Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
🔦Üdvözöllek!🔦
A topik elsősorban az elemlámpákról, fejlámpákról, akkukról és a velük kapcsolatos technikai és tapasztalati beszélgetésről szól.
Új hozzászólás Aktív témák
-
FBLLMAG
senior tag
150, 300, 500 mAh lényegtelen. Szorozd be 3,7 V -tal. 0.555, 1.11, 1.85 Wh. Nagyon kevés. Ezek szórt fényű lámpák. Erre akartam rámutatni.
Ha már minden g számít.
De ehhez kell a vezeték."és akkor itt jön képbe hogy a te 58 grammos nehéz lámpád tud szórt fényt? van mágnes rajta? tud színes fényt? tud UV fényt? mert ez a 18 grammos lámpa tudja!"
A Fenix E12 nincs 50 g. Szintén tud szórt fényt. A sapkára felcsíptethető.
Az a 70 g -os LD12R tud szórt fényt is, amit arra állítok amerre akarok. A klipsz mágneses, ezért tudom a lámpát benne forgatni. (A feltöltött képeken jól látszik.) Van színes, UV fényű lámpám is, de nem túl gyakran használom. Sárga, zöld, kék, piros filtereim is vannak, már ezek sem kerülnek elő olyan gyakran. Fejlámpákban, lámpásokban szoktam a piros fényt gyakrabban használni.20 - 30 órát az 58 g -os lámpámmal nem a kis fokozatán világítok, mégcsak nemis a 10 lm tartalékfény fokozatán, hanem a 30 lm sétáló fokozatán.
(A 2 - 3 lm fokozaton az üzemidő görbéket már feltöltöttem. 100 - 200 óra)Az AA méretű lámpák strapabíróbbak, jobban tűrik a behatásokat (úgy mint a 18650 / 21700 lámpák, csak apróbbak). Tartalék lámpának ténylegesen használhatók (a hatótáv, üzemidő elmarad, viszont nem maradok sötétben órákon át), és EDC lámpaként is, mivel aprók, mindig nálam lehetnek. Kulcstartó sincs mindig nálam, de ezeket a zsebemre tudom csíptetni. Nyáron sem zavaró a viseletük.
-
FBLLMAG
senior tag
Ha már a 2 lm fokozatot hoztad fel.
És létezik 1 lm fokozata, 3x hosszabb üzemidővel, kb 300 óra, 0,3 lm fokozat, kb 900 óra üzemidővel. A legalacsonyabb fokozatán meg 4+ órát bír. Ja és fehér ENELOOP akku volt benne.
Az Armytek Prime A1 PRO, Tiara A1 PRO meg 200 órát bírja a 2 lm fokozatán.
Ha mégis lemerül, az akkut lehet cserélni ezekben a lámpákban.(Az a kulcstartó lámpa stabilan tartja azt az X lm fényáramát, bármely fokozatán is?
)
Fenix LD12R
A klipszben természetesen elforgatható a lámpa. Így mindig a megfelelő irányba világít. A TIP2 szintén mágnessel rendelkezik, de az fixen a hátulján van. A TE kulcstartó lámpádon is fix helyen van. Az Armytek lámpáimból meg kivehető a mágnes.
A fejlámpámból is.LedLenser K4R, K6R, ha már kulcstartó lámpa.
Így meg szerintem egyszerűbb. Nem kell keresgélnem a vezetéket. USB -s konektorba, TV -be, PC -be, autóban az USB portba, POWER-BANK -ba azonnal, bármikor beszúrható. Ahol eszembe jut. Mindig nálad van az a vezeték?
-
sarajhvh
tag
Elfogadom amit gondolsz az AA-s lámpákról!
Én szeretem a nagyobb 21700 akkuval üzemelő lámpákat, szeretem ha van
energia tartalék, és azt is szeretem, ha 1000 Lumen körül nem csak pár percet
világít az adott lámpa.
Ezt kis testű-tömegű lámpával nem lehet elérni, ezért preferálom a nagyobb, akár két,
vagy több akkuval működő lámpákat.
Ezekkel töltés, és akku csere nélkül el lehet lenni egy éjszakát is az erdőben, akár nagyobb
fényáramot használva is.
Ezek ellenére mégis úgy gondolom, hogy van létjogosultságuk a kisebb AA-14500 méretű
lámpáknak is.
Jó érzés ha van tartalékban a hátizsákban, vagy otthon, vagy az autóban egy ilyen lámpa.
Ráadásul csak akad valahol egy alkáli ceruza elem, egy NiMh 1.2V akku, egy 14500 3,7V akku, vagy egy AA 1.5V tölthető lítium akku.
Volt rá eset, hogy ezek a lámpák húztak ki a bajból.
Van egy Fenix E-01 AAA kis lámpám, amit akkor használok, amikor a család már alszik, és nem akarok nagy fényt a lakásban, ráadásul hangtalanul kapcsolható tekeréssel, és összenyomással, egy kézzel is.
Nem vagyunk egyformák, másak az igényeink, másak a szemléletmódjaink,
Nem egy nézőpontból tekintünk egy adott dologra, de hát hála istennek! -
WestBam
Topikgazda
Én megértem mindkettőtöket, és szerintem FBLLMAG sem az AA elem mellett hanem a "dual fuel" mellett próbál érvelni a saját tapasztalataival.
Én azt gondolom, hogy az "elemlámpa" az az AA vagy 14500 méretnél kezdődik.
Minden más ami ez alatt van kapacitásban az mind csak szükségmegoldás/kulcstartóra, pillanatnyi fénynek való. Vettem Skilhunt E3A-t is nem is olyan régen, mellé vettem Convoy AAA lámpácskáját is (az egy igazi hulladék!!!), illetve Tank007 E09-est is. Kibontottam, kipróbáltam, konstatáltam, hogy semmire nem jó ez nekem, és tovább léptem. Ettől függetlenül elfogadom, ha valakinek ez is elég, és persze, nehezen hiszem el én is. Attól még ajánlani én nem fogom ezeket, mert sem üzemidő, sem fényáram, sem fényerő nem igazán van ezekben.
AA elemes/akkus és 14500 akkus lámpákból pedig vannak igazán jó darabok, Zebralight SC5w konkrétan majdnem olyan fényt ad, mint a 6x7135 driveres Convoy S2+, csak attól minden téren használhatóbb, pedig sima alkáli elemmel üzemel (nálam LADDA akkuval).
Ismerősönek is ajánlottam már AA akkuval üzemelő lámpát, mert pontosan tudom, hogy évente kb. 1 alkalommal fogja elővenni, neki pont elég lesz az i5T EOS is. Ettől független a 18650/21700 akku szerintem is az "igazi", bár én már ez utóbbit használom leginkább, 18650 inkább fejlámpában érdekes az alacsonyabb tömeg miatt. -
FBLLMAG
senior tag
Hasonlóm van. De ezekhez ne keljen már töltő vezeték. Csak szúrjam be a PC USB csatlakozójába, és kész. Esetleg, ha van 4 Gb memória rajta, még jobb.
1000 lm, 500 mAh akkuval. Meddig bírja? Az apróbakban meg 100+ mAh akku van. Kb 5 perces parkon keresztüli sétára jó.
Volt akki ezeket a beépített akkuval rendelkező lámpákat szemétnek titulálta. Tönkremegy az akku, máris kidobható a lámpa.
Az 1,2 V vagy 3,7 V mellett a Wh is számít. Magasabb fényáram (lm) = rövidebb üzemidő. A 18650 akku 50 g, a 21700 -as 70 g. Én, zsebre, a 75 mm hosszú, 58 g tömegű lámpámat rakom, amivel 30 órán keresztül sétálhatok, 30 lm fokozatán. A 100 lm fokozatán sokszor hamarabb megtalálok dolgokat, mint más lámpa 1000 lm fokozatán (pont Esseg várán próbáltuk ki). Oldalamra a 70 g -os, 2 cm -nél vékonyabb lámpámat pakolom. Mágneses klipsszel, belső töltéssel, szórt, akár 100 lm -es oldalfénnyel, és 8000+ cd fő fényerővel. IP68 besorolással rendelkeznek ezek a lámpák, és fémházasok. Ha tönkremegy az akku, lecserélem. 1000 mAh a legnagyobb kapacitású 14500 -asom. PC -ről max 3 óra alatt feltöltöm. Na ezt csináld utánam. Töltsd fel 3 óra alatt 500 mA árammal a 18650 / 21700 -ast.
Az EagTac D3A lámpám szintén 58 g, 2 cm alatti átmérővel. 200 g alatt van a 3 lámpa. Akkuval együtt. 60+ óra üzemidő sétára.
1,5 V -os Li-Ion akkut is használok. Télen meg a LiFe AA elemeket, ha nagyon hideg van. Nem szeretem, ha nagyon beesik az akku kapacitása, lámpa fényereje.
-
z123456z
őstag
Minden 14500-as lámpámban 14500-as akku van, nem ceruzaelem, így nem értem a másfél voltozásodat. Eszemben sincs meggyőzni téged vagy bárki mást ennek a méretének a létjogosutságáról, egyszerűen tudomásul veszem, hogy nem mindenkinek jön be. Nekem bejön. Nagyon. Az én lámpás szenvedélyemre vagy szokásaimra amúgy sincs ésszerű magyarázat, miért pont erre a méretre lenne?
-
z123456z
őstag
Pedig nagy élmény, hogy szinte eltűnnek a kezedben, de a méretükhöz képest hihetetlen fényt tolnak ki magukból. Szerintem a mérete adja az értelmét, szűk farmer zsebben is elfér, simán leülök, hogy észre sem veszem, ha ott van. Ha vésztartaléknak kell, vagy ha nem tudsz nagyobbat vinni magaddal valamiért, vagy rövid ideig kell használni. Én is szeretem őket. Mindig 14500 van az éjjeli szekrényemen, nem nagyobb.
-
FBLLMAG
senior tag
Manapság a Fenix LD12R, LD22V2, Nitecore MT2A PRO, Olight, Acebeam AA -s lámpái alapból Li-Ion akkukat használnak. Belső töltéssel, vagy az akku maga tölthető.
Olyan mintha hibrid meghajtású autód lenne. Tölthető az akku is, de akár, ha sietsz, benzint is tankolhatsz.
Mivel ezek 2 cm alatti átmérővel rendelkeznek, kb mindenhova teheted ahova az író alkalmatosságot. Ha toll van nálad ez is mellé kerülhet. Én a Nitecore NUP10 -ben tartom a Fenix LD22V2 -est (lényegében bármely vékony 2AA -s lámpám belekerülhet). A Fenix LD12R meg az oldalamon. Mivel tokot is kaptam a lámpáimhoz, az oldalamra is pakolhatom. Erdőjárásnál a 115 mm pegéjű bicska mellett elveszik a 2AA -s lámpa.Ez volt a hurcolás.
Megértem, nem kedveled ezeket a lámpákat.
Esti séta közben, nekem, számít a spot / spill arány. A szórt fény közepén ne legyen túl fényes a középső fénykör. A 18650 -es lámpáknál ezek az 5 cd/lm -es lámpák. 1800 lm, 9000 cd. A Fenix LD22V2 meg 12000 cd. Megint az a fránya cd (fényerő)
. 3 lux fényességnél a 9000 cd (55 m hatótáv), a 12000 cd (63 m hatótáv). De még jobb ha keresek valamit, átnézek valamit. A 18650 300 lm fokozaton tudja a 1500 cd fényerőt, míg a LD22V2 a 100 lm fokozatán képes kb 1500 cd fényeeőre. Ez azt jelenti, hogy 4 m távolság 100 lux mellett, vagy 12 m távolság 10 lux fényességgel. Már megint ez a sok szám.
300 lm 18650 -es akkuval 5 óra üzemidő, 21700 -as akkuval 7 óra üzemidő. A LD22V2 -esem szintén 7 órát biztosít erre a távra.
Menjünk vissza a turbó fokozathoz. Hogyan is néz ki ez a valóságban? Nézzünk 10 perces üzemidőgrafot. Mit szólsz hozzá? A másik lámpa meg 21700 -as Nitecore MH10S.
Igen, fél percig jóval fényesebb a MH10S. De ez után már hasonló a fényerő. Nem látom a valóságban a drágább, nagyobb lámpa előnyét.
-
H-Zol
senior tag
A mágnes nem jó mert ezek egy 4 akus tartóba lesznek és könnyen egy ütés, eséstől el mozdulnak és jön a gond !
Tegnap szét szedtem az egyik aku tartót , mert át akarom hidalni a rugokat , csak a látásom már nem a régi, és addig nézegettem ahová az aksi + fele jön oda rá fogok forrasztani egy 6mm szer 6mm kis rézet , majd holnap beszélek az esztergályosommal , örülni fog nekem !
Így akkor mehet a lapos végű aksi is bele ! -
H-Zol
senior tag
Ezt jó , hogy írtad
és jó , hogy én is be írtam , már többször írtam , hogy nekem egy jó ismerősöm rendel mindég aliril és szerencsére most valami gondja támadt és még nem rendelte meg !!
Le is fújtam a rendelést , vanni van benne eredeti Samsung kúpos végű de csak 4 darab, még ZozzV6 közben járásával szereztem be , de rég is volt
Az a baj , hogy kúpos végűt alig lehet találni ! -
FBLLMAG
senior tag
Én is voltam így. Pár éve tapasztaltam ilyet, hasonló dolgokat. Sokak szerint dicsértem a lámpáimat, leírtam másokét. Pedig csak informálni szerettem volna. A találkozókon, mikor találkoztunk, oldódott meg sorban minden.
Megértelek. Tudom mit írsz. Értem is miről írsz. Viszont TE nem értesz meg. Mi az a spot / spill arány, amikor közelre, sétára használom a lámpát. Mikor távolabb akarok látni (erre van a cd fényerő megadva, amit nem értesz meg tőlem). A cd/lm vagy lm/cd mi lehet. Ah, Wh, lmh mire lehet hasznos. A jelzőfények szüksége - mert lehet, hogy nincs elegendő tapasztalásod. Légy szíves jelezd, ha nem így van. Ezzel nem volt szándékomban megbántani. De érdekes, azokkal akikkel találkoztam, személyesen, ma már nem vitatkozok. Megértenek. Megértsük egymást.
-
WestBam
Topikgazda
Valóban nem jön át, mert már többedszer fogalmazódott meg bennem amit leírtam.
Nem normális, hogy ennyi lámpa legyen valakinél, ez tény.
Nálam mindig van 1 darab (TIKI LE) és ha sötétben megyek valamerre akkor a helyzettől függően vagy egy plusz rúdlámpa (amit épp tesztelek a saját szórakoztatásomra), vagy 1-2 rúd és egy fejlámpa. Ha kifejezetten lámpateszt a cél akkor van nálam több lámpa is, de az már nem életszerű felhasználás.
Ettől függetlenül a kutya nyakában van még egy lámpa ha olyan helyen vagyunk. Lakott területen belül nem engedem el, mert a többi kutyára veszélyt jelent, de erdőben, Duna parton minden további nélkül, mert a vadak viszont hidegen hagyják. Ekkor elmehet látótávolságig (50-70m), mert behívható 99%-os biztonsággal, ha épp elé ugrik egy nyúl vagy őz akkor is. Erre jelzőfényt használok (NU05, NU06LE vagy NU07LE, ez utóbbi kettő a frissen megjött csipesszel bármelyik nyakörvre passzol végre, nem csak a vékonyra) -
FBLLMAG
senior tag
1., Rongy, víz, tisztítószer, kötél, taktikai ásó, stb mindig van az autóban.
2., Kutyust sétáltatsz lakott területen, más mint kint a mezőn. Had futkosson kicsit. Csak ne vaddisznóval fusson vissza.30 - 40 m -re elfut, majd vissza. Élje ki magát. Ha a lámpával követed, kb a vadász sem lövi ki. Erre azért a kulcstartó lámpa kevés. (Hatótáv, üzemidő) Nincs elég fénye.
3., Direkt azért tettem fel a képeket, hogy látható legyen, a 10000 cd fényerő nem elégséges a kert végének a megvilágításához. És erre fel, ilyen fényerejű edc lámpákat mutogattok.
4., Az autóhoz tényleg jól jön a mágnes. Szabaddá válik a kéz.Stb., stb.
Megértelek.
Régebben én is 1 max 2 lámpában gondolkodtam. Lényegében most is a legtöbb tevékenységhez elegendő a Fenix LD12R lámpám. Sétálni is lehet vele, az oldal fényénél pakolni, kereket cserélni is lehet az autó -ba/-n. Régebben beszereztem a Fenix FD20 osztott tükörrel rendelkező, fókuszálható lámpámat. Közelre széles szórt fény, fókuszálva meg 40 m -re is jól látok. Stb.
Kár, hogy nem jöttél el az Elemlámpa találkozóra. Láthattad volna, hogy közelre létezik olyan lámpa, amivel a kb 60 lm fokozatán láthatók voltak a meztelen csigák a fűben (a másik lámpa több 100 lm fényáramával meg keresni kellett). Voltak olyan lámpák is, amik tőbb 100, 1000 m hatótávval rendelkeztek. 100 m -en már látni a különbséget.
Biciklire meg biciklire való lámpát, vagy rosszabb esetben 2 lámpát (szúró és szórt fényű, vagy állítható)
Amíg nem látod miről írunk, addig nehéz megérteni, felfogni.
-
Lacerta
aktív tag
A sima sík csavarfej is átvinné az erőt, de az nem határozná meg egyértelműen a pozíciót, a kúp meg igen. És kerékcsavarnál az igen fontos.
A kúposság valóban növeli a súrlódási erőt is, de ez nem cél, csak nice to have.
Azért adnak meg nyomatékot, mert azt tudod meghúzáskor egyszerűen mérni, és összefügg a szorítóerővel, bár sok módosító tényező mellett. A szorítóerőt sokkal bonyolultabb, pedig valójában az számít. De azt egy kész szerkezeten csak nehézkes és drága módon tudod ellenőrizni.Gépészmérnökként ( ha az szakembernek számít
) ennyit tudok a dologról.
Ha Zsoltit, az autószerelőmet kérdezem, aki 30+ éve nyomja az ipart, és aktívan oktat is, akkor "a zsír a legjobb segédmunkás", illetve "a k*rva anyját az összes gumisnak, aki szárazon, légkulccsal csavaroz fel kereket!". -
WestBam
Topikgazda
Tényleg nem értem, hogy miért jelent az problémát neked, hogy valaki drága lámpát használ (vagy gyűjt), és nem olcsó vagy noname lámpákat.
Amikor az autóddal, vagy ha az nincs akkor tömegközlekedve mész A-ból B pontba, akkor nézed a többi autóst, és azoknak is mondogatod, hogy te miért vettél ilyen drága vackot, miért nem vettél régi swiftet, vagy BKV bérletet?
Hiszen mindegyikkel eljutsz A pontból B pontba, mi több, előbb-utóbb mind elromlik...
Lámpák esetében is így van ez, mindegyik tud világítani, de szerencsére van választék és aki akar vehet drágábbat, aki pedig nem akar az vehet olcsóbbat is.
Ugyan így millió meg egy példát lehetne sorolni, ezeknek semmi értelme nincs. Szerintem mindenkinek joga van eldönteni, hogy olcsó vagy közepes árú, esetleg drágább, vagy ne adj Isten prémium, vagy luxus terméket vásároljon.
Nézd meg Kemenes György lámpáit, azok tényleg "luxus" termékek, mégis elkel pillanatok alatt ha készít párat, mi több, sok esetben sorban állnak egy-egy lámpájára és még egymásra is licitálnak, hogy megkapják.
Az élet minden területén lehetne így nézni a dolgokat, de mi értelme? Én nem sajnálom senkitől sem az olcsó, sem a sokkal drágább lámpákat, szíve joga azt venni és annyit, amennyit és amilyet szeretne. Elfogadom, hogy van olyan márka, amire már én mondom azt, hogy nem fér bele. Meg tudnám venni, ki tudnám fizetni, nem lennék hátrébb anyagilag érezhetően, de egyszerűen nekem már nem ér meg egy rúdlámpa 70-80e Ft-ot. 40e Ft-ot sem feltétlenül, de felmentek az árak, ami eddig 30e volt az most már 40-50e, szóval kénytelen vagyok kifizetni ha nem átlagost vagy az alattit szeretnék.
Kenyeret sem tesco gazdaságosat veszek 500Ft/kg-os áron, hanem megveszem a jobb minőségű, finomabb, kovászos, kelesztett tésztásat, mert jobb az íze, laktatóbb és másnap is olyan mint mikor vettem. Mindkettő ugyan úgy a szennyvízbe kerül a végén, de na.Esetleg fordítsd meg a kérdést: mit szólnál ahhoz, ha mindenki így gondolkozna mint te, és akkor nem lenne munkahelyed, hiszen ahol dolgozol nem olcsó alsó polcos termékeket gyártanak? Mehetnél másik céghez minimálbérért dolgozni, mert ők még olcsóbban adnák el kb. ugyan azt. Meglehet, hogy nincs benne fejlesztés, vagy innovatív megoldások, de végül is az is ugyan olyan néven futó termék a végeredmény, ami lehet, hogy tudja 1-2 műszaki paraméterben azt, amit az általatok gyártott, de te is pontosan tudod, hogy nem lesz ugyan az.
-
FBLLMAG
senior tag
Persze, hogy megoldható 1 db EDC lámpával. Szádba is veheted azt az 1 lámpát.
De mennyire kényelmesebb ha a hátsó ajtóra felteszem a Prime / Tiara A1 PRO -t, az autó oldalára meg a LD12R -t, az oldalsó fényét bekapcsolva. Esetleg a homlokomra a NU25 UL fejlámpát, csuklómra a csuklópánttal a Fenix E12, oldalamon meg ott a forgó klipszes LedLenser P5R Core. Élmény a kerékcsere is. Kb tényleg nem fogom meg a csavar menetes részét. Vagy igazad van, kesztyűben is lehet dolgozni.
-
FBLLMAG
senior tag
A sétához nem kell. Elég 2 db. Mert hátha az egyik lemerül, tönkremegy.
Persze használhatod a mobilon lévő lámpát is. Meddig is bírja? Míg le nem merül a mobil akkuja. És a hatótáv? Szerintem a kulcstartó lámpáimmal távolabb látok.
Sötét park, utca talán nem kihívás a mobilnak, de tönkreteszed az akkuját. Pláne ha teljesen lemeríted. Veheted az újat. Inkább a 20€ -ós LedLenser K6R kulcstartóra való lámpámat használom.
Na jól van. Este 8 - 9 órakor cserélj kereket (defekt) valahol kint a szabadban, 2 falu között. A LD12R, Armytek Prime lámpáim, LA10 lámpásom megtapadnak az autó fém részén. A Fenix E12, LD12 a csuklópántomra felszúrható. A mobilt hova teszed, hogy mindent láss? Olajos kézzel fogod átrakni a mobilt? Ja és kijelzővel lefele rakod le az aszfaltra a mobilt, vagy a jó kerék oldalához teszed? Az autók ugyan körbevilágítják magukat, gyenge fénnyel. Manapság.
Vagy sétáltasd a kutyát a mobil fényénél. Pláne ha kicsit elfut.
-
-
FBLLMAG
senior tag
Nekem nem kéne. Az akku nem minden nap jön velem szembe. Majd 1 kg, ráadásul elég nagy is. Lehet csilio cd fényereje (vagy 2300000 cd) amihez csupán 6800 lm tartozik. Így elég szűken világíthat. Nagyon szűken. Ami az akkut illeti, kb 120 Wh -ás, ami tényleg szép, de azt is elárulja, hogy a 6000 lm fokozaton kb 1000 lm -ra vesz vissza, hogy bírja a 14 órát. Persze így is szép távot világít, de nagyon szűken. Tedd hozzá a méreter, tömeget. Magam részéről, minimalizáltam a tömeget, méretet. Inkább közelre szeretnék látni. JÓL!! 1 - 2 km -re már nem látok jól.
Vedd meg! Aztán várjuk a tapasztalatokat.
-
H-Zol
senior tag
Pontosan így van megadva az oldalukon !!
Intelligens hőmérséklet-szabályozás:
Többszörös hőelvezetés, nincs melegedés hosszú ideig tartás esetén.
- A lépésenkénti csökken állandó áramvezérlési módszerrel, amikor a hőmérséklet meghaladja a 52 fokot, lassan csökken 2% -kal másodpercenként, és a hőmérsékletet 55 fokban tartják.
Az akkumulátor automatikusan kikapcsol, ha az 2,8 V-nál alacsonyabb. -
FBLLMAG
senior tag
Mások ott vártak ránk. Azért nem volt özönvíz. És mikorra a szórt fényű lámpák kerültek elő, a szitálás is elmúlt. A ködben / párában is ki lehetett próbálni lámpáinkat. Nagy örömömre. Kb 3000 K -es szúrófényű lámpát hoztam erre a célra.
Volt itt kb minden.
Legközelebb, északabra tervezem. A Szelim barlanghoz. Ott is van kilátó is. Már most meghívok oda mindenkit. Addig viszont be kéne futnia még 1, 2, 3 lámpának. Keveslem az eddig meglévőt.
-
FBLLMAG
senior tag
Szombat este. Sötétedés után tudunk lámpázni, kipróbálni a lámpákat. Maradunk amig jól érezzük magunkat. Gondolom, most nem fogunk túrázni.
Ha minden jól megy, az esőt is megússzuk. Én kb 17:30 -kor leszek Komáromban. Még a lámpásember után is el kell mennem. Ott is pakolni fogunk. 19 - 20 óra között már ott lehetünk.
-
FBLLMAG
senior tag
Dehogy, nem szeretnélek rábeszélni a NiMh akku használatára. Ez nem volt soha sem cél. INFORMÁLTUNK. Ennyi. Én ezért nem merek már összehasonlítani lámpákat. Nehogy vitákat szüljön.
Nekem sincs problémám a beépített akkuval. Van is pár ilyen lámpám. Kb 11 db. Van ami 2015 óta működik. És működik a mai napig. Sokan már lecserélték volna magát a lámpát is.
-
FBLLMAG
senior tag
Nincs fűtőszál. Alacsonyabb fényáramon kezd és "lassan" emeli. A nagyobb telhesítmény kivételét is hasonló képpen készítik elő. Van amelyik máshogy készíti fel az akkut. Észrevenni, mikor beteszem az akkut a lámpába. Pár mp az egész. Utánna már normálisan üzemel. De ez is csak télen észlelhető.
A Nitecore, Armytek pár lámpájánál tartalék áramkör is van a lámpákban. Ejtés elleni védelem is megvan pár lámpámban (a dupla rugón kívül).
És még van pár érdekesség, amiket alapból nem látni.
-
FBLLMAG
senior tag
Máskép írom. Nincs semmid. Veszel 1 db Convoy lámpát. 20 € manapság. De ez még csak a lámpa magában (2 gumitömítéssel). Így még nem világít. Kell akku is. A 3500 mAh -ás a sportlámpa.sk oldalon 6€. Tölteni is kéne. XTAR ANT MC1 7€. Tok is kéne, 3€. Klipsz 2€. Lefele kerekítettem a legtöbb esetben. Olyan 40€ + szállítás (5€). +rengeteg szemét, mert mind külön van.
Convoy S2+ > 45€
Fenix LD22 V2 / Nitecore MT2A PRO > 50€Valahogy a Convoy alufala gyengébb, festéke nem olyan tartós. A Convoy lámpák hatásfoka, akár a magas, akár az alacsony fokozatokat nézem, nagyon alacsony. A 100 lm/W sincs elérve. Nagyon gyorsan merülnek.
A Convoy lámpák nincsenek felkészítve a fagyos körülményekre. Nem melegítik fel az akkut.
A Convoy lámpák vízállóságáról annyit, a vízben a lámpában is áll a víz.
Na így már pontosabb.
Valami hozzászólás, kérdés? -
WestBam
Topikgazda
Biztosan nagyon mások a felhasználási szokásaink, mert nekem soha nem volt még szükségem huzamosan olyan brutális fényáramra, amire ne lett volna elég pl. az MH12S.
Az MH12 Pro pl. Visszalépés után is átvilágít a Duna túloldalára, ami ~300 méter. A felém eső partja kb 70-100m az útról, visszalépés után nagy felületen tudom ezzel is pásztázni. Ezen a távon még be tudom azonosítani az állatokat nagyjából. Legutóbb láttam egy aranysakált, de lehetett róka is fakó bundával, itt már ha nincs idő megfigyelni akkor bármivel világíthatok, akkor sem fogom tudni megmondani, hogy mi volt az.
A túlpartról néha visszajeleznek. Gondolom zavarja őket mikor a turbót próbálgatom. -
FBLLMAG
senior tag
Ha 300 - 400 m -re szeretnél látni folyamatosan, biztos olyan lámpát veszel. 2 kg tömeggel, 10 cm fejátmérővel, és, hogy bírja az üzemidőt is, 4 - 8 db 21700 -as akkuval. De ilyennel biztos nem megyek sétálni az erdőbe.
Én, a fejemen sem szeretnék hordani 10 dg -nál igen többet, a kezemben, kezemen se legyen 10 dg -nál igen több, mikor órákon keresztül kell cipelni. És a legtöbb esetben azt szeretném látni, hogy hova lépek, a fejem nem koppan -e valamin. Ha esetleg valami megzörren, odalessek. Kb 50 - 100 m -re. Arra a pár mp -re a MH12 PRO is jó. (És lehet, hogy a MT2A PRO fénye is elég.) 300 - 400 m -ről már nappal is nehéz észrevenni a nyulat, rókát, bagjot. Persze ha sasszem vagy ... .
-
WestBam
Topikgazda
Ha lenne rajta egy 20mm venti akkor olyan hangja lenne, mint egy sugárhajtóműnek. Van már pár aktív hűtésű nagyágyú, hát nem tudom, az én fülem bántja még a félpasszív pc minimális hangja is, nem hiányozna az, hogy még a lámpám is zúgjon, főleg nem ott és akkor mikor használni szoktam. Én pl. szeretem a csendet és azt, ha része vagyok az éjszakának. Ilyen ez, mindenkinek más igénye van.
40e egyébként nem ufó, ugyan ezt más brand alatt lenne 50-80 márkától függően. -
FBLLMAG
senior tag
lux = cd / m² (táv²)
lux = lm / m² (felület)3 lux - a színérzékelés határa
0,25 lux - egész hold fényessége tiszta égbolt mellett.
Én az 1 lux fényességet használom. Ezt már látom.
Esti sétánál 3 lux feletti lux értékre van szükség a szórt fény esetében. A Fenix LD22 -es 1 cd/lm, míg a PD35 V3 kb 0,5 cd/lm aránnyal bír a szórt fény esetében. Meg a távolság is számít.20 m -re keresek elhagyott dolgokat a sötétben a kertben. 10 lux elég. (20 m)² × 10 lux = 4000 cd kell a lámpámnak. A lámpa 14 cd/lm értékű optikával rendelkezik. Ezért legalább 285 lm -ra van szükség.
Este a helységeket nézem át. 5 m táv 100 lux fényesség mellett. (5 m)² × 100 lux = 2500 cd kell a lámpának. 7 cd/lm optikával bír a lámpa. 357 lm fényáramra van legalább szükségünk.
Érted az összefüggéseket?
-
FBLLMAG
senior tag
A megfelelő lámpát kell használni.
És tényleg szeretek látni. És nem a lm, nem a cd számít számomra, hanem a lux fényesség. Amivel meg vannak világítva a dolgok körülöttem, távolabb. Ez jelöli meg, hogyan látom a dolgokat. És tényleg, a legtöbb esetben alacsonyabb 250 - 300 lm fényáramig használom a lámpáimat (ahogy a többség). 20 - 30 lm már elég az esti sétára. A szórt fény olyan 10 lux körül lehet (és nem akarok 100 luxtól fényesebb középső fénykört). 400 - 500 lm már az 50 - 60 m távra is elegendő lehet. 3 - 4 lux ezen a távon. 100 m távra 1800 lm, 30000 cd ami nekem terszik. Kb 3 lux -ot jelent ez. 150 m - 200 m távra 2000 lm 90000 cd. A 200 m -re már inkább 160000 cd -os lámpám tetszik jobban. Ez is csak 4 lux.
Polcok között leselkedni, 1 m távolságból, 250 lm fényárammal, 1500 cd fényerővel, ez 1500 lux. Nappal a melléképületben pont jó.
Mint írtam, nem szeretek vakoskodni.
Így már megfelel? Megvan hova milyen lámpát használok?
-
z123456z
őstag
Igen, írtam is, Szulita28 betársult, már el is vitte. Én egy "Gray" verziót vettem, ez picit nagyobb fénnyel és alacsonyabb színhűséggel rendelkezik, Szulita pedig a "Black" HI CRI-t. Ha jól láttam, a hétvégi akció végeztével ismét van a kuponos -40%, annyit szerintem nagyon megér.
-
Wolfskin
őstag
Nem. Én egy lithiumos aksit hasonlítok egy hagyományos aksihoz.
Régen volt egy AA- elemekkel működő fényképezőm, amit sosem tudtam igazén használni, mert mindig le volt merülve. Utána is olvastam, a NiMh aksik önkisülése volt a ludas. Amikor megjelent az új technológia, igyekeztem elfelejteni a régit. Lámpákat , vakukat is mind Li-Ion aksikat vettem (ég és föld az üzemidő, a vaku feltöltési idő, minden), Most újra elővettem a NiMh aksikat, van vagy 30 db, csupa Enrgizer, Duracell, Varta, meg régi Ladda, még több bontatlan csomag is. Feltöltöttem őket (2 LiitioKala+1 C3100 = 12 töltőhely), és összesen 4db volt közte, ami kuka, és egy csak 80%-ig töltődk föl, a többi OK.
Szóval nekem ez a teszt nagy meglepetés volt. Nálam kevésbé a max fényerő számít, vagy lemerülés karakterisztikásja, de ha egy lámpa 3 órán keresztül fix fényerőn tud világítani, az funkcionalitásban durván agyonveri azt, ami félórát megy 2x fényerőm, miközben szép lassan kihuny. Főleg azok után, hogy én már évekkel ezelőtt eltemettem magamban a NiMh technológiát, mint kőbaltát.
Biztosan nem fair play a versen, más a kapacitás, más az elektronika, más a mögötte húzódó filozófia, de mint usert rengem leginkább a folyamatos, állandó fényerő villanyoz föl.(#74816) WestBam: azt nem tudtam, én erről a fajta Li-vasszulfid aksiról még nem is hallottam. Most utánanéztem, és valóban, az AAA aksik legtöbbjénél az aliexpressen is csak annyi van írva, hogy "1.5V Lithium battery 3000-888mAh/AAA" (!!!
) . Szóval ez alapján nem egyszerű tájékozódni. Erre a vartára, amit linkeltél sehol nem találtam kapacitás adatot. Ez menyi lehet?
Kérdésem: AA méretben az már normál Li-Ion ,vagy az is is vasszilfid, vagy ott mindkettő létezhet?
Ezekbe a méretekben a lithium techológina kapacitásának mi a felső határa 1,5V-on?De összegezve a tanulságot, ha ennyit fejlődtek a NiMh aksik is önkisülés és kapacitás terén, akkor kis méretben (AA, de főleg AAA) még mindig életképes alternatívája a a technológia a li-ionnak.
-
WestBam
Topikgazda
Nézd, 14500 és NiMH akkuval üzemel, van alapja az összehasonlításnak.
A különbség annyi, hogy 14500 esetében egyáltalán nem stabilizált a kimenete, még NiMH esetében láthatóan az. Nem egyedi dolog ez, szerintem ezért írta, hogy "durva". Persze igazságosabb lett volna egy 1100mAh keeppower akkut betenni de gondolom a kis zsebrakéták miatt nagyáramú 14500 volt a tesztelő fiókjában és azal csinálta meg a mérést. -
FBLLMAG
senior tag
Tudod pár éve a Convoy S2+ XML ledes lámpája volt szeretve. Mindenkinek ez volt ajánlva. Nekem akkor már volt Nitecore EA21, Fenix LD22, Led Lenser T², TT lámpám. Voltak amik távolabb világítottak, voltak amik huzamosabban bírták.
Most van ez a Nitecore NU33 (amit lehurrogtatok), ami méréseim szerint 5000+ cd -t tud. Most meg a Sofirn 2000 lm -os fejlámpáját dicséritek. A 2000 lm -on, szemre, nincs különbség, mikor távot világítok. Ha már természetbe, a Led Lenser H19R Core, vagy Signature (ezt próbáltam Komáromban a Duna partján, 20000+ cd) jobban megfelel. A Sofirn üdvöskéje elhasal a terepen vele szemben.
A NU33 -hoz van táskám, amivel lámpássá alakítható. Ez hasznos lehet a természetben. Kintalvásnál pláne.
A Nitecore NU33 az alacsony 60 lm fokozatán (ami elegendő a sétához, tábor körüli munkához), kb 40 órán át bírja. Az 50 lm -es szórt fénnyel még tovább.
És mit jelentenek a lm -ok, átszámítva lux -ra.
SOFIRN HS40
10 lm x 4 cd/lm = 40 cd, 40 cd / 4 (2 m táv) = 10 lux
300 lm x 4 cd/lm = 1200 cd, 1200 cd / 4 = 300 lux
300 lm x 4 cd/lm = 1200 cd, 1200 cd / 100 (10 m) = 12 luxNitecore NU33
60 lm x 8 cd/lm = 480 cd, 480 cd / 4 = 120 lux
60 lm x 8 cd/lm = 480 cd, 480 cd / 100 = 4,8 luxSzóval a Nitecore NU33 10 m -ről használva is elegendő a 60 lm, míg a Sofirn esetében a 300 lm fényáramra van szükség. 40 óra szemben a 6 órával.
De hát ha nincs élőbem összehasonlítva, akkor ezt nem is lehet tudni. Ugye.
-
FBLLMAG
senior tag
Sajnos igazad van.
Ráadásul találkozóra sem akart senki elmenni az évek alatt, hogy láthassák miről írok, írunk. Láttam az Imalent MS08 és MS12 lámpákat együtt üzemelni, 1 személynél. Láttam a keréknagyságú lámpákkal megvilágítani fasort jó messziről. Prototípusok is voltak a kezemben. Legutóbb a "Lámpás ember" is mutatott pár érdekességet.
Majd 2 éven keresztül a lámpáimra hagyatkozhattam. Mivel konténerben laktam. A házunkat építettük át.
Mindenki maga tudja, de életszerű felhasználásról írtunk. Nem a polcon tartjuk páran a lámpáinkat. Valakik mintha csak villantani szeretnének pár mp -re. Az erdőjárásnál 5 - 6 órán keresztül üzemelnek a lámpák, és még utána próbálgatjuk ezeket.
-
saril
senior tag
Azt írják hogy max 50% pára és: "Temperature
The optimum storage temperature for lithium-ion batteries is 10C (50F). The higher the temperature at which your lithium-ion battery is stored, the more quickly it will self-discharge."
De én inkább 15 fokot szoktam mondani de 20-on sincs szignifikánsan nagy önkisülés 1év alatt nézve, persze csak márkás cellákról beszélek.
Hűtőszekrényt sosem ajánlanám, főleg hogy a mostani modern hűtőszekrények alacsonyabb hőfokot tartanak, megnéztem az én hűtőm normál módban 4 fokot tart ECO módban 6-ot.
Elképzelhető hogy nem lesz baja 8 fokon de akkor megkövezem magam és úgy írom hogy ÉLETSZERÜTLEN, hogy egy normál/hozzá nem értő ember ilyennel foglalkozna.
Én ezért szoktam ajánlani a 15-20 fokot fél töltöttség körül. -
Cyborg
őstag
Prius 2-be nem vállalsz pakkot?
Egy 1,3kwh ni-mh pakkot kellene kiváltani li-onnal.
Nem volt még esetleg próbálkozás, vagy vevői igény a próbálkozásra Nálatok? -
H-Zol
senior tag
Itt egy jó példa a hatásfok végett
[kép] [kép]
Nekem minden lámpám 65 fokra van nyomva de én veszem vissza amikor már jó meleg , de sokkal jobb a hatás fok mint ahogy a grafikonok is mutatják !!
Az első képen gyári 45 fokos beálitáson van , de ez amúgy is egy kicsi 3 LED -es lámpa , ez alapból durván be esik !! -
WestBam
Topikgazda
Simán le tudod telefonnal is mérni, a ceilingbounce app kell hozzá csak.
-
-
-
H-Zol
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetni (keresem típusú is) és reflinket beilleszteni az ÁSZF III/10/16-17 pontja alapján tilos, az ilyen tartalmú hozzászólások moderálásra kerülnek!
- Bemutató Convoy M1 és M2 elemlámpa bemutató
- Bemutató Convoy L2 2016 elemlámpa
- Bemutató Convoy C8 bemutató - Előre mutat
- Bemutató Convoy L2 - már majdnem prémium
- Bemutató Convoy S2+ bemutató - A szükséges plussz
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- PlayStation 5
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Synology NAS
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Azonnali fotós kérdések órája
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- Alufelni 4 db., R16 méretű gumihoz (pl. Ford Galaxy II) (az ár 4 db-ra vonatkozik)
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- 0 km! ÚJ! Ninebot MAX G2 elektromos roller 32 km/h
- ÚJ AXIS M1114 hálózati kamera Kompakt és adaptív HDTV Onvif
- MacBook Pro 16 2021 M1 Pro 16GB 512GB 1 év garancia
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia
- Új Asus 14 Zenbook WQXGA IPS Retina i9-12900H 5.0Ghz 14mag 32GB 1TB SSD Intel Iris XE Win11 Garancia
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i3-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" HD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- LG 27GX790A - 27" OLED evo / QHD 2K / 480Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync / DP 2.1 / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest