- iPhone topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- A Honor profi iPhone másolásban
- Márkaleépítés árnyékában dönt üzemidőrekordot a OnePlus 15T
- Apple iPhone 17e – mágnesek ereje
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Android szakmai topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ncc1701
veterán
Megjöttek a Conti all season contact 2-es gumák, 2025 1 hetiek. Átvettem végül, gondolom elég felesleges lenne 2026-osra vadászni. Lementek a pinyóba, majd valamikor április közepén felkerülnek, addig hadd kopjanak az utolsó szezonos téli gumik.
-
Drughi
addikt
válasz
F_Zolee
üzenetére
iCept RS3 volt két autómon is, az eléggé megbízható volt, de persze nem volt prémium gumim amivel összevessem.
Tavaly az asszony kocsijára 4 évszakos Kinergy 4s került újonnan, szenvedett is vele rendesen, mikor leesett a 20 centi hó, de januárba eladtuk a kocsit, így sok tapasztalat már nem volt vele száraz körülmények között. -
Drughi
addikt
Koszi mindkettotöknek, ez meglepetés volt.
Akkor Kumho lesz.
-
Fr3eWar
őstag
válasz
Drughi
üzenetére
TireReview.com-os leírás alapján kb egy kutya a kettő, de a Kumho-t hozzák ki jobbnak, ha csak egy hajszállal is. Ha még olcsóbb is akkor az lehet a befutó. A tesztnél is a legnagyobb difi az értékben van.
-
Drughi
addikt
Sziasztok!
Most apósom kombijára keresünk gumit, 205/55 R16 méretben.
Az AI szerint az alábbi "budget" abroncsok szerepeltek jól teszteken:
Kumho Ecsta HS52 - Jó / ajánlott
Falken Ziex Ze320 - Jó / ajánlott
Firestone Roadhawk 2 - Ajánlott
Nexen N'Fera Primus - Ajánlott
Linglong Spot Master - Megfelelő / jóAz utóbbit már a neve miatt is elvetem (nagyon kínai), a többivel mi a helyzet?
Ahogy nézem ilyen 23-24e Ft / darab áron mérik. Évi 12e km-re (főút, város 95%) bármyelyiket választhatjuk, vagy van különbség azért? Vagy 1-2e Ft-tal többért már van ami többet is tud érezhetően? -
Gergőke88
addikt
gumi.hu Falken üzemanyag utalvány már volt?
https://gumi.hu/auto-gumi/falken-2026-nyar/Linkesítve.
[ Módosította: Qru ]
-
Rick4
félisten
válasz
tboldi
üzenetére
Furcsa ez, merev hidas az egyik autóm, nincs panhard, elől két szilenttel és 4 brezonos csavarral van befogatva, itt fordul el, hátrébb csak a rugótányérral kapcsolódik a karosszériához, nincs panhard.

Toyota proace maxnak szintén merev híd, de dupla laprugóval nincs panhard:

Transit Connect mered hidas, de van panhard, szerintem a dolog kulcsa a karosszériához fogatás mikéntje. Amennyiben hosszlengőkarokkal van becsatlakoztatva, kell panhard. -
krono.
tag
válasz
focvis
üzenetére
Igen szerencsére, így nincs egymásra mutogatás.
17x8J ET45 Braid Fullrace A (így nekem most pont kellemes áll a kerékjárati ívben)
215/45 Goodyear Asymmetric 6(tudom, tudom, beszéltük hogy beleérhet, de beszéltem olyannal aki azonos beállítást és rugókat használ, és azt mondta oké lesz
) -
krono.
tag
Ma megjött minden, hogy felgumizzam az MX-5-öt, el is vittem (off autóban persze
), majd mikor hazahoztam akkor láttam, hogy az egyiknél sérült az oldalfal. 
Ezzel már nem is akartam kocsira rakni, visszamentem, szerencsére kapok egy csere gumit. Amúgy fogalmam sincs mi okozhatta ezt a cikkcakk formájú vágást, elég fura. Mondjuk ezt nem tudom szereléskor miért nem szúrta ki a gumis, de mindegy, a probléma meg lesz oldva.
Mindenesetre bal oldalt most racse, jobb oldalt meg gyári szerdáig, így nem fogok messze (sehova) menni vele.

Egyébként a matekom kiadta, idei, 7. heti dot-ot kaptam.

Szerintem tényleg az lehet a háttérben, hogy idénre megszűnt a 87Y-os gyártása. -
Biqci
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy 195/55 gumi 16x6J ET45-ös felnin. Ezt az abroncsot fel tudom szerelni egy 7" széles felnire, ha minden más méret változatlan marad? -
Fr3eWar
őstag
Úgy látom sikerült egész jó témát fel dobni

itt van két kép a “félrekopásról” ami érdekes hogy csak a gumi széle van lenyalva nagyon nem mérhető difi a vájatokban, ott egyenletes a kopás. Egészen kint a sarkoknál van 2mm difi.
275 széles gumi:
255 széles gumi:
-
tboldi
nagyúr
válasz
F_Zolee
üzenetére
Nem multi, valóban. De azon belül is lehet több fajta.

A csatolt lengőkarra visszatérve, elsőkerekes autóknál a leggyakoribb és legolcsóbb megoldás, némi függetlenséget is ad a két keréknek, mert képes csavarodni.
kép forrása: Wikipedia
A merev híd viszont semennyire sem független. A példa WagonR csak azért kapott ilyet, mert rettentő könnyen adaptálható 4WD-re, a furgonoknál pedig a nagy teherbírás miatt használják.
-
Rick4
félisten
válasz
F_Zolee
üzenetére
Ilyen az enyém is, vettem egy felújítottat külföldről, az ugyanolyan volt, mint ami benne volt, csak szépen le volt festve, végül találtam egyet itthon 500km-es autóból, na az rendben lévőnek tűnik, a héten megyek vissza futóművet állíttatni újra, akkor kiderül, mit mutatnak a számok, de szemre látszik a különbség.
-
tboldi
nagyúr
válasz
Morris
üzenetére
A MiTónak gyárilag ennyi. De nálam ültető rugók is vannak, ami a hátsót csatolt lengőkar lévén nem befolyásolja, de elöl nagyobb velük a camber, picivel kívül is esik az alábbi intervallumon. Szám szerint nem tudom, mennyivel.
Az biztos, hogy a családi autóflottából ezzel lehet a legnagyobb kanyarsebességet elérni.
-
Fr3eWar
őstag
Szombat reggel felkerültek az Asymmetric 6-ok.
Sokkal jobban állnak a felnin, a téli Sottozero3-nál a felni széle teljesen szabadon volt,, kb 5mm-el bentebb kezdődött a gumi, sajna nem fotóztam.. a gumi oldalfala legalább 5°-os szöget zárt be a felni síkjához képest.
Itt a peremvédő kiér a felni síkjáig, természetesen semmit nem véd, de legalább optikailag jól néz ki, és a gumi oldalfala is jóval kisebb szöget zár be.
Nagyon korrekt kis gumis csapatot találtam, megküzdöttek egy kicsit a cserével, de profin intézték, nyomatékra húzva, nem karcolgattak meg semmit. (na nem mintha az előző tulaja az autónak nem b@szta volna szét eléggé a felniket...)
A hétévégén beleszaladt kb 350km, érzem hogy kezd rendesen tapadni.
Első pár km alatt ki akartam esni a körforgalmakból, meg volt egy picit erősebb fékezés is kb 20km után ott kígyózótt az autó jobbra balra de nem lett gond.Mintha úgy érezném hogy a nyomvájúk sokkal jobban megvezetnek elhúznak mint az előző gumival, valószínű ahogy kopik kicsit jobb lesz. A leszerelt hátsó kb 3mm-es mitával jött le.
Az a régi gumin látszik nagyon hogy az autó "negative camber" futómű geometriával rendelkezik gyárilag hátul kb -1°, így a gumi belső oldalát sokkal jobban megeszi, Ez nem is állítható, csak extra pénzért utángyártott alkatrészekkel. Akkor csökken a kanyarstabilitás, de nő a gumi élettartam. Szerintem marad így.
-
Qru
MODERÁTOR
-
Rick4
félisten
válasz
ncc1701
üzenetére
centrír lesz az, de szezonváltás közben nem kell centrírozni, csak ha érzel valamit, mert mondjzuk telibevertél egy kátyút, ez nálam pl lehet 30 ezer km is, közben semmi szükség sincs rá, ha nincs a karosszérián vagy a kormányon érzékelhető vibráció, a forgatásra még kevésbé van szükség, mert egy normális gumi tud annyit, hogy ha idén elől volt, akkor jövőre hátra kerül, és ennyi.
-
Jenne
őstag
válasz
Morris
üzenetére
Na akkor én szerencsés vagyok, mert talán - ha ritkán is a 4évszakos gumijaim miatt de - normális gumishoz járok. Nálam kézzel tekeri rá a kerékanyákat, hogy rákapjanak a menetre, amikor már néhány menetnyit rákapott, akkor veszi kézbe a nyomatékkulcsot, beállítja a nyomatékot és kezdi a nyomatékkulccsal meghúzni az anyákat véglegesre és hallottam is amikor leold a kulcs. Szóval szerintem ez így van rendjén.
Viszont pár hete voltam a Marsonál, más ügyben, azt láttam az ügyfélváró üvegén keresztül,, hogy a szerelő a levegős kulcsba bele teszi az anyát, és így kezdi meghúzni a kerékanyát. Mi van ha ferdén kap rá? Ezt meg is kérdeztem akkor az ügyfélszolgálati pultnál, persze elég bosszúsan néztek rám, de a válasz: - nem szokott ferdén rákapni...ügyesek a fiúk.
Nyomatékkulcsot nem is láttam ott...Az addig rendben van, hogy sok az ügyfél és szorít az idő, és hamar-hamar de akkor is... -
ncc1701
veterán
válasz
Morris
üzenetére
Az, h 4 évszakos, nem azt jelenti, h sosem kell centírozni, meg megcserélni őket. Ezeket olajcserénél érdemes elkövetni.
Plusz, tudom, h egyesek sikítófrászt kapnak, de én picit bezsírozom a kerékanyákat. Még nem volt olyan, h nem jött volna le. Annyi, h így 10-20%-al kissebb nyomatékra kell meghúzni. -
Rick4
félisten
Nekem a tranyón a jobb első keréknél az 5-ből 1 le van törve, kijött a csonk anyával együtt.
Itt a kis jegyzettömbömben ez a sor:
2024.11.11. első kerékcsavar 1 db 1114ft
Febi 100166Szóval 1.5 éve megvan már a tőcsavar, még keresem a megfelelő időpontot, hogy kiüssem a régit, és behúzzam az újat.

-
Morris
veterán
válasz
czanga
üzenetére
Mindannyian tudjuk, hogy a gumisok többsége igazi fakezű idióta. Nálam szintén ráhúzták levegővel, aztán rárakta a nyomatékkulcsot és végig racsniztatta az összes csavaron. Persze a nyomatékkulcs semmit nem mozdult, csak racsnizott, így csak színház volt az egész. Otthon lelazítottam mindet és szépen nyomatékra húztam. Ez van, hülyék.
Korábban ezt elmulasztottam egy négyévszakos garnitúránál, amikor 4 év után kaptam egy lassú defektet és gyorsan elmentem a gumishoz javításra. Na akkor hiába rakták rá a légkulcsot, meg se mozdultak a csavarok. 2 méteres erőkar kellett hozzá és a 100+ kilós faszi ott ugrált rajta. Szerencse, hogy a csavarok bírták.
Na azóta ilyen nincs. -
Morris
veterán
válasz
czanga
üzenetére
A Parkside ütvecsavarozó kb a felét tudja annak, ami rá van írva. Volt erről teszt is korábban. Régebben volt, lehet azóta talán megközelítette a névleges értéket, de én továbbra sem bíznék benne.
Én pont ezért vettem Makitát. Az tudja azt, ami rá van írva. 1000-es oldási nyomatékkal számomra megfelelő. -
czanga
őstag
Ez volt az eredmény ott a Suzuki esetében:
(gondoltam a kicsit felületi rozsdás fékdobokat lefújom, így derült ki a nyomaték)
Eszemben sincs és nem is volt Subarut rájuk bízni. Legutóbb mikor gumi csere volt azon, akkor egy egyedül dolgozó gumishoz leadtam a felniket akit a család is rég ismer. Nem baxxta össze, szépen lecserélte, én pedig otthon felszereltem a kocsira.
Amúgy pont a napokban készültem el a MTN vinyl spray fújással. A nyári szett kapott 5 réteget.
-
czanga
őstag
Sajnos ez is tapasztalat, csak negatív. Nem gumiról szól, így kérem akit nem érínt csak görgessen tovább.
A három betűs híres gumis-lánc hálózat Budaörsi szervizében a Swift felniket pár helyen sikerült festékmentésítsék (nem a széleken, hanem az elején), továbbá négyből 3 kerék esetében az összes anya kb 250 Nm-re lett lehúzva. Az új anyák szépen deformálva, elnyalva. Feltettem nekik a panaszomban a kérdést, hogy ha nekem az elektromos ütvecsavarozóm (kerékcseréhez Parkside cucc) nem kapta le a csavarokat (500Nm oldó erő, 100Nm szorító), és egy 1,5m-es erőkar kellett hozzá vascső formájában, aminek végén a teljes 76 kilóm rajta volt, akkor egy vékonyka lány mit csinál a kocsiban lévő gyári szerszámmal egy defekt esetében? Hogy oldja le az anyákat? Le turná amúgy cserélni, párom elég ügyes, de ezzel most én is megszenvedtem Nem az a gond, hogy nyomatékkulcsot nem használnak. A gond az, hogy a légkulcs fejeken van fokozatválasztó behajtásra...
Ez a nemtörődöm leszarom munka a halálom..
Egy töppet ideges lettem. -
Jenne
őstag
válasz
ncc1701
üzenetére
2016-os gumik azok 10 évesek ha jól számolom.
Idézek ebből: Ma délelőtt haza felé jövet bekanyarodtam az egyik helyi gumis felé, nem volt éppen nála senki. Mondom nosza megnézetem a hamarosan lecserélendő gumikat...megkértem, hogy nézzen rá a 10 éve az autón lévő még az első generácios (nem az MCC+ és nem az MCC2) Michelin CrossClimate gumikra, milyen állapotban vannak. Meglepődtem, mert azt mondta kifogástalan állapotban vannak, 3.9-4.0 mm profilmélységet mért, és nyomásra nem tűnnek merevnek az oldalfalak sem. Nincs repedés sem meg semmi más, tehát ha csak szemrevételezéssel nézzük, akkor hibátlanok a gumik., a 10 év az 10 már. ...Persze sokat számít talán ebben, hogy garázsban tartott az autó
-
Drughi
addikt
Sziasztok!
Bekerült a családba egy autó aminek jelenleg így néz ki a gumija:
Elöl 2db egyforma Riken Road Performance DOT 5022 /kb félutas/
Hátul 2db egyforma Goodyear nyári DOT 5116 / max 1000km, de cserés/A hátsó kettő cserés, ez nem kérdés, inkább az hogy mi lenne a logikusabb? Venni még 2 db új Riken RP-t?
Venni használtan hasonlót, hogy majd idővel egyszerre kelljen mind a négyet cserélni?
Vagy venni mondjuk 2 márkásat és majd idővel lecserélni a most még jókat is arra?
Új hozzászólás Aktív témák
- Véleményes teszt bizonygatja mennyit ér a Macbook Neo 8 GB RAM-ja
- Univerzális kontrolleradapter PlayStationökhöz és PC-hez
- Le Mans Ultimate
- balojazz: Szódakészítés üzembiztosan és olcsón! Figyelem, csak hardcore szódázóknak!
- Egérpad topik
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- 3D nyomtatás
- Gitáros topic
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- NVIDIA Quadro M2000 4GB 128bit GDDR5 videokártya
- Apple iPhone 14 Plus 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- 27% - Samsung S49CG954SU OLED Monitor! 5120x1440 / 240Hz / 0.03ms / FreeSync
- Tavaszi RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

), majd mikor hazahoztam akkor láttam, hogy az egyiknél sérült az oldalfal. 

Nyomatékkulcsot nem is láttam ott...Az addig rendben van, hogy sok az ügyfél és szorít az idő, és hamar-hamar de akkor is...