Hirdetés
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Fele annyit ér az iPhone Air, mint amennyibe pár hete került
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Poco M3 - felújított állomás
- Jelentősen átalakulhat a Xiaomi 17 Ultra kamerarendszere
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
arnoldito
senior tag
Üdv! B550 lapból most melyik az ajánlott? Még mindig az MSI Tomahawk? Nekem ami lényeg, hogy vigyen 4 memória modult 3600Mhz, meg legyen rajta pumpa csati, vigye a 3900X simán. Kb ennyi.
Köszi az infót! -
arnoldito
senior tag
-
arnoldito
senior tag
válasz
MPowerPH
üzenetére
Tegnap kapott a lap x370 Asus egy 3900X procit. És azóta random 30 percenként újra indul. Most vissza raktam full defaultra mindent, meglátjuk. De volt pont win frissítés is, nem tudom mi okozza. Tesztelem a procit stabil, a ram is, vga is, de asztalon vagy játék közben fél óránként restart. Esemény naplóba kritikus hibát rak be.
A rendszer úgy indult újra, hogy előtte nem állt le megfelelően. Ez a hiba azért fordulhatott elő, mert a rendszer nem válaszolt, összeomlott vagy váratlanul megszűnt az energiaellátása. -
arnoldito
senior tag
válasz
Chaser
üzenetére
Nem úgy néz ki mintha M.O.-on mindenki máról holnapra élne, nem igazán ezt látni, mikor minden üzlet roskadásig tele, és úgy veszik a használt 100k+ VGA meg procikat aprón, mintha ingyen volna. De biztos vannak szegények is. Tudod minden ember maga szerencséjének a kovácsa...
-
arnoldito
senior tag
Ha meg annyira kell az erős proci miért nem 3900X veszel itthon, aztán jó napot. De biztos, megéri kintről becibálni, majd szenvedni a tuningal, az eladásokkal, és esetleg még a garival is később, mert mi a garancia, hogy a lap is jó. Vagy ha később eladod, nyomott áron adod el, mert külföldi garis cuccokat gombokért vesznek, főleg alaplapot...
Gondolom azt érted, hogy azt akarom mondani, drágább a leves, mint a hús!?
-
arnoldito
senior tag
válasz
Szeszkazán
üzenetére
Hát ez sokat nem mond még. Eddig is hozott ennyit egy 3800X 1szálon nálam PBO-EDC1 setuppal, mint a 3800XT. Inkább a többmagos tesztre lennék kíváncsi, ott mennyit dob, mennyire boostól az összes mag.
(#19272) jokeph: Elfelejtettem válaszolni a beállításaidra. Nekem nagyrésze autón van. Nem állítgattam őket.
-
arnoldito
senior tag
válasz
Albigator
üzenetére
Felezd le a FCLK órajelet és úgy teszteld a ramot próbára. Memtest jó hozzá ami a DRAM calc-ban van, sajnos többször el kell indítani, mert csak 2500Mb ramot enged, de ez legyen a legkevesebb. Nekem is simán ment 3800Mhz, de az FCLK már nem volt stabil 3733 és 3800Mhz

(#19200) Albigator: Ez az egész EDC1 az Asus lapoktól jött, azoknál működik is, a többinél meg azért is van anomália. Scalart neked kell kipróbálni, látod nálam lényegtelen melyiken van...
-
arnoldito
senior tag
válasz
fudi2002
üzenetére
Itt egy CB20 eredmény, előtte és utána is ment a HWinfo. Változó egyébként a max fesz processzoronként, mert a 3800X 1.5 is simán megadta idle-ben. Pont azért, mert az 4650Mhz felboostólt. Nálad meg 3900X van ami 4700-4750 is feltolna idleben. Ilyen az algoritmus, ennyi. Egyébként nekem CB20 alatt 1.375-1.395V adja neki tartósan.

(#19159) Alpi. : Nálam ha be van kapcsolva EDC1 alatt a Global C-state és ha ki van kapcsolva.
Global C-state On
-
arnoldito
senior tag
válasz
fudi2002
üzenetére
Na fudi2002 megcsináltam játék alatt a Scalar x2 ez a legkisebb és a Scalar x10 méréseket. Hát lelövöm a poént, scalar x2-vel több az átlag és a max fesz is játékban! Akkor, hogy is van ez? Úgy van ez, hogy mindenki tesztelje ki magának! Mert az, hogy Scalar x10 rádob egy rakat feszt már meg is dölt, meg Bib kolléga is írt, hogy megküldi rendesen és kitudja meddig bírja proci. Ez az én esetemben nem igaz, és a 2 végpont között szinte lényegtelen a fesz különbség.
-
arnoldito
senior tag
válasz
Csokishurka
üzenetére
Miért akarod mindjárt alulfeszelni? 65W TDP van alapból, nem lesz neki semmi baja, ha úgy használod. Meg elveszel a 3600-nak a kraftból offsettel, mert itt mond valaki egy értéket, ami lehet sok a Te procidnak, akkor annyit se boostól mint ha full autón hagynád. Nézd meg a hőfokot, ha jók, akkor használd. Nem kell ezt piszkálni, sokakat zavar az, hogy egy 0.1ms-ra full idleben kap 1.45-1.475V, de nem lesz semmi baja tőle.
-
arnoldito
senior tag
válasz
fudi2002
üzenetére
Azért mert Seasonic sajnos. Én most küldtem vissza gariba, egy teljesen új Seasonic 1300W Platinum tápot, mert a gyártó azt állítja, hogy 30% terhelésig Hybrid módban meg se nyikkan. Na most egy ventit tettem rá fogyasztónak, bekapcsoltam mint ha vizes rendszert töltenék, és az asztalon kint 5 percenként neki állt tekerni a venti, hol ott némának kéne lenni. Vissza küldtem a nagykerbe, azt mondták jó! Mondom ezt írja az oldal én ezt kérem. Akkor vissza küldték a gyártónak, most adott egy másikat a Seasonic. Holnap veszem át kíváncsi leszek, milyen lesz az új....
120k a boltban, csak halkan megjegyzem, csoda márka ugye... -
-
arnoldito
senior tag
válasz
fudi2002
üzenetére
Na holnap, bár lehet csak szombaton, csinálok tesztet, mondjuk a tag is Asus lappal tesztel és írja is, hogy nem minden márkánál ugyan az az eredménye. Ő is 10x scalart használ. Na de majd próbálom.
Albigator: És te Prime95 Small FFT-re használod a gépet?
Mindig azzal teszteljünk amire használjuk, én már csak játékra, ott meg jól muzsikál így, és a 3800X is jól szerepelt. -
arnoldito
senior tag
-
arnoldito
senior tag
válasz
fudi2002
üzenetére
Kikapcsolni nem lehet a Scalart nálam, mert 2x a legkisebb, de ugyan oda Boostól mint 10X, vagy Autrora rakom. EDC1 mi is akkor szerinted? Mert szerintem kiengedi a TDP keretet, nincsenek korlátok a PBO algoritmusban, nincs folytás és mehet a boost ezerrel. Azért van folytás, mert vannak AVX alkalmazások, Y-Crucher és egyebek, amivel hosszú távon kinyírnád a procid. De nem játékokal és a BFV-el fogod...
Itt a link, múltkor küldtem, de akkor nem olvastad el.
[link] -
-
arnoldito
senior tag
Nálam is nagyon hasonló. Leheletnyit gyengébb a procim, vagy a x370 chipkészlet miatt van, de szinte mérési hiba is lehetne.

PBO+EDC1
Kaci84: Lehetne olyan összehasonlítás, ahol PBO megy, nem fix fesszel, hanem mondjuk full auton. Átlag user úgysem fog állítani sok mindent, max PBO: ON-t kapcsolni és szia. Maradhatott volna az SMT is, hisz kb a CS:GO (ezer éves motorok) és társai amik profitálnak belőle. Mert én pl 3800X-t nem úgy használtam, hanem PBO és EDC1 beállítás(magyarul TDP limit kitolva) és GTA V alatt 4450-4475Mhz hasított. -
arnoldito
senior tag
válasz
hackeeeee
üzenetére
Sajnos ez Kraken betegség. Nekem a szőr új X62 kerregett, hangos volt, el is adtam, majd vettem CoolerMaster 360 aio-t és némá teszi a dolgát.
fudi: nem kell félni, nekem egyszer lecsúszott a táp vezetékes a pumpának, mikor bekapcsoltam ordítottak a ventik kb fél perc után, majd a gép 2 perc után kikapcsolt és akkor sem volt 85 foknál melegebb a proci. Szóval nem kell ettől azért rettegni.
-
arnoldito
senior tag
Na csináltam BFV tesztet. Két táblázat, első a kihasználtság, másodikon a PBO+EDC órajelek is láthatók. Én 1440p játszom, BFV e-sport beállításban, ami látványban nem csorbul, de azért van fps is.

Qtya123: Mert most már csak játszom, oda elég a 3600X is, meg jó áron megvettem most számlára a 3600X-t és jól eladtam a 3800X, szinte annyiért amennyiért vettem fél éve.
-
arnoldito
senior tag
válasz
RECSKA
üzenetére
3800Mhz 16-20-20-20-38 1T Trfc 504, Trfc2 480, Rct 54. Most 3600Mhz 16-19-19-19-32 Trfc 480, Trfc 2 445, Rct 48... szűkebbre tudtam menni, 3800Mhz nem sikerült. A baj az, hogy 19-s érték alatt meg se nyekken a gép, tehát az lenne a jó, ha abból is tudnák faragni, de esélytelen az, tök mindegy mekkora a fesz, vagy a másodlagos értékek.
-
arnoldito
senior tag
válasz
Albigator
üzenetére
Y-Crunchernél próbáld ki a 1-6-0, ha abból lemegy 3 kör már alapnak maradhat. Nekem ezzel kiderítve nem stabil az FCLK 1900Mhz, sőt még 1866Mhz-se. Szerintem az lap miatt lesz, a ramot teszteltem 3800Mhz simán hasít, de így jó most 3600Mhz/FCLK1800Mhz és lefaragtam az időzítésekből és minimális a difi 1800 vs 1900 FCLK között.
-
arnoldito
senior tag
válasz
Chalez
üzenetére
Én CM ML360 Aio használok, nem rossz, de azért nem egy propetya85 féle épített víz. Viszont egy NH-D15 simán hoz. Nekem ami tetszik benne, hogy iszonyat halk a pumpa, kraken x62 hangosabb volt, pedig újonnan vettem azt is. Csak az aiora kellettek jó ventik mert a gyári zörög csörög, de világít legalább.
-
arnoldito
senior tag
válasz
gaben88
üzenetére
Ezért írtam amit előtte. Nekem megéri a PBO, a 3600/3700X(ami lehetne 3800nonX is) nem feltétlenül, és jobb lehet adott esetben a manuál OC. Szerinted miért van X és nonX proci, miért kérnek felárat, mert az átlag ember megveszi és használja, nem fog all core OC-ni, azt nézi melyik jobb alapon. Nekem amúgy sincs szerencsém a szilícium lottón, ezért adtam 10k felárat a 3800X és anno a 3600X és meg kímélem magam a felesleges megy/nem megy stabil, nem stabil, nem nyertem lottón csalódástól. Nekem bármilyen játék alatt 58-62fokon megáll, és nekem ez elég, nem akarok 40fokos cpu-val játszani, az se zavar hogy mennyi V kap, van rá 3 év gari ha bármi gigsz lenne, de úgyis eladom jövőre, nem 20 évre veszem...
-
arnoldito
senior tag
válasz
hackeeeee
üzenetére
Egyébként én pont a manuál OC tartom hegyezésnek, mert addig cibáljuk a bajszát, amíg all core nem stabil és nem ad többet CB20-ban mint PBO-val. Nekem manuál OC-val 4.3 lehet stabil, próbáltam, de 1.30 nem volt stabil. Na most én csak játszom, BFV-ben 4450-4475Mhz ugrál, egy GTV-ben meg 4500-4550 között. Akkor nekem hol éri meg az all core OC? Azoknak éri meg, akik pl 3600 vagy 3700x használnak, ők jobb eredményt tudnak elérni, mert gyenge az 1 és több szálas PBO boost, vagy aki non-stop renderel...
-
arnoldito
senior tag
válasz
Nokedli92
üzenetére
Mindet állítsd be, különben nem lesz jó nagy valószínűséggel. És adj neki 1.45V mert 1.42 valószínűleg nem lesz stabil 3800Mhz, bár nem tudom neked Rgb-s a ramod? Ha stabil 1.45V-on akkor menj le 1.44 aztán teszt megint. Nekem pl 1.435V már stabil, de 1.430V már nem.
-
-
arnoldito
senior tag
válasz
GIORGIONE76
üzenetére
Nekem volt ilyen probléma, vagyis hasonló, nálam bekapcsoltam a gépet majd pár másodperc és megállt, kikapcsolt teljesen. Aztán indult és utána töltött be a BIOS meg a Windows. Ezt az egyik új BIOS oldotta meg. Pedig másnak is volt/van ilyen lapja itt és nekik nem csinálta azzal a biossal. Ez egyébként egy X370 C6H lap.
-
arnoldito
senior tag
Kipróbáltam minden energia sémát, nem az okozza a hibát. Hanem a PPT-s beálíltás biosban. Ami ugye 0-0-1-re van állítva, hogy magasabbra boostóljon, viszont 1 szálas terhelés alatt 2000-1800Mhz mennek a magok. Többszálasnál semmi gond, vagy játékok alatt, de 1szálasnál kuka. Aki így használja még, annál jelentkezik ez a hiba? Próbáltam a 8 havi chipset driverrel is, de nem az kavar be, ez bios beállítás.
-
arnoldito
senior tag
válasz
GIORGIONE76
üzenetére
Csak azt akartam mondani neki, hogy ha neki megéri a felárat a 3600 helyett az X verzió, akkor vegye, vagy a 3700X helyett a 3800X. Nem olyan sokkal drágább, és van aki lelkét megnyugtatja a pár %. Én is azért vettem inkább 3800X, nem a plusz 2fps-t.
-
arnoldito
senior tag
válasz
GIORGIONE76
üzenetére
Értettem, tudom, hogy 3600-ból van X meg nonX, a 3700X és 3800Xből nincs ezt is tudom. De a fogalmazásom volt rossz, bocsi. Mert a 3700X az kb a 3800X X nélküli változata is lehetne, csak nem úgy hívjuk, mert jobban hangzik 3600/3700/3800/3900. Amúgy meg nem 30-50k difi van a 3600 és 3600X között, vagy a 3700Xvs3800X között. Arra írtam, hogy van akinek megéri a plusz pár ezret.

-
arnoldito
senior tag
válasz
GIORGIONE76
üzenetére
Na itt vagyok, ne szemeteljük tele a 5700 topicot.
Nem a Zen+-ra értettem, hanem az itt lévő 3xxx szériára. Nincs nagy különbség a procik között, de mégis van ugyan azon beállításokban, hogy melyik hová Boostól. Az X magasabbra boostól a full alapon van minden beállítás, az más kinek mennyit ér meg. -
arnoldito
senior tag
Dehogy is! Pont ez a poén, hogy csak win asztalon pörög fix 2200Mhz, ha játszom akkor 4400ra boostól. Akkor deaktivalja ezt az egész beállítást és, maxon megy, nincs MHz veszteség. Amit írtam, hogy a csúszkát akkor kell teljes teljesítményre húzni, ha benchmárkot futtatsz, mert az win asztalon kis képernyőn megy. De képeket is felraktam, akkor ezek szerint nem volt érthető.
-
arnoldito
senior tag
Igen, de neked mennyi windowsban, hőfok, mhz? Én arra kínálom az egyik megoldást, és ha játszol akkor nem kell állítani semmit, csak ha munkára fogod be, és így nem buksz játékoknál semmit. Viszont winben full hideg és nincs megugró tüske, így nem ugrál a venti, nem kell biosban szórakozni.
-
arnoldito
senior tag
válasz
arnoldito
üzenetére
Még lemaradt! Hogy ha benchelünk akkor nem megy, csak 2200Mhz(Nálam 3800X proci van), DE! akkor csak egy kattintás az energiagazdálkodásnál és vissza rakjuk Legjobb teljesítményre a csúszkát és megy minden úgy mint régen. Utána, ha befejeztük csúszka középre vissza és megint vissza áll minden mint ahogy beállítottuk. De ezt csak benchnél kell, videó vágás stb. nem tudom, mert arra nem használom a gépem, csak játék.

Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- iPhone topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Még a krampusz is a hardvereket csekkolja
- Apple MacBook
- Horvát fricska Elon Musk önvezető Tesláira
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Kompakt vízhűtés
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Köszi az infót!

Csak azt akartam mondani neki, hogy ha neki megéri a felárat a 3600 helyett az X verzió, akkor vegye, vagy a 3700X helyett a 3800X. Nem olyan sokkal drágább, és van aki lelkét megnyugtatja a pár %. Én is azért vettem inkább 3800X, nem a plusz 2fps-t.