- Red Magic 11 Air – vékony házból süvít a szél
- Csíptetős fülesek csatája – Sony LinkBuds Clip vs. Huawei FreeClip 2
- Mérföldkő a szilárdtest-akkuknál: fontos lépést tett a QuantumScape
- Újabb óriásakku a Honortól: az X80 lehet a következő 10 000 mAh-s modell
- iPhone 18 Pro Max: kis kapacitásbővítés hoz nagy előrelépést üzemidőben
- iPhone topik
- Nő az eSIM-ek iránti igény
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Android dual SIM okostelefonok
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Valósággá vált a Tecno szupervékony telefonja
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MasterDeeJay: Újabb CoffeeTime projekt készül. Asus Q170M-C és QTJ2 (i7 10750H ES)
- Oldman2: Magyar feliratos/szinkronos játékok PS4/PS5 konzolokra
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alpi.
addikt
Eladtam a 3800X-emet !
Jobban mondva elcseréltem. Szerencsére csak pár napot voltam Zen2 nélkül.
A 3800X túl erős volt és látható pénzösszeget is ért, luxus lett volna megtartani.
Viszont a fele ! A felét már megtarthatom !
A fele meg pont [egy 3300X !!!]
-
ETOM
addikt
Sziasztok!
Na megérkezett az új ram végre ([link]) 3800MHz, Feszültség 1.35v. Kezdetnek csak ennyit állítottam. -
fanti
addikt
válasz
exedoc
üzenetére
Ha megnézed a konfigom az adataimnál, akkor láthatod, hogy mi az ami tutira megy, és nincs vele szívás. (128GB + 3900X + Giga B550 Aorus Pro)
És én még egy picit adtam is neki, már csak a szinkron memóriavezérlő miatt (3200MHz@3600MHz).
Nálam XFR+PBO-val megy a processzor, egy Noctua D14 hűsíti. -
exedoc
senior tag
válasz
Chaser
üzenetére
Igazából 3200MHz nekem bőven elég, a memória mennyisége, stabilitása renderelésnél fontosabb mint a sebessége. Úgyhogy az úgy jó lesz. Most a meleg beköszöntével amúgyis visszavettem a 3900X max órajelét 4GHz-re, meg a memóriák is 3200-on mennek. Korábban végigteszteltem mindent, csak vissza kellett raknom. Max terhelésen aio-val 65-66 fokon ingázik, úgy hogy bent 24 fok van most.
-
-
Chaser
legenda
válasz
exedoc
üzenetére
blenderből csak magát a tesztet értem, valaki itt mondta anno
de tényleg jó, 6-7 teszt van, vmelyik kevésbé pörgeti a cpu-t, vmelyik avx-et is használ
memóriát is különböző mértékben terhelik, elég jól megizzasztja a gépet összeségében
utána konvertálásnál soha nem volt anomália ha a blendert letoltam, de játéknál sem meg sehol ac setup mellett -
exedoc
senior tag
válasz
Chaser
üzenetére
Így van, ez így korrekt. Mondjuk adott frekihez, feszhez a 8 órás stress teszt is az én agyszüleményem. Mivel sokat renderelek inkább a biztosra megyek. Nagyon ciki tud lenni, ha egy stabilnak hitt konfig, egy 2 napos render közben megfekszik 2 óra után. Persze nincs nagy baj, mert képszekvenciába renderelek ki mindent, de azért macera van utána. Blender is jó, használom azt is, bár a max-hez jobban értek mert kezdetek óta azt tanultam. Blenderben egyébként modellezni valami fenomenális, még max-hez képest is.
-
Chaser
legenda
válasz
exedoc
üzenetére
cb az arra való, hogy a pötty stimmel-e
illetve arra jó, _ha_ már azalatt is anomália van, akkor elég rosszul sikerült a setup, mert az nem hardcore terhelés és nem is sokáig tart
de ennyi
cpu/ram utótesztnek a blender nagyon jó sztem, sok mindent tesztel, avx-et is, nem is egy-két perc amíg lefut
én amellett még primeot tolok 10 percet, ha az is oké akkor minden oké - ramnak meg tm5-öt, imc-nek kis large fft-t - -
exedoc
senior tag
CB-vel egyébként az a bajom, hogy kevés. Oké, megterheli a procit, kapsz egy irányt fesszel, hőfokkal a beállított frekid mellé, de egyrészt túl hamar lefut, másrészt vannak más progik amivel sokkal intenzívebb teszteket lehet, és kell is futtatni legalább 2 órán át, de a biztonság kedvéért inkább 8. Jómagam ha ezekkel megvagyok Vray-ben is elindítok egy olyan jelenet rendert ami 20 órán át fut, és be is fejezi. Ha valami, akkor a Vray aztán meg tudja fektetni mind a cpu-t mind a memóriát. Rengeteg féle profilom van már különböző, frekikhez, és a hozzá beállított értékekhez, amiket excel-ben gyűjtök össze, RAM beállítottásokkal / időzítésekkel együtt + különböző feszek az alaplapon stb. Az ilyen Ryzen Master, DRAM calculator, meg CTR progik nagyon jók, hogy lássam mi merre mennyi, de én inkább a hagyományos bios beállítások híve vagyok, ez még az Inteles korszakból maradt meg gondolom, nem igazán szeretek külső programokra hagyatkozni, amik windows alól állítgatnak dolgokat. Nem rosszak, nagyon jók, ez inkább az én agyszüleményem.
Szerk.:
Stress tesztnek az unreal engine is jó lightmap számítással, kevesen tudják, hogy a Swarm Agent-et be lehet állítani úgy is, hogy 100%-on használjon cpu-t / memóriát. Az alapbeállítása egyébként ha jól tudom 60%-os cpu / mem kihasználtság, ráadásul nem is használja az összes magot / szálat. (az össz magok száma mínusz 2) -
-
Chaser
legenda
válasz
fudi2002
üzenetére
nálam pedig 4x8 3600-os gond nélkül ment gdm off mellett msi x470 gaming plusban
xmp on és lőn 3600mhz c16 négy modullal, 1t is ment - tuningra már nem volt időm -
párszor mondtam gy.b-nél - gyuri barátomnál ( : -, volt pár felállás 4x16 modulokkal, 4x sr, 2x dr+2x sr - ráadásul az b-die és e-die kombó volt -, 4000-ig mind ment ebben a lapban
már gb b550 aorus mastere van, ott is megy
úh. nem tudom hol lehet a buktató, az az msi lap azért nem top tier árban sem
a gb már igen, de ha az msi-ben is ugyanúgy ment a móka nem hiszem hogy annyira lap függvénye
imc ilyen téren nem tudom mit számít, ahhoz sokkal többet kellett volna próbálnunk - kanócozás miatt valamennyit biztos, de ott sztem csak tuningban fog vissza, úgy látom lap gyártók is azt adják meg hány modullal milyen órajel garantált -
lehet inkább bios lehet az ami defektet okoz több esetben
tény, hogy egyszerűbb 4 modullal az élet legtöbb esetben, de elég sokan használnak 4 modult is gond nélkülfanti
128-ból megnéznék 4x32 micron b-die-t, 2x32 a foschtos lapomban is úgy ment mint az álom, 3100 mellett is 3600mhz c16 sima liba volt
gdm off-nak nem feltétlen van előnye
de ha hibázna a ram gdm on mellett - ami "átugorja" a hibákat -, akkor az megfogja és kidobja ha valahol defekt van, ennyi az értelme -
CJ4567
nagyúr
"1 - profitál valami a linkelt memóriasebességből a rendszered? Nem!"
"3 - a latency hatása az hol is jön elő? - Igazából sehol!"Pedig dehogynem, a játékok szépen meghálálják ezt, még egy 3600 mellett is, ha mondjuk nem 60FPS a célod

Gondolom emlékszel még, amikor linkeltem, hogy 3600 CL17 XMP, és 3600 CL15 között akkora volt a különbség, hogy "éppen kihatja" kategóriából átment "egy kategóriával nagyobbat" kihajtanába... Most 3800 CL16-on használom, ha annyira kell, mérhetek 3600 CL17 XMP vs 3600 CL15 vs 3800 CL16-ot, CPU és GPU limitált helyzetekben is.
Ezt itt hagyom. Igen, a 1070 mellett nem sokat vettem észre(azon kívül, hogy van tartalék a prociban, folyamatosabb a játék), viszont így a 1070 helyett egy kategórával nagyobb GPU-ra is válthatnék, és kihajtaná.
BF1-et sajnos nem tudok benchmarkolni, mert az online az nagyon változó, viszont átlagban ott is nagyon észrevehető volt a különbség, ahogy más játékok is, ahol CPU limitbe ütköztem a magas FPS miatt is meghálálják az alacsony késleltetésű, gyors RAM-ot. -
Create.
addikt
Uraim! Szerényebben!
-
fanti
addikt
válasz
exedoc
üzenetére
Bizony igazad van. Én is találkoztam G.Skill Aegiseknél Samsunk C-s csipszettel...Hát ha valami, akkor a feszemelgetés csak instabilabbá tette, de azzal is megvolt a 3600MHz, 64GB-al is 18-20-20-40-el, 1.35 voltnál.
Fudi2002
Most is te kezdted baszod! Te álltál belém...rémlik? #35765
Nyugi, én sem vitatkozom veled tovább...mert az olyan lehet mint sajtreszelővel rejszolni kb... -
exedoc
senior tag
válasz
jokeph
üzenetére
Jó, persze a proci imc-nek mindenképpen jobb a 2 modul, ez logikus, és érthető is. Ahogy egyébként az is, hogy ha valami gikszer van 4 modulnál hibát keresni dimm-ekre is jóval több idő, és macera. Aki vállalja a 4 modult az számoljon ezzel. Nálam inkább az volt a gond, hogy asszonytól kaptam ajándékba szülinapra. Csak nem azt a márkát amit szerettem volna, illetve mint utólag kiderült Samsung c-die-os, amiben jóval kevesebb tuningpotenciál van, keveset enged frekiben pluszba, nagyon érzékeny a feszre. Az ember azt gondolná, hogy ad neki egy kis plusz feszt és megy feljebb, de nem így van, csak instabilabb lesz, és random eldobja magát már kevésbé memóriaintenzív feladatokban is. Picit kiismerhetetlen a dolog, elég random eredmények látszanak, akinél bevált x séma, másnál rohadtul nem működik ugyanazon márkánál / típusnál, pl. mondjuk egy micron e-die-hoz képest.
-
-
fanti
addikt
válasz
fudi2002
üzenetére
Már kérlek te se vedd sértésnek de
1 - profitál valami a linkelt memóriasebességből a rendszered? Nem!
2 - hangoltál már össze 128GB memóriát? - Nem!
3 - a latency hatása az hol is jön elő? - Igazából sehol!
4 - FSB-t is húztad? Igen! M.2-es SSD-k tolerálják átlagban? Nem!
5 - jó sok idődet elbasztad rá? Igen!Ezt az öt pontot ne is kezd el nekem cáfolgatni, mert volt 4000MHz-es cl18-as memóriám is, 2x8GB és semmiféle alkalmazás vagy játék alatt nem lehetett hangyafasznyi különbséget sem látni a 3600MHz-hez képest. Tudom, mert teszteltem 3600-as és 3900X-es processzorokkal is B450-ben és B550-ben egyaránt.
Ugyanúgy mint ahogy valami ostobatóbiás jött itt nekem a GDM OFF előnyeivel, na arra is pont egy szombatom ment el, mértem annyit meg teszteltem, de sehol semmi difi nem volt sem 2x8GB-al, sem 2x16GB-al, sem 4x8GB-al, sem 4x16GB-al, sem 2x32GB-al, sem pediglen 4x32GB-al a GDM ON és GDM OFF között.
Szóval nagyon bírom itt a PH-n az önjelölt okoskodókat, de tudod a 3200MHz vs. 3600MHz közt sincs igazából különbség ha az összteljesítményt nézzük.
És megnyugtatlak, nagyjából cirka 1TB RAM van itthon, van bőven tesztalanyom, tudom, hogy mit beszélek.
Bocsáss meg, de csak röhögni tudok az ilyen palikon...
-
fanti
addikt
válasz
fudi2002
üzenetére
Hát a tesztekről.
Nálam akkor stabil egy rendszer ha :
-TM5 usmus 10 kör lemegy (ez azért pl. 128GB RAM esetében nem éppen egy röpke pillanat lesz)
-AVX-es LinX 24GB RAM bevonásával 10 kör lemegy
-Prime95 small fft majd blend legalább 2-2 órát kibír
-Y-cruncher bencsmárkja is lefut az összes memória bevonásával, és utána ugyanezen program stabilitás tesztje is vagy 2 órát megy hiba nélkül.
-Lefut a Blender jól
-Sony Vegas 1 órás render alatt nem hasal el
-BF V multival is stabil több órán át 64 fős szerverekenÉn nem is használok stabitesztre CB20-at meg Aidát...az semmi.
Szerintem a 3-as és 5-ös Ryzeneknek baromi jó lett az IMC-je, nagyon rugalmas, jól terhelhető és a kompatibilitás is kiemelkedő a különféle memóriákkal.
Nyilván a komoly tuninghoz 2 modul kell, lehetőleg 2x8GB felállásban, ott lehet az elméleti maximumot kihozni a rendszerből.
De ha valakinek elég egy CL18-as DC 3600MHz-es memória 1800MHz-es IF szinkron órajellel...mint pl. nekem...szóval annak akár lehet 4 modulos is a memóriakonfigja, nem okoz csalódást.
Jól példázza ezt az én esetem is, a két darab Patriot Viper Steel 64GB-os kittel, amik 1.35 volton együtt szaladnak 3600MHz-en.
Jó jó tudom, hogy ez nem kimagasló sebesség, de egy jó erős sebességnek azért elmegy. És atomstabil azokkal a tesztekkel amiket fentebb részleteztem.És nekem ez így tökéletesen elég is.
-
fudi2002
nagyúr
Lapja válogatja ezt a 4 modult illetve imc is számít. Nekem volt szerencsém 4x8 modulos ballistix felálláshoz, szenvedtem, visszaküldtem. Persze hozzáteszem én nem a "cb20 meg játék stabil" kategóriába tartozok. A 2 modul stresszmentesebb, ami nem jelenti azt, hogy a 4 modulos ne működne. De ha olyan a lap/bios/imc akkor biza kínkeserves napok jönnek oc esetén...
-
exedoc
senior tag
Ezzel adtál egy tippet. Ősszel én is felmennék 4x16GB-re 3900X-el, már kezd kevéske lenni a 32GB. Sztem Crucial lesz. Egyenlőre 4x8GB 3200MHz HyperX megy. Páran beszarattak itt, hogy a 4 modul nagyon megterheli a proci imc-jét amd-nél, meg több feszt kér, meg magasabb hőfok, de nem tapasztaltam ilyesmit. Megyen szépen.

-
joysefke
veterán
Azt mondtam, hogy nagyobb eséllyel futhatsz bele hibába, nem azt, hogy ne tudna egy 4 modulos rendszer stabilan működni.
Ha X-GB memóriára van szükségem a dual channel képes gépembe, és az van kettő és négy modúlos kiszerelésben is, akkor én a kétmodúlos kiszerelést fogom választani. Legalábbis eddig mindig így tettem, már a ZEN előtt is.
-(1)Ha később duplázni akarok, akkor még mindig van lehetőségem duplázni
-(2)Nem eltolt toronyhűtő sem probléma
-(3)Ha évek múlva eladom, akkor garantáltan nagyobb piaca lesz a nagyobb modúloknak. A kis szaroktól mindenki szabadulni akar.
-(4)Kevesebb vas, kevesebb hibalehetőség. Ha hiba van könnyebb a hibakeresés.Fordítva:
Miért vegyem a 4x8GB 3200-as Ballistix-ot a 2x 16GB helyett? -
fanti
addikt
válasz
joysefke
üzenetére
Ezt komolyan nem értem.
Idehaza 3 AMD Ryzen-es gépünk van. 1db 3900X és 2db 3600-as.
Az egyik 3600-ban 4x8GB Crucial ballistix 3200-as RAM megy 3600MHz-en.
A másik 3600-asban 4x16GB RED Crucial Ballistix 3200-as megy 3600MHz-en.
A 3900X alatt ment G.Skill Aegis 3200-as 4x16GB 3600MHz-en.
Most Patriot Viper Steel 4x32GB 3200-as, azaz 128GB megy 3600MHz-en.Nuku probléma.
-
joysefke
veterán
Update:
Ma több órán keresztül futtattam a Handbrake-et, pár elfekvő videót kissebbre konvertálni. RyZEN 3600, minden alapon ,+1.1V SoC, 1.35V Mem A prioritást alacsonyra véve gyakorlatilag észre sem vettem hogy 100%-ra van futtatva a gép (kivéve Visual Studio buildet, na az megérezte).Megállás nélkül 100%-on tekert a proci. átlag hőfok 76C, max 77C. Szoba kb 26C, tehát a külső hőmérséklethez képest a delta-T +50C volt.
Menet közben a gépház oldalát egyszer leszedtem benyúltam kézzel ellenőrizni a hűtést:
Lamellák felül kifejezetten hűvösek, alul talán 1-2 fokkal melegebb. Kézzel megérintve 1-2 hőcsövet (azt a párat amit elértem, ugye nehéz odaférni egy mATX házban) kb rájuk lehetett fogni hogy langyosak, de a melegtől azért messze volt...Ventit itt 650rpm-re tettem ahol szinte néma, de tehettem volna 1000-re is, 1-2C-nél többet nem jelentett volna. Ugyanígy nem hiszem, hogy 500rpm-en plusz 1-2C -nél többel lett volna melegebb.
-
HSM
félisten
-
Chaser
legenda
válasz
wwenigma
üzenetére
eddig csak egy lappal és egyfajta modullal néztem, semmi gond
gy.b-nél több lap és ram volt, 4 x16 is, semmi gond
egy közös van bennük, mind micron volt, vagy e-die, vgy b-die, de micron
még 2x16 sr-t és 2x16 dr-t is megküldött ( :
az nyilván nem mindegy az imc-nek mit kell megennie, de az két modulnál sem mindegyshifty!
b450m s2h ( : megdögölni meg a 100 ft-os is meg tud
efölött akkor vegyél drágábbat ha kellenek extra portok vagy hobb design vagy bármi, kihajtani maximálisan elég lesz a 3600 mellé
vga mindegy mi megy mellé, nálam 3070 is volt benne, ramokat is úgy tolja ahogy a nagyok -
shifty!
senior tag
válasz
Chaser
üzenetére
Ryzen 3600 alá mi az ajánlott deszka mostanság, ami egy GTX1070-el és az általad ajánlott 16 GB RAM-mal jóban van?
Játékra használom az asztalit, ritkán bővítek és cserélek, szóval nagyon max egy 5600-ra váltás képzelhető el, meg egy combosabb VGA majd ha emberi áron vannak.
Megbízhatóság és üzembiztosság > csillámfaszlámaRGB
Költséghatékonyság is szempont, nem spórolni akarok a deszkán, de nem biztos hogy kihasználom egy fullos deszka képességeit. -
joysefke
veterán
Újra beléptem a topikba, lecseréltem a RyZEN 3100-at egy RyZEN 3600-ra.
Ehhez kapcsolódik az első kérdésem (miért hideg a hőcső)

Léghűtés topik - PROHARDVER! Hozzászólások #26610 -
Chaser
legenda
válasz
gery14
üzenetére
áruló ( :
zsid
más itt a tréfa - is -, majdnem 20%-kal kevesebb
edigiben 5600x nemrég 102e-ért volt, de 106-7e-ért több boltban most is megvehető, nettója kb ua. mint nálatok
de mink' magyarok jobban élünk, mi minengedhessük' magunknak a 27% áfát![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
petimbo
ebből két szett és kánaán, későbbi 5xxx mellé is
2133 az nagyon kevés zen mellé, 3000-től élhető
lapot túl nem bonyolítanám, kissé visszafogva 20e ft-os lap is elég alá
ha meg csak játék van akkor semennyire nem kell visszafogni abban sem
ha urasabb' lap kell, mostanában jó áron dobálják az msi 550 gaming plust, elég combos vrm-et kapott, alzán 43e
a toma ütősebb, ahogy néztem ez a lap inkább design de már erős vrm-mel, 12 magig biztos okéN_A_S
úgy-úgy
4x sr vagy 2x dr modul a legjobb felállás -
N_A_S
veterán
válasz
petimbo
üzenetére
Zen2 azt szereti ha minnél gyorsabb ram, és minnél kisebb az időzítés. Én ezt venném: [Crucial Ballistix Sport AT 32GB (4x8GB) DDR4 3200MHz Micron E die!]
Vagy ha nem kell ennyi, akkor ezt: [CRUCIAL 16GB / 3200MHZ BALLISTIX BLACK KIT]
Ja és a 3700X alá már azért érdemes tenni valami jobb féle alaplapot is!
-
petimbo
tag
Még egy kérdés, mennyire ajánlott 3700X mellé gyorsabb ramokat venni?
Nekem jelenleg 2133 Mhz-es ramok vannak, az kevés, vagy elég? -
zsid
senior tag
válasz
Chaser
üzenetére
Az árak érdekesek és ahogy látom országonként jelentős eltérések vannak.
Csak felütöttem a PCX-et és csökkenő sorrendben:
5600X>3600XT>3800X>3700XNálunk Svájcban:
3800X > 5600X és 3700X azonos listaáron >3600XAz eltérés csak annyi, hogy nálunk a 5600X az ~93500Ft, a PCXben meg 110 000 ( jó, máshol olcsóbb az árukereső szerint).
Most megint akciós a 3700X, 79000Ft/db
És ami nem volt már hónapok óta készleten: Ryzen 3 3400G 51 000-ért. -
gery14
senior tag
Búcsúzom 5900x váltotta a 3800x et

-
N_A_S
veterán
Sikerült hozzá jutnom egy B450 Aourus Pro -hoz, egy 2700X-el, meg 2x8GB G.Skill TrindetZ 3200 RGB-vel... majd hétvégén lesz időm tesztelgetni...
Valószínűleg megy is tovább a konfig, de baromira tetszik ez a sok RGB
, főleg a ramok, bár tudom hogy nem érnek fel a Ballistixhez...A lapomat érdemes lehet lecserélni a B450-re? Úgy hallottam mintha ennek jobb lenne a VRM-je mint a mostani X470 Aorus Ultra Gamingemnek..
-
Chaser
legenda
válasz
Create.
üzenetére
tényleg hibalehetőség
illetve némi feszültségesés is előfordulhat
ettől független minőségi kábelekkel gond nem lesz - ha csak az adott gyártásnál nem volt gixer -
már 15e ft-tól van értelmes minőségi táp full fekete flat kábelekkel - fsp 85+ pro széria, igaz csak a 350w-os ennyi, az 500-as már kemény 20e körül van, az 550-es evga b5 pedig 26e, de az full modu is a fekete kábelek mellé, tud passzívan járni, jó a venti vezérlése és halk, legtöbb ember gépébe bőven sok is -
mai napig nem tudom megérteni a "design" gépeket
minden csillibilli', a csillámpóni hányás rgb már-már költői magaslatokban van
és kecsap'-mustár kábelek virítanak a vga-n meg a 24 pinen![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
és sokszor még megfejelik ezt egy aio-val is, aminek a "kábelei" úgy mennek, hogy még az ökörhuggyozás' is kétszer körberöhögi
de biztos velem van baj ( :...a szépeség pedig szubjektív :d -
jokeph
nagyúr
válasz
Hencso
üzenetére
Babrálós célra vannak babrálható gépeim.

Azt a 4 gépet, amit rendszeresen használok, csak addig nyaggatom, amíg be nem állítom úgy hogy hozza amit nagyjából hoznia kell.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
#35730Create.: Valami effélére gondoltál ?
Kicsit tré a minősége a képnek, de azért látszik a táp kábelezése, a 6 db SATA kábel ami itt nem nagyon látszik, szintén full fekete, beleolvad a ház alaplemezébe, bár a HDD ketrecek meg a VGA javarészt kitakarja.
-
Create.
addikt
-
jokeph
nagyúr
Ósdi, lehet, de műkszik.
Én nem érzékelem a korlátait.
Az M2 nVME SSD-k mellett használok SATA SSD-ket is, telepített W10x64 PRO-val, ezeket így gond nélkül tudom helyezni bármelyik gépembe szükség esetén, mivel van jó pár csak legacy BIOS-os konfigom is (s775, AM3/AM3+ és s1366).
BIOS/AGESA update: ha minden rendben van, én hozzá nem nyúlok, annyira nincs kedvem kísérletezni, viszont szeretem a gépet csak használni, a lehető legkevesebb nyavalya/probléma nélkül.
BÉTA BIOS-t is csak végszükség esetén, ha más nem oldja meg a problémát. -
Alpi.
addikt
-
exedoc
senior tag
3900X egy ASRock B550 Extreme4-ben 1,185V-t kér 4200MHz-hez. Ez jónak mondható?
A kínlódásom oka inkább az asszonytól ajándékba kapott 4x8GB-s HyperX (Samsung C-die-al) volt, keveset engedett pluszba, 3400-on megálltunk 1,345V-al. Egyenlőre jó ősszel úgyis cserés lesz valami másra 64GB-vel. Ehhez fudi mester linkelt olvasnivalót, ezúton is köszönöm neki.
-
jokeph
nagyúr
válasz
CJ4567
üzenetére
Amennyire jól tudom, ennek a funkciónak a disabled a default beállítása, s nem véletlenül, ahogy írtad is, rengeted anomália okozója lehet hardverkonfiguráció/BIOS ver. függvényében.
Én sosem kapcsoltam be egyik gépen sem, s nem is találkoztam problémákkal (vegyesen Intel/AMD konfigok).
Minden konfigomon legacy/MBR módban fut a W10x64 PRO.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
hokuszpk
üzenetére
Nem is arra utaltam, hogy az amd lenne a szar, de lehet olyan összeállítást kifogni, hogy szar lesz. Első ryzenemnél alapjáraton is hibázott a ram, nem tudtam egy windowst se feltelepíteni, mert kékhalálozott közben, mindig máshol. Még szerencse, hogy volt a biosban olyan lehetőség, hogy netről frissítse magát (az egyik frissítés után ez a lehetőség eltűnt), utána már gond nélkül ment a gép, még ram oc-val is.
-
CJ4567
nagyúr
válasz
hokuszpk
üzenetére
Nálam ez az opció kb. vietnámi flashbackeket okoz.
Még valamikor bekapcsoltam ezt az opciót (B450M Mortar Max + 2600 + 1070), mert a leírás alapján csak jónak tűnt, mondom csak nem árt, egy ideig nem is volt gond, majd jött a feketeleves hirtelen.
Annó voltak gondjaim a Windows Update-el, valamiért egy darab frissítés se települt, az összes hibázott, majd visszaállt, gondolom újratelepítem a Windowst.
Az eszközök előkészítésénél egyszerűen befagyott a gép, mondom lehet rossz volt a telepítő, másik géppel újra csinálok W10 telepítőt(MCT-lal), ugyan ez. OC kikapcsol, ugyan ez. Volt itthon egy GTX460, azzal elindult, viszont egyből legacy módba állította a BIOS magát, és ugye a 460 az mégse egy 1070.
Viszont így legacy módban indult a 1070-el is, úgyhogy valamit benézhettem, gondolom én, itt már pár órányi hibakeresésről van szó.
Keresgélés után kiderült, hogy az above 4G decoding nagyon érdekes hibákat tud okozni, és legjobb, ha csak szükség esetén van bekapcsolva. Kikapcsoltam, UEFI módban gyönyörűen felszaladt a W10, és azóta egy szál gond nincsen a Windows frissítésekkel. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
onnantol kezdve, hogy alapfrekin hibazott, nem lehet mas, mint ramhiba, azert annyira nem *.* az AMD, hogy a _szabvanyos_ alapfrekire nem tesztelik le a memoriavezerlot.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
hokuszpk
üzenetére
Jó, de amikor az ismerősénél is hibázott onnan kezdve nem lehet más, hiába talált sok hibát az alaplappal. Nekem b550 tomahawk van 3600 mellett egy 2080 superrel, szerencsére vga-s gondom nem volt, jelenleg is csak a riser miatt van beállítva 3.0-ra, mert olvastam más gyártónál, hogy ilyenkor ajánlott átállítani, ha nem tudja a riser a 4.0-t.
-
válasz
hokuszpk
üzenetére
Már az alaplapra érted a tud többet hogy ha olyan kerül bele jobb legyen vagy az ssd-re?
Itt van a szoftver oldala
Hát ki tudod cserélni az eget meg egy csomó mindent tudsz módosítani vele hatásokat rá tenni meg minden még nem sikerült átnéznem teljesen mert most tudtam ma elindítani az új ramokkal. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
hokuszpk
üzenetére
"motyo ugye tud tobbet."
oops, itt kimaradastortent, a hocipom a palinkafozoszomszédba.
szóval helyes bitek :
motyo ugye nemtud tobbet.@#35712 : oké, de van valami megnevezése is ennek a szoftvernek ?
* csak azért, hogy eszembenejusson kipróbálni.
**** ah, latom, eskuszom csak elrettento peldaként fogok hivatkozni rá. amugy ez valami csillagészcucc ?
************* ahogy a picigarfikonbóllatom, a cput is dolgoztatja rendesen. -
válasz
hokuszpk
üzenetére
Az jó ha egyenlőre csak a két pirossal bekeretezettet állítottam be?Elméletileg az M.2 ssd-m is csak pci 3.0-át támogat nem tudom annak ide van e köze.Most újra indulásnál nem volt egyenlőre síp jelzés.

Luminar AI a program neve alapból felszökik 13gb-ig anno 16gb ramom volt de volt,hogy kiakasztotta.
A jelzések elméletileg a videokártyához köthetők de ez már konrétan nem olyan gond mint a memória dolog.
-
válasz
Dragon3000
üzenetére
Most már végre használhatom a 32gb-t mert ez a program zabál

Elméletileg már csak annyi gondom maradt,hogy néha jön a vga sípolás de más márkánál is előforduló dolog és leginkább B550 chipeseknél olvastam de mondjuk ez legyen a legnagyobb gond még arra kaptam egy beállítást hátha jó lesz azzal. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
számomra már akkor kiderült, hogy ramprobléma, mikor azt fejtegettuk, hogy alapon ( no xmp ) hibázik.
-
Lehet tényleg ram problémám volt,mert van egy ram zabáló képszerkesztő programom az istennek nem, akart elindulni ezen az új gépen,most kipróbáltam és elindult a program

Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Xiaomi Redmi Note 12S 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A23 5G / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 64GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4366
- Workstation bazár - Lenovo - számla, 6 hó garancia
- Apple iPhone 11 Pro Max 64GB,Átlagos,Dobozaval,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Jobban mondva elcseréltem. Szerencsére csak pár napot voltam Zen2 nélkül.
A 3800X túl erős volt és látható pénzösszeget is ért, luxus lett volna megtartani.

Elnézésedet kérem!

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)