Hirdetés
- One mobilszolgáltatások
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- iPhone topik
- Mobil flották
- CES 2026: Főhajtás a Moto 360 előtt Polar funkciókkal
- Telekom mobilszolgáltatások
- CES 2026: Belépett a Motorola a VIP buliba
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jahno
veterán
válasz
blueboi69
üzenetére
"és nyitni egy új beszélgetést!"
Szerinted nem csináltam? Ott lehet abból indult ki, hogy volt ilyesmi téma, egyelőre örültem, ha valameddig eljutottam. Még mindig nem egy komplex 140 bekezdéses dologról beszélünk, ami annyira összetett, hogy nem érti, hanem a végén már KETTŐ darab számról, amit nem bírtam a szájába rágni. Innen már nehéz volt, mikor leírom, NEGYVENÖT, majd bláblábláblá, jó, akkor számoljunk NÉGY ÉS FÉLlel. Demiééééééééért? Sejtésem van, hogy a 45 és 160 az elméletben túl nagy is lehet ha úgy gondolkozik. Hát ne úgy gondolkozzon.
-
blueboi69
őstag
válasz
Jahno
üzenetére
Ilyenkor rég el kellett volna engedni és nyitni egy új beszélgetést!
De amúgy kb azt csinálod, mintha egy manuális váltós autót szídnál, hogy milyen szar ez, de közben kiderül, hogy kuplungolás nélkül akarsz váltani, mert te elvárod, hogy ne kelljen már ilyen baromságokkal foglalkozni.
Értsd meg, hogy ez egy eszköz, nem olyan egyszerű mint egy billenőkapcsoló, ebből adódóan nagyon nem triviális a működése és könnyű elbaszni, ezt is tanulni kell és jól használni, nem egyből szídni.
-
blueboi69
őstag
válasz
Jahno
üzenetére
Igen, ez még hiányosság és alapvetően a megadottak alapján kihozza a legvalószínűbb választ. Ha meg túl sokat kérdezne vissza akkor meg az lenne idegesítő, hogy mit értetlenkedik.
De te okosabb vagy nála, tudsz alkalmazkodni azzal, hogy pontosabban fogalmazod meg a kérdést, a lehető legtöbb mellékinformációt hozzáadva. És akkor máris jó.Ha csakazért is ragaszkodik valamihez az sajnos működési sajátosság. Nyitni kell új beszélgetést és egy jó prompttal újrakezdeni.
-
Jahno
veterán
válasz
2-More
üzenetére
Jó hát régen. Ó medve anyám. Falu szélén gondoltam bót még csakcsak van, leballagtunk asszem hétfőn, hogy adjatok valami kenyeret és közölték, hogy már csak szerdára tudnak felvenni rendelést. És akkor X kilométeres körzetben alig bírtak megoldást szülni az "adjatok bármit" kérdéskörre. Ezek azért átalakultak és van Gtérkép is

Többi az néha meg volt. Igaz nem zárták be a céget, csak nem engedtek be karbantartani. Vagy angoloknál elvileg volt kaja az irodában, gyakorlatilag néha nem kaptam
Irodánál legközelebbi lehetőség 2 km távra egy Starbucks, azzal sokra nem mentem volna, Sainsbury már kicsit messzebb és nem biztos, hogy nap közben most 10 kilométernyi távot tudtam volna gyalogolni hirtelen kajáért. Persze elmélet jó, veszek saját pénzből előre valami kaját és szendvicset erős Fontért este a közértben (szállássan szemben pont volt Morrisons, most már este 10ig nyitva), vagy elviteles Domino pizza, hasonló (ami néha már bezárt mire végeztem a melóval, szóval lehetett göndöríteni a B terveket sorba) majd másnap az irodában szembesülök, hogy van reggeli menü és ebéd ingyen/olcsón. Bláááááá. Ott legalább jót is adtak, amcsiban enyhén szórakozósra sikerültek a hasonló belsős irodai beszerzések, viszont nem volt feszített a nap, ottani arcokkal kimentünk a 30 kilométernyire közelben lévő burgerezőbe/tésztázóba és mindenhova is. Angliában már bonyásabb a munkaszervezés és kissé tervezhetetlenebb.Akkor volt az, hogy este inkább beballagtam a lengyel bótig, ittam kért sört, jó lesz az másnapra, ha már Balaton szelet nincs és ott szabódjon meg egész Anglia, ahol van.
-
Piftuka
veterán
válasz
Grillo
üzenetére
"Berakom az SCrosst Snow módba, aztán hipertérugrunk a gyerekkel."
Nálunk nagy az udvar, és az utcai rész is, ezért inkább ~1,5 óra, amíg az ember a végére ér. Most, a nagyobb hóban ennyi idő a felére volt elég. A kocsibejárót hátul a garázsig még ki kell szabadítani.
Az utcai részen a kocsibejáró külső része volt nehéz. Odatolta a hókotró só miatt latyakos, nehéz havat. Az megtömörödött.
Egyébként meglepően sok hó esett nálunk; nagyjából 20 cm, szóval meg sem látszik a korábbi hóeltakarítás.
Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de én a hólapátolást már nem élvezem annyira, mint fiatal koromban. Annak örülök, hogy végre van egy kis igazi, kontinentális tél, és hó, mert a természetnek ez kell.
Tinédzserként még nagyobb kedvvel álltam neki a hólapátolásnak. Akkor még volt olyan, hogy ebéd után kimentem a hóesésbe, és az udvarban, utcán oda-vissza folyamatosan takarítottam el a havat, egészen estig.
Most pedig már "egy szuszra" nem is nagyon megy az egész terület, amikor már ilyen viszonylag nagyobb havat kell eldobálni... -
Jahno
veterán
válasz
blueboi69
üzenetére
"azért be tudod tippelni, hogy aznap szükséged lesz kajára."
Arra mindig van, csak néha eszek fényt :-D Tól-ig saccolda, Mivel nem tudom, hogy lesz-e valami reggeli, állófogadás, rendes ebéd így nem. És akkor volt az, hogy hazahoztam a szendvicset és este megettem, vagy másnap. Erre írtam, hogy kb. 0-8 közt lenne a fogyasztásom, kiviteltől függően. És ha ott van a rendes meleg kaja meg minden is, mellé még megtámasztod a pultot, vagy le lehet ülni, akkor azt választom mindenestől. Szendvics meg majd bírja még, de akkor mennyit vigyek? Naugye.
Utoljára pld. közért mellett volt a szállás, be is csukott mire visszaértem. Volt a kocsiban vízforraló, konzerv, instant leves, pár hasonló dolog. Itt tudtam, hogy van rá lehetőségem. Hárombetűsnél meg rendesen rinyáltak, mikor a konyhában kaját csináltunk magunknak....
-
Jahno
veterán
válasz
2-More
üzenetére
"a magyar szesztörvény alapján pálinkát házilag csak gyümölcsből csinálhatsz, léből, sűrítményből, akármiből nem, "
És hivatalosan is csinálják vaze, az nem pálinka, hanem párlat, mint ahogy füstölt rudacska.
Bezzegrégen még Agárdi főzde is csinált sűrítményből cuccokat ( részletesem ismerem, mert egyik fórumon elküldtem a picsába az egész koncepciót aztán összehaverkodtam az akkori főzdemesterrel).
-
2-More
aktív tag
válasz
blueboi69
üzenetére
Betippelni tudsz max, az arra jó, hogy bevágsz valami száraztápot ami életbenmaradáshoz jó, meg üveg vizet, aztán, ha elfogytál, akkor jön a matek megint. Nekem simán volt világjáró koromban olyan, hogy elindultam reggel 8kor egy 2 órás melóra, és másnap reggel 6kor még ott voltam. És nem egyszer, meg ritkán, hanem random. Fordítottja, hogy felkészülsz síppal-dobbal, lemész, szállás lefoglalva, hogy ottalvós a buli, bemész, és le van zárva a csarnokban: az áram, a sűrített levegő, és el van hordva a címkeanyag a raktárba, minden bezárva, mert leltár/leállás van. Azt' karbantarcs', pharaszt.
-
blueboi69
őstag
válasz
eattila
üzenetére
" De a fene se tervezget többnyire."
Akkor ebben különbözünk, én sehova nem indulok el tervezés nélkül. Sokszor ha csak elmegyünk nagyobb bevásárlásra akkor is induláskor viszünk kulacsban innivalót a gyerekeknek, mert nem lehet tudni. Ismert terepre nem tervezek nyilván, mert tudom mi hol van, de ha olyan helyre megyek ami kevésbé ismerős, úgyis megnézem térképen előre, hogy hova kell menni és akkor már szétnézek a környéken is, hol hogy van bolt. Ha úgy látom, hogy kerülő, akkor induláskor viszek kaját. És ez független attól, hogy gyerek jön-e vagy egyedül megyek.
De amúgy belegondolva fiatalon többször volt ilyen, hogy elindulok és majd lesz vmi, de akkor sem kúton álltam meg kajálni
És tény, hogy az utóbbi pár év kajatervezés is rámnyomta a belyegét, merthogy a nagyobbikkal nagyon limitált az, hogy hol tud kajálni. -
2-More
aktív tag
válasz
zetor2000
üzenetére
meg pont azért veszedelmes. A 4WD totál elhülyíti átlag bélát, mert megszokja, hogy enter és menés van. Csak megállás nemvan, meg, amikor orrtolásból 1msec alatt átmegy seggdobásba, utána meg pörögsz mint a ringlispíl, közben meg a az elektronika próbálja kimatekozni, mennyi powa menjen hova, mert épp merre áll a kormány, a szekér, meg te épp állsz e a gázon vagy nyomod a féket kétlábbal.
-
2-More
aktív tag
válasz
zetor2000
üzenetére
Jó, most hagyjuk, ha valaki NERnyik, és merre lejt a pálya, vagy 18 év 1 perces korában a kiscsaj felrakja a szutykos valagát az Onlyfansre, és 1 nap alatt keres annyit mint én egy év alatt. De normális, tevékenységet végző, nem valami biszem-baszom-böfögde az úgy indul, hogy felmérsz, majd tervezel, az már magában viszi a lovettát, hisz, amig ezzel tökölsz, addig sem keresel pénzt, utána beinvesztálsz, az meg egyenesen viszi, és utána majd eldől, hogy jól mérted e fel az erőviszonyokat ÉS mákod is van e. Dolgoztam én is ilyen helyen, de úgy nem nehéz, hogy a társaid úgy dobiznak a korábbi melójukból, hogy hozzák magukkal az ügyfeleket is, mert az hozzá ragaszkodott, nem a céghez.
-
eattila
őstag
válasz
blueboi69
üzenetére
Ez szerintem túlzás. Volt, hogy mentem bringatúrára Miskolcra. Félúton megéheztem, megálltam kúton, bedobtam valamit, jóidő.
Családdal is néha csak úgy megállunk valami streetfoodnál, vagy kúton, és kalap.
Értem, hogy neked macera, mert glutén, meg kicsi gyerek, stb. De a fene se tervezget többnyire. -
blueboi69
őstag
válasz
zetor2000
üzenetére
Ez nekem elég specifikusnak hangzik, ilyenkor lehet, hogy kevés info van eleve a neten. Másrészt válasszuk szét azt, hogy van ami funkcionlitásban egy specifikus AI és van az általános nyelvi modell, mint a chatgpt. Nem tudom a képfelismerést mivel csináltad, de van azért tudásbeli eltérés.
Spéci dolgoknál pedig tudni kell jól promptolni, nem sima google-ként használni néhány keresőszóval és elvárni, hogy találjon ki mindent. egy csomó paramétert, körülményt be kell neki adni, amik neked egyértelműek
-
blueboi69
őstag
válasz
Jahno
üzenetére
"Többnyire nem elfelé kell, hanem napközben vagy visszafelé. "
Erre csak azt tudom mondani, hogy tervezni kell, nem csak úgy beülsz az autóba és elindulsz valamerre. Meg lehet venni induláskor is, elvégre tudod, hogy aznap hova mész azért be tudod tippelni, hogy aznap szükséged lesz kajára.
-
blueboi69
őstag
válasz
2-More
üzenetére
Durvacsek. Nálunk a nagyobbik gyerek gluténre érzékeny, ez is tartós fogyatéknak számít, van is kedvezménykártyája, sok helyen ingyen vagy kedvezménnyel mehet be + 1 kisérő. És van rá némi adókedzemény is, de nem túl sok. Mármint ahhoz képest, hogy mennyi többletköltséggel jár.
Pár nap múlva a kisebbik is 6 lesz már, de sok helyre múlt nyáron szinte csak nekem kellett belépőt fizetni mindenféle várakba pl, mert 6év alatt ingyenes, nagyobbik + 1 kisérőnek ingyen. De nyíregyre is IC-vel 3an (asszony a gyerekekkel) eljutott valami 1500ft-ból, nem tudom pontosan. -
2-More
aktív tag
válasz
hobizoli
üzenetére
Ja, az imádom, mikor ugatnak hogy blee szemét kaja. OK, tizenéve volt pl a kalászi meki, ami szintén időzített fosbomba volt, de cserélték a komplett brigádot, hopp, voltgond, nincsgond. És ott aztán van élelmiszerbiztonság, meg kamera, OK, tudok céget, amelyik pl szárazkekszet úgy visszadátumozott, mint a picsa, mert mondták, hogy nem fognak N konténer amúgy tartósítószerből és cukorból álló cuccot kidobni mert amúgy 5x annyi ideig eláll mint amit ráírnak, de a Meki pont nem ez, ott ha valami szabály, az szabály.
Nem így üccsifronton, lehet már pofáztam róla, haver betalált pár éve, hogy hoz-visz mindent mindenhova, és egyik ügyfelénél ki akarnak baszni de valami huszon púp, embermagas raklapnyi üdítőt. 100% zimbabwei gyümölcslé, vagy 10 különféle íz, práblem, július van, ennek meg áprilisban lejárt a szavatossága, megcsúszott a szállítás, és már úgy ért be a raktárba, hogy alig volt szavideje, ami meg nem ment ki, ott járt le.
Elhozott egy kartonnal, próbára, hát, olyan dögszaga volt, hogy megkóstolni nem mertük. Filóztam, hogy mi a bránert lehet vele csinálni, meg kicsit okosodtam a zinternetten, hogy végülis, 100% gyümölcslé, =, gyümölcscukor, =erjesztő, =alkohol, végén, esetleg pályinka, konzultáltam egy-két ismerőssel aki pancsol, mondták, hogy az elv jó, csak megbasznak mint a szódás a lovát, mert a magyar szesztörvény alapján pálinkát házilag csak gyümölcsből csinálhatsz, léből, sűrítményből, akármiből nem, ha megfognak, agyonlő a NAV. Úgyhogy az lett a vége, hogy mind a 20 raklap elkocogott a szeméttelepre, ahogy volt, bontatlan fóliában. -
2-More
aktív tag
válasz
blueboi69
üzenetére
Majd fogsz, ha mondom a tricket: a laktózérzékenység tartós fogyatékosság, és mint ilyen, jogosult vagy valami faszom adókedvezményre, de nem is annyira frutti, úgy rémlik valami tizenezer vagy huszonezer, per hó. Azaz, elmész, kivizsgáltatod magad, és ha megvan, akkor innentől mint tartós fogyi, megigényelheted asszem valami 5 évre visszamenőleg.
Jegyzem meg, ne legyen ilyen senkinek, de pl hasonló van aki komolyabb, tartós fogyatékossággal élő gyereket nevel. Ismerős csaj, 3 gyereke van, ebből egy ikerpár, koraszülés, stb, eleve hármasikernek indultak, szóval, ami komplikáció lehetett, az ott megvolt, elég savanyú helyzet. Mindegy, ügyintéz a tokmányirodában random dolgot, közben beszélgetnek, mondja az ügyintéző, hogy de ha van fogyatékos gyerek, egyik ilyen, másik olyan, ÉS eleve 3an lettek volna, faszért nem igényli meg a mittoménmilyen űrlapon A segélyt? Ismerős néz, miért? Ilyen van?
Hogyne, drága, itt írja alá, itt vannak az adatok, klikiklik, mindjárt odaborítottak havi 280 papírt, plusz szintén valami 3 évre visszamenőleg egyben. És erről "elfelejtett" szólni a korábbi években: a kórház, ahol kiadták a két gyereket, mikor születtek (a harmadik ugye már eleve nem maradt meg, utána vállaltak évekre rá mégegyet), a védőnő, a gyerekorvos, a családsegítő, a senki a kurva egy világon. Egy darab ügyintézőn múlt, aki vette a fáradságot és előtúrta A formanyomtatványt. -
-NoVa-
veterán
válasz
zetor2000
üzenetére
Ilyenkor azok tapadnak a legjevésbé, hiszen a nyomatékkal bontott kerék - út kapcsolat után kontrollált csúszás a vezetés egyik legmókásabb része :)
Mondjuk ehhez pont nem kell tempó, ahol huszon+métereket csúsznak, 1-2 méter játéktérrel biztonságosan el lehet szórakozni anélkül, hogy bárki veszélyben érezné magát. Mert valaki úgyis kilép, kijön, ott terem, nem egyszemélyes játszótér a világ.
-
Jahno
veterán
válasz
zetor2000
üzenetére
Klotz az fasza kábel, Dante nélkül még manapság nem mész semmire, ha nem kell akkor is kell. Idehaza már láttam olyan embert aki értett hozzá. Én továbbra is a sima békebeli DMXem vakarózom, hogy ki kellene bogozni viszont Dante manapság mindenek alfája és omegája.
AH meg csak fasza lehet, bármelyik modell is az. Na jó, specifikusan már nem ennyire, de ezt ezer éve csipem, Yamahánál azért volt olyan időszak, hogy inkább ne. Ha értesz hozzá akkor Veresi színház most AH-s niggert keres :-P
-
zetor2000
addikt
Ai-ra kicsit reagálok én is.
Mivel néha dolgoznom kell audiokeverő pulttal, és ami jelenleg van, az épp kinövés alatt van, kerestem ilyesmit.
Szerettem nézni a "Visszapillanó" adásokat a Youtubén, ott láttam egy keverőt.
Na, feltettem 2-3 Ai-nak, hogy amit ott látok, az milyen típus, és mit tud?
Az egyik elkezdte végignézni, és azt mondta, hogy szerinte 'A', 'B' és 'C' lehet, mert ezek felépítésben hasonlítanak erre, és ilyesmi stúdiókban használatos.
A másik is mondott valamit, de az közel sem volt hozzá.
A hamadik kábé passzolt.Közben lett 1-2 másik adás, meg nem Visszapillantó, hanem valami más lett a műsor neve, más műsorvezetővel, de itt volt egy kameraszög, ahol le lehetett olvasni a pult márkáját, és kiderült, hogy egyik sem az, amiket az Ai-k mondtak, hanem "Klotz", és megnézve a honlapot, megtudtam, hogy ezek nem a nekem való feladatra készültek.
Egy másik alkalommal megkérdeztem a ChatGPT-t, hogyha nekem ilyen-és-ilyen paramétereim vannak, akkor vajh' az Allen-Heath SQ5 vagy SQ6 a jobb, és a kcsg kötötte az ebet a karóhoz, hogy nekem az SQ5 bőven elég, pedig a keret megengedni, hogy SQ6 legyen, ráadásul dante modullal, mert az is kell. Szerencsétlennel még elvi rajzot is készíttettem, és egész jól ábrázolta a rendszert, de eléggé "Móricka" rajz volt.
Volt viszont, amikor konkrét feladatra keresem terméket, és ami velem nem jött szembe, javasolt egy olyat, ami megfelel az igényeimnek (sőt!) és van hazai forgalmazója is.
Szóval van, amikor hasznos, de azt a feladatot, amit nekem szántak, egyelőre nem fogja elvégezni. A stúdiós részt nem fogja átkábelezni helyettem egyik rendezvényről a másikra. -
Jahno
veterán
válasz
hobizoli
üzenetére
És ki rakja bele a QR kódba vagy mit is? Nagy cégnél megint az ember, aki feldolgozza, de akkor meg már nem kell hozzá QR kód. DRSnél az összes létező terméket fel kellett venni adatbázisba és azt kezeli a gép, azt fogadja el. Nem értem mit szeretnél a QR kóddal, hogy ki rakja rá és mikor. Befogadó fél tegye rá és az alapján feldolgozza a csoda szoftver? Várjuk mindegyik formáját már kb.20 éve, mióta kihalnak a könyvelők és az adatrögzítők. Cserébe a nagyoknál szerintem pont megszaporodott az ide-oda toszogatás és a bürokrata papírgyártás. vagy akár azért kell manuális ember mert a digitális adatokat toszogatjuk 6 felé.
-
Jahno
veterán
válasz
blueboi69
üzenetére
"Ezt lehetne AI-val/szoftverrel gyorsítani, hogy a hova tárolja részt azt ne kelljen manuálisan megmondani"
Valamiből csak ki kell találnia, hogy hova. Vagy címzett cég vagy dedikált ember. Vagy amit egyéni fejlesztésként kitalálnak. Amit még mindig fel kell dolgozni, az a könyvelő dolga, adott számviteli szabályoknak megfelelően.
AIval támogatni biztoslehet, aztán majd meglátjuk. Mesélhetünk júzer oldalról is, hogy miképpen működik és merre megy félre. N+1 hasonló program van, ha azóta megnézted akkor akad funkciója bőven, sallang is, meg elég nagy nemzetközi gyártó cucca ahol nyilván dolgoznak AI-féle majomságokon, meg azon, hogy jövőre indokolt legyen az újabb licensz díj emelése.
Ebből a doku kezelőből 12 pont egy tucat, DMS-t legalább ismered, azt is használtuk nagy méretben, Qualynál is az volt az elsődleges.
Még mindig csak digitalizációnál tartunk, jön póóóóstán is bármi, ha meg nagyobb cég akkor emailban az elektromosakat kell valamilyen cégre, feldolgozó emberre meg hasonlókra szétválogatni, aztán ott már bogozza ki és oldja meg a megoldóember.
Tehrefore bemutató anyaga tök jó, figyeli a postafiókot, abból elvileg képes kiválogatni a leveleket, indexeli, szopiknyalik. Na,a figyelés és az automata válogatás annyira nem műxik és egyelőre papír nagy részénél megküzd, hogy akkor most mennyi a nettó, mennyi a bruttó és folyamatosan fennakad a szeme, hogy igazából akkor mit is kezdjen az egésszel. Ezért kell kézzel kiegészíteni, leokézni, esetleg valakihez hozzárendelni. Ott majd a valaki feldolgozza.
Ha ott van digitálisan, akkor könyvelő max nézi egyik monitoron és pötyögi át a cuccokat a könyvelő szoftverbe. Ha nagy cégnél vannak kiszervezve ebben a formában amit mi művelünk, akkor még opciósan akár 6 másik rendszerbe és alkalmazásba is ezért pont több dolguk van vele, mint egy kisebb irodának hazai alap Bt/KFT ügyfelekkel.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Jahno
üzenetére
ezek az adatok elfernek a QR kodban, hiszen abbol van 4-5 szabvanyositott meret is
amikben ez 1-1 bit lenne
ha olvashatatlan serules miatt, akkor kell a humanoid eroforras
DRS kod is a visszavaltos gepeknek 1 csik a termek vonalkodjaban
nem azt a karikas 50Ft-s DRS logot nezik a leolvasok sem -
Jahno
veterán
válasz
hobizoli
üzenetére
Ha elektromosan megy akkor is foglalkozni kell vele. Amúgy mi történne, gyűlik és kész?
Fel kell dolgozni. Egyelőre ott sem tartunk, hogy gép eldönti egyáltalán szabályos-e a befogadott számla.
Elszámolható, eszköz, ÁFA igénylős, fordított ÁFA, idegen ingatlanon történő beruházás, megújuló szolgáltatás? Van rajta EU adószám, itt fizetjük, máshol már fizették? Bejövő, kimenő számla, sztornó számla, részletfizetés, előleg, foglaló, díjbekérő, KP forgalom, bevételi és kiadási pénztárbizonylat, pénztárgépszalag? Ha veszel 4 karton tejet akkor az a kisüzemi jövő hónapra kitalált próba termékedhez lesz alapanyag mert tejes szappan az új kattanásod, vagy kávé mellé repi költség? Egyik majd termék lesz, másik után másképp adózunk. Meg ezek n+1 variációi. Ha elektromosan ott is van a számla, akkor is mindenféle ilyen szempont alapján fel kell dolgozni. Aztán jöhet a tárgyi eszköz nyilvántartás, értékcsökkenések, selejtezés, leltár, eszközök értékesítése, hulladékkezelés. Tudja mikor milyen adót majd hova kell fizetni abból a kb. 50 féléből ami beesik. Most ugye chips, csomagolásos, hulladékos EPRes adók mindig adnak valami újat. Ekkor még nincs alkalmazottad és bérszámfejtés.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
blueboi69
üzenetére
szerinted ezekre puszira beengedik?
ezek mind fizetos helyek
---------------
a Balaton eszaki partjan vegig mentem osszel 1x szeptember vegen kb delben, meg 1x november elejen delelott, hat qrvara alig volt nyitva ott barmi a 71-s ut menten
lehet kicsit beljebb lett volna de a fout mellett is max Füreden gondolnam, hogy lehetne
Hajduszoboszlon voltunk lassan most mar 3 eve csapaetepiton marciusban, a furdo elotti setanyon a nagy szallodaknal az ettermekbol egy sem volt nyitva
pedig azert az a termalfurdo mukodik amugy egesz evben, mert ott azert siman voltak
este az egyik szalloda ettermeben kajaltunk all-you-can-eat megoldasban
-
válasz
Piftuka
üzenetére
moziban láttam, ráadásul a covid lezárások előtt pár nappal

voltak félelmeim persze, de jó élmény volt.
az első fél órában szép nyugisan belelassultam a helyzetbe, volt idő bámészkodni a tájban, rendben volt az egész.
volt két szünet benne, még csokit is kaptunk
az utolsó fél órában fészkelődtem csak, hogy most már vége lehetne. -
Jahno
veterán
válasz
qnadam
üzenetére
Most másolok tele 2x4 terásat USBről. Egy arc árult 16-18 terás lemezeket, de későn kapcsoltam, az most pont megmentette volna a világot. Ha mellé lövök egy 8ast, akkor lehet NAS 3x4el ki is kukázható. Megnézem a 4eseknek van-e még valami ára.
Kísérleteztem valami furcsa filmmel, végén este vakuval még lesz benne ráció. Persze ott csúszott egymásra a kocka, de minden fej totál Hupikéktörpikés. Alapban ilyen:
-
Piftuka
veterán
válasz
qnadam
üzenetére
"asszem akkor is a társasháznak kell eltakarítania, ha közterület egyébként. mindenféle ingatlan tulajdonosának a felelőssége az előtte lévő járdaszakasz, oldják meg, ahogy akarják
"
Így van. Ma az egyik esti hiradóban éppen erről volt riport.
Azzal a kiegészítéssel, hogy bár a nagyobb településeken elég jó munkát végeztek a hó eltakarításával, a járdák megtisztítását illetően voltak hiányosságok panelházak, de magánházak környékén is.
Ami megdöbbentő volt, az a közel 5.000 törés, amit ma a kórházak elláttak... 50%-kal több ember a balesetin a szokásosnál. A sérülések zöme csukló- és bokatörés.
Közben megkérdezték az utca emberét... Csupa 70-80+ éves, remegő, beszélni alig tudó "Mici néni" és "Jani bácsi"... Mert persze ilyenkor kell kimenniük az utcára, nem várhatna 1 napot...
Sajnálom őket, de egyszerűen nem értem. Járni nem tud, de elindul a boltba, mert "esik a hó, jön a világvége"...
Hasonlóan értetlenül bámultam a kanyarban elszálló távolsági buszt, vagy "fiatal sofőr" által vezetett, oszlopot is kidöntő Audi-t...
Igaz, amikor az utcán a járdát takarítottam, a mi utcánkban is elsuhant, kövér gázzal egy vadi új Audi RS7 Sportback, a hangja alapján az iker turbós modell... De biztosan nem volt normális, aki vezette.
Az úttestet a reggeli sózástól, és forgalomtól megolvadt fekete latyak, és a friss porhó keveréke festette "tejeskávé" színűre. Tapadás szempontjából az egyik legroszabb út felület...
Szóval nem értem az embereket. Persze az évek alatt arra is rájöttem, hogy már nem is nagyon akarom megérteni... -
Jahno
veterán
válasz
blueboi69
üzenetére
Ebben 94% a hústartalom.
"Nem hinném, hogy 1órás kerülő, "
Rácsaptam térképre. mondjuk Zamárdiban pont nem találtam, sarkon van SPAR, Aldilidli meg a szomszéd faluban, ahhoz mértem. Elvileg 10 perc, mert kb. 10 kilométer. Persze bótba bele lehet botlani, azért írtam fentebb fejből hogy mik esnek útba a Decathlonnál. Város közepén Széchenyi téren a Meki nem annyira. Meg hát jártam én már a szomszéd falun túl ahol meg kellett oldani dolgokat.
Panni 20 centis (hotdog is 20, abba belevernek kb. 20as kolbászt, ne már valami Mekis sallanggal mérjük össze):

Többnyire nem elfelé kell, hanem napközben vagy visszafelé. Bár volt mikor haversrác vitt, akkor eredeti terv is az, hogy indulás után 1+ órával kezd éhes lenni, meg akkor kell egy kávé is aztán ez megint pont optimális egy menüre. Én iszom egy sört és visszafelé alszom :-D
-
Piftuka
veterán
válasz
Grillo
üzenetére
" Azt hiszem még most este lemegyek egyszer letakarítani, meg a környezetét kicsit megtolni, aztán akkor nem 20 cm lesz rajta, csak 5."
Ugyanebben a szellemben én is kint voltam egy ~3 órája, és ellapátoltam az udvaron, és az utcán a járdát, kocsibejárót is kiszabadítottam a hó alól. Eltartott egy darabig.
Ám mire a végére értem, addigra a szürke térkőig "letisztított" felületeket is mindenhol 2-3 cm-es friss porhó fedte. Még egyszer már nem volt kedvem nekifutni, és az előrejelzés szerint itt nálunk még hajnali 5-ig esik a hó, szóval az újabb hótakarítás marad holnapra.
Legalább ennyivel kevesebbet kell majd eltakarítani. -
blueboi69
őstag
válasz
Piftuka
üzenetére
Én nem néztem meg egy filmjét sem, pontosan azért amit írtál, meghát ha az első 5percben nem lőnek ki pár ezer töltényt és hal meg egy fél magyar falu lakosságának megfelelő ember, akkor nagy eséllyel én már alszom is
Egy átlag 1.5órás filmet esténként van, hogy egy hétig is nézek. Nem minden esetben azért,de volt rá példa
-
Piftuka
veterán
válasz
qnadam
üzenetére
Sajnos nagyon beteg volt szegény! Nem volt még vénember... ennyi adatott. Nyugodjék örök békében!
A munkája kortalan. Én a "Sátántangót" szeretném megnézni, de egy 7 és fél órás film megtekintésére nagyon rá kell készülni. Egy teljes hétvégi napon, amikor tényleg csak az van fókuszban, más semmi... -
blueboi69
őstag
válasz
Piftuka
üzenetére
Én magamnak 2-4ezer közt simán veszek egy üveg bort, afölött már nem szívesen ez alatt meg főleg nem szívesen
De amúgy ennyiért francia borok szoktak lenni auchanban, azok is egész jók!De forralt bornak kb bármi legolcsóbb édesvörös jó. Ami még a trükk, hogy amúgy vizet forralok fel, úgy megy bele minden, aztán nem túl nagy lángon még forr egy kicsit, és utána beleöntöm a bort, így nem veszít annyi alkoholt meg ízt. Asszony meg anyósom nagyon csereti, én nem nagyon szoktam így inni, inkább egy száraz vöröset vagy néha valami édeset.
-
Piftuka
veterán
válasz
blueboi69
üzenetére
Nálunk is kapható volt a különféle áruházláncak üzleteiben palackozott, fűszerezett, "forralni való" bor, de szerintem az tényleg csak annak való, aki még a bor fűszerezésével sem akar vesződni.
A LIDL-ben ~600-1.200 forint között rendszeresen kaphatóak olyan portugál, spanyol és francia borok, amelyek "megszólalnak", annyira jók.
(Néha magyar borászok remek borai is, de ott sajnos ritkább, hogy ebbe az ársávba beleférnek a jók.
Mondjuk itt nálunk éppen ezért ezeken gyakran -30-50-70%-os akciós címkék vannak, mert a magyar ember nem fizet 3-4 ezer forintot egy még oly' jó borért sem.)
Én borrajongó vagyok vagy 30 éve, de nem kedvelem a forralt bort, de a családom több tagja igen, ezért az említett borokból szoktam nekik venni.
Nem csak jobb, de még olcsóbb is a "gyárilag" bekevert, palackos forralt boroknál.
-
zetor2000
addikt
válasz
blueboi69
üzenetére
A "virsli" egy ideje olyan termék lett, hogy magas a hústartalma, és csak kis százalékban lehet olyan, hogy a csontról lefejtett. Azaz egyfajta minőséget vagy nívót jelent az, ha az van ráírva, hogy virsli.
Emellett vannak azok, amik úgy néznek ki, mint a virsli, de rudacska, ujjacska stb. néven futnak, mert a receptúrájukban sok a dzsunka hús, vagy nincs benne kellő mennyiség. -
blueboi69
őstag
válasz
Jahno
üzenetére
"Azt sejted, hogy ez nem olyan felfújt 20 filléres hotdog kifli,"
Ettem ilyen hotdogot már, de én spec megbántam. Lehet nem jót fogtam ki, nemtudom. Az, hogy a virsli jó benne, az oké, de mi alapból olyat veszünk amiben minimum 85-90% hústartalom van papíron, szóval ahhoz képest nem akkora minőségi ugrás, hogy annyira dicsérjem

Panniról nem hallottam.
Nem hinném, hogy 1órás kerülő, de igazából ha Bp-ről indulsz akkor mindenféle kerülő nélkül belebotlasz néhány bótba még mielőtt elhagynád a várostáblát, nagyon logisztikázni sem kell semmit. És itt ugyebár még mindig arról beszélünk, hogy az utazás közben ne halj éhen.
-
zetor2000
addikt
válasz
npera
üzenetére
Van ilyen, többféle is.
Ilyet lehet, árul az IKEA is, igaz, az vidéken nincs, de többféle német(h) áruházláncban lehet kapni "glühwein"-t, ami kábé ez lehet, csak német(h) ízlés szerint fűszerezve.
Hazai kézműveskedőknek van előrekevert "forraltbor" fűszerkeverék, leírva, hogyan használd.
Pro tipp: meg kell nézni pár hazai youtube videót erről, és a bevásárolt fűszerekkel/gyümölcsökkel és a borral nekiesni azt jól megfőzni. Ha vásárolsz rumfélét a bótban, az "profit", egy része mehet bele, nem rontja el. -
-
Jahno
veterán
válasz
blueboi69
üzenetére
"tutira sokkal tovább bírom, mint a két hotdöggel"
Azt sejted, hogy ez nem olyan felfújt 20 filléres hotdog kifli, mint ami amerikai fost mondjuk a Simons árul? Meg értelmezhető kolbászt adnak bele nem egy 5 centis mini virslit? Szerintem nem. Van összehasonlítási alapom, tovább bírja, mint a Mekis kaja. Éppen ezért sem a dupla menüt szoktam enni. Mekiben kb. 2500 alatt nem nagyon eszek, passz, meg kell lesni. És akkor ott van még a Panni is. Legközelebb viszek centit és lemérem :-D
Azt sem biztos, hogy Zamárdiba be csak ezért kerülök-e 1 órát, mert annyi idő alatt már majdnem hazaérek, csak éhesebben.
"Teszkós wrap is jó amúgy ,de az nekem nem laktató."
Pont ezt próbáltam magyarázni, hogy ezekhez mérve mini vacak, kb. annyiért amennyiért értelmeset kapsz mennyiségben és még jó is, meg nem 1 hete hűtött basz, hanem csöppet frissebb.
-
válasz
zetor2000
üzenetére
A társasházak nem mindegyikénél van az, hogy az utca a társasházé, van, ahol az önkorié, vagy a településé/államé - szerintem a telekhatár eléggé tudja ezt befolyásolni. Olyan is lehet, hogy "közforgalomra átengedett magánterület".
asszem akkor is a társasháznak kell eltakarítania, ha közterület egyébként. mindenféle ingatlan tulajdonosának a felelőssége az előtte lévő járdaszakasz, oldják meg, ahogy akarják

Új hozzászólás Aktív témák
- Építő/felújító topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Linux kezdőknek
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Lexus, Toyota topik
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Autós topik
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Apple asztali gépek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
- Új! AKRacing Premium Master gamer szék
- MacBook Pro 16" M1 Max 64GB / 2TB / magyar / 27%-os ÁFÁS
- Dobozos! Xbox Series S 512 GB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- iPhone 15 Pro Max 256GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4242, 100% Akksi
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Mondom, már csak azt nem írtam oda így hetedjére, hogy bazmeg :-D Ha mellékinfót adok szerintem elveszik a fenébe és kapok még 3 oldal felesleges sallangot, amit kétszer összefoglal.

És tény, hogy az utóbbi pár év kajatervezés is rámnyomta a belyegét, merthogy a nagyobbikkal nagyon limitált az, hogy hol tud kajálni.