- Jövőre az Apple megérkezhet 2019-be
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Milyen okostelefont vegyek?
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Fotók, videók mobillal
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Magisk
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Megérkezett a Pixel 5 és 4a 5G
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
jeni
félisten
válasz
arnoldito #29551 üzenetére
ár, tudásban igen
de ez,hogy vigyen 4 modult is az maga a memória KIT-től függ szerintem.
igz,hogy 3000Mhz de 4-t egyszerre tudja kezelni
CMT32GX4M4C3000C15
memória list -
-
jokeph
nagyúr
válasz
arnoldito #29439 üzenetére
s biztos hogy a jó a CPU ?
Win hibanaplóban van valami, ha eljutsz addig ?
Illetve HWINFO64-ben WHEA hiba ?Én megöszültem mire rájöttem, miért dobál randomhibákat az s2011-es Xeon konfigom, gondoltam ram-ra, lapra, mindenre is.
És a CPU a húnyó nálam, hibázik az IMC-je.
Ez úgy derült ki, hogy a sima DDR3-as ramokat a átcseréltem a másik gépből REG ECC-re. -
arnoldito
senior tag
-
Chaser
legenda
válasz
arnoldito #28737 üzenetére
hagyjuk már az ilyen röhejes szólásokat
az hogy itt a ph-n sokan ész nélkül vagy ésszel vesznek mindent, az mióta ér fel bármilyen következtetéssel a mo-i lakosságra?
rengeteg ember van aki máról holnapra él, és annak is örül hogy van luk' a hátsóján, és ezekből az emberekből van több, nem akik a százezres vga-kat veszik -
b3Ro
senior tag
válasz
arnoldito #24835 üzenetére
Foleg video editing, es OBS x264 medium/fast. Linux-ot hasznalok, ahol az AMD AMF nincs jelen (vagy nagyon limitalt), es a ffmpeg VAAPI nem mindig mukodik ugy ahogy kellene. Szoval kell az eros proci.
Jatek teren, csak annyit jatszok, amit felveszek (OBS), majd ossze vagom (Kdenlive) mielott megy YouTube-ra.
Gondolom azt erted, h nem alapon hasznalnam.
-
Albigator
őstag
-
jokeph
nagyúr
válasz
arnoldito #19220 üzenetére
Nálam nem okoz ilyen beesését a bekapcsolt Global C State.
#19230) arnoldito: levadászom a többi BIOS beállításomat, mert van pár dolog még nálam kalibrálva a tweaker menüben, többek között a cpu-hoz és a vrm-hez kapcsolódóan is.
A ramunk az nem ua. de hasonló, nálam 3600CL17-en megy, 1800-as IF-el, szinkronban.
illetve, melyik energiasémát használod WIN alatt ? -
Bib
őstag
válasz
arnoldito #19193 üzenetére
Akkor most jó a 10x ahogy korábban írtad? Én nem tudom, hogy auto-n mennyire küldi meg, lehet hogy jobban mint 2x.Ez az overrides silicon health management terhelésfüggően szabályoz valamit a magon belül gondolom. Nem tudom a játék mennyire terhelte a procit, nálam cb20 alatt azért más eredmény jött ki. Örülök,hogy nálad ilyen jó, én a pbo auto beállítást találtam egyenlőre számomra ideálisnak.
-
penene
őstag
válasz
arnoldito #19135 üzenetére
Én is azért vettem, mert csoda márka.
Nem tudom, miért csinálta, de egyértelműen valamit félrevezérelt (vége volt a primenak, újraindítottam a gépet, minden, nem volt oka. Persze amikor kikapcsoltam és vissza, akkor már újra normális volt).
Igazából fura most a gép, mert ha váltok Normal és hybrid mód között, elsőre sosincs kép windowsban... Kilövöm, belépek biosba, kilépek, újra rendesen bebootol.
így volt ez az első indításkor is, amikor beraktam a tápot.. Na mindegy, majd nem nyomkodom sűrűn.Igazából normal módban is teljesen csendben volt 3 prime alatt, és ez teljesen normális, mert azért nem sok a fogyasztás, túl van lőve a 650W, csak gondoltam ha már veszek "időtállót", akkor bírja majd a 1.5 méteres videókarit is, stb.
Most újra hybrid módban vagyok, és megnéztem, áll a venti... amióta írom ezt, megy a prime, és semmi.
Gondoltam azért rakom hybrid módra, hogy ne forogjon feleslegesen a venti (még a végén csapágyas lesz) , habár akkor fújna rá a videókarira... csak ugye a videókari meg szembe néz a táppal.. ha mind a kettő pörög akkor egymás felé fújják a levegőt... Mondjuk a videókari is 0 fordulatos kis terhelésen.
Mindenki vár majd egymásra.
Lehet ilyenkor az a helyes bekötés, hogy a ház aljára nézzen a táp venti és oda tolja.. áhh.. inkább nem, nem kell padlófűtés.
Most már talán 4-5 perc is eltelt, és teljes csend hybriden, áll a venti... Akkor szerintem hagyom így.. néha persze ki kell fújni belőle a port, amit odavisz a videókari ventije
Teljesen csend van max terhelésen (4 Ghz), 63 fok, 1100as venti RPM (1500 max), teljes haláli nyugalom... -
Albigator
őstag
válasz
arnoldito #19074 üzenetére
Igen, Hynix C-die. Elvileg nem egy tuning bajnok.
Mondjuk DRAM calc azt írja advanced fülön, hogy chip minőség 100%, OC potenciál 3933 MHz CL16. Ez nem tudom mennyire igaz.Szerintem semennyire.
(#19075) Alpi.
Igen ezért is maradtam inkább most CL16 3600/1800-on. Ezzel a memóriával talán ez a sweetspot.
-
Kaci84
őstag
válasz
arnoldito #19013 üzenetére
Igen a PBO-t én is beálítottam 0-0-1-4x-200MHz. Autofeszel se lett nagyobb az órajel. Itt megint az volt bennem, ha autfeszen hagyom felteszi 1,4-1,5-re és akkor azt lehetett volan belegondolni, hogy ok, de ha normális fesz lenne akkor nem menne annyit a proci.
Többiek: SMT, kikapcsolatam, mert úgy olvastam és egyszer tapasztaltam is, hogy többet árt mint használ és még nincs játék ami 8 magot 100-on tud terhelni.
Másrészt arra jutottam abból a szempontból jobb így, hogy nem lehet arra fogni, hogy csak azért ennyi, mert 8/16-os, de ha Intelbe is az lenne más lenne a helyzet. MEg talán azt is fel lehet mérni egyben, hogy mennyire kell a 8 mag. menmnyit esznek a játékok belőle.
1-2 játékot kipróbáltam SMT-vel, de ugyanazt az eredményt kaptam. -
Albigator
őstag
válasz
arnoldito #19037 üzenetére
Én úgy szeretem és tudom használni a gépet nyugodtan, ha azt előtte szarrá teszteltem mindenféle CPU/RAM gyilkolós progikkal, igen.
IBT volt a kedvencem régen, de annak már lőttek.Mostani CL16 3600 MHz-es beálltásomat is 2-3 napig teszteltem (nem 48-78 óra, hanem amennyi szabadidőm jutott rá)
Aztán 3733 MHz-hez pedig még több idő kéne, mert az már macerásabb és nincs meg még a fejemben a kellő információ a tuningnak ezen fázisánál.
Itt már manuálisan kellett beírjam az infinity fabric órajelet 1866 MHz-re, mert auton nem ennyi volt, de ez lenne az ideális, viszont winen belül egyből kékhalálba ütköztem.
Valamint DRAM calc továbbra is CL16- vagy feljebb már CL18-as beállításokat ad meg nekem, pedig pont CL17 kéne.
Ugyebár 2600X-nél idáig nem jutottam (CL16 3333-3400MHz) és infinity fabric-el sem kellett babráljak.(#19039) Alpi.
Akkor CB-ken kívül már csak a Y-Cruncher marad?
-
Albigator
őstag
válasz
arnoldito #19034 üzenetére
Relatív, de igen. Kb 5-6 fokkal, mint korábban. De ez nem itt CPU-Z-nél vagy CB R20-nál probléma, hanem ha ráküldök mondjuk egy Prime95 Small FFT-t vagy Blend testet, ahol már 81-82 fok körül jártam korábban, az már amúgyis a lélektani határom felett van. Akkor annál a terhelésnél már lehet közelebb lennék a 90-hez mint a 80-hoz...
Nekem 65-70 fok körüli max temp rémlik játék alatt.
-
Albigator
őstag
válasz
arnoldito #19024 üzenetére
Így már meg van a 4.4 GHz minden magon idle (persze külön-külön, nem egy időben).
De nem sokkal kapok több pontot, cserébe viszont jobban melegszik ám:
CB R20 alatt single picit erősebb, de multi már gyengébb:
(franc betelt a PH-s tárhelyem...
)
Szerintem maradok az alapbeállításoknál proci téren. (Majd másik lapban all core tuning fog érdekelni, ez a mostani lapomban nem nagyon megy offsettel.)
-
Albigator
őstag
válasz
arnoldito #19021 üzenetére
Képzeld kíváncsiságból kipróbáltam... Mondjuk nem nagyon értem még ez hogy működik (TDC, EDC, PPT stb), de nálam nagyon nem jött be.
CPU-Z-t néztem, mutli coreban volt egy nagyon kicsi növekedés de single-ben ilyen 200 pont körül kaptam, amitől leesett az állam.
Megmértem mégegyszer, hátha valami hiba de nem, ugyanannyit kaptam kb.
Mert amúgy 530pont körül jártam eddig.
-
Albigator
őstag
válasz
arnoldito #19017 üzenetére
Nálam az összes mag nem is boostol fel 4.4 GHz-ig...
(Korábban írtam) -
hackeeeee
Jómunkásember
-
R3laX
addikt
válasz
arnoldito #18966 üzenetére
Na Köszi! Franyec
, jó az FPS, szépen kihajtja. 1440P-ben ez nem ultra nem? Mert akkor meglepődnék, h nálam szarul megy
.
Milyen beállításokkal megy a PBO? Kipróbálom. Lehet visszarakom a francba én is PBO-ra.
(#18940) fudi2002 :
43 fok az sok?VDDCR 1.352V-ra megy itt fel. Alapból 31 fokos, nem értem mit vársz... Duplázott 2x4 + 2+2 fázis. Ez nem -F mondom.
-
R3laX
addikt
válasz
arnoldito #18948 üzenetére
5700XT-vel jó pariban vannak amúgy. Tök jól kihajtja 1080-ban. Ezen logon most pont nem úgy van elmentve. Feltöltött képeimből szemezgetek, de a VGA is átlag 98%-on teker.
Szerk.: Kíváncsi lennék a te logodra PBO-val. BF5 64-es CQ-n. Hwinfo-val lemented, majd van a Generic Log Viewer progi. [link] látom nálad is 5700Xt van.
-
R3laX
addikt
válasz
arnoldito #18942 üzenetére
Elég későn vettem, csak most márciusban. Sikerült egy jobbat kifogni szerencsére. Mák
.
(#18940) fudi2002:
Jah, meg meglátjuk mit bír a procihűtő. Fel azért nem szeretném forralni, de ránézek vmi biztonságos setup-ra. Én csak annyit tudok, hogy a 4.1-en járatott 2600-zal, az előző Asrock X370 Killerem VRM-je 50-60 fok körül mozgott CB20 alatt.Most így használom, azt' csá. BF5 64-es multi 1080P ultra, adatlapomon lévő rendszerrel.
-
Albigator
őstag
válasz
arnoldito #18205 üzenetére
és (#18201) nyul105
Na 3 kör Y-Cruncher (1-6-0) 85 alatt megfogta, 80 fok volt max.
A "baj" az, hogy alapon van a proci még, 4.1 GHz-en ketyegett átlagban, fesz pedig 1.33V körüli avg.
Mugen 5-el és Cooler Master MasterGel Makerrel (11W, azaz jobb mint egy MX4) jól szellőző házikóban kicsit fura ez nekem...
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
snecy20
nagyúr
válasz
arnoldito #17837 üzenetére
Csak azt felejti el mindenki szinte, hogy hiába a "magas" egyszálas boost, játékok alatt egyáltalán nem annyin megy konstans a CPU-nak az adott magja. Én pl. mit látok? Azt, hogy folyamatosan váltakozik az órajel a 3600-3800-4350-4650Mhz-es tartományban, és kb. minden negyedik másodpercben éri a legmagasabb frekit, de csak egy tizedmásodperc erejéig. Szerintem ez így nem több mint illúzió, egy magas szám, amit rá lehet írni a dobozra megnyugtatásul a user-eknek. Igazából nem véletlen az, hogy játékok alatt az egyszálas max.-ra kihegyezett PBO-s beállítás nem jobb semmivel mint az összes magra fixált beállítás. A nem-boost magok egyszerűen gyenge órajeleken pörögnek, ti is megnézhetitek, 3.6 - 3.8Ghz körül. Ez talán annak lehet érdemleges opció, aki valami nagyon ergya példányt fog ki, ami 4.1Ghz felett már elhasal az összes magon. Szerintem teljesen felesleges volt tavaly is, még a Ryzen 3xxx kiadásakor a boost-mizéria körüli felhajtás.
fudi2002
Köszi, ránézek majd délután!
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
arnoldito #17766 üzenetére
Most már azért is l eírom..
Én azt értem, hogy az X-es procik erre jók.. de..
Egyszerűen nem tudom megérteni, hogy miért ennyire jó ezt kihegyezni, amikor sima allcore OC mellett, hozod ugyan ezt a szintet.. Persze úgy, hogy allcore-ban bux 1-2% teljesítmény különbséget..
Hozzáteszem úgy, hogy a fogyasztási dolog is kb. smafu.. mert pbo mellett, idle, 35-40W a proci, úgy, mint allcore 4300-on.. (HWinfo szerint).
Ezért fáradtam bele ebbe.. PBO tuning mellett nekem sehogy sem lett stabil, valamiben mindig belefeküdt... Ehhez képest allcore OC-val megy mint a szél, kevesebb fesszel... Persze, a Hő több, mert a fogyasztás itt már tabu, mert PBO-val is elmegy a proci terhelés mellett 130-140W-ig, simán..
Mindezt úgy, hogy kipróbáltam játékokban, 3Dmark-ban, korábban linkeltem is, hogy allcore-ban mindig jobban teljesített a proci, mindenhol..
-
bozont
veterán
válasz
arnoldito #16727 üzenetére
Az én ramjaim is kb épp tudják a gyári órajelet, de bármit állítottam cmos reset lett a vége. 3266MHz-en még elindul a gép, de 3333-on már nem (pedig kapott 1.4v-ot). Időzítésekhez meg semmit nem tudok nyúlni.
Kár hogy az értelmesebb ramok csillagászati áron mennek. -
válasz
arnoldito #16727 üzenetére
Ugyanezzel a processzorral és RAM-mal, de csak két modullal is szinte pontosan ugyanezeket az eredményeket kapom. A késleltetés nálam 70.X, azzal nem tudok mit kezdeni, de nem is érdekes. Nálam 3667-mhz-en mennek, és ennyi. Az előbb próbából kikapcsoltam a geardown-t, semmi mást, autó CR-en már csak 2T-vel töltött be. Átraktam 1T-re kézzel, betöltött, de azonnal crashelt. Visszaraktam autóra mindkettőt, stabil, és 1T-t oszt önmagától, CL16 mellett. Nem értem, de ez a geardown szerintem mást is csinál...
-
zolee0307
őstag
válasz
arnoldito #16536 üzenetére
Kipróbáltam, így volt 4217 mhz is, de feljebb nem ment. Próbáltam auton, meg más értékekkel is, de csak annyit vettem észre, hogy a ppt, tdc, edc esetén magasabb lett a limit, meg picit melegebb a proci, de a mhz nem akart feljebb menni 4.2-nél.
Omli85: Próbáltam állítgatni, de nem vettem észre változást egy értéknél sem. Hagytam auton.
-
-
GIORGIONE76
őstag
válasz
arnoldito #16488 üzenetére
ok, béke van
biztos ki lehet valamihez használni a röbb szálat is, csak elsőre azért nem ajánlgattam volna a kollégának a 8 magosokat, nehogy megvétel után a kis extra zsozsóért jöjjön a koppanás hogy nem ezt várta, ha meg úgysem számít neki az az 5-15fps akkor boldog lesz a 3600xel is -
tusi_
addikt
válasz
arnoldito #12614 üzenetére
Oh Köszi, ezt kiprobalom. Bar engem mar a 4x fok sem zavar, csak ha a szobaban lenne annyi
Amikor 65 fokra ugralt es beprogott a venti az nagyon zavart. De kis kozonseg segitseggel megoldodott. Most minden szuper es melo tapasztalatok alapjan a mottom:
"Never touch a running system" -
tusi_
addikt
válasz
arnoldito #12599 üzenetére
Ugyanezt ertem el a Ryzen Balanced Min 90%, Max 100%al. A hofokom kicsit magasabb, olyan 4x fok, de 1V alatt vagyok, nem ugral a hofok, venti sem porog fel random es nem kell semmit sem allitani, ha epp jatszani akarok. Vesztek vmit teljesitmenyben, most max 4350-ig boostol, de azt tartosan - 3800x - default profillal max 4450 de nem tartosan inkabb 4400. Nekem ennyit meger. Most minden megy tokeletesen, azt az 50mhz pont leszarom.
-
-
Kovbob
senior tag
válasz
arnoldito #12598 üzenetére
Köszi ez jó ötlet
Én is valami hasonló megoldáson gondolkodtam, bár én már jó eredményt értem el azzal is, hogy a ryzen balancedben lehúztam 5%-ra a minimum teljesítményt, így már nem tanyázik 50 fokon, ha semmi nem történik. De lehet majd akkor a maxot is lejjebb húzom, játékra meg ott lesz a high performance. Bár még az usmus féle power plant is kiakarom próbálni tényleg jobb-e mint a gyári. Meg találtam itt egy viszonylag jónak tűnő leírást az alulfeszeléshez, lehet azzal is megpróbálkozok majd.
-
arnoldito
senior tag
válasz
arnoldito #12598 üzenetére
Még lemaradt! Hogy ha benchelünk akkor nem megy, csak 2200Mhz(Nálam 3800X proci van), DE! akkor csak egy kattintás az energiagazdálkodásnál és vissza rakjuk Legjobb teljesítményre a csúszkát és megy minden úgy mint régen. Utána, ha befejeztük csúszka középre vissza és megint vissza áll minden mint ahogy beállítottuk. De ezt csak benchnél kell, videó vágás stb. nem tudom, mert arra nem használom a gépem, csak játék.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Jövőre az Apple megérkezhet 2019-be
- Egy helyre gyűjti az eltérő áruházak játékait a Microsoft
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Tőzsde és gazdaság
- Autós topik
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 5700X3D /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 8700G /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Samsung Galaxy S22 Ultra , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5060 TWR számítógép - i5 8500 16GB DDR4 256GB SSD 500GB HDD UHD630 WIN10
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S21 Ultra , 12GB , 128 GB , Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest