- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Fotók, videók mobillal
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- iPhone topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
-
Mobilarena

Új hozzászólás Aktív témák
-
Gabesz87
veterán
Újrakezdtem ezt a Scanopy-s dolgot, compose file-ok törlése után sikerült is gond nélkül feltenni, elindítani, de hogy őszinte legyek, az eredményt tekintve én nem erre számítottam. Én ebből nem igazán igazodom ki, és nem látom, hogy mi hol, mihez csatlakozik.
[link] -
vadkörte
addikt
válasz
Kiskopika
üzenetére
A verzió
Szüntesd meg a második mappa megosztásait, majd töröld őket. Az OMV-re tudsz telepíteni GParted-ot. Ebbe bebotolsz, a lemezen törlöd a második partíciót - előtte az adatokról készíts mentést, ne utólag siránkozz - terjeszd ki az első partíciót, reboot. Elvileg kész vagy.
B verzió
Adatmentés mindegyik partícióról, szüntesd meg a megosztásokat (mindet!) az OMV-be telepített GParted-ba bebootolsz, törlöd az összes partíciót a lemezről, reboot, csatolod és megtormázod a régi/új lemezt, létrehozod az összes megosztást, majd visszamásolod az adatokat -
ricsip
addikt
válasz
Kiskopika
üzenetére
Windows-ból tudok rá megoldást: törlöd a 2. particion levő adatokat, majd elindítva a windows Lemezkezelő-t, törlöd a most már üressé vált teljes particiót . Utána ugyanitt a Lemezkezelőben a megmaradt 1. partición jobb kattintással kiválasztod h. partició kibővítése, és hozzáadod az előző lépésben felszabadított helyet.
-
Kiskopika
senior tag
Sziasztok
Van egy ntfs es örökölt hdd em két particioval, ezt a hdd csak torrentre használom felesleges a 2 particio.
Hogyan vonhatom ossze, úgyhogy lehetőleg ne omoljon össze az omv? Működhet ha kiveszem másik gépbe gpartedel összevonom és vissza? Vagy live usb vel bootolva? Az első particion torrentek ezt jo lenne megtartani a második régi adat nem fontos már -
motrola
aktív tag
válasz
Gabesz87
üzenetére
curl -O https://raw.githubusercontent.com/scanopy/scanopy/refs/heads/main/docker-compose.ymlcurl -O https://raw.githubusercontent.com/scanopy/scanopy/refs/heads/main/docker-compose.yml
/root/.config/daemon/
bash -c "$(curl -fsSL https://raw.githubusercontent.com/community-scripts/ProxmoxVE/main/ct/scanopy.sh)"
/opt/scanopy/.env, OIDC: /opt/scanopy/oidc.tomlip cím:60072 be is lehet lépni
Talán igy. legalább is mintha ez lett volna a sorrend.
-
Gabesz87
veterán
válasz
motrola
üzenetére
Hibaüzi nálam sincs, legalább is amit kapok, a CHatGPT szerint nem hiba, csak FYI üzenet:
WARN[0000] Found multiple config files with supported names: /root/compose.yaml, /root/docker-compose.ymlWARN[0000] Using /root/compose.yaml[+] up 2/2✔ Container FingAgent Created1.5s! fing-agent Published ports are discarded when using host network mode
A probléma az, hogy annak ellenére, hogy a szükséges dolgok ott vannak a docker-compose.yaml file-ban, mégsem futnak a konténerek, csak a FingAgent
-
Pista0001
addikt
válasz
Dr.Adonisz
üzenetére
Én ez alapján csináltam (method 2), nincs gondom vele. Szerintem felesleges dockerezni.
-
wrox
őstag
válasz
Dr.Adonisz
üzenetére
Dockerben (Portainerben) telepítsd a qbittorrentet, itt egy jó kis step by step a komplett rendszer telepítéséhez. Belga a manusz, elég sarkosan beszéli az angolt, így tökéletesen érthető is.
Sajnos qbittorrenthez nem találtam, csak omv5 alá, de az alapján is meg lehet csinálni, kicsit másabb csak.
[link] - Install OMV7
[link] - Install basic config
[link] - Install Extras
[link] - Docker, portainer telepítés OMV7
[link] - qBit OMV5
meg még sok minden van nála, -
Gabesz87
veterán
válasz
python1
üzenetére
Ez a dockerezés nekem mindig okoz valami nehézséget. Kiadom a parancsokat a guide alapján:
curl -O https://raw.githubusercontent.com/scanopy/scanopy/refs/heads/main/docker-compose.ymldocker compose up -d
Viszont csak a fing-agent megy.scanopy-server,scanopy-postgres, andscanopy-daemon, ezeknek se híre se hamva.
mc-ben látom, hogy van egy compose.yaml, ebben van a FingAgent. A másik, a docker-compose.yaml, ebben van a többi, a deamon, server, postgres. De akkor miért nem indul el? -
zsirfecske
addikt
válasz
Dr.Adonisz
üzenetére
nem vagyok túl tapasztalt, de nekem a hasonló torrent klienses hibák 99%-a jogosultság miatt volt, nem volt r/w az adott userre minden mappára stb.
amúgy juteszembe, hasít az új NAS-om OMV 8-on, belőttem pikpakk az előzőből áthozott RAID5 tömböt minden nélkül, ahogy a telepítésnél, a share-ek közt is gond nélkül felismerte és minden adat okés.
feltettem OMV Extras-t + miniDLNA-t és immár hibátlanul játszik hálózatról mindent a WebOS tv-m amit próbáltam (1080p MKV-k legalábbis, 4k DoVi-ig még nem jutottam). van CPU temp kijelzés is a dashboard-on, kövi lépés a torrent kliens lesz, de ott a Docker/Portainer + scratch drive miatt még tuti kell konfigolnom majd még órákat.
-
Dr.Adonisz
tag
Üdv! Mivel még mindig elég kezdő vagyok, próbálom az összefoglalóban leírtakat mindig lépésrőll lépésre csinálni, de valami mégiscsak eltolódot a torrent kliens telepítésnél ugyani miután qbittorrentet feltettem, indult is rendesen. Eddig minden happy is lenne, de ugye ahogy kiléptem ill leállítottam a user pc-t a szerveren leállt a torrent kliens.... ok végigmentem a torrent csoport létrehozás, felhasználó hozzáadás, szolgáltatás file létrehozás bemásolás stb vonalon, de amikor kiadom
a "systemctl start qbittorrent-nox" parancsot az alábbi hibaüzenetete kapom:
Job for qbittorrent-nox.service failed because a fatal signal was delivered to the control process.
See "systemctl status qbittorrent-nox.service" and "journalctl -xeu qbittorrent-nox.service" for details." valammi 5let hogy mit és miként hozhatnék helyre? -
python1
veterán
válasz
Gabesz87
üzenetére
Nálam valahogy így néz ki.
┌─────────────────────────┐
│ OMV szerver │
│ 10G SFP+ NIC │
└─────────┬──────────────┘
│ 10G SFP+ DAC
│
┌───────▼────────┐
│ 10G/2,5G │
│ menedzselt │
│ switch │
┌───────┬───────────┬──────────┐
│ │ │ │
┌──────▼─────┐ ┌▼────────┐ ┌▼───────┐ ┌▼───────────────┐
│ Kliens PC │ │ Kliens │ │ TV/ │ │ Cisco 3800 AP │
│ 10G SFP+ │ │ 2,5G │ │ HTPC │ │ 2,5G PoE │
└────────────┘ └─────────┘ └────────┘ └────────────────┘ -
paizinho
tag
válasz
paizinho
üzenetére
És a Scanopy-ról egy összefoglaló / bemutató
Stop Drawing Network Diagrams Manually Scanopy Does It for You -
paizinho
tag
válasz
Gabesz87
üzenetére
Bocs félre értettem. Azt hittem azzal az egy alaplappal tervezed megoldani a hálózatot.

Ha Te szeretnél rajzolgatni : DrawIO (online + selfhosted)
https://github.com/jgraph/drawio
online : https://app.diagrams.net/Ha hálózatot felderítő toolt keresel (selfhosted)
Netvisor volt előtte most Scanopy lett. Netvisor-ként próbáltam, elég ígéretes volt.
https://github.com/scanopy/scanopy
https://scanopy.net/
https://community-scripts.github.io/ProxmoxVE/scripts?id=scanopy&category=Monitoring+%26+Analytics
-
Multibit
nagyúr
válasz
zsirfecske
üzenetére
👍
Ha az új setup megfelelően működik (ezt hamar kiderítheted), szerintem meghirdetheted a régi vasat. -
zsirfecske
addikt
válasz
zsirfecske
üzenetére
egy kis follow-up ehhez:
rászántam magam, megépítettem az új NAS-t a régi házban a régi HDPlex táppal, egyből all-in mentem, beraktam a RAID 5 tömböm 3x2TB SATA SSD-jét random portokra, és az OMV 8 legújabb stable build pendrive-járól benyomva a telepítést az alábbi fogadott

azért ez jó kezdés, még nem tudom tényleg minden patent lesz-e a megosztással, de kezdésnek bíztató, holnap folytatom.
azt nem tudom babonából mennyit várjak a régi hardver eladásával (integrált Intel procis AsRock J3455-ITX alaplap + 8GB DDR3 RAM + 2.5 GBe LAN kártya), de egyelőre az i3-13100 passzívan hűtve is remek hőfokokat hoz, pedig az egész ház full passzív.
-
Gabesz87
veterán
válasz
python1
üzenetére
Úgy érted az ONT és router közé? De akkor az ezen lógó cuccok hogy kapnak netet? Lehet hogy hülyeséget kérdezek, ezt most igy nem látom át.
A PC-ben lévő lap 2.5G-s, Illetve amit a szerverbe fogok venni, az szintén!vadkörte: hú, ez nekem már magas
De az EBG15 routerem tud VLAN-t.No de befejezem én is az offolast, mert ez már nem OMV téma
-
vadkörte
addikt
válasz
Gabesz87
üzenetére
Kettő LAN portnak még látnám hasznát egy (háztáji) NAS-on, de ennél többnek nem sok értelmét látom.
Inkább alapoznék egy 2-4 portos 2,5-10G-s ARM OpnSense router/tűzfal+menedzselhető switch(ek)+AP(k) kombóra. Így a kellő számú VLAN-t ki lehetne alakítani, elszeparált belső, vendég és egyéb hálózattal. -
python1
veterán
válasz
Gabesz87
üzenetére
Ahogy elnézem nálad is lenne értékelhető haszna, mondjuk a belső hálózati sebesség növelésére, főleg úgy, hogy gondolom telefonok is lógnak a hálón.
Mondjuk a digi után egy 5 portos 2,5Gb-os switch, és a gépek-szerver-AP kapna nagyobb sebességet, a többi meg mehetne standart sebességgel, annyi, hogy akkor a PC és szerverbe kellene gyorsabb hálókártya.
Legalábbis én így indultam el.
Tényleg nem offolom szét a topikot.
-
-
python1
veterán
válasz
Gabesz87
üzenetére
Akkor van értelme, ha sok a kliens, és valóban nagyobb méretű file-ok másolásánál.
Nálam ezért kell-et fejlesztenem sebességet felfelé, mert sok a kliens és rengeteget arhíválok, de az eddigi legjobban megtérülő fejlesztés hálózat irányában, és a jövőállóság is fontos volt, meg azért mert.
Nem kell mindent 2,5Gb-re tenni, csak aminél számít a sebesség, meg úgy általánosságba tesztelésnek, aztán majd látod, hogy kell-e, de lehet nálad elég mindenre a jelenlegi.
Egyébként most kostóltam bele igazán a hálózat építésbe, és elérkezett az idő a pecó lan bővítésének, és tetszik is. -
Gabesz87
veterán
válasz
paizinho
üzenetére
Á, elengedem, magamat ismerve csak szenvednék vele, aztan kerdezoskoshetnek itt

belső hálóra önálló switch-t érdemes használni.
Ezt nem teljesen értem, mit takar?Tobb switchem van, ahogy irtam, köztük egy 16 portos PoE. Kamerák erről mennek, EBA63 AP, Zigbee koordinátor.
Esetleg tudtok vakami jó oldalt, online toolt, amivel hálózati topologiat lehet rajzolni?
-
paizinho
tag
válasz
Gabesz87
üzenetére
Szia!
Proxmox környezetben lehet jogosultsága, ha a tűzfaladat (opnSense/pfSense) is Proxmox-n futtatod.
LAN 1 : Proxmox service
LAN 2 : Internet bejövő
LAN 3 : belső LAN switch feléAhogy a többi fórumtárs is javasolta a belső hálóra önálló switch-t érdemes használni.
És valóban nem vészes már a 2,5Gb-sek ára.
Ez ugyan nem túl ismert, nekem a héten jött kísérletezésre és valamilyen mértékben menedzselhető is (most épp 86EUR):
GoodTop 2.5G Web Managed PoE Switch Smart 8 Port 2.5GBASE-T with 10G SFP+,150W IEEE802.3af/at POE Switch for WIFI6 Wireless AP
Ha elengeded a POE-t (nekem kamerával játék miatt érdekes), akkor árban jobb is lehet. -
Gabesz87
veterán
válasz
LLKobe
üzenetére
Ami azt illeti, kicsit engem is az újdonság varázsa vonz, érdekesen, izgalmasan hangzik, meg így olvasva tényleg logikusnak tűnik, de ja, én is úgy érzem a realitás talaján maradva, hogy számomra semmi értelme nincs, eddig is megvoltam 1 porttal gond nélkül. Meg aztán bajlódhatnék a beállításaival.
Megnéztem közben a 2.5G-s swithckeket, nem is annyira vészes az ára, mint gondoltam.
-
LLKobe
veterán
válasz
Gabesz87
üzenetére
Hát ennek otthoni felhasználásra max a sávszél összeadódása miatt lehet értelme, de ahogy írtad az nem lényeges. Gondolom backup interneted nincs, otthonra az kicsit overkill lenne. Nyílván te tudod mit szeretnél, de szvsz ez inkább felesleges komplexitást ad mint valódi hasznot.
De ha rosszul látom javíts ki, egyrészt nagyon nem vagyok ebben expert, másrészt mindig szeretek új dolgokat tanulni
-
Gabesz87
veterán
válasz
LLKobe
üzenetére
Nem masolgatog be részleteket, helyette itt az egesz diskurzus: [link]
Remélem sikerül megosztani
Ok, persze tudom hogy a ChatGPT-nek nem feltétlen kell mindent vakon elhinni, de nekem ez újdonság, emiatt kérdezem, hogy van-e értelme. Mert amúgy meggyőző.python1: számomra szerintem nem adna perpill semmi pluszt a 2.5G hálózat. Nem szoktam PC és szerver közt masolgatni nagy fájlokat raadasul a szerver és PC, vagy akar a router és PC/szerver közt tobb switch (meg egy mesh node is) van, szoval több eszközt cserélni kéne. Nem tudom fejből mennyibe kerülnek a 2.5G switchek, de gyanítom nem 2-3e Ft.
-
zsirfecske
addikt
válasz
Gabesz87
üzenetére
szó szerint most építem ezzel a lappal az i3-13100 alapú nas-om, nézz rá, 4x2.5Gb port integrálva rajta.
-
Gabesz87
veterán
Használ valaki esetleg több LAN portot (szeparált hálózatot) a rendszerhez? Most hogy HW update-et csinálok, nemrég még nézegettem a szerver alaplapokat, Xeon CPU-val, és egy Supermicro lap kapcsán beszélgettem ChatGPT-vel, hogy mire is jó, hogy 4db RJ45 csati van rajta. És elgondolkodtam, hogy volna-e értelme venni egy PCIe hálókártyát, amin van 2-3 port, és ilyesmit csinálni:
Linux bridge minden LAN-hoz
Proxmox alatt:
vmbr0 → LAN1
vmbr1 → LAN2
vmbr2 → LAN3
VM-ek:
Home Assistant → vmbr0
OMV → vmbr1
Plex / Docker VM vagy LXC → vmbr2
A szerver lap+Xeon kombóról végül letettem, és egy i3-14100T lett, meg majd egy consumer Asus Prime lap lesz, ezért gondoltam a külön hálókártyát.
Van létjogosultsága, vagy csak magamat szivatnám vele? -
python1
veterán
Sziasztok!
Meglett a hiba, a jogosultságok voltak hiányosak, most flottúl működik minden! -
-
ricsip
addikt
válasz
Oldman2
üzenetére
Ez félig-meddig bullshit.
A HDD-kben mióta SMART van (kb. 1996-97 tájéka óta már elterjedt), kb. képesek background test-et futtatni. Bármilyen konzumer HDD-n be lehet ezt állítani, csak a gyártók szeretik alapesetben kikapcsolva hagyni. Pont azért h. az érzékeny fülű vásárlóknak ne kelljen ezeket a kicsit zavaró zajokat hallgatniuk. Pedig hosszú távon az automatikus háttérben folyó adatellenőrzés hasznos tudna lenni, pont a lappangó alattomos hibák hamarabb felszínre kerülnének. És a témában az átlagostól mélyebb tudás kell hozzá, h. az ember képben legyen h. ez a dolog létezik, h. alapesetben a gyártók kikapcsolva szállítják az eszközöket, és hogy hol és mivel lehet ezt a funkciót bekapcsolni. -
válasz
sad_Vamp
üzenetére
Én pár hete vettem itt a Hardverapro-n egy 4TB-os HDD-t, ami (szerintem) zavaróan „kattogott”... visszaküldtem, az eladó pár nap után ezt az infót küldte:
Azt hiszem megtaláltam miért csinálják ezt a lemezek. Nem hiba, hanem a hosszabb működés, és a hibák időben való felfedezése miatt. Gondolom mivel NAS-ba szánt lemezek, a gyártó szerint valószínűleg kevésbé volt fontos a hangjuk, cserébe viszont sokkal tovább működnek, mint az átlag. Érdekelt engem is, hogy mi okozhatja, gondoltam megosztom veled is.
A Background Medium Scan egy háttérben futó folyamat, amelyet merevlemezeknél (HDD) alkalmaznak a meghajtó állapotának ellenőrzésére és a potenciális hibák megelőzésére.
A BMS működési elve:
Folyamatos ellenőrzés: A rendszer időnként átfésüli a lemezfelületeket, ellenőrizve a hibás szektorokat és a potenciálisan kopott területeket.
Hibaelkerülés: Ha egy adott területen potenciális probléma (pl. szektorhibák) alakul ki, a vezérlő átirányítja az adatokat más, egészséges blokkokra.
Autonóm működés: A folyamat a háttérben zajlik, nem igényel felhasználói beavatkozást, és a meghajtó teljesítményét minimálisan befolyásolja.
A BMS tehát a HDD élettartamának növelését és a megbízhatóság javítását szolgálja azáltal, hogy megelőzi a váratlan szektorhibák miatt bekövetkező adatvesztést.
A Preventive Wear Leveling (PWL) főként modern HDD-knél és SSD-knél használatos, és a mechanikai vagy elektronikus kopás kiegyenlítésére szolgál. A PWL célja, hogy egy adott terület túlzott igénybevételét megelőzze.
Főbb jellemzői:
Periodikus fejmozgás (head sweep): HDD-k esetén a lemezfejek rendszeresen mozognak a lemezeken, így az olajozás, kenés egyenletes marad, és az egy helyen történő kopás megelőzhető.
Időzített ciklusok: Régi HDD-nél ez akár percenként egyszer, újabb modelleknél sűrűbben (akár minden 5 másodpercenként) történhet.
Hatás: Csökkenti a lokális mechanikai kopás mértékét, meghosszabbítja a meghajtó élettartamát, és biztosítja az egyenletes használatot.
SSD-k esetében: A PWL statikus wear leveling technikának tekinthető, ahol a ritkán változó adatok is mozoghatnak a háttérben, hogy a NAND cellák elhasználódása egyenletes legyen.
BMS gondoskodik a lemezfelületek ellenőrzéséről és a hibák korai felismeréséről, minimalizálva az adatvesztés kockázatát.
PWL mechanikusan vagy elektronikus úton biztosítja az eszköz felületeinek egyenletes használatát, ezáltal csökkentve a lokális kopást és növelve a meghajtó élettartamát.
Mindkét technika a háttérben fut, úgy tervezték őket, hogy minimális hatással legyenek a felhasználói teljesítményre, miközben maximalizálják az adattároló eszközök megbízhatóságát és tartósságát. -
ricsip
addikt
Az asztal alatt van egy mini desktop toronyban egy exos x18. Csendes szobában idle-ben semmi hangját nem hallani, de szószerint semmit. Ha szekvenciálisan ír/olvas, annak sincs hangja. Csak a random seek-elése zajos, na abban nincs vita. Az okosok szerint purple diszkeket kell venni ha a NAS a nappaliban fut.
-
C14NZ
tag
válasz
sad_Vamp
üzenetére
A korábbi zyxel nasomban cseréltem 2*3tb wd red-et 2*16tb seagate exos-ra és ezzel két háborúzó hadsereg került elő... El kellett költöztessem a nappaliból az egészet. Próbáltam bitumenes lapot (az autó ajtókat szokták a decibelvadászok ezzel rezgésmentesíteni), onnantól a műanyag ház nem rezonált, a hdd-ket ugyanúgy hallottam. Ezek a nagy vinyók ilyen hangosak sajnos.
-
ricsip
addikt
sub
-
sad_Vamp
őstag
Nem kimondottan OMV probléma -de még mindig Linux/NAS- Építettem egy szervert amibe 2drb Seagate IronWolf 22TB HDD került RAID 1-ben. A ház Fractal Node (a kisebbik, ITX-es) És alap járaton (üresben) annyira drámendbéjsz-el a 2HDD, hogy nekem kicsit gyanús, de pár reddit postot találtam a témában és ott azt állították, hogy a nagyobb HDD-k bizony hangosabbak üresjáratban. Azt szeretném kérdezni, hogy: nektek is hasonló tapasztalatotok van-e ebben a dologban?
A rendszer amúgy CachyOS. Lehetséges, hogy valami el van állítva? (A HDD-k újak, a SMART semmi gyanúsat nem mutat)
Az se segít a problémámon, hogy a NAS-t mint HTPC is szeretném használni, és a TV alatti "fiók" elég jól felhangosítja ezt az alapjárati zajt. Ehhez kapcsolódna a 2ik kérdésem:
Próbálkozott már valaki efféle hangszigetléssel? Van valami tipp/ötlet? -
Multibit
nagyúr
válasz
python1
üzenetére
Ne engedélyezd az SMB1-et! Fel nem foghatom, hogy jön elő rendszeresen ez a hülyeség
Nem véletlenül van tiltva alapértelmezetten. Sokunknál problémamentes az SMB kapcsolat OMV és Win11 között - biztonságosabb SMB verzióval
Csak a jogosultságokat kell rendesen beállítani. -
Soderes
senior tag
válasz
zsirfecske
üzenetére
Nincs semmi féle lelövés.
Nincs ilyen.
Nem tudom honnan veszel ilyet.
Én is évek óta azon vagyok. -
python1
veterán
Sziasztok!
Új vagyok a témában, összefoglaló segítségével feltelepítettem az omv-t, sikeresen meg is osztottam a HDD-ket, de akadt egy problémám, van egy win 11-es kliens ami nem látja a megosztott mappákat, pedig azon végeztem az omv bekonfigurálását. Switch/router biztosan ok, mert másik géppel simán látom a megosztott mappákat, és van mindenféle jogosultságom is, de a legfontosabb gép nem látja, mi lehet a probléma?
Válaszokat előre is köszönöm! -
zsirfecske
addikt
válasz
paizinho
üzenetére
köszi, gyűjtöm az erőt hogy belefogjak, faszán működő rendszert szétszedni tuti szopi főleg hogy nem nagyon vágom a linuxot, mindig csak guide-okból megyek meg kitökölöm valahogy a megoldásokat. no meg a hardver része se volt még tesztelve, először vsz win11 lesz hogy tudjak rendesen hőmérsékleteket nézni meg benchelni (65w proci passzívan hűtve egy full passzív házban hdplex paneltáppal és Dell laptop adapterrel, háát bátor. ráadásul s775 scythe ninja hűtővel ami vagy 12 éves, mindezt az lga1700 procin, nyami).
raid5 nekem elég, nem akarok 2TB SSD-vel soha többé bővíteni $$$

-
paizinho
tag
válasz
zsirfecske
üzenetére
Szia!
OMV alatt a RAID tömbnek át kellene mennie. Én a 6-ról 7-re váltást összekötöttem Proxmoxra váltással és nekem átment gond nélkül. Az OMV-ben hozzá adtam a plugint, ezután Proxmoxban direct-ben hozzáadtam a RAID HDD-ket. Már legalább 1 éve volt, de ha szívás lett volna tuti emlékeznék rá
.
Az átvitt RAID tükörben 1 GB volt, ment is egy darabig, majd 3x1TB-ól 2TB-s, kicsit kesöbb 3x3TB-ból csináltam ZFS RAIDZ1-l 6TB-s tárhelyet. Ezen a család képei, videói laknak.A RAID5 helyett érdemes megnézned a mergerfs+snapraid kombót, ami nekem jobban bevált az egyszerű bővíthetőség miatt. Korábban linkeltem is az OMV7 plugin oldalt. Igaz az egy kicsit macerásabb ebben a helyzetben.
-
zsirfecske
addikt
válasz
vadkörte
üzenetére
jaja, csak ugye open source az marad az, a fizetősnél meg a free az pont jövőre fog változni és már havidíjas lesz az örökös is stb. nem szeretem amerre halad a világ ezekkel, csak a fejés, cserébe fostalicska bugos szoftverek (lásd Adobe, ahol a milliókért megvett örökös licenced se engedik már használni, a havidíjas meg csak új, felesleges funciókat hoz meg hibákat, de a régi bajokat nem javítják, jellemzően a régi verziók használhatók csak bizonyos dolgokra, de azokat meg szándékosan gyomlálják).
-
vadkörte
addikt
válasz
zsirfecske
üzenetére
Jelenleg 29$ a Lifetime licensz, a fizetős modell plussz szolgáltatásai egy mezei otthoni felhasználónak kb. irrelevánsak.
Egyébként én is maradni tervezek OMV-n, a Zima csak egy ötlet volt.
-
zsirfecske
addikt
válasz
vadkörte
üzenetére
hmm, ZimaOS? csinos de kicsit elriaszt a fizetéses modell (amivé a FreeNAS is vált), ha az ember nem baszkurálni akarja, csak összerakni és 5 évig rá se nézni, meg nem kell okostelós app meg minden fityfiritty, akkor lehet még mindig az OMV a legjobb. ezért is ide írtam

-
vadkörte
addikt
válasz
zsirfecske
üzenetére
Az asztali gépem egy M2-es Mini, alatta van egy 2 lemezes (2,5"/NVME) dokkoló. Abbaszerettem volna 2x1TB SSD-t venni, de elengedte. Lehet, hogy a "NAS"-t cserélem le.
A NAS jelenleg - félig beüzemelve - egy Dell Optiplex 160-as USSF (X330 Atom DualCore + 2x2GB DDR2 RAM
)
Kinéztem egy Rock5-ös SBC-t, van NAS KIT-ben is, így az ára sem vállalhatatlan (SBC (az én igényeim egy 4-8GB RAM-os SBC egy 32GB-os eMMC modullal le is fedné), SATA HAT (4x SATA 1x eSATA, hűtő HAT, ház, 12V-os PSU)
A mostani NAS 60GB-os rendszer SSD-je lehetne a letöltő lemez, a tetejébe meg 4x 1-2,5TB 2,5"-os HDD (2db tükörbe, vagy 1x tükrözetlenül, 3x tömbbe)
Hasonlót el tudnék játszani - csak kevésbé pénztárcaabarát módon - Zima alapon is, bár ott a nyers erő lényegesen több, mint egy ARM SBC-vel, kérdés, hogy erre a nyers erőre mennyire lenne szükségem. Egy biztos, egy időre elengedem az SSD-t...
...néztem hogy esetleg FreeNAS Core-ra váltsak-e, ott is van qbittorrent elvileg hasonló lehetőséggel.
Esetleg? -
zsirfecske
addikt
válasz
Multibit
üzenetére
sima consumer Patriot 2.5" 2TB P210, 89k volt a 3 db 2.5 éve, most 1 db annyi
nyáron jár le a gari, ha nincs valami gyártói plusz jótállás akkor most már főleg vigyáznék rájuk.illetve ugye a torrent drive-nak használt, régi notikból származó 128-256GB SATA SSD-kből van még mindig pár darab, ilyen 87%-90% kondíciókkal elrakva direkt hasonló felhasználásra. minek koptatni a fő tömböt, ha ez egy kis konfig után ingyen van?
szóval ezt mindenképp szeretném átmenteni, néztem hogy esetleg FreeNAS Core-ra váltsak-e, ott is van qbittorrent elvileg hasonló lehetőséggel. nemtom, igazából nem akarok ész nélkül belemenni a váltásba egyik esetben sem, csak annyit szeretnék hogy szívás és hozzányúlkálás nélkül működjön stabilan évekig, ezért gondoltam hogy előre utánajárok.
SSD és RAM is van nekem is tarcsiban (ugyanolyan 128GB NVME mint ami a fő drive lesz, bontatlanul vettem aprón kettőt direkt erre, gondoltam elteszem a másikat spare-nek, 128GB pendrive-ra backupolom a teljes rendszert és ha kell csak cserélem. illetve RAM-ból is van két 2x8GB SODIMM DDR5 kit tartalékban, amiket még bőven mai ár alatt vettem. egyszerűen nem éri meg eladni, az egyik párt vsz megtartom ugyanígy spare-nek).
-
Multibit
nagyúr
válasz
zsirfecske
üzenetére
nem akarok a RAID tömbre letölteni, a kismillió torrent szeletke tönkreveri hosszútávon. láttad manapság az SSD árakat?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ez attól is függ, hogy milyen SSD-ről van szó. Nálam három enterspájz Samu van a NAS-ban. Nem féltem, használom őket
Igen, láttam a mostani SSD árakat. Szerencsém van. Egyrészt korábban olcsón tudtam 0 kilométeres szerver SSD-ket szerezni. Másrészt egy ideje (már a RAM/SSD pánik előtt) a fiók számára is vásároltam RAM-ot, SSD-t. Mára kiderült, hogy jól tettem. -
zsirfecske
addikt
válasz
Multibit
üzenetére
2025-ös LG modell, ami pendrive-ról 4k DoVi H265 cuccokat is simán visz, de persze nekem is vannak aggályaim a NAS-ról lejátszás teljesítményét illetően. mondjuk 2.5Gb LAN van, szóval tényleg csak a proci lehetne a szűk keresztmetszet, az i3-13100 viszont szerintem szintén elég kell legyen bármire.
3x2TB SATA tömb menne át igen, pont ez a lényeg, de jó ötlet a friss rendszeren ID-ket matatni, működhet. a régi NAS 128GB SATA SSD-ről fut, az újban 128GB M.2 NVME lenne, és átvinném a torrent temp drive-ot is. nem akarok a RAID tömbre letölteni, a kismillió torrent szeletke tönkreveri hosszútávon, szemben a teljes videófájl egyszeri átmozgatásával. láttad manapság az SSD árakat?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
lehet amúgy natív torrent klienst is telepíteni már? régen volt, aztán kivették, megint van?
Soderes:
köszi neked is, 6-ra biztos nem váltok, lásd hosszú távra kell és nem akarok hozzányúlni mikor lelövik azt is
qBittorrent is ok, nekem mindegy, kérdés hogy tudok-e vele külön letöltős drive-ot beállítani.
-
Multibit
nagyúr
válasz
zsirfecske
üzenetére
WebOS TV-m lett, ami alapból képes lenne bármilyen 4K tartalmat lejátszani
Súlyos tévedés
így a hálózati médialejátszót kivettem a rendszerből
Óriás hiba volt
Pár napja váltottam OMV7-ről OMV8-ra, de ez az én döntésem. Mindenki saját felelősségére tegye. Eddig nincs vele gondom.
Arról nem írtál semmit, hogy a korábban használt SSD-k kerülnek a Topton-ra is? Tegyél rendszernek egy NVMe SSD-t a Topton lapba (250GB bőven elég). Telepíts rá egy friss OMV-t és próbáld meg megetetni vele a korábbi SSD tömböt! Lehet, hogy valamit trükközni kell a lemez azonositókkal, nem tudom. Én elsőre ezzel próbálkoznék. Legrosszabb esetben, vissza tudsz tölteni a mentésből.
Szerintem a torrentezés mehet nyugodtan a RAID-re. Az, hogy a torrent kliens natívan van telepítve, vagy dockerben, nem lényeges az eredményt tekintve.
Külső hálózati médiaplayerrel nézek filmeket. A lejátszó szoftver Infuse, vagy Kodi. DLNA felesleges. -
Soderes
senior tag
válasz
zsirfecske
üzenetére
1, 6
2, gőzöm sincs.Nem értek hozzá. Más segít.
3, Docker qbittorrent -
zsirfecske
addikt
sziasztok, néztem az összefoglalót, de komplexebb a témám.
adott egy integrált Intel procis ITX lapos otthoni NAS-om 3x2TB SATA SSD-vel, ami RAID5-ben 4TB tárhelyet ad. kb 5 éve raktam össze (eredetileg még HDD-kkel), így OMV 5.x verzió megy rajta. igazából kizárólag adattárolásra és LAN-on belüli SMB megosztásra + Torrent kliensként használtam, aminél a letöltött (természetesen jogtiszta) videókat egy dedikált, TV-re dugott hálózati médialejátszóval néztem. a trükk az volt benne, hogy anno sikerült nem kis szopással úgy bekonfigolni a Transmission-t, hogy letöltéskor ne a RAID tömbre, hanem egy USB-n rádugott külső házas 256GB-os feláldozható SATA SSD-re dolgozzon, és a torrent 100% állapotakor automatikusan átmozgassa az adatot a fő storage megadott mappájába, ahonnan a TV-ről le is tudtam egyből játszani.
ez így fasza is, de közben WebOS TV-m lett, ami alapból képes lenne bármilyen 4K tartalmat lejátszani, így a hálózati médialejátszót kivettem a rendszerből, és gondoltam miniDLNA pluginnal kiváltom OMV oldalról. igen ám, de ez a fostos világ olyan, hogy utólag, tökéletesen működő rendszerekből vesznek ki funkciókat, és mivel anno nem tettem fel OMV Extras-ból a miniDLNA plugint, azt ma már nem tudom megcsinálni

ezért úgy döntöttem upolom a NAS hardverét (max használok Plex-et ha nem jön be a DLNA, így már bírni fogja krafttal), alkalmi áron szereztem egy Topton B760 ITX lapot 8xSATA porttal (így az USB torrent drive is gépházon belülre kerülhet), i3-13100 procival (passzív hűtéssel tervezem hajtani) meg 2x8GB DDR5 SODIMM rammal (még a RAM para előtt), amire szeretném átköltöztetni az OMV setupom.több kérdésem is volna ehhez:
1) milyen OMV verziót érdemes feltenni? 8 mehet vagy biztosabb a 7? nem akarok ilyen elavulással sz*pni a következő 5 évben sem, hajlanék a jelenlegi legújabbra
2) hogy migráljam át a 3x2TB tömböt adatvesztés nélkül? van róla friss cold backup, de jó lenne nem arról visszamásolni mindent
3) hogy oldom meg az említett Torrent funkcionalitást vajon az új rendszeren? Docker/Portainer alapon van ugye, de úgy rémlik mindenféle .json fájlokat kellett hozzá szerkesztenem az OMV rendszer szintjén is, de kötve hiszem hogy bármit is tudnék importálni a régi rendszerből, max manuálisan, a lementett rendszer konfigfájljait böngészveköszi a javaslatokat előre is

-
Balinov
titán
válasz
Black&White
üzenetére
Felment a konténer ,log szerint minden rendben volt ,de nem működött pár alap dolog ami kellett volna ,mergr pdf ,Edit meg még pár alap dolog
A bento meg 100% foss
Ram témához ,nálam 24gb de 8nal többet nem evett meg ,pve alatt vmkent
-
Gabesz87
veterán
Csak kíváncsiságból, ki mennyi RAM-ot használ a gépében, amin az OMV van? Kezd összeállni a kép, mire cserélem a jelenlegi i5-4570-es szerveremet, és a RAM-os topikban épp hüledezem, mert azt mondják, hogy 2x16GB (amit tervezek) manapság nem sok. Nekem most 2x8 van, de nem volt még olyan szitu, hogy kevés lett volna. KVM-ben fut a HA, meg Dockerben pár konténer (automata letöltés, rendszerezés, QBit, Plex, PiHole). Az új konfigon már Proxmox alá szeretném költöztetni az OMV-t meg a HA-ot, meg a többi cuccot.
-
Balinov
titán
válasz
Black&White
üzenetére
Én a stirling helyett a bentopdft ajánlom ,stirling mikor kellett volna nagyon megszivatott
-
Black&White
addikt
válasz
BlackJack21
üzenetére
nextcloud └─ nextcloud-app
nextcloud └─ nextcloud-cron
nextcloud └─ nextcloud-redis
nextcloud └─ nextcloud-db
jellyfin └─ jellyfin
diun └─ diun
paperless └─ paperless
paperless └─ paperless-db
paperless └─ paperless-redis
qui └─ qui
immich └─ immich_server
immich └─ immich_postgres
immich └─ immich_machine_learning
immich └─ immich_redis
stirlingpdf └─ stirling-pdf
radarr └─ radarr
sonarr └─ sonarr
lidarr └─ lidarr
prowlarr └─ prowlarr
unbound └─ unbound
vaultwarden └─ vaultwarden
filebrowser └─ filebrowser
freshrss └─ freshrss
netdata └─ netdata
homarr └─ homarr
dozzle └─ dozzle
pihole └─ pihole
portainer └─ portainer-portainer-1
Nálam egyelőre így állt meg a történet.
Ma Telegram értesítéseket lőttem be Sonarr-hoz, meg Diun-hoz, ez egy tök jó fícsör, pl!
-
BlackJack21
tag
válasz
Black&White
üzenetére
OMV alatt semmi nem fut natívan.
Dockerben:
-Home Assistant
-AdGuard Home
-Tailscale
-Plex / Jellyfin(ez kipróbálás miatt ideiglenesen fut)
-Radarr
-Jacket
-Qbittorrent
-Sonarr
-Z2M
-Mosquitto broker
-Bazarr
-NetData
-Librespeed
-Calibre
-AgentDVR
-Smokeping
-Photoprism
-LMS
-whisper
-Piper
-openwakeword
-Heimdall
ennyi...
-
LLKobe
veterán
válasz
tradeelek11
üzenetére
Még ugyanúgy kvm alatt fut nálam a HA OS, gond nélkül.
-
tradeelek11
Topikgazda
válasz
Black&White
üzenetére
Ne hagyd!
Mert ez egy nagyszerű találmány!
Csak szabj magadnak határt(és tartsd is be
).Gondolom nem külön gépre akarod telepíteni?
Ha nem, akkor kétféle telepítési mód van:
1., VM ez mehet az OMV KVM pluginjával.
2., Docker, viszont akkor el kell hogy keserítselek,
mert még pár konténert telepítened kell
hogy normálisan működjön a rendszer
Mind a kettő járható út, az
1.,-őt pl. LLKobe
2.,-at pl. BlackJack21fórum társak használják(használták?) ebből a topikból.
Én is használtam mindkettőt, de már régóta egy másik variációt használok
PVE alatt fut az Opnsense, OMV, HA "szentháromság".Így nálam szinte minden ami a hálózathoz tartozik azt az Opnsense kezeli,
pl. VPN(ek), reklám blokkolás stb...
Az OMV a NAS feladatokért illetve a dockerért(csak Rclone fut "natívan").
A HA pedig az automatizálásért.
(Így a fenti kérdésedre is válaszoltam)Tisztelettel
-
Black&White
addikt
válasz
tradeelek11
üzenetére
Így viszont hagyom a francba!
-
tradeelek11
Topikgazda
válasz
Black&White
üzenetére
HA-val fogok játszani picit és kész
Párunknál így kezdődött
és lassan nálunk már válóok lesz,
a belelocsolt lóvé miatt
Tisztelettel
-
Multibit
nagyúr
válasz
Black&White
üzenetére
Kellően erős vassal nem fossa össze magát. Nálam a wifi-t dedikált AP intézi.
-
Black&White
addikt
válasz
Multibit
üzenetére
Ilyet én is szerveztem már ki a routerre, adguard-ot dockerben (ha már tud ilyet), de aztán pár hét után összef...a magát a router, úgyhogy nem erőltettem...
OpenWRT is volt az előzőn, de sajnos WiFi-ben gyengébb volt, mint a gyári megoldás.
#22237 BlackJack21:
Nehéz megállni, hogy ne próbáljon ki mindent az ember, de én szerintem megálltam itt. Még esetleg HA-val fogok játszani picit és kész, ez a 17 konténer minden fontos dolgot lefed nálam, sőt!
-
BlackJack21
tag
válasz
Black&White
üzenetére
Semmit, minden dockerben fut még a docker is
( na jó, az nem, de a menedzselő progija igen(portainer)). -
Multibit
nagyúr
válasz
Black&White
üzenetére

A reklám blokkolást is OpenWrt-ben oldottam meg (Control D + AdBlock Fast). -
Black&White
addikt
-
LLKobe
veterán
válasz
Black&White
üzenetére
Semmi, benéztem
-
Multibit
nagyúr
válasz
Black&White
üzenetére
Nálam Transmission, Plex szerver, Wireguard VPN szerver.
A Fail2ban-hoz hasonló service a routeremen fut (OpenWrt). -
Black&White
addikt
Eltekintve a konténeres setup-tól, ki/mit futtat natívan OMV-n?
Jó lenne, ha ez is néha feljönne, lehetne ötleteket meríteni, stb
Nálam, ami natívan fut:
-Tailscale (MagicDNS és DNS Proxy nélkül)
-Qbittorrent
-Cloudflared (egyelőre csak Vaultwardenhez)
-Restic
-ill. a Fail2Ban lett még élesítve utólag.
Nálatok ez hogyan néz ki? -
-
Black&White
addikt
válasz
grefe1985
üzenetére
Először kezd a Prowlarr-al, állítsd be az indexereket (trackerek), a letöltő klienst (Qbittorrent), illetve kapcsold össze Sonarr-al és Radarr-al (Settings/Apps), ezek adják magukat.
Illetve, ha valamiben hirtelen elakadsz, akkor akár egy CoPilot is simán végig tud vezetni a megoldásig.
Ha ezek megvannak, utána lehet menni utóbbi kettő felé, felvenni megfigyelt sorozatokat, szűrést beállítani...
#2223 Kronk: na, ezt jó hallani, bár én még halogatni fogom egy darabig!
-
Kronk
őstag
frissítettem 8.0.8-1-re a meglévő rendszert (amit szintén korábban egy 6ról upgradeltem 7re), a frissítés minden hiba nélkül lefutott, és minden úgy működik mint korábban.
-
paizinho
tag
válasz
grefe1985
üzenetére
Szia!
Ezeket az oldalakat érdemes megnézni. Szerintem segíthet a hogyan működik, hogyan érdemes beállításban. És persze a fórumtársak is mindig segítenek.
Servarr | Servarr Wiki
TRaSH Guides
(bocs nekem még nem volt szükség rá, hogy beállítsam, így gyakorlati tanácsot sajnos nem tudok adni) -
grefe1985
csendes tag
Sziasztok!
Keresek egy olyan személyt, aki otthonosan mozog OMV7ben.
Médiaszerverként használom a gépet, de olyan dolog tett kíváncsivá, amit biztos meg lehet csinálni csak én vagyok hozzá képzetlen.Feltelepített, használt programok:
- Jellyfin
- Qbittorrent
- Prowlarr
- Sonarr
- RadarrMint a listából is látszik hogy szeretném automatizálni a letöltéseket.
https://dev.to/rafaelmagalhaes/home-media-server-with-plex-sonarr-radarr-qbitorrent-and-overseerr-2a84 ezt szeretném elérni lehetőleg a fent felsorolt programokkal.
ha lenne valakinek egy kis szabadideje elmagyarázhatná nekem hogy működik, miként kell beállitani!
egy darabig eljutottam már csak nem jönnek össze a dolgok
Válaszotokat előre is köszi! -
LLKobe
veterán
válasz
Black&White
üzenetére
Nekem gond nélkül működik jó ideje.
-
-
LLKobe
veterán
válasz
Black&White
üzenetére
Onedrive előzetésem van.
-
-
Graphics
Jómunkásember
-
Graphics
Jómunkásember
Na, felmerült bennem egy gondolat.
Adott egy felpimpelt kis OMV itthon.
Viszont szeretném ettől egy távolabbi ponton +1 mentést készíteni.
Arra gondoltam, hogy a megmaradt régebbi Fujitsu gépembe teszek egy 16GB-os SSD-t rendszernek, illetve kerül bele megfelelő mennyiségű HDD( 2+4TB)
A fő OMV-s gépről szeretnék rsync-kel mentést indítani, mondjuk naponta 23 órakor.
Viszont most jön a lényeg, ez a gép csak a mentés idejére működne, tehát mondjuk max 1 óra üzem után ki szeretném kapcsolni.
Van erre opció, hogy időben mondjuk kapcsoljon ki?
A bekapcsolást megoldom, mert teszek rá egy okoskapcsolót, de leállítani megfelelőn szeretném.Remélem érthető az elképzelésem

-
Truman
senior tag
válasz
Soderes
üzenetére
Köszönöm a tippet, de már tárgytalan. Legyalultam a rendszert a laptopról.
Még előtte tettem egy végső próbát. Felhívtam megint a szolgáltatót, akik bridge módba rakták a ONT modemet. Rákötöttem egy Asus routert, rendesen PPPoE -vel csatlakoztam. Abszolúte nem NAT -olt privát IP-t kapott, de úgyse működött. Pedig port ellenőrző oldalak szerint rendbe volt minden. Amúgy már nálam is csak letölteni tudta torrenteket. Seed -elni már nem. Mert a tracker nem mutatott seed állapotot egyetlen letöltött torrentnél sem. Hiába volt neki nyitva a port és jelent meg a zöld földgömb.Így hát felraktam egy alap Windows 7 -et a laptopra, azt még jól bírja a gép, és máris azonnal működött minden, még a port átirányításokkal sem kellett sz@rakodom, mert UPnP -vel azonnal megoldotta magának. OpenMediaVault alatt még ez sem működött.
Kár érte, mert amúgy nekem tetszett volna, ha működött volna. És nem teljesen idegen tőlem, mert én meg egy TV BOX -al torrentezek CoreElec rendszer alatt.
Adalék infó, hogy tesómék már CoreElec rendszerrel sem működött már egy ideje a torrent, de előtte meg több évig jó volt.
Mintha lenne náluk valami spéci átok, hogy Linux alapú rendszerek alatt ne lehessen ott torrentezeni.
-
Truman
senior tag
válasz
LLKobe
üzenetére
Elvileg direkt ez ügyben telefonáltunk a Telekomnak és azt mondta az ügyintéző nem vagyunk NAT mögött. Ami nekem fura, hogy az Internet beállításoknál azt írja tesómék a Telekomos ONT modem, hogy nincs internet kapcsolat, és mégis van net. Sehol nem találtam PPPoE accountot, nekem meg úgy van itthon, hogy a ONT egységbe nincs semmi beállítva és a router WAN portjával csatlakozok hozzá egy PPPoE accontal.
Továbbá nekem 81-essal kezdődik az IP címem, neki 145-el. És nem is volt soha olyan nekem, hogy 3 jeggyel kezdődjön, pedig egy utca egy szolgáltató
Új hozzászólás Aktív témák
Figyelem!
Megjelent a Debian 10-re épülő OMV 5 stabil kiadása.
Új telepítésre ez a verzió ajánlott.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- MEGA AKCIÓ! - Jogtiszta Windows - Office & Autodesk & CorelDRAW - Azonnal - Számlával - Garanciával
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- FarCry 4 Kyrat Edition eladó
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- CSÍKOS! MacBook Pro 16" M1 Pro 16GB 512GB Gar.
- ASUS VIVOBOOK S14 FLIP - 14"WUXGA Érintő - Ryzen 5 5600H - 16GB - 512GB - Win11 - MAGYAR - Garancia
- iPhone 13 Pro Max 128GB 100% (1év Garancia)
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AY Universal USB-C Dock
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9 i7-1185G7 32 GB RAM Iris Xe 4k kijelző törésgarancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Sajnos qbittorrenthez nem találtam, csak omv5 alá, de az alapján is meg lehet csinálni, kicsit másabb csak.

De az EBG15 routerem tud VLAN-t.
Nem vagyok otthon, de így fejből kb. így nez ki a hálózat (nem teljes, és ezek így több szinten vannak elosztva, falban menő UTP által):
Csak a jogosultságokat kell rendesen beállítani.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

).