Hirdetés
- MWC 2026: Úgy kell ide az aktív hűtés, mint kígyónak a sportcipő
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Garmin Venu 4 - a nagy ugrás
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Netfone
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
zolee0307
őstag
Köszönöm srácok a hozzászólásokat, de úgy tűnik mindig akadnak kivételek
. Több fórumon is olvastam, hogy azért csak csak előfordul, hogy nem megy a ráírt xmp, főleg 4 modulnál, hát nálam kijött.DDR3-as korszakban egyébként ilyen problémám nem volt. Ddr2-nél volt olyan, hogy tök ugyanolyan ramok nem akartak együtt menni, mindegyik modulnak meg volt az az egy slot
amiben jól érezte magát, másikban már nem akart rendesen menni, szívtam is mire kitapasztaltam melyik hol érzi jól magát. -
zolee0307
őstag
válasz
petakpa1
üzenetére
Fesz emelést próbáltam, de csak egy kicsit bírta tovább. Cserélgetéshez már nem volt kedvem. Valószínűleg sok a 4 modul már a 3200-hoz, 3000 mhz-en minden probléma nélkül megy. pl. 5600x-nél már írva van, hogy 4 modul estén már csak 3000 mhz alatti max ram sebesség érhető el csak, úgyhogy itt is az lesz. Cseréljük 2x16 gb-ra, egyszerűbb.
-
zolee0307
őstag
Bemásolnám ide is a gondom, hátha tudtok segíteni:
A fiam gépében (Asus Prime B550 M-A, ryzen 5 3600) eddig volt 2x8 gb ddr4 g.skill aegis ram (3200 mhz-en mentek, xm profillal). Bővítve lett ugyanilyen modulokkal a gép. Viszont azóta volt, hogy win nem akar betölteni, bluescreen, alkalmazások nem indultak.
Arra jutottam, hogy a ramokkal lehet a probléma. Érdekes, hogy a ram kitekben lévő modulok egyike hynix, másig samsung chippel van szerelve. Ha beállítottam az xmp profilt (3200 mhz), akkor a windows nem indult el. Lazább időzítésekkel sem ment. Kipróbáltam, hogy az xmp profil időzítéseivel, de csak 3000 mhz-re állítottam a ramokat. Így megy a gép.
Nem bírja a proci a 4 modult 3200-on? (5600x-nél amd írja, hogy 4 modulnál alacsonyabb az elérhető sebesség, de 3600-nál ilyet nem találtam)
Esetleg érdemes lehet megpróbálni, hogy úgy rakom be az egyes modulokat, hogy azonos chippel szereltek legyenek egy-egy csatornában?
Van-e számottevő különbség, hogy 3200 helyett 3000-en járnak a ramok?
Vagy adjuk el a két kittet és vegyünk 2x16 Gb-ot?
A ram topicban Vsoc, Vddg és a Vdimm fesz emelését javasolták. A ram feszt kipróbáltam 1.4 V-al, kicsit tovább bírta a rendszer, de ugyanúgy megfőtt egy idő után.
-
zolee0307
őstag
válasz
MaddeNNNN
üzenetére
Amikkel most játszom, azoknak elég (planetside, elite dangerous, mk 10-11, jurassic world), csak most kisebb befeketetéssel tudnék cpu-t upgradelni, mint vga-t. A jelenlegi helyzetben vga csere nem lesz
De lehet megvárom, hogy a fiam rászánja magát egy gépre és akkor megkapná a 3600-at, az elég lenne neki. -
zolee0307
őstag
Köszönöm! A jelenlegi gpu-m az egy 1070, ami a jelenlegi árakat figyelembe véve addig marad amíg meg nem döglik
, + a full hd egyenlőre a cél. A grafikai beállítások az max, szóval ebben nem szeretnék kompromisszumot. Emiatt vagyok bajban, a + magok lehet hogy jól jönnének, viszont ha a későbbiekben egy gpu upgrade sikerülne akkor, azért nem ártana ha rendesen ki is hajtja a cpu a gput-t és ebben az 5-ös széria jobb. És bejön még az ár-érték arány is
. -
zolee0307
őstag
Sziasztok !
Mivel lennék előrébb? Ryzen 5 3600-ról a 3700x-re, vagy 5600x-re váltás. Főleg online fps játékról van szó.
-
zolee0307
őstag
Asus adott ki új biost, amiben már szerepel a 3000-es ryzeneknél a SAM támogatás. Ez ugye még csak AMD VGA-kal megy?
-
zolee0307
őstag
A scalar értéket érdemes 4-nél magassabra rakni?
-
zolee0307
őstag
Akartam cpu-t és vga-t is cserélni, cpu--n törtem a fejem a leginkább, hát végül csak egy vga cserére futotta, nagyon elszálltak az árak. Később egy 3800, 3900 csere lesz, ha lemegy az áruk. Megfogadtam, hogy nem adok ki 100 k fölött alkatrészért. Úgyis egy két címmel játszom csak.
-
zolee0307
őstag
válasz
DanielXXXV
üzenetére
Szerintem ez nem nekem szólt. Láma vagyok ilyen téren.
-
zolee0307
őstag
Olyan létezik, hogy pbo (enabled, minden más auton), kis - offsettel eddig jól megy a rendszer, a legújabb biossal meg relytélyes kékhalálok, telepíthetetlen windows jön elő?
-
zolee0307
őstag
2x16 Gb Crucial Ballistics Sport LT 3200 mhz ramot (micron e die) 3600 mhz-re milyen időzítések mellett lehet felhúzni?
-
zolee0307
őstag
válasz
tirszin
üzenetére
Elég sokat szórakoztam az offsettel, elsőnek őrültem, hogy mennyit csökkent a hő (kb. - 1,75 mV offsettel próbáltam), aztán tesztprogikban kijött, hogy elég rendesen visszaesett a teljesítmény. Igaz nyertem 10-15 °C-ot is.
Végül - 0,83715 mV (ha jól emlékszem) offsetnél találtam meg azt a határt, ahol nem csökken ta teljesítmény. Viszont hőfokba 2-3 °C-ot nyertem csak. Ha tovább mentem esett a teljesítmény.
-
zolee0307
őstag
Na 2 napot teszteltem CPU-z, CB R20, R15-el. Végülis arra jutottam, hogy - 0,08750 mV és -0,09375 mV azok az értékek, ahol a pontszámok az auto beállításhoz képest még hasonlók, vagy jobbak. Ha még tovább csökkentem a feszt, akkor a teljesítmény is elkezd csökkeni. A fenti két érték közül a -0,08750 mV offset maradt, bár tegnap jobban látszott a különbség, ma valami miatt nem jöttek ugyanazok az értékek (lehet melegebb van). A max hőfokból le tudtam faragni 5 C°-t, meg a kapott pontszámok alapján jobb a teljesítmény, mint auto fesszel.
Azt hittem jobban le lehet vinni a feszt.
-
zolee0307
őstag
Na megtaláltam ezt az CPU Core Voltage (SVI2 TFN) szenzort.
Idleben 1,487 V volt a max gyári bios beállítással.
Levettem 0,2 V, így most a max 1,3 V volt, amire felugrott, de átlagban olyan 1,269-1,275 V között mozog. Terhelésnél 12 szálnál 1,169 V-ig megy le a fesz, 1 szálnál 1,212-1,225 V között mozog (igaz még csak a CPU-Z benchel teszteltem). Szóval hat ez az offset.
Mintha kicsit jobba boostolna a cpu, illetve a max hőfok is visszább esett. Érdemes-e még lejjeb menni a fesszel?
-
zolee0307
őstag
Hali! Abban tudna vki segíteni, hogy Asus prime 570-p lap biosában a CPU fesz csökkentéséhez miket kell állítani? Beállítottam -0.175 v offsetet a CPU fesznél, de hwinfo továbbra is ír 1,4 V fölötti vcore értékeket (a max 1,475) ír, illetve 1,3 alá sem nagyon akar menni. Biosban viszont 1,288 vcore értéket van.
-
zolee0307
őstag
válasz
DanielXXXV
üzenetére
Idle nálam nincs hangja, terhelés alatt is halk (mondjuk fülesben játszok). Azért a kompakt vizes topikban is kérdezz rá.
-
zolee0307
őstag
-
zolee0307
őstag
válasz
DanielXXXV
üzenetére
Én Silverstone Heligonról váltottam Arctic Liquid Freezer II 240 aio-ra, nekem olyan 6-13 C° minuszba az aio javára. Max cpu hőmérsékletem most olyan 53 C° körül alakul (pl. játék). A Heligon az passzívan ment nekem, szóval hangtalan volt, de az aio-nak sincs hangja, plusz van egy kis ventije, ami a vrm-ket hűti, meg könnyebb szerelni.
-
zolee0307
őstag
válasz
arnoldito
üzenetére
Kipróbáltam, így volt 4217 mhz is, de feljebb nem ment. Próbáltam auton, meg más értékekkel is, de csak annyit vettem észre, hogy a ppt, tdc, edc esetén magasabb lett a limit, meg picit melegebb a proci, de a mhz nem akart feljebb menni 4.2-nél.
Omli85: Próbáltam állítgatni, de nem vettem észre változást egy értéknél sem. Hagytam auton.
-
zolee0307
őstag
Próbálgattam a pbo-t, sikerült 4217 mhz-et kicsiholni a prociból, de szerintem menne több is.
PPT, TDC, EDC limitnél mennyit érdemes beállítani? Vagy maradjon auton (bár ekkor nem változik a gyári limit értékek, ahogy néztem)? PBO Scalarnal is mennyit érdemes beállítani (1-10x között, eddig az 5-öt próbáltam ki)? Max cpu boost clocknál érdemes maxra (+200 mhz) állítani az értéket, vagy kevesebbre?
-
zolee0307
őstag
Biosban ha auton van a pbo, akkor 4192 mhz-ig boostol. Ha a pbo-t enable-ra teszem és +200 mhz-et állítok be akkor csak 4167 mhz-ig boostol. A biosban van olyan beállítás, amivel elvileg be lehet állítani, hogy meddig tartsa a magasabb feszt (1x-10x érték van), lehet ez is kellene.
RMZ250: nekem 4.2 fölé eddig nem ment, ryzenmasterben is hiába állítottam be, nem ment feljebb.
-
zolee0307
őstag
Sziasztok!
Lenne egy hülye kérdésem. Ryzen 5 3600-nak mi a max órajele ami pbo-val elérhető? 4200 mhz?
-
zolee0307
őstag
Van itt aki asus prime x570-p lap + r5 3600 kombót használ? PBO beállítással kapcsolatban lenne pár kérdésem.
-
zolee0307
őstag
Sziasztok!
Ryzen 5 3600 asus prime x570-p lap kombónál bekapcsoltam a pbo-t, illetve +200 mhz-et állítottam be, így elvileg 4400-ig mehet a proci. Mást kell/érdemes állítani még?
-
zolee0307
őstag
válasz
szasanyi
üzenetére
Én a ryzen 5 3600 procimon használtam egy Silverstone Heligon HE02 passzív hűtőt (oldalról egy 12-es centi azért szellőztette), most egy Arctic Liquid Freezer II aio-t használok. A két hűtő közt olyan 10 C különbség van az aio javára. Pontos értékeket nem tudok most írni. A gyári hűtőt fel sem raktam.
-
zolee0307
őstag
Mit csinálhatok rosszul? Ha bekapcsolom biosban a pbo-t a max freki (4,2 ghz) nem változik, viszont több a fogyasztás meg a hőfok. Mit kellene még állítanom?
-
zolee0307
őstag
Hi!
Érdeklődnék, hogy a magasabb órajel eléréséhez elég csak a pbo-t enable-re tenni, vagy érdemes még mást is állítani (asus prime x570-p) a biosban?
-
zolee0307
őstag
Van előnye / hátránya a proci, ram szempontjából, ha a ramok 1T, vagy 2T-ben mennek? Ha a gear down mode be van kapcsolva, akkor 1T-ben mennek a ramok, ha ki van kapcsolva akkor 2T-ben.
-
zolee0307
őstag
Sziasztok!
Beüzemeltem a ryzen 3600-amat, a rám frekit be is állítottam 3200-re, a feszt is beállította a lap 1.35-re. Viszont a cpu 1.44-1.47 V között kap feszt.
Mennyire lehet levenni (offsettel, vagy manuallal) a feszt? Illetve tuningolni hogy lehet? Eddig csak Intel cpu-m volt, szóval kicsit fura még ez az amd.
-
zolee0307
őstag
Váltok amd-re, eddig egy 3600 volt tervben. Viszont gondolkozok egy 3600x-en. Megéri az x? Napi pár óra játék, net, lenne főleg.
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 11900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel I5-8400 / 8400T
- BESZÁMÍTÁS! Akár részletfizetés 0% THM ÚJ Intel LGA 1700 processzorok 3 év garanciával 27% áfaval
- AMD Ryzen 7 5800X processzor.
- AMD Ryzen R9 5900X 12Mag / 24Szál / 3,7 / 4,8 GHz / 22 Hónap Alza.hu garancia / Beszámítás OK!
- Samsung Galaxy S24 FE 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z270 i7 6700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Super 6GB Rampage SHIVA DeepCool 400W
- Új és újszerű 17-18 Gamer, irodai, üzleti készülékek nagyon kedvező alkalmi áron Garanciával!
- Lenovo ThinkPad P15 Gen 2 i7-11850H 32 GB RAM 512 GB SSD NVIDIA T1200 Garancia
- Xiaomi Mi 10T Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
. Több fórumon is olvastam, hogy azért csak csak előfordul, hogy nem megy a ráírt xmp, főleg 4 modulnál, hát nálam kijött.
De lehet megvárom, hogy a fiam rászánja magát egy gépre és akkor megkapná a 3600-at, az elég lenne neki.