- Red Magic 11 Air – vékony házból süvít a szél
- Csíptetős fülesek csatája – Sony LinkBuds Clip vs. Huawei FreeClip 2
- Mérföldkő a szilárdtest-akkuknál: fontos lépést tett a QuantumScape
- Újabb óriásakku a Honortól: az X80 lehet a következő 10 000 mAh-s modell
- iPhone 18 Pro Max: kis kapacitásbővítés hoz nagy előrelépést üzemidőben
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Nő az eSIM-ek iránti igény
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Android dual SIM okostelefonok
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Valósággá vált a Tecno szupervékony telefonja
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hogy lehetne valahogy megtalálni, hogy idleben mi piszkálja a procit?
Mostanában van hogy idleben, amikor látszólag semmi sem fut, akkor is 50 fok a proci, és az istennek sem akar lejebb menni. Régebben 35 körül volt ugyanez, főleg ha hagytam egy picit lenyugodni a dolgokat.
A terhelt hőmérséklete viszont nem ment feljebb a szokásosnál. -
Land
veterán
Üdv! 1.5 éve vettem 2700 processzort. Akkoriban kb 20 ezer Ft-ot kellett volna rádobni a 3600ra. Most néztem az árakat, hogy alig kellene ráfizetnem ha váltanék rá. Alap dolgokra használom a gépet + játék. Érdemes várnom bármire, ami miatt a több mag, több szál miatt a 2700 lesz időt állóbb az én felhasználói szokásaimnál vagy ugorjak rá egy 3600-ra, melynél a jelenleginél elvileg több fps-em lesz 1440p-ben játékok alatt?
-
Chaser
legenda
válasz
CJ4567
üzenetére
nem ismerem őket, ha annyit fut akkor hynix kategória - bár azért ott némi tartalék van, de csak némi -
Zolorado
én rátolok egy "bogyót" a cpu kupakra, aztán rá a hűtő, többit a fizika megoldja
most épp nem tudom hány éves "fehér" pasztát használok, lehet már 10 is van :d
sztem elmegy a kis lp hűtővel némán
bár itt ugye nagyobb valamivel a cpu mag hőleadó felülete, és fixálva van 4g-re
de nem is két perces cb20 után 75 fokETOM
ha annyit is megy sem gond, orbitális különbségek azért nincsenek 3000-től felfelé, pláne ha a késleltetés nem alacsony
az enyimé' sztem 3800 c16 is elkaristolna kényelmesen - már ne az aegis -, alulfeszelve 3200-n megy ( : -
Biga123
addikt
Megkérdem itt is hátha.
Egy ryzen 4650g tudna együtt dolgozni hybrid mode ban a 1070 el? Vagy elvetélt ötlet? -
jeni
félisten
válasz
Zolorado
üzenetére
MX2 is tökéletes erre.
Mx4 lágyabb de a,
Legújabb MX5 még lágyabb.
8 év garanciát adnak rá.
Lejárt kártyával azzal vékonyan egyenletesen lekenned az IHS-t és kész nem kell sok rá! A hűtőhoz mindig többet adnak mint amennyire szükséged lenne rá.
Nem csak a hőelvezetést hanem az egyenetlenségek kiküszöbőlésére van a paszta. -
Chaser
legenda
válasz
Zolorado
üzenetére
nem érintkezik, vedd le a hűtőt
nem annyi pasztát kell alátolni hogy a foglalatra is kifolyjon ( :
vékonyan, találsz elég videót róla - csak annyi a szerepe, hogy a szemmel nem látható "réseket" tömítse a kupakon és cpu talpán, ha már látható difi van a talpon az régen rossz -
arra hivatott, hogy a levegőt megszüntesse talp-kupak közt, mivel a levegő nagyon jól szigeteli a hőt
de a paszta is, ha vastag ( :
játék közben hideg biztos nem lesz ha az ott egy nitro 590
de ha csak a cpu dolgozik és nem tolja pofájába a vga is a hőt, akkor azért azzal a hűtővel - esetleg némi finomhangolással -, elég értelmes hőfokoknak kell lenniük terhelés alatt -
Zolorado
tag
válasz
Hencso
üzenetére
MX-4 paszta van rajta, amit a hűtőhöz adtak, de én rátoltam az egészet (0,8 g?).
A procihűtő csavarjait meghúztam amennyire bírtam, így (nyitott házzal) a Prime95 smallest alatt 86°C körül megállni látszik. A proci hűtőborda továbbra is szinte teljesen hideg (40°C alatti).
