- Red Magic 11 Air – vékony házból süvít a szél
- Csíptetős fülesek csatája – Sony LinkBuds Clip vs. Huawei FreeClip 2
- Mérföldkő a szilárdtest-akkuknál: fontos lépést tett a QuantumScape
- Újabb óriásakku a Honortól: az X80 lehet a következő 10 000 mAh-s modell
- iPhone 18 Pro Max: kis kapacitásbővítés hoz nagy előrelépést üzemidőben
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Valdez
őstag
válasz
Chaser
üzenetére
Igen samu B-die, 3200 cl14-14-14-14-28 gyárilag (előző proci mellett így is hajtottam őket).
if 1800, ram 3600. Inkább szűkítenék az időzítésén minthogy lazábbra venném, hiszen a fent írt értékekkel így stabil. Rammodul cserét meg kell nézzem, lehet akadályozza a cooler. -
Chaser
legenda
válasz
Valdez
üzenetére
első blikkre ennek kb jónak kellene lennie
modulokat próbáld meg felcserélni, csak úgy alapon
ha az sem segít, feszültségek maradjanak és adj nekk ilyet:16-18-18-18-30-60 plinkább 16-20-20-20-36-72 első körben, gdm off
ez samu b-die ram? vagy milyen chipes? Thaiphoon Burner-rel meg tudod nézni ha nem tudod - ezt jól megaszontam' ( : -
ha jól értem, ezt a ramot eddig nem 3600 mhz-en használtad az előző cpu mellettszerk:
if 1800/ram 3600mhz? -
Valdez
őstag
Köszönöm a válaszokat, tehát a feszültségekkel kell játszanom. Elsősorban a dram voltage-ra hajtsak vagy a többit növeljem inkább (soc, vddp, stb.)? Vagy mindet egyszerre? Vagy hagyjam így és nincs vele gond, így is elég gyors
-
Chaser
legenda
válasz
Valdez
üzenetére
gdm off, ha így neked nem stabil nem jók a beállítások
c15-öt is tud a cpu ha xmp-vel van, tuning nélkül, nálam legalábbis nem volt gond
csak xmp felett, akkor gdm off és probléma megoldva
lehet kevés vram feszültség, lehet soc, vddg vagy vddp is - ezt a kettőt mindig keverem ( : -
a dram kalkulátor egy kiindulási alap, nem szentírás
nálam pl elég zöldséget sikerült neki összehozni, az volt az első és utolsó eset hogy megnéztem -
Valdez
őstag
válasz
Simi37
üzenetére
Igen, ezzel is játszottam, de a gear down mode nem pont az, hogy ha nem gondolja stabilnak pl cl15-ön akkor automatikusan cl16-ra rakja? Mert ha kikapcsolom a GDM-et és CL15-re állítom biosban, akkor marad CL15-ön de instabil lesz. Ha enableden hagyom a GDM-et akkor mire windows-ba ér már csak CL16 lesz belőle.
-
Valdez
őstag
Sziasztok!
Nemrég váltottam R5 1600-ról R7 3800XT-re ugyanabban a lapban (msi b350 gaming pro carbon). Memória maradt ugyanaz amit anno vettem (g.skill flarex).
1800-as IF-et és hozzá tartozó 3600-as ramot lőttem be, ami sikerült is egy szépséghibával. Ryzen dram kalkulátorral lőttem be a dolgokat, ami szerint Cl15-ön kellene mennie. Ezt be is állítom biosban, de amikor a Windowsban nézem, már csak CL16-ban mutatja a ramot, tehát valamiért a CL15-öt nem szereti.
Van tippetek arra, hogy miként lehetne CL15-öt varázsolni? Köszönöm.
ui: próbáltam erőltetni is a CL15-öt (van ilyen kapcsoló a biosban), de akkor viszont instabil lett a cucc.
-
Chaser
legenda
válasz
Pityu.
üzenetére
sr - single rank
dr - dual rank
5xxx-nek biztos jobb két modulnál a dual rank felépítés
3xxx-nél nem tudom pontosan mekkora teljesítmény veszik el, ha nem dual rank a két modul
ha veszel 4 modult ami single rank, az már megfelel két modulnak ami dual rank - a rankek száma így ugyanannyi -
esetünkben a single/dual rank azt jelenti, egy vagy mindkét oldalán van-e chip a modulnak
ez azon nem változtat, hogy 4x sr modul és 2x dr modul is dual channelben működik - rankek száma lesz quad ha úgy tetszik -
ballistixeknél az r/b/w a színeket jelöli - piros/fekete/fehér
az rgb-s változatnál rémlik az l jelölés a végén - led -
a többi része meg elég egyértelmű, milyen órajelen milyen időzítéssel megy és a kit kapacitása, a kitben levő modulok számalehet olyan, hogy egy kitben az egyik modul hibátlan,amásik defektes
anno geil black dragonnal futottam bele ddr2 időkben
pedig olyan 24 órás burning testtel demózták hogy ihaj' ( :
az eyik új kit annyira defektes volt, ha az benn volt a gépben be sem bootolt a gép
a kit másik darabja meg hibátlan volt és nagyon jó tuningot tudott...de így buktam a defektes párja miatt ( :jokeph
neweggen láttam ott is van többféle
a crucial ezárt is nagyon jó, biztos micron chipes leszszerk:
Bib
mondtam nem ismerem, tudom hogy atx
attól független éppen lehet olyan "jó" mint a b550m vdh, nem néztem utána
de lehet tényleg jó is, ha defekt van a rammal én annak is utánanéznék, ezt mondtam -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Pityu.
üzenetére
teszteld le tm5 -el 30 kor vagy y-cruncherrel is. a memtest86 az nemmindig hozza ki a hibat foleg ha csak 1 modul van bent.
az, hogy xmpvel nemjo, bennevan, az megiscsak tuning, de alapfrekin nem hibazhat még AMD mellett sem, ( anno a Summit mellett sokat szidott Corsair 3000 CL15 is elketyegett 2133 -on hiba nelkul ) ha igen, akkor az a ram rossz.
szvsz vannak paran a topicban, akik tudnanak ilyen tortenetet meselni, hogy ment 24 orat a memtest86 hiba nelkul, aztan megiscsak hibas volt a ram. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Pityu.
üzenetére
nemtudom miert nehez belatni, hogy hibas az a rampar de az egyikfele biztos.
a memteszt86 ddr4-re nem a legacelosabb cucc, megis alap 2400 -on is eleg hamar dobja a hibat ; nalam van olyan kit, ami memtest86 alatt 20 ora utan kezd el hibazni, a tm5 meg az y-cruncher meg kb. azonnal dobja, es ezt Inteles lapban tesztelve is.
no mind1, a tiedet majd a vevo legariztatja. -
jokeph
nagyúr
válasz
Pityu.
üzenetére
F4-3200C16D-16GTZR eddig nekem mindenben is ment (B450+2200G/3600X, X370+3600X és X470+5600X - 2*8 GB B350ITX+3300X), 2*8 és 4*8 GB is, van egy for AMD változat is, ezt nem ismerem - az RGB állítható/kikapcsolható rajtuk bármilyen alaplapban, ehhez csak a G.Skill honlapról letöltött segédprogit kell feltenni.
F4-3200C16D-16GIS okés volt (B450+2200G és B350+3300X), F4-3200C16D-32GIS szintén. (B350+3300X)
Valamint az összeset végigkínáltam Z170-es lapban is, i5-7600k mellett, de ez most nem mérvadó perpill.
Továbbá PVS416G360C7K -ből 4*8 GB megy X370+3600X párossal.
Minden esetben XMP profil betöltéssel voltak/vannak használva, semmi kézi állogatás.#35573Chaser: amik nekem vannak (4 db 8 GB-os modul, 2 KIT) G.Skill Trident Z RGB ramok, azok Hynix chipesek.
Az AEGIS-eket és a Patriotot nem néztem. -
Chaser
legenda
válasz
Pityu.
üzenetére
akkor örömbódogsá', mert ezt linkeltem fentebb
g.skilleket több féle chippel szerelik, modelltől függően - lehet az hynix, különböző samu rev-ek, lehet ezen kívül van más is, passz -
ezért úgy nem jelenteném ki, hogy a g.skillek biztos jók
ballistixekre már simán, mivel ott csak micron chipes lesz a ram, saját gyártás, micron-zen pedig jó komák', sokan tapasztaltuk márszerk:
ez pl qrva jó áron van most
ez micron b-die, viszont ez sr felépítésű
le is ütök egyet, ha még lesz gépem legyen ilyenem is...bár a "kupakját" elcseszték
-
Nos nekem a lényeg az lenne,hogy passzoljanak a laphoz meg a procihoz dualban.
#Chaser
Találtam egy ilyet a kompatibilitási listán CrucialBL16G32C16U4B.M16FE1 ezt adta ki rá a net -
Chaser
legenda
válasz
hokuszpk
üzenetére
de az biztos hogy micron e-die lesz ( : - vagy b-die, modelltől függően -
a gyári 3600-osok pedig már samu b-die közeliek, nem mintha az e-die chipesek olyan sokkal maradnának le
de ezek már csak tuningnál fontosak
az 100%, hogy a micron chipeket nagyon szereti a zen imc-je, és vadászgatni sem kell a ballistixeket- max ha vkinek a szín is számít mellé, mint nekem ( : - -
Chaser
legenda
válasz
Pityu.
üzenetére
jó lehet, nekem nem volt
samu b-die biztos jó, kérdés mostaniakon mi van amiket kinéztél - ezt ramos topikban lehet jobban tudják -
ugyanakkor megint ott tartunk, a micron e-die/b-die biztos jó, sőt, lehet jobban is fekszik az imc-nek mint a samu b-die
samu b-die-ok tuningban jobbak tudtommal, de már ott sem számottevően, legalábbis ebben az árkategóriában
a 2x16 ballistixon pedig 100% hogy micron e-die van és dr modulok
nem is drága legolcsóbb 2x16 ramokhoz képest -
válasz
Chaser
üzenetére
De akkor a G.SKILL is jó?Azt írják valahol,hogy samsung B-Die chipek vannak rajta és ryzen procihoz tökéletes.
Egyébként találtam ilyen ramokat is Crucial Ballistix 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHz BL2K16G36C16U4R/W/B
Nekem anno volt G.SKILL pont olyan mint írtam csak az 2400mhz-s volt intelnél bevált.
-
Chaser
legenda
válasz
Pityu.
üzenetére
úgy értem egy dolog az elmélet, megint másik dolog a gyakorlat
annak hogy a linkelt cruciallal 3xxx/5xxx mellett valami ne legyen kerek igen kevés esélye van, röviden
mai napig nem néztem bármelyik crucialom bármelyik lapom support listjében ott van-e
minek? elég sokan megnézték már előttem gyakorlatban mindenféle lappal és cpu-val ( : -
válasz
Chaser
üzenetére
Szóval úgy érted,hogy pl a goodram nincs a támogatási listán de az nem is odavaló de ha pl egy márkásabb fent van a listán de a 3xxx procihoz nem az a modell szám van de a márka ott van akkor jó lehet?Mert amit fentebb írtam ramot nem a 3xxx proci támogatási listáján van a lap oldalán hanem egy másik procinál mert három proci kategória van felsorolva rengeteg rammal.
Franc már megkeveredtem a listán annyi ram van mégis ott van a ram a listán amit írtam pontosan ez G.SKILLF4-3200C16D-32GVR de webshopban csak ez van G.SKILL Ripjaws V 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz F4-3200C16D-32GVK
Az utolsó betű eltérés GVR vs GVK -
Chaser
legenda
válasz
Pityu.
üzenetére
azokat szted néztem támogatja-e a lapom? ( :
2x16 3000, 2x16 3200, 2x32 3000, 4x8 3600, ez mind volt/van nálam
a 2x32-t ráadásul a 20e ft-os lapomban is gond nélkül használtam - mint mindegyikben -, de ugye mivel két dimmes volt 4x8 egyszerre nem ment bele ( :
de minden felsorolttal néztem, azzal volt gond hogy túl jó oc-t tudtak és vettem egyiket a másik után
a 4x8 ment az msi x470-be, xmp 3600 egy pöccentés volt 4 modullal is, tuningra már nem volt időm mert közben eladtam a lapot+cpu-t
sok lappal használják őket, gondot alig látok, akár ák itthon, newegg vagy amazon
alzán még van 2x16 3200-es fekete 65e körül, azt biztos nagyon szereti az imc - lapnak igazából nem is kell szeretnie, elsődlegesen az imc dolga -
support listákban nincs is minden megjelenítve, az csak egy "alibi" lista kbez biztos zen ready ram
lapodnak meg tényleg nézz utána, nem-e olyasmi mint a b550m pro vdh
tesztekben nagyon fasza volt, de a user reviewk lesújtóan rosszak róla -
válasz
Chaser
üzenetére
Hát a támogatási listán találtam curcial ramot de legtöbb nem 32gb méretű mint ami nekem kéne,viszont találtam jó árú curcial ramot de teljesen más modellszámmal így kicsit para lenne a kompatibilitás.
A listán találtam egy ilyen ramot F4-3200C16D-32GVR-G.SKILL International Enterprise Co., Ltd. nekem is ilyen volt anno csak 2400mhz-s ban ezek nem rosszak csak a listán szereplő egy darab betűvel tér el attól amit találtam webshoban,ez nem tudom okozhat e gondot? -
Chaser
legenda
válasz
Pityu.
üzenetére
milyen chipes ram?
a crucial a micron tulajdona, tehát nem "cimkézős" ramot adnak el ők sem ( :
azokon vagy micron e-die, vagy micron b-die chip van
és ha mondasz egy kitet itt valaki megmondja milyen chipes pontosan - legalábbis amit a tájfun' kiolvas belőle -
és hát közel sem arany árában adják, durván tuningolható is a legtöbb ballistix
most drágultak a ramok, de ugyanúgy a legalja ramok is drágultak
ezért mondom nem érdemes mással kísérletezni sztem, annyival olcsóbb biztos nem lesz
illetve vannak bevált ramok, pl aegis-ekkel sem szokott probléma lenni, én azzal kezdtem - 2x16 hynix chipes -
nem néztem semmilyen listában jó lesz-e, ák-n áradoztak róla, itt is, megvettem, majdnem fél évvel később kerültek gépbe először, nem volt gond
pár lapot és cpu-t megjártak azóta ugyanúgy gond nélkül
és persze más gyártók/szériák is vannak amik rendben vannak, de nekem ilyen nagyon "egzotikus" kategória egy goodram pl -
válasz
Chaser
üzenetére
Én nem nevezném csodának a googdramot mert nem egy bóvli valamiről van sz,mondták többen is,hogy nem sok igazi ram gyártó van de ők az egyik és más márkáknak is csinálnak ramokat.Szóval sokan egy nem hallottam non name ként tekintenek rá pedig nem az.De majd meglátom megnézem a támogatási listát aztán lehet szerzek másik ramot ami kompatibilis ha azzal nincs gond akkor jó a lap ha azzal is gond van akkor valószínű garancia téma.
-
Chaser
legenda
válasz
Pityu.
üzenetére
annak az msi lapnak azért utánanéznék
én szemezgettem még a b550m pro wdh wifivel
de olyan x aktákat láttam róla mindenhol hogy nagyon kihagytam
a toma más kategória, az x470 gaming max is az volt
de lehet a tied is papíron jó, egyébként meg nem jó msi lap, passz
ramból pedig vannak "tuti tippek", nem hiszem hogy érdemes goodram és hasonló csodákkal kísérletezni - persze bejöhet, de egy cruciallal biztos nem lősz mellé, már csak azért sem, mert nem random dobálják rájuk a chipeket - -
Chaser
legenda
válasz
gery14
üzenetére
nem változott
az ac. tuning gyakorlatilag c2d-től napjainkig ugyanaz
vannak dolgok amiket figyelembe kell venni, de ennyi
ha pbo-s mókát akarsz az sem változott
az sem, hogy minden chip mást tud - illetv igen kevés arra az esély, hogy az a beállítás ami jó pistánál, az bélánál is jó legyen egy másik 3800x-nél -megnézed 4g-n 1,2-von, ha megy akkor órajel emelés
ha nem megy, akkor már régen rossz
vagy ctr
tesztmetódus pár ezerszer le lett írvahokuszpk
az c16-os
de c15-tel sem lehet(ne) anomáia
a fekete 2x16 crucialom 3000@c15 volt, xmp-vel és manual is jó volt - manual 3600 c15-ön is ( : -
gdm off vagy on mellett is oké volt defaulton
ha valami gixer van érdemes másik biost nézni sztem, vagy legalább egy cirmos cleart megejteni kezdetnek -
Most egy oldalról szopó van kompatibilitási dologban nincs csere. Most vagy eladom,vagy beveszik használt áron vagy valahogy beállítom amiben nem vagyok otthon de már próbáltam.
Egyébként nekem ez van a csomagoláson 3000mhz 16-18-18 időzítés -
Holnap tudom esetleg kipróbálni egy számtekboltos ismerősömnél.De szerintem intelnél vagy amivel kompatibilis biztos,hogy rendesen működne szerintem az amd kényes kicsit.Egyébként nem a 2933mhz-re halt le mert volt már 3000mhz-n is.Most igaz alap 2400mhz-n de mind két ram benne van és éppen a gépről írok 3000mhz-n is ment.
Mi az a gdm?
-
gery14
senior tag
Sziasztok. 3800x em szeretném kipróbálni mennyit bír all core ba Strix X570-F lapom van. Van aki tudna segiteni ebben ? Utoljára az 1600asom tuningoltam allcore ra de azóta változott a buli
-
-
válasz
hokuszpk
üzenetére
Az az igazság két rammal nem bootol elértem oda az EZ led égve marad a boot felíratnál és nem megy tovább tehát a monitor is nyugalmi állapotban marad.
Nos csak úgy hajlandó be bootolni ha megcserélem a ramokat nem mindegy neki,hogy melyik van a 2-es és 4-es foglalatban.Ez is lehet a ram hibája? -
Egyenlőre most egyikben sem akar bootolni egyik sem,biztos neki is elege lett a másfél napi próbálgatásból.Eddig mindig én javítottam a gépeimet sőt kétszer meg is bántam,hogy számtek boltba vittem kifizettem a pénzt lustaságból aztán mindig én jöttem rá a hibára és csináltam meg.
-
válasz
Dragon3000
üzenetére
Nem tudom,máról szerintem hagyom a francba felidegelt.A régi gépemet anno össze raktam ahhoz 4 évig hozzá sem kellett nyúlni.
-
-
Create.
addikt
válasz
Pityu.
üzenetére
A gvk a legjobb, az időzítés is 16-16-16-36, nem pedig a 16-18-18-38. Mindegyik másik jelölés gyengébb ram, valószínűleg azért sincs a támogatási listán. Tudom, mert nekem az volt régebben, direkt azt vadásztam, mert már akkor is csak az volt a qvl listában az asus b450-e lapnál is. Az egyéb jelölésűvel meg sokaknak volt kompatibilitási gondja akkoriban (ez 2xxx procis időkben volt, lehet maradt a tendencia)
-
Most próbálom majd az A1-A2 slotot a másikban is hibáztak egymás mellett szerintem itt is az lesz csak ilyenkor bios reset kell mindig mikor átrakom őket mert jön a 3 sípjelzés nem bootol és nincs kép.Más nem egyvalamiben már profi vagyok a bios elem kiszedésében.
#jeni Már tegnap óta annyiszor kiszedtem a ramokat,hogy garantálom neked,hogy jól a helyükön vannak.Na most szóval akkor kompatibilitásból az az egy betű nem gáz?Mert a listán rajta van a nézett ram.
-
jeni
félisten
ha így vesszük az 5000 szériában még jobbak a mem.vezérlések.
tudom,csak próbálom a srácnak leírni mi is volt régen,vagy mi az amire érdemes figyelnie,követnie.
sajnos mintha nála nem lennének jól beállítva az értékek vagy nincsenek rendesen megfelelően berakva.
innen mondhatunk bármit is.
Pityu.
a GVR az lehet a piros verzió
A GVB az lehetne a fekete , de nálad a K van. De akár az is lehet,hogy RGB ami LED-re utal vagy maga az L betű.
B550 A Pro memória list
Matisse QVL
itt kitudod keresni miket is vettek alaphoz. lehet lesz benne Goodram memória KIT ha igen benne lesz melyikkel müxik hibátlanul.
Goodram
videó
IR-X3000D464L16/32GDC2 x 16 GB1024x81.35VDIMM DDR4 Dual Channel3000 MHz16-18-18Black
nem lennék meglepve ha ez a memória KIT Intelre van kihegyezve -
Akkor elég sok hibás lenne kiadva mert amazonon fele ember panaszkodott rá. A ramokat 1 hónapja vettem a többi alkatrésszel együtt szóval holnap felhívom a kereskedőt aztán meglátjuk. Egy ramot már találtam a listán abban csak egy betű eltérés van amit boltban kapni gvr helyet gvk vagy mi de azt mondják ugyan az a kettő csak a színeltérés miatt más az utolsó betűr fekete/piros.
Az a baj én ahhoz az állítgatáshoz nem értek mert nem is értem mit miért és mire állítgassak, állítgattam én de úgy sem lett jobb aki vágja lehet ő betudná.
-
HSM
félisten
"de tény és való nagyon rinyál a memória KIT-re"
A 3000-es széria memóriavezérlője már egyáltalán nem volt olyan kényes, mint az elődeié. Nyilván, az Intel platformokhoz validált kitek XMP profiljai nem biztos, hogy itt is jól működnek, hiszen más platformhoz lett finomhangolva, de kézel beállítva/JEDEC alap profilon mindennek mennie kellene.
#35521 Pityu. : Nem teljesen egyértelmű, hogy érted az egymás melletti csatornákat.
Arra gondoltam, hogy a képed [link] alapján A1-A2 és B1-B2 slotokban megy-e a single mód külön külön. Ugyanis ezek vannak "külön utakon" bekötve a CPU-ba. Pl. ha A1-A2-be rakva mennek hiba nélkül, de B1 és B2-be rakva nem, akkor nagy valószínűséggel nem a memóriamodulok a hibásak, hanem valahol máshol van a gubanc, a példában vélhetőleg a CPU memóriavezérlőjének B csatornája és a modulok között. -
Én már kezdek belefáradni ebbe az egészbe tegnap óta ezt basztatom egy csomó variációt kipróbáltam van 3 sípjelzés azt hiszem egy hosszú kettő rövid eddig videokártyát olvastam valahol de valaki írta,hogy pl asus nál ez memória hiba jelzése.Szóval olyan is van mikor megjelenik ez a síp jelzés akkor pl nincs kép a monitor meg pihenő módban marad,de másik kártyával is próbáltam ott is csinálta néha.Anno olvastam az alaplap után is pl amazonon felhasználók sokan nem dicsérték bosszankodtak páran meg dicsérték msi b550-A pro szóval kezd kicsit elegem lenni az amd platformból intellel nem kellett ennyit szenvedni.
Lehet megpróbálom becseréltetni a ramokat.állítgattam már abban is amit írsz de ugyan úgy rögtön sok piros error
-
jeni
félisten
válasz
Pityu.
üzenetére
azon az oldalon lejjebb kell keresni,elvileg egy oldalon vannak ezek.
4 modul esetén tud menni mindegyikben egyszerre.
az a 1-3 meg 2-4 az DUAL chanel-ra vonatkozik.
alapból a 2-4-be kell tenni a memória KIT-t vagyis A2-B2.2666Mhz-ig kell csak 1,2V ig megadni az értéket,ettől felfelé vagyis 2933Mhz attól kezdve a 1,35V a javallat 3600Mhz-ig. onnantól felfelé már lehet el kell az 1,35V feletti érték megadása.
és nem biztos,hogy egyből az 1,4V kell neki.az,hogy 1 és a 4-be teszem vagy a 1 és a 2-be vagy a 3 és a 4-be ezek nem jó megoldások
BIOS-ba tudsz állítani,msi b550-A pro lap van neked annak megfelelően kell oda navigálnod.ia BIOS-ban az F7 gomb és OC menü oldalt,azon belül eddig kell keresned.
DRAM Voltages control [Auto]
a Goodram memória KIT nagyon ritkán vesz az ember,de ez mintha nem is szerepel emiatt a javasolt KIT-ek között.
ettől még lehet hibátlan a RAM kit-vagy egyszerre a kettőt mégis használva gyári hibát dob ki.14 napon belül vidd vissza vagy kérj kölcsön , akár veszel egyet a boltban teszteled és vissza viszed 14 napra hivatkozva,bár ez nem etikus dolog.
a Ryzen többet ad kevesebb pénzért de tény és való nagyon rinyál a memória KIT-re.
a lap nagyon jó MSI B550, A-Pro,ha hibás a deszka akkor belefutottál egy olyanba de alapból tényleg dicsért alaplap.
-
-
Lenne egy kérdésem adott egy amd ryzen 7 3700X processzor egy msi b550-A pro alaplappal meg egy dual chanel 2x16g az az 32gb GOODRAM 32GB DDR4 3000MHz IR-X3000D464L16/32GDC ram volt nagyon ritkán kék halálom kernel power hibát írt azt mondták lehet táp ellátás is de aztán elkezdtem ellenőrizgetni a gépet és memória hiba lett dual chanelben viszont a ramok egyenként hiba mentesen mennek a teszt alatt
dual chanel teszt
Meg néztem a kompatibilitási listát amit sajnos előzőleg nem nagyon néztem már vásárlás előtt és a goodram ugye nincsen benne,de valaki azt mondta talán ha manuálisan állítanám be a ramot megoldódhatna a hibázás dolog ez lehetséges?
Egyébként mivel 3000mhz a ram alapból ugye 2400-on megy és xmp-vel állítom 3000mhz-re de 2400 alapon is hibáznak.Cserén kívül lehet valami megoldás?Nem gondoltam az amd ennyire finnyás. -
R̲e̲m̲
senior tag
Sziasztok
lenne egy olyan kérdésem, hogy zen2-nél (ryzen 9 3900x) fixre állított szorzó mellett működik a dinamikus órajelszabályozás?
arra gondolok, hogy üresjáratban visszaveszi az órajeleket/magfeszt?
Azért kérdem, mert a HWmonitor fix értékeket ír...
Muszály volt visszavenni, mert a pbo 1,5V-ot küldött rá a 4,6-hozelnézést a hozzá nem értésemért, nemrég álltam át intelről.
-
Obliterátor
tag
Tegnap végigpróbáltam pár profilt , elsőre így ez lett belőle:
A Cpu-m Bronz legalja 3.11 score-t kaptam rá , ez meg is látszik rajta.
PBO, Scalar , LLC , EDC , Alulfesz és ezek összes permutációja végigtesztelve az összes értéken játék közben : 1.450V és 4.100mhz
(2 év alatt ennél sose ment feljebb a boost, Cinebench alatt 3975 volt a teteje)CTR 2.1
PX High 1.375V , 4275mhz 2 magon
PX MID 1.375V , 4225mhz 4 magon
PX LOW 1.350V , 4200mhz 6 magon
P2 1.275V , 4125mhz 58%
P1 1.225V , 4050mhz 81%
A számok önmagukért beszélnek az egymagos boost 175mhz-el lett több , az allcore órajel 200mhz-el. Mindeközben a feszültség 0.075V és 0.125V-al lett kevesebb.Így elmondható h a megjelenés után közel 2 év után tudom kihasználni azt a teljesítményt amit a megfelelő hűtés (AVX alatt max 61fok, játék közbe 40-50 között) és a BPO,XFR és egyéb fícsöröktől várnám.
Viszont elismerem h ha a topikban látott jobb sziliciummal rendelkeznék akkor nyílván gyárilag is tudná ezeket az értékeket.
A Zen2 hátránya az h manuálba kell végigtesztelgetni az értékeket , Zen3-al automata a diagnosztika és a betöltés is.
Ezzel a programmal és egy 5800X-el már el lehet érni a 5ghz-es boost-ot játék közben, de már a 5600X-ek is bőven a gyári érték (4.6ghz) felett tudnak menni.
-
Obliterátor
tag
CTR használóktól kérdezem a PX profil támogatott Zen2-vel ?
A programba a profile menübe diagnosztika gomb nálam ki van szürkítve.
(szerk: most látom a diagnosztika only Zen3 )
-
Chaser
legenda
-
R̲e̲m̲
senior tag
Sziasztok!
Ide is bedobom, hátha...Asus x470 lapom van, és ha engedélyezem az xmp-t, onnantól nem teszi le a magokat sleepbe, ezzel durván 15-20w idle többletfogyasztást okozva.
asus x470i-gaming itx, R9-3900x az alany g-skill 3600as ramokkal.
Ugyanez a helyzet ha kézzel belenyúlok a memóriafrekibe/időzítésbe.
jedec default profillal hibátlan...
Szinte mindent kipróbáltam, egyelőre semmi nem oldotta meg a dolgot.
Előre is köszönöm! -
Chaser
legenda
válasz
Dragon3000
üzenetére
az te vagy, nincs azzal gond
én meg én vagyok, meg akartam érteni az okot mi történik és mért -
Dragon3000
nagyúr
válasz
Chaser
üzenetére
Amikor megvan a stabil és jó beállítás onnan kezdve nem érdekelt, 1,2375-tel már stabil és jó eredményeket értem el, így is ment egy darabig a gép, aztán valamit néztem még, ami miatt 1,25V-ra lett állítva aztán utána ott is maradt, annyira nem zavart, hogy visszaállítsam. Ha lesz időm, akkor majd megnézem, hogy 4,2 esetében mi a minimum feszültség, ahol még nem veszít a teljesítményből.
-
Chaser
legenda
válasz
Dragon3000
üzenetére
én meg foglalkoztam, a kívácsiság ami előrevisz ( :
ETOM
az már rég volt, biztos találsz eredményeket
3600 környéke rémlik, onnantól +100mhz +100 pötty
meg is van, annyi
4,4g-n 4000
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Android dual SIM okostelefonok
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- Porszívók - akkus és klasszikus vezetékes
- Hardcore café
- Horizon Hunters Gathering: taktikai ko-op játékkal bővül a Horizon-univerzum
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Mikrotik routerek
- Parkside szerszám kibeszélő
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A50 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S23 / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- LG Gram 14 WUXGA IPS i7-1360P 5.0Ghz 12mag 32GB DDR5 1TB SSD Intel Iris XE 10óra Akku Win11 Garancia
- Xiaomi Poco X4 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asus H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman Z3 Plus 500W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest