Keresés

Hirdetés

!!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

• WestBam

Topikgazda

válasz lkristóf #83114 üzenetére

Az LT1S tud vörös fényt is, nem csak fehéret (hideg és meleg közt állítható az LT1S is), ezt erre értettem.

• WestBam

Topikgazda

válasz WestBam #83095 üzenetére

CL01 vs. ML6 vs. ML4
    Írtam, hogy azért jól szórja a fényt a CL01-es is. Tegnap este fej-fej mellett összevetettem ezt a három kempinglámpát, ha már nagyjából ugyan azt a technológiát próbálják használni.
    Gyári lumen értékek, mivel itt a szórt fény miatt ez fontos:
    CL01 - 500 lm
    ML6 - 750 lm
    ML4 - 300 lm

Fej-fej mellett nem mérve, hanem szemmel nézve az alábbiak tapasztalhatók:
    CL01: a felső és alsó gyűrűn látható erősebb fény, oldalán nem erős és nem vakító fény látható, jól szórja a fényt.
    ML6: egyértelműen sokkal több a fénye, a mikroprizma abszolút teszi a dolgát, a lámpa tetején alig, alján enyhén erősebb fény látható, oldalra ennek a legtöbb a fénye ami valóban egyáltalán nem vakít.
    ML4: ez kb. partiban van a CL01 fényével, legalábbis a látható oldalra jutó fény tekintetében. Ennek is inkább az alsó feléből látható erősebb fény, kevésbé hatékony szerintem mint az ML6, de nagyságrendekkel több fényt nyújt oldalra a lumenértékhez képest, mint a CL01, és ez sem vakít használat közben.
    Konklúzió:
    Az ML6 még mindig nagyon jó kempinglámpa, kiemelkedik a mezőnyből jól megvalósított technológiájának köszönhetően. Mindegyik melegfehér fényű (vagy arra volt állítva), a két Ledlenser talán 2-300K-el hidegebb fényű mint a CL01, de ezeknek is nagyon kellemes árnyalatú a színhőmérséklete. Nem minden célra a legjobb megoldás, de alapvetően mindkettő LL lámpás kiemelkedően jól teljesít ha a fényüket és a hatásfokukat nézzük.
    Az árát tekintve a CL01 a nyerő ebből a háromból, de aki megengedheti magának szerintem jobban jár a LL lámpásaival, igaz az üzemidőben a 21700 akku miatt egyértelműen a legolcsóbb fogja elvinni a trófeát.
    Ha a tesztbe bevesszük a Sofirn LT1S-t akkor már érdekesebb a sztori.
    Az nagyobb és nehezebb, és alapvetően nem tart sokkal magasabb fényáramot, mint a CL01 ha hosszú távon nézzük, mindkettő 200 lumen környékére lép vissza, de az LT1S 14 perc után lép 500 lumenről le, míg a CL01 1 perc múltán. Az ML6 nem stabilizált fényű ( :O ), de 200 lumen alá kb. 2,5 óra múltán esik be turbó (boost) fokozaton indítva.

• WestBam

Topikgazda

válasz H-Zol #83111 üzenetére

A 30Q-t azt 100%, hogy hamisítják. Ha jól emlékszem a liitokala 30Q akkujai is alulteljesítettek nem csak kapacitásban, áramleadó képességben is.
    Sofirn gyári 3000mAh tartozék akku is visszafogta a lámpát amihez adták, rendes akkuval szemmel láthatóan több fényt adott, talán az SP33 volt az ha jól rémlik. De van ellenpéldám is, a 8A-es NL1835 akkum ami a HC65V2 (és sok más lámpám) tartozéka volt bőven leadott 10A körül is folyamatosan és a kapacitása is mindnek rendben volt.
    Keeppowerből is volt 18350 akkum ami kb. 1 év alatt elpusztult, ettől függetlenül jók a tapasztalataim ezzel a márkával, van 5-6 éves 14500 akkum ami mai napig szépen működik.
    A jó akku minden lámpának a lelke.

• WestBam

Topikgazda

válasz BBéci #83100 üzenetére

+1 a Keeppowerre. 7 évet ha bírt az szép kor egy lítium-ion akku életében (már ha használtad is).

• WestBam

Topikgazda

válasz bedvóter #83098 üzenetére

Mindenféle szerénység nélkül mondhatom, hogy hívhatnám magam diffúzor királynak: convoy összes típuson felül szilikonos univerzális jópár, Fenix, Nitecore, alis verzióim is vannak itthon.
    Egyvalamit viszont meg kell említsek: a gyári lámpások másként működnek, sokkal hatékonyabbak és kevébé bántják a szemet, mint a diffúzoros megoldások.
    Diffúzorral ugye alulról világítasz meg egy kúpot. Szükségmegoldásnak tökéletes, de kevésbé kellemes, mint a dedikáltan diffúzorhoz tervezett lámpák.

Alulról felfelé világít:
    - Nitecore LA10 (+CRI)
    - Thorfire KL02
    - Nitecore LA30
    - Nitecore LR30
    - Olight Obulb

Fentről lefelé világít:
    - BLF LT1
    - Sofirn LT1S
    - Nitecore Bubble

Oldalra világít:
    - Nitecore LR40 (hideg fénye fentről lefelé)
    - Fenix CL26R
    - Fenix CL23

Prizmás világítás:
    - Ledlenser ML4
    - Ledlenser ML6
    - Sofirn CL01

Hibrid:
    - Technik CX (fentről le, + oldalra ha a fényfüzér be van tekerve + fényfüzérrel területet egyenletesen)

A leginkább tökéletes közeli a prizmás világítás, csak alul és felül van egy kis fényesedés, mégis oldalra szórja a fényt, a legerőteljesebb és leghosszabb üzemidejű egyértelműen az LT1 (nálam 14000mAh akkukapacitással), állandó használatban van a kamrában ahol nincs világítás az LR30 és tökéletes, gyakorlatilag mind szeretem kivéve a két Fenixet és a Thorfire-t, amiknek kellemetlen árnyalatú a fénye. Még a hideg fényű LR30 is sokkal kellemesebb, mint a két CL sorozatú lámpám, az egyikre szereltem egy borostyán színű üdítős üveget, sajna nem tökéletes, de egyelőre megteszi. Következő próbálkozásom autólámpára való fólia lesz aliról, azzal fogom bevonni a két hengert a Fenixeken, hátha javít rajta érezhetően. A Thorfire marad olyan amilyen, CR123 elemmel amúgy is ritkán játszom, 16340 akkut meg nem igazán tartok itthon, de inkább legyen ilyen lámpásom is, mint ne :DDD
    Aztán ha ezek lemerülnek majd előveszem a diffúzoros dobozt és elkezdem a lámpáim használni, de ekkora áramszünet remélem soha nem lesz.
    Mindenkinek van valami becsípődése, nekem az egyik a kempinglámpa. Ami botrányos azokat már eladtam, nem gyűjtögetek ( :U ), de azért szeretem ha van belőlük itthon. Az LR40 pl. annyira bevált és tetszett eddig mindenkinek, hogy abból 2 darab is van, hogy azonos lámpással legyen megvilágítva a környezet a kertben ha vendégek jönnek.

• WestBam

Topikgazda

Befutott a Wurkkos CL01kempinglámpa is.
    Több szempontból is csúszott a dolog, mivel megrendeltem és nem adták fel. Aztán rendeltem a már említett HD03-at, amit már megkaptam és próbálgattam is.
    Végül írtam nekik, hogy WTF van a régebbi már kifizetett rendelésemmel, mire írták, hogy fel fogják adni, most készült el a gyártás, kompenzációnak kapok mellé egy állványt is. Szupi, öröm és boldogság.
    Erre másnap bejelentették a lámpás zöld változatát. Gyors írtam is nekik, hogy ha már ennyit vártam várok én még 1-2 hetet pluszban, úgyis megszoktam már, csak ne fehér legyen már (könnyen koszolódik, ezek meg ugye vészhelyzeti/outdoor tábori lámpák alapvetően), ha elérhető a zöld szín is. Gyorsan jött is a válasz, hogy módosították a rendelést, legnagyobb meglepetésemre még aznap fel is adták, valamivel több, mint egy hét alatt meg is jött.
    Kezdem az állvánnyal, ami már rendelhető is fantáziadúsan "Mini Tripod" néven. Mondanám, hogy hű de jó, de ha a temuról rendelnék egy állványt 2$-ért, akkor várnám ezt a szintet, majd 9$-os ára vagy elírás, vagy egy rossz vicc. :fogatlan: Gagyi műanyag, legnagyobb előnye, hogy nem lötyög annyira, hogy szétessen magától. A rejtett teleszkópos egysége műanyag surlódása által marad a helyén ha kihúzzuk, kb. ismeretlen ideig. Ha nem húzgáljuk akkor még akár tartósabb is lehet. Ugyan ezt egyébként az ali első találatnak feldobja 4,4$ áron normális fekete színben. Szerintem még ez is sok érte, de a fél ára még rendben is lehet. Na mindegy, ajándék lónak nem nézzük a fogát. Jöjjön a lámpa.
    Vonzónak találtam a 21700 akkus megoldást, valamint a képek alapján a LL lámpásait másoló design is megfogott.
    Gyakorlatban nagyon műanyag az egész, ami nem is lenne baj, de nekem valahogy nem jött át a minőségérzet. A nyomó-tekerő gombja a Nitecore LR40-re emlékeztet, azon is elég gagyi, de legalább nem szorul. Na ezen igen. Nem kicsit, gyakorlatilag annyira beragad, hogy mágnessel feltapasztva ha forgatni akarom a gombot míg meg nem indul elforgatja a lámpást simán. Aztán ha megindult picit felpuhul és jobb szabályozni, de közel sem tökéletes.
    Ha már szóba hoztam a mágnest: meglepően erős, kifejezetten használható darab, a lámpás alsó részén van integrálva az akkufedélbe. Ez mondjuk baromira hiányzik pl. az ML4-ből, szerencsére alin elérhető hozzá kiegészítőként, hamarosan rendelek ilyen plusz feltétet rá, na de ez másik lámpa, nem kalandozok el.
    A fényének színhőmérséklete szabályozható a forgógombbal 6000K és 3000K között. A hideg fénye elég csúnya árnyalatú, régen láttam ennyire kékes-zöldes fényű hideg fényt, egyáltaln nem kellemes, pedig bírom a hideg fényt, igaz nem lámpásban. Cserébe a melegfehér fénye kellemes árnyalatú és hihető a 3000K.
    Módmemória megjegyzi a színhőmérsékletet (a forgókapcsoló csak egy potmétteres jeladó gyakorlatilag), ami nagy pozitívum. Nem csak a színhőmérsékletet, a beállított fényáramot is megjegyzi.
    A gombot röviden lenyomva kapcsolhatjuk ki és be is a lámpát. A gombot nyomva tartva lehet fényerőt változtatni fokozatmentes rampinggal. A ramping jó sebességű és ha megállunk visszafordul, ami nekem tetszik. Kikapcsolva hosszan nyomva tartva a legalacsonyabb fényáramon kapcsol be. Be és kikapcsolva duplán kattintva a maximális fényáramra lép. Újabb dupla kattintással a legalacsonyabbra lép vissza.
    3 kattintással az RGB LED-eket aktiváljuk. Sajnos a fényáramuk nem állítható, ellenben a fény színét a potméterrel és hosszú gombnyomással is lehet változtatni. Adott színnél duplán kattintva villogni fog, amit újabb dupla kattintássokkal még tudunk fokozni mindenféle bazári fényeffektussal. Szerencsére az RGB módnak is van módmemóriája, ha megtaláljuk a vörös fényt akkor utána már azon kapcsol be legközelebb.
    Van még töltöttség visszajelzés 25%-os bontásban, még nem tudom mennyire pontos, de ha picit is az akkor már jó. Töltőcsatija USB-C és egy vékonyka szilikongumi fedél zárja el a külvilágtól. Kialakítása (mélysége és elcsúszatott helyzete) miatt nem minden kábel lesz jó a töltésére, nekem is a két töltőkábelből csak az egyik fért hozzá amit használok azok közül.
    Az akku kapacitását nem teszteltem, de valószínűleg fogom, mert valamit mintha olvastam volna, hogy a wurkkos akkuknál nem minden esetben valós a ráírt kapacitás. Nem fetétlen lényeges, mert nekem van akkum tartalékba jó pár, de azért ha már kötelező megvenni jobb lenne, ha tudná amit ráírnak, főleg mivel egy abszolút alacsony áramfelvételű lámpáról van szó.

30$, amiből igazán picit tudtam csak faragni, a jelenlegi árfolyam mellett kb. 9e Ft, ami nem rossz, bár azért nem is mondanám kiemelkedően jó vételnek. Temun/alin vannak lámpások akár hasonló akkukapacitással is kb. 5e Ft magasságában, amik ugyan nem rendelkeznek mindenféle csillivilli RGB funkcióval, viszont látok bennük potenciált, és minőségre kétlem, hogy sokkal rosszabbak lennének.
    Alapvetően feltételesen ajánlom, mert ennyiért már nem olcsó a kipróbálási garihoz és minőségéhez képest, mikor egy LR40 12e Ft 2 év garival igaz beépített akkuval (ami mivel már szétszedtem azt hiszem, hogy könnyen cserélhető lesz később, akár 2x 4000mAh akkura is), illetve az LT1S igaz nagyobb és nehezebb, de mégis komolyabb lámpa benyomását kelti és a fénye-kezelése is teljesen jó, igaz az is némi felárral érhető el. Persze az eredeti Ledlenser ML6 aranyárban van hozzájuk képest, de műszakilag azért más kategória, annak a fényét még mindig csak próbálják másolni, ezidáig sikertelenül. A fénye egyébként rendben van, jól szórja és nem vakít erőteljesen.

• WestBam

Topikgazda

Ne érje szó a ház elejét, a számomra érthetetlen hype miatt végül beadtam a derekam és vettem én is "clip" lámpát. Anno ugye az Olight kezdte ezt az egészet az OClip modellel, ami valami számomra felfoghatatlan oknál fogva nagyot ment és elkezdte olcsó-drága gyártó is másolni, valamint márkán belül is érkeztek a Pro és Ultra modellek.
    Mivel számomra értelmezhetetlen ez a formavilág és kialakítás, ezért hanyagoltam, de most egy jó akció keretein belül a Wurkkos HD03 lámpából rendeltem kapásból kettőt, mert így volt olcsó, kb. 5500Ft volt darabja házhozszállítva, az meg ugye egy jobbfajta hambiból kettő. Utólag lehet, hogy a hambi jobb választás lett volna :fetreng:
    Persze ez egyénenként változhat, hogy ki miként és mire használja a lámpáit, tehát lehet, hogy van aki számára ez az ideális lámpaforma vagy kivitel.

Ami tetszik benne:
    - normális minőségnek tűnik, szép a kidolgozottsága, nem érződik gagyi filléres vacaknak
    - van spot és szórt fény is
    - szórt fény HCRI kellemes nem túl meleg fénnyel
    - a szórt és spot fény közt csúszókapcsolóval lehet váltani
    - TIR lencse miatt szinte 180 fok szélesen szórt fény (ami sajnos hátránya is)
    - méretéhez képest brutális fényre képes (rövid ideig)
    - az ihlető modellhez képest értelmezhető akkukapacitás és brutál jó ár (600mAh)

Ami nem tetszik:
    - gyakorlatilag ez az akkuméret számomra haszontalan, inkább kulcstartó lámpákban tudom elképzelni, de én ugye így vagyok ezekkel, hogy 14500 akku alatt minden csak egy rossz próbálkozás és az akku 18650-nél kezdődik valójában
    - pici és nincs rajta fogás
    - nem ergonómikus a kapcsoló elhelyezése
    - a mágnes nem túl erőteljes (de legalább van a klipben)
    - komolytalan az RGB módok 90%-a
    - az RGB fényénél a "ramping" szerű színváltás szerintem lehetne picit lassabb
    - gyártói adatok alapján BUCK driver a valóságban kb. 99%, hogy nem az, ez viszont csúnya ferdítés (PWM és alacsonyabb hatásfok)
    - nincs módmemória (van mikor nem hátrány)
    - számomra szokatlan a vezérlése (túl sok funkció van belezsúfolva)

Használati érték
    Számomra itt vérzett el ez az egész klip lámpa téma. Egyszerű feladat, a napi rutinom része, hogy kutyát sétáltatok. "Néha" és "véletlenül" este sötétedés után, ami nyáron szívás, mert későn van, télen viszont szórakoztató, mivel mindennapos dolog. A pipalámpákról is így szoktam le, hogy napi használatban zavart, hogy:
    1- kényelmetlen kéztartással lehet fogni
    2- ha ráfogok a lámpatestre akkor szinte mind megvilágítja az ujjaim is, a visszatükröződő fény pedig zavar.
    Ebben az apró lámpában ez a hatás fokozottan jelen van. Nem tudom megfogni úgy, hogy kényemes és biztonságos legyen az apró méret miatt. Használat közben viszont szinte biztos, hogy a kezem is megvilágítja, mivel a TIR lencse nagyon jól szórja a fényt. Azt a fényt, ami amúgy rendben van. A spot érezhetően távolabbra világít (hideg fénnyel), mint a szórt fénye, valós hatótáv kb. 70 méter turbó fokozatban míg vissza nem lép. Arra elég, hogy szétnézzünk a közelben. A szórt fény szép egyenletes, nem túl meleg bár nekem kicsit barnás árnyalatú. Ezzel a max hatótáv olyan 35 méter. Módmemória nincs, mindig a legalacsonyabb fokozatban indul. Használat közben lehet váltani a két fénycsóva között, de minden esetben ha váltás tölténik akkor minimum fokozatra lép vissza.
    A gomb fogása az én átlagos méretű kezemnek nagyon nehezen esik kézre, nem túl komfortos kapcsolgatni. A legnagyobb problémát a mérete okozza, mert annyira pici, hogy attól féltem és félek folyamatosan, hogy kiesik a kezemből. Ha fogtam és világítottam akkor nem volt jó tartani, ha fokozatot akartam váltani (hosszú nyomva tartás) akkor át kell fogni és rácsípni a lámpa felső felére és úgy tartani, ha megvagy akkor ismét fogásváltás következik.
    A ruházatra csíptetés jól hangzik, egészen addig, míg statikus megvilágítás szükséges, pl. valamit szerelgetsz egy helyben vagy ilyesmi. Menet közben ez a hordmód a fény mozgása miatt simán okozhat tengeribetegségre utaló jeleket, valamint a szemnek is baromi kellemetlen, nem beszélve arról, hogy az ideális pozíció a lekevésbé jellemző egy sima utcai póló-gatya pároson. Persze ez is olyan, hogy ízlések és pofonok, nálam ez a része felejtős. Csuklópántot még kapni fog amíg marad, mert nem szeretném leejteni és összekristolni a szép narancs lámpatestet.
    Nézzük részletesebben az RGB fényeket: ez alapvetően egy olyan funkció ami van, de minek. Persze képeket nézegetve megnyerő, de gyakorlati haszna minimális. Egy helyzetben tudom elképzelni mint hasznos funkció, csajjal romantikázás közben egy fix színre beállítva és a falra világítva mint hangulatfény. Kültéren gyengék az AUX LED-ek, pár lumen de a színek miatt gyengébbnek érzékeljük őket. Full szórt fény természetesen ez is. Van kb. rohadt sok villogó, pulzáló, színváltós cikázó és egyéb RGB módja, aminek talán vehetjük hasznát de alapvetően nem a mindennapokban. Mint fentebb írtam is, nekem túl gyors a színváltás, ami folyamatos gombnyomás mellett színátmenetként történik. A vörös fényt próbáltam belőni menet közben, de elég nehézkes, mivel gyorsan fordul egyik színből a másikba, valószínűleg rá kell erre érezni, hogy jobban menjen, de ha picit lassabb lenne sokkal könnyebb lenne eltalálni azt amit akarsz.
    Töltése rendben van, olcsó szilikon gumifedél van a lámpa tetején, alatta type-C csatlakozó, ami nagyszerű, hogy szabványos. A kis 600mAh akku relatív hamar feltölthető. Érdekesség, hogy a kettőből az egyik lámpa (kék) full lemerülve érkezett, ami hagyott egy kérdést bennem a nyugalmi áramfelvétellel kapcsolatban, mivel tök új típus elég közeli gyártási dátummal. Ezt majd az idő dönti el, hogy valóban magas-e, mivel szét kellene bombázni ahhoz, hogy az akkunál rámérjek ennek valós értékére, ami a gyártó szerint 40µA. Jó hír, hogy az akkuja egyébként kis műszaki érzékkel cserélhető, állítólag 1000mAh akku is létezik ebben az tokméretben.

Összegezve:
    Ez a klip lámpa inkább EDC dizájnelem, mint valós világító eszköz, ellenben jó minőséget kapunk egészen alacsony áron a Wurkkos HD03 személyében, ha ezt választjuk. Én azt hiszem az Oclip és az Oclip Pro akkuja egy rossz vicc (230mAh), az Oclip ultra az 580mAh akkuval már sokkal reálisabb választás ha felső polcról nézegetünk ilyen lámpát. Az ergonómia szerintem botrányos, a kezelése ennek a modellnek szokható, de nem túl kényelmes. A fénye tökre rendben van, főleg árához mérten, a vevőcsalogató RGB módok biztosan elfoglalnak mindenkit 1-2 órára, majd a feledés homályába merülnek, mivel a spot és szórt fénye hasznos és kellemes. Már ha sikerült valahogy jól megfogni. A klip szerintem rendben van, a használhatósága helyzetfüggő. Az integrált mágnes nem túl erős, de pl. a hűtő oldalára elég jól fel lehet tapasztani, ott nem csúszik le. Ez a pénz nem sok érte, gyakorlatilag 6e Ft alatt kb. semmit nem kapsz ennyi funkcióval, cserébe kipróbálási garival. Nekem ez volt az első klipes lámpám és esélyesen az utolsó is, de biztosan van olyan akinek ez a forma/kialakítás hiányzott eddig az életéből.

• WestBam

Topikgazda

Sofirn LT1S benyomások:

Alin rendeltem akcióban, valamivel 13e Ft alatt volt kompletten akkuval együtt némi pont hozzáadásával.
    Gyakorlatilag majdnem ugyan azt a fényt adja, mint a BLF LT1 (A2) lámpásom, csak kisebb méretben, vagyis az akkutartóval kisebb a mérete.
    Kezelése sajnos a kettőnek nem ugyan az, de azért meg lehet ezt is szokni. Szerencsére ez nem Andúril, így nehezebb elnyomkodni véletlenül.
    Fénye jó, bár papírforma szerint ennek alacsonyabb a fényárama valamivel (~500 lm), illetve ami hátrány, hogy 15 perc múltán kb. felére (~220lm) visszaveszi a kimenetet és azt tartja stabilan. Visszalépés után is bőven használható a fénye egy szoba megvilágítására, az egyik kedvenc lámpásom, az LR40-est én a 80 lumenes melegfehér fényen szoktam használni. Az olyan funkciókat, mint a színhőmérséklet állítás én nem használom, meleg fényre van állítva és kész, szóval ez számomra nem releváns, de lehet valakinek ez is fontos. Érdekesség, hogy a vörös fény ha rampingra van állítva a lámpa akkor is magmarad 3 fokozatúnak, cserébe olyan erős fénye van, hogy magam is meglepődtem rajta. Ez nagy pozitívum az LT1-hez képest, ami csak fehér fényben pompázik.
    Tömege jelentős, mérete sem túl kicsi, ellenben elég jól melegszik is. Kempingezésnél ha kocsival megyünk jó lehet, de leginkább otthoni vészvilágításnak tartom megfelelőnek. Nem egy mobil valami, viszont az 5000mAh akkuval egész korrekt üzemidőkre képes, ha nem hajtjuk agyon, hanem alacsonyabb fényáramot használunk rajta.
    A kettő közt nehéz dönteni, hogy melyik a jobb.
    Ha azt nézem, hogy egyiket sem szívesen cipelném magammal mérete és a hozzá párosuló magas tömege miatt, akkor én még mindig a BLF LT1 mellett tenném le a voksom, mivel 4 darab 3500 mAh akkuval (most már gyárilag adnak hozzá 4db 3000mAh akkut, én még a nélkül vettem anno) iszonyat jó üzemidőt tud, valamint ha kell sok fény valami oknál fogva, akkor ez tudja majdnem lemerülésig tartani, ami elég szép mutatvány.
    Az LT1S egyetlen és megcáfolhatatlan előnye, hogy este kint vörös fényre kapcsolva nem vonzza a bogarakat, mégis lehet mellette látni rendesen, amire sajnos a sima LT1 képtelen.
    A kettőt ötvözve lehetne megalkotni az ideális otthoni vészhelyzeti világítást, ha az LT1 testbe beférne 4db (esetleg 3 darab, de jobb lenne 4) 21700 akku, és tudna vörös fényt is. Addig viszont míg ez nem valósul meg, el kell dönteni, hogy mi a fontosabb: a stabil teljesítmény őrülten jó üzemidővel, vagy a vörös fény, amiért üzemidőt és teljesítményt kell beáldozni.

A gyártói oldal kuponjait (jelenleg a Summer30 30% kedvezményt ad!!!) és az alis kuponokat/pontokat érdemes figyelni, mert némi odafigyeléssel elég szépen le lehet az árból faragni. Márpedig olcsón ezek kiváló lámpások egyszerű és kevésbé élvezetes kinézetük ellenére. Szomorúan konstatáltam, hogy a színes változatokat már megszűntették, pedig az egyszerű formát az izgalmasabb színek jól feldobták, az én LT1-em például narancssárga, de az LT1S-el elkéstem és már csak feketét kaptam belőle.

• WestBam

Topikgazda

válasz vince #83088 üzenetére

Jelen!
    HD03 és CL01 is jött, máshol írtam róluk, beteszem majd ide is.

• WestBam

Topikgazda

Megjött az ML4 WW.
    Irtó cuki :B
    Első benyomások: akkufedél megoldása 10Ft-os alis vackokkal vetekszik. Szégyellje magát az a mérnök aki ezt tervezte és az is aki ezt jóváhagyta! :((( Akku 750mAh, szóval nem túl acélos. Szerencsére van itthon egy 1100mAh (+46%) akku is az MT1A Pro-ból, de vapcell 1500mAh (+100%) akku lesz a vége dupla üzemidővel.
    Fénye viszont nagyon ott van! Még mindig nem tudom hogy csinálják, világít oldalra rendesen, de csak fent és lent látszik fény. Valaki kőgazdag vehetne egyet és elbonthatná, hogy kiderüljön az okosság. Meglepő ereje van a 300 lumenes boost módnak, nem vizsgáltam mennyire tartja, talán tovább mint a (fej)lámpáik 10 másodperce. Megpróbáltam, 10mp körüli és nem dimmel, visszalép erősen. Többi fokozat is jól használható. Irtó pici, ennek ellenére a vörös fénye is két fokozatú, hasznos funkció.
    Olcsónak nem mondanám, de szerintem megéri a pénzét. Kupon megy rajta ;)
    Hétvégén vadkamping, ki lesz próbálva élesben is. Azért viszem az LA10 CRI-t is, az már bizonyított.

• WestBam

Topikgazda

válasz kkp900 #83042 üzenetére

XTAR lehetett esetleg X-el, de azokból csak a drágák tudnak kapacitásmérést ha jól tudom. Kintről kb. fél árban van, az nekem pl. a határa, hogy megéri-e kintről venni, mint itthonról.

• WestBam

Topikgazda

válasz bedvóter #83041 üzenetére

Leginkább az, hogy az sosem volt :DDD
    Viccet félretéve: CL26R és CL23 van Fenix lámpásom. Legnayobb bajom a hidegfehér kellemetlen színhőmérsékletük.
    Az egyik legrégebbi, máig használt LR30 lámpásomnak van még hideg színhőmérséklete, de nem ennyire hideg az sem, kevésbé kellemetlen. Az LA10 CRI is hideg fényű de az sem ennyire, az LA30-tól már amivel találkoztam mindnek kellemes meleg vagy legalábbis melegebb a színhőmérséklete. A ThorFire KL02 is elég régi és hideg fényű. A két LR40 szép meleg fényű, az LT1 és az LT1S tud meleg fényt, a Bubble meleg fényű, az OBulb meleg fényű, az ML6-ot végül lecseréltem az ML6 Connect WL-re, ami szép meleg fényű, az imént megjött az ML4 WW is, ami szintén szép meleg fényű. Olantern volt még számottevő lámpásom, de azt eladtam, mivel hideg fénye volt, illetve álló helyzetben merült, pár hónap alatt leszívta 0-ra az akkut :W Úton van a Wurkkos CL01, ami tud meleg fényt, illetve vannak még terveim lámpással kapcsolatban, hogy mit szeretnék kipróbálni.

• WestBam

Topikgazda

Nekem már megint csak az a kérdésem van, hogy mire kell ennyi fény?
    H-Zol felhasználása speciális, az emberek 95% nem dolgozik mezőn éjjel kombájnokkal, traktorokkal, tehát most ettől tekintsünk el :B

Gyorsan számot vetettem, van a 9900 lumen fényáramú TM9K Pro-m, amit egyébként elég keveset használok, ez a legdurvább lámpám.
    Néha persze én is eljátszok a gondolattal, hogy kellene valami brutál fotonágyú (ismét), de mindig meghozom a racionális döntést, miszerint teljesen felesleges. Amit nem tud egy 2-3000 lumen körüli lámpa azt én nem is igazán akarom látni.

A nagy hype-ra való tekintettel rendeltem az elsőre (és másodikra-harmadikra is) teljesen értelmetlennek tűnő Wurkkos HD03-ból, hogy ne mondja senki rám, hogy nincs tapasztalatom ezekkel a klip lámpákkal. Amúgy nagyjából szerintem van, mivel 2020-ban már írtam is cikket az XTAR RC2-200-ról, ami gyakorlatilag ezeknek az őse, és igazából az is olyan semmire nem való lámpa volt, holott abban volt rendes kapacitású akku is. Na mindegy, majd jól megírom, hogy mire jutottam vele. Nagy elvárásaim nincsenek.

Ellenben jön egy szintén Wurkkos CL01 kempinglámpa, már ha így bő egy hét után végre méltóztatnak valamikor feladni. Kempinglámpa mindig jó ha van.
    Épp ezért érkezik (remélem már ma) a BLF LT1-es kistesója, a Sofirn LT1S is.
    És ha már lúd, legyen kövér, a héten megjön a Ledlenser ML4 WW is, mint az ML6 Connect WL kistesója.

• WestBam

Topikgazda

válasz RbiTo #82745 üzenetére

Lehet én voltam szerencsétlen ezzel a darabbal, sőt, most, hogy a hétvégén elveszítettem már egyre biztosabb vagyok benne. Sikerült összevetnem még mielőtt elhagytam volna az S6 CSLMN1.TG szintén 6500K változattal és utólag azt kell mondjam, hogy az SFT25R LED-del ez a reflektor sokkal használhatóbb fényt ad. Szemmel láthatóan magasabb a fényáram, és bár ez is szűken világít, az tuti, hogy az S6 csak távolra használható, viszont nem annyival több a hatótáv, mint amennyivel rosszabb, hogy alig van szórt fénye. Egyvalamiben jobb az OSRAM LED, ennek a 6500K fénye szebb színű és szemmel láthatóan vagy az SFT25R volt magasabb, mint 6500K vagy a W1 LED alacsonyabb színhőmérsékletű, de markéns köztük a különbség.
    Egyszóval S6/S8/S2/T6 típusoknál ahol kis átmérőjű, de mély a reflektor szeritnem sokkal jobb választás az SFT25R mint az aprócska CSLNM1.TG (W1) LED, ebből következik, hogy 99%, hogy az SFT12 is túl szűken fog világítani jelentősen kevesebb szórt fénnyel és minimális plusz hatótávval.

• WestBam

Topikgazda

válasz bedvóter #82740 üzenetére

10e alatti árával rendben van.
    Ha egy órányi munkabért hozzáadok akkor már sokkal jobbat is lehetne venni abból a pénzből. Persze lehet, hogy egy péntek műszakvégit fogtam ki, bár a tömítő gyűrű az még Simontól is hiba és nem hiszem, hogy egyedi eset. Jópofa lámpa, egynek elfér, de azért nem ez lesz a kedvecem. Egy ideig ülök rajta aztán majd vagy megy, vagy még ízlelgetem. Az S6 nagyságrendekkel jobb szerintem.

• WestBam

Topikgazda

Újabb Convoy érkezett, ezúttal az új T6 mini thrower, vagyis SMO refi és SFT25R kerek LED, ami szűken és távolra világít jól.
    Első benyomás:
    Deszép, dejó. Kidolgozottság, felületkezelés tökéletesen rendben, főleg ezért az árért.
    Szokásosan Convoyosan nagy, csak a virtuális szemléltetés miatt: HC33 18650 akkus XHP35 LED-es pipalámpa rövidebb 1mm-el, MT2A Pro 2x AA elemes lámpa sokkal kecsesebb ellenben csak 37mm-el hosszabb, E12 24mm-el rövidebb szintén 1x AA elemes lámpa és ami a csúcs, hogy az EDC33 18650 akkus atomvillanás is csak 12mm-el hoszabb nála (és persze dundibb), cserébe van benne töltés, fizikai gombzár és az "összes lumen" ami kellhet 4000 mAh 18650 akkuval.
    Mindegy, olcsó, túllphetünk ezen. Szóval tetszetős lámpa.
    És innen jött a DE.
    Második benyomás:
    Valami nem ok a vetített képpel. LED ránázásre a helyén, vetített képet nézegetve viszont nem jó valami. Fehér fal teszt jön, minimális fókuszálási hiba, amin még túl is lépnék hamar, de nem szimmetrikus a kép, el van csúszva a hotspot.
    Amire eddig jutottam: a bezel alatti gumi tömítőgyűrű amilyen volt olcsón a boltban típus, pont 1,5mm-el hosszabb mint kellene -> folyamat púposodik bárhogy is teszed a helyére, mivel nem az a helye. Ezt megvágtam méretre, most már jó, ez nem feszíti a lencsét ami nyomja a reflektort, amitől elmegy a központosság. Sajnos ez nem oldotta meg a problémát teljesen, sok szétszedés-összerakás után végül jó óra alatt sikerült beállítani vállalhatóra. Már az is megfordult a fejemben, hogy a LED van félreforrasztva, de szerencsére az rendben volt. Azért ez mezei felhasználó számára egészen kellemetlen meglepetés lehet.
    Szerencsére ebben már jó a driver minden módcsoportja, van csak 100% üzemmódja is. Programozás fapados, de legalább nem olyan mint egy Andúril, ahhoz képest tetszetős a fapadossága és egyszerű programozhatósága. 5-ös csoport 1%-20%-100% kiosztása pont passzol is a T6 karakteréhez.
    Tegnap és tegnapelőtt este teszt következett.
    Azért elég jó méretéhez képest. Szűken világít, a spill is szűk, kb. 60 fokban jön ki a fény a refin. Van egy nem tervezett gyűrű a vetítési kép szélén, persze ebben az árban simán belefér ez is. Távra kb. 150 métert mondanám, hogy reálisan tudja, ami ebből a kis refiből teljesen jó, plusz elég jó a LED hőháztartása is, mert a lámpa viszonylag óvatosan melegedett. Meglepő módon már a 20%-os fokozatban is tök jó a fénye, ad pluszt az 5A-es 100%-os fokozat, de nem annyit mint amivel több áramot fogyaszt. Kicsit sajnálom, hogy nincs benne olyan fokozat ahol az 50% és 100% is benne van a menüben, a látottak alapján minimális lehet köztük a szemmel látható különbség és nagyon nem mindegy a kis 14500 akkuból hány ampert éget el a LED.
    Érdemes figyelembe venni a driver 5A-es fogyasztását 100% fokozaton, mert simán mindenféle varázslat nélkül le lehet meríteni, szóval ezt elsődleges lámpának semmiképp sem javaslom az alacsony kapacitású akku és magas fogyasztás miatt, bár ezt itt nem kell ecsetelnem :DDD
    Megjött közben az S6 is rövid csővel, viláígtós kapcsolóval, CSLNM1.TG (W1) LED-del. Falon nézve szűkebben és erőteljsebben világít. Leszakadt az ég, de ha este eláll akkor kiviszem ezt is kipróbálni. Alapvetően ez jobban tetszik, akkukapacitás azonos viszont rövidebb a lámpa és csak minimálisan szélesebb, vagyis inkább azt mondanám, hogy ez végig hengeres, nincs leszűkítve mint a T6. RGB gombot kerüljétek, szerintem búcsús nagyon :W

• WestBam

Topikgazda

válasz H-Zol #82722 üzenetére

Én írtam, hogy az enyém ha hosszirányban összenyomtam akkor világított. Ergo zsebben hordás közben random világított, ha leültem és "jó" irányban volt akkor folyamatosan világított úgy, hogy a fej le volt lazítva. Nem túl gazdaságos, meg olyan kis gagyi volt az egész lámpának az érzete, laza, lötyögős, nem Convoy szint.

• WestBam

Topikgazda

válasz csibe1 #82716 üzenetére

Szerintem ez az amerikai piacot érinti csak, de nekem ezzel sincs semmi bajom ezeken az árakon :DDD

• WestBam

Topikgazda

válasz luciferk #82714 üzenetére

Tavaszi munka az van a kertben bőven, ha nem lenne melóm reggeltől estig kitöltené a mindennapjaim is. H-Zol-nál gondolom ez hatványozottan igaz, mert ő a mezőgazdaságban dolgozik.

Most árulgatok jó pár lámpát, sokhoz hónapok, visszanézve párhoz évek óta hozzá sem nyúltam. Inkább tartok olyat amit használok is, a gyűjtőszenvedély részben elmúlt, részben megmaradt :DDD

Úton van:
    Nitecore Sens CR, ezek a Nitecore gyűjteménybe mennek, korukat megelőzve TIR lencsés lámpák ADT technológiával kiegészítve, amit valami miatt abbahagytak (gondolom nem vált be). Különlegességnek számítanak, nem nagyon láttam még belőle senkinél, most egy emberrel sikerült mindkét lámpájára megegyeznem, a héten ide is érnek.
    Convoy T6 CSLNM1.TG 6500K fekete, ezt cserélni is fogom hamarosan, mert van SFT12 LED-del is, azt is szeretném kipróbálni mivel nem ismerem, de most már ezt jól kipróbálom ha megjön és írok róla.
    Convoy S6 szintén CSLNM1.TG LED-del és rövid csővel. Majd erről is írok, bár a LED és a reflektor azonos az S6-ban és a T6-ban, szóval sok különbség nem lesz köztük, ezért is lesz jó a T6 csere, mivel abban elérhető többféle LED opció is.

Érkezett:
    Convoy T4 kőmosott titán 519A 5700K verzióban
    Ez menni is fog mert nem jött be :(
    Nem emlékszem titán lámpára, réz volt meg acél is, most a titán jött, de baromi nehéz az aluhoz képest, szóval hiába néz ki jól, de nem maradhat.
    A Nichia 519A LED is csak próbának jött, mert sok jót olvastam róla, de nekem nem annyira tetszik amit láttam (a többségnek szerintem tetszene).
    Driver terén sem minden kerek, a 13. módcsoport nem 100%, valami el van benne menve, mert 13 módcsoportos de a csak 100% mód hiányzik a menüből, amit szerettem volna benne aktiválni. A többi kb. stimmel, bár meguntam a nyomkodást és most 20% - 100% két fokozatú módcsoportban hagytam, ez kellemes legalább.
    Amit még meg kell említenem, hogy a két védett KeepPower 14500 csücskösen fér bele, picit be is horpadt a végük mikor ráhúztam a zárókupakot. Szerencsére nincs a lámpatesten bevonat, ezért enyhén meghúzva a zárókupakot is működik rendesen, de nekem ez is csalódás, hogy miatta védelem nélküli akkut kellett volna vennem, mikor védett van itthon több is üresjáratban.
    Fénye az OP reflektor miatt elmosottan hotspotos, maxon 14500 akkukkal kb. 100 métert tud reálisan. A színhőmérséklet számomra tetszetős, bár ez ízlés dolga leginkább kinek mi jön be. A vetített kép számomra nem igazán tetszik, bár ez is egyéni preferencia ki mit szeret, de évek alatt tapasztalatom szerint a hotspotos lámpák jobban használhatók számomra.
    Hosszúnak viszont hosszú, ezt nem lehet szépíteni. Csak a Maglite mini Pro+ (most nem is kapható csak a Pro változat) hosszabb nála 2x AA elemes méretben kb. 1 cm-el. A Nitecore MT2A Pro számomra jelenleg az etalon ebben az elemméret kategóriában, széles és erőteljes a hotspotja és van használható szórt fénye is, valamint tud kb. 200 méter hatótávot, ami több mint elég általában, plusz kb.1cm-el rövidebb nála és sokkal, de sokkal kecsesebb. Persze ez meg 14100-as akkuval megy a 2db AA elem mellett, csak, hogy ez se legyen 100%-os, csak 95%-os. A Fenix E20 V2 kb. 2cm-el rövidebb a lapos TIR lencse miatt, de az meg nem megy csak 2db AA elemmel és ereje ezekhez mérten eléggé visszafogott. Ezekkel tudtam összevetni és igazából ebben a kiépítésben nem ad semmit ami megfogott volna csak egy icipicit is. Jó lámpa, jó a minőség és a kidolgozottság is, de igazából olyan semmilyen, csak egy sima lámpa. Egy vidám színes alu érdekes LED-del remélem fog adni hozzá egy kis wow faktort is, ezért kapni fog még egy esélyt ez a modell.
    Képek nem készültek, szóval a fantáziátokra bízom, de pár pillanat google kereséssel lehet beamshtokat is találni.

Egy kis érdekesség, persze ez is egyéni preferencián alapuló dolog, de nálam rúdlámpában abszolút a reflektoros modellek jönnek be. A TIR lencse annyira szórja a fényt oldalra is, hogy ha nem egyedül sétálok (ami előfordul) akkor nem tudok vele szétnézni úgy, hogy a mellettem állót ne zavarja a fény. Reflektorral is van némi vetítési képen kívülre szóródó fény, de koránt sem ennyire sok, szóval aki nem csak egyedül sétálgat rúdlámpával este az ezt gondolja át erősen, mert már többször is megkaptam pont az E20V2 esetén is, hogy ne világítsak már vele ide meg oda, mert zavaró a fénye.

