- Red Magic 11 Air – vékony házból süvít a szél
- Csíptetős fülesek csatája – Sony LinkBuds Clip vs. Huawei FreeClip 2
- Mérföldkő a szilárdtest-akkuknál: fontos lépést tett a QuantumScape
- Újabb óriásakku a Honortól: az X80 lehet a következő 10 000 mAh-s modell
- iPhone 18 Pro Max: kis kapacitásbővítés hoz nagy előrelépést üzemidőben
- iPhone topik
- Nő az eSIM-ek iránti igény
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Android dual SIM okostelefonok
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Valósággá vált a Tecno szupervékony telefonja
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- MasterDeeJay: Újabb CoffeeTime projekt készül. Asus Q170M-C és QTJ2 (i7 10750H ES)
- Oldman2: Magyar feliratos/szinkronos játékok PS4/PS5 konzolokra
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
jokeph
nagyúr
Nyögött kettőt, de elindult.
Újabb AIDA kell, nem ismeri meg a procit...
Valamiért az XMP nem megy pöcc-röff, mint a 3600X-el.
Boost clock megvan, 4650 MHZ max, alap PB-vel.
Energiagazdálkodás működik, eszméletlen hüvős idle (40 fok alatt).
BIOS-ban a CPU-hoz tartozó opciók (CLK, fesz) ugyanúgy megvannak. -
jokeph
nagyúr
Én is, remélem elindul benne értelmesen. 3600X hozta amit eddig is.
Más: olybá tűnik, hogy a B350-es ITX lapom lefáradt...
Másik táppal sem indul meg, power led ok, ventik meg se nyikkannak, mintha zárlat lenne valahol...
CPU megy az X470-es lapban most is (3300X).Hmmm... nemrég láttam, hogy az X470-es lapomon majdnem ugyanaz a tipusú super I/O chip van...
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
pandras83
üzenetére
huzogathato hutesgorbe bogyok nincsenek, helyette adhatsz meg homersekletet meg fordulat%ot ; de amugy majdnem minden megvan, ami az origi clickbiosban, fejbol hirtelen nem is tudok olyan opciot mondani, amit nemtalaltam meg.
talan a sata-hotplug, de abbansemvagyokbiztos, mindjart beizziotom a matet es megnezem.** megneztem, sata hotplug a helyenvan, ami beugrott, az az oc profile, abbol csak pendrive mentes / visszatoltes maradt.
**** ja es nem kell felni a bios updatetol ; epp hetvegen probaltam ki, a betas bios az 1700 -as procival siman elindult.
-
jokeph
nagyúr
Na, megszenvedtem az 5600X kiszabadításával, 3300X ment a helyére (mégse lehetek működő fő gép nélkül otthon).
Holnap, ha igaz, CH VI E-ből 3600X ki, 5600X be, azt meglátjuk.
Ezzel már könnyebb dolgom lesz, az AIO-t könnyű bontani/építeni, nem úgy mint a Thermalright Le Grand Macho-t volt.
Hol találhatnám meg, hogy pontosan milyen super I/O chip van a lapon ?
Vajon egyezhet a CH VI Heroval ? -
hokuszpk
nagyúr
-
pandras83
őstag
Szevasztok! Használ itt valaki 3700x-et B350-es chipsettel? Nevem alatt a konfig, gondolkodom upgraden, de kevés a támpont a neten. (Ami nem a legjobb jel.) Nem tervezek über OC-t, allcore 4.2 jó lenne mondjuk, csak nem tudom hogy a mezei lapocskámon a vrm hogy bírná. A házam tele van ventivel, egész jó az airflow. A hűtőm Wraith Prism, ami állítólag bírna egy 3700x-el és alulra, kifelé fújja a levegőt. Mindennapi gaming a cél, semmi extrémitás. Ez a lista itten aszondja hogy mehet, a minor airflow is megvan, szóval ki mit mond?
-
jokeph
nagyúr
válasz
CJ4567
üzenetére
És #36365HSM:
Mióta megvan, hozzá nem kellett nyúlni, 65 fok felett még nem láttam Warzone-ban sem, úgy hogy saját maga szabályozza a 3 ventijét, amik viszont még 40%-nál jobban nem tekertek, ennél a fordulatnál minimális hangjuk van - TT View 37 ARGB házban, riserrel kirakva függőlegesre.
RX 480-nál (Sapphire Nitro+) levettem 100mVolt-ot a GPU Core feszből, mindjárt jóval hűvösebb lett, és nem ment a teljesítmény (FPS) rovására.

R9 380-nál (Asus Strix) nem túrtam bele semmibe (feszt nem is engedi bántani az MSI AB, jobban meg nem néztem utána), így sem fűt nagyon, 55-65 fok környezeti hőmérséklettől függően játék alatt.
Játék alatt belövöm fix 40%-ra a ventik fordulatát, a többi esetben az RX 480-nál 25%-ra - TT Corex31 Riing házban, az R9 380-nál 30%-ra - Aerocool Strike-X open air házban.
Az R9 380 jelenleg stabil 29 fokos GPU-val megy így, erről a gépről írok perpill.
Az RX 480 durván 32 fokos ez esetben.
-
CJ4567
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Pascalnál a VRAM tuning hozza a legtöbbet, de a core is ad egy kicsit, így egész szépen össze tud adódni, de megértem, hogy a mai időkben nem nyúlsz hozzá.
Én jelenleg alulfeszelve használom a 1070-et, viszont memória tuninggal(sajnos Micronos a Gaming X-em, így túl sokat nem bír, csak +300-at, bár nekem a GPU se tuningbajnok, szóval most abban a helyzetben vagyok, hogy van egy brutál jó hűtő a GPU-n, viszont se a VRAM, se a GPU nem partner a tuningban.
) -
jokeph
nagyúr
Elméletben 32GB a maximális méret, amit megeszik a Flahsback.
Asus lapnál lehet FAT/FAT32 és NTFS is, a többinél NTFS nem működik.
De a legtutibb szerintem a 8 GB-os, FAT32-re, ezzel nem lehet mellényúlni.#36377CJ4567: meglehet, de a mai VGA inséges időkben eszembe se jutna hozzátúrni a ROG Strix 1070-es VGA-hoz. Tökéletes példány, szeretném ha az is maradna.
Amúgy se hiszem, hogy 1870 MHZ helyett 130MHZ többlettel megváltanám a világot.
#36370Pkc83:
Asrock lapoknál találkoztam az általad leírtakkal eddig.
-
Alpi.
addikt
válasz
gabesszor1
üzenetére
Sztem a méret volt a gond. Azt sehol nem írják, hogy 16 vagy nagyobb nem jó.

-
válasz
gabesszor1
üzenetére
Hát 2021-ben CSM régi kompatibilis módot már ne használj. Telepíts egy tisztességes UEFI Windowst.
De te tudod.
-
gabesszor1
tag
válasz
FollowTheORI
üzenetére
UEFI-t átkapcsoltam csm-re és ne uefi hdd-t bootoltam hanem simát, így megy. Nagy szülés volt, de tanulságos. Köszi!!!

-
válasz
gabesszor1
üzenetére
UEFI windows boot loader/manger kell legyen az első, ha van már rendeszer telepíve jól.
-
gabesszor1
tag
-
Alpi.
addikt
válasz
gabesszor1
üzenetére
Jó a 3-as pendrive is, a lényeg a formázás, a megfelelő port és a file név. Ha pár sec-ig villog, az tuti nem jó. Sokkal hosszabb idő, mire végez.
Még valami ! Mekkora pendrive-al próbálod ? Nem mindig ok nagy pendrive-al ! Ha van, használj valami 4 GB-ost pl. -
válasz
gabesszor1
üzenetére
Annak back-compattal mennie kéne. A 3.0 megy 2.0 porttal is elvileg, ahhoz valami nagyon ótvar cucc kell hogy ez ne működjön.
Vagy nem FAT32 a drive, nyilván a zip kicsomagolt tartalmát kell átnevezni (a "bináris" rom fájlt), csak az az egy file legyen a drive-on semmi más, és csak annyi legyen a neve amit ír (windows intéző átver
).
Más hiba nagyon nem lehet.
-
gabesszor1
tag
válasz
FollowTheORI
üzenetére
Mindent is megtettem, de amint említettem a jóarcok nem írják le értelmesen a leírást. Nincs leírva hogy a zipet nevezd-e át vagy a vég file-t bár ez logikus (nekem). Nos a probém az hogy usb 2.0 pendrive kell neki. 3.0-t nem eszi meg. Ez sincs leírva sehol. Ügyesek... Az utolsó 2.0 pendriveom a 3d nyomtatómhoz járt....

-
válasz
gabesszor1
üzenetére
Nos, elvileg addig villog amíg nincs kész.

De ennél elvileg azért hosszabb kéne legyen, de akkor nézd meg utána CMOS clear és
meddig jut a boot.Azt írják 6-8 perc kéne legyen. Úgyhogy valami még biztos nem jó.

MSI.ROM fájlnév is megvan?
Updating BIOS with Flash BIOS Button
Before updating:
Please download the latest BIOS file that matches your motherboard model from MSI®
website and rename the BIOS file to MSI.ROM. And then, save the MSI.ROM file to the
root of USB flash drive.
Important
Only the FAT32 format USB flash drive supports updating BIOS by Flash BIOS Button.1. Connect power supply to CPU_PWR1 and ATX_PWR1. (No other components are
necessary but power supply.)
2. Plug the USB flash drive that contains the MSI.ROM file into the Flash BIOS Port
on rear I/O panel.
3. Press the Flash BIOS Button to flash BIOS, and the LED next to the button starts
flashing.
4. After the flashing BIOS process is 100% completed, the LED would be off
simultaneously. -
gabesszor1
tag
válasz
FollowTheORI
üzenetére
Minden ok, viszont passz. 3x villan, és utána elalszik, létezik hogy ennyi idő alatt egicsnálná? 5sec kb.
-
válasz
gabesszor1
üzenetére
FAT32 formázás is fontos lehet.
-
jokeph
nagyúr
Nem láttam korlátozást ilyen téren ennél a lapnál.
#36366gabesszor1: legutolsó BIOS kell neked 5600X-hez, ami Béta, de csak ezzel fog menni.
Olvasd el a manualban le van írva, hogy a lapodnál miként lehet megcsinálni BIOS_Flashback-el a BIOS frissítését, így nem szükséges kompatibilis CPU. -
válasz
gabesszor1
üzenetére
BIOS/CMOS clear?
Amúgy valamit rosszul csináltál akkor.

Szedd le a legfrissebb béta bios-t és rakd rá.
-
Pkc83
őstag
válasz
gabesszor1
üzenetére
Szia!
Azt néztétek frissítés előtt,hogy melyik Bios volt fent és melyik lett felrakva?
Csak mert nem mindegyik verzióról lehet egyből 10-el(példa) újabbat
felrakni hanem előtte fel kell rakni egy vagy akár kettő köztes Biost is.szerk: A letöltendő Bios verzió mellé oda van írva ,hogy melyik verzióról lehet
az adott verzióra frissíteni. -
gabesszor1
tag
Sziasztok. Sos segítségre lenne szükségem. Tettem a gépem be egy 5600xet. Biosz lett frissítve, de sztem nem a legújabb. B450tomahawk alaplap.
Nincs kép, nincs billentyű, nincs Eger, és minden led stock beallitason, a profi venti Macon pörög. Ötlet?? -
HSM
félisten
válasz
jokeph
üzenetére
"azóta úgy vagyok vele mint a motorokkal, ha kevés, cseréljük érdemben erősebbre"
Csak le ne dobjon magáról ha már olyan erős...
"a mai VGA-kban amúgy se nagyon hagytak tartalékot... "
Ezt így egyébként nem mondanám. A hangolás nagyon sokszor nem valami hatékony, menjen inkább ami a csövön kifér. Az RX580-am pl. szénné hajtotta volna magát OC órajelein. Az RX6800XT sem bánik magával kesztyűs kézzel, itt is volt lehetőség kicsit ésszerűbbre venni a dolgokat. De az RTX-ek is ilyenek, azok is csak tolják magukat, amíg bele nem fejelnek a TDP-limitbe.
"mivel egy erős lap"
Tudom, hogy nagyon jó lap, nem a CPU-VRM-et féltem, az viszonylag szabványos.
Egyéb elektronikák, pl. az IO, amit írtál is, hogy nem megy, vagy a PCIE switch meg még ki tudja, mi."Ha érteném az AGESA mivoltát és lényegét..."
Erről azért vannak infók: [link] vagy pl. [link] . De tény, sajnos nem annyi, ami a BIOS gyártáshoz kellene. -
jokeph
nagyúr
Az X58 rossz példa, legacy AMI BIOS, a legkönyebben manipulálható a világon.
Sajna a mai UEFI cuccnál ez nem ilyen egyszerű, hogy beszúrok editorból pár CPU mikrokódot, ha kevés a hely, akkor párat meg kidobok és elmentem azt mehet fel.
VGA-t utoljára ezer éve tuningoltam, egy Inno 3D GeForce 3 Ti 200-at, hozta a Ti 500-as órajeleit és teljesítményét (harmatos gyári hűtés természetesen cserélve egyedire), azóta úgy vagyok vele mint a motorokkal, ha kevés, cseréljük érdemben erősebbre. a mai VGA-kban amúgy se nagyon hagytak tartalékot...
CPU tápkör: mivel egy erős lap (az egyik legerősebb X370-es) kapott gyengébb lap bios-át, ez aligha probléma, vinné a húzott 3950X-et mint floki a lábtörlőt. fordított helyzetben ez már kétséges.
Ha érteném az AGESA mivoltát és lényegét, már feltérképeztem volna a lehetőségeket.
-
Qtya72
aktív tag
Sziasztok!
A 36335-re [link] tud valaki bármit mondani, segíteni? -
HSM
félisten
& #36356 jokeph : Értem én a "fun" és "kihívás" részét. Ugyanakkor ne vegyétek sértésnek, de ez nálam inkább a barbárság kategória, a legalapvetőbb rendszerszoftverből egy teljesen más hardverhez valót rárakni.

Nálam a "fun" és "kihívás" szavakhoz az passzolna, ha csinálna valaki egy rávaló BIOS-t a friss AGESA-val, tehát a rávaló BIOS-ból megmaradna, ami a lap hardvereinek megfelelő működéséhez kell, és csak az cserélődne, amit az új CPU igényel.
Ilyesmit lehetett egyébként az X58 időkben is a mikrokóddal.Ez a kísérlet számomra mint jópofa érdekesség teljesen jó, de eszem ágában sem lenne így használni.
Kb. mint a memóriatuningolt RTX2080 [link] , használtpiacon sem olyat vennék napi használatra. 
"az több mint érdekes"
Számomra nem túlzottan, gyakorlatilag ugyanaz a csipset, ha nem tévedek, csak más körítéssel. A 300-400 váltásnál is csak annyi történt, hogy ha jól emlékszem, szigorodott az előírás a CPU tápkör felé az új BOOST miatt.
Az 500-as széria, amihez lényegesebben hozzányúltak.#36357 Alpi. : "A gyártók csak megtanítják kommunikálni az épp használt vezérlő ic-kkel..."
Pont ez az a lényeges rész, ami miatt én nem erőltetném ezt. Egyáltalán nem mindegy, milyen kódot küldesz egy adott periféria felé, ha nem stimmel jó esetben csak nem indul el....
-
jokeph
nagyúr
Komolyan mondom, szerintem a megfelelő progik és modulok használatával kb. bármilyen variánst össze lehetne ütni otthon a garázsban is.

Magáról az AGESA-ról annyit tudok jelenleg, hogy egy Firmware jellegű keretprogram, amit már elég rég nyílt forrásúvá tettek, illetve az AGESA-n belül a különböző funkciókért felelős részek modulokba vannak szervezve, s elvben ezek a modulok 1-1-ben cserélhetőek/szerkeszthetőek.
#36359Alpi.: sajna az X470-es lapok többségére már a 256 Mb-es chipeket rakták, de hogy mi a gyíknak... CPU-ból kevesebbet tudnak az új lapok, nem értem minek kell dupla akkora.

Amúgy a Giga X470-es csúcslapján (Aorus Gaming 7 wifi) 2 db 128 Mb-es BIOS Chip csücsül, és elég mindenre is, most kapta meg az 5xxxG series támogatást.
Akkor miért is nem elég a 16 MB-os rom méret ?
Ennyi erővel felflashelhetném rá a Giga lapét is.
-
Alpi.
addikt
válasz
jokeph
üzenetére
Vicces lenne egy bent felejtett pci-e 4.0 opció AMD CBS menüben, mint ahogy volt az első Zen2 Agesa-s C6H bios-ban. (Amit aztán gyorsan orvosoltak is. )
Ha egy X470-esből sikerülne átszívogatni a bios-t, akkor eséllyel menne is a 4.0. Bár inkább menne rendesen 16x 3.0-val, annak jobban örülnék. Nem igazán értem, miért tud csak 8x -osat. :S X470-es lapok már mind 2x akkora bios ic-kkel készültek tutkó. Onnan nem lesz egyhamar átjárás. Pedig az a felépítés inkább passzolna a 370-hez !
-
Alpi.
addikt
Lehetett sejteni, de így már biztos, hogy Amd-anya felemelt mutatóujjal mondott valamit a 300-as chipsetek Zen3 kompatibilitásáról !
Valszeg' az Asrock bios-ok egyszerűsége, olyan értelemben, hogy kb. "vanilla" formában adták ki több típushoz, lehet az egyik kulcsa, hogy ezekkel megy itt a törvénytelenkedés.
-
Alpi.
addikt
válasz
jokeph
üzenetére
Mert minden az Agesa-ban van. Tényleg minden ! A gyártók csak megtanítják kommunikálni az épp használt vezérlő ic-kkel, adnak egy formát, egy kezelő felületet, kap egyedi háttérszínt is meg post logót, ja meg ventivezérlést (xarabbnál xarabbakat
) találhatnak ki, Rgb varázslatokat és majdhogynem ennyi.
Természetesen a nyák megtervezése, a felhasznált anyagok minősége azért nagyban tudja befolyásolni a végső produktumot, de a működést szabályzó dolgok mind mind egy "kész csomagban" jönnek.
Kicsit fura is nekem ez az Asrockos vonal itt a 300-as chipset + Zen3 vonalon, mivel egy Asus-os emberke konkrétan bevallotta, hogy szigorúan !!! meg lett tiltva nekik, hogy bármi ilyen átjárhatóságban gondolkodjanak !!
-
Alpi.
addikt
Dehogynem, de hova lesz a szépség és a lelki üdvösség !

Irusanov is ezt mondta, mikor szóba került, hogy gyakorlatilag ugyan annyiért vannak használt B450-es Pro4-esek, mint B350-esek. (B350-es Asrock-ba tolta az 5600X-et.)

Égyébként abban teljesen igazad van, hogy ennek leginkább "fun" oldala van, egészen addig, amíg nem áll elő egy olyan verzió, amivel 100%-osan működik, jelen esetben egy Crosshair 6-os, Zen3-as cpukkal. Pont ezért is érdekes most ez, hogy megy a Vdimm állítás ! Eddig is lehetett indítani Zen3-ast ezekben az Asus lapokban, de állandó, fix 1,2V-os ram fesz volt... Hiába tudtál minden más dolgot állítgatni ram téren, ez pont nullára írta az egészet. Azért meg csak, hogy legyen post meg menjen a ram valami spd közeli "komolysággal", nem sok értelmét láttam.
-
jokeph
nagyúr
Inkább botor dolog, de a kíváncsiság lett a macska veszte is.
Mindenesetre működik a gép stabilan, a fentebb sorolt hiányosággok mellett.
A 8 db SATA port mindegyike működik, érdekes.
igaz, csak egyesével tudtam kipróbálni. Meg fogom benne nézni jövő héten az 5600X-et is, hisz ezért volt/van a kíváncsiságom, aztán ha mene jól megnyaggatom majd.
Ha meguntam, akkor rápróbálom az utolsó gyári BIOS-t visszaflashelni (hacsak addig nem jön egy másik jobbnak tűnő modbios).
-
jokeph
nagyúr
Sajna akkor sem, sőt próbálgattam az adott pci-e konfigurációkat is állogatni, sajna úgy kezdődik hogy x8...

4.0-ás meg sem jelenik.
Mondjuk egy RX 480-nál hótmindegy hogy x16 vagy x8-al megyen (igazából egy GTX 1080 ti-nél sem számít).Általánosságban mit volna még érdemes piszkálnom/mivel volna érdemes méregetnem ?
Most látom, hogy a SOC Volt nagyobb lett lényegesen, 1,1 Volt helyett 1,188 Volt lett.
-
jokeph
nagyúr
válasz
hokuszpk
üzenetére
De-de, minden nélkül is működik, csak a tápot kell felcsatolni hozzá, se cpu, se vga, se ram nem kell, de ha benne vannak, az sem számít (kipróbáltam).

#36345Alpi.: igen, olybá tűnik. kár hogy az I/O chipet nem ismeri fel, az Asrock lapok másfajtát használnak.

#36346fanti: hát, elsőre belém raktad az ideget, gondolkodóba ejtettél (láttam már pár "csodát" én is.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
#36347Alpi.: nem a Flashback-el tettem fel a BIOS-t, hanem az AMIBIOS-hoz való DOS-os flash progiját használtam, az AFUDOS-t, pendrive-ról bebootolva DOS alól.
/GAN paranccsal feltesz bármit is, ha egyezik, ha nem.
Lásd fentebb a képeken.
Futattam egy IDCHEKSUM ellenőrzést előtte, és bizony nem egyezett (fura is lett volna).
Elkezdtem a 3600X-et pesztrálni, képek hamarosan (CB20+HWINFO64).Amiket még megnéztem: betettam a 2. x16-os slotba egy RX 550-et, alapból tiltotta is az 1. x16-os slotba rakott RX 480-at...

M2_2 slot: nem használható
3. x16-os slot: ebben sem látta a bővítővel berakott Kingston A1000-es nVME SSD-t (ezt amúgy is a PCH vezérli, eredetileg gen 2-es, 4 sávval ezen a lapon).5600X: 2 oka van amiért nem ezzel kezdtem:
előbb látni akarom, hogy egyáltalán mi/hogy mene, lehet e értelmes teljesíményt nyerni, illetve az 5600X-re való cseréhez sokat kell bontanom a fő gépen és a 2 gép 30 km-re van egymástól jelenleg.
CPU Vcore-t 2 féle módon lehet pesztrálni: VID-et lehet meghatározni és/vagy az aktuális Vcore-hoz képest lehet offsetelni -100mv/+400mv-ot.
A CPU-hoz kapcsolható összes egyéb fesz is állítható.Akkor pár mérés képekben.
PBO engedélyezve, motherboard limittel és 10x scalar + 200MHZ:
És végül, egy bevált all-core OC (egyelőre 4,35 GHZ, korábban a 4,3 GHZ volt a tuti stabil, még P95-el/IBT/LinX-el is):
-
fanti
addikt
válasz
jokeph
üzenetére
Nem, félre ne érts, sehol sem olvastam ilyet, hogy szoftveres lenne, azaz BIOS függő, csak úgy felötlött bennem, mert manapság annyi mindennel szívtam már...
Az is könnyen megeshet amúgy, hogy a BIOS egy olyan részén van a mindennélkülvisszeflesselő kód, ami nem felülírható...így nincs vész ha így van.
-
Alpi.
addikt
válasz
hokuszpk
üzenetére
Bármi nélkül is megy.jokeph : Ez fölöttébb érdekes ! Ezek szerint felismeri a fesszabályzót a lapon !
Eddig mindig az volt a gond, hogy a C6-oknak kb. semmivel nem egyező Vdimm fesszab.-ja miatt nem llehetett állítani a ram feszt.
Én már beleraknám azt a Zen3-at a helyedbe !
-
jokeph
nagyúr
válasz
Pakmara
üzenetére
Dobtam be pár mérést közbe.

#36338Alpi.: igen, XMP-vel betöltöttem a ramjaim, a betöltődött 1,35Volt-ot felülírtam 1,37 Voltra (előtte mindig ennyin mentek).
Visszamegyek a "BIOS-ba" és ráellenőrzök.
Még pár info:
-lap saját WIFI-je is működik, eszközkezelőben is minden okés.
-XMP betöltése után az IF órajelet AUTO-n beállította magának a helyes 1800 MHZ-re, a CR1-et is önállóan lőtte be.
-Windowsban a RyZen Custom energiaséma van alkalmazva továbbra is
-BIOS szinten a CPU-t nem piszkáltam (ahogy előtte sem), plug&play módon megy a gyári PB-vel. -
jokeph
nagyúr
válasz
Pakmara
üzenetére
Csak a C6H-t említik.

De én bátor voltam, mert a BIOS_FlashBack lehetősége velem van.

így lett B450-as Asrock az X370-es C6E-ből.
Alkatrészek: R5 3600X, 4*8 GB Patriot Viper Steel 3600CL17, Netac 930E nVME SSD, Sapphire Nitro+ RX 480 8 GB, Cooler Master CM NEPTON 140 XL AIO.
Egyelőre nem rakom bele az 5600X-et, nincs kedvem blikkre annyit szerelgetni, előbb 1 hét tartós teszt jön.Ami működik biztosan BIOS szinten:
-ramok XMP-vel
-POST CODE kijelzés
-háttértár aktivitás LED-je a lapon (jobb alsó sarok, narancssárga)
-nVME háttértár és bootol is rendesen, most is erről írok. SATA eszközöm nincs rajta jelenleg.
-alaplapi RGB világítás (sajátja)Ami nem működik:
-Q LED kijelzés a lapon, a DRAM LED folyamatosan világít POST után.
-Szenzor rész teljesen kuka (nyilván, más típusú I/O chip van)
-elsődleges x16-os slot x8-as módban megy (nekem nem hátrány, RX 480 8 GB VGA-m van)
-BIOS-ban ventik nem szabályozhatók, blikkre azt mondom, hogy kb. standarnak megfelelően tekernek, túlmelegedésem nincs, CB alatt is max 72 fok volt a proci.
-HWINFO64-ben az alaplap egyáltalán nem látható a sensors részben.
Amit majd még megnézek:
sanszos, hogy a 2. x16-os slot nem fog menni, ha az 1. csak x8-al teker.
ebből következik, hogy akkor az M2_2-es slot is kuka, ennél a lapnál osztozik a 2. x16-os slottal.
Még arra leszek kíváncsi, vajon hány SATA port működik a 8 db-ból.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Pár mérés, még a lap utolsó saját BIOS-ával:
Frankeinstein BIOS feltétele utáni mérések:
-
Qtya72
aktív tag
Sziasztok!
Egy év elteltével ismét rám érett, hogy a PATRIOT Viper 4 Blackout Series 16GB KIT DDR4 3600MHz CL17 ramokat kicsit finomhangoljam. Asus X470 Prime pro, R5 3600, BIOS 5854. 1.37-es feszt adtam neki, a tRP, és a tRAS értékeken kívűl mit változtassak még?
Illetve a másodk képen amik auton vannak, azoknak milyen értéket állítsak be? Előre is köszönöm!
-
jokeph
nagyúr
válasz
Pakmara
üzenetére

Az SMU Checker progi szerint a fentebb linkelt mod.bios tartalmazza az 5xxx-hez szükséges SMU verziót.
Viszont az AGESA verziót nem látja - jobb oldalon.A bal oldalon a lapom (C6E) jelenlegi utolsó gyártói oldalon megtalálható 8101-es BIOS ban, 1.0.0.6.-os AGESA-val, W11 supported-et írnak rá (engem ez egyenlőre nem hoz lázba).
Érdekesség:
A C6E és a C6H 8101-es BIOS-a kbyte-ra egyezik méretben, a mod.bios viszont kisebb 2 kbyte-al.
Számít ez valamit ? -
Pakmara
őstag
válasz
jokeph
üzenetére
Amennyire követtem azóta próbálkoznak ezzel a cross flashel mióta biztos lett, h nem kap Zen 3 supportot a 300-as széria. Az overclocking fórumon [link] nagy rész ez a téma. Számomra meredek a dolog (más lap sőt más gyártó biosát használni), de aki válalkozó szellemű annak adott a lehetőség.
-
Alpi.
addikt
Úgy tudom, a "works like a charm" kicsit túlzás, mert pl. nem lehet ram feszt állítani, de indul, megy , az tény.
-
Pakmara
őstag
C6H-hoz megcsilták az asrock bios crossflasht a Zen 3 supporthoz. [link] Ha akad bátor jelentkező 🙂
-
PsycHo88
senior tag
Köszönöm a válaszokat , majd akkor cserélem hogy ha jön új amd cpu és majd ahhoz veszek lapot rammal .
-
-
jeni
félisten
válasz
PsycHo88
üzenetére
lehet érdemes váltani a B550 esetleg X570 lapra vagy annál újabbra X590 mikor majd megjelenik és a B450-t eladnád (igaz a lap eladásánál lenne egy kis bukod)
amúgy a 3080 karid 4.0-s -
PsycHo88
senior tag
válasz
FollowTheORI
üzenetére
Ohh értem szóval nincs gond
azt hittem hogy kevés a cpu-m .Még egy kérdésem lenne szeritetek ez alap maradhat vagy érdemes b550 vagy x570-re váltani ? Amúgy most sincs semmi gond vele a lap vrm-jei max 30-40 fokosak ?!
köszönöm szépen a gyors választ 
-
-
PsycHo88
senior tag
Sziasztok ! Tegnap monitoroztam a gépet játék alatt after-el kiváncsi voltam az adatokra , és azt vettem észre hogy a cpu Bf V alatt 50-70-80% pörög a vga 75-80% 1440p minden más kimaxolva 144fps-re korlátozva , Ezt csak a Bf alatt láttam más játékoknál a cpu nem megy 40-50% kihasználtság fölé . Ennyire zabálja a bf v a cpu-t vagy valami nem okay ?
Cpu 3800 xt
lap rog b450 f gaming tudom egy kicsit kevés .
vga ; rtx 3080 -
jeni
félisten
válasz
thomasvold
üzenetére
B550 melyik lap?
van olyan amelyikbe nem kell a proci a frissítéshez és elég a tápegység talán a memória még. -
thomasvold
őstag
Sziasztok!
Nyíregyháziak segítségét kérném sör/csoki fejében, egy 3XXX-es processzor-t szeretnék kölcsönkérni BIOS frissítéshez, egy napra. Jó bármilyen fiókban lapuló kis 3100-as is.

Jön egy B550-es lap szerdán és 5600G fog belemenni, szinte 100%-hogy BIOS-t kell frissíteni és erre nem gondoltam, mikor megrendeltem.
Ha esetleg valaki tud segíteni, kérem privátban jelezze, köszönöm szépen

-
fanti
addikt
Igen, pontosan ez lepett meg engem is, mert eddig nem hittem el ezt az egész memóriás hókuszpókuszt...
De most volt időm próbálgatni és olvasgatni, és igen, amit írsz az a végkövetkeztetésem nekem is. Azaz, hiába az Aida nem jelez érdemi változást sehol, érzésre még is csak van, hisz fürgébb a rendszer, a reakcióidő csökkent.
Pedig letiltottam 7 napra a Win10 ápdéteket, hogy még csak ne is foghassam arra.
És ráadásul én nem is hittem ebben, azaz nagy szkepticizmussal láttam hozzá a dologhoz, és mosolyogtam amikor az Aida értékeit nézve sehol semmi javulás nem volt.
De utána hagytam 1-2 napra így, ahogy beállítottam, és már az elején tapasztaltam, éreztem, hogy hoppá...olyan kis pattogós lett átlagban minden.El kell ismerjem eddigi naivitásomat a témával kapcsolatban.
-
Alpi.
addikt
Igen, valahol ez az igazi, végső célja ennek ! Vannak progik, amik méregetik a dolgokat, de a valós felhasználás során jellemzően teljesen más terhelés van. Persze, azért hasznos a mérés, mert mutatja, hogy merre haladunk, de sokszor, ahogy Te is írtad, egy optimálisabb, jobb timing kép, annak ellenére, hogy szinte alig mutat változást Aida-ban, mégis érezhető javulást okoz valós felh. mellett.

-
fanti
addikt
válasz
Dragon3000
üzenetére
Igen, igazad van, megtapasztaltam.
-
fanti
addikt
Olyan nagyon érdekes ez az egész memória buzerálás amúgy.
Én pl. most tartok ott, hogy az itteni fórum és egyéb anyagok felhasználásával a 4x32GB-os DDR4-3200-as Patriot Viper Steel memóriáimat tudom így hajtani betonstabilan :
És ugyan a tRFC érték csökkentése volt a legnagyobb fegyvertény, de utána elkezdtem piszkálni különféle instruálások alapján a többi értéket is. Nevezetesen a tRCDWR, tFAW, tRTP, tRC értékeket, amik szinte semmi javulást (vagy csak épp minimálisat) eredményeztek az Aidával mérve, de valahogy így pattogósabb az egész rendszer. És ez nem csak afféle önszugeszzió, mert lementettem profilként a csak tRFC csökkentett beállítást is, és lementettem a tRFC + tRCDWR, tFAW, tRTP, tRC - s setupot is, és hiába nem látható az Aidában a difi, érzem a rendszer működésén a dinamizmus változását, azaz gyorsabb lett. -
Alpi.
addikt
Egy csomót elkínlódtam, de egyszerűen [nem tudtam ennél magasabb ram frekit] elérni 4 stick-el.

-
Alpi.
addikt
hmmm... azért azt inkább viccnek szántam. Legalább már van arra utaló jel, hogy közel van az elérhető szinthez.
Ami jó hír.
Egyébként most már tényleg nem sok lehet benne. Értem ezt egy végletekig kimaxolós setuphoz képest. Bdie-t 24/7-re amúgy is elég nehéz csiszolgatni egy pont után. Elég nehéz ic az imc-knek és van egy szint, ami úgy tűnik fullos, mert mindent bír, (szinte) de aztán valami meg gyönyörűen bedönti. 
-
Alpi.
addikt
Ha nem is mutat nagy javulást, most inkább nyitott a setup, hogy egy jó helyzetben, profitáljon a DR-ségéből. Nameg "ingyen volt" ! Úgy értem, nem kellett sem kínlódni sem feszt emelni, stb.
Egy tWTRL : 8-at és a tWR 14 helyett mondjuk 12-t még meglesnék.
Előbb utóbb csak sikerül instabilizálni !
-
gbela
senior tag
Koszi ismet. Most jutottam csak oda h futtassak egy ora memtestet vele. Ment minden ahogy mondtad, tRRDL 4re, tRTP pedig 8ra. AIDA mondjuk nem mutat sok fejlodest, de tudom h nem is ez a legjobb erre. Mindenesetre megy, megpedig ugy h VDIMM-et lehuztam 1.4-re. Kb azt gondoltam eselytelen de mondom letesztelem es megy. Elegedett vagyok a modulokkal
Mondjuk igy is felkuszik homerseklet memtest kozben 47C-re, amit sokallok, de nem tudok tobb levegot kuldeni rajuk sajna.
-
jokeph
nagyúr
válasz
hokuszpk
üzenetére
Az a poén, hogy csak stratégiát játszom 99%-ban.

#36303morgyi:
Igazából mindennek csak a saját RGB fénye van, nincs külön hozzáadott +csík/szalag/effélék.
Ráadásul a ramok és az AIO nem is RGB-s.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
A VGA ventiket cseréltem, az meg csak sima kék fényű, de nagyon bejön (és teljesítményre/hangra egyenértékű az eredtivel).
De ha elkap a gépszíj, átrakom az RGB-s Grandis EVO hűtőt és a G.Skill Trident Z RGB ramokat, az is 4*8 GB.
-
jokeph
nagyúr

Igen, Crosshair VI Extreme.
Szidom az eget is, hogy nem voltak képesek rittyenteni hozzá egy AGESA Combo V2-őt, hogy mehessen benne a Vermeer...

A HWINFO a következőket programok futása közben mérte folyamatosan, nullázás nélkül:
Gép elindít, felállt a rendszer, böngésző bekapcs, háttérben futott végig.
Lefutottak: CB15 és CB 20, majd CPU-Z mérés, AIDA cache&ram mérés, utána 3D Mark 11, aztán Passmark 9.0, majd PC Mark 10, 3D Mark legfrissebb Time Spy, végül VR Mark Orange Room.GDM-et elfejtettem OFF-ba tenni, így CL18-al mennek a ramok (Patriot Viper Steel 3600CL17 - 4*8 GB) CL17 helyett.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Használt energiaséma: RyZen Custom.
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- LG 45GS95QX - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460s - i5-6GEN I 8GB I 192GB SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4266
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3971, 94% Akkumulátor
- 217 - Lenovo Legion 7 (16IRX9) - Intel Core i7-14700HX, RTX 4060
Állásajánlatok
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
)
).

Bő 40K-tól már elég korrekteket kapni.