- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Előzetesen a Galaxy Z Fold Ultra
- Egy hét múlva érkezik a Huawei kamerabajnoka
- Android szakmai topik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Huawei Watch GT 2 Pro - egyszerűen gyönyörű
-
Mobilarena
Motorolaj és szűrő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrSealRD
veterán
válasz
tboldi #14812 üzenetére
Én is most túrom az infókat, de a a kerámialapos megoldások tűnnek ésszerű választásnak. Ezen felül nézegettem Aliexpresst és ahogy mondod is...ezeknek a bele nagyrészt azonos...vagy legalábbis hasonló... és 13-23K áron látok használhatónak tűnő konstrukciót. De gondoltam egy merészet... a lapokat is külön meg lehet venni... kvázi olya építesz amilyet akarsz... Jó ettől még messze vagyok... de a 23K-s megoldást elég konszolidáltnak gondolom... Ha megérkezett és kipróbáltad, majd érdekel a tapasztalatod.
-
tibbike01
őstag
válasz
2ozzmexy #14811 üzenetére
Régi berögződés miatt gondolják sokan, hogy az utángyártott ugyanolyan jó, mint a gyári. Volt az a mondás, hogy ugyanazon gyártósoron készül minkettő csak kireszelik belőle a gyári cikkszámot.
Namost ez 20 éve lehet, hogy egy esetben előforult, de ma 2025-ben, amikor fél centért is képesek a gyártók a lelküket is eladni inkább az a helyzet, hogy pl a Mann kínai gyátró üzemében gyártat Mann utángyárott szűrőket, míg a Lengyel üzemében gyártatja a gyári szűrőket.
A kínai üzem negyed annyi certifikációval rendelkezik, folyton buknak auditokon, az alapanyagot kínai beszállítóktól kapják, alulképzett dolgozok...stb, de a gyártási költség 10-ede a Lengyel gyártó üzemének.
-
tboldi
nagyúr
válasz
2ozzmexy #14811 üzenetére
ezért van tboldi Alfájában GM váltó [...] megkérték azokat akik értenek hozzá
Bár ne tették volna!
Az FPT váltók általában véve jobbak, és bár erre nem találtam hiteles forrást, de szerintem az enyémbe csak azért került M32, mert a C635 2008-ban még nem létezett, és az FPT-nek éppen nem volt más váltója, ami elviselné azt a nyomatékot. -
-
tboldi
nagyúr
válasz
norrberth #14810 üzenetére
Én minél többet olvastam, annál jobban belekeveredtem.
De amit észrevettem:
- gyakorlatilag mindnek tök ugyanaz a belseje, legfeljebb csak a kerámialapkák száma változik, vagy hogy ahelyett kvarccsövek vannak benne;
- a 40k Ft alattiakra előszeretettel hazudnak bazi nagy számokat, de találtam egy amolyan ökölszabályt az egyik videó kommentjei között, miszerint 100 W hellyel-közzel 10 g/h-nak felel meg;
- a 40k Ft alattiakkal kapcsolatban azért jócskán érkezik panasz a hullámzó minőségre.Úgyhogy végül is ezt rendeltem meg, ezzel legalább látszólag nem hazudnak, jún. 10-11-re ígérték a szállítást. Bár az intercooler is 3 nappal korábban ideért.
Ránézésre ua., mint ez, csak a zöld kapott egy plusz kapcsolót is.Nálunk van most 4 autó, amiből 3 klímás, pikk-pakk vissza fogja hozni az árát még a drágább készülék is.
-
2ozzmexy
senior tag
Okés, leírom neked, mivel több 10 év gyártásban szerezett tapasztalat alapján mondom, hogy rohadtul nem csak ennyi a különbség.
A minőség ellenőrzés egy tudományág, ami nem csupán a gyártásra, de a folyamatokra, az alapanyagokra, a gépekre, a dokumentációra és egy csomó másik dologra kiterjed. Az autóipar ezt borzasztó komolyan veszi, mivel egy autót többnyire nem csak erre a rántott hús alakú országra terveznek, annak az autónak működnie kell a gyári teljesítmény szinten Alaszkától Fokvárosig, Kairótól Pekingig mindenhol. Szóval az hogy a Mann filter legyárt egy légszűrőt EU piacra, nem jelenti azt hogy az a légszűrő Magitoporszknál is hozni fogja az autód gyári értékeit. Ha tudtál eddig követni, az már félsiker. Amit a Ford beszerel szűrőt az olyan paraméterekkel olyan anyagból és technológiával készül, hogy azt a világon bárhol berakhatod az autódba, a Ford által előírt elvárásokat teljesíteni fogja, legyen szó akár gyorsulásról, akár élettartamról. A Mann filter szűrő valószínűleg azért olcsóbb mert nekik csak az EU-ban kell megfelelni a normáknak, míg a "gyári Ford dobozos" bárhol használható, akár Rio-ban vagy Melbourne-ben is. Utángyártás és költséghatékonyság, a Ford nem fogja feltalálni újra a gumiabroncsot, megkéri azt a gyárat aki ezzel foglalkozik hogy csináljon neki egy terméket, mert egyszerűen nekik több a tapasztalatuk ebben. Szűrő gyártás ugyanez, ezért van tboldi Alfájában GM váltó, vagy Qru Bubijában Aisin, mert a Subaru nem gyárt váltót ahogyan a Stellantis sem, megkérték azokat akik értenek hozzá. A Ford megkérte a Mann filtert hogy gyártson neki szűrőt, mert ők már tudják hogyan kell. Majd ezt a cég lemásolta kevésbé szigorú tűrésekkel és a saját nevén gyártja mint utángyártott alkatrész.
De mondok egy másik példát, a Nestlé ásványvizet a Theodore gyártja, mert ők már tudják hogyan kell jót csinálni, a franciák csak fúrattak egy új kutat maguknak, de ugyanott és ugyanúgy készül, de az alapanyag más és a címke, így drágább. -
Jenne
őstag
Ezt értem, hogy szigorúbbak a minőségi ellenőrzések és a minőségbiztosítás is gyári termékeknél, ezt nem ragozom már tovább.
De...Én szoktam vinni cseréhez az olajszűrőt/olajat. Ford logós fehér dobozban gyári olajszűrő teljesen úgy nézett ki mint a Mann HU 716/2x szűrője. Szűrőpapír színe, a szűrőn a műanyag kereten a számsor teljesen azonos volt a Fordon és a Mann-on is. Sőt még a MannFilter is bele volt nyomtatva a Ford gyári szűrő műanyag keretébe. Mutattam is a szerelőnek.
Szóval a Ford adja ezt a szűrőt 8 ezerért, vagy éppen akcióban 6 ezerért, Filterabc-nél meg 2700 Ft!
Ezt szigorúbb minőségellenőrzést kicsit megkérdőjelezem...mert akkor feltételezhető az, hogy a Mannál a gyártásból lekerülő kiváló és hibátlan Mann szűrőt adják a Fordnak, a maradékot, ami kilóg egy kicsit tűrésekből azt meg a Mann adja saját néven? Ezt kicsit vitatnám azért. -
tboldi
nagyúr
Én is megnéztem a pollenszűrőket, amik a klímatisztítás megtörténésére várnak. A két Mann FP cseh (Alfa és Lancia), az egy szem Denckermann pedig lengyel (Honda).
Végre dűlőre jutottam az ózongenerátorral, amint megérkezik, már csinálom is.
Egyébként érdekes az Ypsiloné. Kétféle alakú szűrő létezik hozzá, szinte mindenki 2-t is gyárt, de a Mann inkább egy műanyagkerettel árulja, amit vagy használsz, vagy nem. A miénkbe nem fog kelleni.
-
-
Jenne
őstag
Szia!
Gyárit?
A Ford "gyári" dízel üa. szűrőn ott díszeleg igaz halványan csak, MaxGear. Szóval legalább tudom, hogy ami az autóban volt azt ők gyártották, Ford csak a nevét adta hozzá. A 14k áron beszerezhető MaxGear szűrőt már Ford néven és Ford logós csomagolásban 31 ezerért szereli be a Ford, persze ehhez még az 50 perces rezsi óradíj is rájön. Találtam ezt: [link] Vajon ez az OmniCraft milyen minőség lehet? -
d4d
aktív tag
Minden a kauffertől származik, főleg az elmúlt hetekből, hónapokból
Olajszűrő
Mann
HU 711/51 x - német
HU 716/2 x - lengyel
W 712/94 - német
W 7032 - német
W 67/2 - német
Hengst
H97W13 - törökLevegőszűrő
Mann
C 2223 - koreai
C 24 003 - koreai
C 3282 - német
C 16 134/2 - német
C 35 160/1 - német
Hengst
E352L - lengyelÜzemanyagszűrő
Hengst
E83KP02 - lengyelOsram izzóknál (P21W) láttam olyat hogy a párosával bliszteres csomagban árult izzó szlovák volt, míg ugyanaz az izzó 10dbos papírdobozos verzióban már made in germany és az izzón belül az a rész ahonnan kijön az izzószál más színű is volt.
-
Asbee
veterán
Össze vissza gyárt már mindenki mindent mindenhol. Már egy gyártó sincs kb amire azt lehetne mondani hogy na ez tuti német. Aztán hogy minőségre melyik milyen…. Nálam is most van ugyanaz az olajszűrő mann és gyári. Súlyra, kinézetre, megvilágítva tök ugyanaz, csak Mannban nincs gyári szám. Német gyártás mindkettő. Hengst légszűrő eddig német volt, most már lengyel az is.
De pl ATE első tárcsa cseh gyártás, hátsó olasz. Brembo xtra betét ami eddig még olasz volt, már új piros lemezes kínai.Ha a minőséget akarja kimaxolni az ember, kockázat nélkül, nincs mese gyárit kell mindenből venni .
-
Jenne
őstag
Köszi.
Érdekes ez a gyártás kiszervezés...
Tavaly vettem Mann olajszűrőt is, HU 716/2x, annak a dobozán még Made in Germany volt, most amit vettem pár napja azon meg már Made in Poland...mint a gázolajszűrőn isFilterabc-től lettek vásárolva most is meg tavaly is.
Remélem nem romlott le a minőségük ezzel... -
tboldi
nagyúr
Egyébként apám is látta már ezt a csőrös Scaniát Schwechat mellett a pályán, mikor vitte Bécsbe a bort.
-
2ozzmexy
senior tag
Kifogástalan, nem is értem hogy miért nem ilyen olajokat használunk... sőt, a Daimler már elkezdte a Smart esetében, de én egy ideje dolgozom azon az autón, ami valahogyan elvonszolja a belét karbantartás nélkül 100k km/10 évig, utána kuka az egész, cserébe nincsenek szervizköltségek.
Ja és fontos szempont hogy utána maradéktalanul elbomlik a parkolóban, kizárólag virágillatot és tiszta oxigént áraszt amikor használják, cserébe az élettartama végén nyom nélkül visszakerül a természetbe, csak egy mangróve palánta marad utána.
Nem mondom hogy jól állok a projekttel, hiányzik még pár év innováció, de érzem hogy meglesz.Komolyan ne vedd, benzinesben max 12k, dízelben max 10k km /1 év után olajcsere, szűrőkkel. A fáradt olajat pedig újrahasznositásra leadni, hogy utána mit kezdenek vele nem az én bajom. Jut eszembe, MOL kúton még mindig átveszik díjmentesen?
-
d4d
aktív tag
Én hiszek nekik, tudom hogy nálunk népsport ez az engem mindenhol átvernek, mindenki hazudik mentalitás, kicsit beteges paranoiás beütéssel, de ebben az omw-s dologban nem látok semmi hihetetlent. Lehet hogy nem az egész országban van így, de hogy jön onnan üzemanyag az tuti. Pár éve a covid alatt bajban is volt sok omw kút mivel osztrák részről nem tudták kiszolgálni őket... bár ez is biztos a megtévesztés része
Amúgy meg cáfolja meg valaki, mutasson százhalombattáról kijövő omw-s kamionokat, amik egyenesen a kutakra mennek az utánpótlással.
-
d4d
aktív tag
válasz
tboldi #14771 üzenetére
Van itt helyben egy kis omv kút, mindig ott tankolok 100as benzint, elmondásuk szerint ténylegesen közvetlen az osztrákoktól kapják (hirdetik is) a benzint. Nem vagyok velük baráti viszonyban, de nem tróger alakok. Egyébként európa egyik, hanem a legnagyobb finomítója az övék, itt vannak közel, mi a tökömért kellene foglalkozniuk a mollal?
Eneos téma. A sustinákon (jelenleg x prime) mit keresett a made in japan felirat? (volt/van is áruk). Az olcsóbb 10w40eseken és társaikon ez nem volt természetesen, az tudott volt eddig is hogy vmi eus dolog.
Amúgy a fuchs 5w40esen meg made in france szerepel.
-
dozó
tag
Annyiban kijavítanálak, hogy az OMV prémium dízel üzemanyagát azt nem a hazai MOL Százhalombattai finomítóban, hanem Schwechatban állítják elő és onnan szállítják hozzánk vasúton. Kettő különálló lepárlójuk van dízelolajra az arab olajhoz. Egyike a prémium dízel párolódik a másikon pedig a normál dízelolaj. Azon kívül még plusz kettő, ugyan ilyen technológiai okokból ha orosz vagy azeri olajból párolnak, mert ezeknek a nyers kőolajaknak más/eltérő az összetétele az arab kőolajhoz képest.És mi van az erdélyi olajjal? azzal mit csinálnak, melyikhez keverik?
-
tboldi
nagyúr
Köszönöm! Közben megkérdeztem a ChatGPT-t is.
szerk.: Mondjuk mindegy is, váltani nem fogok/fogunk. Az Ypsilon MM Dieselt kap, a MiTo MM 100-ast, a WagonR és a Jazz pedig MM 95-öst leggyakrabban innen.
szerk. 2: Véletlenül kitöröltem a GPT válaszát.
De egy screenshot szerencsére maradt.
-
Jenne
őstag
válasz
tboldi #14771 üzenetére
Szia!
Erre a pontos választ nem tudom, de a fentebb leírt gondolatot követve vélhetően az is osztrák lepárlás lehet.
Itt Pécsen a MOL Logisztika Pécsi Telephelyén van ismerős, időnként összefutunk és Ő mondta, hogy rendszeresen jönnek vasúti szállítással OMV logós tartálykocsik a telephelyre. Aztán itt lefejtik, tárolják, majd tartálykocsikkal közúton kiszállítják a dél-Magyarországon található OMV kutakhoz. Pécsen kettő is belőle. -
Jenne
őstag
"...Ez olyan, mint hogy itthon a MOL finomítóban készül a Shell benzin is meg az Orlen is de a saját (Shell/Orlen) adalékcsomagjával felturbózva..."
Annyiban kijavítanálak, hogy az OMV prémium dízel üzemanyagát azt nem a hazai MOL Százhalombattai finomítóban, hanem Schwechatban állítják elő és onnan szállítják hozzánk vasúton. Kettő különálló lepárlójuk van dízelolajra az arab olajhoz. Egyike a prémium dízel párolódik a másikon pedig a normál dízelolaj. Azon kívül még plusz kettő, ugyan ilyen technológiai okokból ha orosz vagy azeri olajból párolnak, mert ezeknek a nyers kőolajaknak más/eltérő az összetétele az arab kőolajhoz képest. És ezek csak a dízeloaj lepárlók, amiből sogoréknál 4 db van! MOL-nál egy lepárló van összesen a dizelolajhoz aztán technologiai megoldásokkal szétválasztják és kettő a benzinhez. Szóval van némi különbség sógorokéhoz képest. Ezt történetesen biztosra tudom.
A normal OMV dízel az már hazai lepárlás, + OMV adalékolással. Lehet, hogy a Shell prémium üzemanyagai sem itthon készülnek, de ebben nem vagyok teljesen biztos.Castrol hamisítási botrány anno... a lengyel Orlen volt érintett benne vastagon.
-
Qru
MODERÁTOR
De ők csak legyártják a megadott specifikáció szerint, kb semmi köze az ENI olajokhoz, mert az másik adalékcsomagot kap (adott esetben még az alapolaj is más).
Ez olyan, mint hogy itthon a MOL finomítóban készül a Shell benzin is meg az Orlen is de a saját (Shell/Orlen) adalékcsomagjával felturbózva.Az Eneos-t pl a Orlen gyártja Lengyelországban.
-
szimi57
őstag
Ha már friss olaj. Az nem fordulhat elő, hogy 1-2 évvel előre dátumozzák és pihentetik a raktárban?
-
Jenne
őstag
Szia!
A képen a vonalkód mellett ott van a Made in Italy, tehát olasz gyártás.
Remélem nem valami klónozott olaj, mert eddig úgy tudtam, hogy német és Köln székhellyel. mondjuk az eddig használt Fuchs olajam az tutira biztosan eredeti német gyártás volt.
Vagy inkább átállok az Orlenre, mert az biztosan eredeti lengyel... -
Jenne
őstag
Meghozta a futár a Motul olajat, 4 literes. [kép]
Elég friss töltés...2025 március.
Majd az idő eldönti, de inkább majd az autóm, hogy érdemes volt-e váltani FUCHS TITAN SUPERSYN F ECO DT 5W-30-ról erre a drágább MOTUL 8100 ECO-NERGY 5W30-ra. Megérte-e a drágább olaj? -
d4d
aktív tag
Jó estét
Renault Latitude (2011) 3.0 V6 dCi, 177kW (~240 LE), motorkód: V9X
Olajelőírás elvileg: RN0720, ACEA C4Amit néztem és ha már Renault (még ha kicsit koreai is),
Elf Evolution Full Tech FE 5W-30
Főleg Infinitikbe es nagyobb Nissanokba (Navara, Pathfinder) tették még ezt a motort.Milyen olajat ajánlanátok még ehhez a spechez?
Plusz ettől teljesen független kérdés. Valvoline olajokkal kapcsolatban mik a tapasztalatok? nem nagyon hallok, látok róluk semmit, se pozitív se negatív értelemben.
-
tboldi
nagyúr
Nekem MOL olajjal annyi tapasztalatom van, hogy 11 évvel ezelőtt a Honda CB500X-em kidobálta a 2-est vele, gyakrabban, mint amit még elnéznék, Motul 7100-zal viszont sosem csinálta.
A motor 9 hónaposan és 1517 km-rel került hozzám, szóval nem a kopással volt a gond, és a Red Baron szervizelte le, mielőtt átvettem volna, nem én választottam a MOL-t. -
Jenne
őstag
Sziasztok!
Ha már fentebb megemlítettem a GULF olajat, van aki használ ilyen olajat?
Nézegettem a MOL olaját is és pl. a MOL Dynamic Star 5w-30 leírásában az van, Duális kenőfilm technológia [link]
Nem lehet ez rossz olaj, de nem igazán látni/olvasni felhasználói tapasztalatokat sehol. Lehet hogy nagyon kevés MOL olaj felhasználó van és többségünk inkább a külföldi olajokkal szimpatizál inkább. -
grizlisandor
veterán
Mi itt finnyázunk, hogy csak az x vagy y és ott a pár száz ember, akit nem érdekel milyen alkatrésszel dolgoznak és boldogan használják az autójukat, mert azért elég könnyen elterjedne, hogy fulladékot csomagol az ATMT.
---
Tiktok bedobta a topik kedvenc játékszerét.
Motorolajminőség ellenőrző kártya. -
Jenne
őstag
A prémium kategóriás olajok (pl. GULF...) ehhez képest olcsó löttyök.
Van itt Pécsen egy szerviz (több is van persze) akikhez sok éven át jártam. Korrektek, jól dolgoztak és elfogadható áron is.
Aztán pár éve szerződtek az UNIX-al. Két éve voltam ott, komplett vezérlés csere lett volna. Kértem, hogy első sorban INA vagy ha nem tudnak beszerezni akkor SKF esetleg ContiTech készletet tegyenek. Válasz: csak A.Z.M alkatrészekkel foglalkoznak, és ne is kérjek mást mert ezek prémium kategóriába tartoznak. Rákérdeztem, hogy melyik gyártótól van vezérlés csomagban a készlet, de ezt nem tudták megmondani csak azt, hogy A.Z.M logó van a csomagolásokon, ez garantálja a prémium minőséget.Így meg hát ez egy tipikus zsákbamacska játék...szerintem.
Ettől kezdve elváltak útjaink, pedig a szervizvezetővel sok éven át nagyon jó volt a kapcsolatom. -
tboldi
nagyúr
Egy időben ugye nézegettem a Mobil 0W40-es, kifejezetten dízelekhez ajánlott olaját is, ami kivételesen tudta a kellő Fiat minősítést is, csak közben az az Ypsilon összetört, és mire lett a másik, már nem volt kapható az olaj.
Persze hozzá kell tennem, hogy hiába csak 89k km-t futott a mostani Ypsilonunk, mégiscsak használt, és ki tudja, milyen olajat öntöttek bele elődeink, meg milyen gyakran cserélték. Biztosan van némi lerakódás itt-ott, ami miatt a full gyári olajával is elégtelen nyomásra panaszkodik a napi első hidegindításnál.
Mindegy, ezzel a Gen2 Motullal teljesen elégedett vagyok, nem keresgélek tovább legközelebb.
-
-
Jenne
őstag
-
tboldi
nagyúr
5W40-es Selénia WR-rel van egy kevéske, azon kívül, hogy az 1.3 Multijet hidegindításkor mindig bevágta az elégtelen olajnyomás hibát, nem volt vele gond. Ez a magasabb hideg viszkozitására vezethető vissza, mivel a nyomáskapcsoló a hengerfejben van, és több idő kell, mire a teknőből felpumpálja oda, a motorvezérlő meg türelmetlen. Az olajnyomás egyébként teljesen rendben volt/van.
Most Motul X-Cess Gen2 5W40 van benne, ezzel egyáltalán nincs hibaüzenet, de ennek az első generációjával is ugyanúgy megvolt, mint a Seléniával.
-
Jenne
őstag
A fórumtársak közül van valakinek tapasztalata a Petronas olajakkal? Nekem max annyi, hogy a Forma1 közvetítéseknél látom a logójukat.
Nos tegnap összefutottam a volt garázs szomszéddal, Ford dízel Mondeo tulaj. Azt mondta, hogy váltott Petronas olajra és bárcsak már régen megtette volna. Előtte mindig a Ford gyárinak nevezett olaját használta, de elmondása szerint ettől a Petronastól csendesebb lett a motorhang (felesége is megerősítette ezt) érzésre "finomabban/puhábban" jár a motor, sokkal halkabb az a dízelekre jellemző kerregő hang is.
Hát lehet, hogy a következő olajcserénél bevállalok egy Petronas SYNTIUM 3000 FR 5W30 olajat a Fuchs helyett majd. Elég baráti áron vannak ahogy néztem: [link] --- [link] -
Jenne
őstag
válasz
2ozzmexy #14735 üzenetére
Szia!
Érdekes volt látni ezt a géppel való fékfolyadék cserét. Vettek mintát a fékfolyadékból, száraz forráspont vizsgálatra....178 °C volt csak. Eurol DOT4 LV volt benne, gyártól adat szerint a száraz forráspont 265.0 °C. Én sejtem mi lehet az oka, hogy ilyen alacsonyat mértek. Két éve amikor ez az Eurol lett beleöntve mint friss fékfolyadék, előtte a szerelőm lemérte az originál és akkor felbontott flakonban lévő száraz forráspontot, akkor volt 266 °C. Még a hagyományos lábpumpálós fékfolyadékcserés "technikát" használtuk akkor. Biztosan maradhatott a régiből, mert utána is le lett mérve (alapos és lelkiismeretes a szerelőm) és akkor már csak 241 °C volt a fél órával előbb mért 266 °C értékhez képest. Aztán most amikor a gépi csere volt, mondta is a szerelő, hogy a nem gépi cseréknél minden képpen marad a rendszerben a régi folyadékból 8-10 %. Ez ronthatta le nálam is az értéket. Valami ABS kockát is említett, amiben marad folyadék a régiből de én ehhez már nem értek.
Visszatérve a gépi cserére, azt láttam, hogy mind négy keréknél a feltettek egy üres műanyag flakont amibe kinyomta a gép a maradék összes régi folyadékot. -
2ozzmexy
senior tag
és @Jenne:
Köszi! Árban kb egy a kettő és igen, a kuplung hidraulikus, mint minden "rendes autóban", de szerintem az 500ml kevés lesz.
Én nem géppel cserélem, hanem nyomással végigküldöm a rendszeren és kinyitogatom a légtelenítőket, csak a Suzuki hajlamos az ESP tömb összerohadására, aztán amikor nagyon kellene akkor padlóig esik a pedál, ezért írta elő a gyártó a kétévente cserét.
Most megyek úgyis "kis szerviz készletért" (oda Qru-ék felé a Csömöri útra) és akkor veszek 1lityi fékfolyadékot is. -
Jenne
őstag
Lehet én vagyok maximalista, de én Pécsett a Farkasfilternél cseréltettem legutóbb fékfolyadékot. Géppel cserélnek, nem azzal a hagyományos lábpumpálós módszerrel.
ATE gépük van és ATE DOT 4 SL.6 folyadékot használnak. Igaz, hogy elég húzós áron csinálták (20.000 Ft), de ennyit nekem megér a biztonságom. -
d4d
aktív tag
Nekem is 24 év végi ami van, azon is még api sp van.
Lehet hülye kérdés, de ilyenkor tényleg történik valami változtatás az olajban vagy ez csak egy formaság, mert mittudomén annyira jó az adott olaj, hogy eleve az sp-t is túlteljesítette és már korábban megfelelt volna az SQ-nak? Aztán annyi lesz hogy frissítik a címkét.
-
-
d4d
aktív tag
válasz
tboldi #14723 üzenetére
Azt én se viszont van egy 10w40es mol olajam amit szégyeltem erre a képre feltenni
. Autóban találtam, az is bontatlan. Ez egy ilyen kis olajgyűjtemény
mindig próbálok egy litert "megspórolni", így szép lassan bővül a kínálat. Párszor már jól jött, hogy van itthon némi készlet és nem kell a benzinkutakat járni a 8-9e ftos liter áron kínált olajakért, ha hirtelen kellene egy kis utántöltésre.
-
d4d
aktív tag
2012-es octavia 1.4 tsi (caxa, 90kw)
az olajhoz illő matrica sem maradhat le
Kaufferes áru, a literes olajok 2025 januári gyártásúak és még mindig nem sikerült javítani a totalnál a front címkén az api sn/cf-et api sp-re, ahogy a flakon hátulján és a hivatalos pdf adatlapon is szerepel.
A mobil1en ott van már az API SQ felirat? Vmelyik itthoni webshop már úgy hirdeti az oldalán, hogy a leírásban már api sq szerepel.
-
2ozzmexy
senior tag
Sziasztok!
Régen jártam erre, de most elakadtam, mert "sügér" vagyok a témában.
Suzuki Vitara 2019 1,4T+GPF szerviz, Motul Eco-lite 5w30 4L, olajszűrő (Mann-Filter W67/2) és pollenszűrő (Mann-Filter CU22023) van, viszont a fékfolyadékkal elakadtam.
Két lehetőség van most, amire leszűkítettem:
Ate DOT4 SL.6 1L vagy Motul DOT4 LV 500ml-es 2 flakon? Árban pariban vannak, de melyik nekem a jobb? Kell ebbe 1liter?Előre is köszi!
-
Jenne
őstag
Sziasztok!
Ha valaki tud segíteni, megköszönöm...
Fiestába néztem dízelüzemanyag szűrőt, kettő közül választanék a minőségük miatt.
[link] ...MANN
[link] ...Purflux
Most gyári Ford van még az autóban, és abban van egy előmelegítő egység is amit ha igaz és jól tudom, ki lehet venni és át szeretném majd rakni az új szűrőbe. Sajnos sehol nem találtam leírást, hogy ennek az előmelegítőnek megvan a helye ebben a két szűrőben. Alvázszám alapján a Purflux és a MANN katalógus is ezt a szűrőt dobja fel, de ott sem találtam utalást arra, hogy van-e benne előmelegítő egység vagy megvan-e a helye ennek.
Tudnátok ebben segíteni? -
Asbee
veterán
válasz
norrberth #14712 üzenetére
Az hogy valaki azt mondja mi tetszik a motornak meg mi nem az egy szubjektív nem megfogható dolog, de természetesen számít ez is. Minden motor más állapotban van, ahol extrém különbségek vannak belevaló olaj és olaj között, ott a motorban keresendő a hiba nem az olajban. Egy laboratóriumi vizsgálat meg tényszerűen megmutatja milyen az olaj. Erre lehet érdemben hivatkozni. Ha tetszik neked ha nem attól még így van.
Érdekes a Jettám miután fellett újítva, Castrol, Mobil, Total, LM 504.00 5w-30 mindegyikkel ugyanolyan halkan szépen járt hidegen melegen, és nem ette.
Golf 7 tdi, remek állapotban volt a motor, Total, LM, Shell, ugyanolyan hangja volt minddel, nem ette.
Ha itt valaki olajban tanácsot kér, te hogyan ajánlanál neki? Próbálj ki 10 félét és amelyikkel legszebb a hangja? Én inkább maradok az összetételeknél és jól beváltaknál. -
norrberth
addikt
válasz
apple87 #14710 üzenetére
Amelyikkel a motorod szebben jár.
És úgy hallod te is hogy ez jobb. Kevesebbet eszik épp belőle.Ki kell próbálni több márkát majd.
Az egy dolog hogy mi áll a papíron.
De a motor mondja majd meg mi tetszik neki a legjobban.
Pl én esetemben..
Használtam Mobil 1 5W 30 úgy jár vele mint valami rossz varrógép. Azt hittem a dugattyú kiesik belőle.
A leges legrosszabb amit kapott.. Olyan köcsög ércesen járt vele.
Kapott Castrol Edge 5w40
Motul ból 2 fajtát
Mobil X1 3000 is volt már benne.Eddig Gen2 Motul tetszik neki a legjobban.
Hidegen semmi hangja soha.
Üzemmelegen úgy dorombol mint egy kiscica.
Így maradtam ennél.Szóval Asbee hiába küldözgeti a papír formát nekem is.
Egy Kiaba teljesen máshogy fog viselkedni ugyanaz az olaj mint egy 2.0 TDI Passatba. -
apple87
senior tag
Sziasztok!
VW 504-et nézzük melyik a jobb a 0w30 vagy az 5w30
Olaj márkában Castrol, Liqui. mobil, total ezekből melyik a jobb? -
Asbee
veterán
válasz
norrberth #14703 üzenetére
FS 0w-40 Pao+ gtl+ kis hidrokakk alapolaj , Motul sima hidrokakk.
Mobil kálcium+ magnézium+ cink+ foszfor+ bór+ molibdén, Motul rengeteg kálcium+ cink+ foszfor+ nagyon picike bór. Sajnálom hogy belerondítottam kedvenc olajadba de nem egy ligában játszanak Mobil javára. -
norrberth
addikt
válasz
Tothgera30 #14701 üzenetére
-
A J Astra-hoz is megjött a hiányzó pakk.
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ! Dell Alienware M17 R3 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN10
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G8 I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest