Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
🔦Üdvözöllek!🔦
A topik elsősorban az elemlámpákról, fejlámpákról, akkukról és a velük kapcsolatos technikai és tapasztalati beszélgetésről szól.
Új hozzászólás Aktív témák
-
FBLLMAG
senior tag
-
H-Zol
senior tag
Én is maradtam a gyári megoldásnál ( már egy párat kidobtam ) , ezt az egyet bontottam fel , pusztán kíváncsiságból, de nem egyszerű , olyan ragasztóval van az üveg felragasztva mint a kocsi szélvédő, és még egy peremes széle is van , hogy sehogy ne tudj semmivel oda férni !! Nem éri meg az idő, kínlódás , mert már elég olcsón lehet másikat venni ! Van egy pár 200W-os ami csavarokkal van összerakva ( Samsung ), még azokat fel akarom javítani de ott már van súly is ( majdnem 4 kiló darabja , ott már van hűtés ) !
-
H-Zol
senior tag
ez egy 50W sok kis LED -es lámpa volt , kiégett és szét vágtam ( ez nem szétszedhető , de én úgy vagyok vele , hogy ha valaki összerakta azt szét is lehet szedni
)
Vettem vele Kínából ezt a szintén 50W Cob LED -et , de 15 perc után , lézeres hőmérővel mérve 90 fokos volt ( egyfolytában , nem virítana sokáig ) , de így rövid időre állítva , már vagy két éve üzemel !! -
-
Kameleon5
csendes tag
Lámpát nem károsítja szerintem. A beépített töltéssel rendelkező Sofirn/Wurkkos lámpáim simán mennek csak USB-ről táplálva, nem kell akksi sem a lámpába, ebből gondolom, hogy ilyenkor nem az akksiról veszi fel a kakaót hanem az USB-ről, esetleg vegyesen, de ezeket a lámpának illik lekezelnie.
-
FBLLMAG
senior tag
Ne hagyd magad. Mindig a legjobb lámpáid tetszenek meg neki. Még szerencse, hogy a Manker -t meghagyta. Most meg a Led Lenser P5R .2 tetszik neki. Mond meg neki, hogy megkaphatja a 2$ -os lámpáidat, amiket úgy sem fogsz használni. Azok úgy is drágábbak.
A Led Lenser M5 -tel mi a helyzet?
-
Cyborg
őstag
mire kell a zoom,és az aaa?
A szokásos ajánlott kulcstartó lámpa nem lenne jó esetleg erre a célra?
-
-
Lacerta
aktív tag
SP35.
A többi szerintem jellemzően drágább, vagy van valami amit elcsesztek rajta.
Astrolux FT01 ( Mateminco TK01 ) hunyorítva csőszerű még, 1300lm-t tart, és szélesen hord. De nem fog tetszeni a színe.Én a Skilhunt M400-at várom 21700-ban, de az egyrészt drágább lesz, másrészt meg még nem létezik.
-
saril
senior tag
@zolikaDB - Nekem megjött az SST40-el szerelt Astrolux is.
@G@ben - Teljesen valid az Astrolux FT03-ban lévő XHP50.2 olyan 2.5 Amper, turbó fokozaton, ugyan ez SST40-el pedig 2 Amper körül áll meg, én ezeket mértem, de kiváncsi vagyok hogy jók-e a méréseim. Szóval más is lemérhetné!
-
gyapo11
őstag
Így már pontosabb, mert az SP36 is csőlámpa, csak kicsit vastag.
Sofirnnál láttam az SP32 21700-as utódját az SP35-öt, a bordák miatt a cső már nem anyira egyenletes átmérőjű, de még csőnek mondható.
Vagy a 18650-nél maradva SC31T, ez is tud 2000 lument.
Fényét egyiknek se láttam, de nem hiszem hogy nagyon szűk lenne.
Az SP35 40.9-ért október 12-re itt van lengyel raktárból 4000 mA-ás akkuval. -
MittuDomain_
őstag
Nekem nagyon-nagyon bejött az EA01S, még a SST40 verzió is terít mint a fene, jó a foncsor alakja és a 4 led miatt fánk sincs sehol. 10-12e BG EU raktárból, egy hét alatt megjön. Alapvetően 26650-es host, de van benne 21700 és 18650 konverter is.
(És az erővel sem lenne gond, hidd el.
)
Disclaimer: Valamivel drágább, mint az S21a, kicsit nagyobb is (nem sokkal, összefotózom ha gondolod), de sokkal-sokkal jobb.
-
Beri
addikt
-
FBLLMAG
senior tag
Így van. Bár ezzel a majdnem olyan, az tényleg csak majdnem olyan volt. A lámpád a locsoló cső toldalékkal tényleg nem vakított. Távolra is világított (mivel a tied fel volt turbózva). Közelre viszont semmi fényt nem adott, sem közel-oldalra. Azért ezt hiányoltam. Ez már lehet, hogy 1 db alufóliával is orvosolható (vagy aluragasztó szallaggal). Esetleg 1 pipalámpa. A biztonság kedvéért.
Azért biztonságosabb, ha nem kell elengedni a kormányt (pláne gödrökkel teli földúton), amikor csak oda akarunk villantani, mi van előttünk az úton. És az sem baj, ha pár mp után automatikusan visszaáll az eredeti állapotra. Nem kell még egyszer hozzányúlnom. A hátralévő idő, az adott fokozaton, is egészen jól jöhet. Nem kell akkut cserélnem az éjszaka közepén. (Próbáltad teljes sötétben?) És az sem baj, ha a lámpa gombjai ki vannak világítva (nem kell keresgélni). Nem csak emelni lehet a fényerőt, de csökkenteni is. Közepesről nem a turbót kapcsolom, mikor csökkenteni szeretném a fényerőt, hanem ténylegesen visszaveszem a fényerőt. A tartója meg fényévekkel biztonságosabb mint a gumis, tépőzáras tartók. A gumi elszakad, a tépőzár meg elfordul. A bepattintós Ledlenser szerelékek egyébként elég jól bírják (de ezek is 4 - 5000 Ft -ba kerülnek).
-
saril
senior tag
igen, meg lehet csinálni, sok autóban lévő motor is tuningolható nagyobb nyomaték és lóerőre én mégis a gyárilag annyi lóerőset venném meg mint amire más tuningoltat, a hangsúly a GYÁRI szón van, az örök élet, meg ugye egy jobb hűtéssel 10-20-xx ezer forint a cpu is tuningolható, vagy egyből veszel egy olyat ami a gyári órajelén tudja, és az január 1-tól dec 31ig mehet max terhelésen is akár, még sorolhatnám az ilyen példákat, persze ebben igazad van, hogy legalább nem vakítod le a szembejövőt és végülis, ez a lényeg!
-
gyapo11
őstag
A LiIon elég keveset veszít a töltéséből hosszú időn át is, függ a gyártástól eltelt időtől, meddig töltötték föl. Meg nem is annyi megy bele, mint amennyi ki fog jönni, hanem több, a gyártó meg a kivehetőt adja meg. Szóval lehetett majdnem félig.
Pár $-ért lehet kapni kis tesztelő modult, ami megméri pontosan a kivehető mennyiséget. Ez tesz rá terhelést, és merülés közben méri, tehát ez pontos adat azon az áramon. A beletöltött mennyiségről nem lehet tudni pontosan, hogy milyen viszonyban van a kivehető mennyiséggel. -
FBLLMAG
senior tag
A Fenix új lámpái, 30 lm fokozaton is 180 lm/W hatásfokkal rendelkeznek. A régebbiek (pár évesek) olyan 120 - 130 lm/W. A 350 lm fokozaton már csak 150 lm/W, az új lámpák esetében. Ezt még a legmagasabb fokozaton is tartja.
Az Armytek lámpái meg 34 lm fokozaton 140 lm/W hatásfokkal rendelkeznek. Ezt a hatásfokot tartja 150 lm -nél, és 420 lm -nél is. Sőt még a 950 lm fokozaton is. A 6 lm fokozaton már csak 120 lm/W a hatásfoka.
De nem csak ez számít.
-
Vlah
tag
Itt nézz körül
Szerintem ezek közül a Rofisokat már nem árulják, szóval nem létezik túl sok 21700 powerbankos tölthető lámpa. Ha elengeded a power bankot, akkor sok lehetőséged lesz. Nem tudom néztétek-e a Sofirn SP35 elég jó cuccnak tűnik, bár a rampinget szarul csinálták meg, elég korrekt lámpának tűnik. Igaz már ezis épp csak befér 30$ alá. -
FBLLMAG
senior tag
Röviden. Nekem az a drága lámpa, amit nem használok. Pl. nem viszem magammal a mérete végett. Lehet az a lámpa 5$ -os is, ha nem használom, akkor kidobott pénz volt.
Ha nincs használva, akkor a fiók mélyére kerül, és kevésbé valószínű, hogy valaha is előkerül. Számomra a Convoy S2+, M1 vitrinbe való lámpák, mert amúgy meg nagyon tetszenek. A BLF A6, Astrolux C8 néha előkerül. Legnagyobb gondom a Sofirn -nal van. Csúszik is a markolata, nem is a legkisebb méret (C8). Na ez a legdrágább az összes lámpám közül.
Így már megválaszoltam a kérdésed?
-
FBLLMAG
senior tag
A Fenix E20V2.0 lámpám meg 30 EUR volt. A 30 lm fokozaton kb olyan fényes mint az Olight Baton 90 lm körül. És az üzemidő görbéje.
Több mint 30 óra. A Fenix PD32V2 60 EUR -ért 80 órát teljesít 30 lm fényáramon. 40 kcd a max fényereje. Kb ugyanaz a méret mint a Convoy S2+. Ha figyelembe veszed a kapott értéket, mit ad a lámpa, már nem is olyan drága. Pár éve kb a C8 tudott ilyesmit.
-
FBLLMAG
senior tag
Mert azt a tartalék akksit 3 éven keresztül cipeled, rá sem nézel, majd amikor hirtelen kell, előveszed és nincs benne szufla. AA elemet meg benzinkúton is kapsz. Az meg 24 órában nyitva. És szinte minden faluban találni legalább 1 benzinkutat. De semmi kép sem kell pár km -nél többet megtenni érte. Ez a lemerülés elég extra helyzet. Elég ritkán történik meg. De amilyen szerencsém van, pont a legjobbkor. Amúgy meg van nálam. Én Li elemet tartalékolok a táskámban. 10 évet kéne kibírniuk. 2 €/db. De az ördög nem alszik.
Erdei sétára meg pl Fenix PD32V2 lenne a tuti. A 30 lm fokozata 80 órát bír, és akár 40 kcd -át is bír. De csak erre használnám, ezért nem vettem még.
-
FBLLMAG
senior tag
Nem értettél meg. A legtöbb esetben nem kell a tartalék akku. A civil világban meg mindenhol elérhetők az AA elemek. Ezért nem is hordok tartalék akkukat. Az évek folyamán, talán ha 2x, 3x fordult elő hogy lemerültek az akkujaim. Civil környezetben ez nem probléma.
A civilizáció szélén vagy feltudod tölteni az akkukat, vagy nem. De itt is kapsz még AA elemet.
A civilizáción kívül már szükséged lehet a tartalék tartalékára is.
Kiránduláskor megérkezel a szálásra, körbenézed sétálod a várost, miközben merülhet az akku. Visszamész, pakolás, fürdés, kajálás (iszogatás), be az ágyba. Reggel pakolás, érdekességek megnézése, irány a következő célpont. Este megérkezés, bejelentkezés, városnézés. Mi maradt ki? Ha nem bírja a lámpa a huzamosabb üzemidőt, nem üzemel AA elemmel, a feltöltés végett kimarad 1 este, vagy ami a rosszabb, az óváros részben fény nélkül maradhatsz.
Ezért és a gyártók jóvoltából is van ennyi AA -s lámpám. Ha érdekel a miért, elmagyarázom. Nem magamat győzködöm. Az előző képek is erre rávilágítottak ugye.
-
FBLLMAG
senior tag
Régen találkoztunk. Szerintem, nem voltam érthető. Megpróbálom más irányból.
Az Armytek Prime A2 PRO lámpám 42$, a Prime A1 akkutartó cső 7,20$. A C2 csövét is rá tudom csavarni. Így 1 lámpát tudok használni 1 db AA elemmel, vagy 1 db NiMh akkuval, vagy 1 db 14500 -as akkuval, vagy 1 db 18650 -es akkuval, vagy 2 db AA NiMh akkuval / elemmel. A mágnest ki is lehet venni a talpából. Alapból jár hozzá tok, klipsz, csuklópánt stb.
Stabil kimenettel rendelkezik az összes fokozatán. Az 5000 cd fényerőt stabilan tartja merülésig, 2 db AA NiMh akkuval. A 34 lm fokozaton a 20+ óra megvan, +1 óra tartalék 10 lm fényáramon. Erre akartam rávilágítani, hogy a Convoy S2+ 50 lm fényárama folyamatosan csökken. 10 óra elteltével kb már csak a fele. Matt környezetben meg kell a magasabb fényáram. A Convoy esetében 400 lm ami persze fényesebb mint a 95 lm a Prime A2 PRO esetében, de csak 3 órán keresztül. Szemben az Armytek 8 órájával. Hol látok problémát? Én autóval megyek ki a faluba, kertvárosba, de leteszem az autót, és inkább gyalogolok. Kb 2 óra naponta. Otthon is. Nem töltöm naponta az akkut. 5 nap után még kb 10 órát kéne az akkunak bírnia. 6 nap után is még 8 órát. Minek tartsak tartalék akkut? Aztán meg az egyik faluban, érkezésem előtt volt zuhé (esett az eső). A 400 lm fokozaton nincs már 3 órám, hanem csak másfél óra. Jobb esetben. Ez pedig nem 2 óra. Az Armytek Prime lámpám fojamatosan jelzi a töltötségi szintjét. Ebben az esetben, a 95 lm fokozaton még mindig marad 3 - 4 óra üzemidő. A mindenhol kapható AA elemtől el is vonatkoztathatunk, mivel teljesen lemerítve is kapok +1 óra tartalék üzemidőt.Az autó fénye amúgy sem világítja meg a házszámot, ha a ház a kapu mögött van 5 m -re.
Erdei sétán, más lámpákat használok inkább (Te az EC01 -est, én a Vikinget, bár a Ledlenser P7R Signature sem rossz azzal a széles hot spottal. Te a GTMinit, én a L17 -est, stb), de mint tartalék fénynek viszem ezt magammal. Dehogy veszek az erdőben AA elemet. Szükség esetén akár 75 óra fényt biztosít 10 lm fényáramon. (Tudom, a Fenix PD32V2 30 lm fényáramot 80 órán kere De ezt látnod kéne, hogy megértsd miről is írok. Majd 1x.
0,15 lm fokozata segítségével nem zavarok senkit, miközben nem rúgok az asztal lábába. Idegen helyen meg egész éjszaka bekapcsolva maradhat.Nekem az UI is tetszik. EDC -re A1 cső, többi esetben meg A2 csővel használom. Az úton átkelést ezzel is tudom jelezni (34 lm villogással). Az esti kerékcserét is segíti - mágnessel a talpában, fémre felpattintható.
Megéri a 42$ árát? Nekem igen. Láthatjátok, én sem szórom a pénzt. A különlegeset keresem, amit ki tudok használni.
-
gyapo11
őstag
Bocs hogy beleszólok, biztos nem vagyunk egyformák, kinek-kinek más fontos egy lámpa szolgáltatásai közül, ezt kár lenne bírálni, lenézni stb. Van aki ki akarja facsarni az utolsó elektront is azonos fényerő mellett a lehető legnagyobb hatásfokú driverrel, és ez megér neki +50 $-t, akkor hajrá, más meg visz egy pótakkut. Az ár is egy szempont, van akinek fontos, hogy minél olcsóbb legyen, van aki meg rászánja a több pénzt. Nincs ezzel baj addig, amíg nem kezdjük el támadni azokat, akik másképp döntenek mint mi. Én senkinek nem mondom, hogy ne vegyen drága lámpát, ő pénze, szerintem fölösleges, és én nem teszem. Viszont én kaptam olyan fölszólítást, hogy ne reklámozzam az olcsó lámpákat. Na ez a nem jó, a vita elkerülése érdekében nem teszem, és ezt javaslom mindenkinek, ha meg akarunk férni egy fórumban.
-
Ra3
őstag
+1 a pótakksira, ha akkora gond ez hogy mikor merül le, és tudod hogy egész éjszaka kint leszel akkor ilyen egyszerű a megoldás, nem hiszem hogy akár 4 db 18650 is akkora plusz teher lenne, alin tök jó tároló dobozok vannak fillérekért hozzá.
Az emberek nagy többsége egész életében jól elvan mindenféle lámpa nélkül a telefon vakujával megoldva ezeket a helyzeteket, én a saját környezetemből azt látom hogy egy S2+ vagy C8 is áll-leejtős teljesítmény az emberek 99%-ának, és kábé soha nincsenek azok se rendesen kihasználva ha valaki mégis rászánja azt a 8-10ezer forintot akksival töltövel együtt.Az én ismeretségi körömben amúgy talán horgászoknál-vadászoknál jellemző ez hogy van értelme ezeknek a lámpáknak, árban sose akartak még az S2+-C8-SP40 fölé menni, most már évek óta kapom a jó visszajelzéseket, az ő ismerőseik is folyamatosan veszik utána ezeket.
Ehhez jön még hogy itt időnként eléggé igénybe vannak véve a lámpák, azért egy 7-8 ezres Convoy széttőrése-elvesztése-vízbe ejtése jóval kevésbé fájdalmas mint 4-5x ennyibe kerülő márkásabbé. -
gyapo11
őstag
Ha a lámpa végig tartotta az áramot, akkor is közben az akku feszültsége esett, tehát a leadott energiát csak integrálással lehet kiszámolni. Ugyanez igaz a töltésre is csak fordított irányban.
Ha egy nagyon durva közelítéssel azt mondjuk, hogy 3.6 V-tal számolunk 1.43 A-rel 2 órát, az 10.296 Wh. Ha szintén 3.6 V-on számoljuk a 3300 mAh-t, az 11.88 Wh. Azt meg biztosan tudjuk, hogy az akkukba többet kell tölteni mint amit ki tudunk venni belőle, szóval közelítő értékeknek ezek jók. -
FBLLMAG
senior tag
Valahogy nem úgy váltott ahogy szokott. Mintha átdobta volna a láncot a 2 fogaskerék közé. Még sosem hallottam, éreztem, olyat. Szerencsémre nem. És pont sáros, nedvesebb környezetben. Nem szerettem volna megállni.
Dimbes - dombos, itt - ott fűcsomóval volt az a szakasz, és eső után mentünk. Inkább a kerék elé is lestem, meg ne csússzon.
-
FBLLMAG
senior tag
A Tiéd meg van úgy csinálva, hogy nem vakít. Nem azt írtam, hogy használhatatlan. Más. Nemrég mentem kanális partján, és oda azért jól jött, hogy a kerék elé is látok. A Viking be sem volt kapcsolva. Valamelyik középső fokozaton használtam a lámpámat, terepre állítva. Az is jó, hogy világítanak a kapcsolók, a fényáramot tudom emelni, csökkenteni, látom a fennmaradó üzemidőt, ha kell azonnal a legmagasabb, vagy legalacsonyabb fokozatot is tudom kapcsolni. Lakott területen, időzítetten tudom kapcsolni a +fényt, úgy, hogy el sem engedem a kormányt. Közúton, bicikli úton, lakott területen kívül, a reflektor váltás is egyszerű, ez esetben sem kell elengedni a kormányt. Emlékszel, beszéltünk róla, hogy jobb lenne még távolabb látni. Próbáltad az EC01 -el? Bevált? A magam részéről, napi használatban, nem éreztem szükségét a +fénynek. Pedig ott volt mellette (a mai napig ott a szerelék a kormányon, a BR35 mellett). Mindig az adott feladatnak megfelelően kell beállítani a lámpát, és nincs gond. Viszont, volt már, hogy rá kellett pillantanom az első fogaskerekekre, hogy mi a helyzet. Ezt is még megvilágítja a lámpám.
-
gyapo11
őstag
Ezt még nem teszteltem, de az áramnak mindegy, hogy a külső vagy a belső ellenálláson alakul át hővé/fénnyé, tehát ha 2.8 V-ig kimerül, akkor ugyanúgy üres bármekkora árammal is merítetted le. Inkább az nem mindegy, hogy a 2.8 V-ot hogyan méred, terhelés alatt vagy terhelés nélkül.
A feltöltésnél viszont lehet olyan, hogy a töltőáramtól függően nem azonos mértékben használódik az áram töltésre, kémiai átalakulásra és hőre, minél nagyobb árammal töltöd, annál több a belső ellenálláson a veszteség hő formájában. -
gyapo11
őstag
Amit töltés közben mérsz, az nem azonos a kisütés közbeni méréssel, általában több megy bele, mint ami kivehető. Minél nagyobb árammal sütöd ki, annál nagyobb a veszteség az akku belső ellenállásán.
Ha van egy multimétered, akkor ráteszel az akkura egy ellenállást, pl. 2.46 Ω-ot, és időnként leolvasod a multiméterről a feszültséget meg az óráról az időt. Ebből megrajzolható a kisütési dörbe, ami hasonló lesz a lámpában 1.5 A-es terheléshez. Ezután már csak azt kell megmérni, hogy a lámpa milyen feszültségnél lép vissza, és látni lehet, hogy mennyi van még az akkuban, de már nem tudja tartani azt a feszültséget, ami a lámpának kellene.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetni (keresem típusú is) és reflinket beilleszteni az ÁSZF III/10/16-17 pontja alapján tilos, az ilyen tartalmú hozzászólások moderálásra kerülnek!
- Bemutató Convoy M1 és M2 elemlámpa bemutató
- Bemutató Convoy L2 2016 elemlámpa
- Bemutató Convoy C8 bemutató - Előre mutat
- Bemutató Convoy L2 - már majdnem prémium
- Bemutató Convoy S2+ bemutató - A szükséges plussz
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Mobil flották
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Medence topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Posta, csomagküldés
- További aktív témák...
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Techsend cyber A 2023 elektromos roller eladó
- Puremate PM505 aktív szénszűrős ionizáló levegőtisztító
- ÚJ AXIS M1114 hálózati kamera Kompakt és adaptív HDTV Onvif
- Új Gigabyte 16 Aero 4K+ OLED i7-13700H 14mag 16GB 1TB SSD Nvidia RTX 4070 8GB Studio Win11 Garancia
- Új és újszerű 13"-14" Gamer, ultrabook, üzleti készülékek nagyon kedvező alkalmi áron Garanciával!
- Xbox Ultimate előfizetések
- 48 GB-os AMD Radeon PRO W7900
- Bomba ár! Dell Latitude E5450 - i5-5GEN I 8GB I 500GB I 14"FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest