- Magisk
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S10 és S10+ duplateszt
- iPhone topik
- Megvan a tizedik Redmi Note 12 is
- 20 milliárd kameraszenzornál jár a Sony
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Olasz webshop szivárogtat Honor Magic7 árakat
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alpi.
addikt
válasz tirszin #25885 üzenetére
"Persze, ha ehhez még jönnek egyéb hőtermelő részei a procinak, akkor igaz lehet, de én azt is nyilván beleértem a fogyasztásába."
Tiszta sor, bele is van számolva a "package power"-be. A magok akár 1-2w ig is le tudnak esni, gyakotlatilag egy mag kivételével az összes lekapcsolhat. A magok mellett viszont van egy sor egyéb része a procinak, amit nem lehet lekapcsolni. Imc, ring bus, pcie vezérlő, dmi link Intelnél, soc, inf. fabric, pcie vezérlő zen2-nél. Itt az Intel felépítésből adódóan, kevesebb fogyasztással bír, ebből adódik az idle előny. Ryzennél sacc./kb. 20w-rol beszélünk. Maga a zen2 mag páratlan teljesítmény / fogyasztás hányadossal bír, tehát ez a hátrány viszonylag hamar eltűnik, aztán előnyre vált. Hozzátenném, hogy itt azonos architekturákon belül is más egy 6-10 magos (Intelnél), 6-16 magos (Amdnél) cpu idle / load aránya, mivel hiába kevesebb magos, nagyjábol pont ugyan azokat a "kiszolgáló" egységeket igényli, mint egy nagyobb tesó. Ergo az idle fogyi közel azonos marad.[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
nagyúr
válasz tirszin #25847 üzenetére
Nálam most 40-50 fok között van az idle. Attól függően, hogy mikor/mennyire ugrassza meg a CPU-t valamelyik folyamat. - nem szoftveres mérés, külső mérőeszköz.
Előttte PBO+XFR és átírt win kiegyensúlyozott energiaséma mellett 30-35 fok volt az idle állapot, de 0,9 Volt Vcore és 2,2 GHZ-es AC mellett.
És az IDLE fogyasztásom így nem 90W átlag, hanem 80 W átlag, ez 10W durván.
Csak kíváncsiságból, ki tudnád deríteni, mennyi egy i7-8700k-val szerelt konfig IDLE fogyasztása pl. GTX 1070 VGA mellett ?
(#25848) arabus: neked Inteles konfigod van, igaz ?
Miből áll és mennyi az annyi, ha lehetek kíváncsi ?[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Alpi.
addikt
válasz tirszin #25854 üzenetére
Ne zavarjon, hogy idle-ben teljesen más dolgok határozzák meg a fogyasztást %-osan, így a hőtermelést is, mint magasabb terheléseken, plusz alapvetően felülírod a hőtan-t.
A hőelvonás ugyanis nem kicsit nő a hőfok különbséggel a hőtermelő és a hűtő felület közt. Ergo jóval kissebb energia kell az első 5 fok emelkedéshez mondjuk 35-röl 40-re, mint 75-röl 80-ra, de részemről befejeztem. Ez ilyen top 3 meddő vitának néz ki.
(Plusz a fogyasztás és a szivárgáshő is messze nem lineáris és nem is egyezik meg)[ Szerkesztve ]
-
Thrawn
félisten
Van rendes energiagazdálkodása, fejlettebb mint bármelyik előző generációs AMD processzoré.
Megnézted rendesen a videót amit Alpi. linkelt? Teljes terhelésen a CPU-rész 83 wattot kért, üresjáratban ez leesett 4 wattra. Ez 20-szoros különbség, nem 5-10 amit számon kérsz.Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł
-
Alpi.
addikt
-
hokuszpk
nagyúr
vegulis az Intel ezert is szenved a 10 nanoval, mert nem nincs rendes energiagazdalkodasa. Pontosabban ami 14nm -en még uberfranko, az ebben a meretben mar nemmukodik. Es nem terveztek ra.