A ház:
https://modecom.com/en/oberon-pro-le/
Szvsz nincs túlzsúfolva, 2 venti elől, egy hátul (az áramlási irányuk megegyezik), és ahogy látszik most ki is van nyitva a ház. Így az idle 38-47°C. -
pdw_ph
tag
válasz
Zolorado
üzenetére
En arra jutottam hogy igen. Nekemis meglepo volt a 3600X homerseklete. 2600X-rol valtottam ami idleben 40egynehany volt, es 70 kore csak ilyen RDR2 meg Metro alatt ment fel. Dark Rock Slim van rajta es 50 korul idlezik, neha felugrik 60-ra 1egy pillanatra, es jatek alatt atlag 70, de 80-at is elerte a max.
Nem egy tulzottan airflow-s haz (be quiet pure base 600), de csak a proci valtozott ugyhogy csak amiatt lehet. Hutot nem raktam fel szarul imho + arctic mx4. -
Hencso
Ármester
válasz
Zolorado
üzenetére
Nem egy acélos az a hütés.
Milyen paszta van alata meg milyen vastagon kented? Ha tul sok a paszta nem átt adja a hőt hanem elszigeteli.
Mx4 pasztát ajánlom . Ha pasztázol én úgy csinálom hogy a proci egyik olarára huzok egy csikot és egy kiszuperált bankártyával elhuzom egyenletesre.
Milyen házban van a konfig? Egy képet tudsz rola küldeni? -
ETOM
addikt
Sziasztok!
Ryzen 3600 mellett várható némi plusz egy ilyen ramtól? (2x8GB) [link]
1600AF procival 3200MHz/1.3v használtam. Vagy ezeknek ennyi lehet a vége?
-
Chaser
legenda
válasz
Zolorado
üzenetére
3600x tulajok majd mondanak valamit, idle leveszi az órajelet is?
max fesz az oké, 1-2 mag kaphatott annyit átmenetileg, mind biztos nem - magonként is lehet nézni az órajeleket -
egy cinebench 20 tesztet megnézhetnél, az gyorsan lepörög
azzal meddig megy fel a hőmérséklet, azt tudnia kell a hűtődnek ha a cpu defaulton is van -
Chaser
legenda
válasz
Zolorado
üzenetére
a blend az nem túlzottan terheli a cpu-t, smallest jobban, small pedig legjobban
idle 50 sztem sok - pedig korábban annyikra emmlékeztem, de nem annyi - , mostanában figyelem a 3800x-et, bőven 50 fok alatt van fixált 4ghz-en cnq' nélkül lp top flow hűtővel nálam, de az max 500-at gurul, zömében 35-40 fok úgy, tegnap toltam még egy kis doom eternalt, 50 fok alatt maradt a cpu 1080p@75 high-ultra módban - mondjuk az nem is orbitális terhelés -
defaulton van a cpu?
nem ismerem azt a hűtőt, de nem hinném hogy jobb a shadow rock lp amit most használok
3600x-eknek defaulton eléggé meg tud ugrani a feszültsége, de akkor is sokallom -
Zolorado
tag
Sziasztok!
Nemrég hozzájutottam egy Ryzen 3600X + msi X570-A PRO + Arctic Freezer 34 eSports DUO kombinációhoz.A problémám:
Terhelés nélkül 50°C körül ugrál, Prime95 "blend" teszttel 60°C alatt marad, "Samllest FFTs" során alulról karcolja a 90-et és emelkedik (nem is mertem több percig futtatni).
CPU-Z stress CPU alatt 73°C, 15 perc alatt sem volt semmi extra.Ez volt az első rendszer, ahol én szereltem fel (a nem gyári) hűtőt a procira, és aggaszt hogy nem biztos hogy minden oké. (Elég sokat kellett igazgatni a hűtőt, mire sikerült a helyére tenni, a hely is szűk volt a szerelésnél.)
Mit gondoltok, érdemes szétszedni és újra összerakni, vagy ez normális?
-
R3laX
addikt
válasz
TestamentDNR
üzenetére
Hali!
Nálam B450-E-vel nem volt gond. AMD RX 6xxx megy alá?
RAM húzásnál lehetnek különbségek, bár nekem 3600X-el semmi gondom nem volt. Ugyanúgy ment a 3800 CL15 1.455V-on.
Most ugyanazzal a 4301 bios-szal, csak 5800X-el már "csak" 3733 CL15 1.445V-ot megy
...Gondolom ezért érdekel
, de benne is van, hogy Support SAM Ryzen 3000 Series Processors.
RTX 3xxx NV-nél nem sokat dobott, bár ott kell a VGA bios frissítés is, ha nem sima 3060-ad van. RX 6xxx-et viszont meg tudja azért dobni. -
Chaser
legenda
válasz
TestamentDNR
üzenetére
azt se tudom mi az ( :
ha 5xxx-ezni akarsz, az ráér majd akkor olyan bios-t alátolni ami biztos jó hozzá
amennyire én tudom, amelyik bios már eszi az 5xxx-eket, az 3xxx-ekhez annyira már nem jó - gyártótól/laptól függetlenül -Create.
nem hiszem, hogy a páratlan időzítésnek köze lenne hozzá
de kioffolod a gdm-et, az nem árthat
egy manual 3000@c16-ot is érdemes lenne megpróbálni ha az újabb bios nem válik be -
Create.
addikt
Az mitől lehet, hogy adott egy asrock b450 pro4-f, 3400g és 2x8gb gskill aegis 3200Mhz ram és random a bios elfelejti a beállításokat. Ez azt eredményezi, hogy feltehetően a páratlan időzítés miatt (ami a default ennél a ramnál az 2133Mhz cl15) random újraindulgat a gép, ami azért probléma, mert plotter van rákötve és így eldobja a rajzot is róla. Xmp beállítással minden ok. Valaki találkozott már ilyennel? Tuning nincs a cpu-n. És észre se veszik, hogy a bios defaultra vált át. Csak abból, hogy újraindulgat a gép. 1-2 hónapig is megy xmp-vel, aztán egyszer csak defaultra vált a bios, minden ok nélkül. Most felraktam a legújabb biost, hátha az volt a gond, de ugye ez majd lehet pár hónap múlva derül ki. Vga nincs a gépben, a táp egy chieftec eco 500w, szerintem az se kellene, hogy gondot okozzon.
-
Chaser
legenda
válasz
TestamentDNR
üzenetére
a jelenlegivel van problémád?
ha nincs akkor kár bolygatni - ami működik ne b@szogassuk' elve alapján -ssd kérdést már nem viszem tovább, sztem sokan unják
( : -
TestamentDNR
senior tag
Sziasztok!
ASUS B450-F lapon próbálta már valamelyikőtök a 4204-es vagy 4301-es BIOS-t Ryzen 3xxx-es CPU-val? Stabil?
Jelenleg 3103-as van fent (06/17/2020)... rá merjem küldeni valamelyik újat?
-
shakti69
tag
-
sb
veterán
válasz
Chaser
üzenetére
Ugyanígy vagyok vele én is. Sok különbség nincs pedig elég sok mindent kipróbáltam nem csak a tesztek szerinti win/game load meg file másolás ahol szintén alig van különbség sata-nvme között. De ha már nem drágább... PCIe 4.0 még kevésbé használható ki, ott már szvsz a cpu is szűk keresztmetszet nem csak a feladat... de ez is olcsó volt.
(Lehet, hogy visszakerül a 4650-m és PCIe 4.0-ám se lesz már alá.
) Meg igazából az NVMe sebességek kihasználásának rengeteg rákfenéje van/volt.
Vannak erős hw/os limitek is: ahogy az energiamenedzsment be van lőve már lassul. APM teljesen haza tudja vágni de ez modellfüggő. A PCIe sebesség visszavétellel, de még cpu boost agresszivitással is jelentősen lassulnak. Intelen anno állítottam speedstep-et, hogy ne mindig max órajelen ketyegjen azonnal a proci, a 4k sebességeket azonnal lefelezte. HPET Ryzen oldalon ugyanez (új win10-eknél már nem rontja el, de alapból lassabbra állították, ez lehet a fenti gondom is.).
És utána még feladat sincs hozzá ha nem konkurens elérésű SQL szervereket meg VM-eket hajtasz a gépen. (Igazából még egy terhelt SQL szerver sem valós szcenárió mert oda meg ram-ot kell alápakolni ha kell, nem SSD-t.)Úgyhogy amíg olcsó addig jó az esetenkénti, extrém felhasználású vagy épp alig látható gyorsulás is. Ha jelentősen drágább lenne akkor már meggondolandó.)
-
Chaser
legenda
válasz
Dragon3000
üzenetére
ha pl fém backplates a vga, az simán pofán fűti az nvme-t ha fölötte van, ha meg alatta akkor pláne
műanyag backplates nem annyira szép, de az nem is fűti - mikor rtx-eztem a sok műanyagos gw után jött egy fém hátlapos, elfelejtettem, úgy megégette az ujjam hogy nagyon :d -
szóval sok mindentől függ, nálam vízszintes a lap most, borda az ssd-n, az lp hűtő légáramja is hűti, csak 1650 van az mégload sem fűt neki oda - pláne hogy levettem 60w-ra -
de azért tud meleg lenni ha konvertálok pl, az a legmelegebb a gépben, a hátoldala -
Dragon3000
nagyúr
válasz
Chaser
üzenetére
Igazából, amíg a vga a helyén volt, addig alapjáraton 50 fok körül volt a 970 evo is, de átkerült vertikális helyzetbe riserrel, utána csökkent 40 fokra, pedig a vga és a cpu között van az első m2, de gondolom a levegőmozgás változott drasztikusan meg a házban a vga áthelyezéssel. Valószínűleg a temp2 is ilyen mértékben változhatott.
-
Chaser
legenda
mondjuk ez pluszban igaz, nálam 1tb van
barátomnak több samuja is van, trotylingoltak' mint a disznó borda nélkül - nyilván nem mindegy a szellőzés sem, az hogy a vga alatt/felett van az ssd, fém backplates-e a vga vagy műanyag, stb -
videóvágásnál sem kell épp még ez sem, akár 4k-nál sem, jobb sata2 is megoldja
de mivelnem sokkal volt olcsóbb sata, meg tyúbelezni sem szeretek, így ezért vettem ezt - m2 satak sem voltak olcsóbbak, de sztem jelentősen most sem - -
sb
veterán
válasz
Dragon3000
üzenetére
Alapvetően nem a hőfokkal és throttlinggal volt gondja ahogy látom, hanem az SLC cache-el.
Az kb. minden SSD-re igaz, kivéve a régi Pro sorozatot. A cache teleírása után belassul.
És ami itt még kulcs, hogy 1TB-tól felfelé sokkal jobb a helyzet. Eleve a mréet miatt 2x az alap írási sebesség is amire visszaesik de a cache is jóval nagyobb szokott lenni.22 vs 42GB és 900 vs 1700MB/s.
Egyébként aki nem folyamatosan videót vág és "iso-kat másol" ide-oda annak kb. tök mindegy. A cache elég jól bírja az átlagos terhelést.
Meg van azért egy olyan oldala is, hogy 1.5-2GB/s felett már necces kihajtani bármit. A PCIe 4.0 SSD-k tesztjében jól látszik, hogy már szekvenciálisan sem tudják sima másolgatásnál az elméleti 5-7GB/s-eket. Az QD8-16 körül kezd el beindulni... alatta meg ugyanúgy 2-2.5GB/s-nél tetőznek. És akkor még random 4k-ról nem beszéltünk.
Nálam WD SN850 1TB lapalapi hűtő
bordávalfémlappal is 70+ fok. A PM981 (970 OEM) borda nélkül annyi, fűtővel 50-55 fok. Az MP510 pedig borda nélkül sem megy 55-60 fok fölé. -
Chaser
legenda
válasz
Dragon3000
üzenetére
no ugye
el tudom képzelni milyen borda nélkül
én alig használtam úgy, már nem emlékszem, vettem a bordát, barátom mondta h nagyon süt ( :
és ha trotylingol' valakinél borda nélkül az nem csoda
pár w ez, de az a hővezető lapka 6-8w-ot nem old meg még aktív légárammal sem esélyesen
nálam ez b450i aorusban net alatt volt 80 fok, úgy hogy csak neteztem..na akkor mondtam kösz, rohaggyon' rájuk :d - a chipset alá fűtött, az nvme/chipset borda cép', de nem hatékony... -
b550i aorusnál meg hőcsapda az egész, pár fokkal jobb volt de annyival
hátán volt még egy m2 hely, ott a saját bordámmal aktív légáram nélkül sem sült meg
csak ugye nem azért lapért annyi pénzt, ha esetleg vennék egy gen4 izmosabb ssd-t akkor ne tudjam használni, mert a nyomi marketing osztály megmondja a mérnöknek hogy az úgy a jó...
-
jokeph
nagyúr
válasz
pdw_ph
üzenetére
A Mortaron csak úgy tudtam kikapcsolni, hogy a lap segédprogiját feltettem, ez vezérli a rákötött külső RGB-s cuccokat is.
Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 wifi, Gigabyte B450 Aorus M és Asus ROG Crosshair VI Extreme lapokon BIOS-ból és szoftverből is variálni és kikapcsolni is, G.Skill Trident Z RGB-s ramokhoz van gyártói segédprogram amivel kikapcsolható/testreszabható abban az esetben is ha olyan lapban van ami nem fér hozzá BIOS szinten a ram RGB világításához (pl. Z170 OC Formula), Sapphire Nitro + RX 480 8 GB VGA-n csak a VGA felső "élén" a Sapphire felirat világít, de ehhez meg rakott a gyártó a VGA-ra egy mikrokapcsolót, azt azzal változtatható/kikapcsolható a világítása.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
pdw_ph
üzenetére
Gigabyte b450 aorus m, msi b450 tomahawk, asrock x470 gaming k4, msi b550 tomahawk mindegyiknél ki lehetett kapcsolni az rgb-t a biosban. Az aio hűtésen van rgb, de a ventilátor és a pumpa vezérlés miatt úgyis kellene a programja, így azon belül ki van kapcsolva, illetve a vga-n van még rgb, ami alapjáraton csak a márkajelzés halvány megvilágítása pirosan, ami sehol nem szűrődik ki a házból, így nem foglalkoztam vele.
-
Chaser
legenda
válasz
Dragon3000
üzenetére
a temp2-re is ránézhetsz - nem minden lapnál jelzi ki a hwi -, az biztos nem 5x fok
pláne hogy az alplapi bordák nem hűtik az alját, csak a tetejét - bár nem kétoldalas, de gondolom szépen átmelegszik mint a ramok is -
mivel a borda elég forró, nyilván nem téved a hwi
előtte sx8200 pro volt, az nem melegedett, de nem is volt ilyen reszponzívHencso
én is a magam módján...ha bármikor ki lehet offolni, vagy ha statikus piros pl
billzetnél pedig ha gombonként állítható, de még non-numerikusból olyat nem találtam tkl méretben - mondjuk simában sem rémlik - -
Chaser
legenda
válasz
Create.
üzenetére
az onnantól már nem kapcsolható bios-ból
enyém is elmenti, csak mondjuk alaplapi led off az nincs, nem volt
crucialnál pedig csak akkor működött a sw-e mikor win alatt volt, hiába kapcsoltam ki, következő restartkor csillámpóni hányás
de vga-kkal is ugyanez volt, bootkor pilács
barátom ftw 2080s-e pl megjegyezte, ott egyszer kelltt sw-t felrakni
nyilván ehhez kell egy tároló flash amin tárolja, csak ugye fillérb@szás megy, nem tudja mind
az amd wraith prisme az pl tudja, az programozás után akár egy másik gépen is ugyanúgy effektel/nem effektel
ezt egységesíteni kellett volna a legelején, nem aura sync, meg ilyen sync meg olyan sync, mindent ki lehessen lőni bios-ból
akkor az rgb rajongóknak sem lehetne szavuk, és azoknak sem akik nem szeretik - mindkét oldalt meg lehet érteni - -
Chaser
legenda
válasz
Create.
üzenetére
no jó...csak lapon kívül máson is lehet rgb ( :
pl a crucialok rgb-jét nem tudtam kikapcsolni bios-ból egyik lappal sem, borzasztónál is szörnyűbb volt az a csillámpóni hányás még nappal is
sőt, b550i-nél nem rémlik, hogy a saját dilijét ki lehetett kapcsolni bios-ból, csak színt választani - a sw-ével mér kapcsolható volt win alól -
amin nincs rgb az vagyon drága lap...vagy nagyon olcsó, mint az enyém ( : de pl ennél a külső led színeit ugyan tudom bios-ból változtatni, de kikapcsolni már nem lehet, mint a b550i aorus saját ledjeivel is volt -
Chaser
legenda
válasz
üzenetére
akkor nekem mázlim van...

vagy lehet érdemes rá bordát tenni, ahogy nekem is van
drága volt, de hűti alu-felül...de még ezzel a bordával is aktív 4-500rpm légáram mellett amit a cpu hűtőtől kap felmegy a hátoldal 70 fokra akár játék alatt is
5x gb-os br-t úgy tolja át egyik partícióról a másikra hogy füstöl
afölötti mennyiséget "egyben" nem néztem
55 fok?ó...open air a gép, teljesen ki tud szellőzni, 55 fok mondjuk a teteje az aktív légáram mellett bordával nálam - hwi azt hívja temp1-nek, de a temp2-re rámegy +15-20 fok is -
b45i0 aorusban win alatt 80 fokig felment, b550i-ben valamennyivel alatta állt meg, na a gen4-es verziója el tudom képzelni mit produkálna ott
barátomnál ugyanez van, ő ajánlotta anno ezt a bordát, ezzel nem is trotylingolű'/fő meg -
pdw_ph
tag
válasz
üzenetére
Engem teljesen hidegen hagy. Eszembe nem jutna uveges hazat venni, illetve a hazat olyan helyre tenni ahol azt amugy is latnam (ertsd nem az asztal ala / melle).
Mivel sajnos megis mindenki ezt varja el, lassan kulon kell keresni azt a termeket amin gyarilag nincs csili-vili. Nyilvan elenyeszo ennek az ara, de nem is ingyen van, tehat azis megfizeti az RGB-t akinek 0 erteket jelent.
A legbosszantobb viszont az az, hogy ezek kikapcsolasahoz x+1 szarszutyok programot kell telepiteni, amit masra nem hasznalnek. Hala egnek hogy letezik az OpenRGB kulonben agyfaszt kaptam volna.
Kerdezheted hogy miert zavar az RGB, ha ugyse latom zart hazban, de az az igazsag hogy sok helyen "kifolyik" a feny es de, foleg sotet szobaban latom pl. az asztal mogott h vmi fenylik. -
sb
veterán
válasz
GIORGIONE76
üzenetére
Persze. Ezért írtam, hogy nem feltétlen erre ment válaszként. Csak kibukott belőlem, hogy ha kicsit pontosabb infók kellenek akkor még ilyen táblákból sem lehet megtudni. Pedig már az is gáz, hogy ezekből kell informálódni mert a gyártó alapból alig rak ki pontos és főleg részletes infókat a termékeiről.
-
Chaser
legenda
válasz
jokeph
üzenetére
jah igen, a 970 evo
ssd-re azt mondom a samu tud valamit, pont eleget olvastam kingstonokról is miket szívnak vele, én kihagytam - saját vezérlő és nand samunál nem rossz kombó -
tudtam hogy pár w-tal többet eszik, de ez úgy ír-másol mint a bolond, nem beesik 1-2000-re
reszponzivitása is nagyon jó, csak jobban melegszik, amivel semmi baj ha nem idióta az alaplap aktuális tervezője ( :
a b550i aorusba pl egy combos gen4 ssd teljesen kizárt, csak akkor minek van rajta a gen4 hely ( : - no nem mintha annyira ki lehetne használni, csak a tipikus a sz@rnak egy pofon megoldás "csúcs" lapon, mikor korrekten is megcsinálhatták volna, max nem lehet odakaristolni a sast....pffff
- -
sb
veterán
válasz
GIORGIONE76
üzenetére
Kivéve a részletes PCIe kiosztásokat meg amiről fentebb írtunk: mit tud a bios, mi tűnt el belőle a megjelenés óta és mi az ami ott van de csak dísznek.
Nem neked szánom válaszként igazából, tök jó ez a lista. De ezekre nincs megoldás sajnos pedig jóval többször fut bele az ember hasonlókba mint régebben. Minden gyártó kezd eljutni szép lassan a "valamit árulok de igazából nem annyira érdekes, hogy mit, csak fizesd ki és ennyi" hozzáálláshoz.
-
GIORGIONE76
őstag
válasz
Wiz Khalifa
üzenetére
ITT a lista a keresgéléshez! Ebben minden is benne van, ráadásul láthatod is a nyákot, specifikációk is benne vannak ...
-
Chaser
legenda
válasz
Wiz Khalifa
üzenetére
problémásabb vagy mint én
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Chaser
legenda
válasz
Wiz Khalifa
üzenetére
van ilyen b450m-ből is
mortar titaniumitt meg a rettegett ballistix 2x16 dr 3200 e-die
3600@15-19-15-15-28-56-1T
és a 3800x ac 4g fogyasztási értékei - ez a teljesítmény kb a default 10700k szintje, csak annak ehhez dupla kaja kell -
és szépen látszik, kicsit visszafogva a gyeplőt és belőni a feszültséget foschtos low profil hűtő is hogy meg tudja oldani...némán - no jó, az eredeti pure wings2 ventit cseréltem scythe kaze flex-re, nagyobb légszállítása van azonos fordulaton, és gyárilag sikerült rá gumibakot is rakniuk, az rgb-s fekete kret-fehér lapát verziója meg cép' is ( : -
a szobában 24,5 fok van most
a 110w max vmelyik avx blender tesztnél van, cb20-nál pl 90w elég neki
látszanak 4g-s cb20 eredmények is, kb 10x futtattam le, 5 ponton belüli eltérések vannak, így biztosan minden kap elég kakaót...ha ennél nagyobb difi van vkinél ott valami nem kerek - pl +50 pntos eltéréseknél valami zizi van már, nyilván 10-20 szórás még oké - -
FingR86
őstag
válasz
hokuszpk
üzenetére
nekem a b450-es asrock (Fatal1ty B450 Gaming K4) alaplapon tökéletesen működött az offset, annyi hogy csak 2-2 lépésben lehetett állítani + - 50, 100
ami hiányzott az az LLC, na az totál nem volt benne frissebb biosokban. Olvastam valahol hogy korai bios-ban még volt rá lehetőség. -
sb
veterán
válasz
hokuszpk
üzenetére
B450M Pro-ről váltottam.
Ott sokáig fikáztam, hogy mennyire szar a bios/support. Eltűnt a menük nagy része... legalábbis Zen+ -on, Zen2-őn megkerültek és alapvetően onnantól minden működött. Sőt, ram tuningban is megtáltosodott.Ezért gondoltam, hogy sikerült felnőni a feladathoz és a B550 már innen indul. Erre nincs offset?!?!? Meg amúgy is k*va szegényes az egész bios, egy rohadt HPET kapcsoló sincs benne meg alig valami.
-
Chaser
legenda
válasz
jokeph
üzenetére
nekem ez hobbi, mindig hozzátartozott a pc-hez
3600-tól 4200mhz-ig minden porcikáját ismerem a 3800x-nek 200mhz-enként, fejből tudom a feszültségeket - van profil néhány, de ha az ember megjegyez dolgokat mondjuk később butul el, mint aki mindenben mankóra támaszkodik ( : -
már egyre több ram kombónál is tudom a feszeket, fő időzítéseket
tudom mi milyen órajelen/feszültségen mennyit eszik, mit jelentenek az egyes limitek gyakorlatban
és kopp-kopp, mióta visszatértem pc-hez semmi gondom semmivel, ahogy régen sem volt
ramokat is csak azért nézzem lássam mire képesek, egyébként majd a végleges 4x8 3600-ot használom majd gyári beállításon de alulfeszelve, mert 1,3v alatt lazán mennek ( : de azt is tudom, ha akarom mennek c14@nagyon 14-et is
ez pl újabb forza teszthez pont jó lesz, mit jelent 3000@c16 vs 3600@c16 vs 3600@c14 -
jokeph
nagyúr
válasz
Chaser
üzenetére
Én már a 3600X-nél kijátszottam magam az X470-es Gigabyte Aorus Gaming 7 wifi BIOS-ával.

5600X-nél nem láttam értelmét, plug@play módon működik ahogy kell, PB-vel tökéletes, és nem fortyog, P95 Blend alatt is megáll 72 fokon, akkor meg minek pesztráljam ?
Játék alatt 55-62 fok között mocorog. Idle visszaballag 42-45 fok közé, s nincsenek "hőtüskék" mint a 3xxx-nél.
Ramok is elvannak, 4*8 GB 3200CL16, XMP ON azt go.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Magam részéről csak SC2 multit játszom, ehhez megfelel így is.
Kingston A2000-es nVME SSD-m van - ez alapból nem a melegedős fajta, VGA (GTX 1070 8 GB ROG Strix) kirakva vertikálisba, 44 foknál nagyobbat nem láttam az SSD-nél még.Ramokkal egyedül a Z170-es OC Formulába "játszottam", 3866CL15 lett a vége a Patriot 4400CL19-es ramoknak (2*8 GB, Samung B-DIE), valszeg törődni kéne a subtimingokkal többet és/vagy ennyit bír a 7600k IMC-je.
Nálam Az Asrock Fatal!ty AB350 ITX/ac lapban van Vcore offset +/- is.
-
Chaser
legenda
válasz
jokeph
üzenetére
A BIOS-ban talán 2-szer jártam
na látod, valaki cod-dal jáccik', és néha forzával és a bios-szal
szeretem kiismerni a hw-eim minden büdös titkát, főleg mióta ram hangolásba kezdtem elég sokat ugrálok bios-ban
most a 2x16 3600 c15@nagyon 15 kicsit meg is oboáztatott, de csak meglett a végére a kis huncut ( :
a b550i aorusnak is narancs-fekete a bios-a, pocsék, de amiatt még megtartottam volna ha nem fő meg abban is a 970 evo...gb is néha írtó baromságokat tud csinálni, rába@sztak 10dkg-os tömör bordát az nvme fölé, ami néhány mm2-en érintkezik az ssd/chipset párossal...de van rajta aorus logo :d -
sb
veterán
Sziasztok!
Létezik, hogy Asrock B550M Pro4-en nem megy az offset vcore állítás?
Alapon futott benne egy 3600, így 3950 allcore-ig megy és 1.375V körül kap terhelve (egybéként meg 1.425-ig is felszökik a vcore általános használat/Turbo közben).Ha offset-et állítok akkor két dolog történt eddig:
1. Semmi. Marad az automatikus órajelállítás (az néha változik, hogy mit ír ki pl. a Ryzen Master: auto OC vagy PBO mód)
2. Átvált manual módra és nincs Turbo: 3.6GHz @1.1V-on megy. Hiába nem történik más a BIOS-ban. Esetleg ha kézzel beállítom a PBO-t és kézi értékeket annak ellenére is átkapcsol.
(1. esetben ha aktív az auto OC/PBO akkor Ryzen Master szerint átmennek a beállított értékek, azt írja ki amit a bios-ban állítok.)Igazából gyanús, hogy bugos sz*r az egész mert eleve a két paraméternek kevés köze van hozzá és tök randomra működik, hogy épp melyik mód megy, hiába van tök más beállítva a bios másik részén.
De azért érdekelne más tapasztalata is...
(Fix OC-t, fesz nem akarok, igazából OC-nek sincs értelme mert kb. semmi értelme nálam. Feszt viszont szívesen állítanék lefelé.) -
jokeph
nagyúr
válasz
Chaser
üzenetére
Engem nem zavar az a pár apró narancsos csík, az RGB úgyis elnyomja.
A BIOS-ban talán 2-szer jártam, ebből az egyik az volt hogy 3300X-el updateltem a main BIOS chipet Vermeer-hez, a másik alkalommal meg pár kattintást végeztem benne mikor már az 5600X került bele.
A narancs/fekete BIOS kinézet nekem sem a szívem csücske, az Asus/Asrock páros-é szimpibb.
Viszont szerintem a BIOS elrendezése faék egyszerű, átlátható. -
Chaser
legenda
válasz
jokeph
üzenetére
ez a narancs betétes aorus a halálom ( :
főleg a narancs-fekete bios, a foschtos s2h-nál fekete-piros a bios :d ezért nem szántam még rá magam a b550m aorus pro-p lapra, hiába narancs nélküli full fekete, de a bios....:d baxák meg ha nem barna alapon fehér lenne az a lap le nem cserélném, de s2h-nál már nem futotta fekete alapra ( : - szép egyébként a barna is, csak nagyon kevés alkatrész illik hozzá -Alpi.
majd jön hozzám az msi x470 gaming plus max, az igaz fekete-fehér de elég jól néz ki...viszont atx, olyat meg nem akarok, abban biztos lehet küldeni 4 dimm-et is rendesen -
Chaser
legenda
válasz
üzenetére
az msi b450m gaming volt nálam a tuti

csak teljesen eltűnt
ezen a lapon sok a piros ( :
a fekete-piros design akkor üt - szerintem -, ha van egy fekete alap, és finom piros betétek
a GIORGIONE76 által emlegetett gb b450 gamingen nagyon sok a piros, bazári hatást kelt, volt olyanom, nem tudtam vele együtt élni ( :pontosan, még a dimm is piiros, pedig oda már nagyon fekete kellett volna
az msi design volt nálam a tuti, csak ugye átmentek b550-től zebre designba, valakinek biztos tetszik... -
ez a b150-es night elf is nagyon baba
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Parkside szerszám kibeszélő
- Képhibák a GeForce-on? Az NVIDIA szerint egy Windows frissítés okozza
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- PlayStation 5
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kókuszdió: Ryzen ( Zen4 / Zen5) – amikor a „normális működés” magyarázatra szorul
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- kenand: Hol volt, hol nem volt, Thunderbolt...
- Napelem
- További aktív témák...
- Intel Core i3-10105 / Gold G6400T / garancia / számla
- Újszerű - INTEL Core i7-9700K 8mag 8szál max. 4.9GHz LGA1151v2 CPU processzor + UHD Graphics 630
- Intel 1851-es Procik
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 7 5700X3D 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Ryzen 5 3400g Sérült, de hibátlan processzorok!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- HIBÁTLAN iPhone XS Max 64GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2898
- ÚJ! AKRacing Arctica gamer szék
- Használt iPhone 13 Pro felvásárlás gyors, korrekt, biztonságos
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i5-8GEN I 8-16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
a tiéd egy jó eredmény.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

...
( :