Hirdetés
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- iPhone topik
- MWC 2026: Kezünkben a most bemutatott Nothing Phone (4a)
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- MWC 2026: Varázslatos kínai B-brand telefonok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
xward
tag
Sziasztok
Asus b450 f gaming 2 laphoz
Melyik proci a jobb
Ryzen 7 3800x
Vagy
Ryzen 7 5800x
Az utóbbi erősebb
Volt már valakinek ilyen kombója 5800x el 450 es lap
Köszönöm a válaszokat előre is -
regener
veterán
A Gigára "AGESA ComboV2 1.2.0.4 A" van, míg az ASUS-ra "AGESA V2 PI 1.2.0.3 Patch C". ami csak eggyel előtte lévő.
S mindig a gyártó oldaláról ajánlott csak ezeket leszedni. -
N_A_S
veterán
Giga X470 Aorus Ultra Gaming-et cserélnék holnap ASUS Strix X470-F Gaming -re. Kb egy kategória a két lap ha jól látom, annyi hogy a Gigára frisebb jelenleg az AGESA. ASUS-hoz tudnátok valami forrást frissebb beta biosra?
-
-
venom8888
őstag
80-87 fokos a cpu-m terheles alatt, a fent lathato beallitasokkal. az magasnak szamit? mit rontok el hogy ilyen magas? Az a szaros ryzen master vagy mi, az baszta el, defaultra tette,en meg mar nem tudom mi volt a regi ertek amit innen a forum tarsakkal lottunk be
-
Chaser
legenda
válasz
venom8888
üzenetére
ne mondd már hogy nem volt egy profilod legalább
ha nem volt nincs recept, minden cpu más
próbálgatod szépen hol stabil aztán teszteled
egy régebbi cpuz mentésed sincs, semmi?szerk:
hoffman_
én is úgy tudom hogy off az am4-nek, 5800x3d lassan és azzal zár
érthető, akinek erős igp kell vegyen szépen új lapot is, meg ddr5-öt..mármint amd részéről érthető
-
venom8888
őstag
Sziasztok. leszedtem a Ryzen mastert, es teljesen elcseszte a 2 evvel ezelotti bios beallitasaimat. Valaki roviden le irna, hogy tudnam alulfeszelni a cpu-t megint? 1 perces muvelet, ha jol emlekszem. Jelenleg 78-83 fokos jatek alatt. De CPU-z stresz teszt alatt 86 ot is mutatott. Itt a foto, mit kell atjavitanom?
[kép][kép] -
hoffman_
nagyúr
sziasztok,
átfutottam a keresőt: jól láttam, hogy AM4-be RDNA2@APU csak találgatás szintjén megy? lehet, hogy lesz, lehet hogy nem, mindenesetre sokan szeretnénk? nem vagyok naprakész.
nem tervezem váltani a deszkám egy ideig, és jó lenne egy APU a 3600 helyére lassan. -
beef
őstag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Én majdnem az összes filmnél ezt érzem, ahol elkezdik a kamerát mozgatni jobbra-balra. Nagyon zavaró.
-
KisBundi
őstag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Remélem értetted a humorom.
A lényeg azon van, ha valakinek annyira fontos a 0.1% low, akkor vegyen elég erős CPU-t hozzá, de úgy gondolom ha nem e-sportra vagy online FPS-re kell, ahol 144Hz kell állandóan, oda bőven elég a kisebb R5 is, mert a 0,1% és 1% bőven abban a tartományban van, ahol nem igazán venni észre. Ahogy fanti is írta előttem, ez egy rétegigény, de nagy általánosságba elmondható, hogy egy R5 3600 1440P-ben minden IS elég. 
-
fanti
addikt
válasz
KisBundi
üzenetére
De azért ugye abba senki sem hal bele, ha valami 30-35fps-el fut...remélem!
Mert ugye a "nagyfene szegénységben", ami az országban van, annak erőteljesen ellentmondhat az, hogy "óóóóó szegény gamer, nem elég neki az fps, nosza szalad is a sarki nagykerbe az RTX 3090Ti Kingpin edísönjéért" Mert megérdemli...
Azért bele ne haljunk már ilyen dolgokba szerintem... -
KisBundi
őstag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Tehát ha max 30-35 fps-el megy vmi, de nem esik be 30 alá, akkor az ugy teljesen jó neked?
-
fanti
addikt
válasz
KisBundi
üzenetére
Hát igen, egyfajta rétegigény.
De pl. ha én Far Cry - okra veszek CPU-t és VGA-t 4K Ultra settingsre, akkor oda elég lesz egy stock 3600-as Ryzen is, no meg egy RTX 3080Ti.
És semmiféle difit nem fogok látni 60Hz-es Vsync mellett ahhoz képest, mint hogy ha egy üveghangon járatott 5800X húzná a talpalávalót.Az e-sport persze más világ, de az engem nem érdekel kicsit sem.
-
KisBundi
őstag
válasz
Dragon3000
üzenetére
1% lowban még nem vészes a különbség, de 0,1%-már nagyobb különbség is van, de aki csak játszható fps értéket akar, azaz "meglegyen a 60fps, oszt jóvan", arra elég a 3600/3600x. 15-20 evvel ezelőtt már a 25-30 fps-nek is örültünk , mert hát ugye nem "szaggat", de ma már az e-sport és az online fps-ek világaban már a 360Hz-es monitort kell. Semmi problémám ezekkel, de aki 1440p-vel akar magas képfrissitéssel játszani, ott már azért az alap fps-hez is kell a vas.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Chaser
üzenetére

És azt is tegyük hozzá, hogy a legtöbb az adott játék motorján és az alkalmazott beállításokon múlik.Mindezek figyelembe vételével megleljük az igazságot.
Egy nem megfelelően erős CPU 4K esetén is megbosszulja magát.

#37754Dragon3000: mert fontos is, képfrissítés mértékétől függetlenül.
#37753KisBundi: "régen", főleg a CRT monitoros világban ha volt 25-30 FPS stabilan, az egyrészt tényleg király volt, másrészt ha nem ment 25 alá az FPS akkor azt az emberi szem tényleg folyamatosanak érzékeli - a divx-es filmek is 24/25 FPS-re voltak megcsinálva.
-
fanti
addikt
Köszi szépen!"de 1440p-ben semmit sem számít 6700xt mellett 3700x-hez képest"
Na ezért a mondatodért fogadd őszinte gratulációmat!
Ilyet ide beírni...nagy bátorságra vall, bár a lelke mélyén azért mindenki tisztában van azzal, hogy ez így van, de majd mindenki az ellenkezőjéről győzködi a másikat... -
-
törölt tag
válasz
belaazallat
üzenetére
akkor pudingeves.
-
törölt tag
válasz
belaazallat
üzenetére
nalam egy 3950x megy egy asrock b550itx lapban. a hutes kielegito, lehet van ertelme nalam is az uj agesanak? mindig jol jon +100MHz

-
belaazallat
addikt
-
fanti
addikt
Srácok!
Ti próbáltátok már valamilyen lapban az 1.2.0.5-ös Agesát?
Mostanra már szerintem az összes gyártó kiadta az ilyen BIOS-okat a B550-es lapjaihoz. Gigabyte is pár napja kitette, MSI már hetekkel ezelőtt.Véleményeket kérnék Tőletek, már ha próbáltátok.
Olvasom, hogy az Asus a csúcsragadozó lapjaihoz kiadta már a bétás 1.2.0.6-ost is...
-
Hencso
Ármester
Sziasztok.
Asus Tuf x570 plus gaming alaplap ra meg éri fel dobni a leg frissebb biost?
új: Verzió 40212021/08/17
TUF GAMING X570-PLUS BIOS 4021
most a 1405 ös van fent ... -
Chaser
legenda
válasz
üzenetére
oc-t mondtam, nem kevesebb mint 10%-ot
persze az is oc
nyilván arra gondoltam egyik lapban megy az adott ram 3800c15-öt is kényelmesen, másikban már lehet "csak" 3733-at ugyanakkora feszen
ilyen téren számíthat a lap ramnál - de ez leginkább tényleg csak az imc-n múlik, na meg a lap biosán -
20e ft-os lapban is ugyanúgy meghajtottam a raokat mint a 40 és 60e ft-os lapokban, és még a fentebbi különbség sem volt meg, ugyanannyit mentek a ramok a legolcsóbb lapban is
az én 3000-esem is megy lazán 3200-t de felette is c16-on, a 3200-es jobb samu chipesek meg mennek 3600-on is, max nem c16-on
mondjuk ameddig ezt lehet kapni 49e ft-ért, teljesen felesleges aegisekkel foglalkozni szerintem ha már ramot vesz az ember
ennek 3600-3800c15 sem gond szűk időzítésekkel -
aginor
veterán
Sziasztok!
3600-hoz ajánlottak a G.skill Aegis 3200 vagy Ripjaws V 3200 ramok (lap: MSI x370 krait)?
-
Chaser
legenda
válasz
Dragon3000
üzenetére
oké, azóta leesett
nyilván a 775-tel kevertem, s478 ezer éve volt nekem/láttam
anno annyira amd-t toltam, hogy első boltban mikor intelt kellett szerelni bennhagytam azt a műanyag védőkupakot a lábakon...hát beletelt egy kis időbe mire a főnök rájött mért nem megy a gép
jokeph
azzal sincs gond, de ez a 4 rögzítéses amd-s csavarozós megoldás elég hatékony, nem véletlen oldják meg a kis gyári hűtők is a zeneket - persze többé-kevésbé - -
jokeph
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
Ezt csúnyán benéztem, jogos, és sok a láb is.
Ráadásul, Intel s478-nál (meg majd az összes újabbnál is) a lábak között középen van pár marék SMD alkatrész.
lábszám alapján is inkább AM4.
Viszont abból nincs túl "régi".
Hűtő: pedig de, Brand gépekben ehhez hasonlatos, 4 rugós csavarral rögzített hűtő volt már régen Inteléknél is - azaz a lefogatási technika ugyanez.
#37711Chaser: pattintós/ráfordítós - s478, körmös/lenyomós/elfordítós bolhás meg s775-től napjainkig az összes Intel gyári hűtő szinte.

-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Chaser
üzenetére
S478 esetében még más rögzítése volt az intelnek, amit Te írsz az lga775-től jött be.
Itt egy s478 alaplap, a cpu körüli műanyag keretbe kellett beakasztani a hűtést.
s478 alaplap 1, 2, gyári hűtő.
Egyszer fordult elő, hogy a hűtővel kiszedtem a cpu-t is
Valami titan hűtőm volt, az meg passzentos volt a műanyag kerettel, így nem lehetett megmozgatni sem
-
Chaser
legenda
válasz
Dragon3000
üzenetére
a rögzítésre gondoltam én is, ami itt csavaros
a backplatbe rögzül
régi inteleknél egyet kellett fordítani a csavarfejen és "bepattant"
ez 100% nem s478 a lábak alapján sem
nem csoda hogy emberünknél kicsit megtépte a foglalatot is a hűtő, ez rácsvarozva gyári pasztával oda tud "kötni"
aki fizikát nem tanult meglepődhet utána a hűtő levételekor
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Chaser
üzenetére
Nem a csavaros részre gondoltam, hanem a rögzítés formájára, na meg s478-nál még műanyag keret volt az alaplapon, amibe be kellett akasztani a hűtőt. Utána meg már lga-ra váltott az intel és akkor jöttek a pattintós megoldások, amik rögzítése mai napig szimmetrikus náluk, így bárhogy lehet forgatni a hűtéseket.
-
fudi2002
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
Lehet, hogy igazad van. Én a hűtő miatt is annak néztem, de kb zen2 óta van amdm, szóval nem vagyok járatos a történelemben. Cégesen is elkerültük őket sok éven át. Viszont nem mai darab, amiket írtam így is érvényesek.
-
Chaser
legenda
válasz
Dragon3000
üzenetére
sztem is am4, a betekerős rögzíttés inteleknél nem is rémlik, ott "pattintani" kellett - már ameddig követtem -
a mag körül szimmetrikusan kihagyott tűk is am4-re utalnak -
Dragon3000
nagyúr
-
fudi2002
nagyúr
válasz
ScomComputer
üzenetére
Azért a foglalat is régi és gyengusz volt. Lábas Intel se mostanában volt, szóval anyagfáradás is benne van. Meg gondolom pár óra magas hőmérséklet is segítette a folyamatot az évek alatt.
-
MaddeNNNN
addikt
válasz
ScomComputer
üzenetére
van az a mondás, hogy: "ha nem megy erővel, akkor mégtöbb erővel."
-
Chaser
legenda
válasz
ScomComputer
üzenetére
gratulálok neki
terhelni kellene a gépet, aztán kilő, és mozgatni több irányba a hűtőt
ha elsőre nem hoz eredményt akkor újraviperabácsi
az a foglalat lesz ( : -
Thrawn
félisten
válasz
ScomComputer
üzenetére
Szép baleset
-
ScomComputer
veterán
válasz
viperabácsi
üzenetére
Látom nem nagyon vágod a dógot....nézd meg jobban a képet !
-
viperabácsi
addikt
válasz
ScomComputer
üzenetére
Addig ok , hogy ragasztó , de MIÉRT A LÁBAKON VAN nem a kupak meg a hűtő között ??
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Egérpad topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Hegesztés topic
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Apple iPad Air 2 (A1567) 16GB Wi-Fi + Cellular Asztroszürke
- BESZÁMÍTÁS! Asus PRIME H510M i5 11400 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB Rampage SHIVA Adata 600W
- Apple iPhone 17 256GB fekete használt, újszerű 100% akku (0 ciklus) Apple garancia 2027.02.11
- Szerver / szerverterem / szerver infrastruktúra felvásárlás, 1-1db is, kiszállással, logisztikával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Ezen kicsit alacsonyabb a hűtőborda. Később lehet számít majd.

all core tuningon megy... 1.25 vcore fesszel 4225 mhz n
A lényeg azon van, ha valakinek annyira fontos a 0.1% low, akkor vegyen elég erős CPU-t hozzá, de úgy gondolom ha nem e-sportra vagy online FPS-re kell, ahol 144Hz kell állandóan, oda bőven elég a kisebb R5 is, mert a 0,1% és 1% bőven abban a tartományban van, ahol nem igazán venni észre. Ahogy fanti is írta előttem, ez egy rétegigény, de nagy általánosságba elmondható, hogy egy R5 3600 1440P-ben minden IS elég.
persze az is oc