- Mobil flották
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- One mobilszolgáltatások
- Megjött a Honor szuperakkumulátoros mobilja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
N_A_S
veterán
Köszi az útmutatást!
Látom egy Logout cikket is simán össze tudnál hozni ebből.
Majd ha rászánom magam akkor ez sokat fog segíteniKíváncsi vagyok azért hogy a Micron E (aztán később Micron B) után ezek a C/DJR-ek mit tudnak. A 4x DualRank modulnál feszben mit érdemes, vagy kell feltétlenül emelni? Te is azt tippeled hogy itt GDM off az már esélytelen kategória?
-
Alpi.
addikt
Közben, amíg füstöltettem a paint-et az előbb,
toltam pár tesztet és egészen érdekes eredményeket kaptam !!
Az volt a terv, hogy nézek egy 3200 DOCP vs. 3200 jó erős beállítást pár benchmark alatt.
Aztán gondoltam, mellé teszek egy 3600-ost is, de kettő lett és maradhatott.
3600 a 3200-es DOCP timing-okkal, illetve egy 3600 erős, de nem full-full táblával.
[Nem rombolom tovább a forum-ot, feltoltam Gdrive-ra.]
A 3200 tweak-elt setup szinte ugyan úgy teljesít, mint a 3600-os a DOCP időzítésekkel !
Ok, Aida kivételével, de azt szoktam is mondani, hogy az egy full szintetikus mérés. Valós körülmények közt kb. sosincs olyan helyzet.Szerk. : [közben megtaláltam Buildzoid videóját, ahol szóba kerül az tRRD + tFAW] csak Ő sokkal jobban elmagyarázza, még az én paint-es képemnél is jobb módszerrel !
-
Alpi.
addikt
Vannak csoportok, amik összefüggnek és van olyan is, ami nincs direkt módon hatással másra. A ram tuning az egy feneketlen bugyra a tuningolásnak. Még ha valamennyire kezd is összeállni a kép, csak hosszas tesztelgetéssel vegyített tippelgetés az, hogy az adott progi / benchmark milyen ram műveleteket végez.
Mindezek mellett, én jó ideje azt mondom, hogy a ram tuning / finomhangolás méltatlanul a háttérbe van szorulva. Sokkal, sokkal többet jelent, mint egy pár 100 Mhz plusz cpu órajel. Sajnos elég nehéz vagy lehetetlen egzakt módon tesztelni, míg bármi mást, akár egy jobb cpu típust, nagyságrendekkel könnyebben össze lehet vetni a többivel.
Viszont igen sok esetben, mikor valaki nekiáll és megcsinálja az első működő, kézi setup-ját, kb. azonnal érzi a javulást.
Adott a ramunk. XMP / DOCP -vel adott egy órajel / main timing és 1, 2 sub. Am4 jó ideje default beállításként nem a teljes xmp / docp sort használja, csak egy részét, a többit auto-n kalkulálja. Ez egyébként az esetek nagyon nagy többségében sokkal jobb teljesítményt ad. Tudni kell, hogy vannak elképesztően ótvar xmp profilok és ez a félig átvett, félig kalkulált tábla ezeknél jobb lesz, de bőven lehet még találni teljesítményt.
A main timing apróbb finomításokat enged, ic típustól függően. Ezeket viszonylag könnyen meg lehet találni neten.
A rossz hír, hogy az igazán nagy javulásokat (elérhetőhöz képest nagy) a sub-okkal lehet elérni.Ha valaki a max-ot keresi, annak kitartást !
Ha viszont elég a 90%, akkor nem feltétlen olyan nehéz. Van pár olyan érték, ami egész könnyen kereshető. Ha post-ol, általában stabil is. Ha nem, egy apró plusz és hibamentes. Nem próbáltam ki az összes létező ramot, minden kombóban, stb. Amikor azt írom, "általában", akkor az általam látott / tesztelt jópár' típusú ddr4-re értem. Nem egy olyan alapos útmutató, mint a kicsivel fentebb linkelt Integral féle, de talán emészthetőbb is.
-
Hasonlóan van nekem is belőve, és még a kit is majdnem ugyanaz (csak gondolom a tied 2-es kiszerelés, az enyém eredetileg 4-es volt).
Tovább nekem sem megy de én is betudtam a magas hőmérsékletnek (terhelés alatt képes elérni az 52-3 fokot is
), ugye a procinak bőven bírnia kéne. Sajnos szűkös hely miatt ezzel nem tudok mit csinálni, szóval marad így. Tudnék még vele kísérletezgetni mert például a tFAW is elég magas (nyilván Auto-n van) illetve lehet a tRFC is menne lejjebb de most így jó nekem.
VSOC az iGPU oc miatt ilyen magas, a VDIMM meg nálam is 1,4V-on van, lejjebb nem próbáltam.
-
CJ4567
nagyúr
válasz
Kappantyú #42497 üzenetére
Tudtommal röviden a Gear Down Mode olyan, mintha 1.5T-re állítanád a command rate-t, késletetésért cserébe, illetve nem engedi a páratlan tCL-t. Teljesítményben 1T > 1T GDM > 2T, legjobb eset az, ha be tudod állítani stabilra 1T GDM nélkül, de ha valamiért kizárólagosan csak GDM-el tudod stabilizálni a gépet, mint nálam az előző ASUS alaplapom, akkor se dől össze a világ.
-
-
Röviden igen, és nem biztos hogy mindig a legalacsonyabb időzítés a legjobb választás. 0 tapasztalattal ez egy hosszadalmas procedúra, én is rengeteg időt elpazaroltam rá mire elértem azt amit akartam. Ezt az útmutatót érdemes használni, én is ennek a segítségével tapasztaltam ki a saját kit-emet.
-
-
Alpi.
addikt
Jobb mutatóujj-al írom be bios-ba.
Annyit tesztelgettem pár típust (ic típusokat), hogy nagy vonalakban tudom, mit bírnak. Pár ponton van némi eltérés a lapok-ból adódóan. Ez a Giga B550 egyébként egészen erős beállításokat tud stabilan a 2x16-os Bdie kit-emmel. 24/7-be 3600c16-on használom. C14 volt jó ideig, de aztán tesztelgettem és jelenleg C16-on mennek. Nagyrészt a pompás új Nv design miatt, ami a meleget gyönyörűen a ramokra tolja.... Amennyire tudom, próbálom elszívni, de azért láthatóan emel a hőfokon és a Bdie erre elég háklis, ha nagyon szűk timing-okkal megy. (Nyílván azokkal megy.) C14-en pár század volt-ot emelnem kellett, hogy melegen se hibázzon. C16-on eddig úgy néz ki, kevésbé zavarja. Nem mintha probléma lenne, ezek bírják, de mivel nem igen láttam előnyét, így C16-on maradt.
Lehet, hogy pár századot még vehetnék vissza az 1.4V-ból, az nincs fullra kitesztelve. Soakt biztos nem, de 1-2 század benne lehet. -
N_A_S
veterán
Brutál
Neked mi a bevált metódus a subtimingok belövésénél?Alpi.#42485
Igen, hasonlóképpen van az MSI lapomon isAz AI ezt dobja ki arra hogy miért nincs Spread Spectrum:
Az MSI MEG X570 Unify alaplap nem rendelkezik felhasználó által vezérelhető szórt spektrum funkcióval a BIOS-ban. Míg néhány régebbi BIOS-verzió tartalmazhatta, az MSI a Ryzen 5000 sorozat megjelenése előtt eltávolította a szórt spektrum opciót csúcskategóriás X570 alaplapjaikról, beleértve a Unify-t is. Ez a változtatás azért történt, mert a Unify külső órajel-generátort használ, és a szórt spektrum funkció nem érhető el az ilyen típusú órajellel. -
Alpi.
addikt
Jaa, ok ! Azt hittem, ugyan ahhoz a problémához kapcsolódik.
Jó ideje (Win 10 és az újabb generációs cpuk után kb.) Hwbot-on is, ahol ugye a különböző tuningos eredményeket tartják számon, a cpu tesztek többsége csak Benchmate-en keresztül validálhatóak. Egy progi, ami kiküszöböli a lehetséges csalásokat, mivel a cpu-z vagy egyes timerek ki / bekapcsolásával ki lehetett használni a mérési anomáliákat.
-
Alpi.
addikt
Különböző módon számolnak. A Cpu-z a magok órajelét veszi alapul és abból számolja a base clockot, hwinfo-nál választhatsz, hogy az előbbit vagy a base clockot érzékelő és a magok órajelét abból számoló verziót szeretnéd. Mióta gyorsan turbozó / boost-oló procik vannak, azóta a bclk-ból számított formula a preferált, (Hwinfo-nál) mert az pontosabb eredményt ad. 3 cpu-z háromféle bclk-t ír különböző magokhoz.
Én használok Raid-et, 2 Hdd-m van raid 0-ba. Eddig (kopp-kopp) semmi gondom nem volt. Még a Crosshair VI (X370) => B550 cserét is simán túlélte. Beállítottam Raid-re bios-t, boot-oltam, winbe be és azonnal látta a kötetet, megvolt minden adat. Már-már gyanúsan jól ment.
Konkrétan mi a problémád és miért gondolod, hogy a bclk-hoz van köze ? Én pont tegnap tesztelgettem és volt a bclk-m 101, 102-n is, de nem okozott gondot. Plusz, az a bclk, ami a magok órajelének alapjául szolgál, nem egyezik a pci-e frekit számolóval. A sata vezérlő a PCH-ból meg pci-e szálakon keresztül kommunikál a procival.
Szerintem automatikusan ad minden meghajtónak egy "array sorszámot". Nem vagyok egy nagy raid szaki, ez az első raid-em, amit életvitel-szerűem használok és ez is "csak" egy raid 0, de eddig nem volt gondon. Annak ellenére, hogy előzetes érdeklődéseim során mindenki inkább lebeszélni próbált a raid-ről. -
Robi_73
őstag
Windows 11-re váltásnál küzdöttem én is az órajel csökkenéssel, mert a Windows 10-nél beton stabilan tartotta 100 MHz-es FSB/BCLK-ot az alaplap, váltás után csak 99.4 MHz volt a maximum amit tudott a processzorom. A megoldás az lett, hogy a biosban a virtualizációt (SVM) és a Spread Spectrum-ot kellet kikapcsolnom és megoldódott a probléma.
-
heavygrip
senior tag
Nekem BIOS-ban 100-on van, de a win-be meg asszem 99.8-at jelez minden program. 4050Mhz lenne ,de 4043Mhz van Hwinfo/CPU -Z-n is .
Tehát nem vágom mennyire kéne állítani hogy 100at írjon Hwinfo ,CPU -z és Aida szerint is. Nagyon nem kell ezt állítani, 100,5 már instabill lehet. A teljesítmény meg alig nő. -
heavygrip
senior tag
A bal oldali képen (Aida) az össz mag átlagát írja ki, a CPU-Z meg a Core 0-át,de ha rá kattintasz lehet váltani melyik magot írja ki.
Hwinfo a legjobb, ott minden van, effektív is. Én azt szoktam nézni ha a pillanatnyi órajelre vagyok kíváncsi.*Szerk: nem a bus clockra gondoltál amúgy? Szerintem azt a BIOS jelzi jól.
-
N_A_S
veterán
válasz
Kappantyú #42473 üzenetére
Úgy valószínű el sem indul az Ageis
Itt melyiknek lehet inkább hinni a base clockot illetően? Mert a RAIDes anomália miatt az elmúlt két napban legalább 6szor raktam újra a windowst
és mindig ugyanígy mutatta a base clockot. Ha BIOS alatt kicsit emeltem az is csak a CPU-Z-nél jelentkezett.
Ha a SATA módot RAID-re állítom akkor a RaidXpert2-ben amúgy muszáj egy "VOLUME" arrayt létrehozni azokra a SATA-s meghajtókra amiket csak szimplán RAID nélkül szeretnék használni?
-
-
robber4
aktív tag
válasz
Dragon3000 #42476 üzenetére
Másféle böngészőn is tapasztalom.
Nincs semmi tuning.Egyedül ram xmp van bekapcsolva de próbáltam alapon is. -
Dragon3000
nagyúr
válasz
robber4 #42474 üzenetére
Hallottam, hogy a youtube megint szórakozik a reklámblokkolókkal, nézd meg, hogy egy alap böngészővel, amibe nincs semmi blokkoló sem telepítve, azzal mit csinál videólejátszás közben a youtube, pl edge.
A többire nincs ötletem, nekem 5800x3d+3080 mellett és most 9070xt mellett sem volt ilyen gondom. Bármilyen finomhangolás van állítva a gépre? Ha igen, akkor megnézném full alapon is, és utána úgy is, hogy csak az xmp van engedélyezve. -
robber4
aktív tag
válasz
robber4 #42474 üzenetére
Netsebbeséget is mértem már ugyanolyan mint bármikor eddig volt szóval még csak nem is lassú vagy bármi.
Itt Budapest környékén esetleg valaki tud valakit ahova eltudnám vinni ahol értenek is hozzá hogy rendbeszédjék vagy megnézzék mi lehet a hiba? Mert én már nem igazán tudok vele mit kezdeni de még ötletem se nincs. -
robber4
aktív tag
válasz
Csupingo #42398 üzenetére
Ha a smooth scroolingot kikapcsolom sokkal roszabb. Ami valamit javit rajta az a vsync bekapcsolása de akkor is rossz és még sok youtube videónál is látszik hogy olyan mintha nem is tudom képkockák nemlennének szinkronban olyan nem folyékony .
Van itthon egy másik monitorom és hozzá kábelem is azzal is megpróbáltam még friss windowsal is ugyanaz.
Mi lehet akkor itt a helyzet?Valamelyik alkatrész lenne hibás?
Na meg mostanában 2 hete kb olyat is csinál a youtube braven hogy megnyitok egy videót majd külön ablakba egy másikat vagy még harmadikat is és amiket megnyitok külön fülön azoknak a videóknak kell 5-7 másodperc mire elindulnak. Ez is miért van?
-
Floyd80
addikt
válasz
Asshur #42469 üzenetére
Valóban, az Asus AI Tweakerben is van egy menü, így most 90W körül eszik game alatt, akkor a CO is ezért nem működött eddig.
Tegnap visszaraktam az AIO radit a ház tetejére és borzalmas hőfokok vannak alapjáraton is, három féle pasztát próbáltam, lehet a pumpa szarakodik.
-
-szabi-
addikt
Erre pár napja azt a választ kaptam, hogy az AMD Overclocking alatt kell PBO-t állítani, az biztos jó.
-
Asshur
tag
válasz
Floyd80 #42468 üzenetére
Mivel ez egy PBO funkció, és a legtöbb deszkánál 2 menüben is állíthatóak PBO limitek, valószínúleg a másik menüben lévő értékek felülírják azt, amit te állítottál be.
Keresd meg a másik menüt is, és mindkettőnél add meg manuálisan az ECO mode limitjeit.PPT = 87W, TDC = 60A, EDC = 90A
-
Floyd80
addikt
Sziasztok, 5900X-en ha be van kapcsolva az ECO-mode, akkor hogy lehet, hogy game alatt 120-130W-t használ?
BIOS-ban be van kapcsolva, Ryzen Master is azt mutatja, hogy ECO mode aktív.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
5leteseN #42464 üzenetére
a profikhoz
errefelé nemnagyon értekezünk szerverprocikról ; de ha a Techpowerup adatbázisa helyes, akkor Zen2 alapú cucc. -
5leteseN
senior tag
Sziasztok!
Az AMD EPYC 7282 hova tartozik?
-
hokuszpk
nagyúr
B350 Toma + R7 1700 ac tuning + IBT Avx kombóval sikerült 125 fokra heviteni a vrm -et valahol ugyemlexem volt rola screenshotom is, de most még a 124 -est se találom ; mondjuk a 125 lehet azért nincs meg, mert emlekeim szerint lekapcsolt lap.
de karpotlasul itt egy 113 fokos. ( alul a "motherboard es system sorok. -
fLeSs
nagyúr
válasz
Robi_73 #42461 üzenetére
Nálam amikor összeraktam a gépet az elmúlt hetekben a cél csakis a legjobb ár/teljesítmény arány volt
Az előző tuningolt Core i5-2500K-mhoz képest ez a proci a jelenlegi beállításokkal 3x gyorsabb (vagyis harmadannyi idő alatt végez) abban a melóban, ami engem érdekel. Mivel csak koca-munka alkalmazásról van szó, ezért ennél jobban nem is érdekelt a dolog. Alaplap 24e, proci 20e, hűtő+RAM 20e. Minden használt (vagyis az alaplap elvileg nem, mert nem volt használva és van rá még sok gari, de hardveraprós). Eladtam a régi alaplapot és így összvissz 52e-ből kijött. Már egy szimpla Ryzen 5600-at is irreálisan magas felárért adnak a plusz teljesítményért cserébe ehhez képest (vagyis én így gondolkodtam, olcsó János módjára
). Alaplapból majdnem vettem egy B450 Tomahawk Max-ot hasonló áron, de az eladó variált, szal maradtam ennél.
Na mindegy.Közben lemértem a VRM-et thermo-couple-lal, vagyis csak a hűtőbordát.
Kicsit más eredményt kaptam mint amire számítottam. Most nem untatok senkit a töltelék adatokkal:
terhelve
venti nélkül csak ~49 C-ig melegedett a borda.
ventivel ~38C-ig.
20 percig futott a Prime95 small FFT teszt, venti nélkül kb. ekkorra stabilizálódott a hőmérséklet.
Szóval a venti számít (nyilván), de én nagyobb különbségre számítottam.
Viszont ha a borda 49 fokos, akkor a VRM tuti több (mekkora észkombájn vagyok) de kétlem, hogy itt 100+ fokról lehetne beszélni, gondolom abban a tartományban kezd el throttlingolni az alaplap (már ha throttlingol).
-
Robi_73
őstag
Én évek óta ezért használom az Akasa Viper 140mm-es ventiket a processzor hűtőkön. Mivel 120mm-es felfogatással rendelkezik és a hűtő tetejéhez igazítva a ventiket alul túllóg a hűtőn és mozgatja a levegőt a VRM környékén is. Az én alaplapomon eleve hőcsöves hűtéssel látta el a gyártó a VRM-et, ezért is választottam ezt az alaplapot 2019-ben és ezzel a módszerrel jelentősen növeltem a hatásfokát.
-
fLeSs
nagyúr
válasz
hokuszpk #42459 üzenetére
Nekem ezek eddig még mindig "No"-t jeleztek (figyeltem), ettől függetlenül most mégis jobban megy a proci.
A CPU elvileg egyébként 95C-nél kezd el throttlingolni, a BIOS-ban nem állítottam át.
Viszont az alaplapom nem jelzi a VRM hőmérsékletét, nincs hozzá szenzor, szóval az nem is fog jelezni semmit nekem HWinfóban meg máshol sem.Sztem az volt a ludas, mert semmi más nem változott.
-
fLeSs
nagyúr
válasz
Dragon3000 #42457 üzenetére
Légmozgás az van, csak éppenséggel a procira és a VGA-ra irányul a ház elejéből. Sztem a toronyhűtő és a ház hátulja között nincs elég légmozgás ahhoz, hogy a VRM igazán tuningolható legyen. Az Athlon venti nélkül sincs baja, csak így nyertem egy kis teljesítményt.
Pont most jött meg a thermo-couple-om, lehet hogy holnap lemérem a VRM hűtő hőmérsékletét vele. Meg talán egy tekercsét, mert az valszeg jobban reprezentálja magát a VRM-et (a mosfetek a hűtőborda alatt vannak, az alaplapot meg nem akarom kiszerelni, hogy a másik oldalról mérjek). -
Dragon3000
nagyúr
Ha nincs légmozgás a házban, akkor sok alkatrész túl tud melegedni, főleg, ha ezeknek még alulméretezett is a hűtése. Az Asus B450M-A esetében eleve írták, hogy kell légmozgás már 75A esetében is, gondolom az a játék, amit bordaként ráraktak a második kiadásra nem sokat ér. Nekem egy MSI B550 Tomahawk lapom van, 50 fok felett még nem láttam a vrm-et, pedig volt már benne pár cpu oc-va, és volt, ami 150W felett kért.
-
fLeSs
nagyúr
válasz
-szabi- #42455 üzenetére
Ez nem bug vagy anomália.
10 fokot ugrott a hőmérséklet, mert a proci valszeg jobban meg lett terhelve (több szálon és/vagy komolyabb számítással).
Akkor lenne gond, ha a hőmérséklet folyamatosan menne felfelé.Benne van itt a topik összefoglalójában és én is írtam, hogy:
Melegszik a processzorom, hirtelen hőfokingadozások miatt ugrál a venti fordulat, miért?
Röviden a 7nm miatt. Kis felület miatt nehezebben tudja átadni a hőt. 85-90fokig terhelve normális, nem kell aggódni.
-
-szabi-
addikt
Ugyan a procit visszaküldtem de nem hagyott nyugodni a dolog.
Ahogy korábban írtam 3 különböző videókódolás futott le tesztként és a visszaküldés az itt jelentkező anomáliák miatt volt.
Lefuttattam ezt a három tesztet 5600x procin újra de most kimentettem a hwinfo adatokat.A háromból kettő szépen 60C körül futott aztán a harmadik tesztre itt is van anomália.
Jól látszik mekkorát ugrik a hőmérséklet. Pedig itt már nem Fera 5 hanem a Spirit 120se van rajta.
Ezt eddig sosem vizsgáltam mert semmi nem volt pirosban de most hajtott a kíváncsiság.
Szóval jelen van 5600x esetén is.Valamilyen módon a feladatok ütemezése, az én konfigom, a videószerkesztő, a codec, windows stb érdekes együttállása eredményezte ezt a helyzetet.
Nem tudom van e itt a fórumon videós topik talán ott kellett volna érdeklődnöm.Lehetett volna még mit tesztelni, friss win, másik videószoftver, esetleg parancssorból küldött kódolás, stb és valószínű ki lehetett volna okoskodni mi okozta, csak szorított a határidő.
Azt hiszem r9 5900xt procival nem volt baj. Ez valami bug vagy valami ilyesmi.
Gondoltam megosztom érdekességképp mire jutottam. -
fLeSs
nagyúr
A mai nap kísérleteztem egy kicsit a procival.
Korábban megállapítottam, hogy a Ryzen 5 5500-am a CM Hyper 212 Black-emmel max 4350 MHz-et megy PBO-val (+100 MHz oc), -15 all core beállítással.
Csináltam egy rakás tesztet, amikben hőmérsékletet, minimum órajeleket és max fogyasztást írtam fel.A lényeges most itt a Prime95 small FFT, amiben max 77W volt a fogyasztás, a minimum órajel a teszt alatt 4170 MHz (vagyis a plusz 100 MHz-es tuningot nem tudta tartani a proci), az átlagórajel pedig 4270 MHz. Emellé a max hőmérséklet 78 fok volt a teszt alatt.
Ma kutakodtam itthon, és találtam egy Athlon 64 X2-es tartalékgépet, amihez van egy gyári hűtő ami ilyen [link] . Ez egy asszem 8 cm-es venti (lehet, hogy 10), amit leszedtem róla, és beillesztettem az alaplapomra úgy, hogy a VRM-et fújja. A ház most is zárt meg minden, semmi más nem változott.
A Prime95 most is megy, viszont most a PBO tuningot +200 MHz-re állítottam amin korábban a Prime95 pár percen belül hibát dobott, most viszont már egy órája megy: a minimum órajel most 4278 MHz (vs 4170), az átlag 4355 MHz (vs 4270), a max fogyasztás 90 Watt
(vs 77) és a proci max hőmérséklete 89C (vs 78).
Számomra ebből kiderül, hogy a VRM hőmérséklet baromira számít és most itt vagy az alaplap, vagy a proci ezt is nézi. Sejtettem, hogy ez van, mert korábban a proci 78 fokosan (ami nem számít melegnek) nem akarta tartani az órajelet miközben a procihűtő közel nem ment 100%-on, mintha egy falba ütköztem volna. Most 100%-on pörög a hűtés ami azt jelzi számomra, hogy a proccos nincs visszafogva.
Ezen az Asus B450M-A II-n van egy kis sz@ros VRM hűtőborda, de terhelés alatt simán felforrósodik. Ez minden alaplapra igaz, elég oda arra a tájékra egy kis szellő, hogy a VRM jól érezze magát, nem a hűtőborda a lényeg, hanem a légmozgás.
Btw Buildzoid erről beszélt is egy-két videójában.
-
fLeSs
nagyúr
válasz
hokuszpk #42450 üzenetére
Ja, én ezt a képet láttam csak most [link] és az utolsó mondatra utaltam (amit lehet, hogy félreértelmezek), de ez valóban nem sweet spot.
Itt a sweet spot kép [link] , eszerint 3733. De 3800-on is megy 1:1-ben (nálam).
Mindegy is, egyelőre jó lesz ez a 3800 egy 15e Ft-os ramtól.
A tRFC 600-on egyelőre megy. Az AJR/MJR elvileg ennyit tud, majd meglátjuk. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Dragon3000 #42451 üzenetére
lehet, már olyan régen nem piszkáltam, hogy rá kellene gptzni.
-
fLeSs
nagyúr
A 4000 sajna dobott egy kékhalált boot közben (még mindig alapfeszen). Majd még ránézek.
-
fLeSs
nagyúr
válasz
hokuszpk #42441 üzenetére
Nálam 2x16 (ráadásul nem is kit) hűtőborda nélküli 3200-es aegis megy most 3800-on alapfeszen (1.35V). Thaiphoon szerint Hynix MJR vagy AJR-ek. A másodlagos dolgok tesztjével már majdnem végeztem, már csak a tRFC van hátra.
És épp csak most olvastam, hogy Zen3-nak 4000 a sweet spot, szal mindjárt ki is próbálom, hogy megy-e. -
N_A_S
veterán
válasz
Kalacskepu #42436 üzenetére
Igen, már hirdetem őket, csak nem itt, mert külföldön vagyok. Egy két cuccot egész jó árba be lehet itt szerezni. Az MSI előtt egy C8E is ki volt szemelve, ha sikerül megalkudni lehet arra még beruházok
-
Robi_73
őstag
Szia fLeSs!
Az XT-k régebben válogatott és magasabb órajelű processzorok voltak, ez volt az AMD válasza az Intel KS processzoraira. Lényegében csak egy marketing fogás volt és plusz pénzbevételt hozott a cégnek. Már akinek megérte az egy százalék alatti vagy alig mérhető teljesítmény többlet... (nekem volt 3900XT-m)
A mostani 5950XT alacsonyabb órajelű az 5950X-nél és tényleg lehetett volna egy sima 5950 neve a procinak. De gondolom úgy voltak vele, hogy az emberekben megmaradt az ígért nagyobb teljesítmény az XT név esetében és így eladhatóbb lesz a lassabb portéka.
-
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Kalacskepu #42436 üzenetére
-
-
Akkor ez egy igen megérős upgrade volt, rosszabbra számítottam.
Másik kettőt tervezed eladni ?
#42432 hokuszpk: Ez memória függő is szerintem, nyilván egy B-die-jal sokkal jobb eredményeket lehet elérni, főleg ha jól van beállítva. Meg mint mások is írták, az 5700G-is 1 ccd-s és lazán lehet vele hozni 50 vagy akár 60k írást is.
Nyilván részemről ez csak egy spekuláció, nem kell fix információként kezelni.
-
fLeSs
nagyúr
-
válasz
Gabady #42429 üzenetére
Mert ez ilyen.
Egyetlen CCD (Core Complex Die) esetében az Infinity Fabric kapcsolat, amely az IOD (I/O Die) memóriavezérlőjéhez csatlakozik, aszimmetrikus az olvasási és írási sávszélesség tekintetében.
Olvasási útvonal: Szélesebb (pl. 32 bájt órajelciklusonként Zen 2/3 esetén).
Írási útvonal: Szűkebb (pl. 16 bájt órajelciklusonként Zen 2/3 esetén).
Az okok: Munkafolyamat-optimalizálás, Hatékonyság (teljesítmény), Energiafogyasztás csökkentése, Lapkaterület megtakarítása.
A magas L3 cache pufferként funkcionál ezért nincs hátránya a csökkent írási sebességnek.
Több CCD-vel rendelkező CPU-k esetében minden CCD párhuzamosan tud írni, írási sebesség a memóriába gyakran szimmetrikusnak tűnik az olvasási sávszélességgel a benchmarkokban, mert a több írási kapcsolat összege telítheti a memóriavezérlő írási kapacitását. -
hokuszpk
nagyúr
egy apro utalas van a fejlesztesre, a Techpowerup adatbazisa a 3800XT -re aszondja "MATISSE 2". Tény, hogy sehol máshol nem láttam / hallottam erről a "2" -ről...
-
fLeSs
nagyúr
válasz
hokuszpk #42428 üzenetére
OK, de ez elég kis minta.
A 3700X-ből kifoghattál egy gyengét, az XT-ből meg egy jót.
Az AMD sehol nem kommunikálta, hogy az XT-k jobban válogatottak lennének és erre nincs sehol adatbázis sem, hogy lássuk nagy user mintán mi a helyzet.
Lehet, hogy az XT tényleg jobb, de szóbeszéden kívül nincs rá semmi utalás, se bizonyíték. -
Gabady
aktív tag
Sziasztok,
Visszaolvasva kicsit itt a fórumon, láttam mennek a nagy RAM benchmarkok.
Kíváncsiságból toltam én is egyet a rendszeren, és azt vettem észre, hogy az írási sebesség jóval elmarad az olvasási és a másolási sebességtől.Miért?
-
-
F.B.I.
veterán
Előfordulhat olyan, hogy CO-al beállított 5600 cseréje után (legújabb BIOS de nem raktam alapra) 5700X-el nem ad képet a gép, még CMOS CLEAR és elem ki-be után sem?
-
fLeSs
nagyúr
válasz
heavygrip #42417 üzenetére
Az XT-t az AMD később adta ki mint a simát (non-X) és az X-eket. Az X-ek a gyárilag túlhajtottak, a simák az "ECO" procik, az XT-k meg franc tudja mik.
Valszeg pénzlenyúlós kiadás vagy 2nd edition vagy ilyesmi.
(valszeg csak egy refresh egyes Intel procikra válaszul). Tudtommal. Nem olvastam olyat, hogy az XT-k jobban válogatottak lennének.
-
fLeSs
nagyúr
válasz
-szabi- #42416 üzenetére
Nekem nincs bajom egyikkel sem, de a Hwinfo részletesebb.
HWinfóban órajelnél az "effektív órák"-at kéne nézni, mert az figyelembe veszi az üresjárati értékeket is amikor alszik a proci. HWmonitor ezt nem mutatja. Lehet állítani a frissítési gyorsaságot is. HWmonban nem.
HWinfóban külön látni az alaplap által adott feszt és a proci által igényeltet is + egy külső szenzort. A HWmon ezt nem mutatja.
Ha az ember el akar merülni a magonkénti CO tuningban, akkor a HWinfo jobb a frissítés állítása miatt. -
N_A_S
veterán
Semmi finomhangolás, mindössze ennyi módosítást csináltam BIOS-ban:
Kombo Strike: 3, XMP Profil betöltve, RAM: 3800MHz IF: 1900MHz RAM: 1,38V SOC: 1,1V -
N_A_S
veterán
válasz
Kalacskepu #42419 üzenetére
97 euro volt postával együtt. Lemértem a lapokat mérleggel is.
ASUS STRIX X470-F: 1040g
ASUS C7H WIFI: 1080g
MSI X570 UNIFY: 1390gBeszereltem végül és csuklóbol indítja 3800on a 4x16GB G.Skill GTZNC ramokat, szinkronban az IF (ASUSokon ez nem ment)
Szerk.: Viszont amivel megszívtam hogy itt nincs külön az NVME és a SATA RAID.
-
-
heavygrip
senior tag
válasz
-szabi- #42410 üzenetére
Nem álltam neki magonként ezért all core CO -20 amivel kezdtem.
De ott voltak instabil pillanatok. Aztán -15 azzal ment sokat, de végül -10 amin megállapodtamEz mondjuk kiábrándító egy "válogatott"darabtól... tehát azért lesz valami XT mert golden chip, finomodott a gyártás, kevesebb fesz. meglett is hozniuk kéne azt a frekit amit pl az 5900X hozott. Ennek legalább a -25CO-t lazán vinnie kellene.
Természetesen olvastam a hozzászólásáidat és nem teszteiddel kapcsolatban hitetlenkedek,hanem egyszerűen nem értem miért nem bírta a -CO-t a proci.
Anno a 3700XT és a 3800XT is jobban húzható, jobban alul feszelhető volt mint az előző példányok. Vagy a későbbi 3600asokról nem is beszélve.
-
-szabi-
addikt
Igen azt is felhoztam példának, hogy ccd1 és ccd2 között mekkora a különbség.
Három különböző videókódolás, kettő x265 és egy x264 kodek.
Amit látni kívántam mennyivel gyorsabb, mint elődje.
Amit kaptam, hogy adott körülmények esetén lassabb volt.
A sok tesztelgetés közben amit megfigyeltem ha x265 medium preset beállítással ment a probléma állandóan jelentkezett.
Mindhárom tesztvideó 1 perc hosszú volt. Ezek után meg sem fordult a fejemben ráereszteni egy teljes hosszúságú videót. -
fLeSs
nagyúr
válasz
-szabi- #42410 üzenetére
Attól, hogy piros volt, nem kellett volna megijedni.
Sztem hwinfo alatt ki is kapcsolhatod ha zavar.
Léghűtéssel, terhelés mellett a 80 fok teljesen jó azzal a procival. Az órajeleid is normálisak ezen a képen (mondjuk a CCX1 és CCX2 között nagyok a különbségek, de nem ismerem a terhelést). Az átlag feszültség itt már csak 1.288V, az is jobb.
8+ magos Ryzenekkel többet kell pepecselni, ha optimalizálni akarod a CO értékeket, mivel az egyik CCX (mindig az első) jobban bírja az alacsonyabb feszültségeket mint a második. Szóval külön kell őket beállítgatni. És CCX-en belül is vannak magok amik jobbak, vannak amik rosszabbak.
Ezen kép alapján szvsz felesleges volt a visszaküldés. Az 5950X-től se várj csodát. -
hfeco01
tag
válasz
hfeco01 #42405 üzenetére
Kis kiegészítés. Ez tavaly ősz elején történt. Asszony gépét néztem géptakarítás után. Kicsit melegedett már, régen volt takarítva. Takarítás után nézem HWinfoval hogy mennyivel lett jobb. Hát nem lett jobb. Ami nyáron alapjáraton 45 fok körül mozgott takarítás után alapjáraton 75 fok volt 1.45 Voltos magfeszültséggel. Akármit bűvészkedtem nem akart lejjeb esni. Fetettem egy CPU-Z-t hogy az mit mutat. Köszönő viszonyba sem volt a HWInfo értékével. 0.98 Voltos magfeszültség. A HWInfo ekkor ki volt kapcsolva. Na, ha már lúd legyen kövér, feltettem egy Ryzen Mastert ami azt mutatta hogy a 6 magból 3 4100 MHz körül megy (3600X prociról beszélek). Hogy ne szaporítsam a szót a végén az jött ki hogy a HWIfo terhelte valamiért azt a 3 magot, ezért volt 75 fokos a proci. Szóval van amikor az a program szopat meg amivel azt néznéd meg hogy minden rendben van-e.
-
-szabi-
addikt
Amíg a Fera 5 volt rajta sokat kísérleteztem.
Az auto mód 142/95/140 értékeket állít. Innen kezdtem lejjebb menni.
Nem álltam neki magonként ezért all core CO -20 amivel kezdtem.
De ott voltak instabil pillanatok. Aztán -15 azzal ment sokat, de végül -10 amin megállapodtam. Ez mellé 105/72/104 volt a beállítás.
Azért ez jelentősen kevesebb, mint amit auto beállítás használt.Aztán megjött TR hűtő és visszatettem auto módba erről készült a képernyőkép amit nézel.
Végül 128/80/125 c-10 beállításokra vettem vissza. Erről is van kép:
De ezzel sem voltam elégedett, minden pirosban.
ARCTIC MX-4 pasztát használtam, X alakban a kupakon. A hűtő felrakásával nem hinném, hogy gond volt.
Nekem nem voltak üresjárati anomáliáim, de az üresjárati 70C ugrások nem tetszettek.Viszont amiért a visszaküldés mellett döntöttem nekem videózáshoz kellett és előállt olyan helyzet mikor lassabb volt, mint 5600x. Ezt nem tudtam-akartam elfogadni.
Ma visszaküldtem, közeledett a határidő amíg erre lehetőségem volt. -
fLeSs
nagyúr
válasz
-szabi- #42404 üzenetére
TDC-hez és EDC-hez akkor érdemes hozzányúlni, ha tuningolni akarsz. Ha a melegedés a gond (tehát ponthogy nem akarsz tuningolni), akkor szvsz a PPT-t lehet csökkenteni, azt hozzáigazíthatod a hűtődhöz, a gyártók a specifikációkban le szokták írni (már amelyik), hogy mekkora fogyasztású procihoz tervezték a hűtőt. Talán egyszerűbb, mint a curve optimizerrel bajlódni, bár ezt még nem próbáltam.
A szimpla tornyok 65W-ra (88W PPT) jók általában. A dupla tornyok meg többre.Egyébként benéztem a procidat, mert az 5900XT 16 magos, én meg az 5900X-re gondoltam (az 12 magos) - AMD nevezéktan...
Feszültségcsökkentés alatt én is a PBO-ra gondoltam (curve optimizer). Raktál be ide két BIOS képet, a második, az AMD Overclocking alatt kell PBO-t állítani, az biztos jó. Egyébként az én Asus lapomon 3 vagy 4 ilyen PBO-s beállítási oldal van a BIOS-ban (kettő jól elrejtve almenüből almenübe lépkedéssel), én sem értem miért csinálják ezt az alaplapgyártók (pláne, hogy az alaplapom egy kis vacak).
Az a baj, hogy így távsegítséggel a konkrét körülmények ismerete nélkül nehéz megmondani mi volt a gond, a TR hűtőd elég kéne legyen feltételezve, hogy van szellőzés a házban, jól van felrakva a hűtő (jó a paszta és a pasztázás) és jók a BIOS beállítások (pláne mínuszos CO beállításokkal).
De léghűtéssel akkor is eltom képzelni, hogy a proci elmegy 90 fokig azon a feszültségen, ott nem úgy látszik, hogy mínuszos curve optimizert használnál (akkor biztos nem lenne az átlag 1.374V, a max pedig 1.5V, mivel ezeknek a prociknak az alapfeszültsége 1.35V körül szokott lenni).Ráadásul ha nem tévedek, akkor üresjáratban, lehűlt állapotban készítetted a screenshotot, és az aktuális fesz így is 1.356V. Nekem -15 CO-val 1.15V körül van üresjáratban ez a érték, szóval itt biztos nincs beállítva neked a BIOS-ban mínuszos CO.
-
N_A_S
veterán
Megérkezett az új lap. Látszólag sikerült egy jó példányt kifogni, gyakorlitaliag olyan állapotban van mintha új lenne. A doboz is, és a tartozékok 90% gyárilag becsomagolva, szóval örülök
A 3 lap közül ami most itthon van egyértelműen ez a legnehezebb (C7H, X470-F Strix), szóval ez plusz pont hogy nem spóroltak a hűtésen
-
hfeco01
tag
válasz
PlayMax #42400 üzenetére
"Miért pörgött mindenen túl ,avagy mivel foglalkozott a cpu semmittevés közben egy tiszta Windows rendszeren?"
Erről csak annyit hogy Windows telepítés után egy 5800X "semmittevés" közben 58-65 fok között mozgott 360-as AIO-val. Jobban megnézve a feladatkezelőt egy Com Surrogate folyamat 60%-ra hajtotta a procit. Lehet nálad is futott valami a háttérbben. -
-szabi-
addikt
Ez így már utánlövés. Ma postáztam vissza a procit.
5600x esetén minden beállítás auto volt, most is így kezdtem. Csak láttam, hogy nem stimmel azért jöttem a topikba.
Azt a tanácsot kaptam, meg egy rakás youtube linket, hogy PPT/TDC/EDC és curve eltolást állítgatva találjam meg a jó beállítást.
Ezeket mind végigpróbáltam, hogy megtaláljam ami nekem kell.
142/95/140
128/80/125 c-15
110/75/108 c-15
105/72/104 c-10
105/72/104 c-15
100/70/100 c-15
92/70/110
57/60/90
Visszatettem a régi procit, új hűtőt vettem stb.
Amire válaszolsz ott már nem a fera 5 volt rajta hanem a phantom spirit 120 se, ezen 7 heatpipe van. De az sem segített a dolgon.
Senki nem mondta, hogy nyúljak a feszültséghez, sőt a hagyományos vcore és órajel állítás oldschool, maradi, nem úgy kell. Modern AMD procit PBO-n kell tuningolni.
Egy hétig volt nálam ezalatt végig tesztelgettem.
Szóval a szándékot értékelem de ez így későn jött. -
Sziasztok,
Az lenne a kérdésem hogy van egy AMD Ryzen 7 5800x procim.
A virtualizálást azt be kell kapcsolni van gyakorlati haszna ? Új játékokkal nem játszom csak a lol az meg elég öreg game... -
fLeSs
nagyúr
válasz
PlayMax #42400 üzenetére
Ez anomáliának hangzik.
Viszont eléggé nagyvonalakban beszélsz arról ami történt.
Milyen hűtéssel, és pontosan mit jelent az, hogy "terhelés nélkül" és "terhelést adtam neki"? Mit csináltál és milyen programok futottak? Mennyi ideig?
Terhelés lehet játék is ami mitomén max 6 szálat terhel. Az is lehet, hogy thermal throttlingolt, bár annyira nem szokott visszavenni, hogy 60 fokig esik.
Milyen értéket néztél HWinfóban? Proci vagy alaplapi szenzort?
Állandó, tartós érték volt a "80/90" és a "60" fok vagy csak kiugró, max érték?
Túlzol-e a hatás miattvagy tényleg ezek voltak az értékek?
Szóval az általad leírtakból nem lehet megállapítani pontosan mi történt.
Egyébként egy "tiszta" windows rendszer is néha a háttérben csinál érdekességeket.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i7-8700K 6-Core 3.7GHz LGA1151 (12M Cache, up to 4.70 GHz) Processzor!
- AMD Ryzen 7 5700X3D - Új, 1 év garancia - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ AMD Ryzen 8500G / 8600G AMD Ryzen 7 8700G / 7800X3D processzor 3 év garancia 27% áfa
- Eladó ÚJ Intel Core i3 10105F bontatlan dobozos processzor 3 év garancia 27% áfa
- ÚJ, 27% számlás! AMD Ryzen 7 7800X3D (96M Cache, up to 5 GHz) Processzor! BeszámítOK
- AKCIÓ! 4TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- PlayStation Plus Premium 24 hónapos előfizetés , egyenesen a Sony-tól!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i3-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" HD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest