- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
wwenigma
Jómunkásember
Barátságos. Bennem van egy "kell egy ilyen" érzés, azt nem tudom hogy minek de jo lenne.
Jo nekem alapon ez a 3700X.
Intruder2k5: Igen, nem tul nagy elvárás az objektív látásmód és a megfelelő fogalmazás sem.
-
-
hfeco01
tag
"- SB (PCH) feszültségek: Alap esetben 1,00V és 1,20V, ezeket érdemes alapon hagyni (tehát ennyire beállítani). Emelésük ritka esetben segíthet a magasabb FCLK értékek stabilizálásában, de 0,05-0,10V-nál többet nem érdemes neki adni. Személyes tapasztalat alapján érdemes alulfeszelni, így a PCH hőmérséklete nagyobb mértékben csökkenthető. Csökkentés mértéke: 0,10-0,20V"
Rog Strix X570E alaplapnál emelni lehet de csökkenteni nem. -
badbull1
csendes tag
pongyolán fogalmaztam ... véletlen sem azt szerettem volna ha azt olvasható ki belőle hogy bármely bios, vcore látott beállítását következmények nélkül lehet állítani 1.5 voltra
csupán hogy ezek a magok önmagában az 1.5v ra nem károsodnak
az hogy valaki statikusan az összes mag vonatkozásában állítana 1.5 voltot, valószínű akadnának gondjai a "másodlagos" következményeitől
DE pl az 1.5 voltos "core boost spike" üzemszerűen, károsodás nélkül jelen lehet (amd hivatalos fórum/válaszban olvastam ..)CLDO VDDP -nél 1v a limit s vannak biosok melyeknél ezen -0.1 (/+0.1) -es beállítással állítódik auto a másik (ha jó a limit akkor a max értékből következtethető hogy melyiket állítja)
-
Corsa02
őstag
Köszönöm, tettem is egy próbát, lényegesen hűvösebb a proci , ha ezek be vannak kapcsolva, valószínű ahogy HSM is írja, az áramtalanítás miatt.
(#23102) HSM
Igazából azt nem értem, hogy milyen órajelváltás? Hiszen fix. 4,2Ghz megy, mindig.(#23103) nuke7
Igen az én is tapasztaltam, hogy a feszültséget leveszi ha be van kapcsolva, ha nincs akkor fix. Viszont az órajel az fix mindig.... -
HSM
félisten
"2. Az 1,5 V-os VCore-t max. akkor tekinthetjük biztonságosnak, ha a gyári alapbeállításokat használod (annak minden trükkjével és beállításával együtt), egyébként biztosan nem az."
Itt amúgy érdekes kérdés lehet, vajon az áramerősség-csalós lapok esetén mennyire lenne biztonságos egy ilyen kiélezett 1,5V. Az AMD azt mondta, más védelmek megvédik, de én azért nem lennék teljesen nyugodt ezügyben.(#23095) Corsa02: A C-state-eket nem kapcsolnám ki, mivel anélkül nem tudja áramtalanítani a nem használt magokat. A CPPC pedig hasznos a gyors órajelváltásokhoz, ártani biztosan nem árt.
(#23096) GIORGIONE76: Az összes lapon kb. ugyanazt állítod. A gond inkább az, hogy ez nem olyan egyszerű, hogy állítsd be így, és jó lesz... Már csak abban sincs egyetértés, PBO vagy Allcore vagy CCX OC a jobb, pedig ez három eléggé másmilyen technika.
A ram beállítások is sokfélék, milyen kitet mennyire akar a user az élére állítani. CPU-ban is mennyire biztonságos vagy inkább a kipaszírozós irány. Illetve a millió apróság, ami még közrejátszik. Rengeteg változó, rengeteg tudás kell, hogy az igényeidre be tudd állítani. Sőt, akár CPU darabonként is eltérő lehet. Lehet, nekem a 3600-asom érdemes allcore 4,2Ghz-en hajtani, mert bírja, de ha valakinek van benne egy brutálisan gyenge mag, és nem megy allcore 3,8Ghz fölé normális feszen, akkor azon a CPU-n vélhetőleg nem ez lesz a nyerő beállítás.
-
GIORGIONE76
őstag
Szvsz esetünkben (Zen2) azért nem lehet/nehéz meghatározni bármiféle setup tippeket mert ide 3féle lapcsalád (x/b/a 3-4-5xxx) tartozik és megannyi gyártó annyiféle beállításával, szóval inkább a megfelelő laptopikban érdemes kérdezősködni ha valaki messzemenőkig be szeretné finomhangolni, ide meg szerintem elfér az ha valaki új csak betéved az.ezerszer feltett kérdéseivel, sztem senkit nem hajtottak még el amiatt hogy pár speckó dolgot (cppc, vddp, offset stb) nem tudott, uff én szótam
-
Albigator
őstag
Na az biztos egy jó példány lehet.
90 fölé nem engedem, engedném soha. Már 80 fölött sem tetszik, de 85-ig hagyom. Ezt haladta meg a Prime95 Small FFT 1-2 fokkal aztán kilőttem. De szinte mindegy mivel is hűtöm az a baj..
Amúgy én azt hittem az 1.25V-ig simán elmehetek.RP's Lair ugyebár azt ajánlja h 1.35V majd teszt CBR15-el és kész.Ahhoz képest az 1.25V nem lenne sok, ehhez próbáltam beállítani az órajelet. Már sejtem h 4.2 GHz nem lesz belőle...
Úgyhogy 4.15-re kéne belőni, vagy inkább 4.1-re fesz csökkentés mellett. -
HSM
félisten
Köszi az infókat. Nálam is érdekes, hogy fix 1,1V-nak "hiszi" a VID-et fix feszes allcore beállításnál. Az alvás nálam is megy, de mintha végig fix 4,2Ghz lenne az órajel, legalábbis HWiNFO szerint.
Sajnos én csak a VRM beállításoknál tudom eltolni a VID-et, az meg belassítja a CPU-t, így ez a megoldás nálam nem lesz jó.
(#22415) Alpi. Nem "vészes", ez tény, de ennyi az amper a fixfeszes beállításomnál is, csak 1,3V helyett 1,2V-al. 1,3V volt sajnos az (1,288V), a lapom VRM visszajelzése is megerősítette, és a CPU releváns szenzora is, bár ahogy eléri a 90 fokot nálam is kis mértékben visszaveszi, olyan 1,25V-ig, de nem igazán oldja meg a helyzetet. Prime95 alatt amúgy megnéztem, kb 5 másodperc alatt ugrik 40-ről 90-re.
Ami még nekem gyanús, hogy a lapom "csal" a CPU fogyasztással, így a CPU kevesebb áramerősséggel és fogyasztással számol, mint ami a valós. Megcsináltam a "Power derivation" tesztet, és 65% lett 100 helyett cinebench R20 alatt.
Ráadásul a többi érték is több, mint furcsa, ha összeadod a 6 mag SMU Power értékét kb. 78W, és utána alatta azt mondja 50W?Érdekes módon a lap VRM-je 52W POUT-ot mért, de gyanús, hogy az is alulmér, mivel a konnektoros mérő a 60W körüli üresjárathoz képest 150W fogyasztást mért, ami alapján inkább valahol 70 és 75W között kellett lennie a CPU-nak, ha beleszámolom az egyebeket, mint ram, a Gold tápom hatásfoka, és a veszteség a VRM-en. Tehát úgy tűnik, biztosan nem kellett volna 100%-ra kússzon nálam, de a 65% így is gyanúsan alacsony. Pláne, hogy Prime95 alatt is csak max 72%-ig megy fel, de ott is megvannak az érdekes adatok:
Bár ott a VRM adatoknál határozottan megugrott a fogyasztás, amit visszajelzett.Konnektoros mérő itt először 173W-ot mért, majd ahogy 1,288V-ról lement 1,25V környékére a fogyasztás is lement 168W környékére, ami szép ugrás a szintén 60W körüli üresjáratról.
No, meg nem is ez az össz-terhelés nekem a legdurvább, hanem pl. amit 4 magon terhelve csinált , és ez tényleg 1,33V körül volt [link] , és amper is volt, és hőfok is.(#22416) Alpi.: Jó ötlet.
Bár alapvetően az lenne erre a megoldás, ha a lapok pontos értéket küldenének a CPU-nak, az meg így nem lenne meghülyítve. Szomorú, hogy ilyesmi előfordulhat.
Ezt találtam amúgy a témában: [link] .
(#22418) wwenigma: "olyan "versenyképes" terméket hoznak ki ami 150-200W-bol "
Még szerencse, hogy megnézted mit linkeltem, mert az bizony 65W-os verzió volt, 65W-os limittel."nyugodtan menj moderátorokhoz és ne fenyegetozz mert minden dologra hideg fejjel korrekt választ tudok adni"
Többször is szépen kértelek, hogy fejezd be a lekezelő stílust, ne adj kéretlen tanácsokat, és fogadd el, ha nem mindenki ért veled egyet.
Nem fenyegetés volt, tény közlés, azért írtam ezt, hátha magadtól is befejezed,úgy gondolom, így korrekt, ha figyelmeztetlek még előre, ha a szép kérés nem segített. Ez a folyamatos kötekedés, amit csinálsz erősen közösségromboló és szabályzat ellenes, ugyanúgy ahogy a rendszeres inteles flém, amit elrejtesz a sorok között. Szerintem erre itt senki nem kíváncsi.(#22419) gidalight: Bizony, és a 10500 is. Kár, hogy főleg itthon nagyon drága, ahogy a hozzá való Z490 lapok is, ramtuningra képes gyengébb lapokban meg ahogy írod, fele olyan jól sem mennek.
(#22420) fudi2002: A két CCD-s feltételezhetően jóval hamarabb limitekbe fut. Nálam is a legdurvább pl. csak 4 szálon Prime95-ölve.
Semmi tuner-okosság nem volt, mint a képen láthatod, a proci is ennyit kér a laptól (VID), direkt lenulláztam teszt előtt, tuti alapon menjen, még XMP-t sem kapcsoltam be, szépen ment 2133Mhz-en a 3733Mhz-et is vígan tudó B-die kit.RM is default módot jelzett vissza, tehát szerinte is a sima PB módon ment a CPU.
A lapra annyiból gyanakszom, hogy szerintem trükközik a visszajelzett fogyasztással, ugyanakkor az SMU meg mintha látná, mi történik, valamint ugye ilyesmivel nem a usernek kellene foglalkoznia. Intelnél is vannak gyártók, akik az egekbe emelik a limiteket alapból, de ha gyári ajánlottra visszaállítod kézzel, ott mindegyiknél normális működést kapsz. Ugyanakkor ez a trükközés ugye erősen felveti a kérdést, hogy akkor ez most így AMD-által garantáltan biztonságos működés-e avagy sem, hiszen ez így kb. olyan, mintha alapból PBO-val menne, amire ugye már nincs garancia... Én mindenesetre minél többet látok ebből a kavarásból, annál inkább úgy gondolom úgy, hogy jó lesz nekem ez így manuális visszafogott 1,2V-on...(#22465) nuke7: Azért ellenőrizd, közben nem-e lassult be a CPU. Nálam -0,15V-on már alig 3000 pontom maradt csak a 3700-ból Cinebench R20 alatt, miközben boldogan 4Ghz feletti órajeleket jelzett a RM....
-
Alpi.
addikt
Ja, mutat pár W eltérést, talán igaz is lehet, de ha be van kapcsolva a C6, akkor a magok alusznak
mindegy, hogy 2200 mhz-ről vagy 4200-ról kell lekapcsolni vagy épp vissza. Az, hogy az aktív, de igazán, mondhatni terhelésmentes (idle közeli állapot, ugye) magok 4200-on vagy 2200 Mhz-en lazulnak meg megint csak nem okoz olyan nagy diffit. Pár W diffi logikus, de annál több nem szabadna legyen, ha jól működik a C6 state.
-
ffodi
veterán
Megnéztem, és valószínűleg rosszul emlékeztem
:
Látszólagos működés szempontjából nem látok különbséget (Manual OC mellet) fix. feszültség, offset, és eltolt VID között. Ez azt jelenti, hogy az energiagazdálkodási opciók megléte mellett üresjáratban mindegyik esetben visszaveszi az órajeleket és a VCore-t is, a magok pedig szépen elmennek aludni (Ryzen Master és HWInfo szerint legalábbis). Az üresjárati fogyasztásban (szintén egyelőre csak szoftveresen mérve) láttam konzekvensen 3-5 Wattnyi eltérést (CPU power), ahol az offset beállítás esetben volt a legkevesebb, fix. feszültség és eltolt VID esetén pedig több (mindkét utóbbi esetben kb. egyforma).
Utóbbira két lehetséges magyarázatot látok:
- Vagy tényleg van különbség, ezt egy valós fogyasztásméréssel igazolni lehetne (ha lesz rá időm megcsinálom)
- Vagy valaki (pl.: valamilyen SW, vagy HW) a VID-et veszi alapul a P=U*I kiszámításakor, ami így fals eredményhez fog vezetni -
HSM
félisten
-
HSM
félisten
Na, ezt a SoC dolgot majd megnézem.
A CPU menüből kapott nálam a SoC 1,082V-ot, és annyit is jelez vissza a VRM, tehát megy, csak a kijelzés buta.
(#22263) Malibutomi: Nálad nem esik össze a teljesítmény az offsettől? Nekem már fele ennyi is masszívan rontott a tempón. Utolsó előtti bekezdés innen: [link]
-
HSM
félisten
"AMD-bácsi nem szeret ilyen jellegű technikai adatlapokat megosztani"
Igen, én is keresgéltem, hogy mik a pontos alapfeszek, engedélyezett működési specifikációk, de semmit nem lehetett találni, elég bosszantó volt. Nem szeretem csak úgy vakon elhinni, hogy ahogy kiveszem a dobozból, az jó, és csak használjam."high-current load" vs. "low-current load"
Igen, ez is egy érdekes kérdés. Ugyanis nem mindegy, hogy az egész csipre nézed, vagy a magokra. Ugyanis az éppen terhelt magra odakened az 1,4V-ot Prime95 alatt (egy magon is működik) akkor azon a magon pokoli áramerősségek fognak menni, amit nem fog szeretni, míg az egész csipre nézve egészen "low current" lesz a szituáció. Ugyanakkor, ha egy magon megy csak nagy áramerősség, akkor a terhelésváltáskor fellépő feszültség túllövés jóval kisebb lesz, ami viszont a csip túlélésének kedvez. Illetve, egy magon prime-olva ahogy mondod, jó esetben nem lesz túlzottan magas a hőmérséklet, ami ismét a túlélést segíti.
A PB(O)-s észrevételed én csak annyival egészíteném ki, hogy én a sima, gyári PB alatt is brutálisan túlzónak találom a feszültségeket, egy vicc, hogy bőven 1,4V fölé lövi a feszt, miközben kézzel fixen beállítva alig több, mint 1,2V elég neki. De nálam még a Prime95 alatt is 1,3V-ot nyomott magába, 4Ghz-hez [link] , PBO, AUTO OC és minden más nélkül is, csak a gyári PB volt, gyári 3200Mhz ram beállítással.
Ráadásul, ha megemeled a limiteket, máris nem lesz az egész garantáltan biztonságos, ugyanis a gyári feszek csak akkor biztonságosak, ha a gyári limiteken belül marad a működés. (Áramerősségek, tranziens jelenségek!) Tehát az AUTO OC és PBO melletti paramétereket nem javaslom, hogy biztonságosnak vedd, az AMD sem veszi annak, jó okkal! [link] [link]Amúgy ahogy írod, ezt én is megfigyeltem, hogy néha látszólag teljesen indokolatlanul nálam is visszavette magát 4-4,1Ghz környékére, ami indokolatlanul kevés részterhelésen, míg prime alatt az 1,3V és 4Ghz meg indokolatlanul sok. Szép munka.
"A tuning/OC világában eltöltött évtizedek alatt még sosem találkoztam (számomra) optimálisan működő automata OC-val"
Amúgy itt megjegyezném (bár biztos nem fog jót tenni a népszerűségemnek a topikban), hogy a "kék szomszéd" pl. kávétavas rendszere szerintem klasszisokkal jobban és kiszámíthatóbban működik. Van egy 15W-os TDP-jű i5-8250U procim, a nyélgázon 35W-ot is megevő prociból olyan gyönyörűen hozza ki a maximumot 15W-ból, az órajelek és feszültségek okos szabályozásával hogy öröm nézni. Ugyanezt tudja pl. a i9-9900 vagy i9-9900K is (meg az összes többi is), csak a sors fintora, hogy ott alig használja valaki, sok tulaj nem is tudja, hogy van ilyen lehetőség, vagy hogyan kéne beállítani ezeket, mivel ott remekül működik a manuális módszer is többnyire. Gyakorlatilag ott a gyári max turbó, ami közel maximumra tudja hajtani a CPU-t, legalábbis a nagyobb modelleknél, kb. csak beállítod, mit bír a hűtőd és a VRM, és a proci kihozza belőle a maximumot, ráadásul ott ez nem is számít tuningnak, a gyártók is szabadon konfigurálhatják. Ráadásul ott az offsettől sem pánikol be a CPU és esik össze a tempó.Egyébként én is éppen erre jutottam a két hétben - mióta megvan - mint te is, manuál fix feszes OC, okosan beállítva.
Neked mondjuk nem semmi munka lehetett ilyen szép precízen belőni azt a sok magot.
Én mondjuk lehet beáldoztam volna magonként egy ~50Mhz-et leheletnyivel alacsonyabb feszekért (mégis 16 mag, és relatív erős tranziensek, ha mind terhelve van), de tudom, hogy én vagyok mindig túl óvatos.
Nálam így néz ki az előtte/utána tempó: [link] . Gyári 3200Mhz ram, PB, majd a fix feszes 4,2Ghz, 3600Mhz ramokkal. Ami érdekes, a GPU pontszámaim is nőttek.
És szintén érdekes, hogy csak a fixfeszes OC-val érte el a grafikus pont a 10 éves X5660 Xeonom szintjét:
(#21897) hackeeeee: Itt valamelyik eredmény/beállítás szvsz nem stimmel. +200Mhz órajel (+5%) nem hozhat a konyhára +16% CPU tempót.
-
Alpi.
addikt
"ovábbá biztos más is megfigyelte már, hogy kevés mag terhelése esetén (adott CPU magjainak számához viszonyítva) nem egy dedikált mag van folyamatosan terhelve, hanem több magon van elosztva a terhelés (tipikusan egy CCX-en/CCD-n belül), ami vélhetően a relatíve magas VCore által okozott jelenségek, mint például a hőtermelés optimalizálása miatt van így."
Igen, nem lép át egy bizonyos szinten a magok egyenkénti fogyasztásával sem ! 13-14W -ot tisztán, láthatóan nem haladja meg ! Ezt sem véletlenül teszi, gondolom én. Ezeket mind figyelembe kéne venni, mikor kézzel állítgatjuk a procikat ! Sok sok idő kell még, mire ez letisztul a fejekben, ahogy mondod !
Egyébként nagyon érdekes mag terheléseket "rak ki" magának ha csak X szálat dolgoztatunk épp. Ezért is szoktam mondani, hogy egy Cinebench runbol nem sokat tudunk meg a hétköznapi, valós teljesítményből.
Mindjárt előtúrok egy screen-t, valahol meg kell lennie, 8 szálon, hogy osztja ki a melót ! Szvsz izgalmas. -
NoMix
tag
Az fx8350 fölé érkezett be egy OC Athlon x2 II 250 @ 4,3GHz ez azért szerintem eléggé fail! Lődd ki az R15 programot és keress más szórakozást!
-
NoMix
tag
Tudtad hogy ezeket az R15 pontokat előre kreálják és hardver specifikusak. Hiszel a programozónak ki nevét sem adta a termékhez? Ezek a tesztek és pont eredmények annyira ilrelevánsak hogy mindig változnak és ezt azzal magyarázzák hogy már jobban tudnak programozni mint előtte. De ha mindig ez a magyarázat hogy frissítettük a rutinokat akkor még mindig nem tudnak ilyen programot eszkábálni ami helyett elég egy zsebszámológép és egy kis enginering tudás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- iPhone topik
- sziku69: Szólánc.
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- iPhone-t használók OFF topikja
- Milyen videókártyát?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- Beszámítás! Apple Mac mini 2020 M1 8GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP ZBook FireFly G8 - i7 I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD Touch I Nvidia 4GB I Cam I W11 I Gar!
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest