei Mate 40 Pro - a csúcson kell abbahagyni?
- További aktív témák...
- Saeco Intelia Deluxe (HD8904) automata kávéfőző cappuccino fejjel
- Jura Ena 8 automata kávéfőző
- SZUPER Akcióban Új Bontatlan Dyson V15 Origin 3 év gyártói garanciával Azonnal Átvehető
- TP Link HS100 Távolról vezérelhető Wi-Fi-s dugalj (Smart Plug)
- Xiaomi Roborock S6 Pure robotporszívó hibátlan állapotban.
- Keresünk iPhone 13/13 Mini/13 Pro/13 Pro Max
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro 128GB Graphite - 1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3258,100% Akkumulátor
- Keresünk iPhone 14/14 Plus/14 Pro/14 Pro Max
- Apple iPhone 14 Pro / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku : 87%
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
en se ertem, h ez a gondolat honnan jon; a Teslakban a fedelzeti szamitogep szamitasi kapacitasa konkretan 10x annyi, mint amennyi a Carplayhez kell -- a Carplay mar egy A53-on is rendesen elmegy
). Szerintem azért mert a Carplay rettentő számítás igényes, már az F30-ban feltűnt ha megy a Carplay a fedélzeti rendszer a elég rendesen lelassul és az addig gyors rendszer elkezd akadni. Szóval szerintem azt játsszák itt el amit az Apple régebben, direkt kivágja azokat a fícsöröket amik akaszthatják az infotainmentet.