Hirdetés
- Telekom mobilszolgáltatások
- Magisk
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic V3 - mágikus realizmus
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Xiaomi 14 Ultra - Leica hercegnő
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Armagedown #158288 üzenetére
Nem megy mert ez egy mini pc amiben 1 darab m2 slot van.
-
válasz
Doky586 #158287 üzenetére
1 lemez van.
A efi2 partíció azért mert ez tesztgép is és a teszt os-ket ebbe pakoltatom telepítésnél, jelenleg üres a 2. efi.
easybcd:
Összesen 2 bejegyzés van a bootloader-listában.
Alapértelmezett: Ubuntu1804
Időtúllépés: 5 másodperc
EasyBCD Boot-eszköz: C:\
Bejegyzés #1
Név: Ubuntu1804
BCD-azonosító: {default}
Lemezmeghajtó: C:\
A bootloader elérési útja: \EFI\ubuntu\grubx64.efiBejegyzés #2
Név: Windows 10
BCD-azonosító: {current}
Lemezmeghajtó: C:\A bootloader elérési útja: \Windows\system32\winload.efi
-
Armagedown
őstag
válasz
tordaitibi #158285 üzenetére
Telepítsd a két rendszer külön meghajtókra úgy, hogy csak a telepítendő célmeghajtó van csatlakoztatva, a másik nem.
Így ha le van tiltva a gyorsindítás, akkor a boot menüből ki tudod választani, hogy mirő bootoljon -
válasz
tordaitibi #158285 üzenetére
Ezért érdemes úgy telepíteni másik ost hogy másik lemezre és a másikat lehúzod addig. Választani meg bios postkor.
Az easybcd progival ránéztél már? -
válasz
MasterDeeJay #158272 üzenetére
Ollé, mehetsz kiskínai hamisított pendrive gyárba, így készülnek a hamisított pendrivok.
8 gigásból 256 meg 512
More ebbű' meg tudsz élni -
válasz
Krystal_s #158269 üzenetére
És Krealon.
Nem megy. Nem tudom mit rontok el, már töröltem az efiről az egész Win bootbejegyzést és újracsináltam bcdedit alól szűzen és utána kísérleteztem a leírtakkal.
Marad a uefi választómenübe 2 darab Windows.
Egyiket beállítva azonnal elindul a Windows.
Másikat beállítva elindul az Ubuntu grubja ezzel a képenyővel:
Ha itt a Windowst választom, ez jön be, ez már viszont a Win választómenüje,
Viszont ez nem grafikus, akár ez is jó lenne nekem ha valahogyan el tudnám ezt indítani elsődlegesen.
Meg ez olyan fura. Nem lehet hogy ez egy mbr indítási választómenü? de a lemez gpt meg minden uefibe van telepíve, nem bios/mbr.
Maga a uefi legacy módban van azaz képes mbr és uefi rendszerindításra is.
Vagy én már nem tudom. Feladom lassan csak az zavar hogy a neten keresgélve ez rengeteg emberkének sikerült, nekem meg elhasal. -
Armagedown
őstag
válasz
King Unique #158281 üzenetére
Thanks Captain Obvious!
-
Maelephant
senior tag
válasz
King Unique #158281 üzenetére
Nahát, ezt nem (sem) tudtam, de most egycsillió év után átállítottam keresőikonra! Nagyon köszönöm a tippet (keresni a TC-ből szoktam jellemzően).
-
Geth
veterán
válasz
Armagedown #158279 üzenetére
Én is teljesen eltüntettem. Win gombra felugrik a Start menü, ott meg a keresőmezőn van a fókusz, rögtön lehet gépelni.
-
King Unique
titán
-
King Unique
titán
válasz
efemm #158278 üzenetére
Az előbb lett leírva, hogy beállítható helyette keresőikon is, a szétterpeszkedő keresőmező szerintem is kissé túlzás, bár ugye mihez képest.
Mármint arra vonatkozott, hogy az általános funkciókat és szolgáltatásokat nem feltétlen kell erővel kikapcsolgatni, mint amilyen pl. a keresés, indexelés, stb.
Az adatvédelmi beállítások viszont más, annál igény szerint nyilván ki lehet ezt-azt, sőt már a Windows 10 telepítésénél is, ha nem cél a OneDrive használata akkor az automatikus indítás kikapcsolható, ezek még oké. -
Armagedown
őstag
válasz
King Unique #158276 üzenetére
A kereső nélkül sokkal letisztultabb a tálca kinézete, nem foglalja feleslegen a helyet.
-
efemm
tag
válasz
King Unique #158276 üzenetére
Például mert foglalja a hasznos helyet a tálcán, vagy w11-nél a hírek teljesen feleslegesen futnak és jönnek fel néha, vagy nem érdekel sem a hőmérséklet, sem a devizaárfolyamok a tálcán. Rendszergazdaként én is azzal kezdek, hogy kikapcsolok mindent, ami nem szükséges. Vagy pl. ne induljon se az Edge, se a Ondrive, procit és memóriát terhelik. Az adatvédelmi beállításoknál pedig mindent kikapcsolok, mert szintén feleslegesen gyűjtenek információt mindenről is. Energiagazdálkodásnál gyors rendszerindítás, stb. Rutin rg feladatok minden új telepítésnél.
-
válasz
Armagedown #158274 üzenetére
átlag felhasználó szokta használni, nem javasolt kikapcsolni.
-
King Unique
titán
válasz
Erre nyilván nem feltétlen lehet általános, random átlagos felhasználóra is biztosan érvényes választ adni...
Saját környezetemben láttam már több olyan átlagosnak mondható felhasználót is aki gyakran használta a tálcán lévő keresőt, én magam is szoktam de szétterpeszkedő keresőmező helyett keresőikonra állítva, stb.Egyébként miért kellene bármit is erővel kikapcsolni és letiltani, ezt tanítják valahol, vagy csak amolyan kényszeres berögződés?
-
efemm
tag
válasz
Az indexelést is kikapcsolhatod, ha nem szokta használni a felhasználó.
-
Armagedown
őstag
Az átlag felhasználó szokta-e a tálcán levő keresőt használni, érdemes-e kikapcsolni, ha hoznak egy gépet, hogy telepítsem?
Ugyanez érdekel a Start menü és a keresősáv webes keresőjéről is, mivel régebbi gépen gyorsabb, ha nem mutatja a webes találatokat. -
Csupingo
veterán
válasz
MasterDeeJay #158272 üzenetére
Pöpec! Küldd el az MS-nek!
-
Egy elég érdekes bugot fedeztem fel a windows lemez formázásnál.
Elém került egy rakás SD kártya, amiket törölni kell. Elegendő sima formázás mert csak navigáció volt rajtuk..
Gyors művelet, berakom gyorsformázás majd indít aztán ha kész akkor cserélem és újra indít.
Igen ám de nem léptem ki a gyorsformázós menüből az meg nem frissíti le azt hogy mennyire formázza meg. Szóval sikerült 4GB-os SD kártyákat megformáznom 16GB-osra ami horror mert most kezdhetem elölről az egészet a kis kártyáknál. Oda vissza működik a dolog ha nyitva marad a formázás menü és nem kattintok az alapértelmezésre akkor akár mennyi GB-osra leformázhatom az SD kártyákat azaz annyira amennyit kiír.
h2testw-t poénból indítottam rajta. -
Zoz
őstag
válasz
elttiL #158270 üzenetére
1) próbáld meg, hogy kikapcsolod a gyorsindítást az Energiagazdálkodásban.
2) Az a XP-nél megszokott Quick Launch amire gondolsz, Win10 alatt is vissza lehet hozni.
-
elttiL
senior tag
Üdv. Találkozott valaki ilyennel már? Van egy noti (Lenovo Ideapad Gaming 3) Win 10 elindul, kéri a pin kódot, de a billentyűzet nem ír karaktereket, egérrel újra indítom és simán be tudok lépni. (Külső billentyűzettel még nem próbáltam, ezt még megteszem) 5let?
**
Egy másik nyavaja: réges-régen a megnyitott alkalmazások a tálcán az ikonok után, tőlük jobbra jelentek meg, most pedig ha pl. megnyitok egy firefoxot, akkor az ikonok közt megjelenik, az indító ikonja helyén. Engem idegesít erősen, mire megtalálom,. (aztán lehet, hogy csak öregxem)
-
Krystal_s
addikt
válasz
krealon #158266 üzenetére
Tudomásom szerint a 3. nem jó.
A bcdedit /copy {bootmgr} /d "Ubuntu"
csak egy újabb Windows Boot Manager típusú bejegyzést csinál, ami nem tud más rendszerekhez tartozó .efi fájlokat (pl. Ubuntu GRUB) elindítani.
Ha UEFI-s Ubuntu-t akarsz felvenni a bootmenübe, akkor application EFI típusú bejegyzést kell létrehozni: -
Krystal_s
addikt
válasz
tordaitibi #158264 üzenetére
UEFI van nálad beállítva?
Most rákerestem és lehet, ez volt a gond:
bcdedit /create /d "Ubuntu" /application bootmgr
Helyette ennek kéne jónak lenni.
bcdedit /create /d "Ubuntu" /application EFIHa ez sikeres, ezt kell kiírnia:
The entry {xxxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxxxxxx} was successfully created.
Jegyezd fel a kapott GUID-ot, pl. {9abc1234-...}
Majd nézd meg a rendszerpartíció számát...
Állítsd be az Ubuntu EFI-útvonalát:
bcdedit /set {GUID} device partition=\Device\HarddiskVolumeX
bcdedit /set {GUID} path \EFI\ubuntu\grubx64.efi
bcdedit /set {GUID} description "Ubuntu"(Ha grubx64.efi nem létezik a \EFI\ubuntu\ mappában, akkor nézd meg a pontos nevét, lehet pl. shimx64.efi)
Add hozzá a bootmenühöz:
bcdedit /displayorder {GUID} /addlast
bcdedit /timeout 10
bcdedit /set {bootmgr} displaybootmenu yesHa legacy BIOS módban van telepítve az Ubuntu, ez a módszer nem működik.
-
-
krealon
veterán
válasz
tordaitibi #158262 üzenetére
Letesztelni nem tudom, de elég pontosnak tűnik ez a leírás
(Az első 3 pont biztosan jó)https://www.google.com/search?q=bcdedit+add+ubuntu+to+windows+10
To add Ubuntu to the Windows 10 bootloader using
bcdedit
, you'll need to first copy the existing Windows boot entry, then modify the copy to point to the Ubuntu bootloader file. After that, you'll need to add the new entry to the boot menu and set the display order.
Here's a step-by-step guide:1. Open Command Prompt as Administrator: Right-click on the Start button and select "Command Prompt (Admin)".
2. List existing BCD entries: Use the command
bcdedit /enum firmware
to see all entries related to UEFI. This will list all entries, including the Windows Boot Manager (usually labeled{bootmgr}
).3. Copy the Windows Boot Manager entry: Use the command
bcdedit /copy {bootmgr} /d "Ubuntu"
. This will create a new entry with the specified description. Replace{bootmgr}
with the actual identifier of your Windows Boot Manager, if it's different.4. Set the path to Ubuntu's bootloader: Use the command
bcdedit /set {new_guid} path "\\EFI\\ubuntu\\shimx64.efi"
. Replace{new_guid}
with the unique identifier generated in step 3. Ensure the path is correct. If using a different bootloader (likegrubx64.efi
), adjust the path accordingly.5. Add the new entry to the display order: Use the command
bcdedit /displayorder {new_guid} /addlast
. This adds the new entry to the end of the boot menu.6. Set the boot menu to be displayed: Use the command
bcdedit /set {bootmgr} displaybootmenu Yes
. This ensures the boot menu is displayed on startup.Important Notes: Make sure you have a bootable USB drive or DVD of Ubuntu installed, and that you can boot into it. If you encounter issues, try disabling Secure Boot in your BIOS settings. You may need to consult your specific Ubuntu version documentation for the correct bootloader file path. If you want to boot into Ubuntu directly, you may need to adjust the boot order in your BIOS.
By following these steps, you can add Ubuntu to your Windows 10 bootloader using
bcdedit
and create a dual-boot environment.AI responses may include mistakes.
-
válasz
Krystal_s #158263 üzenetére
[eszerint] okés, minden parancs lefutott hiba nélkül, eredmény nulla.
-
-
Krystal_s
addikt
válasz
tordaitibi #158262 üzenetére
Ezzel, ahogy te hozzáadtad az Ubuntu-t a Windows bootmenühöz ez átirányítja a Windows Boot Managert közvetlenül a GRUB-ra, ezért nem jelenik meg a grafikus bootmenü, mert ez nem két OS opcióként kezeli az Ubuntut. (most nincs több rendszerem egy gépen, de ez a leírásom van hozzá)
Dual boothoz és grafikus menühöz:
Adminként indítsd a cmd-t, írd be ezt:
bcdedit /create /d "Ubuntu" /application bootmgr
Ez kiad egy GUID-ot ({xxxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxxxxxx})
utána ezeket add hozzá:bcdedit /set {guid} device partition=\Device\HarddiskVolumeX
bcdedit /set {guid} path \EFI\ubuntu\grubx64.efi
bcdedit /set {guid} description "Ubuntu"
bcdedit /displayorder {guid} /addlast
bcdedit /timeout 10
bcdedit /set {bootmgr} displaybootmenu yes(A guid-ot cseréld ki a tidére, a HarddiskVolumeX értéke pl HarddiskVolume2, általában egy 100–300 MB-os FAT32 partíció. cmd:
diskpart
list volume
exit) -
Ezzel
bcdedit /set "{bootmgr}" path \EFI\ubuntu\grubx64.efi
hozzáadtam a Linuxomat a Win indításhoz.
Létrejött az UEFI választómenübe mégegy
Windows bootbejegyzés, ha ezt beállítom uefibe eldődleges bootnak akkor elindul minden kérdés nélkül az Ubuntum, ha a másikat választom ugyanígy azonnal indul a W10.De nekem ez kéne, ami a netről mentett képen látható hogy ezzel induljon a boot.
Ezt hogyan lehet elérni? -
-
_DiEGO_
őstag
válasz
Doky586 #158257 üzenetére
Nincs semmi trükközés! nMAG oldaláról töltöm mindig az adott legfrissebb kiadásokat, azaz a frissített verziókat.
https://www.microsoft.com/hu-hu/software-download/windows10
Forrás:
https://my.visualstudio.com/downloadsIsmertető:
MSDN/MVS/VSS-ról származó gyári telepítő (2025.05.20.)
x64: 64 bites
HUN: magyar nyelvű
Verzió: 22H2
Build: 19045.5854
Consumer telepítő az alábbi kiadásokat tartalmazza: Home, Home N, Education, Education N, Pro, Pro N, Pro Education, Pro Education N, Pro for Workstations, Pro for Workstations N
N jelölés a kiadásoknál: nem tartalmazzák a Windows Media Player programot és a kapcsolódó technológiákat.
Akiknél a bios tartalmaz termékkulcsot, azoknál automatikusan a termékkulcshoz tartozó kiadás települ, tehát nem jelenik meg a választó ablak. Ilyen esetben eltérő kiadás telepítéséhez a Business Editions használható. -
-
_DiEGO_
őstag
Az még ide/oda kívánkozik, hogy ha valaki már az idei frissített telepítővel rakta fel a Win10-eket, az tapasztalhatta, hogy már ~800MB fölé van beállítva a winRE mérete, erre odafigyeltek MS-nál. (saját tapasztalat)
-
válasz
tordaitibi #158244 üzenetére
Win11-en ezeket már Safe OS dynamic updatenek nevezik, nem látszanak a frissítési előzményekben és eltávolíthatatlanok. [kép]
De legalább nem követelik meg a winre átméretezését. -
norba69
senior tag
válasz
Doky586 #158253 üzenetére
Nem is ajánlom senkinek, hogy törölje.
Itthon, a saját gépemen sok dolgot megteszek, amit nem ajánlanék másnak, de nem is panaszkodok egy visszaállás miatt.
Aztán van, amit csak virtuális gépen próbálok ki (ilyen debloater csodák, meg mókolt winek kipróbálása pl.).
A linuxszal is így akadtam össze, föltettem egy tartalék HP mikrogépre kíváncsiságból, aztán mostanra az lett a médiafogyasztós, böngészős gépem, nagyon kényelmesnek találom, de ez se való mindenkinek. -
válasz
norba69 #158252 üzenetére
Ha te nem is, de itt a fórumban pár naponta előjön hogy hogy lehet visszaállítani a gépet (adatok megtartásával vagy nélküle vagy tisztítással (szabad terüket nullázással)) amit szintén a winRE csinál, ... és ha nincs frissítve, vagy nincs is...
Sokaknak még pendrivejuk sincs. Na ezért is kell a 800MB winRE.
(még jimmy399-nél is ott van 795 mérettel) -
norba69
senior tag
válasz
Doky586 #158251 üzenetére
Nagyon régen a lenovo superfish botránya volt, mégis azóta nem javasoltam senkinek lenovo bármi megvásárlását.
Hiba van benne, ami miatt az MS javításokat ad ki rá (jobb-rosszabb minőségben), a működéshez nem kell, amikor kell, akkor van helyette más, akkor meg minek. -
válasz
norba69 #158247 üzenetére
"bitlocker sérülékenység"
Az már nagyon rég volt. Azóta már több frissítés is megkelent ami nem települ ha nincs meg a 800MB winRE partíció. Ezeknél már nem írják le hogy mit javítanak. Kötelező frissítés, de ha <600MB a winre akkor nem települ. Ezért javasoltam hogy ellenőrizzétek. -
válasz
King Unique #158245 üzenetére
Oké
De itt én most nem ezt kérdeztem, ezt én is tudom hogy ilyet csinál telepítéskor.
Hanem mi az értelme, mikor, mire használná a helyreállításit?jimmy399 sehol nem vagy
nekem a külső ssd-men volt már 15 partíció
3 Linux, 1 Win, +2Win VHD-be, 1 swap, 3 efi, 2 Timeshift backup, és még pár adatpartíció, + a Ventoy exfat az iso-knak.
Mindezek usb-s használatra.
Ilyen gyilkos használatnál nagyon hálás tud lenni a több efi. -
King Unique
titán
válasz
jimmy399 #158246 üzenetére
Az nyilvánvaló hogy nem véletlenül, hanem tudatosan.
Ez a Windows & Linux multiboot screenshot nem világos mégis mit akar szemléltetni, illetve hogy emiatt miért kellene eltérni a Windows alapértelmezett partícióelrendezésétől.
+ Itt az eltérés nem az jelenti, hogy azokon kívül nem lehet más partíció, főleg ha több OS vn egy más mellé telepítve.
Pont hogy nem feltétlen kell, mehetnek a linuxos partíciók a Windows 10/11 által létrehozott partíciók után anélkül hogy bármit is változtatni kellene, sőt még manuálisan sem feltétlen kell piszkálni mert jó esetben megoldja a Linux telepítője, stb. -
norba69
senior tag
válasz
Lehet élni WinRE partíció nélkül is.
Egyrészt, ha oda kerül a sor, hogy kellene, akkor simán pendrájvról bootolva is el lehet érni, másrészt, ha neagyjisten egy windowsom annyira ledöglik, akkor inkább lemezképből visszaírom.
Amikor kiderült a bitlocker sérülékenység, akkor az itthoni gépeimről mindről (amin volt) száműztem, és azóta is gond nélkül használom a gépeket.
Mondjuk bitlockert nem használok itthon, úgyhogy ez szerintem is kicsit túlreagálás -
jimmy399
senior tag
válasz
Azért, aki érti is hozzá, annak nem biztos hogy véletlenül van "összetákolva" a "az alapértelmezet"-től eltérő állapot. [kép]
-
King Unique
titán
válasz
tordaitibi #158242 üzenetére
UEFI/GPT-based hard drive partitions
Normál esetben így kellene kinéznie UEFI/GPT szerinti telepítésnél a Windows 10/11 partícióelrendezésének, így hozza létre a telepítő.
Persze akiknél manuálisan vannak összetákolva a partíciók, ott nem meglepő az alapértelmezettől eltérő állapot... -
válasz
Doky586 #158243 üzenetére
Ha már itt, ennek mi a szerepe?
Nekem talán ? 2018-tól nincs, akkor (meg azóta többször) klónoztam manuálisan ezt a Windowsomat, és akkor lemaradt. Mire való ezt mikor használja a rendszer?
Énnekem még nem kellett, innen állít helyre valamiket, ahhoz meg nagyon kicsike. -
válasz
tordaitibi #158242 üzenetére
Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
A 16MB MSR nekem sincs. -
-
Csak szólok hogy mostanában sűrűn jönnek az olyan frissítések (pl KB5057589) amik megkövetelik hogy a helyreállítási partíció (winRE) át legyen méretezve legalább 800 MB-ra. Ha nincs ekkora nem települ. [kép] 5728 (talán nem is szól)
reagentc /info
Dism /Get-ImageInfo /ImageFile:\\?\GLOBALROOT\device\harddisk0\partition4\Recovery\WindowsRE\winre.wim /index:1
Nehogy fontos frissítések nélkül maradjatok most menopauza előtt..
-
King Unique
titán
válasz
Kis Tigris #158235 üzenetére
Ha eleve ki van véve a bejelentkezéshez jelszómegadás megkövetelése elől a pipa a jelölőnégyzetből, akkor nem meglepő ha automatikus bejelentkezés történik, amit ráadásul maga a felhasználó állíthatott be, mert alapértelmezetten eleve be van jelölve...
Ha a bejelentkezéshez jelszómegadás megkövetelése működés kell, akkor értelemszerűen újra be kellene azt jelölni (#147526). -
Jarod1
veterán
válasz
pipáld be hogy jelszót kelljen megadni,
újraindítás majd ha azzal belépsz vedd ki a pipát.. -
krealon
veterán
válasz
tordaitibi #158236 üzenetére
"Megzakkant a felhasználói fiókod a gépen, azért nem tud beléptetni abba.
Az userpaswordsba is csak a rendszergazda látszik.
Hogy ezt hogyan lehetne helyretenni, azt nem tudom."A profil sérülést (temporary profile) tipikusan registry szerkesztéssel lehet javítani, egy másik admin jogu felhasználóval belépve vagy offline. Ez egy több lépéses folyamat, időt igényel, de kevesebbet mint egy újratelepítés / újrabeállítás.
-
krealon
veterán
válasz
"A control userpasswords2 parancsra ez ugrik fel, ahol érdemben semmit nem tudok csinálni, amitől megszünne az a fránya bejelentkeztetési ablak"
Ott a jelülőnégyzet (A számítógép használatához...), amivel ki tudod kapcsolni az autómata belépést.
Ha megvan, indítsd újra gépet, majd a jelölő négyzet állapotát állítsd vissza.
Ekkor a kijelölt fiók jelszavát elkéri és újra működni fog az autómata belépés.Persze a jelszó legyen felírva és biztonságos helyen tárolva, mert amit nem használsz, azt elfelejted. (Tapasztalatból mondom.)
-
válasz
Kis Tigris #158232 üzenetére
Megzakkant a felhasználói fiókod a gépen, azért nem tud beléptetni abba.
Az userpaswordsba is csak a rendszergazda látszik.
Hogy ezt hogyan lehetne helyretenni, azt nem tudom. -
Armagedown
őstag
válasz
alak8 #158223 üzenetére
Ha úgyis Ventoyt használsz, akkor felesleges a Rufusal mókolni, mert a Ventoy képes megkerülni a követelményeket és helyi fiókot is készít..
-
krealon
veterán
válasz
Kis Tigris #158232 üzenetére
Egészen véletlenül nem vagy Skype felhasználó?
A Teams-re váltásnál volt egy opció, hogy minden Microsoft-os alkalmazásba léptessen be autómatikusan.
A Settings --> Accounts alatt lehet ezt kikapcsolni.Ha gépinduláskor autómatikusan beléptet, akkor azt a
contol userpasswords2
paranccsal felugró menüben lehet szabályozni.
Ha változott a belépéshez használt jelszó, akkor a kikapcs-/bekapcs módszerrel lehet frissíteni. -
Kis Tigris
tag
Sziasztok.
Mitől van az, hogy ha bekapcsolom a gépet, ez fogad:kb 1 percig csak forog, csak forog, majd jön ez:
Hozzáteszem, semmilyen felhasználói nevet vagy jelszavat nem is kér, be sincs a gépen kapcsolva a felhasználói fiókkal való bejelentkezés...Aztán ha a rendszergazdára kattintok:
10mp alatt beléptet...
Hozzáteszem, az az Alex sem él, nem én csináltam. Ha jól emlékszem, annó valamikor az eset Security kért valami hasonlót hogy készíthessen, hogy a hackerek ne tudjanak belépni a gépbe indításnál. De ez rég volt, ráadásul nem volt ilyen 1 perces helybetopi, pár mp volt, ezért is nem foglalkoztam vele. De pár hete ez már egy perc, ez az idegesítő...Ha a felhasználói fiókhoz megyek, az Alex-et látom ott csak, de hiába törlöm, kövi belépésnél újra ez van. András fiók nincs is külön (amúgy az én vagyok), ha jól emlékszem telepítésnék neveztem el így a számítógépet.
Eset-ben próbáltam keresni, ki lehet e kapcsolni valahol, de semmi ilyen opciót nem találtam, mintha nem is létezn... :/ Szerintetek?
-
peter889
őstag
Sziasztok!
Hogyan tudom Windows 10-ben rendesen beállítani a sötét módot?
Gépház→Személyre szabás→Színek-nél a színt sötétre állítottam, ennek ellenére a Jegyzettömb háttere vakít a fehérségtől, és a feltelepített programok közül többnek a háttérszíne is vakító fehér.
(Kivéve, ha a feltelepített programban külön be lehet állítani a színeket.)Próbálkoztam kontrasztos megjelenítéssel, azzal viszont az a probléma, hogy átvariálja a weboldalak színét, amivel a normális színkészletű sötét módú oldalak nem jelennek meg szépen.
Windows 7-ben be lehetett állítani a Windows rendszer színeit egyenként is, a háttérre vonatkozóan is.
De a Win10-ben ezt hogyan, hol lehetne megtenni?
Mi a megoldás?Köszönöm szépen előre is.
-
F34R
nagyúr
válasz
alak8 #158223 üzenetére
Tapasztalatbol mondom, hogy felesleges a Rufus korlat kiszedese egy olyan rendszernel amit nem fogsz tudni rendesen hasznalni. az emmc lassu, a 2GB ram keves.
#158224 alak8
Legtobben ott van az msi/exe telepito. Amik a drivers mappaban vannak (cat,sys,inf) azokat manualisan tudod megadni.Powershell script. pedig windows + R powershell. odanavigalsz a mappara amit letoltottol. es kiadod ezt a parancsot.
./autoinstall-intel.ps1 -
Geth
veterán
válasz
alak8 #158224 üzenetére
Én lementeném a repó tartalmát, majd a problémás eszközök hardverazonosítójára rekurzívan rákeresnék az .inf file-okban, és az egyes talált driver-eket telepíteném a eszközök tulajdonságai alatt.
De ahogy nézem van powershell script is, amivel lehet, hogy Te jobban jársz. -
alak8
újonc
Sajnos nem. Képes átdolgozni a win 11 telepítőjét. Kiszedi a microsoft korlátozásait és a win to go funkciója sem pótolható. Aztán az Anyburn meg képes és a Rufus által lérehozott-átdolgozott telepítő pendrájvról egy karcsú ISO-fájlt létrehozni, amit aztán ki lehet írni Ventoy pendrájvra.
Egyébként a laptopon az eszközkezelő rengeteg ismeretlen dolgot talált. A hang meg szerinte pont rendben van. Szóval meg vagyok lőve a windows 10-el...
-
alak8
újonc
válasz
norba69 #158218 üzenetére
A windows 10 1 GB RAM-mal is elmenne. És egy 128GB-os gyors SD-kártyára telepítettem a Rufus win to go opciójával. Működik. A lassúság nem probléma. csak tartaléknak kell, ha mégis lenne olyan program, amit használni szeretnék, de nincsen linuxos megelelője. (Például ilyen a Rufus és az Anyburn is.)
-
Geth
veterán
válasz
alak8 #158214 üzenetére
Chromebooktól függetlenül az ismeretlen eszköz hardver azonosítója alapján is lehet keresni/validálni drivert.
Az eszközkezelőben az adott eszköz tulajdonságainál a Details fülön a Hardware Ids alatt találod a szükséges azonosítókat (VEN_<4 karakter> és DEV_<4 karakter>).
Ez alapján akár gugli keresés is segíthet behatárolni, de chromebook-ra keresve rögtön kidobta például ezt a repositoryt.
Nem biztos, hogy ész nélkül feltenném az egész pakkot, de ezt a repositoryt klónozva/letöltve vagy akár a github felületén rákeresve próbálkoznék.A gép nem tűnik túl acélosnak, nem tudom gondolkodtál-e egy lájtosabb Linuxon? Főleg hogy nemrég azt írtad teljesen kiszállsz a Windows táborból. Bár azóta elég aktív vagy mindkét win topikban, ráadásul egy nem kimondottan win-nel árult laptoppal próbálkozol. Furi :)
-
alak8
újonc
Szevasztok!
A windows 10 nem ismeri föl a laptopom hang-eszközét. A hibajavítás sem tudja megjavítani. Ilyenkor mi a teendő? Hogyan tudnék hozzá drivert telepíteni.
(A gyártói oldalt ne írjátok. Ez egy chromebook, amihez a gyártó, az Acer nem ad semmiféle drívert.)
-
-
zümzümm
senior tag
válasz
King Unique #158207 üzenetére
Közben sikerült, még egyszer be kellett írni a "select disk" parancsot.
Köszönöm a részletes leírást -
zümzümm
senior tag
válasz
King Unique #158207 üzenetére
A select disk résznél elakadtam, mert nem írja ki hogy a 0-ás lemez ki lett választva.
-
-
King Unique
titán
válasz
zümzümm #158205 üzenetére
• How to use DiskPart to clean and format drive not working on Windows 10
• How to format a new hard drive on Windows 10Rendszer számára fenntartott védett partíciót a grafikus lemezkezelő nem enged törölni, az parancssorban (DiskPart) oldható meg, a teljes lemezre a clean paranccsal a megfelelő sorszámú (esetedben 0 és 1) lemezre kiadva, Utána mehet akár a lemezkezelőben is az inicializálás, majd particionálás és formázás.
A folyamat destruktív, az adatok törlésével jár, ennek tudatában alkalmazandó!
-
norba69
senior tag
-
zümzümm
senior tag
Sziasztok,
Segítsetek légyszi, hogyan lehet a partíciókat egybe olvasztani? Egész pontosan a rendszer partíciókat szeretném megszüntetni.Csatolok egy képernyőfotót a Lemezkezelőről. A piros és narancs lemezeken lévő partíciókat szeretném egybeolvasztani. Ezek olyan lemezek amik két korábbi PC-émből lettek beletéve az új PC-be és ezeken volt a win7.
Az új PC lemezei zölddel vannak jelölve, azzal nincs gond, az egyiken van a win10, a másikon adat. Szóval ezeket békén hagyom.
De a piros narancs lemezek partícióit egybe szeretném olvasztani, külön a pirosat és külön a narancsot. Hogyan lehet ezt megtenni? -
-
-
Wolfskin
őstag
válasz
Doky586 #158200 üzenetére
Bisoban lehet csinálni képernyőmentést?
Telefonnal lefotóztam, de nincs is jelentősége, nem volt engedélyezve a hot plug. Megtettem, azóta mindent listáz a Hardver biztonságos eltávolító. Köszi mindenkinek!
Szóval akkor
1 Hardver biztonságos eltávolítóval leválasztom
2 lekapcsolom az áramát (így akkor se pörög föl, amikor indul a gép)
3 bekapcsolom az áramát, hot-plug, automatikusan felcsatlakozik
4 go to 1
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
• OFF topik
• TILOS a warez!
• Windows 10 frissítési kisokos
- Computex 2025: az Akko klaviatúráira nem mondható, hogy unalmasak
- Gyúrósok ide!
- Telekom mobilszolgáltatások
- Magisk
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- PlayStation 5
- Musk azt ígérte, hogy 24/7-ben dolgozik tovább a cégeinél
- 3D nyomtatás
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Notebook / laptop alkatrészek cseréje (processzor, RAM, HDD)
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- Bomba ár! Dell Latitude 5290 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest