- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Betiltották a Pixel 7-et Japánban
- One mobilszolgáltatások
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Rekord vékony lesz a Z Flip7 is
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
subaruwrc #21235 üzenetére
köszi
2666ot tud ez a szeria gyarilag is, szoval annal nekem tobb nem kell. 2400 is oke lenne.
lejjebbvittem 1.05re es nem akarom elkiabalni, de eddig stabilabbnak tunik a rendszer. itt ut vissza az idohiany, meg a regi inteles berogzodesem, hogy ha instabil a negy modul, akkor MCHt fel a spec szerinti maxra, memoriakat a default (vagy max) feszre, orajeleket lelazitani a specifikacio szerinti (nem XMP) ertekre, es altalaban ugy mar oke lesz a helyzet.
Alpi.: koszi, mindenkeppen VM kell.
es lehet bejott a SOC tipped
-
Malibutomi
nagyúr
-
mozso
senior tag
válasz
subaruwrc #21194 üzenetére
Emiatt mentem be az Asus C8H gyári alap feszültségei alá.
3600MHz-en 0.99v-ról 1.09v-ra emelte a VDDG IOD-t amint bekapcsoltam a DOCP-t a biosban. 3733MHz-nél meg 1.14v-ra !
Instabilitás nem volt, de ezek brutál magas értékek és most simán megy 0.98v-al manuálisan gond nélkül.
-
Alpi.
addikt
válasz
subaruwrc #21194 üzenetére
"nem mindig a magasabb érték a jobb,sőt"
+1 !!
1.08 vsoccal lefut bármi nálam pl, de 1.12-vel tippre rövid időn belül kidobálna minden mem intenzív tesztből. Nem tűri a plusz hőfokot, amit az az elnagyolt fesz okoz, szóval itt nagyon igaz, hogy a rajtahagyott, fölösleges feszek közel olyan károsak lehetnek, mint a túl alacsonyra állított társaik. -
válasz
subaruwrc #21190 üzenetére
Köszi!
Mozso kollégának is 3900x és ugyanilyen ramok vannak, ezért is kérdeztem őt a soc vddg feszekről. Nálam ezek az értékek nagyobbak, mint nála auto beállítás mellett pedig nála 3666-on jár a ram.
Még sajnos nem volt időm kísérletezni, de rá fogok próbálni a soc vddg beállításra. A kezdeti biosnál is voltak ilyen trükkök 0803 pl. -
rumkola
nagyúr
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
subaruwrc #20668 üzenetére
Innentől, hogy belőttem végre, most már rendben van.. Olvasáson, másoláson elég sokat hoz..
Persze aztán, hogy ezt, hol veszed észre az már más kérdés.. 1-2 helyen láttam, hogy tudna még többet, ergo Olvasásban fel lehet tornázni ~60k-ig, elvileg, de nekem azt még közel sem sikerült hozni, 55-56-nál megállt, nem nagyon ment t öbbet.
-
SirRasor
addikt
válasz
subaruwrc #12766 üzenetére
NVMe, de amúgy ettől nem is vártam érezhető különbséget. De a procitól igen. Majd holnap elkezdem túrni a BIOS-t stb. Annyi rémlik, hogy ~2666 MHz-s RAM-okkal jött, ami nem a legjobb.
Írtam, hogy átklónoztam, de XP fölött ez már nem gond. Drivereket ki kell cserélni és kész, de a Win10 mindezt automatikusan megteszi. Első indításnál érzékeli, hogy megváltozott a hardverkörnezet és indít egy...hogyismondjam...fél sysprepet
Amúgy ha nagyon háttértár intenzív dolgot csinálsz, akkor jóhogy feltűnik, pláne lineáris olvasásnál."senki nem mondta, hogy rossz. de az csak zen+... " - huh emellett viszont elmentem. Akkor még itthonra a 3600 lehet meghozza azt a feelinget, amit várok
Na de az még 2-3 hét..
snecy20 olvasd el még1x amit írtam: egy mezei 9. gen. i3-as hozta azt a feelinget, amit vártam. Ráadásul az egy laptop volt, tehát nem teljes értékű i3, hanem valami 15W TDP limites T hulladék...mármint takarékos
Egyébként ez a *feeling* nyilván ms-ekben mérhető. Elkezdek keresni youtuben program/egyéb indulási sebességeket különböző CPU-k esetében (de azonos háttértárral ofc.)...csak hogy legyen nagyobb rálátásom na.
-
-FreaK-
veterán
válasz
subaruwrc #12294 üzenetére
Normál 22-24 fok van a szobában, viszont mivel tetőtér, nyáron durván meleg van/lesz.
Paszta a legjobb ami létezik és még nem folyékony fém (van az is, de CPU hűtő alá nem rakom még egyszer): Thermal Grizzly Kryonaut.
A hűtő elvileg nem tud csálé lenni, de azért ellenőrzöm.
Tudom Ryzen sajátosság, de azért úgy abszolút nézve sokallom játék alatt a max. 78fok-ot. Majd este azért lövök egy képet hwinfo-ról játék után.
OC amúgy nincs, simán csak PBO engedélyezve.
Delid-et Derbauer megnézte, de minimális az előny, szerintem sem éri meg.
-
snecy20
nagyúr
válasz
subaruwrc #12294 üzenetére
Én a saját lakásbeli körülményeimből indultam ki, itt azért lényeges difi van a Januári és mondjuk Júliusi szobahőmérséklet között.
De nem is ez a lényeg, valahol valami nem klappol nála, gyári hűtéssel szokott ilyen meleg lenni a proci. Szokás mondani, hogy rossz a hőátadása a 7nm CPU-knak, nálam mégis hozott load ~15-17 fokos javulást a Dark Rock Pro 4 -> Arctic Liquid Freezer 2-re való átállás, pedig ugye léghűtéses körökben nem cseng rosszul a DRP4 neve.
-
-FreaK-
veterán
válasz
subaruwrc #12237 üzenetére
Patriot Viper Steel Series 16GB KIT DDR4 4400Mhz CL19
Én 1.48-al jutottam el azt hiszem (nem emlékszem pontosan) az 1866/3733-ig, de boot után kékhalál jött, tovább nem erőlködtem. Azért lenne még itt mit tesztelni, de kipróbáltam már sok variációt. Lehet, hogy cserélek CPU-t inkább..
-
-FreaK-
veterán
válasz
subaruwrc #12230 üzenetére
Ah értem, azt hittem ez lesz a minden napos használatra
Nem biztos, de az SoC feszt is elvittem már 1.125v-ig, itt úgy tudom még 1.2-ig max. el lehet menni, de ettől már kicsit félek..
"bdie-nak a 3600 c14 semmi."
Igen, én is így tudom, ráadásul ez egy top bin elvileg, ezért sem értem, hogy miért nem megy, ez sem, meg az fclk1866 sem, de könnyen lehet, hogy mindkét esetben az IO chip a gyenge láncszem..(#12233)subaruwrc
Mi itt az az érték, amire azt mondod, hogy kiemelkedő? Én eddig a latency-re voltam rágyógyulva, sejtem, hogy az nem mond el mindent, de mi az a mérőszám még amit alapul lehet venni? -
fudi2002
nagyúr
-
-FreaK-
veterán
válasz
subaruwrc #12219 üzenetére
Lehet vaksi vagyok, de mennyi a dram fesz. 3600cl12-nél?
Nekem a 3600cl14 (dram calc. subtimingok) 1.47-el nem volt stabil, ezért 1.48-ra növeltem, de nem mertem ez fölé menni. Mit mondasz, napi használatra meddig mehetek el? (sima befúvó venti fúj csak a cpu hűtőre)
Elvileg nekem is jófajta bdie kellene legyen, de eddig annyira nem mutatta meg magát.
Itt mindenki megvette az Aida-t, csak én használok trial verziót?
-
tomsolo
addikt
válasz
subaruwrc #12112 üzenetére
> ryzen masterem nincs
de miért nincs? ingyen van (és az egyik legjobb dolog ha már amd)
-
Dave64
aktív tag
válasz
subaruwrc #12112 üzenetére
Látom az AIDA eredményeden, hogy CL14-en vagy, annak a pontosságában megbízok. Van még mit faragni a másodlagos timinig-oknál, a késletétesed jobb lesz az tuti. Amúgy az AIDA latency elég érzékeny a cpu frekvenciára is, allcore+pbo vs pbo only, hozhat akár 3-4 ns-ot simán.
Az soc-vel próbálkozhatnál 1.1-en, az én lapom nem is engedi magasabbra tenni. 1125mv meg nem lenne gond testnek, de afölé már nem nagyon mennék. -
Dave64
aktív tag
válasz
subaruwrc #12108 üzenetére
Ha 1.1V-os Soc-vel nem akar magasabban menni, én nem nyomnám akkor jobban mindennapi használatra. A maxon lődd be lehető legjobb időzítéseket. Elvileg jó magas MLCK-val, ill. az elérhető legmagasabb FLCK-val be lehet hozni bizonyos lemaradásokat, de meg nem volt idom tesztelni, amúgy sem hiszem, hogy a ramom jól muzsikálna 4000+on, de majd lecsekkolom mert izgat a dolog.
Amúgy milyen érteken van a tRFC-d? -
Yany
addikt
válasz
subaruwrc #6920 üzenetére
Egyelőre úgy néz ki, hogy az AMD nem akarja mégegyszer az Athlon-os időszakban elkövetett hibát megismételni. Bízzunk benne, hogy nagyon sokat erősödnek K+F, anyagi és piaci értelemben is a jelenlegi lendületükkel, hogy mire az Intel újra magára talál (mert magára fog, ne legyenek kétségeink), már legyen egy stabil renomé a talpuk alatt. A versenyen alapvetően nyer a vásárló, de ehhez igazodni is kell, mert pl. pont a verseny hiányának köszönhetően volt alkalmas a 2500K gépem 8 évig kiszolgálni. Tehát ha verseny és fejlődés van, akkor azon sem szabad sopánkodni majd, hogy elértéktelenedik és elavul a cucc viszonylag hamar, amit az ember drága pénzért a gépébe rakott.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Óra topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Filmvilág
- MotoGP & WSBK
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Nintendo Switch 2
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude E6410 - i5 I 4GB I 250GB I DVDROM I 14,1" WXGA I Garancia!
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged