Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
🔦Üdvözöllek!🔦
A topik elsősorban az elemlámpákról, fejlámpákról, akkukról és a velük kapcsolatos technikai és tapasztalati beszélgetésről szól.
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyapo11
őstag
Azt nem értem, hogy már 50 évvel ezelőtt volt laposelemes lámpa fókuszálható, utána az NDK-s rúdelemes lámpák fókuszálhatók, a Maglite fókuszálható. Egy nagyon egyszerű módon, a fényforrást a paraboloid tükör fókuszpontjába helyezve thrower lesz, abból kimozdítva meg flooder. Miért nem ezt alkalmazzák lencse helyett? Nincs veszteség, a tükör ugyanúgy kiküldi a fotonokat csak más irányba.
A folyadékkristályt eddig azért alkalmaztuk, mert elfordítja a fény polarizációs síkját. De ha el tudja téríteni a foton útját veszteség nélkül az szuper. -
gyapo11
őstag
válasz
csibe1 #70401 üzenetére
Fordítva gondolkodnak, mennyi többlet profit származik abból ha nincs csavar. Nem kell beletervezni, olcsóbb a mérnök, nem kell fúrni, kisebb a gépmunka+munkaerő+szerszám költség, nem kell elszállítani a fúráskor keletkezett fémhulladékot. És egy fityinggel sem kell olcsóbban eladni a terméket, sőt, még esetleg hamarabb meg is murdel ha nem nyomja rá tökéletesen az alapra. Meg lehet tippelni, hogy mennyi fog elromlani garanciaidőn belül és mennyi azon kívül, ami többlet vásárlást generál. Megnézik különböző számokkal és eldöntik melyik forgatókönyv hoz többet a konyhára.
-
gyapo11
őstag
válasz
Lacerta #70392 üzenetére
Én asszonynak 3 $-ért vettem zoomos 18650-est, elég fénye van, már 1-2 éve használja (Litwod). Egy panasza van, hogy nehéz, de autóban ez pont nem szempont.
Már drágább. -
gyapo11
őstag
válasz
MC Pite #70326 üzenetére
gyakorlatban 20 lumen az alsó állás
Van olyan is? Nálam mindegyik 1 lumen vagy alatta, Narsil driveresek meg a leghalványabb hunyorgásra is beállíthatók. Persze lehet holdfény mód stepless nélkül is egy lámpában.
Nem is annyira az a gond a pánttal, hogy nem fér el a sapka/bukó alatt, hanem hogy nem tud a homlokomra érni, mert a lámpa van ott, így a sapkát is hátra kell tolni, a bukó (kerékpáros) meg végképp nem jó, ki kell lazítani, innentől már a védelmi foka is kisebb, esésnél elmozdulhat és nem védi a fejemet. Pedig egyébként pont biciklire kell a fejlámpa, mert a kezeknek szabadnak kell maradni, és az is jó, hogy nem mindig előre néz, hanem amerre a fejemet mozgatom. Csak nem pánt kell, hanem föl kell szerelni a bukóra.
-
-
gyapo11
őstag
válasz
MC Pite #70283 üzenetére
Persze nekem is van fejlámpám meg még sok embernek, de nem minden célra jó. Pl. most télen egy vastagabb sapkára már nem megy rá a pánt, állítgatni kell. Aztán meg a sapkával együtt lejön a fejemről. Baseball sapkában az ellenző takarja a lámpa fényét. Ködben elvakít a ködről visszaverődő fénye közvetlen közelről, az elemlámpát el tudom tartani sokkal messzebb a szememtől. Városban gyaloglás közben változnak a fényviszonyok, néha kikapcsolom, máshol be, kényelmesebb ha a lógatott kezemben a lámpa és csak nyomkodom a gombot. Másrészt ha kicsit lejjebb, kicsit följebb akarok világítani vagy csak megnézni valamit akkor is sokkal kényelmesebb egy csuklómozdulat mint kapkodni a fejlámpához vagy forgatni a fejemet.
Meg egy kicsit olyan fejlámpával közlekedni városban mintha kempingben lennék vagy erdőben vagy kerékpárral. Ha bemegyek egy épületbe problémásabb a fejlámpát levenni/eltenni mint egy elemlámpát zsebrevágni. Az elemlámpát pakoláshoz le lehet tenni és plafonra/falra világítani, esetleg ruhára csíptetni. -
gyapo11
őstag
Így van. Az ilyen melós lámpa nem szereti a táskába/zsebbe gyűrést ha vezetékes, tehát marad a pipa vagy cső. Az sem jó ha csak túl erős fény van, mert a látószög szemmozgással lehet kb. 150 fok, és ha kinézel az erős fényből egy sötétebb irányba semmit nem fogsz látni. Ha lenne 150 fokos fejlámpa az meg nem lenne elég fényes. Nekem egy Imalent HR20-as van, ez fokozatmentesen szabályozható 1-1000 lumenig, könnyű, pipa alakú, valami ilyesmit ajánlok.
-
gyapo11
őstag
válasz
HollyBoni #69936 üzenetére
A fast test először kisüti, aztán ahogy tölti méri közben a betöltött energiát, a nor viszont feltölti, és kisütés közben méri a kivehető energiát, ez a jobb módszer. A betöltött is valamilyen arányban van a kivehetővel, de nem tudhatjuk pontosan, hogy mennyivel több megy be mint amennyi kivehető.
-
gyapo11
őstag
válasz
Wolfskin #69920 üzenetére
A környezetbe sokkal rosszabbul adja át a hőt. Meg kell nézni a fajhőjét, hogy mennyit tud felvenni, de csak idő kérdése hogy forró legyen, mert nem tudja leadni. Legalábbis sugárzással nem, ha jó nagy felületen érintkezik valamivel ami elviszi a hőt, az már más kérdés.
Itt van néhány anyag emissziós tényezője:
Aluminium, polírozott 0,05
Réz, polírozott 0,01
Sárgaréz, polírozott 0,03
Bronz, polírozott 0,1
Króm, polírozott 0,1
Arany, polírozott 0,02Lakk, fekete, matt 0,97
Réz, feketére oxidált 0,88Jól látszik, hogy ami fényes, az mindegy miből van, marhára nem sugározza ki a hőt. Ebben a réz még az aranynál is 'jobb'. És minden ami fekete és matt, az meg igen.
A lámpák testén átfolyik az áram, ebből a szempontból a réz jobb mint az alumínium, de valószínűleg jelentéktelen a különbség annál a vastagságnál. A hőt is jobban vezeti, ez hasznos lenne ha a külső felület matt fekete lenne.
A
Szigetelőszalag, fekete 0,95
vagyis ha infra hőmérővel akarunk fényes tárgy felületén hőfokot mérni, akkor rá kell ragasztani egy darab fekete szigszalagot. Esetleg a szép fényes polírozott réz lámpát be kell tekerni szigszalaggal és akkor jól fog hűlni. -
gyapo11
őstag
válasz
takacsbotond #69904 üzenetére
A lumen mértékegység ide nem jó. Azt kellene tudni, hogy a növényeknek hány lux kell, és hogy mekkora területet kell bevilágítani.
Mondjuk hogy 1 m^2 a terület és kell 3000 lux. Mivel lumen=lux*m^2 vagyis 3000 lumen kell. Ha behelyettesíted a képletbe a két adatot, akkor megkapod a lument, és akkor már tudunk lámpát ajánlani. Esetleg még a színhőmérséklet sem mindegy, azt is jó lenne tudni. -
gyapo11
őstag
válasz
UberMutant #69855 üzenetére
Az AAA inkább 10440, az AA 14500.
link -
gyapo11
őstag
válasz
Sterilzona #69797 üzenetére
Ha szerencséd van, akkor 5-ször erősebb a fénye, bár nem ugyanaz a gyártó, így lehet máshogyan mérték a luxot.
A kisebb akku könnyebb, nem lesz annyira törésre hajlamos. Bár nekem egy 2 $-os tartóban van a csőlámpa egy 18650-nel és bírja a városi aszfalthibákat, pedig oldalra áll a lámpa, minden kátyú le akarja törni, de bírja.
De ennyi pénzért lehet hogy beleférne egy lámpafej+külön akkus doboz vezetékkel csatlakozva a lámpafejhez, és akkor nem törik le, baromi erős a fény, baromi sokáig bírja mondjuk 4x18650 akkuval. Az akkucsomaghoz kell egy kis váztáska pl. -
gyapo11
őstag
válasz
Sterilzona #69788 üzenetére
Találtam egy cikket erre vonatkozóan, tanulságos ez a bekezdés:
"A lencsék között hatalmas különbségek vannak. Általában mindegyik minőségi lámpán fel van tüntetve valamilyen mértékegységgel a fénye. Candela; LUX; W; Lumen; -általában ezek szerepelnek a dobozokon. Na de hogyan tudnál összehasonlátani 15 LUX-ot, 2000cd-val? Gyakorlatilag sehogy. Ugyanis ezeket minden gyártó egyedi módon, és távolságból méri. Nem lehet biztos benne, hogy a kétféle 15 LUX-os lámpa ugyanúgy világít 10m-es távolságban, mert lehet az egyik gyártó 20m-en mérte a fényét, míg a másik 5m-en! És ezeket a mérési metódusokat nagyon ritkán közlik, pont azért, hogy ne legyenek összehasonlíthatóak a modellek."
Ennyit a luxról, kerestem adatot hogyan mérik, nem találtam. -
gyapo11
őstag
Ez részben igaz, de azért vannak határok. Most pl. betettem az olvasólámpába egy 4000 K-es ledes izzót, és nem elég sárga, túl hideg. Elemlámpa fényéről is bármikor megmondom, hogy meleg vagy hideg. Viszont használat közben már elég széles tartományban nem veszi észre az ember, megszokja a szem/agy, és onnantól valóban fehérnek látja a fehéret.
-
gyapo11
őstag
válasz
Sterilzona #69772 üzenetére
Esetleg próbálj utánajárni, hogy milyen egyéb paraméterek tartoznak a 100 luxhoz, amiket nem írnak oda, mert úgyis mindenki tudja. De mi itt nem tudjuk. Vagy egy felület kell, pl. 1 m^2, sőt szerintem biztos nem a nyílásszöggel operálnak, azt egy csomóan nem tudnák kiszámolni felületre.
Mint amikor ráírják a lámpára, hogy 600 m a hatótáv, azt nem írják oda, hogy ezen a távon tud 0.25 luxot produkálni. Valami ilyesmi lehet a lux mögött is, hogy tartozik hozzá egy felület méret, és azzal már egyértelmű. -
gyapo11
őstag
válasz
MC Pite #69773 üzenetére
Én ampervadász vagyok, a 6 V 3 W az fél amper. De vannak mindenféle feszültség konverterek, szóval a lényeg a W. Általában 100 lm/W-tal szoktam számolni, de vannak ennél jobb és rosszabb ledek is. Tehát 3 W az 300 lm. Ez a legtöbb esetben ha normálisan van felhasználva (nem fénykard és nem mindent beterítő flooder) elég a biciklizéshez, persze vaksötét erdőben downhill 30-cal, arra nem elég. Nekem elég sok fény kell sétához is, ez 150 lm, a 3 W ennek dupláját tudja. Azt nem tudom, hogy ha meg kell állni akkor mi van az agydinamóval, gondolom olyankor nem ad semmit és sötét lesz.
-
gyapo11
őstag
válasz
ZolkoW #69769 üzenetére
A távolsággal együtt is kevés, mert nem tudjuk belőle a nyílásszöget, vagy a fénykör (esetleg külön a spot és külön a spill) méretét. Az Armyteknél látok ebben szakértelmet, megadja a lument és a nyílásszöget, ebből bármekkora távolságra ki lehet számolni a fénykör méretét és megvilágítottságot vagyis a luxot is, de még a candelát is. Ráadásul két adatot láttam, egyet a spothoz és egyet a spillhez, így kellene minden lámpagyártónak.
-
gyapo11
őstag
válasz
Sterilzona #69766 üzenetére
Nem tudom mennyi energiát termel az agydinamó, gondolom a gyártónál van infó erre. De ez a lux mint fénymennyiség ez egy nagy marhaság. Azt írja a linken, hogy 100 lux. OK, de mekkora az a felület, amelyen a 100 lux megvilágítás létrejön? A felület meg a távolságból és a fénykúp alakjából következik. Nem véletlenül szokták lumenben megadni a fény mennyiségét. lux = lumen/A, ahol A a megvilágított felület. 100 lux 1 m^2 felületen az 100 lumen. De egy 1000 lumenes lámpa is 100 luxot produkál 10 m^2-es felületen.
-
gyapo11
őstag
válasz
MC Pite #69765 üzenetére
Egy jó példa a merülésre az Astrolux S42, amelyiknek nem szimplán világít a ledje, hanem lélegzik 0 és max között oda-vissza, az 3-6 hónap között csutkára leszívja az akkut. De a Q8 és az SP36 is letéve, hosszan otthagyva fél év kb. és azok is üres akkuk, pedig 3-4 db van bennük. De pl. FT03 egész jól bírja meg az EC01 is. Vagy típusonként, vagy véletlenszerűen, de minimum tesztelni kell az adott lámpát, vagy védett akkut kell használni, az is lemerül, de legalább nem károsodik.
-
gyapo11
őstag
válasz
MC Pite #69748 üzenetére
A külön gombos azért jó, mert a fizikai kapcsoló 0-ra csökkenti a fogyasztást kikapcsolt állapotban, és főleg ha van az oldalsó gomb alatt led, akkor pár hónap alatt képesek egyes lámpák lemerülni.
Jó lehet még a Sofirn C8F, kicsit nagyobb a feje, kicsit vastagabb a teste a 21700 akku miatt, de van rendes fénye is ha kell. És van oldalsó és hátsó kapcsolója is, és nem olyan béna mint az L6, hogy a kikapcsoláshoz mindenképpen a hátsó kapcsolót kell kattintani, hanem az oldalsóval is ki lehet kapcsolni, de ilyenkor valamennyit fogyaszt az akkuból, hosszú távon ajánlott a hátsó kapcsolót használni. -
gyapo11
őstag
-
gyapo11
őstag
válasz
f4lcon #69531 üzenetére
Ha elfogadod azt, hogy thrower állásban a megtermelt fény 2/3-át eldobja, akkor teljesen jó a zoom. A megvilágított kör felülete a sugár négyzetével változik, vagyis ha nem lenne ez az említett veszteség, akkor a flood és throw között lenne (most lemértem egy zoomos lámpát) 55:3.5 arány, vagyis a throw állásban 247-szeres különbség. Ennek elveszik a 2/3-a (az egyszerű lencsés zoomoknál), tehát a valós mérhető fényerő különbség 82-szeres. Ha egy flooder lámpával akarjuk elérni azt a fényerőt, amit a zoomos tud throw állásban, és a zoomos lámpa 500 lument tud floodban, tehát throwban 167-et, akkor egy 14 ezer lumenes flooder lámpa kellene, igaz ez sokkal nagyobb felületet világítana meg ugyanakkora fényerővel. Könnyen belátható, hogy egy ilyen brutál fényerő terepen használhatatlan, elvakít a közeli tárgyakról, talajról visszeverődő fény, míg a zoomos szűk csóvával és minimális spill fénnyel simán látni a távoli megvilágított felületeket.
-
gyapo11
őstag
válasz
zolikaDB #69460 üzenetére
Kis fényre olvasáshoz javasolnám a színszűrőt, tetszőleges sárgás fényt tudsz előállítani. Ha ráadásul tudsz egy rászoruló karimát gyártani, akkor profi kinézetűt is lehet csinálni. Ha a legkisebb kapható fotós szűrő is nagy, akkor üvegből kört kivágni nem tudom hogy kell, de talán lehet kapni még Cokin szűrőket is, ezek puha műanyag lapok, abból biztosan könnyen ki lehet vágni a megfelelő méretű körlapot.
-
gyapo11
őstag
4 lámpa nekem is, kulcstartós, fejlámpa, sétálni oldalgombos és itthon (házban, kertben, garázsban, műhelyben) hátsó gombos. Van thrower lámpám is pár, de nem használom, egyszer az egyiket elvittem terepre, fénykard, 1 km-re simán látni a tanyákat, de jó.
A kulcstartóst kivéve mindegyik stepless, a fejlámpánál néha hiányzik a zoom, de úgy látszik annyira nem, hogy elővegyem a zoomos fejlámpát, mert az meg nem stepless és körbe-körbe kell kapcsolni az üzemmódokat, szóval driver gagyi. Van zoomos lámpám is, de egyik se stepless.
Szóval ha valaki csak használni akarja a lámpákat és nem birtokolni, akkor ezt a 4 kategóriát ajánlom, többet ne vegyen, mert csak a fiókban fognak pihenni. -
gyapo11
őstag
Vegyuk akkor akar az AMC7135-ot ami nem tud semmi mast csak aramot stabilizalni. A feszultseggel semmit sem tud kezdeni.
Mi az áramgenerátor? Egy doboz, van benne egy potméter meg egy műszer, meg egy ember aki tekergeti a potmétert. Legyen az áram 0.35 A, a fogyasztó meg egy led. Összekötjük, elindul valamekkora áram, az ember nézi a műszert és úgy tekeri a potmétert, hogy 0.35 A legyen az átfolyó áram. Elkezd merülni az akku, egyre kisebb feszültség jön ki belőle, az ember egyre kisebb ellenállású irányba tekeri a potmétert, az áram marad ugyanannyi. Egyszercsak lesz olyan kicsi a feszültség, hogy a lednek már nem elég akkor sem, ha már 0 Ohmon van a potméter.
Tehát az áramgenerátor megfelel egy ellenállásnak, aminek az értéke változik úgy, hogy a vele sorbakötött fogyasztó ellenállásán akkora feszültség essen ami pont a megadott áramot hozza létre. Mert két sorbakötött ellenálláson az ellenállásuk arányában oszlik meg a rájuk kapcsolt feszültség. Fölfelé elvileg bármeddig mehet a feszültség, egyre nagyobb lesz az áramgenerátor ellenállása és egyre nagyobb feszültség fog rajta esni, a kettő szorzata pedig az a teljesítmény, ami az áramgenerátoron veszteségként hő formájában jelentkezik. Lefelé viszont korlátos a dolog, mert a fogyasztó egy bizonyos feszültség alatt már nem tud felvenni elég áramot, ekkor az áramgenerátor működése megszűnt.Ezzel szemben a feszültség generátornál a feszültség állandó, és az áram változik attól függően, hogy mekkora ellenállású fogyasztót kötünk rá. Jellemzően ilyenek a tápegységek, lámpánál ez nem jó, mert a led nem lineáris fogyasztó, nem állandó az ellenállása, hanem a feszültség növelésével csökken, melegedéssel is csökken, ezért tud könnyen tönkremenni ha hidegen még jó feszültséget kapcsolunk rá. Ahogy melegszik, egyre kisebb az ellenállása, ettől egyre nagyobb áramot vesz fel, ami még jobban melegíti, a végén túl meleg lesz és tönkremegy.
Ebből az is következik, hogy ha áramgenerátorral tápláljuk, akkor sem fog egyenletesen ugyanannyi fényt kibocsátani, mert a melegedéssel csökken az ellenállása, ezért csökken a rajta eső feszültség, és emiatt csökken a felvett teljesítmény. Ráadásul a melegebb led hatásfoka is rosszabb, tehát még kevesebb fényt termel és több hőt.
Úgy lehetne stabilizálni a fényerőt, hogy a kibocsátott fényt méri egy szenzor, és úgy változtatjuk az áramot, hogy a szenzor ugyanannyi fényt mérjen. Így lényegtelen lenne a led hőfoka és pillanatnyi ellenállása, mindig azonos mennyiségű fényt termelne. -
gyapo11
őstag
válasz
Yszapos #69341 üzenetére
A 9 $ körüli ár kedvező, de hogy megéri-e az később derül ki.
Egyrészt milyen a fénye. Szép egyenletes vagy vannak zavaró gyűrűk a széleken, esetleg nagy egyenetlenségek beljebb.
Másrészt milyen a driver benne. Nem látom a weboldalon az üzemmódokat, a hatásfokot meg szinte minden lámpánál elhallgatják, ebből derülne ki hogy mennyire jól használja föl az energiát.
500 lumen 6 órát ír. 100 lm/W-tal szoktam számolni, így 30 Wh jön ki ami egy 18650-es cellára nem igaz, kb. harmadát tudja.
És még kérdés a fém részek viselkedése hosszú távon. Ha a kontaktusok bizonytalanná válnak, akkor hunyorog a lámpa, biciklin döccenőkön üzemmódot vált, a kontaktusok melegedhetnek, szóval eléggé bosszantóvá tud válni a használata. Ide jön még a rugók méretezése, ha túl erős, akkor nagyon nyomhatja a drivert és a kapcsolót, ez később törésekhez, repedésekhez vezethet, ha túl gyenge, akkor meg lötyög az akku, bizonytalan az érintkezés, villog, váltogatja az üzemmódokat. -
gyapo11
őstag
válasz
FBLLMAG #69337 üzenetére
Persze emlékszem, én továbbra is teret adok az olcsó lámpáknak.
Annyira, hogy szerintem egyetlen lámpámban sincs stabilizált fényerő, és mégsem okozott ez problémát. Szép lassan persze látható, hogy a fényerő csökken, de hamarabb veszem észre abból, hogy vagy villogni kezd a lámpa, vagy nem tudom egy adott fényerőnél magasabbra kapcsolni, mert nem engedi az elektronika.
Nekem sokkal zavaróbb pl. sétához a tailcap kapcsoló. Vagy sötétben kitapogatott lámpánál az oldalkapcsoló. Volt olyan kulcstartós lámpa a kezemben, aminek sötétben egyáltalán nem lehetett megtalálni a kapcsolóját, annyira szintben volt a környezetével és ugyanolyan barázdáltsága volt. Sokkal zavaróbb, hogy ha egy lámpán low-mid-high fokozatok vannak stepless dimming helyett, mert három esetet kivéve sose lesz pont annyi a fény amennyit szeretnék.
A stabilizált driver adott fényerőn több energiát vesz ki, mert egyenletes W-ot vesz ki az akkuból, a nem stabilizált viszont folyamatosan csökkenőt. De még ha ez nem is lenne, akkor is véges az akku kapacitása, tehát mindenképpen kell vagy pótlámpa vagy pótakku ha hosszabb üzemidőre van szükség. Ha csökken a fény akkor följebb állítom ha még lehet, ha már nem akkor akkucsere.
Ezért nem tartom igazán fontosnak hogy stabilizált legyen a fényerő, mindig csak akkor jut eszembe, amikor itt a fórumon szóba kerül.
A hatásfok az jogos, minél nagyobb annál jobb, de ott sem lehet nagyon sokat fogni, kivéve a lencsés zoomos lámpa thrower állásban, mert ott rettentően sok fény elveszik, de az nem elektronikai kérdés. -
gyapo11
őstag
válasz
FBLLMAG #69333 üzenetére
AMC7135 áramkörre, ha jól tudom, 0.2 V kell neki, vagyis 0.07 W / db
Ez így félreérthető. A 0.2 V az a fogyasztó feszültségén felül van, vagyis ha a leden 3.5 V esik, akkor 3.7 V kell ahhoz, hogy a 7135 kimenetén meglegyen ez a 3.5 V. De ha az áramforrás több feszültséget ad, akkor a 3.5 V led feszültségen felüli rész teljes egészében a 7135-re esik. Vagyis 4.2 V-os frissen töltött akku esetén 0.7 V, és így nagyobb lesz a hőveszteség, mert az áram állandó 0.35 A.
-
gyapo11
őstag
válasz
Lacerta #69311 üzenetére
Semmi problémát nem jelent, amikor az akku eléri a kisütési végfeszültségét, akkor le kell kapcsolni vagy visszavenni a teljesítményből, hogy ne menjen az akku mélykisütésbe. Az egy másik kérdés, hogy mi a jobb, a folyamatosan gyengülő fény vagy az egy darabig állandó aztán hirtelen kisebb.
-
gyapo11
őstag
válasz
WestBam #69211 üzenetére
Ez teljesen egyértelmű gondolom mindenkinek. Csak azt a %-ot is hozzá kell gondolni, hogy hány esetben fordul ez elő. Persze annak akit érint kellemetlen, de sokan meg boldogan használják a garancia nélkül is tökéletesen működő eszközt ami sokkal olcsóbb volt mintha itthon vette volna.
-
gyapo11
őstag
válasz
tknof1871 #69160 üzenetére
A 2.-es pontra válasz, hogy a 7135 ic 350 mA-es, ha 8 van belőle párhuzamosan kötve az 2.8 A. Az S2 cső teste kb. 600-800 lm-t bír, ami 100 lm/W-tal számolva 6-8 W, ami 3.7 V feszültséggel számolva 1.6-2.2 A. De a drivernek is van vesztesége.
Figyelembe kell venni, hogy a ledek lemehetnek akár 50 lm/W hatásfokra is, vagy fölmehetnek 150-180 lm/W-ra is, és az akku feszültsége sem stabil, egy frissen töltött akksi 4.2 V-ról indul, és hamar elkezd csökkenni, nagyjából 3 V-ig érdemes kisütni. Magasabb feszültségen több hőt fűt el az ic, alacsonyabban meg lehet hogy már nem is tud kijönni 800 lm, mert a led nem tud fölvenni annyi áramot.
Vagyis legrosszabb esetben 800 lm-re számolva 16 W jön ki, ezt biztosan nem fogja bírni hővel. Legjobb esetben 5.3 W, amit biztosan bírni fog.
Az ic-knek 0.2 V kell, vagyis a 8 ic-n a 0.56 W veszteség garantált, friss akkuval több is lesz, mert a led üzemi feszültsége fölötti feszültséget hővé alakítja. Tehát ha a led 3.6 V-on leadja a 800 lm-t, az akku meg 4.1 V-tal tudja nyomni az ehhez szükséges áramot, akkor 0.5 V-ot kell elpocsékolni hőre, és mondjuk 2 A-en ez már 1 W. Tehát a 7.2 W led teljesítmény mellett 1 W megy a kukába, ez 14 % veszteség.
Ez 3.8 V akkufeszültségig javul, viszont ha az alá esik a feszültség, akkor már nem fog kijönni a 800 lm, hanem egyre kevesebb, aztán 3.2 környékén kezd villogni a lámpa, hogy cserélni kell az akkut. -
gyapo11
őstag
válasz
HollyBoni #69131 üzenetére
Számoljunk 3.7 V-tal és 3500 mAh-val, az 12.95 Wh, két akkunál 25.9. 6 órát kell mennie 4.31 W-tal. Számoljunk még 10 % veszteséget a driverre, akkor 3.88 W jut a ledre. Ha 600 lm-t kell termelnie ebből a teljesítményből, az 155 lm/W. Meg kell nézni a led adattábláját, hogy tud-e ennyit ekkora lm-nél, és hogy led lumenről van szó vagy arról ami kijön a lámpából..
-
gyapo11
őstag
Szerszámos táskába tennék fejlámpát, kellene hozzá kemény tok. Van valakinek erre bevált megoldása? Belegyömöszöljem a pántot is egy nagyobb elemlámpa tokba? Kalapács, fogók stb. között fog nyomódni, jó lenne egy kicsivel több védelem. Szemüveg tok méretű, de annál szilárdabb.
-
gyapo11
őstag
válasz
MC Pite #69103 üzenetére
Ez is megoldás, nekem egyszerűbb módszerem van, mindig a zsebemben van a kulcstartós lámpa (itthon), akármerre megyek mindenhol világos van, 10 vagy 15 $ volt és kb. 3-4 havonta kell tölteni. Műhelyben keresni valamit is elég a fénye, föl se kapcsolom a 230-as lámpát. Kivinni a kertbe a komposztálni valót, elrakni egy szerszámot, biciklit betenni a helyére, minden ilyen rövid idig tartó dologra elég. Ha hosszabb ideig tart valami, vagy esetleg komolyabb fény kell, akkor kell egy nagyobb lámpa.
-
gyapo11
őstag
válasz
blueye #69095 üzenetére
Így van. Aminek jó fogása van, az nálam 18650-nél kezdődik, az meg már rendes fénymennyiséget és üzemidőt tud. Ami meg kicsi, annak kisebb a fénye és rövid az üzemideje, akkor már legyen könnyű, mindegy milyen a szórása, a kulcslyukat biztosan megvilágítja, és azt az 5-10 másodpercet jó sokszor tudja nyújtani bármilyen kis akkuval is. Viszont azzal nem akarok biciklizni, szerelni, esti bográcsozást végig világítani, túrázni stb.
-
gyapo11
őstag
válasz
Donki Hóte #69031 üzenetére
Ha sötétben sétálok lámpával, mindig feltűnik, hogy a közlekedési táblák milyen messziről látszanak a visszavert fény miatt. Valami hasonló képességű nyakörv jó lehet, saját fényt nem bocsát ki, viszont viszonylag kevés fényt is jól láthatóan visszaver.
-
gyapo11
őstag
válasz
#89309696 #69012 üzenetére
Ha lehet hinni az alinak, akkor a Seeknite S11-esnek van 87 és 25 lumenes módja is, ezek már bírnak pár órát.
-
gyapo11
őstag
válasz
Chris Kiki #68977 üzenetére
Sok hasonló eset van, amikor a betáplált teljesítménynek csak egy rész jön ki a készülékből, autó, tápegység, erősítő stb. Kevésbé érdekes az az info, hogy mennyi megy be, inkább mindenkit az érdekel, hogy mennyi jön ki.
Érdekes lenne megvizsgálni a LL vagy a Fenix zoom módszerét, hogy mennyit veszít fókuszált állapotban.
De a lényeg, hogy a led összes lumenje nem jön ki egy lámpából se, tehát azt nézzük ami kijön. -
gyapo11
őstag
válasz
FBLLMAG #68976 üzenetére
Erről van szó.
Pl. Brinyte B158
Focus Output: High - 380lm - 1.3hrs
Flood Output: High - 900lm - 1.3hrs
Ez azért nem jelentéktelen különbség. Persze a led erről mit sem tud, de az minket nem érdekel, mi a lámpából kilépő fényt látjuk. -
gyapo11
őstag
válasz
Chris Kiki #68960 üzenetére
Úgy érted, hogy a feketére eloxált fényt vissza nem verő felületen elvesző fény nem csökkenti a lámpából kilépő lumenek számát? A led nyilván ugyanannyi fényt nyom ki magából akármi van utána, de a lámpából kilépő fényt kell vizsgálni, mert az az amit látunk és mérünk.
-
gyapo11
őstag
válasz
Chris Kiki #68943 üzenetére
Attól függ hogy fókuszálunk. A legegyszerűbb lencsés húzós/tolós zoomok throw állásban akár harmadára is tudják csökkenteni a kilépő lument. Ennek ellenére persze a cd sokkal nagyobb lesz és sokkal messzebb világít de kisebb felületet.
-
gyapo11
őstag
válasz
Chris Kiki #68851 üzenetére
Igen. Csak mert írtad, hogy rossz tapasztalatod van vele. Bár az enyém nem rossz, de nem segített.
-
gyapo11
őstag
válasz
Chris Kiki #68846 üzenetére
Én még júl. 1 előtt kérdeztem tőle valamikor, hogy ha 40 $ fölötti csomagot vennék, akkor megoldható-e, hogy eladja a csomagot 38-ért, paypal, számla minden stimmel áfa határ alatt, a többit meg valahogy átutalom vagy egy virtuális termékért kifizetem. Nem jutottunk egyezségre.
-
gyapo11
őstag
válasz
Chris Kiki #68842 üzenetére
D4S-t lehetne a nealsgadgets.comról, de most sold out éppen.
-
gyapo11
őstag
válasz
zolikaDB #68830 üzenetére
Nézni kell a hazai árakat is, mert nagyobb tételt olcsóbban kap meg a kereskedő, áfa-vám-vámkezelés benne van az árban, gyorsabban itt van és garancia is van. Bár a "gyorsabban itt van"-t sose értettem, hogy miért ér pénzt. Mondjuk elromlik a mosógép, túl drága a javítása és Kínából fél áron van a gép, viszont 1 hónapig nem tudok mosni azt még értem. De lámpa?? Főleg hogy van másik 30.
-
gyapo11
őstag
Így már pontosabb, mert az SP36 is csőlámpa, csak kicsit vastag.
Sofirnnál láttam az SP32 21700-as utódját az SP35-öt, a bordák miatt a cső már nem anyira egyenletes átmérőjű, de még csőnek mondható.
Vagy a 18650-nél maradva SC31T, ez is tud 2000 lument.
Fényét egyiknek se láttam, de nem hiszem hogy nagyon szűk lenne.
Az SP35 40.9-ért október 12-re itt van lengyel raktárból 4000 mA-ás akkuval. -
-
gyapo11
őstag
válasz
Lacerta #68736 üzenetére
Ezért nem lehet az összes lámpa fényéről azonos beállítással képet csinálni, mert az egyik képen nem látszana semmi, a másikon meg egy nagy kiégett fehérség. Viszont ha meg minden lámpánál más a beállítás, akkor nincs összehasonlítási alap.
Szóval marad a luxmérő, ha lámpa fényerejét akarjuk megtudni, fotó nem jó. -
gyapo11
őstag
válasz
ctrlaltdel13 #68731 üzenetére
Semmilyen lámpa nem úgy világít a videóban mint a valóságban. A hotspot mérete, a spill mérete, a fényeloszlás egyenletessége még megítélhető, de az erő az semmiképpen. Összehasonlítani egy képen két lámpa fényét lehet, de egy lámpa fényét nem lehet megítélni, az utómunkától, a fényképezőgép beállításaitól és még sok mindentől függ a látvány.
-
gyapo11
őstag
válasz
Ming Cseng #68695 üzenetére
Ha ilyen spéci színérzékeny a szemed, akkor egy Sofirn IF25 kell neked, annak állítani lehet a színhőmérsékletét 2700-6500 K között.
-
gyapo11
őstag
válasz
Gargouille #68537 üzenetére
A torokba nézés átverős lehet. Voltak csípéseim, már egész szépen elmúltak, alig látszottak, és ránéztem uv lámpával. Rettentő sötétek lettek. A fehér led is kékes-uv-s csak a fénypor csinál fehéret, de valamennyi átjöhet, és anya szaladni fog a gyerekkel az orvoshoz.
-
gyapo11
őstag
válasz
Shokkolo #68514 üzenetére
Gondolom 18650 akart lenni az akku. Ha igen, akkor S2+, BLF A6, Sofirn SP32a, Astrolux EC-01, Emisar D4, Lumintop FW3A, Sofirn IF25, zoomosban Haikelite HT08. Nem tudom melyiket lehet kapni, ezeket láttam. Ha adsz még feltételt akkor lehet szűkíteni.
Illetve mennek 18650-nel a 26650-es lámpák is, talán a 21700-asok is, vagyis Amutorch X9, Sofirn C8F, Sofirn SP33 is jó. -
-
gyapo11
őstag
A teljesítmény P=U*I, tehát nem elég az áramot figyelni, mert fél áram kétszeres feszültséggel ugyanaz a teljesítmény. Az is mindegy, hogy hány led termeli a hőt.
A terhelés függvényében változik a led hatásfoka, de nézzük meg mennyire.
ZozzV6 táblázatából a lm/W értékek számíthatók maximális teljesítményen, és amikor megnéztem, akkor az Astrolux S41 Quad Nichia volt a leggyengébb 36 lm/W-tal és a
Skilhunt DS20 a legerősebb 135 lm/W-tal. A 120 lámpa átlaga 74 lm/W. Tudni kellene, hogy mennyivel nő ez ha a teljesítményt csökkentjük, biztos ki lehet bogarászni a ledek görbéiből, de legyen mondjuk majdnem háromszoros, vagyis 200 lm/W.
Hogy viszonyulnak ezek a számok a hőtermeléshez? Azt tudjuk, hogy 1 lumen az 555 nm hullámhosszú (zöld) monokromatikus sugárnyaláb fényárama, amelynek sugárzott teljesítménye 1⁄683 watt, vagyis 683 lumen felel meg 1 W-nak. Tekintsünk el attól, hogy a lámpákban általában fehér led van és nem zöld.
A valós ledek tehát az elektromos energiát elég rosszul alakítják át fénnyé, és sok hőt termelnek. A 74 lm/W-os max teljesítményen ez 11 %, a 200 lm/W-os pislákoló lednél 29 % fényt jelent.
Tehát az 1000 lumenhez több ledet kicsit hajtva 5 W kell, 1 ledet jobban hajtva 13.5 W. Az 5 W-ból 29 % fény, tehát 3.55 W a hő, a 13.5 W-ból 11 % a fény, tehát 12 W a hő.
Ha az említett táblázatból a leggyengább hatásfokú lámpát nézzük, az 36 lm/W-tal 28 W-ot kell e ledekbe pumpálni (pontosabban a driverbe, és az se 100 %-kal megy, de ezt most elhanyagoltam), ebből 26.6 W lesz a hő.
Szóval látszik, hogy elég széles skálán mozognak a lámpák a hatásfok tekintetében.
Egy sok ledes lámpa röhögve tudhatja az 1000 lument 3.5 W-tal melegedve, míg egy gyenge hatásfokú meg vissza fog venni a teljesítményből ha nem tudja leadni a 28 W hőt. És a kettő között helyezkednek el a lámpák.
Ehhez hozzá kell még venni, hogy a driver is melegszik és az akku belső ellenállásán is hő termelődik, ezek is mind sok dologtól függnek, hogy pontosan mennyi.
Elég jól lehet mérni a lámpa külső felületének hőmérsékletét, az akku feszültségét és az áramot, a mérés helyszínének hömérsékletét és a légáramlás mértékét, ezekből jó kis görbesereget lehet előállítani nem kevés munkával. Akkor lehet válaszolni arra, hogy egy adott lámpa egy adott akkuval milyen körülmények között mennyire melegszik, és mikor fog visszavenni a hővédelem a teljesítményből. -
gyapo11
őstag
Azért nehéz, mert sok dologtól függ. Nagyjából mondhatjuk, hogy 100 lumen/W, tehát 1000 lumenhez 10 W kell. Ennek egy része lesz fény, ami elhagyja a lámpát, a másik része hő. Hogy pontosan mennyi hő az függ a ledtől és a meghajtó elektronika hatásfokától.
Ezt a hőt el kell vezetni a lámpa felületére, mert különben egyre nőne bent a hőmérséklet, és az elektronika is, a led is és az akku is csak bizonyos mértékig bírja, utána tönkremegy.
A hő kivezetéséhez a réz a legjobb, de a lámpa legtöbbször alumíniumból van, olcsóbb, könnyebb, jól vezeti az áramot. A led alatti csillag is néha réz de sokszor alumínium. Az alumínium nem vezeti olyan jól a hőt mint a réz, ezen túlmenően függ az érintkezési felületek méretétől, hogy van-e ott hővezető paszta, ha igen az milyen hővezetési tulajdonságokkal bír.
Aztán függ a hűtés attól, hogy a lámpa felülete milyen, sima vagy rücskös, homokszórt, vannak-e bordák, szóval hogy mekkora a felülete.
Aztán függ attól, hogy hány fok van a lámpán kívül, és hogy van-e légáramlás, fúj-e a szél, hogy a lámpa kézben van-e vagy szabadon, a kéz csupasz-e vagy kesztyű van rajta.
Ezekből látható, hogy nem könnyű megmondani, hogy egy lámpa bírja-e az 1000 lument. A 18650-es csőlámpák nem, az L6-féle nagyobb lámpák igen, valahol a kettő között van az, ami átlagos körülmények között bírja. Egy 26650-essel működő csőlámpa már esélyes, de egy kicsit nagyobb fejű ami bordázott meg már biztos.Javasolnám inkább a 2 db 500 lumenes lámpát.
-
gyapo11
őstag
Régen én is vettem pár darabot Kínából, ingyen posta, nincs áfa, nincs postának semmi. De most ugye áfa rajta, ha a posta hozza akkor helyből 400, ha valami más postázási mód, akkor az megint 1-2-több $. Ehhez képest egy magyar kereskedő vesz 1000 db-ot, már jóval olcsóbb a db ár, posta egy csomag, az eloszlik az 1000 db-ra, de sokszor a nagyobb mennyiségeket ingyen postázzák, magyar posta sarca maximum 1400, db-onként 1.4 Ft, jön még a vám, ami pár %, tehát még ha olcsóbban is adja mint a kínai az 1 db-ot, még akkor is van rajta haszna.
-
-
gyapo11
őstag
válasz
Ming Cseng #68147 üzenetére
A nagyobb fényt hosszabb távon tartani 3 dolog kell, nagy hőleadó felület vagy forszírozott hűtés, jó hővezetés a ledtől a felületig, jó hatásfok. Ebből következően a nagyobb méretű lámpák esélyesebbek a méretük és így a nagyobb felületük miatt. De nem látható, hogy belül a led és a felület között mi van. A hatásfok mérhető, de kell hozzá lument mérni, ami előkészületet igényel. Az 1000-1500 lumen nagyjából 10-15 W, és egy 20 W-os pákával vidáman lehet forrasztani, szóval kisebb lámpák hiába tudnak 5000 lument, azt csak rövid ideig tudják, mert forrók lesznek, és az elektonika leszabályoz. Szívesen mondtam volna a Convoy L6-ot, de szerintem nem fér be a 15 kFt keretbe. Az megy (adapter csővel) 18650-nel is, flat top akkuval is, csak egy kis mágnes kell a két akku közé.
A ledeknél lehetne azt mondani, hogy minél kevésbé van kihajtva egy led, annál jobb a hatásfoka, ezért azt lehet gondolni, hogy a több ledes lámpák a nyerők. Viszont a több ledes lámpákban meg kisebb ledek vannak, tehát lehet, hogy ugyanúgy meg vannak hajtva mint az egy ledesben a nagyobb led. Megint csak ZozzV6 táblázatát tudom ajánlani, ott vannak lumen adatok és áram adatok, igaz a lámpák maximális teljesítményén mérve. -
gyapo11
őstag
válasz
Ming Cseng #68142 üzenetére
Q8 4 akkuval akkor kiesett, Sofirn SP36 3 akkus 15 kFt körül látom kuponnal. Button top akkuk kellenek bele.
-
-
gyapo11
őstag
válasz
makoss #68100 üzenetére
Nem ismerem az itthoni boltok kínálatát, azt javasolnám, hogy válassz ki pár neked tetsző és árban megfelelő lámpát hazai boltokból, és megmondjuk, hogy azok közül melyik lehet a legjobb. Az 50 EUR és még drágább lámpák nem fognak beleférni a keretbe, viszont műanyag lámpákat meg érzésem szerint nem fogunk dicsérni, ráadásul csak pislákolni fognak AAA elemmel/akkuval, de legalább nem veszítesz sokat amikor kidobod vagy elajándékozod.
Rendes alumínium lámpa kell rendes akkuval. A AAA akkukhoz meg vegyél kulcstartós kis lámpát, a célnak megfelel, lehet akár műanyag is, de 200 lumennél többet ne várj tőle. -
gyapo11
őstag
válasz
makoss #68090 üzenetére
Többiek már mondták, hogy nehéz ügy, de azért legyen egy kis támpontod. Van ZozzV6 táblázata, bár kevés AAA-s lámpa van mérve, de ha beszorzod a battery oszlopban található áramforrás feszültségét a max current oszlopban levő áramerősséggel, akkor megkapod a maximális teljesítményt, amit a lámpa fölvesz, és a light output lumen oszlopban meg az ehhez tartozó maximális fénymennyiséget, ezekből számolható a lm/W hányados, ami a lámpa hatásfokát mutatja. Amelyiknél legnagyobb ez a szám, az fog adott áramforrással legtovább világítani teljes fényerőn. Ha csak a maximális fényerőre vagy kíváncsi, akkor a light output lumen oszlopot kell nézni.
Azt lehet saccolni, hogy 1000 lumenhez 10 W kell, az a sorbakötött 3 db AAA akkuból 2.7 A-t venne ki, amit nagyon rövid ideig fognak bírni. Ráadásul 8 db kontaktuson megy át az áram egy ilyen lámpában, ami nem javítja a helyzetet.
Szóval én inkább azt javaslom, hogy skippeld a AAA akkukat és elemeket, szerezz egy 18650-es akkut meg egy 6 $-os töltőt, és mehet az S2+ tizen pár $-ért, MM meg felejtős. -
gyapo11
őstag
válasz
MittuDomain_ #68033 üzenetére
Tegnap jött két BG expresses csomag, egyik express one futárral másik dpd-vel házhoz. Egyik 1.41 $ a másik 0.38 $ szállítási költség és 0 adminisztráció áfa ügyben. Ezzel nem tud versenyezni a posta. Kérdeztem is a szállítós topicban, hogy alinak van-e hasonló megoldása.
-
gyapo11
őstag
válasz
Shkiz0 #67978 üzenetére
10.79+1.05 $-ért van Seeknite BG-on áfamentes szállítással, de ehhez kell még akku és töltő.
14.58+1.35 $-ért Xanes beépített akkus, tölthető, szintén BG-n.
Másik Xanes 12.44+1.31 $ cbrIDgTec kuponnal, benne akku, usb portról tölthető, szintén BG express szállítással.
18.61 free shipping, BG1128 kuponnal Xanes 26650 akkuval, tölthető, XHP50-es leddel. -
gyapo11
őstag
válasz
Anubis_9 #67966 üzenetére
Nitecore TIP, nem AA cellás hanem beépített Lipo akkus, nem tudja fordítva beletenni, beállítod a kívánt fényerőt és megmondod a mamának, hogy csak az alsó gombot nyomogassa. Ha type-c-s aljzata van, akkor még a töltő bedugással sem tudja tönkretenni.
Aliról pár $-osak zoomosak és nincs töltés, több módosak, nincs memória, mindig más módban indul, nem jó.
A jó AA-sok meg Armytek, Zabralight drágák, és ezek is több módosak. -
gyapo11
őstag
válasz
#79734528 #67949 üzenetére
18 az átmérő mm-ben, 650 a hossz tizedmm-ben, tehát 65 mm hosszú. A védettek hosszabbak általában a plusz elektronika miatt, ezek nem minden lámpába férnek be.
Mivel a te esetedben a terhelés nem kritikus, csak azt kell ellenőrizned, hogy a védettek beférnek-e és hogy button top akku kell-e bele, egyes lámpákban csak azok működnek. -
gyapo11
őstag
Ez így nem igaz. Mármint hogy a kézilámpa alkalmatlan biciklire, mert vakít.
Egyrészt le lehet dönteni annyira, hogy a spotból már ne jusson fény a szemből jövő szemébe, a spill fénye meg már annyira nem vakít. Másrészt van a zoomos lámpa, ami a fénykörön kívül szinte semmi fényt nem bocsát ki. -
-
gyapo11
őstag
válasz
freelanced #67632 üzenetére
A cd/lm érték még nem határozza meg a lámpát, csak a fókuszáltságot, hogy mennyire szórja a fényt. A throwerrel messze is elég fényes lesz a megvilágított terület, de nagyon kicsi, leginkább távcsővel lehet kiértékelni a látványt. Távcsöves puskára ideális, nem szórja a fényt, nem világítja meg erősen a közeli dolgokat csak a célt.
Ha flooder, akkor messzire már nem elég erős, viszont közelebb szélesebb területet világít meg. Tkp. ez a hétköznapi átlag lámpa sétához, tábortűzhöz, túrához stb.
Van még a szereléshez, kéz távolságba világító lámpa, ez legtöbbször fejlámpa, vagy valami széles TIR lencse, vagy COB led, vagy zoom. De ezekkel már 10 m-re sem érdemes világítani, mert alig lesz fénye. -
gyapo11
őstag
válasz
kicsiPistike #67619 üzenetére
Nekem 51 nap volt, május 4-től számítva határeset.
-
gyapo11
őstag
válasz
freelanced #67556 üzenetére
Ha 100 dolcsis keretben kell mondani de hordozósat, akkor a Lumintop FW21 Pro-t mondanám, kicsit már nagyobb, 21700 de megy 18650-nel is, 10 ezer lm rövid időre, andúril fw. Full extra, csak nekem 62 $-t az életben nem fog érni egy lámpa.
-
gyapo11
őstag
válasz
freelanced #67545 üzenetére
Mindegyiket szívesen ajánlom.
A Sofirn olcsóbb általában mint a Lumintop, nem feltétlenül a teljesítmény miatt. Ha nem szabtad vona meg az 50 $-os határt, akkor lehetne bőven fölötte is ajánlani semmivel nem nagyobb teljesítményű lámpákat. Kedvenc példám az Armytek, pl. most egy 18650-es 1050 lumenes lámpa 60 $ + 25 $ postaköltség Kínából. És annyi fénye van mint egy S2+-nak 8 driverrel 12.7 $ + free shippinggel.
Az FT03-ról és a Wurkkosról semmit nem tudok.
S2+ egy alap csőlámpa, nekem nem jönnek be a nem stepless lámpák, ezért a Convoy legtöbb lámpája is kiesett. Helyette ott az ajánlatomban a Sofirn SP32A, ami szintén csőlámpa, viszont több fénye van és stepless módja is van
Szerintem minimum 10-12 fokozat kell előre-hátra lépkedési képességgel, de legjobb a stepless.
Nem néztem utána, hogy melyik lámpa kapható, mennyiért, melyikre van kupon vagy akció. A 21700 és 26650-es lámpák sokszor használhatók 18650-nel is megfelelő adapterrel, de szerintem sima papírtekerccsel is. Én egyébként is szoktam az akku köré papírt tenni hogy ne kotyogjon. -
gyapo11
őstag
válasz
freelanced #67543 üzenetére
Astrolux EC01, Lumintop FW3a, Sofirn IF25, Sofirn C8F, Sofirn SP32A, Emisar D4 vagy D4s.
-
gyapo11
őstag
válasz
kicsiPistike #67534 üzenetére
A terhelhetőséget megállapítani nem túl egyszerű. Nem csak a melegedésről meg a belső ellenállásról van szó, mert azt könnyű megmérni, hogy hány A-nél éri el mondjuk a 60 fokot, és mennyire esik le a feszültség. Hanem a gyártástechnológiai paramétereket nem tudjuk, mennyire pontosan vannak betartva a méretek. Fóliák vastagsága, elektrolit eloszlásának egyenletessége, a felhasznált anyagok hőtűrése, ezeket csak a gyártó tudja leginkább, tehát azt az adatot kell elfogadni amit a gyártó ír az adott akkura.
-
gyapo11
őstag
válasz
Lacerta #67515 üzenetére
Az IPC-1L a töltés végét úgy állapítja meg, hogy a feszültség elkezd csökkenni. Ha feltételezzük, hogy a töltő jól működik, akkor a nagy értékek azért keletkeznek, mert ez a feszültség csökkenés nem vagy későn következik be, és lehet hogy már a biztonsági idő letelte miatt hagyja abba a töltést vagy a melegedés miatt. A kis értékek is rendellenes akku miatt lehetnek, ott meg túl hamar érzékel olyan feszültségcsökkenést, aminek ott még nem kellene bekövetkeznie. Nálam is volt már AAA akku 2000 mAh körül, ment is a veszélyes hulladékba.
Ha van műszered, mérd töltés közben a feszültséget, rajzold le grafikonnal, és abból látni lehet, de mindegy is, mert ettől nem javul az akku. Vagy próbálkozhatsz tápról tölteni C/10 árammal 13 órát egy teljes lemerítés után. Azt hiszem frissítési ciklust indítva az ipc-n először lemeríti és közben méri a kivett töltést, ezzel meg lehet állapítani az akku tárolóképességét. -
gyapo11
őstag
válasz
gyuri81 #67497 üzenetére
Nem haszontalan az, ha van fény dögivel. Minden fénynél van több fény. Persze hosszabb ideig a lámpa nem bírja, az már egy másik kérdés. De odavilágítani valahova nagyon jól jön a sok lumen.
Pár $-ért esetleg lehet cserélni a drivert, vagy le is lehet forrasztani az áramgenerátor ic-ket. -
gyapo11
őstag
válasz
gyuri81 #67488 üzenetére
A lényeg az idő. Ha félig benyomod a gombot, akkor megszakad az áram, ha sokáig így tartod az pont olyan, mintha kikapcsoltad volna a lámpát.
Van a hosszú nyomás, ami kb. 0.5 másodperc fölötti idő. Amikor fölengeded a gombot, akkor a lámpa vagy az első fokozatba ugrik kikapcsolt módmemóriánál, vagy ugyanazon a fokozaton marad bekapcsolt módmemóriánál. Vagyis mintha kikapcsoltad és újra bekapcsoltad volna a lámpát.Van a rövid nyomás, ami 0.5 s-on belüli fölengedést jelent, ekkor fölfelé lép egy fokozatot. Ezt kell ismételni 10-szer a programozáshoz. Ha a rövid nyomások után vársz valamennyit, akkor nem fog belépni programozásba, hanem a következő rövid nyomással megint egy fokozatot lép fölfelé, ezt csináltad 10-szer, úgy lett 10 % fényerőd.
Próbáld minél gyorsabban nyomogatni, semmit ne várj az egyes fokozatok között.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetni (keresem típusú is) és reflinket beilleszteni az ÁSZF III/10/16-17 pontja alapján tilos, az ilyen tartalmú hozzászólások moderálásra kerülnek!
- Bemutató Convoy M1 és M2 elemlámpa bemutató
- Bemutató Convoy L2 2016 elemlámpa
- Bemutató Convoy C8 bemutató - Előre mutat
- Bemutató Convoy L2 - már majdnem prémium
- Bemutató Convoy S2+ bemutató - A szükséges plussz
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Mobil flották
- Vezetékes FEJhallgatók
- iPhone topik
- Így VERNEK ÁT a KAMU webshopok!
- Milyen légkondit a lakásba?
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen NAS-t vegyek?
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF A620M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800 XT 16GB ZALMAN I3 NEO Gigabyte 750W
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- HP EliteBook 830 G5 16GB 256GB 13.3" FHD IPS
- Vivo Y76 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix Thor Platinum II 1200W 80+Platinum Prémium tápegység!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest