Hirdetés
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Megint Samsung-gyártott Snapdragonról pletykálnak
- iPhone topik
- Két új Poco C-széria mobil érkezett
- Honor Magic 8 Pro Air a neve, január 19-én mutatják be
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
-
Mobilarena
Élet az Egyesült Királyságban…
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
Hallott valaki ezekről? XTB cash ISA, 6% AER. Még mielőtt lekorlátozzák a cash ISA-kat, lehet nyitnék egy ilyet. szerk: látom a 6% csak welcome bonus aprópénz az első 3 hónapra, de a többi se jobb.
#47235: meglássuk. Mondjuk a skót keleti parton be lehet ingázni pl Edi-be, ott mindenféle munka akad, elvileg az a legelviselhetőbb éghajlatú része az országnak. Mondom azt úgy, hogy most 100% napsütés van vmi kozmikus csoda folytán és a kisebbik az anyjával jégkrémezik a kertben

-
KROK640
nagyúr
-
t72killer
titán
válasz
KROK640
üzenetére
egy db ház van, szóval igazából "csak" cseréről lenne szó, a 3-4 hónapból 2 itthon kellene szabadságra, mert van olyan szép a felföld, hogy megéri, 2 pedig valahol trópuson, ahol épp november+februárban nincs tájfunszezon. Curacau-ba amúgy a múltkorában csak valami 100-150fonttal volt drágább a KLM jegy, mint amennyiért a FAPADOS innen (EDI, GLA) levisz pl Krétára. Az idén februári ciprusi jegyünk valami lottóötös mázli volt (4en repültünk 550 fontért).
#47231: sokáig Kanári volt az álmom a szuper klíma miatt, aztán úgy tavalyelőtt ránéztem az adózásra: csupán CGT 20%-ról induló progresszív teher, ránézve a tavalyi ISA teljesítményemre, ez vastagon több lenne, mint pl itt a council tax+fűtés kombó - és még csak a sztori elején vagyok, nem egy megtakarítás kamataiból élő nyugdíjas. És azért a "council tax rubrika" sem teljesen üres a spanyoloknál, vannak ott is mindenféle ingatlanadók, pláne ha az ember pár évig kétlaki életet él.
-
KROK640
nagyúr
válasz
ricardobayes
üzenetére
"az említett ciprus objektívan nézve a legjobb ország az EU-ban most " --- ezt tanusítom, úgy, hogy sokáig ott éltem. Szerettem nagyon, és néha igencsak hiányzik.
-
ricardobayes
csendes tag
válasz
t72killer
üzenetére
Egyébként az említett ciprus objektívan nézve a legjobb ország az EU-ban most és valszeg lesz is a következö pár évben - nincsenek nagy társadalmi elégedetlenségek, minden más nagyjából rendben, adók, ingatlanok, környezet, nívószint, biztonság stb.
Magyarország egyébként adottságaiban egy szuper ország tudna (tud majd) lenni? A csapból kvázi gyógyvíz folyik, az emberek relatíve normálisak. Igazából a probléma, az mindig az, hogy egymáshoz hogy viszonyulunk mi magyarok. És ezért is van, hogy a "holdról érkezett" német, holland, angol miért imádja magyarországot, hiszen nincsenek a berögzödései, negatívumai. Elfogadja, hogy egy kívülállóként "van" a rendszerben.
Szerintem hosszú távon inkább azt kell eldöntsd, hogy magyarországi magyar szeretnél lenni, vagy inkább nyugati ember, aki idösen "nyaral" egy 20-30 évet egy meleg helyen. Ha az adók lennének mindenek fellett a dolgok mozgatói, akkor már most is dubajban élnél.
-
válasz
instantwater
üzenetére
Már be is jelentette a Temus Putyin, hogy nem ül be a parlamentbe.
Hát, ezt is megéltük.
Ez ennyire fél attól, hogy valaki szemtől szemben szembesíti a valósággal, vagy csak simán rajott, hogy jobb szedni a sátorfát?Csomagol az egész slepp, mennek Dubaiba és más kevésbé demokratikus országokba ahonnan nincs kiadatás.
Kíváncsi leszek, hogy mivel kenyerezik le a Sheiket, hogy mégis kiadja ezeket a gazembereket.
-
t72killer
titán
válasz
instantwater
üzenetére
iigen, bár messze nem olyan durván, de ezek is kicsit olyanok, mint a "NERmédia" otthon, fő cél a politikai ellenfelek lejáratása. Viszont osztom az aggodalmat, simán előfordulhat itt is egy "MANYUP einstand" jelenség pepitában, hasonló célból és effekttel.
Mivel nekem ez már messze nem a legjobb fizetésű meló életemben, így ISA-túlsúlyos vagyok és maradok is + aktívan nézegetem hová lehet menekülni pénzügyileg, ha szorul a hurok (=CGT mentes területek). Remélhetőleg ez a "hurokszorulás" nem valami overnight bevezetett exit tax-al kezdődik valami szuperbal vagy épp "szuperzseni tory" kormányzat színrelépésével persze...
A munkáltatói SIPP-et amúgy azoknak, akik magasabb kulcsok szerint adóznak, csak ajánlani tudom, annak az esélye, hogy a pénz felét bebukd, azért elég kicsi, még húzósabb borotválás esetén is. De ez persze csak az egyik láb, élhető, normális életkorban elkezdett nyugdíjaskorhoz kell egy talicskányi szabad megtakarítás.
-
válasz
t72killer
üzenetére
A guardian csak egy klikk vadász oldal sokszor.
Pontosan ezért nagy lutri a nyugdíj.
Most gyűjtögeted 30-40 évig valamilyen feltételekkel, aztán egy tollvonással keresztül húzzák az addigi stratégiádat.Az a biztos pénz ami a zsebemben, vagy legalábbis az én kontrollom alatt van, és nem az amit valaki odafönn megmondja, hogy mikor és mennyit vehetek ki belőle.
Persze, jól hangzik az állami és munkáltatói hozzájárulás, de ez nekem akkor is csak egy nagy szerencsejáték.
-
t72killer
titán
válasz
Devid_81
üzenetére
Olyan ház kell, amit magára lehet hagyni (nem ázik szét, nem szétlopós környéken van, stb) 2 hónapra, aztán irány november + február teljes hónapra a holland-antillák
. Már "csak" egy olyan meló kell hozzá, ahonnan el is eresztik évi 3-4 hónapra az embert...Más, korábban már nyavajogtam IHT miatt, szóval lehet mégiscsak nagyobb mozdulás: "Bringing unused pension pots within the scope of inheritance tax means that what was once seen as a tax on only the wealthiest “is now firmly a middle‑income issue,”"
-
Devid_81
félisten
People across the UK told to stay inside and keep windows closed as a mysterious yellow orb appears in the sky for a fourth consecutive day.
Amugy tenyleg kib@cottul szokatlan...
A kertunkben szarad kifele a fu...halistennek, ugysincs idom levagni
-
t72killer
titán
válasz
instantwater
üzenetére
Fel nem tudom fogni. Minden második paraszt gyereke, unokája, keresztlánya Ausztriában dolgozik, Poczak-ék meg már nyíltan tolták a huxit témát. Ők lettek volna legjobban meglepve, hogy hoppá, itt egy határ amin már nem lehet átkelni...
Közben a csóró alföldi falucskák, amelyikek egyikéből én is jöttem anno, masszív többséggel buktatták a narancs hordát.
#47219: vége van, szalonképesebb+vmihez értő példányaik (nem sok van...), mint pl Vitézy menekülnek is át az új kormányzatba. 2030ban ezek már a bejutásért fognak küzdeni, kb mint 2018ban az mszp.
-
moleculez
veterán
válasz
instantwater
üzenetére
Valahogy így
-
válasz
moleculez
üzenetére
Egy 22es csapdájában vannak.
Buktorral nincs megújulás, Buktor nélkül nincs Fize$$.De most majd ő jól megmondja, hogy ki ül be a parlamentbe.
Nemám akik mandátumot szereztek.
Kíváncsi leszek a végleges listára.Sebaj, majd elkezdenek csiripelni az emberek, hogy mentsék a saját bőrüket, vagy előbújnak az áldozatok, mert már Zsolti Bácsi fején is 100.000 Eurós crowd funded vérdij van by Juhi.

Fityisz meg fog szűnni magától, ahogy sorra sittelik le a nagykutyákat, akik most is jobban ragaszkodnak a pénzhez és a hatalomhoz ahelyett, hogy lelépnének valami távoli szigetre.
-
moleculez
veterán
válasz
instantwater
üzenetére
Most kezdődik a cirkusz, indulunk Zsoltibácsival. Néztem a Kontroll interjút, ejjj… szívem megszakadt.
Én merem állítani hogy 1 de max 2 év és Fidesznek fel kell oszlatni magát. Mivel az egész személyi kultuszra épül, ha lecserélnek mindenkit az már nem fidesz. -
-
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Nekem elsősorban az a fontos most, hogy az országnak jó legyen. Ugye kétlaki életet folytatok, amit nem tudok a végtelenségig, és több szál köt MO-ra, bármennyire is Ausztriában szebb a táj meg sokminden, ha egyszer választanom kell, akkor nem bánnám ha kiegyenlített lenne ha kérdés, még azzal együtt is, hogy bármit is döntök fájni fog a másik miatt.
Abban igazad van, hogy jeleneg a Földközi tengeri régió kb bármelyik országa jobb a mostani magyar árak ellenében.Nos emiatt meg nem aggódnék. Ha megtisztul a média, illetve elkezdenek a dolgok a jó irányba menni, akkor a narancsos köreztekben is egyre több mindenkiről derül ki majd, hogy ő tulajdonképp sosem volt narancsos, meg titokba má' a Tiszára szavazott (nem, de úgyse tudod ellenőrizni). Elég azt nézni, hogy az utóbbi hetekben már néhányan hogy fordulnak...
Szóval én emiatt abszolút nem tartanék. Pláne, hogy nem a jövőhéten akarsz jönni, de még csak nem is jövőre... -
t72killer
titán
A helyzet az, hogy pl az ingatlanárak már totálisan elszálltak olyan helyeken is, amik nem adóparadicsomok. pl Isle of Man: nincs GCT, nincs IHT, jövedelemadó is jóval kedvezőbb: mégis kb olyan árakon vehetsz házat, mint egy normálisabb vidéki mainland UK részen.
Ciprus nemigazán drágább, mint mostfigylej: MAGYARORSZÁG...Akkor beszélhetünk az IHT jogosságáról, ha munkából értelmesen meg lehet élni ott, ahol a munkát adják. Ennek a világnak vége van - és nem azért, mert ne lenne IHT, a briteknél több mint egy évszázada VAN ilyen de hogy-hogynem, nemcsak Londonisztán, más nagyobb, munkát adni is tudó nagyvárosok váltak teljesen élhetetlenné, visszaszedve az összes munkabért a dolgozótól.
Egyszerűen arról van szó, hogy egy gazdaság hanyatlik, végeláthatatlan leszállóágban van, ezt adókkal az életben nem fogják megfordítani. Főleg, hogy manapság már nem az van, mint a XX.században, hogy befizeted az adót és TE + a GYEREKEID, A HELYI LAKOS közösség kapják vissza valamilyen ÉRTELMES SZOLGÁLTATÁS formájában.
-
válasz
t72killer
üzenetére
Oke, dehat egymasnak ellentmondo dolgokat szeretnel. Nyilvan az a cel, hogy _konkretan_ neked jo legyen (olcso ingatlan, alacsony adok, magas fizetesek), dehat ezek egyszerre nem mukodnek.
Pl. en abszolut alapvetonek tartanam a kifejezetten magas orokosodesi adot, mert az egyik fo oka a tarsadalmi egyenlotlensegeknek es a szegenyebb retegek leszakadasanak.
-
-
t72killer
titán
válasz
KROK640
üzenetére
Az, hogy az "országnak jó", még nem feltétlenül jó letelepedési célpontnak. Kulcskérdés mi lesz HOSSZÚ TÁVON a magánnyugdíjak (capital gains tax), ingatlanok +öröklés adóztatásával és hogy végre bedől-e a magyar ingatlanlufi, mert jelen árak mellett simán jobb értéket vesz az ember a Földközi tengeri régió kb bármelyik országában.
#47211: most tény és való, hurráoptimizmus van, ez is fent van a figyelnivalók listáján. Sajnos az évtizedek, évszázadok alatt a népbe döngölt depresszió könnyen megbújhat a felszín alatt és visszatérhet. A helyzet pikantériája, hogy az országból kb az egyetlen rész, ahova tényleg komolyan gondoltam a háznézést, telepedést, Vas 03 (Körmendi körzet) erősen narancs, főleg a határmenti falvakban. Ezekben mi lesz a néphangulat a következő években
? Az ember nehezen szokta beismerni, hogy hülye és nehezen tér új útra... -
t72killer
titán
válasz
instantwater
üzenetére
Figyelő üzemmód van, hogy mi lesz a "rendszerváltás" után. Mert ha gazdaságilag jön egy 90es évek 2.0, akkor köszi, azt inkább távolról nézném végig.
-
-
Devid_81
félisten
válasz
axioma
üzenetére
Sajnos nekem olyan "technologiakat" kell nezzek amit jomagam is megtudok oldani.
Eppen ezert az air source heat pump aka standard legkondi nem gaz, napelem nem gaz foleg ha letudom dobni az udvarra, marpepig egy laza 100 meter hosszu portan (ami nem ritka) en talalok neki helyet es akkor meg engedely sem kell, mert off-grid rendszerben gondolkodom, akkuk is egyre elerhetobbek arban.
Telen biztos van egy 3 honap amikor a honapok 1/3-at sem tudna annak ami kell, de nyaron konkretan vodorrel meg Tesco szatyorral osztogatnam a kornyeken az ingyen aramot amit nem sikerult sehogysem elegetnem
-
t72killer
titán
válasz
axioma
üzenetére
Téli működtetés = irány Görögo déli, alacsonyabban fekvő részei, Spanyolo, Ciprus, esetleg egy távolabbi jóidős hely. UK topikban vagyunk, legtöbbünknek a mozdulás azt jelenti, hogy ki kell csengetni egy ingatlan vételárát és lezavarni egy komplett odaköltözést. Ez igazából csak minimálisan egyszerűbb és olcsóbb ügy Mo.on, mintha valamelyik mediterrán országba költözne az ember.
Nekem Mo. 3évvel ezelőtt csupán azért merült fel, mert meghalt a párom nagymamája és elgondolkodtam, hogy a rokonság többi részét kivásárolnánk. Ez sajna nem jött össze, de beletette a bogarat a fülembe, akkor azért vidéken még lehetett értelmes áron ezt-azt kifogni, de mára már a vályogdüledezőkért is elkérik a csillagos eget is.
-
axioma
veterán
válasz
Devid_81
üzenetére
ha a te'li mukodtetesi koltseg (aramban ertve) minimuma a cel, akkor inkabb szondas viz-viz hoszivattyu (pl.energiakulcs rendszer; profi nagyon csak a mi hazunk igenyehez tul nagy [szonda az lesz], de te'li aramminimumhoz ezerszer jobb mint a klima, ami pont hidegben kepes cop>1 tenylegest produkalni... +nem futyul a fuled mellett a szel +passzivan hut)
de ez csak ha tenyleg evtizedekre konkretan azzal a hazzal szamolsz - ha a valtas benne van, akkor nem ervenyesitheto
bocs az offert, triggerelve erzem magam -
t72killer
titán
válasz
Devid_81
üzenetére
Igen, ha jól vagy szigetelve, akkor ez a kombó kb okés, még télen a szolgáltatótól szipkázott árammal is - kivéve ugye, ha áramszünet van. Mo.on a 90es évek óta nem létezik érdemben olajfűtés, ami megközelítené a gáz kényelmi szintjét.
+ha a 85éves David-nak kell a mentő, akkor fontos, hogy ne 6km mocsáron kelljen kiszáguldozniuk.
-
t72killer
titán
válasz
Devid_81
üzenetére
A nyaralófélékkel az is baj, hogy mivel fűtöd? Mo-on a gáz a bevált módszer - ahol van. Nagyon cuki tanyákat, nyaralókat, sőt falusi házakat is látni hirdetésekben: cserépkályhával. Vagány, persze, csak valahogy nehezen tudom magam elképzelni, ahogy 70évesen januárban kimegyek fát vágni. Odébb van még, de a következő váltást már mindenképp úgy tervezzük, hogy onnan már öregedés miatt ne kelljen tovább költözni (=a legganésabb sárdagonya időjárás esetén is kiérjen a mentő, ne legyen telepakolva lépcsővel, ne kerüljön heti két munkanapba az objektum puszta üzemeltetése, fenntartása.
-
t72killer
titán
válasz
instantwater
üzenetére
noigen, kérdés1: tényleg határérték alatt van-e, ha nem is mindig, de mondjuk a fogyasztott mennyiség 95+%-ában, hogy nem lesz baja tőle az embernek, kérdés2: mennyire okés az, hogy csak éppen-éppen van határérték alatt.
Magyaro amúgy még hagyján, de tömegek költöznek Thaiföldre, Fülöp-szigetekre, egyéb állítólag(?) olcsó helyekre: nno, onnan erősen kétlem még feleannyira megbízható adatok se lesznek...
#47191: teljesen uaz a témakör: a pácienst/fogyasztót elhajtják, hogy ne kelljen dógozni...
-
Apollyon
Korrektor
válasz
instantwater
üzenetére
Ez arra emlékeztet, amikor elmegy az ember orvoshoz, vérvizsgálaton lévő adatok "határértéken belül vannak". Na ja, csak nem biztos, hogy az a szervezetnek optimális, de mivel a mérce szerint minden oké, nem lesz kezelve az esetleges probléma, és gyanútlanul hazaküldenek egy egyelőre tünetmentes, de már kialakulóban lévő veszélyes betegséggel.
-
-
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Ne is mondd... Mikor jött a nagy covid lezárás, akkor éppen Weiller Simmerbergben laktam, és Lautearchban dolgoztam. Mondjuk nekem elsőre az jött le, hogy Németország és Ausztria (ami addig egy volt a fejemben gyakorlatilag, mert a határ egy híd volt, amin egy csík volt, és annyi, se bódék, se határőrök, se semmi) eltérően kezeli a Covidot, eltérő szabályokkal. Éppen ezért folyamatosan figyelnem kellett akkor, hogy épp melyik országban vagyok, illetve mik a terveim.
Jah, és "Pendler" papírra volt szükségünk, hogy szabadon mozoghassunk. Egyszer az említett híd után, mikor átmentünk Németországba hazafelé menet este, utánunk jött a Német rendőrség és kérdezte, hogy mi járatban vagyunk? Elkérték az iratainkat, ellenőriztek, kellett nekik a pendler papír, telefonáltak (közben végig a képünkbe világítottak), majd 10 perc múlva tovább engedtek minket. Arra célzok, ne légy benne biztos, hogy egy Covid esetén ez olyan nagy előny mint hiszed.A hármashatár előnyeit és élem már több mint fél évtizede, hiszen Bregenzi (kinti) bázissal 7 perc vonat az egyik irányba, és hopp Lindau (Németország), 7-8 perc a másik irányba, és hopp St. Margrethen (Svájc). Schaan (Liechtenstein) már azért messzebb van, de ott meg úgyis Vaduz a cél, és a bámészkodás, ott nem veszünk semmit

Ott a Szlovén-Osztrák határ környéke is szép lehet, Szlovénia amúgyis egy igazi rejtett kincs.
-
KROK640
nagyúr
válasz
axioma
üzenetére
A tanyákkal az a baj, hogyha nem egész évben használja, csak kint van a pusztában, hogy bizonyos elemeknek feltűnthet, hogy hosszabb ideje lakatlan/nem változik semmi, és mivel nem járnak arra sokan, így visszatartó erő sincs : Előbb csak kifosztják, aztán beköltöznek, végül esetleg elhordják.
-
-
Devid_81
félisten
válasz
Devid_81
üzenetére
Tisza to korul az egyik kedvenc ami meg "megfizetheto"
De ez a jo oreg font es forint viszonylataban epp elerte a qrwa sok penzt szamomra.
-
Devid_81
félisten
válasz
t72killer
üzenetére
Jah az biztos, hogy ezek mindentol is messze vannak... mondjuk ha a szomszedtol is az kulon jo pont

Balaton kornyeken nezegetek/neztem de ott elegge vadnyugati arak vannak.
Masik lehetoseg lenne tesomek korul Debrecenbe, ott melo is van, fejlodik is, csak nekem az az "orok siksag" nem hianyzik, oke tudom minden nem lehet egyszerre de nah
Mondjuk a Tisza to korul vannak amugy "megfizetheto" nyaralok...az is szoba jott mar.
De ugye ezek mind csak elmeleti dolgok m, anno Spanyoltol a Holdig baehova mentem volna, de a lanyaim jovojet kell nezzem iskola/megelhetes/biztonsag szempontbol -
axioma
veterán
válasz
KROK640
üzenetére
ha nagy telek a minimumelvaras, az jo esellyel a kozponttol messzebb lesz csak... viszont nem kell a kov. 5+ evtizeddel szamolni, ha cserealap mar van, konnyebb valtassal alkalmazkodni az uj szituhoz
mas kerdes hogy en is lakoingatlant probalnek inkabb (tanya is van amelyik szempontbol az!), sok plusz van hozza (illetek alacsonyabb, van posta, kozvilagitas stb.) csak a besorolas alapjan, plusz jobb hitel (a 3% nelkul is, lakashitel vs. szab.fel hitel - ha zsebbol megy az elobbit akkor is erdemes lehet, amint mar ervenyesul az orszagkockazat csokkenese a kamatokban, allampapir-hozam alatt szokasa lenni es ha nem is sok a kulonbseg, de egyeb celokra likvid marad) -
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Megértem.
Igazából engem is csak némi rokoni és baráti szálak fűznek ide, igaz ha ezt elvágnám, akkor nekem már majdnem mindegy, hogy Sopron vagy Bregenz, úgyse az a heti rendszeres találkozás lenne a többiekkel.Szt Gotthárd környéke jól hangzik, közel az Adria stb. Esetleg ha amúgy nem fontos szempont az osztrák határ közelsége akkor neked is ajánlom figyelmedbe a Veszprém-Győr tengelyt. Az előbbinél a táj is szép és van közel Balaton is.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Devid_81
üzenetére
"a taj meg gyonyoru, foleg del alfoldi emlekek utan" --- ezzel én is pont így vagyok, csak HB megyei emlékek után/mellett.
Viszont a környék csóró, vagyis ott ne akarj dolgozni (bár lehet, hogy te pont boldogulnál szakiként), vagy távmunka. De hétvégi/nyári háznak is érdemes valami normálisat nézni, ami vész esetén egész évben lakható, és lehetőleg valami faluban szem előtt van, közel mindenhez. -
t72killer
titán
válasz
KROK640
üzenetére
Az alföldre tuti nem megyünk vissza, főleg a sivatagosodás és a kaki téli levegőminőség miatt+ugye az Adria is közelebb van. Kb Vas megye Szt Gotthárd környéke ami még szóbajöhetNE, ha nem kb 3x-os áron adnák a kégliket.
#47177: nyaralóval az a baj, hogy sokszor se normális közmű, és ritkán építik "télire". Normál falusi ház, ha bármikor is LAKNI szeretnél benne, gyaloglótávra a legközelebbi bolttól, orvosi rendelőtől, postától, mégjobb, vasúttól.
-
Devid_81
félisten
Zala megyevel mi a helyzet Magyarorszagon?
Nyaralot/hetvegi hazat lehet ott venni 15m-20m korul egesz korrektek raadasul, a taj meg gyonyoru, foleg del alfoldi emlekek utan...
Hazakat nem neztem, csak hetvegi hazakat, amik lakhatok akar 4 evszakos, nagy telek stb -
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Nem tudom, hogy et a követ mibe telik összeszedni, de ha jól láttam, akkor inkább rá akarnak aszfaltozni.
A Régi épületek tele vannak azbeszttel, állítólag a WTCnek is ez volt az egyik legnagyobb baja, és miután 2001-ben összedőlt hihetetlenül veszélyes volt a környék levegője.Igen, anno anyám is mondta, meg a magyar tanárnőm is, hogy vannak helyek ahol a víz arzént tartalmaz, bár konkrét körzetet nem neveztek meg, csak hogy az alföldön, de nem nálunk. (Debrecen)
Értem én a rokoni szálakat meg minden, de ha én külföldről úhjrakezdéshez MO-n nézelődnék, akkor Veszprém-Szonmbathely-Sopron esetleg Győr körzetben nézelődnék, egyrészt a gazdasági helyzet miatt, másrészt Ausztria közelsége, harmadrészt ebből azért pár helyen a táj is lényegesen szebb mint Békésben.
A másik, hogy esetleg bármelyik határ mellett : Ahogy MO-n eddig mentek a dolgok, úgy vettem észre, hogy bármelyik szomszédunk határához közel lakik az ember, annak azért vannak előnyei (pl olcsóbb bevásárlás). -
t72killer
titán
válasz
instantwater
üzenetére
. Rákeresve pl Szegeden 9.9ig mérték az Arzént, határérték 10.0 ... -
-
t72killer
titán
válasz
KROK640
üzenetére
Igen, mondjuk ez valóban csak úgy ki van szórva. Akkor meg szedjék össze, annál nem sok egyszerűbb művelet van... Errefelé tipikusan az a probléma, hogy épületelemek tartalmaznak azbesztet és nagyobb fúrás-faragás esetén tele lesz minden azbesztporral. Attól azért nehezebb megszabadulni, mint a földre kiszórt kőzúzaléktól.
Ingatlanos topikban fel-felhozom Békés megyét, rokoni érintettség + Macarisztáni átlaghoz képest emberinek tűnő ingatlanárak révén: ott meg az a bibi, hogy a csapvíz ARZÉNES (a megye olyan apró települése pl, mint Békéscsaba, Gyula, Füzesgyarmat, Orosháza, Szarvas és Szeghalom...). Marhajó azért, ha még a főzéshez is palackozott vizet kell cipelni - de azért "biztos ami biztos" ott is repkednek már a 20-30millás házárak világvégi falvakban...
-
t72killer
titán
válasz
KROK640
üzenetére
Az azbeszttel csak akkor van gond, ha nagy mennyiségben belélegzed a szálló azbesztport, uis a kristályok formájával van gond: ezek pont akkorák és olyan "szúrósak", hogy károsítják a tüdő sejtjeit olyan szinten, hogy tüdőrákot okozhatnak.
Ha megeszed, jóval kisebb a rizikó, kb kanálszámra kéne enni töményen az azbesztport ahhoz, hogy baj legyen belőle. -
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Sokan a nukleáris meg a sugárzó dolgoktól paráznak, pedig az könnyen és egyértelműen mérhető. De az azbeszt, króm, cadmium, ha bekerül a földbe és a vízbe, hasonlóan nagy gond, de még észrevenni és mérni is nehezebb.
Mindenesetre nem lennék most a Szombathelyeik helyében, az a gyanúm, hogy az Ónodi platón 2 hónap múlva sem lesz túl nagy nyugalom. -
t72killer
titán
válasz
Devid_81
üzenetére
. Azt hittem, hogy ez az azbeszttől parázás brit jellemző. Konkrétan baja ettől azoknak lett anno, akik vágták-fúrták-darabolták ipari mennyiségben - ma úgy f.snak tőle, mintha használt atomreaktor-fűtőelem darabkák lennének benne.Ahogy elszállt a HUF és amennyire vérszem-üzemmódban tolják a Mo.-i eladók még mindig a temérdek helikopterpénz miatt, nem tudom mikor lesz értelmes árban a magyar ingatlan. Egyelőre a mediterrán kínálat szvsz sokkal jobb ár/érték arányban van.
-
Devid_81
félisten
Vegre esnek az ingatlanarak nyugat Mo.-n
-
KROK640
nagyúr
válasz
moleculez
üzenetére
Az tényleg nagyon szép! Annyira szürreális annyira a hegyek tövében, Franciaországban voltam hasonló helyen, de most eszembe nem jut a neve.
Jártam jó pár igencsak szép Alpesi helyen, Briacon, Kitz, meg Zell am See nagyon megmaradtak.
-
KROK640
nagyúr
válasz
moleculez
üzenetére
"beleszerettek az hegyes esztétikumba, és gyögyörű tájba"
Nem csodálom. Alföldi gyerekként, már 7-8 éves koromban (amikor először jártam az Alpokban, majd a Pireneusokban) is lenyűgözött a táj.
Az utóbbi hat évben meg ugye rengeteget járok Bregenzben és a környékén. Bregenz érdekes, mert ott nincsennek igazán nagy hegyek (bár ígyis van 1000 méter feletti), konkrétan pár kisebb domb, (meg a háttérben látszik pár nagyobb csúcs főleg tiszta időben), de tulajdonképp csak enyhén lankás a táj. De ha vonatra vagy buszra ül az ember, akkor három irányba 15 percen belül hatalmas gyönyörű hófödte hegyek tárulkoznak az ember elé. Pár éve Weiller-Simmerbergben laktam, az már keményen fent van a nagy havas hegyek között, óriási feeling volt, lejárni a völgybe dolgozni.
Ami meg magát Svájcot illeti, újabban minden évben járok ott, igaz főképp az ország keleti felén, de a nyugati rész is tervben van. -
Apollyon
Korrektor
válasz
moleculez
üzenetére
Azért a XX. századtól (de már előtte is) eléggé meg volt sanyargatva a magyar nép. Az I. vh. után történt a román megszállás, konkrétan a románok kirabolták az országot, rengeteg magyart megöltek, megerőszakoltak, szétraboltak és még csak vissza sem üthettél. "Nagy-Romániát" konkrétan a magyaroktól rekvirált javakból és a Trianonban elcsatolt területekből építették fel. Mindez önmagában elég nagy traumát ütött a magyar népbe. Aztán II. vh, közben jöttek a kommunisták, Rákosi és Horthy korszakok, '56, Kádár. Majd mint tudjuk az orbán-gyurcsány váltotta időszak se nagyon segítette előre a magyar népet, hiába EU. Másrészt a ruszkikhoz közel fekvő országok nagy része eleve gyengébben teljesít, mert senkit nem tudnak békén hagyni.
A skótok történelmét annyira nem ismerem mondjuk mint a magyart, de azt tudom, hogy ők sem szeretik az angolokat, akik amúgy anno kivégezték a skót királynőt. De ennek ellenére a skót közel sem volt azért annyira zaklatva, mint a magyar. Ennek ellenére ahogy én láttam, a UK-ben lévő szabályozatlan migráció meg cost of living crysis már tekert egy kicsit az általános közmorálon. -
moleculez
veterán
válasz
instantwater
üzenetére
Fiaim beleszerettek az hegyes esztétikumba, és gyögyörű tájba. Elküldtem őket nagynénivel 4 napra lássák saját szemükkel. Küldik a képeket, hát megbántam hogy nem mentem. Mondjuk úgy igen sokba lett volna pedig így sem volt kevés. Ez volt a főpróbája hogy auntival utazzanak ha mindnyájan nem tudunk/akarunk de azért ők mennének ide-oda. Nyilván nem Pakisztánba vagy Kongóba, de civilizált országokba elengedem ezt a bandát pár napra. Next up szerintem Finn-Svéd turné.
-
-
-
t72killer
titán
válasz
instantwater
üzenetére
Érdekes dolog ez, mert a gyarmati időszak csúcspontján íródtak Dickens művei, abból a korszakból származnak a "hangover" és "piss poor" kifejezések és itt fent nálunk a Clearances, az akkor még az ország szerves részét képező Ír szigeten pedig ment a potato famine. Nagyon szűk volt az a réteg, akik élhető életet éltek, életminőségben az átlag nemigazán volt előrébb a XIX.századi, Habsburgoknak adózó magyarnál. Szóval éppenséggel panaszkodhatnának is, de nem teszik, még a 12 fokos penészes szobában a januári hurrikánszezon idején viszkit töltő skót is optimistább és vidámabb, mint a Csongrádpusztaalsóhörcsögös-i Kató néne a makulátlan virágoskertjében, kék ég alatt.
-
moleculez
veterán
válasz
instantwater
üzenetére
Így! 35 év után tényleg elindulunk valamerre.
Amit nem értek hogy más sorstárs országoknak miért nem volt szüksége egy generációváltásra? Bulgáriában miért van ojró? Szlovákia, Csehország, Horvát? Mindenki hamarabb leverte a régi hagyatékot mint mi. -
válasz
blt-blog
üzenetére
Itt nem volt olyan történelem évszázadokon át, mint otthon.
A himnusz is jól mutatja ezt.Azt is lecserelhetnék végre valami vidámabbra
.Generációk óta nem volt pozitív nagy változás.
A rendszerváltás is csak gengszter váltás volt.Mindeközben az angolok évszázadokon át fosztogatták a gyarmataikat.
Nem volt vasfüggony, kommunizmus, orbán rendszer, etc.Lesz még mit fejlődni kuturálisan is.
Most az új csapat egész biztató.
Mekkora mém lett a doktor úr léggitározása 🤣
Valahogy ilyen felszabadultnak kellene lenni mindenkinek.De lehet, hogy ez genetikailag van kódolva a magyarok a, és. Boldog bekeidőkben sem voltak boldogok, mert akkor is nagy volt a szegénység.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
blt-blog
üzenetére
Nem volt rá lehetőség. Ésszerű legalábbis nem. Ha jól emlékszem volt valami komoly zsarolás meg pélya leejtés a háttérben.
Arra emlékszem, hogy valami 800 ezer ft-ot emlegettek, ha kilépek, és végül kaptam valami 2 ezer ft-ot. Egyszerűen el sem hittem, hogy ez így "rendben" van.Egyébként a Fidkány kormány egyik első intézkedése volt.
-
KROK640
nagyúr
válasz
ricardobayes
üzenetére
Majd meglátjuk, hogy hogyan alakul, én optimista vagyok, ahogy a nemzetközi politika is, most ezzel kapcsolatban. 1-2 év múlva már többet tudunk.
-
t72killer
titán
válasz
blt-blog
üzenetére
ez sajnos sokat romlott az elmúlt 2-3évben legalábbis idefönn északon. Mindent amit írtál, stimmelt egész kb a 2022ben indított inflációs agybajig, viszont akkor rengeteg working class emberkét döntött meg. Egy dolog, hogy összeomlott a megélhetési matek, de sok helyen a management is megőrült. Ez bizony már ki-kiül az emberek arcára, még ha nem is "elmészak...dbamocsoklipsi" Hajdúpusztarettenetesi szinten - de sokkalinkább, mint amit "cost of living crisis", de pláne covid előtt láttam.
Jja, mondjuk annyi, hogy itt nálunk a "working class" nagyrésze helyi, fehér skót - nem random országokból kényszerimportált szerencsétlen. Ha elmégy egy boltba a felföldön, esélyesen nem indiaipakisztáninigériai fog kiszolgálni, hanem olyasvalaki, aki ott él. -
blt-blog
junior tag
válasz
sh4d0w
üzenetére
"Es nemzetfuggetlenek is, az angol, a nemet pont ugyanezt csinalja, semmivel sem kulonbek."
Biztosan, de aranyaiban sokkal kevesebb taho, besavanyodott, mogorva emberrel talalkozom a hetkoznapok soran londonban, mint hu-n. Egyszeru emberek: a penztaros, akivel valtok par szot, az ember aki sorban all elottem fagyiert, a national trust neni aki a setat vezeti, a random idos neni a templomban aki csokitojast ad a gyerekeimnek. Orulunk a valasztas eredmenyenek es remeljuk, hogy helyes iranyba mennek majd a dolgok, de oda azert nem koltoznenk, jo nekunk itt. -
t72killer
titán
válasz
ricardobayes
üzenetére
FYI, a német, osztrák is dugig van agyhalott antivaxxer, rasszista-Putyinista AfD-ssel, az angol brexiteer nincs egyedül.... A hollandok meg kvázi megszavazták Wilderst, aki effektíve egy holland gyártmányú Orbán. Igen, megvan a gyűlölködés, irigykedés, marakodás. #47149: ++1!
Amitől viszont a gyakorlati életben jobban tartok, hogy gazdaságilag elég gáz lesz a következő évtized az országban. Kvázi újrajátsszottuk a Kádár-i gulyáskommunizmust (hitelből pénzszórás), arra jött egy nagyon durva 90es évek nyomorral, munkanélküliséggel. Abban mindenesetre egyáltalán nem hiszek, hogy a népnek, beleértve a középosztály magasabb, de még messze nem milliárdos, rétegeit is, nem emelkednének az adóterhei.
Nálam a "haza"költözés natúr matekra egyszerűsödött, mivel családi kötelékek már nem vonzanak. Így aztán alapvetően három irány jön számításba: 1. marad UK ásó-kapa-nagyharangig (előny: mindenféle nyugdíjmegtakarításom helyben van, ISA-n nem adózik - HA megmarad... Hátrány "matekosan": 12ből 5hónapot kell a Bahamákon eltölteni ahhoz, hogy a brit időjárást elviselje az ember, ez nem két penny). 2. Egy jobb időjárású kvázi-adóparadicsom használható egészségüggyel (pl Görögo, Ciprus) , 3. Macarisztán - itt ugye kérdés, tovább nyomják-e az egekbe még a vályogdüledezők árát is, és hogy nekiállnak-e a mocsokburzsuj megtakarítókat (TBSZ) megadóztatni. Illetve hogy a szenyvízcsatornán lehúzott egészségügyet sikerül-e feltámasztani: itt minden ponttal kapcsolatban kétségeim vannak...
#47147: az "akkori kormány" a 16év első Poczak 2/3-a volt, Selmeczi Gabriella volt a manyuptalanítás kampányarca. Igen, emlékszem tőle az "eltőzsdézik a magáncégek a nyugdíjvagyont" fordulatra többször is. Amitől reálisan tartottam volna HA Mo.-on maradtam volna, hogy elengedik a pénztárak kezét és vagy semmi vagy vmi minimális biztosítás jár majd a megtakarításokra. Anno a betétbiztosítás összege valami 6milla volt, ami már akkor is vicces összegnek számított egy közel "kész" nyugdíjszámlán...
-
sh4d0w
félisten
válasz
ricardobayes
üzenetére
"Az ország, és a lakosság problémái: irigység, kicsinyesség, egymás alapból átverése, kifosztása stb. Ezek politikafüggetlenek."
Es nemzetfuggetlenek is, az angol, a nemet pont ugyanezt csinalja, semmivel sem kulonbek.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ricardobayes
üzenetére
Én egyelöre fenntartásokkal vagyok a magyar eseményekkel kapcsolatban, igazából annyi történt, hogy egy nacionalista, szélsöjobboldali kormány helyett jött egy másik nacionalista, szélsöjobboldali, de ráadásul még populista kormány
Szerencsére ez egyáltalán nem így van. A leírásodból már szinte úgy tűnik, hogy te a vesztett pártnak szurkoltál inkább.programja szerint füt-fát igér, "minden is" rendbetételét, de azonos adózással, és az összes piactorzító mchanizmus, árstopok, rezsicsöki stb. fenntartásával.
A negatívumokhoz legfőképp a hozzád hasonló hozzáállás ad hozzá a legtöbbet:
"Tök mindegy mi történt, úgyis szar lesz, de sokkal jobb biztos nem lehet, soha.".
A nacionalizmusról annyit, hogy ha ez valóban igaz volna, nem lennének romák a tisza pártban. Míg ugye a mihasznáknál ez elképzelhetetlen, a tiszánál még nők is magasabb számban vannak mint eddig bármikor.
Itt nem csak kormányváltás volt, hanem az óellenzék is nagyjából kitakarításra került, plusz szemléletváltás is van, folyamatban. Nyilván idő kell a dolognak, nem fordul minden egyből tökéletessé, és nem is fog, de legalább már törekvés van rá. Soha ennyien nem szavaztak egy pártra és a változásra, mint idén.
A köztársasági elnök lemondatása meg azért történik, mert egy báb, és messziről sem méltó a munkájához, ellentétes érdekeket szolgál, és akadályozná is az új kormány működését. Bár ennek az elmúlt 1 év történéseiből egyértelműnek kellett volna már lennie. -
blt-blog
junior tag
válasz
t72killer
üzenetére
Nyilatkozatot kellett leadni, hogy maradni akarsz, a default a kileptetes volt. Nyilvan sok erv volt mindket oldalon, de szerintem a dolgot egyvalami nagyon leegyszerusitette. Az akkori kormany (nem tudom mar melyik volt) lenyegeben ket dolgot allitott:
1) Mindenkit kileptetunk a manyup-bol (kiveve aki nyilatkozik, hogy maradni akar), mert meg kell vedeni az embereket a cegektol akik lottoznak a nyugdijvagyonnal es vesztesegeket halmoznak fel
2) Mindneki akit kileptetnek, az a realizalt hasznot ami addig osszegyult egy osszegben megkapja
Namost 1) es 2) egyszerre nem lehet igaz. Ha vesztesegeket halmoznak fel es bukjak a penzem, nem lehet realizalt haszon amit ki akarnak fizetni. Ha van realizalt haszon amit ki akarnak fizetni, akkor nem kell megvedeni.
-
ricardobayes
csendes tag
válasz
KROK640
üzenetére
Igen, olvastam a programjukat, ez alapján mondom, hogy populista. Hiszen a társadalom minden szegletének ígér valamit, a munkásoktól a nyugdíjasokig, illetve a nagytökéseknek is munkaeröszabályzás könnyítésével. Legutoljára a megboldogult emlékü MSZP ígért össze ennyi mindent, és pont ez a fajta "catch all" politizálás okozta a bukásukat.
A Tisza szinte egész biztosan egy egyciklusos párt, de azt várom tölük, hogy megalkossanak egy olyan keretrendszert, ahol a lehetöség megvan, hogy európai irányba elindulhasson az ország. Azt halkan jegyzem meg, hogy ebbe a hatósági áras piactorzítás, áruhiány, "deferred maintenance" nem fér bele. Mint ahogy kelleni fognak a máshogy gondolkodók, egy erös baloldal például. Az még nem európa-közeli ország, ahol 1% körül van a baloldal támogatottsága. Számomra innen messziröl kicsit félelmetes pl. a köztársasági elnök lemondásra felszólítása. Nagyon remélem, hogy nem Prigozsin-t választottátok Putyin helyett.
-
ricardobayes
csendes tag
válasz
t72killer
üzenetére
Szerintem ugyanazt mondjuk, másképpen. Mo. a szakadék széléröl táncolt vissza ezzel, de ettöl még nem lett, korábbi szavaid szerint "jó kis ország".
Az ország, és a lakosság problémái: irigység, kicsinyesség, egymás alapból átverése, kifosztása stb. Ezek politikafüggetlenek.Abban is egyetértek veled, hogy nem biztos, hogy a brit átlagnál kezdödik az igényesség és a kulturáltság. Ezt leginkább a német, svájci, luxemburgi, belga, holland stb. polgárra értem. Magyarországnak most inkább csehország, esetleg lengyelország szintje lehet a cél. Az, hogy miért van kevés értelmes ember a mai Magyarországon, ahhoz a Karácsony Sándor-féle "A magyar észjárás" c. könyvét érdemes elolvasni. A társadalom, polgári gerincét adó, "nyugati magyar", akik haladó gondolkodásúak, nyitottak a nyugati eszmékre, értékrendre, az elmúlt 100 évben ilyen-olyan okból, de elfogytak. Ez magyarázza a "keleti nyitást" is, többek közt. Ahhoz képest, hogy kb. 100-120 éve Magyarországon pezsgö müvészeti, és kulturális élet zajlott gyakorlatilag Párizssal közel egy szinten, ahhoz képest ma semmi nincs, és tényleg gyakorlatilag annak kell örülni, hogy nem Beloruszia szintü rettenet alakult ki.
-
axioma
veterán
válasz
t72killer
üzenetére
been there, done that - online, szoval sorbanallas csak annak volt aki ragaszkodott hozza hogy fizikai papirja legyen rola, es amugy elotte nagyon amellett ment a kampany hogy az is lepjen be akinek nem kotelezo - szoval minimum hogy indokolt nem volt a hirtelen ellenkezes (mintha akkor me'g pont euro-bevezetes statisztika kozmetikazasahoz kellett volna az a 3ezer milliard (2 even belul elkoltottek, a fo igeret egyeni szamla azota sincs a visszalepetteknek)
amugy 2 kor volt, az elsoben a kilepesert kellett tenni, a masodikban a maradasert, jol megkavartak
van 14 honap amire az allam altal beszedett reszre sem fogok nyugdijat kapni (jarulek besorolas megszuntetese) -
t72killer
titán
válasz
blt-blog
üzenetére
hálistennek nem voltam érintett, mert már évek óta külföldön dolgoztam, nekem annyi jött le az otthoni cirkuszból anno, hogy
1: azzal fenyegették a jónépet, hogyha marad MANYUP-on, akkor bukja az államit.
2: tették mindezt a 2008as megarecesszió, tőzsdei összeomlás után, Görög válság közben, amikor a tőzsdei alapú befektetések épp egy elbukott évtizedet írtak, brókercégek mentek csődbe, vagyonokat magukkal rántva (Buda Cash, stb) - az állam mély kussban volt, hogy mennyire is vannak a MANYUP számlák biztosítva? Mi lesz hosszú távon a tőzsdén, ha egész évtizedeket lehet bukni?
3: a "megtartás" egy igencsak bürökratikus művelet volt többórás sorbanállásokkal, stb. Egy olyasmi, amiért normál esetben SEMMIT sem kellene tenni. - Ismét, nem elsőkézből tapasztalat, lehet aki átesett rajta, felnagyítja a saját sokkélményeit.
-
blt-blog
junior tag
válasz
KROK640
üzenetére
Volt lehetoseg megtartani a magyar magannyugdij-szamlat, en is megtartottam meg az osszes ismerosom is. Nyilvan befizetesek nem nagyon erkeznek ra de minden evben jon a pdf, hogy mennyivel gyarapodott a befektetesek miatt. Valami eves dij van talan amit fizetni kell. A legkiralyabb az lett volna, ha lehet migralni a magyart az ittenibe, de azt hiszem nem lehetett, akkor nem kene kettot fenntartani.
Szerintem amugy nem rossz dolog, ingyen penz a munkaltatotol, relemem hozzajutok.
-
KROK640
nagyúr
válasz
ricardobayes
üzenetére
"Ami aztán programja szerint füt-fát igér, "minden is" rendbetételét, de azonos adózással, és az összes piactorzító mchanizmus, árstopok, rezsicsöki stb. fenntartásával" --- el is olvastad a programjukat vagy ezt csak úgy írtad? Sok mindent átszerveznének, és két fontos alappillér van (kérdés mennyire sikerül majd betartani) : Az egyik a 4 ezer milliárdnyi uniós pénz, a másik, hogy nem akarnak lopni (olyan sokat).
De pl újra lehetne tárgyalni a gáz árakat is az oroszokkal, és lehet, hogy európa bajnok drága helyett vehetnénk mi is anyniért mint a többeik és már se kéne "rezsicsökkentés"nek lennie, amivel még minidg az egyik legdárágbb nálunk a gáz.
Azonos adózásról sem volt szó ...Populista meg az elmúlt 16 évben a Fidesz volt, nem szerintem, hanem mindenki szerint akinek adok a véleményére.
"Magyarországon létezése óta 89 elött szumma 3 év demokrácia volt 1000+ év alatt" --- melyik 3 év volt ez? Komolyan érdekelne
Szerintem a nyugati átlagpolgár szintjén, értékrendjében, kontextusával emberekből jó egy nullát elvétettél, ha nem így lenne akkor most Fidesz 4/5-öd lenne.
-
t72killer
titán
válasz
ricardobayes
üzenetére
naa, azé' vegyünk vissza 3asba. Nem tudom, nálad mi a mérce, de önmagában az, hogy nem a huxit és Belarusz 2.0 a cél, fényéves előrelépés volt Poczakhoz képest.
Arról meg, hogy "hogyan gondolkodik a nyugati ember" elég sokat elmond a Reform és egyéb ujjajjajjjtejóég, ilyen is van?! pártok kvázi hatalmi pozíciós térnyerése, és az is, hogy már a munkáspárti Starmer állította le a turbóbal SNP gendernyomulását.
-
ricardobayes
csendes tag
Én egyelöre fenntartásokkal vagyok a magyar eseményekkel kapcsolatban, igazából annyi történt, hogy egy nacionalista, szélsöjobboldali kormány helyett jött egy másik nacionalista, szélsöjobboldali, de ráadásul még populista kormány. Ami aztán programja szerint füt-fát igér, "minden is" rendbetételét, de azonos adózással, és az összes piactorzító mchanizmus, árstopok, rezsicsöki stb. fenntartásával.
Be kell látni, hogy Magyarországon létezése óta 89 elött szumma 3 év demokrácia volt 1000+ év alatt. Én nem várom, hogy pont ebben, a globális eröpolitika évtizedében válna "mindencsudijó" demokratikus rendszerré Magyarország. Szerintem reálisabb, hogy amennyiben a "nép" tényleg ezt akarja, kb. 15-20 év alatt el lehet jutni oda, ahol az átlag nyugati ország tartott 15-20 éve.
A Magyarországhoz füzödö negatívumok igazából legtöbb esetben politikafüggetlenek. Be kell látni, hogy van jó esetben kb. 100-200k klasszikus értelemben vett középosztálybeli, úgymond értelmiségi, aki kb. a nyugati átlagpolgár szintjén, értékrendjében, kontextusával látja a dolgokat.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Devid_81
üzenetére
Megtudlak érteni. Pályafutásom elején két felé fizettem nyugdíjat a rendes normált, és a magánnyugdíjpénztárat. Ugye ezutóbbit 2010-ben beszántották, és az összes befizetésem "elveszett".
Közben egyre inkább azt hallgatom, hogy az én generációm már az a generáció lesz, akinek nem lesz nyugdíjja. -
Devid_81
félisten
Pension fears grow as Labour wins vote to take control of private pots in 'another attack on savers'
Mar sokadik eve azonnal lemondom minden munkahelyen a magan nyugdij cuccot, ahogy aktivalodik mar hivom is Oket az elso levonas elott, hogy azonnali opt-out, koszi.
Jo otlet volt vagy sem majd kiderul hosszutavon. -
-
válasz
t72killer
üzenetére
> hosszútávú, 200+napos mozgó kb arrafelé bök.
hm
> rendváltáshoz GYORS gazdaságszerkezet-váltás kéne
Te azt gondolod, hogy a deviza erosodese konkretan a gazdasag erosodesehez van kotve? Erosodo gazdasag mellett harom dolgot csinalhat a deviza: gyengul, erosodik, nem megy sehova. Mindharom abszolut lehetseges, tok mas dolgokon mulik.
-
t72killer
titán
hosszútávú, 200+napos mozgó kb arrafelé bök. Trendváltáshoz GYORS gazdaságszerkezet-váltás kéne, ami fából vaskarika - a szalagmunkás-ipar alapvető érdeke az olcsó forint, máskülönben költöznek Bangladesbe. Mennek majd az EU-s pénzek, DE rengeteg csontváz is ki fog hullani a szekrényekből, ezek sztem ki fogják egyenlíteni egymást.
Ingatlanértékek: a mi skót házunk turisztikai értékkel IS rendelkező, a magyar órabérek kb DUPLÁJÁT fizető vidéken 1:1ben lenne cserélhető egy Kecskeméti házra. De az is jelzésértékű, hogy a környező EU-s szomszédokban kb FELEANNYIVAL emelkedtek az inatlanárak a 2015-25 időszakban, mint Mo.-on, úgy, hogy pl Lengyelo.-ban már magasabbak a bérek, mint Mo.-on, a többlet oka kettős, az állami helikopterpénz ÉS a Mo.-ra költözött neonáci AfD-lelkű nyugatiak vidéki vásárlásai, akik ha nem is csomagolnak, de új nem fog jönni:
-
t72killer
titán
válasz
instantwater
üzenetére
Így van, most láttam, hogy a Ft keményvalutává lépett elő - én is osztanám kettővel a kincstári optimizmust. Ez egy romokban lévő ország gyalázatos gazdaságszerkezettel és demográfiával. Attól, hogy kormányt váltottunk, még nem lesz csuda svájci gyógyszergyár-bank-IT fellegvár az országból. Ha forexeznék (katasztrofális vagyok benne ezért nem is csinálom), akkor kb 400 lenne az éves EURHUF céláram, világgazdasági balhéval több, meglepi extra EU-s pénzesővel és látványosan hatékonyabb kormányzással mondjuk 380.
EURHUF/GBPHUF-on kívül még instant no-go zónává válhat az adózás (új ingatlanadók, TBSZ-kinyírás) miatt is az ország.
#47130: ahogy osztok-szorzok, a magyar ingatlan REÁL értéke a mostani árak kb felénél-harmadánál van, ez nominál stagnálással sztem 5év alatt meglesz még enyhén gyengülő HUF mellett is. A magyar medián bérek a görög alatt vannak - mennyiért is adnak egy Balaton környéki szerencsétlenséget egy görög partközeli házikóhoz képest?
-
KROK640
nagyúr
válasz
instantwater
üzenetére
Ami szomorú, hogy Debrecennek meg sikerült utolérnie a Budapesti árazást, miközben Debrecenben jó esetben is csak kb a 2/3-át lehet keresni a budapesti béreknek. nem véletlenül mondtam azt már 2022 őszén, hogyha a megkereshető pénzt és a megélhetést nézzük akkor Debrecen talán az EU legdrágább helye.

"Árakban sikerült" --- nekem mondod? Minden évben hónapokat töltök kint Ausztriában és Németországban. Németország élelmiszerben már rég sokkal olcsóbb, de 1-2 éve Ausztria is. Egy Debreceni lakás árából simán veszel Lochauban egyet. (Tóciba láttam nyáron 1982-es építésű nem panelprogramos(!) panelben 60 Milláért 3 szobás felújított lakást! Ez most 165000 euro )
-
válasz
KROK640
üzenetére
Lenne oka drágulni az ingatlanoknak, de előzetesen már Bécsi szintre pumpálták a Budapesti árszinvonalat, és azért Ausztria még mindig jobb brand mint Magyarország, ami 40 éve próbálja utolérni Ausztriát...
Árakban sikerült, csak életszínvonalban nem.Most jó lesz egy pár év nominális stagnálás.
De az erősödő forinttal még tovább drágul Euróban kifejezve.Valószínűleg az új kormány nem folytatja az eszeveszett árpumpálást mindenféle támogatásokkal, amit sok ember igénybe sem tud venni, a piac mégis beárazza.
-
KROK640
nagyúr
válasz
instantwater
üzenetére
"és Lázár arcán is a szokásos gúnyos vigyor helyett megtörtség látszott" --- persze, hiszen ő is rájött, hogy rövidesen munkanélküli lesz. És azért az ilyen ámokfutások mint az övé vagy 15-20 évig a köztudatban maradnak, és csúnya nyomot hagynak az önéletrajzban, ami 51 évesen már nem feltétlenül előnya munkaerő piacon. De sebaj, majd 15-20 év múlva járhat az ellenzéki TV-kbe megszakérteni az aktuális helyzetet, és nosztalgiázva mesélheti, hogy bezzeg az ő idejében ...
"a sok MTV zombi mit fog reagálni amikor elvonási tüneteik lesznek a háborús pszichózisból, és még a kedvenc csatornájuk is azt fogja harsogni amire eddig azt mondták, hazugság." --- ezt várom az egyik lejobban. Olyan mentális állapotú tömegek vannak kinevelve, hogy szerintem ez az egyik legnagyobb probléma az országban, ez az egyik legnagyobb bűne az elmúlt 16 évnek.
"Ingatlanvásárlással egyelőre nem sietnék" --- hacsak nem sürgős én is kivárnám azt a 4 évet, bár : 16 év óta először lesz oka drágulnia a magyar ingatlanoknak...
-
Mi is megtettük amit tudtunk, hogy legalább egy EUs útlevelünk maradjon
.Valóban könnyen köszönt el Döbrögi, de nem szabad elfelejteni, hogy még hivatalosan hatalmon vannak.
Pjotr darálja a dokumentumokat, és Mr Szatyor Fing sem kérte fel az új kormányt, és még ő is a helyén van.Ádám lelépett a matchboxaival Dubaiba, Lölő veszi ki az osztalékot, Andi keresi az új ATMet, és Lázár arcán is a szokásos gúnyos vigyor helyett megtörtség látszott.
Már csak az a kérdésem, hogy a megmaradt Fize$$ frakció tagjai akarnak-e tovább cirkuszolni ellenzékből, és várni a börit, vagy inkább szétszaladnak a világ különböző banánköztársaságaiba.
Ez még csak a kezdet.
Kelleni fog ide még sok popcorn 🍿 😎Várom, hogy a sok MTV zombi mit fog reagálni amikor elvonási tüneteik lesznek a háborús pszichózisból, és még a kedvenc csatornájuk is azt fogja harsogni amire eddig azt mondták, hazugság. 🍿
Ingatlanvásárlással egyelőre nem sietnék, ugyanis az erősödött forint gyakorlatilag drágítja az árat Fontban számolva.
Illetve nézzük meg, hogy 4 év alatt mit tudnak csinálni.Első alkalommal Putytor elvtárs is meggyőzően skandálta a Ruszkik Haza szlogent.
-
Devid_81
félisten
Meglett mar Peti vajon, vagy mar nem is keresi senki sem?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
t72killer
titán
válasz
moleculez
üzenetére
kb minden együttvéve. Iszonyat nagy dolog volt ezeket egy már beállott state capture szituból kirúgni. Szerencse, erő az egyik oldalon, pech+gyengeség a másikon és persze igen, a 16évvel ezelőtt narancsra szavazók sacc/kb negyede már nem él. És persze maga Poczak se az a fiatalkori Kadhafi vagy Castro alkat.
#47120: a visszatérés peremfeltételei nálunk:
- maradjon kamatadó-mentes megtakarítási lehetőség (min a mostani TBSZ, vagy valami ISA szerűség), uis nekünk ebből lesz a "nyugdíj"
- térjenek észhez a magyar ingatlanárak. Ha nominál stagnálnak 6-8évig, már az is jó, felér egy reál árfelezéssel
- legyen használható egészségügy. -
Beszállok én is: soha nem izgultam még ennyire választási eredményeken, mint tegnap. És soha nem örültem ennyire a végkimenetelnek. MP beszéde a végén nagyon jó volt, pontosan azt hallottam, amit hallani akartam, a beszéd minden részével teljesen egyetértek. A kérdés már csak az, hogy ebből lesz is valami, vagy nem. De most először látok rá esélyt, hogy igen, lesz.
Szóval áradjon, meg örömbódottá van részemről.
Még arra is látok egy esélyt, hogy 6-8 év múlva visszamenjünk. De ez után a 16 év után az biztos, hogy az egy nagyon megfontolt döntés lesz. De jó lenne...

-
-
t72killer
titán
válasz
blt-blog
üzenetére
Akkora volt a különbség, hogy ezt nehéz lett volna "elcsalták", "külföldi ügynökök nyomultak" mantrával lesöpörni. Elég stabilan 2/3 felett vannak a rendszerváltók.
Ehhez kellett még a tavalyi pride, ami megmutatta, mekkora tömeg tud kimenni az utcára, ha kell, és a két fő fegyveres szervtől egy-egy komolyabb coming out, ami pedig arra mutatott rá, hogy Poczak ne nagyon számítson arra, hogy ezek majd puccsot csinálnak a kedvéért és szétlövik a népet.
++Jól jött, hogy egyszerre mindhárom mammut külső erő, aki besegíthetne illiberó huncutságokkal, Trump, Putyin, Bibi vastagon el vannak havazva mostanában.
-
blt-blog
junior tag
válasz
Devid_81
üzenetére
Jol alakult ez az este, ennyire siman nem is gondoltam, hogy menni fog. Erdekes, hogy kitekintve a buborekombol most a masik buborekban levo ismeros mondta, hogy sima narancs gyozelem lesz es meg a zoldeket is 15%-ra varta. Nem is ertette mirol beszelek. Mindegy, ez a mult, eljen az emelt fovel elore, remeljuk a gyerekeimnek megmarad legalabb az egyik utleveluk eu-snak es ha ahhoz tamad kedvuk, felnott korukban elhetnek, dolgozhatnak, tanulhatnak barhol Europaban.
Nekem amugy kicsit gyanus, hogy milyen hamar, konnyen es lazan tudomasul vette a vesztes a dontest - nekem kicsit ugy tunik, hogy ugyan a tagabb kornek nem szoltak, de a belso kor mar hetek ota ezt varta es mostanra penzek elutalva, iratok elegetve es mosolyogva ulnek az asztalnal, mint aki nem tud semmirol. Most fog kiderulni, hogy a sok pozicioba ultetett ember mennyire huseges - remelem semmi varatlan nem fog tortenni.
Ha majd megyunk hu-ra latogatni, jobb erzes lesz. -
t72killer
titán
válasz
Apollyon
üzenetére
Ha kijön HU-ban is a megélhetés, akkor szvsz teljesen felesleges. Mi németajkú területről 2 okból nem mentünk "haza" 6 éve, amikor országot váltottunk: 1. iszonyat ingatlanlufi, 2. az országot már akkor is Európából kitépni akaró, végtelenségig korrupt Orbán rendszer. Utóbbinak egy csapásra vége, előbbi még kérdőjeles.
-
Devid_81
félisten
Tokon szurom magam ha ranezek a magyar hirekre...oromomben

Vegre megerettek az emberek a valtozasra?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Gitáros topic
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Filmvilág
- Battlefield-film készülhet - Michael B. Jordan is képben van
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- World of Tanks - MMO
- További aktív témák...
- Lenovo T14 Gen3 I5 1245U Refurbished - Garancia
- Samsung QM55B 55" UHD 4K LED Signage Reklámmonitor 27% ÁFÁS
- Huawei Nova 9 SE 128GB, Kártytafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÚJ Apple Airpods Pro 3 - www.stylebolt.hu - 1 Év Apple garancia - 27 százalékos Áfá-s száma !!!!
- Gamer/streamer mikrofon, állvány, deck és USB HUB kitűnő árakon!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

. Már "csak" egy olyan meló kell hozzá, ahonnan el is eresztik évi 3-4 hónapra az embert...
.
? Az ember nehezen szokta beismerni, hogy hülye és nehezen tér új útra...

.