Aligvarom, hogy ok is hozzanak valami hasonlo rendszert, es akkor csak belatjatok, hogy ez van es ennyi.[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
arabus
addikt
válasz tirszin #25828 üzenetére
tudjuk mire godolsz,hogy rádébredt a nagy környezetvédő öntudatod.
csak hát ezt nem nekünk kéne itt kifejtened mert vehettél volna egy pár watt
fogyasztású tabletet is és akkor bevennénk ezt a süket szöveget.
gondolom autót sem használsz meg üditöt sem iszik senki nálatok és csak
tiszta vizzel mosogattok nem felmelegitve mert még az sem öko.
a tömegre is felkészülhetsz nyugodtan mert az csak nöni fog.
0.évben volt kb. 170.000.000 népesség
1600 év alatt lett 1600-ra 500.000.000
320 év alatt lett 1920-ra 1.800.000.000
52 év alatt lett 1972-re 3.851.650.245
48 év alatt lett 2020-ra 7.811.978.000 a többit találd ki....szép jövőt!Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
Alpi.
addikt
válasz tirszin #25840 üzenetére
35.6 fokos az elején.
"Nálam az energiagazdálkodás azt jelenti, hogy magától átáll jól optimalizált üzemmódok között, idle és a full terhelés alatt a teljes tartományban."
No, itt pont láthatsz egy full terheléses és egy többé-kevésbé egy szálas módot, a köztes üzemre lehet tippelni. Láthatod mennyire brutális túlfeszek vannak, amiken ugye nem lehet úrrá lenni.. Még 4.6 közeli boostokhoz sem éri el az 1,4V-ot a legjobb magokon, all-core load alatt meg 1,2 és 1,3 közt mozog a 4.2-4.3 órajel mellé.https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
hokuszpk
nagyúr
válasz tirszin #25841 üzenetére
osszefoglalom.
a fogyasztasi adatokat kozmetikazza az AMD, a homersekletet nem.
tiszta idiotak na.azt kellene megerteni, hogy a proci boost mukodesenek szempontjabol letfontossagu, hogy pontosak legyenek azok a ho, feszultseg es egyeb szenzorok. Kulonben nemmukdone az egesz miskulancia, ugy dolne ossze, mint a kartyavar.
[ Szerkesztve ]
-
-
nagyúr
válasz tirszin #25826 üzenetére
Csak kíváncsiságból, milyen VGA van a konfigodban, és hány kijelzőt hajtasz meg vele egyszerre ?
Azért belátható, hogy egy mai modern 6/12-es CPU-t az ember munkára/játszani vesz az ember, nem azért hogy lógassa a lábát idle-ben, ezt tartom én igazi pazarlásnak.
Nálam pl. az idle idő a gép használati idejére kivetítve 5% sincs...
Merthogy, vagy játszom, vagy multimédiázom/böngészek rajta, vagy a 2-őt egyszerre.
Mihelyts kiléptetem a játékot, 5 perc múlva lenyomja a kijelzőket, újabb 5 perc múlva meg megy alvóba (S3 STATE).Ha már egy torrent kliens is megy a háttérben, az nem számít idle-nek.
(#25827) palfitom: filléres semmitmondó tételeket jelent.
Ha pl. nálam készenléti áram alatt van a gépház, akkor a működő alaplapi RGB-k a mérő szerint 5W-ot vesznek fel, ez havi szinten nincs 3 KW sem - feltételezve hogy nincs sosem áramtalanítva... az én idle fogyasztásom eme kalkuláció szerint 5%-os time-al számolva havi szinten durván szintén 3 KW-ra jön ki... leghúzosabb kalkulációval számítva nincs 120+150 Ft sem.
Éves szintre nézve a megadott időintervallumokkal a kettő összege sacc/gyök 3000-3200 Ft körül alakul, nálam ez a "haszontalan" fogyasztás.Ha nem játszanék, a Pentium G4560 a mai napig elég lenne, az a konfig H270-es lapban játék közben (IGP-vel, régi NFS játékok!) 16 GB (2*8) rammal, 1 SSD+1 HDD-vel szenesre hajtva sem evett többet 40W-nál.
Idle-ben beérte kb. 20W-al.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
hokuszpk
nagyúr
-
Alpi.
addikt
válasz tirszin #25816 üzenetére
"A gond az, hogy még a lehetősége sincs meg ezeknél a ryzen prociknál, hogy te belődd magadnak oly módon, hogy nem fixálod, hanem megmarad egy jól működő energiagazdálkodás is a felesleges túlfeszelés elhagyása mellett."
Már hogyne lenne.... Pls., ne írogassunk már ilyesmit, mint általános igazság... Lehet, hogy nem minden esetben lehet elérni a kívánt szintet, de hogy a lehetősége sincs meg...
[Nézd meg, nálam hogy megy] ! Szerinted ezt mivel értem el, ha nincs opció a boost algoritmus módosítására ?
-
palfitom
félisten
válasz tirszin #25826 üzenetére
Nem kötözködésből, de számszerűsíthetnéd, hogy Forintban pontosan mit is jelent az a 10W mínusz idle állapotban, mondjuk évente. Simán vállalom, hogy átutalok neked mondjuk 3 évnyi különbözetet! (ugyanis elhanyagolható összegről van szó)
[ Szerkesztve ]
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
Brekkk
senior tag
Az én procim nem egy átlagos kocka. Az 1,137 V 4.2 all core a felső 5-10%-ba való kocka. Ehhez nem lehet viszonyítani. Alacsony feszt kér, de fűt cserébe jobban mint másoknál, és nem bírom megfogni. Én emiatt mentem le a fesszel.
Kapcsolj ki minden turbó funkciót és akkor tuti keveset eszik majd.
Alap 3,6 Ghz-en alulfeszelve szerintem a fogyasztás megáll 50 W körül maximum az meg már nem rossz. -
hokuszpk
nagyúr
ez is egy velemeny.
szerintem meg k*jo, hogy nem kell szorakoznivele, hogy kitekerd a nyakat, megcsinalja magatol, rengeteg idot sporolt nekem
az 1xxx / 2xxx fogyasztasat még nezegettem, de idleben igazabol alig evett kevesebbet a magas freki es fesz ellenere, mint idle + visszafogva.amugy rengeteg lehetoseg van a beallitasra, pl. ajanlom a biosban a "ctdp" ertek megtanulmanyozasat ha nagyon energiatakarekosra akarod, beallitod 45W -ra, PBO -t letiltod, es a procimagok majd annyit mennek, ami ebbol a keretbol kijon. Vagy eppen aktiv PBO mellett is lehet limitet allitani, mondjuk a PPT -t leveszed 65W -ra, oszt akkor nem nem lesz elszallt fogyi, de sebesseg sem.
[ Szerkesztve ]
-
arabus
addikt
a dobozon láttál erre utaló feliratot?
azt meg tudod értelmezni mit jelent a boost és balanced,precision?
van a googlenek forditója ird be öket semmi enérgiatakarékoshoz hasonlót
sem fog rájuk kidobni.
ha olyat szeretnél vannak arra speciális processzorok.Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
tomsolo
addikt
azért állít be ennyit mert az a pbora van optimalizálva - hogy a Windows ne szóljon bele
ac vel simán leveheted nem fog fájni
btw az idle nem az az állapot hogy nem játszok, hanem legyen tényleg tétlen az a gép - ha egyszerre fut 4 monitorozó progi meg a torrent, na az nem idle
Uplay: tom.solo | Steam: tomsolo | Hivatásos zsákbamacska-nyerészkedő
-
nagyúr
Eszméletlen jó kocka lehet az a 3600-as, ha ennyire kevés Vcore-al beéri.
Fogyasztás: Idle állapotban 0,9 Volt Vcore-al kb. 80W, fix 1,4 Volt Vcore-al 4,35 GHZ AC-al (3600X) meg 90W a gép fogyasztása (lásd aláírásomban) kijelzők nélkül. Azért, ezt nem mondanám hogy hatalmas difi. Energiaséma: RyZen performanced.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Alpi.
addikt
válasz tirszin #25560 üzenetére
"többet fog fűteni 15...20W-al? Szóval kb a dupláját alapjáraton."
Nem fűtőszál ez ! :)
Az, hogy van pár W diffi idle fogyiba kb. a vsoc, inf.fabr. rendszerben keresendő. Egy jóval komplexebb rendszert kell életben tartania, ez pár W töbvlettel bír. Cserébe átlag felhasználásnál keveset fogyaszt és erős is. Te mire tervezed használni ? Idle-be álldogálni vagy használgatni ? :)https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
HSM
félisten
válasz tirszin #25567 üzenetére
Intelnél a monolitikus felépítés + ringbus nagyon hatékony megoldás kis magszámra, és kb. 10 éve folyamatosan finomhangolt, szépen felépített, kiforrott rendszer.
AMD-nél a kedvező gyártási költségek és a magas magszámig skálázódás érdekében kellett hozni némi áldozatot a kis terhelésű működés terén. De Intelnél sincs máshogy, a 28 magig skálázódó Skylake-X is jóval torkosabb kis terhelésen, miközben gyártani is drága. Lásd pl.: [link] .
Szóval fejlődés van, de ezeknél a Ryzeneknél más területen vannak óriási előrelépések, míg más téren akár némi visszalépés is, ez mind abból következik, hogy egészen más konstrukció, mint a korábbi CPU-k.
Foyasztásban ennél lényegesen lejjebb szerintem csak notebookkal lehet amúgy jelenleg menni, ott is inkább az alacsony fogyasztású modellekkel. Azok vidáman elvannak konnektor felől ~10W körül is.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz tirszin #25560 üzenetére
Intelnél sem mindegy, melyik... Nekem egy tuningolt X58 rendszerem volt ezelőtt, szintén kb. 10 éves, az nagyjából 120W-ot evett üresjáratban ugyanezzel a körítéssel, ahhoz képest a mostani Ryzen durván a fele, így nekem különösebb panaszom nincs a rendszerre. Nem erős oldala ez, ez tény.
Viszont a notebookokkal rokon mainstream Intelek elég takarékosak tudnak lenni, mint pl. a 3770, vagy az újabb megfelelői.
Nincs szándékosan "full load-ra optimalizálva", egyszerűen csak ilyen a felépítése, a 7nm-es chipletben a magok nagyon takarékosak (értelmes feszen hajtva, PB esetén annyira nem), viszont a magokat ki is kell szolgálni. Ez főleg a két chipletes verziókon látványos (lásd egy szálas és több szálas energia használat, egyikben a legjobb, másikban legrosszabb eredmény): [link] .
A 2700X-el a linkelt teszt alapján nem lennél előrébb, kis terhelésen ugyanúgy torkos, viszont az nagy terhelésen is.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz tirszin #25539 üzenetére
"nagyon nagy pazarlás mindenkinek ennyi időt rászánni erre, hogy utánakeresgéljen"
A jó opció az lenne, ha nem kellene hozzányúlni... De sajnos ez sokaknál nem jó opció. Ugyanakkor nehéz egy általános jó módszert leírni, amikor már ott sincs egyetértés, PBO vagy fix allcore a jó irány, esetleg egy "lassító" energiagazdálkodási profil....(#25545) tirszin: Persze, néztem. Szvsz nem a magok fogyasztása sok kis terhelésen, főleg allcore oc-val alacsony feszen, hanem a körítésé, azért sem tudsz vele mit kezdeni, és ezért sem látom értelmét ezeknek a durván lassító profiloknak sem.
Van itthon egy Intel i5-8250U-m (laptop), azzal lehet ilyesmit játszani, lekorlátozom 5W-ra, akkor 5W-ból elketyeg, ha kell 800Mhz-re is visszaveszi magát 0,6V-on buszokkal együtt, de az asztali 3600 nem ilyen.
(#25548) jokeph: "Hanem mert, így a CPU (3600X) 32-35 fokon teng-leng, és minden síri csendben van."
Ez elromlana, ha mondjuk hagynád 3,6GHz-ig felmenni a 2,2Ghz helyett? Szvsz legfeljebb annyi történne, hogy nem 35, hanem 40 fok lenne idle. -
nagyúr
válasz tirszin #25524 üzenetére
0,9 Volt Vcore és all core 2200 MHZ - ezt el lehet érni a WIN egyik energiasémájának átírásval iss.
egyébként, filmezni, böngészni így elegendő bőven, kb. annyit megy mint egy FX8370.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
hokuszpk
nagyúr
válasz tirszin #25524 üzenetére
"Onnan látszik a Ryzen 3600-nál, hogy valójában min megy, ha elindítasz egy Cpu-Z többmagos bench-t, pont annyi az értéke, amilyen frekin mennek a magok. "
hm. biztos vagy ebben ?
" És az az effektív Core feszültség, vagy mi, sem esik le így 0.3-0.6 Voltokra."
mindig tanul valamit az ember. van ilyen, hogy effektiv core fesz ? ha hazaertem asszem atnezem ujra a hwinfot alaposan, mert nememlexem ra, hogy ilyet mutatna.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz tirszin #25502 üzenetére
És milyen VGA volt az i7-3770 mellett ? És milyen van most ?
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
pacni120
tag
válasz tirszin #25500 üzenetére
Én ugyanezt mondtam eddig is. Amúgy a rendszeren nincs mokolva semmi. 3200 MHz xmp profil meg ez a ryzen master. Msi afterburner van meg fent de nem használom.
kértem hogy küldjön valaki egy hiteles forrást ahol meg tudom tanulni Az alapokat hogy érdemben tudjak kerdezni, de -no offense- eddig csak annyit irt mindenki hogy ez miért annyi az miért annyi...
tenyleg nem mástól varom a megoldást, erdekel a dolog, talán meg ti is emlékeztek milyen erzes elveszni a 3-5 betűs mozaikszavak Tengerében. -
Biga123
addikt
válasz tirszin #25502 üzenetére
Konnektoros mérőm nincs de RM szerint elég jó az iddle.
Szinte az összes mag alszik csak 1 legény van talpon a vidéken, az is alig
AMD Ryzen High performance séma min proc 5%[ Szerkesztve ]
---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----
-
hokuszpk
nagyúr
válasz tirszin #25500 üzenetére
"De ha futtatok egy tesztet, látszik, hogy csak 3.300 MHz-en hajtja a magokat. "
melyik teszt az ?
veletlen nem az "effektive clock" -ot nezed a hwinfoban ?@#25502 : a windows energiagazdalkodasban nezd meg a minimum cpu teljesitmenyt.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz tirszin #25329 üzenetére
Egyszerűség kedvéért akkor csak az OC menüben állítsd.
Asus, Asrock és Gigabyte lapokban is megvan ez a többszörös lehetőség.(#25334) hokuszpk:
szerintem is az a valós.
A lapomnál én is az OC menüben állogatok mindent.[ Szerkesztve ]
-
-
arabus
addikt
válasz tirszin #25329 üzenetére
asus,asrock,gigabyte,biostar lapjaim vannak ne haragudj de msi-ben
sajnos nem tudok neked segiteni mert tök analfabéta vagyok hozzá,de sokan
vannak itt msi lappal hátha ök segitenek.Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
zolee0307
őstag
válasz tirszin #25276 üzenetére
Elég sokat szórakoztam az offsettel, elsőnek őrültem, hogy mennyit csökkent a hő (kb. - 1,75 mV offsettel próbáltam), aztán tesztprogikban kijött, hogy elég rendesen visszaesett a teljesítmény. Igaz nyertem 10-15 °C-ot is.
Végül - 0,83715 mV (ha jól emlékszem) offsetnél találtam meg azt a határt, ahol nem csökken ta teljesítmény. Viszont hőfokba 2-3 °C-ot nyertem csak. Ha tovább mentem esett a teljesítmény.
///\\\ Már a jövő sem a régi ///\\\ Magyar égre magyar UFO-t ///\\\ Sose nyomjá full kretént - Kirk Lazarus (Tropic Thunder) ///\\\
-
Brekkk
senior tag
válasz tirszin #25286 üzenetére
Nálam így néz ki több mint 1 óra PRIME SMALL FFT után a fogyasztás és a hőmérséklet.
4,2 Ghz ALL CORE.
Most 1,135 V-ot kap a proci. Az én procim "egy jobb példány", mert nagyon alacsony feszen is üzemel stabilan 4,2 Ghz-en, de cserébe jobban melegszik az átlagnál. Én azért álltam neki az all core tuningnak, mert 1 magos full terhelésnél is 80+ fokos volt a proci. Így jelenleg 68 fok alatt megáll, és a fogyasztás is kevesebb, a hűtő pedig alapon jár.
A hőtüskék már kordában tarthatók ezzel a módszerrel.
A Hűtést is jobban tudom szabályozni így.Az CB 20 eredményem is 1810 és 1830 között mozog. Nincs komolyabb eltérés.
Egyébként 4 Ghz és 4.2 GHz all core turob között mindennapi használatnál nem fogsz érdemi diffit észrevenni.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz tirszin #25280 üzenetére
De, picit ront rajta üresben. Nálam nagyjából 5W lett pluszba, low current idle móddal. (58W helyett 63W a konnektor felől.)
Viszont terhelés alatt takarékosabb, 12W-al kevesebb Cinebench R20-al 12 szálon terhelve. Ami elég jó, tekintve hogy a pontszám is 3670-ről felment 3816-ra.
Ezen kívül rövid terheléseknél eltűntek a hirtelen brutális melegedések is, mint pl. netezésnél.Kicsit idegesítő, hogy nekem kellett jópár órát tesztelgetni a szabadidőm kárára, hogy jó
legyen, de szvsz megérte vele foglalkozni. -
HSM
félisten
Megoldható a kézi beállítás, hogy ne okoskodjon bele magától. Lásd: [link] .
Enyém is ilyen kocka, gyárilag 1,4V felett is adna magának, és igen forrófejű is lenne, de be tudtam állítani 1,2V környékére a gyári maximális 4,2Ghz mellett is, és így már sokkal kellemesebb a működése. -
chopin42
addikt
A 7nm az ilyen, kis helyen sok hő, apró, de forró hotspotok vannak, emellett nem az ihs közepén, így a hűtők talpával sem ott találkozik.
Gyári speckót alulfeszelni csak minimálisan lehet, de érdemben nem jelent semmit, teljesítményben viszont igen (negatív értelemeben). Hwinfo effektív órajel a legmérvadóbb, illetve az svi2/tfn fesz.[ Szerkesztve ]
Szakmai kérdések csak a fórumban...
-
chopin42
addikt
válasz tirszin #25248 üzenetére
Ne kezdjük újra, kérlek, már sok ilyen kör volt a fórumban. Röviden összefoglalom, ha így sem szimpatikus, akkor add el, és vegyél 2700x-et (visszalépés, és az is fűt).
A hőtermeléssel ne törődj, amíg nem megy konstans 90 fok fölött. Ha gyári hűtőt haszálsz, cseréld valami jobbra , itt segítenek: [link]
Ha a zajjal van bajod, állítsd be a biosban, hogy csak 70 fok fölött pörögjenek fel a ventik, ha túl sokat van 70 fok fölött, akkor a linkelt topik az irányadó.
A gyári 1.4v és a statikus 1.4v nagyon nem ugyanaz. Gyárilag egy feszültség-hőtermelés-fogyasztás görbe alapján adagolja a proci a cuccot magának, másodpercenként több százszor. Ha valami nem oké, visszavesz.
A 7nm vs 12-vel az a helyzet, hogy sokkal kissebb helyen koncentrálódik a hő, így melegebb. Mivel vékonyabbak a belső "vezetékek", a túl magas statikus fesz elvékonyítja őket (elektronmigráció, 1.4++ volt full terhelésnél is).
Allcore oc: olvass vissza, de röviden: beállítasz 4 ghz-et a biosban, és hozzá 1.2 voltot. Leteszteled cinebench, ibt/cruncher/prime 95-el, ha stabil, vagy kicsit kevesebb fesz, vagy kicsit több órajel (attól függ, mit szeretnél). Ezt addig ismételed, amíg bírja a hűtésed, és stabil. Nem mész 1.3v fölé (csak minimálsan), és eléred a kívánt célt. Ez újabb prociknál 4.2-4.3 ghz allcore, 1.3 alatti fesszel. Bőven elég. Az enyém 4.2-t viszi (korábbi cucc), 1.312-vel.[ Szerkesztve ]
-
chopin42
addikt
válasz tirszin #25243 üzenetére
Kb 1000000 alkalommal le lett írva, hogy gyárilag ilyen. 95 fokig mehet hivatalosan, asztalon nem lesz baja az idle 1.4 voltoktól, terhelés alatt lejjebb megy. Az én lapom is 1.4-et ad alapból.
A negatív offsetlegyen bármily kicsi, teljesítményt vesz el, ahogy a fix fesz auto frekvenciával is. Én -0.0125 voltról beszélek, te belőtted -0.2-re...
Két dolgot tehetsz: vagy alkalmazol egy allcore oc-t, amit rendesen kitesztelsz, max 1.3-1.325 voltot adva, vagy hagyod így, és játszol/dolgozol[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.