Fejlámpában pont ellenkezőleg, én már csak TIR lencséset használok, annyira jó a teljes világosság előttem. Szerencsére van millió meg egy model, így mindenki talál számára megfelelőt, vagy ha nem talál akkor kereshet tovább. Persze itt is igaz, hogy el fogod vekítani a másikat, de az esetek nagy részében mégis hasznos a szélesen szórt fény, ami rúdlámpa esetében annyira nem fontos tényező tapasztalataim szerint.

• WestBam

Topikgazda

válasz moma #82703 üzenetére

A monitorban lévő töltésvezérlő mondja meg a tápegységnek, hogy mennyi áramra van szüksége.
    Annyira érdemes figyelned, hogy ne full gagyi hálózati tápról menjen a monitor. Vannak több kimenettel rendelkező hálózati tápok, azokra ráköthetsz több egységet is egyszerre és töltheted vele őket. A jobb minőség értelem szerűen drágább, de hosszú távon megéri beszerezni, így egy táppal tölthetsz majd mindent. Azt nézd meg, hogy több eszközt ha rákötsz akkor is tudja-e a laptop számára minimálisan javasolt töltőáramot. Ez lehet a szűk keresztmetszet laptoptól függően, mert ha 20V és akár 1-2A is kellhet neki akkor valószínűleg vinned kell a laptop töltőjét is magaddal.

• WestBam

Topikgazda

válasz H-Zol #82700 üzenetére

D2-től mindig féltem pont a sok rozsdásodási tapasztalt miatt. Én nem szeretek az élezésen kívül mással foglalkozni, max elmosom a késeim és kész, nem tudok még arra is figyelni, hogy mikor válik rozsdapöttyössé meg ha megizzadtam és a zsebemben volt akkor is tisztítgassam őket.
    Élezésben sem vagyok expert, van egy köves meg egy gyémántos Lansky szettem, illetve egy gyémántos DMT szettem. Ezekkel minden acél meg van oldva borotvára, bár a gyémántos csiszatolást már nem annyira kedvelem, már kb. ki is szórtam az extra kemény acélos késeket a "flottából". Igazából amire én használom a késeim arra bőven elég egy 440C is :B Dehát olyan szépek tudnak lenni ezek is, mint a lámpák :DDD

• WestBam

Topikgazda

válasz milan26 #82605 üzenetére

Méretben mekkora neked az EDC? AAA/AA/16340/18650 akkuméretű?
    Egyébként pro tip: a legjobb EDC lámpa ami nálad van. Erre nekem a Nitecore TIKI jött be.

• WestBam

Topikgazda

Egy kis teszt ha már így összegyűltünk, kivételesen ismét egy márkás lámpáról :DDD

Petzl Bindi
    Először is amit tudni kell róla, hogy tényleg nagyon pici és nagyon könnyű fejlámpa. Kisebb és könnyebb, mint a Nitecore NU25UL verziója, de a HA11-nél is kisebb és könnyebb. Szóval ez valóban egy extra UL fejlámpa, na de nézzük is meg mit tud ez a mérve 34,2 grammos menetkész tömegű apróság:
    Fénye kellemes átmenet a kisebb távolság és a szórt fény közt, értelemszerűen az apró reflektor miatt inkább szórt fényű, de fényáramához viszonyítva a fényereje is rendben van.
    A vetítési kép nagyon kellemes, nem tudok belekötni. Reflektoros fejlámpából ettől jobbat nehéz kihozni. Első nekifutásra meg is lepődtem, hogy ilyet tud egy ilyen pici lámpa.
    Mérve 205 lument tud a magas fokozatban, ergo nem hazudik a gyártó a fényáramot illetően.
    A 6 lumenes alacsony fokozatról indul mindig, ez tényleg csak sátorban, sötét szobában vagy asztalon használható, utcán botorkálni szerintem ez már csak sík, aszfaltos felületen elegendő maximum.
    Közepes fokozata már 100 lumen, ezzel bőven jó sétálni. Nem mértem ezt a fokozatot még le, de 90%, hogy ez is beejti a fényáramot.
    Magas fokozata tudja az ígért 200 lument, amit a jó vetítési kép miatt erőteljesebbnek érezhetünk első nekifutásra. Persze itt már a pici akku miatt van visszalépés, amit a grafikonon is láthattok az alábbi elosztásban: 2 perc után 180lm, 3 perc után 160lm, 5 perc után 145lm, 9 perc után 130 lumen, 18. percben pedig 116 lumen fényáramra lép vissza, amit később tart is egészen a 133. percig, mikor is lelép 106 lumenre, egy perccel később pedig 134 perc után lelép 4 lumen fényáramra, amit biztosan sokáig tart még, de én ezt már nem mértem le. Az ígért 2 órás futásideje megvan szabvány szerint, ez is jó pont.

Vörös fénye baromira gyenge, abszolút hihető az 1 lumen, gyakorlatilag éjjeli pisilés lakásban amire jó, esetleg vészjelzésre ha észreveszik.
    Menü: mindig alacsony fokozatról indul, amit a közepes és a magas követ, majd a 4. kattintásra kikapcsol. Ha egy fokozatban több, mint 5 másodpercig van a lámpa akkor kattintásra kikapcsol. A vörös fény ki és bekapcsolt állapotban is elérhető, de bekapcsolt állapotban csak fokozatválasztáskor, tehát 5 másodpercen belül elérhető a váltás hosszú gombnyomással és nyomva tartással. Megjegyzi, hogy a vörös vagy a fehér fény volt-e aktív utoljára és abban kapcsol be legközelebb. Gombzárás kb. 5 mp hosszú gomb nyomva tartással elérhető, oldani pedig kb. 2 mp-es nyomva tartással lehet.
    Kényelmes, mivel alig van tömege, pikk-pakk be lehet állítani a zsinóros fejpántot kényelmesre, zsebben könnyen elfér. Fejpántja csak tartókerettel együtt, kompletten cserélhető. Én itthon nem is találtam ilyen alkatrészt, de kb. 10-15 Eurós ára szerintem túlzás. (NU25 UL fejpánt házilag barkácsolható, de újonnan a gyári kb. 1300Ft).
    Töltése mikro-USB csatlakozón keresztül kivitelezhető, lassú is és a legnagyobb gondom, hogy semmi nem védi az elemektől a csatlakozót. Legalább egy ócska gumidugója lehetne. Ennek fényében az IPX4-es besorolás még kicsit optimistának is tűnik, bár a csatlakozó lefelé néz, talán belső vízhatlan, erre vonatkozó információt nem találtam. Én jobban szeretem a leggagyibb műanyag fedelet is, mert az is többet véd, mint a semmi.

Összességében pozitív meglepetés ez a modell. Már-már azt mondom, hogy érthető a népszerűsége is, hiszen egy szigetkört futni bőven megteszi ez is, maximális fényénél látni is lehet és azért a 2 óra alatt van némi fénye, amihez szépen adaptálódik a szem, bár a 200 lumen és a 18 perc utáni 106 lumen közt már látni lehet a különbséget, főleg a csökkent hatótávban.

Vetélytársának a Nitecore NU25UL-t tekinteném, ami ugyan magasabb fényáramon indít, de az is nagyjából 2 perc után lelép kb. 140 lumen fényáramra, utána pedig azt tartja atom stabilan valamivel több, mint 2 órán keresztül, majd még fél órán át van egy 50 lumen körüli "menj már haza vagy tölts fel" fénye, ahonnan szintén 5 lumen körüli tartalék fényre áll át. Cserébe a hatótávja szemre sokkal magasabb, ami visszalépést követően jön jól, és a TIR lencse miatt a szórt fény is sokkal kiegyensúlyozottabb, valamint szélesebben terített, mint a Bindinél. Mérete a Bindihez képest jelentősen nagyobb (persze még így is kompakt és kicsi), tömege kb. 12 grammal több, ami szerintem észrevétlen hordás közben. Külön előny, hogy váltani lehet a spot és a szórt fény közt, ami futásnál nem, de más tevékenységnél kifejezetten jól jöhet. Vörös fénye sokkal erőteljesebb simán lehet mellette sétálni is (persze odafigyelve). Árban a Bindi alapvetően drágább, amiért cserébe alacsonyabb tömeget és kisebb méretet ad picit nagyobb akkukapacitás mellet, amit sajnos az elavultabb műszaki tartalom nem tud hasznosítani, ezért hamarabb merül kevesebb fény mellett is.
    Vetélytársakról nem igazán tudok ebben az extrém UL kategóriában, külföldi fórumokon is kerestem, hogy van-e még valami ami szóba jöhet ha szempont a használható fény és az extra alacsony tömeg, de mindenhol ez a két modell van megemlítve, vagy a már nehezebb 3x AAA fejlámpák, ami szerintem már külön kategória.
    Az NU21 szintén UL kategóriába eső modell, alacsonyabb akkukapacitása és fényárama, valamint a csak együtt kapcsolható fényforrásai miatt én inkább az NU25-öt szoktam ajánlani.
    Viszonylag új visszatérő a régi NU25 frissített változata NU20 Classic néven 38 grammos tömeggel, azonban a tesztek alapján jobb választás az NU25 minden téren.

• WestBam

Topikgazda

válasz Digitalpimp #82598 üzenetére

Persze, nekem is kialakultak a rutinjaim, hogy melyiknél hogy találom meg a kapcsolót ha előveszem. Régen erre sem figyeltek annyira, ma már azért próbálnak játszani a formákkal, textúrákkal, hogy fogható legyen egyből a kapcsoló.

H-Zol
    #82599 H-Zol
    Félre ne érts, nekem is van több ilyen funkcióval rendelkező lámpám, a kb. 10 éves Nitecore MH20 már tudta, hogy a gomb alatt felvillanjon 2-3 másodpercenként halványkék fénnyel (mai napig működik ez a funkció), ez ki/bekapcsolható feature, sok modell tudta, még az "ős" HC65 is a CRI fény mellett villogott kéken kb. 0,5 lumen vagy még alacsonyabb fényáramon ha akartad. Én soha nem használtam, de aláírom, hogy biztosan van akinek ez a fontos. Nekem az sokkal fontosabb, hogy vak sötétben ha megfogom érezzem hol a kapcsoló és be tudjam kapcsolni, vagy módot tudjak váltani.
    Egyedül a "vészhelyzeti" lámpámon a BLF LT1-en van folyamatosan bekapcsolva a gomb alatti fény, ami mutatja a merülést is ha jól emlékszem. Ez is csak azért van bekapcsolva, hogy ha nem vagyok itthon és áramszünetben valamilyen oknál fogva senki nem talál egy elemlámpát :DDD a közelébe, ezt a lámpát könnyen megtalálja. Őszinte leszek, azt sem tudom hogy lehet ki-be kapcsolni, anno bekapcsoltam és azóta is így van letéve 4db 3500 mAh Samsung akkuval. Azt hiszem nálnuk ha egy hónapig nem lenne áram akkor sem lenne fényhiány :B

• WestBam

Topikgazda

válasz H-Zol #82593 üzenetére

Sötétben ha a gomb világít lehet zavaró is, ez szerintem egyéni preferencia.
    Nekem pl. az sokkal fontosabb, hogy a gombot meg lehessen találni "vakon" is. Na itt vérzik el kb. a lámpák 90%-a, még nevesebb gyártók közül is. Persze ez az oldalkapcsolóra igaz, farokkapcsolósakat nehéz eltéveszteni :DDD

• WestBam

Topikgazda

Jut eszembe olcsó lámpa...
    Kaptam egy Technik K02-est, hogy próbálgassam.
    Nyilván helyén kell kezelni, amúgy meglepően jó cucc.
    DE: turbó fokozatban 750 lument mértem rajta indításkor, 1 percnél még 606 lument, ami a 7. percig 450 lumenre csökkent. 10. percben kapcsolt ki 100 lumen mellett.
    :Y
    Ez a kemény, nem a kád széle :DDD

• WestBam

Topikgazda

válasz luciferk #82472 üzenetére

Nincs ilyen modellem, mindent kerülök ami Andúril vagy Narsil és társai "okos" firmware-es lámpa :B

• WestBam

Topikgazda

Nitecore NU25 tartós teszt beszámoló:

NU25 és NU25 UL ugyan az a lámpa, csak más a pántja.
    Nekem NU25-ből a félig fejpántos verzióm van. Tavalyelőtt, tavaly és idén is rengeteget használtam, ami sajnos meg is látszik rajta, a pánt lassan csereérett, elkezdett kinyúlni és jó pár beleizzadás miatt már el is színeződött eléggé. Még egy mosást talán kibír, szerencsére 1-2e Ft hozzá az új fejpánt, így élhet tovább minden gond nélkül.
    Ez a fejlámpám kb. 2 éve van meg és talán az egyik legtöbbet használt darab. Nem a műszaki tartalom és nem is a brutális fényáram miatt, hanem mert pici, könnyű és baromi jól használható. Nem mellesleg kényelmes, mert annyira könnyű, hogy szinte nem is érzed, hogy a fejeden van.
    Beépített akkumulátoros, amitől sokan tartanak. Ez a fejlámpám nem hazudok, ha azt írom, hogy átlagosan heti legalább 1x töltve van. Sem üzemidőben, sem teljesítményben nem vettem észre változást, a legutóbbi töltésnél rámértem és felveszi ma is a teljes akkukapacitást, pedig már a gari lejár rajta hamarosan, hacsak már nem le is járt.
    Mire használom:
    - Ház körül szinte mindenre, és elég is a fénye bőségesen.
    - Kutyasétáltatásnál is szeretem, télen reggel-este használom, mikor reggel már korán világos van akkor csak az esti sétánál.
    Mire nem használom:
    - Este ha kimegyünk a helyekbe a kutyával akkor nem ezt viszem, a nagy térben már elveszik a fénye.
    - Ahol kell a hosszú üzemidő oda cserélhető akkus vagy nagyobb akkus fejlámpa kell.
    Hátrányai:
    - Ami a hátránya az egyben az előnye is, de mégsem lehet elmenni szó nélkül mellette. Ez egy nagyon könnyű fejlámpa műanyag házban. Nincs hová vezesse a hőt, ezért viszonylag hamar csökkenti a fényáramot.
    - A relatív kis kapacitású akku télen 0 fok alatt érezhetően hamarabb merül le, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hamarabb jut el arra a merültségi szintre, ahol már csak pislákol a fénye, kb. dupla annyit töltöm a nagyobb hidegben, mint mikor már kellemes az idő. Fizika, együtt kell vele élni.
    - Ködben a TIR lencse rengeteg szórt fénye nem túl használható. Igazán nagy ködben még a távolsági fény szórt fénye is zavaró, bár nagyságrengdeket javít a helyzeten.
    - Nem működik alkáli elemmel (van akinek ez hátrány).
    - Ha nem jössz rá az USB takaró gumi visszahelyezésének módjára akkor nehézkes visszatenni.
    Előnyei:
    - Könnyű. Nagyon könnyű.
    - Kényelmes, nekem az NU21-es is van az ultralight pánttal és az is baromi kényelmes.
    - A távolsági és a szórt fényű optika kiegyensúlyozott vetítési képpel rendelkezik, fényáramához képest kellően előre is elvilágít.
    - Szinte 180 fokban szórja a fényt vegyes módban, ezért nincs vakfolt előttem, a periférikus látás is kap elég információt így kizárt a csőlátás effektus még erre érzékenyek esetében is.
    - Kapcsolható külön a szórt és a távolsági fény, ami előfordul, hogy előnyös.
    - Természetes fehér a fénye, színhűségét nem mértem de szerintem a szokásos CRI 70 körüli, általános felhasználásra bőven megfelelő.
    - Kezelése egyszerű és egyértelmű, kesztyűben sem okozott problémát a kapcsolgatása.
    - Töltöttsége könnyen ellenőrizhető és egész hamar fel is tölt.
    - USB-C tölthető, nem kell magammal vinni extra töltőkábelt.

Összességében az egyik legtöbbet használt fejlámpám, holott van itthon vagy 10 típus (vagy inkább 20, ki számolja :DDD ). Bármikor zsebre vágom és igazából vele tapasztaltam meg azt, hogy egy könyű és jó fényű fejlámpa mennyire fontos és hasznos. Előtte a kicsi és könnyű fejlámpáim nem igazán használtam, utána pedig már a nagy és nehéz fejlámpáim szorultak háttérbe. Gyakorlatilag mindenféle tevékenységre alkalmas a fénye, nyilván korlátokkal. Egyedüli fejlámpának szerintem ettől valamivel erőteljesebb modell szükséges, de ha már van egy "nagy" fejlámpád, akkor kiegészítőnek ez nagyon jó választás. Sokkal szívesebben veszem fel, mint a nehezebb modelleket, valamint az esetek legalább 70%-ban ennek is bőven elég a tudása mikor fejlámpát használok, viszont szinte észrevétlenül lapul a fejemen. Ára relatív nem vészes, nyilván a hazai boltok felsőbb polcainak kínálatát nézve.

• WestBam

Topikgazda

Tök jó látni, hogy ennyire elfoglaljátok magatokat az építgetésekkel :C
    Néha elő-előkerül nálam is az a bizonyos bogár, hogy kéne egy nagyon tuti 502B-t építeni (nekem az az egyik kedvenc lámpaformám), de sajnos ismerve a vacak hőháztartását semmi extrémet nem tudnék belőle kihozni. Ahogy a saját lámpáimat használgatom azt kell mondjam, hogy már egy jelenlegi "átlagos" szintet is elég nehéz lenne belőle megépíteni. Annyira jó lámpákat lehet ma már készen kapni, hogy nem is tudom hová lehet ezt még tovább fokozni.
    Egyetlen járható útnak a hőtermelés csökkentését találom, mert azzal tovább lehetne a magasabb fényáramokat használni, na de annak is mi a haszna? Hamarabb merül le az akku, szükség meg elég ritkán van több ezer lumen fényáramra hoszabb ideig. OK, H-Zol-nak a kombájn mellé nyilván mások az igényei mint az átlagos felhasználóknak, de az nem mindennapi felhasználás.

• WestBam

Topikgazda

válasz user112 #82371 üzenetére

Akkor egyszerű a válasz, nem lemerült akkut kaptál, és arra töltöttél rá. Ennyi fért még bele, tehát kb. félig volt az akku.

• WestBam

Topikgazda

válasz ronati #82364 üzenetére

Nem tudom milyen multimétert használsz, de ilyen áramok méréséhez nem jó a vezetékes, ezeknél már vastag rézvezetékes áthidalás mellett a vezetéken átfolyó áramot kapcsos multival lehet pontosan megmérni, mert ott a vezeték vékonysága már nem befolyásoló tényező.
    A teszteléshez mindenképp a 30Q akkut használd, azon nincs semmi ami korlátozná az áramfelvételt, a panasonic nem tud ekkora áramot leadni, a wurkossal szemben meg fenntartásaim vannak.
    Elsőként zárd ki a kapcsoló körüli hibát a vezetékes teszteléssel amit írtam. Ha akkor is csinája akkor egy próbát megérne, hogy egy "rendes" rézkábellel asztalon rakod össze a setupot: kábelt beforrasztod a driver mellé, másik végét meg rátartod kézzel az akku végére. Én a driver ezen oldalán keresném a hibát.

Ehhez: #82358
    Boost driver kell abban az esetben, ha a LED feszültsége magasabb mint az akku feszültsége, ergo 1 cellás lámpában csak boos driver jöhet szóba 6V-os LED-hez, mert az akku max 4,2V minimum meg 3V alá is bemehet, de a LED-nek optimálisan stabil 6V-ra van szüksége ahhoz, hogy világítson.

Azért fura, mert azt írtad convoy kacsolóval is jelentkezett a hiba. Valami ott nem lesz ok a kontaktokkal, azokra nézz rá.

• WestBam

Topikgazda

válasz ronati #82360 üzenetére

Próbakép tedd már meg, hogy összeszereled és a zárókupakot letekerve (nem asztallpra világítva!) egy rövid de vastag "rendes" rézvezetékkel zárd már az áramkört és úgy próbálj meg pillanatnyi megszakításokkal magas fokozatba fellépni.
    Ha így megy akkor a kapcsolód nem bírja. A host alapján ezt próbálnám meg első körben kizárni.
    Illetve a drivernek a rögzítésére is nagyobb hangsúlyt helyeznék, 120 fokonként tennék egy-egy forrasztást, nem csak egy helyre, mert ha mozdul a driver az akku nyomásától akkor simán el tud így repedni.

• WestBam

Topikgazda

válasz user112 #82351 üzenetére

Első körben azt írd meg, hogy ezt az 572 mAh kapacitást mivel mérted?
    - akkutöltő "rendes" kapacitásmérés funkciójával
    - akkutöltő betöltött kapacitás mérés funkciójával
    - USB-s mérőeszközzel lámpában töltve gyári töltőcsatin keresztül

• WestBam

Topikgazda

válasz rybak111 #82285 üzenetére

Nem lehet túl kényelmes ekkora lámpafejjel, eléggé aránytalan nem csak ránézésre, de kiegyensúlyozásra nézve is.
    EDC-re túl mértes, rendes lámpának meg túl kicsi az akkuja és amorf az alakja.
    18650 akku reálisabb lenne ezekhez az áramfelvételekhez, létezik hozzá toldó cső, szerintem érdemes beszerezni. Az egyensúlya is javul és az akku is jobban bírja majd ezt az áramfelvételt.

• WestBam

Topikgazda

válasz bedvóter #82244 üzenetére

Nem emlékszem, hogy írtad volna.
    Ez egy valóban "taktikai" kialakítású lámpa, egyetlen kapcsolóját könnyen lehet használni arra, amire tervezték, területet ellenőrizni, esetlegesen ott lévő illetéktelent elvakítani, szükség esetén pedig ütni vele.
    A fizikai gombzár feleslegességével nem értek egyet. Rengeteg Baton és Warrior mini tulaj boldog lett volna, ha lett volna ilyen a lámpáján és nem égette volna ki a zsebét. Egyébiránt a legjobb zárási mód, nem kell a gombokkal bohóckodni, hogy mit és hányszor és hogy nyomkodsz. Lehúzod nyitva, feltolod zárva. Ennél egyértelműbb és egyszerűbb-gyorsabb nem is lehetne.

• WestBam

Topikgazda

válasz FBLLMAG #82238 üzenetére

Jajj, nem érted mit én írok :N
    Van egy közeli példám, szeretem is nagyon ezt a lámpát, sokszor este ezt viszem magammal mostanában kutyasétánál.
    Van EDC33 és EDC35-ös is itthon, mert érdekelt mit tud a nagyobb tesó. Mindkettő tök jó meg minden, de szemmel nem érezhető az átütő különbség a kettő között, ezért a kisebb és könnyebb EDC33 szokott velem sétálni már több, mint egy hete.
    Ennek a 300 lumenes fokozata 8300cd, tehát kb. hasonló a vetített képe, mint az XL200-nak. Ez a fokozata stabilizált, nem lép vissza csak kikapcsolás előtt, plusz a mérések alapján többet is tud, ebben a tesztben épp 358 lument mértek rajta. Ezt tartja 265 percig. Az XL200 tartja 10 percig majd felére lelép és kb. 130 percnél kikapcsol. Ergo a lítium akkus, nem nagyobb méretű (valószínűleg valamivel nehezebb) EDC33 18650 akkuval, ami ugyan az extrémebb 4000 mAh kapacitású (14,4Wh) pont dupla ideig világít és ennek legalább 90%-ban sokkal több fényáramot és fényerőt biztosít a használónak.
    Melegedésnek ezen a fokozaton nyoma sincs, bőven lehet vele mindent is látni, de ha szeretném akkor kereső módban a 300 métert is viszi szépen. Ellenben nincs akkucsere ha van nálam pótakku akkor sem. De a lítium-ion akku akkor is jelentősen tovább bírja fényáram csökkenés nélkül.
    Egyszerűen más az ilyen és olyan áramforrású lámpa, mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya. Nekem is van jópár elemes lámpám, de jobb szeretem a lítium akkus lámpáim használni, mert olcsóbb üzemeltetni.

Ha már elem: Ezt már láttad? Szerintem téged érdekelhet:
    NH2400 lítium-ion 1,5V AA akku USB-c csatival, 2400mAh kapacitással és merülést utánzó funkcióval.

• WestBam

Topikgazda

válasz FBLLMAG #82232 üzenetére

Azt kihagyod a képletből, hogy a fényáramuk nagyon különböző.
    S2+ 5000cd mellé kb. 700 lumen
    XL50 12e cd de mindössze 200 lumen
    Egyik egy eléggé szórt fényű lámpa, másik meg egy fényerős, nagyon szűk spottal rendelkező lámpa gyenge szórt fénnyel.
    Nem a fényerő okoz magas fogyasztást, az leginkább a LED és a reflektor méretarányaitól és geometriájától függ.
    A magasabb lumenszám létrehozásához nagyobb méretekkel és fogyasztással rendelkező LED (vagy azonos LED esetén magasabb meghajtó áram) és jóval több áram szükséges, nyilván hamarabb lemerül és több áram alakul hővé, mint fényárammá.
    Az S2+ reflektora kisebb, a LED mérete (XM-L2) nagyobb.
    Ha beszerelünk az S2+-ba egy XP-E LED-et és hasonló fényerőt próbálunk elérni, mint az XL50-nek van (a fényáram valószínűleg magasabb is lenne a végén azonos fényerő mellett, ha a LED bírja az áramot), az S2+ simán lenyomná az XL50-est üzemidőben is.

Egy teljesen átlagos 3000 mAh kapacitású 18650 akku energiatároló képessége 10,8 Wh. Egy 900 mAh kapacitású AAA akku energiatároló képessége 1,08 Wh. 3 AAA akku 3,24 Wh energiát tud tárolni. Pont. Ez fizika és egyszerű számítás.
    Nem lehet a 18650 és az AAA vagy AA akkuk energiatároló képességét összevetni, holott méretben a 3 AAA akku tartókonzollal már egy 18650 akku méretével vetekszik.

Az áramforrás hozzáférhetőséggel egyetértek, de alapvetően körtét az almával a hasonlítás alapja.

XL50 futásidő grafikon maximális fényáram mellett:

50 perc alatt esik vissza 200 lumenről 40 lumenre, amit sokáig tart míg le nem merül.

S2+ 6x7135 futásidő grafikon maximális fényáram mellett:

Ez a modell kb. 700 lument tud, amit majd 50 percig tart elég jól, aztán kezd el halványodni a fénye, viszont onnan már erős a fényáram csökkenés. Persze melegszik mint a dög még így is, de ha azonos fényáramon néznénk meg a futásidőt, akkor biztosan rommá verné az XL50-est.

Az igazságos összehasonlításban segítenek a gyártók is néha, pl. a Nitecore MT1A Pro 14500 akkuval és AA akkuval mérve 50 lumen fényáram és azonos fényerő mellett a lítium-ion akkuval 2x annyi ideig elmegy.

• WestBam

Topikgazda

válasz Jack72 #82172 üzenetére

A leírtak alapján még lehehetséges:
    Akku is nagyon hideg ezért nem tud leadni elég nagy áramot, próbáld meg szobahőmérsékletű akkuval.
    Vagy már elöregedett az akku és hamar beesik a feszültsége. Mérj eg belső ellenállást rajta.

• WestBam

Topikgazda

válasz tknof1871 #82178 üzenetére

S4 V3.0-ast vettél? Mert a képek alapján abba még a védett 21700 is belefér, ergo a 18650-nek nem szorosan vagy éppen, hanem bőségesen el kellene férnie.

• WestBam

Topikgazda

válasz csibe1 #82032 üzenetére

A túlárazás relatív és igazából elavult a technológia is. Nekem ez már régi vágyam volt nem leütött állapotban, hogy a gyűjteményem része legyen.
    Egyébiránt próbálj meg valamit behozni amerikából. Hamar megérted miért is ilyen kiba drága az ott 40$-os lámpa.

• WestBam

Topikgazda

válasz H-Zol #82017 üzenetére

Igazából az sem túl optimális, hogy 20%-ot ingázik a fény a hővédelem miatt, ezt vehetjük úgy, mint a régi szobai termosztát és az új. Réginek kellett 2 fok mire kapcsolt ki-be, az újak meg 0,5 fok eltérésnél már kapcsolnak.
    De nekem nem ez volt az elsődleges gondom velük. Nincs már Klarus lámpám, hogy csináljak grafikont, de szerintem valahol azt is közzétettem. A fel-le ingadozás közben egy-egy pillanatra mint az EKG-n volt random egy vibrálás. Nagyon nehezen jöttem erre én is rá, csak annyi volt meg, hogy valami nincs teljesen rendben, de nem tudatosult a használat alatt (mozogsz, ide-oda világítasz a lámpa fényével), hogy mi okozza ezt az érzést. Leültem, elkezdtem bámulni a fényt miközben egy helyre világítottam vele. Na ekkor tudatosult, mert már így láthatóvá vált a tényleg szemvillanásnyi vibrálás a fényben. Aztán emlékszem lemértem és a mérés grafikonjában is teljesen láthatóvá vált ez az anomália belenagyítva az időbe.
    Ha megtalálom be is linkelem, a ceilingbounce appal bárki utána tud ennek is járni.

• WestBam

Topikgazda

válasz H-Zol #82015 üzenetére

Értelmezhető áron nem nagyon találtam eddig, most is igazából impulzus várárlás történt. De jól mutat az ML300LX mellett. Elég veszett az új ára a krypton 6D-nek is...

• WestBam

Topikgazda

Sikerült beszereznem egy régóta vágyott lámpát szép és tökéletesen működő állapotban, ráadásul piros színben. Persze izzós, nem LED-es :B

• WestBam

Topikgazda

válasz ZozzV6 #81999 üzenetére

Várjuk a beszámolót, ugyan nem az első és nem is a második hasonló lámpa a piacon, de jópofának tűnik :C
    Egyvalamire érdemes figyelni ami minden Klarusnál észrevehető de csak nehezebben, vagy ha a grafikont kinagyítod, én is csak idővel jöttem rá: pattog a fénye
    Erről és a hatalmas hővedelmi ingadozásról leszoktak vajon mára?

• WestBam

Topikgazda

válasz FBLLMAG #81987 üzenetére

Mivel az enyém gyakorlatilag megkergült így nem sajnálom, betettem az SC5w MKII-be.
    Viszont a védett 14500 hosszabb, mint az AA NiMH így nem is tudtam betekerni a zárókupakot.
    Persze nem adjuk fel, OFC rézkábellel rövidre zártam zárókupak nélkül. Minden funkció működik, DE ugyan úgy elmarad a gyári képességeitől, 14500 akkuval 275 lument tud max.
    A lítium-ion akkuteszt után működik ugyan úgy NiMH akkuval is, de ebben az esetben 226 lm a max amit tud.
    És az elengedhetetlen intelem:
    Ezt mindenki csak saját felelőségére próbálja ki, mert lehet, hogy tönremegy a lámpája a túlfeszültség miatt. A gyártó NEM ajánlja, és soha NEM is mondta, hogy az elemes üzemre tervezett lámpáik képesek lítium-ion akkuval üzemelni.
    Az enyémnek már "mindegy" mivel nem működik jól és nem tudja a gyártói paramétereket, ezért próbáltam ki a fentieket.

• WestBam

Topikgazda

válasz FBLLMAG #81098 üzenetére

Őskövület posztra szeretnék reagálni :DDD
    Anno FBLLMAG elkészítette a Petzl Actik CORE 100 lumenes fokozatának futásidő grafikonját. A CORE akku 1250 mAh kapacitású, emlékeztetőnek beteszem ide a grafikont amit készített:
    Ugyan ebben a formában jelenleg nem tudom megcsinálni a grafikont, mert meghalt az androidos telefon amivel mértem, ellenben időközben elékszült a saját gömböcöm, ami minden mérés előtt kalibrálva van, relatív pontosnak mondanám.
    EBBEN a posztban írtam, hogy szereztem egy UT27 2024-es UHE LED-es modellt. Megmértem mit tud ennek a 100 lumenes fokozata melegfehér fényen, íme:

A méréshez nem a HLB1500-as, hanem a régi UT27 HLB1300-as, vagyis 1300mAh kapacitású használt akkuját tettem a fejlámpába. Azt hiszem ezen jól látszik az UHE LED és jó elektronika előnye. Bár Az Actik CORE nem lett merülésig mérve, de a lényeg látszik, hiszen mindkető 100 lumen fényáramú fokozat.
    UT27UHE-mérve 103 lumen, amit a 20. percre ejt be 99 lumen-re. Innen lineárisan halványul a fénye a 244. percig (4 óra 4 perc), ekkor stabilan beáll 58 lumenre.
    12 óra 12 perckor ejti be ismét a fényáramot, vagyis 8 óra 8 percen át van 58 lumen fényárama.
    Innen még 76 percig világít a lámpa tartalék fényáramon, ami jelen esetben 7-6 lumen, majd kikapcsol a lámpa.
    Összességében azt hiszem, hogy ez a 74 gramm ki van maxolva rendesen. Fénye akinek a meleg fény jön be meleg tónusú, akinek a hideg fény jön be annak hideg tónusú is lehet. Fényerős az optika beállítása, vagyis távolabbra van fókuszálva a fénye. Van szórt fény természetesen, hiszen ez a TIR lencse sajátossága, de tempós haladáshoz ez szerintem jobban megfelel mint a full szórt fény. Turbóban méretét és képességeit meghazudtoló távra képes elvilágítani, de az igazi erénye talán a tényleg hosszú üzemidő valóban használható fényárammal kombinálva úgy, hogy órák múltán sem fogunk hasraesni vele, mert azért a majd 60 lumen még elegendő főleg vaksötétben arra, hogy haladjunk mellette. Mindezt pedig hihető, hogy tudja a tartozék nagyobb kapacitású akkuval 14,5 órán keresztül, hiszen a 200mAh-val alacsonyabb kapacitású kb. 2-3 éves használt akkuval is tudott majd 12,5 órát. Most, hogy már használom egy ideje és próbálgattam az "ős" modellt is aminek volt szórt és spot optikája is azt kell mondanom, hogy jót tett neki az optika váltás, így sokkal használhatóbb lett. Jelenleg ez a kutyasétáltatós fejlámpám és eddig még egyszer sem kellett töltenem, szemben az NU25-el, amit hetente töltök. Tetszik.

• WestBam

Topikgazda

válasz bedvóter #81862 üzenetére

Való igaz, de nálam szempont a vörös fény, illetve ki szerettem volna próbálni ezt a változtatható színhőmérsékletet, hogy miként muzsikál. Megnyugtató, hogy jól, ennél jobb akkor lenne, ha a neutrál mód is elérhető lenne minden fokozatban, mint az NU27-ben. Kiderül mit hoz a jövő, lesz itt még bőven ilyen modell szerintem.

• WestBam

Topikgazda

Ez részben igaz.
    Új szerzeményem:
    Nitecore UT27 2024 végi modell, ebben már MCT UHE LED van, vagyis egy emitter kettő színhőmérséklettel rendelkezik, de a két szegmens együtt egy harmadik színhőt is kiad.
    Ez az a fejlámpa, minek az első szériája (UT27 2021)sajnos elég rosszul sikerült, mert eltört a tartókeret csapja, aminek sajátossága, hogy nem lehetett cserélni csak a lámpával együtt. Később persze javítottak a műanyag minőségén, de jó időben gariztatva hozzájutottam az utódhoz, az UT27 2023-as modellhez.
    Ennek már számomra sokkal kellemesebb volt a meleg színhőmérséklete, nem olyan erősen sárga, de még bőségesen a meleg színhőmérséklet alsó fele. Sokkal jobban láttam ezzel, viszont ennél már változtattak az optikán is. Megszűnt a szórt fény és a spot fény, helyette lett két azonos fókuszú TIR lencse, az egyik alatt hideg fényű, a másik alatt meleg fényű LED-del. Távolra fókuszált a fénye, ezért már alacsony fokozaton is jól lehet vele látni előre is, nem csak pár méterre. Alapvetően ezt futáshoz tervezték, gondolom ezért ilyen fényerős képességeihez mérten, így tempó mellett is látsz, szükség esetén pedig megtalálod vele a távoli jelzéseket is ha terepfutáson vagy.
    Aztán megjelent tavaly év végén az UT27 MCT UHE LED-del, a két optika megmaradt, cserébe mindkettő egyszerre világít és szerintem azonos a lencse teljesen, tehát nincs szórt és spot fény, hanem egységesen két fix fókuszú lencse van. Szélesebb a vetített kép spotja, illeszkedve a jelenlegi fejlámpák sorához. Ami egyébként jó. Ez is távolabbra fókuszált fényű, talán hajszálnyival még jobb a színhőmérséklete a meleg fénynek és a hideg fény is picit még fehérebb, valahol 5000K környékén lehet, még nem mértem meg egyiket sem. Turbó fokozatban mind a két LED mindkét szegmense világít, ezzel kb. 4200K színhőmérsékletre változik a fénye.
    Ez jön be eddig a 3 modell közül a leginkább, mondhatni 100%-ban előnyére változott. A műanyag remélhetőleg már hibátlanul bírni fogja éveken keresztül és ezt nem kell majd cserélni. Persze visszalép ez is, valamelyik nap mértem meg 542 lument mértem a magas fokozaton (gyári adat 500lm). Persze a műanyag ház megteszi hatását, 1 perc múlva már csak 347 lumenünk van, 8. perc végére éri el a stabil 263 lument. 81 percig mértem, aztán kikapcsoltam a mérést, addigra 257 lumenre csökkent a fényárama, tehát mondhatni ez stabilan ennyit tud. 74 gramm gyártói adat szerint kompletten. Nem olyan rossz ez, még ha én komplett fejlámpára pánttal, akkuval cakk-pakk 76 grammot mértem akkor sem.

• WestBam

Topikgazda

válasz Robyka #81753 üzenetére

Bedvóter pedig pontosan válaszolt:
    Gondolom, a 4.2 V max. feszültségű akku tárolási feszültségére gondolsz, mert azoknak pont 3.7 V a tárolási feszültsége.
    Az akkunak amire az van írva, hogy 3,6V vagy 3,7V és hengeres lítium-ion akku annak a tárolási feszültsége 3,7V. Lemerültnek 3V alatt, feltöltöttnek pedig 4,20V-nál tekintjük őket.

neked milyen van múgy?
    Nézzük csak:
    - LR30 (jól tömített, biztosan bírja a vizet is, még töltőnyílás sincs rajta)
    - LA30 (jól tömített, bár ezen van töltőnyílás, de szerintem az esőt bírja, a mosást én nem erőltetném.
    - CL23 (mivel elemmel megy ezért nincs töltőnyílás, bírja a vizet)
    - CL26R (vízálló és jól tömített, de ezen is van töltőnyílás, így én ezt sem mosnám)
    - BLF LT1 (jól szigetelt ez is, de ennek is van töltőnyílása, ami elég masszív, de én ezt sem mosnám)
    - LA10CRI (elemes, jól szigetelt, de szerintem nem teljesen vízálló, biztosan nem mosnám)
    - LR40 (szerintem nem vízálló)
    - ML6 Connect WL (vízálló, bár ennek is van jól szigetelt USB kimenete, így én ezt sem mosnám, hiába mágneses a töltőfelülete)

Általánosságban azt gondolom, hogy az esőt mindegyik röhögve kibírja ha be van a töltőnyílás fedele zárva, a mosásnál azért van víznyomás is, azt max ha óvatosan és odafigyelve mosod akkor mondanám jó szívvel, hogy moshatók.

• WestBam

Topikgazda

válasz Robyka #81749 üzenetére

VÍz alá szerintem kevés kempinglámpa vihető. Búvárkodni szeretnél vele?
    Én abszolút kempinglámpa párti vagyok (van is itthon jópár), a diffúzor viszont olcsóbb megoldás és majdnem olyan, de csak majdnem.
    Kempinglámpa kevésbé borulékony, kevésbé vakít a fénye (nagyobb felületen világít, egyenletesebb a szórt fénye), én szeretem a meleg fényt a kempinglámpában, ezek nagy része pedig melegfehér fényű.

• WestBam

Topikgazda

válasz Jack72 #81719 üzenetére

Engem nem fogott meg az a konvex lencsés “piacos” csoda a közepén. Egyébként elég “sokan” árulják/eladták mostanában akik az olight.at-től rendeltek viszonylag olcsón.

• WestBam

Topikgazda

válasz Vlah #81693 üzenetére

Acebeam E70-ben volt, bízom benne, hogy nem volt selejtes alapból.
    Egyébként kb. 4400K mértem rajta, a CRI pedig több, mint rendben volt. Az a bajom ezekkel a meleg fényű CRI LED-ekkel, szinte mindegyikben van eltolódás vörös irányba, ettől lesz barnás a fényük (nekem). Persze a hideg fényű LED-eknek meg a zöld felé van eltolódásuk sok esetben, plusz ugye áram függvényében még változhat ez is.

• WestBam

Topikgazda

válasz Vlah #81690 üzenetére

Ez erősen egyéni preferencián alapul, nekem pl. a mért CRI 99,6-os GT-FC40 LED teljes csalódás volt, mindent barnásnak láttam vele, ez az "élettel teli" színek abszolút nem jött át, nem volt olyan mint a marketing anyagokban látható.
    Van köztünk is HCRI, hideg és meleg fényű lámpáknak is pártolója. Igazából a legjobb ha ki tudja próbálni az ember mindet, utána kiderül számára mi a leginkább megfelelő.
    Nekem lámpásban a meleg fény fontos, a CRI nem annyira, de alapvetően nem baj ha 80 feletti.
    Elemlámpában nekem jobban bejönnek a hideg 5500K feletti lámpák fényei, részletesebben látom vele a megvilágított területet.
    Fejlámpában szintén nem vagyok a meleg fény vagy a HCRI pártján, meleg fény mellett sokkal több a "fekete" terület, itt nekem szintén az 5500K feletti színhőmérséklet jön be.
    Ezért is jók a lámpás talik, ott lehet látni mindenfélét, ki lehet próbálni, az sokat segít a döntésben.

• WestBam

Topikgazda

válasz tknof1871 #81608 üzenetére

Ez a hivatalos XTAR alis store. A jelenlegi ár egy rossz vicc, 25e alatt viszont szerintem jó vétel. Persze ha a leírt dolgaival együtt tudsz élni. Nekem tökéletesen megfelel, volt jópár okos töltőm, alapvetően kapacitásmérsre és belső ellenállás mérésre ez is tökéletes.

• WestBam

Topikgazda

válasz tknof1871 #81590 üzenetére

Nekem jelenleg 2 töltőm van, ezek viszont elég gyakorta vannak használva, sok NiMH akku is van amit rendszeresen töltök.
    Nitecore UMS2 - tölt NiMH és Li-Ion akkut is, van gyorstöltés, mér belső ellenállást is.
    XTAR VP4L Plus Dragon - fontos (ma már az), hogy a hosszú, védett 21700-ad akkuk is beleférnek. XTAR alis hivatalos shopból vettem, 25e alatt meg lehet csípni akcióban. Ha ügyes vagy még olcsóbban is kifoghatod. Ez tud akku frissítést, plusz a belső ellenállást pontosabban méri. Nincs hivatalos forgalmazó itthon, mindenhol 1 évet adnak rá, szóval szerintem nem éri meg a hazai felárat.
    (Igen, ritkán ilyet is írok :DDD )

• WestBam

Topikgazda

válasz Jack72 #81586 üzenetére

Ígéretes, főként az a része, hogy nem az eddig megszokott módon egyik pillanatban 1,5V másikban pedig már kikapcsol fog működni az ígéretek szerint. Az tuti, hogy ebből be fogok újítani ha lesz, bár a felső 1,7V még kérdéses mennyire tolarált pl. lámpákban amik csak AA alkálival működnek.

• WestBam

Topikgazda

válasz H-Zol #81581 üzenetére

Abszolút jellemző.
    Erre csak azt szoktam mondani, hogy ami nincs az lehet ingyen is, akkor sincs. Mindig azt az árat kell alapul venni ami van, valós, elérhető, megvásárolható. Ez szerintem ilyen kereskedői "fogás", hogy letolja az árat, hogy a keresőben az látszódjon, hogy nála milyen olcsó. Volt. Talán. Ez viszont soha nem derül ki, mert nincs :DDD

• WestBam

Topikgazda

válasz Vlah #81530 üzenetére

:R :K
    Teljesen egyetértek!
    Itt már kb. mindenki elég "nagy" ahhoz, hogy eldöntse mit akar vásárolni és mennyi pénzt szán rá. Nem kellene egyik irányba sem billenteni, de sokan igénylik a megerősítést, hogy a döntésüket ne egyedül kelljen meghozniuk. Aztán persze a következményekkel egyedül maradnak, akár pozitív, akár negatív az élmény.

• WestBam

Topikgazda

Egy kis ünnepi hangulatromboló lámpás ON:
    Elővettem a kis Zebrám (SC5w MKII) és olyan haloványnak tűnt a fénye. Cseréltem akkut, megint. Mérem, ~220 lumen ami kijön maxon belőle. :W

Előveszem a másik Zebrám (H502w) mondom mérem egyből, hát ez is kb. felét tudja a gyári adatnak. :W

Írom nekik, hogy van-e tippjük, mert már mindet próbáltam ami tőlem tellik, kontakt tisztítás, kb. minden itthon található NiMH akku fullre töltve, Energizer Lithium primer elem, de ez bizony nem tud többet egyiksem a felénél mint kellene.
    Visszaírtak, hogy hogy reseteljem őket (ami már megtörtént, írtam is nekik az üzenetemben).
    Boszantó, mert mindkettő szép és jó lámpa volt, plusz mindkettő patika, alig használt újszerű, minimális üzemidővel. Gari persze nincs, hiszen régebbiek, meg talán ha 2 évet adnak ezekre.
    Azt hiszem újabb márkát húzhatok ki a képzeletbeli listámról :((

• WestBam

Topikgazda

válasz Jack72 #81138 üzenetére

Arra érdemes figyelni, hogy a törvényileg előírt minimum garit adnak kb mindenre, ergo 5 év garis cuccokat nem éri meg tőlük venni 10-20% árelőnyért cserében.

• WestBam

Topikgazda

válasz FBLLMAG #81090 üzenetére

Ilyet én is tapasztaltam, van olyan csati micro és type-c esetén is ami pont 0,5-1mm-el rövidebb, vagy a műanyag borítása egy picit másabb kialakítású és nem minden lámpába tud bepattanni a helyére miatta az érintkező. Első körben én is másik kábelt próbálnék bele, lehet azzal menni fog.

• WestBam

Topikgazda

válasz FBLLMAG #80982 üzenetére

Nem gondoltam, hogy ennyire ütősre sikerült az MH40 PRO, de örülök, hogy bejött :K

A futkosó fény nagyon tetszetős, de nekem nincs haszna.
    Ha már itt tartunk, diszkófény, gyertya, villám villogásokat mire használjátok.

Fotókon baromi jól néz ki, mert látványos, gyakorlatban semmi értelmét nem látom az ilyen funkcióknak, talán gyerekekenek házi discoban lehet értelme, bár egy 10e Ft-os alis disco lézer valószínűleg 100x látványosabb és eredményesebb is ennél a funkciónál. El lehet adni.
    Persze az is lehet nekem nincs fantáziám, mert én nem tudtam kigondolni mikor lenne jó egy ilyen színváltós-villódzós valami.
    Van itthon egy színes izzóm a hálóban, azt piros fényre állítva szoktam használni, így nem zavarja a szemünket de látunk mellette. Ez is tud minden színt meg átmeneteket, villódzásokat, szerencsére megjegyzi a piros fényt meg a beállított fényerőt így azon kapcsolom ki-be a távjával. Nappaliban van egy pici 2700K-es LED filament, este már csak ez van felkapcsolva, kellemes meleg fénye van, így nem tök sötétben nézzük pl. a tv-t, bár e mellett már mást nem nagyon lehet csinálni, mert ahhoz meg kevés a fényárama.

• WestBam

Topikgazda

válasz Jack72 #80681 üzenetére

H-Zol-lal egyetértek, nem kell elfogadnod, hogy nem azt kaptad amit rendeltél, majd megszokod idővel.
    Küldtem privit ;)

• WestBam

Topikgazda

válasz Jack72 #80640 üzenetére

Sajnálatos, hogy csalódnod kellett a lámpában. Az ilyen kellemetlenségek elkerülése miatt mondták, hogy a convoytól rendelj közvetlenül, olcsóbb, vannak opciók mit válassz és nem azt kapod ami van, hanem amit kérsz.
    Teljesen meg is lepődtem, hogy Simon ennyire benézte a dolgot, és ennyivel el van intézve, aztán látom nem onnan van.
    Amit tanácsoltak a többiek is én is azt tudom mondani: küldd vissza, vagyis szállíttasd vissza velük, ők tévedtek és informáltak félre. Nekik kell fizetniük a visszaküldés költségeit, plusz adják vissza a pénzed, plusz szomorú is vagy kárpótoljanak!
    Egy dologban biztos lehetsz, ha egy lámpa nem szerelem első nekifutásra akkor nem lesz az második és harmadik próbálkozásra sem. Volt amit többször próbáltam megszeretni, de nem ment, mindig buktával eladás lett a vége. Ma már ha ilyen van könnyen elengedem. Tedd te is ezt, mert ha csak ránézel mindig a fenti “átvertek” érzés lesz benned ezzel kapcsolatban.

Ma jön a BF-es Leatherman Wave+, remélem ez szerelem lesz, és nem döntöttem rosszul. Vic Spirit MX volt a másik kiszemelt.

• WestBam

Topikgazda

válasz H-Zol #80616 üzenetére

Sokan, főleg a fiatalabbaknak még sokat alakul az életük. Vagyunk itt páran akiknek már úgy-ahogy beérett. Régebben nekem is sokkal több időm volt, akkor azért termett a blogon bőven. Az utóbbi 3-4 évben nekem is alakult az életem, nincs nagyon időm blogolni. Majd talán jövőre sikerül arra is időt szakítani. A múlt hónapban kifizettem a tárhelyet meg a domain-t, szóval marad még valameddig a tartalom.
    On:
    nekem a legtöbbet manapság a fejlámpáim vannak használatban. Kocsiban NU21, sok mindent megold és alig foglal helyet, plusz ha használom akkor út közben töltöm, így mindig harcra kész. Itthon NU25 és NU33 amit naponta felkapok. Persze ezek kis teljesítményű lámpák, de általában ez is elegendő. Ha erdőbe megyünk a kutyával vagy túrázni a nagyobb vasak akkor jönnek. Rúdlámpa meg kiegészíteni van mindig zsebben kisebb vagy nagyobb.

• WestBam

Topikgazda

válasz H-Zol #80603 üzenetére

Ez egy viszonylag zártabb közösség, engem nem zavar ennyi off, majd ha a nagybetűsök szólnak akkor lesz az offcunaminak vége :DDD

• WestBam

Topikgazda

válasz bedvóter #80543 üzenetére

Méretre is kevésbé EDC, ezért is adnak övtokoz hozzá.
    Nem tudom miért ezt a jelölést kapta, hiszen kifejezetten taktikai lámpának reklámozák és kb. ideális lámpa is lehet egy biztonsági őrnek aki telephelyet őriz. Relatív kompakt, mégis tud nagy távot jól (keresőfény mód) és ha kell a LuminShield pedig elvakítja a szemben állót, de én pl. nagyobb terület megvilágítására szoktam használni. Van itt a gáton pár kivágott rész az ártéri erdőből, simán megvilágít vagy 1500 nm-t egyben.
    Én variáltam volna a LED-ek használatával is, mert egyébként nagyon jó, hogy a magas fokozatban bekapcsol a sok kis kiegészítő LED, de pl. az alacsony fokozaton én nem ez elsődleges, hanem a sok kiegészítő LED-et hajtanám alacsony árammal. Lehet erre nincs elektronikai háttér, vagy az is, hogy csak nagyon PWM-es megoldással lehetne őket meghajtani, nem ismerem a hátterét a dolgonak, mint ahogy az apró LED-ek tulajdonságait sem.
    Az biztos, hogy vannak még lehetőségek bőven az UHi MAX LED-ekben, jelenleg talán ez a leghasznosabb újítás ezen a téren, már csak ki kell őket maxolni. Szerintem záros időn belül meglépik a fentebb írtakat is, bolondok lennének, ha nem tennék meg, hiszen jóval hasznosabb alacsony fényáramon a szórt fény, mint a magas fényerő. Persze ez is felhasználás függő, de általánosságban szerintem jobb lenne.
    Amit még hozzátennék: az EDC33 sokkal kompaktabb, de szemmel és nem műszerekkel nézve nem sokkal marad el az EDC35-től sem távban, sem pedig fényáramban. Ha most a kettő közül csak egy maradhatna akkor az a 33-as lenne.

• WestBam

Topikgazda

válasz luciferk #80524 üzenetére

Nagyon off, de alapvetően nem illik a másik pénztárcájában turkálni.
    Hidd el, ez egy relatív olcsó hobbi, sok mindenre el lehet hirtelen százezreket szórni: kések, órák, gamer pc, konzol és hozzá játékok, borok, az autó(ka)t nem is említve. Hifizés már inkább milliós tétel ha audiophile zenehallgatás a cél. Hol van ezekhez képest néhány lámpa?
    A nőknek is megvannak a saját kiadásaik, hetente körmös az havi szinten legalább egy márkásabb lámpa ára. És akkor ruhát, cipőt, fiszemf*szomokat nem is számoltam. Mindenki olyat és annyit vesz amennyit szeretne és megengedhet magának.
    Én örülök annak is ha 12$ lesz egy Sofirn akcióban és sokan vesznek itt a többiek, de nem fogom megvenni azért mert olcsó, nem vágyom rá. Ellenben az EDC33 mellé vettem EDC35-öt meg EDC25-öst is, mert vágytam rájuk, ki akartam őket próbálni milyenek.
    H-Zol jól megfogalmazta, nekünk ez a “játék”, mert mindenkinek kell valami hobbi, valami “játék”. Nem kell itt a topiklakók közt a logikát, a racionális döntéseket keresni. Valami megtetszik megvesszük ha úgy alakul. Ha nem akkor meg nézegetjük a másikét :DDD

• WestBam

Topikgazda

válasz FBLLMAG #80446 üzenetére

Csak nem bírsz magaddal :DDD
    Tessék, itt az őse, mai napig tökéletes működéssel. Igaz nem nagyon használom a P30i mellett, hatótáv ugyanaz, de ennek szélesebb a spotja és kisebb.

• WestBam

Topikgazda

válasz H-Zol #80369 üzenetére

Szögletes akku van benne, azzal tele az ali, ahogy néztem a vezetékeket nagyobb kaland lesz a házat kettészedni. Nekem még ma is üzemel a régi NU30, igaz nincs benne sok ciklus, bár amennyi fejlámpám van a “kedvenceket” leszámítva a többiben nem nagyon nő a ciklusszám :DDD

• WestBam

Topikgazda

válasz Szirtimorc #80358 üzenetére

Szerintem roncsolás nélkül esélytelen ha jó ragasztót használtak.
    Stephenk megröntgenezte, az alapján csak ragasztva van a két fele egymáshoz.
    Melegítés és szétfeszegetés megoldás lehet...

• WestBam

Topikgazda

Kis feketepéntek körkép ABC sorrendben itthonról, ha már ilyen kedvezményes időszak van. A kép elég kiábrándító, mondhatni elképesztő. Sajnos az okát nem tudom, de lássuk a számokat:
    Armytek - armyteklampa.hu - konkrétan 0 darab leátrazott lámpa, 4 lámpához ajándék Zippy.
    Fenix - ugyan nem magyar, de területileg a kronium.hu illetékes itt is tudományom szerint. Követve az Armytek példáját itt sincs semmi, az akciós termékek listája is tök üres.
    LedLenser - a kapacitas.hu oldalán végre találtam akciót! Nem fogunk megkeveredni a bőség zavarában, de legalább utalás van kedvezményre, ha már fekete péntek nincs is.
    Maglite - az importőr webshopjában az audaxshop.hu oldalon van Black Friday, azonban a Maglite termékek nem kerültek az akcióba sajnos.
    Nitecore - mylitee.com és van black friday (végre), bőség zavara, gyakorlatilag van minden márkából akciós termék, könnyen lehet 20% feletti kedvezménnyel is válogatni.
    Olight - itt a hivatalos olightlampa.hu oldalon nincs semmi kiemelt Black Friday akció, de az importőr webshopjában a leitz-hungaria.hu oldalon van fekete péntek, a kedvezmény egészen lehangoló, egészen pontosan 5 termékre van 20% kedvezmény, a többire 8%.
    Trustfire - mivel egy helyre tartozik az Olight-al, így a tapasztalat ugyan az mint fentebb, trustfire.hu oldalon semmi, a leitz-hungaria.hu oldalon vannak fent a trustfire lámpák is kőkemény 8%-os akcióban.

Emlékeim szerint tavaly több importőrnél is volt BF akció, idén valami oknál fogva sokan megfeledkeztek erről az időszakról, pedig kiváló alkalom ez a karácsonyi ajándékokat beszerezni, nem csak elemlámpa, szinte minden más téren is.
    Én gyakorlatilag tegnap megrendeltem az utolsó ajándékot is, mindenkinek megvan mit kap karácsonyra és kb. 80%-ban black friday (black week) akció keretein belül lett megrendelve/megvásárolva az ajándék. Még nincs késő nektek sem ha lámpát, vagy egyebet akartok venni, szinte mindenhol van még akció!

• WestBam

Topikgazda

válasz H-Zol #80299 üzenetére

Régen minden jobb és tartósabb volt. Még a "gagyi" kategóriában is voltak tartós, megbízható darabok. Több ilyen szétosztogatott lámpám is él még ismertségi körben. Ellenben több sokkal fiatalabb ugyan ilyen halt már meg. WF501-502 ha még emlékeztek rájuk. Aztán ezek is elemntek a mindenből a legolcsóbb irányba, aminek meg is lett az eredménye, széthulló kapcsolók, megdöglő LED és driverek...
    Ettől függetlenül én bízok benne, hogy ma is vannak olyan lámpák amik elmennek ennyi időt valós aktív használat mellett is úgy, mint régen.

• WestBam

Topikgazda

válasz H-Zol #80223 üzenetére

Alin kb ennyi a Skilhunt E3A, az hibátlan, viszont meleg fényű

• WestBam

Topikgazda

válasz H-Zol #80218 üzenetére

Szerintem már írtam erről az AAA “Convoy”-ról itt is, nem olvastad? :(
    Nekem teljes csalódás volt, nem Convoy szint. Maga a fém az ok. De a fej az rugóval van a testtől elnyomva, ha zsebre vágod simán bekapcsol a legkisebb benyomódásra is. Ismerős gyereke viszont szereti, neki adtam :B

• WestBam

Topikgazda

válasz FBLLMAG #80210 üzenetére

Azt is tegyük hozzá, hogy jópofaságán kívül az akkut is meríti :U
    Szerencsére nem annyira, mint néhány balul sikerült elektronikus kapcsolós lámpa 8amik akár 2-3 ét alatt lemerítik akár a 18650 akkut is), de azért szívja a folyamatos bluetooth, én legalábbis az ML6 Connect WL-en ezt tapasztaltam. Egyébként játszottam vele kb. 5 alkalommal és azóta is úgy van ahogy hagytam anno.
    Tetszetős, hangzatos és persze ma még egyedi feature, de amúgy valószínűleg teljességgel felesleges is. Ma már inkább egy sima ML6 és egy ML4 lenne az árából a választásom, de én is ki akartam próbálni ezt a lehetőséet :DDD

• WestBam

Topikgazda

válasz H-Zol #80195 üzenetére

Szerintem 2 oka van:
    1. szoftverhiba lehetősége
    2. mert az "átlagos" felhasználók nagy része nem igényli

Mi a 2-es csoporton kívül esünk, ez nyilvánvaló, hogy nem átlag felhasználónak minősülünk. Ettől függetlenül én pl. nem szeretem a ramping módot. Nehezebben tudom belőni a szükséges fényt ha elsőre nem ott állítom meg ahol kellene, illetve azt látom, hogy rampingban feleslegesen magasabb fényáramon állítja meg mindenki a fényt. Nyilván, mivel mikor látod, hogy na ez jó, akkor engeded el a gombot pár tized laggal ami az agy-ujjak közti idegpályán végigfutó jel ideje. Ergo felslegesen magas fényárammal égeted a plusz akkuidőt.
    Persze a fix fokozatkiosztásnál meg meg vagy kötve, mert lehet, hogy pont egy kicsit több, vagy kevesebb fény kellene. Alapvetően mégis azt gondolom, hogy a saját szokásainkhoz kiválasztott módelosztású lámpa tökéletesen tud szerepelni minden helyzetben. Szerencsére nagy a választék nem csak LED, hanem fokozatelosztás tekintetében is.
    Több olyan földi halandót is ismerek, akiknek a vágyálma egy erős, mégis csak két fokozattal rendelkező elemlámpa, mint a legtöbb Surefire modell. Mindenkinek más az igénye.
    Fater pl. csak 1 fokozatot használ minden lámpáján, pedig kapott már tőlem jópárat. Egytlen igénye van csak: módmemória, hogy a neki tetsző, (általában közepes) 3-400 lumen körüli fokozaton kapcsoljon ki-be a lámpája.

• WestBam

Topikgazda

válasz nemethbalazs #80155 üzenetére

Szerintem jobb választás az NU33, mert a hospotos fő fényével pontosabban tudsz szűkeb helyekre bevilágítani, mellesleg elég kellemes az üzemideje is, én kb. hetente töltötm és elég sokat használom. Ha nagyon kell a szórt fény akkor a CRI LED ott van benne teljes szórt fénnyel, bár az azért nem túl erőteljes, de azért még sétálni is lehet vele simán. Van mindkettőm, az NU25 inkább a rettentő alacsony tömege és a szép, egyenletes szórt fénye miatt jó, ami viszont nem minden helyzetben ideális.

• WestBam

Topikgazda

válasz Digitalpimp #80092 üzenetére

A feszültséget nem veszed figyelembe, csak a kapacitást, ezzel pedig kihagysz egy fontos tényezőt.
    A tárolt energia akkunként:
    18650 3,7V 2600 mAh kapacitással - 9,62Wh
    AA alkáli elem (Varta Longlife AA) 1,5V 2970 mAh - 4,45Wh
    AA NiMH akku 1,2V 2600 mAh - 3,12Wh
    Jól látható, hogy 1db AA NiMH akku harmad annyi energiát tárol, mint egy ugyanakkora kapacitású 18650 akku.
    Amiben jobb az NiMH akku mint az alkáli elem az az áramleadó képesség. Sokkal magasabb áramerősséget bírnak folyamatosan az akkuk mint az elemek, ezért azokkal magasabb fényáram tartható hosszabb ideig. Az AA alkáli elem esetén a magasabb feszültség miatt könnyen megeshet, hogy rövid időre a fényáram magasabb lesz , ellenben mivel hamar beesik a feszültsége ezért kevésbé jellemző a lapos futásidő grafikon, általában a merüléssel együtt nő a belső ellenállás és csökken az áramleadó képesség is, így folyamatosan csökken a fényárama is. Itt már a jól tervezett elektronika sokat számít, mert ha jól van belőve az áramfelvétel alkáli elemhez is, akkor bizony azzal hosszabb lesz az üzemideje, mint az NiMH akkuval, viszont ez utóbbival könnyen lehet, hogy magasabb lesz az elérhető maximális fényáram.

• WestBam

Topikgazda

válasz FeRRaR1 #80082 üzenetére

Vannak kétségeim ezekkel a fejlámpákkal kapcsolatban, mert vagy az 1000 lument nem tudja (vagy a 3db egyszerre, egy rövid pillanatra), vagy ha tudja (biztosan nem tudja) akkor meg iszonyat vissza kell lépnie. Visszalépés nélkül kb. a 2-300 lumen lehet reális, de kb. teljesen biztos vagyok benne, hogy nem stabilizált a driver és halványodik folyamatosan, csak a szemed ezt a folyamatosság miatt nem veszi észre. l
    De a lényeg, hogy te elégedett vagy velük!
    Innen már csak feljebb lesz ha a topikban maradsz :DDD

• WestBam

Topikgazda

válasz bedvóter #80023 üzenetére

Ez a kijelző téma nekem is idegen. Ugyan volt több olyan lámpám is amin volt, többek közt TUP is, de szerintem az fog mindegyiken először meghalni. Az Imalent LCD-k is szerettek meghibásodni ha emlékeim nem csalnak.
    Ezért is vettem EDC25-öt. Nem olyan menő, de egy hibaforrással kevesebb.

• WestBam

Topikgazda

válasz FBLLMAG #80011 üzenetére

Ha már szétoffoljuk lakásvilágítással a topicot :DDD
    Azt ugye tudod, hogy okos eszközökkel simán megoldható az, hogy este (valahány óra valahány perc-től valahány óra valahány perc-ig bezárólag) automatikusan csak x%-ra dimmelve kapcsoljon fel a lámpa a szobában?
    Mondjuk én nem vagyok benne otthon és szívok is vele ha valami történik a törékeny kis tuya rendszeremmel, legutóbb a router csere okozott pár napos szívást, de ezekkel gyakorlatilag mindent is be tudsz állítani. Nem vagyok híve, de van néhány jó funkciója, pl. van minden szobában, plusz kint és a kinti helységekben is hőmérő szenzor, így vissza tudom nézni a hőmérsékleteket, páratartalmatévekre, a többi (konnektor, izzó) hozzá kötött vacak már ezen felül nekem csak luxus extra, de a konnektor automatizálás nekem nagy segítség, kb. 2 évet bír egy ilyen 3e Ft-os alis konnektor aztán megdöglik. Drágábbakat még nem próbáltam, nem éri meg (ventillátort kapcsolgat).

• WestBam

Topikgazda

válasz FBLLMAG #80002 üzenetére

Nálunk 3CCT-s lámpa van a nappaliban melegfehérre állítva, de szükség esetén szemkiverős hideg fénye mellett akár műteni is lehet :DDD Többi helységben 4-5000K az elsődleges fény, de este alapvetően egy 1800K színhőmérsékletű kis asztali lámpát kapcsolunk csak fel, ez nagyon kellemes háttérfényt biztosít filmezéshez, viszont ennek már elég fénye van ahhoz, hogy ne kelljen máshol sem lámpát kapcsolni ha megyünk jobbra-balra. Volt gyengébb, 60 lumen körüli is szintén ilyen nagyon meleg fényű, de az tényleg csak hangulatfénynek volt jó, nem lehetett vele már a konyhában egy centire sem látni.

• WestBam

Topikgazda

válasz Jack72 #79968 üzenetére

Akkor gari. 2 hónapos lámpánál még kínában is bele kell férjen...

• WestBam

Topikgazda

válasz Jack72 #79957 üzenetére

Esetleg gombzár?
    1 gombnyomásra ki/bekapcs
    2 gombnyomás turbó
    3 gombnyomás stroboszkóp
    4 gombnyomás gombzár
    bekapcsolva nyomva tartás módváltás.

• WestBam

Topikgazda

válasz lugosi #79765 üzenetére

Nem hibáztál, jó lesz az. Van itt késes topik :Y megyek megkeresem :DDD

• WestBam

Topikgazda

válasz user112 #79762 üzenetére

A képen XP-L HI LED látható, valamint 8x7135 driver.

Én innen (közvetlen a gyártótól) rendelném meg a lámpát ebben a kiépítésben:
    Szín: ami tetszik :K
    LED: SST40
    Color temperature: 6500K (hideg fény) vagy 5000K (melegebb, sárgásabb fény) - ami tetszik
    Driver: 5A 12 group buck (ez stabilizált kimenetű)
    Akku pluszban: Vapcell F38 3800 mAh
    Ez kevesebb mint 8200Ft, jobb az akku és jobb a driver is, viszont várni kell rá mire megjön pár hetet.

• WestBam

Topikgazda

válasz user112 #79760 üzenetére

Első körben megszámolod hány 7135 IC van rajta, ez a legegyszerűbb módja.
    Darabja 350 mA áramot enged át, ahányat látsz megszorzod 350-el, megkapod a driver maximális áramerősségét. Jellemzően 4-6-8 db szokott a driveren lenni. A 35x alapján valószínűleg QXMD driver van benne, a convoy driverek zöld vagy piros színben pompáznak, rajtuk Convoy felirattal már elég sok éve, régebben 105D volt rajtuk a felirat. Bekukkantva az akku felől hány darab fekete téglatestet látsz? A túlfelén 99%, hogy 4 darab van, ergo ahányat látsz add hozzá a 4-hez.
    A LED-ek vetítési képe, színhőmérséklete és fényerje-fényárama is eltérő, az S2+-t rengeteg LED-del szerelték, régebbi modellekben az XM-L2 volt az elterjedt, majd azóta kb. minden belekerült.
    Akku nem kell bele védelem nélküli, illetve extra áramleadó képesség sem feltétel, mivel max 2,8A a folyamatos áramfelvétele. Gyakorlatilag bármilyen akkuval üzemeltetheted.

• WestBam

Topikgazda

válasz Jack72 #79485 üzenetére

Szúró fényű, lámpás nyelven thrower.
    Szerintem vedd az SFT40 verziót 8A driverrel, leesik majd az állad. SFT40 LED nagyobb felületű dedómolt, lesz szórt fény is meg szélesebb erős hotspotod. Minden épeszű dologra elég lesz nagyobb távolságon. Pici LED-del nagyon szűk lesz a hotspot meg szórt fény sem nagyon lesz. Szerintem ne azzal kezd a vásárlást.

• WestBam

Topikgazda

válasz zodo #79420 üzenetére

Lehet, hogy nem leszek népszerű, de szerintem ezeket felejtsd el, a C8-ast meg pláne. Duracell, varta, energizer. AA elemes legyen, akkor kevesebbet kell elemet cserélni, és LR06-ost vegyetek bele, ne szén-cinket. 200 lumen körül untig elég lesz. NiMH akkuval + töltővel ezek éveket ki kell bírjanak.

• WestBam

Topikgazda

válasz Jack72 #79378 üzenetére

Soha nem is töltötte fel az akkukat a töltőd? Vagy eddig minden ok volt, de most hirtelen fennáll ez a jelenség?
    Illetve még ami eszembe jutott: minden slotban ezt csinálja az az egy akku? Mert ha a többi töltődik, az az egy akku nem akkor egyértelműen az a cella hibásodott meg. Ebben az esetben vidd el és add le, nehogy galibát okozzon otthon.

Új hozzászólás Aktív témák