- Az Exynos 2600 az első 2 nm-es mobilchip
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Bivalyerős Snapdragon a láthatáron
- Netfone
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Kikristályosodik a Razr 60
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
🔦Üdvözöllek!🔦
A topik elsősorban az elemlámpákról, fejlámpákról, akkukról és a velük kapcsolatos technikai és tapasztalati beszélgetésről szól.
Új hozzászólás Aktív témák
-
H-Zol
senior tag
válasz
krisztianAMG #74695 üzenetére
Innen [link] rendelem a LED et amit csak be kell tenni a Wurkkos TS30S -be és hatalmas területet kell be világitson és 800 métert írnak neki !
A drivert meg Convoytól innen [link] rendelem ezt bonyolultabb lessz be tenni de majd írom és fotózom ez egy brutális thrower kell legyen az Astrolux MF04 -ből az SBT 90.2 LED -del !!
Az előbb méregettem az MF04 driverét [kép] -
stellaz
veterán
-
Lacerta
aktív tag
válasz
krisztianAMG #70679 üzenetére
Kis irodalom
Bár olvasni tudom kevés, érteni is kell hozzá -
Vlah
tag
válasz
krisztianAMG #70673 üzenetére
Innen le tudod olvasni, hogy milyen fényhasznosítása van a lednek mondjuk 2.8 A-n és aztán, hogy 280mA-n.
Ha ezt a ledet belerakod mondjuk egy convoy S2+-ba, akkor mindkét fokozaton ugyanazzal a fényhasznosítással fog működni. Kb 100lm/W. A 2.8 A-en nem fog villogni, az alsó fokozaton 10%os kitöltési tényezővel fog villogni valamilyen frekvencián, tegyük fel, hogy a kapcsolón nincs veszteség.
Ha beletennéd egy Skilhunt fejlámpába, akkor egyik fokozaton sem villogna, de az alacsony fokozaton magasabb lenne a fényhasznosítás, mert nem 2.8 A-en menne szaggatva, hanem 280mA egyenáramon, ahol a led hatékonyabban működik. Ugyaez a probléma a FET-es villogós lámpákkal is. Remélem így nem voltam félreérthető, az előző posztban is erről beszéltem, nem a FET hatásfokáról, azt 100%-nak veszem az egyszerűség kedvéért. -
saril
senior tag
válasz
krisztianAMG #70673 üzenetére
mert milyen frekvencia az ami neked "alacsony"? én még mindig várom a h03 utáni fejlámpa ajánlásokat
-
Lacerta
aktív tag
válasz
krisztianAMG #70667 üzenetére
Nice try.
-
Vlah
tag
válasz
krisztianAMG #70661 üzenetére
Az általánosítás részemről a lithiumos akkus lámpák, illetve kiterjesztheted a háztartási ledvilágítási eszközökre, amik a fent említett problémákon kívül még villognak is.
A buck driverek az általam ismert esetekben mindíg lényegesen jobban teljesítettek, mint a veszteségi szabályzók. Lehet, hogy azért mert a Ledek működési feszültsége 3V körül van, az akkunak a középfezültsége meg 3,7 V körül, és ezen kívül is még 0,2V feszültség esik rajta. Ez pedig 30% körüli veszteséggel jár, ami már alapból magasabb, mint a dcdc konvertereké általában és akkor még nem beszéltünk arról, hogy az alacsonyabb fokozatokat pwm villogással oldják.meg, ami a ledet rosszabb hatásfokkal működteti, mintha alacsonyabb áramon egyenletesen világítana. Ugyanez a probléma a FET-tel szaggatott lámpákkal is, óriási áramokkal hajtja a ledet, ahol nagyon rossz a hatásfoka és utána meg levillogja alacsonuabb fokozatra, nopláne még a szabályozást sem oldák meg, hogy a fényerő állandó legyen a fokozatokon. Ezek alapján kritizáljuk Lacerta, FBLLMAG és szerénységem ezeket a megoldásokat. Konkrét fényhasznosítás értékekben pedig simán van 30-50% forrja üzemidőben a dc-dc konverteres megoldásoknak ezeket pedig filozófia nélkül mondom az olvasott tesztek alapján. -
Lacerta
aktív tag
válasz
krisztianAMG #70649 üzenetére
Minden DC-DC valtonak van egy feedback pinje
Nem igaz. Csak akkor, ha visszacsatolt. PWM kontroller nélkül is lehet DC-DC konvertert építeni. Akár kézzel is kapcsolgathatod.ahova a kimeneti feszultseg van visszavezetve (a kiemeneti kondenzatorok utan) egy feszultsegoszto ellenallas-paron keresztul.
Aha. És akkor ez szerinted mi, ha nem visszacsatolás? Minek nevezed?
De így, ilyen formában ez sem igaz, mert nem feltétlenül a kimeneti feszültségre szabályozol, lámpákban pl. ( amikről itt konkrétan beszélünk ) kimeneti áramerősségre szoktak szabályozni, ami mondjuk valóban szintén egy feszültségérték, de nem osztóval, hanem áramérzékelő ellenállással állítjuk elő, és nem 1.2V körüli érték ( 0.8..2.5V közt konkrét kontrollertől függően, de tényleg 1.2..1.25V a leggyakoribb ), hanem mindössze jellemzően 10..100mV. Van olyan megoldás, hogy külön erősítővel ebből megcsináljuk az 1.2V-ot, de egy tipikus LED meghajtó kontrollernek van olyan lába, ami direktben fogadja ezt a 10..100mV-ot.
És igen, bent erősíti fel, hogy a saját belső referenciafeszültségével összevethető legyen.Es tudod mit iranyit ez a PWM jel? Egy csunya, nagy es rossz N-MOSFET-et.
...Kivéve amikor tranzisztort vagy P-fetet...
A tranzisztor nagy előnye, hogy rohadt gyors tud lenni, ezért pici, monolit meghajtókban a mai napig előfordul.
P-fetet pedig azért használnak előszeretettel mikrovezérlős lámpa driverekben, mert ott jellemzően a mikrovezérlőre programozzák a PWM kontroller funkciókat is. Egy N-fet meghajtásához pozitív feszültség kell, és izmos pozitív áramimpulzusok. Egy P-fetet viszont elég testre húzgálni, és ahhoz még a mikrovezérlő áramnyelési képességei is elegendőek.
Amúgy én is jobban szeretem az N-feteket, tisztább, szárazabb érzés, de nehezebb meghajtani, ezért elemlámpában nem is jellemző a használatuk.
Utolag mar eszrevettem, hogy mindig "szurke" valaszt adsz. Mondtal is valamit, de igazabol semmit. Csak valami nagyon altalanons dolgot, amibe aztan bele lehet barmit is magyarazni.
Az van, hogy a) általánosságban beszélünk a műszaki háttérről b) a többieket baromira nem érdekli és/vagy nem értik, te viszont igen c) semmi kedvem komplett irodalomjegyzéket mellékelni minden egyes hozzászólásomhoz, csak hogy te elégedett légy, valamint mert a) és b).Ezert is kerdeztem ra konkretan a "buck" vagy mas neven step-down converterekre. Ahogy a neveben benne van, o csak lefele tud transzformalni. Raadasul csak veszteseggel.
Utólag már észre vettem, hogy olyan dolgokban kérsz számon, amiket nem vitattam, vagy nem volt szó róla / nem arról volt szó.Tehat a buck converter kiemeneten mindig alacsonyabb feszultseg lesz, mint a bemeneten. Nehany kiveteltol eltekintve a PWM jel kitoltesi tenyezoje nem tud 95%-tol magasabb lenni (ennek technologiai hattere van, de pontosan nem tudom mi, nem jartam utana). Feltetelezzuk, hogy az adott aramkor rendelkezik CC moddal (tehat aramot stabilizal). Ennek a kiemenete pontosan ugyan ugy fog mukodni, mint a reszedrol lesajnalt 7135. Nem azert, mert nincs visszacsatolas (bar ezt a kifejezest sokmindenre hasznalod). O nem tud a bemeneti feszultsegtol magasabbat letrehozni.
Ez mind nagyszerű, de mi a hozzáadott értéke, hogy leírtad?
A 7135-öt egy primitív megoldás. Mert veszteségi szabályozó. Ettől te még szeretheted, nem foglak lehülyézni miatta.
A visszacsatolás meg azt jelenti, hogy valamilyen kimeneti paraméter felhasználásával szabályozom a rendszer működését. Még csak nem is irányítástechnika. Ne kelljen már az alapvető műszaki szókincset magyarázni.
A többi mind igaz, de sosem állítottam az ellenkezőjét.Az aramerzekelo ellanallas azert van ott, mert a kelvin-modszer a legolcsobb mondja az aram meresenek. Sok DC-DC converter IC-nek van integralt ADC-je, amin keresztul kozvetlenul tud rajta feszultseget merni, ami alapjan allitja be a kimeneti aramot.
Ez mind igaz, a következő kiegészítésekkel:
1. Az áramérzékelő ellenállás nem azért van ott, mert az a legegyszerűbb módja az árammérésnek ( bár önmagában ez tökéletesen igaz ), hanem mert a LED-et fix árammal kell hajtani, és ez a legegyszerűbb módszer rá ( illetve kb. az egyetlen is, mert az áramérzékelő transzformátor ilyen nem szinuszos, lüktető egyenáramnál nem annyira jó választás).
2. A DC-DC konverter IC-k nagy része teljesen analóg módon működik, semmi szükségük belső ADC-re és ezáltal precízebbek is. ADC-t a mikrovezérlős meghajtókban használnak, de valszeg ha van elég integrált periféria ( műveleti erősítő, komparátor, beépített PWM generátor ), akkor nem muszáj. Ebben nem vagyok teljesen biztos, ennyire nem ástam bele magam a mikrovezérlők lelkivilágába. Az tuti biztos, hogy ha a PWM is programozva van, akkor kell az az ADC.Lehet azt mashogy is csinalni, meg csak PWM-et sem kell hasznalni, hasznalhatod a MOSFET gorbejenek linearis szakaszat is. A sontellenallas csak a legegyszerubb.
De mi azért mérjük az áramot, hogy be tudjuk a PWM kitöltési tényezőt állítani.
Ha nincs PWM, nem kell áramot sem mérni.
A FET Rds-ét valóban fel szokták használni DC-DC átalakítókban, de én csak védelmi célokra találkoztam ilyennel. Nem pontos. De nem vitatom, hogy van lehetőség rá.Penge azert nem vagyok, bar igyekszem azza valni. Meg hianyzik par ev, de azert ezt-azt mar sikerult osszerakni. Engem csak az zavar, hogy hatalmas onbizalommal irsz valamirol, amit nem, vagy csak reszben ertesz es ezt probalod igazsagkent beallitani.
Nem szeretnék mélyebbre menni a személyeskedésben, de nem én vagyok az, aki a lámpákról tényleges gyakorlati tapasztalatok nélkül mondja a tutit.
Szívesen beszélgetek elektronikáról általánosságban is, de ez itt egy lámpás topic, és ennek megfelelően lámpás kontextusban célszerű értelmezni az elhangzottakat, ennek külön kiemelése nélkül."Fosozni" egy elektronikat csak a topologiaja alapjan...
A veszteségi szabályozó, egy teljesítmény áramkörben f*s. Mindegy, milyen a topológiája. XIX. század.
Egy mérnök legfeljebb annyival egészítheti ezt ki, hogy f*s, de ide, ennyiért elmegy.Egyetlen tulajdonsag alapjan hasonlitasz ossze mindent, de meg egy hatasfok szamitast/osszehasonlitast sem lattam toled.
Ennek számos oka van, mindjárt az első, hogy ez egy fórum, ahol mindenki a saját véleményét, a saját szempontjai alapján vezetheti elő. Nekem ez a véleményem, és ezek a szempontjaim. Amikor véleményt mondok, meg is szoktam indokolni, miért. Nem kötelező figyelembe venni, nem is várom el.
Ami a hatásfok számítást illeti, volt itt egy trollunk, aki mindenre azonnal írásos bizonyítékot követelt, bár ő maga semmit semmivel sem támasztott alá. Felteszem, nem te vagy az másik nicken, mert te soha nem is kértél ilyet, illetve témaként sem merült fel.Orulok, hogy erdeklodsz az elektronika irant, tenyleg csodalatos vilag, de nem ez a megfelelo modja. Eloszor rengeteget kell tanulni. Tenyleg rengeteget. Es nem csak olvasgatni.
Ööööö. Minek, mi a módja?
És mi a mérőszáma annak, hogy valaki egy hobbitopikba írhasson mélyebb technikai dolgokról? Mi a beugró szint?
Taníts, Mester! -
FBLLMAG
senior tag
válasz
krisztianAMG #70661 üzenetére
Na ezt tessék megmagyarázni. Hogyan lehet ez. A led maga, XP-L2, alacsonyabb hatásfokkal rendelkezik (ha jól láttam, 169 lm/W). Eneloop akkut használva (3 Wh körül van a fekete), a 20 lm fényáramon (mérve) 30 órát üzemelt. A testvére 30 lm fényáramon 20 órát. Vagyis 600 lmóra -át. 600 lmóra / 3 Wóra = 200 lm/W. Az idő, akku kapacitása biztos rendben van. Ha 20 % -kal túlmértem a fényáramot, akkor jó pár lámpa szégyenletes értéket fog adni. Pl akkor az Emisar D4V2 65 lm/W hatásfokot ad ki ezen a fényáramon. (Mert ugyanarra a fényáramra állítottam be.) Másik oldalról mindegyik gyártó alacsonyabb fényáramot használna az adott fokozaton.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
krisztianAMG #70658 üzenetére
1., A lámpáknál minden hőt termel. Még az akku is, ha magasabb áramot kel leadnia. Most, ha a meghajtó, kevesebb hőt fog termelni, szerintem ez a jobb a lámpáknál.
2., Ezek a hőt termelő meghajtók a lámpa hatásfokát is rontják. Főleg alacsonyabb fényáramon. (Magasabb fényáramon a led játszotta a prímás szerepét.) Az említett meghajtóval szerelt lámpáknál 80 lm/W hatásfokot mértem - számoltam a "esti sétáló" fokozaton. Miközben nekem is vannak 140, 160, sőt 200 lm/W hatásfokkal üzemelő lámpáim ezen a fényáramon. Ez a hatásfok az üzemidőben jelentkezik a lámpáknál.
Szerinten, ezért lett negatív fényben feltüntetve az a bizonyos megoldás. Persze módolni lehet, javítani is egyszerűbb ezeket. De melyik felhasználó módol? Javítani? Az erdőben, a hegyekben, ahol oda kell nézni, hogy hova lépek. Esetleg, mikor a "MOST" számít. Inkább el se romoljon, vagy még jobb, tartalék áramkör legyen a lámpában. Vagy, ha úgy tetszik 2 áramkörön legyenek a fokozatok. Vagy inkább 3 külön álló áramkör legyen a lámpámban. Ha hazaérek meg elküldöm a lámpát. 8 - 10 éves garancia is létezik. Ugye.
-
Vlah
tag
válasz
krisztianAMG #70658 üzenetére
Szerintem arra gonolt a szerző, hogy a 7135 úgy szabályoz cc-re, hogy a feszültség "felesleges része" hővé alakul, amíg egy buck-nál csak kisebb részben, ezért mindkettő stabilizált, de az utóbbinak jobb a hatásfoka és kevésbé melegszik, mondom ezt úgy, hogy mindkettőtöknél kevesebbet értek hozzá. Ez alapján a logika alapján jogosan mondja azt, hogy fos, mert a másik technológia is elérhető és minden szempontból jobb.
-
xcsabo
senior tag
válasz
krisztianAMG #70649 üzenetére
Szerintem ezeket vitákat privátban kellene lejátszani.
-
Lacerta
aktív tag
válasz
krisztianAMG #70647 üzenetére
PWM visszacsatolt DC-DC drivert, mert elektronika szempontjabol ez a kifejezes ertelmezhetetlen.
Ha nem akarod értelmezni, akkor nyilván.
Egy vesszőt kihagytam, az igaz, helyesen: PWM, visszacsatolt...A buck convertereket miert tartod stabilizaltnak?
Természetesen nem a buck konvertereket általában, hanem a visszacsatoltakat. Önmagában a sem a kapcsolós DC-DC átalakító, sem a PWM üzemmód nem implikálja. Van lámpám ( korai beszerzés ), ami pl. buck konverteres, nem visszacsatolt. Tehát esik a fényárama ahogy merül az akku.En tudom, de abban sincs PWM visszacsatolas.
Az sem biztos, hogy ok mernek barmit is. Siman be lehet allitva egy fix aram ertek, amit ok megallapitottak, hogy ezen az erteken tud az adott LED 900 lument. Mert amig a DIY driverok ilyen beallitas eseten minden LED-del mas erteket fognak produkalni, nekik eleg a sajat konfiguraciojukhoz igazitani.
Magyarázd már el pls. ( ha ekkora penge vagy ), hogy hogyan tudsz fix áramerősséget előállítani a leden PWM-mel, ha a bemeneti feszültség folyamatosan változik, illetve a led Vf számottevően függ a hőmérséklettől?
...illetve, hogy mi a radai rossebnek van ott az összes stabilizált, pwm-es, DC-DC átalakítós driverben az áramérzékelő ellenállás ( amit ha rövidre zársz, azonnal padlógázon kezd el futni a lámpa )...? -
FBLLMAG
senior tag
válasz
krisztianAMG #70634 üzenetére
-
Lacerta
aktív tag
válasz
krisztianAMG #70634 üzenetére
Pontosan milyet szeretnél?
-
Lacerta
aktív tag
válasz
krisztianAMG #70632 üzenetére
Elég sok lámpában van ilyen. Én törekszem is rá, hogy csak olyanokat vegyek.
Nem ez a problémás feladat, hanem azt megoldani, hogy ne a mikrovezérlővel kelljen a fetet meghajtani, és mégis beleférjen a lámpába. Akkor lehetne tetszőleges áramköri topológiát választani, meg N-feteket használni, és mehetne rá bármilyen elmebeteg firmware. -
FBLLMAG
senior tag
válasz
krisztianAMG #70511 üzenetére
Lesd meg. Kb ezért van digitális zom ráírva.
https://youtu.be/azZxdL9rXlI
-
Lacerta
aktív tag
válasz
krisztianAMG #70306 üzenetére
Szoval most probalom megforditani, de nem nagyon van fejlampa, ami 200+m vilagitana.
Imalent HR20. Csak már nem gyártják.Rendeltem egy 20 fokos lencset, meglatjuk, milyen lesz.
A simának határozottabb a hotspotja, de csíkos lesz a széle. Messzire világítva nem biztos, hogy látszik.BLF hozzaszolasok alapjan a Skilhunt meg senkinek sem reagalt hasonlo megkeresesre, ugyhogy az zsakutca.
Én pénteken kaptam meg tőlük a rendelt alkatrészeket. Az igaz, hogy pénzt kértek érte. -
Vlah
tag
válasz
krisztianAMG #70310 üzenetére
Létezik alin olyan bolt ahol 17mm átmérőjű TIR optikákat árulnak, van köztük olyan ami belepasszol a skilhuntba. Olyan optika visz a legmesszebb, amin nincs recézés, szép tiszta átlátszó. De lényegi változás nem a magasabb Candelában lesz, hanem, hogy oldalra kevésbé szór, így nem vakít el a közeli fény, ezért távolabbra látni. C8-nak a közelében sem lesz. legnagyobb stabil fokozaton kb 2500 Cd lehet.
C8-nál még a legalapabb XML2 is kb 35000 Cd.
Fejlámpában senki sem csinál 10cd/lumennél szűkebbet, de lehet vele kísérletezni. Rakhatsz bele pici osram ledet, még ezzel a pici nyílással is el lehet érni 20000 Cd-t. (Szerintem nem lesz nagyon használható). -
HollyBoni
veterán
válasz
krisztianAMG #70310 üzenetére
H04-ben 30 fokos van gyárilag ha jól tudom, H02-nél nem tudom mi a helyzet. 20 fokos is nagyon szórt fényt ad.
-
válasz
Ill a tir lencse is némi veszteséggel jár.
SP40A vs HS40 (iso adatokat is érdemes nézni, meg a sötétebb nedves aszfaltot): [link]
Hiába 8⁰os az előbbi, utóbbi sokkal több fényt ad.
Amúgy nem a legkisebb 18650est moddolnám (főleg nem tir-el) messzire. Trustfire MC18 lencséje lehet esetleg jó, ami középre fókuszál, vagy a HS20 (a floodja meg kiváltja a H02-őt). -
HollyBoni
veterán
válasz
Szerintem a 20 fokos TIR nem lesz nagy előrelépés. Nekem H04-hez van 20 és 30 fokos, szabad szemmel kb. semmi különbséget nem látok a kettő között, még úgy is alig ha lefotózom és oda vissza lapozok a két kép között. A reflektor viszont tényleg sokkal messzebbre hord.
-
válasz
krisztianAMG #70296 üzenetére
Én egy kormánylámpát javasolnék mellé, vagy szintén a reflektoros átalakítást.
De sokkal jobban megéri egy Wuben B2, Lumintop B01, Fenix BC25R.C verzió egy pl Sofirn HS40 (és eladni a H02-őt esetleg).
-
Lacerta
aktív tag
válasz
krisztianAMG #70296 üzenetére
Ha jól tippelek, akkor ugyanaz az optika, mint a H03/H04-é. Akkor nem.
20 fokos tiszta vagy mikrolencsés a legszűkebb, ami létezik. Valamivel keskenyebben hordanak, mint a gyári, de nem sokkal. Bicajra nem lesz elég.
Írj a gyártónak, és kérj egy reflektor szettet. A H03/H04-é szintén jó lesz. Reflektor+üveg+led spacer kell neked. -
Lacerta
aktív tag
válasz
krisztianAMG #69426 üzenetére
Ez azzól függ, mi a célod vele?
Stabilan a host kb. 1000 lm-t tud tartani.
Ha valami elmebeteg lámpát akarsz építeni, és nem lényeg az üzemidő, meg hogy meddig tartja a fényáramot, akkor akár SBT90.2-t is rakhatsz bele. A Samu 30Q akku 50W fölött terhelhető tartósan, lökésszerűen még sokkal többel is. -
Lacerta
aktív tag
válasz
krisztianAMG #69360 üzenetére
Ameddig 350mA-nel kisebb arammal terheled, a kimeneten Vbat-0.2V lesz.
Ha már kötekszünk, a drop függ a terheléstől. Gyakorlatilag.
A 350mA-nél kisebb áram nem számít, mert nem ilyen üzemmódban használod. Hiszen áramgenerátor.Amint eleri ezt a limitet es probalnad meg jobban terhelni, a kimeneti feszultseg esni fog, de nem az miatt mert az IC ezt igy akarna.
Nem, azért fog esni, mert soros veszteségi szabályozó, tehát azonos áram mellett a (Vin-(Vout+Vdrop))*I teljesítményt disszipálja hővé. Az I nem tud változni az egyenletben.
O csak tartja a 350mA hatart, a kimeneti feszultseg mar "magatol" fog beallni, ugy ahogy gyapo11 irta.
Ez így van, a szabályozó elfüstöli, ami nem kell, így áll be a kimeneti feszültség. Nem feszültségre szabályoz, áramra.
Heti sok-sok orat toltok aramkorok tervezesevel (konkretan pont ilyen teren, szabadidoben is), bar a tudasom nyilvan megkerdojelezheto, ilyen formaban nincs is kedvem vitazni. Megerzesem szerint neked azert nem ez teszi ki a munkaidod nagyobbik reszet.
Ehhez őszintén gratulálok, én valóban csak hobbista vagyok ( úgy 30 éve ) elektronika és akkumulátor vonalon. De a ledes témában még csak 15 évem van, bele kellett tanulni, ezen a vonalon előtte tudatlan voltam. Az nem tudom, mennyit von le a tudásom értékéből, hogy nekem nem fizetnek érte ( más mérnöki munkám van ), de nem is izgat.
Műszaki vonalon szivesen vitázom, de az "én jobban értek hozzá", az nem érv.
Ha a terminológiában nem értünk egyet, szerintem azt is tudjuk tisztázni. -
Lacerta
aktív tag
válasz
krisztianAMG #69322 üzenetére
Vegyuk akkor akar az AMC7135-ot ami nem tud semmi mast csak aramot stabilizalni. A feszultseggel semmit sem tud kezdeni.
Dehogynem. Sőt, csak azzal tud. Pont azzal stabilizálja az áramot, hogy feszültség esik rajta. Annyi, hogy a beállított áram tudjon csak folyni. Ezért veszteségi szabályzó.
Ezert esik a fenyero ahogy az akku merul, es ezert nem "stabilizalt" (ami amugy nem teljesen igaz, de eddig igy hivatkoztal erre a fajta meghajtasra.)
Ezért nem esik a fényerő egészen addig, amíg Vbatt>Vfw+Vdrop. És ezért stabilizált. Jellegéből adódóan, természetesen csak addig stabilizál, amíg van mit elfűteni, ha Vbatt<Vfw+Vdrop akkor már nem fog stabilizálni, esni fog a fényáram.
A DD meg aramot sem stabilizal, ez a lenyege.
Jellemzően nem, de attól még áramot korlátoz, tehát egyfajta meghajtás az is.
Egyébként semmi akadálya, hogy a DD FET-jére tegyen az ember egy visszacsatolt meghajtást, és akkor lesz belőle egy nagyáramú LDO. Mint a 7135, csak nem 350mA-re.Minden DC/DC valto PWM-et hasznal, mashogy nem tudna szabalyozni.
Ez sem igaz. Létezik PFM alapú átalakítás is. Sőt, kombinálják a PWM-mel.
A 7135 szinten PWM jellel van vezerelve, csak mas cellal.
Nem más céllal, hanem mert a 7135 fix 350mA-t tud, és máshogy nem lehet az átlagos kimeneti áramot szabályozni. De vannak olyan LDO-k, ahol igen.Nem tudom mire gondolsz "PWM loop" alatt, Google se nagyon hallott rola. A "stabilizalatlan DC/DC konvertert" szinten nem tudom hova tenni.
PWM loop = PWM control loop.
Arra, hogy van-e visszacsatolás. Merthogy ha fix kitöltéssel küldöd rá a PWM szaggatást a tápra, akkor a kimenet leköveti a bemenet feszültségáltozásait. Épp a helyzet a stabilizálatlan lámpáknál.
Ha van visszacsatolás, akkor a visszacsatolt jel alapján változik a kitöltési tényező, és szabályozott lesz a kimenetünk. Hogy mire szabályozunk, azt a funkció dönti el. Teljesítmény LED-nél kimeneti áramra szokás.Konstans kimeneti teljesitmenyhez minden DC/DC valto nagyobb aramot fog felvenni csokkeno bemeneti feszultseg eseten.
Ez természetes. Pont ez a lényege. Jó hatásfokú, a bemeneti feszültségtől ( adott határok közt ) független kimenet.
Ha stabilizalt is a driver kimenete, mikor merul az akku o sem tud mast csinalni, csak visszavenni a teljesitmenybol (vagy kikapcsol), mert mar nem tud az akku akkora aramot leadni, mint feltoltve. Ugyan ugy veszt fenyerot, csak ugraszeruen, nem folyamatosan, mint linearis szabalyozas eseten.
De nem érted. Összemosod a mélykisütést, a belső ellenállást, a dropot, a led nyitófeszültségét, a PWM működését. Van bizonyos fokú összefüggés, de nem ez a releváns. A Li-ion akkuk belső ellenállása pl. nem nagyon függ a töltöttségtől ( aminek igen, az az ólomakku ).
Normális tervezéssel, és méretezéssel ki lehet küszöbölni mindet. Nem mondom, hogy minden lámpa meg tudja ugrani ezt a szintet, én mindenesetre törekedni szoktam arra, hogy olyan lámpákat vegyek, amik igen.Ezert nem ertem, hol a hozzaadott ertek, ami miatt le kell sajnalni a nem stabilizalt kimenetu drivereket.
A threadben konkrét lámpák esetében, puszta tulajdonságként merült fel, szerintem akként is taglaltuk. Van, akinek számít, másnak nem.
Van, aki lesz@rja, hogy gyengül a lámpája a használat közben, esetleg még pozitívumként is gondol rá, hogy így hosszabb az üzemideje.
Én speciel jobban szeretem, ha stabilan tartja a lámpa a fényáramát, és tudom, hogy az x lumen, az x lumen friss akkuval is, meg majdnem teljesen lemerülttel is. Ha pedig hosszabb üzemidőt akarok, akkor kisebb fokozatra kapcsolok.
Ízléseket tök értelmetlen bírálni. -
FBLLMAG
senior tag
válasz
krisztianAMG #69330 üzenetére
Igen. Megint azt kell írnom, hogy igazad van.
A ledek nyitófeszültsége, berílium használata a rugóknál és így tovább. A DC/DC meghajtónál is. Ha a felvett teljesítmény (W) nem változhat, az akku feszültsége (V) pedig csökken, akkor teljesen nyilvánvaló, hogy a felvett áramnak (A) kell emelkednie.
A lm/W hatásfokot a lámpára adtam meg. Engem az egész rendszer érdekel. Ezt mérem. A beadott teljesítmény szemben a kijövő fényárammal. Az idő függvényében kijövő fényáram is érdekel. Nem szeretem már a meglepetéseket. Ceilingbounce app segítségével készítettem teszteket, a különböző fokozatokon, magam részére. Az akkuk kapacitását is időnként le szoktam ellenőrizni. Pl. 3 Ah -ás akkuval, 30 lm fokozaton, nem bír ki 30 órát. Ezért tudom, hogy az Emisar D4V2 lámpámmal nem fogok esti erdei sétára elindulni. Mert ehhez a lámpához vonatkozott az előző adat. A Nitecore MT2A lámpám sokkal inkább alkalmas. 58 órát bír 17 lm fokozaton. Az Emisar a 30 lm fokozaton 150 cd fényerővel, a Nitecore a 17 lm fokozaton 300 cd fényerővel világít. A Nitecore ugye tükröt használ, így a szórt fénye is fényesebb 2 m távolságból (sétánál erre a távolságra világítok magam elé - lemérve).
Visszatérve az említett AMC7135 áramkörre, ha jól tudom, 0.2 V kell neki, vagyis 0.07 W / db. 8 db esetén 0.56 W teljesítményt eszik csak a szabályozás. + a led. És ez megmarad akkor is, ahogy merül az akku. Szóval, nem csak a nyitófeszültség számít. A fejlettebb, így drágább elektronika máshogy dolgozik. Persze a ki - be kapcsolás nagy sebességen megmaradt, kondi, tekercs is került az áramkörbe, meg még pár dolog. De ezek, a legtöbb felhasználót nem érdeklik. Az érdekelhet pár embert, hogy 21700 -as akkuval, 30 lm fokozaton, 80 órát bír, de akár 20 kcd -át is tud. Stabilan. Az öcsköst, hiába mérnök, még ez sem érdekli. Működjön, lásson vele, ne kelljen naponta / pár naponta a töltővel bajlódnia.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
krisztianAMG #69322 üzenetére
Szia!
Érdekel a vitátok. És szerintem, részben, NEKED is igazad van. Mármint abban, hogy ahogy merül az akku, a lámpa biztos magasabb áramot fog felvenni.
Magam részéről, mint laikust, az érdekelt legfőképpen, hogy mit látok a lámpával, meddig tudom használni. Ezért, jobban érdekel a hatásfok is. És meg kell mondanom, stabilizált kimenet párti vagyok.
- Hatásfok - nem mindegy, hogy 70, 80, 90 vagy 150 lm/W hatásfokkal (esetleg 180 lm/W) rendelkezik a lámpa, akár magas, akár alacsony fokozaton. 10 Wh -ás akkunál, 700, 800, 900 vagy 1500 lmh (lm óra) -át jelent ez. 1000 lm fényáramnál, 0.7, 0.8, 0.9 vagy 1.5 óráról van szó. 50 lm esetében pedig 14, 16, 18 vagy 30 órán keresztül képes a lámpa üzemelni. Ezért vagyok a híve a 180 lm/W hatásfoknak 20 lm fényáramon, mert az apró 3 Wh -ás akkuból (AA) is kihoz 27 óra üzemidőt. A magasabb fokozatot kevésbé használom az apróbb lámpáimnál, de azért a 130 - 140 lm/W hatásfokot elvártam, elvárom.
- Stabilizált vagy nem stabilizált kimenet - közelre szinte mindegy, de ha pl 10000 cd -ás lámpáról (EDC) van szó, 60 m távolságból már azért látni, észrevenni, ha a 10000 cd helyett, akár csak 5000 cd fényerővel rendelkezik. Az meg már nagyon lehangoló tud lenni, ha a 20000 cd helyett 5000 - 6000 cd jön ki csak a lámpából, kb 80 - 100 m távon. Nagyon nem mindegy, hogy 2- 3 lux -al vagy 1 lux alatt van valami megvilágítva. Nálam az 1 lux alatti megvilágítás, felejtős. Számomra, inkább 3+ lux, és ha jobban szeretnék látni, akkor inkább a 10+ lux a nyerő. Ez azt jelenti, hogy 20 m távolságról 4000 cd, 25 m -ről 6000 cd, 30 m -ről 9000 cd az ideális számomra, ha át akarok nézni valamit (pl ha a házat ellenőrzöm kívülről).
- Tartalék fényáram - Mostanában, az utóbbi időben, egyre elterjedtebb, hogy mikor az akku kapacitása 20% -ra csökken, a lámpa átvált 10% -os fényáramra (tartalék fényre). Ezzel a fényárammal, akár, órákon keresztül is képes üzemelni. A civilizációtól távol, vagy a sötét utcákon ez jól jöhet. Vannak lámpák, ahol én döntöm el, hogy kell -e nekem ez a tartalék fény, vagy inkább a teljes fényerőre van szükségem, merülésig.
-
Lacerta
aktív tag
válasz
krisztianAMG #69310 üzenetére
Honnan ez a "stabilizalt" mania?
Mindenki másra izgul. Van, aki a jó színvisszaadásra vagy a 7 számjegyű kandelákra. Én speciel a stabil meghajtásra. Ez egy ilyen hobbi.Foleg nagy teljesitmenynel semmi ertelme, annyi veszteseget termel egy nagy teljesitmenyu CC/CV DC/DC valto. De meg kis teljesitmenynel se erzem hasznosnak. Ha a DC/DC valtotol azt varjuk, hogy konstans legyen a kimeneti teljesitmenye, eso feszultseggel a felvett aramnak nonie kell. De Ahogy merul az akku, az abbol kinyerheto aram is csokken (vagy meg jobban beesik a feszultsege ha probaljuk terhelni). Szoval meg ha stabilizalt is a kimenete, ha merul az akku nem tud az elektronika mast csinalni, vissza kell vennie a teljesitmenybol.
Ez így elég nagy marhaság, már megbocsáss.
Úgy kb 5 dollár fölött minden lámpának van valamilyen meghajtása. Mindegyiknek.
Vagy veszteséges ( DD vagy 7135 ), vagy DC-DC konverteres ( esetleg egzotikus esetekben feszültségtöbbszörözős, de csak is teljesítményeknél, és ott is nagyon ritka, és ).
A DC-DC konverteres meghajtás esetében vagy stabilizálatlan, vagy stabilizált ( PWM loop ). Utóbbi esetben, ha csökken az akku feszültsége, valóban nő a felvett áram, de egy jól méretezett elektronikánál és akkunál nem jelent semmiféle problémát. -
zolikaDB
veterán
válasz
krisztianAMG #69025 üzenetére
Figyelj, a kis fényvetők is letiltanak egy-kettőre, fél perc-egy perc alatt.
Akkor van benne egy ilyen driver és:
- olyan csillag, amin 3 led van?
- milyen lencse? -
zolikaDB
veterán
válasz
krisztianAMG #69014 üzenetére
Wow. Mesélj
Tudnád linkelni az alaktrészeket, és tennél fel fotót a lámpáról meg a vetített képről? -
gyapo11
őstag
válasz
krisztianAMG #42274 üzenetére
Lehet hogy jól volágít, de nálam a AAA, az elem és a villogás miatt is kiesett. AA méret kell, folyamatos fény és akku, természetesen cserélhető.
-
ZolkoW
őstag
válasz
krisztianAMG #42274 üzenetére
na, a lámpatest nekem is ugyanúgy néz ki, de nekem kicsi fekete kapcsolója van, és az alján, illetve atomstabil a felfogatása is, nem kézzel tekerős, hanem kereszthornyú csavarral megy. de a bele persze lehet ugyanaz. valami Smart akármi van ráírva.
-
Tony21
tag
válasz
krisztianAMG #37263 üzenetére
A sokáig világosnak most jobban örülnék :-)
Nehéz fejlámpa fényénél vízszintesre gereblyézni a talajt, hiába röpködnek belőle az extrafényes fotonok.
Amúgy remek lámpa -
válasz
krisztianAMG #35404 üzenetére
Az nem mi voltunk, de rákérdezek.
-
WestBam
Topikgazda
válasz
krisztianAMG #35064 üzenetére
Vásárlás / visszajelzés / visszatérítés. Sok pont nálam azt jelenti, hogy most kb. 20$-nyi, nem kell itt több tízezer pontokra gondolni
. Mellette az appot is nyomom naponta, abból is jönnek a pontok, múlt hónapban legalább 2$ bejött abból is, elég bőkezű volt valami oknál fogva.
-
jozsi252
veterán
válasz
krisztianAMG #34960 üzenetére
2600mAh tud a VTC5 illetve max 30A-el lehet terhelni. Szóval ez a kettő a különbség hogy a VTC6 jobban terhelhető illetve 3120mAh-t tud.
500mAh azért nem kevés, én még annak ellenére is inkább a VTC6-ot venném. Nem is igazából a nagyobb terhelhetőség miatt, hanem a nagyobb kapacitás miatt.
-
jozsi252
veterán
válasz
krisztianAMG #34954 üzenetére
8 x US18650VTC6 3120mAh 30A 3.6V 18650 Li-ion Battery
Kuponnal csak 1440 környékére jön ki /db ha 8db-ot veszel. Ennyit simán megér szerintem.
-
gyenesmartin
őstag
válasz
krisztianAMG #34952 üzenetére
A teszt pedig itt van:
[link]
Valóban a VTC6 a legjobb, de a legdrágább is.Második helyen van a Samsung INR18650 30Q. -
jozsi252
veterán
válasz
krisztianAMG #34952 üzenetére
Sony Konion US18650VTC6
Pár másodpercig 80A is képes elviselni, 30A meg folyamatosan.
-
Magga
aktív tag
válasz
krisztianAMG #34345 üzenetére
Mióta vártam egy ilyen ajánlatra!! -
ZolkoW
őstag
válasz
krisztianAMG #32846 üzenetére
nos
biztos van szebb megoldás ennél, én azt találtam ki, hogy relé választja ki, hogy melyik cellát tölti a töltőáramkör (USB-ről), és végighalad rajtuk sorban. Microusb csatit kapott a ház, hogy bele tudjak dugni olyan mágneses csatlakozót. Ez az egész 50%-ban a hecc kedvéért, 50%-ban a meglévő és amúgy tökéletesen működő fúrógép újrahasznosításáért készült. az anyagköltség -mágneses kábel nélkül,mert az csak kényelmi extra- olyan 5e Ft volt. ja, plusz 1300 Ft egy 2 amperes töltőfej,hogy ne kelljen lenyúlni egy telefonét sem.
Arduino pro mini vezérli a kapcsolgatást, és figyeli a Li töltő IC egyik (Charge) lábát, hogy tudja,mikor fejezte be. ja, és piros/zöld kétszínű ledekkel jelzi,hol tart (amelyiket tölti, az pirosan villog,amivel kész,az zöld). a reléken keresztül csak olyan 4.05 voltig tölti a cellákat, ezzel nem számoltam az elején, de végülis nem is bánom, a kisebb belső ellenállás miatt biztos nagyobb áramot kap így is a motor, magyarul teljesen feltöltött állapot esetén kicsit túl van hajtva. a pakk két sarka (12.15 V) csak simán ki van vezetve, nó korlátozás. a töltés viszont így balanszírozottan történik. -
Ra3
őstag
válasz
krisztianAMG #32145 üzenetére
Külön kérés volt hogy ne terjesszük, de gondoltam hogy innen más is megkapta. M4DM4X-től származik egyébként, a BG-s lámpa kuponok jó részét ő ügyezi le a kínaikkal, indított egy új blogot és a feliratkozóknak szerzett korlátozott mennyiséget.
Egy terméket lehetett rendelni, és a teljes árból jött le a százalék, tehát ami mondjuk akciósan 1 éve 5k-ért kapható, de a normál ára 10k, arra nem volt érdemes elhasználni, csak azokra amik nem akciós áron vannak fent. -
jozsi252
veterán
válasz
krisztianAMG #32024 üzenetére
Én csak szimplán segíteni akarok, semmit nem várok el természetesen. Annyi hogy én inkább BG-re tudok kódokat.
hkequipment-ről valaki rendelt már? Tracking hány $ fölött jár, vagy hogy van ez a része a szállításnak mert leírva nem látom sehol.
-
ZozzV6
senior tag
válasz
krisztianAMG #31997 üzenetére
Szerintem minden világítós kapcsoló építésemhez leírtam. 500-1000 Ohm közötti érték driveren bárhova az akku pozitív és negatív közé. Az érték nem egzakt minden fajta driver mást kíván plusz az is befolyásolja, hogy a kapcsolónál milyen ellenálládok vannak a ledek elé rakva. Ezért sem tudja a gyártó előre betenni ezt mert ha te mást raksz a ledekhez mint amivel ők próbálták már nem úgy fog működni. Kisérletezni kell. Nekem Biscotti firmwarenél 1KOhm van a driveren és 22 vagy 47KOhm a ledek előtt a kapcsolóban. 22-vel erősebb a fénye de nappali fényven egyiket se látod. Ja meg a led színétől is függ mert más-más a nyitófeszültség. Az én értékeim fehér és kék ledekkel értendők.
-
ZozzV6
senior tag
válasz
krisztianAMG #31991 üzenetére
Van megoldás de a lámpagyártótól meg drivergyártótól nem várhatjuk el hogy minden utólagos tuninghoz jó legyen. Aki egyedi dolgokat akar ne féljen egy ellenállás felforrasztásától. Ha meg nincs benne világítás és úgy nem jó akkor hibás a driver.
-
ZozzV6
senior tag
válasz
krisztianAMG #31937 üzenetére
Az a baj hogy kapcsolóházat külön nem kapni Convoyhoz.
-
ZozzV6
senior tag
válasz
krisztianAMG #31931 üzenetére
Na ez mondjuk eszembe se jutott. Marha jó ötlet. Lehet megcsinálok egy S2+-t amit úgyis dedikáltan csak bringára akartam használni csíkos refivel.
-
ZozzV6
senior tag
válasz
krisztianAMG #31698 üzenetére
Eagle eye X6 van nekem tripla még csak. De azért abban jóval több az anyag mint egy E14-ben. De természetesen megértem. Miért? Azért mert meg tudjuk csinálni
-
ZozzV6
senior tag
válasz
krisztianAMG #31696 üzenetére
XM-L2 nem is fog többet felvenni. Annak magasabb a nyitófeszültsége. XPL ledek tudnak 6A közelébe menni.
E14-nél miért akarsz többet? 4 leddel elmehet 14-16A környékére is de minek? sokkal jobban fog melegedni és sokkal hamarabb beesik a fényerő is a melegedés miatt. szóval max a bekapcsolástól számítva pár másodpercre látsz belőle többletet. Abban a lámpában a rugók áthidalásával lehet nyerni és a led vezetékek vastagabbra cserélésével. Valamint ha nem rendes nagy áramú akksid van az is okozhatja a kis áramot. -
SlyChocolate
senior tag
válasz
krisztianAMG #24500 üzenetére
Ez az az akku pakk aminek van egy 5 és egy 8.4 voltos kivezetése?
Milyen aksik voltak benne? -
5-ös kezelő
senior tag
válasz
krisztianAMG #30919 üzenetére
Néha itthoni szereléshez, vagy bicajozáshoz néha napján - igazából csak hobbi és állnak a lámpáim használat nélkül. De akkor is kellenek!
-
5-ös kezelő
senior tag
válasz
krisztianAMG #30914 üzenetére
Nem szeretek veszíteni. Igazatok van, bennem van a hiba. Képes voltam a hetvenes évekbeli kávédarálónkkal napokig küzdeni, h működjön. Az is 4 rugó csupán újonnan. Órabérben kiszámolva nagyon nem éri meg, de a siker élménye kárpótol.
Jegelem a témát, bocs a zaklatásért. -
cidalain
veterán
válasz
krisztianAMG #30888 üzenetére
Aztadurva. Nem gondoltam hogy van ilyesmi cucc is. Nagyjabol egy ilyen filleres vacak segitsegevel fel lehet tenni a meglevo lampamat.
-
hpsafl
tag
válasz
krisztianAMG #30858 üzenetére
Pontosan mihez kellene kupon? A TM06-hoz, vagy az UV LED-es S2+ -hoz?
Vertigo18: még nem próbáltam
-
hpsafl
tag
válasz
krisztianAMG #30855 üzenetére
Nitecore TM06
-
válasz
krisztianAMG #30456 üzenetére
és mit javasolsz olyan helyre ahol 1.5 volt kell ?
-
ZozzV6
senior tag
válasz
krisztianAMG #30079 üzenetére
Régebben alu gyűrű volt, most ebbe átlátszó műanyagot raktak de meg volt repedve. Köszi az elismerést mindenkinek!
Most nincs bent a gyűrű hanem helyette a ledes körpanel látja el a támasztó feladatot is és közvetlenül a gumi alatt vannak a ledek:
A gyári kapcsoló panel maradt rajta a rugóval és kapcsolóval.
Gumigomb nélkül:
És a sinkpad is ha már fotóztam:Jan:Abban nem lehet mert senki nem tudja hogy van felépítve pontosan. Nehéz is szétszedni.
-
válasz
krisztianAMG #30063 üzenetére
Őszinte leszek, nem olvastam bele.
Bornie127: Rég nem követem a drón totyikot, időm sincs rá, és úgy érzem mindent kipróbáltam amit szerettem volna.
Azóta nem is beszéltem vele, csak meglepett a lámpa tesztje. -
balazs1956
senior tag
válasz
krisztianAMG #29893 üzenetére
Hozzáértők!!
Erre semmi reagálás?(#29893) krisztianAMG Érdemes ráizgulni?
S2+,convoy s8, Blfa6,Jetbeam mk1,Luminotoop tool megvan.
Ez mivel másabb?
Tényleg bestbuy?Köszönöm előre is.
-
Kozy10
tag
válasz
krisztianAMG #29893 üzenetére
Az bizony
-
Vertigo18
addikt
válasz
krisztianAMG #29683 üzenetére
Én pontot mondtam, nem kupont. Bár az idő, mint mindent, ezt is megoldotta...
-
(jan)
őstag
válasz
krisztianAMG #29158 üzenetére
A multból
khm, szoval Csehország
-
ZozzV6
senior tag
válasz
krisztianAMG #29109 üzenetére
Én is lebutítottam az S2+-om 6-ról 5x7135-re. Ez az a szint ami már elég nekem ebbe de nem melegszik maxon hagyva se. A hatásfoka jobb 4 db teljesen kinyitott 7135-nek mint 8 db 50%-on hajtottnak de ezt szemmel nem fogod látni Valamint ha 4-ese van akkor van a max alatt még két módja. Ha 8-as akkor csal egy van az 50%-os alatt. De itt jön képbe később az új Convoy firmware amiben a 12 módcsoportban van két olyan ami 3 módos de 50% a max. Ezzel könnyen szoftveresen tudod a 8x7135 lámpád olyanra butítani mintha 4-es lenne. Teljesen megértem aki nem akarja kockáztatni a túlmelegedett lámpát. Én is felejtettem már a kis szobába bekapcsolva maxon a csupán 6x7135-ös S2+-t és mikor eszembe jutott majdnem fél óra múlva megfoghatatlan volt szinte. Szóval van értepme mindkettőnek.
-
ZozzV6
senior tag
válasz
krisztianAMG #28618 üzenetére
Hát én nem állok senkivel kapcsolatban csak otthon párommal de ő nem örül a kuponoknak mert akkor pénzköltés van. Apropó Skilhunt H02-re valami jóféle kupon nincs esetleg? Valamint S2+ UV-re?
-
Ibis
csendes tag
válasz
krisztianAMG #28614 üzenetére
pm-ben tudok adni kupont amivel még mindig $30.99, de az már nem pontozható lejjebb.
Viszont blf-en voltak páran akiknek elég hamar bekrepált a gyűrű, amivel állítani lehet a fényerőt... volt egy rossz széria, aminél az "USB"-t "USD"-nek írták, azzal voltak gondok. -
benfolds
őstag
válasz
blf-en azt írták asszem, hogy volt ez 11.11 is a napokban. de kb. ilyen 30 másodpercig.
-
benfolds
őstag
válasz
ha walletre kérem a refund-ot, akkor annak a felhasználása mellett tudok kupont is használni? csak azért kérdezem, mert a vc4-et kuponnal vettem, de hibás volt, újra meg akarom rendelni, újra kuponnal. ha a kuponos árat, 20 dollárt tesznek a walletemre, de csak 30-ért tudom újra megvenni a töltőt, az nem olyan jó.
mondjuk egyszerűbb lenne, ha küldenének egy újat. -
WestBam
Topikgazda
válasz
krisztianAMG #28163 üzenetére
Se S2+, se SK68. Jó úton jársz a kickban felé
(#28165)
G@benHa mindenki bannolva lesz akkor ki marad? Tessék őket beszerezni, C8 és SK68 nélkül nem teljes az életed de ezt csak ha megvannak akkor fogod belátni
(#28173)
Öreg 61Szeritnem az AAA elemes és az AA elemes lámpákat fölösleges összehasonlítani. Én külön kasztba sorolnám őket, mert az előbbi a kis méretet kihasználva apró míg az AA elemnek miden adottsága jobb mint a vékonyabb és rövidebb haverjáé, így jobb és ersőbb lámpát lehet köré építeni. A 14500 pedig mivel már lítium akku így új dimenzió, semmi esetre sem tenném őket egymás mellé.
EZT nézd meg, azért jól látható a különbség a kettő között. Ez egy kis sorvadt lámpa, az SK68-ba szerintem bele is fér
A JET-I-est kizárt, hogy megvegyem, annyi pénzem nincs, hogy mindent megvegyek és le is teszteljek (sajnos), a szabadidőről nem is beszélve. Igazából ezt a kis vacakot is bánom, egy S2+ már majdnem kijön belőle és az tényleg más dimenzió, igaz abból van kettő de zöld pl. még nincs ja és piros sem(#28184)
5-ös kezelőHidd el, egy ujjamon megszámolom az L2 hányszor jött velem
De ez sem akadályozott meg abban, hogy az L6-ost is megrendeljem. Ezek inkább érdekességek mint midnennapos használati tárgyak.
-
G@ben
addikt
válasz
Nekem sincs. Már teszem is a sarokba a kukoricát.
Vertigo18: ez így megy? C8-am sincs!
-
Vertigo18
addikt
válasz
Ki vagy tagadva!
Soha többé nem látogathatod a topikot!
Mond a címed, azonnal küldünk neked egyet!
-
WestBam
Topikgazda
válasz
krisztianAMG #28058 üzenetére
Röviden:
Minőségbiztosítás folyamatos romlása, ügyfélszolgálat egy idő után nem foglalkozott az ügyfélproblémákkal, reklamációkkal, a BLF-es kapcsolattartót meg jól kirúgták, mert hajtotta az üzletet, próbálta szervezni a gyártást az igényeknek megfelelően. És ha jól vettem ki akkor a BG-dal felrúgták a szerződésüket így már nem hivatalos partnerek. Az egyik lámpának a fórumán borult a bili, aztán jól be is zárták az egész projektet, még OL is megelégelte, van baja ezek nélkül is alapon.
verybigboyBG talán a leggyorsabb és drága
GB közepes idő és olcsó
FT drága de legalább lassú.
Nekem ez a tapasztalatom, az utolsót én ahol tudom hanyagolom. -
ZozzV6
senior tag
válasz
krisztianAMG #27984 üzenetére
Ő lenne az és majd a HS1010A-t válaszd ha azt akarod, hogy külön kábelen legyen a szenzor. A másiknál egyben van a szenzor a műszerrel. Nekem a külön szenzoros van és van a szenzor hátán állványmenet így egy fotó állványon könnyen lehet rögzíteni a méréshez. Elemeket is kaptam hozzá.
-
benfolds
őstag
válasz
krisztianAMG #27823 üzenetére
ja, értem, köszi. az erdő egyébként nálam úgy erdő, hogy nem terep, hanem 30 km erdei egy sávos, aszfaltos, egykori üzemi út, tehát nem hepehupás, csak dimbes-dombos.
-
benfolds
őstag
válasz
krisztianAMG #27821 üzenetére
hogy érted, hogy "túlságosan fel fog világítani, majd túl le..."?
a fejlámpát sajnos még mindig utálom (a sisakot, sőt, a sapkát is), de lehet, hogy majd rászánom magamat. más felhasználásnál néha amúgy is jól jönne, amikor mindkét kézre szükség van.
-
válasz
krisztianAMG #27652 üzenetére
Szépen írsz.
Akkor én is veszek egy másikat, ezt ki kell próbálni.
Kéket, vagy zöld?
Nelem zöld volt, elméletileg az erősebb. -
WestBam
Topikgazda
válasz
krisztianAMG #27648 üzenetére
Most miattad vehetek egy újat, a régit eladtam mert már nem szórakoztatott
-
nbg
senior tag
válasz
krisztianAMG #27629 üzenetére
Zsir, jol hangzik, koszonom!
Bar nem vagyok az kimondottan piroman tipus, azert majd kiprobalom ezeket a ficsoroket is... -
WestBam
Topikgazda
válasz
krisztianAMG #27629 üzenetére
Ezt a 301-es nem tudja.
-
HXY
addikt
válasz
krisztianAMG #27421 üzenetére
naná
-
WestBam
Topikgazda
válasz
krisztianAMG #27421 üzenetére
Már nem.
-
benfolds
őstag
válasz
krisztianAMG #27094 üzenetére
a töltővel kapcsolatban szerintem csak idéztem a szakvéleményt, illetve kérdeztem. amikor a kérdező nekem tette fel a kérdést, hogy az xtar-t vagy a lii-t vegye-e meg, akkor az volt a válaszom értelme, hogy mindegy, mivel éppen előtte írták le nálam nagyobb hozzáértők, hogy az.
a solarstormmal kapcsolatban meg a tapasztalataimat osztottam meg, azt is leírtam, hogy nekem milyen problémám volt vele, szóval nem magasztaltam fel, illetve hozzátettem, hogy sokan a yinding-et ajánlják, az miben jobb.
konkrétan a fentiekkel mi a probléma? hol követtem el hibát szerinted?
-
Vasinger!
nagyúr
válasz
krisztianAMG #27057 üzenetére
Hát akkora forgalom nem lenne, nyilván akkor lejjebb kapcsolja egy gombnyomással és kész, de ha kellően földre van irányítva talán annyira nem baj. De inkább vakítson, mintsem ne lássák egymást, tapasztalataim szerint ez még mindig a jobb megoldás
Akku+töltő hol a legolcsóbb hozzá? Illetve S2+-t Banggoodról a legjobb venni, vagy van olcsóbb hely kuponnal?
Akku: 737 Ft
Töltő: 984 Ft
S2+: 4390 FtEzzel az egy akksival hány órát megy a lámpa?
Továbbá szokták mondai, hogy régi noti akksikból érdemes bontatni. Azok gondolom jóval gyengébbek mint egy ilyen újonnan, igaz?
-
elszabi
tag
válasz
krisztianAMG #27054 üzenetére
Ja. Hát erdőben az más.
Bár nekem túrázáshoz erdőben és bicajra közúton is a C8 a mindenes.
szerk: pedig van s2+ és yinding is. ez utóbbit fél éve nem is használtam, mert nem volt rá szükség. lehet, el is adom.
-
Vasinger!
nagyúr
válasz
krisztianAMG #27054 üzenetére
Igazából idősebb embernek kéne munkába járáshoz reggel és este mikor még sötét van. Lehet hogy lennének fás részek ahol szinte teljesen sötét is lehet. Nem kell hatalmas reflektor, a lényeg hogy ebből a keretből a lehető legtöbbet kihozni.
S2+ jónak néz ki, kicsi kompakt és a vidókat nézve elég lenne.
Banggoodon van belőle egy rakat verzió XML és XPG verzió is. Ezek közül XML2 verziók legvilágosabbak, azokon belül pedig csak a színhőmérséklet változik, ugye?
-
Kernel
nagyúr
válasz
krisztianAMG #27039 üzenetére
Késői szerkesztés miatt duplázódott valahogy, csak ezt akartam hozzáírni:
...a töltő csak a leadott mennyiséget méri (mármint ilyenkor az általa leadott értéket).
-
Kernel
nagyúr
válasz
Ezt pontosan nem lehet előre kiszámítani, pláne azt sem tudhatja az algoritmus, mennyi lesz a kisütőáram. Ezen a szinten nincs is különösebb értelme, ezt így kell elfogadni, hogy a töltő csak a leadott mennyiséget méri.
Ez nem olyan, mint egy laptop kifinomultabb elektronikája és szoftvere, ami egy kalibráció során leméri a kivehető értéket, majd a szokásos használatnál lényegében a laptop fogyasztását, így aránylag pontosan jelezni tudja a százalékos állásokat. Sőt, ennél többet is tud, rövid terheléses teszt alapján kapacitásbecslést, belsőellenállás mérését.
-
jozsi252
veterán
válasz
Nem lehet kiszámolni az elfűtött mennyiséget. Belső ellenállás, áramerősség értékétől is függ a melegedés értéke. Nyilván ha 2A-el töltök akkor a melegedés is sokkal nagyobb, mintha csak 0.1A-el töltenék.
Töltés előtt kell mérni egy feszt, és akkor onnan már lehet számolni hogy mi tekinthető valóságosnak a betöltött érték alapján.
-
válasz
krisztianAMG #26810 üzenetére
Köszi, végül kihagytam.
Nagy volt a csábítás, de inkább elmentem sétálni egyet.
Így is sokat szedtem össze mostanság, és nem tudok választani. Mind bejön. -
peestike
senior tag
válasz
krisztianAMG #26799 üzenetére
Köszönöm szépen a tippet, megrendeltem, kíváncsi leszek milyen lesz!
-
Ra3
őstag
válasz
krisztianAMG #26799 üzenetére
Köszi, ez jelent valamit a jövőre nézve, vagy lehet hogy a továbbiakban semmi gond nem lesz vele? Eddig szinte alig volt használva, és akkor se max fokozaton, inkább csak közepes teljesítményen.
-
jozsi252
veterán
válasz
krisztianAMG #26787 üzenetére
"és nem érzek késztetést újabb vásárlására."
Ameddig nem akad a kezed közé egy X60 vagy K70 esetleg TK75, addig gondolkozol csak így.
Utána mindig ilyen lámpákra akarsz vágyni. Mostanában este én is sűrűbben használom TK75-öt, de egyszerűen nem lehet "megunni" Ez egy amolyan mindenes lámpa, ami minden lámpagyűjtőnek gyengéje. Van is fényerő bőven, mellé 4000 lumen is társul. Szóval félúton van a flood meg thrower között, ami nyugodtan mondható mindenesnek.
Mellette a BLF A6-ot használom a legtöbbet, az meg a szintén tipikus mindenes lámpa, csak kicsi méretben.Kíváncsi vagyok mikor jönnek ilyen mindenes lámpába 10 000 lumenes lámpák, amik szintén 100-150k cd fényerőt tudnak.
-
zazenke
őstag
válasz
krisztianAMG #26711 üzenetére
na ezért megyek lámpánál ha csak lehetséges rozsdamentes változatra arról nincs mi lekopjon
-
5-ös kezelő
senior tag
válasz
Grat a nyereményhez!
-
ZozzV6
senior tag
válasz
Gratulálok! Aranyos kis jószág!
-
csaszi72
senior tag
válasz
Ne baa, hogy 50 dodo?!
Grat hozzá! -
5-ös kezelő
senior tag
válasz
krisztianAMG #26591 üzenetére
Így van, én már egy S2+ árkategóriájú lámpát is féltek. Pedig van 3 abból is. Nincs jelentősége, ritkán kell, legfeljebb a buszmegállóban a menetrendet olvasni, vagy ha éjjel rohad le a vas alattam, behatárolni a hibát /olaj, fagyálló folyás stb./ - szerencsére ez utóbbi már elég ritka. Ezekre a Q5 fénye bőven elegendő.
Siriusb : Józsefvárosin ezer-ezeröt körül használhatót kapsz, COB leddel v sok régivel, amilyet akarsz. Elemes, akkus, kék-piros-zöld. Kihajtható lábas mágnesesből még egy sem hibásodott meg a kollégáimnál, pedig több tucatot terítettem úgy másfél éve.
-
Ra3
őstag
válasz
krisztianAMG #26591 üzenetére
Én megértem, egy átlag napon azért nincs nagy szükség 1000lm-re, egy ilyet nem sajnál annyira az ember, ha leesik, elveszik stb...
-
geza844
aktív tag
válasz
krisztianAMG #26524 üzenetére
Köszi! Ezen gondolkoztam is, hogy biztos le lehet szedni az elejét is, csak azt nem tudom miért nem próbáltam meg. De most, hogy mondtad, simán lecsavartam
Szóval köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetni (keresem típusú is) és reflinket beilleszteni az ÁSZF III/10/16-17 pontja alapján tilos, az ilyen tartalmú hozzászólások moderálásra kerülnek!
- Bemutató Convoy M1 és M2 elemlámpa bemutató
- Bemutató Convoy L2 2016 elemlámpa
- Bemutató Convoy C8 bemutató - Előre mutat
- Bemutató Convoy L2 - már majdnem prémium
- Bemutató Convoy S2+ bemutató - A szükséges plussz
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Milyen TV-t vegyek?
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Linux felhasználók OFF topikja
- Kuponkunyeráló
- Építő/felújító topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Nők, nőügyek (18+)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Az Exynos 2600 az első 2 nm-es mobilchip
- További aktív témák...
- Alufelni 4 db., R16 méretű gumihoz (pl. Ford Galaxy II) (az ár 4 db-ra vonatkozik)
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- MacBook Pro 16 2021 M1 Pro 32GB 512GB 1 év garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- HP Victus 15-fb1002AX - 15,6"FHD IPS - Ryzen 5 7535HS - 8GB - 512GB SSD - RTX 2050 - Win11
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R7 2700 / RX 5500XT 8GB / 16GB DDR4 / 256SSD + 1TB HDD
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest