- Red Magic 11 Air – vékony házból süvít a szél
- Csíptetős fülesek csatája – Sony LinkBuds Clip vs. Huawei FreeClip 2
- Mérföldkő a szilárdtest-akkuknál: fontos lépést tett a QuantumScape
- Újabb óriásakku a Honortól: az X80 lehet a következő 10 000 mAh-s modell
- iPhone 18 Pro Max: kis kapacitásbővítés hoz nagy előrelépést üzemidőben
- kompakt csúcstablettel készül a Lenovo
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Nő az eSIM-ek iránti igény
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Android dual SIM okostelefonok
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Valósággá vált a Tecno szupervékony telefonja
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
válasz
Create.
üzenetére
Nekem erre a problémára a Firefox böngészőre váltás lett a megoldás.
Azóta nem kell füleket bezárogatnom 16GB-on sem. Belátom az előnyeit persze, hogy minden fül külön folyamat, de ész nélkül eszi a ramot sok nyitott füllel, és a közös folyamatok hátrányát nem is érzékelem mióta kijött a FF Quantum valamikor 2018 elején.#35997 fanti : Win10-es virtuális gép, egyszerre sok, így azért nem csodálom, hogy pillanatok alatt repkednek a gigabájtok.

-
fanti
addikt
Gyerekek!
Nyilván nem játékra kell ennyi memória, de szerintem ez egyértelmű.
A munkámról sajna nem beszélhetek egy bizonyos titoktartási szerződés miatt, mindösszesen annyit árulok el, hogy programteszteléssel foglalkozom, alfa tesztfázisban levő programokat elemzek és tesztelek.
Futtatnom kell virtuális szervert, kettőt is a gépen, és virtuális OS-eket is, mint pl. a Windows 10 többféle buildját, ehhez szükséges a 3900X (amiből lehet hogy kelleni fog az 5950X hamarosan) és a 128GB RAM, mert a 64GB-ot egy ilyen felállás azonnal megette.Azaz nekem nem a memória gyorsasága az elsődleges szempont, hanem elsőnek a stabilitása, másodiknak meg a mennyisége.
Ezért örömködtem annak, hogy megy a 128GB a 3200MHz-es gyárija helyett 3600MHz-en, és erre jött fudi2002 és leszarozta azzal, hogy nagy a késleltetés, és ez annak az esete, hogy megy de minek....?
Majd kérlek is fudi, hogy keress nekem neten AMD-s Ryzen 3XXX-es desktop konfigokat, ahol a 128GB 80 alatti késleltetéssel megy STABILAN.
-
Create.
addikt
válasz
hobizoli
üzenetére
Gondolhatod, hogy nem játékhoz kell annyi ram. Egyébként nyitok pár figma fület és volt ram, nincs ram, megeszi a 32Gb-ot pillanatok alatt. Most 16Gb van a gépemben, mert itx-re váltottam és ugye az csak 2slotos, így a 4x8-ból csak 2x8 maradt a gépben és 2-3 füllel már tele rakja. De most nem akarok még ramra költeni, így egy ideig marad az, hogy bezárom, ami nem kell.
-
hobizoli
nagyúr
es mit csinalsz annyi RAM-l...?
8GB manapsag a minimum, de 16GB a legtobb gamer gepbe siman eleg
mondjuk ha meg vmi uberNASA chia miner gepbe lenne 5db 4TB-s NVME SSD meg 30db USB HDD mellett, akkor ertheto...
nekem 32GB RAM van a gepben, eddig 1x volt az, hogy 20GB fole ment volna az aktulis hasznalt, amikor hetek ota nem volt ujrainditva meg nyitva volt kb 30 ful az FF-ben ket ablakban a hatterben, meg kozben futott a CoD: BOCW
mindig annyi modult "kell" hasznalni, ahany csatornas a memvezerlo -
Create.
addikt
Engedjük el ezt a fonalat. Köszi

-
fudi2002
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
Röviden, mindenki egy marha aki mem tuninggal foglalkozik, pláne ha csak 2x8-on végzi.. Mert ugye semmit nem hoz, de szerencsére ő jól megtuningolta a 4x32gb felállását trfc 990/trd 83/tfaw 36 mellett és a fő timingokról most ne is essen szó... [link]
Azt le lehet szögezni, 4 dual rank hajtása nem egyszerű feladat, de finoman szólva ez nem sikerült Neki sem... Csakhát ilyen értékekkel jobb a hallgatás és a beletörődés. -
F e Z o
veterán
válasz
Dragon3000
üzenetére
Arcoskodás, mi más....
Volt 3900x-em 4300-on, mellette 16GB 3733cl16 rammal, 1080Ti mellett, Battlefieldhez sok volt. Váltottam x nélküli 3600-ra elrohangál 4200-ön, 2*8gb ramot dobtam még bele, de így nem megy csak 3200MHz-et, viszont játék alatt ezt sem veszem észre, a szintetikus tesztek meg már régen nem érdekelnek...Kinek mik az igényei.
-
HSM
félisten
Részemről nincs gond.

Egyébként abban igazat adok neked, hogy annál nehezebb belőni, minél több modul/rank van a rendszerben. Nem véletlen volt régebben ez a dia még az előző Zen-nél [link] .
Ugyanakkor egy kis 16GB-os kitből sem feltétlen könnyű/egyszerű kihozni egy magasabb órajelű, jól beállított eredményt.A ramos dolgot is csak azért írtam, átlag usernél szvsz ma semmi szükség még csak 64GB-ra sem, nemhogy 128-ra. És sajnos a ram mérete éppen olyan paraméter, ahol a feleslegesen sok nemhogy keveset hoz, hanem pontosan semennyit, csak parlagon hever. Az én tapasztalatom, hogy akár munkára, akár játékra, szűkösen még a 16GB is többnyire elég, bizonyos feladatokhoz/játékokhoz kellhet/jól jöhet 32GB, de a 64GB-ból érdemben kifogyni már igencsak extrém felhasználás kell.
Tehát azért nem véletlen, hogy a többségnél inkább a 16/32GB méreteket fogod látni tuningban. 
-
fanti
addikt
Na jó, bocsánatot kérek, és megkövetek mindenkit!
De gyerekek egy dolgot azért ne felejtsetek el.
Van gyakorlati tapasztalatotok 4x32GB behangolásával?
Mert higgyétek el, itt nem érvényesek a szabályok, ez az "örülök hogy megy papírformán" kategória. Majd mindenkinek járatlan terep, és nem ugyanaz mint 4x16GB tesztelése...jól tudom, mert állítottam be 4x16GB-os AMD-s rendszereket G.Skill RipJaws, Aegis, és Crucial Ballistix memóriákkal is. És mindet minimum 3600MHz-re sikerült is, a Ballistixes rendszert CL16-al, a többit csak CL 18-al már.Itt négy modult kell szinkronba tenni hogy menjen a DC, ráadásul 4db 32GB-os nagy sűrűségű, dual rankos modult.
És itt nem lehet 70 alá menni késleltetésben, de majdnem hogy 80-nak is örülsz már mint majom a farkának...csak stabil legyen tesztekkel is!Nyilván nagy átlagban meg lehet csinálni azért stabilra, de hogy még némi tuningot is becsempészni a dolgokba...ráadásul stabilan...ne felejtsétek, itt pl. csak a TM5 usmus3-as profiljával egy kör lefutása cirka 35 perc környékén van...
Béke gyerekek! És mégegyszer bocs mindenkitől! Igyunk inkább!
-
Create.
addikt
Én is azt tanácsolom mindenkinek, hogy pihenjen rá egyet mielőtt ír. Nem baj, ha nem egyeznek a vélemények, csak maradjunk normál hangvételben.
-
N_A_S
veterán
Megint flamewar lesz ebből, és most te szítod a tüzet...
ahogy neked unalmas hallgatni hogy hogyan kell finomhangolni a memóriát, úgy azt is elég uncsi hogy neked 128GB RAM van az egyik konfigodba. n+1-szer leírtad már, örülj neki.
btw aki 2x8at be tud konfigolni, annak több is menne, ugyanis ez nem mennyiség hanem türelem kérdése...
amúgy én 2x16-al nyomom
-
jokeph
nagyúr
Nekem elég a 4*8 GB is, mindenféle büvésztrükk nélkül mennek XMP-vel betöltve (X370 + R5 3600X + 4*8 GB Patriot Viper Steel 3600CL17 és X470+R5 5600X + G.Skill Trident Z RGB 3200CL16 - nem az AMD specifikus kiadás, még a régebbi).
Ezek így mennek összerakás óta, meg sem próbáltam reszelgetni, mert nem láttam értelmét...
-
fanti
addikt
-
CJ4567
nagyúr
válasz
Fitzgerald
üzenetére
Tudtommal csak a magasabb órajelű kitjeik Samsung B-Die-osok, pl. a 4400 CL19 az biztosan Samu B-Die, nekem a 3600 CL17-es kit Hynix CJR-el jött, 3800 CL16-ot mennek.
-
fanti
addikt
válasz
Fitzgerald
üzenetére
"Újabb készletek már Samsung B-Die-al jönnek úgy hallottam."
Nekem pl. a Patriot Viper Steel 3200-as 64GB-os kittjeim már Micron B-die csipszettel jöttek.
-
Fitzgerald
veterán
válasz
Create.
üzenetére
Na azt viszont nem monitorozom, még amikor finomhangoltam a rendszert néztem a hőmérsékleteket pl. Premier Pro-ban, Any Video Converter-el.
Akkoriban még Arctic 34 Esports Duo volt rajta, és azzal is rendben volt minden.
Azóta meg mindig egyre jobb hűtőim voltak, és a case airflow is jobb lett, illetve nagyobb házba költöztem.Fasza kis ramok igen. Nekem mondjuk még a Hynix-es kit van, ami Ryzen-hez nem a legjobb választás, de az elmúlt év során minden BIOS update után egyre többet bírtak eddig (tavaly márciusban még a rated órajelet sem hozták ebben a lapban).
3200-as kit, CL16 3600-on futnak. Újabb készletek már Samsung B-Die-al jönnek úgy hallottam. -
fanti
addikt
válasz
Fitzgerald
üzenetére
-
Create.
addikt
válasz
Fitzgerald
üzenetére
Az inkább munkánál egyenlítődik ki, ahol folyamatosan nagy terhelést kap a cpu hosszabb ideig.
-
Fitzgerald
veterán
válasz
Dragon3000
üzenetére
Azt viszont egyszerűen meg tudom válaszolni: hasonló mértékben csökkentek a hőmérsékletek pl. játékokban is folyamatos terhelés során, mint a fent említett tesztek során. Tehát olyan 3-4 fokkal.
RivaTuner mindig fut évek óta, bármit is játszok.
1-1 ilyen játékos session 2-3 órás nálam alkalmanként, Battlefield 4, Battlefield 5, Modern Warfare. Egy ennél hosszabb játékos session alatt el tudom képzelni, hogy tényleg közelebb lennének egymáshoz az eredmények, tehát kicsit tovább melegedne az AIO is. -
Dragon3000
nagyúr
válasz
Fitzgerald
üzenetére
Nem tesztet írtam, hanem terhelést, ez lehet nagyobb cpu-s gépigényű játék vagy konvertálás a te esetedben.....
-
Fitzgerald
veterán
válasz
Dragon3000
üzenetére
Nem szoktam ilyen hosszan tesztelni, már csak azért sem, mert még a lightosabb load-al dolgozó tesztek sem a mindennapos használat során várható hőmérsékleteket mutatják.
Pl. a CPU-Z teszt - aminek szerdán 83 fok volt a teteje ennyi idő alatt - is kb. 10 fokkal melegebb hőmérsékleteket produkál, mint ami játék, vagy videó konvertálás, Adobe Premiere használata közben várható.
És főleg ilyesmire használom ezt a gépet.
Amúgy még megvan a Brocken is, tehát tök szívesen futtatnék pár hosszabb tesztet, de pasztám az még nincs, illetve egy több órás teszt ilyen melegben gyakorlatilag dzsungellé változtatná az egész lakást, főleg úgy, hogy mellette folyamatos használatban van egy másik, erősebb procival szerelt gép is, 1.5 méterre onnan...
Viszont a 7-8 perces tesztet ma hajnalban megint lefuttattam, így hogy 18 fokra hűlt a levegő odakint. Alaposan átszellőztettem a lakást, és 76 fok volt most a teteje.Valóban igen jó hűtő volt, de kíváncsi voltam, mit tud egy ilyen ár/érték bajnoknak kikiáltott
AIO, ami a tesztek alapján a sokkal többe kerülő Corsair/NZXT cuccokat is veri.
Egyébként úgy összességében véve elégedett vagyok, a másik, melós gépbe ennek a 360-as verzióját fogom tenni az 5900X-re.3 évvel teljesen elégedett lennék. Mire elér az "életciklusának" végére a hűtő, addigra meg sanszos, hogy megint jön valami ár/érték bajnok cucc, amire érdemes lehet majd váltani.
-
Create.
addikt
válasz
Dragon3000
üzenetére
Hosszútávon kisebb különbség lesz az aio és a torony közt, mert bemelegszik a víz benne. A rövidebb tüskékhez jobb az aio.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Create.
üzenetére
Nem erre gondoltam (pont ez miatt válaszoltam a korábbi hozzászólására), hanem a toronyhűtő helyett az aio-val nem csak a 7-8 perces teszt, hanem mondjuk több órás terhelés esetében is csak pár fok különbség lenne, vagy a toronyhűtőnél ennyi idő elteltével jobban melegednének a dolgok a házban.
-
Create.
addikt
válasz
Dragon3000
üzenetére
Cpura jobb hatással van elől, de a vga romlik. Ha felül van, akkor pont fordítva van.
-
Create.
addikt
válasz
Fitzgerald
üzenetére
Az a brocken 3 teljesen jó hűtő, felesleges volt cserélni, ha más ok nem volt, csak a hőfok. Amúgy az előre szereléssel lehet tud még pár fokot javulni, de akkor meg esélyes, hogy a vga lesz melegebb.
-
toto111
tag
válasz
Fitzgerald
üzenetére
Szerintem az AIO hűtések 2-3 esetleg 4 év .Az enyém 3 év használat után nem tudta lehűteni 3700x-et,
-
Fitzgerald
veterán
válasz
Create.
üzenetére
Akkor jó, már kezdtem azt hinni, hogy kicsit túl erősen csavartam fel a pumpát, és kinyomta a széleken a paszta egy részét...

Alapvetően nem rossz az a mínusz 4 fok, de én még egy jó 3-4-re számítottam.
Lehet kicsit túl sokat vártam ettől az AIO-tól.
Front panel mögé lehet megpróbálom majd felszerelni, hátha faragok még pár fokot. -
Create.
addikt
válasz
Fitzgerald
üzenetére
Ez teljesen valid szerintem, kb ennyi különbség lehet a két hűtő közt.
-
Fitzgerald
veterán
Hali,
használ valaki Arctic Freezer II 240-et/280-at 3700X-el vagy 3800X-el, magas ambient hőmérséklet mellett (tehát légkondi nélkül, most, a kánikulában)?
Hőmérsékletek milyenek nálatok?
Tegnapelőtt, tehát valószínűleg az év egyik legmelegebb napján felraktam egy Freezer 240-et a 3700X-re.
38 fok volt napközben, úgyhogy nem láttam különösebb értelmét a tesztelgetésnek, de azért futtattam egy CPU-Z stress tesztet.
All core 4.2GHz 1.3v-on BIOS-ból.
30 fok körüli ambient hőmérséklet mellett a szobában nagyjából 83 fokig melegedett fel a 7-8 perces teszt során az Arctic 240-el.
Ez olyan 3-4 fokkal kevesebb, mint előtte egy órával az Alpenföhn Brocken 3-al, ugyanilyen ambient hőmérséklet mellett.
Ha Ryzen Masterből állítom be ugyanezt az oc-t és feszültséget, akkor sincs különbség hőmérsékletekben.
Aztán hajnalra olyan 24 fokra hűlt kint a levegő, gondoltam tesztelek megint egyet.
De nem változtak a hőmérsékletek a CPU-Z teszt során...
Végül lecseréltem a Freezeren a P12 fanokat P120 Bionix-re, ezzel nyertem kb. 1.5 fokot a picit jobb légszállítás miatt.
Játékokban procihasználattól függően 62-74 fokos.
2x120mm -es Pure Wings 2 fan van elöl, illetve egy 140mm-es is, ezek intake fanok.
A Freezerről leszedett egyik Arctic P12-t tettem hátra exhaustnak.
Van valakinek hasonló rendszere? Milyenek a hőmérsékletek nálatok?
Ja, a paszta egyelőre MX4, nem jött még meg a Kryonautom, de szerintem max 2 fokot nyerek majd vele, legalább is léghűtéssel is kb. ennyit hozott nálam általában... -
shifty!
senior tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
A kicsi alapterület és a hozzá kapcsolódón elérhető jó airflow a vonzó. A magassága nem fog zavarni, mert álló hangfalak lesznek a TV mellett, még egy magasbb doboz inkább harmonizál a berendezésekkel, mint egy hosszú és magas doboz.
-
jokeph
nagyúr

Egész hosszú VGA is befér, normál méretű ATX táp is, toronyhűtők tömkelege, illetve sok-sok háttértár is megoldható.
De a legjobb, hogy nyitható a teteje, és nagyon jó volt így szerelni.
Ebbe a házba gyárilag nincs venti, így igény/izlés alapján fel kell szerelni utólag.
Előre került egy Arctic BioniX F140, hátulra meg egy ID-Cooling XF-12025-SW venti, mindegyik 4 pin PWM-es szabályozhatóságú.A beltartalom:
CPU - RyZen 3 3300X
MB: Asrock Fatal!ty AB 350 Gaming ITX/ac
RAM: 2*16 GB 3200CL16 G.Skill Aegis
PSU: Corsair VS 450 80+ white - picivel rövidebb mint egy szabvány ATX méretű táp
VGA: Sapphire Nitro+ RX 480 8 GB - pont elfér az ODD tartója mellett
CPU hűtő: Silentium Grandis EVO 3 ARGB (159mm magas - van még pár mm vissza a h
z tetekáhezÖ - csisszesen, de elfért a front USB 3.0-ás csati.

Ismét nyerőnek bizonyult, hogy a stock mérettel bíró Aegis ramokra voksoltam (eredetileg top-flow hűtőhöz mérve vásároltam őket, más méret be sem fért volna alá - fentebb 2 képen jól látszik, hogy pont elférnek a hűtő első 120-as ventije alatt).A reset gombot beáldoztam, arra kötöttem rá a CPU hűtő pico kontrollerét.
-
jokeph
nagyúr
válasz
üzenetére
Nálam most ez lett a favorit:
Chieftec CI-02B-OP.
Álljon itt pár kép az építésről:

-
Create.
addikt
válasz
Dragon3000
üzenetére
igen, de nekem pont az a jó, hogy az alapterülete kisebb, magasságra mehet felfele. És szerintem sokaknak azzal van a baja, mint pl nekem is a meshify c-vel, hogy hosszú (413 x 217 x 453 mm) és a vga hossz és szellőzés miatt kellett az atx vagy micro atx. Tehát nem kifejezetten kompakt, viszont jól szellőzik, nincsenek összenyomorítva a hardverek, mint a hosszúkás itx házakban.
-
shifty!
senior tag
válasz
Create.
üzenetére
Nagyon szimpi kis ház amit tervezel, ha váltok a Ryzen platformra, én is szeretném ITX méretben megoldani, költözés után akár nappaliban, TV-re kötve is mutatós legyen és ne rondítsa el a nappalit egy nagy doboz.
Akartam kérdezni, hogy VGA fronton mi a méret limit, de ha a 3 ventis belefér, akkor nekem sem lenne vele bajom.
-
Create.
addikt
Hát a vga az még ki tudja mikor lesz értelmes benne, ház is majd akkor lesz, ha majd meglesz a pénz rá. Sajnos fehérben már nem árulják ezt a házat, remélem feketében még lesz, mire összejön a pénz. Max lefújom majd ha nem tetszik az összkép, mert a ventijeim meg fehérek, meg fekete-fehér build volt az az alap elképzelés.
-
Create.
addikt
Na én úgy döntöttem, hogy nem hajtom szét a procit, így megállapodtam 1.248v és all core 4.3GHz mellett. Így a prime95 is futott 3+ órát a legerősebb beállítás mellett és 80foknál tetőzött, 24fokos szobában, úgy, hogy a ház hátsó ventije nem forog, illetve az egyik venti nincs felrakva a procihűtőre. Sajnos még nincs meg az itx házam és nem volt kedvem bekötni a hátsó ventit, a hűtőre meg nem fér fel a 2. venti. Majd a kinézett itx házban lesz hely neki (thermaltake the tower 100).
-
HSM
félisten
válasz
hobizoli
üzenetére
Nem lett volna szabad nekik az ATX szabvány értelmében.
Illetve nem is túl okos ötlet úgy tervezni, az ATX24p csatlakozó mindössze 2db 12V-os erének bőven van mit ellátnia a CPU terhelésén kívül is, egyetlen 16x-os PCIe slot is kapásból felvehet onnan akár kb. 60w-ot önmagában. -
Thrawn
félisten
Próbáld ezzel: Windows 7 Image Updater
-
N_A_S
veterán
nem jó. mert a ryzen, és a hozzá tartozó chipsetek nem supportáltak a 7-es által, és nem ismeri fel az USB-t. így betöltött telepítő után sem egér sem bill nem működik, ha nem okosítod bele a megfelelő drivereket.
16GB-os Pendriveal jó a Biostar-os progi is.
-
jokeph
nagyúr
Papíron 140W az elméleti max a 4 pines CPU segédtáp csatinak.
#35912HSM: jó az átalakítós megoldás, de csak az ér valamit is, ami 2 molex csatit használ fel ehhez, a sima 4pin to 8 pin semmire se való...
#35917hokuszpk: igen, az Asrock tool cucca működik, megerősíthetem, W7x64 Ultimate ISO-ba fűztem be vele az XHCI-t, kifogástalan lett.
#35916N_A_S: ha legacy/MBR telepítőt akarsz csinálni, arra tökéletes az MS DVD Tool progija, az csak ilyet tud csinálni, pendrive-ra vagy DVD-re.
UEFI/GPT mód esetében elég kell legyen #35918Create. javaslata is. -
N_A_S
veterán
Van valami megoldás Ryzen mellé win7 telepítőt készíteni? Ezt találtam: [windowstool] de nekem nem formázza meg a pendriveom, lehet hogy túl nagy neki a 64GB-os?

Esetleg valaki megnézné kisebb Pendrive-al, hogy működik-e, csak hogy potyára ne vegyek kisebbett? -
HSM
félisten
Egy új, minőségi táp szerintem is jobb befektetés, mint kockáztatni egy vélhetőleg régivel az új rendszert.
Ugyanakkor elméletileg tuning nélkül egy ~100W-os CPU-nak még bőven működnie kellene egy 4-eres CPU tápcsatlakozóval is, amennyiben a lap is partner ebben. Találkoztam olyan régebbi lappal, ahol pl. csak simán be kellett dugni a 8 eres csatlakozó egyik felébe a 4 eres tápot, és gond nélkül működött, nyilván ilyenkor ésszel kellett bele procit tenni, ne terheljük túl a csatlakozót és csináljunk ezzel tüzet. -
RZozo
aktív tag
válasz
üzenetére
Igen, intelek ennél gyengébbek voltak és max 4 magosak.
Ezért is váltottam újra AMD-re, mert intelnél hasonló 8 magos ettől jóval drágább lenne. Ár/érték-ben AMD proci most jobbnak tűnik. És már nagyon untam, hogy minden új intel proci generációnál új alaplapot is vehetek. Ha már úgyis újat kell venni, akkor legyen AMD. -
RZozo
aktív tag
válasz
Create.
üzenetére
Köszönöm!

Bízom benne, hogy csak az a gond. (Nem szívesen szedem szét a nagy gonddal összerakott torony procihűtőt a prociról és a körülötte beépített alkatrészeket)
Eddig inteles konfignál nem volt gond ezzel a táppal, pár inteles generációt már kiszolgált, elég volt mindenre, de lehet, hogy a mostani új konfighoz már nem elég. Meg is rendeltem egy új tápot. -
RZozo
aktív tag
Összeraknék egy új PC konfigot. Intelről váltok AMD-re. Az új Asus Rog Strix x570-f Gaming alaplapba került egy Ryzen 3700X proci.
A régi Chieftec tápon csak 4 pin-es CPU tápcsatlakozó van, azt rákötöttem az alaplapi foglalatba, azonban nem indul el a proci. Alaplap a procira hibát is mutat. Két dolog lehet elvileg, vagy a tápcsati és tápellátás kevés, a procinak ezt tudom majd orvosolni másik táppal, amin van 8 pin-es CPU tápcsati vagy a proci lehet hibás. Remélem, hogy nem ez utóbbi, mert azt macerásabb újból beszerezni és cserélni.
Lehetséges, hogy 4 pin-es tápcsatival a Ryzen 3700X proci el sem indul? -
pacni120
tag
válasz
pacni120
üzenetére
Sikerült megoldani a dolgot! Nem tudom mi volt az ok, lehet, hogy több dologból állt össze, végül ami a megoldás lett:
- RM törlése (microsoft által kiadott törlő szoftverrel is)
- CMOS reset
- új tápkábel a táphoz
- gépház takarítás
- windows update
- +minden lehetséges reddites tipp
Biosban felhúztam 3600ról 4200-ra a procit + XMP a ramoknak.
Többet nem fogom piszkálni
-
fanti
addikt
Igen, böngészés, filmnézés, office...másra már nem elég, ilyen hőségben meg pláne nem.
Egy 3600-ra is kötelező venni valami csóri toronyhűtőt.
És ez alá meg mehet a saját pasztája, amit adnak hozzá, és mehet a procira akár egy AVX-es Prime95-is...meg fogja lazán 85 fok alatt még egy 28 fokos szobában is.Ellenben a gyári hüsi alatt meg ilyen terhelésnél kb. 3-5 perc alatt eléri a 95 fokot...
Orkános üvöltés mellett... -
jeni
félisten
válasz
Vartanus
üzenetére
én is úgy gondolom mint a többiek is ,hogy egy ilyen Thermal Grizlly Carbonaut pasztát nem egy gyári AMD Wraith Stealth CPU hűtőre kell felkenni.
annak a CPU hűtőnek csak az a szerepe,hogy tuning nélkül irodai körülmények közt működjön a gép minden tuning nélkül plusz CPU hűtő test megvétele nélkül.
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- kompakt csúcstablettel készül a Lenovo
- kenand: Hol volt, hol nem volt, Thunderbolt...
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Óra topik
- PlayStation 5
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Autós topik
- sziku69: Szólánc.
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S24 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- Dell Precision 3660 Workstation, i7-12700K,32GB DDR5,256 SSD,NVIDIA RTX A2000 6GB DDR6,WIN11
- iPhone 14 Plus 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4395, 100% Akksi
- ÚJ Lenovo ThinkPad T16 Gen 4 - 16" WUXGA - Ultra 7 255U - 32GB - 1TB SSD - Win11 - 3 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Azóta nem kell füleket bezárogatnom 16GB-on sem. Belátom az előnyeit persze, hogy minden fül külön folyamat, de ész nélkül eszi a ramot sok nyitott füllel, és a közös folyamatok hátrányát nem is érzékelem mióta kijött a FF Quantum valamikor 2018 elején.

Ellazít rendesen..