- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- IP59-re szigetelte a Vivo az X Fold5-öt
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Joachim21
őstag
válasz
Thrawn #38721 üzenetére
Megoldottam.Segített benne a AOMEI Partition Assistant. CMD parancsokkal sikerült elintézni, hogy a boot és a system ugyanott legyen. Onnantól hogy a boot directory létrejött a C-n, már nem volt nehéz megoldani. Végre működik a resizable bar is. Köszönöm neked is, meg mindenkinek aki segített egyáltalán megérteni a problémát, nagyon jókat linkeltetek, aminek a nyomán el tudtam indulni.
-
GAbre
veterán
válasz
Thrawn #36165 üzenetére
Köszi ezt is értem,gondoltam én is,hogy így van,de már első alkalommal is mondtam neki,próbálja végig,gondolom megtette.Csak ma írt,hogy nem akar sehogy se jó lenni.
Csak ugyebár,mikor én lapomba is próbáltam még x1-es slotokban sem,akkor sem működött.Nem apuval.De 1 "gyagyi" 50k-s alaplaptól esetleg nem várható el,hogy menjen.
És eleddig nagyon úgy néz ki itt se... -
GAbre
veterán
válasz
Thrawn #36163 üzenetére
AMD Ryzen™ 5000 Series/ 3000 Series Desktop Processors
2 db PCIe 4.0 x16 (x16 vagy két x8)
AMD Ryzen™ 5000 G-Series/ 4000 G-Series/ 2000 Series Desktop Processors
2 db PCIe 3.0 x16 (x16 vagy két x8)
AMD RyzenTM 3000 G-Series / 2000 G-Series Processors
1 db PCIe 3.0 x16 (x8 mód)
AMD X570 lapkakészlet
1 db PCIe 4.0 x16 (max. x4 módban)
3 db PCIe 4.0 x1
Látom neked külön el kell magyaráznom:
Okés,hogy 2db pci megy max benne.
De akkor mi vezérli a maradék 1 db-ot meg a többi x1 3-at ami rajta van?Jah esetleg ez a hiányzó 4 slot?:
AMD X570 lapkakészlet
1 db PCIe 4.0 x16 (max. x4 módban)
3 db PCIe 4.0 x1
Akkor nem kéne mennie benne,autó beállításokkal?Leszarom,hogy,csak menjen,lássa a rendszer,meg települjön fel a driver.Majd aztán mérgelődök max,hogy nem megy x16 vagy alatta,és végigolvasva akkor jövök rá,hogy hülye vagyok!
DE!Úgy kezdtem,hogy olvastam,hogy apuval 1 pcie.A 2ből!Nem a 6ból csakis 1 használható!!!!!Mellesleg pont ezért kérdeztem ide be:
Mivel van hivatalos cpu/ram support.
De azt nem tudom,nem hivatalosan,tud-e apu alatt több pci-e menni pl. -
HSM
félisten
válasz
Thrawn #29846 üzenetére
"és azt sem sikerült megértened miért van úgy ahogy"
No offense, de úgy véled, nem értem.Btw, én a 3600-asommal nagyon boldog lettem volna egy ilyen "tuning" lehetőséggel, ha már a gyári PB(O) és Offset lehetőségek különböző okoból úgy működnek, ahogy.
"Nélküle, alapbeállításon minden CPU-juk megfelel a specifikációknak. A megfelel nem egyenértékű az optimálissal! Tudod van gyártásból adódó szórás."
Pontosan így gondolom én is. Sajnálom, ha esetleg nem ment át.
Egyébként ha elolvasod, amit eredetileg írtam fudi2002-nek, ennek nem is mond ellent [link] , csak kicsit el lettünk térítve a tárgytól.#29840 Pkc83 : A 2600 más generáció. Sajnos nálam a 3600-on vagy olyan pici volt az offset, hogy nem változott érdemben semmi, vagy ha változott, akkor az már fájt a pontokban is rendesen.
-
MPowerPH
félisten
válasz
Thrawn #29402 üzenetére
Megnezem... De vissza lett rakva a BETA BIOS, azzal most legalabb idle nem kekhalalozik.
A topikban X570 -el van Asus user, neki okes, isminek is okes, Giga X570 -el. Lesz egy MSI user is, az is X570, 5900X -el, holnapra remelem leirja, hogy Nalad stabil e.
Szerintem csak a B-s lapok lesznek erintettek. -
-
HSM
félisten
válasz
Thrawn #27585 üzenetére
"A túltolt tuning miatti stock beállításokkal való indulás (recovery) Asus sajátosság"
Nekem az összes korábbi Inteles lapom tudta ezt, többnyire Gigabyte márkák.(#27586) MPowerPH: Sajnos nem mondanám magam nagy ram-mágusnak, néhány alap dologgal képben vagyok (pl. kb. milyen ODT kell adott frekvenciára
), pár paramétert tesztelgettem, de a részletekről inkább a rutinosabb fórumtársakkal érdemes beszélni.
Nálam egyébként ez stabil már több hónapja, 1,32V beállított ram feszültséggel:
Biztos lehetne még rengeteget finomítani rajta, ez a kit Z390 lapban 4000Mhz felett ment CL16-on, de a rossz próbálkozások utáni macera nem hozta meg hozzá a kedvem. -
MPowerPH
félisten
válasz
Thrawn #27585 üzenetére
Azt csinalom, pendrive -ra mentem, es indulaskor toltom vissza. Csak igy joval hosszabb folyamat, mintha a lap magatol felallna, es onnan folytatnam, ahol abbamaradt.
Meg ha lenne dedikalt CMOS Clear gomb, de az sincs. Mindig vacakolhatok a sotetben csavarhuzoval, hogy zarjam a pineket.HSM: Ha 3200 -ra allitom a calc -ban a frekit, akkor a kalkulalt ertekek nagyjabol talalkoznak azzal, amit 3733 -ra allitottam be, es amivel 3600 -on stabil.
-
MPowerPH
félisten
válasz
Thrawn #27536 üzenetére
Megnezem.
Ez a PBO egy kalap kaki, szetfeszeli a procit. Nem tudom hogy tudnam ravenni, hogy ne adjon neki ennyit. Na meg, sokszalas tehelesen is ilyen 4100MHz korul mozog az all core, egyszalason meg 4225. Marad a manual OC.
A memoria szuper, bar meg tuzetesebben nem foglalkoztam vele, de 3733C14. 3800 -at mar az IF nem birja. -
HSM
félisten
válasz
Thrawn #25822 üzenetére
Ez egy tök jó, hasznos írás.
Viszont ezek alapján az én 3600-asom specifikáción kívül működik, ugyanis: "It is perfectly okay if your CPU is periodically using 1.4-1.5V to achieve boost frequencies ... Load voltages of around 1.2-1.3V are perfectly okay also."
Én a gyári PB-al ehhez képest ritkán látom 1,35V alatt.A leírt működéssel még talán meg is tudtam volna barátkozni.
Ugyanakkor ez is megerősíti, amit írtam, hogy talán a kelleténél kicsit agresszívabban működik a rendszer (azért félni nem kell tőle), egy monitorozó szoftvertől nem kéne az egekbe boostoljon szvsz. Tökéletesen értem a miértet, de nem vagyok benne biztos, hogy ez a technikailag ideális működés. Ugyanez a hatás a másik gyártó termékein is adott, mégsem esik pánikba tőle a CPU.
(#25836) jokeph: "vagy multimédiázom/böngészek rajta"
És itt mit fog csinálni a CPU az idő nagy részében? Idle+low load, max egy mag többnyire."alaplapi RGB-k a mérő szerint 5W-ot vesznek fel"
Az nem semmi!Megmérem majd az Aorus gyári világítása mennyi, én bekapcsolva hagytam, nem gondoltam, hogy a kis pislákoló fény bármi érdemlegeset fogyaszt, de így inkább megmérem.
Ha 1W felett lesz, első dolgom lesz lekapcsolni.
(#25845) hokuszpk: "Kulonben nemmukdone az egesz miskulancia"
Pedig vannak lapok, amik csalnak vele... [link] Ez is elég komoly baj, hogy olyan helyzetet teremtettek, hogy ebben érdekeltek a partnerek. Ezt ráadásul nem is tudod egy kattintással visszaállítani, mint a nem specifikációnak megfelelő turbó limiteket a másik oldalon.(#25852) Alpi.: Ne csak a magokat, Core+SoC, aminek értelme van.
(#25886) tirszin: Nálam Prime95 alatt terhelve durván 100W nagyságrendű fogyasztással 90 fok körül van a CPU, a borda pedig alul, ahol meg tudtam mérni a lehető legközelebb a CPU-hoz, 37 fok. Alpenföhn Matterhorn Pure, egyébként. Nem erős oldala a CPU-nak a hőátadás.
Én inkább a konnektoros mérőre támaszkodnék.
-
tirszin
senior tag
válasz
Thrawn #25855 üzenetére
Köszönöm a videót, még nem volt időm megnézni. Már 3. napja képeket utómunkázom.
Közben azért negatív offsettel már sikerült valahogy elérnem, hogy kis terhelésen 50...52W-ot eszik a teljes PC-m. A proci 35 fokos, a gyári hűtő 940 rpm.
A leesik 4W-ra, azt erősen kétlem, mert akkor álló ventivel sem szabadna 35-40 fok fölé mennie. Persze, ha ehhez még jönnek egyéb hőtermelő részei a procinak, akkor igaz lehet, de én azt is nyilván beleértem a fogyasztásába. -
proci985
MODERÁTOR
válasz
Thrawn #25741 üzenetére
Egyebkent elnezve az 1.gen Ryzenhez kepest teljesen jo. Ott csak neztem, hogy 1700aknak kb 0,1Val kevesebbet szoktak max fesznek adni ahhoz kepest, mint amit nalam az 1800X (reszterhelve) kap. Kb amit leirtal.
hofokokban mondjuk oke, de ugy, hogy a CPUnak sajat supremacy evo + D5 + 480 kore van, na ugy kardomba is dolnek ha melege lenne
.
inteles berogzodeseket mondjuk el kell felejteni. es ez tenyleg igy mukodik, ezt el lehet fogadni, vagy el lehet fogadni. egyebkent csak flame van belole, amire semmi szukseg.
-
HSM
félisten
válasz
Thrawn #25730 üzenetére
"Mármint mi a nem jó dolog?"
Hát az, hogy pl. gazdasági okokból nem a technikai szempontból ideális módon működik.Próbáltam korrektül összefoglalni röviden.
"nem vs topik"
Nem kívántam vs irányba menni, csak azt szemléltetni hoztam fel, hogy lehetséges jobban működő rendszert csinálni ugyanarra a problémára, talán ennyi belefér itt is."Ezzel a húzással nem lennének versenyképesek a piacon"
Egyetértek, kevésbé lettek volna versenyképesek. De legalább kiadhattak volna egy valamiféle Ryzen "takarékos" profilt, vagy valami módszert (pl. BIOS kapcsoló), amivel kevésbé agresszív működés lett volna elelérhető azoknak, akiknek csak egy kiegyensúlyozott rendszer az igényük, de nem akarják feltétlen base clock-ra korlátozni a rendszert. -
HSM
félisten
válasz
Thrawn #25637 üzenetére
A gyártástechnológia egy dolog. Ugyanakkor lehet optimalizálni a csip belső felépítésén, és a PB algoritmuson is, de akár a Ryzen energiagazdálkodási profilokon is. Pl. a balancednél nem biztos, hogy egy határozottabb egérmozdításra már maximális, agyonfeszelt boost órajelet kéne látnom...
-
válasz
Thrawn #25637 üzenetére
nemsoká kiderül...
Engem nem zavar, hogy ilyen amúgy. Játék alatt még nem nagyon volt 70 felett szénné húzva sem, és a szénné húzott 3600-asom 120W fogyi mellett max 3 fokkal dobta meg a vizem.
( Viszonyításképpen az 5700XT 1875@1V-on 150W fogyasztással meg 7 fokot ránt a vizen )Az abszolút nem zavar majd a zen3-nál, ha 4500MHz környékén, 1:1-be járatva a rammal
( nem if, hanem memclk
) kiírkál majd ilyen hülyeségeket, hogy terhelésre 95+fok... Működjön, majd nem nézem hány fokos
A víz a lényeg úgyis nálam, nem az, hogy mi mennyi fokos
Az jobban zavar, hogy 8 magos kell majd, mert a 6 az újgenerációs konzolok miatt már tuti kevés lesz néhány új játékban, az meg kizárt, hogy 140eFt alatt legyen majd megjelenéskor
-
pacni120
tag
válasz
Thrawn #25521 üzenetére
Valóban... 92,4 ---> 88,2
-
R3laX
addikt
-
válasz
Thrawn #16125 üzenetére
Nyert, B450-F Gaming. Ezzel a lappal az AIDA csinált már viccesebb dolgokat is, például összeakadt a ventivezérléssel (semmi ilyet nem állítottam a programban, UEFI alól volt kalibrálva, de a puszta kiolvasás is odavert neki), így volt két hetem, amikor random megállt a vízpumpa. Mire rájöttem, hogy az AIDA csinálja, továbbá Fiery is megerősítette az AIDA topikban, hogy ASUS deszka + bizonyos vízpumpa esetén van ebből gond, kissé megőszültem, szóval már meg sem lep az ilyesmi. Hogy ez a gyártó vagy az AIDA hibája, jó kérdés, Fiery azt írta, hogy az ASUS annyira túlbonyolította már ezeket a dolgokat, hogy lehetetlen rá jól és stabilan működő megoldást írni. És igaza volt, mert hwinfóval is megesett ez a leállás, bár kevesebbszer. Jött néhány UEFI update, azóta rendben van ez is... ASUS... ezzel mindent el is mondtam.
-
chopin42
őstag
válasz
Thrawn #15269 üzenetére
Igen, 5 hónapja béta, kérdeztem a supportot, mikor lesz official, az összes válaszuk ÉLŐ chatben annyi volt, hogy ne rakjam fel a bétát, várjam meg a véglegest. Erre megkérdeztem, mikor várható, a válasz az volt, hogy "várjak, míg ki nem jön a végleges, kerüljem a bétát".
-
Alpi.
addikt
válasz
Thrawn #14849 üzenetére
Van ilyen. ezek azok a monitorozást megugró kis nüanszok pl. Úgy néz ki, mintha, de valójában nem tartja, stabilan, erőből azt az órajelet. Ha sok (szerinte legalábbis) a negatív offsetelés vagy valami limitbe ütközik, ne adj isten a hőfok miatt fékezget, akkor van ilyen. Ha igazán könnyedén, teljes szívvel megy, nem igazán van ilyen fura alacsony pontszám.
Pl itt egy Cb R20-as run Pbo-val. Nem nagyon hiányzik pontocska, se innen, se onnan szvsz.
De ami pl. meglepett, hogy chillerrel, mikor ez az R20 run is készült, Pbo beállítással, ami 4,7-ig engedett 2 magot is megverte a fix 4.6-os beállítást Geekbench 3 single pontban !!
Multiba többet ért el a 4.6 "all-core", mert pbo valahol 4.400 - 4.500 közt tartotta a magokat magas terhelésekre, de annyira kitartóan mentek 4.7-et a magok, hogy simán megette a fix 4.6-ost !
[ehun' van E' !] Kékre fordítva is megevett ezt-azt, ez csúnyán 5.5 Ghz fölötti Inteles single pont !! -
Alpi.
addikt
válasz
Thrawn #14815 üzenetére
"Az egyetlen dolog amiről érdemes lenne a témában tárgyalni az az, hogy manual OC esetén mekkora az a max fesz amit biztonsággal lehet adni a CPU-nak."
Ehhez sajna ez az egy sebesült kis galamb pont olyan kevés, mint amikor egy sem volt. Jóval nagyobb minta kéne, hogy egyáltalán közelítő határt mondhatnánk sztem. Nagy eséllyel itt is van szórás és az sem kizárt, hogy nem is kicsi. (értem ez alatt, hogy simán elhinném, hogy van olyan chip, ami pl. egy tizeddel többet is elvisel, mielőtt kiserken a vére, de ez csak vízionálás jelenleg, kéretik nem jegyzőkönyvbe venni)
-
-FreaK-
veterán
válasz
Thrawn #11840 üzenetére
Igen, úgy értettem, hogy mást mint amit beállítottam a bios-ban, csak rosszul fogalmaztam
Nem értem egyébként hogy miért csinálja ezt. A bios-ban beállítottam mindent amit kellett, kiléptem mentéssel, simán indult is a rendszer, de ott nem azok az időzítéseket mutatják a programok, amiket beállítottam. Visszalépve a bios-ba megint minden jónak tűnik.
A következő alaplapom nem Gigabyte lesz szerintem.. -
Ribi
nagyúr
A mérés effektíve azt mutatja, hogy a Zinteles többet eszik mint a zajemde.
Ettől függetlenül lehetne az is, hogy mind2 a TDP keretein belül fut.
Csak mivel konkrét adat nem szerepel így... még csak arányok sincsenek.
Persze persze tudjuk, hogy intel kifut a 95W-ból, de megmérték ezt?
Gyakorlatilag 0 konkrétum van az egészben.
Ez a mindenki tudja mi lehet, csinálnak egy tesztet, de persze semmi mért adattal. Sok értelme volt...
Szórakoztató meg minden, de arra hogy "95W vs 105W TDP, a mérés meg ugye tökre mást mutat." valóságban nem adtak semmi tényleges infót.
AMD eszik őőő nemtudjukmennyit. Lehet 50W-ot, a zintel meg őőő azt sem tudjuk mennyit. Mondjuk 80, vagy 90? A teszt ennek ellent mond? Nem. Akkor? -
Ribi
nagyúr
Ez már volt vita tárgya, gyakorlatilag a fogyasztása egyenlő a hőtermelésével.
Ráadásul a VRM elég közel van a procihoz, szóval az is igencsak beleszámít.
Nyugodtan mérhették volna a 8 pinen a fogyasztását.De amúgy bárki is más eredményre számított?
Nagyon megnéztem volna az AMD frekiket is, de azt valahogy kifelejtették a tesztből
Illetve az idő előrehaladtával a tényleges fogyasztást.
Túl sok minden érdekes dolog maradt ki, hogy ne csak egy vicces videó maradjon a végére -
-
SECTORnooB
addikt
Ma reggel kipróbáltam.
Tapasztalatok:
- BIOS szaggatás elmúlt.
- Instabil minden BIOS munuális változtatása után,kékhalál vagy játék közbe kilép.
- Ha valaki izgul a relatív magas órajelekre tudom majd ajánlani az ofisöl változatát.(3600-asom 4.35Ghz-t is látott allcore BFV-ben WTF)(1.417Vcore mellett hahaha)
De még kerüljétek mert szar! -
mielott lementettem, meg olvashato volt XD
de ez igy tenyleg fosh...
Szerintem azert sem szerencses nagyon megtuningolni egy 2 oldalas ramot, mert a ramchipek egymast melegitik. Persze ez nem zarja ki, hogy nem lehet huzni oket, de pl az e-die micron nagyon haklis a homersekletre...
-
xsechmadi
csendes tag
Van rajta csipogó, csak nem ad ki hangot. Jelenleg egy másik gépbe betettem a memóriát, és futtatom a memtest86-ot, mert az aida memóriateszt alatt elhasalt elég gyorsan. Viszont biztosan jó memóriával sem indul.
Köszönöm a tippet mindenkinek, jövő hét szerdára kapok egy 2700-et, azzal nekifutok a bios frissítésnek! -
-
Fantasztikus. Az MSI-t szaroztam korábban, de úgy néz ki, ideje lesz felvenni a listámra az ASUS-t is. Pedig ez egy jó lap, elvileg, csomó tesztet elolvastam, sehol nem említettek még csak haosnlót sem. Mondjuk, ha ez az infó hamarabb megtalál, legalább a vásárlástól elálltam volna, de most már ezt is buktam. Összegezve: ez a lap ilyen, vagy megoldja a BIOS update, vagy nem, ha nem tetszik, cserélhetek. Remek. Már bánom, hogy nem X570-es Gigabyte-ot vagy Asrock-ot vettem.
Köszi a válaszaitokat, annyit legalább látok most már, hogy jó eséllyel nem RMA probléma, és a Windows újratelepítésnek se lenne sok értelme.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Epson nyomtatók
- E-roller topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- BestBuy topik
- Napelem
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- További aktív témák...
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9700X Processzor!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 5 9600X Processzor!
- Intel Core Ultra 7 265 /// Bontatlan, Teljesen Új // Üzletből, Számlával és Garanciával
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Realme C30 32GB, Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest