Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
🔦Üdvözöllek!🔦
A topik elsősorban az elemlámpákról, fejlámpákról, akkukról és a velük kapcsolatos technikai és tapasztalati beszélgetésről szól.
Új hozzászólás Aktív témák
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
Tony21 #49768 üzenetére
Senkit, soha nem állt szándékomban megsérteni. Aki úgy érzi, megkövetem.
Leírtam a különbségeket, ennyi. Megírtam azt is, miért, mire használom a lámpáimat. Soha nem becsméreltem, nem kritizáltam más lámpáját, csakis a sajátomét.
Nekem attól nem lesz jobb, sem rosszabb, hogy pl Te milyen lámpát veszel, használsz. A véleményemet írtam le. A bicajos lámpákkal kapcsolatban voltam csak kicsit
erőszakosabb, mivel itt nem csak az számít, hogy pl. Te mit látsz, hanem az is, hogy a szembejövő ne legyen megvakítva. Amit alternatívát ajánlottam azt is kipróbáltam ténylegesen, a bicajról mit látok, és szembe, volán mögül is kipróbáltam, és működött, használható volt.Azt viszont el kéne ismerned, hogy van, mindig is volt különbség a nagyon olcsó, olcsó, középszintű, magas szintű, LUXUS lámpák között. Már többször leírtam, miben látom a különbségeket, erre nem térnék ki. Próbáltam olcsóbb alternatívákkal is segíteni.
Ha leírnád miben sértettelek meg megköszönném. Lehet privátban is.
-
G@ben
addikt
válasz
Tony21 #49765 üzenetére
Nem vagyok moderátor, de azért a személyeskedést kérem mellőzzük!
Másik országból jött, gondolom ott kicsit mások a viszonyok, illetve én találkoztam vele személyesen is, egyáltalán nem tűnt fellengzősnek, nagyképűnek, tök normálisan állt a dolgokhoz! Én sem értek egyet a biciklis témában, írtam is, de valószínűleg náluk másképp vannak a bicajok. Itt a 100k-s bicikli a fejekben már drága, és marha jó, miközben ez egyáltalán nem igaz, az igazából a totál belépőszint (Tesco és társai bringákat hagyjuk, azok kritikán aluliak).
-
MittuDomain_
őstag
válasz
Tony21 #49765 üzenetére
A kolléga a lámpás fórum épületes tagja, ne személyeskedjünk pls.
Én is sokallom "kicsit" amit állít - kétszer ennyiért használható kocsit veszek - , de akkor sem így kéne véleményt nyilvánítani...
Egyébként meg talán részben Svájcban él(t?), ott azért mások a körülmények. -
gyapo11
őstag
válasz
Tony21 #49045 üzenetére
Nekem furcsa lenne januárban mondjuk 30 fok meg fürdés ezerrel, de az ausztráloknak ez természetes.
Ahogy észak-dél irányban ez megszokott, miért ne lehetne ugyanígy megszokni, hogy pl. amikor Greenwichben van dél, akkor az egész világon dél van. Van ahol már esteledik, van ahol már éjszaka, van ahol hajnalodik, de mindenhol 12 óra. Az összes óra a világon egyszerre járna, nincs számolgatás, eltolódás meg semmi. Az iskolások meg hol 8-kor indulnak, kelet felé haladva egyre többkor, nyugat felé haladva meg egyre kevesebbkor.
Ha átrepül valaki Amerikába, 8 óra repülés után 8 órával többet mutat az órája. Nem kell órát állítani, az amerikaiak órája is pont annyit mutat, mint az enyém vagy bárkié a világon. Csak nem 23 órakor fog lefeküdni, hanem 16 órakor, mert Amerikában akkor fekszenek le. Az ember bioritmusa nem az órához igazodik, hanem a napszakokhoz, évszakokhoz, a természethez. -
törölt tag
válasz
Tony21 #48443 üzenetére
Az sf14-ha nimh akkuval használod akkor az a max fokozaton 3 perc alatt lecsökken 200 lumenről 30 lumenre. 1 perc után már kevesebb mint 100 lumen jön ki belőle. Kb. 15ször lehet újra aktiválni a max fokozatot mielőtt lemerül az akku. Az sf14 v2 talán már jobb arról még nem láttam teszteket.
Az sp10ről eddig csak jókat halottam.
A lumintop is jó de akkor már a Tool AA 2.0át választanám. Ez a második generáció és jobban átgondolt a módok kiosztása. -
ZozzV6
senior tag
válasz
Tony21 #48443 üzenetére
SP10A, B ugyanaz. Csak az A fekete a B meg a színes verzió. Rövid, oldalgombos, rendes elektronikus 4 kattintásos lock. Rövid nyomásra mindig moonnal indul, hosszúra az utoljára használt módban. Dupla kattra maxra lép bárhonnan. 14500-al 400 lumen. Jó minőség.
Tool AA-t is sokan szeretik. Ha számít hogy inkább clicky kapcsoló legyen a tailcap-en és kevesebb mód akkor talán az jobb választás és minőségre pér fokkal jobb mint a Sofirn. Azzal sincs baj csak érezni hogy felsőbb kategóriás gyártmány. És megfordítható a csipesz. -
jjeahh
nagyúr
válasz
Tony21 #47627 üzenetére
Érdekesen nézhetett ki
HollyBoni: Nincs olyan folyamatos lejtő, ahol olyan sokáig lehet 30-40 fölött egy huzamban csapatni, hogy lemerüljön a lámpa
. Alacsonyabb sebességnél meg elég a közepes fokozat, olyankor nem merül annyira... tavasszal 80km-t tettem meg vele hazafele éjszaka és 1x kellett akkut cserélnem, szal ilyen szempontból nincs gondom vele.
Sisaklámpa nem a kormányra applikált lámpa helyett kéne hanem mellé, mert engem pont, hogy nagyon zavar az, hogy folyamatosan csak azt a pár métert látom ami a bringa előtt van, arra is akarok látni amerre éppen nézek.FBLLMAG: Ezek "csak" 10-13x drágábbak mint egy S2+, sőt, én a sajátomat $5.99-ért vettem tavaly és semmi olyan extrát nem látok rajtuk, ami miatt ennyivel többet érnének számomra
. Szvsz a bringalámpák általában borzasztóan túlárazottak, pont ezért vettem Convoy-t, amit mellesleg pont itt ajánlottak a kollégák (örök hálám
). Egy BC30R árából én tuti hamarabb vennék egy levegős telót, vagy kicserélném az egész hajtást-fogaskoszorút, na de akinek a pénztárcája engedi... hajrá. Ha mindenből 10x drágábbat vehetnék csak azért mert jobb, már rég valami carbon endurot hajtanék, de sajnos csak budget megoldásokat engedhetek meg magamnak
-
Lacerta
aktív tag
válasz
Tony21 #46327 üzenetére
Persze, hogy nem, de a világ sokrétűbb annál, minthogy ide bemásoljuk.
Simán lehet, hogy az én bontott celláim tök mások, mint a tieid. Az igazat megvallva, bontott akkuknál nem szokott foglalkoztatni az elektródák anyaga. Úgysem tudom befolyásolni.
Nálam az szokott előfordulni hibaként bontáskor, hogy vagy porrá volt használva az akku, és a cellák belső ellenállása a holdban van, vagy az, hogy egy cella zárlatos lett, és úgy megrántotta a többit is, hogy lezárt bennük a szeparátor.
Meghát vannak a kínai KamuTűz akkuk ( spanom hordott nekem ilyeneket, hogy lámpához adták, mérjem már ki ), amik stabilan, minden ciklus után egyre kevesebb kapacitást tudnak, de úgy, hogy ilyen 100mAh nagyságrendben. -
Lacerta
aktív tag
válasz
Tony21 #46310 üzenetére
A kapacitás csökkenése nem lineáris, idővel lassul.
A kapacitás nem titokban magasabb, korrekt gyártó az akku adatlapján precízen leírja (néhány éve még leírta), hogy aszongya (pl.): abcd18650efg2200 cella: Névleges kapacitás 2200mAh, minimum kapacitás 2200mAh, maximum kapacitás 2450mAh, átlagos kapacitás 2325mAh ( @1A, 2.75V kisütési végfeszültségig, 25 fokon ).
Na ezt az akkut ma abcd18650efg2500 típusjelzéssel forgalmaznák.Amúgy kár ezen vitázni, örülj neki, hogy ilyen jó akksijaid vannak, én meg addig is irigykedek borzalmasan.
[ Az én 18650-eseim továbbra sem melegednek 1A-en töltve, nem tudom, hogy akkor ez most feature, vagy bug...?]
-
Lacerta
aktív tag
válasz
Tony21 #46299 üzenetére
10 éve még az volt a gyakorlat, hogy a minimum kapacitást írták rá az akkukra. A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy 15-20%-ot szórtak fölfelé új korukban. Ha nem mérted meg zsír újként a kapacitást, és nem tudod, hogy mennyi volt, akkor a mostani 95% azt támasztja alá, amit én mondtam.
[ Én csináltam amúgy ilyen mérést, és ~10 év alatt 18%-ot csökkent a kapacitás úgy, hogy csak a mérőciklus során volt használatban az akku ]
Manapság már sajnos elterjedt az a szokás, hogy ami rá van írva az akkura, az azt jelenti, hogy akár annyi is lehet. De ne ehhez viszonyíts.Az én bontott akkuim nem melegednek 1A-en. Gond lesz ott a belső ellenállással. Vagy a töltőd melegszik nagyon, és átveszik a hőt a cellák.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
Tony21 #46061 üzenetére
A LL P5R2 sem rossz. A LL TT képességét tudja AA méretben. Teljes felszereléssel, okostokkal, belső töltéssel, akkumulátorral, TIR hibrid lencsével, 240 m hatótávval.
Szóval az a 240 m, ez is reális, 270 lm, ez garantálja, hogy nem fog szűken világítani. Zozz táblázatánál a LL TT -vel az volt a baj, hogy már 280 - 320 m OHM -os volt a belső ellenállása az akkumulátoroknak. Erre sajnos csak otthon jöttem rá. Kapacitásra szoktam figyelni, a belső ellenállásra nem annyira. (A kapacitásuk szerint csoportosítottam az akkumulátorokat a lámpákban). Itthon már ennél is megvolt a 280 lm és 18000+ cd. Sajnálom. Teljesen friss akkumulátorral, még szebb értékek jöttek volna ki.
-
törölt tag
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
Tony21 #44578 üzenetére
Érdekelnének annak az UltraFire WF-501B lámpának a mért adatai.
Neten csak ezeket találtam (XML2 ledre):
5 módos:
- 800 lm, 450 lm, 130 lm + 2 db villogó funkció
- 2 óra; 3,5 óra; 8 óra
- 190 m hatótáv
- 132 mm x 31 mm (25 mm)
- 89 gAzért a hőelvezetése a kép szerint, nem a legjobb.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
Tony21 #43573 üzenetére
Az elején olyan mesés adatokat adtak meg. Később kiderült, hogy a 40000 cd csak 25000 cd, a 14 órát átírták 12 órára 100 lm esetén az oldalukon. Meg aztán 3,5 óra a 400 lm, de ahogy merül, nagyon be tud esni a fényáram. Ezt irogattam már egy ideje, eddig csak az érzés volt meg, most meg lemértem.
Az a hővédelem is, ahogyan tud ugrálni.
Az Acebeam ehhez képest, teljesen stabil.
-
-
WestBam
Topikgazda
válasz
Tony21 #42862 üzenetére
Astrolux C8 megjött és azt mondom, hogy ez kibebajó cucc!
Különösebb tesztre most nincs időm és lehetőségem, de ahogy megnéztem kisebb távon és amit a menüben nyújt ez bőségesen veri a sima C8-at és mindezt 19$-os áron tudja.
Minőség rendben van, bár a tömítő gyűrűket nekünk kell megkenni, mert csak a menetek kaptak anyagot. Tartozék két pót tömítő gyűrű, egy filléres csuklópánt és egy vastagabb kartondoboz amiben szállítják. Manual nincs hozzá, de kb. seperc alatt kiismerhető. Felesleges a 7 fokozat, bőven jó 4 móddal is szerintem, én a módmemóriát is bekapcsoltam hozzá. Rejtett módok teljesen felfoghatóak, szemre bőségesen veri a C8 XPl-HI verzióját. Bővebben majd egyszer cikkben, ha már jobb idő lesz. -
ZozzV6
senior tag
válasz
Tony21 #41265 üzenetére
Nem új dolog lenne az éjjeli bringázás. 2-3 éve nyáron folyton éjjel mentünk mert akkor volt jó idő. Bár akkor még csak S2+-al nyomtam a távokat. Most meg 1 éve elő se vettem a bringám annyira nincs időm. És ez csak rosszabb lesz mert nyakamon a gyerkőc érkezése meg ilyenek. Lehet azt is elfelejtem milyen bringám van.
-
beginnerguy
tag
válasz
Tony21 #41110 üzenetére
Igen, én is úgy érzem. Legrosszabb esetben édesapámnak ajándékozom
@Anubis_9: most 26 $-ért lehet venni (nem néztem meg még működik-e) kód: bilakosD50 -- nem az én kódom, szóval nem nyerek rajta semmit. Ha jól láttam a ref/aff linkek tiltottak csak, a kódok nem, ugye?
@BBéci: persze, ha azt nézem, hogy mennyi mindennel tud többet és csak egy kicsit nagyobb, akkor OK, de az árát figyelembe véve már elgondolkozom, hogy nem elég-e egy kevésebb tudású feleannyiért
Én jelenleg16 $-ért tudom venni, sajnos amikor 10-13 $ között volt, akkor még nem olvastam a fórumot
@vince: igen, a holdfény üzemmód az egyik, amiért tetszik, a másik a töltés. Így ha mindkettőt viszem, akkor végső esetben ebben tudom tölteni az akksit és átrakni a H03-ba
@MittuDomain_: jól behúztad mindkettőt
a tokot megnéztem képeken, már értem miért nem szeretik... a zip-zár hamarabb véget ér, mint az anyag, így gondolom nehéz belepasszírozni, de biztosan nyúlik az (vagy szakad
)
@kner: igen, olvastam az összes ds21-es hozzászólásodat a fórumban
Nekem is nagyon megtetszett (ennek hatására is), de sajnos használtat sem találtam...
Én úgy tudom, hogy az F1 nem nagyon lesz mostanában olcsóbb, legalábbis a srác aki ezeket az akciókat kéri, azt írta. Persze simán lehet, hogy nem lesz igaza.
-
Masooo
aktív tag
válasz
Tony21 #41054 üzenetére
Hát most valami ilyesmi körvonalazódik bennem:
s2+ 6os verzióban de hidegebb fénnyel, a blogon a leírásban ott voltak a verziók. Ebből a két hidegebb játszana. Nem sietek, tehát akkor várok a 7 dolláros kuponra, de azért sokat nem mert 10ért sem mondanám drágának. 5 kell szerintem összesen.
fejlámpa a boruit rj02 a választott, ott is a 7 dollár körüli kupont várom mert ez horgászni lesz, még van 4 hónap mire éjjel kiülök a balatonra, időjárás függő a dolog lehet lesz 5 is...
töltőt is néztem, ebből ami tetszik is zenflare c4, ezt fogom megvenni, még mindig ráér mert egy li100at most berendelek addig kisegíteni.
li akkuból meg nem tudom, mondtam már és mindig mondom hogy nekem a li-polymer akkuk a kedvesek de ilyet még nem találtam olyat ami jó is lenne, így li-ionra kell kényszerülnöm ebből valami védett de jobb akku lesz.
veszek ladda dolgokat is a töltő mellé de ezeket más felhasznállásra szánom mint pl fotózás.
kaptam egy jó ajánlatot 2 lámpára is, de lebeszéltem magam erről, mert felhasználási kör miatt és első lámpának ezek elegek lesznek. Aztán ha elkap a szíj, akkor 8as convoy lámpát is veszek meg így felfelé mert annak meg a formája tetszik. Persze szeretnéké valami szörnyet sok sok ezer lumennel csak nem tudom minek
-
benfolds
őstag
válasz
Tony21 #39265 üzenetére
(mostában, amikor nem lámpát, akkut, ilyesmiket - amikben nem vagyok (még ennyire sem) tájékozott - veszek, akkor folyton eszembe jut a lámpák példája. vajon, ha az ár/kinézet/név/hallomások alapján próbálom megsaccolni, hogy melyik lehet a kb. legjobb ár/érték arányú, akkor éppen mennyire vernek át tudatlanságom/hiszékenységem miatt. a minap pl rendeltem gb-ről egy biciklilámpát 300 ft-ért, ami a itthon, a boltban 1800 ft. stb
-
benfolds
őstag
válasz
Tony21 #39178 üzenetére
persze én sem voltam pontos, csak a youtube találatok között első helyen szereplő videóban elhangzó 9000 lux-ot idéztem, amihez hozzáteszik, hogy /1 méter.
amúgy a 90000 is egy majdnem (90800) jó szám, csak az a candela.szerk: (#39179) Clever0 előbb posztoltam, mint hogy olvastalak volna. luxokról is beszélnek itten, és az 9000.
-
-szabi-
addikt
válasz
Tony21 #39094 üzenetére
Azért én sajnálom, hogy lemaradtam Convoy S2+ 365nm Nichia UV lámpáról 12$ áron.
Ráadásul már másodszor, mert szeptemberi akcióról is lemaradtam.
Amit kinéztem még fejlámpa az sem akar annyiért összejönni, mint amilyen áron a többieknek sikerült.
Így végül semmilyen lámpán nincs eddig mostani akció kapcsán. -
BBéci
legenda
válasz
Tony21 #37932 üzenetére
Lehet, hogy igazad van, nem próbáltam, csak az akkumulátor tömegéből indultam ki, nekem már az is nehéznek tűnik.
Számomra elengedhetetlen, hogy fókuszálható legyen egy fejlámpa, tehát ezért is kiesik a H03. A TIR ezt csak részben pótolja.Kerékpározás közbeni fejlámpa használatot - közúton - betiltanám, mert autósként engem már többször vakítottak el.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
Tony21 #37250 üzenetére
Van több fejlámpám is. De lusta vagyok előszedni őket. A THUMB kéznél van, és klipsszel feltehetem akár a nyakamba is, lehajtott fejjel a környezetemet megvilágítja. Kisebb pakolásokra ez is megfelel. Tereprendezést szerencsémre nem kell csinálnom.
Körbefutni a melléképületet, kertet ellenőrizni, akár a TIP is elég tud lenni.
ZozzV6:
Igazad van. Ennél megfizeted mellé az 5 év garit és a BRAND -et is,
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
Tony21 #37225 üzenetére
Ha szabad kérdeznem mit használsz?
A Convoy -al meg semmi bajom. Sőt a másik topikon ajánlottam is, és védtem is a márka termékeit. Fogtam, láttam, nincs semmi ellenvetésem ezzel a lámpával. Annyi az egész, hogy az én szükségleteimet nem elégíti ki.
Nyugodt vagyok, semmi gond. Lehet, hogy P, I szériát mutattak, vettél meg, azok nekem sem jöttek be.
Hogy pontosabb legyek a LL termékeinek 90 % -a nem jön be.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
Tony21 #37221 üzenetére
Pedig finom áramköri szereléshez nekem sincs kedvem vízvezeték szerelésre való fogót vinni.
"Más kérdés, hogy Led Lenser szerintem egy túlárazott vacak, az sosem kéne. Esetleg ingyen, se. "
Mindenkinek, szíve joga, mit választ.
Azért, szerintem, nem annyira vacak. Persze én sem mindenre ezeket használom. A képek meg azért mutatnak valamit, bár ott a TT volt, ez meg a T2 és a jóval erősebb M7.
És még valami. A LL nem a falán vezeti az áramot. Az alumínium - réz csatlakozása már a házaknál sem jött be.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
Tony21 #37147 üzenetére
Igen, SK68, volt. Hogyan magyarázzam a különbséget?
Szórt fényük vetítése hasonló. Legyen. Képen tényleg nagyon hasonlóan néz ki.
Fókuszálva jön elő a HIBRID TIR lencse előnye. Nincs fényáram veszteség!!!
A vetített kép összehasonlítása:
SK68 - látni valamit az egészből
Azért a ZOOM -os lámpát ne keverjük a fókuszálható Led Lenser -rel. Szerintem nem ugyanaz.
A fókuszálható Fenix FD sorozatától is jóval szélesebb fénykörrel (HOT SPOT) világít. Nem csak egy kis foltot világít meg. Tettem fel képet a Fenix FD20 lámpáról fókusz beállítással és a LL TT lámpáról, szintén fókuszált beállítással. Tessék csak megnézni, az sem ugyanolyan.
Ha így sem világos, mi a különbség SK68 vs Fenix FD vs Led Lenser között, már tényleg nem tudom, hogyan magyarázzam. Lehet nem tudok magyarul.
-
válasz
Tony21 #33054 üzenetére
És abban mi a pláne?
Leírtam, hogy mit szeretnék.
Ez a "kütyü" egy lámpa, csak nem AA elemről kapja a delejt, hanem egy powerbankről, amiben egy védett Panasonic Li-ion akku van. Ráadásul ahogy számolgattuk, még erősebb is egy bolhabokányival.
Ettől persze az SK68-aknak is van létjogosultsága. -
válasz
Tony21 #33041 üzenetére
Lehet, hogy tévedek, de a tesztekben az olyan lámpáknál, amelyek tudnak fogadni 1,5 V és 3,7 V áramforrást is, az utóbbiak az erősebbek, persze nagyobb melegedés mellett.
Nem írtam, csak akartam, hogy az SK68-at 1,5 V AA elemmel használnám. Ahogy Westbam írta valahol, felesleges ezer forintos lámpához sokkal drágább akkukba beruházni. Én viszont így a gombhoz veszem a kabátot.ZozzV6: gondolom azért kell a gomb, mert azzal váltod az üzemmódot.
-
Clever0
senior tag
válasz
Tony21 #32267 üzenetére
Az a baj, hogy keverednek a régi és új típusokról már eleve sem teljesen megbízható információk. Nemrég olvastam, hogy a (mobiltelefon) akksikat 70-80%-os töltöttségi szinten tartsuk, soha ne merítsük vagy töltsük fel teljesen és inkább sokszor töltsük kicsit, mint ritkán sokat. Ez teljesen ellentmond a memóriaeffektusnak és töltés-használat ciklus korlátozott számának. Hol lehetne utána olvasni a témának különösen a lámpákban használatos akkukat tekintve? Amiket én találtam, az vagy mobiltelefon vagy RC modellek akkujairól szól és az mégsem ugyanaz.
-
dik
őstag
válasz
Tony21 #32256 üzenetére
Te figyu már barátom ismeretlen a téma és képzeld el nem sok időm van olvasgatni így gyorsaban nem ment. És köszönöm ilyen okos vagy imádlak.
Eddig sem voltunk barátok eztán sem leszünk!
Hála a jó égnek van itt rengeteg sok ember aki normálisan tud segíteni. És képzld el nem úgy vagyok vele, hogy egészség a lényeg pénz nem számít! Így szeretek utánna járni a dolgoknak ha lassan is, de ez van!
Ja igen és bocs!
-
Kernel
nagyúr
válasz
Tony21 #31213 üzenetére
Az akkuban a védelem van integrálva, töltésszabályzó azon kívül van. Illetve laptopnál vannak még az egyéb szoftveres funkciók, amit az I2C buszon kommunikál, valamint EEPROM helyett ma már a mikrovezérlőbe integrált flash memóriában tárol.
Olyat legalábbis nem tapasztaltam, hogy öregebb akkut kisebb árammal töltene. Épp azért tilt le a védelem, mert nem.
Az elhasználódás során nő a cella belső ellenállása, emiatt a túl nagy töltőáram hatására, a leggyengébb láncszemen túl hamar felszalad a feszültség 4,25 V fölé. Az integrált védelem ekkor lekapcsolja az akkut, a soros FET-eken keresztül. A többi cella már fel sem tud töltődni, még ha akad is közöttük jobb állapotban lévő.
Üzem közben pedig a leggyengébb paralel tagon túl hamar beesik 2,5 V alá, ezen a ponton szintén off lesz. A többi már ki sem tud sülni, még ha maradt is benne töltés. Nem elméletekről beszélek, műszerrel is lekövettem, de nyilván ezért vannak a védelmek (egyebek mellett).
Lehet persze az elektronikának egyéb hibája is, vagy letilthat a ciklusszám elérése miatt, de azért lehet próbálkozni. A ciklusszám resetelése külön téma, rá lehet keresni.
Az akku élesztéséről máshol írtam.
Vannak ugyanakkor trükkösebb elektronikák, ami balanszírozni is tud, vagy töltés közben átköti a pakkot párhuzamosra, FET-kapcsolók segítségével. Így nem tud eltolódni a cellafeszültség.
-
kner
csendes tag
válasz
Tony21 #31152 üzenetére
A régebbiek tényleg gagyik voltak (nem csak a szürkék, a piros feliratosak is). A mostaniak viszont már egész jók.
Nekem kb. 40-50 db AA-s és AAA-s NiMH akksim van, amiket rendszeresen használok, forgatok (navigációban, lámpákban, fényképezőgépben, rádióban (CCIR és HAM), PDA-ban, morzsaporszívóban, stb.).Az AA-sok nagy része eneloop (nem a pro, hanem a fehér - bár kisebb a kapacitása, kisebb az önkisülése is). Van még sok Panasonic, ami kb. ugyanaz, mint az eneloop (azonos licensz/technológia, csak a Pana gyártja, nem a SANYO). Egy időben hozzá tudtam jutni ehhez a két fajtához elég kedvező feltételekkel. Ezeket főleg kisebb kempinglámpákban, fényképezőgépben, gyerekjátékokban használjuk.
Van még pár garnitúra Duracell StayCharged. Kis áramfelvételű eszközben (Garmin 62s) ezek a személyes kedvenceim. Valami kiárusításban vettem egyszer sokat a metróban, eredetileg a feleségemnek. De annyira megtetszett, hogy párat megtartottam. Sajnos azóta sem látok belőle, csak drágán, webshopokon.
A 62s több napos túrákon elmegy róla, sokszor akkucsere nélkül. Az eneloop érzésre nem tud ennyit.Van pár GP ReCyko+ is, ezek főleg a PSION 5mx PDA-mban szolgálnak (régi darab, de a mai napig imádom - a legjobb hordozható billentyűzete van, ráadásul kiváló csillagászati programokat írtak rá). Az eneloop-nak picit nagyobb az átmérője, nehezen pattan bele a PSION-ba. A ReCyko+ nem annyira passzentos.
Lidlis Tronic AAA cellákkal újítottam fel a Braun villanyborotvámat. A zöld feliratos már sokkal jobb, mint a régiek voltak.
Tronic AA-t szoktam venni, ha a családban valamelyik NiMH akkupakkos háztartási eszközben (pl. morzsaporszívó) jobb létre szenderül a pakk. Ilyenekből forrasztgatom össze az újat. Verhetetlen az ára, és érzésre szokta tudni kb. azt, amit a gyári pakk.
Tronic C cellák (3 db) vannak az egyik zseblámpámban (XPL LED, 600 lm a driver maximuma).
Tronic D cellák (4 db) vannak egy fénycsöves kempinglámpánkban, amit nyáron hurcolászunk magunkkal. Bár lehet kapni nagyobb kapacitásúakat is ebben a méretben, a célnak végül is megfelel. Önkisülésre elég jó.NiMH celláknál is rendkívül fontos a jó töltő. Ezek az új fajták nem szeretik a csepptöltést, és nem árt, ha a töltő -dV/dt (vagy jobb esetben 0dV) érzékelése időben észreveszi, ha feltöltődött az akku. Ehhez nem árt legalább 700-1000mA-rel tölteni egy AA-s cellát - kisebb áramnál egyszerűen nincs drop, és a töltő - jó esetben - valamilyen másodlagos stratégia alapján szakítja meg a töltést (timeout, escalation voltage).
Mindezektől függetlenül azt mondom, hogy lámpából jobb olyat venni, amibe 18650 kell. Ha kis fényerőre van szükség inkább sokáig, akkor a Pana NCR18650B egy jó választás, ha inkább a nagy fényerő kell, akkor Samsung 30Q. Nyugodtan lehet unprotected.
-
-
Joshi
titán
válasz
Tony21 #29993 üzenetére
Á, most már késő.
Az itt ajánlott cuccokat berendeltem ami még hiányzott, egyedül az akksit nem de lehet hogy tudok szerezni is. Eddig ezeket rendeltem:
A Convoy S2-t már korábban.
LED
Driver(7135x6)
Töltő
És ráadásként egy kisebb zseblámpát is.
Ha valami gubanc lesz úgy is jelentkezem.(#29994) Janaboy itt most nem csak az anyagiak mozgattak, mindenképpen egy jó ledes lámpát akartam. Ez volt a tanulópénz. Egyébként az összefoglalóban erre felhívják a hozzá nem értők figyelmét? Átolvastam, de csak futtában.
-
WestBam
Topikgazda
válasz
Tony21 #26602 üzenetére
Általánosságban bemutatni a dropin-es megoldást, sokan azt sem tudják mi fán terem, pedig annak a legegyszerűbb a szerelhetősége, legkönnyebb a csereberéje. Nyilván hővezetés szempontjából egy ipari hulladék, ezt nem is vitatom. De egy 501b vagy 502b nem beszélve a márkásabb surefire változatokról is azért nem rossz kis lámpások
-
hpsafl
tag
válasz
Tony21 #23923 üzenetére
Volt nálam egy SRK az gyanús, hogy LB LED volt benne, mert egy tuning driverrel sem vot olyan WOW fénye.
Meg van most egy SK68-am, ami tuti nem eredeti, mert a LED csillag alatt csak egy kb 2mm vastag perem volt hővezető paszta nélkül, és kétes LED-del, de ennek nem jártam utána, viszont itt csak a host kellett, és a pill kapott egy 6mm vastag alu pogácsát, meg dedómolt XP-G2-t Noctigon csillagon, és már csak egy O gyűrű/hézagoló kell a lencse alá, mert az új csillag vastagabb, így a zoom nem tökéletes. -
WestBam
Topikgazda
válasz
Tony21 #23887 üzenetére
A fasttechről olcsóbb, nekem onnan is hamar megjöttek teljesen korrekt cuccok így nem gondolom, hogy baj lenne az ott árulttal. BG-ban én még nem tudtam csalódni, náluk általában 2hét a posta, talán egyszer csúsztam bele a 3 hétbe. Ha be mered vállalni akkor rendelheted gearbestről is, ott még ennél is olcsóbb lesz várhatóan ellenben sokaknak volt a bolttal gondjuk. Nekem eddig nem bár a legutóbbi rendelésem még mindig processing alatt van kb. egy hete. Általában ennél olcsóbban csak nagyobb akciókban lehet az S2-t megúszni.
Tamás9xSzép pakk, ezzel egy átlag user elvan élete végéig. Sokan meg feleilyen vackokkal is
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetni (keresem típusú is) és reflinket beilleszteni az ÁSZF III/10/16-17 pontja alapján tilos, az ilyen tartalmú hozzászólások moderálásra kerülnek!
- Bemutató Convoy M1 és M2 elemlámpa bemutató
- Bemutató Convoy L2 2016 elemlámpa
- Bemutató Convoy C8 bemutató - Előre mutat
- Bemutató Convoy L2 - már majdnem prémium
- Bemutató Convoy S2+ bemutató - A szükséges plussz
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Mobil flották
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Medence topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Posta, csomagküldés
- További aktív témák...
- Eladó bontatlan LTT Noctua barna csavarhúzó
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- BMW E39 540i - V8 Touring - Komplett Motor Felújítás, Friss Műszaki, Hibamentes
- Merryfair Wau 2 hálós irodaszék / jó állapot / harmadáron
- Ventillátorok és tápkábel modding kitűnő árakon! Most extra 10% kedvezmény!
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- HP Victus 15-fb1002AX - 15,6"FHD IPS - Ryzen 5 7535HS - 8GB - 512GB SSD - RTX 2050 - Win11
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- 0% THM részletfizetés, beszámítás! Gamer PC, notebook, konzol, Apple termék, hardver KAMATMENTESEN!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest