- Red Magic 11 Air – vékony házból süvít a szél
- Csíptetős fülesek csatája – Sony LinkBuds Clip vs. Huawei FreeClip 2
- Mérföldkő a szilárdtest-akkuknál: fontos lépést tett a QuantumScape
- Újabb óriásakku a Honortól: az X80 lehet a következő 10 000 mAh-s modell
- iPhone 18 Pro Max: kis kapacitásbővítés hoz nagy előrelépést üzemidőben
- Netfone
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Yettel topik
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- kompakt csúcstablettel készül a Lenovo
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
tibike8
őstag
Köszönöm mindenkinek a tippeket. Megoldva a probléma. Elvolt jó pár láb görbülve a CPU-n, de a vaksi szememmel nem láttam. Egy jól látó barátom segített és most már rendben minden.
-
Chaser
legenda
válasz
Speed®
üzenetére
nyilván nem véletlen csinálják eltérőre, ilyenekben nem szabad a userben bízni
anno haver gyerek ddr2-t rakott hármas goflalatba vagy fordítva, vagy ddr1-2 ram-lap volt, lényegtelen
úgy állt benne mint a sz@r, de belenyomkodta a ramokat, aztán csodálkozott hogy füst vanhokuszpk
ott a cpu csatit rakta be fordítva a tag ( : -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Speed®
üzenetére
elovettem egy lapot meg egy tapot. a 6 tus pcie csati meglepoen konnyen belepasszol a cpu 8 tus foglalatanak egyik oldalaba. a 8 tuset sem nagyon kellett eroltetnem.
de ha megnezzuk az abrat, akkor nemcsoda, negy lecsapott sarku tu stimmel, ket kocka is ; a maradeknal az alaplapi cpucsatiban kocka van, abba siman belemegy a lecsapottsarku.
forditva mar neccesebb, a vgara valoban nem megy siman a cpu csatlakozo. -
hokuszpk
nagyúr
-
Speed®
titán
válasz
hokuszpk
üzenetére
Ahhoz azért elég erősnek kellett lennie, fizikailag 2 pin is eltérő
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
tibike8
üzenetére
a procicserehez lehuztad a tapkabeleket ?
csak azert kerdem, mert a legutobbi ilyen "vilagit de nemcsinal semmit " esetben a delikvens a 8 tus procicsatlakozoba sikeresen belepasszintotta a szinten 8 tus es erosen hasonlito pci express csatit. majdnem stimmel, "csupan" fel van cserelve a ket oldalon a 12V es a gnd. -
MaddeNNNN
addikt
válasz
tibike8
üzenetére
próbáld meg azt, hogy mindent lehúzol a gépről, ház összes csatlakozóját is. legyen benne a proci a lapban, meg kapjon áramot. csavarhuzoval power gomb. nézd meg így mit csinál.
de tényleg semmi ne legyen rákötve, se ventilátor, hdd, ssd, ram, vga, egér, bill semmi. csak a lap benne a processzorral meg legyen bedugva az alaplapi csati és a processzoré a tápból. ha működik akkor egyesével rakosgathatod vissza a többit. -
Lacpac
őstag
válasz
tibike8
üzenetére
Reset gombot húzd le a csatlakozóról.
Ha a házamban lévő gomb reset gomb rá van csatlakoztatva a lapra, ugyanez a jelenség van. Zárlatos lett a kapcsoló. Szvsz elfáradt az érintkezőket egymástól távol tartott rugó/vagy ki tudja mivel van megoldva.
Hátha neked is ez a gond, én is akkor jöttem rá, amikor a házon kívül indítottam a gépet.
Aztán összeraktam, majd nem indult.... szétszedtem, indult, zárlatot kerestem alaplap alatt, nem volt, nem is indult.
Elkezdtem mindent egyesével visszadugdosni, és a reset csatlakoztatása után jött a feketeség. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
tibike8
üzenetére
ahogy latom a lap support oldalan, 5220 vagy ujabb bios kell, ha ennel nagyobb a verzioszam, akkor jo. Asusnal nemtom hogyvan ; MSI kivette az 1xxx supportot ( vagy egy reszet ) a 3xxx procihoz valo biosokbol, bar erdekes, hogy nalam a sima 1600 nem bootol, az 1700 viszont "unknown cpu" uzenettel de elindul.
-
Speed®
titán
válasz
tibike8
üzenetére
Igen..de ha kiveszed a CMOS elemet, az is ugyanezt okozza. Táp lekapcs vagy kihúz, tehát áramtalanított állapotban legyen az alaplap.
Fizikailag nem sérült a proci, ill. megfelelő állásban került berakásra?
Ha mindent jól csináltál, egy sima procicserébe nem hal bele semmi. -
tibike8
őstag
válasz
jokeph
üzenetére
A kézikönyvet nézem... Akkor sem értem, hogy kell resetelni. Van itt reset érintkező amin most is van valami kábel, de jumpert nem látok amit át kellene valahova dugni. Szóval nem értek hozzá. Ezért is vinném el valakihez Szegeden aki nem csak az Intelt tarja számon...
-
jokeph
nagyúr
válasz
tibike8
üzenetére
uccsó ötlet:
Teljes áramtalanítás, 220Voltos kábelt is húzd ki, CMOS elemet dobd ki jó 10 perce, a BIOS-t reseteld (CMOS_CLR tüskepár rövidre zárásával - jumperrel vagy méretes fémes tárggyal - pl. csavarhúzó, tarts fenn a kontaktot úgy 15-20 másodpercig.Ha lejárt a 10 perc, elem vissza, ha jumperrel törölted a CMOS-t, akkor vedd le, csak proci+hűtője ,ram, VGA legyen meg persze a táp rádugva a lapra (ATX 24pin+CPU segédtáp 4/8 pin) és a VGA-ra (ha kell neki) és adj neki némi időt, mert nem biztos hogy rögtön de azonnal képet is fogsz látni.

-
Chaser
legenda
válasz
tibike8
üzenetére
az említett cmos reset megvolt?
ha igen és nincs eredménye kapd szét a gépet és rakd össze asztalon, ne kérdezd mért de néha segítszerk:
a clear cmos tüskéket keresd meg, áramtalanítsd a gépet teljesen, és zárd össze akár csavarhúzóval 10-15 másodpercre a tüskéket
alaplapi manualban megtalálod hol vannak
ha csak kiveszed az elemet az kevés lehet -
-
tibike8
őstag
válasz
hokuszpk
üzenetére
Most nem tudom a verzió számot, talán 4014 vagy passz (nézem most, hogy pont ilyen verziójú nincs), de a legutolsó van rajta. Tudom, hogy a B350-nél a régebbi BIOS nem jó a későbbi Ryzenekhez. De még ha ez is lenne, miért nem indul az eredeti 1600-al? Aláírom, hogy valamit elbénáztam vagy zárlat lett vagy mittomén, csak a gond, hogy ugye nem szerviz vagyok és nem tudom szakaszolni a hibát. Lehet alaplap vagy táp is gondolom.
Most néztem, hogy az 5606 az utolsó BIOS verzió, de mielőtt nekifogtam, minap néztem, hogy a jelenlegi BIOS is jó a későbbi Ryzenekhez. Lehet, hogy az 5605 van fent. Nem emlékszem a verzió számra, de rendszeresen frissítettem. -
tibike8
őstag
Az adatlapomon látszó konfnál lett most lehetőség A CPU-t 3600XT-re cserélni. Na azóta se kép se hang a PC-mnkek... Az 1600-al sem meg az újjal sem. Fel sem pörögnek a ventik, csak az alaplap ledjei világítanak...
-
Chaser
legenda
válasz
Speed®
üzenetére
annyit ér amennyit adnak érte, és van aki ad érte 8k-t
van a hűtési teljesítmény - meg persze hang - és van a design, designban a prism überalles' ( : - sokunknak -
nem véletlen építik sokan be még ha hangosabb is sok más hűtőnél
én 5-ért raktam fel használtan, talpa sem volt 100% sík, közöltem is, de elvitték és nagyon örült a srác neki hogy annyiért kapott - de van aki odaadja 4k-ért is - -
fanti
addikt
válasz
Mettallo
üzenetére
Én meg ezt ajánlom!
Körberöhög egy PBO-s 3900X-et is lazán. -
Fitzgerald
veterán
válasz
rumkola
üzenetére
Az lehet, de attól még kb. olyan a hűtési teljesítménye, mint a majdnem 2x annyiba fájó Noctua U12-nek.
Még a 3700x-en én is használtam pár hónapig anno egy Arctic esports Duo-t.
Wraith Prish 21k-ért meg az évtized vicce nagyjából. De még 8k-ért is van jobb/sokkal csendesebb, már kipróbált hűtő (pl. Deepcool Gammaxx 400) mint a Prism... -
M0ng00se
őstag
ha valamiért gariztatnom kéne a procimat, a gyári hűtőt is mellékelnem kell?
-
Speed®
titán
válasz
üzenetére
Azért még mielőtt kitalálnánk, hogy a spórolós kivitel jobb hatásfokú, mint egy, a teljes IHSt fedő megoldás, gondold át, mi az IHS szerepe a mechanikai védelmen felül (hint: az elnevezés mozaikszó). Nem csak a die felett közvetlenül történik hőközlés..de nagyon elmentünk offba.
-
rumkola
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
Az oké, de ez akkor is nevetségesen kicsi, nem értem miért spóroltak ezen.
-
Speed®
titán
-
Mettallo
tag
válasz
üzenetére
Az igaz h hűtő kevesebb lutri. Mint latom előző képen,hogy nyitott a gépház,nem porosodik igy? nekem zárt,egyik oldalfala üveg/átlátszó(tetején van egy mágnesesen ragadó lapszerűség amit letudok venni,ha nagyobb szellőzést szeretnék mivel azon a részen számottevően nagyobb rácslyukak vannak) és fent van asztalomon a monitorom mögött és mintha ott is kicsit szedne fel nálam port.
-
hokuszpk
nagyúr
-
Mettallo
tag
válasz
jokeph
üzenetére
Budapestre nem mennék fel Dél-M.o-rol, ha veszek akkor ujjat rendelek neten, letojom h 8 v 14k újonnan nem is én szerelem be,hanem oda viszem ahol vettem a komplett gépem júliusban, egyedül a 3070 suprimot én hozattam be máshonnan és vittek nekik hogy tegyék bele,ergo gari miatt velük szereltettem be.
Nem teljesen úgy van hogy nem szeretek piszkálni,mert pl win/op rendszerekhez értek,de pl proci setup ahhoz nem értek/tapasztalatom nincs ahhoz inkább nem nyúlok. E komplexebb/drágább szereléséhez akár 10kt is megér nekem ha ök szerelik össze,mivel ök értenek hozzá, meg náluk a labda ha vlmi nem stimmel. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Mettallo
üzenetére
hatha nem, hat nem ; akkor marad a nagyobb huto.
dehaesetlegmegis raszanod magad, kb. ezt ( ez a regi B350 Toma biosa, a tied lehet enyhen bonyisabb ) kell keresni. Egy pici minuszos offset fesszel nincs nagy kochazat, max egy cmos reset ; a pluszos az ennel lehetne neccesebb. ( foleg elegtelen hutes eseten. )
-
Mettallo
tag
válasz
hokuszpk
üzenetére
MSI B550 Tomahawk-ot vettem hozzá.Házamban van 2 venti is,sajnos az MSI 3070 Suprmix ki..t nagy,így több nem fért bele. Házam az meg egyik oldala üvegborítása,anno megfogta fantáziámat amikor a boltban megláttam. Bios-t meg bármit amihez nem értek és ha nem szükséges akár 20-30 fpsért inkább nem piszkálnám. Xmp és a resizable bart is 1 hetes kutatás/utána nézés utána mertem bekapcsolni.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Mettallo
üzenetére
aszondja a ceg, hogy TJMax 95c
szoval kb. semennyire nem artalmas. ha elkezded piszkalni a biost, egy lehelletnyi minuszos cpu offset feszt dobjal ra, az is jo hatassal lehet a hofokokra. ( mondjuk 1 lepcsot, amit tud a lap. ez pl. Asrocknal 0.00625V , Msinel 0.0125V oke talan lehet ket lepcso is. )
Csak ne vidd tulzasba, mert van az a minusz, amikor meg stabil marad, de veszit a teljesitmenyebol. -
Mettallo
tag
válasz
Speed®
üzenetére
Biosban nem sokat állítottam(xmp-t meg a resizable bart kapcsoltam be),ergo akkor ha jól értem, egy hűtő csere csökkentené a höm.-t,de az aktuális 85 fok körüli az mennyire rossz/ártalmas nagyobb terhelés mellett? Ac vallhallaban az aktuális beállítással a 80-100 fps nekem tökéletes amúgy,valójában a proci/gép élettartama miatt aggódok,mert pár helyen azt olvastam,hogy alap esetben a hozzáadott wraith stealth cooler jó,de más helyeken ,hogy nem.
-
Mettallo
tag
Véleményt/segítséget szeretnék kérni, anno vettem egy AMD ryzen 5 3600 wraith stealth hűtővel egybe csomagolva,AC Valhallanál nagyobb beállításoknál, mellette van egy 3070 suprim x-em, fps-sel nincs bajom,csak ,hogy az mennyire reális vagy probléma hogy gpu-z szerint 85-88 fok körüli a hőmérséklete a procinak? VGA az 60-66 körül mozog ilyenkor. Előre is köszönök minden észrevételt/tanácsot.
-
-
Alpi.
addikt
[amd-exploring-ryzen-5000-support-on-300-series]

#37114 : Anyu gondolkodik rajta !
-
Fitzgerald
veterán
válasz
mester1102
üzenetére
1080p-ben 12600k/12700k, 1440p-ben (ha ultra beállításokról van szó) vagy feljebb pedig szinte mindegy hogy Zen 3 vagy Alder Lake.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
mester1102
üzenetére
Kérdés milyen felbontáson szeretnéd használni.
-
CJ4567
nagyúr
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
mester1102
üzenetére
5950X az tulzas vagy ha ugytetszik, felesleges jatekra; az 5800X vagy a hamarosan erkezo 5800X3D lesz a megoldas.
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- MacBook Air 15" (M3, 8 GB RAM, 512 GB SSD)
- Használt iPhone 13 felvásárlás gyors, korrekt, biztonságos
- Xiaomi 15T Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- Készpénzes / Utalásos Videokártya és Hardver felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest