Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- 7600 mAh-s az aksi az iQOO új mobiljában is
- Ennyibe kerülhet a Xiaomi Watch S4 európai változata
- Sony Xperia 10 V - újraélesztés
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- OnePlus 15 - van plusz energia
- A Honor is megcsinálja saját kamerakészletét
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
attiss66
senior tag
Na akkor oké.
Leírom milyen terveim vannak első körben az alvázvédelemmel. 
Jó lenne persze profi helyen (pl Debrecenben a "rozsdakommandó"- val, facebook-on olvastam róluk). Csakhogy az nagyon zúzós a zember pénztárcájának. Ha jól vettem ki a leírásból, az én használt 2010-es Mitsubishi ASX-emnek ehyhén rozsdacsipkelődős alját kb 1 milláért pofoznák ki. Egy vadiúj kocsit is, ami nem SUV, több, mint félmilláért kezelik. Biztos megéri, mert utánaolvasgattam a technikájuknak és biztos nagyon alapos. Házilag nem gondolnám, hogy el lehet érni olyan minőséget. Dehát a pénztárca azt mondja, hogy nem vállalja, csak a DIY alvázvédelmet.
Két nevet jegyeztem meg eddig, a Korant-ot és a Dinitrol-t. És nézegetem a youtube-os videókat.
Akkor maradjon itt, vagy oda kell átlibbenni, amit szimi57 linkelt? [link] -
tboldi
nagyúr
válasz
troll81
üzenetére
Nem véletlenül biggyesztettem oda egy
emotikont a végére, nem gondoltam komolyan. 
Amúgy nemtom többé-kevésbé gyári minden, pontosabban gyári mínusz 168k km-nyi kopás.
Ez az előírás, pillanatnyilag Motul 8100 X-Clean Gen2 5W-40 van benne. Ez pedig az emlegetett Abarthé. A motor totál egyforma (MiTo-AGP). -
d4d
aktív tag
válasz
tibbike01
üzenetére
Sose. Ez a konteós gondolkodásmód mindig itt lesz velünk. Ahogy a végén megemlíti a manipulált olajnyomás szabályzást. Nem fejti ki a téveszmét csak odafosik valamit, hogy lásd, ő tájékozott. Téged itt megvezetnek a nyomásszabályzással ezek a gyártók. De Bécit nem lehet átverni holmi előírásokkal. Átlát ezeken a szabadkőművesekből álló, vakcinagyáros, rócsildok által pénzelt autógyártókon.
-
d4d
aktív tag
Nyárra mindenki rendelje a 10W60at, béci megmondta a tutit! Gyári előírást tartva csapágyas lesz a motor, nincs mese.

-
polonic
félisten
Lehet, hogy megpróbálom a maxgear silver carbon szűrőt. Olcsóbb is jóval, bosch vagy mann.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Eco-lite, mert magasabb az API és ILSAC besorolása is.
-
polonic
félisten
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Eddig nekem sem volt bajom vele, most először. És Asbee is jelezte, hogy nem az igazi már.
-
polonic
félisten
válasz
grizlisandor
üzenetére
Kipróbálom, szarabb csak nem lesz, mint a mann.
-
-
norrberth
addikt
válasz
grizlisandor
üzenetére
Majd írd meg milyen a Caremetix az FP hez képest.
-
Ártani nem ártana, ha nem volt rendszeresen cserélgetve az olaj.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Jazz-nél sem kell.
-
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Amit láttam láncos vezérlésű motorokat, ott mindnél levették, de biztos vannak kivételek.
-
-
Eugene Roe
őstag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Nekem is láncos az M270.910, de így se kerül le, se a videók, se a kézikönyv alapján.
-
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Láncos vezérlésűről motorról írtam.
-
Motion_Blur
félisten
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Közben a Centralcar is feladta a csomagot..
Eldöntendő kérdés, melyik olaj menjen a Suzuki M13A motorba:
- Motul ECO-Lite 5W30 4L - 13K
- Motul ECO-Nergy 5W30 5L - 15,5K

-
polonic
félisten
válasz
grizlisandor
üzenetére
Mi volt vele a baj?
Nálam a mann fp sem szűri a bűzt. Többi termékből meg nincs az autóba való.
Vagy a bosch vagy a mann csak. -
Eugene Roe
őstag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Olajteknő vezérléscserekor fixen? Csak ennél? Nekem nem volt ilyen autóm még, aminél lekerült volna.
-
-
-
426os
őstag
válasz
attiss66
üzenetére
egy 15 éves autót akárhogy babusgatsz és próbálod megtalálni a tökéletes olajat bele, nem lesz új autó és nem fogod tudni kompenzálni az elmúlt 15 év esetleges rossz szervizelését, elhasználódását. Lehet, hogy neked ez még egy új autó, de a tervezett életciklusán már javarészt túl van. Töltsd bele a belevaló olajat valamelyik ismert márkából, cseréld időben, 10ezrenként márkás szűrővel és kész. Ha jó a motor, akkor ezután is jó lesz, ha az elműlt 15 évben legyilkolták, akkor meg úgyse mented meg egyik csoda olajjal sem. Túlgondolod az egészet. Ha az előírt olajat elkezdené csipegetni, akkor vastagabb olajjal is csak tüneti kezelést érsz el, azt is ideiglenesen.
Az olajteknőt levetetheted és kimosathatod szerelővel most egyszer, vásárlás után, azzal nagy bajt nem csinálsz, de helyén feloldani benne a dzsuvát nem túl jó ötlet, mert nem fog mind kifolyni. Nagyobb kárt csinálhatsz, mint ha békén hagynád... Nem mondom, hogy random fórumokról tájékozódni a legjobb ötlet, de lehet hogy jobban jársz, ha az itteni szakikra hallgatsz, mint a családtagjaidra, szomszédra
-
attiss66
senior tag
Ez belevaló a Mitsubishi ASX-be is, vagy ha ez nem, de van nekik a palettán abba is?
17711 Eugene Roe: 2x20km, a szomszédos városba oda-vissza nagybevásárlás 2hetenként, ez a rövidtáv.

Különben az uncsiöcsém azt mondta, hogy ha még gondosabb gazda akarnék lenni
, akkor tetetnék a kocsira motormelegítőt, és az olajat én cserélném, mégpedig úgy, hogy egy nagy műanyag fecskendővel, gumicsővel a motorolaj leeresztése után a dzsuvát az olajteknő aljáról leszedném. Ő még úgy is csinálta, hogy kis benzint fecskendezett az olajteknő aljára a leeresztő csavarnyíláson keresztül, ami feloldotta a dzsuvát és még jobban lejött. 
-
konci79
őstag
Olajmarketen a Ravenol ECS 0W20 5L 18780 Ft, szerintem jó ár érte.
Vettem is.. -
tibbike01
addikt
Én most veszem harmadjára az 5 régetű Mahle Caremetixet, nagyon jó cucc, olyan vastag, mint egy szőnyeg.

-
426os
őstag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Én is gondolkodom a Mann FP helyett valamin. Találtál olyat, ami jobb? Hengst, Mahle pl?
-
-
Eugene Roe
őstag
válasz
attiss66
üzenetére
Hát 10 ezer is jó, ha nem rövidezel vele, értsd -> benzinessel 2x6-8km, dízellel 2x15-20km-nél kisebb távokra nem használod rendszeresen.
Amúgy tekints rá úgy, hogy 10k-nál sokáig nem lesz baja, 8k-nál pedig kifejezetten jó állapotban lesz

Téged nem érint, de amúgy jól megfújt, sportosabb és főleg második autóként használt kocsiknál 3500-5000 km-enként is cserélnek olajat. Értsd, amikor a 2 literes 280 le motorból csinálnak 2 literes 340-360-400 Le-t, és ennek megfelelően is használják (nem feltétlenül pályán).
-
szimi57
őstag
válasz
forceberg
üzenetére
Nem véletlenül nem találod. Olyan motorolajat sem találsz ahol erre szükség lenne. 20.000 mPa·s-ig kivétel nélkül minden olaj jól szivattyúzható még az egyfokozatú motorolajok is. Nem gyártanak olyan olajat, ami ezt ne teljesítené. Ha véletlenül találnál azt már zsírnak hívják.
Ha megnézed a Valvoline-t messze van a kritikus értéktől. Viszont nem lineárisan változik az érték, hanem exponenciálisan. A neten találsz ezt szemléltető grafikonokat.A motoroknál a szivattyú nem az olajban van, hanem felette. Onnan fel kell szívni. Nem a nyomóoldal a kritikus pont, hanem a szívó. Jóval sűrűbb olajat is tudna továbbítani, ha az olajban lenne (ráfolyásos szivattyú). Pl. egy térfogat kiszorításos szivattyú közel ugyan azt a mennyiségű olajat továbbítaná időegység alatt a 0W és 20W olajból, ha a szívó oldal bírná. Persze ehhez a nyomóoldalon is feltétel az azonos nyomás biztosítása. Ezeket a feltételeket nem lehet teljesíteni. Ráadásul, ha vissza tud folyni az olaj először csak levegőt szív. Egyébként a különbség csak annyi lenne, hogy a sűrűbb olaj továbbítása nagyobb teljesítményt igényel.
-
válasz
szimi57
üzenetére
A mPa·s egy praktikus egység a folyékony anyagok sűrűségének vagy folyékonyságának leírására, a centipoise (cP) mértékegységgel felcserélhetően.
Az, hogy egy adatlapon ezt megtaláltad, örülök neki, de én "C4-ben utazom", ott még egyiknél sem volt. -30/-35 esetleg.
Pl.:
[link]Ez a Valvoline az évek alatt még adatlapok szerint is folyamatosan változik:
2025 vs 2017:
De ez mindennapos lehet, az ELF Full Teh FE-ből meg az utóbbi években eltűnt a Molibdén.
#17702 szimi57: és a szivattyú nem az olajat nyomja fel? Eddig olyanról még nem hallottam, hogy a sűrűbb olajat jobban szállítja az olajpumpa.
-
attiss66
senior tag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Felhívtam az előző gazdát telefonon és elmondta, hogy amig nála volt a kocsi 5 évig, 7-8 e km-enként cserélte az olajat 5W40-et.
/azért ezt eltaláltam, merhogy most is az van benne
)Még én úgy tanultam, hogy 10e km-enként kell cserélni az olajat. Én is 7-8e km-enként fogom cserélni az olajat. Inkább 7.

-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Óra topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Vezetékes FEJhallgatók
- Energiaital topic
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- SZUPER Akcióban Új Bontatlan Dyson V15 Origin 3 év gyártói garanciával Azonnal Átvehető
- Jura Impressa C5 automata kávéfőző
- Új (kibontott) Sage Express Impress SES876BSS
- Wendougee Data S profilozható kávéfőző, Fiorenzato AllGround kávéőrlő
- Saeco Intelia Deluxe (HD8904) automata kávéfőző cappuccino fejjel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9060XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Microsoft Surface Go 1 Tablet - Intel 4415Y I 4GB I 128SSD I W10 I Cam I Garancia!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4277
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 38WN95C - 38" Ívelt NANO IPS - 3840x1600 - 144hz 1ms - Nvidia G-Sync - AMD FreeSync - ThunderBolt
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Leírom milyen terveim vannak első körben az alvázvédelemmel. 
emotikont a végére, nem gondoltam komolyan.