- Red Magic 11 Air – vékony házból süvít a szél
- Csíptetős fülesek csatája – Sony LinkBuds Clip vs. Huawei FreeClip 2
- Mérföldkő a szilárdtest-akkuknál: fontos lépést tett a QuantumScape
- Újabb óriásakku a Honortól: az X80 lehet a következő 10 000 mAh-s modell
- iPhone 18 Pro Max: kis kapacitásbővítés hoz nagy előrelépést üzemidőben
- Fotók, videók mobillal
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Yettel topik
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- kompakt csúcstablettel készül a Lenovo
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Nő az eSIM-ek iránti igény
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alpi.
addikt
[visszakerestem] és jól rémlett, pár százalékon belül volt !

Nem csak Cheat'O méterileg (power deviation), hanem a PBO auto = disabled gyártói spec. szerinti működést is egy az egybe követi ! -
Alpi.
addikt
válasz
jokeph
üzenetére
Azért azt a 0,8% -ot nem a szél fújta oda !

Csak hülyülök ! Ez nagyon nem csal, sőt durván hozza a 100%-ot ! Crosshair VI ?
Az anno is kb. a legpontosabb volt, amikor még méregette mindenki a lapokat ! Úgy rémlik nálam is pár %-on belül mutatott.
Pont az ilyen pillanatok azok, amikor újra agyérgörcsöt kapok, hogy egy ezt a hardvert kell polcra rakni, ilyen, csakazértis, mert', így magyaráztaki Árpi, okok mentén...
Miközben a konstrukció mai napig a mezőny teteje... lenne... -
Alpi.
addikt
válasz
shifty!
üzenetére
Nem feltétlen kell felrakni ilyeneket. Win jól kezeli most már. Sokszor pont a chipset driver-csomi okoz problémákat. Egyedül az Usb-s dolgot nem vágom, igenyel-e bármi pluszt B550-el, ezt majd megmondja egy B550 tulaj.

(ha egyáltalán akktuális még. megmondom őszintén, nem követtem mostanság ennyire a dolgokat) -
Alpi.
addikt
A tRRDL : 8 sztem szintén teljesen fölöslegesen van túllazítva. Ha tRRDS : 4 + tFAW : 16 -al, akkor a tRRDL -nek teljesen fölösleges 8-on lennie. Sztem vedd le azt is 4-re, ha nem teljesen stabil, akkor 5-re emelve javítható. Tippre jó lesz 4-en.
A másik a tRTP : 12 Tudom, hogy mindenhol a tRTP kárára súlyoznak (a tCWL - tRTP - tRDWR kapcsolódik egymáshoz), de igazán sosem értettem, miért. tRTP-re sokkal inkább szükség van, mint pl. a tRDWR-re. Ha valamire adni kéne, én tuti a tRDWR-t emelném inkább, de Nálad a tRTP : 12 + tRDWR : 8 sztem simán elbír annyit, hogy behúzd 8 - 8 -ra. tRTP-t 12-ről 8-ra, a tRDWR meg marad 8-on. Szinte biztos vagyok benne, hogy ez isjó lesz így. Ha esetleg mégsem, akkor is inkább egy tRTP : 8 - tRDWR : 10 -et próbálj meg. -
shifty!
senior tag
Sziasztok!
Sok várakozás után végre megugrottam egy nagy váltást, és beszereztem egy R5 3600-at, egy Asus TUF Gaming B550M-Plus deszkával, és 16 GB (2x8) Corsair Vengance RGB Pro 3200 MHz RAM-mal társítva.
Mivel nagyon-nagyon régen volt AMD procim (Athlon II x4 640), utána pedig egy jó ideje egy i7-4790 volt a társam, nem tudom, hol kedzdjek neki a beállításnak, finomhangolásnak.
A hardver csere, beüzemelés megtörtént, hibátlanul ketyeg a rendszer, de semmilyen programot, chipset drivert én manuál nem tettem fel még hozzá, és nem is nagyon tudom, hol kezdjek neki. Látom, sokan sok mindent állítotok, nyilván rutin és idő kérdése minden beállítást optimalizálni, ezért kérdezem tőletek, kezdésnek mit érdemes beállítani, mik a könnyen elérhető gyümölcsök kívül azon, hogy ég és föld a élmény azokban a programokban, játékokban, amikhez hasonlítani tudom az i7-te összevetve?
-
gbela
senior tag
-
-
petimbo
tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a CPUID HW Monitor program szerint a 3700X-em alapjáraton, úgyhogy semmit nem csinálok csak netezek, hogy lehet 39 fokos? NHD14 van rajta. -
gbela
senior tag
válasz
belaazallat
üzenetére
Prime illetve TM5. Játszottam mar a gdm off gondolataval de eleg eselytelen...de lehet ramegyek.
-
gbela
senior tag
Sziasztok,
felteszem itt is a kérdést hátha, mert amúgy 3600x mellett is fennállt a probléma.
Most új proci mellett belőttem a ramokat, szép timingokkal stabil, viszont aida read/write/copy bőven alatta van többiek bencheinek, még jóval lazább timinggal is 55k+ read-ek vannak, és többi is hasonló arányban alatta. Esetleg vkinek ötlet?
-
HSM
félisten
válasz
Create.
üzenetére
Az id Tech motor sajátossága, hogy rengeteget textúrát használ/mozgat a buszon, ezért érzékeny rá, de ez más, "hagyományosabb" működésű játékokra nem jellemző.
Abba én direkt nem akartam belemenni, kell-e akkora erő, mert erősen függ a felhasználó igényeitől és a tervezett felhasználástól. RT nélkül szvsz elég bőven a 3060 átlagos igények mellé, de magas RT-vel azért el tud fogyni elég rendesen, főleg natívban, DLSS/FSR nélkül.
-
Create.
addikt
A 6600xt-nél, igaz 1 játék ami kiugró, a doom ethernal, de ott 25%. Egyébként meg olyan 2-5%. Persze úgyis lehet nézni, ahogy te, hogy még ígyis sokkal gyorsabb. De igazából a 3060 is 12gb vramos, és csak picivel nagyobb felbontáson játszik, mint fhd, ráadásul 75hz a cél, arra meg szerintem felesleges bikább kártya.
-
HSM
félisten
válasz
applause
üzenetére
BIOS-ban "Precision BOOST" kikapcsolása elfelezi kb. az étvágyát és akkor max 3,6Ghz [link] .
Ezen kívül tudsz megadni a win10-ben is az energiatakarékossági profilban maximális órajelet: [link] .
Nagyon nem kell neki amúgy változtatnia, mivel áramtalanítja a nem használt magokat, ezt pl. Ryzen Masterben tudod ellenőrizni, működik-e.#36269 M0ng00se : Szerintem amiket kinéztél nyugodtan mehetnek mellé. Talán némi pluszpont az AMD-k mellett az esetedben, hogy több rajtuk a VRAM, ami segíthet kímélni a PCIE használatot a sok VRAM-ot használó játékoknál.
#36271 Create.: Egy 3080 esetén mértek 4% lassulást az ennek megfelelő PCIE sebességen (16x 2.0) [link] . Ehhez képest egy 3060 mennyivel lenne lassabb? ~50%?
Sokra mész vele, hogy azt picit kevésbé fogná vissza, és a fele tempóból már csak mondjuk 2%-ot buknál a PCIE miatt még pluszban. 
-
M0ng00se
őstag
Szia Urak.
4750G procim van, ami kb egy gyengített 3700x-3800x-nek felel meg, annyi csavarral hogy a VGA-hoz csak 8x 3.0 PCI-E-szel csatlakozik.
Ennek függvényében milyen max videokartyat mondanátok hozza? Nyilvan ez meg kesobb lesz, most meg csak tapogatozok.
Felbontas 2560x1080 75hz.
3060ti, 3070, 6700xt, 6800 ezeket nézegettem. -
applause
aktív tag
Azt hol lehet beállítani. hogy a 3600-as proci ne maxon menjen. Az aida szerint nem változtatja a frekvenciát. Ilyen melegben melegszik a gép. Asus B550M-K alaplap.
-
ffodi
veterán
válasz
Northlorien
üzenetére
Emlékeim szerint a következő a helyzet:
- Az AMD által megadott 68 °C az a Tdie-ra vonatkozik. A boost algoritmus szerves részét képzi a maghőmérsékletek monitorozása, és ha meghaladod a definiált limitet, akkor órajel/VCore visszavétel fog bekövetkezni, ami egyébként az általad leírtak alapján helyesen is működik.
- A Tctl egy "ellenőrző" érték, ami 27 °C-kal van eltolva a Tdie-hoz képest (innen a 95 °C...) mely érték szolgál a ventivezérlés alapjául.
- Az, hogy időnként vannak peak-ek az szerintem normális. Idle --> load váltáskor pl. a hőmérsékletek még optimálisnak tekinthetők rövid ideig, így feljebb fog boostolni. Ennek eredményeként lehetnek a hőmérsékletben túllövések, mert van valamekkora tehetetlenség a rendszernek. -
Northlorien
tag
Sziasztok!
A kérdésem előtt gyorsan leírnám a gépem specifikációitÉ
Alaplap: Gigabyte X399 Designare EX
Proci: TR 2950x
Hűtő: Noctua nh-u14s tr4-sp3 2 ventivel
Ram: 32gb 3200MHZ-en XMP-vel.
VGA: Asus TUF 3080 OC
Ház: Phanteks Enthoo Pro
Ház hűtése: 2x1400 MM Noctua NF-A14-es elől, gép tetején proci fölött egy 140mm Be Quite Silent wings 2, a gép hátulján a gyári 140mm-es venti.Az idle temp 35-45 fok között ugrál. A load alatti hőmérséklet ingadozások viszont teljesen más lap. PBO kikapcsolva a biosból
Pár dolgot nem értek, ebben lehet hogy tudnátok segíteni. A ryzen master hőmérséklete megegyezik a Hwinfo CPU Tdie hőmérsékletével - legalábbis meglehetősen közel vannak. A hivatalos oldalán a CPU-nak a Ryzen™ 2nd Gen Threadripper™ 2950WX Processor | AMD a max temp az 68 fok.
Mérések alapján a Cinebench loop alatt 50-60 fok körül alakul a hőmérséklet kivéve amikor újraindul a loop, akkor fölugrik 68 körüli értekre egy pillanatra, majd lemegy a megszokott 50-60 köré. Logban megnéztem, ez azért történik mert a cinebench minden magon 3500MHZ-en fut, amikor viszont ujraindul a loop felboostol 4ghz-ig és emiatt megugrik a hőmérséklet is.
Prime95 26.6-al is futtattam egySmall FFT stressz tesztet [Prime] ez 3,3 ghz-en futott és fél óra után beállt 61.8 fokra és ezen is maradt. A screenshoton 4 percig futtattam, de az előző mérés ugyanezt mutatta, ami több időt ment.
Ez elméletileg a gyári limiten belül kellene legyen. A probléma a következő, ha videót renderelek, akkor viszont nagyon elkezd ugrálni a hőmérséklet. [RENDER] 78,5 fokig is fel-felugrik a hőmérséklet- volt 82 is azt hiszem. Viszont ezek peak tempek, és nagyon gyorsan vissza is hűl 60-68 fok környékére. A tesztjeim alapján kb az történik, hogy bizonyos időközönkét, specifikus nyersanyagoknál, a clock felboostol 4-4.1 Ghz-ig, 3.6-3.9-ről és olyankor ugrik meg a hőmérséklet is. Ezek a peakek látszanak is RyzenMaster hystoryban is.
A kérdés az lenne, hogy ez mennyire normális, vagy mennyire ad aggodalomra okot? Egy-egy render van amikor órákig fut. Illetve a másik kérdés, amennyiben nem normális, hogy mit lehet ezzel tenni? Illetve melyik hőmérséklet a valós, tehát ha a proci 68 fokra van kiadva, az a ryzen master által megadott hőfokot jelenti és a PTC ami 95 fok az a Tctl hőmérséklet? A gond az, hogy rendernél a peak azt is átlépi, a screenen 105.5 fok volt. Tudom, hogy TR nem AM4-s csoport, de lehet, hogy valaki tudja a kérdésemre a választ, es TR-es csoportot nem találtam, amelyik aktív lenne.
-
aginor
veterán
-
törölt tag
Visszaménnyél! B@szki!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
aginor
veterán
Én az új Stalkert várom majd, abban nincs ilyen bugyuta simsezés (már bocsi
).
Amúgy valóban nem csúnya a játék, de emlékeim szerint annyira nem is nagy szám, bár tény, hogy nem nagyon próbáltam ki. Amikor rájöttem, hogy itt bázist is kell benne építeni, akkor ilyen BUBG érzésem lett, és hagytam (lehet nem kellett volna). -
CJ4567
nagyúr
válasz
petimbo
üzenetére
Azért van a 3700X-ben a 8 mag, 16 szál, hogy ki legyen használva, nem? Egyes játékok jobban igénylik a CPU-t, mint mások, annó küldtem ide, hogy a BF5 simán képes egy R5 3600-at 100%-ban kihasználni, ha magas FPS-t célzol meg, viszont egy Cyberpunk kb. fele ennyiből elvan.
-
petimbo
tag
Sziasztok!
Egy 3700X tulajdonosa lettem a tegnapi napon, az lenne a kérdésem, hogy Assassin's Creed Odysseyben a CPU terheltsége össze-vissza ugrál, valamikor felugrik 70-re, 80-ra és 90%-ra, majd leugrik 40-re, 30%-ra, miért? Ez a játék hibája gondolom. -
-
zsid
senior tag
válasz
aginor
üzenetére
Az irreális árak akkor jönnek majd csak, ha esik még a forint egy 10%-ot
QG:
"Mikorra várható 4 magos, IGPs, AM4es processzor újra 30 ezer alatt?"
A Ryzen3 5300G/GE-esetén azt írja az AMD, hogy OEM only ígyhogy újból egy darabig biztosan nem kell ilyenre számítani. Az i3-10100 kategóriájában nem jön mostanság semmi az AMDtől.Mondjuk meglepő mód nálunk már van készleten Ryzen5 5600G (átszámítva 92 000-ért).
-
aginor
veterán
Az Intel fejese szerint 2022 közepéig marad a félvezető hiány. Ha ez igaz, akkor, addig maradnak az irreális árak, sőt, ha tippelnem kellene (jósgömb elő), akkor lesz ez még rosszabb is, mivel most még van valamennyi készlet, ahogy az fogyni kezd, úgy lódulnak majd meg az árak felfelé.
De ne legyen igazam.
-
QG
tag
Gondoltam ideje lecserélni a HTPC-t, amiben A6-5200 van.
Aztán feladtam, miután körülnéztem a piacon. Mi történt az AMD processzorok árával?
3200G most 61 ezer, egy éve 28
3000G most 33 ezer, egy éve 16Mikorra várható 4 magos, IGPs, AM4es processzor újra 30 ezer alatt?
Vagy vegyek inkább Intelt?!? Úgy néz ki, mostanra az lett a megfizethető gyártó
-
HSM
félisten
Nincs több éves távlat. Azt veszem, amit úgy gondolom, ki tudok használni. Most az 5800X-ben látom a fantáziát, ár/érték terén, mivel 1 kimaxolt CCD-s, és ennyit még a játékok is jól kihasználnak, nálam asztali gépen nincs olyan munka, ami többet indokolna. Ha majd 2-3 év múlva több magra lesz szükség, fele áron veszek egy 5900X-et vagy 5950X-et, esetleg a majd akkori 7950X-et.

#36231 fudi2002 : Lényeges javulás azért, hogy az 5900X-en már 6 magos CCX-ek vannak, így kevésbé gond az extra késleltetés, ami egyébként ugyanúgy megvan [link] .
Azokon már engem sem zavarna annyira a kettéosztott felépítés, de inkább biztosra megyek, főleg, mivel elégnek látszik nekem az 5800X is. A megjelenéskori árazás mellett nekem is szimpatikusabb volt az 5900X, de szerencsére már korrigált azért az 5800X árazása jócskán. 
#36232 fanti : "ahogy elnézem a manapság divatos programozási optimizálásokat..."
Pont ez a gondom. Az 5800X-en elég, ha 8 magot tud etetni a játék, és a feladatok magokra osztásának sincs jelentősége, tehát összességében kevésbé kényes az optimalizálásra. Az 5900X már kényesebb, mert 8-nál több magot kellene feladattal ellátni, hogy bármi előnye legyen és 6 mag terhelése felett az sem mindegy, melyik feladatot melyik CCX/CCD kapja.
Persze, ha optimális kódot kap, másfélszer annyi maggal nyilván szép előnyre tesz szert, ezt nem vitatom.
-
HSM
félisten
válasz
Dragon3000
üzenetére
Egyetértek. Nekem sem véletlenül épp az van tervbe véve [link] .
Ez a legjobb CPU, ami egy teljes CCD-ből jelenleg kihozható. -
Dragon3000
nagyúr
Ilyen esetre is jó az 5800x, hiába tennél bele erősebb cpu-t nem kapnál jobb eredményt játékoknál, így szerintem minden eshetőségre jelenleg ez a teljesítmény szint bőven elég.
#36223 fanti
Attól, hogy jön a ddr5, meg vele minimum 32GB a fejlesztők nem erre fognak fejleszteni, mert nagyon kevesen fognak erre váltani a kezdeti memória árak miatt, eddigi legvacakabb ddr5 bejelentett árak is a ddr4 3200-as megoldások duplájába fognak kerülni, aztán erre jön még az újdonság varázsa miatti felár, na meg kérdés milyen áron jönnek az intel megoldások is, mert jelenlegi információ szerint egyelőre csak k és kf megoldások lesznek. -
HSM
félisten
válasz
Dragon3000
üzenetére
Személy szerint engem a legjobban a kicsi, de rendszeres megakadások zavarnak. Az átlag sebesség alapján ilyenkor még többnyire "elég" a CPU, de bizonyos részeken már meg-megdöccen. Így azért inkább mindig kicsit erősebb CPU-t igyekszem venni, mint ami ideális párosításnak van tartva általában.
Tehát ez az "elég"/"nem elég" minősítés is eléggé egyénfüggő. Főleg, hogy bőven vannak, akik nem feltétlen a maximális grafikára, sokkal inkább a magasabb sebességre utaznak, és monitor is akad már bőven, ami jócskán 100Hz felett tud.#36222 Create.: "Igazából játéknál nem számít, hogy sata vagy pcie."
Amit én teszteltem játék, az érezhetően hamarabb betöltött egy ősrégi NVMe SSD-ről is, mint egy komolyabb SATA3-asról.#36225 fanti :
Nem értem, miért szivatná magát vele bárki játékra egy 3090 mellett, amikor nem sokkal drágábban ott van a játékra klasszisokkal jobb 5600X. -
fanti
addikt
válasz
üzenetére
Igen, én is néztem, hogy már mi a fenéért nem 1TB-os nVME-s SSD-t kért bele. No persze nem egy 980 Pro-t, ami úri hóbort, hanem pl. egy 970 EVO-t, ami kb pont olyan gyors.
És igen, 16GB RAM-az egy bő év múlva igen limites lesz, mert jönnek a DDR5-ös memóriák, azoknál a 16GB-os modul a legkisebb, azaz ha párba rakod a DC miatt akkor 32GB lesz a gépben a minimum. Nyilván így a játékfejlesztők is még hanyagabban fognak programozni, elvégre ott a rahedli RAM, elfér az abban...
-
aginor
veterán
Ok, ez így már értelmezhető, és sokkal kevésbé tűnik fröcsögésnek (ami oly divatos mostanában).
Az sajnos jellemző, hogy az újabb játékok magasabb gépigénnyel rendelkeznek azonos látványhoz. Nekem alapvetően tetszik a játék, de azért még van hova fejlődnie, és a stúdió általános ügyfél politikája valamint korábbi játékai okán bizakodóan állok a dologhoz. -
fanti
addikt
válasz
Dragon3000
üzenetére
Hát, én most egy arany középútra gondoltam ezzel, azaz 1440p maximum grafika. Arra biztos elég. Gondolom, hogy a 3090 tulajok többsége 1440p-ben, vagy felette játszik.
-
-
HSM
félisten
válasz
petakpa1
üzenetére
Ugyanakkora lesz a CPU, megoldják a CPU vékonyításával, hogy szintben maradjon.
Én amúgy tartok tőle, hogy az extra megmunkálási és chip költségek miatt ez inkább prémium termék lesz, de a mostani X-es 5000-esek is igen erősek, szóval azokkal sem járnál rosszul, ha így alakulna.
-
petakpa1
őstag
Köszi, ezt nem láttam eddig, de nagyon bíztató, tekintve, hogy nekem elsősorban játékhoz kell a CPU erő.
Kiváncsi vagyok milyen árban jönnek majd ki ezek a procik. Ha vállalható lesz ilyen fogja váltani a 3500X-emet.A miatt, hogy core felett második rétegben lesz az extra memória emelkedni fog a CPU fizikai magassága is, azaz új hőtű, de minimum új lefogató is kelleni fog majd?
-
fanti
addikt
fudi2002, jokeph és HSM
Akkor már lehet jobb lenne kivárni ezt az új csodát, ezt a valami 3D V-cache technológiás vagy milyen Ryzeneket.
Állítólag játékokban és kódolásban lényegeset dob, de szerintem ha ott dob, akkor máshol is kell hogy gyorsítson valamennyit.
Na ez már igazán elgondolkodtató alternatíva lesz, ha mindez igaz is.Meglátjuk.
Gondolom ezek is AM4-es tokozással jönnek?!
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Eladó Samsung Galaxy A16 5G 4/128GB fehér / 12 hó jótállás
- Beszámítás! MSI Thin A15 B7VE FHD Gamer notebook - R5 7535HS 16GB DDR5 512GB SSD RTX 4050 6GB W11
- Apple iPhone 11 128 GB Lila 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Shining3D EinScan Pro 2X 3D szkenner
- Dell Latitude 5400 14" FHD IPS, i5 8365U, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
Állásajánlatok
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

) értelme.

De ne legyen igazam.
Nem értem, miért szivatná magát vele bárki játékra egy 3090 mellett, amikor nem sokkal drágábban ott van a játékra klasszisokkal jobb 5600X.