Hirdetés
- iPhone topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Hazai akkumulátorrekordra pályázik a OnePlus 15R
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Elindult a One UI 8.5 béta program
- iOS alkalmazások
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szpisti
addikt
Nekem így van most beállítva, elég változó, hogy a magok mit bírnak:
Sok évig egy Corsair H110 hűtötte, azzal 85 fokba is belekóstolt, pedig lejjebb volt véve a PBO, de nemrég egy Arctic Liquid Freezer III Pro 280-ra cseréltem, és ezzel 73-74 fok a maximum ezzel a PBO-val:
Szóval forrófejű az biztos. Kell neki a komoly hűtés, és ha máshogy nem megy, PBO-val vissza kell fogni. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Dark KillerX
üzenetére
úgy, hogy nálam nincs lefojtva a proci. Az 5700X ppt -je 88W ; nálad ez most 80W.
A memóriaórajel 1833 , ami ugye elvileg 3666 ; a hwinfón nincs rajta, de megkockáztatom, hogy a lap visszakapcsolta a fabricot 1:2 -be ; azzal buksz egy csomó teljesítmlnyt. Ha 1:1 -ben nembírja a fabric, még mindig jobb mondjuk egy 3533 -ra állított ram a hozzátartozó 1766 -os fabriccal, minthogy visszavegye 916 -ra. -
Dark KillerX
addikt
válasz
hokuszpk
üzenetére
Így is úgy is CPU limitem van
, így legalább hűvös, és halk cserébeDe amúgy hogy a bánatba értél el annyi pontot nem is értem?
Minden fullra húzva + 100Mhz Boost mellett, ram is kihegyezve és akkor kaptam 870 pontot kb, nem is értem
Ami egyébként nem volt stabil, cserébe 85 fokos volt
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Dark KillerX
üzenetére
előkerestem a cb24 tesztemet. 905 vs 768 ; szvsz ha 5700X teljesítmény elég, akkor azt kell venni
-
Dark KillerX
addikt
válasz
jozsef83
üzenetére
Nekem 5800X-em van szintén melegedős, sok feszt is kér
Elsőnek próbáltam mindenféle profilt, chatGPT próbált segíteni
Hűtést is cseréltem, DeepCool TG helyett BQ Pure Rock3 jött, de max 1-2 fokot nyertem "csak" szóval 80 helyett 77-79 nem sokkal jobb...
Most azonban csináltam számomra egy megfelelő profilt
CO változó : magonként a jobb magok -20-at kaptak, a rosszabbak -10-et
Vcore - offset 0,01V
Vcore SOC -offset 0,05Játékok és tesztek alatt veszítettem 5-8%-ot kb , de hőben 15 fokot nyertem
CB R24
Last of US2
-
heavygrip
senior tag
válasz
jozsef83
üzenetére
Meglehet próbálni,mivel lentebb lesz a limit a gyári értéktől, így hamarabb megáll a több magos boost. Egyszálas teljesítménynek hagytál teret, így ha valamyik mag tényleg gyengébb akkor ott megint elhasalhat a dolog.
Egy próbát megér.
Pontosan milyen teszt volt ahol instabilitás volt és nem bírta a -CO-t? -
heavygrip
senior tag
-
jozsef83
tag
Köszi a válaszokat meg fogom nézni amit írtatok milyen hatással van a hőmérsékletre és a teljesítményre menyi fps csökkenést jelent. Az fps megvan csak a 84-85C nem tetszik valahol olvastam hogy akkor kezd visszavenni az órajelből.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
jozsef83
üzenetére
ha megvannak az fpseid, a hőfokparát engedd el, ez ilyen, kimaxolja magát, amíg valami limitbe nem fut ; ez minuszos co -val is simán lehet a hőmérséklet.
ha mégsenemtetszik, akkor lehet állítani a hőmérsékletlimiten is...* hűtés kb. mindegy, egy mezei léghűtő meg egy jobb víz között is alig van pár fok különbség, mert egyrészt pici a hőátadó felület ; másrészt meg olyan gyorsan melegszik fel, hogy a hűtőnek esélye sincs elvinni annyi idő alatt a hőt...
-
heavygrip
senior tag
-
jozsef83
tag
Sziasztok!
Van egy 5800XT procim magonként van alulfeszelve (all core -10 nem bírja) de nem túl durván 2 mag 0 a többi -4, -6, -8 negatív értékekkel. PBO bekapcsolva advanceden. A többi default-on van hagyva. Játékok alatt mégis felmegy 80-84C a hőmérséklete a hűtésen már nem nagyon tudok mit javítani. Thermalright phantom spirit 120SE lecserélt erősebb ventikkel jó házszellőzéssel 7 ventilátorral. Mit csináljak hogy a hőfokok lejebb menjenek? Vagy ezt engedjem el mert ez egy ilyen proci és addig boostol amig el nem éri ezeket a hőfokokat és utána vessz vissza. Engem csak idegesít a dolog hogy miért ilyen meleg.
-
Str8 sk8r
őstag
...megjött az új játékszerem...sikerült a lábműtéte is-jó lett mindkét memcsatorna... [kép] ...érdekes kis "jószág"...
-
heavygrip
senior tag
válasz
Biga123
üzenetére
Az is CPU/RAM "érzékeny" játék, egy szálon, max kettőn skálázódik igazán. Pl nekem amikor hangoltam a ramot egyedül ennél a játéknál dobott whea errort, még a testmem5 is lefutott azzal a beállítással hibátlanul de játék fél óra után érzékelte hogy itt valami nem oké
.
Ha nincs fel rakva nem muszáj. -
PuffyMinnie
tag
válasz
heavygrip
üzenetére
Itt is jól látszik, hogy itt már a processzor szabja meg a maxot. Hiába erősebb a 7700XT, ugyanannyi FPS-t ad, mint a 7600XT, mert a játék itt már nem a videókártyán múlik, hanem a procin.
#43409Biga123
Igen, ebben teljesen igazad van, proci limitnél tényleg az egy szálas teljesítmény dönt, és a nagy cache inkább a minimum FPS-eken segít.
-
heavygrip
senior tag
válasz
PuffyMinnie
üzenetére
7700XT-vel is ezt tudja, szóval jah,ez a vége a procinak.
-
Biga123
addikt
válasz
PuffyMinnie
üzenetére
Mivel CPU limites a szitu, valószínűleg sokat nem számít a VGA, én is inkább az erősebb 1 szálas teljesítményre gondolnék CPU oldalon.
És a nagy L3 cache is csak azt a kicsike +t tudta hozni a min fps ben.
Ez csak kis önigazolás, hogy egy kvázi belépő AM5 megfogja az AM4 X3D megoldását.
-
-
Lacpac
őstag
válasz
Str8 sk8r
üzenetére
Szia, már írták visszább:
Thaiphoon BurnerEzzel meg tudod nézni jó eséllyel.
-
-
djculture
félisten
Azt vettem észre, de mivel még év elején tönkrement és az AQUA még működött így vissza lett küldve az ASROCK-nak akik átépítettek a vrm-et. A hűtés és a Fetek, kondik ki lettek cserélve. Egyelőre vígan pöfög benne a cpu terhelés alatt is, jó a tuningolás eszembe se jutott. De nincs is rá szükség így is egy vadállat a cucc. De az új alaplap már a polcon ha úgy alakul átépítem.
-
djculture
félisten
Én már kinőtem a kapkodásból az 5500-as még csak most lett lecserélve egy 5950x-re. Pont az Aqua-s balhé előtt szerencsére sikerült az alaplapomat is cseréltetni gariban. Még az a sok éves b350 lap is viszi, de lehet lecserélem egy b450-re ami van itthon új. Egy darabig elég lesz: b350-nél gondolom nem sokkal jobb a b450?
-
sike!
tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
1.39V-al már hibázik a TestMem sajnos, most futtatom éppen..
-
Dragon3000
nagyúr
Nem tudom, többet ad neki az alaplap, ez kb olyan, mint amikor némelyik alaplap a cpu-nak ad feleslegesen több feszültséget (pl az én alaplapom eddig minden cpu-nak feleslegesen sok feszültséget adott), de nem hiszem, hogy sok gondja lesz a ramnak 2 század eltérés miatt, ha zavar, akkor állíts be 1,39-t, és akkor közelebb lesz az 1,4-hez.
-
sike!
tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Ez valóban érdekes, ha beállítok 1,4V feszültséget a memóriának, akkor miért kap valójában (valójában?) 1.42V-ot ugyanazon deszka szerint?
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
ricsip
üzenetére
Volt már több am4 rendszerem, mindegyik alaplap esetében xmp 1,35V helyett 1,356V volt a visszajelzés.
Az atx szabvány szerint a 12V 11,4-12,6V közt lehet, az atx3.0 esetében meg 11,2-12,2V, a cpu és a ram esetében is sokkal kisebb feszültséget állít elő az alaplap, így ez az ingadozás ott nem fog meglátszani, illetve sike! esetében is százados eltérésről beszélhetünk, ami mesze van a tizedestől, ami már gondokat okozhat.... -
ricsip
addikt
Én csak azt nem értem, ha ennyire delicate thing ez a DRAM IC is, akkor mégis hogy a túróba nem lehet neki pontosan adni azt a fesz-t, ami kell neki? Hiszen eleve az 1,35 V az alap XMP fesz. Itt meg be lett neki állítva 0,05-el több, ami már akár soknak is számít. A lap meg erre ad neki 1,42V-ot, ami még +0,02V differencia. Az ilyen nagyságrendnél már óriási százalékos pontatlanságnak számít akkor? Vagy a lap mér hülyeséget, és amúgy pontosan kapja a RAM a beállított fesz-t, csak a fesz. mérése / visszajelzése lett gagyi?
Egy régi lapon nézem bios-ban, írja h. 12V = 12,4. Már ez is jó magas, de rámérek multiméterrel, erre az meg mutat 12,61-62-t. Azért ennyire trágya hogy lehet az a mérés az alaplapon, h. képes tévedni 0,2V-ot?
A kisebb fesz értékeknél, pl. CPU core fesz, RAM fesz, meg ilyen 1-2 tized voltok plusszban már konkrétan kinyírják az eszközt. -
ricsip
addikt
válasz
Str8 sk8r
üzenetére
Leginkább biztosra csak szemrevételezéssel

Meg kell nézni a modulokon az információs cetlit, azon lesz a modellkód mellett valami verzió v. revizio szám.
Ezt a számot kell felkutatni a törzsi tudás birtokosainál (gy.k. reddit fórumok). Ha szerencséd van, a Kingston modulokhoz is elkészítették ezt az infót, megtalálod benne a te konkrét verziódat, aminél ott lesz h. konkrétan milyen RAM IC-ket jelent, és esetleg még szöveges megfejtés is lesz hozzá, h. ez jó v. rossz képességeket jelent.
A tájfun börner nem biztos h. minden esetben ki tudja olvasni az adatokat.Igen, röhej h. így kell kikutatni azt az információt, amit a köcsög gyártó is megoszthatott volna teljesen automatikusan magától a datasheeten (vagy mellette külön papíron, ha már hetente váltogatják mikor épp mi esik be azt szerelik bele), külön könyörgés nélkül is. De hát ilyen kutyafasza szemét szar világot épített a kapitalizmus a fogyasztóinak.

-
Str8 sk8r
őstag
...és azt honnan lehet megtudni, hogy [a ramjaimon] milyen ic-k vannak ?
... -
Attól függ milyen IC van a memórián;
A micron 8gbit rev-e, 16gbit rev-b, samsung b-die, hynix djr és 16gbit cjr IC-knek az 1.6V sem probléma, de ezen a feszültségen már ajánlott hűteni őket.
A hynix cjr IC-vel szerelt memóriákat viszont nem ajánlott 1.4V fölé vinni mert tönkre mehetnek.
A kimaradt IC-k többsége (pl.: micron 8gb rev-b, samsung c-die, hynix afr) nem skálázódik 1.4-1.45v felett, ott is többnyire csak a tCL, tehát ezeket meg nem érdemes erőltetni a magasabb feszültséggel. -
GNKING
tag
Jelenleg itt tartok ram oc-val:
Mit kellene állítani hogy stabil legyen?
G.SKILL 2x16Gb 4000MHz CL16
-
ricsip
addikt
válasz
zolee0307
üzenetére
Ha valóban annyi lenne, el se lenne szabad indulnia a gépnek ilyen alacsony fesz.-el. A +12V-nak is +-5%-on belül kellene maradnia. Más kérdés h. a hivatalos határon kívül mi az amit még tolerál.
Ha single-rail 12V-os a táp, akkor bármelyik 12V-os csatlakozóba bedugva egy multimétert, meg lehet nézni mi a valóság ahhoz képest amit az alaplap hazudik. -
heavygrip
senior tag
-
heavygrip
senior tag
Ja ez nem normális dolog, legalábbis nekem az 5600X BIOS -ban 1.05Voltot kapott és 30 fok körül ment, az X3D is itten tájt van, kicsit "melegebb" 37-39fok körül.
Hwinfoval nézd meg idle, aztán egy cb teszt. Aztán tedd be a képeket.Cmos clear megvolt? CPU kiszed vissza?
Majd mehet később egy manuális PBO -CO-val,de előbb nézzük gyárin mit mutat a hwinfo -
nejad
aktív tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
[kép] Csak akkor ezt miért csinálja? Kíváncsi leszek ezzel a biosszal is előjön e majd.
-
Dragon3000
nagyúr
Ezek a magas feszültség értékek kb 0 terhelés mellett vannak és általában pillanatnyi ideig, a biosban nem hiszem, hogy olyan gyorsan frissítené, ahogy a feszültség változik, amint terheled egyből lejjebb esik, ha terhelés esetében lenne közel 1,5V a feszültség egy semmivel sem tudnád hűteni, kettő már rég megpusztult volna.
-
nejad
aktív tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
A ryzen progi pontosabb lenne?
-
nejad
aktív tag
Hello! Néha előfordult, hogy a gép indításnál cpu over voltage error-t dobott. Be kellet lépnem a biosba nem állítottam semmit csak mentés restart, és ment a gép. Olvasgattam, hogy 1.3v körül kellene kapnia a procinak. Frissítettem biost mert nagyon régi volt rajta de most is [kép] 1.4v felett kap. 3 éve megy ennyivel a proci sose fagyott ki játékok alatt vagy ilyesmi. Van, hogy egy hétig nem is csinálja, meg ha igen akkor is csak "hideg" indításnál. Nem tudom, hogy most fogja e dobni majd kiderül. A lapos topicból küldtek ide mert ha manuálisan nem túl bonyolult belőni akkor megcsinálnám ha vki megmondja hol és mennyit írjak be. Asus rog strix b450-f gaming 5600x kombó. Előre is kösz!
-
Str8 sk8r
őstag
...nagy általánosságban a vermeer mag - konkrét az R7 5700x proci mennyire tolerálja az alulfeszelést - milyen feszültség értékekkel szokott még megbízhatóan üzemelni (mit hová érdemes állítani) ?
...... [MSI B450i] alaplap ... [majdnem ez] csak a cikkszáma KF3600C18D4 (legalábbis az AIDA ezt látja-írja) ...
-
Johnny001
senior tag
Hali!

Ez volt eladó: 18K, 26-ért vettem egy másik kit-et : Corsair Vengeance LPX 2X16GB 3600/16!
Le se írom mennyi most az ára, 26K-ért vettem! Ez mellbevágó!
Ráadásul: Micron E-die -
jokeph
nagyúr
válasz
ricsip
üzenetére
Ez volt a marketingduma, igen.
A mikrokód gazadagon belefért, max a csili-vili uefi felület nem (ami egy marha fontos dolog=vicceltem).
A cpu-hoz hozzákapcsolt PCH lényegtelen már régóta, bármi lehet kb. amit a BIOS (UEFI) tartalmaz.
pl.: még amikor B3xx/X3xx lapokhoz nem volt Zen3 supported BIOS, akkor én Forced módban felraktam egy B450-es Asrock lap BIOS-át mely már támogatta a Zen3-as CPU-kat az X370-es Asus-ra, és működött is minden lényeges elem normálisan, leszámítva az Asus exkluzív ficsőrjeit nyilván nem tudtak működni támogatás hiányában. -
-
bozont
veterán
válasz
Biga123
üzenetére
Én zen6 környékére terveztem a nagy upgradet, de lecsaptam gyorsan egy ddr5 kitre, már én is 65e Ft-ért. Ez most 120-130e körül megy már.
De mivel jól jött ki a matek, így megléptem az am5-öt. Aztán már csak a proci lesz cserélve zen6 x3d vagy 9800x3d valamelyikére. Majd kiderül akkor. -
Dragon3000
nagyúr
válasz
ricsip
üzenetére
Mert a bios update file 16 megájában nem fér el egyszerre a zen1, zen2 és zen3 mikrokód is.
Ami elég nagy kamunak bizonyult, nekem b450 tomahawk lapom volt, ami szintén 16MB-os chippel rendelkezett, ezekből adtak ki max verziót, amin 32MB volt, egyszer össze lett hasonlítva a két laphoz tartozó legújabb bios, támogatás szempontjából, ugyanazokat a cpu-kat támogatták, így a 16MB-ba a támogatás mellé a csili vili uefi kinézet nem fért bele, ennyi különbség volt a sima és a max között, a nem zen am4 megoldásokat a max sem támogatta.
-
-
bozont
veterán
válasz
Biga123
üzenetére
A kiszámíthatatlanság miatt én is rászántam magam a cserére, még a nagy ram áremelkedés elején. Így a 7600x + 32GB ram került annyiba mint használtan az X3D, ha eladom az alkatrészeket az kb fedezi az alaplapot. Az X3D drágább lett volna. Mondjuk azóta dupla annyiba kerül a ram amit vettem. Szóval már más a matek.
Mondjuk nekem még B450-es lapom volt, még "csak" pcie 3 és csak 1db nvme hely van rajta. Mondjuk utóbbiból úgy néz ki egyelőre felesleges a több, mivel azok is drágulnak.
-
Thrawn
félisten
Elég optimista ez a Hydra, kicsit vissza kellett vennem a "kitesztelt" eredményein, hogy stabil legyen a proci:
-
válasz
GNKING
üzenetére
A Prime95 teszt úton haladva;
1.) Állítsd a memória sebességet 2133MHz-re majd Prime95 teszt
2.) Maradjon a sebesség de csak 2x8GB (a 2. és 4. slotban) majd Prime95 tesztOCCT teszt úton haladva (P95 helyett;
1.) Maradjon minden memória beállítás majd OCCT (MEMORY) teszt
... ha sikeres akkor
2.) Maradjon minden memória beállítás majd OCCT (CPU) teszt
... ha sikeres akkor
3.) Maradjon minden memória beállítás majd OCCT (CPU+RAM) teszt -
válasz
GNKING
üzenetére
Az OCCT VRAM + Prime95 Large FFT csak ahhoz kell hogy az Infinity Fabric (FCLK) stabilitását teszteld. Ha az 3800/1900 teszten alap időzítésekkel "átment" WHEA nélkül akkor már occt (cpu+ram) vagy karhu vagy tm5 kell a memória teszthez.
Harmadszor kérdezem, hátha most válaszolsz
...A processzor Curve Optimizer, Undervolt, PBO Scalar és minden egyéb tuning mentes ? -
Atla
senior tag
-
válasz
GNKING
üzenetére
Ha van bármilyen curve optimizer, undervolt vagy egyéb tuning a processzoron akkor azt/azokat vedd vissza gyári beállításra.
- A vsoc érték magasabb mint kellene, nem hiszem hogy ez okozza a problémát, de felesleges annyira túllőni a célon, elég lesz oda ~1.135V is
- A vddg ccd értéken növelhetsz, teszteld 1.025V-el
- Növeld a tRCDRD értéket 18-ra -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Babineni1
üzenetére
"csodálkozva azt olvastam Tomshardware-en hogy egy Ryzen 5 5600-as proci esetleg kompatibilis lehet a 300 szériás alaplapokkal? Igaz ez? "
a hír igaz, épp ittvan mellettem egy B350 lap amiben egy 5600X -et rejtettem el.
a BIOSt meg kell frissíteni, és nagyjából kész is. Mivel neked 1xxx procid van, előtte érdemes elolvasni -- ha van -- a frissítési megjegyzéseket illetve megnézni az új bios által supportált procik listáját ; mert már páran meglepődtek rajta, -- vagy éppen azthitték el*.* a lapot -- hogy frissítés után a régi procival már nem feltétlen indul el.
pl. az MSI B350 Pc-Mate elindul, de az 1700 -ra azt írja ki, hogy "unknown processor". ( mondjuk ezt azóta lehet korrigálták, mert amúgy 3800XT van benne, az ahhoz elsőnek érkezett biossal. ) -
simico
aktív tag
válasz
Babineni1
üzenetére
Igen, én pontosan ezt csináltam tavalyelőtt, az 1600-as proci helyére 5600 került Asus B350-es alaplapon. Persze a legfrisebb BIOS volt az alaplapon, szerencsére mindkettőt támogatta egyszerre, így szó szerint csak kicseréltem a procit és BIOS reset után az új procihoz állítottam be a dolgokat.
Tavaly meg a 2x 8GB memóriát cseréltem ki 2x 16GB-ra, akkor szerencsére még jó áron lehetett venni. Most sajnos szaladnak fel a memória árak, bár a DDR5 jobban mint a DDR4. Ja, ha mégis veszel új memóriát, akkor nézd meg az alaplapod leírásában, hogy mi a max sebesség amit támogat (például 3600), annál nem érdemes gyorsabbat venni.
-
ricsip
addikt
válasz
Babineni1
üzenetére
A folyamat valójában nem annyira komplikált mint leírtam, mert utána megnézve a gigabyte oldalán a bios-okat, a zen1-et végig benne hagyták szerencsére. Szóval elvileg processzor-cserebere meg kombinációs változatok helyett simán mindig az 1-el újabbra lépve szépen fokozatosan fel tudod hozni a legújabbra (persze kell 1-2 másik komponens update is előtte, de azt leírják a megjegyzésekben).
A régi 2400-as ram-ot meg szerintem simán kezeli az új processzor is, tehát azt sem kötelező cserélni. Lehet h. nem lesz emiatt a leggyorsabb, mert hát egy minimum 3200-as ram nem árt zen3 mellé sem. De semmiképpen nem lesz rossz vagy lassú.
-
ricsip
addikt
válasz
ricsip
üzenetére
Na, ahogy nézem nem olyan vészes a helyzet:
https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA-AB350-Gaming-3-rev-1x/support --> BIOS
és a CPU support táblázat:
https://www.gigabyte.com/Ajax/SupportFunction/Getcpulist?Type=Product&Value=6166BIOS verzió F25 előttig kb. jó vagy, azaz F25-re még minden rizikó nélkül frissíthetsz. Na utána az F30, F31 környékén kezd el érdekes lenni a helyzet. Itt már érdemes levet egyesével felfele lépkedni (azaz nem egyből a legfrisebb verziót felrakni, hanem több lépésben, mindig csak az 1-el újabbat feltenni). És ELŐTTE elolvasni mindig a megjegyzéseket amiket ahhoz a verzióhoz írnak, mielőtt nekiállsz. A Bristol ridge-t írják, h. annak a támogatását vették ki F30-tól kezdveyl, a zen1 1600X az viszont Summit ridge becenév alatt fut, szóval az elvileg végig megmaradt a BIOS fájlokban minrlt felismert processzor.
Szerintem jó esélyekkel indulsz, ha alaposan elolvasva, és apró lépésekben végigcsinálod. -
ricsip
addikt
válasz
Babineni1
üzenetére
Memóriát csak ésszel, mert pont belenyúltál a DDR4 (és hálistennek a DDR5 még hatványozottabban!) hiánypiaci elmebajos árazásba! Lefordítva: a ddr4 megdrágult (eléggé!) mert nyár eleje óta kifogytak a készletek, már nem gyártják. Ezért hardveraprón viszik a többévrs használt ddr4-et mint a cukrot, az újkori ára felett!
A DDR5 meg szószerint jobb befektetés lett mint az arany, van olyan modul ami az elmúlt 1 hónapban 4-5x-re emelkedett. Üdv újra a qrva elmebajos PC hardver világában!Az AM4-es foglalatba meg igen, technikailag belemegy a Zen1-Zen3-ig minden. A 300-as chipset is elvileg képes kezelni zen3-at (az 5600 az zen3). Menj fel az alaplapod gyártójának weboldalára, és keresd ki a konkrét típusodat, ott elvileg a CPU support alatt leírják mit képes felismerni.
De 1 valamire figyelj: BIOS update-re szinte biztos szükség lesz. Viszont pont a 300-as chipset-eknél volt cirkusz 2020-ban, mikor az amd bejelentette a zen3-at, hogy a 300-as alaplapok nem fogják tudni kezelni. Mert a bios update file 16 megájában nem fér el egyszerre a zen1, zen2 és zen3 mikrokód is. Mikrokód nélkül meg az alaplap nem ismeri fel a processzort és nem indul el a gép. Ezért ott trükközni kell, hogy nem szabad / nem lehet 1 lépésben bios-t updatelni nagyon régiről a legújabbra. Hanem elvileg több lépcsőben, annak függvényében h. milyen régi processzorod van, és milyen új processzorra akarsz váltani. Mert a bios update-t ebben a speciális esetben szétszedték, és 1 darab univerzális helyett több egyedi processzor kombinációs változatot csináltak. Ezért ennek utána kell olvasnod.
Ha szerencséd van, a te alaplapodra is lesz ilyen bios update. Vagy még lehet 1 másik opció, HA az alaplapod tudja a cpu-ram-gpu nélküli bios-update funkciót, akkor azon keresztül is ki lehet(ne) cserélni a bios-t. A régi processzort kiszeded, bios update lefut (olyan fájlt kell rátöltened, ami a zen3-at kezeli). Ha sikerült, új processzor be, és ha minden jól ment, a gép felismeri az új zen3-at és elindul. Ilyenkor persze ha vissza akarod rakni a régi processzort valamiért, akkor lehet h. az új bios miatt a régi zen1 processzort már nem fogja felismerni. Ilyenkor egy megfelelő régebbi bios-t kell előtte felrakni rà a fentebbi módszerrel. Nyűgős megoldàs, az biztos, de legalább lehetséges kezelni ezt az elcseszett helyzetet. -
Babineni1
újonc
Sziasztok,
10-15 éve még nagyon képben voltam, de sajnos már jó ideje nem nagyon követem a hardver piacot, úgyhogy szeretném a segitségeteket kérni.
Ez a jelenlegi configom amit kb 8 éve raktam össze, kivéve a videokarit, ami 2-3 éves:
AMD Ryzen 5 1600X
Gigabyte GA-AB350 Gaming 3 (Rev 1.0) AM4
GEIL Evo Potenza 2x8GB DDR4 2400 (PC4 19200)
AMD Radeon RX 7600
Corsair CX500W PSMost igy black friday alkalmán proci, memória, alaplap upgraden gondolkoztam és most csodálkozva azt olvastam Tomshardware-en hogy egy Ryzen 5 5600-as proci esetleg kompatibilis lehet a 300 szériás alaplapokkal? Igaz ez? Tényleg támogatná a 8 éves alaplapom a Ryzen 5 5600-ast? És ha igen akkor érdemes egyáltalán ezt csinálni?
Ha ez tényleg működit akkor meg tudnám spórolni az új alaplap árát és csak procit meg memóriát vennék.
Mi a véleményetek?
-
-
mozso
senior tag
válasz
GNKING
üzenetére
5900X, picit mas konfiggal, de hatha kapsz ihletet ez a rendszer tobb, mint 3 éve atomstabil, azóta nem jártam a Bios-ban. En nem tudtam 1900-at 1:1-ben megugrani mondjuk.

Tobb info itt:
https://prohardver.hu/tema/amd_ryzen_9_7_5_3_5600x_5800x_5900x_5950x_zen_3_am/hsz_30307-30307.html -
Khaosz55
addikt
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Előre is bocs mindenkítől a tapasztalatlanságomért. Sosem használtam a Prime 95-öt és a HWInfo-t.
Fut a prime 95 stresszelek, közben megy a HWInfo. Jelenleg az én gépemen ami 9800x3d igaz annak is -30 alcore van adva.
- Kb mennyi ideig futtassam a tesztet ? Vagy végig fut a teszt és megáll a végén, vagy megadom mennyi ciklus stb...?
Tehát mennyi dő múlva lehet azt mondani hogy stabil ? Azt sem tudom mi fontos érték.
9800x3d esetén 20 perc után 0 WHEA hiba -30 alcore esetén.
Hőfokok is jók:
-
Khaosz55
addikt
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ja hogy így meg is tudom nézni hogy a múltban történ-t probléma ?
Hát minden esetre ha probléma volt akkor -25 vagy -20-ra rakom. Több hiba nem lehet. -
-
Khaosz55
addikt
válasz
hokuszpk
üzenetére
Azt akarom tudni, hogy stabilan megy-e gép. Mert mert Iracin-alatt kilépett a játék egy verseny közben.
Nem tudom, hogy 5800x3d -30 allcore miatt vagy windows mitt vagy a Iracing probram hibéjéból történt-e.
Most csinálok neki win 11 reinstallt mert alaplap és proci csere volt win reinstall nélkül. -
Khaosz55
addikt
válasz
bluemirage
üzenetére
Köszi, tehát ezzel azt is tesztelem, hogy a Win stabilan fut. Gondolom a prime95 megy windows11 alatt is.
Mennyi időre kell ráengedni a tesztet? Vagy elindítom aztán majd végez valamikor ? -
-
Khaosz55
addikt
Sziasztok, melyik programm tudom tesztelni jól a rendszer stabilitást. 5800x3d processzort undervoltam -30-al a fiam gépében, és ezt akarom tesztelni, hogy stabil-e.
Mennyi ideig kell tesztelni a stabilitást ?
Illetve VGA-t mivel kell tesztelni stabilitásra valami benchmark programmal ?
-
válasz
GNKING
üzenetére
- A vddg ccd feszültséget növelheted egy kicsit, nekem 1.025V kellett hogy a 4x8GB 3800MHz stabil legyen.
- A ProcODT érték 60-on szerintem tú magas, teszteld le a 40 és 43,6 értékekkel is.
- A processzorod gyári értékekkel megy ? Semmi Curve Optimizer, Undervolt, Overclock ?
- Ha a fentiek után is instabil akkor növeld a 16-16-16-16-ot 18-18-18-18-ra és ha stabil akkor egyesével mehet vissza 16-ra amíg ki nem bukik az instabil. Általában a tRCDRD az, de attól a 4266/19-19-19 kittől furcsa lenne ha instabil 16-on. Végső megoldásként növelhetsz még egy keveset a feszültségen, nézd meg 1.55V--on. -
válasz
GNKING
üzenetére
Kevés lesz az az 1.4V memória feszültség a 16-15-15-15 értékekhez;
1.) A GDM (GearDownMode) Enabled miatt minden páratlan értéket felfele kerekít a bios, ezért kár azokkal vesződni, állítsd 16-16-16-16-ra.
2.) A samsung b-die bírja és skálázódik magasabb feszültséggel. Állítsd 1.525V-ra és teszteld valami komolyabb programmal; tm5, occt, karhu
tRAS - 21
tRC - 40
tRRDS / tRRDL / tFAW - 4/4/16
tWTRS/tWTRL/tWR - 4/8/16 -
válasz
GNKING
üzenetére
Gyakorlatilag is, az MCLK : FCLK : UCLK mind 1900.
OCCT VRAM (igen, VRAM) és Prime95 (Large FFT) egyszerre futtatásával teszteld le az FCLK stabilitást. HWINFO64 (Sensor-only) módban, utolsó sor, ha látsz Errort akkor sajnos a 3800/1900 instabil, és vissza kell venni 3733/1866-ra.

Ha nincsen hiba 3800-on akkor egy próbát megér tesztelni 3866/1933-at, vagy még nagyobb sebességet, hátha stabil ott is.A következő dolog a feszültség értékek beállítása;
cldo_vddp: 0.95V
vddg ccd: 0.95V
vddg iod: 1.05V -
GNKING
tag
Elméletileg beállítottam az Infinity Fabric órajelét 1900Mhz-ra.
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- Xiaomi Watch S4, 1 Év Garanciával
- Xiaomi 15 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy S25+ / 12/256GB / Kártyafüggetlen / Gyári Garancia 2028.07.11-ig
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

...nem szeretném még szétszedni a gépem...nov 28.-án adták fel foxon az "új procim" (R5700x) és még nem ért ide...addig még nem kapnám szét...
Majd kicserélem a 450-re. Lesz időm 23 tól. Lehet amúgy 550 lesz a vége. GIGABYTE B550 AORUS ELITE V2 elég jó lapnak tűnik a 450-es meg megmarad tartaléknak. (ui: A maxtor ssd-k a raid0 miatt írnak hülyeséget a hőfokra )

Ráadásul: Micron E-die
"mi folyik itt gyöngyösön?"
...A processzor Curve Optimizer, Undervolt, PBO Scalar és minden egyéb tuning mentes ?